Aihearkisto: Lehdistötiedotteet

EM-joukkuekisat 2023: Saksa ja Puola samaan alkulohkoon Suomen kanssa

Syyskuussa Malmössä pelattavien EM-joukkuekisojen alkulohkot arvottiin torstaina. Suomi taistelee kahdesta jatkopaikasta samassa alkulohkossa hallitsevan Euroopan mestarin Saksan sekä Puolan kanssa.

– Arpa oli kova. Saksan on yksi Euroopan parhaista pingismaista ja yksi EM-kisojen suosikeista, mutta Puolaa vastaan meillä on kyllä mahdollisuudet, mikäli Pentti (Benedek Oláh) pelaa hyvin ja Alex (Naumi) onnistuu omissa peleissään. Olemme kuitenkin lähtökohtaisesti lohkon kolmosjoukkue, mutta jatkopaikasta taistellaan, päävalmentaja Mattias Bergkvist ennakoi.

EM-joukkuekisat pelataan 10.-17. syyskuuta Malmö Areenalla. Jokaisen kahdeksan alkulohkon kaksi parasta etenee neljännesvälieriin. Suomen naisten EM-karsintaurakka päättyi toiselle karsintakierrokselle.

Kisasivusto

 

MM-kisat 20.-28.5.2023 Durban, Etelä-Afrikka

MM-kisat kiinalaisten täydellistä näytöstä

Sunnuntaina Etelä-Afrikan Durbanissa päättyneet pöytätenniksen henkilökohtaiset MM-kisat olivat kiinalaispelaajien täydellistä näytöstä. Lajin ykkösmaa vei kaikki viisi mestaruutta ja kaikkiaan 12 mitalia.

Aasialaisten vahvan panoksen täydensi Etelä-Korea ja Japani kolmella sekä Hong Kong yhdellä mitalillaan. Euroopan ainoan mitalin toi saksalaiset Dimitrij Ovtcharov ja Patrick Franziska, jotka saavuttivat miesten nelinpelissä MM-pronssia.

Miesten kaksinpelissä valta vaihtui, kun Kiinan Ma Longin viiden arvokisavoiton (MM 2015, 2017, 2019 ja OK 2016, 2020) putki katkesi 1-4 -välierätappioon hopealle pelannutta maanmiestään Wang Chuqinia vastaan. Kisan voittaneelle Fan Zhendongille MM-kulta oli toinen peräkkäinen (Ma Longlta jäivät vuoden 2021 MM-kisat loukkaantumisen vuoksi väliin). Naisten kaksinpelin kiinalaisloppuottelussa Sun Yingsha voitti Chen Mengin erin 4-2. Fan Zhendong nappasi kultaa myös nelinpelissä yhdessä Wang Chuqinin kanssa, Sun Yingsha ylsi samaan sekanelinpelissä.

Parhaasta ”NETU-maiden” esityksestä vastasi Tanskan Anders Lind (WR180), joka eteni miesten kaksinpelissä aina puolivälieriin saakka. Samaan ylsivät Ruotsin Kristian Karlsson / Mattias Falck ja Englannin Liam Pitchford / Paul Drinkhall miesten nelinpelissä sekä Christina Källberg / Truls Möregårdh sekanelinpelissä. Suomen Benedek Oláhin (WR83) kaksinpelitaival päättyi toiselle kierrokselle eli 64 parhaan joukkoon. Avauskierroksella Oláh voitti ruotsalaisen Anton Källbergin (WR24) 4-3.

Seuraavat MM-kisat pelataan 2024 Busanissa, Etelä-Koreassa, jossa on ohjelmassa joukkuekisa. Henkilökohtaisista MM-mitaleista pelataan 2025 Qatarin Dohassa.

Kaikki tulokset

Kuvagalleria

Ottelutallenteet


22.5.2023

Benedek Oláhin MM-pelit päätökseen

Benedek Oláhin pelit Etelä-Afrikan Durbanissa järjestettävissä pöytätenniksen henkilökohtaisissa MM-kisoissa päättyivät toisen kierroksen 1-4 (9-11, 11-9, 5-11, 5-11, 3-11) -tappioon slovakialaiselle Lubomir Pistej’lle.

– Pena ei pelannut lähellekään omalla tasollaan. Lämmittelyssä kaikki näytti vielä hyvältä, mutta itse ottelussa hän oli jotenkin hermostunut, päävalmentaja Mattias Bergkvist ihmetteli.

Kaksi avauserää olivat tasaisia, mutta mitä pitemmälle ottelu eteni sitä vahvemmin kokenut 39-vuotias Pistej pelasi ja ansaitsi näin paikan 32 parhaan joukkoon. Slovakialaisen sijoitus tuoreimmalla maailmanlistalla on 92:s, Oláhin 70:s.

– Toisessa erän jälkeen Penalla oli mahdollisuus kääntää kurssi, mutta ote yksinkertaisesti lipsui käsistä, Bergkvist harmitteli.

Oláhin kausi jatkuu kuun vaihteessa Ranskan liigan välierissä, kun suomalaisen edustama Jura Morez TT kohtaa kaksiosaisessa ottelussa runkosarjan voittajan GV Hennebontin. Juhannuksen jälkeen on ohjelmassa Puolan Krakovassa järjestettävät Euroopan kisat.

R64 Benedek OLAH FIN (WR70) – Lubomir PISTEJ SVK (WR92) 1-4 (9-11, 11-9, 5-11, 5-11, 3-11), Lubomir Pistej eteni 32 parhaan joukkoon.

Seurantalinkit

Ohjelma ja tulokset (aikaero 1 h)

Livestream

Kuvagalleria


21.5.2022

Oláh pelaa pääsystä 32 parhaan joukkoon
– ottelu livenä maanantaina kello 20.25*

ma 22.5. klo 20.25 R64 Benedek OLAH FIN (WR70) – Lubomir PISTEJ SVK (WR92)

*Ottelu on alkanut ilmoitettua (klo 20.50) aikaisemmin.

Pelaajat ovat kohdannet vuosina 2015-2020 viisi kertaa, voitot ovat Oláhille 3-2. Ottelun voittaja kohtaa keskiviikkona pääsystä neljännesvälieriin voittajan ottelusta Mehdi BOULOUSSA ALG (WR77) – LIM Jonghoon KOR (WR11).

Seurantalinkit

Ohjelma ja tulokset (aikaero 1 h)

Livestream

Kuvagalleria


20.5.2023

”Ehkä kaikkien aikojen parasta Penaa!”

Benedek Oláh eteni komeasti toiselle kierrokselle Etelä-Afrikan Durbanissa järjestettävissä pöytätenniksen henkilökohtaisissa MM-kisoissa.

Avauskierrokselle Oláh voitti maailmanlistalla sijalla 24 olevan ruotsalaisen Anton Källbergin tasaisessa ottelussa erin 4-3 (8-11, 11-7, 10-12, 8-11, 11-4, 12-10). Oláhin sijoitus tuoreimmalla listalla on 70:s.

– Yksi kaikkien aikojen suomalaispeleistä tällä tasolla. Vastassa oli maailmanluokan pelaaja. Ja nyt Benedek uskalsi pelata loppuun. Todella hieno esitys, ehkä kaikkien aikojen parasta Penaa, päävalmentaja Mattias Bergkvist tuuletteli.

Nousu 1-3 -tappioasemasta voittoon maistui makealta myös Oláhille.

– Ensimmäistä kertaa MM-kisoissa voitto paremmin sijoitetusta pelaajista. Ja missä ottelussa – seiskaerä 11-9. Olen niin onnellinen, suomalainen huokaisi.

Maanantaina kello 20.50 Suomen aikaa pelattavalla toisella kierroksella vastaan asettuu slovakialainen Lubomir Pistej (WR92). Ottelun voittaja etenee 32 parhaan joukkoon ja kohtaa pääsystä neljännesvälieriin voittajan Mehdi Bouloussan (ALG, WR77) tai Lim Jonghoonin (KOR, WR11).


Avauskierroksen ottelu on katsottavissa WTT:n YouTube-kanavalta kohdasta 34:40 eteenpäin.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Suomen Pöytätennisliitto (@pingisliitto) jakama julkaisu

Seurantalinkit

Ohjelma ja tulokset (aikaero 1 h)

Livestream

Kuvagalleria


18.5.2023

MM-kisat käyntiin lauantaina

Pöytätenniksen henkilökohtaiset MM-kisat pelataan 20.-28. toukokuuta Durbanissa, Etelä-Afrikassa. Suomea kisoissa edustaa Benedek ”Pentti” Oláh.

– Tein huhtikuulle vähän kovemman fysiikkajakson, joten peruskunto, nopeus ja voima ovat nyt hyvällä tasolla. Tämän jälkeen on tahtia vähän kevennetty ja terävöitetty, Oláh summaa valmistautumisjaksonsa.

Rion olympiakävijä ei ota paineita menestymisestä, vaikka sijoitus maailmanrankingissa on pudonnut uuden pistelaskun myötä parikymmentä sijaa (70:s). Hyvä MM-sijoitus antaisi paremmat lähtökohdat kesäkuussa alkavaan vuoden mittaiseen Pariisin olympialaisten karsintaurakkaan.

– Fiilis on kaikin puolin hyvä. Tästä eteenpäin kaikki on kiinni omasta keskittymisestä ja arvasta, Oláh sanoo.

Maailman rankingin 32 parasta välttävät toistensa kohtaamisen kahdella ensimmäisellä kierroksella, loput kaaviosta arvotaan. MM-kisojen kaksinpelein systeemi on raaka – vain voittajat jatkavat seuraavalle kierrokselle. Oláhin avauskierroksen vastustaja on maailmanlistalla sijalla 24 oleva ruotsalainen Anton Källberg.

– Arpa on kieltämättä kova. Pentti ja Anton eivät ole koskaan pelanneet vastakkain, joten katsotaan miten käy. Vastustaja on ollut kolmena vuonna peräkkäin Saksan Bundesliigan paras pelaaja, mutta luulenpa, että hänkään ei ole kovin innoissaan arvasta. Pentti on nimittäin kovassa kunnossa, päävalmentaja Mattias Bergkvist tietää.

Neljät edelliset henkilökohtaiset MM-mittelöt ovat päättyneet Oláhin osalta toiselle kierrokselle eli 64 parhaan joukkoon.

– Edellisten MM-kisojen sijoituksen parantaminen vaatii yhden tai kahden minua paremmin rankatun pelaajan voittamista, Oláh laskeskelee.

Oláhin ja Källbergin ensimmäisen kierroksen ottelu on ohjelmassa lauantaina kello 20.10 Suomen aikaa (T5). Voittajalla on toisella kierroksella vastassa joko eteläkorealaisen An Jaehyunin (WR40) tai slovakialaisen Lubomir Pistej’n (WR92).

Tilastofakta: Kaksinpelien MM-titteli on mennyt viimeksi Aasian ulkopuolelle miehissä vuonna 2003 (Werner Schlager, Itävalta) ja naisissa 1955 (Angelica Rozeanu, Romania). Schlager on samalla ainoa ei-kiinalainen kaksinpelein MM-voittaja 2000-luvulla.

Seurantalinkit

Ohjelma ja tulokset (aikaero 1 h)

Livestream

Kuvagalleria

 

Martti Autiosta ensimmäinen Vuoden Paravalmentaja

Viime marraskuussa parapöytätenniksen MM-hopeaa voittaneen Aino Tapolan valmentaja Martti Autio valittiin historian ensimmäiseksi Vuoden Paravalmentajaksi. Suomen Valmentajien alaisen Paravalmentajayhteisön myöntämä palkinto jaettiin lauantaina 13.5. Pajulahdessa Paravalmentajaseminaarin yhteydessä.

Vuoden Paravalmentajan valintaraadissa olivat mukana Tuomas Törrönen ja Katja Saarinen Paravalmentajayhteisöstä, Sari Tuunainen Suomen Valmentajista sekä Antti Latikka Paralympiakomitean urheilijavaliokunnan edustajana. Palkintoraati painotti perusteluissaan erityisesti Aution pitkää ja menestyksekästä uraa lajinsa parissa sekä työtä vaikeavammaisten urheilijoiden valmennuksen parissa. Raati nosti Aution ansioksi myös sen, että hän on vahvasti mukana paravalmennuksen kehittämisessä ja nostanut rohkeasti keskusteluun myös paravalmennuksen haasteita.

Martti Autio aloitti parapöytätenniksen parissa jo 1980-luvun alussa, kun moninkertainen paralympiamitalisti Matti Launonen pyysi häntä parapelaajien valmentajaksi. Autio suostui, mutta Siilinjärvellä asunut Launonen ei lopulta päässyt juurikaan nauttimaan Helsingissä operoineen valmentajan opeista. Aution valmennuksessa Launosen kilpakumppani Pekka Paalanko voitti maailmanmestaruuden 1982.

Vuosien 1974 ja 1979 pöytätenniksen kaksinpelin Suomen mestari valmensi parapelaajia muutaman vuoden ennen kuin siirtyi helmikuussa 1984 Pöytätennisliittoon vastaamaan veteraanien MM-kotikisaprojektista.

Paluu parapöytätennikseen tapahtui yli 30 vuotta myöhemmin, kun vuoden 2016 Rio de Janeiron paralympialaisten jälkeen 9-luokan konkaripelaaja Esa Miettinen kysyi Autiota valmentajakseen.

Miettinen asui Kuopiossa, joten hänen ja Aution välinen valmennussuhde oli viikonloppu- ja leiripainotteista. Helsingissä parapöytätennisuraansa viime vuosikymmenen lopulla aloitellut nuori Aino Tapola pyysi Autiota valmentajakseen ja taas hän suostui. Aution uran toinen parapöytätenniksen maajoukkueen päävalmentajajakso ajoittui vuosikymmenen taitteeseen Tapolan uran alkuvuosille. Tällä hetkellä Autio toimii Tapolan henkilökohtaisena valmentajana.

Tapola osoittautui erittäin kunniahimoiseksi pelaajaksi ja Autio innostui toden teolla. Tapola pelaa vaikeavammaisimpien pelaajien luokassa 1, joka on kansainvälisissä turnauksissa usein yhdistettynä hieman lievempivammaisten 2-luokan kanssa. Tämä ei ole Tapolaa ja Autiota lannistanut, vaan he pyrkivät maailman huipulle oli luokka yhdistetty tai ei.

Tapola sai paikan vuoden 2021 Tokion paralympialaisiin, jossa naisten luokat 1 ja 2 pelasivat yhdessä. Hänestä tuli Suomen parapöytätennishistorian ensimmäinen naispelaaja paralympialaisissa.

Marraskuussa 2022 Tapola saavutti uransa ensimmäisen MM-mitalin, hopeaa Espanjan Granadassa pelattujen maailmanmestaruuskilpailujen 1-luokassa. Suomen edellinen parapöytätenniksen henkilökohtainen MM-mitali oli Matti Launosen pronssi 20 vuoden takaa.

MM-kilpailujen finaalissa Tapola hävisi vielä 1-luokan kärkipelaajalle, Puolan Dorota Buclawille erin 1–3, mutta maaliskuussa 2023 Italian kansainvälisessä turnauksessa Tapola onnistui ensimmäistä kertaa urallaan kaatamaan puolalaisen erin 3–2 ja nappasi turnausvoiton.

Vuoden 2024 Pariisin paralympialaisissa naisten luokat 1 ja 2 ovat taas yhdessä, mutta Tapola ja Autio uskovat menestysmahdollisuuksiinsa siitä huolimatta. Helsingin Ruskeasuolla pitkiä päiviä viettävän kaksikon määrätietoinen työ tuottaa vääjäämättömästi tulosta.

Lähde: Paralympiakomitean tiedote

 

Paravalmentajaseminaari 13.5.2023 Pajulahti

Paraurheilijat ja -valmentajat keskustelevat parahuippu-urheilusta Paravalmentajaseminaarissa lauantaina 13.5. Pajulahden Liikuntakeskuksessa. Samalla palkitaan ensimmäistä kertaa Vuoden Paravalmentaja.

Paralympiakomitean järjestämässä paravalmentajaseminaarissa Liikuntakeskus Pajulahdessa lauantaina 13.5. paralympiavoittaja Santeri Kiiveri liittyy kolmen muun urheilijan ja urheilun taustajoukkoja edustavien kesken käytävään keskusteluun paraurheilusta. Seminaarissa julkaistaan myös raportti suomalaisvalmentajille tehdystä paravalmentajakyselystä ja palkitaan Vuoden Paravalmentaja 2022.

Suomen Paralympiakomitea ja Suomen Valmentajien alainen Paravalmentajat-yhteisö järjestävät Paravalmentajaseminaarin paraurheilun parissa toimiville valmentajille ja kaikille paraurheiluvalmentamisesta kiinnostuneille lauantaina 13. toukokuuta Paralympic Training Center -keskuksena toimivassa Liikuntakeskus Pajulahdessa Lahden Nastolassa.

Seminaari järjestetään Paralympiakomitean luotsaaman Tulevaisuuden tähdet -ryhmän kevään leirin yhteydessä, joten osallistujien joukossa on paljon myös parhaillaan parahuippu-urheilijan polulla eteenpäin valmentautuvien nuorten urheilijoiden henkilökohtaisia valmentajia. Yhteensä tilaisuuteen odotetaan yli 70:tä paravalmentajaa ja -kouluttajaa, jotka pääsevät päivän aikana seuraamaan myös Tulevaisuuden tähtien harjoittelua.

Yksi Tulevaisuuden tähdet -ryhmää edeltäneestä Nuorten paralympiaryhmästä jo huippu-urheilijaksi ponnistaneista urheilijoista on viime vuonna Pekingin paralympialaisissa Suomelle historian ensimmäiset alppihiihdon (olympia- tai) paralympiamitalit tuonut Santeri Kiiveri, joka osallistuu osana Paravalmentajaseminaarin ohjelmaa käytävään erätaukokeskusteluun parahuippu-urheilusta.

Santeri Kiiveri ja kolme muuta urheilijaa – elinsiirtoyleisurheilun MM-kultamitalisti Pinja Ekström, Special Olympics -urheilija ja kesäkuisiin Berliinin maailmankisoihin lähtevän Sisujengin apulaisjoukkueenjohtaja Julia Fonsén sekä sähköpyörätuolisalibandyn ja boccian pelaaja Saila Luumi – tuovat keskusteluun paraurheilijan näkökulmaa omien taustojensa ja lajiensa lähtökohdista.

Urheilijoiden taustavoimien näkökulmasta Erätauko-metodilla käytävään keskusteluun osallistuvat MM-mitalisti Aino Tapolan henkilökohtaisena valmentajana tunnettu pöytätennisvalmentaja Martti Autio, yleisurheiluvalmentaja Jukka Lahti, Pariisin 2024 paralympialaisiin tähtäävän näkövammaisen yleisurheilija Iida Lounelan vanhempi Kirsi Lounela sekä Pajulahden tapahtuma- ja kehityskeskuksen johtaja Laura Kittelä.

Erätaukokeskustelun antamaa tietoa ja näkemyksiä hyödynnetään tällä hetkellä yhdeksälle paraurheilulajille lajiliittona toimivan Paralympiakomitean oman huippu-urheilun strategian rakentamisessa. Paravalmentajaseminaari kokonaisuudessaan on yksi Paralympiakomitean ja Paravalmentajat-yhteisön työkaluista edistää paraurheiluosaamista suomalaisten valmentajien keskuudessa.

– Etsimme jatkuvasti keinoja tuottaa ja jakaa lisää kotimaista paravalmennusosaamista ja innostaa lisää valmentajia tekemään työtä myös paraurheilun puolella. Samasta syystä Tulevaisuuden tähtien yhteisleireillä järjestetään valmentajapäiviä, joihin kutsutaan ryhmäläisten henkilökohtaisten valmentajien lisäksi myös muita tutustumaan paravalmennukseen ja jakamaan omaa osaamistaan, kertoo Paralympiakomitean valmennuspäällikkö ja Paravalmentajat-yhteisön puheenjohtaja Tuomas Törrönen.

Kuka on ensimmäinen Vuoden Paravalmentaja?

Paravalmentajaseminaarin yhteydessä myönnetään ensi kertaa Suomessa myös Vuoden Paravalmentaja -palkinto vammaisten urheilijoiden valmennuksen parissa menestyksekkäästi työskennelleelle valmentajalle.

Seminaarissa julkistetaan myös Huippu-urheilun instituutti KIHU:n tänä vuonna suomalaisvalmentajien keskuudessa toteuttaman paravalmentajakyselyn tulokset ja tarjotaan kaikille paravalmennuksesta kiinnostuneille tietoa esimerkiksi paraurheilun luokittelusta osana huippu-urheilun asiantuntijatoimintaa.

PARAVALMENTAJASEMINAARI 13.5. klo 10–18

Ohjelma

Aamupäivä, Pajulahden auditorio

10.00 Seminaarin avaus, Pajulahden tapahtuma- ja kehityskeskuksen johtaja Laura Kittelä

10.10 Maailman arvokkain pelipaita -kampanja

10.15 KIHU:n paravalmentajakyselyn raportin julkistaminen, KIHU:n johtava asiantuntija Minna Blomqvist ja erikoistutkija Kaisu Mononen

11.00 Erätauko-keskustelu: parahuippu-urheilu

12.00 Lounas

Iltapäivä

13.30 Luokittelu osana urheilun asiantuntijaohjelmaa, Paralympiakomitean erityisasiantuntija Kati Kauhanen

14.00 Vuoden Paravalmentaja 2022 -julkistaminen, Suomen Valmentajien toiminnanjohtaja Sari Tuunainen ja Paravalmentajat-yhteisön puheenjohtaja Tuomas Törrönen

14.15 Valmentajan polku, Parapöytätennisvalmentaja Martti Autio

***

15.00 Kakkukahvit

15.30 Tulevaisuuden tähdet -ryhmän taito- ja ominaisuusharjoitusten seuraaminen

17.00 Päivällinen

18.30 Rantasauna ja jälkipelit

Lisätiedot Paralympiakomitean nettivuilta

 

EM-karsinnat 5.-7.5.2023: Suomen miehet EM-kisoihin – Wales naisia vahvempi ratkaisuottelussa

Suomen miesjoukkue varmisti lauantaina paikan syyskuussa Malmössä, Ruotsissa pelattaviin pöytätenniksen EM-joukkuekisoihin voittomalla alkulohkon päätösottelussaan Liettuan lukemin 3-1. Naisjoukkue hävisi sunnuntain ratkaisuottelussa Walesille 1-3 ja jäi näin ulos lopputurnauksesta.

Miesten nelikon Osijekissa, Kroatiassa järjestetyissä karsinnoissa muodostivat Benedek Oláh, Alex Naumi, Aleksi Räsänen ja Sam Khosravi. Joukkueen valmennuksesta vastasi Mattias Bergkvist.

– Tiukka matsi, mutta voitto ja EM-paikka tulivat – se on tarkeintä. Penan (Oláh) ja Alexin (Naumi) fokus ja keskittyminen olivat tänään huippuluokkaa. Olemme valmiita Ruotsin lopputurnaukseen, Bergkvist iloitsi.

Suomen naiset laittoivat Walesille hyvin hanttiin, mutta vastustaja vei ratkaisuottelun ja samalla EM-paikan nimiinsä voitoin 3-1. Naisten karsintaturnauksen ainoan voiton Suomelle pelasi Ramona Betz joukkueen ottelusuhteen ollessa 1-9 (6-29). Suomen joukkueessa pelasivat myös Marina Donner ja Aleksandra Titievskaja, joukkuetta valmensi Johanna Kaimio.

– Tavoite jäi saavuttamatta. Harmittaa koko joukkueen puolesta. Kaikkien pelissä näkyi hermostuneisuutta. Peli oli epävarmaa ja terävyys puuttui omasta pelistä. Ennen ottelua tahtotila oli hyvä, mutta tänään ei pystytty horjuttamaan vastustajan peliä, Kaimio summasi karsinnat.

EM-lopputurnaus järjestetään 10.-17. syyskuuta. Mukana on sekä miehissä että naisissa 24 maata.

su 7.5. klo 13.30 lohkokolmosten välierät (N), voittajat EM-kisoihin

Wales – Suomi 3-1
Hollanti – Liettua 3-1


la 6.5. Suomi – Liettua (M) 3-1

Mattias Bergkvist: ”Tiukka matsi, mutta voitto ja EM-paikka tulivat – se on tarkeintä. Penan ja Alexin fokus ja keskittyminen olivat tänään huippuluokkaa. Olemme valmiita Ruotsin lopputurnaukseen.”

la 6.5. Kreikka – Suomi (N) 3-0

Tarkemmat tulokset

Livestream T1-T3

Kuvagalleria


Suomella tappiollinen avauspäivä Kroatiassa

pe 5.5. Italia – Suomi (N) 3-0

Italia varmisti EM-paikan voittamalla molemmat alkulohkon ottelunsa. Toisesta suorasta paikasta pelaavat lauantaina Suomi ja Kreikka, lohkokolmoset jatkokarsintaan.

Johanna Kaimio: ”Italia oli tänään liian kova meille. He olivat edellä vähän kaikessa – vaikeat syötöt ja palloissa enemmän laatua. Kaikki kuitenkin taistelivat hyvin loppuun asti. Lauantaina jatkuu Kreikkaa vastaan ja odotan siitä tasaisempaa ottelua.”

pe 5.5. Puola – Suomi (M) 3-0

Puola varmisti EM-paikan voittamalla molemmat alkulohkon ottelunsa. Toisesta suorasta paikasta pelaavat lauantaina Suomi ja Liettua, lohkokolmoset jatkokarsintaan.

Mattias Bergkvist: ”Alex pelasi hyvin tuoretta U21 Euroopan mestaria vastaan. Neljännen erän johtoasemassa 2-1 (9-8) hänellä oli saumat jopa voittoon. Puolan kahden muun pelaajien taso oli vielä liikaa Aleksille ja Samille.”

Lohkojen kaksi parasta maata suoraan EM-kisoihin, lohkokolmoset pelaavat kahdesta naisten ja yhdestä miesten kisapaikasta. Jokaiseen otteluun nimetään kolme pelaajaa. Ottelun voittaminen vaatii kolmen ”paras viidestä erästä” pelattavan kaksinpelinpelin voittamista. Pelijärjestys: A1-B2, A2-B1, A3-B3, A1-B1, A2-B2 (A=kotijoukkue, B=vierasjoukkue).

Tarkemmat tulokset

Livestream T1-T3

Kuvagalleria


4.5.2023

Suomen miehillä selkeä tavoite – naiset yllätysvalmiina

Viimeiset paikat syyskuussa Malmössä, Ruotsissa pelattaviin pöytätenniksen EM-joukkuekisoihin jaetaan viikonloppuna Kroatian Osijekissa. Näistä paikoista ovat taistelemassa myös Suomen mies- ja naisjoukkueet.

Miesten nelikon Kroatiassa muodostavat Benedek Oláh, Alex Naumi, Aleksi Räsänen ja Sam Khosravi. Karsintojen viimeisessä vaiheessa 17 miesjoukkuetta on jaettu viiteen alkulohkoon. Jokaisen lohkon kaksi parasta maata saa EM-paikan. Lisäksi lohkokolmoset pelaavat yhdestä kisapaikasta. Suomen miesten alkulohkovastustajat ovat Puola ja Liettua.

– Puola on lohkon ennakkosuosikki, varsinkin heidän ykkösnyrkkinsä on todella kova. Normaaliesityksellä meidän pitäisi kyllä voittaa Liettua – toivottavasti myös teemme sen. ”Pena” on todella hyvässä kunnossa ja Alex valmistautui karsintoihin Ruotsin liigan finaaleissa. Nuorisokaksikolle tämä on hyvä näytön paikka. päävalmentaja Mattias Bergkvist sanoo.

Naumin kausi päättyi myöhään keskiviikkoiltana Pingisliganin hopeaan, kun Söderhamns UIF kaatoi myös toisessa loppuottelussa Eslövs AI BTK:n niukasti 4-3.

Suomen naisten joukkueessa pelaavat Marina Donner, Aleksandra Titievskaja ja Ramona Betz. Naisten turnauksessa 14 maata on jaettu neljään alkulohkoon, joista jokaisesta kaksi parasta saa suoran EM-paikan. Lisäksi lohkokolmoset pelaavat kahdesta viimeisestä kisapaikasta. Suomen naisten kanssa samaan alkulohkoon on arvottu Italia ja Kreikka.

– Tämä on naisten maajoukkueen kevätkauden päätavoite. Maailmanrankingin mukaan olemme haastajia, mutta kaikki on mahdollista. Italia on lohkon ennakkosuosikki, myös Kreikka kova ja tasainen joukkue. Yhteisiä treenejä on ollut vähän, koska Aleksandra asuu ja harjoittelee Englannissa ja Ramona Saksassa. Marina on valmistautunut tulevaan koitokseen Ahvenanmaalla, Helsingissä ja Tukholmassa. Toivon, että kaikki pystyvät esittämään tämän kauden parasta peliä ja pystyisimme kamppailemaan tosissaan EM paikasta, naisten valmentaja Johanna Kaimio ennakoi.

 

EM-joukkuekisojen karsinnat, 5.-7.5.2023, Osijek, Kroatia – Suomen joukkueet nimetty

Suomen mies- ja naisjoukkueet pelaavat toukokuun alussa Kroatiassa paikoista syyskuussa Malmössä järjestettävään EM-lopputurnaukseen.

Toisen vaiheen karsinnoissa on jaossa 11 lopputurnauspaikkaa miehille, naiset kisaavat 10 jäljellä olevasta kisapaikasta. Suomen miesten alkulohkovastustajat ovat Puola ja Liettua, naiset pelaavat Italiaa ja Kreikkaa vastaan. Jokaisen lohkon kaksi parasta maata saa kisapaikan. lisäksi lohkokolmosten kesken ratkotaan miehissä yksi ja naisissa kaksi EM-paikkaa.

Suomen joukkueet

Miehet: Benedek Oláh, Alex Naumi, Aleksi Räsänen, Sam Khosravi, valmentaja Mattias Bergkvist.

Naiset: Marina Donner, Aleksandra Titievskaja, Ramona Betz, valmentaja Johanna Kaimio.

EM-lopputurnaukseen selviytyneet maat

Miehet: Ruotsi (järjestäjä), Saksa (hallitseva EM), Belgia, Tanska, Ranska, Itävalta, Kroatia, Tshekki, Romania, Portugali, Englanti, Slovakia ja Slovenia (A-ryhmän lohkovoittajat ja -kakkoset).

Naiset: Ruotsi (järjestäjä), Saksa (hallitseva EM), Romania, Portugali, Ranska, Luxemburg, Unkari, Tshekki, Slovakia, Serbia, Ukraina, Slovenia, Puola ja Espanja (A-ryhmän lohkovoittajat ja -kakkoset).

EM-karsintojen kisasivusto

EM-lopputurnauksn kisasivusto

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Suomen Pöytätennisliitto (@pingisliitto) jakama julkaisu

 

ITTF:n maailmanrankingiin uudistuksia

Kansainvälisen pöytätennisliiton maailmanrankingiin tulee vuoden 2023 aikana useampia isompia muutoksia, kun vuosina 2021-22 ansaitut pisteet jäävät vaiheittain pois listoilta.

Huhtikuun ensimmäiseltä rankinglistalta on jo poistettu mm. Tokion olympialaisten sekä osa loppuvuoden 2021 pisteistä. Benedek Oláhin sijoitus tuoreimmalla listalla on 68:s eli kahdeksan sijaa alempi kuin maaliskuussa. Syynä tähän on syyskuun 2021 Doha kisojen puolivälieräpisteiden poistuminen laskuista.

Seuraavat isommat päivitykset maailmanrankingiin tehdään 23. toukokuuta ja 4. heinäkuuta, jolloin listoilta poistuvat loput vuoden 2021 sekä osa alkuvuoden 2022 pisteistä. Jatkossa rankingiin lasketaan kahdeksan parhaan kisan pisteet 12 edellisen kuukauden ajalta. Pariisin olympiaranking sulkeutuu 18.6.2024.

Benedek Oláhilla kevään ohjelmassa ovat vielä Ranskan liigan viimeiset runkosarjan ottelut ja mahdolliset pudotuspelit sekä 20.-28, toukokuuta Durbanissa, Etelä-Afrikassa pelattavat henkilökohtaiset MM-kisat.

Sekä Suomen miehet ja että naiset pelaavat toukokuun ensimmäisenä viikonloppuna Kroatian Osijekissa paikoista syyskuussa Malmössä, Ruotsissa järjestettävään EM-joukkuekisan lopputurnaukseen. Kroatiassa miesten jäljellä olevista 11 paikasta taistelee 17 maata, naisilla vastaava suhde on 10/14.

ITTF:n rankingit

https://www.ittf.com/rankings/

Pariisin olympiakarsintasysteemi

Rankingpisteet

 

WTT Youth Contender 27.3.-2.4.2023 Wladyslawowo, Puola

Lehtola 32 parhaan joukkoon Puolassa

Lassi Lehtola (kuvassa), Sam Khosravi ja Aleksi Räsänen ovat mukana maalis-huhtikuun vaihteessa Puolan Wladyslawowossa järjestettävässä WTT Youth Contender -kisassa. Joukkuetta valmentaa Matias Bergkvist.

su 2.4. U15 Boys Singles – Draw

R64 Lassi LEHTOLA FIN – Oleg STEFANOWICZ POL 3-1 (11-8, 11-9, 11-13, 11-5)
R32 Kacper PIWOWAR ENG – Lassi LEHTOLA FIN 3-1 (9-11, 11-7, 11-9, 11-5)

Lehtolan pelit päättyivät pääkaavion toiselle kierrokselle.

U15 WR: Stefanowicz 76, Piwowar 102, Lehtola 301.

– Puolassa oli mukana sekä juniorien että kadettien maailman kärki. Kiina on edelleen paras maa U15-pojissa – täällä sijat 1-4. Lassi pelasi hyvin ja voitti pääkaaviossa puolalaisen puolustuspelaajan, päävalmentaja Mattias Bergkvist summasi.

su 2.4. U19 Boys Singles – Draw

R64 Simon BELIK CZE – Aleksi RASANEN FIN 3-0 (11-6, 11-8, 11-4)

Räsäsen pelit päättyivät pääkaavion ensimmäiselle kierrokselle.

U19 WR: Belik 47, Räsänen 129.

– Belikiä vastaan Aleksilla oli ongelmia syöttönsä kanssa. Kokonaisuutena olemme tyytyväisiä, sillä olimme tässä turnauksessa samalla tasolla kuin Ruotsin maajoukkue. Tarvitsemme vain lisää pelaajia tälle tasolle ja lisää tällaisia otteluita. Myös tappiopelit maailman huippuja vastaan opettavat meille paljon, Bergkvist totesi.

Ohjelma ja tulokset (aikaero 1 h)

Livestream T1 ja T2

Kuvagalleria


la 1.4. U15 Boys Singles – Groups

Mateusz SAKOWICZ POL – Lassi LEHTOLA FIN 3-0 (11-9, 11-9, 17-15)
Lassi LEHTOLA FIN – Nir ENGLER ISR 3-0 (11-5, 12-10, 11-5)

Lehtola lohkokakkosena sunnuntaina pelattavaan 64 pelaajan pääkaavioon.

U15 WR: Sakowich 30, Lehtola 302, Engler 593.

– Lassille suhteellisen helppo voitto ja pääkaaviopaikka, vaikka puolalaisvastustajakin oli ihan voitettavissa. Päivän arvosanaksi 7/10, päävalmentaja Mattias Bergkvist summasi.

la 1.4. U19 Boys Singles – Groups

Aleksi RASANEN FIN – Danyang SHI KAZ 3-2 (12-10, 8-11, 11-4, 6-11, 11-9)
Aleksi RASANEN FIN – Benjamin PIGGOTT ENG 3-2 (7-11, 11-6, 11-9, 4-11, 11-9)
Damian FLORO SVK – Sam KHOSRAVI FIN 3-2 (11-8, 8-11, 11-8, 7-11, 11-7)
Sam KHOSRAVI FIN – Aleksander MAJCHRZAK POL 0-3 (7-11, 9-11, 4-11)
Aleksi RASANEN FIN – WEN Ruibo CHN 0-3 (8-11, 5-11, 12-14)

Räsänen lohkokakkosena sunnuntaina pelattavaan 64 pelaajan pääkaavioon. Khosravin pelit päättyivät lohkovaiheeseen.

U19 WR: Floro 129, Räsänen 132, Khosravi 140, Piggot 146, Shi -, Majchrzak -, Wen -.

– Aleksi selvitti kaksi avausvastustajaansa keskinkertaisella pelillä. Kovaa kiinalaista vastaan hän pelasi hyvin – löi kovaa, eikä tehnyt virheitä. Sam hävisi tiukan avausottelunsa, mutta puolalainen oli selkeästi parempi, Bergkvist kertoi.

Ohjelma ja tulokset (aikaero 1 h)

Livestream

Kuvagalleria


Lassi Lehtola pääkaavioon U17-luokassa

pe 31.3. U17 Boys Singles – Groups and Draw

Connor GREEN ENG – Lassi LEHTOLA FIN 3-0 (11-6, 11-2, 11-3)
WONG Wan Hei HKG – Lassi LEHTOLA FIN 0-3 (8-11, 8-11, 9-11)

Lehtola lohkokakkosena 64 pelaajan pääkaavioon. U17 WR: Kurmangaliyev 5, Green 41, Wong 329, Lehtola 549.

R64 Alan KURMANGALIYEV KAZ – Lassi LEHTOLA FIN 3-0 (11-5, 11-8, 11-5). Lehtolan pelit U17-luokassa päättyivät pääkaavion ensimmäiselle kierrokselle.

– Lassin aloitus oli vaisu, mutta palaverin ja hyvän lämmittelyn jälkeen hän pelasi uransa parhaan kansainvälisen ottelun ja voitti hongkongilaisen vastustajansa. Pääkaavion ensimmäisellä kierroksella vastus oli ikäluokkansa maailman huippu, mutta hyvin Lassi taisteli ja varsinkin toinen erä oli tasainen. Koko päivästä arvosana 8/10, päävalmentaja Mattias Bergkvist viestitti.

Ohjelma ja tulokset (aikaero 1 h)

Livestream

Kuvagalleria

 

Henkilökohtaiset SM-kilpailut 25.-26.3.2023

Benedek Oláh ja Marina Donner Suomen mestareiksi

Seinäjoen Sisun Benedek Oláh ja hankolaista HIK Pingistä edustava Marina Donner pelasivat ykkösiksi viikonloppuna Helsingin Ruskeasuolla järjestetyissä pöytätenniksen SM-kilpailuissa.

Miesten kaksinpelin loppuottelussa Oláh voitti Kosken Kaiun Alex Naumin erin 4-2 (12-10, 7-11, 11-5, 10-12, 11-6, 11-9) ja nappasi samalla 11. aikuisten kaksinpelin Suomen mestaruutensa.

– SM-kisoissa kaikki haluavat haastaa minut, ja yleisökin odottaa jo uutta mestaria, mutta homma tuli jälleen hoidettua, Oláh tiivisti pelin hengen.

Loppuottelua tiukemmalla mestari joutui välierässä, jossa Otto Tennilä piinasi häntä täydet seitsemän erää.

– Rysty ei toiminut koko viikonlopun aikana. Intian, Singaporen ja Ranskan reissut eivät ole antaneet aikaa kunnon treenisessiolle, tiistaina Qatariin matkaava Oláh valitteli.

Naisten kaksinpelissä Donner uusi mestaruutensa voittamalla loppuottelussa PT Espoon Aleksandra Titievskajan 4-3 (11-5, 5-11, 6-11, 4-11, 11-6, 11-5, 11-9). Donnerin kaulaan pujotettiin myös naisten nelinpelin ja sekanelinpelin SM-kultamitalit.

– Hallitseva triplamestarina loin itselleni ehkä vähän liian suuria paineita. Kaksinpelin finaali oli minulle 15. ottelu tälle viikonlopulle, joten olin sekä henkisesti että fyysisesti väsynyt. Lisäksi Aleksandra pelasi todella hyvin. Neljännen erän jälkeen ajattelin, että pitää vain jaksaa tehdä töitä, eikä antaa periksi, ahvenanmaalainen summasi.

Sekä Suomen mies- että naisjoukkueet pelaavat toukokuun alussa paikasta syyskuussa Malmössä, Ruotsissa järjestettävään EM-lopputurnaukseen. Oláhin toukokuun ohjelmassa on myös henkilökohtaiset MM-kisat Etelä-Afrikassa.

SM-kisojen 2023 mitalistit

Miesten kaksinpeli: 1. Benedek Oláh (Seinäjoen Sisu), 2. Alex Naumi (Kosken Kaiku), 3. Sam Khosravi (Kosken Kaiku) ja Otto Tennilä (PT 75)

Naisten kaksinpeli: 1. Marina Donner (HIK Pingis), 2. Aleksandra Titievskaja (PT Espoo), 3. Ramona Betz (Linnan Pingis) ja Maria Girlea (TIP-70)

Miesten nelinpeli: 1. Otto Tennilä / Miikka O´Connor (PT 75), 2. Alex Naumi / Sam Khosravi (Kosken Kaiku), 3. Arttu Pihkala / Toni Soine (PT Espoo) ja Johan Pettersson (HIK Pingis) / Manu Karjalainen (Wega)

Naisten nelinpeli (pelattiin lauantaina): 1. Marina Donner (HIK Pingis) / Maria Girlea (TIP-70), 2. Ramona Betz (Linnan Pingis) / Aleksandra Titievskaja (PT Espoo), 3. Ella Kellow (OPT-86) / Mia Kellow (TIP-70) ja Oksana Ruotsalainen / Anne Stenberg (PT 75)

Sekanelinpeli: 1. Marina Donner / Johan Pettersson (HIK Pingis), 2. Maria Girlea (TIP-70) / Aleksi Räsänen (PT Espoo), 3. Jannika Oksanen / Otto Tennilä (PT 75) ja Ramona Betz (Linnan Pingis) / Samuli Soine (TIP-70)