Kaikki kirjoittajan Konsta Ojanen artikkelit

Tietoja Konsta Ojanen

POR-83 talous- ja tiedotusvastaava. Sunnuntaipelaaja ja junnujen sparraaja.

POR-83:n mukaan nimetään katu keskustassa

Porin kaupunki on hyväksynyt voimaan tulevaksi tänään 1.4. aloitteen, jonka perusteella keskustassa sijaitseva Porilaistenkatu muutetaan muotoon Pöytätennis porilaistenkatu. Muutos laitettiin vireille viime vuonna seuran 40-vuotisjuhlan kunniaksi, mutta byrokratiaprosessi vei oletettua kauemmin aikaa.

”Muutos ei ollut iso, mutta kaava on aina kaava, ja muutokseen menee oma aikansa”, toteaa Porin kaupungin kaavoitus-, maankäyttö-, rakennus-, sekä katuinsinööri Raimo Ala-Kyltti. Hienoa tietenkin, että seura sai oman kadun lähelle entistä harjoittelupaikkaansa Porin suomalaista yhteislyseota (nyk. Porin lukio). Tämä toki luo pienoisen ennakkotapauksen, sillä on jo ollut ilmassa huhuja, että myös porilaisseurat FC Jazz, BC Sisu, Porin Tarmo ja Ässät olisivat havittelemassa omia katujaan. ”Pöytätennisseura kuitenkin iski hyvään saumaan, sillä toisiin seuroihin liityviä kadunnimiä ei oikein ole. Kynnys kadun nimen muuttamiseen aivan kokonaan on liian suuri”, Ala-Kyltti jatkaa.

POR-83:ssa asia on otettu vastaan innostuneena, ja seura odottaa jo kovasti uusien katukylttien asennusta, joka tehdään kaupungilta saatujen tietojen mukaan vapun tienoilla. Seuran talous- ja markkinointivastaava Konsta Ojanen toteaa oman kadun olevan mahtava asia, ja lähtee seuran pop-up- pisteen sekä megafonin kanssa heti illalla rekrytoimaan uusia jäseniä kadun varrelle. Kannattaa tulla poikkeamaan!

Karttapalveluissa uusi kadunnimi ei välttämättä näy aivan heti, joten tullessa seuraavaan pöytätenniskisaan Poriin, kannattaa kurvata Porin lukion vierestä kulkevan seuran nimikkokadun kautta urheilutalolle ja nähdä katu omin silmin. Kiertoa tulee jokunen sata metriä.

”Kesäksi on suunnitteilla katupingistapahtuma, joka pidetään tietenkin meidän omalla kadulla. Kesällä ei lukion poikkikadulla liikennettä juuri ole, joten paikka on siihen eritäin sopiva” kertoo seuran puheenjohtaja Juha Seppä. ”Joten tervetuloa vaan Poriin!”

POR-83:n kauppakeskusvierailu oli menestys

Pöytätennis Porilaiset järjesti lajiesittelytapahtuman Porin suurimmassa kaupan keskittymässä kauppakeskus Puuvillassa. Viime vuosina seura on pitänyt lajiesittelyjä urheilutalon ulkopuolella mm. maauimalassa ja pienemmän kauppakeskuksen pop-up -tilassa. Saimme nyt käyttöömme rakennuksen kaikkein keskeisimmän paikan eli ”keskusaukion” lavapaikan, josta varsinainen esiintymislava oli toki tieltämme poistettu. Tilaan mahtui hienosti kaksi pöytää ja parin rivin katsomo sekä seuran esittelypiste.

Ohjelmassa oli lajin ja seuran esittelyä joustavasti tilanteen ja väkimäärän mukaan, vapaat yleisöpelit ja opastusta sekä näytösotteluita. Seuran kilpajunnut Alex, Arto, Julia ja Nico pelasivat yleisöön menevää ”showpingistä” hiljaisemmissa väleissä houkutellakseen yleisöä pelaamaan ja juttelemaan seuran aikuisten kanssa. Rohkeimmat ohikulkijat tulivat jopa haastamaan kilpajunioreitamme peliin! Hienosti junnumme osasivat pitää haastepelit järkevän tasaisina. Tapahtuma ajoittui kellonaikaan 11-16, joka oli ihan hyvä valinta. Aiemmin lauantaina ei väki vielä liikkeellä kovasti ollutkaan. Seura-aktiivien lisäksi päivässä oli mukana liitosta Taneli Keinonen.

Tapahtumaa oli markkinoitu ennakkoon somessa ja tapahtumakalentereissa. Olennaisinta oli, että tapahtuma pääsi myös kauppakeskuksen omaan tapahtumakalenteriin ja kaikissa mainosnäytöissä pyöri jopa viikkoja etukäteen mainoskuvat ja -videot! Tämänlaajuisesta näkyvyydestä voisi ilman kauppakeskuksen kädenojennusta voittoa tavoittelemattomalle seuralle vain haaveilla. Emme siis joutuneet maksamaan näkyvyydestä mitään, kunhan vain tuotimme materiaalit itse. Tapahtumapaikan suurnäyttö oli koko tapahtuman ajan yksiomaan seuran käytössä. Siinä pyöritettiin kahta PowerPoint-diaa. Käytössämme oli myös kuulutusjärjestelmä, jolla vedettiin välispiikki parinkymmenen minuutin välein.

Päivän aikana kävi pelaamassa yleisön joukosta kymmeniä, ja katsomossa sekä yläkerran kaiteilla katsojia oli varmasti satoja, ohikulkijoita toki tuhansia. Selkeästi yleisöä kiinnostavimmat hetket olivat juonnetut osuudet esimerkiksi mikrofoniin selostettu näytösneluri. Tulostetut esitteet löysivät ottajansa ja QR-koodeja skannattiin ahkerasti. Mahtavia juttutuokioita oli useita. Uskomme että parin seuraavan viikon aikana uusia kokeilijoita ja ainakin keväkaudeksi seuraan liittyviä on luvassa.

Hankalinta esittelyissä on tietenkin aina roudata pelipöydät paikanpäälle. Erityisesti talvella kun vaihtoehto peräkärry ei oikein tule kyseeseen. Onneksi käytössä oli kaksi pakettiautoa, kaikki muu kulkeutui henkilöautollakin. Esittelystä pöydät lähtivät kuorma-autolla kiertoon nuorisokotiin, sillä edellisenä viikonloppuna olimme koonneet seuran kellarisalille kaksi upouutta pöytää!

Tämän kokemuksen perusteella suosittelen erittäin vahvasti harkitsemaan lajiesittelyjä kauppakeskuksissa. Suurimpaan sesonkiaikaan tapahtumia voi olla jonossa toki useita ja hinnat voivat vaihdella ilmaisesta aina todella korkeisiin. Mutta ainahan kannattaa kysyä! Esittelypäivästä oli myös nelituntinen Facebook live, joka löytyy myös Youtubesta. Valitettavasti kuvanlaatu ei ole nyt ihan parasta mahdollista.

Otsikossa väitän, että tapahtuma oli menestys. Sitä on tietenkin vaikea mitata. Mielestäni on kuitenkin tärkeää, että laji näkyy mahdollisimman isosti lähellä suurta yleisöä ja sitä voi matalalla kynnyksellä testata sekä jutella pelurien kanssa. Yhdessä kivan tapahtuman järjestäminen vaihteeksi jossain muualla kuin urheilutalolla tai kellarisalilla on itseisarvo jo sinänsä, mutta meillä oli myös todella kivaa. Sekin asia jo antaa otsikolle tarpeeksi katetta.

DE-SM, POR-83 (A) – Kilpailukutsut

Tervetuloa DE-SM -kilpailuihin 16. – 17.9.2023 Poriin!

(edit 8.9.: Kokonaistäyttöaste on noin 70 %, ja ilmoittautumisaikaa on vielä tämä päivä jäljellä. Kaikki ilmoittautuneet näyttäisivät siis mahtuvan mukaan.)

Kutsu: DESM_2022_final.pdf
Ilmoittautuminen: https://urly.fi/3bhM
Ilmoittautuneet: https://urly.fi/3bhN

Kisakutsusta on jäänyt jostain syystä pois seuraava teksti: ”D-luokkaan saavat osallistua kaikki ne, joiden rating-pisteet ovat olleet 1.7.2023 korkeintaan 1500 pistettä sekä ne, joiden pisteet ovat leikkuripäivänä voimassa olevalla rating-listalla korkeintaan 1500-pistettä. E-luokassa raja on vastaavasti 1300 pistettä.” Pahoittelut tästä, mutta sääntöjen mukaan tosiaan aina näin.

Osallistumismaksut voit suorittaa seuran tilille, verkkokaupassa tai ePassilla. Seuroille lähetetään pyynnöstä lasku.

Pelipaikan ovet aukeavat molempina aamuina kello 8.15 mennessä.

POR-83:n kisainfo ja pukuhuoneet löytyvät alakerrasta. Älä siis jätä mitään tavaroitasi ylös vaan tule suoraan alakertaan.

Tavoiteaikataulut la (D) ja su (E):

9.00 – 11.15 kaksinpeli alkupoolit
11.15 – 13.30 nelinpeli alkupoolit
13.30 – 14.00 kaksinpeli pudotuspelikierros (32)
14.00 – 14.30 nelinpeli neljännesvälierät
14.30 – 15.00 kaksinpeli neljännesvälierät
15.00 – 15.30 nelinpeli puolivälierät
15.30 – 16.00 kaksinpeli puolivälierät
16.00 – 16.30 nelinpeli välierät
16.30 – 17.00 kaksinpeli välierät
17.00 – 17.30 nelinpeli finaali
17.30 – 18.00 kaksinpeli finaali

Palkintojenjaot välittömästi pelien jälkeen.

Luokat pelataan 3-4 pelaajan / parin karsintapooleissa. Jokaisesta poolista pääsee
jatkoon kaksi parasta pelaajaa / paria. Kaksinpelien ja nelinpelien karsintapooleissa vapaa pelaaja / pari tuomaroi.

Huolehdithan, että kilpailulisenssisi on voimassa! Jos lisenssitieto ei näy SPTL:n järjestelmässä, emme voi välttämättä myöntää sinulle kisapäivänä pelilupaa koska järjestävää seuraa sakotetaan lisenssittömistä pelaajista. Kilpailun ajankohdasta johtuen kelpuutetaan pelilisenssi 22/23 tai 23/24.

Porin urheilutalolla on runsaasti maksutonta parkkitilaa. Uimahallin parkkipaikalla on aikarajoitus.

Alla olevasta kartasta voit katsoa tärkeimmät sijainnit merkittynä:

https://www.google.com/maps/d/edit?mid=1Cp3O22J032ry_0UyqHKAAkmdss7gWjQ&usp=sharing

Tiedustelut porilaiset83@gmail.com tai
+358 50 308 3607 / Mika Heljala (kilpailujohtaja)
+358 400 989 287 / Konsta Ojanen (oheisjärjestelyt ja laskutus)

Nähdään Porissa!

WWW: www.ptpori83.fi
Verkkokauppa: https://por-83.sumupstore.com/
Facebook: https://www.facebook.com/ptpori83
Instagram: https://www.instagram.com/ptpori83/
Youtube: https://www.youtube.com/@por-83

 

Poriin nousee uusi pöytätennishalli

Kaupungin soutaminen ja huopaaminen uuden palloiluhallin ja urheilutalon remontin kanssa on ollut raskas prosessi, jolle ei vieläkään näy loppua. Urheilutalon uudistamisen myötä on kutenkin selvää, että sen jälkeen isoja pöytätennisturnauksia ei Porissa enää voida järjestää, mikäli remontti toteutuu suunnitelmien mukaisesti alasalia pienentäen.

Sitkeän työn tuloksena POR-83 pääsee sopivasti 40-vuotista taivaltaan juhlistaen julkistamaan hallihankkeen toteutumisen tänä pöytätennishistoriaan jäävänä päivänä 1.4.2023! Halli nousee urheilutalon viereiselle tontille, josta muutama vuosi sitten purettiin korjauskelvottomaksi todettu Herralahden alakoulu. ”Halli nousee yksityisellä rahalla. Meillä on sponsorisopimukset hyvällä mallilla. Lainantakaajana on vakavarainen pääyhteistyökumppani, jota emme julkista vielä. Halli tulee kuitenkin kantamaan tämän yrityksen nimeä”, kertoo seuran talous- ja markkinointivastaava Konsta Ojanen.

Tonttia ei ollut mahdollista ostaa. Kaupunki antoi meille kuitenkin erittäin edullisen 50-vuotisen vuokrasopimuksen, koska seura samalla luopui omista vaatimuksistaan koskien urheilutalon remonttia. ”Hieman jouduttiin virkamiesten kanssa veivaamaan ja konsulttia käyttämään, mutta vähällä päästiin”, muotoilee kaupungin Business Controller Jonne Lampio.

Itse halliin tulee 20 kiinteätä pöytäpaikkaa, robottihuone, kiinteät paikat kuvauskalustolle, kattomikrofonit, kuulutusjärjestelmä, 300-400 hengen katsomo, nykyaikaiset pukuhuoneet, seura”lounge”, kahvio, majoitustilaa leirejä varten, myymälätilaa sekä seuran toimisto. Satakuntalainen IT-alan moniosaaja VSP toteuttaa pöytien nettivarausjärjestelmän, kulunvalvonnan sekä sähköisen tulostaulujärjestelmän, josta tilanteet ja pelaajien nimet saadaan pöytäkohtaisesti reaaliajassa videostriimiin sekä kännykkäsovellukseen.

Hankkeen urakoitsijana toimii Satakuntalainen BS Constructing, jolla on tarpeeksi leveät hartiat ja osaamista. ”Marketteja ja padel-halleja ollaan paljon rakennettu vastaavassa koossa”, sanoo BSC:n hankepäällikkö Juuse Erkola. Uuden hallin käyttöönottoa saadaan kuitenkin odottaa vielä hetki. Maansiirtotöitä ei onneksi ole, mutta rakentamaan päästään vasta kesälomien jälkeen. Valmista pyritään saamaan niin, että kausi 24-25 päästäisiin aloittamaan uudessa hallissa.

”Uusi vain pöytätenniksen käyttöön pyhitetty halli tuo lajille valtavat mahdollisuudet”, hehkuttaa POR-83:n toiminnanjohtaja Mika Heljala. ”Tavoitteenamme on lunastaa pikaisesti takaisin 2000-luvun taitteessa meillä ollut asema Suomen suurimpana pöytätennisseurana. Tavoitteenamme on myös tuottaa porilaisia kansallisen ja myös kansainvälisen tason pelaajia. Yksin se ei onnistu, joten yhteistyömme TT Bootcampin kanssa syvenee ja seuran uusi valmennuspäällikkö tulee olemaan Jorce Lahtinen ja hän kouluttaa ensitöikseen seuralle nipun junioriohjaajia. Yksityiskohdat sopimuksesta pitää vielä hioa, mutta aikaa on. Parasta olisi saada Jorce muuttamaan Poriin. Jos ei muu auta niin lisäämme urakkaan kattohuoneiston asuntoeduksi.”

Parkkipaikan viereen tontille tulee kaikkien kaupunkilaisten käyttöön avoin pingispuisto: Betonisia pöytiä ja piknik-paikka. Sopivan kokoiset istutukset erityisesti lännen puolelle blokkaamaan tuulta. ”Sain idean kesällä kierrellessäni Berliinin puistoja juniorin kanssa”, Ojanen kertoo. ”Puistopingiksen SM tai jopa EM tullaan järjestämään jatkossa Porissa”.

Pöytätennis ei huipputasolla onnistu ilman varusteita, joten POR-83 aikoo jatkossa satsata myös siihen. ”Tässäkin asia ratkaistaan kumppanuuksilla”, Konsta Ojanen muotoilee. Toivottava malli olisi, että myymälätilamme tulee olemaan nykykumppanimme sivupiste. ”Toki meillä on niin isot tilat, että Koroistentien liike taitaa itse jäädä sivupisteeksi”, Ojanen nauraa.

Teksti: Robert Victas, viestintäharjoittelija, POR-83

Kuvat: BS Constructing

 

Pohjanmaa-liiga elvytetty koronan jälkeen

Pohjanmaalla ja Pohjois-Satakunnassa pelattava Pohjanmaa-liiga on saatu taas vuonna 2023 käyntiin. Liigan elpymisen taustatoimijana on PeTon Juha Julmala.

Osakilpailuja on viisi, jotka kisataan kevään aikana Peräseinäjoella (helmikuu), Porissa (maaliskuu), Pietarsaaressa (huhtikuu), Kauhajoella (toukokuu) sekä Alavudella (toukokuu).

Liigassa pelataan aina luokat Nuoret (MJ-15), rating (MK) ja harrastelijat, rating 1300. Muita luokkia lisätään osakilpailukohtaisesti lisäluokkina tarpeen mukaan. Tavoitteena on madaltaa kynnystä kilpailuun, sillä liigassa ei edellytetä lisenssiä eikä edes seurajäsenyyttä.

Junioriluokan ikärajasta voidaan joustaa, jos joitain hieman ikärajan ylittäviä aloittelijoita olisi tulossa. Yli-ikäisiltä ei kuitenkaan lasketa kokonaiskilpailupisteitä. 1300-luokkaan ovat tervetulleita kaikki, joiden rating on ennen kauden alkua ollut alle rajan. Näin liiga ei ”rankaise” ketään kauden aikana kehityksestä.

Liigan kilpailut ovat nimestään huolimatta avoimia kaikille seuroille. Kilpailukutsut ja tulokset löytyvät keskitetysti liigan omalta www-sivulta https://www.pohjanmaaliiga.fi/.

Myös osallistumishinnat on pyritty pitämään matalina. Juniorit maksavat 5 euroa, muut 10 euroa. Kaksi sarjaa saa pelata 15 eurolla ja kolme sarjaa kahdella kympillä.

Jos kipinä hieman rennompaan kisaan heräsi, Seuraava liigan osakilpailu 2/5 pelataan su 26.3. Porin urheilutalolla. Yleisön pyynnöstä kisoihin on lisätty myös klo 11.30 alkavat cup-luokat M-1550 ja M-1000. Ne löytyvät ilmoittautumislomakkeesta, vaikka kisakutsuun ja mainontaan ne eivät ehtineetkään.

Ilmoittaudu tästä

Tarkastele ilmoittautumisia tästä

Tervetuloa mukaan!

 

BC-SM 2022 POR-83 loppuraportti

Porin BC-SM -kilpailuihin osallistui jokaiseen neljään luokkaan pelaajia 52 – 61. Määrä oli hieno ja ylitti järjestäjien odotukset. Kyllä me kisoja mainostimmekin, kuten varmaan huomasitte! Olimme varanneet koko urheilutalon alasalin käyttöömme sekä lisäksi squash-kentät. Onneksi niin, sillä saliin mahtuu tarpeeksi väljästi 15 pöytää. Yksi alkupooli pelattiin squash-kentällä, muuten kentille tuodut pöydät palvelivat lämmittelyssä ja kisojen yhteydessä järjestetyn lajiesittelyn pöytinä.

Isot kisat tuovat hieman ylimääräistä painetta maakunnallisiin verrattuna, joita seura on toki pelaajamäärältään yhtä isoja järjestänyt ennenkin. Silti roolitus oli alusta alkaen sovittu ”kolmen tontin malliin”: Mika Heljala johti kilpailua, kokenut ylituomari Juha Julmala naapuriseurasta valvoi tuomaritoimintaa ja tulospalvelua, sekä allekirjoittanut hoiti oheistoiminnot, kuten kuvausta, striimausta, infopistettä, ruokajakelua sekä lajiesittelyä. Seuran talkoolaisilla oli tietenkin tärkeä rooli kisapaikan rakentamisessa, purkamisessa sekä cup-pelien tuomaritehtävissä.

”Sloganina keskity peliin”

Peliaikataulu oli tiukka mutta realistinen. Siinä myös pysyttiin, koska pöytiä ja tuomareita riitti. Tiukasta aikataulusta johtuen kokeilimme paikallisen kumppanimme Satakunnan Osuuskaupan Oma Köökin etukäteen tilattavia aterioita ja välipaloja, koska eväshankinta urheilutalosta käsin on haasteellista, vaikka siellä tietysti kahvio onkin. Lisäksi pitkämatkalaisilla olisi aina haastetta kylmälaukkujen kanssa eikä nälkäisenä voi pelata. Kisojen teemana POR-83:lla olikin ”keskity peliin”, jossa majoitus-, ravintola- ja lounasyhteistyöllä oli haettu urheilullisen puolen järjestelyjen lisäksi kokonaisvaltaista toimivuutta pelaajille. Olihan kyseessä sentään SM-kilpailu. Aikataulussa pysyttiin ja pelien aikaistaminen alkamaan klo 9 tarkoitti sitä, että julkisilla tulleet erityisen pitkämatkalaiset ehtivät klo 18.10 -junaan, jottei tarvinnut yöbusseja tai väsyneenä ajamista miettiä. SM-arvolle on sopivaakin, että mahdollisimman monella on realistiset mahdollisuudet aikataulujen puolesta ehtiä taistelemaan mitaleista.

Kumppanuudet ja näkyvyys

Osuuskaupan lisäksi yhteistyökumppaneina olivat JP Konepaja turnausisäntänä, Huhtahyvät palkintokumppanina, Porin kaupunki, ja Pingiskeskus, joka oli pop-up -pisteellään myös läsnä koko kisojen ajan urheilutalolla.

Seura järjesti kisojen yhteyteen myös lajiesittelyt molemmille päiville squash-kentällä klo 11 – 13. Yleisön määrä esittelyssä jäi mainonnasta huolimatta harmillisesti todella vaatimattomaksi. Siihen on jo totuttu, että yläkatsomossa ns. ulkopuolisia katsojia ei lehtereiden täydeltä yleensä ole. Printtimediaan saatiin mediatiedotteilla kaksi pientä ennakkomainintaa läpi. Satakunnan Viikkoon ja Satakunnan Kansaan muutaman sentin jutut tulevasta kisatapahtumasta.

Striimauksessa oli allekirjoittanut asettanut ehkä hieman liian suuret tavoitteet. Ensimmäinen päivä saatiin painettua kahdella kameralla, mutta kuvanlaatu jäi erityisesti toisessa kamerassa hieman vaatimattomaksi. Koko päivän pelien lisäksi loppupelit on kuitenkin tallessa peräti kahdesta kuvakulmasta! Toisena päivänä jouduin ongelmiin Youtuben rajoitusten kanssa ulkopuolisen striimiohjelmiston (OBS studio) kanssa. Jokin raja oli tullut vastaan ☹. Sunnuntai siis mentiin suoraan Youtubesta yhden kameran taktiikalla, mutta katsottavaksi saatiin kuitenkin muutama pöytä ja kaikki loppupelit palkintojenjakoineen. Kalustoinvestointeihin nähden tulos oli kuitenkin OK: kaksi omaa läppäriä ja webkameraa + omia älylaitteita mobiilidataa varten. Paremmat laitteet alkaisivat parista tonnista ilman hintakattoa ja silloinkin datayhteyden laatu olisi kysymysmerkki. Ulkopuoliselta ostettuna palvelun hinta olisi viikonloppuna sitä luokkaa, että sillä oman laitteiston jo saisikin. Mutta tämä on varmasti tuttua kaikille, striimaus on hieno palvelu, jonka järjestäjä yrittää parhaansa mukaan tehdä, onnistuen taivaankappaleiden asennostakin riippuen.

Kiitos kaikille kilpailijoille, kilpailujohdolle, ylituomarille, talkoolaisille ja yhteistyökumppaneille. Teidän kanssanne järjestää mielellään isommat kisat uudelleenkin!

* = kuvagalleria poistuu vuodenvaihteessa. Kuvia saa suoristaa, rajata ja muuttaa halutessa valotusasetuksia. Kuvia saa käyttää korvauksetta ei-kaupallisessa käytössä, julkaistessa kuvaajana maininta ”Kuva: Pöytätennis Porilaiset”.

Konsta Ojanen, POR-83

Lopputrivia: Kenellä on eniten kokemusta SM-kisoihin osallistumisesta Porissa? (vastaus podiumkuvien alla)

Podiumkuvat, onnea mitalisteille:

Trivian vastaus: Miia Pihlakari HUT on ainoana osallistunut molempiin Porissa järjestettyihin SM-kisoihin. Juniori-SM:ään vuonna 1996 ja nyt BC-SM:ään 2022.