Aihearkisto: Parapöytätennis

ITTF Finland Para Open 30.9.-1.10.2023 Pajulahti – Information for participants

Information for foreign teams – welcome to Finland! Bulletin_FinlandOpen2023

Perinteiset parapöytätenniksen Finlandia Para Open -kilpailut järjestetään syys-lokakuun vaihteessa Pajulahden liikuntakeskuksessa, Lahden Nastolassa.

Suomen joukkue

 • Aino Tapola (WS1)
 • Timo Natunen (MS1)
 • Aaro Mäkelä (MS6)
 • Rita Lahtinen (WS7)
 • Markku Manner (MS6)
 • Juha Julmala (MS8)
 • Timo Averjanov (MS11)

Finlandia Para Openiin on ilmoittautunut noin 150 pelaajaa lähes 30 eri maasta.

Kisasivusto iTTF:n sivuilla

 

Parapöytätenniksen EM-kisat 4.-9.9.2023 Sheffield, Englanti

Aino Tapolalle EM-pronssia – sekanelinpelissä jäätiin puolivälieriin

Aino Tapola taipui pronssille Englannin Sheffieldissä järjestettävissä parapöytätenniksen EM-kisoissa. Keskiviikon päätöskierroksella Tapola voitti ykkössijoitetun puolalaisen Dorota Buclawin komeasti 3-1 (11-4, 11-5, 7-11, 13-11), mutta tämä ei riittänyt nostamaan suomalaista kirkkaimmille mitaleille.

Tapolan kohtaloksi koitui maanantaina iskenyt vatsatauti, minkä vuoksi hän joutui luovuttamaan avausottelunsa kolmen erän jälkeen saksalaista Jana Spegeliä vastaan. Näin Tapolalta jäi normaalisti tappiopelistä tuleva sarjapiste saamatta. Naisten 1-luokan kärkikolmikko pelasi ristiin – EM-kullan nappasi Buclaw ennen Spegeliä ja Tapolaa.

– Tuomari ei tiennyt sääntöä, kun kysyin sitä häneltä avauspelissä. Olisi pitänyt varmistaa se ylituomarilta. Minun virhe, säännöt pitää itse tuntea, päävalmentaja Martti Autio harmitteli.

Tapolan ja Timo Natusen urakka EM-kisojen sekanelinpelissä päättyi avauskierroksen eli puolivälierien 0-3 (9-11, 4-11, 4-11) -tappioon kolmossijoitettua serbialaisparia Goran Perlic / Ana Prvulovic vastaan.

Ohjelma ja tulokset (aikaero 2 h)

Livestream T1-T12

Kisasivusto

ITTF:n rankingit


Tiistai 5.9.2023

WS1 TAPOLA Aino Sirri Maaria FIN – BRILL Chagit Yona ISR 3-0 (3, 2, 3)
Naisten kaksipelin 1-luokka pelataan suoraan neljän pelaajan sarjana.

MS1 MATTHEWS Thomas GBR – NATUNEN Timo Kalevi FIN 3-0 (7,2,4)
MS1 NATUNEN Timo Kalevi FIN – CHRYSSIKOS Gregorios GRE 3-0 (3, 3, 3)
Natusen kaksinpelit päättyivät kahden tappion ja yhden voiton myötä alkulohkoon.

MS11 AVERJANOV Timo FIN – CABEROGLU Utku TUR 0-3 (-6, -2,-7)
MS11 CUESTA MARTINEZ Eduardo ESP – AVERJANOV Timo FIN 3-0 (1, 1, 5)
Averjanovin kaksinpelit päättyivät kolmen tappion myötä alkulohkoon.

MS6 PERRY Martin Robert GBR – MAKELA Aaro Toivo Samuli FIN 3-0 (6, 6, 6)
Mäkelän kaksinpelit päättyivät kahden tappion myötä alkulohkoon.


Suomella mollivoittoinen avauspäivä

Maanantai 4.9.2023

MS6 SIMION Bobi ROU – MAKELA Aaro Toivo Samuli FIN 3-1 (7,3,-6,8)
Lohkojen kaksi parasta 16 pelaajan pääkaavioon.

WS1 TAPOLA Aino Sirri Maaria FIN – SPEGEL Jana Margarete GER 1-3 (-6, 9, -6, -0 luovutus)
Naisten kaksipelin 1-luokka pelataan suoraan neljän pelaajan poolina.

MS1 NATUNEN Timo Kalevi FIN – URLAUBER Adam HUN 1-3 (10,-7,-9,-9)
Lohkojen kaksi parasta puolivälieriin.

MS11 MAKAJEW Maciej POL – AVERJANOV Timo FIN 3-0 (0,4,3)
Lohkojen kaksi parasta puolivälieriin.

Päävalmentaja Martti Autio: ”Aaro pelasi ennakkoluulottomasti ja rohkeasti nelossijoitettua vastaan, vaikka hävisikin ottelun 1-3. Ainolle iski alkulämmittelyssä joku ruokamyrkytys tai vatsatauti ja hän joutui luovuttamaan ottelun kolmen erän jälkeen. Katsotaan kisojen jatko hänen osaltaan myöhemmin. Natusen Timon unkarilainen vastustaja pelasi tällä kertaa todella hyvin, eikä Timo ollut ihan parhaimmillaan. Averjanovin Timo puolestaan hävisi oman ottelunsa selvästi 0-3. Avauspäivän saldoksi jäi siis vain kolme erävoittoa.”


2.9.2023

Suomi mitalitavoittein parapöytätenniksen EM-kisoihin

Parapöytätenniksen EM-kisat pelataan 4.-9. syyskuuta Sheffieldissä, Englannissa. Suomesta kisoissa on mukana neljä pelaajaa: Aino Tapola, Timo Natunen, Aaro Mäkelä ja Timo Averjanov.

– Ainon 1-luokan kärki on sama kuin naisten maailmanlistan neljän kärki. Kakkossijoitettuna tavoitteena on voitto, varsinkin kun Aino on jo kerran onnistunut ykkössijoitetun, Puolan Dorota Buclawin, voittamaan. Kolmoselle ja neloselle Aino ei ole vielä hävinnyt, vaikka keväällä pari kertaa tappio oli lähellä. Urakkaa voi helpottaa se, että kolmossijoitettu, Kreikan nuori Evanthia Bournia, joutuu ennen kisoja uudelleen luokitukseen. Hänen kohdallaan se tarkoittaa uhkaa nostosta ylempään luokkaan, päävalmentaja Martti Autio ennakoi.

Naisten 1-luokassa ei paikkoja Pariisiin jaeta, mutta huhtikuun 2024 maailmanrankingin kolme parasta pääsevät suoraan ensi kesän paralympialaisiin. Tapola on käytännössä jo kisapaikkansa varmistanut.

– Muista suomalaispelaajista Timo Natunen lähtee viitossijoitettuna hakemaan voittoa ja suoraa paikkaa Pariisiin. Kesä on mennyt hyvin ja tavoite on realistinen. Timon nopea syöttö on maailman paras miesten 1-luokassa. Sen loksahtaessa paikalleen hän on hyvin vaikea voitettava, Autio tietää.

– Aaro Mäkelä on kehittynyt nopeasti ja on yllätysvalmis 6-luokan alkulohkossa. Jatkopaikka alkulohkosta on pienellä arpaonnella ja nappipelillä mahdollinen. Timo Averjanov on puolestaan kivikovassa 11-luokassa opintomatkalla. Mahdolliset erävoitot olisivat hänelle plussaa. Sekanelinpelissä Ainola ja Timolla on hyvin onnistuessaan mitalimahdollisuus, päävalmentaja jatkaa.

Suomen joukkueen valmennuksesta Aution lisäksi vastaavat Hannu Sihvo, Iivari Hartikainen ja Julius Muinonen.

Lue myös: Aino Tapola tavoittelee kultaa parapöytätenniksen EM-kilpailuista Sheffieldistä

 

Aino Tapola tavoittelee kultaa parapöytätenniksen EM-kilpailuista Sheffieldistä

Parapöytätenniksen Euroopan mestaruuskilpailut käydään 4.–9. syyskuuta Iso-Britannian Sheffieldissä. Suomalaispelaajista mukana ovat helsinkiläinen Aino Tapola (luokka 1), siilinjärveläinen Timo Natunen (luokka 1), espoolainen Aaro Mäkelä (luokka 6) ja vantaalainen Timo Averjanov (luokka 11).

Tapola voitti viime vuonna Suomen ensimmäisen henkilökohtaisen parapöytätenniksen MM-mitalin 20 vuoteen, kun hän ylsi hopealle Granadassa käydyissä kisoissa. Nyt Tapola tavoittelee uransa ensimmäistä EM-mitalia, ja se saisi mieluusti olla kultainen.

Luokkaa 1, jossa Tapola pelaa, on vuosikaudet hallinnut puolalainen Dorota Buclaw, joka myös voitti suomalaisen Granadan MM-loppuottelussa viime marraskuussa. Tämän vuoden maaliskuussa Italiassa pelatussa turnauksessa Tapola onnistui ensimmäisen kerran urallaan voittamaan puolalaisen. Vaikka viimeisimmässä, toukokuussa Sloveniassa pelatussa turnauksessa Buclaw taas nappasikin voiton, on Tapolalla nyt vahva usko siihen, että ykkössija on saavutettavissa.

– Kun hänet on jo kerran voittanut, niin tietää, miten se tapahtuu. Ja tietää, että kyllä siellä pöydän toisessakin päässä alkaa jännittää, Tapola sanoo.

– EM-kultakamppailu on ilman muuta minun ja Dorotan välinen. Jotain tosi ihmeellistä pitäisi tapahtua, jos joku muu menisi meidän edelle, hän jatkaa.

Tapola oli mukana vuoden 2021 paralympialaisissa Tokiossa ja mitä suuremmalla todennäköisyydellä hän tulee saamaan paikan myös vuoden 2024 Pariisin paralympialaisiin.

Vaikeavammaisimpien pelaajien luokassa 1 on naisten sarjassa sen verran vähän pelaajia, että paralympialaisissa luokka on yhdistetty astetta lievempivammaisten pelaajien luokan 2 kanssa. Luokan 1 maailmanrankingin kolme parasta pelaajaa saa paikan Pariisiin. Ranking umpeutuu maaliskuun lopussa 2024.

– Olen tällä hetkellä rankingkakkosena ja perässä tuleva pelaaja on yli sata pistettä minua jäljessä. Niin pitkän takamatkan päästä on äärimmäisen vaikea nousta ohi, Tapola toteaa.

Tapolan ohella paralympiapaikkaa – uransa ensimmäistä sellaista – tavoittelee tiukasti myös toinen luokan 1 pelaaja, siilinjärveläinen Timo Natunen. Miesten puolella luokka 1 pelaa paralympialaisissa omillaan ja Natunen on tällä hetkellä rankingissa sijalla 11.

Pelaajia kisoihin pääsee luokasta kymmenen, mutta rankinglistalla on Natusen edellä peräti viisi eteläkorealaista. Samasta maasta voidaan yhteen luokkaan ottaa maksimissaan kolme pelaajaa. Toki myös maanosakiintiöillä on oma roolinsa kisapaikkajaossa.

Natunen ja Tapola pelaavat Sheffieldin EM-kilpailuissa kaksinpelien lisäksi myös nelinpeliä. Nuori Aaro Mäkelä pelaa liikuntavammaisten pystypelaajien luokassa 6 ja Timo Averjanov kehitysvammaisten pelaajien luokassa 11.

EM-kilpailujen ottelut ovat katsottavissa live streamin kautta. Siirry ITTF:n Youtube-kanavalle tästä.

Lisätiedot ja tulospalvelu: https://www.ittf.com/tournament/5484/ITTF-European-Championships-2023

Lähde: Paralympiakomitean tiedote

 

Syksyn EM-joukkueet valittu

Suomen joukkueet syyskuussa pelattaviin parapöytätenniksen EM-kisoihin sekä pöytätenniksen EM-joukkuekisoihin on valittu.

Parapöytätenniksen EM-kisat, 4.-9.9.2023 Sheffield, Englanti

 • Aino Tapola (WS1 ja XD4)
 • Timo Natunen (MS1 ja XD4)
 • Aaro Mäkelä (MS6)
 • Timo Averjanov (MS11)
 • valmennus: Martti Autio, Hannu Sihvo, Iivari Hartikainen ja Julius Muinonen

Kisasivusto


EM-joukkuekisat 10.-17.9.2023 Malmö, Ruotsi

 • Benedek Oláh
 • Alex Naumi
 • Aleksi Räsänen
 • Sam Khosravi
 • valmennus: Mattias Bergkvist

Kisasivusto

 

Pöytätennis liikutti ja innosti Special Olympics -leirillä

Pöytätennis oli ensimmäistä kertaa mukana Paralympiakomitean kehitysvammaisille suunnatun Special Olympics -toiminnan monilajileirillä viime viikonloppuna Pajulahdessa.

Yli sadan hengen leiri alkoi iloisissa tunnelmissa. Kuva: Elina Ahtiainen

Pöytätennispelaajan statuksella leirille osallistuivat Ruskeasuon kisapöydillä moneen lähtemättömän vaikutuksen jättänyt vantaalainen tsemppari Timo Averjanov sekä espoolainen monilajitaituri Bea Westerstråhle. Pöytätennisvalmentajina leirillä toimivat peräseinäjokinen Juha Julmala ja savonlinnalainen Petri Mikkonen.

– Meillä on paratoiminnassa mukana kymmenittäin liikuntarajoitteisia, mutta vain muutama kehitysvammainen pelaaja. Pöytätennis kuuluu kaikille, joten lähdimme tälle leirille mukaan nostamaan pöytätennistä myös kehitysvammaisten urheilijoiden keskuudessa, kertoivat SPTL:n paravaliokunnassakin vaikuttavat valmentajat odotuksistaan leiriä kohtaan.

Kolmipäiväisen leirin pöytätennisharjoituksiin mahtui niin perustekniikan hiomista, lyöntikuvioita kuin erienkin pelaamista. Huippukunnossa oleva, Sheffieldin MM-kisoihin syksyllä matkaava Averjanov antoikin valmentajille kovan vastuksen aina kun treenin lopuksi päästiin erien pelaamisen makuun.

– Tämä oli paras leiri ikinä. Tästä on hyvä jatkaa kohti kauden aloittavia Starin kisoja sekä Sheffieldin ja Pajulahden kansainvälisiä mittelöitä, kommentoi leirillä tärkeän vertaistuen ja laadukkaan treenin makuun päässyt Averjanov.

Edes koutsi Mikkosen maankuulut kirvessyötöt eivät tuottaneet vaikeuksia terävälle Timolle.

Purjehduksessa ja alppihiihdossa luokkansa maailman huipulla oleva ja pöytätenniksessäkin kansainvälisten kisojen makuun päässyt Westerstråhle sai treenipöydän ääressä lisää liekkiä pingiskipinäänsä, kun pallovarmuuteen ja liikkumiseen saatiin silmiinpistävää parannusta, joka sai hymyn iloisen nuoren naisen kasvoille.

Bea Westerstråhle piti taitavasti palloa pöydällä pelatessaan isänsä Karlin kanssa.

Monen muun lajin urheilijalle yksi leirin kohokohdista oli lauantai-illan lajinvaihtotreeni, jonka pingisvaihtoehtoon lähti mukaan parisenkymmentä innokasta urheilijaa. Kaikki kokeilijat saivat pallon pysymään pöydällä kuin vanhat tekijät, ja iloinen nauru sekä onnistuksen kokemukset täyttivät salin. Varsinkin beach volleyn pelaajista löytyi taitavia pöytätennispallon kesyttäjiä.

Maestro Mikkosen vetämä rundis innosti kokeilijaporukkaa. Kuva: Elina Ahtiainen

Leirillä vahvistui käsitys siitä kuinka sopiva laji pöytätennis on erityisryhmiin kuuluville henkilöille.

– Pallo pysyi pöydällä aivan yhtä hyvin kuin vastaavaan kokeiluun osallistuvalla peruskoululuokalla. Erityis- ja parapöytätennistoimintaa kannattaa ehdottomasti käynnistää isoimmilla pingispaikkakunnilla, ja muissa paikoissa kannustaa kyseisiin ryhmiin kuuluvia mukaan seuran harjoituksiin, sanoi leirin päävalmentaja Julmala.

Menestys rundiksessa tiesi pääsyä kaksinpelipöydälle tarkkasilmäisen Timo-tuomarin silmien alle. Kuva: Elina Ahtiainen

– Oli mahtavaa olla näkemässä todellisia onnistumisen reaktioita ja osaamista lauantain kokeilijoilta. Teki valmentajan todella iloiseksi, komppasi apuvalmentajan roolissa urheilijoita liikuttanut Mikkonen.

Pöytätenniksen iskuryhmä lisäsi leirillä niin omaa kuin lajia kokeilleiden muiden lajien urheilijoiden osaamista pelipöytien ääressä. Kuva: Karl Westerstråhle.

Olisikin tärkeää, että kaikki aktiiviset pöytätennisseurat liittyisivät Paralympiakomitean Löydä oma seura -palveluun, jossa voi kertoa vastaanottavansa parapelaajia mukaan toimintaan ja ilmoittaa minkä asteista apua seuralla on mahdollisuus tarjota uudelle pelaajalle.

ITTF Czech Para Open 22.-24.6.2023 Ostrava

Natunen puolivälieriin Tshekissä

Timo Natunen (kuvassa) ja Aaro Mäkelä pelaavat juhannuksessa Tshekin Ostravassa järjestettävässä pöytätenniksen Para Open -kisassa. Aino Tapola joutuu valitettavasti jättämään Tshekin reissun väliin sairastumisen vuoksi.

Molemmilla on ohjelmassa sekä kaksinpelit että nelinpelejä. Kaksinpeleissä Natusen luokka on MS1, Mäkelän MS6. Mäkelä pelaa nelinpeliä MD14-luokassa Korean Kim Sun Gilin kanssa ja sekanelinpeliä XD14-luokassa japanilaisen Setsu Tsunodan kanssa. Natunen etsii itselleen nelinpelipareja kisapaikalta.

Suomalaistulokset

to 22.6.

MS1: Timo Natunen kahdella voitolla ja yhdellä tappiolla lohkokakkosen torstai-illan puolivälieriin. Siinä englantilainen Thomas Matthews oli parempi erin 3-1.

MS6: Aaro Mäkelä jäi yhdellä voitolla ja kahdella tappiolla lohkokolmosena ulos puolivälieristä. Mäkelän kisat jatkuvat perjantaina ja lauantaina nelinpeleillä ja sekanelinpeleillä.

pe 23.6. ja la 24.6.

MD14: Mäkelän ja Kimin nelinpelit päättyivät kahdella tappiolla alkulohkoon.

XD14: Mäkelä ja Tsunoda hävisivät alkulohkon molemmat ottelunsa.

Ohjelma ja tulokset (aikaero 1 h)

Livestream

 

Timo Averjanov – Virtus Global Games 2023 Vichy, Ranska

Suomesta lähtee kolmen urheilijan joukkue kehitysvammaisten urheilun kansainvälisen VIRTUS-järjestön Global Games -kisoihin, jotka käydään 4.–10. kesäkuuta Ranskan Vichyssä. Suomalaisurheilijoista mukana ovat vaasalaisuimari Nader Khalili, hankasalmelainen yleisurheilija Jani Tissari ja vantaalainen pöytätenniksenpelaaja Timo Averjanov.

Tulokset ITTF:n sivuilla

8.6. pelipäivän yhteenveto

”Seitsemän päivän maratonkilpailu on päättymässä. Melkein kaikki 11-luokan parhaat pelaajat olivat täällä mukana. Timo osallistui kaikkiin luokkiin ja on tyytyväinen peliinsä eli kehitystä on tapahtunut. Seuraavaksi on edessä EM-kisat syyskuun alussa Sheffieldissä, Englannissa.”

7.6. pelipäivän yhteenveto

”Timo sai hyvää kokemusta nelinpelissä ja sekanelinpelissä, vaikka erävoittoja ei tullutkaan. Torstain joukkuekisassa Timo pelaa yhdessä virolaisen ja belgialaisen pelaajan kanssa. Ensimmäisellä kierroksella (R16) on vastassa Hong Kong.”

6.6. välipäivä

5.6. pelipäivän yhteenveto

”Timon kaksinpelit päättyi alkulohkoon..Tiukin taistelu oli avauserässä (10-12) Turkin pelaajaa vastaan. Eli kehitys jatkuu. Tiistaina on vapaapäivä ja keskiviikkona alkavat nelinpelit, joissa Timo pelaa virolaisten Deniss Sidelnikovin parina. Sekanelinpelissä Timon pari on portugalilainen naispelaaja. Torstaina alkavassa joukkuekisassa Timo pelaa puolestaan virolais- ja belgialaispelaajan kanssa.”

VIRTUS (entinen INAS) on kehitysvammaisten urheilujärjestöistä se, jonka kautta urheilijat voivat yltää aina paralympialaisiin saakka. Vaasan Uimaseuraa edustavasta Khalilista tuli vuonna 2021 ensimmäinen kehitysvammainen suomalaisurheilija tällä vuosituhannella, joka edusti Suomea paralympialaisissa. Khalili oli Tokiossa 17:s 100 metrin selkäuinnissa.

Vantaalainen pöytätenniksenpelaaja Timo Averjanov, 29, on jo rutinoitunut pelaaja kansainvälisissä ympyröissä. Hän on ollut mukana viimeisimmissä VIRTUS-järjestön ja sen edeltäjän INASin arvokilpailuissa. Edellinen kansainvälinen turnaus on vain parin viikon takaa Slovenian Laskosta, jossa hän jäi alkulohkoon.

– Timo on treenannut paljon ja tehokkaasti koko kauden ja mennyt joka osa-alueella eteenpäin. Kämmenspinni on kehittynyt kauden aikana eniten. Se on saatava kisoissa toimimaan treeneissä nähdyllä tavalla, siinä on avain voittoihin, arvioi Averjanovin valmentaja Samuli Soine.

VIRTUS JA SPECIAL OLYMPICS

Kehitysvammaisten urheilussa on kaksi isoa kansainvälistä järjestöä: VIRTUS ja Special Olympics. Kesäkuussa 2023 käydään molemman järjestön isoimmat kilpailut, VIRTUS Global Games -kisat Ranskan Vichyssä 4.–10.6. ja Special Olympics -kesämaailmankisat Saksan Berliinissä 17.–25.6. Se, että kisat osuvat samalle kuukaudelle, kertoo paljon järjestöjen välisestä olemattomasta kommunikaatiosta. Vaikka johtotasolla vuorovaikutusta järjestöjen välillä ei suuremmin ole, ruohonjuuritasolla toimivat usein samat henkilöt. Esimerkiksi yleisurheiluvalmentaja Jukka Lahti urakoi kesäkuussa molemmat kisareissut.

Special Olympics on järjestöistä suurempi. Sen painopiste on enemmän urheilu- ja harrastamismahdollisuuksien luomisessa kaikille kehitysvammaisille urheilijoille ympäri maailmaa. Kisoihin ei ole tulosrajoja, mikä mahdollistaa sen, että vaikeastikin kehitysvammaiset henkilöt voivat päästä mukaan. Itse kisoissa urheilijat jaetaan tasoluokittelukilpailujen kautta divisiooniin, joissa on keskenään mahdollisimman tasaväkisiä urheilijoita. Jokaisessa divisioonassa jaetaan mitalit kolmelle parhaalle.

VIRTUS on järjestöistä huippu-urheilupainotteisempi. VIRTUS-luokituksen saaneet urheilijat voivat tavoitella pääsyä aina paralympialaisiin saakka. Tosin tällä hetkellä kehitysvammaisia urheilijoita on paralympialaisissa mukana vain kolmessa lajissa: yleisurheilussa, uinnissa ja pöytätenniksessä. Pääasiassa paralympialaisissa kilpailee liikunta- ja näkövammaisia urheilijoita. Suomessa VIRTUS-luokituksen saaneita urheilijoita on tällä hetkellä vain kourallinen.

Kolmas kehitysvammaisten urheilun kansainvälinen järjestö on SUDS (Sports Union for athletes with Down Syndrome). Se on suunnattu urheilijoille, joilla on downin oireyhtymä. Down-urheilun vuoden isoimmat kisat vuonna 2023 ovat kahdeksan lajin EM-kilpailut Italian Padovassa syyskuussa. Suomesta kisoihin on lähdössä osallistujia yleisurheiluun, uintiin ja koripalloon.

Lähde: Paralympiakomitean tiedote

VIRTUS Global Games -kisojen kotisivut

 

Martti Autiosta ensimmäinen Vuoden Paravalmentaja

Viime marraskuussa parapöytätenniksen MM-hopeaa voittaneen Aino Tapolan valmentaja Martti Autio valittiin historian ensimmäiseksi Vuoden Paravalmentajaksi. Suomen Valmentajien alaisen Paravalmentajayhteisön myöntämä palkinto jaettiin lauantaina 13.5. Pajulahdessa Paravalmentajaseminaarin yhteydessä.

Vuoden Paravalmentajan valintaraadissa olivat mukana Tuomas Törrönen ja Katja Saarinen Paravalmentajayhteisöstä, Sari Tuunainen Suomen Valmentajista sekä Antti Latikka Paralympiakomitean urheilijavaliokunnan edustajana. Palkintoraati painotti perusteluissaan erityisesti Aution pitkää ja menestyksekästä uraa lajinsa parissa sekä työtä vaikeavammaisten urheilijoiden valmennuksen parissa. Raati nosti Aution ansioksi myös sen, että hän on vahvasti mukana paravalmennuksen kehittämisessä ja nostanut rohkeasti keskusteluun myös paravalmennuksen haasteita.

Martti Autio aloitti parapöytätenniksen parissa jo 1980-luvun alussa, kun moninkertainen paralympiamitalisti Matti Launonen pyysi häntä parapelaajien valmentajaksi. Autio suostui, mutta Siilinjärvellä asunut Launonen ei lopulta päässyt juurikaan nauttimaan Helsingissä operoineen valmentajan opeista. Aution valmennuksessa Launosen kilpakumppani Pekka Paalanko voitti maailmanmestaruuden 1982.

Vuosien 1974 ja 1979 pöytätenniksen kaksinpelin Suomen mestari valmensi parapelaajia muutaman vuoden ennen kuin siirtyi helmikuussa 1984 Pöytätennisliittoon vastaamaan veteraanien MM-kotikisaprojektista.

Paluu parapöytätennikseen tapahtui yli 30 vuotta myöhemmin, kun vuoden 2016 Rio de Janeiron paralympialaisten jälkeen 9-luokan konkaripelaaja Esa Miettinen kysyi Autiota valmentajakseen.

Miettinen asui Kuopiossa, joten hänen ja Aution välinen valmennussuhde oli viikonloppu- ja leiripainotteista. Helsingissä parapöytätennisuraansa viime vuosikymmenen lopulla aloitellut nuori Aino Tapola pyysi Autiota valmentajakseen ja taas hän suostui. Aution uran toinen parapöytätenniksen maajoukkueen päävalmentajajakso ajoittui vuosikymmenen taitteeseen Tapolan uran alkuvuosille. Tällä hetkellä Autio toimii Tapolan henkilökohtaisena valmentajana.

Tapola osoittautui erittäin kunniahimoiseksi pelaajaksi ja Autio innostui toden teolla. Tapola pelaa vaikeavammaisimpien pelaajien luokassa 1, joka on kansainvälisissä turnauksissa usein yhdistettynä hieman lievempivammaisten 2-luokan kanssa. Tämä ei ole Tapolaa ja Autiota lannistanut, vaan he pyrkivät maailman huipulle oli luokka yhdistetty tai ei.

Tapola sai paikan vuoden 2021 Tokion paralympialaisiin, jossa naisten luokat 1 ja 2 pelasivat yhdessä. Hänestä tuli Suomen parapöytätennishistorian ensimmäinen naispelaaja paralympialaisissa.

Marraskuussa 2022 Tapola saavutti uransa ensimmäisen MM-mitalin, hopeaa Espanjan Granadassa pelattujen maailmanmestaruuskilpailujen 1-luokassa. Suomen edellinen parapöytätenniksen henkilökohtainen MM-mitali oli Matti Launosen pronssi 20 vuoden takaa.

MM-kilpailujen finaalissa Tapola hävisi vielä 1-luokan kärkipelaajalle, Puolan Dorota Buclawille erin 1–3, mutta maaliskuussa 2023 Italian kansainvälisessä turnauksessa Tapola onnistui ensimmäistä kertaa urallaan kaatamaan puolalaisen erin 3–2 ja nappasi turnausvoiton.

Vuoden 2024 Pariisin paralympialaisissa naisten luokat 1 ja 2 ovat taas yhdessä, mutta Tapola ja Autio uskovat menestysmahdollisuuksiinsa siitä huolimatta. Helsingin Ruskeasuolla pitkiä päiviä viettävän kaksikon määrätietoinen työ tuottaa vääjäämättömästi tulosta.

Lähde: Paralympiakomitean tiedote

 

ITTF Slovenia Para Open 9.-13.5.2023

Aino Tapolalle hopeaa ja pronssia

Suomesta on mukana neljä pelaajaa 9.-13.5.2023 Laškossa järjestettävässä ITTF Slovenia Para Open -kisassa. Aino Tapola, Aaro Mäkelä sekä valmentaja Hannu Sihvo matkustivat kisapaikalle suoraan Montenegrosta. Kotimaasta Sloveniaan puolestaan lensivät Timo Natunen, Timo Averjanov sekä valmentajat Martti Autio ja Iivari Hartikainen.

Päävalmentaja Martti Aution yhteenveto kisoista

”Slovenian Open oli iso pöytätennistapahtuma, johon osallistui 53 maata ja yli 450 pelaajaa. Enemmänkin olisi ollut tulossa, jos olisi ollut mahdollista ottaa. Joissakin luokissa taso oli jopa kovempi kuin MM-kisoissa, sillä maarajoituksia osallistumisen suhteen ei ollut. Esimerkiksi Natusen 1-luokassa oli neljä kovaa korealaista.

Kisat menivät suomalaisten osalta aika mukavasti. Ainon luokassa oli mukana kaksi uutta kiinalaispelaaja sekä yksi vähemmän Euroopassa pelannut korealainen, jotka Aino voitti, mutta Buclaw oli loppuottelussa parempi. Varsinkin erien loput menivät selvästi vastustajalle. Kolmossijalla Aino osoitti olevansa myös hyvässä nelipelikunnossa.

Natusen Timo voitti kaksi peliä häntä maailmarankigissa yläpuolella olevia vastaan. Aaro sai kisoista hyvää kokemusta ja nappasikin pari erävoittoa ja pelasi muutenkin hyvin.”

Suomalaisottelut

WS Class 1

ti 9.5. TAPOLA A FIN vs. CHEN H CHN 3-0 (5,8,7)
ti 9.5. TAPOLA A FIN vs. SPEGEL J GER 3-0 (4,10,13)
ke 10.5. TAPOLA A FIN vs. KIM E KOR 3-0 (10,4,5)

Tapola lohkoykkösenä torstain välieriin.

to 11.5. SF MAO Lin CHN – TAPOLA Aino Sirri Maaria FIN 2-3 (4-11, 11-9, 8-11, 11-9, 4-11), Tapola loppuotteluun.

to 11.5. BUCLAW Dorota POL – TAPOLA A FIN 3-0 (11-8, 11-7, 11-9)

Tapolalle hopeaa, kisat jatkuvat vielä XD4-luokassa sekanelinpeleillä yhdessä espanjalaisen Miguel Angel Toledon kanssa.

 • Tapola ja Toledo etenivät lohkoykkösinä suoraan puolivälieriin, jonka he voittivat, mutta välierissä thaimaalaispari oli erin 3-1 vahvempi.

Tuloslinkki (XD4)


MS Class 1

ti 9.5. NAM K KOR vs. NATUNEN T FIN 3-0 (8,9,7)
ke 10.5. EBERHARDT F ARG vs. NATUNEN T FIN 0-3 (-5,-6,-8)

Natunen lohkokakkosena neljännesvälieriin.

ke 10.5. R16 NATUNEN Timo Kalevi FIN – FALCO Federico ITA 3-2 (11-6, 5-11, 9-11, 11-7, 11-5), Natunen puolivälieriin.

ke 10.5. QF KIM Hyeon Uk KOR – NATUNEN Timo Kalevi FIN 3-1 (6-11, 12-10, 11-4, 14-12)

Natusen kaksinpelit päättyivät puolivälieriin.


MS Class 6

ti 9.5. PINO LORCA M CHI vs. MAKELA A FIN 3-1 (-11,7,7,9)
ti 9.5. CHIHARA T JPN vs. MAKELA A FIN 3-1 (10,-12,9,7)
ke 10.5. ROSENMEIER P DEN vs. MAKELA A FIN 3-0 (4,6,3)

Mäkelän kaksinpelit päättyivät alkulohkoon, mutta kisat jatkuvat MD-luokassa nelinpeleillä australialaisen PROPERJOHN Lennard Properjohnin sekä XD14-luokassa sekanelinpeleillä yhdessä korealaisen Moon Sung Keumin kanssa.

 • Molemmissa luokissa parit jäivät voitoitta alkulohkoon.

MS Class 11

ti 9.5. VLASENKO V UKR vs. AVERJANOV T 3-0 (3,7,7)
ti 9.5. HARA H JPN vs. AVERJANOV T FIN 3-0 (6,5,4)
ke 10.5. VAN ACKER F BEL vs. AVERJANOV T FIN 3-0 (1, 3, 5)

Averjanovin kaksinpelit päättyivät alkulohkoon, mutta kisat jatkuvat MD22-luokassa nelipeleillä yhdessä ukrainalaisen Valerii Vlasenkon sekä XD22-luokan sekanelinpeleissä turkkilaisen Lara Samsunlun kanssa.

 • Molemmissa luokissa parit jäivät voitoitta alkulohkoon.

Seurantalinkit

Ohjelma ja tulokset (aikaero 1 h)

Livestream T1 ja T2

Livestream muut pöydät

Kuvagalleria