Kaikki kirjoittajan Henri Pelkonen artikkelit

Seurapäivä etänä pe 25.9.

SPTL:n seuravaliokunta järjestää suomalaisen pöytätennishistorian ensimmäisen etäseurapäivän perjantaina 25.9 klo 17 alkaen. Seurapäivä järjestetään Teams-palvelun kautta.

Etätapahtumaan saavat osallistua kaikki seuratoiminnassa mukana olevat tai siitä kiinnostuneet henkilöt, eikä osallistujamäärää ole rajattu. Seuravaliokunnan toiveena on saada paikalle mahdollisimman laaja joukko aktiivisia pöytätennisseuroja ja -ihmisiä.

Seurapäivän kutsu ja ilmoittautumisohjeet löytyvät täältä: Seurapäivä 2020

 

Seuraa voi kehittää karanteenissakin

SPTL:n sivuille on päivitetty Seuratoiminnan alle uusi osio nimeltä Seurakehitys. Sieltä löytyy mm. pöytätennisseurojen tarpeisiin optimoitu Seuratyökalu.

Työkalu lanseerattiin viime syksynä, ja sen on ottanut käyttöön viisi seuraa. OPT-86 on ensimmäisenä seurana siirtynyt jo tasolle 1. Myös TIP-70, Kosken Kaiku ja PT-Espoo ovat valmiina siirtymään samalle tasolle. Lisäksi mukana on Liikunnan Riemu.

Kevään ajalta seuratoiminta on jäissä, ja monia haasteita on myös pöytätennisseurojen arjessa. Yksi tapa käyttää kevät hyödyksi oman seuran näkökulmasta on tulevaisuuden suunnittelu. Tähän Seuratyökalu luo erinomaiset välineet. Vaikka oman seuran kanssa ei lähtisikään suorittamaan tasoja, löytyy työkalusta vinkkejä seuran eteenpäin viemiseen.

Työkaluun on nyt päivitetty myös Lähtötaso, jonka iso osa seuroistamme pystyy läpäisemään. Toiveissa on, että saamme Lähtötasolle mahdollisimman monta seuraa tämän vuoden aikana. Näin pääsemme myös kartoittamaan paremmin seurojen tavoitteita, haasteita ja toiveita.

Tämä ei vie seuralta kovin paljon aikaa, joten toivottavasti tekin löydätte omassa seurassanne aikaa tähän. Kiitos jo etukäteen!

SEURAKEHITYKSEN UUSI OSIO

Täytettyjä Lähtötasoja odotellen,

Henri Pelkonen
Seuravaliokunnan pj

TIP-70 on pöytätenniksen ensimmäinen Tähtiseura

Suomen Olympiakomitea kokoaa Tähtiseura-ohjelmalla yhteen laadukasta työtä tekevät urheiluseurat. Tähtiseuroja on Suomessa yhteensä reilut 500, mutta ennen tätä kevättä joukossa ei ollut yhtään pöytätenniseuraa. Asiaan tuli muutos tänään, keskiviikkona 18.3., kun vantaalainen TIP-70 aateloitiin virallisesti Tähtiseuraksi.

Tähtiseura-statuksen edut seuralle ovat monipuoliset. Ohjelman suorittaneet seurat saavat käyttää viestinnässään Tähtimerkkiä, joka kertoo esimerkiksi potentiaalisille harrastajille ja yhteistyökumppaneille laadukkaasta seuratoiminnasta. Seurojen käyttöön tulee myös apumateriaalia ja koulutuksia esimerkiksi seurakehitykseen ja viestintään liittyen. Joissain Suomen kunnissa Tähtiseura-status vaikuttaa kuntien myöntämiin seuratukiin, joten tarjolla on myös suoraa rahallista hyötyä.

Pelkällä ilmoittautumisella ei Tähtiseuraksi pääse, vaan prosessi vaatii seuralta oman toiminnan perkaamista ja mahdollisten puutteiden korjaamista. Seura käy omaa toimintaansa läpi Olympiakomitean rakentaman nettiportaalin avulla, jossa seuratoiminta on jaettu neljään osaan: johtaminen ja hallinto, urheilutoiminta, seuran ihmiset ja aineelliset resurssit. Seura vastaa portaalissa esitettyihin kysymyksiin ja luo tarvittavat dokumentit.

TIP-70 aloitti Tähtiseura-projektinsa syyskuussa. Pääroolissa seurasta olivat Pirkko Mäkinen, Aleksi Mustonen ja Marko Koskinen. Seuran aktiivien mukaan prosessi oli opettavainen. Uusina asioina TIP-70 mm. loi toimintakäsikirjan, toi nettisivuilleen monipuolisesti tietoa seuran tavoitteista ja arvoista sekä dokumentoi valmennuslinjaukset. Vaikka aikaa projektiin meni jonkin verran, ei työ ollut kuitenkaan liian työläs.

Tähtimerkkejä voi suorittaa kolmella osa-alueella: lapset ja nuoret, aikuiset sekä huippu-urheilu. TIP-70 ei tyytynyt pelkästään yhteen merkkiin, vaan suoritti samalla kertaa sekä lasten ja nuorten sekä aikuisten Tähtimerkin. Kahden Tähtimerkin seuroja Suomessa on alle 100, joten seura liittyi melko harvalukuiseen joukkoon.

Tähtiseura-toimintaa on helppo suositella myös muille suomalaisille pöytätennisseuroille.  Prosessi on omiaan kehittämään seuran toimintaa ja tuomaan uusia ajatuksia arjen pyörittämiseen. Olympiakomiteasta saa paljon hyviä neuvoja ja materiaaleja Tähtiseura-toiminnasta.

Tähtimerkistä haaveilevien pöytätennisseurojen kannattaa olla yhteydessä Olympiakomitean seuratoiminnan koordinaattori Suvi Voutilaiseen (suvi.voutilainen@olympiakomitea.fi, 0440944505). Pöytätennisliiton auditoijana toimiva seuravaliokunnan puheenjohtaja Henri Pelkonen (henriolpe@gmail.com, 040 537 1449) vastaa myös erittäin mielellään kaikkiin Tähtiseura-kysymyksiin.

TÄHTISEURA-OHJELMA OLYMPIAKOMITEAN SIVUILLA

Pidempi juttu TIP-70:n Tähtiseura-projektista seuraavasssa Pöytätennis-lehdessä.