Kaikki kirjoittajan Arto Luukkainen artikkelit

Vierailuni Narvaan 6-9.6.2017

LISÄTTY TORSTAILLE PELIVIDEOITA (MERKATTU PUNAISELLA MISTÄ ALKAA)
PERJANTAILLE LISÄTTY LOPPUUN VALOKUVIA JÄÄTELÖJUHLISTA

Kaipa tällainen matkakertomus kuvineen ja videoineen mahtuu liitonkin sivuille näin hiljaiseen kesäaikaan, kun kaikki eivät ole somessa? 🙂  Ajattelin laittaa somessa julkaisemaani materiaalia tännekin. Raportti päivittyy vielä pitkän aikaa. Yritän kertoa tässä alussa aina, mitä on lisätty.

Olen ollut yhteistyössä Narvan kanssa jo vuodesta 1998 alkaen. Ensimmäisen kerran vierailin tutustumassa heidän pöytätennistoimintaansa kesällä 1999 (kaksi kertaa). Nyt oli vuorossa perinteinen kesäkäynti. Saavuin Narvaan tiistaina puoli kolmen maissa ja siirryin King-nimiseen hotelliin, joka on lähellä pöytätennishallia. Perinteinen hotellini Inger Hotel oli täynnä, ja syy paljastui seuraavana päivänä. Hotellin oli täyttänyt kaksi bussillista suomalaisia! Pahuksen suomalaiset!

Saapuminen Narvaan

Tässä linja-auton ikkunasta otettu video saavuttaessa Narvaan:

Pöytätennishalli on tuo tuossa oikealla. Oli sateinen päivä torstaina, kun otin kuvan.

Tiistai 6.6.

Majoittautumisen jälkeen siirryin katsomaan treenejä, jotka olivat alkamassa kello 15.00. Toisin kuin aiemmin oli suunniteltu vanhaan malliin, treenejä onkin ainakin kesäkuussa vain yhdet päivässä mutta ne kestävät sitten 3,5 tuntia fysiikkatreeneineen. Syynä on ilmeisesti se, että aloittelevien pelaajien valmentamisesta vastaava valmentaja on ollut leikkauksessa ja kahden muun valmentajan pitää hoitaa hänenkin tehtävänsä ja se olisi rankkaa, jos treenejä olisi 3-4 kertaa päivässä. Eli aloittelevat pelaajat pelaavat omissa treeneissään eri aikaan.

Aloittelevien pelaajien treenit olivat samaan aikaan päättymässä.

Tiistain treeneistä tulee myöhemmin videota.

Keskiviikko 7.6.

Keskiviikkona harjoitukset alkoivat kello 10.00. Ensin oli harjoitukset ja sitten pelattiin eriä ns. ykköspöytäsysteemillä. Parhaimmillani taisin olla viidennellä pöydällä.

Tässä keskiviikon A-ryhmän pelaajat valmentajineen:

Tässä video siitä kun pelaan 7- tai 8-vuotiasta (2009) Jevgeni Strogovia vastaan. On muuten kova peluri ja Viron paras ikäisissään.

Torstai 8.6.

Harjoitukset alkoivat taas klo 10.00.  Osallistuin jälleen treeneihin, joiden päätteeksi pelattiin turnaus ”kaikki kaikkia vastaan” -systeemillä. Pelit pelattiin ”paras viidestä”. Itse pelasin luonnollisesti B-ryhmässä, jossa muut pelaajat olivat ikäluokkia 2008-2006 eli 7-11-vuotiaita.  Pelaajia oli 11 kappaletta. Urhean taistelun jälkeen  sijoituin sijalle 10 kahdella voitolla.  Minulla oli yhtä monta voittoa (kaksi) kuin kahdella edelleni sijoittuneella, mutta pelaajat kun laitettiin järjestykseen tasavoittotilanteessa ikäjärjestyksessä. Nuorin ylimmäksi. Kovia otteluita tuli peräkanaa ja vastustajat olivat pahuksen taitavia. He eivät menneet mihinkään kikkaan, joilla Suomen kisoissa tulee joskus pokaaleja voittaneeksi. 😢

Todellakin valtavan hauska turnaus vaikka olikin rankka. Ja pelaajat olivat niin hyviä. Minä myös!

Pelaajat ovat kuvassa paremmuusjärjestyksessä. Voittaja vasemmassa laidassa:

1. Artjom Amberg (2006)
2. Ksenia Zujeva (2006)
3. Konstantin Sokolov (2007)
4. Maria Zavronkova (2007)
5. Lev Rojak (2007)
6. Arseni Kopolov (2006)
7. Sofija Petrova (2007)
8. Andrei Zalnin (2008)
9. Kristina Smirnova (2007)
10. Se on minä!
11. Karina Valetova (2007)

Seuraavalla videolla häviän Maria Zavronkovalle 0-3. Hän sijoittui sijalle neljä turnauksessa. Maria on Viron paras 2007-tyttö.

Tässä ottelussa pärjään jo paremmin. Eli häviän vain 2-3 Sofija Petrovalle.  Hän sijoittui turnauksessa seitsemänneksi. Sofija on Viron 2007-tytöissä joko kakkonen tai kolmonen. Paha vastus koska hänellä on näppylä rystyllä ja kämmeneltä hän tappaa aika rajusti.

Turnauksen voittajalle eli Artjom Ambergille hävisin 0-3. Hän on viidenneksi paras 2006-poika VIrossa.

Taistelin hyvin Lev Rojakia vastaan, joka otti viidennen sijan turnauksessa, mutta hävisin 1-3 🙁 . Hän on viidenneksi paras 2007-poika Virossa.  Näppylä rystyllä mikä tuotti tiettyjä vaikeuksia minulle.

UUSIA TORSTAIN VIDEOITA:

Konstantin Sokolovia  vastaan tuli paljon hyviä palloja, mutta hävisin  1-3. Konstantin on Viron toiseksi paras 2007-poika ja otti kolmannen sijan turnauksessa. Kova tsemppari ja yrittää juosta kaikki pallot kiinni. Hän on Narvassa valmentajana nykyään toimivan Lida Andreevan siskonpoika, josta hän odottaa paljon. Saammepa nähdä!

Onnistuin sentään voittamaan Karina Valetovan 3-1. Karina on noin kahdeksas VIron 2007-tytöissä ja jäi turnauksessa jumboksi ilman voittoja. Hän ei varmaankaan ole pelannut vielä kovin kauaa,  mutta välillä kämmen napsahti kovaa! Voittoni takana oli tosin sekin, että toisen alussa tuli fanityttö kannustamaan (Sofiha Petrova). 🙂 Tosin  se aiheutti myös kovasti paineita ja hermostumista.

Toisen voittoni otin turnauksen  nuorimmasta osallistujasta eli Andrei Zalninista, jonka voitin 3-1.  Andrei on Viron viidenneksi paras 2008-poika eli oli 8- tai 9-vuotias. Kovaa löi kämmentä ja välillä rystykin pamahti linjaa myöten! Andrei otti turnauksen kahdeksannen tilan.

Tässä vaiheessa alkoi jo aika olla vähissä. Minun otteluni olivat kestäneet turkasen pitkään ja olin muista jäljessä. Niinpä ottelut muutettiin”paras kolmesta”-systeemillä pelattaviksi. Hävisin sitten Kristina Smirnovalle 1-2 mutta tein tosi paljon virheitä pisteiden laskussa ja syöttövuoroissa. Voittoon olisi ollut ehkä mahdollisuuksia, jos olisin laskenut oikein! 🙂 Kristina on noin viidenneksi paras 2007-tyttö Virossa. Hän otti turnauksessa yhdeksännen tilan.

Onnistuin panemaan edes jonkin verran kampoihin ottelussani Ksenia Zujevaa vastaan vaikka hävisinkin 0-2.  Ksenia otti toisen tilan turnauksessa. Hän on Viron toiseksi paras 2006-tyttö.

Perjantai 9.6.

Vierailun viimeisenä päivänä en enää itse pelannut vaan katselin ja videoin treenejä. Varsinaisten harjoitusten jälkeen pelattiin joukkuekilpailu kahdessa eri ryhmässä.

Seuraavalla videolla näytetään Anastassia Melnikovan  (vasemmalla) ja Vitalia Reinolin  kämmenharjoittelua treenien aluksi. On aina nautinto seurata hyvää harjoittelua, jossa nopeus, ajoitus, lyöntiääni ja motivaatio ovat kohdallaan. Melnikova (2004) on uusimmalla Viron rankingilla kadettityttöjen (2002) ykkönen ja Reinol (2003) nelonen. Melnikova pelaa heinäkuussa Viron kadettityttöjoukkueessa junioreiden EM-kilpailuissa, jotka järjestetään Portugalissa.

Sitten kahden 2006-pelaajan kämmenharjoittelua. Ei tule paljoa virheitä vaan lyöntivarmuus on hyvä niin lyöjällä kuin palauttelijalla. Pelaajat ovat Ksenia Zujeva ja Artjom Amberg. Ksenia on Viron kakkonen 2006-tytöissä ja Artjom viitonen 2006-pojissa.

Tässä näyte joukkuekilpailusta, jossa kohtaavat Viron 2006-ykkönen Arina Litvinova ja 2007-kakkonen Sofija Petrova. Vain muutamat parhaat palat näytetään ja lähinnä nuoremman Sofijan kannalta.  Arina (Oulussa käynyt) pelasi erittäin ystävällisesti nuorempaa seurakaveriaan vastaan, joten tulos ei ole tärkeä. Tämä video onkin tarkoitettu näyttämään Petrovan käden nopeutta ja sitä, kuinka hyvin hän käyttää rystynsä näppyläkumia. 

Tässä vielä kolme parasta palloa Ksenia Zujevan ja Artjom Ambergin kämmentreenistä musiikin säestyksellä. Pisimmässä pallossa Ksenia löi 46 kertaa onnistuneesti, jos syöttökin lasketaan. Molemmathan ovat siis 2006-pelaajia. Koittakaapa perässä kotisalilla! 🙂

Perjantain treenien päätteeksi järjestettiin pöytätennishallin kerhohuoneessa jäätelöjuhlat, johonka minutkin tietysti kutsuttiin. Ehkä kyseessä olikin minun farewell-juhla! Hauska tapahtuma!

Tössä vielä sohvakuvat:

Väärät syötöt – keskeneräinen juttu, joka oli tarkoitettu Pöytätennislehteen 4/1995

Johdanto 2017

Kirjoitin oheisen artikkelin aikanaan Pöytätennislehden numeroa 4/1995 varten eli lähes 22 vuotta sitten. Juttu jäi kuitenkin keskeneräiseksi, enkä siksi koskaan toimittanut juttua lehteen.  Kyseessä on siiis vain hahmotelma. Julkaisenpa keskeneräisen jutun tässä nyt sellaisenaan paitsi että olen täydentänyt keskeneräiset lauseet ja siirtänyt joitakin kohtia oikeaan paikkaan. Huomatkaa, että jutussa ei viitata suoraan kehenkään todelliseen henkilöön. Ei sellaiseen joka vaikutti Suomen pöytätenniksessä vuonna 1995 eikä ainakaan kehenkään vuoden 2017 pelaajaan! Ei siis saa ottaa henkilökohtaisesti!

Sääntölainaukset ovat vuoden 1995 sääntökirjasta. Olen lisännyt oheen säännön nykyisen muotoilun punaisella fontilla. Tekstiä en ole muokannut vastaavasti. Jotain muutakin olen kommentoinut punaisella.

Tämä on samalla nostalgiapläjäys. Siksikään en kirjoittanut juttua puhtaalta pöydältä uusiksi.

*****

Haluatko voittaa epärehellisesti?

En koskaan ole voinut ymmärtää pelaajia, jotka haluavat voittaa kilpailuottelun epärehellisyyden avulla. Useimmat varmaan sortuvat inhimillisinä olentoina joskus filunkiin (esimerkiksi jättämällä mainitsematta, että vastustajan lyönti hipaisi pöytää). Ylivoimaisesti eniten käytetty tapa voittaa ottelu epärehellisyydellä on selvästi virheellinen syöttö. Varsinkin junioripelaajien kohdalla kyse on käytännössä taitamattomuudesta ja tietämättömyydestä. Kukaan ei ole opettanut syöttämään oikein. Vanhempien pelaajien kohdalla on usein vanhasta virheellisestä tekniikasta, jota on kilpailutilanteessa vaikea muuttaa, kun kotiluolassa saa syöttää miten vain. Jos haluat tietää, syöttääkö pelaaja tahallisesti väärin, käytä ns. idioottimittaria. Tämä tapahtuu seuraavasti. Huomauta vastustajallesi virheellisestä syötöstä milloin tahansa ottelun aikana. Jos vastustajasi vain tiuskaisee ”tuomari päättää” viitaten lapunkääntäjänä toimivaan 10-vuotiaaseen pingiskoululaiseen ja jatkaen virheellisiä syöttöjään, olet löytänyt idiootin. Rehellinen pelaaja toimisi tässä tapauksessa yksinkertaisesti jommalla kummalla seuraavista tavoista:

 • Jos olisi eri mieltä syöttönsä oikeellisuudesta, perustelisi, miksi se on oikea.
 • Pyrkisi jatkossa syöttämään oikein.

Seuraavassa olen luetellut tyypillisiä tapoja syöttää väärin. Jokainen niistä antaa selkeästi ansaitsematonta etua syöttäjälle, eikä tällaisilla syötöillä saavutetut voitot ole minkään arvoisia mielestäni:

2.6.1 Syöttö alkaa siten, että pallo on liikkumattomana ja vapaana suoraksi ojennetulla vapaan käden kämmenellä takalinjan takana ja pelipintaa korkeammalla.

2.6.1 Syöttö alkaa siten, että pallo on vapaana syöttäjän liikkumattomalla ja avoimella vapaan käden kämmenellä.

Huom: Nykyinen muotoilu sanoo selkeästi sen, että kämmenen  on oltava liikkumattomana!

Sääntö ei suoraan sano, että kämmenen olisi oltava liikkumattomana. Kuitenkin jos käsi liikkuu, pallo ei voi olla liikkumattomana. Siten käsi on pysäytettävä hetkeksi ennen heittoa syötön alkamisen merkiksi. Sääntöä 2.6.1 rikotaan tyypillisesti seuraavilla tavoilla:

 • Pompotellaan palloa pöytään kämmen alaspäin ja sitten yhtäkkiä syötetään. Vastustaja ei saa mitään merkkiä siitä, milloin varsinainen syöttö oikeastaan alkaa.
 • Syöttäjä hakee pallon, kävelee pöydän luo ja vauhdista heittää pallon  ilmaan ilman, että kämmen olisi liikkumattomana missään vaiheessa sen merkiksi, että syöttö alkaa NYT.
 • Käsi ei pysähdy ennen syöttöä syötön alkamisen merkiksi.
 • Käsi on niin kourussa, että pallo jää piiloon.

2.6.2 Syöttäjän tulee heittää pallo lähes pystysuoraan ylöspäin ilman kierrettä niin, että se nousee vähintään 16 cm irrottuaan vapaan käden kämmenestä.

Tätä pykälää rikotaan tyypillisesti seuraavilla tavoilla:

 • Käsi lähtee alaspäin syötön alkaessa ilman, että käsi pysähtyisi sen jälkeen missään vaiheessa.
 • Käsi/maila käy pöydän alapuolella. Huom: nykyään maila saa käydä pelipinnan alapuolella syötön aikana.
 • Lyödään nousevaan palloon.
 • Käsisyötöt.
 • Palloa ei heitetä pystysuoraan.
 • Pallo tiputetaan kädestä.

Olen suunnittelemassa videota, jossa käyn havainnollisesti läpi kaikki yleisimmät syöttövirheet. Vain videon avulla asiat tulevat selväksi. Täytyy vain ensin opetella syöttämään väärin kaikilla mahdollisilla tavoilla, jotta voin itse olla mallina. Ellen sitten löydä vapaaehtoista näyttelijää projektiin.

Muutamia ”Best moments” -videoita Oulun Silmälaser Openista

Jospa julkaisisin muutaman ”Best moments” -videoni täälläkin, koska olen niihin niin kovin tyytyväinen.  Videoilla näkyy paljon hienoja asioita jokaiselle, joka on kiinnostunut pöytätenniksen tekniikasta ja juniorivalmennuksesta. Videoiden nuoret tähdet eivät ole Euroopan ihan parhaita ikäisissään, mutta silti peli on korkeatasoista.

Pallorallien hidastukset ovat olennaisia, koska niiden avulla näkee paremmin, mitä oikein tapahtuu. Ja jokainenhan sitten rakastaa taustamusiikkia hidastusten aikana!

Videot on kuvattu Oulun Silmälaser Openin yhteydessä sen lauantaipäivänä 22.4.2107.

Ensimmäisellä videolla 10-vuotias Arina Litvinova näyttää, kuinka pelataan puhdasta hyökkääjäpelaajaa eli Aku Leppästä vastaan.  Jos joku ei jostain syystä ole asiaa aiemmin kirjoituksistani lukenut, mainittakoon, että Arina on Viron ykköstyttö paitsi omassa ikäluokassaan 2006 myös 2005-ikäisissä. On varsin lupaava tapaus! Tällä videolla voi kiinnittää huomiota vaikkapa rytminvaihdoksiin, jossa palloon pannaan yhtäkkiä lisää vauhtia. Esimerkiksi kolmannessa erässä tilanteessa 6-8 pelattu pallo.

Toisella videolla 11-vuotias Kristina Vassiljeva (Viron kolmonen 2005-tytöissä) antaa oppitunnin siitä, miten pelataan puolustuspelaajaa vastaan (Philip Kenttä Haaparannalta). Katsokaapa vaikka sijoituksia niin ylä- kuin alakierteissäkin ja rytminmuutoksia.  Häkellyttävän hyvää peliä. Vastustaja kuitenkin voitti seuraavana päivänä 1600-luokan mutta Kristina tämän pelin 3-2.  Esimerkiksi seuraavissa neljännen erän tilanteissa Kristina päättää pallon hienolla kämmenlyönnillä kauas rystykulmaan:  0-1, 7-2.

Ilokseni huomasin, että TIP-70:n Daniel Tran pelasi muutaman todella upean pallon Arina Litvinovaa vastaan ja seuraavassa koosteessa hän jopa voittaa kaksi pallorallia koosteen kolmesta pallorallista. Daniel on mennyt huimasti eteenpäin kauden aikana!

Mutta kyllä pitää antaa arvo myös 12-vuotiaalle Kristina Andrejevalle (Viron 2004-tyttöjen kakkonen),  joka pelasi vallan erinomaisesti. Tässä kooste parhaista kohdista hänen  ottelussaan Kari Punnosta vastaan:

 

Viron tytöt Oulun Silmälaser Openissa

Jospa kertoisin vähän taustaa sille, että toin ison joukon taitavia virolaisia tyttöjä tämän kauden ehdottomaan ykköskilpailuun eli Oulun Silmälaser Openiin 22-23.4.2017.  Ne, jotka eivät olleet paikalla, saavat vihiä asiasta aiemmin julkaisemani joukkueen esittelyvideon sekä niiden pelivideoiden avulla, jotka myöhemmin laitan YouTubeen. Siinä onkin kova työ, koska videota on noin 73 GB. 🙂 Oulussa olleethan näkivät, että aikamoisista pelureista on kysymys.

Minulla oli ollut pitkään haaveena tuoda johonkin kilpailuun Virosta  erityisesti tyttöpingiksen ykkösnyrkit. Olen kilpailuissa usein kertonut, että ihan parhaat tytöt eivät ole Suomessa käyneet kilpailemassa muuta kuin Helsinki Openissa, missä heitä ei oikein kukaan ole noteerannut.  Nyt halusin, että tytöt osallistuvat tavalliseen suomalaiseen kilpailuun, jossa tavalliset kansallisten kilpailujen pelaajat pääsevät mittaamaan taitojaan näitä 10-13-vuotiata supertyttöjä vastaan. Onhan se mielenkiintoista kokeilla, millä tasolla liikutaan kansainvälisesti noissa ikäryhmissä, vaikka kyse ei mistään Euroopan  mestaruuskisojen mitalisteista ollutkaan. Virossa naispöytätennis kun on aina ollut sekä määrällisesti että tasollisesti aivan toisella tasolla Suomeen verrattuna, vaikka Suomesta yksittäisiä hyviä yksilöitä on harvakseltaan tullutkin. Naisten taso pohjautuu taas varsin isoon juniorityttöjen määrään ja siten, että kaikki tytöt ovat mukana ohjatussa harjoittelussa ja harjoitellen ja kilpaillen  ahkerasti.

Edellisen kerran kutsuin vastaavanlaisen eli Narvan joukkueen johonkin kansalliseen kilpailuun yli 14 vuotta sitten eli vuoden 2002 TuKa:n Kinkkukisoihin ja silloin Lidakin oli mukana 13-vuotiaana tyttönimellään Lida Dmitrejeva. Vuotta aiemmin hän oli pelannut yksipäiväisissä Kinkkukisoissa klo 9.00 – 23.30 yhteensä peräti 35 ottelua ja ne olivat 21 pisteen eriä silloin! Eikä  valittanut väsymystä kertaakaan!

Tässä joukkue suuremmassa koossa:

Joukkue sunnuntaina kisojen päätyttyä. Vasemmalta alkaen: Arina Litvinova, Ksenia Zujeva, Vitalia Reinol, valmentaja Liidia ”Lida” Andreeva, Kristina Andrejeva, Anastassia Melnikova, Anastassia Lusnikova ja Kristina Vassiljeva,

Muut tytöt ovat Narvasta mutta Kristina Andrejeva Aserista.

Virossa on mielestäni tällä hetkellä hetkellä yhdeksän kovan luokan kadetti-ikäistä eli 2002- tai nuorempaa tyttöä. Listan kärjessä on kolme 2002-ikäistä tyttöä (toissa kauden Starin  5. divisioonan joukkue). Sitten tuleekin vain 2003 tai  nuorempia tyttöjä, joista 2004-ikäluokan  Melnikova jopa voitti kadettien mestaruuden tämä keväänä. Suomeen tuli kolme parasta 2003-listan eli suomalaisittain 13-vuotiaiden rankingin tyttöä, kolme parasta 2004-tyttöä,  ja  numerot 1, 3 ja 4 2005-tytöistä sekä kaksi parasta 2006-tytöistä. Sama pelaaja tietysti moneen kertaan.  Ainoastaan Rakveren Raili Nurga jäi puuttumaan täydellisestä tähtisikermästä, kun 2002-tyttöjä ei lasketa.

Koska edellä olevan sanoakseni jouduin kokoamaan Viron naisten listalta eri ikäluokkien rankingit viimeiseen Ouluun matkanneeseen asti, laitettakoon ne tännekin. Bittiavaruudessa kun on tilaa! 🙂 Punaisella ne jotka olivat Oulussa.

Tytöt-13 (2003)

 1. REINOL VITALIA 2003
 2. MELNIKOVA ANASTASSIA 2004
 3. ANDREJEVA KRISTINA 2004
 4. ZULFUKAROVA ADELINA 2003
 5. RANDLAHT ROSÉ-MARII 2003
 6. LITVINOVA ARINA 2006
 7. NURGA RAILI 2005
 8. VASSILJEVA KRISTINA 2005
 9. PIHELGAS LINDA 2004
 10. ZUJEVA KSENIA 2006

Tytöt-12 (2004)

 1. MELNIKOVA ANASTASSIA 2004
 2. ANDREJEVA KRISTINA 2004
 3. LITVINOVA ARINA 2006
 4. NURGA RAILI 2005
 5. VASSILJEVA KRISTINA 2005
 6. PIHELGAS LINDA 2004
 7. ZUJEVA KSENIA 2006

Tytöt-11 (2005)

 1. LITVINOVA ARINA 2006
 2. NURGA RAILI 2005
 3. VASSILJEVA KRISTINA 2005
 4. ZUJEVA KSENIA 2006

Tytöt-10 (2006)

 1. LITVINOVA ARINA 2006
 2. ZUJEVA KSENIA 2006

Lisäksi Anastassia Lusnikova pelasi todella upeasti vaikka ei oman ikäisissään (2002) ihan kärkeä olekaan (sija 15). Hän harjoittelee kuitenkin todella kovaa eli alempana kuvatun systeemin mukaisesti, joten vuoden kuluttua hän on varmaan edistynyt jo paljon.

HARJOITTELUSTA

Valmentaja Lida Andreeva kertoi, että Narvan tytöt harjoittelevat viisi kertaa viikossa. Treenit kestävät kaksi tuntia ainakin eli mitään 1,5 tunnin harjoituksia ei käytetä (näin muistan vanhastaan). Lisäksi viikonloppuisin on melkein aina jotkin kilpailut ja jos lauantai on vapaa, tytöt vetävät usein lauantaina aamutreenit lisäksi.  Koulun lomilla (syysloma,  joululoma, kevätloma)  tytöt harjoittelevat kaksi kertaa päivässä. Kesä-heinäkuussa he harjoittelevat kaksi kertaa päivässä viitenä päivänä viiikossa noin 10.7. asti eli junioreiden EM-kisoihin asti. Sen jälkeen seuraa noin  neljän viikon kesätauko paitsi  ehkä Melnikovalla, jolla on edelleen mahdollisuuksia Viron JEM-joukkueeseen. Ensi viikonlopun kadetti TOP-8 ratkaisee. Joskus 7. tai 8. elokuuta harjoitukset taas alkavat. Kaksi kertaa päivässä viitenä päivänä viikossa.  Ksenia Zujeva kuitenkin vain kerran päivässä,  koska ei mene Eurominichamps-kisoihin Strasbourgiin. Syyskuun alusta alkaen sitten taas vain kerran päivässä. Tytöt  muuttavat asumaan arkipäiviksi hallille,  jossa on majoitushuoneita.

Materiaalipelaajia vastaan tytöt oppivat pelaamaan, koska jotkin pelaajat on laitettu pelaamaan sellaisella mailalla. Tällä hetkellä Viron  2005-ykköspoika Seva Dorofejev ja pari nuorempaa pelaajaa pelaavat ainakin näppylällä.

Treeneihin kuuluu aina kova fyysinen  harjoittelu,  jonka ansiosta tytöillä riittää sekä voimaa että kestävyyttä.

Seuran valmennusta hoitaa kolme palkallista valmentajaa.

Kristina Andrejeva ei ole Narvan pelaaja vaan hän asuu Aserissa ja edustaa sikäläistä seuraa. Hän treenaa kuulemma kuitenkin aika samalla lailla kuin Narvan tytöt eli viisi kertaa viikossa ja sillä lailla.

MUUTA

Ajan kanssa laitan paljon vidoita näiden taitavien tyttöjen peleistä. Suosittelen katsomaan, koska näette todella hienoa ja ammattimaista peliä!

Kiinnitin kilpailujen aikana huomiota monen  muun kanssa siihen, että tytöt keskittyivät pelaamiseen aivan täysin ja ottivat joka ikisen pallon tosissaan. No,  tähän oli osansa sillä, että valmentaja Lida oli vannottanut tyttöjä  ennen matkaa. että Suomeen ei lähdetä huvittelemaan pöydän ääressä, vaan todellakin jokainen  pallo on pelattava tosissaan. Ja tytöt tottelivat! He myös käyttäytyivät peleissä kuin enkelit ja siitäkin oli kuulemma puhuttu. Kotisalilla kun varsinkin keskinäiset ottelut ovat usein todella kuumia 😀 . Lida itse noudatti näitä ohjeita aina juniorivuosinaan. Ei yhtä ainoaa löysää palloa pelissä!

Tytöt pitivät reissusta todella hullun lailla ja eräskin totesi some-päivityksessään ”paras reissu”. Lauantain illallisella tytöt totesivat leikillisesti haluavansa jäädä Ouluun 🙂 . Siinä oli totta sen verran, että he viihtyivät Oulussa erinomaisesti ja kilpailut olivat upea kokemus. Ne kun olivat jotain aivan erilaista siihen verrattuna, mitä he ovat Virossa kokeneet. Täysin erilainen kilpailusysteemi. Lida-valmentaja kehui kovasti ja sanoi systeemiä tosi mielenkiintoiseksi, koska Virossa tytöt pelaavat yleensä vain muutaman ottelun päivässä ja nyt otteluita riitti vaikka kuinka paljon päivää kohden. He kun eivät osallistu 100 pelaajan Eesti-systeemillä pelattaviin kilpailuihin. Niissä tulisi pelejä, mutta erillisten kilpailuluokkien jännitys semifinaaleineen ja finaaleineen jää puuttumaan.

Laitettakoon oheinen kuva mukaan niille, ketkä eivät sitä ole somessa nähneet. Tyttöjen menestyshän oli varsin hyvä (lisäksi valmentaja Lida otti kaksi pokaalia). Kuva otettu paluumatkalla laivalla.

Se on varmaa, että jokainen tyttö on valmis tulemaan Ouluun uudelleenkin, jos vain kutsu käy! 🙂 Näin on vaikka yksi tyttö kommentoi somessa matkaa myös sanoilla ”Kahdeksan tunnin ajomatka!” 😀

Olen seurannut tyttöjen peliuraa jo siitä alkaen, kun he olivat 7-8-vuotiaita. Todella päättäväinen asenne yhdistää heitä kaikkia!

Vaikka pöydän ääressä tytöt olivat keskittyneen vakavia, sen ulkopuolella he ovat kyllä vilkkaita ja täynnä elämän energiaa. Jotkut jopa ihan hulluja. 😀 (hyvällä tavalla siis…)

Harmittavan usein tapahtui niin, että kolme parasta tyttöä kohtasivat jatkocupissa jo ennen semifinaaleja.  Olisi ollut aina hauskempi  nähdä, miten pelaavat suomalaisia vastaan! Minulta oli päässyt myös arvontojen tarkistuksessa huomaamatta, että 1900-luokassa oli kaksi tyttöä samassa poolissa (koska eri seura).

Ruokahuolto oli hieman haasteellinen tehtävä, koska mielikilpailuruoka oli hieman hakusessa. Lisäksi unohdin kokonaan sen, että joukkue ei ollut tottunut näin pitkiin kilpailupäiviin, joten ei osannut pyytää oikealla tavalla ruokaakaan. Siten sunnuntaina tuli  muutama ”turha” tappio, kun tytöt eivät kerta kaikkiaan jaksaneet pelata, kun vatsa oli kipeänä nälästä.  Mahdollisella seuraavalla kerralla asiaan paneudutaan kunnolla! 🙂

On muuten uskomatonta säätämistä sen valitseminen, missä luokissa tytöt pelaavat.  Seppo Hiltuselle kerroin  näin emailissa ennen kisaa:

Pitää optimoida vaikkapa tällaisten vaatimusten suhteen:

 1. Pitää saada hyviä pelejä poikia vastaan.
 2. Jos mahdollista, muutama ottelu naisiakin vastaan olisi kiva.
 3. Niin vähän keskinäisiä otteluita kuin mahdollista!
 4. Jokainen haluaisi kyllä saada palkintojakin…
 5. Ei liian helppoja vastuksia.
 6. Sellaiset luokat ettei tule samoja vastuksia.
 7. Myös luokkia jossa niin kovat vastukset että on upea juttu, jos tulee palkinto.
 8. Jokaisen soisi saavan onnistumisen elämyksiä edes jossain luokassa.
 9. Kaikki saavat pelata koko ajan.
 10. Ja on niitä muitakin!

Tulee aina aivopöhö, kun yritän optimoida tällaista monen muuttujan ongelmaa!

 

Team ”Narva & Aseri” Oulun Silmälaser Openissa

Näin niin suuren vaivan tämän videon tekemisessä, että nöyrästi mainostan sitä täälläkin, koska kaikki pingisihmiset eivät suinkaan ole Facebook- ja YouTube-ihmisiä. Eli oheinen video esittelee ne  virolaiset pelaajat, jotka vien Oulun Silmälaser Openiin ensi viikonlopuksi. Toivon että edes jotkut osallistujista muistaisivat tämän videon avulla muutamia nimiä ja kasvoja joukkueestamme. Kuka kertoo minulle ensin ne kaksi typoa, jotka löytyvät teksteistä? 🙂 Mahdollista huonoa englantia ei lasketa.

 

 

Tammi-maaliskuun startit voimakkaassa kasvussa!

Pöytätenniksen kilpailutoiminta on juuri nyt mukavassa nousuvireessä, kuten jokainen kilpailuissa käynyt on nähnyt! Vaikka MPS:n kisojen osalta joudun käyttämään arviota, voi sanoa, että starttien määrä tammi-maaliskuussa on tällä kaudella noin 31 % suurempi kuin vuosi sitten. Nousua kaikkien aikojen pohjakosketusvuoteen 2014 verrattuna on peräti 64 %!

Meillä on lisäksi sellainen positiivinen ongelma, että kauhean paljon ei ylöspäin voida enää mennä starteissa nykyisillä kilpailumäärillä, koska monet kilpailut ovat aika lailla täynnä. Pitäisi saada uusia kilpailuita kalenteriin!

Seuraavassa kuvassa on esitetty tammi-maaliskuun starttimäärän kehittyminen vuosina 2010-2017. Ollaan melkein vuoden 2010 lukemissa!


Vaikka MPS:n kisat ovat vielä edessä

STARPRING 2017 – Raportti

M-1100-luokan neljä parasta. Luokan kakkonen Lauri Hakaste otti lisäksi kaksi kultaa ylemmissä luokissa!

Raportti on nyt valmis! Lisätty tähän alkuosaan maininta pallohävikistä. Kaikki luokat onb nyt esitelty valokuvineen!

Hieman jännitin STARPRING-kisan osanottajamäärää, koska elettiin etelän hiihtolomakautta, ja jossakin vaiheessa se tuhosi kisan kuin kisan. Mutta poisjääntien jälkeen osallistujia oli mukavat 119 eli täsmälleen sama määrä kuin vuosi sitten ensimmäisessä STARPRING-kilpailussa! 😀 Starttien määrä väheni hieman eli nyt oli 266 starttia ja viime vuonna 279. Mutta silloin oli kuusi Starin tyttöä Virosta ja yksi poika sikäläisestä seurasta. Nyt vain kolme tyttöä. Kun neljän lisäpelaajan startit vähennetään, vuosi sitten startteja oli 259 eli vähemmän kuin nyt! Lisäksi Rose-Marii Randlaht kykeni pelaamaan vatsataudin vuoksi vain sunnuntaina, joten siinä ”menetettiin” kolme starttia. Eli kyllä todellisuudessa oltiin taas kasvu-uralla suomalaisessa pöytätenniksessä vaikka tilastoihin jääkin 4,7 %:n vähennys.

Pelaajia oli 28 eri seurasta.

Aika hyvin vältyttiin jälleen siltä, että sama pelaaja voittaisi useamman kuin yhden rating-luokan. Ainoa kaksoisvoittaja oli Lauri Hakaste:

MK (la): Makkonen Henri, PT Espoo
MK (sun): Khosravi Sam, KoKa
M-2000: Virtanen Jarno, PT 75
M-1900: Räsänen Aleksi, PT Espoo
M-1800: Merimaa Kai, Wega
M-1700: Li Sam, PT Espoo
M-1600: Rebane Randar, PTS-60
M-1500: Randlaht Rose-Marii, Star
M-1400: Hauhia Mika, Pa-Po
M-1300: Hakaste Lauri, MBF
M-1200: Hakaste Lauri, MBF
M-1100: Jõesaar Karl, TIP-70
M-1000: Julle Grigori, PT Espoo
M-900: Engberg Elim, MBF

Lauantai aloitettiin tänä vuonna jo kello 09:00 entisen 10:00:n sijaan. Silti meni myöhään. Viimeinen peli päättyi klo 21:30 ja salista poistuttiin kello 21:54 kun sali meni kymmeneltä kiiinni. Tapahtui muutama ilkeä ”liian hyvä” pärjääminen ylemmässä luokassa ja nelinpelikin verotti osansa. Mutta täytyy myöntää, että omatkin aivot olivat loppuillasta hieman tahmeat,  koska en ollut päässyt nukkumaan riittävästi edellisinä öinä. Siksi on jatkossa pakko siirtää viimeinen ilmoittautumispäivä sunnuntaille, jotta valmisteluihin jää paremmin aikaa.

Jälleen kerran on pakko todeta, että ilmapiiri kilpailuissa oli erinomainen. Todella mukava yhteisen tekemisen meininki! Kiitos kaikille!

Suuri järkytys oli kuitenkin se, että palloja ilmiselvästi varastettiin. Kisojen alussa oli 51 palloa ja sunnuntaiaamuna pöydältä löytyi enää 11 palloa. Oli siis kadonnut 40 palloa. Vastaavasti suurin piirtein saman kokoisessa STARXMAS-kisassa meni 16 palloa. Se jää epäselväksi, milloin pallot katosivat pöydältä vai oliko niitä lauantain päättyessäkään sen enempää. Onneksi Mika Räsäsen autosta löytyi lainaksi palloja ja ne kestivät hyvin.

Tulokset löytyvät Tapahtumakalenterista kisan kohdalta.

Kuvat ja tarinat löytyvät myös Facebookista (saa lisätä):

https://www.facebook.com/arto.luukkainen.1

M/N13

Joonas Kylliö, TIP-70, voitti M/N13-luokan häviten vain yhden erän. Joonas toinen vasemmalta. Joonas hävisi sen erän finaalissa Linda Pihelgasille, Star (vasemmalla). Kolmansiksi sijoittuivat KoKa:n Matias Vesalainen ja Spinnin Ksenia Nerman. Matias voitti poolissa Ksenian 3-0, minkä vuoksi Ksenia joutui semissa Joonasta vastaan. Joonaksellahan oli porukasta ylivoimaisesti eniten ratingpisteitä.

M-900

Vasemmalta oikealle:

M-900-luokan voitti MBF:n uusi taitava pelaaja Elim Engberg. Toiseksi tuli Matias Ylinen, PT Espoo, ja kolmanneksi Eiris Ikkonen, Star. Neljänneksi sijoittunut OPT-86:n Joni Kauppinen sai myös kolmannen palkinnon. Luokka oli äärimmäisen tasainen, kun seitsemän pelaajan poolissa peräti viisi pelaajaa päätyi neljään voittoon! Keskinäisten otteluiden erien laskijan ilme oli tällainen –> . Onneksi pisteiden laskemiseen ei pitänyt mennä, vaan erät ratkaisivat:

8-6
7-6
6-6
6-7
7-9

Kilpailevan median valokuvaaja oli näemmä varastanut palkinnonsaajien huomion viralliselta valokuvaajalta. 😠

M-1000

M-1000-luokan ylivoimainen valtias oli PT Espoon Grigori Julle (oikealla). Hän ei hävinnyt erääkään. Katja Kauppinen, OPT-86, oli semifinaalissa ahdingossa erin 0-2 Viljo Väyrystä vastaan mutta nousi hienoon 3-2 voittoon ja sai siten kakkospalkinnon. Väyrysen seurahan on nykyään LrTU mutta alunperin varmaankin SiVe silloin joskus aikanaan. Matias Ylinen, PT Espoo, oli toinen kolmonen.

Katjan poolissa hän, Elim Engberg ja Eiris Ikkonen päätyivät kahteen voittoon, mutta Katjalla oli paras eräsuhde, joten hän meni ykkösenä jatkoon. Elim oli kakkonen.

Viljo Väyrynen oli luokan toinen kolmonen:

M-1100

Karl Jõesaar, TIP-70, voitti M-1100-luokan. Karl kuvassa toinen vasemmalta. Toiseksi tuli vasemmassa reunassa oleva Lauri Hakaste, MBF. Katja Kauppinen ja Elim Engberg ottivat kolmannet palkinnot. Seurat vastaavasti OPT-86 ja MBF.

M-1200

Lauri Hakaste (MBF, keskellä) voitti M-1200-luokan. Toiseksi sijoittui PT Espoon Jari Konttinen (vasemmalla). M-1000-luokan voittaja Grigori Julle, PT Espoo, oli kolmas. Leevi Hyytiäinen, TIP-70, oli toinen kolmonen, Hän joutui keskeyttämään pelinsä jo alkupoolissa, mutta pääsi silti jatkoon pooliykkösenä. Kolmella pelaajalla oli voitot ja erät tasan. Vasta pistesuhde ratkaisi järjestyksen.

M-1300

MBF:n Lauri Hakaste (keltapaita) otti toisen luokkavoittonsa voittamalla sunnuntaisen M-1300-luokan. Lauantaina hän oli jo voittanut M-1200-luokan. Toisesta tilasta käytiin kova kamppailu kolmen pelaajan päätyessä kolmeen voittoon. Pauliina Niskanen, HäKi, otti kakkostilan, koska hän oli voittanut molemmat toiset kolmen voiton pelaajat. Paavo Hänninen, Por-83, jaksaa aina vaan ja oli kolmonen. Neljänneksi sijoittui Jouni Pajunen, PT-2000. Myös hän sai tietysti kolmannen palkinnon.

Luokkaan osallistui yhden poisjäännin jälkeen vain kuusi pelaajaa. Ehdin jo ajatella, että 1300 pisteen tietämissä on jokin kuoppa pelaajien määrässä, mutta näin ei olekaan. Uusimman ratingin mukaan eri satalukujen pelaajamäärät ovat tällaiset alemmissa luokissa (vanha C-luokka):

1700 – 95
1600 – 89
1500 – 84
1400 – 87
1300 – 77
1200 – 52
1100 – 51
1000 – 34
900 – 31

M-1400

Pa-Po juhli M-1400-luokassa kun oikeassa laidassa oleva 1399 pisteen Mika Hauhia puolusti kunnialla ykkössijoitetun paikkaansa.

(vasemmalta lukien) Zelfir Hot (Por-83) oli kakkonen. Lauri Hella (PT 75) ja Aleksei Pullinen (LPTS) olivat kolmansia.

M-1400-luokan palkintojenjako:

M-1500

Rosé-Marii Randlaht (Star) voitti M-1500-luokan. Vasemmassa reunassa oleva Joona Lehtonen (LeVi) antoi finaalissa erittäin hyvän vastuksen: viides erä 11-9 Roosille. Kolmannet palkinnot menivät (vasemmalta) Markku Hauhialle (Pa-Po) ja Markku Nykäselle (PT-2000). Joona ja Roosi pelasivat muuten samassa alkupoolissa ja siellä Joona voitti 3-0!

M-1600

M-1600-luokassa oli peräti 38 pelaajaa. Hieman siis valvonta petti, kun kutsussa sanottiin, että yhteen luokkaan otetaan korkeintaan 32 pelaajaa.  Oikeassa laidassa oleva PTS-60:n Randar Rebane voitti myöhään lauantai-iltana päättyneen luokan. Toiseksi tuli Caspar Goldman (PT Espoo, vasemmalla). Kolmanneksi sijoittuivat Pasi Laine (HäKi) ja Ksenia Nerman (Spinni). Ksenia laittoi Randarin todella lujille semifinaalissa.

M-1700

M-1700 oli hieno ja jännittävä tapahtuma! Sen voitti PT Espoon Sam Li (keskellä). Hän oli finaalissa häviöllä erin 1-2 Antti Marjamäkeä (PT 75) vastaan (oikealla) mutta nousi 3-2-voittoon viidennessä. Antti oli sijoitettu vasta yhdeksänneksi ja Sam viidenneksi. Kolmanneksi tuli Ari-Pekka Siren (TIP-70). M-1600-luokan voittaja Rebane Randar oli toinen kolmonen, mutta hän oli jo poistunut paikalta.

Alkupoolien suurin yllätys oli se, että KoKa:n Matias Vesalainen (2006!) voitti nelossijoitetun ja STARXMAS-kisojen kakkosen Ari-Pekka Sirenin suoraan 3-0 ja otti poolin ykköspaikan puhtaalla pelillä. Hän oli poolissaan vasta kolmossijoitettu! Matias taisteli vielä finaalipaperillakin hyvin voittaen yhden ottelun ja häviten kvartassa Rebane Randarille viidennessä 13-15!

Siren voitti omissa jatko-otteluissaan heti kärkeen ykkössijoitetun ja seurakaverinsa Eero Nordlingin.

M-1800

Vuoden 2015 Veteraanien EM-kilpailuiden 80-sarjan kultamitalisti Kai Merimaa, Wega, osallistui M-1800 luokkaan hyvällä menestyksellä. Hän oli paras 33 pelaajan joukossa, vaikka ikää on jo 83 (vai 84) vuotta! Toiseksi sijoittui Aki Puustjärvi (BK) Merimaan oikealla puolella. Kolmannet sijat ottivat Esa Kanasuo (KoKa) ja Michal Petka (Por-83).

Kai Merimaa koki kisassa kuitenkin yhden tappion, koska hän hävisi omassa poolifinaalissaan Aleksandra Titievskajalle 1-3!

M-1900

Aleksi Räsänen (PT Espoo) voitti M-1900-luokan. Tosin Aleksin finaalivastus Heikki Kettunen (PT-2000, vasemmalla) oli ainoa yli 1800 pelaaja (1822) mutta ykkössija oli hieno saavutus 2005-pelaajalta joka tapauksessa! Aleksin oikealla puolella kolmanneksi sijoittuneet suurtuomari Lauri Miettinen (Maraton) ja Randar Rebane (PTS-60).

Hyvä loppu Aleksille vaikka hänen pelinsä alkoivat pettymyksen merkissä, kun hän hävisi poolinsa ensimmäisessä ottelussa Randar Rebanelle 2-3 (viides 9-11).

M-1900-luokan palkintojenjako:

M-2000

STARXMAS 2016-kilpailun M-1800-luokan valtias Jarno Virtanen (PT 75) jatkoi menestystään tällä kertaa pari pykälää korkeammalla. Hän voitti näet nyt M-2000-luokan. Jarno kuvassa vasemmalla. Hänen vieressään toiseksi sijoittunut seurakaveri Rafail Potiris. Kolmansiksi tulivat Jari Sipilä (Atlas) ja Rauli Franssila (Wega), tässä järjestyksessä vasemmalta lukien.

Jarno koki luokassa yhden tappion. Hän nimittäin hävisi alkupoolissaan M-1900-voittajalle Aleksi Räsäselle 2-3 (viides 10-12), mutta Jarno meni eräsuhteen avulla pooliykkösenä jatkoon ja Aleksi jäi pooliin.

MK (lauantai)

Lauantaisen miesten kaksinpelin voitti Henri Makkonen, PT Espoo (vasemmalla). Siitäpä olikin jo vierähtänyt aikaa, kun Henri oli viimeksi Starin kilpailuissa! Finaalissa Henrille niukasti 2-3 hävinnyt Wegan Toni Pitkänen taktikoi itsensä jälleen erilliseen valokuvaan. Kolmansiksi tulivat Tero Tamminen (PT Espoo, oikealla) ja Sami Järvinen, MPS.

Henri oli häviöllä kvartassa Sam Khosravia vastaan erin 0-2 mutta voitti kovan taistelun jälkeen viidennessä 13-11. Alkupoolissa Henri hävisi Sami Järviselle, joten ihan puhtaaseen peliin hän ei yltänyt comebackissaan.

Toni Pitkänen sijoittui lauantain miesten kaksinpelissä toiseksi:

MK (sunnuntai)

Sam Khosravi (KoKa, keskellä) voitti yhtenä poolina pelatun sunnuntaisen miesten kaksinpelin. Samin vasemmalla puolella oleva Aleksi Räsänen (PT Espoo) oli kakkonen. Hän voitti kolmanneksi tulleen Heikki Kettusen (PT-2000) viidennessä erässä pistein 17-15! Neljänneksi tuli Okko Vanhala (SS), mutta hänestä ei saatu valokuvaa.

Nelinpeli-rating 1

Kisojen pääluokan eli nelinpeliratingin pääsarjan ”Nelinpeli-rating 1” voitti pari Heikki Aittasalo/Jari Sipilä, Atlas (keskellä). Toiseksi tuli Wegan pari Rauli Franssila/Toni Pitkänen (vasemmalla). Joonas Kylliö ja Eero Nordling (TIP-70) sijoittuivat kolmanneksi. Toinen kolmanneksi sijoittunut pari Sam Khosravi/Bahman Khosravi (KoKa) ehti jo ottaa palkintonsa aiemmin.

Pooleissa pelattiin jännittävät ottelut semifinaaleihin pääsystä. Petri Kantonen/Stefan Nordin hävisi viidennessä 10-12 Kylliölle ja Nordlingille. Toisessa poolissa Rafail Potiris/Jarno Virtanen hävisi vastaavasti viidennessä 10-12 Khosravi/Khosraville.

Parien yhteisratingit vaihtelivat välillä 2987-3647.

Nelinpeli-rating 2

Nelinpeli-rating 2-luokassa parien yhteisratingit vaihtelivat välillä 2106-2928.

Luokka päättyi niin myöhään, että vain finalistit olivat mukana palkintojenjaossa. Luokan voitti kisan ylivoimaisesti nuorin pari Matias Vesalainen/RasmusVesalainen, KoKa. Finaalissa kaatui se vanhempi pari eli Markku Hauhia/Mika Hauhia (Pa-Po) 3-1.

Kolmannet palkinnot menivät pareille Pirkko Virtamo/Janne Viljamaa (ToTe/Atlas) ja Sauli Wagner/Ismo Kaarineva (UU/PT 75).

Hauhia/Hauhia oli alkuupoolissa suurissa vaikeuksissa. Hauhiat olivat nimittäin erin 0-2 alla TIP-70:n paria Arttu Pöri/Heikki Pöri vastaan mutta selvisivät: 15-13, 12-10, 11-9. Tällaiset nousut tosin vaikuttavat mukavasti kisojen aikatauluun.