Kaikki kirjoittajan Arto Luukkainen artikkelit

Syksyn startti 2.9.2017 – Raportti

M-900-luokan neljä parasta.

Aika monen poisjäännin jälkeen kilpailuun osallistui ihan asiallinen määrä pelaajia eli 69. Kausi on vasta alkamassa eikä myöskään mitään rekrytointia ehtinyt harrastaa. Oma hankaluutensa oli sitten siinä, että sali saatiin auki vain lupaamalla, että Star maksaa vahtimestarin ja siivoojien palkat lauantailta eli yhteensä vuokra oli 690 euroa.  Viikonloppuhan oli jostain käsittämättömästä syystä muka vielä kesäaikaa Liikuntavirastossa.  Yllätys oli melkoinen, kun selvisi, että halli oli auki aivan normaalisti eli oli aivan erityisen naurettavaa, että Starin piti maksaa vahtimestarinkin palkka. Hän kehottikin riitauttamaan tuon järjettömän vuokran.

Startteja oli 124 eli 25,3 % enemmän kuin vuosi sitten! Junioreita olisi voinut olla mukana enemmänkin mutta hyvä näinkin.

Kisat alkoivat kello 10.00 ja päättyivät vasta kello 21.00 noin 1,5 tuntia myöhässä. Osa myöhästymisestä oli seurausta siitä, että samat pelaajat pärjäsivät useammassa kuin  yhdessä luokassa.

MK

Janne Jokinen (PT 75, vasemmalla) voitti miesten kaksinpelin ja se oli jo hänen viides MK:n voittonsa Starin kisoissa viimeisen kolmen ja puolen vuoden aikana (Kevään startti 2014, Syksyn startti 2015, Syksyn startti 2016, STARXMAS 2016) ja muissa Starin kisoissa hän ei ole käynytkään, jos oikein katsoin. Toiseksi tuli Meelis Kärner (PT Espoo), joka johti finaalia erin 2-1 mutta Janne tuli ohitse. Janne oli vastaavassa tilanteessa myös semifinaalissa, jossa Toni Pitkänen (PT-Helsinki) johti häntä erin 2-1. Toinen kolmonen oli Risto Tujula (PT-Helsinki), joka osalliistui Starin kisoihin ensi kertaa todella pitkän tauon jälkeen.

Toni Pitkänen (PT-Helsinki) sijoittui kolmanneksi miesten kaksinpelissä:

Risto Tujula (PT-Helsinki) oli toinen kolmonen miesten kaksinpelissä:

M-1900

Janne Relander (KoKa, keskellä) tuli, näki ja voitti M-1900-luokan uransa ensimmäisellä vierailullaan Starin kilpailuissa. Toiseksi tuli Joonas Kylliö (TIP-70, vasemmalla). Naser Mariwan (TIP-70) tuli kolmanneksi.

Esa Kanasuo (KoKa) sijoittui myös kolmanneksi mutta hän joutui lähtemään ennen finaalin päättymistä, joten hän sai mitalinsa ennen palkintojenjakoa:

M-1750

Randar Rebane (PTS-60, keskellä) voitti M-1750-luokan. Toiseksi tuli Ville Husu (SS, vasemmalla) ja Eerik Kivelä (PT 75) sijoittui kolmanneksi. Toinen kolmannen palkinnon saaja oli Toni Nättilä (TIP-70), joka oli saanut palkintonsa jo aiemmin. Hänen kuvansa erikseen. Randar Rebane muuten hävisi matkan varrella yhden ottelun, koska hän hävisi poolissaan Jyrki Nummenmaalle 1-3 vaikka miehillä on ratingissa eroa 137 pistettä.

Toni Nättilä (TIP-70) sijoittui myös kolmanneksi M-1750-luokassa, mutta oli saanut mitalinsa jo aiemmin,

M-1600

M-1600-luokan voitti Leonid Pullinen (LPTS, vasemmalla). Finaalissa kaatui Aleksei Pullinen (LPTS) 3-1. Kolmanneksi sijoittuneet Ville Rantanen ja Mika Heiskanen olivat saaneet palkintonsa aiemmin. Heidän kuvansa erikseen.

Ville Rantanen (HäKi) sijoittui kolmanneksi. Hän hävisi Leonid Pulliselle semifinaalissa 1-3.

Mika Heiskanen (TIP-70) sijoittui myös kolmanneksi. Hän hävisi Aleksei Pulliselle semifinaalissa 0-3.

M-1450

Aleksei Pullinen (LPTS) voitti M-1450-luokan. Aleksei toinen oikealta. Toiseksi tuli Atte Leppänen (PT 75), joka johti finaalia erin 2-1, mutta Aleksei nousi voittoon. Kolmansiksi tulivat (vasemmalta) Leonid Pullinen (LPTS) ja Timo Salmi (TIP-70). Aleksei muuten voitti Leonidin 3-1 semifinaalissa!

M-1300

M-1300-luokan voitti Joni Rahikainen (PT Espoo, keskellä). Toiseksi tuli Harri Kylliö (TIP-70, oikealla) ja Timo Salmi (TIP-70) oli kolmas. Myös Christoffer Pörn (Halex) oli kolmas, mutta hän oli saanut palkintonsa jo aiemmin (kuva erikseen).

Christoffer Pörn (Halex) oli M-1300-luokan toinen kolmonen.

M-1150

Kristian Halonen (Atlas, vasemmalla) voitti M-1150-luokan. Hän voitti finaalissa kolmen luokan menestyjän Matias Ylisen (PT Espoo, toinen vasemmalta). Kolmansiksi tulivat (vasemmalta) Martti Kangas ja Hannu Grönlund (molemmat Atlas).

M-1000

M-1000-luokan voittaja oli selvä eli Matias Ylinen (PT Espoo) oli ykkönen, koska hän voitti kaikki pelinsä (wo Jokitulposta). Luokka pelattiin yhtenä seitsemän pelaajan poolina. Mutta Matiaksen jälkeen järjestyksen määrääminen menikin harakoille, koska Raimo Jokitulppo laitettiin kakkoseksi. Siinä vaiheessa unohtui kuitenkin se sääntö, että voitosta saa kaksi pistettä, häviöstä yhden pisteen ja wo:lla hävitystä ottelusta nolla pistettä. Siten Jokitulppo sai nolla pistettä kahdesta antamastaan wo:sta. On todella harvinaista, että poolissa menestyvä pelaaja luovuttaa otteluita. Uusi järjestys on tämä:

1. Matias Ylinen 12 p
2. Katja Kauppinen 9 p (voitti Kankaan)
3. Martti Kangas 9 p
4. Raimo Jokitulppo 8 p

Toivottavasti mitaleiden vaihto onnistuu jossakin vaiheessa.

Tässä kuva luokkavoittaja Matias Ylösestä. Kuva kakkosesta ja kolmosesta sen jälkeen. Raimo Jokitulppo pääsi lähtemään ennen kuvan ottamista.

Katja Kauppinen (OPT-86) sijoittui toiseksi ja Martti Kangas (Atlas) kolmanneksi. Myös nelonen eli Raimo Jokitulppo (LPTS) sai pronssimitalin (vaikkakin aluksi hopeamitalin) mutta hän ei ollut enää paikalla kuvia otettaessa.

M-900

M-900-luokan voitti OPT-86:n Joni Kauppinen. Joni kuvassa toinen vasemmalta. Joni voitti finaalissa PT Espoon Matias Ylisen (vasemmalla). Kolmansiksi tulivat Raimo Jokitulppo (LPTS) ja Katja Kauppinen (OPT-86).

Kauden 2016/2017 starttimäärä kasvoi 12,1 % edelliskauteen verrattuna

Huom: YPTS:in kisat oli jälleen pudonneet pois mutta nythän tilasto vaan kaunistui. Lisätty loppuun ”Huom”-kappale.

Kaikkien kansallisten kilpailujen yhteinen starttimäärä kasvoi kaudella 2016/2017 lopulta vain melko maltillisesti eli 12,1 % edelliseen kauteen verrattuna. Mahdollisuuksia suurempaankiin nousuun oli, koska moni kilpailu kasvatti kokoaan merkittävästi. Yhteisstarttimäärää pudotti eniten se, että Spinni ei järjestänyt helmikuussa kaksipäiväisiä kisojaan ja MBF järjesti ARF-cupinsa vain junioreille,  mikä romahdutti osallistujamäärän. Näin menetettiin noin 450 starttia samalla kun jotkut muutkin kilpailut pienenivät.

Toistan sen edellisessä starttimääräartikkelissani mainitsemani asian että meillä on sellainen positiivinen ongelma, että kauhean paljon ei ylöspäin voida enää mennä starteissa nykyisillä kilpailumäärillä, koska monet kilpailut ovat aika lailla täynnä. Pitäisi saada uusia kilpailuita kalenteriin!

Jos täysin ainutlaatuinen kilpailutapahtuma Silja Malja poistetaan tilastoista (mukana kamala määrä ruotsalaisia), edellisen kerran startteja oli tätä enemmän kaudella 2009/2010 (5984). Pohjakosketus otettiin kaudella 2014/2015,  jolloin startteja oli ilman Silja Maljaa vain 3766. Siitä on tultu ylöspäin jo 41 %.

Kauden 2017/2018 tavoitteena voisi olla edes nykyisen tason säilyttäminen, mikä sekään ei ole aivan helppoa.  Toivottavasti starttimäärä kuitenkin jatkaa kasvuaan!

Eniten lisäsivät kokoaan seuraavat kilpailut:

  1. OPT-86:n Tikakoski-ratingkilpailut +106,6 %
  2. PT Espoon syyskisat GP +85,3 %
  3. Wega Malja +68,4 %
  4. Kemin kansalliset +67,0 %
  5. KuPTS, Syyskisat +51,4 %
  6. STARXMAS +40,0 %
  7. Oulun Silmälaser Open +30,9 %

Seuraavassa kuvassa koko kauden tilasto:

Jonkin kilpailun starttimäärä on siis kaikkien kilpailuluokkien yhteinen osallistujamäärä, jolloin ne pelaajat lasketaan mukaan, jotka ovat pelanneet ainakin yhden ottelun.

Huom: SM-kilpailut ja piirinmestaruuskilpailut eivät ole mukana starttiluvuissa historiallisten syiden vuoksi. Eli ne eivät ole mukana, jotta vertailu aiempien vuosien lukemiin olisi mahdollista. Kun aloin tehdä tilastoja ensimmäisen kerran joskus 1990, laskentaurakan pienentämiseksi päätin jättää nuo kilpailut pois. Olin muutenkin eniten kiinnostunut siitä, miten paljon pelaajia on kansallisissa kisoissa, koska se kuvasi parhaiten kilpapöytätenniksen vireyttä. Tämä ratkaisu kaunistaa nykyisiä lukemia noiden aikojen lukemiin, koska SM-kisoissa, pm-kisoissa, TUL:n pm-kisoissa, TUK:n mestaruuskilpailuissa ja aluemestaruuskisoissa oli silloin tosi paljon strartteja,

Oheisessa Excel-tiedostossa on myös aiempien kausien tiedot siitä lähtien, kun aloin tietoja taas kerätä:

Kilpailuaktiivisuustutkimus_30.06.2017

 

Syksyn startti – muutamia asioita

Kahvila on auki! Kahvilan uusi pitäjä kertoi, että kahvila on auki koko kisojen ajan ja kaikkea tarvittavaa on tarjolla. Kahvia, pullaa, limua, hampurilaisia ja vaikka mitä. Käykää tutustumassa uuteen kahvilaan ja käyttäkää hyväksi sen palveluita! On hieno juttu, että meillä on taas kahvila entisen kahvilan pitäjän lopetettua. Ihan lopullisesti kahvila aukeaa ensi keskiviikkona.

Tällä kertaa annamme joka luokassa vain mitalit tavarapalkintojen sijaan, koska salivuokra on erittäin kallis.  Nimittäin 1-3.9. on Helsingissä käsittämättömästi vielä kesäaikaa, jolloin Ruskeasuo on kiinni viikonloppuisin.  Saimme salin auki vain sitoutumalla maksamaan vahtimestarien ja siivoojien palkat normaalin salivuokran lisäksi.  Siten maksamme kaupungille yhdestä päivästä 690 euroa, mikä söi palkintobudjettimme aika lailla.  Mutta ovathan mitalitkin mukavat muistot ja ne annetaan jokaisen luokan neljälle parhaalle.

Pyydämme ottamaan tasarahan mukaan kilpailumaksujen maksamista varten, jos maksatte käteisellä.

Pingiskeskus ja Markus Heikkinen on paikalla, joten pääsette tekemään pingisostoksia vaivatta.

 

 

Syksyn Startti – Arvonnat

Poisjääntien tai lisäpelaajien vuoksi luokat 1600, 1750, 1900 ja MK arvottu uudelleen.

Kaavioissa näkyviin pöytänumeroihin ei pidä vielä kiinnittää huomiota. Niitä en vielä ehtinyt laittaa paikoilleen.

Muistakaa taas, että jokainen voi saada tuomaritehtäviä jatkocupeiss

Ilmoittakaa mahdollisissa poisjäänneistä ja havaitsemistanne virheistä osoitteeseen:

star.kilpailut@gmail.com

Linkki tiedostoon: Star_2017_09_02_arvonta_SPTL.xlsx

Starin syksyn startti – Aikataulu

STARIN SYKSYN STARTTI
LAUANTAI 2.9.2017

AIKATAULU

Kello 10.00

M-1150 (finaali alkaa arviolta klo 13.00)
M-1450 (finaali alkaa arviolta klo 15.30)
M-1750 (finaali alkaa arviolta klo 13.30)
MK (finaali alkaa arviolta klo 13.30)

Kello 13.00

M-900 (finaali alkaa arviolta klo 15.30)

Kello 13.30

M-1300 (finaali alkaa arviolta klo 16.30)
M-1600 (finaali alkaa arviolta klo 16.30)

Kello 15.30

M-1000 (päättyy arviolta klo 19.00)

Kello 16.00

M-1900 (finaali alkaa arviolta klo 19.00)

Kaikissa luokissa jatko-ottelut alkavat välittömästi poolien jälkeen.