Aihearkisto: Muut

Seurakysely

Pöytätennisliitto haluaa päivittää seurojen yhteystiedot. Käykää tarkistamassa oman seuranne yhteystiedot täältä: https://www.sptl.fi/sptl_uudet/?page_id=34
 
Mikäli tiedoissa on virheitä/puutteita, käykää päivittämässä tiedot oikein. Voitte tarvittaessa (jos päivitys ei onnistu omatoimisesti) lähettää tiedot Heikille (heikki.kiiskinen@gmail.com).
 
Liitto päivittää myös seurojen laskutustiedot. Lisäksi uusi toiminnanjohtaja Henri Pelkonen tekee soittokierroksen kaikille liiton jäsenseuroille. Voitte jättää soittoajankohtaan toiveet sekä laskutustiedot alla olevalla lomakkeelle.
 
 
Pyydämme ystävällisesti vastaamaan kyselyyn pe 1.3. mennessä. 

STARPRING 17-18.2.2024 – Raportti

Seuraavan Star Tour -kilpailun kilpailukutsu

Seuraavan Star Tour -kilpailun eli STARARCHin kilpailukutsu löytyy täältä:

https://www.sptl.fi/sptl_uudet/?p=48417https://www.sptl.fi/sptl_uudet/?p=47466

Tervetuloa!

STARPRINGiin tuli paljon osallistujia mutta ei liian paljon!

Muutamia viime hetken poisjääntejä nähtiin,  mutta silti mukana oli 123 pelaajaa. Se oli oikein sopiva määrä, vaikka hieman paukkuikin yli luvattujen maksimimäärien. Oli erinomainen asia, että samaan aikaan oli Mikkelin kilpailut, joihin meni ainakin 15 sellaista pelaajaa, jotka olisivat muussa tapauksessa hyvinkin tulleet STARPRINGiin. Iso vaikutus oli myös pääkaupunkiseudun talvilomilla, joka vei runsaasti vakioporukkaa. Niinpä ei ollut pelkoa 160 pelaajan ähkystä ja turvotuksesta! 😄

Eri pelaajia oli siis 123 ja startteja kahtena päivänä 251.  Lukemat olivat selvästi suuremmat kuin vuosi sitten (116/224).

Eri seuroja oli 26. Otteluita pelattiin 523, joista jatkokaavioissa 97.

Kilpailut loppuivat lauantaina kello 22:14 ja sunnuntaina klo 20:05.

Videot kilpailuista

Kaikki kilpailun videot laitetaan YouTubeen. Jokaisella neljän pöydän rivillä oli oma kamera.

Videoiden otsikko YouTubessa on muotoa ”Saturday’s stream , part 2 (STARPRING 17-18.2.2024)”.

YouTube-kanavan osoite:

https://www.youtube.com/@ArtoLuukkainen

Tässä kuitenkin suorat linkit striimivideoihin:

Lauantai, osa 1 (pöydät 1-4)
Lauantai, osa 2 (pöydät 1-4)
Lauantai, osa 3 (pöydät 5-8)
Lauantai, osa 4 (pöydät 5-8)
Lauantai, osa 5 (pöydät 9-12)
Lauantai, osa 6 (pöydät 9-12)
Lauantai, osa 7 (pöydät 9-12)

Sunnuntai, osa 1 (pöydät 1-4)
Sunnuntai, osa 2 (pöydät 5-8)
Sunnuntai, osa 3 (pöydät 9-12)

Naisten ja tyttöjen määrä

Naisia ja tyttöjä oli mukana vain 10 eli 8,1 % pelaajista. Naisten kaksinpelikin piti taas peruuttaa, koska osanottajia olisi ollut vain kolme.

Suurimmat seurat

Kärjessä käydään kovaa kilpailua kerrasta toiseen. Nyt oli TIP-70:n vuoro ohittaa PT Espoo ja nousta ykköseksi 19 pelaajallaan. Myös sijoilla 3-4 vaihtui järjestys, kun MBF ohitti taas PTS Sherwoodin 13 pelaajallaan. Todella upeaa! Mutta katsokaa Hämeenlinnan HäKiä! Hienot yhdeksän pelaajaa! Pitää erikseen noteerata myös Maratonin viisi pelaajaa, joka on suurin määrä pitkiin aikoihin.  Helsinkiläisseurojen pelaajien määrä oli 23  eli 18,7 % osallistujista. Se on 3,4 prosenttiyksikköä enemmän  kuin Kevään startissa.

Tässä on seurojen TOP-10 osanottajamäärän mukaan:

Parhaat seurat

TIP-70 nousi taas mitalitilaston ykköseksi sijalta kaksi. Entinen ykkönen PT Espoo putosi neljänneksi. PTS Sherwood teki taas upeaa jälkeä ja nousi jo toiselle sijalle vain vähän TIP-70:stä jääneenä. MBF teki myös hienoa jälkeä ja jätti samoin PT Espoon taakseen. Helsinkiläisseurojen menestys 5-5-7 oli jälleen parempi kuin edellisellä kerralla (5-3-4).

22 seuraa sai pelaajansa palkinnoille.

Junioreita vain vähän yli neljännes pelaajista

Juniori-ikäisiä (2005 ja nuoremmat) oli mukana 34 eli 27,6 %. Mutta sama havainto kuin viimeksikin. Sali vaikutti nuorekkaammalta, koska nuoret menestyivät hyvin ja pelasivat jopa toisiaan vastaan finaaleissa.

Menestynein pelaaja kaudella 2023/2024

Star Tourin kuuden osakilpailun jälkeen jo 280 pelaajaa on päässyt pisteille ”Menestynein pelaaja kaudella 2023/2024” -kilpailussa. Andrei Räisänen jatkaa edelleen kärjessä päästyään kolmessa luokassa palkintosijoille vaikka ei luokkavoittoon yltänytkään. Jaimielee Enriquez ei saanut häntä kiinni pisteelläkään yhdestä luokkavoitostaan huolimatta, koska molemmat keräsivät 16 pistettä.

PTS Sherwoodin nuoret Noel Metsätie ja Eeka Vihreälaakso nousivat nyt jo TOP-4:aan!  Eeka keräsi hurjat 30 pistettä.

Luokkavoitosta saa 10 pistettä, toisesta sijasta kuusi, kolmannesta sijasta neljä, sijoista 5-8 kaksi ja sijoista 9-16 yhden pisteen. Nelinpeleissä kummatkin pelaajat saavat täydet pisteet. Pisteitä ei saa sinä päivänä, jolloin on heitellyt mailaa tai on käyttäytynyt muuten olennaisen huonosti.

Seuraavassa taulukossa on kilpailun TOP-20 STARPRINGin jälkeen:

Kaikkien pelaajien pisteet näkyvät täällä:

Menestynein pelaaja 2023/2024

Star Gives Back

Kuten aiemmin on kerrottu, Starin kisojen tuottoja käytetään eri tavoin Suomen pöytätenniksen hyväksi.

Star on nyt mukana yhdeksässä eri ”projektissa”, joista yksi on jo päättynyt. Kymmenes projekti on alkamassa.

Yhteensä rahaa on käytetty 3135,31 euroa.

Tätä tietoa ylläpidetään niin kauan kunnes raportti on valmis.

Viisieräisten otteluiden määrä

Yhteensä pelattiin 128 viisieräistä ottelua. Se merkitsee 24,5 % otteluista.

Jatkuu…

MK

Miesten kaksinpelin oli määrä olla 16 pelaajan tapahtuma eli neljä neljän poolia, mutta valitettavasti Mika Räsänen joutui vetäytymään viime hetkillä. Siten poolit 3+4+4+4. Kuitenkin mukana oli yhdeksän yli 2000-pelaajaa, joista viisi oli yli 2100-pelaajia. Otto Tennilä osallistui ilmeisesti ensimmäistä kertaa koskaan Starin kilpailuun! Se oli hieno juttu.

Pooleissa nähtiin vain kaksi yllätystä. A-poolissa Vladyslav Matyko (2013) voitti Andrei Räisäsen 3-0 ja otti kakkospaikan tässä kolmen pelaajan poolissa. C-poolissa Elmo Räsänen (2082) voitti Juho Kahloksen (2264) 3-1 ja nappasi poolin ykköspaikan.  Lisäksi Pham Huy Dong johti Räsästä erin 2-1 ja neljäs 10-9. Lähellä!

Jatkokaavion kvartoissa nähtiin yksi viisieräinen ottelu. Siinä Juho Kahlos piti Lassi Lehtolaa lujilla nousten 0-2:sta 2-2:een. Viides erä oli kuitenkin selvä. Ottelussa koettiin hankala erimielisyys neljännessä erässä Lehtolan syöttäessä tilanteessa 2-4. Kahlos palautti syötön onnistuneesti mutta nosti sen jälkeen käden ylös väittäen pallon olevan rikki. Pallo ei kuitenkaan ollut rikki.  Seurasi pitkä keskustelu, jonka aikana tuomari käänsi pisteen Lehtolalle. Lopulta jouduin ylituomarin ominaisuudessa tuomitsemaan tämän ratkaisun oikeaksi. Pelaajalla ei ole oikeutta keskeyttää rallia, kun epäilee pallon olevan rikki. Jos se on rikki rallin jälkeen, rallihan uusitaan joka tapauksessa. Tässä tapauksessa Kahloksella ei ollut mitään sääntöihin perustuvaa syytä uudelle pallolle. AIna kun pelaaja keskeyttää rallin minkä syyn takia tahansa, on riskinä, että hän menettää pisteen, jos ei isaa vastustajaa ja tuomaria puolelleen. Minua itseäni hamittaa ne pelaajat, jotka nostavat käden pystyyn verkkosyötön vuoksi vaikka verkkosyöttöä ei kukaan muu nähnyt. Jokaista matalaa syöttöähän voi väittää verkkosyötöksi eikä vastustaja tai tuomari voi sitä muuksi todistaa. Minusta vain lops-lops-verkkosyötöt ovat sellaisia, että syötön vastaanottajalla on oikeus keskeyttää ralli saman tien.

Muut kvartat olivät selvempiä. Jimi Koivumäki tosin hävisi ensimmäisen erän Akeem Adewolelle mutta otti sitten kolme seuraavaa. Yllätyksiä ei nähty.

Otto Tennilä oli semifinaaleissa liian nopea Elmo ”Elmo” Räsäselle. 3-0. Toinen semifinaali oli jo tiukempi. Muutamia hyviä palloralleja nähtiin ja Jimi Koivumäki onnistui kaventamaan erätilanteeksi 2-2 Lassi Lehtolaa vastaan. Viidennessä erässä Lehtola vaan paukutti menemään niin kovaa, että erä tuli hänelle selvin lukemin 11-3.

Finaalin asetelmat olivat kerrassaan mielenkiintoiset. Kovassa vireessä oleva Lehtola vastaan aina vaikeasti voitettava läimäisevä Tennilä. Nähtiinkin ajoittain aivan huikea ottelu, jossa todella lyötiin palloa. Lehtola ei menettänyt taistelutahtoaan vaikka menetti neljännen erän 10-7-tilanteesta johdettuaan erin 2-1. Viides erä 11-8. Voittonsa seurauksena Lehtola nousi miesten rankingilla jo sijalle viisi vain vähän Aleksi Räsäsen perässä.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Otto Tennilä (PT 75), luokkavoittaja Lassi Lehtola (PT Espoo), kolmanneksi sijoittuneet Elmo Räsänen (BF-78) ja Jimi Koivumäki (TIP-70).

Jatkuu…

Toshiba Lämpöpumput Open täytti Jyväskylän hallin

10.-11. helmikuuta järjestetty Toshiba Lämpöpumput Open keräsi Jyväskylän halliin lähes 70 osallistujaa. Erityisesti lauantaina halli oli tupaten täynnä. Kisojen yhteistyökumppania Toshibaa oli kiittäminen hallin huomattavasti parantuneesta akustiikasta, sillä he sponsoroivat hallille uudet akustiikkalevyt. Kiitos Toshiba!

Kisojen menestyjät tulivat Vaasasta, Jyväskylästä ja Tampereelta. Sunnuntain pääluokan, eli miesten kaksinpelin voitti Kotirannan Kunnon Aleksi Ikola. Osallistujamäärä jäi tosin luokassa harmillisen pieneksi. Lauantain korkeimmat luokat vei nimiinsä kotiseuran kovavireinen Markku Virnes

Eniten voittoja kilpailuissa napsi kauden aikana huimasti kehittynyt Axel Visuri Tampereelta. Axel sai voittokisan ykkössijasta palkinnoksi 100 euroa. Jyväskylän kansallisten kisojen kilpailusarjan voittotilastoa johtaa Olavi Moilanen ennen kauden viimeisiä kansallisia 18.-19. toukokuuta.  

VOITTOTILASTO

1. Visuri Axel, PT 75 (15)
2. Hakala Oskari, PT Jyväskylä (12)
2. Korkiavuori Aatu, PT Jyväskylä (12)
2. Moilanen Olavi, PT Jyväskylä (12)
5. Girlea Mihai, PT Jyväskylä (11)
5. Ikola Aleksi, KoKu (11)
5. Kovanen Jari, PT Jyväskylä (11)
5. Virnes Markku, PT Jyväskylä (11)
9. Nirkkonen Lauri, PT Jyväskylä (10)
10. Holopainen Heikki, JPT (9)
10. Kurko Antti, LiPi/Vire (9)

VOITTOKISAN KOKONAISKILPAILU (3/4 kilpailua)

1. Moilanen Olavi, PT Jyväskylä (46)
2. Hämäläinen Niko, KuPTS (29)
3. Leppänen Juha, KuPTS (27)
3. Ylinen Aki, PT Jyväskylä (27)
5. Södergård Patrik, PT Jyväskylä (25)
6. Kovanen Jari, PT Jyväskylä (24)
7. Korkiavuori Aatu, PT Jyväskylä (21)
7. Luttunen Juhani, Nu-Se (21)
7. Sipiläinen Severi, PT Jyväskylä (21)
10. Kokkonen Noel, KuPTS (19)

Miesten kaksinpeli (5 pelaajaa)

1. Aleksi Ikola, KoKu
2. Jyrki Pikkarainen, PT Jyväskylä
3. Severi Sipiläinen, PT Jyväskylä

M-2200 (10 pelaajaa)

1. Markku Virnes, PT Jyväskylä
2. Sami Kokkonen, KuPTS
3. Heikki Holopainen, JPT
3. Konsta Kähtävä, PT Jyväskylä

M-2100 (9 pelaajaa)

1. Aleksi Ikola, KoKu
2. Severi Sipiläinen, PT Jyväskylä
3. Marko Seppälä, OPT-86
3. Patrik Södergård, PT Jyväskylä

M-2000 (12 pelaajaa)

1. Markku Virnes, PT Jyväskylä
2. Henri Pelkonen, PT Jyväskylä
3. Axel Visuri, PT 75
3. Aleksi Ikola, KoKu

M-1900 (4 pelaajaa)

1. Tauno Kara, PT Jyväskylä
2. Eerik Kivelä, PT 775
3. Antti Kurko, LiPi
4. Axel Visuri, PT 75

M-1800 (15 pelaajaa)

1. Heikki Holopainen, JPT
2. Heikki Kiiskinen, PT-60
3. Jarmo Patja, PT Jyväskylä
3. Konsta Leppänen, KuPTS

M-1700 (15 pelaajaa)

1. Olavi Moilanen, PT Jyväskylä
2. Axel Visuri, PT 75
3. Jari Kovanen, PT Jyväskylä
3. Mihai Girlea, PT Jyväskylä

M-1600 (23 pelaajaa)

1. Axel Visuri, PT 75
2. Olavi Moilanen, PT Jyväskylä
3. Topi Hirvonen, PT Jyväskylä
3. Heikki Kiiskinen, PT Jyväskylä

M-1500 (11 pelaajaa)

1. Oskari Hakala, PT Jyväskylä
2. Mihai Girlea, PT Jyväskylä
3. Ville Autio, Halex
3. Tapio Tuuttila, OPT-86

M-1400 (12 pelaajaa)

1. Juha Kulju, KuPTS
2. Jari Kaatranen, MPS
3. Antti Kurko, LiPi
3. Tapio Tuuttila, OPT-86

M-1200 (10 pelaajaa)

1. Juha Leppänen, KuPTS
2. Tomi Juutilainen, PT 75
3. Jouko Antinoja, MPS
3. Noel Kokkonen, KuPTS

M-1000 (6 pelaajaa)

1. Ilmari Haverinen, Boom
2. Markku Malkavaara, PT 75
3. Aatu Korkiavuori, PT Jyväskylä
4. Lauri Nirkkonen, PT Jyväskylä

M-900 (6 pelaajaa)

1. Lasse Jaakkola, PT Jyväskylä
2. Aatu Korkiavuori, PT Jyväskylä
3. Lauri Nirkkonen, PT Jyväskylä

M-800 (6 pelaajaa)

1. Aatu Korkiavuori, PT Jyväskylä
2. Lauri Nirkkonen, PT Jyväskylä
3. Lasse Jakkola, PT Jyväskylä

Pingiskoulu (8 pelaajaa)

1. Lenni Valtola, PT Jyväskylä
2. Elias Nyyssönen, MPS
3. Konstantin Pavlov, PT 75
4. Ville Pasanen, PT Jyväskylä

KAIKKI TULOKSET

Lauantai: ToshibaOpen_La 

Sunnuntai: ToshibaOpen_Su

Voittotilasto: Voitot (KANSALLISET)

Tiedotusterveisiä

Liittohallitus kokoontui torstai-iltana. Alku otettiin toiminnanjohtajan tilannekatsauksesta, jossa kävi ilmi, että tilinpäätös 2023 alkaa valmistua. Eikä se ole ollenkaan hyvä. Tarkkaa lukemaa ei vielä ole, mutta puhumme useamman kymmenen tuhannen euron miinusmerkistä. Henri eritteli syitäkin: jo muutaman vuoden tappiotrendi sekä OKM:n tukien noin 25 000 euron palautukset, jotka kuuluivat oikeasti vuodelle 2022. Tappion määrä on meille jonkinmoinen yllätys, sillä varsinainen toiminta viime vuosina on ollut hyvin samanlaista. Erot tulevat lähinnä valtion ja EU:n tuista.

Asiaan on jo työvaliokunnassa ja kuluvan vuoden budjetissa ja sen seurannassa reagoitu. Vaikka ihan täysstoppia ei tarvitsekaan tehdä, tarkan euron ajat ovat ehdottomasti käsillä. Tälle vuodelle OKM:n yleisavustuksemme laski melkein 5 000 euroa, joten toivomme kovasti, että muut tukihakemuksemme onnistuvat. SUEK:n arviossa emme menestyneet kovin hyvin ja käytössä oli myös yleinen kolmen prosentin leikkuri. Ensi vuoden arvioinnissa vastuullisuuden merkitys tulee edelleen olemaan iso, joten niiden asioiden on oltava kunnossa.

Henri totesi myös, että Heikki Kiiskisen kanssa on tehty uutta maajoukkuepelaajien videosarjaa. Positiivista on sekin, että liiton hiihtolomaleirit ovat vetäneet hyvin ja myös aikuisten osalta. Henri on lisäksi keskustellut ISTV:n ja Ruudun kanssa henkilökohtaisia SM-kisoja striimausta/kuvaamista ajatellen.

Valiokuntakuulumisien aluksi todettiin, että Asko Rasinen on lupautunut sääntö- ja tuomarivaliokunnan vetäjäksi ja Mika Räsänen hoitaa vastaavaa pestiä valmennusvaliokunnassa. Valiokuntien kokoonpanot on päivitetty liiton sivuille.

Uusi nuorisovaliokunta on sekin koossa ja toiminnanjohtaja päivittää sen mainion kokoonpanon liiton sivuile heti kun on valmista. Myös vastuullisuusvaliokuntaan on halukkaita, Hallituksesta Mika Pyykkö toimii edellisen ja Juha Julmala jälkimmäisen kummina.

IT-valiokunnan Jyrki Nummenmaa totesi, että valiokunta on uusiutunut ja nyt on sekä ”koodaajia että käyttäjiä”. On myös puhuttu liiton IT-strategiasta, jota varten suunnitellaan avointa seuraillan tapaista tapahtumaa kaikille. Webwelhoa ja ratingia on vähän taas viety eteenpäin ja Suomisportin käyttöönotostakin on puhuttu. Mutta halukkaat pääsevät siis puhumaan näistä asioista varmasti!

Puheenjohtaja totesi, että työvaliokunta on kokoontunut jo mainitun talouden osalta sekä strategian valmistelutyössä, josta lisää myöhemmin. Sonja jatkoi huippu-urheiluvaliokunnan asioissa, että Benedek Oláh sai paikan Singapore Smashiin, mutta rankingin kautta Pariisin kisoihin alkaa olla tiukkaa.  Olympiakarsinnat ovat Sarajevossa toukokuussa. Jimi Koivumäki on Romaniassa leirillä kuun vaihteessa. Ramona Betz pelasi varsin hyvin U21 EM-kisoissa Skopjessa. Lisäksi panimme ilolla merkille, että Maria Girlea on saanut Suomen kansalaisuuden ja on myös edustuskelpoinen. Vielä mainittiin, että Joonas Kivimäki on Busanin MM-kisoissa tuomarina.

Seuravaliokunnan Tero Naumi totesi, että tähänkin valiokuntaan on ollut lisää halukkaita, eli Jyväskylän Henna Södergård. IT-strategiasta on siis tulossa seurailta, jatkossa aiheiksi on myös suunniteltu ChatGPT:n esittelyä sekä hyvän toimintasuunnitelman ja -kertomuksen laatimista.

Kilpailuvaliokunnan Teemu Oinas aloitti Veteraani-SM:n sekanelinpelistä, jossa jouduttiin luovutuksiin. Ikävä asia ehdottomasti, mutta muuten kisat sujuivat aika mukavasti. Sekä henkilökohtaisen että juniori-SM:n kutsut ovat nyt liiton sivuilla. Ratingiin on tehty taas iso päivitys ja nyt homma näyttää toimivan aika hyvin, vaikka perustuukin isolti Jori Haatajan tekemään manuaalisen työhön. Bonuspisteille on kuitenkin suunnitteilla leikkuri kauden päätteeksi. Myös ratingin käytettävyyttä sekä Guruun että Welhoon on valmisteltu, kuten tässä vaiheessa jo ensi kauden kilpailukalenteriakin.

Veteraanivaliokunta on järjestellyt TOP8-kisaa. Valmennusvaliokunta käy edelleen aktiivisia Slack-keskusteluja ja valmistelee valmentajailtaa. Para-asioissa todettin, että ensi kesän junioreiden NETU-kisassa on myös U23-luokka parapelaajille. Lisäksi Juha Julmala viestitti, että sunnuntaina oli avoin paraleiri ja osanottajia kymmenkunta. Valiokunnan kovana tavoitteena on uusien soveltavan pöytätenniksen ryhmien perustaminen. Siihen on luvassa apua Paralympiakomitealta.

Kansainvälisissä asioissa Sonja totesi, että käynnistyvien MM-kisojen yhteydessä on taas normaalit kansainväliset kokoukset eli yleiskokous (jossa Esko edustaa) sekä ”valtuusto” (jossa Sonja on jäsen) ja myös NETU-tapaaminen.

Strategiaprosessin käynnistyksestä toiminnanjohtaja sanoi, että olemme siirtymässä rullaavaan strategiaan. Alkukeväällä on kartoitusvaihe, jossa selvitellään pöytätenniksen asemaa liikuntakentässä ja niin sisä- kuin ulkopuolisten silmin. Kevätliittokokouksen yhteydessä on strategiatyöpaja seuroille, lisenssipelaajille tehdään kysely ja maajoukkuepelaajat haastatellaan. Tiedonkeruun pohjalta luodaan uusi strategia loppukesän ja alkusyksyn aikana. Valmista hyväksyttäväksi pitäisi siis olla syysliittokokouksessa.

Henri harmitteli vielä, että tilinpäätös 2023 ei ole vielä valmis. Toimintakertomusta valmistellaan jo totutusti valiokuntien puheenjohtajien voimin. Kevätliittokokouksen ajankohdaksi suunniteltiin alustavasti PT Espoon GP-kisaviikonlopun lauantaita huhtikuussa.

Pöytätennis-lehti 1/24 ilmestyy henkilökohtaisten SM-kisojen jälkeen ja digitaalisena. Todettakoon, että Lehtiluukun kautta lehti on myös tulostettavissa.

Veteraanien NETU-kisan projektipäällikkönä toimiva Sonja totesi, että ilmoittautumisia on tällä hetkellä jo yli 200. Valmistelutkin ovat ainakin kohtuullisella mallilla, mutta tuomareiden suhteen riittää tietysti pientä huolta. Kotimaiset osanottajat pitäisi myös saada joukolla mukaan!

Vielä hallitus päätti alustavasti, että Para Finland Openia anotaan vuodelle 2025 – tänä vuonnahan kisaa ei saatu kansainväliseen kalenteriin järkevästi mahtumaan. Alustavasti olemme suunnitelleet ajankohdaksi huhtikuuta. Sonja neuvottelee Pajulahden kanssa ja puhuu asiasta myös Busanissa ITTF:n Tina Crottan kanssa.

Hallitus kokoontuu seuraavan kerran keskiviikkona 27. maaliskuuta.

Väärä ottelujärjestys on ollut käytössä viiden pelaajan pooleissa

Edit: Lisäys

Sääntökirja kertoo näin. Tiedän sen, ettei neljän poolin ottelujärjestyksessä ollut muuta viisautta kuin se, että se oli tarkoitettu sellaista luokkaa varten, jossa oli vain yksi pooli. Siksi finaali viimeiseksi.  Mitään pooliluokkiahan ei silloin ollut missään.  Minähän nuo ottelujärjestykset sääntökirjaan kirjoitin noin 40 vuotta sitten. 10 pelaajan poolin järjestys tuli TOP-10:stä, mutta muut taisin ottaa Starin sisäisten kilpailuiden kaavioista, jonne ne olin kehittänyt.  Huomatkaa muuten tuo punaisella ympäröity teksti. Se on lisätty joskus myöhemmin  ja vastaa juuri aikomaani kokeilua.

Viiden pelaajan poolin ottelujärjestys

Olen ihmetellyt viiden pelaajan poolin ottelujärjestystä jo pitempään. Siinä kun pelejä ei voi jakaa kahdelle pöydälle mukavasti, kun sama pelaaja (pelaaja nro 4) pelaa kummassakin kolmannen kierroksen ottelussa. Mutta eihän näin oikeasti olekaan. SPTL.n sääntöjen mukaisessa järjestyksessä ottelut voi jakaa ilman ongelmia kahdelle pöydälle. Vastaava poolikaavio löytyy SPTL:n sivuilta tästä osoitteesta:

http://www.sptl.fi/sptl_uudet/wp-content/uploads/2016/09/Kaaviot_kasintehtyihin_tuloksiin.xls

En ole vaan muistanut koskaan ajatella asiaa tehdessäni seuraavan kilpailun arvontaa. Olen vain kopsannut viiden pelaajan poolin edellisestä kilpailusta. Mutta nyt asia tuli puheeksi myös sekä Wega Maljassa että Turun Tähtikisoissa. Juuri siksi, että pelien jakaminen kahdelle pöydälle oli vaikeaa.

Virheellinen viiden pelaajan poolikaavio on peräisin PT-Gurusta, ja kaavio on lähtenyt kiertoon 2015 tai vähän aiemmin. Nimittäin vuoden 2015 Starin Syksyn startissa oli jo käytössä virheellinen kaavio. En enää varmuudella muista, mistä sen olin ottanut. Mutta muistaakseni SPTL:n vanhoilla sivuilla jaettiin mallikaavioita tai ne tuli emailina kilpailuvaliokunnalta.

Seuraavassa kuvassa on verrattu oikeaa, sääntöjen mukaista ottelujärjestystä laajassa käytössä olevaan PT-Gurun järjestykseen.

PT-Gurun kaaviolla pelataan siis kolmannella kierroksella ottelut 3-4 ja 1-4. Ei voi jakaa kahdelle pöydälle. Lisäksi pelaaja 4 pelaa vain yhden ottelun neljän ensimmäisen pelin aikana, mutta sitten hän pelaa kolme peliä seuraavan neljän kierroksen aikana.

Ehdotan, että kaikki ottavat käyttöön oikean viiden pelaajan kaavion!

Neljän pelaajan poolin ottelujärjestys

Myös neljän pelaajan poolien ottelujärjestyksessä on ongelma. Mutta ei tekninen vaan mentaalinen ongelma. Eli siinä pelataan viimeisenä ottelu 3-4, joka on tavattoman usein tarpeeton ottelu jatkoon pääsyä ajatellen. Niinpä pelaajalla nro 3 on vain rajallinen motivaatio taistella viimeisessä pelissä, koska paikka kahden parhaan joukossa ei ole enää mahdollinen. Mutta pelaajalla nro 4 on iso motivaatio taistella itselleen ratingpisteitä! Niinpä olen havainnut, että pelaaja 4 voittaa viimeisen pelin kohtuuttoman usein.

Siksi STARPRINGissä kokeillaan ottelujärjestystä, jossa toinen ja kolmas kierros vaihtavat paikkaa. Näin poolin ”finaali” 1-2 kylläkin pelataan jo toisella kierroksella. Mutta sen sijaan pelaajat 2-3 ratkaisevat (yleensä) toisen jatkopaikan viimeisellä kierroksella. Myös pelaajien 1 ja 4 välisessä ottelussa on kummallakin motivaatiota.

Tätä järjestystä käytetään ainakin WTT:n nuorten turnauksissa. Katso esimerkiksi  WTT Youth Contender Vila Real 2024 -turnauksen poolit. Mutta varmaan ihan samasta syystä. Halutaan pitää ottelut merkityksellisinä loppuun asti.

Kuukauden pingisteko tammikuu 2024: Ramona Betzin hyvät tulokset U21 EM-kilpailuissa

Kuukauden pingisteko tammikuu 2024: Ramona Betzin hyvät tulokset U21 EM-kilpailuissa

Ramona Betzin hyvät otteet U21 EM-kilpailuissa Makedonian Skopjessa kiinnittivät kilpailuvaliokunnan huomion tammikuussa. Ramona pelasi upeasti kaksinpelin alkulohkosta jatkopeleihin 32 parhaan pelaajan joukkoon. Lohkovoittokaan ei ollut kaukana, koska Ramonan ainoa tappio tuli ranskalaispelaajalle tiukan viisieräisen jälkeen.  Ramona pelasi itävaltalaisen parinsa kanssa myös sekanelinpelissä 32 parhaan parin joukkoon. Jatkolohkossa Ramona sai pelata kolme paras seitsemästä ottelua Euroopan kärkipelaajia vastaan. Vastus oli kovaa, mutta tästä saatu kokemus on arvokasta jatkoa ajatellen.

Kilpailuvaliokunta toivottaa Ramonalle tsemppiä treeneihin Saksassa ja toivoo kehityksen jatkuvan positiivisena. Ramona nähdään Suomessa pelaamassa seuraavan kerran Tampereella henkilökohtaisissa SM-kilpailuissa maaliskuun lopulla.


Aikaisemmat kuukauden pingisteot:

Joulukuu 2023: ETTU:n Europe Trophyssa suomalaismenestystä
Marraskuu 2023: Jimi Koivumäki, kaikkien aikojen nuorin A-luokkien SM-kultamitalisti
Lokakuu 2023: Lassi Lehtola ilmiliekeissä
Syyskuu 2023, Mika Räsäsen panos suomalaisen pöytätenniksen hyväksi

Kesä 2023, Aktiivinen pingiskesä kesäleireillä
Huhtikuu-Toukokuu 2023, Kauden 2022/2023 aktiivisimmat kilpapelaajat
Maaliskuu 2023: 13-15 Junioreiden SM kilpailut
Helmikuu 2023, Starin kilpailut Helsingissä
Tammikuu 2023, Veteraanien supermenestys Omanissa

Joulukuu 2022, PTS Sherwoodin starttikilpailu
Marraskuu 2022, Aino Tapolan MM-hopea
Lokakuu 2022, PT Jyväskylä ja Suomen makein pingishalli
Syyskuu 2022, Joonas Kivimäki ja Asko Rasinen kv-tuomaroinneissa
Elokuu 2022, Xisheng Cong, korvaamaton apu

Kesäkuu 2022, Kosken kesäleiri 2022 oli menestys
Toukokuu 2022, PT-Helsingin SM-sarjan mestaruus kaudella 2021/2022
Huhtikuu 2022, Juho Kahloksen nopea nousu junioreiden kärkikaartiin
Maaliskuu 2022, Marina Donnerin kolme SM-kultaa ja mukaantulo naisten maajoukkuetoimintaan
Helmikuu 2022, Leonid Pullinen, LPTS

Joulukuu 2021, PT Jyväskylä palasi vahvasti kilpailukartalle
Marraskuu 2021, Junioriryntäys Ylivieskan kansallisissa kilpailuissa
Lokakuu 2021, Esa Kanasuo SM-mitalirohmuna
Syyskuu 2021, Benedek Olah jättiläisiä kaatamassa
Elokuu 2021, PTS Sherwoodin junnustartti Keravalla

Touko-kesäkuu 2021, PT Jyväskylä ja PT 75 panostamassa junioritoimintaan seuratuella
Marras-joulukuu 2020, Asko Rasinen Champions Leaguen finaaliturnauksessa tuomarina
Lokakuu 2020, Perhe Ikolat
Syyskuu 2020, Aaro Mäkelän suoritukset Para-SM:ssä

Kesä 2020, OPT-86:n pöytätennishalli – 1000m2 pöytätenniksen ilosanomaa

Huhtikuu 2020, Pongfinity – somepingiksen keihäänkärki
Maaliskuu 2020, Yumo Luon paluu naisten Suomen Mestariksi
Helmikuu 2020, Kaksoset SM-finaalissa (Matias ja Rasmus Vesalainen)
Tammikuu 2020, PT-60, Rovaniemi

Aikaisemmat kuukauden pelaajat:

Joulukuu 2019, Benedek Olah, SeSi
Marraskuu 2019, Aino Tapola, PT Espoo
Lokakuu 2019, Juhana Tuuttila, OPT-86
Syyskuu 2019, Joona Räsänen, HIK-pingis

Kesäkuu 2019, Leonid Pullinen, LPTS
Toukokuu 2019, Jani Jormanainen, PT Espoo
Huhtikuu 2019, Benedek Olah / Alex Naumi SeSi / KoKa
Maaliskuu 2019, Alisa Sinishin, PT Espoo
Helmikuu 2019, Turo Penttilä, HIK-pingis
Tammikuu 2019, Julius Muinonen / Leo Kivelä, LPTS
Joulukuu 2018, Samuli Soine, TIP-70
Marraskuu 2018, Esa Kanasuo, KoKa
Lokakuu 2018, Aleksandra Titievskaja, PT Espoo
Syyskuu 2018, Miikka O’Connor, PT 75

Toukokuu 2018, Sam Khosravi, KoKa
Huhtikuu 2018, Vili Kinnunen, TIP-70
Maaliskuu 2018, PT Espoo (joukkue)
Helmikuu 2018, Risto Jokiranta, SeSi
Tammikuu 2018, Toni Soine, PT Espoo
Joulukuu 2017, Aleksi Räsänen, PT Espoo
Marraskuu 2017, Alex Naumi, KoKa
Lokakuu 2017, Esa Miettinen, TIP-70 ja Ismo Lallo, TuKa
Syyskuu 2017, Lauri Hakaste, MBF

Toukokuu 2017, Anna Kirichenko, PT Espoo
Huhtikuu 2017,  Arttu Pihkala, PT Espoo ja Noah Steif, MBF
Maaliskuu 2017, Pedram Moradabbasi, OPT-86 ja Veikka Flemming, KoKa
Helmikuu 2017, Matias Vesalainen, KoKa
Tammikuu 2017, Sam Khosravi, KoKa
Joulukuu 2016, Aleksi Laine, Por-83
Marraskuu 2016, Janina Ågren, OPT-86
Lokakuu 2016, Benedek ”Pentti” Olah, SeSi
Syyskuu 2016, Joonas Kylliö, TIP-70

Toukokuu 2016, Arttu Pihkala, PT Espoo
Huhtikuu 2016, Pentti Olah, SeSi
Maaliskuu 2016, Sam Li, PT Espoo
Helmikuu 2016, Anna Kirichenko, PT Espoo
Tammikuu 2016, Aleksi Räsänen, PT Espoo
Joulukuu 2015, Arttu Pöri, TIP-70
Marraskuu 2015, Markus Perkkiö, OPT-86
Lokakuu 2015, Esa Miettinen, TIP-70 / Ismo Lallo, TuKa
Syyskuu 2015, Aleksi Hyttinen, JPT

Toukokuu 2015, Veeti Valasti, KoKa
Huhtikuu 2015, Pentti Olah, SeSi
Maaliskuu 2015, Annika Lundström, MBF
Helmikuu 2015, Mika Sorvisto, OPT-86
Tammikuu 2015, Carina Englund, ParPi
Joulukuu 2014, Joonatan Khosravi, TIP-70
Marraskuu 2014, Alex Naumi, KoKa
Lokakuu 2014, Jaakko Juutinen, OPT-86
Syyskuu 2014, Pentti Olah, SeSi

Toukokuu 2014, Kai Merimaa, Wega
Huhtikuu 2014, Matias Ojala, TuPy
Maaliskuu 2014, Roni Kantola, TuKa
Helmikuu 2014, Riku Anttila, Atlas
Tammikuu 2014, Pinja Eriksson, MBF
Joulukuu 2013, Pauli Hietikko, PT Espoo
Marraskuu 2013, Roope Kantola, TuKa
Lokakuu 2013, Alex Naumi, KoKa
Syyskuu 2013, Toni Soine, PT Espoo

Toukokuu 2013, Annika Lundström, MBF
Huhtikuu 2013, Pentti Olah, SeSi
Maaliskuu 2013, Viivi-Mari Vastavuo, MBF
Helmikuu 2013, Johan Nyberg, PT Espoo
Tammikuu 2013, Tatu, Toni ja Terho Pitkänen, Wega
Joulukuu 2012, Akeem Adewole, Star
Marraskuu 2012, Markus Myllärinen, TuKa
Lokakuu 2012, Patrik Rissanen, KuPTS
Syyskuu 2012, Roope Kantola, TuKa

Toukokuu 2012, Miikka O’Connor, MBF
Huhtikuu 2012, Elli Rissanen, Por-83
Maaliskuu 2012, Aleksi Mustonen, TIP-70
Helmikuu 2012, Otto Tennilä, PT 75

Kevään startti 13-14.1.2024 – Raportti

Raportti on nyt valmis!

Harvemmin Starin kilpailuiden miesten kaksinpelin palkintokuvaan kätkeytyy kolme kaksinpelin Suomen mestaruutta kuten nyt!

Seuraavan Star Tour -kilpailun kilpailukutsu

Seuraavan Star Tour -kilpailun eli STARPRINGin kilpailukutsu löytyy täältä:

https://www.sptl.fi/sptl_uudet/?p=47466

Tervetuloa!

Kevään starttiin tuli pelaajia todella paljon!

Ilahduttavasti pöytätennisaktiivit aloittivat myös kevätkauden pirteästi ja Kevään startti tuli ihan täyteen ja muutama pelaaja liikaakin tuli hyväksyttyä mukaan. Ei sille vaan voi mitään, kun halukkaita on niin paljon!

Pelaajien määrä eli lopussa ylös ja alas. Lopussa sairastapauksia ja muita poissaoloja tuli niin paljon, että 150 pelaajasta jäätiin. Kuitenkin pelaajia oli 144, mikä on toki erinomaisen hyvä määrä.

Eri pelaajia oli siis 144 ja startteja kahtena päivänä 260.  Lukemat olivat lähes samat kuin vuosi sitten (132/258). Pelaajien suurempi määrä selittyy varmaankin osittain nelinpeleillä, joita moni tuli pelaamaan ainoana luokkana.

Eri seuroja oli 28. Otteluita pelattiin 520, joista jatkokaavioissa 106.

Kilpailut loppuivat lauantaina kello 22:14 ja sunnuntaina klo 18:20.

Videot kilpailuista

Kaikki kilpailun videot laitetaan YouTubeen. Jokaisella neljän pöydän rivillä oli oma kamera.

Videoiden otsikko YouTubessa on muotoa ”Saturday’s stream , part 2 (Kevään startti 13-14.1.2024)”.

YouTube-kanavan osoite:

https://www.youtube.com/@ArtoLuukkainen

Tässä kuitenkin suorat linkit striimivideoihin:

Lauantai, osa 1 (pöydät 1-4)
Lauantai, osa 2 (pöydät 1-4)
Lauantai, osa 3 (pöydät 5-8)
Lauantai, osa 4 (pöydät 5-8)
Lauantai, osa 5 (pöydät 9-12)
Lauantai, osa 6 (pöydät 9-12)

Sunnuntai, osa 1 (pöydät 1-4)
Sunnuntai, osa 2 (pöydät 5-8)
Sunnuntai, osa 3 (pöydät 9-12)

Naisten ja tyttöjen määrä

Naisia ja tyttöjä oli mukana vain 7 eli 4,9 % pelaajista. Surullinen lukema, mutta se kuvastaa ikävällä tavalla Etelä-Suomen tilannetta. Vaikka naisia onkin, he eivät käy kilpailuissa.

Suurimmat seurat

Ja jälleen kärkikaksikko vaihtoi paikkaansa. Nyt PT Espoo ohitti  TIP-70:n ja nousi ykköseksi 24 pelaajallaan. Ilman poisjääntejä lukema olisi ollut jopa 28. Kerava ja PTS Sherwood nousi MBF:n ohi kolmanneksi 14 pelaajallaan. Todella upeaa! Myös Atlaksen ja TuPy:n pelaajisto oli hyvin liikkeellä. Ja koskahan on PT 75 viimeksi osallistunut näin suurella joukolla Ruskeasuon ei-SM-kilpailuihin? Kahdeksan pelaajaa! Helsinkiläisseurojen pelaajien määrä oli 22  eli 15,3 % osallistujista.

Tässä on seurojen TOP-10 osanottajamäärän mukaan:

Parhaat seurat

PT Espoo palasi mitalitilaston ykköseksi sijalta neljä. Yhteensä peräti 19 palkintosijaa! TIP-70 puolestaan nousi sijalle kaksi kaukaa seitsemänneltä sijaltaan, kun nyt tuli ykkössijojakin mukavasti. Mutta kolmannelta sijalta löytyy todellinen ilonaihe eli PTS Sherwood! Sherwoodin nuoret pelaajat (nelinpelissä myös yksi isä) veivät upeasti kolme ykkössijaa ja neljä kolmossijaa Keravalle! Hei, hei, hei, Sherwood! MBF otti neljännen sijan. Helsinkiläisseurojen menestys 5-3-4 oli viime kertaa (3-6-7) parempi.  19 seuraa sai pelaajansa palkinnoille.

Junioreita oli kohtuullisen paljon

Juniori-ikäisiä (2005 ja nuoremmat) oli mukana 43 eli 29,7 %. Vaikka joku 50 % vaikuttaa olevan edelleen tavoittamaton määrä, sali vaikutti nuorekkaalta. Ehkä siksikin, että nuoret menestyivät hyvin.

Menestynein pelaaja kaudella 2023/2024

Star Tourin viiden osakilpailun jälkeen jo 265 pelaajaa on päässyt pisteille ”Menestynein pelaaja kaudella 2023/2024” -kilpailussa. Andrei Räisänen jatkaa edelleen kärjessä M-2100-luokan ja Miesten nelinpelin ykkössijojen turvin. Toisena tulee perässä Jaimielee Enriquez, joka jäi nyt vähän jälkeen, koska ei pystynyt voittamaan kumpaakaan finaaliaan.

PTS Sherwoodin nuoret Noel Metsätie ja Eeka Vihreälaakso nousivat jo TOP-8:aan!

Luokkavoitosta saa 10 pistettä, toisesta sijasta kuusi, kolmannesta sijasta neljä, sijoista 5-8 kaksi ja sijoista 9-16 yhden pisteen. Nelinpeleissä kummatkin pelaajat saavat täydet pisteet. Pisteitä ei saa sinä päivänä, jolloin on heitellyt mailaa tai on käyttäytynyt muuten olennaisen huonosti.

Seuraavassa taulukossa on kilpailun TOP-20 Kevään startin jälkeen:

Kaikkien pelaajien pisteet näkyvät täällä:

Menestynein pelaaja 2023/2024

Star Gives Back

Kuten aiemmin on kerrottu, Starin kisojen tuottoja käytetään eri tavoin Suomen pöytätenniksen hyväksi.

Star on nyt mukana kahdeksassa eri ”projektissa”, joista yksi on jo päättynyt.

Yhteensä rahaa on käytetty 2081,82 euroa.

Viisieräisten otteluiden määrä

Yhteensä pelattiin 116 viisieräistä ottelua. Se merkitsee 22,3 % otteluista. Jossakin vaiheessa tuntui, että nyt tulee ennätys, mutta lopulta lukema onkin kaksi prosenttiyksikköä alempi kuin kahdessa aiemmassa kilpailussa.

Tässä pelattiin kuitenkin kivasti viisieräisiä:

Miesten kaksinpelissä mukana kolminkertainen Suomen mestari

Miesten kaksinpeliin starttasi myös vuosien 2004, 2008 ja 2010 Suomen mestari Mika Räsänen. Siitä syntyi keskustelu, milloin hän on viimeksi osallistunut Starin kilpailuihin. Sehän piti toki selvittää Starin arkistoja penkomalla. Lopulta se edellinen Starin kilpailu löytyi 29 vuoden takaa eli vuodelta 1995.  Siis Starin kansalliset 26.3.1995. Kärkipelaajien läsnäolon selityksenä oli se, että MK:n ykkönen sai 1000 markkaa ja kakkonen 500 markkaa. Nykyrahassa 274 ja 137 euroa. Taisi olla niin, että jotkut GP-kilpailut peruuntuivat ja Star lupautui järjestämään korvaavan luokan Miesten GP -luokalle.

Kiitos Kristian Tienhaaralle

Lämmin kiitos Kristian Tienhaaralle siitä, että hän tuli auttamaan minua salin laittamisessa perjantaina. Näin siihen meni vain tunti, johon normaalisti menee kaksi tuntia. Hän olisi tullut mukaan itse kilpailuihinkin mutta sairastui viime hetkellä. Mutta ihan hyvin se meni siitä huolimatta. Kirjoitin valtaosan tuloksista vasta kilpailuiden jälkeen. Lauantaina Hyvinkään ABC:llä, jossa kävin syömässä lounaan klo 23!

Kiitokset jälleen kaikille

Lämmin kiitos myös kaikille pelaajille ja taustahenkilöille. Olitte mukana luomassa hienoa viikonloppua jälleen kerran! Kaikki osanottajat alkavat olla jo pro-tasolla niin, että kilpailut sujuvat aika jouhevasti.

MK

Miesten kaksinpeli on muuttunut hieman drive in -luokaksi, koska moni pelaaja ilmoittautuu siihen kovin myöhään. Siis arvonnan jälkeen. Kaikki tekee mieli ottaa mukaan, koska on se hyvä, että luokka on mahdollisimman kovatasoinen. Määrääkin tarvitaan, jotta mahdollisiman iso isa rahapalkinnoista tulisi katettua osanottomaksuilla. On huomattava sekin, että sitä kautta kerätään yleensä varoja myös naisten kaksinpelin palkintoihin. Tällä kertaa NK jouduttiin kuitenkin peruuttamaan.

Ehkä jatkossa tämän luokan arvonta pitää julkaista vasta perjantaina? Nythän arvonta meni uusiksi monta kertaa, kuten pelaajat hyvin tietävät.

Lopulta MK:ssa oli mukana sopivasti 16 pelaajaa eli neljä neljän pelaajan poolia. Valitettavasti yksi pelaaja kuitenkin jäi sitten pois kolme tuntia ennen luokan alkua, joten yksi pooli muuttui kolmen pelaajan pooliksi. Tylsää! Siinä vaiheessa en vaan jaksanut enää ajatella luokan arvontaa uudelleen viiden pelaajan pooleja käyttäen. Se oli vaan henkisesti liikaa toisen kilpailupäivän aamuna!

A-poolissa klassikko-ottelu Elmo Räsäsen (2040) ja Andrei Räisäsen (2030) välillä päättyi Räisäsen voittoon. Tietysti 3-2. Räsänen johti jo 2-1 ja neljäs 11-13. Näin Räisänen poolikakkosena jatkoon.

Myös B-poolissa poolin kolmossijoitettu Vladyslav Matyko (1977) voitti kakkossijoitetun Janne Jokisen (2049). Luonnollisesti 3-2. Viides 12-10 Jokisen johdettua erin 2-1. Matyko siis jatkoon poolikakkosena.

D-poolissa vaihtui ykkös- ja kakkossijoitetun paikka, kun Jimi Koivumäki (2137) voitti Mika Rauvolan (2169). Rauvola johti erin 2-1, mutta sitten erät Koivumäelle 12-10, 12-10.

Kahdeksan pelaajan jatkokaaviossa mentiin tarkkaan sijoitusten mukaan. Ei yllätyksiä. Paitsi finaalissa,  missä Mika Räsänen (2352) voitti Lassi Lehtolan (2373) 3-0. Mutta ehkä se ei silti ollut varsinainen yllätys. Semifinaalissa Jimi Koivumäki pelasi ihan mukavasti Lehtolaa vastaan häviten 1-3. Vielä mielenkiintoisemmaksi olisi mennyt, ellei Lehtola olisi saanut hiuksenhienoa kanttisoria neljännen erän 10-9-tilanteessa vastauksena Koivumäen lujaan hyökkäyslyöntiin.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Lassi Lehtola (PT Espoo), luokkavoittaja Mika Räsänen (PT Espoo), kolmanneksi sijoittuneet Jimi Koivumäki (TIP-70) ja Juho Kahlos (TIP-70).

MK-2100

Pelaajia oli 13, joten poolit menivät 4+4+5.

A-poolissa ikävähkötyylinen Thomas Hallbäck (1745) otti pienen yllätysvoiton ja nousi poolikakkoseksi voittamalla Ilari Sellin (1797) 3-2. Selli johti erin 2-1 mutta viides Hallbäckille 11-9. Myös C-poolissa vaihtui toinen jatkoon menijä, kun Otto Suokas (1718) voitti Mia Kellowin (1791) 3-1. Myös C-poolin häntäpäässä pelattiin ratingin vastaisesti, kun Jyri Nyberg (1514) voitti Jari Homasen (1603) 3-0.

Otto Suokas jatkoi yllätyksiään jatkokaaviolla, jossa hän voitti ensin John Enriquezin (1771) 3-1 ja sitten koko luokan ykkössijoitetun Leonid Pullisen (2061) 3-2.

Vladyslav Matyko selvitti Hallbäckin kvartassa vaikka oli erin 0-2 tappiolla. Hän johti semifinaalissa myös kakkossijoitettua Andrei Räisästä erin 2-1, mutta Räisänen nousi 3-2-voittoon. Finaalissa hän voitti Otto Suokkaan 3-0.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Otto Suokas (PT Espoo), luokkavoittaja Andrei Räisänen (MBF) ja kolmanneksi sijoittunut Vladyslav Matyko (HUT). Toinen kolmanneksi sijoittunut Leonid Pullinen (TIP-70) puuttuu kuvasta.

M-2000

Luokassa oli määrä olla 10 pelaajaa ja kaksi viiden pelaajan poolia. Mutta yksi pelaaja joutui jäämään pois, joten poolit menivät 4-5.

A-poolissa sijoilla 3-4 nähtiin yksi äärimmäisen minimaalinen yllätys, kun Niko Hämäläinen (1592) voitti Sisu Sammalkorven (1598) 3-2. Sammalkorpi johti erin 2-1. B-poolissa  Evgenii Kaliagin (1664) voitti Viatcheslav Abramovin (1678) 3-2 ja  otti poolin kolmannen paikan. Abramov johti erin 2-1.

Jatkokaavio oli Olli Kolin (1888) juhlaa – tosin viisieräisten kautta. Semifinaalissa hän oli 1-2 alla John Enriquezia vastaan, mutta 3-2-voitto tuli neljännen erän 13-11 kautta. Finaalissa ykkössijoitettu Vesa Lappi (1960) johti jopa erin 2-0, mutta todellista läpimurtoa tehnyt Koli voitti 3-2. Jälleen neljännen erän 13-11-thrillerin jälkeen. Lappi oli voittanut omassa semifinaalissaan Ilari Sellin selvin 3-0-numeroin.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Vesa Lappi (Wega), luokkavoittaja Olli Koli (TuPy) ja kolmanneksi sijoittunut John Enriquez (TIP-70).

Ilari Sell (PT Espoo) sai kolmannen palkintonsa jo ennen palkintojenjakoa.

M -1800

Tämä luokka oli hyvin suosittu. Mukaan otettiin lopulta 25 pelaajaa, ja jonotuslistalle jäi kuusi pelaajaa. Lisäksi muutama pelaaja luopui jonotuslistan paikastaan.  Pelaajat jaettiin uhkarohkeasti viiteen viiden pelaajan pooliin. Se tarkoitti kokonaisottelumäärää 59. Vaihtoehtona olisi ollut jako 3×3 + 4×4. Siitä olisi syntynyt 46 ottelua eli 13 ottelua vähemmän. Olisi mennyt kivasti läpi, mutta kun kolmen poolit ovat niin tylsiä. Luokan kesto piteni kuitenkin laskennallisesti ainakin tunnilla. Kyllähän luokka sitten kestikin, koska klo 13:n vuoro hönki klo 17:n vuoron päälle, ja  jatko-otteluita voitiin pelata vain yksitellen. Niinpä luokka päättyi vasta 20.30 eli kolme tuntia myöhässä! Pahoittelut. Asiaan vaikutti paljon se, että toisaalta klo 9:n ryhmä vyöryi klo 13:n päälle eikä M-1800 päässyt alkamaan ajallaan. Viiden pelaajan pooleista tuli positiivista palautetta pelaajilta! Harva tykkää kolmen pooleista.

Muutamia yllätyksiä tietysti nähtiin pooleissa.

A-poolissa Mikko Olli (1563) nousi kolmossijoitetun paikalta pooliykköseksi voittamalla Peter Erikssonin (1568) ja koko luokan ykkössijoitetun Kyösti Kurunmäen (1745).

B-poolissa Mauri Hahtomaa (1537) voitti Otto Suokkaan (1718), Mats Hollmerus (1303) voitti Maris Jansonsin (1577), Pekka Rauvola (1462) voitti Hahtomaan, Rauvola voitti Suokkaan ja Janssons voitti Suokkaan. Lopulta pooliykköseksi nousi poolin kakkossijoitettu Janssons ja poolikakkoseksi nousi neljänneksi sijoitettu Rauvola. Neljä viisieräistä ottelua. Tämä pooli kesti aika kauan.

C-poolissa kolme kärkisijoitettua pelasivat ristiin. Pertti Kainulainen (1556) voitti Sisu Sammalkorven (1598) ja Sammalkorpi voitti koko luokan kolmossijoitetun Mergim  Kelmendin (1708). Lopulta Sammalkorpi meni eräsuhteilla ykkösenä jatkoon ja Kainulainen kakkosena.

D-poolissa toinen jatkoonmenijä vaihtui, kun Jyri Nyberg (1514) voitti Jari Homasen (1603) 3-2.

E-poolissakin pelattiin pahasti ristiin. Tapio Passinen (1514) voitti Esa Ahteen (1555), Ahde voitti John-Axel Stråhlmanin (1654), Axel Visuri (1270) voitti Passisen,  Stråhlman voitti Hannu Tolvasen (1668) ja Visuri voitti Ahteen. Peräti viisi yllätystulosta!  Neljä viisieräistä. Pitkä pooli! Lopulta jatkoon menivät kuitenkin poolin kärkisijoitetut mutta käännetyssä järjestyksessä: Stråhlman ykkösenä ja Tolvanen kakkosena.

Pertti Kainulainen oli jatkokaavion The Yllättäjä, ja se sitten tuhosi hänen M-1650-luokkansa. Kainulainen voitti 16:n joukossa Stråhlmanin, kvartassa Miika Berghällin (1672) ja semifinaalissa Kurunmäen.

Poolissaan kakkoseksi jäänyt Hannu Tolvanen oli liekeissä jatkokaaviolla ja meni semifinaaleihin kahden viisieräisen kautta. Semifinaalissa kaatui yllättäjä Mikko Olli 3-1.

Finaalissa Tolvanen selvitti Kainulaisen 3-1, vaikka neljäs erä olikin tiukka 15-13.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Pertti Kainulainen (PT Espoo), luokkavoittaja Hannu Tolvanen (HUT), kolmanneksi sijoittuneet Mikko Olli (HUT) ja Kyösti Kurunmäki (Wega).

M-1700

Hieman epäonnisessa M-1700-luokassa oli alunperin 12 pelaajaa, mutta aamulla siihen tuli lisättyä 13. pelaaja, joten poolit menivät 4+4+5. Ei siitä viiden pelaajan poolista pitänyt vaikeuksia tulla. Mutta sitten tuli, koska se kestikin 4 tuntia 40 minuuttia. Meni siis pitkälle seuraavan ryhmän puolelle ja sen vihonviimeinen 10. ottelukin piti odottaa, ennen kuin tiedettiiin, kuka menee jatkoon. Ja sitten se viimeinen ottelu oli tietysti viisieräinen ja kesti 33 minuuttia. Ei sinänsä kauhean kauan, mutta tuossa tilanteessa sitä toivoi lyhyempää ottelua.

A-poolissa pelattiin ristiin luokan ykkössijoitetun Viatchesla Abramovin takana, kun Petri Takkavuori (1276) voitti Esa Ahteen (1555) 3-2. Viides 11-9. Kolmesta yhden voiton pelaajasta jatkoon meni Markku Hauhia eräsuhteilla.

B-poolissa vaihtui järjestys kärjessä, kun Jaimielee Enriquez (1557) voitti John-Axel Stråhlmanin (1654) 3-1.

Viiden pelaajan C-poolissa kärkikolmikko pelasi ristiin, kun Timo Akkanen (1537) voitti Peter Erikssonin (1568) 3-1 ja Eriksson voitti Edsel Camantiquen (myös 1568) 3-2. Eräsuhteilla Camantique ykkösenä ja Eriksson kakkosena jatkoon. Loppupäässä vaihtui järjestys, kun Aleksis Välläri (1414) voitti Hegert Lahtin (1438) 3-1. Poolissa pelattiin peräti viisi viisieräistä ottelua! Ei síis ihme, että pooli kesti.

Jatkokaavion kvartoista mainittakoon se, että Markku Hauhia sinnitteli hyvin Camantiqueta vastaan. Johti erin 2-1 mutta sitten erät Camantiquelle 11-8, 11-9.  John-Axel Stråhlman puolestaan sinnitteli semifinaalissa hyvin Viatcheslav Abramovia vastaan. 2-1-johto mutta viides 11-13. Toisessa semifinaalissa Camantique voitti Jaimielee Enriquezin 3-1.  Finaali oli sitten Abramovin hallintaa: 3-0.

Luokka päättyi palkintojenjakoon klo 16.30 eli 2,5 tuntia myöhässä. Viiden pelaajan pooleissa on valitettavasti tämä riski. Mutta voivat ne päättyä 3,5 tunnissakin. Ylimääräistä odottelua oli vain 30 minuuttia.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Edsel Camantique (Atlas), luokkavoittaja Viatcheslav Abramov (TIP-70), kolmanneksi sijoittuneet Jaimielee Enriquez (TIP-70) ja John-Axel Stråhlman (MBF).

M-1650

Luokkaan osallistui mukavasti täydet 10 pelaajaa, joten lauantai-illassa klo 17 alkaen pelattiin kaksi viiden pelaajan poolia.

A-poolissa järjestys meni vähän uusiksi, kun poolin nelossijoitettu Aleksis Välläri (1414) nousi poolikakkoseksi voittamalla Timo Akkasen (1537) 3-1 ja Hegert Lahtin (1438) 3-2.

B-poolissa Pertti Kainulainen ehti valitettavasti pelata vain yhden ottelun, koska hän meni myöhässä olleessa M-1800:ssa finaaliin asti. Niinpä Toivo Ridal nousi hänen takaansa poolikakkoseksi. Yksi yllätystuloskin nähtiin, kun Erkki Virta (1275) voitti Aleksej Kolgan (1355).

Luokan finaaliin menivät kaksi kärkisijoitettua eli Maris Jansons ja Jaimielee Enriquez. Jansons voitti semifinaalissa Toivo Ridalin 3-0 ja Enriquez voitti Aleksis Vällärin 3-0.

Finaalia pelattiin jo yliajalla, kun sali menee kiinni klo 22:00. ”Onneksi” ottelu ei mennyt viidenteen erään, vaan Jansons voitti sen 3-1. Enriquez nousi jo ”uhkaavasti” 7-2:sta ja 10-8:sta 10-10:een viimeisessä erässä, mutta Jansons voitti 12-10. Näin palkintokuva onnistuttiin ottamaan 22:10 ja salista oltiin ulkona 22:15 mennessä, joka oli lisäajan raja.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Jaimielee Enriquez (TIP-70) ja luokkavoittaja Maris Jansons (MBF).

Aleksis Välläri (PT Espoo) sai kolmannen palkintonsa jo aiemmin. Toinen kolmannen palkinnon saanut Toivo Ridal poistui paikalta ilman pokaalia.

M-1600

M-1600 oli iso luokka 22 pelaajallaan. Kaksi kolmen ja neljä neljän poolia. Viiden pooleja ei uskaltanut käyttää, koska ei voinut vaarantaa klo 13:n ryhmää.

B-poolissa Max Koso (1368) voitti Aleksis Vällärin (1414) ja nousi poolikakkoseksi.

C-poolissa pelattiin ristiin. Hannu Majava (1142) voitti Toivo Ridalin (1419) 3-2 ja Ridal voitti Jaimielee Enriquezin 3-0. Muita muutoksia ei tullut järjestykseen kuin se, että Ridal nousi pooliykköseksi ohi Enriquezin.

D-poolissa Juha Pitkänen (1298) nousi poolin kolmossijoitetun paikalta pooliykköseksi voittamalla Hegert Lahtin (1438) 3-2 ja Måns Paulin (1500) 3-1. Lisäksi Ilkka Marttinen (1092) voitti Lahtin. Paul poolikakkosena jatkoon.

E-poolissa Anne Majava (1189) voitti häntäpään ottelussa Sam Londenin (1273) 3-1.

F-poolissa Ossi Rauvola (1462) nousi pooliykköseksi voittamalla Markku Hauhian (1494) 3-0. Axel Visuri (1270) vei toisen jatkopaikan voittamalla myös Hauhian 3-1.

Jatkokaaviolla oli surullista, että jo toisessa kisassa peräkkäin Pekka ja Ossi Rauvola kohtasivat ensimmäisellä kierroksella. Mutta minkäs tekee, kun toinen on poolikakkonen ja toinen pooliykkönen ja ratingit melkein samat. Se lisää tällaisen todennäköisyyttä.  Ossi vei taas voiton 3-2.

Kvartat menivät ratingien mukaan paitsi se oli muutaman pisteen yllätys, että Jaimielee Enriquez (1557) voitti Peter Erikssonin (1568) 3-0.

Semifinaaleissa luokan nelossijoitettu Måns Paul (1500) yllätti ykkössijoitetun Maris Jansonsin (1577) 3-1. Enriquezin voitto Ossi Rauvolasta meni ratingin mukaan.

Enriquez johti finaalia erin 2-1, mutta Paul nousi 3-2-voittoon.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Jaimielee Enriquez (TIP-70), luokkavoittaja Måns Paul (PT Espoo), kolmanneksi sijoittuneet Maris Jansons (MBF) ja Ossi Rauvola (IPT-94).

M-1500

Luokkaan osallistui ihanasti juuri 20 pelaajaa, joten saatiin viisi neljän pelaajan poolia.

Heti tähän alkuun kerron, että luokan voitti Jyrki Virtanen. Hän pyysi kertomaan, että hän halusi omistaa luokkavoiton viime vuonna menehtyneen seurakaverinsa Risto Pohjalahden muistolle. Osallistun sydämestäni Riston, tuon hienon pöytätennisihmisen, muiston kunnioittamiseen. RIP Risto ❤️

Tässä Risto pelaa Staria vastaan kahdeksan vuotta sitten huhtikuussa 2016.

A-poolissa Katrin Looke ja Max Takkavuori pelasivat päivän toisen keskinäisen tiukan viisieräisen. Aiemmin päivällä Takkavuorella oli ollut ainakin yksi ottelupallo viidennessä. Nyt hänellä oli 2-0-eräjohto, mutta taas tappio 10-12 viidennessä. Mutta kumpikaan ei päässyt jatkoon.

B-poolissa Petteri Kauppala (1131) valtasi kolmannen sijan voittamalla Roman Tamilinin (1212) 3-0. Mutta kumpikaan ei päässyt jatkoon.

C-pooli oli yllätyksellinen. Bernd Günther (1306) voitti Hegert Lahtin (1438) 3-0 ja otti poolin ykkköspaikan. Toiseksi jatkoonmenijäksi nousi Philipp Gossmann (992), joka voitti sekä Lahtin että Janne Hietalahden (1184). Myös Hietalahti voitti Lahtin.

D-poolissa ei voi sanoa yllätykseksi sitä, että Timo Myllykangas (1413) voitti Aleksis Vällärin  (1414) 3-2 ja nousi pooliykköseksi. Toisen jatkopaikan otti Juho-Pekka Nenonen (1181), joka onnistui myös voittamaan Vällärin ja tietysti 3-2. Poolissa pelattiin neljä viiden erän ottelua. Pelaajat toimivat kuitenkin erinomaisesti, koska pooli kesti siitä huolimatta vain 2 tuntia 12 minuuttia.

E-poolin yllättäjä oli André Küüsvek (1309), joka voitti Niko Lehtosaaren (1434) 3-2 ja nousi pooliykköseksi. Poolikakkoseksi pelasi itsensä Aki Ruuskanen (1179), joka voitti myös Lehtosaaren ja tietysti 3-2. Tässäkin poolissa pelattiin neljä viisieräistä ottelua. Silti pooli kesti vain tunti 45 minuuttia!

Jatkokaaviossa HäKi koki ns. rauvoloiden kohtalon, kun Jari Tiitta ja Aki Ruuskanen kohtasivat ensimmäisellä kierroksella. Tiitta jatkoon.

Kvartoissa tapahtui kaksi yllätystä. André Küüsvek (1309) voitti Timo Myllykankaan (1413) ja Philipp Gossmann (992) voitti Markku Hauhian (1494), joka oli luokan kakkossijoitettu.

Semifinaaleissa Jyrki Virtanen ja Bernd Günther kävivät kovan kamppailun, jonka Virtanen voitti 3-2. Hänen vastustajakseen tuli Küüsvek, joka pääsi helpommalla Gossmannista.

Finaali oli hurja taistelu, jonka Virtanen voitti 3-1. HäKi:n erittäin äänekäs yleisö loi finaaliin hienon tunnelman muuten tyhjässä hallissa. Kyseessä kun oli kilpailuiden viimeinen peli.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut André Küüsvek (Smash), luokkavoittaja Jyrki Virtanen (HäKi), kolmanneksi sijoittuneet Bernd Günther (PT Espoo) ja Philipp Gossmann (MBF).

M-1400

Luokan 17 pelaajaa piti jakaa pooleihin 3+3+3+4+4. Vähän tylsää.

B-poolissa Ilkka Marttinen (1092) oli liekeissä ja voitti sekä Petteri Kauppalan (1131) että Markku Salon (1322) 3-2 ja nousi pooliykköseksi. Salo piti kakkospaikkansa. D-poolissa pelattiin ristiin, kun kolme pelaajaa päätyi kahteen voittoon. Philipp Gossmann (992) voitti Janne Hietalahden (1184) ja Mikko Rannan (1089). Hietalahti taas voitti Juha Pitkäsen (1298). Näin Pitkänen, Hietalahti  ja Gossmann olivat paitsi tasavoitoissa myös tasaerissä 4-4. Hiuksenhienosti kahdella kärkisijoitetulla oli parhaat pistesuhteet (1,03 ja 1,01), joten lopulta ei tapahtunut mitään yllätyksiä jatkoon menneissä. E-poolissa tapahtui yllätys vain häntäpäässä, kun Eeka Vihreälaakso (1027) voitti Matias Valtosen (1050) 3-2.

Jatkokaavion kvartoissa tapahtui yksi yllätys, kun Joel Koivumäki (1216) voitti Juha Pitkäsen. Koivumäen tie katkesi kuitenkin semifinaalissa yllätystappioon Hannu Majavalle (1142) 1-3. Pascal Gauthier hoiteli ratingin mukaisesti luokan ykkössijoitettuna André  Küüsvekin 3-1.

Finaalissa oli sähköä. Majava eteni jo 2-0-eräjohtoon Pascal Gauthieria vastaan, mutta sitten Gauthier sai oman kämmenpelinsä kulkemaan niin hyvin, että hän nousi lopulta selvään 3-2-voittoon.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Hannu Majava (PT 75), luokkavoittaja Pascal Gauthier (TIP-70), kolmanneksi sijoittuneet André  Küüsvek (Smash) ja Joel Koivumäki (TIP-70). Yksi tyyni maailmanmies ja kolme rehvakkaampaa.

M-1350

Kahdeksan pelaajaan tuli mukaan lauantai-iltaan. Siis kaksi neljän poolia.

Elias Leppänen (1002) teki pitkänäppylällään pahaa jälkeä A-poolissa. Hän voitti Joel Koivumäen (1216) 3-1,  André Küüsvekin (1309) 3-1 ja Mikko  Rannan (1089) 3-2 nousten pooliykköseksi nelossijoitetun paikaltaan. Ranta tosin johti erin 2-0 ja hävisi neljännen 13-15. Poolin ykkössijoitettu Küüsvek poolikakkosena jatkoon.

Myös B-poolissa tuli yllätyksiä. Max Takkavuori (1080) voitti Roman Tamilinin (1212) 3-2 ja Ilkka Urtamon (1121) 3-1 nousten kahdella voitolla lopulta pooliykköseksi. Poolikakkoseksi pelasi Tamilin, joka voitti poolin ykkössijoitetun Petteri  Vattulaisen (1220) 3-2 ja päätyi myös kahteen voittoon. Vattulainen putosi jatkosta hävittyään myös Urtamolle.

Jatkokaaviolla ei juniorit juhlineet enää, kun Leppänen voitti Tamilinin 3-1 ja Küüsvek voitti Takkavuoren samoin 3-1. Näin finaalista tuli A-poolin finaalin uusinta. Tällä kertaa Küüsvek oli oppinut pelaamaan Leppästä vastaan ja voitti 3-1.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Elias Leppänen (PT Espoo), luokkavoittaja André Küüsvek (Smash) ja kolmanneksi sijoittunut Roman Tamilin (PT Espoo).

Max Takkavuori (TIP-70) sijoittui myös kolmanneksi mutta sai palkintonsa ennen palkintojenjakoa.

M-1300

Luokassa oli 12 pelaajaa, joten kolme neljän pelaajan poolia.

A.poolissa Max Takkavuori (1080) voitti Ilkka Marttisen (1092) ja nousi poolikakkoseksi.  B-poolissa Aki Ruuskanen (1179) voitti Katrin Looken (1234) ja nousi tämän ohi pooliykköseksi. C-poolissa pelattiin enemmän ristiin. Markus Strandström (1027) voitti Joel Koivumäen (1218) ja Juuso Anttila (944) voitti Strandströmin. Näin ainoina kahteen voittoon pääsivät Koivumäki ja Juho-Pekka Nenonen. Keskinäisen ottelun perusteella Koivumäki pooliykkösenä jatkoon.

Jatkokaavion toisessa kvartassa nähtiin TIP-70:n sisäinen tulevaisuuden lupausten välinen ottelu. Tällä kertaa Max Takkavuori voitti Joel Koivumäen 3-0.

Semifinaaleissa nähtiin kaksi ratingyllätystä. Katrin Looke  voitti Jari Tiitan (1289) 3-0 ja Max Takkavuori voitti Aki Ruuskasen (1179) 3-0. Näin HäKi:n kaksikko oli ulkona.

Finaali oli melkoinen jännitysnäytelmä. Takkavuori johti viidettä erää jo 10-8 ja jatkoi rohkeaa hyökkäyspeliä, mutta niin vain Looke nousi 14-12-voittoon.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Max Takkavuori (TIP-70), luokkavoittaja Katrin Looke (PT Espoo), kolmanneksi sijoittuneet Jari Tiitta (HäKi) ja Aki Ruuskanen (HäKi).

§

M-1200

Lauantaiaamuna 11 pelaajaa, joten poolit 3+4+4. Jälleen 5+6 olisi vaan ollut mahdoton.

A-poolissa Tomi Juutilainen (986) nousi pooliykköseksi voittamalla Marko Heinosen (998) ja Max Takkavuoren (1080). B-poolissa Eeka Vihreälaakso (1027) otti pooliykkösen paikan voittamalla Matias Valtosen (1050) 3-2. Viides 12-10. C-poolissa poolin kolmossijoitettu Aku Kaura (934) otti toisen jatkopaikan voittamalla Heikki SIltasen 3-2. Viides 11-9. Tuntuu siltä, että viidennet erät eivät enää koskaan pääty jotain 11-5.

Jatkokaavion yläosassa luokan kakkossijoitettu Matias Valtonen korvasi poolissaan kokemansa tappion kahdella voitolla ja meni finaaliin. Semifinaalissa kaatui Tomi Juutilainen 3-0.  Toinen semifinaali oli hurja taistelu. Siinä luokan ykkössijoitettu Max Takkavuori voitti Eeka Vihreälaakson 3-2. Finaalissa Takkavuori voitti kakkossijoitetun Matias Valtosen tiukasti 3-2, viides 12-10.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Matias Valtonen (TuPy), luokkavoittaja Max Takkavuori (TIP-70), kolmanneksi sijoittuneet Tomi Juutilainen (PT 75) ja Eeka Vihreälaakso (PTS Sherwood).

M-1100

Kivasti tässäkin luokassa 12 pelaajaa, joten poolit 4+4+4.

A-poolissa Oulun korkean paikan leiriltä palannut Aku Kaura (934) oli vahvassa iskussa. Mikko Ranta (1089) kaatui poolifinaalissa 3-1. Sitä ennen Kaura voitti Noel Metsätien 36-minuuttisessa taistelussa 3-2.

B-poolissa poolin kolmossijoitettu Alex Huida (863) oli hyvässä vedossa ja nousi pooliykköseksi voittamalla Mika Kolin (1035) 3-2 oltuaan erin 0-2 tappiolla ja Juuso Anttilan (944) 3-0.

C-poolissa kärkikaksikko vaihtoi paikkaansa, kun Elias Leppänen (1002) voitti Heikki Siltasen (1014) 3-1.

Leppänen marssi jatkokaaviolla luokkavoittoon kolmella 3-0-voitolla: Koli, Kaura ja Ranta, joista Koli ja Ranta olivat ratingyllätyksiä. Luokan ykkössijoitettu Ranta korvasi poolitappionsa kahdella voitolla ja meni finaaliin voittamalla semifinaalissa Huidan.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Mikko Ranta (PT Espoo), luokkavoittaja Elias Leppänen (PT Espoo), kolmanneksi sijoittuneet Alex Huida (Por-83) ja Aku Kaura (HäKi).

M-1000

Pelaajia 17, joten poolit 3+3+3+4+4. Paljon mukavampi vaihtoehto 4+4+4+5 ei ollut mahdollinen.

A-poolissa Ilpo Salo (838) nousi poolikakkoseksi voittamalla Lars-Wilmer Stråhlmanin (843) 3-0. B-poolissa Eino Reina (843) valtasi poolin ykköspaikan voittamalla Juuso Anttilan (944) 3-2. Viides erä 14-12! C-poolissa Aku Kaura piti ykköspaikkansa nousemalla 1-2-erätappiotilanteesta viidennen erän 11-9-voittoon Iina Hietalahtea vastaan. E-poolissa Noel Metsätie piti varmasti ykköspaikkansa, mutta toiseksi jatkoonmenijäksi nousi Väinö Saarela (742), joka voitti Raimo Jokitulpon (765) 3-1 ja Noella Stråhlmanin (867) 3-2. Viides erä vaihteeksi 11-7.

Jatkokaavion ensimmäisellä kierroksella nähtiin PTS Sherwoodin sisäinen kamppailu, jossa Iina Hietalahti (844) voitti Noel Metsätien (888) 3-1.

Kvartoissa kohtasi luokan ykkössijoitettu Tomi Juutilainen ja kakkossijoitettu Juusi Anttila, joka tuli peliin poolikakkosena. Juutilainen voitti 3-1.  Yhtään yllätystä ei kvartoissa nähty.

Semifinaaleista toinen oli kova kamppailu. Juutilainen kuitenkin voitti Aku Kauran lopulta 3-2.  Viides oli 11-5, joten lopussa Juutilainen oli selvästi vahvempi. Toisessa semifinaalissa Eino Reina yllätti Marcin Dabrowskin (934) suoraan 3-0.

Näin finaali oli kahden nuoren pelaajan kamppailu. Lopulta Reina nousi ykköspallille viemällä dramaattisen viidennen erän 16-14.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Tomi Juutilainen (PT 75), luokkavoittaja Eino Reina (PTS Sherwood) ja kolmanneksi sijoittunut Aku Kaura (HäKi).

Marcin Dabrowski (TuPy) sai kolmannen palkintonsa ennen palkintojenjakoa.

M-900

Osallistujia oli mukavasti 15, joten pelattiin kolme viiden pelaajan poolia.

A-poolissa kärkisijoitetut jäivät ilman jatkopaikkaa. Jacob Hellgren (830) voitti sekä Jorma Ollikaisen (834) että Martti Kankaan (900) puhtaasti 3-0 ja nousi puhtaalla pelillä pooliykköseksi. Hannu Grönlund (819) voitti Ollikaisen oltuaan erin 1-2 tappiolla mutta sitten 12-10 ja 11-8. Kangasta vastaan Grönlund oli häviöllä jopa erin 0-2 mutta sitten 14-12, 11-9, 12-10.  Kuvioita sotki vähän Tuija Jokinen (796), joka puolestaan voitti Grönlundin 3-1. Mutta Grönlund meni poolikakkosena jatkoon keskinäisen ottelun perusteella, koska hänellä ja Kankaalla oli kaksi voittoa.

B-pooli pelattiin lähes ratingin mukaan. Ainoa muutos oli se, että Mikko Saarinen (820) nousi poolikakkoseksi voittamalla Lars-Wilmer Stråhlmanin (843) 3-0.

C-poolissa ei tullut muutoksia kahteen jatkoon menijään. Noella Stråhlman ykkösenä ja Eino Reina kakkosena jatkoon. Alemmilla sijoilla pelattiin vähän ristiin, kun Juha Ojansuu (721) voitti Harri Lepolahden (801) 3-1. Eräsuhteiden avulla järjestys pysyi kuitenkin ratingin mukaisena sijoilla 3-5.

Jatkokaavion kvartoissa ei nähty yllätyksiä. Semifinaaleissa Jacob Hellgren kuitenkin yllätti 10 pistettä ylempänä olleen Eino Reinan 3-0.  Toinen semifinaali meni ratingin mukaan. Noel Metsätie voitti Noella Stråhlmanin 3-1.

Metsätie jatkoi vahvaa peliään finaalissa, jossa Hellgren kaatui 3-1.

Luokka oli PTS Sherwoodin ja  PT Espoon juhlaa. Molemmilla kaksi pelaajaa neljän joukossa!

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Jacob Hellgren (PT Espoo), luokkavoittaja Noel Metsätie (PTS Sherwood), kolmanneksi sijoittuneet Noella Stråhlman (PT Espoo) ja Eino Reina (PTS Sherwood).

Tämän lauantain alimman luokan 13 pelaajaa oli laitettava kunnon pooleihin eli 4+4+5. Alimmassa luokassa ei koskaan jakoa 3+3+3+4.

A-poolissa Mikko Kangas puolusti luokan ykkössijoitetun paikkaansa kunnialla ja otti pooliykkösen paikan puhtaalla pelillä. Orvo Kattainen pani Kankaan kuitenkin tiukalle. 2-1-eräjohto ja 10-9 neljännessä!

B-poolissa kärkikaksikko vaihtoi paikkaansa, kun Väinö Saarela (742) voitti Luca Solapuron (770) 3-1. Myös häntäpäässä pelattiin ratingvastaisesti, kun Mark Weijers (700) voitti Leo Klemetzin (733) 3-1.

Myös C-poolissa kärjessä tuli yllätystulos, kun Anatolii Popov (742) voitti Raimo Jokitulpon (765) 3-2.

Jatkokaavion toisessa kvartassa nähtiin míkroyllätys, kun Raimo Jokitulppo (765) voitti Luca Solapuron (770) 3-2. Ratingpisteiden suhde 0,994 täsmää hyvin sen kanssa, että eräpisteet menivät tasan 49-49. Toisessa kvartassa Anatolii Popov voitti Artemii Semenovin 3-2 ja viides 14-12. Tässä luokassa pelattiin jatkokaaviossa ns. koko rahalla!

Mikko Kangas jatkoi vahvaa suorittamista semifinaalissa, jossa kaatui Jokitulppo 3-2.  Viides 11-9. Kaavion toisella puolella Väinö Saarela pani paremmaksi. Popov kaatui viidennessä 14-12.

Näin finaali oli kahden TuPy:n pelaajan välinen. Saarela yllätti Kankaan 3-2.  Viides oli jo selvä 11-3.

Tosiaan jokainen jatkokaavion viidestä ottelusta oli viisieräinen!

Kuvassa M-800:n palkittu hymynelikkö. Vasemmalta toiseksi sijoittunut Mikko Kangas (TuPy), luokkavoittaja Väinö Saarela (TuPy), kolmanneksi sijoittuneet kun Raimo Jokitulppo (LPTS) ja Anatolii Popov (PT Espoo).

M-725

Luokan nimeä muutettiin M-720:sta vähän ylemmäksi, jotta pari vähän pelannut pääsisivät mukaan. Lopulta lukuisien poisjääntien jälkeen paikalla oli kuusi pelaajaa, jotka pelasivat yhden kivan poolin. Ne kaksi 725-pelaajaa jäivät pois, mikä alensi luokan tasoa. Jokaiselle siis viisi peliä! Vanhaan aikaan olisivat joutuneet käymään viidessä kilpailussa saadakseen pelata niin monta peliä, jos  olisivat osallistuneet yhteen luokkaan. Viittaan siis aikaan, kun kilpailut pelattiin suoraan cuppina. Häviöstä ulos ja alin luokka vastasi tasoltaan jotain M-1400-luokkaa.

Otteluita on turha käydä sen tarkemmin läpi, koska kenelläkään ei ollut oikeaa ratingia. Maratonin uusi pelaaja Erik Räisänen osoittautui aika vahvaksi tähän luokkaan. Niinpä hän voitti kaikki ottelunsa, ja hänen ratinginsa nousi 741:een. 8-vuotias Milo Lehtosaari (2015) otti vakuuttavasti toisen tilan häviten väin Räisäselle 1-3. Hänkin lensi sitten tästä luokasta ulos, koska rating nousi 730:een. Kolmanneksi pelasi Leo Herold ja neljänneksi Eemil Passinen.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Milo Lehtosaari (TIP-70), luokkavoittaja Erik Räisänen (Maraton), neljänneksi sijoittunut ja kolmas palkinto Eemil Passinen (PTS Sherwood), kolmanneksi sijoittunut ja kolmas palkinto Leo Herold (PT Espoo).

MN

Luokan osallistujaluettelo eli jonkin verran lähes luokan alkuun asti. Mutta hienosti yhdeksän paria oli mukana eli 18 pelaajaa. Parit jaettiin kahteen pooliin 4+5. Eroja tietysti syntyi peleissä, kun parien yhteisratingit vaihtelivat 2748:sta aina 4167:ään. Vain yksi yllätys nähtiin poolien 16 ottelussa. Siinä pari Elmo Räsänen/Katrin Looke (3274) voitti parin John Enriquez/Niko Hämäläinen (3363) 3-0.

Semifinaaleissa ykkössijoitettu pari Jimi Koivumäki/Andrei Räisänen voitti aika vaivattomasti 3-1 parin Vladyslav Matyko/Jari Homanen, mutta kakkossijoitettu pari Vesa Lappi/Kimmo  Lehtonen joutui tiukoille parin Räsänen/Looke kanssa. Tilanne oli viidennessä 10-10. Sen Lappi/Lehtonen kuitenkin väänsi 12-10-voitoksi.

Finaalissa oli numeroiden valossa jännitystä vain toisessa erässä (15-13). Koivumäki/Räisänen marssi 3-0-voittoon.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut pari Vesa Lappi/Kimmo Lehtonen (Wega) ja luokkavoittajapari Jimi Koivumäki/Andrei Räisänen (TIP-70/MBF).

Kolmanneksi sijoittuneet parit saivat palkintonsa jo aiemmin. Vasemmalta Vladyslav Matyko /Jari Homanen (HUT) ja Katrin Looke/Elmo Räsänen (PT Espoo/BF-78).

MN-2200

Tällä kertaa oli vain kaksi nelinpeliluokkaa. Tähän luokkaan osallistui lopulta 13 paria, kun yksi pari jäi tulematta paikalle. Siis 26 pelaajaa.  Poolit 4+5+4.

A-poolissa oli neljä paria. Kuudesta ottelusta peräti viisi oli viisieräinen! Vain kaksi otteluista meni ratingin mukaan. Laitetaan tähän ne neljä yllätysvoittoa:

  • Pari Hietalahti Janne/Hietalahti Iina (2028) voitti parin Nykänen Markku/Kaura Aku (2142) 3-2. Viides 11-9.
  • Pari Siltanen Heikki/Haverinen Ilmari (1768) voitti parin  Londen Sam/Solapuro Luca (2043) 3-1.
  • Pari Hietalahti Janne/Hietalahti Iina (2028) voitti parin Londen Sam/Solapuro Luca (2043) 3-2 oltuaan erin 1-2 tappiolla.
  • Pari Londen Sam/Solapuro Luca (2043) voitti parin Nykänen Markku/Kaura Aku (2142) 3-2. Viides 11-9.
  • Pari Siltanen Heikki/Haverinen Ilmari (1768) voitti parin Hietalahti Janne/Hietalahti Iina (2028) 3-2.
  • Viidennessä viisieräisessä ottelussa pari Nykänen Markku/Kaura Aku voitti parin Siltanen Heikki/Haverinen Ilmari viidennessä 12-10.

Jatkoon menivät lopulta sijoille 3-4 sijoitetut parit Hietalahti Janne/Hietalahti Iina ja Siltanen Heikki/Haverinen Ilmari.

Viiden parin poolissa B oli vain kaksi yllätystä 10 ottelussa.

  • Pari Vihreälaakso Eeka/Metsätie Noel (1915) voitti parin Nuutinen Markku/Kangas Martti (2077) 3-0.
  • Pari Ji Wenxuan/Solapuro Riku (1419) voitti parin Grönlund Hannu/Heinonen. Harri (1628) 3-2.

Näin pari Vihreälaakso Eeka/Metsätie Noel pääsi poolikakkosena jatkoon.

Alunperin viiden parin C-poolista jäi valitettavasti yksi pari pois. Poolissa pelattiin ristiin niin, että kolmella parilla oli kaksi voittoa. Nämä kaksi yllätystulosta nähtiin:

  • Pari Viljamaa Janne/Laine Esko (1892) voitti parin Räsänen Pekka/Gharzouzi Elias (2120) 3-1.
  • Pari Räsänen Pekka/Gharzouzi Elias (2120 voitti parin Koivumäki Sami/Kattainen Orvo (2127) 3-1.

Myös ottelussa Viljamaa Janne/Laine Esko – Reina Eino/Bergman Tuukka oli jännitystä. Päättyi viidennessä 13-11 parin Viljamaa/Laine hyväksi.

Eräsuhteilla poolin kolmanneksi sijoitettu pari Viljamaa Janne/Laine Esko meni ykkösenä jatkoon ja toiseksi sijoitettu pari Räsänen Pekka/Gharzouzi Elias toisena jatkoon. Ykköseksi sijoitettu pari Koivumäki Sami/Kattainen Orvo jäi pooliinsa.

Jatkokaavion toisessa kvartassa pelattiin taas oikein kunnolla. Pari Hietalahti Janne/Hietalahti Iina voitti parin Viljamaa Janne/Laine Esko viidennessä 12-10. Neljäs erä oli 13-11. Toisessa kvartassa pari Vihreälaakso Eeka/Metsätie Noel sai wo:n parista Räsänen Pekka/Gharzouzi Elias.

Semifinaaleissa tuli uusi wo, kun kakkossijoitettu pari Karppinen Rauno/Tarvainen Mikko sai wo:n parilta Hietalahti Janne/Hietalahti Iina. Toisessa semifinaalissa pari Vihreälaakso Eeka/Metsätie Noel selvitti neljännen erän 12-10 paria Siltanen Heikki/Haverinen Ilmari vastaan ja meni finaaliin 3-1.

PTS Sherwoodin nelinpelikoulu jyräsi finaalissakin, jossa pari Vihreälaakso Eeka/Metsätie Noel voitti parin Karppinen Rauno/Tarvainen Mikko 3-1.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut pari Mikko Tarvainen/Rauno Karppinen (NuPS), luokkavoittaja pari Noel  Metsätie/Eeka Vihreälaakso (PTS Sherwood) ja kolmanneksi sijoittunut pari Ilmari Haverinen/Heikki Siltanen (Boom). Toinen kolmenneksi sijoittunut pari Janne Hietalahti/Iina Hietalahti (PTS Sherwoood) poistui paikalta ennen palkintojenjakoa.

Haluatko edistää suomalaista pöytätennistä? Hae valiokuntiin!

Pöytätennisliiton tärkeä kivijalka ovat valiokunnat, joissa monia liiton toimintoja kehitetään ja toteutetaan yhdessä liiton henkilöstön kanssa. Haku vuoden 2024 valiokuntiin on nyt auki. Laita hakemus 7. helmikuuta mennessä.

Eri aihealueisiin jakaantuneet valiokunnat on esitelty alla. Yhdeksän jo aiemmin toimineen valiokunnan lisäksi liittohallitus on päättänyt perustaa kaksi uutta elintä: vastuullisuusvaliokunnan ja nuorten valiokunnan.

Valiokuntatyöskentelystä ei makseta korvausta. Sen sijaan pääset mm. vaikuttamaan liiton toimintaan ja tutustumaan uusiin ihmisiin.

Valiokuntatyöskentelyyn vaadittu aika vaihtelee valiokunnittain. Kiireisin valiokunta on kilpailuvaliokunta (viestittelyä useamman kerran viikossa), kun taas muut valiokunnat vaativat maltillisempaa ajankäyttöä. Valiokuntiin sitoudutaan aina kalenterivuodeksi.

Hae valiokuntiin tämän lomakkeen kautta 7.2. mennessä: https://forms.gle/shXeMRpFLy3CYscb6

Lisätietoja valiokuntatoiminnasta saat sähköpostilla henri.pelkonen@sptl.fi.


Nuorten valiokunta

Mukaan voivat hakea 2000-luvulla syntyneet (s. 2000–2008) nuoret. Tehtävänä on toimia nuorisovaltuuston tyyppisenä liittohallituksen neuvoa-antavana elimenä. Nuoret pääsevät lisäksi konkreettisesti vaikuttamaan mm. liiton viestintään ja markkinointiin.

Vastuullisuusvaliokunta

Valiokunnan työlistalle tulevat liiton vastuullisuusasiat, kuten anti-doping, kestävä kehitys sekä kiusaamis- ja häiritsemistapaukset.

Seuravaliokunta

Valiokunta kehittää tapoja avustaa pöytätennisseuroja ja järjestää mm. seurailtoja.

Kilpailuvaliokunta

Vastaa kansallisesta kilpailutoiminnasta. Työlistalla mm. kilpailukalenterin suunnittelu, sarjatoiminnan pyörittäminen ja ratinglaskenta.

Veteraanivaliokunta

Toimii veteraaniasioista vastaavana elimenä ja organisoi mm. veteraanien arvokilpailujen kilpailumatkoja.

Sääntö- ja tuomarivaliokunta

Päivittää ja tulkitsee liiton sääntöjä sekä vastaa tuomaritoiminnan kehittämisestä.

Huippu-urheiluvaliokunta

Suunnittelee ja valvoo huippupöytätennistä Suomessa. Valiokunnan alaisuuteen kuuluu maajoukkuetoiminta.

IT-valiokunta

Kehittää ja valvoo liiton IT-järjestelmiä, kuten nettisivuja, rating-laskentaa ja kilpailunvetojärjestelmiä.

Valmennusvaliokunta

Kehittää suomalaista pöytätennisvalmennusta ja järjestää mm. valmentajailtoja.

Paravaliokunta

Valiokunta hallinnoi ja kehittää parapöytätennistä. Järjestää mm. parapelaajien SM-kilpailut ja toteuttaa lajinlevitystä.

Työvaliokunta

Edistää ja valmistelee liittohallitukselle tulevia asioita ja päätöksiä. Työvaliokuntaan ei oteta tälle vuodelle enää uusia jäseniä.


Hakulomake