Kaikki kirjoittajan Arto Luukkainen artikkelit

Starxmas – Kilpailukutsut

Nostetaanpa tätä välillä. 🙂

Kilpailukutsu oli vaikea tehdä mutta yritetään tällä! Alustavaakaan aikataulua ei uskalla julkaista, koska mahdollisesti mukaan tulee iso määrä virolaisia pelaajia, joten pelaajamäärän arvioiminen on mahdotonta. Tarkoitus on kuitenkin yrittää seurata ilmoittautumisia niin, että jos päivän maksimiottelumäärä tulee täyteen erityisesti lauantaina  (kisojen olisi päätyttävä klo 21), on  päivä suljettava uusilta ilmoittautumisilta. Toivonkin siis, että ilmoittautumiset tehtäisiin mahdollisimman aikaisin eikä yhtenä rysäyksenä viimeisen päivän iltana!

Tervetuloa!

toivottaa Arto

Linkki tiedostoon: Star_01_02_12_2018_kilpailukutsu.pdf

Pääkaupunkiseutu tuottaa edelleen todella vähän juniorikilpapelaajia

Huom: Nostin tämän jutun ylös, koska tuloksia kaapimalla sain pääkaupunkiseudun juniorimäärään vielä lisäystä. PT Espoon kisoissa oli näet Pingiskoululuokka, jonka tulokset olivat erillisenä tiedostona. Sen unohdin. Luokassa oli mukana kolme pääkaupunkiseudun junioria. Niinpä pääkaupunkiseudun junioreita oli mukana 34 eikä 31 syksyn kolmessa ensimmäisessä pääkaupunkiseudun kilpailussa. Tämä korjaus oli tärkeä, koska näin lopulta pääkaupunkiseudun kolme kilpailua voittivat  YPTS:n yhden päivän kilpailut, jos verrataan pääkaupunkiseudun juniorien yhteismäärää YPTS:n kisojen junioreiden määrään. Lukemat siis 34-32 pääkaupunkiseudun hyväksi!  😀

Pääkaupunkiseutu – YPTS 34-32

PALJON ONNEA PÄÄKAUPUNKISEUTU! 

Varsinaisen pääkaupunkiseudun kunnissa (Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen) on yhteensä noin 1,15 miljoonaa asukasta. Kun mukaan otetaan näissä kiinni olevat naapurikunnat, päästään jo 1,36 miljoonaan ihmiseen. Käytän sanaa pääkaupunkiseutu niin, että siinä ovat mukana nämä ympäröivät kunnatkin. Siis 1,36 miljoonan ihmistä eli melkein 25 % Suomen koko väestöstä.

Luulisi siten, että tämä alue pystyisi tuottamaan edes muutaman juniorikilpapelaajan vuosittain. Puhun siis kilpapelaajista enkä niistä junioreista, jotka pelaavat vain omassa salissa eivätkä osallistu kilpailuihin. Siinä on kyseessä kerhopingis, joka on sinällään hienoa, mutta ei ole osa kilpaurheilua.

Tutkin junioreita, jotka osallistuivat kolmeen ensimmäiseen Helsingissä järjestettyyn kilpailuun tällä kaudella eli Syksyn startti, Stiga Malja ja PT Espoon syyskisat. Näihin kilpailuihin osallistui yhteensä 34 eri junioria pääkaupunkiseudulta, tyttöä tai poikaa. Seuraavassa taulukossa on tutkittu sitä, minkä kauden aikana juniorit osallistuivat ensimmäisen kerran kilpailuihin (PT Espoon pingiskoululuokan osallistujat puuttuvat). Tämä on päätelty siitä, milloin juniorin nimi ilmestyi ensimmäisen kerran ratinglistalle. Todennäköisesti moni juniori aloitti pelaamisen seurassa jo edeltävällä kaudella, mutta unohdetaan se tässä, koska asiaa ei voi tarkistaa mistään.

Viiden vuoden aikana 2009-2014 pääkaupunkiseutu pystyi tuottamaan siis vain SEITSEMÄN sellaista junioria, jotka ottivat osaa mainittuihin kolmeen kilpailuun. Se tarkoittaa siis sitä, että tuolloin lajin aloittaneista 8-12-vuotiaista junioreista on enää seitsemän jäljellä. Kausi 2012/2013 oli todellinen pohjanoteeraus.

Kausina 2014-2018 on sentään saatu uusia junioreita 25 kappaletta. Onhan se turkasen pieni määrä, kun pelaajat jakaantuvat vielä tyttöihin ja poikiin ja eri ikäluokkiin.

Jotain pitäisi kyllä tehdä,  että pääkaupunkiseutu tuottaisi edes 20 uutta kilpailevaa junioria vuodessa. Nykyinen mitätön määrä tekee kilpailut tylsiksi, kun jokaisessa kilpailussa on mukana samat muutamat juniorit.  Asia pomppaa minun silmiini todella selvästi, kun teen videoita ”oman tiimini” pelaajien otteluista. Heillä tuntuu olevan vastassa samat 10 junioria nyt kuin vuosi aiemminkin. Ellei Helsingin kilpailuihin tulisi junioreita esimerkiksi Seinäjoelta, Oulusta, Hangosta, Lappeenrannasta ja Porvoosta, tilanne olisi melkein yhtä paha kuin 90-luvun kuolonkouristuksen vuosina.  Tai joskus vuosina 2009-2014, jolloin junioriluokissa oli aina samat viisi pelaajaa (Tatu Pitkänen, Rolands janssons jne) – kunakin kautena aina vain vuotta vanhempina.

Tilanteen paranemiseen tarvitaan seuraavanlaisia asioita (voi niitä muitakin olla):

Joka tapauksessa se on varmaa, että JOTAKIN pitää tehdä!

Ai niin, tyttöjä saadaan mukaan vain jos heitä saadaan samoihin harjoituksiin useampia samalla kertaa. Tytöt treenaavat kyllä mielellään poikienkin kanssa, mutta ilman muiden tyttöjen antamaa seuraa kato on aivan hirveä.

 

Kommentteja PT Espoon syyskisoista 13-14.10.2018

Ihan aluksi on kiitettävä PT Espoon puuhamiehiä hienon tapahtuman järjestämisestä! Saatiin pelattua isot kisat, kun oli 21 pöytää käytettävissä.  Alasalissahan oli yhdeksän pöytää. Olihan siinä toimintaa, kun samaan aikaan oli pelejä 21 pöydällä. Siten poolit olivat normaalikokoiset ja kaksi pääsi jatkoon. Olipa viidenkin pelaajan pooleja, jotka vedettiin kahdella pöydällä, koska järjestävän seuran ihmisiä riitti tuomareiksi. Järjestäjien edustajat hoitivat tuomaroinnin myös jatkopeleissä. Onhan tällainen aina ylellistä. Kiva että PT Espoossa riittää talkoohenkeä.

Yläsali on kyllä ylivoimainen ottelujen seuraamiseen.

Palkinnot jaettiin tällä kertaa heti tai pian luokan päättymisen jälkeen yläsalissa. Se oli todella loistava juttu, koska se loi tunnelmaa ja tarjosi mahdollisuuden valokuvien ottamiseen. Niitä palkintokuvia seurattiin esim. Narvassa reaaliajassa ja isät ja äiditkin olivat iloisia.

Oli mukavaa, että sunnuntaina oli ”helppoja” luokkia junioreille. Siitä jäi hyvä mieli kaikille. Ainakin Narvan tiimin vähemmän pelanneet tytöt olivat tästä äärimmäisen iloisia ja mitalit olivat kaulassa vielä maanantaiaamunakin. Heidän peliuransa ensimmäiset palkinnot! Koska yksi tyttö jäi kuitenkin ilman mitalia, satamassa oli järjestettävä seremonia, jossa hänellekin luovutettiin mitali (Starin kisojen hakematta jäänyt jättimitali) tunnustuksena hyvistä peleistä ja muistoksi tästä hänen ensimmäisestä kilpailumatkastaan Suomeen.

Isot papukaijamerkit sille PT Espoon nörtille, joka keksi palkinnoksi modernia elektroniikkaa eli esim. varavirtalähteet ja Bluetooth-kaiutin, jolla voi soittaa musiikkia kännykästä. Sain kuulla muussa yhteydessä Narvan tytöiltä , että varavirtalähteet ovat haluttuja 11-12-vuotiaiden tyttöjenkin keskuudessa. Ja se yhden tytön palkinnoksi saama Bluetooth-kaiutin oli riemullinen palkinto, joka oli tarkoitus ottaa käyttöön sunnuntaisessa päättäjäispartyssä. Tältä osin suunnitelma ei ihan onnistunut, koska kisat kestivät niin myöhään sunnuntainakin. Mutta en minä vaan olisi keksinyt moisia palkintoja! Täytyy pitää mielessä. 🙂

Ruskeasuon kahvilassa saadaan nykyään hyviä ruoka-annoksia! Se osoittautui kerrassaan tärkeäksi Narvan tyttöjen ruokahuollon kannalta. Pelkät leivät ja hedelmät ja vastaavat eivät tahdo riittää, kun pelataan katkeamatta klo 9.00 – 21.00.  Tästä on kokemusta esim. huhtikuun PT Espoon kisoista.

Narvan tytöt olivat todella onnellisia kilpailujen johdosta (toki itse matkakin oli ”cool”) ja Liidia-valmentaja oli iloinen, kun esim. Arina Litvinova sai kovia otteluita. Tulevat varmasti mielellään seuraavallakin kerralla, jos kutsutaan ja päästetään!

Tässä muutamia huomioita kaikesta siitä, mitä satuin näkemään omin silmin tai muuten vaan kokemaan:

Leonid Pullinen pelasi todella kaunista, nopeaa ja tehokasta hyökkäyspeliä. Kansainvälistä meininkiä!

Daniel Tran pelasi myös kerrassaan hienosti. En tarkoita ottelun voittamista vaan tekniikkaa ja asennetta. En nähnyt Danielin lauantaista peliä, jossa hän voitti Toni Ruokasen M-1800-luokassa pisteiden valossa aika hurjassa pelissä 3-2. En nähnyt ottelua mutta Siang Vanuy kertoi). Itse näin, kun Daniel voitti äärimmäisen hyvin pelanneen Maria Zavronkovan Juniori-ratíng-luokassa 3-2 oltuaan häviöllä erin 1-2.

Matias Ylisen näin pelaavan Maria Zavronkova vastaan MJ-14GP-luokassa lauantaina ja vaikka Matias hävisi 0-3, hänen pelinsä oli erittäin lupaavaa ja ennakkoluulotonta hyökkäyspeliä.

Aaro Mäkelä on tehnyt todellisen läpimurron. Hän pelasi erittäin varmaa peliä, joka tuotti tuhoa Narvan uusissa tytöissä. Vasta Juniori-rating 2- luokan finaalissa Ksenia Genite onnistui murtamaan Aaron puolustusmuurin. Kuten kilpailujen aikana puhuttiin, Aaro hyppää vielä korkeammalle tasolle, kun lisää repertuaariinsa myös kovemmat omat hyökkäyslyönnit.

Juulia Kauppisella on näpäkkä kämmentappo! 200 Oulua pohjoisempana sanottaisiin kai kämmenräppäys (verbi räpätä).

Siiri Toffer oli iloinen yllätys! Valtavan hyvä rystyspin ja hyökkäyspeli nättiä muutenkin. Siiri pani lujasti vastaan kahdelle Narvan tytölle Juniori-rating 2 -luokassa.

Martti Kanasuo on kehittynyt valtavasti ja pelasi hienoa peliä!

Joni Kauppinen on kehittänyt jostakin harmittavan (Narvan tyttöjen kannalta) hyvän ballong-puolustuksen tai nostelun siis. Hän liikkuu siinä hyvin ja saa kierrettäkin mukaan. Ei kannata kuitenkaan siirtyä nosteluun pakottamatta, koska nostelulla ei hevillä voita otteluita ylemmällä tasolla.

Yuri Afanassiev on aivan hillittömän hyvä. I like! Yurihan on vasta 2008, joten aikaakin vielä on.  Erittäin komeaa hyökkäyspeliä! Kolmen vuoden kuluttua Suomen kadettijoukkueessa JEMmissä?

Veera Räsänen pelasi hienoa hyökkäyspeliä ainakin Kristina Smirnovaa vastaan Juniorit-1200-luokassa.  Ihastelin erityisesti hänen vastaspiniään läheltä pöytää Kristinan kämmenspinistä. Murhaavaa parhaimmillaan! Veera muuten johti erin 2-1, mutta Kristina voitti jännityskamppailun viidennessä 12-10. Tuollaista peliä aina, Veera!

Yixin Yang oli parhaimmillaan suorastaan häikäisevä. Hän pystyy lyömään virheettömästi alakierrettä vaikka 1000 vuotta, mutta hänellä on myös voimakkaat hyökkäyslyönnit.

Pertti Kainulainen pelasi muutaman uskomattoman hyvän pallorallin Arina Litvinovaa vastaan M-1700-luokan jatkokaaviossa. Ensimmäinen erä muuten Arinalle vain 16-14!

Elmo Räsänen keksi Joona Räsäselle erinomaisen taktiikan Sofija Petrova vastaan M-1300-luokan kvartassa. Sillä tavalla Joona meni erissä 2-1-johtoon vaikka Sofija painelikin sitten ohitse.

Hannu Löppönen hurmioitui M-1700-luokan finaalissa käsittämättömän voimakkaaseen ja aggressiiviseen hyökkäyspeliin Arina Litvinovaa vastaan mennen 2-0-eräjohtoon. Lopulta tuli sentään noutaja mutta hieno suoritus joka tapauksessa!

Lauri Hakaste on mennyt hurjasti eteenpäin kevään jälkeen.  Olemus on sporttinen ja peli kansainvälistä hyökkäystä. Hienoa Lauri!

Henri Kujala alkaa olla jo valmis suurempiinkiin voittoihin. Ainakin hän voitti sunnuntain MK:ssa Joonas Kylliön 3-2 ja meni poolista jatkoon. Oli kuulemma voittanut Joonaksen jo lauantain M-2200-luokassa.  Joonashan oli MJ-17GP-luokan finaalissa.

Risto Jokiranta on turkasen hyvä pelaamaan näppyläpelaajaa vastaan! Tämän huomasi, kun hän pelasi MJ-14GP-luokassa Sofija Petrovaa vastaan. Sofijallahan on rystyllä näppylä. En siis puhu siitä, että hän voitti Sofijan, mikä oli toki odotettua, vaan taidosta.

Siang Vanuyn kanssa jälleen hyvät pingiskeskustelut!

Aleksandra Titievskaja on hyvällä tiellä ja paukautteli kovia tappoja aina, kun ehdin hänen pelejään vilkaista.

Aleksi Räsänen nousi ärsyttävästi ellei sitten peräti harmittavasti  😀 3-2 voittoon (viides takamatkalta 12-10) erätilanteesta 2-1 Narvan valmentajaa Liidia Andreevaa vastaan sunnuntaisen miesten kaksinpelin kvartassa. Hyvää peliä todellakin!

 

Starin syksyn startti 8.9.2018 – Raportti

M-850-luokan neljä parasta

Starin syksyn startti on perinteisesti ollut aika paikallinen tapahtuma ja osanottajia on ollut 60-80. Niinpä vuosi sittenkin pelaajia oli 69. Nyt kilpailun suosio yllätti iloisesti ja ennen poisjääntejä osallistujamäärä oli 112. Lopulta pelaajia oli 103. Startteja kertyi luonnollisesti paljon enemmän kuin 2017 eli 204 (lisäystä 39,2 %).

Pelaajista yli puolet eli 55 oli pelaajia, joiden rating on 1300 tai alempi.  Eli niitä muita oli 47. Tämä kuvaa hyvin sitä, missä pöytätenniskilpailujen voima ja paras kohderyhmä nykyään on. Kun kilpailukutsua laatii, ei kannata niin kauheasti ajatella 70-luvulla tai aiemmin aloittaneiden pelaajien etua.

Seuraava kuva kertoo 1150-luokan ja sitä alempien luokkien yhteenlaskettua osallistujamäärää viimeisten vuosien syksyn starteissa. Välttämättä ei ole ihan sattumaa, että nousu alkoi Rion olympialaisten jälkeen!

Kilpailun kokoon vaikutti alempien ratingluokkien lisäksi se, että mukana oli isot joukkueet Oulusta (The Kauppinens), Seinäjoelta, Lappeenrannasta, Tampereelta ja Hangosta. Monien muiden innokkaiden lisäksi! Pääkaupunkiseudultakin löytyy paljon kilpapelaajia. Lämmin kiitos kaikille! Entäpä jos samanlaisia Kauppisten klaaneja,  seinäjokia ja lappeenrantoja saataisiin edes 10 lisää eri puolille Suomea? Se näkyisi heti kilpailujen osallistujamäärissä!

Sekin oli tärkeä tekijä kisojen yllättävään turpoamiseen, että mukana oli peräti 21 naista ja tyttöä! Hurja määrä! Minä luulen, että pöytätenniksellä on potentiaalia tulla suosituksi naisten lajiksi ensimmäisen kerran Suomen pöytätenniksen historiassa. No, olihan joskus 70-luvulla paljon tyttöjä mukana (pelkästään Tervakoskella jotain 50 ellen väärin muista), mutta se tilanne sitten menetettiin. Toivottavasti tämä kehitys jatkuu!

Saliin piti tietysti laittaa 14 pöytää, jotta olisi ollut mahdollista saada kilpailut läpi. Sillä tavalla ehti pelata 13 tunnin aikana 2x3x13 = 78 ottelua (about) enemmän kuin 12 pöydällä. Se oli ratkaiseva apu! Niinpä kilpailujen viimeiden ottelu eli M-1150-luokan finaali päättyikin mukavasti klo 21:58 eli jopa kaksi minuuttia ennen kuin sali meni kiinni!

Moraali on nykyään hyvä sen ilmoittamisessa että ei pääsekään tulemaan. Niinpä jokainen tuli pelipaikalle, joka ei ollut perunut tuloaan perjantai-iltaan mennessä. Se tarkoitti sitä, ettei tullut yllättäen kahden tai kolmen pelaajan pooleja pakosta mukana olevien kolmen pelaajan poolien lisäksi. Niin, mitään mahdollisuuksiahan ei ollut viiden pelaajan pooleihin.

Sali oli todella kuuma, koska ulkona oli lämmin päivä. Eipä ollut paljoa hyötyä niistä jätti-ilmastointikoneista (vai ilmanvaihtokoneista?), jotka rakennettiin salin päätyihin vuosituhannen vaihteen remontissa. Sali pieneni 16 pöydän hallista 12 pöydän halliksi ja vastineeksi ilma ei vaihdu sen paremmin kuin ennenkään.

Pallona oli DHS D40+. Se osoittautui hyväksi valinnaksi ainakin siinä mielessä, ettei kukaan esittänyt sitä koskevia valituksia. Pallo oli myös kestävä. Kilpailuissa pelattiin 367 ottelua ja kuusi palloa menetettiin eli noin yksi pallon hajoaminen/61 ottelua. Sitä paitsi osa hävinneistä palloista saattoi vain joutua kadoksiin tai sen päälle astuttiin.

Jälleen on kehuttava nykyään vallitsevaa erittäin korkeaa moraalia kilpailumaksujen maksamisen suhteen. Lähes kaikki maksut maksettiin viimeistään kilpailupäivänä ja muutama heti sen jälkeisinä päivinä. Sellaisia pelaajia ei ole enää ollenkaan, jotka aikoinaan heittivät kilpailupaikalta saadun pankkisiirtokuitin rypistettynä hallin portaikkoon poistuessaan paikalta. Tai jotka kävivät kisoissa, mutta eivät maksaneet maksuja milloinkaan.

Kisavideo:

Tässä paremmuuslista eniten ratingpisteitään lisänneistä pelaajista:

Tässä taas lista epäonnisimmista pelaajista:

Juniori-rating 1

Tässä luokassa pelasivat kahdeksan korkeimman ratingin pelaajaa. Korkeimman ja matalimman ratingin ero oli aivan liian paljon eli 620 mutta sille ei mahtanut mitään. Mutta lähellä oli kuitenkin sen alimman ratingpelaajan tekemä uroteko, sillä Maratonin Nuno Marttinen hävisi palkinnoille asti edenneelle Joni Rahikaiselle vasta viidennessä erässä 10-12!

Finaali oli tiukka. Siinä kohtasivat seurakaverukset TIP-70.stä eli Daniel Tran ja Vili Kinnunen. Ykkössijoitettu Daniel johti jo erin 2-1 mutta Vili puristi voiton viidennessä 12-10. Tämä oli hyvä ottelu mitä nyt ehdin järjestelytöiltä vilkaista.

Kuvassa vasemmalta kakkonen Daniel Tran, voittaja Vili Kinnunen ja kolmanneksi sijoittuneet Sakari Paaso (SeSi) ja Joni Rahikainen (PT Espoo).

Juniori-rating 2

Juniori-ratingin kakkosryhmään tuli lopulta niin monta pelaajaa (13) että olisi ollut ehkä hyvä jakaa se kahteen osaan eli lisätä vielä Juniori-rating 3. Mutta kaikki resurssit kyllä loppuivat kesken tätä ajatellen. Tyttöjä oli mukavasti seitsemän.

Pooleissa nähtiin pari suurempaa yllätystä. Sofia Levchuk voitti 111 pistettä korkeammalla olevan Aku Kastisen 3-2 (Aku johti 2-1). Liisa Kugappi taas purjehti poolinsa nelossijoitetun paikalta kakkoseksi ja jatkokaavioon voittamalla 124 pistettä korkeammalla olleen Juulia Kauppisen. Tuossa poolissa oli muuten kolme tyttöä!

Sofian ja Liisan seurakaveri LrTU:sta Karina Fozilova jyräsi voittoon jatkokaaviossa. Aku Kastinen oli tosin lähellä pudottaa hänet kvartassa. Akulla oli jälleen 2-1 johto erissä, mutta niin vain Karina nappasi kaksi viimeistä erää 12-10 ja 11-9.  Sofia Levchuk puolestaan hävisi kvartassa 2-1-eräjohdon jälkeen. Aaro Mäkelä voitti ja eteni sitten finaaliin asti, jossa Karina oli parempi 3-1.

Luokkavoittaja Karina Fozilova (LrTU) keskellä. Hänen vasemmalla puolella toiseksi sijoittunut Aaro Mäkelä (PT Espoo) ja oikealla puolella toinen kolmonen Sampo Arponen (PT 75).

Toinen kolmonen Akseli Haapoja (SeSi) sai palkintonsa aiemmin, koska hänellä oli kiire junalle:

M-700

Luokassa oli mukana kahdeksan pelaajaa ja voitosta käytiin tasainen vääntö. B-poolissa kolme viisieräistä ja kaksi neljäeräistä peliä.  Pooli kesti hiukka kauan! Tuleva luokkavoittaja Pavel Zinovev hävisi Veera Räsäselle 2-3 vaikka johti erissä 2-0. Pavel ei kuitenkaan kohdannut finaalissa Veeraa uudelleen, sillä Aleksanteri Lähdesluoma voitti Veeran semifinaalissa 3-2. Tällä kertaa Veera oli johtanut erissä 2-1. Ja kuinka ollakaan, 2-1-eräjohto oli turmiollinen myös finaalissa, missä Pavel lopulta voitti Aleksanterin 3-2.

Kuvassa vasemmalta kakkonen  Aleksanteri Lähdesluoma (SeSi), voittaja Pavel Zinovev (Spinni) ja kolmanneksi sijoittuneet Janne Kauppinen (OPT-86) ja Veera Räsänen (HIK Pingis).

M-850

Tässä luokassa sekä miehiä että naisia oli kahdeksan kpl eli tasapeli 8-8! Ratingit jyräsivät aika vahvasti, koska pooleissa ylemmän ratingin pelaaja voitti 20 kertaa ja alemman ratingin pelaaja vain neljä kertaa.

Semifinaalit olivat kerrassaan hurjaa vääntöä. Ilmeisesti 2-0- tai 2-1- eräjohdossa pelaaminen on henkisesti vaikeaa. Alesia Nikkarinen johti Yuri Afanassievia 2-1 mutta Yuri voitti 3-2. Eleonoora Roosioks johti Chen Fangdaa 2-0 mutta Chen Fangda voitti 3-2.  Tyttöjen välinen finaali oli niin lähellä mutta ei vaan tällä kertaa.

Yuri Afanassiev otti toisen peräkkäisen Starin kisojen 850-luokan voiton lyömällä finaalissa Chen Fangdan 3-1. Edellinen voittohan tuli STARUMMER-kilpailuissa toukokuussa.

Kuvassa vasemmalta luokkavoittaja Yuri Afanassiev (PT Espoo), kakkonen Chen Fangda (PT 75), kolmanneksi tulleet Eleonoora Roosioks (Spinni) ja Alesia Nikkarinen (Spinni). Tyttöjen seurana vielä Spinni, koska siirto PT Espooseen tapahtuu vasta kilpailun jälkeen (tämä lienee julkista tietoa jo).

M-1000

Tässä luokassa tapahtui sama juttu kuin M-700:ssa. Eli kolmanneksi sijoittunut Eleonoora Roosioks voitti poolissa tulevan voittajan Katja Kauppisen 3-1.

M-850-luokan voittaja Yuri Afanassiev pelasi viisi ottelua ennen finaalia ja voitti ne kaikki 3-0. Toisella finalistilla eli Katja Kauppisella oli vaikeampaa. Siis jo poolissa tappio ja semifinaalissa hän oli viidettä erää tappiolla 7-9 Tomi Erosta vastaan. Mutta neljä pistettä peräkkäin tämän jälkeen vei Katjan finaaliin. Finaali oli äärimmäisen kova taisteluottelu, mutta Katja vei sen 3-2. Niin, erätilanteessa 1-1 hän oli alla 8-10 Yuria vastaan mutta napakoilla kämmenillä hän voitti 14-12!

Kuvassa vasemmalta luokkavoittaja Katja Kauppinen (OPT-86) ja kolmanneksi tullut  Eleonoora Roosioks (Spinni).

Yuri Afanassiev (PT Espoo) sijoittui toiseksi, mutta tämä kuva on napattu M-850-luokan palkintokuvasta:

Tomi Eronen (MBF) oli nii-iin lähellä selviytyä finaaliin mutta kolmas palkinto oli hänen saaliinsa tällä kertaa:

M-1150

Seuraa tavallista pidempi luokkaraportti.  🙂

Harvoin näkee sellaista, että yksikään poolien ykkössijoitetuista ei ota poolin ykköspaikkaa. Käydäänpä läpi tapahtumat ihan tässäkin.

Pooli A
Kakkossijoitettu Aku Kastinen voitti 206 pistettä korkeammalla olleen ykkössijoitetun Juhani Tevaniemen.

Pooli B
Ykkössijoitettu Mikko Saarinen romahti ja hävisi 137 pistettä alempana olevalle Katja Kauppiselle (Katja ykköseksi) ja peräti 275 pistettä alempana olevalle Chen Fangdalle (kakkoseksi).

Pooli C
Enpä muista sellaistakaan, että poolin kolmonen menee ykköseksi ja nelonen kakkoseksi! Tässä poolissa niin tapahtui, kun kolmossijoitettu Simonas Kaskelevicius otti ykköspaikan ja nelossijoitettu Sofia Levchuk kakkospaikan. Sofia hävisi Simonasille niukasti mutta voitti 194 pistettä ja 266 pistettä ylempänä olleet Hannu Grönlundin ja Jorma Savolaisen ja vieläpä puhtaasti 3-0 kummankin!

Pooli D
Tämä pooli muuttuikin täysin naisvoittoiseksi, kun Aaro Mäkelä vetäytyi luokasta, koska muu ottelukuorma oli niin kova. Pooliin olivat sattuneet toukokuisen STARUMMER-kisan finalistit Tamila Vlasova ja Heli Mäkelä sekä Juniori-rating 2 -luokan voittaja Karina Fozilova. Tamila voitti Helin STARUMMERissa (itse asiassa kolme kertaa) mutta nyt Heli voitti ja otti poolin ykköstilan.

Jatkokaaviossa Sofia Levchuk  oli vahvassa vedossa ja meni finaaliin. Semifinaalissa kaatui Heli Mäkelä 3-1.  Heli oli ollut ahdingossa kvartassa, jossa Chen Fangda johti erin 2-0.

STARUMMER-voittaja Tamila Vlasova marssi jälleen finaaliin. Juhani Tevaniemi pani kyllä semifinaalissa ankarasti kampohin vaikka kello oli jo 21:45, kun ottelu päättyi Tamilan 3-2-voittoon.

Finaalissa Sofia johti ensimmäistä erää jo selvästi. Taisi olla 10-6. Mutta Tamila taisteli ja voitti 12-10. Lopulta hän voitti suoraan 3-0. Kummankaan tytön pelissä ei ainakaan sivullinen nähnyt väsymistä vaikka takana oli jo pitkä päivä kuumassa salissa.

Oli iso pettymys, kun huomasin kilpailun jälkeen, että videokamera ei ollut nauhoittanut enää Tamila – Tevaniemi -ottelun viidennen erän puoltenvaihdon jälkeen. Siten harakoille meni myös Tamilan ja Sofian hieno finaali. Kamera näytti nauhoittavan mutta mitään ei mennyt muistiiin. Oli ehkä jokin ongelma varavirtalähteen kanssa.

Kuten on aiemminkin kerrottu, finaali päättyi klo 21:58 ja sen jälkeen tuli kiire poistua salista!

Kuvassa vasemmalta luokkavoittaja Tamila Vlasova (Spinni) ja toiseksi sijoittunut Sofia Levchuk (LrTU). Jostain syystä Starin valokuvavaliokunnan puheenjohtaja Jukka Heinonen unohti ottaa valokuvat kolmanneksi sijoittuneista Juhani Tevaniemestä (PeTo) ja Heli Mäkelästä (MBF). Valitamme!

M-1300

Poolien ykkössijoitetut pitivät muuten paikkansa, mutta Pasi Taiveelle arviolta laitettu rating 1200 osoittautui liian isoksi.

Luokan ykkössijoitettu Riku Andersson tippui jo kvartassa Maxim Polinile 2-0-eräjohdon jälkeen.  Polinin taival katkesi 0-3-semitappioon Joona Räsäselle.  Finaali oli tiukka. Siinä Jiri Kuronen voitti Joonan 3-2.

Kuvassa vasemmalta toiseksi tullut Joona Räsänen (HIK Pingis), voittaja Jiri Kuronen (Stara), kolmanneksi tulleet Maxim Polin (LrTU) ja Pekka Räsänen (Atlas).

M-1450

On tyypillistä, että jos kolme pelaajaa on samassa voittomäärässä, eräsuhteiden laskun jälkeen pelaajat asettuvat nätisti ratingpistejärjestykseen. Poolissa F meni kuitenkin ihan päinvastoin tai ainakin heikunkeikun:

2. Kellow Ella 5-3 (1018)
3. Paaso Sakari 5-4 (1128)
4. Leppänen Atte 3-4 (1358)

Sakaria ei auttanut viimeisen kierroksen 3-2-voitto Ellasta.  Olisi pitänyt voittaa 3-1 (kolme viimeistä erää 11-13, 13-11, 13-11). Niin, Jussi Hakala voitti poolin puhtaalla pelillä.

Vaikka muitakin yllätyksiä tapahtui pooleissa annettakoon kunniamaininta Matias Yliselle, joka pinnisti poolikakkoseksi voittamalla Joona Räsäsen (51 pistettä ylempänä) ja Lauri Janssonin (186 pistettä enemmän).

Joni Rahikainen yllätti jatkokaaviossa. Poolikakkosen paikalta hän eteni loppuotteluun, jossa hän voitti Riku Anderssonin 3-0.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Riku Andersson (LeVi), luokkavoittaja Joni Rahikainen (PT Espoo) ja kolmanneksi sijoittunut Vili Kinnunen (TIP-70). Toinen kolmonen, Miika Berghäll (LPTS) onnistui poistumaan paikalta ennen kuvan ottoa.

M-1600

Kunniamaininta poolipeleistä menee Riku Anderssonille (M-1450-luokan kakkonen). Poolinsa nelossijoitetun paikalta kaksi 3-2-voittoa ja poolikakkoseksi ja jatkokaavioon! Hyvin tehty 1273-pelaajaksi.

Jatkokaaviossa kärkisijoitetut pitivät pintansa ja menivät semifinaaliin paitsi ykkössijoitettu Henry Heikkerö, joka siirtyi täksi kaudeksi Stariin. Hän putosi kvartassa Ville Peltolalle 0-3 niin että napsahti.  Daniel Tran selvitti sitten Villen 3-1 ja meni finaaliin, mutta kakkossijoitettu Kari Taive oli alla erin 0-2 Markku Hauhiaa vastaan ennen kuin sai koneistonsa vauhtiin ja varmisti finaalipaikkansa 3-2-voitollaan. Finaalissa Daniel pelasi todella vahvasti ja otti ykköstilan 3-1-voitolla.

Kuvassa vasemmalta kakkonen Kari Taive (Tote), voittaja Daniel Tran (TIP-70), kolmanneksi sijoittuneet Ville Peltola (PT Espoo) ja Markku Hauhia (Pa-Po).

M-1750

Pooli A osoittautui pahaksi, koska sen kaksi parasta pelaajaa olivat myös jatkokaavion finaalissa. Kummallakin kerralla Ossi Vesaluoma voitti Mika Kettusen, joka oli luokan ykkössijoitettu.

Semifinaalissa oli dramatiikkaa, kun Risto Pohjanlahti sai ilmeisesti jalkaansa krampin. Ossi Vesaluoma johti siinä vaiheessa ottelua erin 2-0.

Mika Kettunen voitti semifinaalissa Toni Nättilän, TIP-70, mutta hänestä ei huomattu ottaa valokuvaa.

Luokkavoittaja Ossi Vesaluoma, TIP-70:

Toiseksi sijoittunut Mika Kettunen, PT-Helsinki:

Kolmanneksi sijoittunut Risto Pohjalahti, HäKi:

M-1900

Ikuistetaan tähän nyt se toinenkin tapaus, jossa samaan voittomäärään päätyneet menivät eräsuhteiden laskun jälkeen eri järjestykseen ratingpisteisiin nähden (pooli C):

1. Vesaluoma Matti 5-3 (1608)
2. Pullinen Leonid 3-3 (1703)
3. Järvinen Sami 3-5 (1860)

Luokan voitti Krzysztof Petka vain yhden erän menettäneenä. Luokka oli ehdottomasti liian matala hänelle,  mutta tämä lipsahdus pääsi tapahtumaan kisoja edeltäneen työkuorman vuoksi. Hän on kuulemma ollut nuorempana peräti Puolan nelonen omassa ikäluokassaan ja nyt hän on 19-vuotias. Mutta mikä ikäluokka? 10-vuotiaat vai 17-vuotiaat? Ei se siis ollut selvää, koska taukoa saattoi olla 10 vuotta. Ja kun petkoja oli vielä kaksi, mikä hankaloitti ajatustyötä entisestään.

Tiukimmat ottelut käytiin kvartoissa. Stefan Andersson oli häviöllä Matti Vesaluomaa vastaan erin 1-2 mutta voitti 3-2. Antti Marjamäki oli häviöllä Leonid Pullista vastaan 0-2 mutta voitti 3-2.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Heikki Holopainen (JPT), voittaja Krzysztof Petka (Por-83) ja kolmonen Stefan Andersson (MBF). Toinen kolmonen Antti Marjamäki (PT 75) ehti poistua ennen palkintojenjakoa.

MK

Pooleissa 1860-pelaaja Sami Järvinen voitti Krzysztof Petkan, joten ei hänen 1900-ratinginsa nyt ihan kauhean väärin ollut.  Jatkokaaviossa hän sitten kyllä meni finaaliin asti, jossa hävisi Starin kisojen ikimenestyjälle Janne Jokiselle 1-3.

TIlastojen tutkimisen jälkeen paljastui, että tämä oli jo Jannen kuudes MK-ykköstila Starin kilpailuissa.  Ykköstilat eivät kuitenkaan ole tulleet aivan putkeen, koska kahden ensimmäisen ykköstilan välissä hän jäi pooliinsa Starin syksyn startissa 6.9.2014.

Tässä nuo Jannen kuusi ykköstilaa finaalivastuksineen:

Starin kevätstartti 11.1.2014 (Vladimir Tikhomirov )
Starin syksyn startti 12.9.2015 (Arttu Pihkala)
Starin syksyn startti 10.9.2016 (Joonatan Khosravi)
STARXMAS 17.12.2016 (Tomi Penttilä)
Starin syksyn startti 2.9.2017 (Meelis Kärner)
Starin syksyn startti 8.9.2018 (Krzysztof Petka)

Kuvassa vasemmalta kolmanneksi sijoittuneet Sami Järvinen (PT Espoo) ja Meelis Kärner (PT Espoo), voittaja Janne Jokinen (Por-83) ja kakkonen Krzysztof Petka (Por-83).

RAPORTTI ON VALMIS!