Aihearkisto: Muut

27.-28.11.2021 pelattujen kilpailujen ratingit

Sarjaratingissa on mukana sunnuntain pelit, koska oli turnausviikonloppu. Pelit siis aikavälillä 21.11-28.11.

Mark Usov jatkaa TP-pelaajana ja Christian Liukkonen nostettiin TP-pelaajaksi. TP-pelaaja siis siirtymävaiheen pelaaja, merkintä ratingissa TP (transitional player), saa kaikki pisteet täytenä ilman suurten pistemuutosten leikkuria ja vastustajat saavat voitosta 2 pistettä ja häviöstä lähtee 2 pistettä.
Patrick Rebholz arvioitiin 1650 tasolle Tupyn poolikisoissa. Sarjaturnauksen perusteella aloitusrating nostetaan 1750 pisteeseen ja pisteet lasketaan uusiksi TuPyn poolikisoista lähtien.

Seuraavan viikon julkaisu on hieman poikkeuksellinen, koska OPT-86 itsenäisyyspäivän kilpailut ovat maanantaina 6.12. Lauantain 11.12 julkaisussa ovat sarjan ottelut ajalta 29.11.2021-6.12.2021, mukana siis poikkeuksellisesti myös maanantain sarjapelit. Itsenäisyyspäivän kilpailun rating julkaistaan myös silloin.

3953_sarja

Ratingin_lukuohje_21_22

STARXMAS (C) 12.12.2021 – Kilpailukutsu

HUOM: Jossain kutsun edirointivaiheessa on kutsusta pudonnut pois MK:n ja NK:n palkinnot. Eli samat kuin viimeksikin: 100-60-30-30.

En haluaisi nostaa tätä kutsua turhaan etusivulle, mutta kutsuhan ei näemmä pääse etusivun Tapahtumia-palkkiin ennen viimeistä ilmoittautumispäivää. Siksi haluan muistuttaa vielä kerran, että jos olette tulossa, ilmoittautukaa mahdollisimman nopeasti. Kilpailu kun täyttyy minä hetkenä hyvänsä,  kun listalle ilmestyy iso joukkue Virosta. Ja he haluavat pelata monessa luokassa.

Oli todella epätoivoista tehdä uusi kutsu, koska on niin ristiriitaisia tarpeita, enkä haluaisi laittaa saliin kahta ylimääräistä pöytää.

Yritetään nyt näillä. Luokat M-1300 ja  M-1500 (aika vähän osallistujia) muutettu luokaksi M-1400. Koska kisoihin on tulossa paljon pelaajia, suosittelen nopeaa ilmoittautumista. Tarvittaessa voidaan rajata osallistumista niin, että vain kaksi luokkaa/pelaaja sallitaan, vaikka en mahduttanut sitä kutsuun. On mahdollista, että luokan alkamista siirretään tunnilla aiemmaksi, jos edeltävässä ryhmässä näyttää olevan tilaa.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

ITTF:n vuosikokous (Annual General Meeting) Houstonissa – Petra Sörling uusi puheenjohtaja

Maailman suurin urheilujärjestö eli Kansainvälinen Pöytätennisliitto (ITTF) piti vuosikokouksensa keskiviikkona Houstonin MM-kilpailujen yhteydessä. Kyseessä on järjestön ylin päättävän elin.

Jo nimenhuuto kesti tovin. Paikan päällä ja etäyhteyden päässä oli 158 jäsenjärjestöä. Avauksessa puhui järjestön vahva mies, toimitusjohtaja Steve Dainton, muistuttaen mm. meneillään olevasta pingpong-diplomatian juhlavuodesta. Siitähän on nyt 50 vuotta. Lavalle pyydettiin Afganistanin liiton puheenjohtaja muistuttamaan siitä, että urheilussa voidaan toimia, vaikka kaikilla muilla sektoreilla olisikin hankalaa. Kyseinen puheenjohtaja on muuten nainen! Toki myös järjestäjien puheita kuultiin.

Seuraavaksi piti harjoitella sähköistä äänestyslaitetta. Se tehtiin kysymällä, sopiiko kaikille, että järjestön istuva puheenjohtaja Thomas Weikert toimii kokouksen puheenjohtajana. Valtaosalle se sopi. Sitten äänestettiin siitä, että kokous voi olla mallia hybridi. Sekin kelpasi.

Kokousrutiinit sujuivat vauhdilla ja samaa kyytiä edellisen kokouksen muistio hyväksyttiin melkein lennossa. Seuraavaksi äänestettiin siitä, otetaanko Falklandin saaret ITTF:n jäseneksi. Otettiin, vaikka Argentiina vastusti, koska pitää saaria omanaan. ITTF:llä on nyt siis 227 jäsentä. Lähes 25 % kokousväestä oli hyväksynnästä kuitenkin eri mieltä.

Sitten jaettiin huomionosoituksia. Ensin meneillään olevan tapahtuman järjestäjille, sitten kisan välinesponsoreille DHS:lle ja Butterflylle sekä koronan aikana kansainvälisen kilpailutoiminnan ensimmäisenä ”kuplassa” (Maailmancupit) käynnistäneelle Kiinan Pöytätennisliitolle. Sen vastaanotti Liu Guoliang. Myös Qatarin liittoa kiitettiin heidän ”kuplastaan”. Kenialainen Jane Pinto nimettiin ITTF:N kunniajäseneksi. Vielä kiitettiin ITTF:n puheenjohtajuuden keskiviikkona jättänyttä Weikertia. Ja aivan lopuksi muisteltiin lähimenneisyydessä edesmenneitä lajin merkki-ihmisiä ympäri maailmaa, kuten Chester Barnesia, Jaques Secreteniä, Sarkis Sarkohjania, Ulf Thorsellia ja Tony Borgia. Tyylikkäät olivat seremoniat!

Seuraavaksi hyväksyttiin järjestön vuosikertomus ja strateginen suunnitelma. Sen yhteydessä ihmeteltiin kovasti, miksei järjestön qatarilainen hallituksen jäsen Khalil Al-Mohannadi saanut viisumia USA:han. Sitä ei ITTF estänyt vaan maan viranomaiset.

Oli aika kerrata videoesitykset, joissa ITTF on esitellyt erilaisia kokoukseen liittyviä asioitaan, kuten MM-kisahakemuksia, ehdokkaita, toimintaa jne. Niitähän oli paljon. Seuraavaksi hyväksyttiin valtava määrä erilaisia raportteja, kuten ITTF:n hallituksen jäsenten raportit, maanosaraportit ja eri komiteoiden raportit. Niitä oli todella paljon, mutta pilkkuakaan ei muutettu! Liekö kukaan niitä lukenutkaan…

Sitten puhuttiin taloudesta. Korona haittasi vuosia 2019 ja 2020. Nyt ollaan noin 10 miljoonan dollarin varoissa, vaikka tappiota viime vuonna tulikin noin 600 000 dollaria. Tilit hyväksyttiin. Vuodesta 2021 tullee edelleen tappiollinen, arvion mukaan noin neljä miljoonaa dollaria. ITTF:n talous näyttää tällä hetkellä melko heikolta, vaikka tuleville vuosille povataan kovia tuloja. Vastuuvapaudet kuitenkin myönnettiin.

Sitten katsottiin järjestön hyvää hallintoa ja läpinäkyvyyttä. ITTF:llä on oma tribunaali eli ”tuomioistuin”, jonka sveitsiläinen johtajajuristi vakuutti, että hyvällä hallinnolla mennään. Aika moni jäsenjärjestö on ainakin jossain määrin eri mieltä. Kokous oli kuitenkin sillä kannalla, että asioissa ei ainakaan suuremmin ole valittamista.

Lopulta siirryttiin hiukan jännittävimpiin asioihin eli ehdotuksiin ja vaaleihin. Teknisiä tai termien muutoksia (liittyen mm. ”tuomioistuimen” toimintaan, paratoiminnan selvempään kirjaamiseen, hybridikokouskäytäntöjen sallimiseen, järjestön hallituksen toimintaan, Pohjois- ja Etelä-Amerikan ”yhdistämiseen” yhdeksi maanosaliitoksi, erilaisten toimielimien ehdokkaaksi ilmoittautumiseen, urheilijakomitean toiminnan selvempään kirjaamiseen ja sen kahden jäsenen mukaantuloon hallituksen toimintaan aiemman yhden sijasta sekä uuden ”ITTF Continental Council” -elimen perustamiseen) hyväksyttiin nopeasti.

Välinekomitea ehdotti, että jatkossa kahvankin materiaali määritellään, ja että jatkossa kumin pienet muutokset ja rikkoontumiset, jotka eivät vaikuta peliin (esim. sormen kuluttamat), eivät enää hylkää mailaa. Ehdotukset menivät läpi.

Hiukan yllättäen myös Iranin ehdotus, jossa nelinpelissä saisi syöttää molempiin suuntiin ristiin, herätti myönteistä keskustelua ja meni keskusteluehdotuksena (resoluutiona) läpi. Tähän asiaan varmaan palataan tarkemmin sääntöehdotuksin ja sitä testataan käytännössä. Englanti teki samanlaisen ehdotuksen liberaalimmasta suhtautumisesta erityisesti naispelaajien vaatetukseen ja sekin meni läpi. Saa nähdä, mitä uutta siltä sektorilta seuraa.

Viimeiseksi puhuttiin maailmanrankingin uudistamisesta Saksan ja Sveitsin ehdotusten perusteella. WTT on uudistanut listan perusteita aika radikaalisti ja nyt haluttiin tehdä ”vastaisku”, jossa esimerkiksi perinteiset arvokisat painaisivat enemmän. Uudistamistyötä varten perustettaisiin uusi elin. Sekin hyväksyttiin.

Ennen henkilövaaleja lähtevä puheenjohtaja Weikert piti tunteellisen jäähyväispuheen. Sen jälkeen ruotsalainen Petra Sörling nimettiin ITTF:n uudeksi puheenjohtajaksi vain yhden kokousedustajan ollessa sitä mieltä, että näin ei pitäisi tehdä. Kymmenkunta jätti tosin äänestämättä. Sörling on ITTF:n historian ensimmäinen naispuheenjohtaja. Kiitospuhe oli pitkähkö. Jonkun ajan kuluessa saamme nähdä, kuinka asiat menevät. Nyt voimme ainakin sanoa, että tunnemme kansainvälisen liiton puheenjohtajan varsin hyvin!

Sitten äänestettiin hallituksen jäsenistä. Valituiksi tulivat Nigerian Wahid Oshori, Kiinan Liu Guoliang, Brasilian Alaor Azevedo, Egyptin Alaa Meshref, Unkarin Roland Natran, Qatarin Khalil Al-Mohannadi ja Australian Graham Symons. Kokoonpano ei ole pienten maiden näkökulmasta ihan optimaalinen. WTT:n ote tulee jatkossa vain kiristymään, se on tällä kokoonpanolla melko selvä.

Kokouksen puheenjohtaja vaihtui valinnan jälkeen lennossa. Seuraavaksi vahvistettiin ITTF:n Board of Directorsin eli ”valtuuston” valinnat. Sonjahan oli jo aiemmin valittu Euroopan yhdeksi edustajaksi, joten läpimenosta ei ollut huolta. Maanosat valitsivat siis itse omat edustajansa. Myös komiteoiden jäsenet valittiin ehdotusten mukaisina. Yhtään suomalaista ei ollut ehdokkaana, joten tässä ei ollut paljon jännitettävää.

Suomen kokousedustajat

Loppua kohden mentiin ja edessä oli 2024 joukkueiden MM-kisojen järjestäjän valinta. Etelä-Korean Busanin kanssa kilpaili Buenos Aires. Vuoden 2021 vastaavan kisan pandemian vuoksi menettänyt Busan oli kuitenkin odotettu voittaja lukemin 97-46. Vuoden 2022 joukkue-MM:n järjestäjä Kiinan Chengdu ja vuoden 2023 henkilökohtaisten MM-kisojen järjestäjä Etelä-Afrikan Durban esittelivät vielä valmistelujaan. Lopuksi todettiin, että seuraava kokous on vuoden päästä Chengdussa.

Lähes kuuden tunnin istumisen jälkeen asiat tulivat valmiiksi. Mutta saapa nähdä mitä on kansainvälisen pöytätenniksen suunta tulee olemaan!

Finlandia Open salitalkoot-apua kaivataan

Nyt olisi tarjolla reipasta liikuntaa Finlandia Openin salitalkoiden muodossa.

Aloitamme maanantaina 29.11 kello 8.00 aamulla pakkaamaan tarvikkeita Ruskeasuolta. Sieltä siirrymme Kisakallioon rakentamaan salia maanantaiksi ja tiistaiksi 30.11. Nyt meillä ei ole apuna edellisten vuosien tapaan Kisakallion opiskelijoita, joten apua kaivataan.

Voit tulla luonnollisesti auttamaan vain johonkin pätkään ja kyydit esimerkiksi Ruskeasuo-Kisakallio-Ruskeasuo järjestyy.

Ilmoittaudu mukaan Taneli Keinoselle 0505285861

STARVEMBER 14.11.2021 – raportti

Raportti on valmis!

Kuvassa Juniorit-12/700-luokan neljä parasta

Syksyn startin aikana tuli selväksi, että kilpailuja tarvitaan pitkän korona-aavikon jälkeen. Kilpailuhalukkuutta on ja kisojen avulla saadaan kiinnitettyä uusiakin pelaajia paremmin lajiin. Niinpä Star anoi yhden lisäkilpailun järjestämisoikeutta syksylle ja SPTL luvan antoi. Niinpä syntyi STARVEMBER. Se oli yksipäiväinen, koska kalenterista ei tahtonut löytyä tilaa kaksipäiväisille kisoille eikä ainakaan niin, ettei häiritä muita kisoja. Täytyy myöntää,  että jännitin sitä, paljonko osallistujia lopulta tulee. Viimeisten päivien aikana osallistujia tulikin sitten todella hyvin ja itse asiassa vähän liikaakin, koska suunniteltu maksimimäärä (48 pelaajaa/ryhmä, 3×48 = 144) hieman ylittyi.

Toteutunut starttimäärä oli 146. Eri seuroja 19.

Kiitokset

Erityiskiitokset menevät ensiksi BF-78:lle, josta tuli peräti yhdeksän osallistujaa. Kuten karjaalaisten kanssa puheltiin, tämä oli varmasti Karjaan suurin osallistujamäärä yhdessä kilpailussa koskaan. Karjaan hyvästä menosta on kiittäminen Stefanin upeaa pöytätennispyhättöä, joka antaa erinomaiset mahdollisuudet harjoittelulle ja uusille pelaajille.

Toiset erityiskiitokset saa LrTU, joka loi tapahtumaan vanhaa kansallisten kisojen tunnelmaa tulemalla kuudella pelaajalla mukaan. Heistä oli neljä junioria. Tarkoitan vanhalla tunnelmalla sitä, kun kisoihin tultiin seurajoukkueittain yhteiskuljetuksena eri puolilta Suomea. Joukkue sai myös menestystä (ku-ho-pr): 1-1-2.

Kolmannet erityiskiitokset annan Smashille, joka on Alexander Dyroffin johdolla luonut hienon pöytätenniskulttuurin. Nyt heiltä oli mukana kuusi 900-1100-luokkien pelaajaa. Jokainen erinomaisella ja ystävällisellä pingiskärpänen-asenteella. Lisää porukkaa siellä olisi vaikka kuinka. Samantapaista toimintaa tarvittaisiin ympäri pääkaupunkiseutua!

Lopuksi erityiskiitokset HIK Pingikselle, jonka kuuden hengen joukkueessa oli mukana neljä 2010-poikaa.  Hienoa!

Koskahan on  Starin kisoissa viimeksi ollut osallistujia KSF:stä? Nyt kaksi pelaajaa. Hienoa!

Kiitokset kuitenkin ihan jokaiselle osallistujalle äärimmäisen mukavasta ja ystävällisestä ilmapiiristä. On yhtä juhlaa järjestää kilpailuja ihmisille, jotka viihtyvät kilpailuissa. Kiitos teille!

Sanokaa tarvittaessa ongelma selvästi!

Jälleen haluan sanoa, että kun tulette sanomaan jotain tärkeää (ei siis luokkaa ”koska mun matsi on”), sanokaa ydinsanoma painokkaan selkeästi. Nimittäin oma henkinen kapasiteettini alenee päivän mittaan rajusti, koska niin henkisesti raskasta kisojen vetäminen  tunnista tuntiin ilman minuutinkaan kunnon taukoa on. Usein on myös se tilanne, että on jo viisi asiaa hoidettavana viidelle muulle ihmiselle ja kun sitten tulee kuudes, en tahdo edes ymmärtää sitä, mitä hän puhuu. Niin kävi M-1700 ja M-900-luokkien palkintojenjaon tiimoilta, kun en huomannut yhdistää  niitä, vaikka sitä minulle yritettiin ystävällisesti kovasti ehdottaa. Kun ei vaan pystynyt enää ottamaan uutta asiaa käsittelyyn eli en jaksanut kysyä, mitä minun pitäisi tehdä. Aivoissa CPU oli 100 %:n kuormituksella ja maailma tuntui vain suhisevan ympärillä. Mutta hyvinpä kuitenkin selvittiin!

Rating-pisteitä keränneiden TOP-30

Seuraavassa taulukossa on listattu 30 eniten rating-pisteitä kerännyttä pelaajaa. Levente Kadar jyräsi! Hyvässä vedossa oli myös Joona Räsänen.

MK

Kilpailujen pääluokassa eli miesten kaksinpelissä oli mukavat 15 pelaajaa. Ihan ei saatu täyttä neljää poolia. Pooleissa ei suurempia yllätyksiä tapahtunut. Joona Räsänen vei kuitenkin A-luokan kakkospaikan ennen Harri Korpelaista, kun poolissa pelattiin ristiin. Lassi
Lehtola nappasi C-poolissa ykköspaikan lyömällä Leonid Pullisen 3-1.

Jatkokaaviossa kuutossijoitettu Patrick Palmgren pudotti ykkössijoitetun Andrei Räisäsen palkinnoilta tiukassa ottelussa 3-1. Nelossijoitettu Elmo Räsänen joutui poolissaan kakkoseksi syrjäytetyn kolmossijoitetun Leonid Pullisen jyräämäksi.

Lassi Lehtola ja Maria Girlea menivät puhtain 3-0-voitoin finaaliin. Finaali oli erinomaista peliä. Kumpikin halusi hyökätä, hyökätä, hyökätä. Girlea voitti 3-1 ottelun joka vain parani loppua kohden.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Lassi Lehtola (MBF), luokkavoittaja Maria Girlea (TIP-70) ja kolmanneksi tullut Patrick Palmgren (BF-78).

Leonid Pullinen (LPTS) sijoittui myös kolmanneksi.

NK

Vain viisi pelaajaa osallistui naisten kaksinpeliin. Silti saatiin hyvä luokka, vaikka Maria Girlea olikin ylivoimainen. Ildiko Kadar voitti muut mutta oli Eleonoora Roosioksin kanssa tiukoilla: 3-2. Roosioks, Karina Fozilova ja Katrin Looke pelasivat ristiin. Roosioks oli epäonnisin ja jäi viidenneksi eli palkintojen ulkopuolelle.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Ildiko Kadar (MBF), luokkavoittaja Maria Girlea (TIP-70), kolmanneksi sijoittuneet Karina Fozilova (LrTU) ja Katrin Looke (PT Espoo).

Kiitos kuvasta: tytär Kadar

Juniorit-12/700

Tällainen luokka improvisoitiin lyhyellä varoitusajalla alkuperäisen aloittelevien tyttöjen luokan sijaan. En ollut arvannut, että tulijoita olisi pääkaupunkiseudun ulkopuoleltakin. Seitsemän korkeintaan 700-ratingin ja 2009 tai myöhemmin syntynyttä junioria saatiin mukaan ja heistä kolme oli Hangosta! Tervetuloa Hanko!

Luokkavoitto meni Lappeenrantaan, kun LrTU:n Oliver Kaskama voitti finaalissa TIP-70:n Topias Vistin 3-1. Kolmannet sijat menivät Hankoon ja HIK Pingikselle.

Kuvassa vasemmalta luokkavoittaja Oliver Kaskama (LrTU), toiseksi tullut Topias Visti (TIP-70) sekä kolmanneksi tulleet Daniel Mattsson (HIK Pingis) ja Alex Danielsson (HIK Pingis).

M-1900

Tämä luokka tuli mukaan pikaisena ideana, kun älysin lisätä ohjelmaan klo 17:n ryhmän. Ihan aluksi kun oli mielessä vain kahden ryhmän kilpailu, jolloin ohjelmassa olisi ollut normaalien kaksipäiväisten kisojen sunnuntain luokat. Oli täysi arvoitus, moniko tulee pelaamaan luokkaa sunnuntai-illan iltavuoroon. Mutta luokastahan tuli todella suosittu. Parin viime hetken poisjäännin jälkeen peräti 22 pelaajaa. Eli pöydät olivat täydessä käytössä muiden luokkien kanssa.

Starin kisojen pääpaino on ollut vuosikausien ajan uusien pelaajien rekrytoinnissa kilpapöytätennikseen. Siksi erityisesti luokat 700-1300 ovat olleet huipputärkeitä. Siksi 12 pöydälle ei ole tahtonut mahtua edistyneempien pelaajien luokkia. Mutta nytpä sen keksin ihan viime metreillä, vedin ässän hihasta ja tajusin, että sunnuntainakin voidaan pelata kolme ryhmää. Kahden ryhmän rajoitus oli aikanaan tullut sen vuoksi, että mukana oli Starin tytöt Virosta ja heidät piti pystyä kuljettamaan satamaan kisojen päätteeksi. Jatkossa kisoissa on kuitenkin sunnuntainakin kolme ryhmää, joka helpottaa luokkajaon miettimistä eri ryhmien välillä.

Ratingpisteet seuraavassa yllätysten seurannassa ovat leikkuriratingin pisteitä. Eivät kisapäivän ratingpisteitä.

Poolissa B Igor Zelenski teki ihan pienen yllätyksen voittamalla 34 pistettä ylempänä olleen Ville Husun 3-1 ja napaten näin poolin kakkospaikan. Joona Räsänen yllätti Stefan Långströmin 3-1 poolin C kärkiottelussa. Ratingpisteissä eroa 174 pistettä. Poolissa D Ildiko Kadar yllätti samoin kärkiottelussa Patrik Palmgrenin 3-1. Eroa ratingpisteissä 216. Ja poolissa E Jouko Mikkola voitti kärkiottelussa Harri Korpelaisen 3-2. Eroa pisteissä 89.

Igor Zelenski jatkoi yllätyksiä jatkokaaviossa, missä hän voitti kvartassa luokan ykkössijoitetun Leonid Pullisen 3-2. Eroa ratingpisteissä peräti 304. Antti Marjamäki yllätti 16:n joukossa Stefan Långströmin 3-1. Eroa pisteissä 248.

Toisessa semifinaalissa Harri Korpelainen vielä yllätti voittamalla kakkossijoitetun Elmo Räsäsen 3-0. Eroa pisteissä 81. Mutta Räsänen oli kuulemma tullut kisoihin suoraan yövuorosta.

Kuvassa vasemmalta LrTU:n Oliver Kaskama ja Jussi Hagman, jotka tulivat hakemaan valmentajansa Igor Zelenskin (LrTU) kolmannen palkinnon, luokkavoittaja Patrik Palmgren (BF-78) ja toiseksi sijoittunut Harri Korpelainen (LrTU).

Toinen kolmanneksi sijoittunut Elmo Räsänen (BF-78):

M-1700

19 pelaajaa lähti pelaamaan tämän luokan voitosta. Pooleissa ei varsinaisia yllätyksiä tapahtunut. ”Yllätyksissä” olivat piste-erot varsin pienet.

Jatko-cupissa ykkös- ja kakkossijoitetut jyrähtelivät finaaliin, missä Joona Räsänen nousi luokkavoittoon 3-2 aika ahdinkomaisesta tilanteesta. Hän oli häviöllä Viatcheslav Abramovia vastaan erin 0-2 ja kolmaskin oli 14-14. Valitettavasti en löytänyt ottelua kilpailun videotallenteelta. Vastaavasti Abramov oli semifinaalissa erissä häviöllä 0-2 Peter Erikssonia vastaan.

Luokka kesti ja kesti. Jatkokaavion yhdeksästä ottelusta viisi oli viisieräisiä.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Viatcheslav Abramov (TIP-70), luokkavoittaja Joona Räsänen (BF-78) sekä kolmanneksi sijoittuneet Ville Husu (SS) ja Peter Eriksson (MBF).

M-1500

Mukana oli vain kahdeksan pelaajaa, mutta silti nähtiin hyviä pelejä. Poolien kärkijärjestys vaihtui, kun A-poolissa Pertti Kainulainen voitti Touko Lohilahden ja poolissa B Levente Kadar voitti Johnny Lehtolan. Nämä yllättäjät voittivat semifinaaleissa edelleen naapuripooliensa ykkössijoitetut ja kohtasivat finaalissa. Siinä Kainulainen löi Kadarin selvästi 3-0.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Levente Kadar (MBF), luokkavoittaja Pertti Kainulainen (PT Espoo) ja kolmanneksi sijoittunut Johnny Lehtola (KSF).

Toinen kolmospalkinnon saaja Touko Lohilahti (MBF):

M-1400

Luokka jäi vähän tyngäksi, koska osanottajia oli vain kuusi. He pelasivat kuitenkin hauskan ja huiman kuuden pelaajan poolin. Viisi viisieräistä ja neljä neljäeräistä peliä takasivat sen, että pooli kesti ja kesti. Varsinkin kun sille voitiin antaa kaksi pöytää vain alussa ja lopussa.

Lena Sellberg ja Markku Nykänen saivat kumpikin neljä voittoa. Keskinäisen ottelun (3-2) perusteella Nykänen nousi luokkavoittajaksi. Hän pelasi muuten kolme viisieräistä ottelua voittaen ne kaikki. Ainoastaan Katrin Looke voitti Nykäsen ja vieläpä 3-0.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Lena Sellberg (ToTe), luokkavoittaja Markku Nykänen (Atlas) sekä kolmanneksi sijoittuneet Katrin Looke (PT Espoo) ja Erkki Virta (MBF).’

M-1300

Vaikka luokka siirrettiin myöhäisessä vaiheessa alkamaan kilpailukutsussa ilmoitettua aikaa aiemmin, vain yksi jäi saapumatta paikalle (ei ollut huomannut lukea tekstiviestejä). Pelaajia oli 12.

Poolissa A oli vain kaksi pelaajaa. Krister Palmgren otti heistä ykköspaikan voittamalla melkein 300 pistettä ylempänä olevan Marko Häkkisen puhtaasti 3-0. Poolissa B ei tullut yllätystä, mutta tulevat finalistit pelasivat hurjan viisieräisen, jonka Andre Kuusvek voitti, mutta Jimi Koivumäki johti erin 2-1 ja neljäs päättyi 11-13. Poolissa C Kimmo Koivisto otti toisen jatkopaikan lyömällä 150 pistettä ylempänä olleen Tuomas Tuovisen 3-2. Tuovinen johti jo erin 2-0 ja neljäs oli 10-12.

Jatkokaaviossa uusi pelaaja Klaus Kurki meni semifinaaleihin varmalla pelillään yllättämällä TImo Averjanovin kovassa taisteluottelussa. Averjanov johti jo erin 2-1 ja neljäs oli 11-13. Finaalissa Andre Kuusvek voitti tällä kertaa Jimi Koivumäen suoraan 3-0.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Jimi Koivumäki (TIP-70), luokkavoittaja Andre Kuusvek (Smash) ja kolmanneksi sijoittunut Klaus Kurki (Smash). Toinen kolmonen Sami Koivumäki (TIP-70) ei ollut salissa palkintojenjaon aikana eikä kuvaa huomattu ottaa myöhemminkään.

M-1100

Luokka kokosi peräti 20 pelaajaa. Heistä vain neljä oli tosin yli 1000 pisteen pelaajia ja kaikkiaan yhdeksän oli yli 900 pisteen pelaajia.

Poolissa A Pascal Gauthier nousi kolmospaikalta pooliykköseksi. Poolin ykkössijoitettu Timo Averjanov johti häntä erissä 2-1 ja kaksi viimeistä Gauthier voitti 13-11 ja 14-12. Averjanov putosi sitten jopa jatkosta, kun myös Taavi Takkinen voitti hänet.

B-poolissa Kimmo Koivisto yllätteli kuten M-1300-luokassakin. Nyt hän voitti Ann-Cathrine Stråhlmanin 3-0, mutta jokainen erä oli taistelua: 14-12, 13-11, 13-11.

C-poolissa ei tullut yllätystä, mutta Jimi Koivumäki ja Klaus Kurki pelasivat jättimäisen maratonottelun. Kurki osaa ulottuvana vasenkätisenä bollata varmasti ikuisuuksiin, mutta omaa ratkaisulyöntiä häneltä ei tahdo vielä löytyä. Koivumäki on myös todella varma, joka sen lisäksi pyrkii ratkaisulyönteihin, jotka eivät vielä ole riittävän kovia Kurjen ohittamiseen. Niinpä: 13-15, 11-9, 12-10, 5-11, 11-5 ja kolme tuntia (kisajärjestäjän kokemana 😄).

Poolin D kärkiottelu ei oikeastaan ollut mikään yllätys, koska piste-eroa oli vain 33. Mutta olipas Tea Stråhlmaninkin voitto Krister Palmgrenista aika taistelu: 3-11, 15-13, 8-11, 11-6, 14-12. Ei ihme, että jatko-otteluita ei aina päästä aloittamaan heti, kun ensimmäinen pooli on valmis!

Jatkopelitkin menivät osittain pisimmän kautta. Tuleva luokkavoittaja Andreas Köhler (pelasi KOLME viisieräistä ennen finaalia!

16:n joukossa Taavi Takkinen kaatui viidennessä 12-10.
Kvartassa Jimi Koivumäki kaatui 0-2-erätappiotilanteen jälkeen viidennessä 11-8.

Semifinaalissa Sami Koivumäki kaatui viidennessä 11-5.

Finaalissa Köhler sitten sentään voitti Gauthierin 3-0.

Kuvassa vasemmalta kolmanneksi sijoittunut Sami Koivumäki (TIP-70), luokkavoittaja Andreas Köhler (MBF) ja toiseksi sijoittunut Pascal Gauthier (Smash).

Toinen kolmanneksi sijoittunut Klaus Kurki (Smash) sai palkintonsa jo aiemmin.

M-900

Suosittu oli tämäkin luokka. Osallistujia 20. Pooleja siten viisi.

Kahdessa poolissa ykkössijoitettu ei pitänyt paikkaansa. C-poolissa ykkössijoitettu Aino Tapola tosin voitti 3-1 ykköseksi nousseen Jesper Sjöholmin mutta ristiin menneiden otteluiden vuoksi putosi kakkoseksi eräsuhteilla. Piste-eroa heillä oli 207.

Poolissa D ykköseksi nousi kakkossijoitetun paikalta Mikko Ranta, joka voitti ykkössijoitetun Leo Laurentin 3-0. Mutta heillä oli piste-eroa vain 28.

Poolissa E kakkossijoitettu Luukas Flaherty menetti paikkansa Willfrid Nordströmille. Myös Topias Visti voitti hänet.

Jatkokaaviossa Aino Tapola lunasti uudelleen koko luokan kolmossijoitetun paikkansa. Kahden voiton jälkeen hän hävisi 2-0-eräjohdon jälkeen luokkavoittaja Pascal Gauthierille semifinaalissa. Jokainen kolmesta seuraavasta erästä oli tiukka: 10,9,9.

Finaalissa kohtasivat kaksi kärkisijoitettua. Ykkössijoitettu Pascal Gauthier voitti kakkossijoitettu Mia Kellowin 3-0.

Kuvassa vasemmalta luokkavoittaja Pascal Gauthier (Smash), toiseksi sijoittunut Mia Kellow (TIP-70), kolmanneksi sijoittuneet Aino Tapola (Wega) ja Joonas Kokko (PT Espoo).

M-700

Aamun luokkaan tuli 11 pelaajaa. Viime hetken improvisoinnin avulla luotu junioriluokka J12/700 hankaloitti hieman luokan etenemistä, mutta hyvin lopulta selvittiin. Kiitos Christian Mattssonin avun!

Pooleista ei kannata yllätyksiä etsiä, koska kaikilla on ollut kilpailuja niin vähän, ettei rating paljoa kerro.

Luokkavoitto meni Lappeenrantaan, kun Jussi Hagman voitti Willfrid Nordströmin 3-1. Hagman oli luokan ykkössijoitettu 695 pisteellä ja Nordström kakkossijoitettu (693). Eli meni sijoitusten mukaan.

Kuvassa vasemmalta luokkavoittaja Jussi Hagman (LrTU) ja kolmanneksi tullut Jesper Sjöholm (HIK Pingis).

Puolet pelaajista sai palkintonsa erikseen. Vasemmalta toiseksi tullut Willfrid Nordström (BF-78) ja kolmanneksi tullut Kasimir Johansson (MBF).

NETU-kokouksessa Houstonissa

Pohjois-Euroopan Pöytätennisunioni NETU kokoontui ITTF:n yleiskokouksen alla epäviralliseen kokoukseen. Paikan päällä Houstonissa olivat Suomen (Esko ja Sonja) lisäksi Norja, Ruotsi ja Tanska. Islanti, Latvia ja Liettua tulivat mukaan etäyhteydellä.

Puhetta johti tanskalainen Betina Koefoed. Asiat olivat aika lailla samoja kuin edellisessä kokouksessa syksyllä Romaniassa. Taas kerran kerrattiin edessä olevat NETU-mestaruuskilpailut, eli:

  • Veteraanit 2022 Latvia, 2024 Suomi
  • Juniorit 2022 Haapsalu, 2023 Islanti
  • Seniorit 2022 Liettua, 2024 Latvia

Lisäksi sovittiin, että tanskalainen Arne Madsen uudistaa allekirjoittaneen kanssa NETU:n perussääntöjä. Tätä työtä varten ruotsalaiset ovat perustaneet Teamsiin oman “kansiokokoelman” NETU:n asioita varten. Suomeen tunnuksia tulee Eskon ja Sonjan lisäksi ainakin toiminanjohtajalle. Jatkossa eivät materiaalit ole enää hukassa.

Keskiviikkona edessä olevasta ITTF:n vuosikokouksesta ei paljon puhuttu, sillä maat äänestävät joka tapauksessa kukin kuten haluavat. Seuraavat MM-kisat taitavat kuitenkin olla menossa Etelä-Koreaan, jo kerran peruuntuneiden “tilalle”. Ja se  tiedetään, että ruotsalaisesta Petra Sörlingistä tulee ITTF:n seuraava puheenjohtaja.

Netu-maista on myös pikku hiljaa kerätty perustietoja. Suomessa ja Norjassa pelaajamäärät ovat kuta kuinkin entisellä tasolla, Tanska on menettänyt noin 10 % pelaajista pandemian aikana, mutta nämä ovat kuulemma tulossa vähitellen takaisin. Ruotsissakin pelaajamäärät ovat liki samalla tasolla kuin ennen pandemiaa (11 000 lisenssiä, 65 000 jäsentä seuroissa). Tyttöjä on kuulemma liian vähän ja tätä varten ruotsalaiset palkkaavat oman henkilön asioita kehittämään. Latviassa on oikein huono koronatilanne ja nuoria pelaajia on kadotettu. Liettuassa tilanne on hiukan parempi ja Islannissa koko lailla sama kuin ennen pandemiaa. Saarella on noin 500 pelaajaa.

Muissa asioissa Sonja kertoi, että Euroopan joukkuemestaruuskilpailujen karsinnat ovat pikku hiljaa käynnistymässä. Kaikkia maita toivotaan mukaan. Minä mainostin hiukan Finlandia Openia ja kerroin myös naisten Suomi-Viro -liigasta, johon voitaisiin ehkä tulevaisuudessa ottaa joukkueita muistakin maista. Lisäksi todettiin, että Euroopassa seurajoukkueille on tullut uusi kisa eli European Trophy. Norjassa puolestaan suunnitellaan erittäin isoa Kiina vastaan muu maailma -tapahtumaa, josta on tarkoitus tehdä perinne.

Olympiakomitea kokousti

Olympiakomitea piti syyskokouksensa lauantaina. Puheenjohtaja Jan Vapaavuori piti erinomaisen avauspuheen ennen kuin siirsi puheenvuoron kokouksen vetäjäksi valitulle Squashliiton puheenjohtajalle Risto E.J. Penttilälle. Avauksen yhteydessä SLU:n ja Valon puheenjohtajana aikanaan toimineelle Timo Laitiselle Suomen liikunnan ja urheilun kultaisen ansioristin.
Padelliitto hyväksyttiin OK:n varsinaiseksi jäseneksi ja Mölkky-liitto sekä SUP-liitto kumppanuusjäseniksi. Jäsenmaksukorotus (800 €/400 €) puhutti kaikkein pienimpiä liittoja, mutta se meni läpi. Jatkossa kuitenkin puhuttaneen sen porrastuksesta. Asiaa tullaan käymään läpi edessä olevan sääntömuutoskeskustelun yhteydessä.
Strategiaakin viilattiin, kun liikunnallisen elämäntavan edistäminen nostettiin huippu-urheilun sekä seura- ja järjestötoiminnan ohella kolmanneksi peruspilariksi. Se puhutti kokousväkeä kovasti, mutta esitys hyväksyttiin.
Vuoden 2022 budjetti ja toimintasuunnitelmakin hyväksyttiin. Muutakin toki tehdään, mutta Pekingin talvikisat ja parakisat leimaavat tulevaa vuotta vahvasti. Noin 11 miljoonan euron budjetilla tulee olympiavuonna tappiota noin 700 000 euroa. Oma pääoma kuitenkin kestää sen.
Vielä hyväksyttiin Reilu peli -asiakirjan päivitys ja valittiin eettisten rikkomusten kurinpitolautakunnan jäsenet sekä hyväksyttiin Urheilun oikeusturvalautakunnan säännöt. Pari tuntia siihen kaiken kaikkiaan vierähti.
Esko Heikkinen