Kaikki kirjoittajan Arto Luukkainen artikkelit

Lopetetaan pelin keskeyttäminen, jos taakse tulee pallo!

Suomessa on vanha perinne, jonka mukaan pallo keskeytetään, jos jommankumman pelaajan taakse tulee pallo. Tämä aiheuttaa harmia erityisen paljon saleissa, joissa pöydät ovat pitkässä rivissä eikä kunnon väliaitoja ole. Tuomarin on myös vaikea päättää, milloin uusi pallo otetaan. Entäs jos toinen tappaa sisään samalla hetkellä, kun tuomari on nostamassa kättä pystyyn? Jokainen tuomarina ollut tietää nämä tilanteet. Jotkut pelaajat saattavat olla myös niin ketkuja, että he löytävät aina takaansa tai oikealta tai vasemmalta pallon, kun vastustaja on lyömässä ratkaisulyöntiä ja eikun käsi pystyyn. Pallon hakeminen tuottaa myös vaarallisia tilanteita, kun joku juoksee yhtäkkiä pelaajan taakse. Sellaistakin näkee, että pelaaja huutaa viereiselle pöydälle STOP, kun oma pallo on lentänyt sinne. Se on täysin väärin. Pelaaja ei saa puuttua toisen pöydän tuomarointiin tällä tavalla.

Vaatii luovaa ajattelua huomata, että ikivanhoja tapoja voidaan muuttaa. Esimerkiksi tätä uuden pallon ottamisen tapaa. Joskus asiassa auttaakin se, että joku ulkopuolinen huomauttaa asiasta ihmetellen, miksi teette noin. Nimittäin toukokuussa Finlandia Junior Openissa joku ruotsalainen oli ihmetellyt sitä, miksi Suomessa otetaan uusi pallo, kun taakse tulee pallo. Hänen mukaansa Ruotsissa ei tehdä niin vaan pallo pelataan loppuun takana olevasta pallosta huolimatta. En tiedä, onko tämä täysin yleinen käytäntö Ruotsissa mutta silti ehdotan samaa Suomeen.

Ehdotus

 1. Jos jollain pöydällä on peli käynnissä, kun oman pöydän pallo lentää tai vierii pöydän laariin, älä juokse hakemaan palloa äläkä huuda STOP.
 2. Kun joltain naapuripöydältä tulee pallo jommankumman pelaajan taakse, käynnissä oleva pallo pelataan loppuun. Kumpikaan pelaaja ei saa keskeyttää palloa. Jos sen tekee, menettää pisteen.
 3. Jos pallo tulee pelaajien väliin, pallo keskeytetään ja pelataan uusi pallo.
 4. Pallo haetaan toisesta laarista vasta, kun sen pöydän pallo on pelattu loppuun. Pitää sanoa HETKINEN tai vastaavaa, jotta toisen pöydän pelaajat tietävät odotella. Parempi olisi ehkä se, että ei mennä koskaan toiseen laariin hakemaan palloa vaan pyydetään se. Näin vältettäisiin myös hitaiden laahustajien ongelma. Jotkut kun jäävät haahuilemaan loputtomalta tuntuvan ajan pallonhakureissulla hitain lomps-lomps -askelin ja tyhjin katsein, vaikka jalat ovat täysin terveet.

Tästä ei ehkä tarvitsisi tehdä sääntöä. Pelkkä kilpailuvaliokunnan suositus voisi riittää. Joka tapauksessa muutos tekisi pelaamisesta miellyttävää. Itseäni eivät takana olevat pallot häiritse ollenkaan. Se harmittaa sen sijaan, että tuomari ottaa uuden pallon takana olevan pallon vuoksi sellaisessa tilanteessa, jossa olen juuri lyönyt sisään tai olen muuten voittamassa pallon. Jokainen pelaaja jakaa varmaan saman tunteen kanssani. Siis vaikka tuomari toimiikin aivan oikein! Kun sekin voi riittää keskeyttämisen syyksi, että pallo oli tulossa viereiseltä pöydältä muttei tullutkaan.

Muutos helpottaisi myös tuomarin työtä.

Syksyn starttimäärä kääntyi pitkästä aikaa laskuun

Huom: Korjasin takautuvasti tilastot alkaen kaudesta 2011/2012 siten, että OPT-86:n järjestämät kauden aloittavat avoimet Pohjois-Pohjanmaan piirinmestaruuskilpailut (nimi on tainnut vaihdella) lisättiin tilastointiin. Vaikka niissä onkin jaettu pm-mitaleja, ne ovat olleet käytännössä tavalliset kilpailut, joissa osanottajia on ollut Ruotsia ja Nurmesta myöten.

Syyskauden starttimäärä  putosi ensimmäisen kerran edellisvuoden vastaavaan verrattuna sitten vuoden 2014. Putouksen määrä oli niinkin suuri kuin 8,0 %. Startteja oli 2424. Syksyn aikana saattoi jo huomata, että nousu ei enää jatku ja on vaikeuksia pitää entisiäkään asemia. Uusia pelaajia tuli mutta samaan aikaan vanhoja pelaajia katosi suuret määrät kilpailuista.

Kilpailupäiviä oli 20 eli sama määrä kuin vuosi sitten.

Kilpailun startit = Eri luokkien osallistujamäärien summa. Vähintään yksi ottelu on pelattava.

SM-kilpailut ja pm-kilpailut eivät ole mukana historiallisista syistä.

Suurimmat kilpailut:

STARXMASIN pudotuksen suuruuden takana on se, että viime vuonna vieraana oli iso 28 pelaajan ryhmä Virosta.

Koko tilasto:

 

 

 

STARXMAS 14-15.12.2019 – raportti

M-1100-luokassa palkinnoille yltäneet.

Raportti on valmis!

Pelaajia oli mukavat 133, startteja 248 ja eri seurojakin 32. Starttimäärä oli toki selvästi pienempi kuin parina aiempana vuonna, mutta olipa vähän rauhallisempi järjestää ja aikataulut pitivät edes jotenkin. Silti pöydät olivat lähes jatkuvasti täynnä. Oli ilahduttavaa, että nykyään näinkin monta pelaajaa löytyy, vaikka ”kaikki” pelaajat eivät olleetkaan paikalla. Turussa oli omat paikalliset kilpailunsa, Oulun porukka oli Haaparannalla, Pohjanmaalla pelattiin Pohjanmaan liigaa eikä Tampereelta tullut kuin yksi pelaaja. Muutama vuosi sitten aktiivipelaajia tuntui olevan yhteensä vain noin 100. Jos 30 pelaajaa oli muualla tai jäi tulematta. kisoissa oli pelaajia max 70. Nyt eri aktiivipelaajia on jo paljon enemmän. Joka kerta myös uusia pelaajia!

Lauantain keskimmäisen ryhmän ongelma

Lauantain keskimmäiseen eli klo 13:n ryhmään tuli tietysti liikaa pelaajia eli alunpelin muistaakseni 82. Koska pöytiä oli käytössä 14, maksimimäärähän oli kilpailukutsun mukaan 4×14 = 56 pelaajaa. Ensimmäisessä ryhmässä oli kuitenkin tilaa, joten ratkaisuksi muodostuivat aamulla pelattavat M-1000- ja M-1800-luokkien karsinnat, joiden parhaat pääsivät varsinaiseen klo 13 alkavaan luokkaan. Tämä oli luova ratkaisu sen sijaan, että iso määrä pelaajia olisi pudotettu pois. Kaikkiin karsintaan joutuviin pelaajiin otettiin yhteyttä ja varmistettiin, että tämä sopii. Kilpailukutsusta poiketen suoraan varsinaiseen luokkaan pääsivät ratingin mukaan parhaat sekä ne, jotka pelasivat klo 9:n luokissa – pienin säädöin.  Jos tämä ei sopinut perustelllusta syystä, pääsi suoraan loppukilpailuun. Valitettavasti karsinnan uskalsi aloittaa vasta klo 10.00. Se aiheutti sitten vähän harmia, koska karsintoja ei saatu pelatuksi ihan klo 13:een mennessä valmiiksi. Karsinnat pelattiin neljän pooleissa. M-1000:ssa pooliykköset menivät suoraan jatkoon, mutta poolikakkoset pelasivat vielä yhden kolmen pelaajan poolin kahdesta muusta paikasta. Lopulta kolmaskin pääsi jatkoon poisjäännin vuoksi. M-1800:ssa kukin pooliykkönen pelasi karsintaottelun jotain poolikakkosta vastaan. Vaikka karsinnan järjestäminen pitkitti kisaa,  kun ei saatu valmiiksi ajoiksi, kaikki saivat pelata saman tasoisia pelaajia vastaan. Siitä tuli positiivista palautetta. Samalla loppusarjan poolit saatiin täyteen. Luulen, että jatkossakin Starin kisoissa toimitaan näin ainakin ongelmallisen keskiryhmän tapauksessa.

Viiden pelaajan pooleja vaikea käyttää

Kun se tuntui olevan mahdollista, valitsin viiden pelaajan poolit poolien peruskooksi. Kaikki poolit olivat siis neljän tai viiden pelaajan pooleja vähintään. Kolmen pelaajan poolit ovat vaan niin surkeita, että niitä haluaisin välttää yli kaiken. Asia olisi ollut selvä etukäteenkin pienellä miettimisellä, mutta tämä ei ollut aikataulun suhteen hyvä ajatus. Nimittäin viiden pelaajan poolin pelaaminen yhdellä pöydällä kestää minimissään 10×20 = 200 minuuttia = 3 tuntia 20 minuuttia. Sen jälkeen sitten ainakin kolme cup-kierrosta eli tunti lisää. Näin luokka kestää ainakin 4,5 tuntia, ja koska joku pooli kestää aina mahdottoman kauan, pitää varautua viiteen tuntiin. Se johtaa sitten konfliktiin, koska viimeistä ryhmää lukuun ottamatta ryhmälle on varattu vain neljä tuntia. Näin on ainakin silloin, kun seuraavassa ryhmässä on kaikki pöydät käytössä eikä varapöytiä ole. Tottahan asiaa helpottaisi, jos viiden pelaajan pooli voitaisiin jakaa kahdelle pöydälle, kun pöytiä vapautuu päättyneiltä neljän pelaajan pooleilta. Se ei taas tahdo onnistua Starin kisoissa, koska kisaa järjestää vain yksi (1) henkilö, joka ei vaan ehdi ja jaksa hoitaa tätä asiaa. Päässä suhisee muutenkin. Varapöytiä ei vaan ole, koska Ruskeasuolle ei saa tarpeeksi pöytiä.

Pelaajat eivät saa hakea jatkokaavion pelin tuomaripöytäkirjaa 

JÄLLEEN kerran muistutan siitä, että pelaajat eivät koskaan saa hakea tuomaripöytäkirjaa jatkokaavion peleihin. Tuomari tekee sen. Jos pelaajat hakevat pöytäkirjan, kilpailun vetäjä ei voi tietää, onko tuomari paikalla.  Pelaajat hakevat tietysti poolipaperin.

Palkinto parhaasta turhasta kysymyksestä

Erikoispalkinto eli tämä kaunis hattu menee sille, jonka asia toimitsijapöydälle oli kaikkein turhin:

Palkinto menee Paavo-Raijalle (nimi muutettu), joka tuli kysymään, milloin hänen luokkansa jatko-ottelut alkavat tai siis käytännössä ”miksi mun luokan jatko-ottelut eivät ole vielä alkaneet?”. Sanoin, että vain Paavo-Raijan oma pooli on pelattu toistaiseksi valmiiksi. Paavo-Raija väitti kuitenkin, että kaikki poolit on pelattu loppuun. Ihmettelin kovasti, koska näin pöydällä vain yhden käsittelemättömän poolilapun. Paavo-Raija lähti pois vakuuttuneena siitä, että hän oli oikeassa. Tutkin sitten asiaa rauhassa ja huomasin, että todellakin neljästä poolista vain Paavo-Raijan oma pooli oli valmis, ja muita kolmea poolia pelattiin vielä! Siis turha keskeytys ja minulle jäi vielä paha mielikin, kun ikään kuin esitettiin syytös, että en laita jatko-otteluita menemään ja pöydät seisoo tyhjinä. Tällainen keskeytys vie pari minuuttia helposti ja sen aikana mielestä katoaa kaikki se, mitä oli parhaillaan tekemässä. Päivän mittaan turhiin keskeytyksiin katoaa helposti tunti työaikaa. Tottahan jatkopeleistä saa tulla kysymään, kun on oikeaa syytä. Eli missään ei pelata enää eikä jatkopelejä silti tule.

Pankkiin maksetaan jo aika usein

Tuntuu siltä, että kilpailumaksut maksetaan pankkiin yhä useammin. Nyt jo 40 % kilpailumaksuista maksettiin sinne. Tästä on iso etu ihan sitä kautta, että kilpailujen maksamiseen liittyvä sähellys kilpailun aikana vähenee. Kaikkein parasta olisi tietysti se, että maksut olisi maksettu arvontaan mennessä. Siksi olen harkinnut sitä, että luokan maksu olisi 12 euroa, jos maksut on maksettu tilille arvontaan mennessä. Sen jälkeen luokkamaksu olisi 15 euroa – myös pankkiin maksettaessa. Olisiko liian tiukkaa?

Veera Räsänen kisojen sankari

Ilman tulosten tarkempaa tutkimustakin on helppo todeta, että HIK-Pingiksen Veera Räsänen oli kilpailujen suuria sankareita.  Neljässä luokassa hän pelasi itselleen ottelusuhteen 17-6 ja nappasi kaksi kakkossijaa ja kolme kolmossijaa sekä todennäköisesti paljon ratingpisteitä. Hän voitti esimerkiksi 250 pistettä korkeammalla olevan MPS:n Juha Akkasen 3-1. Harjoittelu Stefanin pöytätennishallissa Karjaalla on tuottanut tulosta! Muut Räsäsetkin pelasivat hyvin: Elmo 8-2 ja Joona 7-7. Räsästen kokonaissaldo 32-15.

Wega kasvaa horsmaa mutta kolme muuta pääkaupunkiseudun valtaseuraa aktiivisia

Pitkään oli muistaakseni sellainen tilanne, että pääkaupunkiseudun vanhoista perinteisistä valtaseuroista oli vain melko vähän osallistujia. Nyt tilanne oli ilahduttava, sillä seurojen kärkikymmenikkö pelaajamäärän suhteen oli tällainen:

Siten kolmesta kärkiseurasta tuli yhteensä mukavat 58 pelaajaa. Wegalla ei mene niin lujaa, koska Wegasta oli mukana vain kaksi pelaajaa ja heidänkin juniorivuotensa sijoittuvat 70-luvulle. Taistele Wega, taistele! Myös HäKi ja SS olivat ilahduttavia tapauksia. Samoin on noteerattava se, että BF-78 ja LrTU tulivat pääkaupunkiseudun ulkopuolelta viiden pelaajan voimin. Hienoa ja kiitos!

Parhaat rating-pisteiden kerääjät

Alla olevassa taulukossa luetellaan 20 eniten ratingiaan nostanutta pelaajaa edelliseen ratingiin verrattuna. Uusia pelaajia ei siis ole mukana.  Lukema on ratingpisteiden lisäys STARXMAS:in jälkeen julkaistun ratingin mukaan verrattuna kisoja edeltäneeseen ratingiin ”3619_sarja”. Väkersin listan käsin, joten voi siinä virheitäkin ja puutteita olla.

Junioreiden määrä eri luokissa ja menestys

Vaikka junioreiden määrä on lähtenyt ilahduttavasti parempaan suuntaan, aiemmat heikot vuodet näkyvät siinä, että junioreita löytyy enemmälti vain 1300-luokkaan asti.  Heikot vuodet näkyvät myös siinä, että 1600-luokasta alkaen junioreita ei tahdo päästä kahdeksan parhaan joukkoon. Parhaat junioripelaajat toki valtaosin puuttuivat näistä kilpailuista, mutta tavoitetila luonnollisesti on, että juniorimassaa löytyisi kaikille portaille 700-MK.  Seuraavassa taulukossa on tutkittu asiaa STARXMASin avulla. Oikeanpuoleisin sarake kertoo, montako junioria oli kärkikahinoissa. Esimerkiksi merkintä 3 / 8 tarkoittaa, että kolme junioria oli kahdeksan parhaan joukossa. Ongelma korostuu palkinnonsaajien potreteissa, joista junioripelaajat katoavat 1600-luokasta alkaen. Kunpa tilanne olisi jo parempi STARXMAS 2020:ssa tai 2021:ssä!

Juniori-rating

Juniori-rating-luokkaan osallistui vain kuusi pelaajaa, joten se pelattiin yhtenä poolina. Voittajaksi selviytyi puhtaalla pelillä Nuno Marttinen, joka voitti ykkössijoitetun Veera Räsäsen 3-2.

Kuvassa vasemmalta Oskari Hästbacka (PT Espoo, neljäs), Eeli Lauritsalo (Maraton, kolmas), toiseksi sijoittunut Veera Räsänen (HIK-Pingis) ja voittaja Nuno Marttinen (Maraton).

M-700

Luokkaan osallistuneet yhdeksän pelaajaa jaettiin kahteen pooliin eli 4+5 (mutta alun perin 5+5). Oskari Kahlos oli ylivoimainen ja jyräsi voittoon erääkään häviämättä. Luokka oli TIP-70:n voimannäyte, koska neljä parasta tuli TIP-70:stä ja kaiken kaikkiaan seura asetti luokkaan seitsemän pelaajaa.

Vasemmalta kakkonen Christian Rosenstrom, voittaja Oskari Kahlos, kolmanneksi sijoittuneet Vadim Khrameshkin ja Natalia Melnik. Kaikkien seura oli siis TIP-70.

M-800

Luokka meni lauantaiaamuna päällekkäin Juniori-rating-luokan kanssa mutta ei voi mitään. Tällä kertaa vain viisi pelaajaa oli mukana, mutta mukava viiden pooli saatiin pelattua. Ann-Cathrine Stråhlman nappasi voiton puhtaalla pelillä, mutta helpolla ei ykköspokaali tullut! Ann-Cathrine oli häviöllä Pietari Paakkista vastaan erin 1-2 ja voitti viidennessä 12-10. Christian Rosenstromin hän voitti viidennessä 14-12!

Vasemmalta toiseksi sijoittunut Christian Rosenstrom (TIP-70), voittaja Ann-Cathrine Stråhlman, kolmanneksi sijoittuneet Tea Stråhlman ja Pietari Paakkinen. Kolmen viimeksi mainitun seura on PT Espoo.

Joku kilpaileva media oli pihistänyt Ann-Cathrinen ja Tean katsekontaktin. 😟

M-900

Tässä luokassa oli 12 pelaajaa. Siispä kolme poolia. Poolista B löytyi myös tuleva finalistipari. Poolissa Atte Ruuskanen vielä voitti Oskari Hästbackan 3-0 ja finaalissakin hän johti erin 2-0, mutta Hästbacka nousi3-2-voittoon ja nappasi ykköspokaalin.

Vasemmalta Atte Ruuskanen (HäKi), luokkavoittaja Oskari Hästbacka (PT Espoo), kolmanneksi sijoittuneet Timo Averjanov (Spinni) ja Jari Tiitta (HäKi).

HäKille kaksi palkintosijaa!

M-1000
 
Luokassa oli peräti 26 osanottajaa. Siksipä pelattiin ensin karsinnat 12 pelaajan kesken alkaen klo 10. Lopulta karsinnan kuusi parasta selviytyi luokan loppusarjaan, jossa oli mukana 20 pelaajaa.
 
Luokan jatkokaaviossa tahkottiin kunnolla. Ensin juniorien välisessä kvartassa Mikael Selvenius voitti Eeli Lauritsalon 3-2. Semifinaalissa Selvenius johti erin 2-1 Aki Ruuskasta vastaan mutta hävisi 2-3. Finaalissa Aki Ruuskanen taas johti Levente Kadaria 2-1 mutta hävisi 2-3.
 
Vasemmalta toiseksi sijoittunut Aki Ruuskanen (HäKi), luokkavoittaja Levente Kadar (MBF), kolmanneksi sijoittuneet Tomi Eronen (MBF) ja Mikael Selvenius (MBF).

M-1100
 
Luokassa oli 15 osallistujaa, ja heidät jaettiin kolmeen viiden pelaajan pooliin. Suurin yllätys koettiin poolissa C, jossa Valtu Malinen nousi viitossijoitetun paikalta poolin ykköseksi puhtaalla pelillä. Koko luokan ykkössijoitettu Jukka Filen jäi pooliinsa. Vincent Joki voitti poolin puhtaalla pelillä, mutta kolmella oli kaksi voittoa. Filenin eräsuhde riitti vain kolmannelle sijalle.
Jatkokaaviossa mentiin tuttuun tyyliin eli hankalan ja pitkän kautta. Vincent Joki oli semifinaalissa häviöllä erin 1-2 Juho Kahlosta vastaan mutta voitti 3-2. Finaalissa hän oli myös erin 1-2 häviöllä Kim Magnussonia vastaan mutta nousi taas 3-2-voittoon ja viides erä 13-11!
 
Vasemmalta: toiseksi sijoittunut Kim Magnusson (BF-78), voittaja Vincent Joki (TIP-70), kolmanneksi sijoittuneet Juho Kahlos (TIP-70) ja Anton Strand (GraPi).

 

M-1200

Pelaajia oli12. Luokka ei ollut todellisuudessa mikään varsinainen 1200-luokka, koska vain kahdella pelaajalla oli edes yli 1000 ratingpistettä ja heistä paremmallakin vain 1042. Siis missä 1101-1200-pelaajat? No eipä tällaisia potentiaalisia pelaajia paljoa Suomessa olisi ollutkaan. Kun poistetaan leikkuriratingilta lopettaneet pelaajat, Pohjanmaan liigaa samaan aikaan pelanneet, Turussa pelanneet, liian kaukana asuvat, pelaajat jotka eivät ole pelanneet syksyllä muissakaan kilpailuissa ja ne, jotka olivat mukana mutta muissa luokissa, jäljelle jää vain kuusi 1101-1200-pelaajaa, jotka olisi voinut rekrytoida! Todellisuudessa vain 2-3 pelaajaa. Ratingilla pelaajia tällä välillä oli 62.

Vincent Joki hävisi poolifinaalissa Nuno Marttiselle mutta rymisteli sen jälkeen luokkavoittoon 3-0-lukemin. Finaalista ei tullut uusintaa Nunoa vastaan, sillä Nuno hävisi oman huipputiukan semifinaalinsa Aki Ruuskaselle 2-3.

Ensimmäisessä kuvassa finalistit. Voittaja Vincent Joki (TIP-70) oikealla ja Aki Ruuskanen (HäKi) vasemmalla.

 

Toisessa kuvassa kolmanneksi sijoittunut Nuno Marttinen (Maraton). Toinen kolmonen Pertti Ritanummi (LeVi) poistui paikalta ennen palkintojenjakoa.

M-1300

Mukavat 19 pelaajaa osallistui 1300-luokkaan. Siis 4+5+5+5. Ykkössijoitettu Jarmo Myllynen (HUT) – 1293 pistettä – koki kovia jo poolissaan ja jäi kolmanneksi pudoten jatkosta.

Juho Kahlos aiheutti Pauli Hellbergille katkeran tappion semifinaalissa. Hellberg johti jo erin 2-0 mutta joutui taipumaan 2-3.

Finaali oli sunnuntain ja koko kilpailujen viimeinen ottelu. Siinä Juho Kahlos järjesti hienon ottelun Lassi Lehtolan kanssa. Lehtola johti viidettä erää 5-2 ja 8-5, mutta Kahlos nousi 11-9-voittoon.

Kuvassa oikealla luokkavoittaja Juho Kahlos (TIP-70) ja vasemmalla kolmanneksi sijoittunut Pauli Hellberg (TIP-70). Toisen palkinnon ottaneen Lassi Lehtolan (MBF) kuva jäi valitettavasti puuttumaan.

Toisen kolmannen palkinnon ottanut Veera Räsänen (HIK-Pingis):

M-1400

Luokassa oli 17 pelaajaa. Pooleissa ainoa kahden kärkisijoitetun takaa pooliykköseksi noussut oli Lassi Lehtola, joka voitti Marko Häkkisen 3-2 ja Pekka Räsäsen 3-1. Lehtolan yllätykset päättyivät kvarttaan, jossa hän hävisi Veera Räsäselle vaikka oli 2-1-eräjohdossa. Räsänen meni finaaliin asti, jossa hän kuitenkin hävisi Mikko Ollille kuten poolifinaalissaankin. Finaali oli kuitenkin paljon tiukempi. Olli voitti vasta viidennessä 13-11.

Kuvassa vasemmalta Veera Räsänen (HIK-Pingis) hopeaa, Mikko Olli (HUT) kultaa ja Markku Nuutinen (Stara) pronssia.

Joel Pennanen (PT Espoo) otti kolmannen palkintonsa ennen luokan finaalia:

M-1500

Parin poisjäännin jälkeen luokassa oli 16 pelaajaa. Onneksi poisjääneet olivat viiden pelaajan pooleissa, joten ei jouduttu kolmen pelaajan pooleihin.

Poolissa A Veera Räsänen aiheutti suuren yllätyksen voittamalla luokan ykkössijoitetun Juha Akkasen ja nousemalla pooliykköseksi kolmossijoitetun paikalta. Poolissa B luokan kakkossijoitetun Mikko Pohjolan kohtalo oli karu. Hän jäi voitoitta poolin jumboksi. Timo Akkanen jatkoi D-poolissa kärkisijoitettujen alavirettä ja putosi jatkosta eräsuhteiden avulla vaikka luokan nelossijoitettu olikin.

Veera Räsänen nousi palkintopallille voittamalla junioreiden kohtaamisessa Lassi Lehtolan 3-1. Mutta Esa Ahde jyräsi luokan voittajaksi kolmen 3-1-voiton turvin. HäKi:n toivo Pasi Lainekin joutui taipumaan finaalissa Ahteelle.

Kuvassa vasemmalta kakkonen Pasi Laine (HäKi), luokkavoittaja Esa Ahde (PT Espoo) ja kolmonen Veera Räsänen (HIK-Pingis). Toinen kolmonen Ville Peltola (PT Espoo) lähti kotiin ennen  palkintojen jakoa.

M-1600
 
Täydet viisi poolia eli 20 pelaajaa oli mukana tässä luokassa. Pooleissa pelattiin peräti 10 piitkäää viiden erän vääntöä 30 pelissä. Jokaisesta poolista meni kaksi kärkisijoitettua jatkoon, mutta parissa poolissa sentään kakkonen voitti ykkösen. Eli A-poolissa Tina Granfelt voitti melkein 140 pistettä korkeammalla olleen Juhani Luttusen, joka oli luokan ykkössijoitettu. Tietysti viidennessä 11-9. Poolissa C Rocka Merlilahti voitti puolestaan Hannu Tolvasen, joka oli tosin vain 60 pistettä ylempänä. Ja tietysti viidennessä 11-9! Tolvanen johti jo erin 2-0.
 
Jatko-otteluissa yllätyksiä ei enää nähty. Juhani Luttunenkin pelasi itsensä palkinnoille voittamalla luokan kakkossijoitetun Jarmo Itkosen kvartassa. Finaalissa Stefan Friman voitti Rocka Merilahden ja jatkoi 1600-luokan hallintaa, jonka hän aloitti Starin Syksyn startissa voittamalla luokan.
 

Kuvassa vasemmalta luokkavoittaja Stefan Friman (BK) ja toiseksi sijoittunut Rocka Merilahti (MBF).

 

Kolmanneksi sijoittuneet Juhani Luttunen (Nu-Se) ja Tina Granfelt ( Halex):

M-1700

Viime hetken poisjäännin vuoksi pudottiin 23 osallistujaan, joten yhdessä poolissa oli vain kolme pelaajaa. Ainoastaan kaksi pelaajaa 12 kärkisijoitetusta ei päässyt poolissaan kahden parhaan joukkoon ja jatkoon. Juha Akkanen putosi eräsuhteilla ja Vadim Vyrzhikovsky hävisi kirkkaasti 0-3 Arttu Pörille.

 Kolme neljästä neljän joukkoon sijoitetusta pelaajasta meni semifinaaleihin, mutta nelossijoitettu Janne Relander hävisi kvartassa viitossijoitetulle Antti Marjamäelle 1-3. Marjamäki voitti sitten lopulta koko luokan kahdella siistillä 3-0-voitolla. Varsinkin finaali oli hyvää peliä,
 
Ainoa jatkopeleihin päässyt juniori ja luokan kuutossijoitettu narahti jo ensimmäisellä jatko-cupin kierroksella Kimmo Pohjoselle 1-3. Hän oli myös koko luokan ainoa juniori. Tämä kuvaa hyvin Suomen pöytätenniksen ongelmaa. Juniorityö tuottaa vain harvakseltaan edes 1700-tason junioreita.
 

Vasemmalta: toiseksi sijoittunut Henri Pelkonen (Riemu), luokkavoittaja Antti Marjamäki (PT 75), kolmanneksi sijoittuneet Christian Klein (PT Espoo) ja Kimmo Lehtonnen (Wega).

 

M-1800

Luokka oli kilpailujen suurin 31 pelaajallaan. Kuten raportin yleisessä osassa kerrottiiin, luokka jakaantui aamun karsintoihin ja klo 13:n loppukilpailuun.

Alla luetellut neljä pelaajaa selvisivät karsinnasta jatkoon. Suluissa on annettu menestys loppukilpailupoolissa.

Luttunen Juhani (4. sija)
Ahde Esa (3. sija pistesuhteella)
Ridal Toivo (4. sija eräsuhteella)
Tolvanen Hannu (2. sija eräsuhteella)

Poisjäännin vuoksi Tolvanen ja Luttunen jatkoivat samassa loppukilpailun poolissa,

Vain yksi poolin ykkössijoitettu jäi pääsemättä jatkoon. Kun yhtä junioria epäonnisti, toista lykästi. Eli Joona Räsänen voitti Anni Heljalan 3-1 ja otti poolin kakkospaikan. Mika Kettunen oli ykkönen.

Luokan ykkössijoitettu Sergey Moisseev meni parilla 3-2-voitolla finaaliin, mutta siellä hän sai luovutusvoiton, koska Ari Saapunki oli joutunut lähtemään ennen finaalia. Saapunki oli 1-2-häviöllä semifinaaliaan Heikki Kettusta vastaan mutta nousi voittoon.

Kuvat palkinnonsaajista piti ottaa kolmessa erässä. Ensimmäisessä kuvassa vasemmalla ykköspalkinnon napannut Sergey Moisseev (HIK-Pingis) vierellään kolmanneksi sijoittunut Aki Puustjärvi (BK).

Toiseksi tullut ja finaalin luovuttanut Ari Saapunki (PT-2000):

Kolmospalkinnon Heikki Kettunen (PT-2000):

M-2100

Lauantain pääluokkaan tuli 20 pelaajaa. Heistä tosin vain viidellä oli enemmän ratingia kuin 1800 ja vain kahdella yli 1900: Esa Kanasuo 2013 ja Elmo Räsänen 1962. Kahden parhaan osalta pooleissa tapahtui pari yllätystä. Harri Korpelainen voitti Toni Ruokasen ja otti ykköspaikan, E-poolin ykkössijoitettu Sam Li putosi kolmanneksi ja kakkospaikan tasavoitoilla Sergey Moisseevin otti Janne Relander,

Jatko-otteluissa ei sen suurempia yllätyksiä nähty. Mahtiratingin miehet Kanasuo ja Räsänen porhalsivat finaaliin, jossa Kanasuo voitti tasaisen väännön 3-2.

Kuvassa vasemmalta: toiseksi sijoittunut Elmo Räsänen (HIK-Pingis), luokkavoittaja Esa Kanasuo (KoKa) ja kolmonen Sergey Moisseev (HIK-Pingis).

Toinen kolmannen palkinnon ottanut Harri Korpelainen (LrTU) sai palkintonsa ennen finaalia.

MK

Luokka pelattiin parin poisjäännin jälkeen kahtena neljän pelaajan poolina. Lauantaisen M-2100-luokan tapaan ainoat 1900-ratingin ylittäjät olivat Esa Kanasuo ja Elmo Räsänen.

Vesa Lappi yllätti poolifinaalissaan Esa Kanasuon 3-2. Toisessa poolissa käytiin kova kamppailu kakkospaikasta poolin kakkossijoitetun Pham Huy Dongin jäätyä pois. Kaarina Saarialho, Henri Pelkonen ja Antti Marjamäki pelasivat ristiin. Heistä Pelkonen pääsi eräsuhteella jatkoon ykkössijoitetun Elmo Räsäsen lisäksi.

Jatko-kaaviossa lauantainen M-2100-voittaja Esa Kanasuo ei antanut yllättää itseään vaan otti taas ykköspalkinnon. Finaalissa hän ei enää antanut Vesa Lapin yllättää itseään toista kertaa.

Kuvassa vasemmalta kakkonen Vesa Lappi (Wega), ykkönen Esa Kanasuo (KoKa), kolmoset Elmo Räsänen (HIK-Pingis) ja Henri Pelkonen (Riemu).

STARXMAS (B) – Arvonnat

Poisjääntien vuoksi voi mennä vielä osittain uusiksi mutta tässä tämän hetkinen tilanne.

Muistakaa M-1000- ja M-1800- luokkien karsinnat! Jos olette karsinnassa, pelinne alkavat näissä luokissa klo 10:00 (odotellaan pitkämatkalaisia).

Ilmoittakaa virheistä: star.kilpailut@gmail.com

Katsokaa valmiiksi poolinne pöytänumero ja menkää valmiiksi sen pöydän ääreen. Pöytänumero näkyy tietysti myös ilmoitustaululta.

Lauantai

Linkki tiedostoon: Star_14_15_12_2019_arvonta_lauantai_SPTL.xlsx

Sunnuntai

Linkki tiedostoon: Star_14_15_12_2019_arvonta_sunnuntai_SPTL.xlsx

 

STARXMAS (B) – Ilmoittautuneet pelaajat

Lisätty leikkuripäivän ratingit. Kertokaa virheistä!

Leikkurirating:
http://www.sptl.fi/sptl_uudet/wp-content/uploads/3604_Joukkue-_ja_A-SM.xls

Kaikki kommentit (virheet, protestit) tähän osoitteeseen: star.kilpailut@gmail.com

Kilpailuun ilmoittautui mukavat 133 pelaajaa. Se aiheutti sen, että lauantain toisessa ryhmässä eli kello 13:00:n ryhmässä oli ilmoittautuneita peräti 81 vaikka rajana oli 56. Jotta kaikki pääsisivät pelaamaan kuitenkin, pelataan klo 10:00 tai 10:30 karsinnat M-1000- ja M-1800-luokissa ja karsinnan (tai alkupoolien) parhaat pääsevät lopputurnaukseen. Karsintaan alustavasti laitetuille on laitettu tieto asiasta ja valtaosa on jo vastannut myöntävästi. Tässä tarkemmin vähän myöhemmin.

M-1000-luokan karsintapoolit

Viisi paikkaa kello 13:00 alkaviin M-1000-luokan finaalipooleihin ratkaistaan kello 10:00 pelattavissa karsintapooleissa.  Niitä pelaajia kyllä odotellaan, joille tämä on luvattu! Seuraavat 12 pelaajaa pelaavat karsintapooleissa:

Tiitta Jari, HäKi
Ruuskanen Atte, HäKi
Badendorf Elena, MBF
Farin Sakari, Atlas
Peuranen Raimo, HäKi
Jokitulppo Raimo, LPTS
Ylinen Sonja, PT Espoo
Malinen Valtu, TIP-70
Lehtonen Lauripetteri, MBF
Tuovinen Tuomas, MBF
Tuuli Anton, MBF
Saarinen Elias, BF-78

M-1800-luokan karsintapoolit

Kolme paikkaa kello 13:00 alkaviin M-1800-luokan finaalipooleihin ratkaistaan kello 10:00 pelattavissa karsintapooleissa. Niitä pelaajia kyllä odotellaan, joille tämä on luvattu! Seuraavat 15 pelaajaa pelaavat karsintapooleissa:

Tammela Kai, SS
Gunko Ruslan,  BF-78
Luttunen Juhani, Nu-Se
Pokki Simo, PT 75
Ridal Toivo, Atlas
Tolvanen Hannu, Stara
Akkanen Juha, MPS
Koskinen Veikko, ToTe
Ahde Esa, PT Espoo
Andersson Riku, LeVi
Granfelt Tina, Halex
Ylinen Matias, PT Espoo
Akkanen Timo, Stara
Laine Pasi, HäKi
Ramos Jose, BF-78

Linkki tiedostoon: STARXMAS 14-15.12.2019 ilmoittautuneet.xlsx

Entäpä jos järjestettäisiin naisten TOP-16?

Finlandia Openissa tuli selkeästi ilmi, että meillä on kaikkien aikojen kovin taso naisissa. Niin kärjessä kuin koko naisten rankingin laajuudelta. Tässä en ”tasolla” tarkoita 1-2 parhaan pelaajan maailman rankingia vaan tason laajuutta. Lisäksi on todella hyvähenkistä porukkaa.

Miksi emme siis järjestäisi naisten TOP-16-turnausta SPTL:n hallituksen (Kimmo Areniuksen) ehdottamaa miesten uutta TOP-16-järjestelmää käyttäen?

Turnaus olisi tässä tapauksessa kaksipäiväinen. Lauantaina pelattaisiin Eesti-systeemillä karsinta. Jokaiselle tulisi monta ottelua, koska kaikki sijat ratkaistaisiin. Sunnuntaina pelattavaan lopputurnaukseen kutsuttaisiin suoraan kahdeksan parasta pelaajaa ja karsinnasta pääsisi mukaan 8-16 pelaajaa sen mukaan, moniko kutsutuista tulisi paikalle.

Osallistumismaksuna voisi olla sama kuin miehilläkin eli 25 euroa. Sillä maksettaisiin salimaksu ja mahdollisten tuomarien palkkiot. Jostain revittäisiin (vaikka kolehdilla) rahapalkinnot ainakin neljälle parhaalle.

Alla olisi kuvitteellinen osallistujalista niiden pelaajien perusteella, jotka ovat olleet syksyllä 2019 aktiivisia. Ei pidä pahastua, jos joku aktiivinen pelaaja on tippunut pois. Tein listan todella nopsaan.

Lopputurnaukseen kutsutut (8)

Burkova Anastasiia, KoKa
Donner Marina, Åland Pingis
Kirichenko Anna, PT Espoo
Luo Yumo, TIP-70
Oksanen Jannika, LPTS
Girlea Maria, TIP-70
Erkheikki Sofia, PT Espoo
Betz Ramona (laitoin tähän väliin kun hänellä ei ole ratingia kai)

Karsinnassa (32)

Eriksson Sofie, KoKa
Eriksson Pinja, MBF
Rissanen Elli, MBF
Titievskaja Aleksandra, PT Espoo
Titievskaja Larisa, MPTS-13
Eriksson Pihla, MBF
Kirichenko Svetlana, PT Espoo
Heljala Anni, Por-83
Kadar Ildiko, MBF
Saarialho Kaarina, MBF
Kellow Ella, MBF
Granfelt Tina, Halex
Yang Yixin, PT Espoo
Sellberg Lena, ToTe
Sinishin Alisa, PT Espoo
Räsänen Veera, HIK Pingis
Roosioks Eleonoora, PT Espoo
Majava Anne, PT 75
Harjunpää Sanna, KoKu
Fozilova Karina, LrTU
Seppänen Alexandra, MBF
Looke Katrin, PT Espoo
Mäkelä Heli, MBF
Penttilä Janette, HIK Pingis
Suopanki Kati, YNM
Toffer Siiri, TIP-70
Holmström Angelina, HIK Pingis
Kauppinen Katja, YNM
Ylinen Sonja, PT Espoo
Stråhlman Tea, PT Espoo
Stråhlman Ann-Cathrine, PT Espoo
Belov Julia, Por-83
(muutkin tietysti tervetulleita!)

 

 

Laita ”Tietokonesivusto”-asetus päälle puhelimen Chromessa, jos ongelmia skrollauksessa tai zoomauksessa

Moni on varmaan huomannut, että SPTL:n sivujen käyttö on ollut hankalaa puhelimilla, koska skrollaus vasemmalle ja oikealle ei toimi kunnolla eikä myöskään zoomaus aina. Skrollauksen puutteen on voinut kiertää kääntämällä puhelin vaakatasoon, mutta hankalaa sekin on ollut. Itsekin luulin, että kyseessä oli SPTL:n sivujen (uusi) bugi, mutta Teemu Oinas kertoi Facebookin Pingisfoorumi-ryhmässä, että kyseessä onkin Chromen uusi asetus, joka pitää itse laittaa päälle. Sen jälkeen sivut näytetään tietokonemoodissa, jolloin skrollaus ja zoomaus onnistuvat samalla lailla kuin tietokoneellakin tai tabletilla.

Tässä ohjeet asialle, jos joku sellaisia sattuu tarvitsemaan. Ilmeisesti asetus pitää muistaa laittaa päälle aina uudelleen, kun Chrome avataan.

1. Avaa Google Chrome

2. Tökkää oikean ylänurkan kolmea pistettä

3. Laita ”Tietokonesivusto” -asetus päälle

4. Nyt sivu näytetään moodissa, jossa sivuskrollaus ja zoomaus toimivat odotetulla tavalla

 

Raportti ja jotain muutakin: 3. divisioonan D-lohkon turnaus 12-13.10.2019

Ilmeisesti ensimmäistä kertaa koskaan 3. divisioonan D-lohkon turnaus pelattiin viikonlopputurnauksena. Alusta alkaenhan eli jo yli 40 vuotta lohkot A-D ovat olleet ”ottelu/päivä” -lohkoja, koska joukkueet ovat olleet valtaosin pääkaupunkiseudulta. Tällä kertaa lohko pelattiin turnauksena ilmeisesti pitkälti Starin kahden tyttöjoukkueen vuoksi. Lämmin kiitos siitä! Järjestin turnauksen Starin puolesta Ruskeasuolla.

Starilla oli tiettyjä vaikeuksia kahden joukkueensa kanssa. Ykkösjoukkueen nelospelaaja sairastui perjantaina niin, ettei voinut tulla. Ei hän ehkä mitään tärkeitä voittoja olisi pystynyt ottamaankaan, mutta olisi auttanut tuomaroinnissa ja vähentänyt kolmen muun pelaajan taakkaa. Joukkueessa oli tapahtunut pieni muutos viime kauteen verrattuna. Anastassia Lusnikovan sijaan kakkospelaajaksi tuli Latvian juniorityttöjoukkueessa kesän Juniori-EM:ssä pelannut Diana Afanasjeva.

Kakkosjoukkue se vasta myllerryksessä olikin. Viime kaudella joukkueen nelosdivisioonasta kolmoseen nostaneen kokoonpanon ykköspelaaja Sofia Geroiskaja (Stiga Maljan naisten kaksinpelin voittaja) ei päässyt paikalle ja kakkospelaaja lopetti pöytätenniksen.  No sitten kuulin 18.9. eli 2,5 viikkoa viimeisen sallitun ulkomaalaisen pelaajan rekisteröintipäivän jälkeen, että tilalle rekrytoiduista kahdesta tytöstä toinen on saanut lääkäriltä kolmen kuukauden urheilukiellon vanhan polviongelman vuoksi. Onneksi olin kuitenkin varmuuden vuoksi rekisteröinyt viisi pelaajaa joukkueeseen, joten saatiin kuin saatiinkin kolme pelaajaa jalkeille turnaukseen ! Ei vaan ollut varaa yhteenkään sairastumiseen.

Starin joukkueet. Punaisessa paidassa ykkösjoukkue ja vihreässä kakkosjoukkue (lauantain paidat). Vasemmalta Viktorija Majorova, Diana Afanasjeva, Alexandra Sokolova, Katrin-Riina Hanson, Alesja Vardugina, Anna Morozova. Majorova ja Afanasjeva ovat Latviasta, Sokolova Venäjältä, muut kolme Virosta.

Seura ja pelaajan nimi pitää olla myös selässä ellei sitten seuran nimeä ole etupuolella:

Taso oli kova

Lohkon taso osoittautui todella kovaksi ja kovemmaksi, mitä rating-pisteet kertovat. Alla olevassa taulukossa listataan yli 1700-pisteen pelaajat. Olen laittanut Afanasjevan pisteet lonkalta 1800:ksi.

Vähintään 1700 pisteen pelaajia oli siis 13 ja vähintään 1800-pelaajiakin peräti 9 kappaletta. Piti tehdä vertailu muiden 3.divisioonan t urnauslohkojen kanssa ja osoittautui, että 3D oli ylivoimaisesti kovin lohko. Se näkyy erityisesti vähintään 1800-pelaajien määrässä:

Mielelläni olisin vienyt Starin joukkueet johonkin toiseen lohkoon! 😀

Kolmen kärki kävi ankaran kamppailun 

Kolme parasta joukkuetta kävivät ankaran taistelun kärkipaikoista. Lauantaiaamuna PT-Helsinki 4 voitti HIK-3:n 6-3, mutta tilanne oli vielä 3-3 ennen nelinpeliä. Nelinpeliäkin HIK johti erin 2-1. Lauantaina HIK:llä ei ollut vielä Mikael Sjöholmia riveissään. Kolmannella kierroksella sitten Star voitti PT-Helsinki 4:n 6-4. Pahalta kyllä näytti nelinpelin jälkeen PT-Helsingin johtaessa 4-3. Sen jälkeen tulikin kaikki pelit kotiin:

Terho Pitkänen tosin laittoi kovasti hanttiin viimeisessä ottelussa ja johti erin 2-1 Majorovaa vastaan.

Kuva Starin ykkösjoukkueesta lauantai-illan päätteeksi PT-Helsinki 4 -ottelun pöytäkirjan kera. 

Starille ei lopulta riittänyt voitto PT-Helsinki 4:sta, koska Star hävisi sunnuntaiaamun ottelussaan HIK 3:lle selvästi 1-6. Hanko oli saanut uskomattoman kovan vahvistuksen Mikael Sjöholmin muodossa ja kun myös Stefan Långström oli Sergey Moisseevin tavoin liekeissä, käsittämätön tulos oli selviö.

Lopulta kolme kärkijoukkuetta oli tasapisteissä, joten peliero ratkaisi. Jos HIK olisi voittanut viimeisessä ottelussaan Atlaksen 6-1 eikä 6-2, sillä olisi ollut pelierona +28 PT-Helsingin tavoin. Silloin piste-ero olisi ratkaissut ja todennäköisesti se olisi muuttunut Hangolle edulliseksi. Nyt piste-ero oli +363 PT-Helsingillä ja +346 HIK:llä. Starilla ei ollut mahdollisuuksia päästä vertailuun Hankoa vastaan kärsityn 1-6-tappion jälkeen.

Star 2 oli odotetusti vailla mahdollisuuksia ottaa pisteitä, kun ykköspelaaja puuttui ja hänenkin paikalla ollessa se olisi ollut vaikeaa. Mutta keväällä näytetään kovien treenien jälkeen! 🙂 Tai sitten otetaan vain vauhtia 4. divisioonasta. Ykköspelaaja Sofia Geroiskaja olisi muuten ratingin mukaan ollut turnauksen toiseksi paras pelaaja.

Edit: Laskin että neljä sarjapistettä olisi tullut ja ainakin kolme boonuspistettä alempaan jatkosarjaan olisi ollut saaliinaa, jos Geroiskaja olisi pelannut.

PT-Helsinki 4, HIK 3, Star ja Atlas ylempään jatkosarjaan kevääksi. MBF 8, PT Espoo 8, HäKi ja Star 2 alempaan jatkosarjaan.

Pelaajataulukko vanhaan malliin eli pelaajat voittojen määrän mukaisessa järjestyksessä. Jos yhtä monta voittoa, se on ylempänä, kenellä vähemmän tappioita.

Uudet tulostaulut!

Ennen turnausta minulla oli kova homma tehdä uusi design ottelukohtaisille tulostauluille. Piti myös ehtiä toteuttaa design parina edeltävänä iltana eli tehdä kahdeksan joukkuekylttiä ja 16 pistetilannetaulua.

Minusta divisioonaturnauksen glamour vaatii ehdottomasti tulostaulut! Jos joku haluaa käyttää minun designia, tässä ovat ohjeet.

Tarvitaan:

 1. 240 gramman kartonkia
 2. Kahdeksan toiselta pitkältä sivulta aukeavaa muovitaskua joukkueiden nimiä varten.
 3. Kuusitoista lyhyeltä sivulta aukeavaa muovitaskua numeroita varten.
 4. Rautalankaa
 5. Leveää teippiä

Leveä teippi

Rautalanka

Leikkaa kartongista hieman muovitaskun kokoa suurempia paloja niin, että jokaiseen suuntaan jää ainakin sentin verran tyhjää.

Kiinnitä muovitasku kiinni kartonkiin jokaiselta sivulta leveällä teipillä. Taita myös kartongin toiselle puolelle, jotta tulee tukeva. Rei’ittimellä reiät. Nimikyltteihin reikä kerrallaan, jotta tulevat tarpeeksi kauaksi toisistaan.

Leikkaa metallilangasta A4:n mittaisia eli n. 30 sentin pituisia pätkiä ja taittele ne niin kuin kuvista näkyy.

Printtaa joukkueen nimet mahdollisimman isolla fontilla. Käytä lihavointia. Paperi vaakasuoraan.

Printtaa pistelaput (8 x 0-6). Itse käytin Wordin Impact-fonttia, kokoa 600 muistaakseni ja lihavointia. Paperi pystysuoraan. Leikkaa pitkiltä sivuilta sentin verran pois, jotta numerolaput saa helposti muovitaskusta pois ja takaisin.

Tässä lopullinen joukkueen nimi -kyltti:

Tässä joukkueen pistetilanne -kyltti eli numerot 0-6:

Ottelun aikana kyltit ripustetaan näin:

Yksittäisotteluina vai turnauksena?

Turnauksen aikana käytiin keskusteluita yksittäisinä otteluina pelattavan sarjan ja turnausmuotoisen sarjan tiimoilta. Vesa Lapille haluan tässä erikseen sanoa, että ilmaisin itseni varmaan huonosti. Nimittäin se on tietysti selvää, että jos kolmanteen divisioonaan löytyy kaksi lohkollista joukkueita, jotka haluavat pelata sarjan yksittäisotteluina, se on tietysti sallittava! Tietenkään en siis vastusta tätä mallia, jos halukkaita vaan löytyy. Mutta tilanne muuttuu vaikeammaksi, jos löytyykin vain kolmen lohkon tai vaikka 3,5 lohkon verran tällaisia joukkueita, ja muut haluavat ehdottomasti pelata turnausmuotoisena. Mitäs silloin tehdään? Miten pelataan kevään jatkosarjat? Miten pelataan syksyllä, jos puolet joukkueista ei halua turnausta? Tällöin tulee esiin se moraali, josta Vesalle puhuin mutta varmasti esitin asian huonosti. Vesan mielestä siis kummassakin systeemissä on puolensa ja sehän pitää paikkansa! Olen kuitenkin sitä mieltä, että kiistatilanteessa turnausmuodon kannattajat voittavat. Seuraavassa listassa olen listannut muutamia perusteluita, joista joku voi tietysti olla erikin mieltä!

 1. Turnausmuodon vastustajat ovat jo vähän ikääntyneitä 60-80-lukujen pelaajia jotka eivät jaksa pelata turnausta. Kilpaurheilun yleisen sarjan kilpailutoiminnassa päätökset pitää kuitenkin tehdä nuorten pelaajien ehdoilla.
 2. Jos on pitkämatkalaisia, heidän toiveensa turnauslohkosta menee tietysti edelle.
 3. Turnauksissa ottelut voidaan järjestää laadukkaammin kuin esim. Ruskeasuon yksittäisotteluissa. Pelataan vain kahdella pöydällä, on tuomarit ja laarissa ottelutilanne.
 4. Erityisesti nuorten pelaajien kannattaa pelata turnauksia, koska viikolla pelattavat yksittäisottelut vievät tavattomasti aikaa harjoittelulta.
 5. Myös muiden kuin pitkämatkalaisten toiveet turnauksesta menevät edelle yksittäisottelu-joukkueiden toiveista. On näet suurempi oikeus vaatia, että sarjapeleihin menee vain neljä viikonloppupäivää 14 arki-illan sijaan kuin vaatia oikeutta pelata 14 päivänä, koska muutakin kilpailutoimintaa riittää.

Viime kädessä asiasta päätetään tietysti äänestämällä, koska niin vahvasti kyseessä ovat mielipidekysymykset, eikä mitään voi ”todistaa”.

Miten pelataan kevään jatkolohkot?

Kaikille kerrottakoon nyt kuitenkin tässä, että keväällä C- ja D-lohkojen ylempi ja alempi loppusarja voidaan pelata yksittäisotteluina ilman, että Star vaatisi turnausta. Tämän olen jo kertonut sarjapäällikkö Veikko Lamminsalolle. Meidän joukkueet tulevat Suomeen kuitenkin mieluummin yhdeksi pitkäksi viikonlopuksi pe-su pelaamaan kaikki seitsemän otteluaan yhdellä vierailulla. Ellei löydy sellaista viikonloppua, joka kelpaisi kaikille muille joukkueille, sitten pelaajat tulevat toisen kerran pelaamaan muita vastaan. Mutta jokainen vierailu Suomeen maksaa paljon, joten kovin montaa kertaa ei ole mahdollisuutta tulla. Pelaajillamme on myös opiskelunsa ja ehkä työnsäkin. Toivon siis muilta joukkueilta hyvää yhteistyötä tässä asiassa. Me olemme hyvin pragmaattisia! 🙂

Kolmosdivisioonan turnaukset jatkossakin yhtenä viikonloppuna

Kolmosdivisioonan turnaukset pitää ehdottomasti jatkossakin pelata yhden viikonlopun turnauksena. On myönnettävä, että meidänkin ykkösjoukkueen hyökkääjäpelaajat kertoilivat, että paikat – erityisesti mailakäsi – olivat vähän jäykkinä sunnuntaiaamuna, mikä alensi suoritustasoa. Se oli osittain seurausta siitä, että vastentahtoisesti pelasimme kolmella pelaajalla. Joka tapauksessa turnauksessa mitataan myös fyysistä kuntoa ja turnauskestävyyttä. Ne joukkueet ovat tietysti silloin vahvoilla, joilla on niin paljon materiaalia, että voivat tuoda sunnuntaiksi uusia pelaajia. Kuten Kiina-tasoisen laajan materiaalin HIK. Mutta se kuuluu urheiluun!

Ulkomaalaissääntöjen helpotukset toivottavia

Meidän kokoonpanovaikeuksien vuoksi odotan innolla sitä, millaisia muutoksia ulkomaalaissääntöihin tulee hyväksyttäväksi kevään liittokokoukseen. Nykyinen sääntö on todella tiukka rekisteröinnissä, koska pelaajan ilmoittaminen ei riitä vaan on maksettava myös lisenssimaksu. Se on muutenkin kallista, mutta tulee vielä kalliimmaksi, jos pitää maksaa myös muutaman varapelaajankin lisenssimaksut:

Tarkennan tätä kommenttikeskustelun jälkeen. Ongelmana on siis se, että rekisteröinti pitää tehdä jo 31.8. ja lisenssi maksaa. Tämä on suuri ongelma turnauksissa, jotka pelataan vasta paljon myöhemmin. Viime kaudella jopa kolme kuukautta myöhemmin, Paljon ehtii tapahtua sinä aikana ja pelaajat voivat loukkaantua tai tulla muita esteitä.  Tämän kiertäminen rekisteröimällä suuren määrän pelaajia on tietysti mahdollista mutta kallista. Kyllä, kotimaiset seurasiirrot pitää tehdä myös elokuun loppuun mennessä, mutta entäpä jos tätäkin helpotettaisiin  samalla tavalla?

Toinen suuri hankaluus on sääntö, jonka mukaan ulkomaalaisen pelaajan pitää pelata syksyllä vähintään kolmessa ottelussa saadakseen pelata keväällä:

Tämä sääntö kirpaisee nyt Staria, koska kumpikin joukkueemme joutuu keväällä pelaamaan kolmella pelaajalla, vaikka ykkösjoukkueella on rekisteröitynä neljäskin ulkomaalainen pelaaja, joka ei sairauden vuoksi päässyt syksyn turnaukseen. Kakkosjoukkueella olisi kaksikin rekisteröityä pelaajaa, joista toinen jopa joukkueen ylivoimainen ykköspelaaja. Mutta eivät saa pelata keväällä! En usko, että kukaan haluaa tuoda ainakaan 2-6-divisioonissa uusia kovia ulkomaalaisia pelaajia ratkaisuotteluihin, ja että tuota sääntöä tarvittaisiin sen vuoksi. Mutta vaikka joskus näin tapahtuisikin, olisiko se niin vakavaa?

Entäpä jos lähdettäisiin parantamaan tasoa vähentämällä joukkueita?

Jotta sarjapelit olisivat motivoivampia nuorille pelaajille kilpailtaessa muiden lajien kanssa suosiosta, sarjaturnauksiin pitäisi saada enemmän glamouria. Jotta se olisi mahdollista, joukkueiden määrää olisi vähennettävä. Riittäisi ehkä kaksi 2. divisioonan, neljä 3. divisioonan ja kahdeksan 4. divisioonan lohkoa. Näin päästäisiin valitsemaan ne joukkueet, jotka täyttäisivät sarjalisenssin vaatimukset.

Joukkue saisi sarjalisenssin, jos se täyttäisi seuraavat vaatimukset (voisi niitä ehkä keksiä muitakin):

1. Joukkueella on oltava yhtenäinen pelipaita ja pöytätennissortsit tai -hame. Kesämökkisortsit eivät siis kelpaa. Ei päähineitä.

2. Joukkueeseen on nimettävä vähintään neljä pelaajaa ennen sarjaohjelman tekoa. Kolme jos seuralla on alemmalla tasolla pelaavia joukkueita, joiden pelaajia voi käyttää varamiehinä.

3. Joukkueen on maksettava 200 euron sarjalisenssimaksu ennen sarjaohjelman tekoa. Maksu katsotaan menetetyksi silloin, kun joukkue luovuttaa sarjan, tulee turnaukseen kahdella pelaajalla, tulee turnaukseen ilman yhtenäisiä pelipaitoja tai ei osallistu tuomarointiin. Sama lisenssimaksu pitää maksaa uudelleen, jos joukkue haluaa jatkaa sarjoissa. Muuten maksu kelpaa seuraavallakin kaudella.

4. Jokaisesta pelaajasta pitää lähettää videoklippi SPTL:lle ennen sarjaohjelman tekoa, jossa hän syöttää sekä rysty- että kämmensyötön. Pitää näyttää sekä 16 cm:n heitto että 50 cm:n heitto. Vain ne pelaajat saavat oikeuden pelata sarjaa, joiden syöttövideo hyväksytään. Jos pelaaja tämän jälkeen syöttää väärin huomautuksista huolimatta, hän ei voi vedota siihen, ettei osaa. Jos jatkuvista vääristä syötöistä lähetetään video SPTL:lle ja videolta voidaan nähdä väärät syötöt, pelaajan katsotaan menettäneen epärehellisyytensä vuoksi pelioikeutensa ja hän saa jatkaa saa vain 200 euron sakkomaksun maksamalla. Pelaajan kaikki ottelut mitätöidään.

Tämä vain ajattelun herättämiseksi. En ole laatimassa sääntömuutosehdotuksia SPTL:n liittokokoukselle. 😀

Kaikki kierrokset alkavat samaan aikaan

Turnauksessa kaikki kierrokset alettiin samaan aikaan, mutta päivän viimeisen kierroksen ottelun sai aloittaa, jos molemmat joukkueet olivat siihen valmiit. Minun turnaukset eivät todellakaan ole ”pelataan äkkiä matsit pois että päästään kotiin” -tapahtumia. Monille turnauslohkoihin tottumattomille oli outoa istua salisssa, vaikka olisi voinut päästä heti pelaamaankin.

Pääsyy sille, että kierroksen kaikki ottelut alkavat samaan aikaan, on glamourin lisääminen. Salissa on tunnelmaa, kun kaikilla pöydillä tapahtuu. Vaihtoehtona se, että siellä täällä pelataan ja ottelunsa päättävä saa heti käteen seuraavan kierroksen ottelun pöytäkirjan. Näin useimmat joukkueet saavat vähän lepotaukojakin otteluiden välillä. Turnauksen järjestäjä ehtii myös laittamaan otteluiden tulostaulut kuntoon ja syöttämään tuloksia SPTL:n systeemiin, kun on hetki aikaa ilman, että joku tulee kysymään jotain.

Viimeisellä kierroksella voi kuitenkin alasarjoissa hieman tinkiä tästä periaatteesta.

Mutta se glamour se glamour!

Turnauslohkot sosiaalisia

Olen sanonut tämän varmaan aiemminkin, mutta sanon uudelleen. Turnauslohkot ovat hyvä tapa tutustua uusiin ihmisiin. Paikalla ovat joukkueiden kaikki pelaajat eikä vain tiettyyn yksittäisotteluun tulevat kolme pelaajaa. Turnauksissa tapaa myös kokonaan uusia joukkueita eikä vain niitä samoja 70-luvun joukkueita. Itse olen tutustunut tavattomaan moneen sellaiseen pelaajaan viime vuosien turnauksissa, joihin en olisi muuten tutustunut samalla tavalla. Rusan torstai-illan yksittäisotteluissa ei tällaista juuri tapahdu.

Kuvaaminen haasteellista

Tällä kertaa jouduin koville otteluiden videokuvaamisen kanssa, kun mukana oli omia joukkueita kaksi kappaletta. Sitä varten jouduin vielä perjantaina ennen minibussin hakemista Lohjalta poikkeamaan Postitalon Rajalassa hakemassa minulle tilattua lisäosaa, jolla puhelimen saa kiinnitetyksi videokameran jalustaan. Onneksi jalustoja oli kaksi kappaletta. Yksi videokameralle, yksi puhelimelle. Oli kuitenkin äärimmäisen haasteellista muistaa käydä käynnistämässä ja sammuttamassa kuvaus.  Tai suuntaamassa kamera uudelleen, jos sen oli laittanut kuvaamaan nelinpelipöytää. Ym ym. Niinhän siinä tietysti kävi, että jotakin jäi kuvaamatta. Mutta pääsääntöisesti Starin ottelut ovat videolla, ja laitan aikaa myöten joukkueottelu-kohtaiset videot YouTubeen.