Kaikki kirjoittajan Arto Luukkainen artikkelit

Starin Tukholman matka Solna BTK:n kilpailuihin 23-27.9.1976

Tarina on valmis!

Koska koronatauon aikana Suomen pingiksessä ei paljoa tapahdu, julkaisenpa Starin kattavasta harjoituspäiväkirjasta löytyvän kertomuksen Starin Tukholman matkasta lähes 44 vuotta sitten. Kertomuksessa on hyvää ajankuvaa esimerkiksi seisovan pöydän ihmeellisyyksistä sekä siitä, että Tukholmaan matkustettiin yölaivalla ilman hyttejä (ne olivat kalliita!).  Bengt Ahdin pyyntö laivalla oli todellakin sitä aikaa. Kertomuksesta ei myöskään ole sensuroitu pois Starn johtokunnan humputtelua laivan yökerhossa eikä mitään muutakaan.  Moraaliset rikokset ovat jo vanhentuneet!


Henkilöt

Star
Kertoja = Arto Luukkainen
Topi = Toivo Pöyry (oikeastaan SPTL:n ryhmässä)
Taajis = Reijo  Taajaranta
Jussi = Jussi Pirjola
Oja = Seppo Oja
Alanne = Matti Alanne (15)
Kuhanen = Hannu Kuhanen (14)
Sami = Sami Valkonen (14)
Kenttä =  Tapani Kenttä (13)
Juha = Juha Nojonen (11)
Hannu = Hannu Lounela (11)
Ryyni = Sakari von Gruenewaldt (10)

SPTL
Ahti, Benkku = Bengt Ahti
Greffe = Torkel Grefberg
Simonen = Tapio Simonen
Nieminen = Pekka Nieminen
Mara = Martti Autio
Iko = Jukka Ikonen
Jame = Jarmo Jokinen
Nyyssis = Matti Nyyssönen
Kuusiniemi = Kari Kuusiniemi
Siren = Ari Siren
Pyykkö= Mika Pyykkö
Seuri = Jan Seuri
Kurva = Matti Kurvinen
Greffen tytöt = Monica ja Sonja
Ulla Bäckman
Aila Jurvanen

Torstai, kokoontuminen ennen lähtöä

Vartin yli neljä lähdin viimein liikkeelle. Hain Taajiksen Tallbergilta (huom: oli Kisahallin Hesburgerin paikalla – paljon pöytätennistarvikkeita!), ja yhdessä sitten noustiin kolmoseen, millä ajeltiin Kauppatorille. Havis Amandan juurella olikin jo iso lössi kasassa, meidän tultuamme vain Hannu puuttui. Lisäksi Ryynin vanhemmat ja Juhan isä oli saattamassa lapsosiaan. Tasan viideltä saapui vihdoin Hannukin isänsä kanssa. Ruotsiinhan oli lähdössä seuraava porukka: minä, Taajis, Jussi, Oja, Alanne, Kuhanen, Sami, Kenttä, Juha, Hannu ja Ryyni. Lisänä vielä Pöyry, joka oikeastaan matkusti liiton joukkueen mukana. Koko porukka käveltiin sitten Katajanokalle, missä liityttiin liiton jengiin. Tähän joukkioon kuuluivat ainakin: (Pöyry), Ahti, Greffe, Simonen, Nieminen, Mara, Iko, Jame, Nyyssis, Kuusiniemi, Siren, Pyykkö, Seuri, Kurva, Greffen tytöt, Ulla Bäckman, Aila Jurvanen. Ahti oli siis tilannut meidän liput yhdessä näiden muiden kanssa, siten mekin saatiin 25 %:n ryhmäalennus.

Laivamatka Helsinki – Tukholma, torstai-perjantai yö

Laivaan noustiin n. klo 17.20. Mentiin heti katsomaan hyttiämme, jonka Starin varoilla olimme vuokranneet. Se löytyikin ihan laivan pohjalta, portaita sai kavuta alas monta kerrosta. Hytti maksoi 28 mk hengeltä yhteen suuntaan (20,70 euroa) ja siinä oli kaksi vuodetta. Hyttiin saimme kaikki pistää tavaramme. Nyt tuli mieleen mainita, että Oja ei matkustanut Tukholmaan muiden kanssa. Hänellä kun on tentti huomenna, siten hän tulee Tukholmaan Turusta käsin ja lähtee huomen illalla.

Klo 18.00 laiva, Viking 6, lähti satamasta. Pitkään seisoskelin Jussin ja Taajiksen kanssa (vilisi siinä muitakin) takakannella ja katseltiin loittonevaa Hesaa. Puoli seitsemältä mentiin Topin kanssa tilaamaan liput seisovaan pöytään kello kahdeksan kattaukseen. Syömään tulivat lisäksi Sami ja Kenttä. Sitä ennen kului aika mm. peliautomaattien luona. Lähinnä katseltiin kun pikkunaperot, Juha & Ryyni, pistävät kolikkoa, mutta pelasin toki itsekin mm. pingispeliä. Kahdeksalta siis mentiin syömään. Ja kyllä me söimmekin, seisovasta pöydästä löytyi toki paljon maukasta. Tapana oli, että likainen lautanen jätettiin pöytään tarjoilijoiden vietäväksi ja lisää syötävää haettiin puhtaalla. Ennen jälkiruokaa taisin täyttää lautaseni nelisen kertaa. Ruokailu loppui osaltamme, kun ruuat vietiin pöydästä tuossa klo 21.15:n korvissa. Vähän aikaa vielä lepuuttelimme, ennen kuin nousimme pöydästä.

Seuraavat pari tuntia kuluivat sitten kierrellen laivaa, ehkä automaattienkin parissa. Yhdentoista aikoihin saimme houkuteltua Ryynin ja Hannun hyttiin nukkumaan. Ihmeen kiltisti he suostuivatkin. Tarkoitus oli viedä sinne Juhakin, sillä joku naperoista olisi kyllä mahtunut vaikka sohvalla nukkumaan. Juha oli kuitenkin täysin eri mieltä, eikä suostunut millään menemään hyttiin. Asialle ei mitään mahtanut. Onnistuneiden nukutusten jälkeen menin Jussin ja Taajiksen kera yökerhoon, jonne Topi meidät kutsui, hän kun halusi tarjota meille paukut. Pitkän etsimisen jälkeen vihdoin löysimme pöydän. Poikien mukana (?) unohdimme olla säästäväisiä tilauksissamme, sillä Topihan tarjosi. Taajis ehdotti Cuba Libreitä,, Jussi meni mukaan (pojat eivät tienneet edes mitä se on) ja minä hullu menin mukaan. En todella älynnyt, että se taitaa olla kallista. Kovasti Topi säpsähtikin, kun sai laskun, taisi olla 39 kruunua (noin 7 euroa 😀 ). Juomat juotuamme juttelin lähinnä Jussin kera pingiksestä, Topi poistui aika pian. Kyllä mekin ajoissa yökerhosta lähdettiin, eihän sitä varaa ihan mahdottomiin ollut. Mentiin sitten kahvilaan juttelemaan.

Puolen yön jälkeen menin Jussin, Taajiksen, Juhan ja Kuhasen kera istumasalonkiin, jossa Sami, Kenttä ja Alanne jo olivat. Paikkahan on tarkoitettu nukkumapaikaksi kansimatkustajille, vaan ei unesta ollut tietokaan. Juha ja Kuhanen kikattivat edessämme ym. Taajis tietysti nukahti välittömästi.  Pian livahdinkin Jussin kanssa ja menimme kahvilaan. Kauaa emme saaneet rauhassa olla, sillä Juha ja Kuhanen tulivat perässä. Siellä yrittelimme kahvilan sohvilla pötköttäen saada unta. Kuhanen taisi nukahtaakin, me pirteät lähdimme ulkoilemaan. Näin eksytimme Kuhasen jäljiltämme, ja jonkin ajan kuluttua selvfsi, että hän oli ilmeisesti mennyt takaisin istumasalonkiin. Kahvilassa yritin tämän jälkeen Jussin kanssa kovasti houkutella Juhaa nukahtamaan, tämä kun pysyi valveilla vain näyttääkseen ettei ”yhtään nukuta”. Ai niin, Kuhasen kanssa kävikin niin, että hänet vielä kohtasimme, mutta meni sitten itse istumasalonkiin ja melkein sai Juhan mukaansa. No niin, kahvilassa kului aika rattoisasti. Kello 02.00 Juha viimein nukahti, sammui täysin. Jussin kanssa oltiin valveilla, unta ei saatu. Siinä Juhan vieressä olevassa pöydässä hiljaa istuskeltiin, kun viimein Mara kömpi paikalle. Hän ressukka ei ollut onnistunut löytämään itselleen hyttipaikkaa. Juteltiin parikyt minuuttia, sen aikana (klo 02.20) Juha ikävä kyllä heräsi. Puoli kolmen aikoihin Mara viimein käpertyi eräälle sohvalle, saman tein minäkin Juhan ja Jussin kanssa, taisin jopa nukahtaa kolmen maissa.

Väillä heräsin, kun Jussi viittasi seuraamaan, kun eräs kaveri yritti pihistää limsa-automaatista pulloja. Valahti kaveri punaiseksi, kun kysyin, onko kone rikki, sekavia soperrellen poistui välittömästi paikalta. Puoli neljän aikoihin huomasin, että Taajis ja Kuhanen istuvat pöydän ääressä, jatkoin silti uniani neljään saakka. Istumasalongissa oli kuulemma ollut hirvittävän kylmä, niin oli muuten kahvilassakin. Laivassa taidettiin kerta kaikkiaan panna lämmitys poikki yön ajaksi, veto huolehti tuota pikaa paikkojen jäähtymisestä. Paikalle saapuivat pian myös Sami ja Kenttä, Alanne taidettiin tavata hieman muualla unenpöpperöisenä. Aamu kului mm. katsellen maisemia, oltiin saaristossa ja sivuutettiin jatkuvasti pieniä saaria aivan läheltä. Seitsemältä mentiin kaikki aamiaiselle, Topikin tuli, puolelta oltiin käyty herättämässä Hannu ja Ryyni. Oli surkea nähdä, kuinka hyvin he olivat yönsä nukkuneet, olivat vieläkin ihan pöpperössä, piristyivät silti pian ja muodostivat täydellisen vastakohdan muihin verrattuna.

Koska minä, Jussi & Taajis emme vieneet Ruotsiin ”täyttä lastia” pyysi Benkku, että saisi käyttää oikeuksiamme. Niinpä hän toikin meille viinalastin, jonka saimme kantaa tullin läpi.

Suomen aikaa klo 9.15, Ruotsin aikaa 8.15 saavuimme Tukholmaan.

Tukholma näkyy! (oli muuten ensimmäinen vierailuni Tukholmassa niin minulle kuin kai muillekin starilaisille)

Perjantai, turismia ja SPTL:n ystävyysottelu Solnaa vastaan

Melko kauan kesti taxien odottaminen. Kahdella kärryllä päästiin vihdoin hotelli Flamingoon. Meidän kuskimme oli suomalainen ja puheltiin matkan aikana. Kun Benkkukin oli saapunut, jaoimme huoneet. Starillehan oli varattu viisi huonetta ja ne jakaantuivat seuraavasti: 309 minä ja Hannu, 303 Jussi ja Taajis, 301 (?) Sami ja Kenttä, 401 (?) Juha ja Ryyni, 50? Alanne ja Kuhanen.

Jahka oltiin majoittauduttu ja noin poispäin, lähdimme Jussin, Taajiksen ja ehkä muidenkin kera kiertelemään Solna Centrumia, missä Flamingokin sijaitsi. Puoli kymmeneksi palattiin hotelliin, missä tasalta alkoi palaveri yhdessä liiton joukkueen kera. Benkku selitti kaikenlaisia käytännön asioita. Kertoi myös, että Greffe kuljettaa autollaan halukkaita läheiseen urheilukauppaan, josta voi ostaa pingistarvikkeita isolla alennuksella. (22.3.2020: sijaitsi Hornsgatanilla Södermalmilla) Monta edestakaista matkaa hän joutuikin tekemään. iso paha puoli asiassa oli, ettei perillä jäänyt miettimiseen aikaa juuri ollenkaan. Juha intoutui ostamaan mailan, joka alennuksineen maksoi 70 kruunua (12,4 euroa). Normaalioloissa Jussi ja minä emme olisi antaneet mailaa ostaa, sillä rahaa oli mukana pojalla sen verran vähän. Ahti kuitenkin hoputti tekemään päätöstä, joten kauppa syntyi. Jussi muuten hoiti matkan ajan Juhan rahoja, minulla oli isompi urakka, sillä hoidin sekä Hannun että Ryynin rahavaroja. Ryyni halusi välttämättä ostaa sellaisen mailan, kuin minulla on, mutta eihän pojalla sellaiseen (90 kr = 16 euroa) rahat riittänyt. (22.3.2020: Minulla taisi olla Ruotsista tilattu Butterflyn maila, jossa Super Sriver –kumit. Ruskeasuon ainoa Butterfly-maila tuolloin taisi olla) Kovan stressin alaisena ehdotin, että minä ostaisin mailan, ja myisin sitten aikanaan Ryynille. Kauppojen jälkeen palasimme hotelliin.

Klo 11.30 lähdimme kaupungille, Kuhanen ja Alanne menivät sinne jo aiemmin kaksistaan. Solna Centrumissa oli sopivasti maanalaisen asema. Komea se olikin, syvällä maan alla. Vasta matkalla muistettiin, että meidän piti tavata aulassa Topi klo 12.00. Maanalaisella ajettiin päättärille eli T-centraliin asti. Sieltä etsiydyimme Hötorgetille, missä söimme päivällisen Pubin tavaratalossa. Sen jälkeen kävelimme Hötorgetilla, ihmisvilinä oli todella kova. Porukan kasassa pitäminen tuotti todella suuria vaikeuksia, varsinkin Ryyni oli ihan mahdoton. Hötorgetilta suunnistimme Gamla Staniin, sinne ehdittyämme alkoivat juniorit jo väsähtää eli rupesivat närisemään, että hotelliin pitäisi palata. Varsinkin Sami syyllistyi tähän. Kuninkaanlinnan liepeillä teimmekin sellaisen ratkaisun, että Jussi lähti viemään muita Flamingoon, kun Taajis, minä ja Hannu jäimme vielä kävelemään. Ihmeellistä oli, että Hannukin tahtoi jäädä kaupunkiin, mutta hänhän oli nukkunut yön hyvin. Tunnin verran sitten kävelimme kujia myöten. Lopuksi suunnistimme Hötorgetille, missä tarjosin Hannulle jäätelön. Onneksi kallein tuutti oli lopussa!

Starilaisia Hötorgetilla. Edessä Sami, takanaan Jussi. Sitten Kenttä, Juha ja Ryyni:

Vanhaa kaupunkia:

Hannu maanalaisen portaissa:

Puoli neljän aikaan olimme mekin taas hotellissa. Ohjelmassa oli tämän jälkeen lepuuttelua ym. Kävimme myös kaupassa ja ostimme mm. pelikortit (2:50 = 0,44 euroa) (22.3.2020: Suomessa piti vuoteen 1983 asti maksaa pelikorttiveroa, joka oli 3,33 euroa pakalta vuonna 1978. Ostamamme pakka olisi siis maksanut Suomessa lähes 4 euroa) Jussin ja Taajiksen kanssa jo pelailin muutaman jaon sököä. Tämän aikana lähinnä opetin pojille sökön sääntöjä.

Puoli kuudelta me starilaiset lähdimme yhdessä muiden kanssa Solnan urheilutalolle, missä Solnankin kisat pidetään. Tänään liitolla oli ystävyysotteluita Solnaa vastaan, ja me lähdimme huutosakiksi. Turhankin ajoissa saavuimme, sillä edes pöytiä ei ollut vielä asetettu paikoilleen. Klo19.00 ottelut vihdoin alkoivat, me seurasimme pelejä yläparvelta, jonne muita ei tullut. Melkoista mökää pidimme, ainakin junnut. Välillä junnuja sai jopa hyssytellä, ettei melu olisi liian kovaäänistä tai vääräaikaista. Yhdeksän maissa lähdimme. Kuhanen ja Matti vielä jäivät.

Pt-lehdessä 1976/4 ollut raportti ystävyysotteluista:

Hotellissa pantiin melko pian ainakin Hannu ja Ryyni nukkumaan, Juhakin taisi mennä siinä samassa. Sitten aloimme taas pelata sököä, vaikka sentään meitäkin väsytti. Vasta puoli yhden aikoihin lopetimme. Voitin useammankin kruunun (22.3.2020: ehkä siis jopa 50 senttiä?).

Kun palasin omaan huoneeseeni, Hannu nukkui jo sikeästi eikä varmasti herännyt. Itse nukahdin välittömästi, kun silmäni olin ummistanut.

Lauantai, Starille yksi voitto, Juhalle kuhmu, Nyyssis loisti

Herätys tapahtui varttia vailla kahdeksan. Söimme ensin aamiaisen, sitten jo otimme pelivehkeet mukaan ja suunnistimme Solna Sporthalliin. HJ alkoi klo 09.00, siten Matti sai kunnian pelata ensimmäisenä starilaisena. Hyvin Matti pelasikin, paremmin kuin normaalisti. Hävisi sentään 0-2, 16-21, 9-21 Tommy Johanssonille.

Matti pelaa miesjunioreissa:

Matti on hävinnyt ottelunsa:

Tämän jälkeen oli hieman odotusta, ennen kuin kymmeneltä alkoi PSB, jossa pelasivat Juha, Ryyni ja Hannu. 0-2 kaikille. PSC alkoi klo 11.00, mukana Hannu ja Ryyni. 0-2 taas. Hannu pärjäsi muuten, mutta meni syöttöihin. Siksi päätimme, että syöttöjä alamme tästä lähin harjoitella.

Hannu taistelee PSC:ssä eli 11-vuotiaissa:

Ryyni Pojat-C:ssä:

Ja nyt huomasin, että alusta unohtui maininta Ojasta. Kun näet kömmimme aamiaista syömään, oli Oja odottamassa aulassa, hänen laivansa saapui Tukholmaan jo 6.45. II-luokka alkoi klo 12.00, mukana minä, Jussi ja Taajis. Jussi-parka joutui peräti esiotteluun ja hävisi 0-2.

Jussi II-luokan esiottelussa:

Minä sain ensin ensin wo:n, sitten hävisin 0-2, 11-21, 11-21. Vastustaja ei ollut kummoinenkaan, mutta valitsin väärän taktiikan. Yritin nimittäin hyökätä voimakkaasti. Hyökkäämään pääsinkin, mutta varmuus ei riittänyt loppuun saakka, jotenkin se vain repsahti, vastustaja ei muuttanut peliään lainkaan. Ekaa erää johdin 8-4, toistakin kai 10-9 ja hävisin molemmat 11:een. Käsittämätöntä! Taajiskin hävisi matsinsa 0-2.

Taajis ilmeisesti II-luokkaa pelaamassa (lyömässä kämmentä keskellä):

III-luokka alkoi klo 14.30, mukana minä, Jussi, Taajis, Matti, Kuhanen, Sami ja Kenttä. Ojakin oli ilmoitettu, mutta hän ei suostunut pelaamaan. Minä sain vastaan ehkä 12-13-vuotiaan pojan, Tommy Gustafssonin. Ekaa erää olin 10-17 tappiolla, mutta nousin 21-18 voittoon. Toisen erän voitin 21-15, voitto 2-0! Vastus oli heikko, mutta tilastot eivät sitä muista. Seuraavan pelin jo hävisin, mutta miten! Vastaan tuli ilmeisesti Thomas Beckman, C-poikien kakkossijoitettu mitä en silloin vielä tiennyt. Alusta alkaen huomasin, että voitan pelin, jos vähänkin yritän. Mutta mitä teinkään: poika oli niin mahdottoman sympaattinen, pyysi aina anteeksi, kun sai sorryn tms., vieläpä erittäin aidosti, että aloin sääliä häntä. Tarkoittaa sitä, etten hennonnut räsäyttää kunnolla lyöntiä läpi, jos olisin voinut, vaan löin hiljaisemman. Niin sainkin oman pelini täysin sekaisin, ekan hävisin kai 18-21. Toisessa erässä tyydyinkin vain manailemaan typeryyttäni ja hävisin 15-21. Pojalla oli lisäksi parhain näkemäni alakierrespin, sitä oli lähes mahdoton plokata verkon yli. Häviö mikä häviö, risoo! Olisi ollut todella hyvät mahdollisuudet menestyä III-luokassa, taso kun ei siinä kovin kummoinen tuntunut olevan. Parhaimmat olivat tietysti kovia. Muutkin kaverit hävisivät pelinsä. Matti pelasi pikkupoikaa vastaan, joka oli ihan kuin Aki pari vuotta sitten. Masa hermoili kuitenkin helpon voiton, meni ihan pakettiin. Jussi sai ihanan vastustajan: kynänvarsipelaajan, jolla oli killer. Saipa Jussi sentään erän, vaikka häviöerissään oli vailla mahdollisuuksia. Jahka kaikki matsit oli pelattu, palattiin taas Flamingoon. Hannu oli muuten lähtenyt jo PSC-matsin jälkeen, hänet haki kaverinsa, jonka isä oli auton kera mukana. Me muut mentiin Flamingossa syömään. Valittiin ruotsalaisten kansallisruokaa: grillikorvaa ranskalaisilla.

Iltaohjelman miettiminen, Juha hankalana, Nyyssis houkuttelee viattomat starilaiset paheisiin

Ruoan jälkeen menin Jussin ja Taajiksen kera näiden huoneeseen. Oli tarkoitus pohtia, mitä tehdä illalla. Vaihtoehtoja oli kaksi: lähteä kaupungille tai pelata sököä. Päätös oli vaikea tehdä, Oja ei halunnut lähteä kaupungille. Sitä mieltä minäkin olin, koska ajattelin, että on hieman väärin jättää muita poikia yksinään hotelliin.

Hotellihuoneessa Oja, Jussi, Taajis:

Nämä muutkin pojat tulivat valtaosin huoneeseen ja siitä syntyi mylläkkä. Hannukin palasi illalla ja mylläkkä yltyi. Hannu ja Ryyni osoittautuivat innokkaiksi (leikki-) tappelijoiksi ja heidän rauhoittamisensa kysyi voimia. Taajis kyllästyi mökään siinä määrin, että meni välillä komeroon istumaan. Kahdeksan aikoihin viimein päätimme, että minä, Jussi ja Taajis lähdimme keskustaan. Kuinka ollakaan, myös Juha kinusi mukaan, Kuhasestakin oli vaikea päästä eroon. Oja sai sitten Kuhasen houkuteltua kävelyretkelle Solnan ympäri. Juhaa emme saaneet mukaan tyrkytetyksi. Niin siinä vain kävi, että metroaseman edessä käytiin ainakin puolituntinen neuvottelu, yritimme houkutella Juhaa palaamaan hotelliin, tuloksetta. Ratkaisuksi tuli, että minä jäin Juhan seuraksi, Taajis ja Jussi lähtivät kahdestaan kaupunkiin. Juhan kanssa minä puolestani lähdin kävelylle Solnan ympäri, yritimme siinä samassa etsiä Ojaa ja Kuhasta, mikä tietysti oli toivotonta. Aika pitkään käveltiinkin ja hieman ennen yhdeksää palasimme Flamingoon. Flamingossa tuli tuota pikaa Sami kysymään, voiko hän lähteä Kentän, Alanteen & Nyyssösen kanssa elokuviin keskustaan. Puolestani pojat voivat lähteä, vaikka vastuu tietysti oli minun. Selvisi, että kyseessä on pornoleffa.

Ryyni toimii, Juhalle megakuhmu

Muut pojat kokoontuvat sitten meikäläisen huoneeseen, paikalla oli siis Kuhanen, Hannu, Juha & Ryyni. Pojat väänsivät kättä, painivat merimiespainia ym. Juhan ja Ryynin välillä syntyi tavanomaista kinaa ja yhtäkkiä Ryyni hyökkäsi Juhan kimppuun niin, että tämä kaatui todella pahan näköisesti sängyn kulmaan. Tietysti Juha alkoi hysteerisesti itkeä, olihan kipu kova. Siinä yritin sitten rauhoitella kaveria, jokseenkin tuloksetta. Ohimoon tuli todella komea kuhmu, pari senttiä pitkä ja puoli korkea. Varttitunnin Juha  itki minun huoneessani, minkä jälkeen Hannu ilmoitti menevänsä nukkumaan. Me muut menimme siksi Juhan ja Ryynin huoneeseen, missä Juha ei vieläkään itkua lopettanut. Kun kolauksesta oli kulunut ainakin 20-25 minuuttia lähdin huolestuneena alas aulaan kysymään, jos vaikka talossa asuisi lääkäri. Pelkäsin nimittäin aivotärähdystä. Onneksi Pöyry oli aulassa TV:tä katsomassa ja hän lähti katsomaan Juhaa. Hän rauhoittikin tilannetta hienosti, kun poistuimme, ei Juha enää kovin paljoa itkenyt, nukahti varmaan pian. Tämän jälkeen juttelin vielä Topin kanssa oven toisella puolen muutaman hetken.

SPTL:n porukka manaa Nyyssistä

Välikohtauksen jälkeen kävin vielä ulkosalla. Tapasin siellä Kurvan, Kuusiniemen ja Sirenin. Kurva kertoili, että Nyyssönen oli tehnyt tosi kurjan tempun eli vienyt heidän huoneen avaimen mukanaan kaupungille.

Lopulta kaikki hyvin

Jussi ja Taajis palasivat jo ennen yhtätoista. Aloimme pelata sököä, mitä jatkui kahteentoista saakka, hävisin. Hieman ihmettelin, kun Samia & kumppaneita ei vieläkään kuulunut takaisin. Kohta huoneeseeni palattuani Jussi tuli ilmoittamaan, että pojat ovat huoneessaan, oli koputtanut ovelle. Muutenhan tilanne olisi ollut melko huolestuttava.

Kohta vuoteeseen päästyäni nukahdin, olin todella väsynyt. Hannu nukkui tietysti jo sikeästi.

Sunnuntai

Varttia vailla kahdeksan oli taas herätys. Koko porukka kerääntyi yhdessä aamiaiselle. Kilpailupaikalle tuli hieman kiire, juuri ehdimme sinne yhdeksäksi, jolloin PSA alkoi.

Matkalla kilpailupaikalle:

Mukana olivat siis Sami, Kenttä, Kuhanen ja Juha. Neljä tappiota koitti, Juha pelasi yllättävän hyvin itseään puoli metriä pitempää vastustajaa vastaan.

Sami pelaa ja pistetilanne on huolestuttava:

Kuhanen pelaa:

Juha pelaa takana oikealla pitkähköä vastustajaa vastaan:

Kenttä pelaa ja hänelläkin tilanne on huolestuttava:

10.30 alkoi nelinpeli. Starilaisilla oli onnea: sekä Jussi/Oja sekä minä/Taajis saimme luovutusvoiton. Minä/Taajiksella oli lisäksi yksi vapaakierros. Näin olimme heti valmiiksi 16 parhaan joukossa 44 mukaan ilmoittautuneesta. Jussi/Oja hävisivät kirkkaasti 0-2, yhteensä saivat kai noin 25 pistettä. Me saimme vain 9 ja 10, mutta peli oli mukava. Vastustajat olivat tosi kunnollisia, ottivat matsin aivan vakavasti ja keskittyivät joka palloon. Nelinpelien jälkeen olikin starilaisten peliurakka Solnan kisoissa ohi, minä ja Taajis emme nimittäin pelanneet I-luokan ottelua, sillä luokka olisi alkanut vasta kolmelta.

Starilaiset katsomossa:

Ruotsalainen ystävämme:

Jussi ja Oja miesten nelinpelissä, pistetilanne vaikuttaa huolestuttavalta:

Yhdeksi palasimme koko porukka hotelliin. Meillä oli käytössä enää yksi huone, minun ja Hannun. Muut olivat tuoneet tavaransa sinne ja sinne nyt myös kokoonnuimme. Pojat tappoivat aikaa mm. kortin peluulla. Syömässä emme kunnolla käyneet, vaan säästimme vatsaamme laivan seisovaan pöytään.

Porukka hotellihuoneessa ennen satamaan lähtöä:

Flamingo-hotellimme:

Jo ennen neljää lähdimme liikkeelle. Ajoimme maanalaisella T-centraliin, jatkoimme toisella junalla Slussenille, mistä vihdoin kävelimme laivalle. Terminaaliin saavuimme n. 16.50. Pian tuli paikalle myös liiton porukka. 17.20 nousimme vihdoin laivaan, joka lähti taas kohti Helsinkiä klo 18.00.

Sunnuntai – maanantai, laivamatka Tukholma – Helsinki

Heti alussa kävimme ostamassa ruokalipun seisovaan pöytään, kello kahdeksan kattaukseen. Syömään tulivat Ryyniä lukuun ottamatta kaikki. Topi söi jo aiemmin liiton jengin kanssa. Kahdeksalta siis alkoi ruokailu. Tunnin verran ahdoimme, itse en kuitenkaan syönyt aivan niin paljon kuin tulomatkalla. Syömisen jälkeen olivat vuorossa peliautomaatit ym. Hytissä istuin Jussin, Ojan ja Taajiksen kanssa. Tuli sinne muitakin ja Hannu osoittautui taas innokkaaksi tappelijaksi. Hannu oli muuten seurueemme toinen pattipää, hän iski aamulla pelipaikalle käveltäessä päänsä lyhtypylvääseen, mistä oli seurauksena iso kuhmu otsassa. Hannu raivostui asiasta niin, että potkaisi pylvästä oikein kunnolla, ehkä se hieman helpotti.

Hannu ja Ryyni menivät nukkumaan kohta 23:n jälkeen. Ojan keksimä kiltteyskilpailu oli osasyyllisenä, hän nimittäin oli jo hotellissa ilmoittanut, että kumpi kerää vähemmän tuhmuuspisteitä saa häneltä markan (0,74 euroa). Tämä tehosi, ja Ryyni meni innolla vuoteeseen. Me muut jäimme tietysti vielä jalkeille, rupattelimme ylhäällä ym., juniorit tuhlasivat tietysti rahojaan peliautomaatteihin. Sami, Alanne & Kenttä vuokrasivat itselleen hytin, 39 mk/vuode (n. 29 euroa). Kenttä-ressukka maksoi 18 mk lattiapaikasta, tyhmyyttään manasi jälkeenpäin kovasti.

Jussin ja Taajiksen kera kävin yökerhossakin, vaan ei sieltä löytynyt tilaa. Minä sen sijaan istuskelin jonkin aikaa liiton joukkueen pöydässä. Tämän jälkeen etsin pitkän aikaa Jussia ja Taajista, he olivat kerta kaikkiaan kadonneet. Viimein he löytyivät kahvilasta. Oja muuten oli jo ennen puolta yötä mennyt aurinkokannelle nukkumaan makuupussissa. Yhden aikaan me muutkin yritimme nukahtaa. Jussin kanssa yritin nukkua aurinkokannellakin, siis ulkosalla. Lämmintä kyllä oli, mutta Jussin mielestä lattia oli liian likainen. Sain idean, että Ojasta pitäisi ottaa salamavalokuva. Niinpä hain hytistä kamerani + salaman. Kuvausretkelle tulivat myös Jussi, Taajis & Kuhanen. Pari kuvaa otin, joista toivottavasti toinen onnistui. Oja tietysti heräsi.

Oja aurinkokannella yöpymässä:

Kuvauksen jälkeen ryhdyin Jussin kera tavoittelemaan unta eräällä käytäväsohvalla. Taajis meni meidän hyttiin sohvalle nukkumaan. Kyllähän tuota hieman tuli nukutuksi, kolmelta, yökerhon sulkeutuessa, vallitsi vain kova meteli, eikä unesta ollut tietoakaan. Silti nukahdin taas ja heräsin kait puoli viiden aikoihin.

Maihinnousua odottelemassa:

Emme käyneet edes aamiaista syömässä, oltiinhan jo lähellä Hesaa. Sinne saavuttiin Suomen aikaa 9.30, porukka hajosi tietysti saman tien.

Tarina on valmis! 

 

 

 

STARPRING 22-23.2.2020 – raportti

Timo Averjanov voitti eniten otteluvoittoja ottaneen palkinnon

Raportti on nyt valmis. Yleisen osan loppuun lisätty kappale ”1900-2100-pelaajien ikäjakautuma on vinoutunut”.

Nykyään on aika haasteellista järjestää kilpailut talvilomaviikon aikaan. Mutta lopulta ihan mukavasti pelaajia tuli eli 105 pelaajaa ja 184 starttia. Poisjäännit verottivat 10 % starteista eli 19 kpl. Starteissa tuli pudotusta vuoden 2019 STARPRING:iin 16 %. Ikävä juttu tietysti mutta sen vuoksi selvittiin 12 pöydällä eikä jouduttu ottamaan 14 pöytää käyttöön. Se oli helpotus niin itselle kuin varmaan monelle pelaajallekin.

Miesten ja naisten kaksinpeleissä rahapalkinto

Ensimmäistä kertaa pelattiin Starin kisoissa miesten ja naisten kaksinpelit pienin rahapalkinnoin. Molemmissa 100 + 50 euroa. Tuohan se peleihin pientä momenttia, vaikka ei tietenkään mitään osanottorynnistystä aiheuttanutkaan.  Elmo Räsänen ja Pinja Eriksson saivat nimensä ensimmäisenä kuviteltuihin kiertopalkintoihin.

Timo Averjanoville eniten otteluita voittaneen palkinto

Kisoissa jaettiin myös 100 euron erikoispalkinto sille, joka kerää kahden päivän aikana eniten voittoja. Timo Averjanov veti lauantain aamupäivästä alkaen kaulaa muihin ja päätyi tarkistuslaskennan jälkeen peräti 22 voittoon. Hänen peräänsä lähtivät kuitenkin sunnuntaina hyvin kirimään TIP-70:n kolmikko Chonwachirathanin, Kahlos ja Joki, mutta kilpailut päättyivät liian aikaisin heidän kannaltaan.

Voittomääränsä vuoksi Averjanoville tuli tietysti menestystä palkintojenkin muodossa: kaksi ykkössijaa, yksi kakkossija, yksi kolmossijaa.

TIP-70 kilpailujen valtias

TIP-70 oli seurana kilpailujen valtias. Seurasta oli mukana peräti 20 pelaajaa. Menestystäkin tuli upeasti: viisi ykköstilaa, kaksi kakkostilaa ja kahdeksan kolmossijaa. Parasta asiassa oli se, että yhtä kakkossijaa lukuun ottamatta kaikki palkintosijat menivät seuran junioreille. Erinomaista!

Kisoissa hyvä henki

Kilpailut menivät todella hyvässä hengessä. Valitettavasti niin suuret kilpailut ne kuitenkin olivat, ettei millään ollut aikaa rupatella jokaisen kanssa, joka tuli juttelemaan eri aiheista alkaen legendaarisista ja ylevistä ”koska mun matsi tulee” ja ”onko kisat aikataulussa”  -keskusteluista. Yksin kun olin tiskin takana.

Jälleen vähän motkotusta

Usein turha kysyminen aiheuttaa ison viivästyksen kilpailujen etenemisessä.  Nimittäin jos juuri on saanut rakennettua päähän suunnitelman siitä, mitkä tulokset on naputeltava seuraavaksi koneelle, mitkä ovat seuraavaksi pelattavat ottelut ja mitä pitää vastata kolmelle kysymykseensä vastausta odottavalle pelaajalle, turha kysymys voi pasauttaa kaiken pois päästä eikä enää ole aavistustakaan siitä, mitä oli juuri tekemässä.

Jälleen on kerrottava se, että pelaajat eivät saa tulla hakemaan tuomaripöytäkirjaa eikä kyselemään, kuka on tuomari! Sekin pitäisi jokaisen muistaa, että kilpailupalloja ei saa käydä nappaamassa lämmittelyä varten. Kukaanhan ei käy maksamassa lämmittelyssä hajonneesta pallosta täyttä uuden pallon hintaa, palloja unohtuu pöydille ja omaan laukkuun ja joka tapauksessa ne kuluvat. Mistä on tullut käsitys, että muiden omaisuutta saa lainata lupaa kysymättä?

Legendat liikkeellä

Kilpailujen kunniaosanottajina olivat yli 40 vuoden takaiset juniorirankingtähdet Juha Nojonen, Jari Vepsäläinen ja Heikki Heinonen. Menestys jäi Nojosen M-1800-luokan kolmossijaan ja semifinaalin luovutukseen, kun sekä henkiset että fyysiset voimavarat olivat tyhjiin ammennetut. Palkintopokaali koki kuulemma kovia Hämeenlinnassa järjestetyissä ”Poika on tullut kotiin” -juhlissa ja taisi pokaali jäädä sille tielleen eikä löytänyt KuPTS:in palkintokaappiin Savon sydämeen.

Star GP

Hannu Tolvanen ehdotti (kunnia hänelle) Star GP:n järjestämistä eli sitä, että kaikkien Starin kisojen perusteella valittaisiin ja ehkä palkittaisiinkin paras pelaaja  yhteistuloksissa. Tämän ehdotuksen innoittamana laskin tilanteen Star GP:ssä kolmen osakilpailun jälkeen. Luokkavoitosta saa 7 pistettä, toisesta sijasta 4 pistettä, sijoista 3-4 2 pistettä ja sijoista 5-8 1 piste. Jos jatkocupiin on mennyt vain neljä pelaajaa, sijat 5-8 on ratkaistu alkupoolien perusteella. TOP-15 ennen viimeistä kilpailua eli toukokuun STARUMMERIA on tämä:

Pisteille on päässyt yhteensä jo 166 pelaajaa!

1900-2100-pelaajien ikäjakautuma on vinoutunut

1900-2100-pelaajien ikäjakautuma on vinoutunut, kuten tiedämme. Seuravasta kaaviosta näkyy, että 1980-1990-sukupolvet menetettiin aika lailla. 90-luvulla syntyneistä kymmenestä 1900-2100-pelaajasta vain yksi on pelannyt keväällä muualla kuin SM-kilpailuissa tai sarjassa. Toni Pitkänen pelasi Wega Maljassa. TIlanne ei ole parempi 80-luvulla syntyneiden 11 pelaajankaan suhteen.

Raportti on nyt valmis. Tätä kirjoittaessani on tietysti mielessä se, milloin Ruskeasuolla kilpaillaan seuraavan kerran.  😢

M-700

M-700-luokassa oli mukana kahdeksan pelaajaa. Vain neljällä oli ennestään rating ja heistä vain kaksi pääsi poolistaan jatkoon. Poolissa A Nico Jansson nousi 3-2 voittoon Kasper Erosta (601) vastaan oltuaan 0-2-tappiolla. B-poolissa puolestaan German Lehtsaar voitti Natalia Melnikin (661) 3-1.
 
Loppukaaviossa kärkisijoitetut pitivät sentään pintansa, mutta kakkossijoitettu Tommi Kulmala voitti kuitenkin finaalissa ykkössijoitetun Vadim Khrameshkinin 3-1. Hopeasija kuitenkin hyvä saavutus 2010-ikäluokan Vadimilta!
 
Kuvassa vasemmalta kolmanneksi sijoittuneet German Lehtsaar ja Nico Jansson. Sitten kakkonen Vadim Khrameshkin ja luokkavoittaja Tommi Kulmala. Kulmalan seura on LPTS, mutta kaikkien muiden seura on TIP-70.

 

M-800

Poisjääntien jälkeen luokassa oli 11 osallistujaa, jotka jaettiin kolmeen lohkoon. A-poolissa kolmossijoitettu Pietari Paakkinen nousi eräsuhteiden avulla kolmen pelaajan poolissa ykköseksi. Yleensähän eräsuhteiden mukainen järjestys on sama kuin sijoitusjärjestyskin. B-poolissa ratingpisteetön Sami Koivumäki nousi kahden ratingpisteellisen ohi pooliykköseksi. C-poolissa puolestaan Vadim Khrameshkin valtasi eräsuhteilla ykköspaikan kolmossijoitettuna.

Jatkopelit pelattiin improvisoiden kuuden pelaajan yläpoolina ja viiden pelaajan alapoolina, joissa alkupoolien keskinäiset ottelut jäivät voimaan. Ylemmässä poolissa Timo Averjanov jyräsi vakuuttavasti voittoon häviämättä erääkään. Kaksoseksi pelasi Sami Koivumäki, joka alkupoolissa onnistui viemään yhden erän Averjanovilta.

Kuvassa vasemmalta yläpoolissa neljänneksi sijoittunut ja kolmannen palkinnon saaja Raimo Jokitulppo (LPTS), toisen palkinnon ottanut Sami Koivumäki (TIP-70), luokkavoittaja Timo Averjanov (Spinni) ja poolissa kolmanneksi sijoittunut ja toisen kolmannen palkinnon pokannut Pietari Paakkinen (PT Espoo).

M-900

Yhdeksän pelaajaa jaettiin kahteen pooliin (4+5). A-poolissa poolin kakkossijoitettu Elena Badendorf yllätti ykkösen eli Raimo Peurasen 3-0. B-poolissa vastaavasti kakkossijoitettu Timo Averjanov voitti ykkössijoitetun Hannu Grönlundin valtaisan taistelun jälkeen. Grönlund johti erin 2-0, mutta Averjanov voitti viidessä 12-10. Itse asiassa Grönlund ei päässyt poolista jatkoon, koska hän hävisi myös Lauri Kulmalalle 2-3.

B-poolin kaksi parasta kohtasivat sitten myös finaalissa. Siinä Lauri Kulmala käänsi poolissa kärsimänsä 2-3-tappion 3-2-voitoksi Timo Averjanovia vastaan. Viides erä tietysti 12-10 Kulmalalle!

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Timo Averjanov (Spinni), voittaja Lauri Kulmala (LPTS) ja kolmanneksi sijoittunut Elena Badendorf (MBF). Toinen kolmonen Raimo Peuranen (HäKi) ehti lähteä ennen palkintojenjakoa eikä kuvaakaan saatu.

M-1000

Mukavat 15 pelaajaa kilpaili tämän luokan voitosta. Elena Badendorf yllätti jälleen omassa alkulohkossaan ja nappasi ykkössijan kolmossijoitetun paikaltaan. Saman tempun teki Timo Averjanov omassa poolissaan.

Nuutti Lallukka oli kuutossijoitettu mutta hän nappasi jatkokaaviossa kolme voittoa ja luokkavoiton. Finaalissa kaatui Ibrahim Tajuddin 3-2. Tajuddin oli voittanut omassa semifinaalissaan Timo Averjanovin 3-2 (viides 11-9).

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Ibrahim Tajuddin (PT Espoo), luokkavoittaja Nuutti Lallukka (PT Espoo), kolmanneksi sijoittuneet Hannu Grönlund (Atlas) ja Timo Averjanov (Spinni).

 

M-1100

Luokan 14 pelaajaa jaettiin kolmeen lohkoon 4+4+5, vaikka viiden pelaajan poolit haasteellisia ovatkin. Neljän pelaajan A-poolissa Timo Averjanov jyräsi poolin ykköseksi nelossijoitetun paikalta puhtaalla pelillä! Kärkisijoitetut syrjäytettiin kokonaan, kun Valtu Malinen tuli kakkoseksi. Elena Badendorf jatkoi yllätyksiään, kun hän otti C-poolin ykköspaikan, vaikka oli nelossijoitettu.

A- ja B-poolien voittajat Timo Averjanov ja Levente Kadar voittivat semifinaalinsa ja menivät finaaliin. Siinä Averjanov oli 3-0 parempi. Elena Badendorfin taivallus katkesi kvarttaan, jossa hän hävisi Valtu Maliselle.

Kuvassa vasemmlata kolmanneksi sijoittuneet TIP-70:n Suphanat Chonwachirathanin ja Valtu Malinen, luokkavoittaja Timo Averjanov (Spinni) ja kakkonen Levente Kadar (MBF).

M-1200

Tällä kertaa vain 13 pelaajaa lähti tavoittelemaan 1200-luokan ykköspokaalia. Vain yksi neljästä poolissaan ykköseksi sijoitetuista onnistui pitämään sijoituksensa. A-poolissa Suphanat Chonwachirathanin voitti Heli Mäkelän puhtaasti 3-0, B-poolissa Ibrahim Tajuddin Sirpa Kemppisen 3-0 ja D-poolissa Aki Kalander Elias Saarisen 3-1. Kalander ei päässyt poolista jatkoon kuitenkaan vaan ykköspaikan otti Juhani Tevaniemi eräsuhteiden avulla. Ykköspaikkansa onnistui pitämään Vincent Joki.

Jatkokaaviossa Suphanat Chonwachirathanin jatkoi vakuuttavaa menoa ja voitti lopulta finaalissa Heli Mäkelän uudelleen. Nyt 3-1.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Heli Mäkelä (MBF), luokkavoittaja Suphanat Chonwachirathanin (TIP-70) ja kolmansiksi sijoittuneet Vincent Joki (TIP-70) ja Kirsi Riikonen (PT-2000).

M-1300

Ihme tapahtui, ja luokassa oli 20 pelaajaa eli tasan viisi neljän pelaajan poolia.

Sijoituksia pantiin taas uusiksi. A-poolissa kolmossijoitettu Vincent Joki otti ykköspaikan eräsuhteiden laskemisen jälkeen ja ykkössijoitettu Veera Räsänen putosi jatkosta. C-poolissa luokan kolmossijoitettu Tuomas Hella putosi jatkosta, kun Juho Kahlos ja Juhani Tevaniemi pyyhälsivät ohi. D-lohkossa nelossijoitettu Suphanat Chonwachirathanin otti ykköspaikan Katrin Lookelta, joka putosi jatkosta. E-lohkossa tyydyttiin ykkös- ja kakkossijoitettujen paikan vaihtoon, kun Eleonoora Roosioks voitti Kim Woobinin.

Jatkokaaviossa Risto Vesala pudotti kvartassa luokan kakkossijoitetun Jouni Pajusen. Luokka oli kuitenkin TIP-70:n suurta juhlaa, kun Vesala oli ainoa ei-tippiläinen semifinaaleissa. Vincent Joki löi Suphanat Chonwachirathaninin 3-0 finaalissa.

Ensimmäisessä kuvassa TIP-70:n mitalistikolmikko. Vasemmalta toiseksi sijoittunut Suphanat Chonwachirathanin, luokkavoittaja Vincent Joki ja kolmanneksi sijoittunut Juho Kahlos. Toisessa kuvassa toinen kolmonen Risto Vesala (HäKi).

 

M-1400

Tässä luokassa oli 14 pelaajaa, Jälleen kävi niin, että vain kaksi poolinsa ykkössijoitettua nappasi ykköspaikan. Tämä tekivät Terho Hiltunen ja Aaro Mäkelä. B-poolissa sen sijaan kolmossijoitettu Juho Kahlos purjehti poolivoittoon 150 ja 200 korkeammmalla olevien pelaajien kustannuksella. C-poolissa Vincent Joki teki tasan samanlaisen tempun.

Luokan kakkossijoitettu mutta Juho Kahloksen poolinsa kakkoseksi pudottama Markku Nuutinen jyräsi silti finaaliin. Siellä oli vastassa – tietysti Juho Kahlos, joka voitti jälleen 3-0.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Markku Nuutinen (Stara), luokkavoittaja Juho Kahlos (TIP-70) ja kolmannen palkinnon ottanut Aaro Mäkelä (PT Espoo).

Toinen kolmonen Pauli Hellberg (TIP-70) sai palkintonsa ennen palkintojenjakoa.

M-1500

Luokka keräsi 14 osallistujaa. Jälleen tapahtui niin, että kahdessa poolissa poolin ykkössijoitettu onnistui pitämään sijoituksensa mutta kahdessa ei. Mikko Kouki ja Richard Brander pitivät sijoituksensa, mutta Pertti Kainulainen putosi kakkoseksi, kun Tuomas Hella tuli kolmossijoitetun paikalta ja meni ohi. Terho Hiltunen puolestaan putosi kolmanneksi ja nelossijoitettu Juho Kahlos raivasi tieltään yhteensä noin 530 ratingpistettä vallatessaan ykkössijan.

Jatkokaaviossa Kim Woobin yllätti luokan ykkössijoitetun Mikko Koukin 3-2. Pooliyllättäjä Juho Kahlos eteni semifinaaleihin pudottamalla Pertti Kainulaisen 3-2. Semifinaaleissa nähtiin hurja ja vähän tunteikaskin seurakavereiden ottelu, kun Woobin Kim voitti Juho Kahloksen 3-2 oltuaan erissä 1-2 alla. Finaalissa Kim jatkoi vahvaa peliä ja voitti Richard Branderin 3-1.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Richard Brander (BK), luokkavoittaja Woobin Kim (TIP-70) ja kolmanneksi sijoittunut Juho Kahlos (TIP-70).

Tuomas Hella (NuPS) sai kolmannen palkintonsa jo ennen palkintojenjakoa.

M-1600

Monen poisjääntien jälkeen mukana oli vain 16 pelaajaa. Vain pari yllätystä tapahtui pooleissa, kun Janne Viljamaa nousi kolmanneksi sijoitettuna poolivoittoon.

Jatkokaaviossa Kai Hartzell yllätti semifinaalissa luokan ykkössijoitetun Hannu Tolvasen. Toisessa puoliskossa luokan kymmenenneksi sijoitettu Valtteri Taive teki väkevää jälkeä. 16:n joukossa hän joutui kuitenkin vääntämään tosissaan Janne Viljamaan kanssa: viides 12-10. Finaalissa Taive kaatoi Kai Hartzellin selvästi 3-0.

Vasemmalta luokkavoittaja Valtteri Taive (TIP-70) ja toiseksi sijoittunut Kai Hartzell (Wega).

Kolmanneksi sijoittunut Hannu Tolvanen (Stara) sai palkintonsa jo aiemmin.

Myös Jarmo Itkonen (LrTU) haki palkintonsa ennen palkintojenjakoa.

M-1700

18 pelaajaa tuli sunnuntaiaamuksi taistelemaan tämän luokan arvosijoista. Merkittävin yllätys pooleissa oli Mikko Koukin nousu pooliykköseksi kolmossijoitettuna.

Jatkokaaviossa koettiin melkoinen yllätys, kun Pertti Kainulainen pudotti kvartassa ykkössijoitetun Hannu Löppösen 3-0. Hannu Tolvanen ja Peter Eriksson kävivät pitkän taistelun kvartassa. Ottelu viidennessä 13-11 Tolvaselle. Kimmo Pohjonen hävisi vielä poolissa Mikko Koukille, mutta nyt hän meni kolmen voiton turvin finaaliin, jossa hän kuitenkin hävisi luokkavoittoon ilman erätappioita hönkineen Wegan uuden lupauksen Jukka Heinosen.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Kimmo Pohjonen (Stara), luokkavoittaja Jukka Heinonen (Wega) ja kolmanneksi sijoittunut Pertti Kainulainen (PT Espoo).

Hannu Tolvanen (Stara) haki kolmannen palkintonsa ennen palkintojenjakoa.

M-1800

Alunperin paljon isompi luokka kutistui poisjääntien (hyvät syyt!) jälkeen 15 pelaajan luokaksi.

Poolissa B pelasi kaksi 70-luvun juniorirankingpelaajaa eli Juha Nojonen (Star aikanaan) ja Heikki Heinonen (Lahden Kaleva aikanaan). Poolivoiton vei kuitenkin Måns Paul, joka voitti Nojosen 3-0. Heinosen kohtaloksi jäi tyytyminen neljänteen sijaan.

Kolmas 70-luvun junioritähti Jari Vepsäläinen (aikanaankin KuPTS) ei onnistunut voittoja ottamaan. Pooliykköseksi kolmossijoitetun paikalta noussut 11-vuotias Lassi Lehtola joutui kuitenkin koville häntä vastaan ja oli jo 1-2 tappiolla erissä mutta voitti viidennessä 12-10.

Jatkokaaviossa Nojonen voitti Hannu Tolvasen, mutta sitten hän antoi kaikkensa antaneena wo:n semifinaalissa Jari Homaselle. Lassi Lehtolan taival katkesi Kimmo Pohjoseen kvartassa. Pohjonen meni finaaliin asti, jossa Jari Homanen oli ylivoimainen 3-0.

Palkintojenjakokuvassa vasemmalta kakkonen Kimmo Pohjonen (Stara), luokkavoittaja Jari Homanen (PT-2000) ja kolmanneksi sijoittunut Måns Paul (PT Espoo).

Kuvassa oikealla toisen kolmannen palkinnon ottanut Juha Nojonen ja Jari Vepsäläinen (molemmat KuPTS).

M-2100
 
Luokkaan ilmoittautui valitettavasti vain viisi pelaajaa. Tarvitsemme kipeästi uusia nuoria 1900-2100-pelaajia!
 
Mukaan lähteneet pelaajat pelasivat kuitenkin mukavan viiden pelaajan poolin. Sen huiken ottelu oli epäilemättä Leonid Pullisen voitto Måns Paulista 3-2 (-12,9,-10,9,11).
 
Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Vesa Lappi (Wega), luokkavoittaja Andrei Räisänen (MBF), kolmannen sijan ottanut Leonid Pullinen (LPTS) na neljänneksi tullut mutta kolmospalkinnon saanut Ildiko Kadar (MBF).

 

NK

Naisten kaksinpelin setelitukkuja lähti tavoittelemaan viisi pelaajaa, joten luokka pelattiin yhtenä poolina. Pinja Erikssonilla oli selkeästi paras rating ja hän myös ykköspaikan vei puhtaalla pelillä, vaikka äärimmäisen koville joutuikin poolin finaaliottelussa Ildiko Kadaria vastaan. Viides erä 11-9!

Kuvassa vasemmalta luokkavoittaja Pinja Eriksson (MBF). toiseksi tullut Ildiko Kadar (MBF) ja kolmannen sijan poolissa ottanut ja kolmannen palkinnon saaja Katrin Looke (PT Espoo), neljännen sijan poolissa ottanut ja myös kolmannen palkinnon saanut Eleonoora Roosioks (PT Espoo).

MK
 
Poisjäännit kutistivat myös miesten kaksinpeliä, mutta lopulta sentään seitsemän pelaajaa lähti taistelemaan palkinnoista. Ikävästi poolit olivat 3+4 viime hetken peruutuksen jälkeen. Poolien ainoa yllätys oli Leonid Pullisen 3-1-voitto Pinja Erikssonista. Pullinen jatkoi hyviä pelejään semifinaalissa, jossa hän voitti Andrei Räisäsen 3-2. Elmo Räsänen oli kuitenkin hänelle finaalissakin liian paha poolissa kärsityn tappion tapaan. Nyt tuli sentään erä: 1-3.
Kuvassa vasemmalta kolmannen palkinnon ottaneet Tomi Penttilä (HIK Pingis) ja Andrei Räisänen (MBF), luokkavoittaja Elmo Räsänen (HIK Pingis) ja toiseksi sijoittunut Leonid Pullinen (LPTS).

 

 

Starin kilpailumatka Padasjoelle 15.5.1977 (Teuvo Komulaisen muistoksi, osa 2)

Juha pelaa Jouko Nuoliojaa vastaan.

Tämä Starin Padasjoen matka tuli heti mieleen, kun luin Teuvon poismenosta.

Niinpä tässä on Starin harjoittelupäiväkirjan raportti sellaisenaan Starin ensimmäisestä kilpailumatkasta Padasjoelle. Teuvokin vilahtaa tarinassa. Starin harjoittelupäiväkirjassa on jokaisesta harjoittelukerrasta ja kilpailusta tällainen kuvaus. Joskus lyhyempi ja joskus pitempi. Arvokasta ajankuvaa ja pientä pöytätennishistoriaakin! Kuka nykyinen Wegan pelaaja esim. löytyy valokuvista?

Tarinan henkilöt:
Minä = Arto Luukkainen
Jussi = Jussi Pirjola (valmentajakaveri)
Jyrki = Jyrki Mella
Juha = Juha Nojonen
Ryyni = Sakari von Gruenewaldt
Jari = Jari Veromaa (Vertsu-nimi taisi tulla vasta myöhemmin)
Hannu = Hannu Lounela

Kuvissa alkuperäiset kuvatekstit. Suluissa uudet selitykset.

Täytyisikö minun tehdä itsestäni rikosilmoitus viimeisessä kappaleessa paljastamani rikoksen vuoksi? 😩

Raportti alkaa

Vartin yli neljä heräsin itsestäni. Paljoa en saanut nukutuksi, silti olin aivan pirteä. Söin hiljaa ja Jarin herätin vasta klo 04.45 (8.2.2020: Jari yöpyi luonani, koska ei olisi päässyt ajoissa linja-autoasemalle Karakalliosta) . Kovan työn jälkeen vasta sain hänet hereille, esim. herätyskellon pirinä ja patjan ravistelu ei auttanut yhtään. Ja kun vähän aikaa olin taas keittiössä, oli Jari kömpinyt uudelleen sänkyyn. Näin ollen meille tuli vähän kiire, ulkona oltiin silti 05.55 kuten oli sovittukin. (8.2.2020: Olisikohan ollut esim. 05.15 jos kerran linja-auto lähti klo 05.50?) :Pienoinen yllätys oli, että Ryynin äiti olikin liikkeellä autolla. Nopeasti huristeltiin Bio Rexin eteen, jossa Jussi oli jo odottelemassa.

Linja-auto tuli paikalle pienen odottelun jälkeen ja se lähti klo 05.50. Bussin takaosaan mentiin istumaan. Ryyni ja Jari menivät tuota pikaa pitkälleen takapenkille ja nukahtivat joksikin aikaa. Aikansa Juhakin rimpuili, mutta nukahti sentään. Myöhemmin sentään kaikki virkistyivät. Lahdessa bussi pysähtyi varttitunnin ja käytiin kipsalla ostoksilla.

 Juha nukkuu:

Potretti Lahdessa (Jussin selässä Hannu. Edessä vasemmalta Juha, jari ja Ryyni):

Padasjoelle saavuttiin klo 08.35. Juuri kun ihmeteltiin, missä pelipaikka on, tuli Komulainen hakemaan meitä autollaan. Hienoa!

Yhdeksältä kisat alkoivat, ensin olivat vuorossa junioriluokat. MJ-11:ssä Hannu voitti vastultajaltaan eka erän jotain 21-10, mutta sitten vastustaja paransi peliään ja Hannu pelasi kerrassaan tyhmästi ja hävisi 1-2. Mikä munaus, sillä toki Hannu oli taidoiltaan parempi. Ryynillä ja Jarilla sujui paremmin. Ryyni voitti ensin Mäkelän 2-1, hävisi Jokelalle semissä 0-, tuloksena siis kolmas sija.

Hannu pelaa:

Ryyni pelaa (vastassa Petri Jokela):

 

Jari voitti ensin pari ottelua, mutta finaalissa hävisi Jokelalle 0-2. Suurimpana syynä sekä Ryynin ja Jarin häviöihin oli se, että menivät raskaasti Jokelan syöttöihin. No, joka tapauksessa MJ-11:ssä hienosti 2. ja 3. sija. MJ-13:ssa Hannu hävisi eka matsin 1-2. Jari pääsi kahdeksan parhaan joukkoon, mutta hävisi Siivolle 0-2. Ryynikin pääsi kahdeksan joukkoon (lista oli tehty 32:n mukaan), mutta tippui Jokelalle taas 0-2. Sokerina pohjalla on Juha, joka pelasi hienosti. Semissä voitti Jokelan 2-0 ja finaalissa Siivon samoin 2-0. Siis todella: starilainen Juha Nojonen todella voitti MJ-13:n. Upeaa! Mukana olivat sentään kaikki parhaat tuon ikäiset esim. Lahden piiristä. C:ssä olivat Juha ja Ryyni myös mukana. Ryyni hävisi tiukan ottelun Mika Hietaselle 1-2 (M.H. tuli MJ-13:ssa kolmanneksi). Juha voitti ensin kaksi matsia. Lopuksi hävisi hienon pelin jälkeen eräälle LaKalaiselle 1-2. MJ-15:ssä Jari voitti ensin yhden matsin, mutta Siivolle hävisi 1-2. Juhakin voitti ensin 2-0, mutta Nuoliojalle toki hävisi 0-2, vaikka oli vähällä voittaa yhden erän (johti toista 18-14!).

Juha <-> Nuolioja:

Jyrkikin tuli paikalle yhden-kahdentoista aikoihin. B-luokassa sain vastaani Tuula Mäkelän. Hävisin 0-2, syynä Tuulan omituinen lössömaila; se, että vilkuilin eka erässä Juhan matsia; se, että minulla oli hirmuinen nälkä ja olo muutenkin kehno. No, häviö kuin häviö. Jussilla ei onnistanut sen paremmin. Hävisi hra Mäkelälle 0-2 ja ekaa erää oli ensin häviöllä 0-14! Jyrki voitti ensin yhden matsin, mutta hävisi toisen. A-luokassa hävisin Pitkälälle aika hyvän esityksen jälkeen 0-2, Jussille kävi samoin jotain Vaalivuota vastaan. Jyrki voitti taas ensin yhden mutta Enqvistille hävisi 1-2, vaikka kolmatta johti jo 19-16 ja 20-18, lisäksi ”Jykällä” oli vielä omat syötöt.

Pelejä odotellessa (Hannun takana Jyrki)

Juha vastaan nuija tuomari:

Juha pelaa C:ssä (kukas tämä LaKa:n pelaaja on?):

Jyrkin tappion jälkeen me muut lähdimme syömään, Jyrki jäi pelaamaan tasoitusluokkaa. Linja-autoaseman baarissa siis syötiin oikein ruoka-annokset neljän aikoihin. Jari halusi jostain kumman syystä lähteä jo klo 16.15:n bussilla ja pitikin tuohon myöntyä vaikka hieman arvelutti.

Ruokailun jälkeen mentiin läheiselle leikkikentälle. Otin Jussin kanssa aurinkoa kivellä sillä aikaa kun naperot keinuivat. Sää oli todella tänäänkin peräti helteinen, vaikka alkoikin tuulla iltaa myöten. Kohta jätimme Jussin kanssa pojat keinumaan ja lähdimme takaisin pelipaikalle. Jyrki tuli kuitenkin sen edustalla meitä vastaan ja käännyimme takaisin keinun luokse. Siellä rupateltiiin kunnes klo 17.50 istuimme linja-autoon.

Hannu ja Ryyni keinuvat – edestä:

Hannu ja Ryyni keinuvat – sivusta:

Kivellä I (Juha taisi voittaa tikkataulun palkinnoksi!):

Kivellä II:

Kun sanoin rahastajalle ostavani yhden kokonaisen ja kolme puolikasta, tiukkasi hän, kuinka vanhoja pojat ovat. Otin melkoisen riskin ja valehtelin, että Juhakin on vasta 11-vuotias. Pelkäsin kauheasti, että esim. Ryyni älähtää, että Juha on jo 12. Onneksi mitään ei tapahtunut ja sain säästettyä Starin rahoja 12 markkaa. (8.2.2020: Nykyrahassa 8,9 €). Paluumatkasta muodostui riehakas. Ryyni ja Hannu olivat todella energisiä. Onneksi oli mukana vain kolme ipanaa. Muilla bussimatkustajilla, varsinkin meidän takana olevilla, oli hauskaa junioreidemme ilonpidon vuoksi. Varsinkin, kun Lahden asemalla nähtiin ikkunasta Kylmäkallen kulkevan ohi, herätti nimi ”Kylmäkalle” suurta hauskuutta. Kun Ryyni vielä juoksi ulos Kylmäkallen perään (taisi Hannukin mennä mukana) ja palattuaan käytävällä kovaäänisesti kiljahti ”SE OLI KYLMÄKALLE!”, purskahtivat monet täyteen nauruun. Jatkossakin kaikki kurkistelivat, mitä me oikein teemme. (8.2.2020: Minulla ei ole enää mitään muistikuvaa siitä, mikä tämä Kylmäkalle oikein oli. Ehkä jonkun pelaajan lempinimi?)

Puoli yhdeksältä saavuttiin Hesaan, minä hyppäsin Kisahallin kohdalla pois.

 

Teuvo Komulaisen muistoksi

Kuvassa Teuvo silloin joskus

Muutama päivä sitten eli 5.2. sain lukea SPTL:n sivuilta murheellisen tiedon. Teuvo Komulainen oli nukkunut pois. Esitän tässä syvimmät osanottoni Teuvon omaisille ja erityisesti Annille, jonka parhaiten tunsin perheestä. Tunsin Teuvon pitkältä ajalta. Hän ei ollut ystäväni siinä sanan tavallisessa merkityksessä vaan pöytätennisystävä. Aikana ennen nettiä, kännyköitä ja halpoja kaukopuheluita oli vaikea tutustua toisilla paikkakunnilla oleviin ihmisiin. Padasjoki olisi yhtä hyvin voinut olla Espanjassa. Teuvo oli myös vanhempi ja hänellä oli vakiintuneet ystäväpiirit pöytätenniksessä, kun muutin Helsinkiin 1974 ja aloin tutustua Etelä-Suomen pöytätennikseen. Vaikka emme paljoakaan jutelleet myöskään kilpailuissa tai SPTL:n tilaisuuksissa, arvostin aina suuresti hänen työtään Suomen pöytätenniksen hyväksi. Itse pääsin sitä työtä seuraamaan esimerkiksi hänen Padasjoella järjestämiensä hyvin suosittujen säännöllisten juniorileirien kautta, jonne Starin juniorit lähtivät aina todella mielellään. Itse en leireillä käynyt vierailemassa mutta hyvää palautetta sain junioreilta.

Teuvo organisoi SPTL:n toimintaa tehokkaasti. Hän vaikutti laajasti liiton työn kehittämiseen liittovaltuuston puheenjohtajana. Se oli aikaa, jolloin liittovaltuustonkin jäseniksi saatiin 24 jäsentä varajäsenineen (jos oikein muistan) ja useimmat tulivat myös paikalle kokouksiin. Liittokokouksissahan sali suorastaan pullisteli väkeä joskus. Se oli eri aikaa se. Tärkeän työn Teuvo teki nostamalla Padasjoen Yrityksen merkittäväksi pöytätennisseuraksi. Seuran suurimmaksi tähdeksi nousi Teuvon nuorempi tytär Anni, joka esitti vakuuttavia otteita jo 7-8-vuotiaana ja nousi myös Suomen naisten maajoukkueen vakiokokoonpanoon. Hän oli kuin piikki Starin lihassa, koska hän oli aina niin paha vastus saman ikäluokan pojillemme 🙂 . Mutta PadY;ssä oli myös runsaasti niin muita junioreita kuin aikuispelaajiakin, joista Jarmo Enqvist taisi olla paras. Pekka Mäkelän omituinen maila valtavan paksuine kumineen aiheutti hämmennystä. Teuvo itse oli pelaajana juonikas kalikkapelaaja ollen 70-luvun puolivälin jälkeen jopa B-luokan pelaaja. PadY järjesti omassa salissaan kilpailuja ja ainakin kerran 80-luvulla myös Pajulahden urheiluopistolla suuret GP-kilpailut.

Teuvo oli äärimmäisen tärkeä henkilö Suomen pöytätenniksen kultaisina vuosina, kun kaikki salit pullistelivat pelaajia. Hän antoi uskomattoman suuren panoksen lajillemme siitä huolimatta, että hän kärsi sairaudesta, joka olisi musertanut useimmat muut. Hän teki työtä eikä valitellut.

Tutustuin Teuvoon uudelleen ja uudella tavalla Turun Silja Malja-kilpailuiden yhteydessä 2010-luvulla, jonne hän tuli katsomaan lastenlastensa pelejä. Siellä juttelimme mukavia ja vähän muistelimmekin. Antoi hän positiivista palautetta muutamalla Facebook-viestilläkin.

Lämmin kiitos, Teuvo, ja lepää rauhassa!

Lopetetaan pelin keskeyttäminen, jos taakse tulee pallo!

Suomessa on vanha perinne, jonka mukaan pallo keskeytetään, jos jommankumman pelaajan taakse tulee pallo. Tämä aiheuttaa harmia erityisen paljon saleissa, joissa pöydät ovat pitkässä rivissä eikä kunnon väliaitoja ole. Tuomarin on myös vaikea päättää, milloin uusi pallo otetaan. Entäs jos toinen tappaa sisään samalla hetkellä, kun tuomari on nostamassa kättä pystyyn? Jokainen tuomarina ollut tietää nämä tilanteet. Jotkut pelaajat saattavat olla myös niin ketkuja, että he löytävät aina takaansa tai oikealta tai vasemmalta pallon, kun vastustaja on lyömässä ratkaisulyöntiä ja eikun käsi pystyyn. Pallon hakeminen tuottaa myös vaarallisia tilanteita, kun joku juoksee yhtäkkiä pelaajan taakse. Sellaistakin näkee, että pelaaja huutaa viereiselle pöydälle STOP, kun oma pallo on lentänyt sinne. Se on täysin väärin. Pelaaja ei saa puuttua toisen pöydän tuomarointiin tällä tavalla.

Vaatii luovaa ajattelua huomata, että ikivanhoja tapoja voidaan muuttaa. Esimerkiksi tätä uuden pallon ottamisen tapaa. Joskus asiassa auttaakin se, että joku ulkopuolinen huomauttaa asiasta ihmetellen, miksi teette noin. Nimittäin toukokuussa Finlandia Junior Openissa joku ruotsalainen oli ihmetellyt sitä, miksi Suomessa otetaan uusi pallo, kun taakse tulee pallo. Hänen mukaansa Ruotsissa ei tehdä niin vaan pallo pelataan loppuun takana olevasta pallosta huolimatta. En tiedä, onko tämä täysin yleinen käytäntö Ruotsissa mutta silti ehdotan samaa Suomeen.

Ehdotus

  1. Jos jollain pöydällä on peli käynnissä, kun oman pöydän pallo lentää tai vierii pöydän laariin, älä juokse hakemaan palloa äläkä huuda STOP.
  2. Kun joltain naapuripöydältä tulee pallo jommankumman pelaajan taakse, käynnissä oleva pallo pelataan loppuun. Kumpikaan pelaaja ei saa keskeyttää palloa. Jos sen tekee, menettää pisteen.
  3. Jos pallo tulee pelaajien väliin, pallo keskeytetään ja pelataan uusi pallo.
  4. Pallo haetaan toisesta laarista vasta, kun sen pöydän pallo on pelattu loppuun. Pitää sanoa HETKINEN tai vastaavaa, jotta toisen pöydän pelaajat tietävät odotella. Parempi olisi ehkä se, että ei mennä koskaan toiseen laariin hakemaan palloa vaan pyydetään se. Näin vältettäisiin myös hitaiden laahustajien ongelma. Jotkut kun jäävät haahuilemaan loputtomalta tuntuvan ajan pallonhakureissulla hitain lomps-lomps -askelin ja tyhjin katsein, vaikka jalat ovat täysin terveet.

Tästä ei ehkä tarvitsisi tehdä sääntöä. Pelkkä kilpailuvaliokunnan suositus voisi riittää. Joka tapauksessa muutos tekisi pelaamisesta miellyttävää. Itseäni eivät takana olevat pallot häiritse ollenkaan. Se harmittaa sen sijaan, että tuomari ottaa uuden pallon takana olevan pallon vuoksi sellaisessa tilanteessa, jossa olen juuri lyönyt sisään tai olen muuten voittamassa pallon. Jokainen pelaaja jakaa varmaan saman tunteen kanssani. Siis vaikka tuomari toimiikin aivan oikein! Kun sekin voi riittää keskeyttämisen syyksi, että pallo oli tulossa viereiseltä pöydältä muttei tullutkaan.

Muutos helpottaisi myös tuomarin työtä.

Syksyn starttimäärä kääntyi pitkästä aikaa laskuun

Huom: Korjasin takautuvasti tilastot alkaen kaudesta 2011/2012 siten, että OPT-86:n järjestämät kauden aloittavat avoimet Pohjois-Pohjanmaan piirinmestaruuskilpailut (nimi on tainnut vaihdella) lisättiin tilastointiin. Vaikka niissä onkin jaettu pm-mitaleja, ne ovat olleet käytännössä tavalliset kilpailut, joissa osanottajia on ollut Ruotsia ja Nurmesta myöten.

Syyskauden starttimäärä  putosi ensimmäisen kerran edellisvuoden vastaavaan verrattuna sitten vuoden 2014. Putouksen määrä oli niinkin suuri kuin 8,0 %. Startteja oli 2424. Syksyn aikana saattoi jo huomata, että nousu ei enää jatku ja on vaikeuksia pitää entisiäkään asemia. Uusia pelaajia tuli mutta samaan aikaan vanhoja pelaajia katosi suuret määrät kilpailuista.

Kilpailupäiviä oli 20 eli sama määrä kuin vuosi sitten.

Kilpailun startit = Eri luokkien osallistujamäärien summa. Vähintään yksi ottelu on pelattava.

SM-kilpailut ja pm-kilpailut eivät ole mukana historiallisista syistä.

Suurimmat kilpailut:

STARXMASIN pudotuksen suuruuden takana on se, että viime vuonna vieraana oli iso 28 pelaajan ryhmä Virosta.

Koko tilasto: