Tiedotusterveisiä – aikamoista kokoustamista

MM-kisat pyörivät Düsseldorfin mahtavassa kongressikeskuksessa. Pelien ohella se tarkoittaa myös melkoista kokousrulettia. Suomen edustajina paikan päällä ovat allekirjoittanut sekä Sonja Grefberg. Tiivis kokoustaminen on häirinnyt pelien seuraamista, mutta nyt panostamme Pentin peleihin kunnolla.

Kokoukset alkoivat kevyellä Pohjois-Euroopan liiton tapaamisella maanantaina. Jo tämä tapaaminen näytti, mistä on kyse. Saksalainen Thomas Weikert (istuva pj) ja Jean-Michel Saive tappelevat tosissaan ITTF:n puheenjohtajuudesta. Weikert jopa poikkesi kokouksessa. Kun Sonjan kanssa tiukkasimme, hän lupasi, että Finlandia Openia kaltoin kohteleva uusi maailmanrankinehdotus on vasta suunnitelma, jota tullaan vielä kehittämään.

Muutoin NETUssa keskusteltiin lähinnä edessä olevista Euroopan unionin ja Kansainvälisen liiton kokouksista ja niihin valmistautumisesta. Toki totesimme, että kuluvan vuoden NETUn juniorikisat ovat tavan mukaan 26.-28. kesäkuuta Virossa. Sitä ennen Haapsalussa on myös leiri. Ensi vuonna on seniorien 2018 mestaruuskisat, nekin Virossa. Päivämäärä on vielä auki. Ruotsi on ehdottanut tälle kisalle merkittävää pelijärjestelmän muutosta, jossa heikommat pelaajat saisivat enemmän otteluita kuin nyt käytössä olevassa perinteisessä suorassa cupissa. Netun Veteraanimestaruuskisat 2018 järjestetään syyskuun alussa Uppsalassa. Vuonna 2020 veteraanit pelaavat Latviassa ja seniorit Liettuassa.

Euroopan Unionin kokouksessa tiistaina ilmapiiri oli puheenjohtajavaalista johtuen kovin hermostunut. ETTU teki viime vuonna 60 000 euron positiivisen tuloksen ja pohtii kovasti EM-kisojen joukkuekilpailun karsintajärjestelmän uudistamista, mutta muut asiat olivat aika pieniä. Toki sovittiin, että maiden henkilökohtaiset mestaruuskilpailut pyritään pelaamaan ensi kaudella maaliskuun ensimmäisenä viikonloppuna. Ensi syksyn EM-kisat järjestetään Luxemburgissa 13.-17.9.2017.

Tänään oli edessä se kaikkein tärkein eli kansainvälisen liiton ITTF:n vuosikokous, jonka pääaiheena oli tietenkin joka neljäs vuosi järjestettävä puheenjohtajavaali. Järjestön entinen mahtimies Adham Sharara kävi kovaa kamppailua Jean-Michel Saiven puolesta Thomas Weikertia vastaan.

Aluksi kuitenkin hyväksyttiin liiton jäseniksi neljä uutta maata eli Bahama, Kap Verde, Eritrea ja Guinea-Bissau. Sen jälkeen ITTF:n jäsenmäärä on 226, eli se on maailman suurin urheilujärjestö. Maailman kaikkien itsenäisten valtioiden lisäksi siihen kuuluu autonomisia järjestöjä mm. brittein saarilta, kuten Wales ja Man-saaret.

Kokouksessa oli paikan päällä 161 maata, minkä lisäksi 47 jäsentä oli edustettuna valtakirjalla. Äänioikeutettujen maiden määrä 208 on uusi ennätys. Sonjan ja allekirjoittaneen lisäksi paikalla oli myös Asko Rasinen, joka edusti Caymansaaria. Suomi ehdotti Askoa tuomarikomiteaan, mutta se ehdotus ei mennyt läpi.

Weikert ja Saive pitivät vaalipuheet, jonka jälkeen äänestettiin äärimmäisen tarkan protokollan mukaan, pitkälle toista tuntia. Sillä aikaa kun ääntenlaskijat toimivat, Tokio esitteli vuoden 2020 olympiaprojektia ja Halmstad ensi vuoden joukkuiden MM-kisaa 29.4-6.5.2018. Todettakoon, että vuoden 2020 MM-kisojen hakuprosessi on vasta alkamassa.

ITTF päätti vielä, että hyvään hallintotapaan, sisäiseen valvontaan, läpinäkyvyyteen sekä riskien hallintaan panostetaan vielä enemmän. Se päätti myös tutkia, kuinka muut materiaalit kuin puu toimisivat runkomateriaalina. Nykyäänhän vähintään 85 prosenttia rungosta tulee olla puuta.

Sitten oli aika julistaa vaalien tulokset. Saksalainen Thomas Weikert saa jatkaa järjestön johdossa äänin 118-90, eli aika tiukille meni. Weikert oli tulosten tultua enemmän kuin helpottunut. ITTF:n varapuheenjohtajiksi valittiiin kiinalainen Shi Zhihao, ruotsalainen Petra Sörling, japanilainen Masahiro Maehara, argentiinalainen Nestor Tenca, kanadalainen Bruce Burton, uusiseelantilainen James Morris, egyptiläinen Alaa Meshref ja qatarilainen Khali Al-Mohannadi.

1 thought on “Tiedotusterveisiä – aikamoista kokoustamista

Vastaa