Aihearkisto: Parapöytätennis

Finland Para Open päätöksessä – ulkomaisen median juttuja

Edit 13.9.2022

Pajulahden kisasta on ollut paljon tarinoita myös muilla mailla. Tämän jutun lopussa mallina Ruotsin liiton ja ETTU:n raportointia. ITTF seurasi kisaa aktiivisesti omilla sivuillaan koko ajan.

——————————————————–

Pajulahden Finland Para Open -kilpailu saatiin päätökseen sunnuntaina iltapäivällä. Sunnuntaina pelattiin vain nelinpelejä ja suomalaiset saivat kaksi mitalisijaa. Merkille pantavaa oli lisäksi Timo Averianovin kova taistelu päivän otteluissa.

Aino Tapola ja Etelä-Korean Jung Young A voittivat naisten nelinpelin WD10 ja Timo Natunen ylsi miesten MD4-luokassa Englannin Andrew Guyn kanssa pronssimitaleihin.

Kisat sujuivat mainiosti. Siitä suuri kiitos lankeaa paitsi ITTF:n kisakoneistolle, myös omalle toimitsijajoukollemme pallopoikia ja -tyttöjä myöten. Kotimaiset tuomarit hoitivat osuutensa kunnialla ja varsinkin Sonja Grefberg, Taneli Keinonen, Asko Rasinen ja Mika Räsänen tekivät taas kerran suururakan. Kiitos myös ”omille” kisalääkäreillemme Rauli Franssilalle ja Christian Kleinille.

Kiitos kaikille kotimaisille toimijoille, mutta aivan erityisesti meidän on kiitettävä Pajulahden staabin Laura Kittelää ja Antti Mäkistä, joiden panos kisojen taustojen sujuvuuden takaamisessa on omaa luokkaansa.

Huippuluokan pyörätuolinelinpeliä luokassa MD8. Ranskalaisvoittajat kuvassa oikealla.

Saamme olla ylpeitä myös parapelaajistamme, jotka suoriutuivat omasta osuudestaan hekin mainiosti.

Kisajuttu Ruotsin liiton sivuilla

Juttu ETTU:n sivuilla

Kisojen kaikki tulokset löytyvät linkin takaa ITTF:n varsin kätevästä tulospalvelusta

ITTF:n kisasivut

Tapolalle ja Natuselle kitkerät tappiot

Parapöytätennismaajoukkeen Aino Tapola ja Timo Natunen jäivät molemmat välieriin Pajulahden kansainvälisessä Finland Para Open -kisassa lauantaina. Tapola oli lähellä superyllätystä, sillä hän hävisi vain 2-3 Ruotsin Ingela Lundbäckille, joka luokan 5 maailmanrankingilla on sijalla 5. Tapola kuuluu vaikeimmin vammautuneiden luokkaan 1.
– Aino teki syöttövirheen ratkaisuerän tilanteessa 7-6, hyvän nousun jälkeen. Se saattoi olla jopa ratkaisevaa. Toisaalta hän sai syötöillään paljon pisteitä ja hänen pitikin ottaa niissä riskejä. Kokonaisuutena esitykseen pitää olla tyytyväinen, sillä Aino pelasi hyviä otteluita itseään monta luokkaa terveempiä pelureita vastaan, valmentaja Martti Autio analysoi.
Naisten ykkösluokan maailman arvolistakakkonen Aino Tapola tähyää jo marraskuisiin MM-kisoihin Espanjassa (kuva: Tero Naumi).
Granadan MM-kilpailut pelataan marraskuussa. Siellä Tapola pääsee pelaamaan oman luokkansa pelaajien kanssa. On selvää, että suomalainen on yksi luokkansa kovimmista mitalisuosikeista.
Timo Natunen pelasi lauantaina luokan M1 välierässä ja hävisi niukasti 1-3 maailmanlistalla kuudentena olevalle englantilaiselle Robert Daviesille, luokan lopulliselle voittajalle.
– Syöttö ei toiminut silloin kuin olisi pitänyt, vaikka välillä toimi hyvinkin. Tietääpä ainakin mitä on treenattava, Tapolan tavoin MM-kisamatkalle valmistautuva kuopiolainen pohdiskeli.
Pajulahden kisa jatkuu vielä lauantain ja sunnuntain nelinpeleillä ja sekanelinpeleillä.

Natuselle ja Tapolalle makeat voitot Pajulahdessa

Timo Natunen ja Aino Tapola olivat päivän suomalaisnimet pöytätenniksen kansainvälisen Finland Para Openin avauspäivänä Pajulahdessa. Granadan MM-kisoihin marraskuussa matkaavat suomalaiset etenivät kumpikin lauantain mitalipeleihin.
Natunen löi miesten ykkösluokan avauspelissään Etelä-Korean Park Sung Joon 3-2 ja nappasi yhden uransa arvokkaimmista voitoista. Tuoreella maailmanlistalla korealainen arvostetaan seitsemänneksi, joten voitto nosti kuopiolaisen itseluottamusta kummasti. Toisessa ottelussaan Natunen kukisti Japanin Hiroaki Shimanarin helposti 3-0  jatkoi lauantain peleihin lohkoykkösenä.
– Hyvin meni, mutta oma syöttö kaipaa vielä tarkentamista. Huomista on vielä turha liikaa miettiä, Natunen tuumi rauhallisesti.

Timo Natusen peli kulkee Pajulahdessa.

Ykkösluokan maailmanlistan kakkospelaaja Aino Tapola oli naisten pyörätuolikaksinpelissä ainoa vaikeimman vammaluokan pelaaja. Ensimmäisessä ottelussa Etelä-Korean Jung Young A, viitosluokan eli vammattomimman pyörätuoliluokan maailman kakkospelaaja, näytti suomalaiselle luokkien välisen eron ja voitti pelin 3-0.
Toisessa ottelussa Tapola kohtasi Meksikon Martha Verdinin, joka löytyy nelosluokan maailmanrankingilta sijalta 15. Tapola tuli peliin hyvin valmistautuneena ja löi meksikolaisen puhtaasti 3-0. Se tiesi välieräpaikkaa lauantaille.
Aino Tapola otti arvokkaan voiton.
Miesten kuutosluokassa Espoon nuori Aaro Mäkelä taisteli mainiosti, mutta saaliina oli vain tiukkoja tappioita. Ottelut sekä Norjan Krizander Magnussenia että Englannin Paul Karabardakia vastaan päättyivät 1-3 ja varsinkin Magnussenia vastaan espoolaisella oli hyvät mahdollisuudet jopa voittoon.
Aaro Mäkelä taisteli, vaikka voittoja ei tullutkaan.
Tarina jatkui myös kolmannessa pelissä Takuro Chiharaa vastaan, vaikkei Mäkelä erävoittoon pystynytkään. Samassa luokassa Mikkelin kokenut Markku Manner kukisti Latvian Valters Voicisin, mutta jatkopaikka jäi haaveeksi kahden tappion myötä. Sekä Ruotsin Michale  Azulay että Sveitsin Valentin Kneuss olivat suomalaista etevämpiä.
Päivän viides suomalaispelaaja oli luokan 11 Timo Averianov. Erävoitot jäivät kuitenkin ottamatta niin Belgian Florian Van Ackeria, Thaimaan Narawit Techoa kuin Taiwanin Chen Po Yeaniakin vastaan.
Kisat jatkuvat lauantaina nelinpeleillä sekä kaksinpelin jatko-otteluilla. Järjestyksessään toinen Finland Para Open on kerännyt Pajulahteen yhteensä 134 pelaajaa 28 eri maasta.
Kuvat: Tero Naumi

Pajulahden parakisa on aika iso!

Kisan kotimainen tähti on Aino Tapola, joka naisten ykkösluokassa on oman luokkansa maailmanlistalla toisena. Granadan MM-pöydillä Tapola pääsee ensimmäistä kertaa kisaamaan omassa luokassaan. Olympiapöydillä naisten 1- ja 2-luokat on yhdistetty.

Virtus European Regional Games 16.-24.7.2022 Krakova, Puola

Päivitetty 22.7.2022

Vantaalainen pöytätenniksenpelaaja Timo Averjanov edustaa Suomea kehitysvammaisten urheilun VIRTUS-järjestön Euroopan mestaruuskilpailuissa Puolan Krakovassa 16.–24. heinäkuuta. Averjanovin pöytätennisturnaus käynnistyy maanantaina 18.7.

Special Olympics on toinen suurista kehitysvammaisten urheilujärjestöistä. Siinä missä VIRTUS on huippu-urheilupainotteisempi ja sen kautta urheilijat voivat yltää aina paralympialaisiin saakka on Special Olympicsissa painotus enemmän kaikkien kehitysvammaisten urheilijoiden yhtäläisissä mahdollisuuksissa kilpailla ja tavoitella mitaleita.

Averjanov oli lisäksi heinäkuun alussa Pajulahdessa järjestetyissä European Para Youth Games -kilpailuissa mukana yli-ikäisenä ja kilpailun ulkopuolisena pelaajana. Hän voitti Pajulahdessa molemmat ottelunsa.

– Tiedossa on, että Puolan kisa tulee olemaan aiempia kovatasoisempi kilpailu, mutta kulunut kausi on osoittanut, että Timon peli on mennyt suuresti eteenpäin ja hän on valmis kohtaamaan kovempiakin pelureita, sanoo Averjanovia vantaalaisessa TIP-70-seurassa valmentava Samuli Soine.

– Jännitystä on vähän, koska viimeksi osallistuin tällaisiin kilpailuihin neljä vuotta sitten Pariisissa. Odotan tapaamista vanhojen ystävien kanssa ja mahdollisuutta testata nykyistä tasoani. On myös ilo tutustua uusiin pelaajiin ja mielenkiintoista matkustaa vanhaan Krakovan kaupunkiin yhdessä Janin (Tissari) ja Jukan (yleisurheiluvalmentaja Jukka Lahti) kanssa, Averjanov toteaa.

Lähde: Paralympiakomitean tiedote

19.7.2022: Averjanov sijoittui israelilaisen parinsa kanssa joukkuekilpailussa viidenneksi.

20.7.2022: Averjanov avasi voittotilinsä sekanelinpelissä yhdessä turkkilaisparinsa kanssa, lopputuloksena 5:s sija. Perjantaina on ohjelmassa henkilönkohtainen kilpailu.

22.7.2022: Kovatasoisista kaksinpeleistä ei Averjanoville voittoja irronnut, mutta sitäkin enemmän arvokasta kansainvälistä pelikokemusta. Timon kaksinpelisijoitus oli lopulta jaettu viides. Kilpailukausi jatkuu 9.-11. syyskuuta Pajulahdessa järjestettävässä Para Finlandia Openissa.

VIRTUS-kisasivusto

Ohjelma

Paralympiakomitean tiedote

 

Kiitos EPYG-talkooväelle

Autoimme Pajulahtea EPYG-kisan järjestämisessä ja paikalla oli kohtalainen joukko talkooväkeä. Asko Rasinen toimi ylituomarina ja luokittelussa ja otteluita tuomitsivat ulkomaisten apujemme lisäksi ainakin Esko Akkanen, Suphanat Chonwachirathanin, Vincent Joki, Raimo Jokitulppo, Barry ja Mia Kellow, J-P Mäkelä, Antti Posti ja Sami Pyykkö (toivottavasti kenenkään nimi ei unohtunut…).

Kenttäpäällikkö Taneli Keinonen toimi  tuomaripäällikkönä, toiminnanjohtaja Mika Räsänen arvonta- ja tulosoperaattorina, varapuheenjohtaja Sonja Grefberg yleisjohtajana ja lopputulos oli, että kisat sujuivat vähintään hyvin.

Pöytätennisliiton puolesta kaikille hyvää kesää sekä lämmin kiitos. Ja tietenkin onnittelut hienot kisat pelanneelle Aarolle ja häntä ”koutsanneille” Mara Autiolle ja Aino Tapolalle.

Esko Heikkinen

European Para Youth Games 27.6.-4.7.2022, Pajulahti

Euroopan parhaat nuorten para-urheilijat kokoontuvat kesä-heinäkuun vaihteessa Pajulahteen kilpailemaan EPYG-mestaruuksista.

Lauantain 2.7. suomalaistulokset (6-luokka)

Välierä: Piotr Manturz POL – Aaro Mäkelä FIN 3-0 (11-4, 11-6, 12-10)

Mäkelä sijoittui 6-luokan kaksinpelissä kolmanneksi. Joukkuekilpauluissa Mäkelä pelaa yhdessä islantilaisen Bjorgvin Olafssonin kanssa.

Perjantain 1.7. suomalaisottelut (6-luokka)

Aaro Mäkelä FIN – Krizander Magnussen NOR 1-3 (-4, 8, -11, -7)
Aaro Mäkelä FIN – Mario Bastardo POR 3-0 (19-17, 11-7, 11-4)
Aaro Mäkelä FIN – Clément Latorre FRA 3-2 (9-11, 12-14, 11-9, 11-9, 12-10)

Mäkelä lohkoykkösenä lauantain välieriin.

Timo Averjanov osallistui luokkaan 11 kilpailujen ulkopuolella ja voitti molemmat luokittelemattomat unkarilaisvastustajansa 3-0 ja samalla koko luokan.

Tulokset


28.6.2022

European Para Youth Games on monilajinen tapahtuma. EPYG 2022:n urheilulajeja ovat yleisurheilu, uinti, boccia, pöytätennis, maalipallo, pyörätuolikoripallo, judo, istuinlentopallo ja välienselvittely.

Pajulahdessa järjestetään kaikki urheilulajit, paitsi yleisurheilu Pajulahden Rakokiven yleisurheilukentällä ja uinti Helsingin Mäkelänrinteen uimahallissa.

Suomea pöytätenniksessä (6-luokka) edustaa Aaro Mäkelä. Timo Averjanov pelaa kilpailujen ulkopuolella luokassa 11. Pöytätenniksen pelipäivät ovat 1.-3. heinäkuuta. European Para Youth Games 2022 on suurin tapahtuma EPYG:n historiassa.

Kisasivusto

Lue myös: ”Pajulahden European Para Youth Games on Aaro Mäkelälle etappi matkalla parapöytätenniksen huipulle.”

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön European Para Youth Games 2022 (@epyg2022) jakama julkaisu

ITTF Czech Para Open 23.-25.6.2022

Aino Tapolalle ykkössija Tshekistä – Timo Natunen pronssille

Aino Tapola pelasi 1-luokan voittoon Tshekin Ostravassa järjestettävässä IITF:n Para Open -kisassa. Miesten samassa luokassa Timo Natunen saavutti kolmannen sijan.

Molempien kisat jatkuvat perjantaina ja lauantaina nelinpeleillä, Tapola on mukana myös sekanelinpeleissä.

Lauantain 25.6. suomalaisottelut

WD5 RAGAZZINI Carlotta ITA / ROSSI Giada ITA – TAPOLA Aino Sirri Maaria FIN / RISTIC Zeljana SRB 3-0
XD4 TOLEDO Miguel Angel ESP / TAPOLA Aino Sirri Maaria FIN -STAMOU Christos GRE / BOURNIA Evanthia Eirini GRE 3-0
XD4 TOLEDO Miguel Angel ESP / TAPOLA Aino Sirri Maaria FIN – KIM Hakjin KOR / KIM Hanna KOR 3-0
XD4 TOLEDO Miguel Angel ESP / TAPOLA Aino Sirri Maaria FIN – AMARGHIOALEI Alexandru Bognan ROU / RISTIC Zeljana SRB 3-0 wo

Tapola ja Ristic sijoittuivat nelipelissä kolmanneksi. Toledo ja Tapola lohkoykkösinä jatkopeleihin.

XD4 QF ESP TOLEDO Miguel Angel / FIN TAPOLA Aino Sirri Maaria – ITA CROSARA Federico / ITA ROSSI Giada 1-3

Toledo ja Tapola jäivät puolivälieriin.

Ohjelma ja tulokset (aikaero 1 h)

Livestream

Perjantain 24.6. suomalaisottelut

MS1 SF NATUNEN Timo Kalevi FIN – FALCO Federico ITA 1-3 (5-11, 6-11, 12-10, 9-11)

Natunen sijoittui 1-luokassa jaetulle kolmannelle sijalle.

WS1 SF TAPOLA Aino Sirri Maaria FIN – BRILL Chagit Yona ISR 3-0 (11-6, 11-3, 11-4)

Tapola loppuotteluun.

WS1 F TAPOLA Aino Sirri Maaria FIN – SPEGEL Jana Margarete GER 3-0 (11-9, 11-8, 11-1)

Tapola voitti 1-luokan.

Nelinpelit

WD5 TAPOLA Aino Sirri Maaria FIN / RISTIC Zeljana SRB – BOERS Maria Elizabeth NED / KIM Hanna KOR 1-3
MD4 LAMIRAULT Fabien FRA / GAUDRY Teddy FRA – NATUNEN Timo Kalevi FIN / KAMIEN Marian SVK 3-1
MD4 NATUNEN Timo Kalevi FIN / KAMIEN Marian SVK – CHRYSSIKOS Gregorios / GRESTAMOU Christos GRE 3-0
WD5 TAPOLA Aino Sirri Maaria FIN / RISTIC Zeljana SRB – MARTINOVIC Marija CRO / HARADA Akari JPN 3-1
MD4 SUCHANEK Jiri CZE / ZVOLANEK Martin CZE – NATUNEN Timo Kalevi FIN / KAMIEN Marian SVK 3-0
WD5 TAPOLA Aino Sirri Maaria FIN / RISTIC Zeljana SRB – SOMMER Janina GER / SPEGEL Jana Margarete GER 3-1

Natusen ja Kamienin pelit päättyivät alkulohkoon, Tapolan ja Risticin lohkopelit jatkuvat lauantaina.

Torstain 23.6. suomalaisottelut

WS1 TAPOLA Aino Sirri Maaria FIN – SPEGEL Jana Margarete GER 3-1 (10-12, 11-2, 11-4, 11-4)
WS1 TAPOLA Aino Sirri Maaria FIN – BOERS Maria Elizabeth NED 3-0 (11-2, 11-3, 11-1)

Tapola lohkoykkösenä perjantain välieriin.

MS1 DAVIES Robert GBR – NATUNEN Timo Kalevi FIN 0-3 (3-11, 8-11, 3-11)
MS1 NATUNEN Timo Kalevi FIN – PAPIRER Alan Rene Jean FRA 3-0 (11-6, 11-9, 11-8)

Natunen lohkoykkösenä perjantain välieriin.

”Ensimmäinen pelipäivä takana. Pelasin singelit Daviesin ja Papirerin kanssa ja voitin molemmat 3-0. Hyvällä fiiliksellä huomiseen semifinaaliin ja pelaamaan nelinpelit Kamienin kanssa. Kisajärjestäjät säätivät aamulla, hyväksyivät korealaisen mixtiparini omaehtoisen parinvaihdon, joten en pääse pelaamaan mixtejä täällä ollenkaan.”

Ohjelma ja tulokset (aikaero 1 h)

Livestream

23.6.2022

Aino Tapola ja Timo Natunen viettävät juhannusta Tshekissä pelattavassa ITTF Para Open -kisassa. Kaksikon valmennuksesta Ostravassa vastaa Iivari Hartikainen.

Aino Tapola nousi parapöytätenniksen kesäkuun maailmanlistalla naisten 1-luokassa toiselle sijalle. Toukokuussa Tapola voitti kaksi kertaa selvästi 2-luokan listakuutosen ja paralympiavoittajan, Ranskan Lafayen. Samoin kaatui listalla kahdeksantena ollut Thaimaan Bootwansirina ja kahdesti sijalla 12 majaileva Hollannin Femke Cobben. Ainoat tappiot tulivat Tokion hopea- ja pronssimitalisteille, nekin pyöreiden pelien jälkeen.

Tapola lähtee Ostravaan kisaan ykkössijoitettuna ja ennakkosuosikkina. Listakolmonen ja nelonen ovat paikalla, joten kisoissa saadaan osviittaa voimasuhteista marraskuussa Espanjan Granadassa pelattavia MM-kilpailuja ajatellen.

Timo Natusella on Ostravassa viimeinen näytön mahdollisuus MM-kisapaikkaan. Miesten 1-luokassa kisoihin pääsee 15 pelaajaa, Natunen on kisarankingissa sijalla 17 eli tällä hetkellä niukasti varasijalla.

Lue myös: ”Aino Tapola suosikkina Ostravan parapöytätennisturnaukseen, Timo Natunen hakee lisäpisteitä päästäkseen MM-kisoihin”