Aihearkisto: Parapöytätennis

Kaikki mukaan ”Löydä oma seura” -palveluun!

Paralympiakomitea on aloittanut uuden Avoimet ovet -projektin, jonka tarkoitus on saada kaikki toimintarajoitteisille harrastusmahdollisuuksia tarjoavat seurat mukaan heidän ”Löydä oma seura” -palveluunsa, josta hakija voi löytää lähialueensa seurat, joihin toimintarajoitteiset ovat tervetulleita.

Kuten Eskon taannoisessa Pöytätennislehden pääkirjoituksessa todettiin, parapelaajat lähtevät pöytätenniksessä suurin piirtein samalta viivalta kuin muutkin. Täten millään uusia jäseniä etsivällä seuralla ei ole syytä jättää ilmoittautumatta tuohon palveluun. Ties vaikka sen avulla löytyisi seuralle uusi tähtipelaaja koodinimellä ”esamiettinen” tai ”kimmojokinen”.

Palveluun voi ilmoittautua jättämällä seuran nimen, yhteyshenkilön ja sähköpostiosoitteen. Sitä tullaan markkinoimaan kampanjan aikana aktiivisesti liikuntarajoitteisille ympäri Suomen. Palveluun liittyminen ei sido seuraanne järjestämään mitään erillistä toimintaa liikuntarajoitteisille, se vain tarjoaa potentiaalisille pelaajille mahdollisuuden löytää esim. pingiskoulu- tai harrasteryhmänne.

Voiko tämän helpompaa kanavaa uusien pelaajien löytämiseen olla? En usko. Joten liitä seurasi mukaan palveluun seuraavasta linkistä:

https://www.paralympia.fi/palvelut/loyda-oma-seura

Timo Natunen taistelee paikasta Tokioon

Timo Natunen nousee parapöytätenniksen tuoreella maailmanlistalla sijalle 17 miesten luokassa 1.

Hienosti syyskuun EM-kilpailuissa pelannut siilinjärveläinen löi mm. maailmanlistalla kuudentena olleen Italian Borgaton. Eteneminen tyssäsi puolivälierään, mutta mitalikin oli tarjolla.

Luokassa 1 pelaa Tokion paralympialaisissa 12 pelaajaa. Paralympialistalla Natunen on tällä hetkellä 15., joten suora paikka on omissa käsissä alkuvuoden kisoissa. Viimeinen oljenkorsi on toukokuussa Sloveniassa järjestettävissä Tokion karsintakilpailuissa, joissa on tarjolla yksi paikka kaikissa luokissa.

Martti Autio

Ruskeasuolle kaksi uutta parapöytää

Ruskeasuon hallin tarjonta monipuolistui maanantaina, kun  sinne tuotiin kaksi Pajulahden kisoissa käytettyä erityistä parapöytää. Niiden jalat sijaitsevat keskemmällä (40 cm päädystä), joten ne mahdollistavat pyörätuolipelaajien nelinpelin tavallista pöytää paremmin.

Pöydät sijaitsevat heti saliin tultaessa oikealla (numerot 1 ja 2). Sinänsä ne ovat aivan tavallisia pöytätennispöytiä ja sopivat täysin normaaliin kisa- ja harjoituskäyttöön. Integraatiolajina tehtyä toimenpidettä voi kuitenkin pitää erinomaisen perusteltuna.

Asko Rasinen tuomaroi ja luokittaa parapöytätenniksessä

Suomen parapingiksestä on viime aikoina saatu hyviä uutisia. Uudet pelaajat nappasivat Italiassa hyviä voittoja ja pelaajat ovat lähdössä kisaamaan myös Slovenian Laskoon. Ruskeasuolla harjoitukset pyörivät ja edessä on kaksikin parakilpailua Pajulahdessa, kesällä ja syksyllä. Lokakuun kisassa on myös uusien pelaajien luokittelumahdollisuus.

Luokitteluun liittyen voimme ilolla todeta, että Asko Rasinen on suorittanut luokittelusertifinaatin (Classifier 1 level)  Costa Bravassa Espanjassa. Eli Asko voi tehdä kotimaassa alustavia luokituksia, kun uusia pelaajia ilmaantuu.

Asko lähtee ”harjoittelemaan” tätä  Puolan avoimiin parakisoihin ”Trainee classifier” -statuksella ja toimii myös tuomarina Laskon kisoissa. Onneksi olkoon!

Asko saamassa  luokitusdiplomia.

Matti Launonen on kuollut

Parapöytätenniksen moninkertainen maailmanmestari ja olympiavoittaja Matti Launonen menehtyi lauantaina. Jokin aika sitten Matti kaatui kotonaan Floridassa sisäpyörätuolillaan, loukkaantui ja jäi sille tielle. Matti oli syntynyt 31.5.1944 eli hän olisi täyttänyt toukokuussa 75 vuotta.

Matti vammautui suunnistuksen kilpailumatkalla auto-onnettomuudessa lukioikäisenä ja aloitti pöytätenniksen. Hän kilpaili vaikeimmin vammautuneiden pyörätuolipelaajien ykkösluokassa.

Matti oli Taisto Kainun kanssa pöytätenniksen ensimmäinen suomalainen arvokisaosallistuja Stoke Mandevillen MM-kilpailuissa 1971. Monilajikisoissa Launoselle ei tullut pöytätennismenestystä, mutta uinnissa hän saavutti kaksi hopeaa.

MM-kilpailuissa Launonen saavutti peräti 44 arvokisamitalia. Paralympialaisista ensimmäinen mitali oli joukkuekisan hopea Torontosta 1976 Pekka Hätisen kanssa. Ensimmäinen henkilökohtainen paralympiamitali oli pronssi, jonka Launonen saavutti Arnhemissä 1980. Kultamitalin vuoro oli Barcelonassa 1992. Viimeisin Launosen paralympiamitaliksi jäi Sydneyn henkilökohtainen hopea vuodelta 2000. Matti valittiin vuoden vammaisurheilijaksi 1997.

Itse tutustuin Mattiin 1970-luvun lopulla Liikunnalla. Blokeeraus oli varmaa, joten Matin kanssa kelpasi kenen tahansa harjoitella. Omintakeisen huumorin savolaismiehestä ei voinut olla pitämättä. Kilpailuvietti oli kova ja kisapelit kangastelivat kuopiolaisen mielessä edelleen ennen nyt sattunutta onnettomuutta.

Mr. pyörätuolipingis on poissa. Esitän Suomen Pöytätennisliiton ja kaikkien suomalaisten pingisihmisten puolesta osanottoni Matti Launosen omaisille ja muille läheisille.

Esko Heikkinen

(Kiitokset Esa Miettiselle, jonka artikkeliin ”Pingpongista Pöytätennikseen” -kirjassa yo. tiedot perustuvat)

Esa Miettinen Paralympiakomitean urheilijavaliokuntaan

SPTL onnittelee Esa Miettistä valinnasta. Alla paralympiakomitean tiedote asiasta.

TIEDOTE

Suomen Paralympiakomitea

9.7.2018

Paralympiakomitean urheilijavaliokunta on valittu

Suomen Paralympiakomitean ensimmäinen urheilijavaliokunta on valittu. Suomalaiset paraurheilijat äänestivät keskuudestaan kuusi urheilijaa edustamaan itseään urheilijavaliokuntaan. Valituksi tulivat kelkkahiihtäjä Sini Pyy, uimari Antti Latikka, ratakelaaja Esa-Pekka Mattila, käsipyöräilijä Jani Peltopuro, pyörätuolirugbynpelaaja Antti Sinisaari ja pöytätennispelaaja Esa Miettinen.

Urheilijavaliokunta on Suomen Paralympiakomitean alainen virallinen ohjausryhmä, jonka tehtävänä on tuoda Paralympiakomitean hallitukselle urheilijoiden näkemys paraurheiluun liittyvissä kysymyksissä. Urheilijavaliokunnan perustamisen myötä vahvistetaan urheilijakeskeistä päätöksentekoa suomalaisessa paraurheilussa.

Urheilijavaliokuntavaalissa ehdolle asettumis- ja äänioikeutettuja olivat ne urheilijat, jotka ovat edustaneet Suomea jossain kaksista edellisistä kesä- tai talviparalympialaisista tai samalla aikavälillä paralympialajin MM-kilpailuissa. Sekä ehdolle asettumis- että äänestysaktiivisuus oli urheilijoiden keskuudessa vahvaa. Vaalissa oli ehdolla 13 urheilijaa ja äänensä antoi kaikkiaan 42 urheilijaa.

– Oli todella positiivista, että saatiin näin monta hyvää ehdokasta ja urheilijat äänestivät innokkaasti. Se kertoo siitä, että tällaiselle foorumille on selkeästi tarvetta, sanoo Paralympiakomitean kehittämispäällikkö Katja Saarinen.

Äänestys toteutettiin siten, että jokainen äänikelpoinen sai nimetä kuusi urheilijaa listalleen. Vaalin ääniharava oli rovaniemeläinen kelkkahiihtäjä Sini Pyy, jonka nimi löytyi peräti 36 äänestyslomakkeesta.

– Mukava kuulla, että minulla oli näin vahva tuki. En ollut ihan tällaista kyllä odottanut, olen ollut sen verran vähän aikaa vasta mukana. Mutta todella hyvältä tuntuu, totesi Pyy, joka on edustanut Suomea vuoden sekä vuoden 2014 että vuoden 2018 talviparalympialaisissa.

– Tässä tehtävässä tärkeintä on varmasti hyvä yhteistyö. Uskon, että meillä on urheilijavaliokunnassa vahva porukka erilaisia ihmisiä eri lajeista ja eri vammaryhmistä. Yhteistyöllä saamme kaikkien äänen kuuluviin, Pyy sanoi.

Pyy on urheilijavaliokunnan ainoa nainen, ja tiedostaa roolinsa ja vastuunsa hyvin.

– Paitsi paraurheilussa niin suomalaisessa urheilussa ylipäätään on tärkeä saada sukupuolten välistä tasa-arvoa edistettyä. Toivon, että suomalaiset naisurheilijat ovat minuun aktiivisesti yhteydessä, jotta voin auttaa heitä viemään asioitaan eteenpäin, Pyy totesi.

Urheilijavaliokunnan vaalit järjestetään jatkossa joka paralympiavuonna eli kahden vuoden välein. Puolet valiokunnan jäsenistä ovat kerrallaan erovuorossa. Urheilijavaliokunnalla on vähintään neljä kokousta vuosittain. Lisäksi urheilijavaliokunnan puheenjohtaja edustaa urheilijavaliokuntaa Paralympiakomitean hallituksen kokouksissa.

Paralympiakomitean urheilijavaliokunta (suluissa ehdokkaan saamat äänet)

Sini Pyy (36)

Antti Latikka (31)

Esa-Pekka Mattila (27)

Jani Peltopuro (20)

Antti Sinisaari (19)

Esa Miettinen (19)

Pyörätuolitennispelaaja Taneli Tenhunen sai urheilijavaliokuntaäänestyksessä neljänneksi eniten ääniä (25) mutta johtuen ehdolle asettumisen säännöistä Tenhusta ei voitu valita urheilijavaliokuntaedustajaksi. Valitsematta jättäminen johtui Suomen Paralympiakomitean virheestä, joka huomattiin vasta äänestyksen jälkeen.

Esa Miettiselle pronssia para US Openista

Esa Miettiselle pronssia para US Openista Las Vegasista. Alkupoolissa Esa voitti molemmat ottelut ja puolivälieräottelun, kaikki 3-0. Sen jälkeen iski kisapaikalla pelaajien keskuudessa kulkenut mahatauti. Välieräottelu oli pakko luovuttaa. Esa ei pelannut myöskään joukkuekisaa.

Kisa pelattiin samassa jättihallissa kuin viime viikolla veteraanien MM-kilpailut.

Ottelut:

Esa Miettinen FIN – Terrence Young Sr USA 3-0 (11-1, 11-1, 11-1)

EM – Diego Jimenez COL 3-0 (11-3, 13-11, 11-3)

EM – Shaquille Rivera PUR 3-0 (11-5, 11-8, 11-2)

Mitalijärjestys:

  1. Thal Leibovitz USA
  2. Koyo Iwabuchi JPN
  3. Esa Miettinen FIN ja Nobuyuki Suzuki JPN

PTT Spanish Open, Barcelona – Julmala, Launonen, Mäkelä, Natunen, Pasanen ja Tapola mukana

Tämän viikonlopun Barcelonan avoimeen parapöytätennisturnaukseen osallistuu kuusi suomalaispelaajaa, joista peräti viisi on kansainvälisen parapöytätenniksen ensikertalaisia. Mukana joukkueessa ovat myös valmentajat Martti Autio ja Hannu Sihvo sekä luokitteluseminaariin osallistuva fysioterapeutti Paula Vuolle.

Kilpailutapahtuma alkoi joukkueen osalta keskiviikkona majoittumisella ja uusien pelaajien luokittelulla. Ensimmäisinä salaperäisiin ja korkeisiin, tupla-aidoilla ympäröityihin luokittelulaareihin pääsivät Aino Tapola ja Anna Pasanen, jotka saivat kumpikin luokakseen 1:n.

Jo tiistaina Barcelonaan saapuneet naispelaajamme ottivat luokituksensa iloisina vastaan.

Seuraavaksi Juha Julmala luokiteltiin luokkaan 8, sitten Timo Natunen luokkaan 1 ja Aaro Mäkelä luokkaan 6.

Luokitukset ovat alustavia, sillä luokittelijat seuraavat pelaajia vielä kilpailujen ajan, jonka jälkeen lopulliset luokan lyödään kunkin pelaajan osalta lukkoon. Hallilla ja hotellilla on ollut hyvä ja innostunut tunnelma, joka toivottavasti jatkuu voittoisien pelien siivittämänä.

Torstaina koko joukkue oli ensimmäistä kertaa yhdessä harjoitusten merkeissä, joiden jälkeen valmentajat jäivät vielä Technical Meetingiin, jossa myös kisojen arvonnat saatiin selville.

Nelinpelin treenaaminen on iloista puuhaa.

Perjantaina vuorossa olivat yksinpelit, joissa naisten istuvien luokassa 1-2 Anna ja Aino olivat tulessa. Ykkössijoitettu ja luokan 2 maailmanlistan kolmonen,  Venäjän Nadejda Pushpasheva oli armottoman kova vastustaja sekä nelossijoitetulle Annalle [3-0 (1, 5, 1)] että vitossijoitetulle Ainolle [3-0 (8,4,4)]. Myöskään poolissa toiseksi sijoitettu niin ikään kakkosluokkalainen Argentiinan Maria Garrone ei antanut hyvin taistelleille Annalle [3-0 (4,4,6)] ja Ainolle [3-0 (2,7,4)] mahdollisuuksia erävoittoihin.

Kolmossijoitettua myös kakkosluokkaan luokiteltua Juliana Ferreira da Silvaa vastaan Anna oli lähellä napata uransa avausvoiton, mutta tiukka ottelu päättyi brasilialaisen 3-2 (-8,7,-7,9,3) voittoon. Ainon ottelu samaa brassia vastaan meni myös viidenteen erään, joka päättyi sinivalkoiseen riemuun [3-2 (2,8,-9,-7,13)], kun suomalainen sisu painoi vaakakupissa enemmän kuin brassin saavuttamat ottelupallot.

Annan ja Ainon keskinäinen matsi oli yhtä tiukka kuin odottaa saattoi, mutta Ainon peli parani loppua kohti sen verran, että voitto irtosi viidennessä erässä [3-2(-14,-6,6,7,6)]. Yhtenä poolina pelatussa luokassa Aino saavutti siis pronssia ja Anna viidennen sijan.

Suomalainen voittaa aina.
Naisten istuvien luokan 1-2 pronssia Aino Tapola, Suomi Finland

Timo ja Matti olivat mukana miesten istuvien luokassa 1-2. Timo onnistui nappaamaan luokassa pronssia voittanutta poolin ykkössijoitettua Espanjan Miguel Toledoa vastaan ottelupallon heti ensimmäisessä erässä, mutta tuloksena oli silti tappio [3-0 (10,5,5)]. Myös poolin kakkossijoitettu Natthawut Thinathet oli tällä kertaa etevämpi [3-0 (4,2,1)]

Miespelaajiemme ainoasta voitosta näissä kisoissa vastasi poolinsa kakkossijoitettu parapöytätenniksen grand old man. Ykkössijoitettu Argentiinan Fernando Eberhardt tarjosi lyhyine syöttöineen kylmää kyytiä [3-0 (4,5,6)]. Myös kolmossijoitettu britti Noel Thomas oli aavistuksen verran parempi [3-1 (9,-7,7,7)], mutta kolmossijoitettua Espanjan Lazaro Rodriquezia vastaan Masa nappasi kannustuksen siivittämänä puhtaan 3-0 (8,12,9) voiton.

 

Matti Launonen oli tyly vieras espanjalaiselle Lazaro Rodriquezille.

Aaro pääsi kolmessa poolissa pelatussa 6-luokassaan heti kovaan kyytiin, kun vastaan asettui poolin ykkössijoitettu ja luokassa lopulta hopeaa voittanut Espanjan Alberto Seoane Alcazar [3-0 (4,2,4)]. Kakkossijoitettua Ruotsin Michael Azulayta vastaan vuorossa oli Pohjoismaiden välinen taistelu, jossa länsinaapurin kokenut pelaaja oli vielä toistaiseksi vahvempi erin 3-0 (3,6,2). Jokainen piste näin kovassa seurassa oli Aarolta hienosti taisteltu, ja jatkossa on varmasti lupa odottaa kovia suorituksia, sillä harjoittelu on vasta alussa.

Aaron uran ensimmäinen ruotsinkaatoyritys ei vielä onnistunut, mutta tulevaisuus näyttää valoisalta.

Allekirjoittanutkin joutui seitsemässä poolissa pelatun 8-luokan poolissaan melkoiseen pesukoneeseen. Ykkössijoitettu; paralympiakultaa, maailman- ja Euroopan mestaruuden aikoinaan voittanut Israelin Zeev Glickman antoi oppitunnin [3-0 (5,6,4)] näppyläpelaamisesta, kun kämmeneltä paukkuivat tavoittamattomat lyhytnäppylävedot ja rystyltä varmat pitkänäppyläpalautukset. Myös kakkossijoitettu Ecuadorin David Vasquez Corral tarjosi kämmentapoillaan kylmää kyytiä [3-0 (4,2,7)], vaikka onnistuin useissa palloissa sekoittamaan hänen passiivista pitkänäppylärystyään. Kolmossijoitettu Norjan Steffen Salomonsen näytti meikäläiselle niin vauhdikasta spinnipeliä [3-0 (3,1,7)], että siihen ehti mukaan vasta kolmannen erän loppua kohti jopa muutaman deffupallon turvin, mutta se oli siinä vaiheessa jo liian myöhäistä.

Viikinki ei taipunut kirveelläkään.

Sunnuntaina vuorossa olivat joukkuepelit. Naisten luokkien 1-5 yhdistetyssä joukkuekilpailussa Aino ja Anna olivat kovan haasteen edessä, kun vastaan asettui korkeampiin luokkiin sijoitettuja pelaajia. Argentiinalaiskaksikko Maria Garrone ja Nayla Kuell voittivat Annan ja Ainon ensin nelinpelissä [3-0 (7,6,4)] ja Kuell päihitti kaksinpelissä Annan [3-0 (5,3,7)], joten Argentiinalaiskaksikko vei ottelun 2-0. Lopulta koko luokan voittanut thaimaalaispari Wijittra Jaion ja Wassana Sringam joutui nelinpelin [3-0 (2,1,6)] kolmannessa erässä vaikeuksiin hurmioituneesti pelannutta joukkuettamme vastaan ja Ainokin pääsi kaksinpelissä [3-0 (2,7,6)] olosuhteisiin nähden loistavaan tulokseen Sringamia vastaan. Vaikka ottelusta tappiolukemat 2-0 kirjataankin, ylitti joukkueemme tässä matsissa itsensä todella hienosti.

Anna ja Aino pääsivät hankkimaan kovimman luokan kansainvälistä kokemusta.

Miesten luokkien 1-2 yhdistettyyn joukkuepeliin osallistuneet Matti ja Timo pääsivät heti ensimmäisessä pelissä kovaan kyytiin, kun luokan lopulta voittaneet espanjalaiset Iker Sastre ja Miguel Toledo voittivat ensin nelinpelin [3-0 (6,6,3)], jonka jälkeen Masa joutui yritti haastaa [3-0 (6,9,5)] Toledon, mutta Suomen 2-0 tappioksi kirjattiin tämäkin joukkuepeli. Seuraavaksi vastaan asettuivat britit Marc Bonnar ja Noel Thomas. Toisessa erässä savolaisviäntäjämme nappasivat erävoiton [3-1 (1,-8,6,2)], mutta murheellinen matsivoittojen nollaputki joukkuepeleissä sai jatkoa Timon ja Bonnarin ottelun jälkeen [3-0 (2,5,9)]. Tuttu 2-0 -tappio oli tämänkin ottelun tulos.

Savolaiskaksikko ensimmäisissä yhteisissä kisoissaan.

Miesten luokka 8:n joukkuepelit alkoivat Israelin kohtaamisella. Zeev Glickman ja Boaz Tabib olivat parempia nelinpelissä [3-0 (5,4,2)] ja allekirjoittanut sai taas todeta Glickmanin [3-0 (6,2,4)] paremmakseen, joten 2-0 -tappioon oli jälleen tyytyminen.  Seuraavassa ottelussa Ruotsin kakkosjoukkuetta (Axel Jensen Wallin ja Anton Grankvist) vastaan teki ensiesiintymisensä joukkuettamme vahvistanut kuwaitilaisnuorukainen Mohammad Al-Rashidi. Neluri päättyi ruotsalaisten voittoon [3-0 (2,7,0)] ja Aaron ottelu Jensen Wallinia vastaan myös [3-0 (2,2,3)], joten tulos oli tälleen 2-0 -tappio. Viimeisessä ottelussa Espanjan Alberto Seoane Alcazaria ja Ricard Sabio Ruizia vastaan allekirjoittanut ja Mohammad hävisivät ensin nelinpelin [3-0 (7,1,4)] ja Mohammad vielä kaksinpelin [3-0 (1,2,3)], joten 2-0 -tappioiden sarja ja kokemusten hankkiminen sai sinnikkään joukkueemme osalta päätöksensä.

Tulokset: ipttc.com

PTT Slovenia Open, Lasko – Esa Miettinen

Esa Miettinen osallistuu Slovenian Laskossa parapöytätenniksen avoimeen turnaukseen.

Miettisen joukkueelle 2-0 tappio Japanille joukkueloppuottelussa. Miettinen pelasi nelinpelissä (3-2 tappio) ja kaksinpelissä (3-0 tappio).


Kuva: joukkuefinaalin pelaajat

Miettisen joukkue voitti Ruotsin välierässä 2-1. Miettinen pelasi voitetussa nelinpelissä (3-2) ja ratkaisevassa toisessa kaksinpelissä voittaen erin 3-1. Loppuottelussa vastaan asettuu Japani.

Miettisen joukkue kahdella lohkovoitolla lohkoykkösenä jatkoon. Miettinen pelasi toisessa ottelussa voittaen nelinpelin erin 3-2 ja oman kaksinpelinsä saksalaista Ruddenklauta vastaan erin 3-1. Miettisen joukkue eteni suoraan välierään.


Miettisen poolissa vastassa Suzuki (JPN), Chee (MAS) ja Van Der Zanden (NED)

Miettinen – Chao Ming Chee (MAS) 3-0 (11-6, 11-8, 11-9)
Nobuyuki Suzuki (JPN) – Miettinen 3-1 (12-10, 11-8, 8-11, 11-5)
Miettinen – Van Den Zanden (NED) 2-3 (11-5, 11-9, 7-11, 5-11, 7-11)

Miettisen pelit kaksinpelissä päättyivät. Miettinen pelaa turnauksessa vielä joukkuekisassa Bereckin (HUN) ja Cheen (MAS) kanssa.