Aihearkisto: Parapöytätennis

Aino Tapolalle paikka Tokion paralympialaisiin

Aino Tapola jatkoi vahvoja otteita paralympialaisten karsinnoissa. Tapola ei antanut päivän ottelussaan Israelin Chagit Yona Brillille mitään mahdollisuuksia vaan vei ottelun selvin lukemin suoraan 3-0. Voitolla Aino varmisti luokkavoiton ja paikan Tokion paralympialaisiin jo ennen huomista päätösottelua Saksan Sommeria vastaan.

Katkeramman tuloksen koki Esa Miettinen, joka näytti jo marssivan lohkovoittoon ja jatkopeleihin johdettuaan Ranskan Lucas Didieria vastaan erin 2-0. Ottelu kuitenkin kääntyi ja Miettinen hävisi lopulta 2-3. Lopputulos tarkoitti että Didier, Miettinen ja Venäjän Nozdrunov olivat tasavoitoissa samoilla eräsuhteilla. Pistelaskennassa Miettisen kohtaloksi jäi lohkon kolmossija yhden pisteen erolla Didieriin.

Timo Natunen oli päivän ottelussaan vaikeuksissa Slovakian Marian Kamienin syöttöjen kanssa. Natunen taisteli hyvin mutta Kamien vei ottelun 3-2. Natunen jatkaa kuitenkin pelejä lauantaina lohkonsa kakkospaikan turvin. Lauantain semifinaalissa tulee vastaan Sveitsin Sylvio Keller.

Suomalaisilla vahva avauspäivä paralympialaisten karsinnoissa

Suomen edustajat Aino Tapola, Timo Natunen ja Esa Miettinen esiintyivät todella vahvasti paralympialaisten avauspäivänä Slovenian Laskossa.

Aino Tapola otti hienon voiton naisten 1-2 luokan karsintojen kärkisijoitetusta Hollannin Femke Cobbenista erin 3-1. Voitolla Tapola petasi itselleen loistavat asemat jatko-otteluihin ja Tokion kisapaikan metsästykseen.

Timo Natunen nappasi miesten 1-luokassa  3-1 voiton oman lohkonsa ykkössijoitetusta Argentiinan Fernando Emanuel Eberhardtista. Voitolla Natunen varmisti paikan lauantain jatkopeleihin kun kolmen pelaajan alkulohkossa Eberhardt hävisi jo aikaisemmin aamulla ensimmäisen ottelunsa. Lohkon voitosta Natunen pelaa perjantaina aamupäivällä. 

Esa Miettinen otti 9-luokan päivän ensimmäisessä ottelussaan helpon 3-0 voiton Armenian Tigran Petrosyanista. Iltaottelussa lohkon ykkössijoitettu Venäjän Iurii Nozdrunov joutui toteamaan kuopiolaisen paremmaksi erin 3-2. Paikka jatkopeleihin on lähellä mutta perjantain ottelusta Ranskan Lucas Didieria vastaan tarvitaan vielä hyvä tulos. Didier hävisi oman aamupelinsä Nozdrurovia vastaa erin 2-3.

Torstai 3.6.
Aino Tapola – Femke Cobben Hollanti 3-1 (7,8,-5, 9)
Timo Natunen  – Fernando Emanuel Eberhardt Argentiina 3-1 (9,-9,6,3)
Esa Miettinen –Tigran Petrosyan Armenia 3-0 (4,1,4)
Esa Miettinen –Iurii Nozdrunov Venäjä 3-2 (11,-5,4,-8,8)

Perjantai 4.6.
klo 11.20 Timo Natunen –Marian Kamien Slovakia (pöytä 9)
klo 14.40 Esa Miettinen –Lucas Didier Ranska (pöytä 5)
klo 16.00 Aino Tapola –Chagit Yona Brill Israel (pöytä 1)

Kaikki mukaan ”Löydä oma seura” -palveluun!

Paralympiakomitea on aloittanut uuden Avoimet ovet -projektin, jonka tarkoitus on saada kaikki toimintarajoitteisille harrastusmahdollisuuksia tarjoavat seurat mukaan heidän ”Löydä oma seura” -palveluunsa, josta hakija voi löytää lähialueensa seurat, joihin toimintarajoitteiset ovat tervetulleita.

Kuten Eskon taannoisessa Pöytätennislehden pääkirjoituksessa todettiin, parapelaajat lähtevät pöytätenniksessä suurin piirtein samalta viivalta kuin muutkin. Täten millään uusia jäseniä etsivällä seuralla ei ole syytä jättää ilmoittautumatta tuohon palveluun. Ties vaikka sen avulla löytyisi seuralle uusi tähtipelaaja koodinimellä ”esamiettinen” tai ”kimmojokinen”.

Palveluun voi ilmoittautua jättämällä seuran nimen, yhteyshenkilön ja sähköpostiosoitteen. Sitä tullaan markkinoimaan kampanjan aikana aktiivisesti liikuntarajoitteisille ympäri Suomen. Palveluun liittyminen ei sido seuraanne järjestämään mitään erillistä toimintaa liikuntarajoitteisille, se vain tarjoaa potentiaalisille pelaajille mahdollisuuden löytää esim. pingiskoulu- tai harrasteryhmänne.

Voiko tämän helpompaa kanavaa uusien pelaajien löytämiseen olla? En usko. Joten liitä seurasi mukaan palveluun seuraavasta linkistä:

https://www.paralympia.fi/palvelut/loyda-oma-seura

Timo Natunen taistelee paikasta Tokioon

Timo Natunen nousee parapöytätenniksen tuoreella maailmanlistalla sijalle 17 miesten luokassa 1.

Hienosti syyskuun EM-kilpailuissa pelannut siilinjärveläinen löi mm. maailmanlistalla kuudentena olleen Italian Borgaton. Eteneminen tyssäsi puolivälierään, mutta mitalikin oli tarjolla.

Luokassa 1 pelaa Tokion paralympialaisissa 12 pelaajaa. Paralympialistalla Natunen on tällä hetkellä 15., joten suora paikka on omissa käsissä alkuvuoden kisoissa. Viimeinen oljenkorsi on toukokuussa Sloveniassa järjestettävissä Tokion karsintakilpailuissa, joissa on tarjolla yksi paikka kaikissa luokissa.

Martti Autio

Ruskeasuolle kaksi uutta parapöytää

Ruskeasuon hallin tarjonta monipuolistui maanantaina, kun  sinne tuotiin kaksi Pajulahden kisoissa käytettyä erityistä parapöytää. Niiden jalat sijaitsevat keskemmällä (40 cm päädystä), joten ne mahdollistavat pyörätuolipelaajien nelinpelin tavallista pöytää paremmin.

Pöydät sijaitsevat heti saliin tultaessa oikealla (numerot 1 ja 2). Sinänsä ne ovat aivan tavallisia pöytätennispöytiä ja sopivat täysin normaaliin kisa- ja harjoituskäyttöön. Integraatiolajina tehtyä toimenpidettä voi kuitenkin pitää erinomaisen perusteltuna.

Asko Rasinen tuomaroi ja luokittaa parapöytätenniksessä

Suomen parapingiksestä on viime aikoina saatu hyviä uutisia. Uudet pelaajat nappasivat Italiassa hyviä voittoja ja pelaajat ovat lähdössä kisaamaan myös Slovenian Laskoon. Ruskeasuolla harjoitukset pyörivät ja edessä on kaksikin parakilpailua Pajulahdessa, kesällä ja syksyllä. Lokakuun kisassa on myös uusien pelaajien luokittelumahdollisuus.

Luokitteluun liittyen voimme ilolla todeta, että Asko Rasinen on suorittanut luokittelusertifinaatin (Classifier 1 level)  Costa Bravassa Espanjassa. Eli Asko voi tehdä kotimaassa alustavia luokituksia, kun uusia pelaajia ilmaantuu.

Asko lähtee ”harjoittelemaan” tätä  Puolan avoimiin parakisoihin ”Trainee classifier” -statuksella ja toimii myös tuomarina Laskon kisoissa. Onneksi olkoon!

Asko saamassa  luokitusdiplomia.

Matti Launonen on kuollut

Parapöytätenniksen moninkertainen maailmanmestari ja olympiavoittaja Matti Launonen menehtyi lauantaina. Jokin aika sitten Matti kaatui kotonaan Floridassa sisäpyörätuolillaan, loukkaantui ja jäi sille tielle. Matti oli syntynyt 31.5.1944 eli hän olisi täyttänyt toukokuussa 75 vuotta.

Matti vammautui suunnistuksen kilpailumatkalla auto-onnettomuudessa lukioikäisenä ja aloitti pöytätenniksen. Hän kilpaili vaikeimmin vammautuneiden pyörätuolipelaajien ykkösluokassa.

Matti oli Taisto Kainun kanssa pöytätenniksen ensimmäinen suomalainen arvokisaosallistuja Stoke Mandevillen MM-kilpailuissa 1971. Monilajikisoissa Launoselle ei tullut pöytätennismenestystä, mutta uinnissa hän saavutti kaksi hopeaa.

MM-kilpailuissa Launonen saavutti peräti 44 arvokisamitalia. Paralympialaisista ensimmäinen mitali oli joukkuekisan hopea Torontosta 1976 Pekka Hätisen kanssa. Ensimmäinen henkilökohtainen paralympiamitali oli pronssi, jonka Launonen saavutti Arnhemissä 1980. Kultamitalin vuoro oli Barcelonassa 1992. Viimeisin Launosen paralympiamitaliksi jäi Sydneyn henkilökohtainen hopea vuodelta 2000. Matti valittiin vuoden vammaisurheilijaksi 1997.

Itse tutustuin Mattiin 1970-luvun lopulla Liikunnalla. Blokeeraus oli varmaa, joten Matin kanssa kelpasi kenen tahansa harjoitella. Omintakeisen huumorin savolaismiehestä ei voinut olla pitämättä. Kilpailuvietti oli kova ja kisapelit kangastelivat kuopiolaisen mielessä edelleen ennen nyt sattunutta onnettomuutta.

Mr. pyörätuolipingis on poissa. Esitän Suomen Pöytätennisliiton ja kaikkien suomalaisten pingisihmisten puolesta osanottoni Matti Launosen omaisille ja muille läheisille.

Esko Heikkinen

(Kiitokset Esa Miettiselle, jonka artikkeliin ”Pingpongista Pöytätennikseen” -kirjassa yo. tiedot perustuvat)

Esa Miettinen Paralympiakomitean urheilijavaliokuntaan

SPTL onnittelee Esa Miettistä valinnasta. Alla paralympiakomitean tiedote asiasta.

TIEDOTE

Suomen Paralympiakomitea

9.7.2018

Paralympiakomitean urheilijavaliokunta on valittu

Suomen Paralympiakomitean ensimmäinen urheilijavaliokunta on valittu. Suomalaiset paraurheilijat äänestivät keskuudestaan kuusi urheilijaa edustamaan itseään urheilijavaliokuntaan. Valituksi tulivat kelkkahiihtäjä Sini Pyy, uimari Antti Latikka, ratakelaaja Esa-Pekka Mattila, käsipyöräilijä Jani Peltopuro, pyörätuolirugbynpelaaja Antti Sinisaari ja pöytätennispelaaja Esa Miettinen.

Urheilijavaliokunta on Suomen Paralympiakomitean alainen virallinen ohjausryhmä, jonka tehtävänä on tuoda Paralympiakomitean hallitukselle urheilijoiden näkemys paraurheiluun liittyvissä kysymyksissä. Urheilijavaliokunnan perustamisen myötä vahvistetaan urheilijakeskeistä päätöksentekoa suomalaisessa paraurheilussa.

Urheilijavaliokuntavaalissa ehdolle asettumis- ja äänioikeutettuja olivat ne urheilijat, jotka ovat edustaneet Suomea jossain kaksista edellisistä kesä- tai talviparalympialaisista tai samalla aikavälillä paralympialajin MM-kilpailuissa. Sekä ehdolle asettumis- että äänestysaktiivisuus oli urheilijoiden keskuudessa vahvaa. Vaalissa oli ehdolla 13 urheilijaa ja äänensä antoi kaikkiaan 42 urheilijaa.

– Oli todella positiivista, että saatiin näin monta hyvää ehdokasta ja urheilijat äänestivät innokkaasti. Se kertoo siitä, että tällaiselle foorumille on selkeästi tarvetta, sanoo Paralympiakomitean kehittämispäällikkö Katja Saarinen.

Äänestys toteutettiin siten, että jokainen äänikelpoinen sai nimetä kuusi urheilijaa listalleen. Vaalin ääniharava oli rovaniemeläinen kelkkahiihtäjä Sini Pyy, jonka nimi löytyi peräti 36 äänestyslomakkeesta.

– Mukava kuulla, että minulla oli näin vahva tuki. En ollut ihan tällaista kyllä odottanut, olen ollut sen verran vähän aikaa vasta mukana. Mutta todella hyvältä tuntuu, totesi Pyy, joka on edustanut Suomea vuoden sekä vuoden 2014 että vuoden 2018 talviparalympialaisissa.

– Tässä tehtävässä tärkeintä on varmasti hyvä yhteistyö. Uskon, että meillä on urheilijavaliokunnassa vahva porukka erilaisia ihmisiä eri lajeista ja eri vammaryhmistä. Yhteistyöllä saamme kaikkien äänen kuuluviin, Pyy sanoi.

Pyy on urheilijavaliokunnan ainoa nainen, ja tiedostaa roolinsa ja vastuunsa hyvin.

– Paitsi paraurheilussa niin suomalaisessa urheilussa ylipäätään on tärkeä saada sukupuolten välistä tasa-arvoa edistettyä. Toivon, että suomalaiset naisurheilijat ovat minuun aktiivisesti yhteydessä, jotta voin auttaa heitä viemään asioitaan eteenpäin, Pyy totesi.

Urheilijavaliokunnan vaalit järjestetään jatkossa joka paralympiavuonna eli kahden vuoden välein. Puolet valiokunnan jäsenistä ovat kerrallaan erovuorossa. Urheilijavaliokunnalla on vähintään neljä kokousta vuosittain. Lisäksi urheilijavaliokunnan puheenjohtaja edustaa urheilijavaliokuntaa Paralympiakomitean hallituksen kokouksissa.

Paralympiakomitean urheilijavaliokunta (suluissa ehdokkaan saamat äänet)

Sini Pyy (36)

Antti Latikka (31)

Esa-Pekka Mattila (27)

Jani Peltopuro (20)

Antti Sinisaari (19)

Esa Miettinen (19)

Pyörätuolitennispelaaja Taneli Tenhunen sai urheilijavaliokuntaäänestyksessä neljänneksi eniten ääniä (25) mutta johtuen ehdolle asettumisen säännöistä Tenhusta ei voitu valita urheilijavaliokuntaedustajaksi. Valitsematta jättäminen johtui Suomen Paralympiakomitean virheestä, joka huomattiin vasta äänestyksen jälkeen.

Esa Miettiselle pronssia para US Openista

Esa Miettiselle pronssia para US Openista Las Vegasista. Alkupoolissa Esa voitti molemmat ottelut ja puolivälieräottelun, kaikki 3-0. Sen jälkeen iski kisapaikalla pelaajien keskuudessa kulkenut mahatauti. Välieräottelu oli pakko luovuttaa. Esa ei pelannut myöskään joukkuekisaa.

Kisa pelattiin samassa jättihallissa kuin viime viikolla veteraanien MM-kilpailut.

Ottelut:

Esa Miettinen FIN – Terrence Young Sr USA 3-0 (11-1, 11-1, 11-1)

EM – Diego Jimenez COL 3-0 (11-3, 13-11, 11-3)

EM – Shaquille Rivera PUR 3-0 (11-5, 11-8, 11-2)

Mitalijärjestys:

  1. Thal Leibovitz USA
  2. Koyo Iwabuchi JPN
  3. Esa Miettinen FIN ja Nobuyuki Suzuki JPN