Aihearkisto: Muut

NETU kokoontui

Pohjois-Euroopan Pöytätennisunioni eli NETU kokousti torstai-iltana Teamsissa. Ihmeellisiä tuloksia ei ole kerrottavissa, mutta saimmepa sentään jonkin verran uutta tapahtumasuunnitelmaa. Suomalaisista linjoilla olivat allekirjoittaneen lisäksi Sonja ja Mika. NETU tai paremminkin sen edeltäjä NBTU perustettiin muuten tasan 75 vuotta sitten.

Tanskalainen puheenjohtaja Peter Sundbaek teki ensin kullekin maalle kyselykierroksen nykytilanteesta. Eroja oli paljon, esimerkiksi että Latvian tilanne oli kuin Suomessa, Islannissa taas pelataan melko normaalisti ja Fär-saarilla ei ole koronaa lainkaan.

Seuraavaksi puhuttiin tulevista NETU-mestaruuskilpailuista, peruuntuneiden tilalle. Vahvistimme, että
– Viro järjestää juniorit 2022 ja Islanti 2023
– Liettua järjestää seniorit 2022 ja Latvia 2024
– Latvia järjestää veteraanit 2022 ja Suomi 2024.
Tietenkin sillä edellytyksellä, että koronatilanne sen sallii.

Ruotsi esitteli vielä suunnitelmaansa naispöytätennikseen keskittyvästä ”NETU-superviikosta” tulevan kesän elokuussa. Tarjolle tulee mm. Pro Series -osakilpailu, NETU Top-16, leiri sekä valmentajakoulutusta.

Sitten keskusteltiin kansainvälisestä pöytätenniksestä. Yhtä mieltä oltiin ainakin siitä, että nykyinen tilanne oikeudenkäyntiuhkineen ym. rauhoittuu vasta kun ITTF:n puheenjohtajavaalit on syksyllä käyty. Tanskalaiset sanoivat, että WTT on liian kallista, ja että kärkipelaajat ”eroavat” liitosta. Ruotsin ITTF-kärkeen kandideeraava Petra Sörling sanoi, että presidenttipeli on kovaa. Kuulemma WTT kuitenkin ymmärtää Eurooppaa nyt paremmin. Sörling myös vakuutti, että WTT ei sisällä hämäryyksiä, mistä kaikki eivät silti ole ihan vakuuttuneita. Uusi maailmanranking ja kilpailujen vähäisuus on haaste, mutta matalamman tason kisoja tulee lisää, lupasi Petra. Hän sanoi myös, että ITTF saa nyt investoida Eurooppaan. Sörling selitti myös järjestön sisäisi erottamisia ja uudelleenkiinnityksiä. Sotkuista on!

Sonja kertoi ETTU:n puolesta, että EM-karsinnassa C-maat yhdistetään B-ryhmiin, jotka pelataan kahdessa maassa. Kesällä on tarkoitus pelata sekä senioreiden (Puolassa) että junioreiden EM-kisoja (Kroatiassa). Veteraanien EM-kisat ovat Norjassa 2023 ja vuoden 2022 kisoille etsitään parhaillaan järjestäjää. Päätös tulee toukokuun lopussa.

Vielä puhuimme hiukan siitä, kuinka Qatarissa pidettäviin kisoihin tulisi suhtautua. Se ei kuitenkaan paljon porinaa aiheuttanut. Norjassa asia on kuulemma vahvasti esillä.

Tiedotusterveisiä – takana napakka liittokokous

Liiton virallinen kevätkokous käytiin maanantai-iltana. Se houkutteli äänivaltaisia kokousedustajia kuusi, mutta heidän lisäkseen kokoukseen osallistuivat myös Kimmo Arenius, Sonja Grefberg, Jyrki Nummenmaa, Kimmo Pihkala, Asko Rasinen sekä toiminnanjohtaja Mika Räsänen ja puheenjohtaja Esko Heikkinen. Äänioikeudelliset edustajat olivat Olof Eriksson (ParPi), Pekka Kolppanen (Wega), Tero Naumi (KoKa), Teemu Oinas (OPT-86), Jarmo Siekkinen (TIP-70) ja Mika Tuomola (PT 75). Hattu päästä näiden seurojen kohdalla!

Puheenjohtaja avasi kokouksen todeten, että pandemian aiheuttamista poikkeusoloista huolimatta liiton tilanne on melko hyvä. Kun tilinpäätöskin näytti plussaa ja sääntömuutokset lähinnä kosmeettisia, pitkää vääntöä ei ollut odotettavissa. Ennustus piti kutinsa hyvin, sillä puheenjohtajaksi valittu Pekka Kolppanen nuiji asialistan läpi leppoisasti kolmessa vartissa.

Kokousrutiinien jälkeen käsiteltiin menneen vuoden toimintakertomus, joka hyväksyttiin parilla huomautukselle: SM-kisavoittajien perään lisättiin heidän seuransa ja TIP-70:n kohdalla todettiin, että seura sai OK:n Tähtiseuramerkin sekä aikuisliikunnan että lasten ja nuorten liikunnan osalta. Toiminnallisesti vuosi oli poikkeuksellinen pandemian vuoksi, kun esimerkiksi sarjat jäivät kesken ja Finlandia Open pelaamatta.

Hyväksytty tilinpäätös näytti lähes 31 000 euron ylijäämää. Kun tilintarkastuskertomuskin oli ”puhdas”, tilinpäätös vahvistettiin ja liittohallituksen ja muiden tilivelvollisten vastuuvapaus myönnettiin huomautuksitta. Lisäksi todettiin, että viime vuonna perustettu Pöytätennisrahasto (peruspääoma 50 000 €) oli huomattava asia. Tällä hetkellä rahaa koossa jo lähes 58 000 €.

Euroissa positiivinen tulos ei ole pelkkä ilonaihe, sillä se syntyi lähinnä toimintojen supistumisen kautta. Taloustilanne on hyvä, mutta vuodet eivät todellakaan ole veljeksiä. Jo kuluvasta vuodesta tullee selvästi miinusmerkkinen.

Kilpailumääräyksiäkin muutettiin, lähinnä kansainvälisestä paineesta johtuen. Nykyiset 17-vuotiaat muuttuivat 18-vuotiaiksi junioreiksi, eli vielä juniori-iässä olevat saavat yhden junnukisavuoden lisää. Syksylle todennäköisesti siirrettävät tämän kevään SM-kisat pelataan ”vanhoilla” ikäsäännöillä.

Muissa asioissa käytiin keskustelua kauden päättämisestä ja mahdollisesta sarja- ja lisenssimaksujen kompensaatiosta tulevalla kaudella. Liittohallitus sai kokousevästykset ja valmistelee asiaa päätettäväksi jo seuraavassa kokouksessaan runsaan kahden viikon kuluttua. Silloin tästä asiasta enemmän.

Mailapelien markkinointi- ja viestintäwebinaarit käynnistyivät

Mailapelihankkeen ja Askel Sportsin yhteistyössä tuottamat Mailapeliseuran markkinointi ja viestintä 2020-luvulla -webinaarit käynnistyivät tällä viikolla.

Tiistaina 6.4. järjestetyssä ensimmäisessä osassa oli mukana yhteensä 15 seuraa. Tiiviin 1,5 tunnin webinaarin aikana käsiteltyjä aiheita olivat seuraidentiteetti- ja brändi, hinnoittelu sekä sosiaalisen median markkinointi harrastajarekrytoinnin näkökulmasta. Webinaarin videotallenne löytyy täältä.

Kaikille tennis-, sulkapallo-, squash- ja pöytätennisseuroille avoin toinen osa järjestetään torstaina 22.4. klo 17-19. Silloin syvennytään tarkemmin edellä mainittuihin aiheisiin. Webinaari sisältää lisäksi ryhmätyöskentelyä muiden mailapeliseurojen kanssa, mikä mahdollistaa oppimisen lajirajojen yli.

Webinaarin toiseen osaan voi ilmoittautua tällä lomakkeella. Mukaan toivotetaan lämpimästi myös seurat, jotka eivät päässeet osallistumaan webinaarin ensimmäiseen osaan.

Mailapelihanke on Tennis-, Sulkapallo-, Squash- ja Pöytätennisliittojen yhteishanke, jonka tavoitteena on mm. mailapelitietouden levittäminen ja lajien yhteistyön kehittäminen. 

 

Valmentajailta 21.4.2021- Fyysinen harjoittelu

Seuraava valmentajailta vietetään fyysisen harjoittelun parissa.

Valmentajailta käynnistyy ”Fyysisen suorituskyvyn harjoittaminen modernissa pöytätenniksessä”– teoksen julkistamisella. Esko Heikkinen esittelee julkaisun.

Illan pääpuheenvuoro on: ”Moderni pöytätennispelaaja – lisää voimaa, nopeutta ja liikkuvuutta”

Tuomas Sallinen (Fysioterapeutti ja fysiikkavalmentaja).

Sallinen on yleisurheilija Kristiina Mäkelän valmentaja, hän on toiminut miesten lentopallomaajoukkueen fysiikkavalmentaja. Nyt hän on myös tehnyt yhteistyötä meidän maajoukkueryhmän pöytätennispelaajien kanssa.

Aika: 21.4.2021 keskiviikko kello 19.00 alkaen (huom. aika)

Toteutus Teams-kokouksena.

Ilmoittaudu mukaan info@sptl.fi viimeistään maanantaina 19.4.2021.

 

SUEK toteutti suunnitellusti lähes 2600 dopingtestiä vuonna 2020

Tiedote. Julkaistu: 30.03.2021, 13:09
Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry

Suomen urheilun eettinen keskus SUEK teki viime vuonna Suomessa ja ulkomailla kaikkiaan lähes 2600 dopingtestiä, joista 2439 oli SUEKin kansallisen testausohjelman testejä. Määrä on vuotuisen tavoitteen mukainen huolimatta poikkeuksellisesta, koronan mullistamasta urheiluvuodesta.

SUEKin viime vuonna tekemistä 2599 dopingtestistä 2439 kuului kansalliseen testausohjelmaan. Näiden varsinaisten dopingtestinäytteiden lisäksi SUEK otti suunnitelman mukaisesti 343 verinäytettä Urheilijan biologinen passi -järjestelmää varten.

Koronapandemia teki urheiluvuodesta 2020 poikkeuksellisen haastavan dopingtestauksen näkökulmasta. Testaustavoitteen saavuttaminen pandemiasta huolimatta edellytti SUEKilta testauskäytäntöjen muuttamista.

– Dopingtestauksen toteuttaminen vaati testauskäytäntöjen muuttamista huomioiden covid-19-pandemiaa koskevat viranomaisohjeet sekä Maailman antidopingtoimisto WADAn ohjeistuksen. Haasteellisesta vuodesta huolimatta kansallinen testausohjelma toteutui suunnitellusti ja olemme siihen hyvin tyytyväisiä. Toiminnan jatkumisen pandemian aikana mahdollisti testaushenkilöstön koulutus sekä aktiivinen tiedottaminen urheilijoille ja urheilutoimijoille testauksen muutoksista, SUEKin testauspäällikkö Katja Huotari sanoo.

Testauksen määrällisen tavoitteen saavuttamisen lisäksi SUEK voi olla tyytyväinen testaustilanteiden onnistumiseen käytäntöjen muutoksesta huolimatta. Aiemmin julkaistun SUEKin urheilijakyselyn mukaan suomalaisurheilijat luottavat SUEKin toimintaan ja testauksen jatkumiseen myös pandemian aikana. Urheilijat antoivat myönteistä palautetta erityisesti testaajien asenteesta ja ammattitaidosta ja kokivat testaustapahtuman turvalliseksi.

– Testaustoiminnassa olemme kaikin tavoin pyrkineet varmistamaan sekä urheilijoiden että testaushenkilöstön terveyteen ja turvallisuuteen liittyvät asiat. Arvostamme urheilijoiden ja urheilutoimijoiden hyvää yhteistyötä pandemia-aikana. Turvallista testausta on mahdollista järjestää vain, jos yhteistyö sujuu, testauspäällikkö Huotari korostaa.

Dopingtestitilasto 2020


Lisätietoja:

Susanna Sokka
SUEK – viestintäpäällikkö
puh: 040 740 7477

Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry:n tarkoituksena on yhteistyössä urheilutoimijoiden kanssa taata kaikille yhdenvertainen oikeus eettisesti kestävään urheiluun. SUEKin tehtäviä ovat urheilun eettiset asiat, antidopingtoiminta, kilpailumanipulaation torjunta sekä katsomoturvallisuuden ja -viihtyvyyden edistäminen.

SUEK toteuttaa tehtäväänsä koulutuksen, tutkimuksen, viestinnän ja sidosryhmäyhteistyön keinoin. Se tekee laaja-alaista yhteistyötä niin kansallisten kuin kansainvälisten urheilutoimijoiden ja viranomaisten kanssa.

Tiedotusterveisiä – koronakurimus jatkuu!

Liittohallitus istui Teamsia maanantai-iltana. Kokous oli allekirjoittaneen puheenjohtajahistorian lyhin, vain 1 h 20 minuuttia.

Nopea valiokuntakatsaus kuitenkin käytiin. Työvaliokunnasta ei tällä kertaa ollut paljon kerrottavaa, mutta koronan seurannassa, kumppaneiden etsinnässä ja erilaisissa tapaamisissa aikaa kuluu ainakin allekirjoittaneella.

Seuravaliokunnan asioissa on ollut aktiivisempaa. Taneli kertoi, että seuraleirit on pidetty Porissa ja Jyväskylässä ja yleisleiri Kisakalliossa. Videovalmennusta on toimitettu Rovaniemelle. Tulossa on seurapalavereja tulevasta kaudesta, useampiakin. Myönteistä on sekin, että mailapelihanke on saanut myönteisen rahoituspäätöksen OKM:sta (45 000 €). Virtuaalisella mailapelikierroksella on jo rikkoutunut 10 000 koululaisen raja.

IT-valiokunnan uutisia oli se, että kisanvetosofta on edistynyt ja alustava versio on jo olemassa, vaikkakaan ei ollenkaan vielä valmis. Kehitystyö jatkuu, lupasi Jyrki Nummenmaa.

Huippu-urheilun puolella Benedek Oláh kävi Qatarissa olympiakarsinnoissa ja WTT:ssä, mutta vielä ei kisapaikka Tokiossa auennut. Seuraava mahdollisuus on kuukauden päästä Portugalissa, jonne matkaavat myös Anna Kirichenko ja Mattias Bergkvist sekä mahdollisesti myös Alex Naumi, jos selkä sen mahdollistaa. Ruskeasuon treenit jatkuvat kovan väännön jälkeen. Joukkueiden EM-karsinnan Suomen lohkojen järjestämistä Ruskeasuolla on pohdittu: alustavia selvityksiä on, mutta koko karsintaprosessin järjestyminen on vielä epävarmaa. Kesäkuussa pitäisi pelata henkilökohtainen EM Varsovassa. JEM Kroatiassa on siirretty viikolla eteenpäin, ensin pelaavat juniorit ja sitten kadetit.

Valmennusasioissa on pidetty etävalmennusilta taktiikasta pari viikkoa sitten. Perjantaina Eskolla ja Mikalla oli tapaaminen Koskella fysiikkaoppaaseen liittyen Mikko Levolan ja Tuomas Sallisen kanssa. Se valmistunee tämän kuun aikana.

Paravaliokunnan Hannu Sihvo kertoi, että Paralympiakomitealla on menossa luokitteluhanke, jossa Asko Rasinen edustaa meitä. Liiton sivujen päivitys paratoiminnan osalta suunnitteilla. Huomenna tiistaina on ETTU:n paratuomarointiwebinaari, jossa Asko Rasinen on mukana asiantuntijana. Leireilty on Pajulahdessa ja Kuopiossa ja Pajulahden leirejä on tarkoitus jatkaa. Muuten harjoitellaan normaalisti. SPTL:n hanke naisten omasta 1-luokasta Pariisin 2024 kisoissa käsitellään ITTF:n elimissä Slovenian paralympiakarsinnan yhteydessä.

Kimmo Arenius totesi sääntö- ja tuomarivaliokunnan asioissa, että kansallinen tuomarikoulutus on vedetty ja tuloksena on 18 uutta tuomaria. Sääntöpuolella hallituksen juniori-ikäsääntöehdotus liittokokoukselle on julkaistu.

Veteraaniasioissa todettiin, että Walesin EM 2022 on peruttu ja haku avataan uudestaan. Vuoden 2023 kisat järjestää Norja Sandefjordissa (110 km Oslosta lounaaseen). Hallitus lähettää pikaisen paranemisen terveiset veteraanimestarillemme Kai Merimaalle, joka kaatui koiraa ulkoiluttaessaan jokin aika sitten.

Sonja raportoi kansainvälisistä asioista, joissa kirjeitä ja tiedotteita sinkoilee. ITTF ja ETTU pitäneet kokouksen, mikä sinänsä on positiivinen asia. ITTF:n presidentti Weikert ehti jo erottaa qatarilaisen kakkosmiehensä Al-Mohannadin, mutta järjestön hallitus päätti, että toimenpide perutaan ja Weikert saa sen sijaan epäluottamuslauseen. Tämä puolestaan uhkaa hallitusta nyt erilaisilla oikeustoimilla. Tässä asiassa varma lopputulos lienee vain se, että seuraava ITTF:n presidentti ja hallitus valitaan 18. syyskuuta. Ensi torstaina on sveitsiläisten organisoima ”epävirallinen Euroopan pöytätenniksen etäkokous”, johon aion Mikan kanssa osallistua. Ruotsi (Malmö) on saanut joukkue-EM:n 2023. Henkilökohtainen MM pelattaneen marraskuussa Houstonissa.

Pöytätennisliiton kevätliittokokous järjestetään kahden viikon kuluttua 12.4. Koska se on etäkokous, toivomme mahdollisimman laajaa osanottajajoukkoa. Sääntömuutosehdotuksena on 17-vuotiaiden ikärajan nosto vuotta korkeammaksi, kuten on käytäntö niin ETTU:n kuin ITTF:nkin kilpailutoiminnassa. Muita sääntömuutosehdotuksia ei liittokokouksessa ole.

Teemu Oinas alusti kilpailuvaliokunnan kyselyn tuloksista ja kauden jatkamisesta. Kyselyyn tuli mukavat 128 vastausta, joista lähes 65 % kannatti sarjakauden päättämistä tähän. SM-kisojen osalta enemmistö oli sitä mieltä, että pelataan kun se on mahdollista. 27 % arvioi, että kevään SM-kisoja ei enää kannata pelata. Kiitos kaikille vastanneille!

Liittohallitus totesi, että huhtikuussakaan ei päästä kiinni kilpailu- eikä sarjatoimintaan. Päätimme myös, että seuraavassa hallituksen kokouksessa 28. huhtikuuta ratkaistaan ”lopullisesti”, mitä tehdään kauden sarjojen ja kevään eri SM-kisojen siirtojen suhteen.

Toiminnanjohtaja totesi, että koronasta huolimatta maaliskuussa on menty töiden suhteen melko normaalisti. Mattiaksella oli pitkä Qatarin matka ja Tanelilla leiritoimintaa. Nyt yritetään olla seuroihin yhteydessä etupainotteisesti, jotta toiminnot eivät ole täysin horroksessa koronan helpottaessa. Firmaliigan uudistamista ja perhepingistäkin mietitään.

Talouden osalta viestinä oli, että toistaiseksi tälle vuodelle menoja ovat kiinteiden kulujen lisäksi vain Benedekin kisat ja paraleirit. Vielä ollaan plussalla, mutta kalliita kansainvälisiä kisoja on tulossa. Kun sen lisäksi otetaan huomioon mahdolliset seurojen ”korona-alennukset”, puskureita tullaan kyllä tarvitsemaan!

Mailapelihanke saa jatkoa

Mailapelihanke saa jatkoa

Tennis-, Sulkapallo- Squash- ja Pöytätennisliittojen yhteinen mailapelihanke saa jatkoa kaudella 2021-2022. Hankkeen tavoitteena on tällä ja tulevalla kaudella edistää mailapelien lähipelaamista eri puolilla Suomea yhdessä seurojen, koulujen ja oppilaitosten kanssa. Hanketta on tukemassa myös ensi kaudella Opetus- ja kulttuuriministeriö.

Poikkeuksellisen koronakauden aikana hankkeessa on tänä vuonna keskitytty virtuaaliseen Mailapelikiertueeseen, joka on tuonut mailapelit 17 kaupungin alakouluihin. Lisäksi yhteistyötä on tehty muun muassa Iceheartsin kanssa. Hankkeen koordinointia jatkaa tulevalla kaudella liikunta-alan palvelutoimija Askel Sports, jonka riveistä päävastuussa mailapelien ilosanomaa on levittänyt Henri Pelkonen

– Kausi on luonnollisesti ollut haastava koronatilanteen takia, mutta olen tyytyväinen siihen, mitä olemme saaneet tänä vuonna aikaiseksi. Virtuaalinen mailapelikiertue tulee saavuttamaan esimerkiksi yli 15 000 osallistujaa. Kouluissa päästään siis tutustumaan laadukkaalla tavalla mailapeleihin myös pandemian aikana.

Tulevan kauden osalta odotukset ovat suuret. Koronatilanteen salliessa ensi kaudella keskitytään virtuaalitapahtumien ohella normaaleihin tapahtumiin, joissa eri-ikäiset ihmiset pääsevät tutuiksi mailapelien kanssa.

– Meillä oli hyvät suunnitelmat jo viime kauden alussa uudenlaiseen tapahtumakonseptiin, joka olisi ottanut huomioon niin koululaiset kuin muunkin ikäiset liikkujat. Nyt päästään kehittämään tuota konseptia vielä entisestään. Ja toki meillä on takataskussa myös virtuaalisuunnitelmat, mikäli pandemiatilanne jatkuu. Toivotaan kuitenkin paluuta jonkinlaiseen ”normaaliin”, Pelkonen toteaa jakaen varmasti kaikkien ajatukset. Mailapelihankkeeseen voit tutustua tarkemmin osoitteessa www.mailapelit.fi.