Aihearkisto: Valmennustiedotteet

Valmennuksen verkkokurssit on avattu

SPTL on yhdessä Liikuntakeskus Pajulahden kanssa rakentanut kolme eri valmennuksen verkkokurssia, jotka pohjaavat viime vuosina ilmestyneisiin lajioppaisiimme. Aiheet ovat seuravalmentajana toimiminen, moderni lyöntitekniikka ja pöytätennispelaajan fyysisten ominaisuuksien kehittäminen. Olemme tässä asiassa ensimmäisten joukossa, sillä monellakaan lajiliitolla ei valmennuksen verkkokoulutuksia vielä ole.

Kukin kurssi tarkoittaa kurssimateriaaliin ja mahdolliseen oheismateriaaliin perehtymistä ja sen jälkeen monivalintakysymyksiin ja tehtäviin vastaamista. Kursseihin kuuluu myös lähijakso. Opiskelu on joustavaa, sillä sen voi toteuttaa itselleen parhaiten sopivana ajankohtana.

Kukin kurssi on hinnoiteltu erikseen (60, 80 ja 100 €). Omalta seuralta tai kotikunnalta kannattaa kysyä sen korvaamisesta. Suosittelemme koulutuksia kaikille valmennuksesta kiinnostuneille pöytätennisihmisille. Mukaan voi tulla, vaikka olisi kiinnostunut vain oman pelinsä kehittämisestä. Kokeneetkin pelaajat oppivat esimerkiksi fyysisten ominaisuuksien kehittämisestä varmasti uutta.

Lisätietoja saat esimerkiksi alla olevasta videosta. Kustakin kurssista on lisäksi tarkempi esittelynsä Pajulahden verkkokaupan sivuilla.

Fysisten ominaisuuksien kehittäminen täällä: https://kauppa.pajulahti.com/tuote/poytatennispelaajan-fysiikkavalmennus

Ja seuravalmentaja ja perustekniikka täällä:

Pöytätennisvalmentajana toimiminen – verkkokoulutus

Huom! Tämä kurssi sopii mainiosti myös aikusipelaajia valmentaville henkilöille!

Moderni pöytätennistekniikka löytyy täältä:

VERKKOKOULUTUS KILPA- JA HUIPPUPÖYTÄTENNIKSEN TEKNIIKASTA JA VALMENNUKSESTA

Kurssit ostetaan Pajulahden verkkokaupasta ja maksun jälkeen saat käyttäjätunnuksen ja salasanan Pajulahden verkko-oppimisympäristöön eli Pajukkoon.

Kuukauden valmentaja: Martti Autio

Suomen Valmentajat ry:n kuukauden valmentaja on parapöytätenniksessä MM-hopeaa voittaneen Aino Tapolan valmentaja Martti Autio. Tapolan mitali on Suomen ensimmäinen parapöytätenniksen MM-mitali 20 vuoteen. Onnittelut Mara!

Valmentajakonkari Autio on toiminut parapingispelaajien päävalmentajana kahteen otteeseen. Vuonna 1982 Aution valmennettava Pekka Paalanko voitti maailmanmestaruuden miesten puolella samassa luokassa, missä Tapola kilpailee.

Vuodesta 2017 lähtien Tapolaa valmentanut Autio oli ehtinyt työskennellä Suomen Pöytätennisliitossa, valmentaa miesten maajoukkuetta, opettaa telinejumppapohjaista taitoa lapsille, toimia liikunta-alan yrittäjänä sekä personal trainerina kunnes ajautui paravalmennuksen pariin jälleen vuonna 2016.

– Esa Miettinen pyysi Rion jälkeen, että tulisin valmentamaan häntä. Esa asui Kuopiossa ja valmennus oli viikonloppu- ja leirivalmennusta. Siitä sitten levisi huhu Helsinkiin, että valmennan ja Aino tuli pyytämään minua valmentajakseen.

Pelaajaurallaan kaksi pöytätenniksen kaksinpelin Suomen mestaruutta voittaneen Aution valmennusura alkoi jo kohtuu nuorena parapöytätenniksen lajipioneerin kehotuksesta.

– Kymmenkertainen pingiksen paralympiamitalisti edesmennyt Matti Launonen kävi katsomassa meidän maaotteluita. Kun jossain vaiheessa sanoin, että lopetan pelaamisen kansainvälisellä tasolla, niin Matti tokaisi, ”Kun lopetat, niin voit alkaa valmentamaan meitä.”

Autio kertoo, että on aina ollut kiinnostunut valmentamisesta.

– Minulla ei pingisurani aikana koskaan ollut henkilökohtaista valmentajaa. Oli itse otettava selvää asioista. Totta kai ensin kiinnosti se, että miten pystyn omaa peliäni kehittämään ja parantamaan. Sitten tienattiin rahaa järjestämällä junnuleirejä toimien leireillä valmentajina, että päästiin itse kisareissuille. Siitä se lähti.

Valmentajana Aution tavoitteena on päästä siihen pisteeseen, että hänestä tulee urheilijalle vähitellen tarpeeton eli urheilija on mahdollisimman itseohjautuva.

– Pöytätenniksessä valmennuksen pitäisi tähdätä siihen, että urheilija ajattelee ja pärjää itse. Valmentaja muuttuu vaan urheilijan henkiseksi tueksi ja sparriksi, jonka kanssa asioita mietitään yhdessä.

Valmentamisessa hienointa Aution mielestä on nähdä oma kädenjälki ja urheilijan kehittyminen.

– Jos asetetaan jotain tavoitteita, oli ne sitten harjoituksellisia tai kilpailullisia, niin on kiva katsoa ollaanko päästy sinne mitä ollaan tavoiteltu. Jos urheilija ei onnistu, niin sitten valmentaja voi katsoa peiliin, että onko ollut oikeat metodit. Ovatko tavoitteet suhteessa panostuksiin olleet realistisia. Varsinkin jos tavoitellaan kansainvälistä huippua, tulee valmentajalla olla selvä käsitys, mitä se vaatii niin urheilijalta kuin valmennukselta.

Muun muassa kansallisen valmentajatutkinnon ja Ruotsissa ylimmän tason pingisvalmentaja koulutuksen käynyt Autio liputtaa jatkuvan itsensä kehittämisen ja kouluttautumisen puolesta.

– Kansainväliset tapahtumat ovat hyviä paikkoja keskustella toisten valmentajien kanssa. Pitää rohkeasti lähteä muille maille. Nykyään on myös helppoa hankkia valmennustietoutta, kun on YouTubet ja muut.

Autio tekee vuodessa 1500 tuntia töitä valmennettavansa eteen ilman palkkaa. Hän on harmissaan, että päteviä valmentajia on vähän, mutta samalla tietoinen siitä, miksi valmentajan työ ei välttämättä houkuttele. Autio kaipaisi lisää nuoria valmennushommiin.

– Tämähän on hienoa hommaa! Nuorten kannattaisi jo aikaisessa vaiheessa ruveta miettimään, vielä kun itse aktiivisesti harrastaa, että voisi samalla käydä valmennuskursseja. Siitä saa ihan varmasti omaan lajiinsa ja harjoitteluun hyviä vinkkejä. Jos jossain vaiheessa päätyy valmentamaan, niin siitä on valtava hyöty. Suosittelen.

Tulevaisuuden parapöytätennis valmentajia varten Autiolla on tekeillä valmennusopas.

– Olen tässä pari vuotta nyt kerännyt materiaalia siihen. Haluan antaa oppimani seuraaville tulijoille, ettei kaikkien tarvitsisi tehdä samoja virheitä. Se ehkä helpottaa minua lopettamaan valmentamisen jossain vaiheessa. Ymmärrän toivottavasti lopettaa ennen kuin pyydetään lopettamaan, sanoo Autio nauraen.

Lähde: Suomen Valmentajat ry

 

Säännöllinen valmennus on elinehto kehittymiselle

Vuonna 2021 Pöytätennis Porilaiset, POR-83, on rajoituksista huolimatta pystynyt järjestämään viikkoharjoitusten lisänä mukavan määrän valmennusviikonloppuja, yhteensä 7 kpl. Näissä intensiivisissä viikonlopuissa on ollut seuran omaa väkeä apuna sparraajina, mutta aina päävastuussa seuran ulkopuolinen valmentaja. Tällä tavalla on saatu paljon uutta näkökulmaa treeneihin. Viikonlopun yhteydessä on pystytty myös suunnittelemaan pelaajien kehittymistä yksilöllisillä valmennussuunnitelmilla. Lisäksi on kehitetty seuratoimintaa ja yhteistyökuvioita.

Vierailevina valmentajina ovat toimineet Johanna Kaimio (kuvassa oik.), Taneli Keinonen ja Vladimir Bril. Vaikka tämänhetkiset pelaajamäärät aktiivisissa junioreissa ja kilpailevissa aikuisissa eivät seurassa ole päätä huimaavat, on halukkaille kuitenkin pystytty tarjoamaan eväitä eteenpäin kehittymiseen. Syyspuolella valmennuksia on tarjottu junnujen ja kilpapelaajien lisäksi aikuisten harrasteryhmäläisille. Se oli menestyksekäs kokeilu, sillä kiinnostuneita riitti!

Videokameraa on alettu käyttää enemmän apuna valmennuksessa. Omia lyöntejä on katsottu ja analysoitu jälkeenpäin netistä. Ehkäpä omien suoritusten kelaamisesta jotain junnut oppivat, toki analyysi pitää tehdä kunnolla seuran juniorivalmentajan kanssa. Muuten harjoitusvideoita on ollut tietenkin kiva näyttää vaikka kotijoukoille ihan ilman analyysiäkin.

On selvää, että valmennusosaamisen tuottaminen omaan kaupunkiin ei ole pienelle seuralle halpaa. Siksi suuret kiitokset ovat paikallaan asian mahdollistaneille yhteistyökumppaneillemme, erityisesti Coreplast Laitila Oy:lle, SVUL Satakunnalle ja tietenkin Suomen pöytätennisliitolle.

Mailapelien markkinointi- ja viestintäwebinaarit käynnistyivät

Mailapelihankkeen ja Askel Sportsin yhteistyössä tuottamat Mailapeliseuran markkinointi ja viestintä 2020-luvulla -webinaarit käynnistyivät tällä viikolla.

Tiistaina 6.4. järjestetyssä ensimmäisessä osassa oli mukana yhteensä 15 seuraa. Tiiviin 1,5 tunnin webinaarin aikana käsiteltyjä aiheita olivat seuraidentiteetti- ja brändi, hinnoittelu sekä sosiaalisen median markkinointi harrastajarekrytoinnin näkökulmasta. Webinaarin videotallenne löytyy täältä.

Kaikille tennis-, sulkapallo-, squash- ja pöytätennisseuroille avoin toinen osa järjestetään torstaina 22.4. klo 17-19. Silloin syvennytään tarkemmin edellä mainittuihin aiheisiin. Webinaari sisältää lisäksi ryhmätyöskentelyä muiden mailapeliseurojen kanssa, mikä mahdollistaa oppimisen lajirajojen yli.

Webinaarin toiseen osaan voi ilmoittautua tällä lomakkeella. Mukaan toivotetaan lämpimästi myös seurat, jotka eivät päässeet osallistumaan webinaarin ensimmäiseen osaan.

Mailapelihanke on Tennis-, Sulkapallo-, Squash- ja Pöytätennisliittojen yhteishanke, jonka tavoitteena on mm. mailapelitietouden levittäminen ja lajien yhteistyön kehittäminen. 

 

Pöytätennisliiton ja ETTU:n järjestämä valmentajakoulutus

Pöytätennisliiton ja  ETTU:n  järjestämä valmentajakoulutus

Järjestämme yhdessä ETTU:n kanssa edistyneiden valmentajien koulutuksen. Koulutuksen alustava otsikko on:

” What and how should children in age 7-14 years practise? What kind of technic should children in different age practise and which methods should be used?”

Ajankohta: 11.-13.5.2018

Kouluttaja:  Ferenc Karsai , joka on valmentajana erittäin kokenut ja menestynyt. Suurinpana meriittinä  Werner Schlagerin valmentaminen maailmanmestariksi.

Koulutus on tarkoitettu jo koulutuksiin osallistuneille valmentajille ja/tai valmennustyötä tehneille. Koulutus on osa VOK 2 tason koulutusta.

Varsinaisen kutsu julkaistaan kun tarkempaa tietoa koulutuspaikasta ja muusta on. Laita jo nyt tapahtuma omaan kalenteriisi.

Juniorileiri ja VOK-1 koulutus Oulussa 12.-14.8.2016

SPTL ja Oulun Pöytätennis -86 ry. järjestivät yhteistyössä valmentaja- ja ohjauskoulutuksen ensimmäisen osion koulutusta perjantaista sunnuntaihin, ja samassa paikassa samaan aikaan lauantaista sunnuntaihin juniorileirin lähinnä Pohjois-Suomen junioreille. Koulutukseen osallistui runsaasti väkeä mm. Oulusta, Kuopiosta, Ylivieskasta, Ylikiimingistä ja Kittilästä. Juniorileirillä pisimmän matkan takaa tulleet olivat Kittilästä ja Porista. Leirin pelaajien ikäjakauma oli 7-vuotiaista aina 16-vuotiaisiin asti.

Perjantaina SPTL:n kouluttajat Taneli Keinonen ja Mika Räsänen kävivät läpi mm. taidon opettamista, lyönnin analysointia ja osiin pilkkomista sekä lajin vaatimuksia ja historiaa.

IMG_20160812_173736IMG_20160812_182458IMG_20160812_190837

Lauantaina Taneli kävi kurssilaisten kanssa aamupäivällä läpi perustekniikan ja pallolaatikkoharjoittelun, samaan aikaan Mika veti leiriläisille aamuharjoitukset. Iltapäivällä oli Mikan vuoro opettaa kurssilaisille pöytätennislyöntien perustekniikkaa Tanelin vetäessä leiriläisille harjoitukset.

IMG_20160813_121138IMG_20160813_121337

Sunnuntaina kurssilaiset pääsivät käytännön työn makuun, aamupäivällä leiriläiset saivat jokainen 2-3 henkilökohtaista valmentajaa pallolaatikkoharjoitukseen. Iltapäivällä kurssilaiset vetivät kolmeen ryhmään jaetuille leiriläisille harjoitukset läpi.

IMG_20160814_112005IMG_20160814_111946

Rajakylän sali tarjosi leirille ja koulutukselle asialliset puitteet. Kurssilaisilta saatu palaute oli positiivista. Myös leirin juniorit vaikuttivat tyytyväisiltä viikonlopun antiin. OPT-86 kiittää kaikkia leiriin ja koulutukseen osallistuneita. Kiitos kuuluu myös SPTL:n Mika Räsäselle ja Taneli Keinoselle koulutuksen järjestämisestä ja juniorileirin mahdollistamisesta. Koulutuksesta ainakin Oulun, Kuopion, Ylivieskan ja Kittilän pingiskoulut saavat hyvää tietoa oikean tekniikan opettamisen junioreille.

Syksyllä 2016 alkavat pingiskoulut

Tässä artikkelissa listataan pingiskouluja joita jäsenseuramme järjestävät syksynä 2016. Lähettäkää lisätietoja joko kommentteihin tai minulle sähköpostitse teemu.oinas@gmail.com niin lisätään tietoja listoille.

Pena_test

OPT-86 (Oulu) 22.8. alkaen. Yhteys: teemu.oinas@gmail.com https://www.facebook.com/OPT86ry/
KuPTS (Kuopio) 13.9. alkaen. Yhteys: kupts1966@gmail.com http://www.kupts.fi/
TuPy (Turku) 24.8. alkaen.  Yhteys: matti.haverinen@turkurepairyard.com http://www.pingis.shprod.net/
MBF (Helsinki) Useita mahdollisuuksia aloittaa lajin harrastaminen. Yhteys:  info@mbf.fi http://mbf.fi/
YPTS (Ylivieska) Yhteys: pekka.korva@kaarto.fi https://www.facebook.com/ypts2016/
PT 75 (Tampere) 16.8. alkaen. Yhteys: mika.pt75@gmail.com http://pt75.fi/
Por-83 (Pori) Pingiskoulu tiistaisin ja perjantaisin Yhteys: http://www.ptpori83.fi
TIP-70 (Vantaa) alkaa syyskuun alussa. Yhteys: http://www.tip-70.fi/
PT Espoo (Espoo) alkaa syyskuun alussa. Yhteys: info@ptespoo.net http://ptespoo.net/
Maraton (Porvoo) alkaa syyskuussa. Yhteys: http://www.porvoonmaraton.fi
HarSpo (Jyväskylä) 12.9. alkaen. Yhteys: harspo.pingis@gmail.com http://www.harspo.sivustot.fi
Kittilä 12.9. alkaen. Yhteys:  0400-356433
KoKa (Koski TL) alkaa syyskuun alussa tiistaisin, Yhteys: posti.antti@gmail.com http://poytatennis.com/