Kaikki kirjoittajan Arto Luukkainen artikkelit

STARXMAS, Star (B) – Arvonnat

Lauantai: Arvottu M-1200, M-1400, M-1650, MN uudelleen poisjääntien vuoksi.
Sunnuntai: Arvoittu M-1700, M-2000, MK uudelleen poisjääntien vuoksi.

Pyydän niitä kertomaan jo nyt, jotka eivät millään ehdi tuomita oman poolinsa jälkeen jatkokaavion pelejä (yksi/luokka) muiden kiireiden vuoksi tai joilla on tiedossa tärkeä meno heti sen jälkeen, kun ovat pudonneet jatkokaaviosta. Voin ystävällisesti poistaa teidät arvonnoista jo nyt!  🙂

Muutamissa luokissa pelataan kolme neljän pelaajan poolia kahdella pöydällä. Se tapahtuu niin, että kaksi pooleista pelaavat kaikki ottelunsa samalla pöydällä ja kolmas pooli pelaa ensin kolme ottelua toisella ja sitten kolme toisella pöydällä. Vuoronperään pöydän ”omistavan” poolin kanssa. Sitten on tietysti tilanteita, joissa samalla pöydällä on 2-3 kolmen pelaajan poolia. On myös jokunen kiertävä kolmen pelaajan pooli, joka pelaa seuraavalla pöydällä heti, kun siellä käynnissä oleva peli päättyy. Uskokaa siis heti, jos pöydällenne tulee tällainen kiertävä pooli pelaamaan otteluaan!

Ilmoittakaa ystävällisesti mahdollisista virheistä tai poisjäänneistä mahdollisimman pian osoitteeseen star.kilpailut@gmail.com .

Lauantain arvonnat

Linkki tiedostoon: STARXMAS_09_10_12_2023_arvonta_lauantai_SPTL.xlsx

Sunnuntain arvonnat

Linkki tiedostoon: STARXMAS_09_10_12_2023_arvonta_sunnuntai_SPTL.xlsx

STARXMAS, Star (B) – Ilmoittautuneet pelaajat

Mukana on lopulta 166 pelaajaa (MK:hon äsken yksi lisää). Kaikki ilmoittautuneet otettiin mukaan.
Tämän jälkeen uusia otetaan mukaan vain pois jäävien  paikalle tai jos aikataulu ei vaarannu. Klo 17:n ryhmään kuitenkin vielä mahtuu.

Muutamassa isossa luokassa on käytetty kolmen pooleja vähän tavallista enemmän. Muuten ei onnistuisi.

Kuten aiemmin kirjoitin, STARXMAs on vähän erilainen kilpailu ”Star Tourilla”. Vähän suuren kilpailun tuntua ja erilaista pöhinää. Kyseessä on myös kauden viimeinen kilpailu, joten on mukava tarjota mahdollisimman monelle tilaisuus nähdä muita pelaajia kilpailun merkeissä viimeisen kerran vuonna 2023.

Lentoliput Timbuktuun lauantai-illaksi on kuitenkin varattu kaiken varalta…

Tarkastakaa luokkanne ja ilmoittakaa ystävällisesti virheistä tai muutoksista email-osoitteeseen: star.kilpailut@gmail.com.

Lauantaina pelaamme 14 pöydällä. Sunnuntaina normaaliin tapaan 12 pöydällä.

Löytyykö vapaaehtoista auttamaan parin lisäpöydän laitossa perjantai-iltana?

Aikataulussa ei varmaan ihan pysytä, mutta onneksi on mahdollisuus vuotaa iltaan päin, koska lauantain klo 17 vuorossa on vapaita pöytiä ja sunnuntaina on muutenkin vain kaksi vuoroa. Silti kaikki onnistuu vain jos pelit aloitetaan ilman ylipitkää lämmittelyä (max 1-2 minuuttia) ja omaa pelivuoroa odotetaan oman pöydän ääressä. Kahvilassa käydään mielellään, kun toiset aloittavat juuri ottelun eikä itsellä ole omaa tuomarointivuoroa.

Ohjeita tulee myöhemmin lisää!

Vielä kerran kuitenkin erityisesti niille, jotka eivät olleet antaneet sähköpostiosoitetta. Jos teillä on viikonloppuna kiire muiden menojen vuoksi tai vaaditte muuten ehdottomasti tiukkaa aikataulussa pysymistä, tämä ei ole ehkä hyvä kilpailu teille. Siinä tapauksessa ilmoittakaa pian poisjäännistänne, jotta voin poistaa teidät listoilta.

Linkki tiedostoon: STARXMAS_09_10_12_2023_ilmoittautuneet_pelaajat.xlsx

STARVEMBER 11-12.11.2023 – Raportti

Raportti on nyt valmis!
********** HUOM: Korjattu MN-2800-luokan teksti!!!!!! ***********

Miesten kaksinpeli oli kovatasoinen. Kolme pelaajaa rankingin TOP-10.stä!

Pöytätennisbuumi sen kun jatkuu! STARVEMBER oli loppuunmyyty kolmen ryhmän osalta eli lauantain klo 9:n ja klo 13:n vuorot sekä sunnuntain klo 9:n vuoro. Paljon pelaajia jäi jonotuslistallekin. Hyvin oli pelaajia kahdessa muussakin ryhmässä. Isänpäivä vaikutti varmasti sunnuntain suosioon, joten klo 13:n ryhmään jäi paikkoja vapaaksi.

Eri pelaajia oli poisjääntien jälkeen 118 ja startteja kahtena päivänä 234. Lukemat olivat selvästi isommat kuin vuosi sitten (107/197).

Eri seuroja oli 25. Otteluita 433, joista jatkokaavioissa 83.

Kilpailut loppuivat lauantaina kello 21:30 ja sunnuntaina klo 19:15.

Videot kilpailuista

Kaikki kilpailun videot tulevat YouTubeen. Jokaisella neljän pöydän rivillä oli oma kamera.

Videointi ei nyt ihan onnistunut. Varsinaiseen videokameraan (pöydät 1-4) oli jäänyt päälle liian hyvä kuvanlaatu, minkä vuoksi muistikortti täyttyi aivan liian aikaisin joskus klo 17:30. Sen jälkeen kesti ainakin tunnin kopioida muistikortin sisältö kovalevylle. Ja sen jälkeen taisi vaihtoakku lopahtaa kesken kaiken. Joten noin 12 tunnista menetettiin 2 – 2,5 tuntia. Senkin opin taas raskaimman kautta, että kameraa ei kannata hevillä zoomata välillä johonkin yhteen pöytään, koska ei sitä koskaan muista zoomata takaisin niin, että kaikki pöydät näkyisivät.

Videoiden otsikko YouTubessa on muotoa ”Saturday’s stream , part 2 (STARVEMBER 11-12.11.2023)”.

YouTube-kanavan osoite:

https://www.youtube.com/@ArtoLuukkainen

Tässä kuitenkin suorat linkit striimivideoihin:

Lauantai, osa 1 (pöydät 1-4)
Lauantai, osa 2 (pöydät 5-8)
Lauantai, osa 3 (pöydät 5-8)
Lauantai, osa 4 (pöydät 9-12)
Lauantai, osa 5 (pöydät 9-12)

Sunnuntai, osa 1 (pöydät 1-4)
Sunnuntai, osa 2 (pöydät 5-8)
Sunnuntai, osa 3 (pöydät 9-12)

Naisten ja tyttöjen määrä

Naisia ja tyttöjä oli mukana 13 eli 11,0 % pelaajista. Paljon on parantamisen varaa!

Suurimmat seurat

PT Espoo valtasi jälleen suurimman seuran tittelin valtaisella 27 pelaajallaan. Viime kerran ykkönen TIP-70 putosi toiseksi 15 pelaajallaan. MBF oli hienosti kolmas! Helsinkiläisseurojen pelaajien määrä oli 18 eli sentään 15,3 % osallistujista. Kiitos MBF:n. Turkukin toi upeat yhdeksän pelaajaa.

Tässä on seurojen TOP-10 osanottajamäärän mukaan:

Parhaat seurat

TIP-70 oli jälleen ykkönen mitalitilastossa. Kakkoseksi nousi komeasti MBF. PT Espoo onnistui nyt ykkössijojen hankinnassa niin, että nousi sijalta 15 kolmanneksi. Myös KoKu ja PT 75 olivat vahvoja. Helsinkiläisseurojen menestys 5-2-9 oli jälleen aika hyvä tulos, vaikka se  lepäsikin lähinnä MBF:n harteilla. 22 seuraa sai pelaajansa palkinnoille.

Junioreita oli paljon

Juniori-ikäisiä (2005 ja nuoremmat) oli mukana peräti 49 eli 41,5 % osanottajista.

Pankkiin maksettiin oikein hyvin

Jo lähes neljä viidestä eli 78,8 % pelaajista maksoi osallistumismaksunsa pankkiin viimeistään keskiviikkona kilpailujen jälkeen. Eli vain 25 pelaajaa maksoi käteisellä paikan päällä. Ja jälleen: edelleen saa toki maksaa käteisellä! Tilille maksaminen on vähentänyt toimitsijanpöydän työtaakkaa todella merkittävästi. Hienoa!

Jaimielee Enriquez oli kilpailun paras pelaaja

Jaimielee Enriquez pelasi viikonlopun aikana kuudessa luokassa ja sai niistä kaksi ykkössijaa ja kolme kolmossijaa. Vain M-1400-luokassa hän jäi pooliinsa eräsuhteilla. Yksi turha erätappio ratkaisi homman.  Yhteensä hän pelasi 28 ottelua eli oli pöydän ääressä noin 9,5 tuntia. Pakko nostaa esiin myös Halexin Marko Vuori. Hän osallistui neljään luokkaan ja keräsi niistä yhden kakkossijan ja kolme kolmatta sijaa.

Menestynein pelaaja kaudella 2023/2024

Kolmen osakilpailun jälkeen jo 190 pelaajaa on päässyt pisteille ”Menestynein pelaaja kaudella 2023/2024” -kilpailussa. Kärkipaikkaa pitää edelleen Andrei Räisänen. Luokkavoitosta saa 10 pistettä, toisesta sijasta kuusi, kolmannesta sijasta neljä, sijoista 5-8 kaksi ja sijoista 9-16 yhden pisteen. Nelinpeleissä kummatkin pelaajat saavat täydet pisteet. Pisteitä ei saa sinä päivänä, jolloin on heitellyt mailaa tai on käyttäytynyt muuten olennaisen huonosti.

Seuraavassa taulukossa on kilpailun TOP-20 STARVEMBERin jälkeen:

Vähän oli jaksamisvaikeuksia ja siitä seurasi viivästyminen lauantaina

Jouduin vetämään kilpailut vähän sairaana, kun maanantaina alkanut flunssa nousikin uudelleen päälle sen jälkeen, kun perjantai-iltana salia rakentaessani kaikki tuntui tosi hyvältä. Se oli väsymyksen lisäksi osasyynä sille. että menetin lauantaisen klo 13:n ryhmän poolien jälkeen ajantajun kokonaan. En ollut tässä maailmassa täydellä sielulla. Siksi annoin nuorten avustajieni naputella tuloksia sisään sen sijaan, että olisin laittanut jatkopelejä käyntiin. Poolithan alkoivat päättyä kahden tunnin pelaamisen jälkeen noin klo 15, mutta kello 16 tein huonossa mentaalisessa hapessa laskutoimituksen 13 + 2 = 16 eli  luulin, että ei tässä ole mitään kiirettä jatkopelien osalta. Onneksi joku tuli kyselemään jatkopelien perään. Ensin ihmettelin, miksi hän tulee kysymään jatkopeleistä tilanteessa, jossa iso osa pooleista on vielä käynnissä. Mutta sitten totuus valkeni. Olin viettänyt tunnin jossain ajattomassa tilassa ja järkytyin. Jatkopelit saatiin nopeasti käyntiin, mutta menetetty tunti aiheutti sen, että jatkopelit vyöryivät klo 17:n ryhmän päälle. Se oli ikävää paitsi viivästymisen vuoksi myös siksi, että jatkopelejä jouduttiin pelaamaan nelinpelien vieressä. No aivan kauheita vaurioita tästä ei kuitenkaan tullut.

Lauantai-iltana ääneni melkein katosi. Onneksi löytyi sunnuntaiksi. Mutta silloin olo taas romahti puolen päivän vaiheilla minuuteissa niin, etten tiennyt, miten selviän päivästä. Mutta hyvinhän se meni kuitenkin! Toimitsijanpöydän ääressä oli kuitenkin pakko ottaa pienet nokoset kilpailujen jälkeen jäljellä olevien tulosten kirjoittamisen aikana.

Muistaakseni en ole koskaan ennen ollut sairas vetäessäni kilpailuja. Toivottavasti en sairastuttanut ketään, mutta en enää juuri aivastellut tai yskinyt. Oli vaan sairas, ikävä olo.

Tasokas miesten kaksinpeli!

Harvemmin on Starin kilpailuiden miesten kaksinoelissä ollut kolme pelaajaa ratingin TOP-10:stä. Nyt oli! Siis:

6. Lassi Lehtola
9. Sam Khosravi
10. Aleksi Räsänen

Luokka oli muutenkin tasokas, ja nähtiin hienoa peliä!

Mutta on Star aiemminkin saanut kilpailuunsa tasokkaan osanoton. Jostain ihme syystä Star järjesti näet 26.3.1995 kansalliset kilpailut, joiden MK-luokassa ykköspalkinto oli 1000 markkaa ja kakkospalkinto 500 markkaa. Nykyrahassa 274 euroa ja 137 euroa. Niinpä paikalla olikin peräti kuusi pelaajaa TOP-10:stä:

2. Pasi Valasti
3. Linus Eriksson
5. Mika Räsänen
7. Manu Karjalainen
8. Aki Kontala
9. Petri Heinonen
16. Jarkko Kuljunlahti
28. Christian Mattsson

Linus ja Pasi veivät rahat. Valitettavasti valokuvia ei tuolloin otettu.

Sain fantastista apua nuorilta kisanvetäjiltä

Lauantaina aivan yllättäen Kamilla, Emily ja Sanni tarjoutuivat auttamaan kisojen järjestelyissä. Noella liittyi myöhemmin myös joukkoon. Kysyivät, mitä voisivat tehdä. Siitä alkoi uskomaton tarina. Näytin, miten poolituloksia syötetään koneella Exceliin. Siinähän on vaikein asia tietää, mitä erätuloksen ruutuun merkitään. Siihenhän  merkitään vain sen pelaajan pisteet, joka hävisi erän. Ei siis esim. ”11-8”. Lisävaikeutena se, että silloin merkitään miinus eteen, jos oikeanpuoleinen pelaaja on voittanut erän. Tätä jouduin alussa selittämään,

Siis jos pelaajien 3-4 ottelussa 3 voittaa 11-7, ruutuun merkitään ”7”. Jos 4 voittaa 11-7, siihen merkitään ”-7”.

Lopputuloksena oli se, että Kamilla, Emily, Sanni ja Noella kirjoittivat melkein kaikki poolikaaviot sisään. Tekivät sen myös erittäin laadukkaasti. Vain pari pikkuvirhettä huomasin tarkistuksessa, jonka teen aina omallekin työlleni.

Kuvassa Kamilla, Emily ja Sanni poseeraamassa työn touhussa. Valitettavasti sellainen kuva jäi ottamatta, jossa myös Noella on mukana!

Tytöt organisoivat työn erinomaisen hyvin. Eli tekivät myös esimerkiksi niin, että yksi lukee tuloksia ja toinen kirjoittaa. Lappuihin kirjoitettiin työn organisointimerkintöjä, joista tässä muutama esimerkki:

Tytöt olivat myös valmiita kirjoittamaan jatkokaavioiden tuomaripöytäkirjat. Osittain niin tehtiinkin, ja pelaajat saivat nauttia kauniilla käsialalla kirjoitetuista pöytäkirjoista:

Valitettavasti en pystynyt antamaan tuomaripöytäkirjojen kirjoittamista kokonaan toimiston väelle, koska olin niin huonossa kunnossa, etten jaksanut puhua enkä suunnitella työn organisointia. Olisi pitänyt vain kääntää läppärin näyttö avustajiin päin ja kertoa, minkä ottelun pöytäkirja tarvitaan. Avustajat olivat myös valmiita kuuluttamaan ottelut. Mutta en jaksanut sitäkään ajatella vielä tällä kertaa. He kuitenkin tekivät muutakin tärkeää työtä. Keräsivät käteisellä maksavien kilpailumaksuja ja toimittivat erilaisia tehtäviä salissa niin, ettei minun tarvinnut juosta paikalle.

Avustajat olivat mukana myös sunnuntaina niin, ettei minun täytynyt monenkaan poolin tuloksia kirjoittaa itse.

Suurkiitokset loistavasta ja minua suuresti auttaneesta työstä (aakkosjärjestyksessä): Emily, Kamilla, Noella, Sanni!

Tämä ei muuten ollut ensimmäinen kerta, kun jotain tällaista tapahtui. Kuusi vuotta sitten eli 2017 STARXMASissa Starin tyttöjen piti vain auttaa maksujen vastaanottamisesssa (silloinhan vain harva maksoi pankkiin), mutta he ottivatkin tehtäväkseen koko kisojen läpiviemisen kuulutuksia lukuun ottamatta. He olivat toki vanhempia tyttöjä eli 16-17-vuotiaita.

Tässä kyseiset pätkät STARXMAS 2017:n raportista:

Star Gives Back

Kuten STARTEMBERIn raportissa kirjoitin, Starin kisojen tuottoja on tarkoitus käyttää eri tavoin Suomen pöytätenniksen hyväksi.

Toiminta on monin tavoin vasta käynnistymässä, mutta Star on nyt mukana viidessä eri ”projektissa”, joista yksi on jo päättynyt. Yhteensä rahaa on käytetty 425,82 euroa.

Viisieräisten otteluiden määrä

Yhteensä pelattiin 105 viisieräistä ottelua. Se merkitsee 24,2 % otteluista.

Ohjeet pelaajille

Laitanpa tännekin muistoksi ohjeet pelaajille, jotka oli laitettu jokaiseen tuomaripöytään sekä tietysti ilmoitustaululle. Ei tällaisen tiedon pidä mennä kerralla jokaiseen päähän mutta pikkuhiljaa! Lappu tulee olemaan jatkossa aina Starin kisoissa tuomaripöydällä. Käytökseen liittyvät ohjeet olisi myös hyvä olla, mutta tuohon on toisaalta turha laittaa mahdottoman paljon tekstiä. Ja joka tapauksessa keltaisia kortteja ja pisterangaistuksia tarvitaan nykyään harvoin.

Kiitos taas kaikille!

Mitäpä tässä enää enempää osaisi kertoa. Oli kuitenkin äärimmäisen mukava kuulla monen suulla, että kilpailuissa oli ollut hyvä henki ja pelaajat olivat viihtyneet! Lämpimät kiitokset näistä sanoista! Star Tourin ideana ei tosiaankaan ole pelkkä pelaaminen vaan myös mukava yhdessäolo ja jutustelu pingisystävien kanssa on tärkeässä osassa.

Nähdään seuraavaksi STARXMASissa 9-10.12.! Kilpailu onkin jo tulvillaan  väkeä. Saapa nähdä, mitä tapahtuu!

MK

Miesten kaksinpeliin tuli mukaan viime hetkien rynnistyksen jälkeen 13 pelaajaa, Koska pöytiä oli käytössä vain kaksi, heidät jaettiin yhteen neljän ja kolmeen kolmen pelaajan pooliin, Siitä syntyi yhteensä 22 ottelun luokka. Alunperin mukana oli 10 pelaajaa kahdessa viiden pelaajan poolissa, mikä olisi tarkoittanut 23 ottelua. Hyvin siis mahtui siinä mielessä kahdelle pöydälle!

Luokassa oli oikein mukava taso, kun pelaamassa oli kolme pelaajaa rankingin TOP-10:stä ja heidän lisäkseen viisi muuta yli 2000-pelaajaa. Kyllä tällaiset muutaman tunnit kovat miesten kaksinpelit ovat hyödyllisiä. Ei tarvitse olla sen glamourisempaa tapahtumaa.

A-poolissa tapahtui yllätys, kun kaksi ns. MBF-bollaajaa kohtasivat. Aleksi Ikola (1955) voitti Andrei Räisäsen (2068) 3-1 ja meni jatkoon. Vain toinen yllätys nähtiin, kun Yuri Afanassiev (1759) voitti Mikael Sjöholmin (1856), mutta kumpikaan ei mennyt jatkoon. B-poolissa Maria Girlea kuitenkin ahdisti hyvin Lassi Lehtolaa. Voitettuaan ensimmäisen erän hän johti toista vielä 10-9. Mutta Lehtola voitti 3-1.

Jatkokaavion kvartoissa ei tapahtunut kummempia. Neljä kärkisijoitettua semifinaaleihin. Semifinaalissa nähtiin sitten kuulemma hieno ottelu, kun Aleksi Räsänen voitti Sam Khosravin 3-1 Itse en ole ehtinyt viedä katsoa ottelua videolta. Lehtola voitti toisessa semifinaalissa Kahloksen 3-0.

Finaali oli hienoa pöytätennistä. Lehtola vei ensimmäisen erän, Räsänen meni 2-1-eräjohtoon, mutta Lehtola tasoitti 2-2:een.  Räsäselle sitten viides erä 11-6 ja luokkavoitto.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Lassi Lehtola (PT Espoo), luokkavoittaja Aleksi Räsänen (PT Espoo), kolmanneksi sijoittuneet Sam Khosravi (Pars) ja Juho Kahlos (TIP-70).

NK

Naisten kaksinpeli oli vallan erinomainen tapahtuma, vaikka pelaajia oli vain kuusi. Heistä toki kirittäjäksi otettu Maria Girlea oli ylivoimainen. Siis ”kirittäjäksi”, koska aiemmin oli luvattu, että max rating on 1700, jotta luokkaan saataisiin ehkä enemmän osallistujia. Mutta viime hetkellä Maria pääsi mukaan ja koska hän ei täyttänyt ”max 1700” -sääntöä, palkintoja säädettiin niin, että kaikki olivat iloisia. Siis pokaalit ja luvatut rahat menivät ”max 1700” -osallistujille ja sen lisäksi oli ylimääräinen saman suuruinen ykköspalkinto ”stipendinä”.

Luokka pelattiin tietysti yhtenä kuuden pelaajan poolina. Tässä merkittävimmät tapahtumat:

Ensimmäinen kierros: Alisha Sinishin (1455) voitti Ildiko Kadarin (1712) 3-1. Elina Veidenbaum (1289) voitti Eleonoora Roosioksin (1510) 3-1.
Toinen kierros: Jaimielee Enriquez (1317) voitti Roosioksin 3-2.
Kolmas kierros: Enriquez voitti Kadarin 3-2.
Neljäs kierros: Ei ratingyllätys mutta oikea megaottelu. Sinishin voitti Enriquezin
viidennessä 14-12.
Viides kierros: Roosioks voitti toiseksi tulleen Sinishinin 3-1 mutta jäi silti palkintojen ulkopuolelle. Oli todella tasaista!

Sinishin ja Enriquez päätyivät kolmeen voittoon, joten keskinäinen ottelu (se viides 14-12!) ratkaisi sen, että Sinishin oli koko kisan toinen ja ”max 1700” -osan ykkönen, joten sai ykköspalkinnon. Luokassa oli hyvä tunnelma ja kova taistelu!

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Alisha Sinishin (PT Espoo), luokkavoittaja Maria Girlea (PT Jyväskylä), kolmanneksi sijoittunut Jaimielee Enriquez (TIP-70), neljänneksi sijoittunut Ildiko Kadar (MBF) ja viidenneksi sijoittunut Elina Veidenbaum (TIP-70). Enriquez  oli siis ”Max 1700”-osan kakkonen ja Kadar & Veidenbaum kolmansia.

M-2100

Osallistujia oli sopivasti 10, eikä kukaan jäänyt pois viime hetkellä. Siten kaksi viiden pelaajan poolia.

A-poolissa pelattiin ristiin iki-2100:n Andrei Räisäsen jälkeen, kun Ilari Sell (1644) yllätti Sami Järvisen (1785) 3-2. Eräsuhteilla poolin kolmanneksi sijoitettu John Enriquez jatkoon.

B-pooli meni aivan uusiksi puhtaalla pelillä poolin voittaneen Aleksi Ikolan jälkeen. Sekä Olli Koli (1701) että Denis Fouxman (1670) voittivat Andreas Köhlerin (1770) 3-2. Koli kakkosena jatkoon.

Enriquez yllätti jatkokaavion semifinaalissa Ikolan 3-1, mutta Räisänen vei ykköspaikan erääkään häviämättä.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut John Enriquez (TIP-70), luokkavoittaja Andrei Räisänen (MBF), kolmanneksi sijoittuneet Olli Koli (TuPy) ja Aleksi Ikola (KoKu).

M-2000

Pelaajia oli yhden viime hetken vetäytymisen jälkeen vain seitsemän. Siten poolit 4+3.

A-poolissa Ilari Sell (1644) oli ilmeisesti oppinut lauantaisen M-2100-luokan jälkeen, miten John Enriquezia (1701) vastaan pitää pelata. Ainakin 0-3-tappio muuttui 3-2-voitoksi. Siten hän kakkosena jatkoon poolista Aleksi Ikolan jälkeen.

Jatkokaaviossa nähtiin kaksi pitkää viisieräistä. Ensin Vladyslav Matyko voitti semifinaalissa Sellin 3-2 ja sitten finaalissa Ikolan 3-2 oltuaan erin 0-2 tappiolla ja kolmattakin 4-8 ja 12-13. Mutta 15-13.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Aleksi Ikola (KoKu), luokkavoittaja Vladyslav Matyko (HUT), kolmanneksi sijoittuneet Ilari Sell (PT Espoo) ja Ildiko Kadar (MBF).

M-1800

Luokkaan osallistui 19 pelaajaa. Jonotuslistalle jäi lisäksi kolme pelaajaa. Poolit siis 3+4+4+4+4.

Jokaisessa poolissa kärkisijoitetut pitivät jatkopaikkansa, mutta kahdessa poolissa sijoitus vaihtui. A-poolissa Hannu Tolvanen (1620) voitti Kyösti Kurunmäen (1715) 3-2 oltuaan erin 1-2 tappiolla. Neljäs erä 16-14! E-poolissa Onni Farin (1659) voitti Mergim Kelmendin (1663) 3-1.  B-poolissa pelattiin vähän ristiin, mutta jatkoon menijät eivät vaihtuneet. Max Koso (1333) voitti Ildiko Kadarin (1712) 3-0. Kahdessa poolissa saatiin yllätystulos sijoilla 3-4. Peter Eriksson (1440) voitti D-poolissa Tapio Passisen (1538) 3-1 ja E-poolissa Juha Arvola  (1350) Eleonoora Roosioksin (1510) 3-2.

Jatkokaavion yhdeksästä ottelusta oli neljä viisieräistä. Kvartoissa nähtiin kaksi ratingyllätystä. Jose Ramos (1600) voitti Hannu Tolvasen (1620) 3-2 ja viides 12-10. Olli Koli (1701) oli häviöllä Kyösti Kurunmäkeä (1715) vastaan erin 0-2 mutta nousi 3-2-voittoon. Ilari Sell oli lähellä yllätystä Ildiko Kadaria vastaan. Eräjohto 2-1 ja 11-10.

Ramos jatkoi hyviä pelejään semifinaalissa, jossa hän voitti Kelmendin 3-1. Kadar voitti samaan aikaan Kolin 3-0. Finaalissa Kadar lopetti Ramosin yllätykset viemällä finaalin 3-1.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Jose Ramos (BF-78), luokkavoittaja Ildiko Kadar (MBF) ja kolmanneksi sijoittunut Mergim Kelmendi (TuPy).

Olli Koli (TuPy) sai kolmannen palkintonsa jo ennen palkintojenjakoa.

M-1700

Ei saatu aivan täysiä neljän pelaajan pooleja, kun osallistujia oli 14. Siten poolit 3+3+4+4.

A-poolin epäonninen oli Peter Eriksson, joka nousi kahdesti 1-2-erätappiotilanteesta viidenteen erään, mutta siellä tuli niukat tappiot 10-12 ja 11-13. B-poolissa kolmossijoitettu Jaimielee Enriquez (1317) nousi pooliykköseksi voittamalla sekä Sakari  Kaurasen (1621) että Levente Kadarin (1501) 3-1. Lisäksi Kadar voitti Kaurasen ja meni jatkoon poolikakkosena. D-poolissa kolmossijoitettu Pate Ikola (1378) rymisteli pooliykköseksi voittamalla John-Axel Stråhlmanin (1590) 0-2-erätappiotilanteen jälkeen viidennessä 12-10 ja Eleonoora Roosioksin (1510) 3-0.

Kadar yllätti jatkokaavion kvartassa luokan kolmossijoitetun eli Jyrki Nummenmaan (1610) 3-0. Enriquez jatkoi yllätyksiään voittamalla Alisha Sinishinin (1455) 3-2. Henry Heikkerö ei tehnyt ratingyllätystä mutta päätti Ikolan rymistelyt 3-0-voitollaan.

Kadar jatkoi vaan yllätyksiään. Semifinaalissa kaatui luokan ykkössijoitettu Viatcheslav Abramov (1696) 3-1 ja finaalissa Heikkerö 3-0. Tosin Heikkeröllä oli vain kaksi pistettä enemmän ratingia. Heikkerö oli puolestaan lopettanut yllättäjä-Enriquezin tien 3-0-voitollaan. Heikkerön pelityylissä oli ehkä liikaa menneiden vuosikymmenten eksotiikkaa nuorelle vastustajalle.

Kuvassa vasemmalta kolmanneksi sijoittunut Jaimielee Enriquez (TIP-70), luokkavoittaja Levente Kadar (MBF) ja toiseksi sijoittunut Henry Heikkerö (Maraton). Pääsivät järjestymään ei-palkintopallijärjestykseen.

Viatcheslav Abramov (TIP-70) sai kolmannen palkintonsa jo ennen palkintojenjakoa.

M-1650

Lauantain iltavuoroon tuli taas mukavat 11 pelaajaa tähän luokkaan. Poolit siten 3+4+4.

A-poolissa Max Koso (1333) vei toisen jatkopaikan Peter Erikssonilta (1440) puhtaalla 3-0-voitollaan. B-poolissa pelattiin ristiin. Pate Ikola (1378) voitti Petteri Vartiaisen (1466) 3-1, mutta Vartiainen voitti puolestaan Timo Akkasen (1542) 3-1. Kun Akkanen voitti Ikolan 3-0, hän meni jatkoon pooliykkösenä ja Vartiainen poolikakkosena. C-poolissa tuli yllätys vain sijoilla 3 ja 4. Hegert Laht (1269) voitti Markku Hauhian (1373) 3-1.

Vartiainen yllätti jatkokaavion kvartassa Pertti Kainulaisen (1507) 3-2. Yllätykset jatkuivat semifinaaleissa, kun Vartiainen pudotti Sakari Kaurasen (1621) 3-2 ja Mauri Hahtomaa (1508) Akkasen 3-2. Finaalikin meni tietysti viidenteen erään. Siinä Hahtomaa onnistui kääntämään 1-2-tappioaseman 3-2-voitoksi.

Kuten kuvasta näkyy, jatkokaaviota väännettiin todella huolella!

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Petteri Vartiainen (MBF), luokkavoittaja Mauri Hahtomaa (TIP-70), kolmanneksi sijoittuneet Timo Akkanen (Stara) ja Sakari Kauranen (Halex).

M-1600

Luokan 14 pelaajaa jaettiin pooleihin näin: 3+3+4+4.

B-poolissa Sisu Sammalkorpi (1326) nousi toiselle jatkopaikalle yllättämällä Markku Hauhian (1373) 3-2. Tulevaa kertomusta silmälläpitäen mainittakoon, että Eleonoora Roosioks otti poolin ykköspaikan voittamalla Sammalkorven 3-1. C-poolissa Jyrki Virtanen piti ykköspaikkansa vaikka oli jo erin 0-2 häviöllä Peter Erikssonia vastaan. D-poolissa pelattiin ristiin. Jaimielee Enriquez (1317) nousi poolin kolmossijoitetun paikalta pooliykköseksi kahdella voitolla voittamalla ykkössijoitetun Levente Kadarin (1501) 3-2.  Pate Ikola (1378) näet hävisi Joona Tefkelle (1180) 0-3. Pate sai maistaa ns. omaa lääkettään (pelityylit)!

Kadar lähti siis poolikakkosena jatkokaavioon ja siellä hän pudotti kvartassa seurakaverinsa ja luokan ykkössijoitetun John-Axel Stråhlmanin (1590) 3-0. Sisu Sammalkorpi jatkoi yllätyksiään ja pudotti omassa kvartassaan luokan kolmossijoitetun Jyrki Virtasen (1505) 3-0. Jaimielee Enriquez puolestaan pudotti Peter Erikssonin (1440) 3-1. Neljäs kvartta oli ainoa, jossa ei tapahtunut yllätystä. Siinä Eleonoora Roosioks voitti ratingin mukaisesti Juha Arvolan.

Sammalkorven hyvä vire  sen kun jatkui ja hän voitti semifinaalissa Kadarin 3-2. Viides 12-10! Toisessa semifinaalissa Roosioks voitti ratingin mukaisesti Enriquezin 3-0.

Siten finaali oli B-poolin finaalin uusinta. Tällä kertaa Sammalkorpi voitti Roosioksin (1510) suoraan 3-0.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Eleonoora Roosioks (PT Espoo), luokkavoittaja Sisu Sammalkorpi (MBF), kolmanneksi sijoittuneet Jaimielee Enriquez (TIP-70) ja Levente Kadar (MBF).

M-1500

Sunnuntaisessa M-1500-luokassa oli vain yhdeksän osallistujaa. Heidät jaettiin tietysti kahteen pooliin: 4+5.

A-poolissa pelattiin ristiin, kun Elina Veidenbaum (1289) voitti poolin kolmossijoitetun Peter Erikssonin (1440) 3-0. Näin kolme pelaajaa päätyi kahteen voittoon ja Veidenbaumilla oli paras eräsuhde. Siten hän meni ykkösenä jatkoon ja Eriksson kakkosena. Pascal Gauthier jäi pooliin. Myös B-poolissa pelattiin ristiin. kun Aleksis Välläri (1183) yllätti sekä Hegert Lahtin (1265) että Pate Ikolan (1378). Näin Ikolalla, Vällärillä ja Jaimielee  Enriquezilla kolme voittoa. Enriquez eräsuhteilla ykkösenä jatkoon ja Ikola toisena.

Jatkokaaviossa Ikola ja Veidenbaum pelasivat semifinaalissa lopulta vain 32 minuuttia kestäneen viisieräisen, jonka Ikola vei viidennessä 13-11. Valitettavasti kamera ei näyttänyt ottelua (pöytä 2), koska oli aiemmin suunnattu pöydälle 4. Jatkossa en enää suuntaa kameraa johonkin tiettyyn otteluun ellei kyseessä ole päivän viimeinen ottelu. On vaikea muistaa suunnata kameraa uudelleen näyttämään kaikkia pöytiä.

Toisessa semifinaalissa Enriquez (1317) voitti jälleen Erikssonin. Finaalissa hän voitti myös Ikolan 3-1.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Pate Ikola (KoKu), luokkavoittaja Jaimielee Enriquez (TIP-70) ja kolmanneksi sijoittunut Elina Veidenbaum (TIP-70).

Peter Eriksson (MBF) sai kolmannen palkintonsa jo ennen palkintojenjakoa.

M-1400

Kerrankin 12 pelaajaa, joten mukavasti kolme neljän pelaajan poolia.

A-poolissa Axel Visuri (904) ponnisti nelossijoitukselta poolikakkoseksi voittamalla Mikko Rannan (1072) ja Kai Pusan (1069). Pusa otti mikroyllätyksen voittamalla Rannan oltuaan erin 0-2 tappiolla. Pate Ikola puhtaalla pelillä pooliykköseksi. B-poolissa Marko Vuori (1053) meni toisena jatkoon voitettuaan Hegert Lahtin (1285). C-poolissa Grigorii Kolotilin (1021) nousi poolivoittoon kolmossijoitetun paikalta voittamalla Jaimielee Enriquezin (1317) ja Aki Ruuskasen (1260). Muut kolme pelasivat ristiin, kun Jesper Sjöholm (979) voitti Ruuskasen ja Ruuskanen Enriquezin. Eräsuhteilla Ruuskanen poolikakkosena jatkoon.

Jatkokaavion kvartassa Marko Vuori ja Aki Ruuskanen kävivät pitkän kamppailun, jossa Vuori sitten ratingyllätti 3-2 (viides 13-11). Yllättäjien välisessä kvartassa Axel Visuri löi Grigorii Kolotilinin puhtaasti 3-0.  Vasta PT 75:n kisoissa kilpailemisen aloittanut Visuri hoiteli myös semifinaalin, jossa kaatui luokan kakkossijoitettu Markku Hauhia (1373) selkein lukemin (6,9,2).

Finaalissa luokan ykkössijoitettu Pate Ikola sentään piti pintansa ja voitti Visurin 3-0. Tämä oli siis A-poolin finaalin uusinta.

Kuvassa vasemmalta luokkavoittaja Pate Ikola (KoKu) ja kolmanneksi tulleet Markku Hauhia (Boom) ja Marko Vuori (Halex). Toiseksi sijoittunut Axel Visuri (PT 75) puuttuu kuvasta.

M-1350

Saatiin kahdeksan pelaajaa lauantain iltaan, joten kaksi neljän pelaajan poolia.

A-poolissa Sam Londen (1064) teki melkoisen tempun ja voitti Jaimielee Enriquezin (1317) ja valtasi poolin ykköspaikan. Sijoilla 3-4 nähtiin toinen yllätys, kun Matias Valtonen (928) voitti Pasi Ylisen (1059).  B-poolissa pelattiin ristiin. Marko Vuori (1053) tosin voitti Mikko Rannan (1072) ja Aki Ruuskasen (1260) 3-2 ja nousi pooliykköseksi puhtaalla pelillä kolmella voitolla. Ruuskanen johti erin 2-1 ja neljäs 12-14. Ranta johti erin 2-0. Mutta Mirko Paloniemi (958) voitti Rannan, Ruuskanen voitti Paloniemen ja Ranta Ruuskasen. Eräsuhteilla poolin ykköseksi sijoitettu Ruuskanen jatkoon poolikakkosena.

Jatkokaaviossa poolikakkoset jylläsivät. Aki Ruuskanen voitti Sam Londenin kovassa ja pitkässä taisteluottelussa, jota Londen johti erin 2-1. Jaimielee Enriquez voitti toisessa semifinaalissa Marko Vuoren. Finaalissa Enriquez sitten löi Ruuskasen suoraan 3-0.

Kuvassa vasemmalta toiseksi tullut Aki Ruuskanen (HäKi), luokkavoittaja Jaimielee Enriquez (TIP-70), kolmanneksi sijoittuneet Sam Londen (MBF) ja Marko Vuori (Halex).

M-1300

Kahteen neljän pooliin riitti pelaajia tässä sunnuntaiaamun luokassa. Siis kahdeksan pelaajaa.

A-poolin ykköseksi pelasi ykköseksi sijoitettu Niko Lehtosaari kahden viisieräisen pelin kautta. Toinen jatkopaikka ratkesi myös pitkällä viisieräisellä, kun Marko Vuori voitti Grigorii Kolotilinin. B-poolissa pelattiin sen sijaan ristiin, kun Jesper Sjöholm (979) voitti Petri Eskolan (1086), Eskola Aleksis Vällärin (1183) ja Välläri Sjöholmin. Sjöholmin oli lisäksi ohitettava voitollaan Tea Stråhlman (1011). Mutta eräsuhteilla Eskola ykkösenä ja Välläri kakkosena jatkoon.

Jatkokaavion semifinaaleissa Lehtosaari selvitti Vällärin suoraan 3-0, mutta Vuori (1053) taisteli viisi erää Eskolaa (1086) vastaan. Lehtosaari tarvitsi kuitenkin vain kolme erää finaalin voittamiseen.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Marko Vuori (Halex), luokkavoittaja Niko Lehtosaari (TIP-70), kolmanneksi sijoittuneet Aleksis Välläri (PT Espoo) ja Petri Eskola (PT 75).

M-1200

Luokassa piti olla kolme neljän pelaajan poolia eli 12 pelaajaa, mutta Aku Kaura joutui jättämään leikin kesken yhden erän jälkeen.

Poolikakkoseksi sijoitetun Kauran jälkeen A-poolin voitosta kamppailivat Sam Londen (1064) ja Axel Visuri (904), joista Visuri voitti keskinäisen ottelun ja meni jatkoon pooliykkösenä. Myös B-poolissa vaihtui kärkikaksikon välinen järjestys, kun Mika Koli (969) voitti Marko Vuoren (1053). Sijoilla 3-4 nähtiin myös yllätys, kun Lev Petal (835) voitti Noella Stråhlmanin (860). C-poolissa Markus Strandström (897) nousi poolikakkoseksi ohi Kamilla Kadarin (1005) 3-0-voitollaan.

Kolme jatkokaavion viidestä pelistä oli viisieräisiä. Strandström johti kvartassa Vuorta erin 2-1 mutta Vuori semifinaaleihin 3-2. Londen johti semifinaalissa Grigorii Kolotilinia (1021) erin 2-0, mutta Kolotilin semfinaaleihin viidennessä 13-11.

Kolotilin jatkoi finaaliin asti, voittamalla viisieräisessä Mika Kolin  Mutta uusi mies Azel Visuri oli voittamaton. Semifinaalissa alle jäi Vuori 3-0 ja finaalissa Kolotilin 3-2 mutta viides 11-2.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Grigorii Kolotilin (PT Espoo) ja kolmanneksi sijoittuneet Mika Koli (TuPy) ja Marko Vuori (Halex). Luokkavoittaja Axel Visuri (PT 75) puuttuu kuvasta.

M-1100

Osallistujia oli 14 ja nyt uskalsi käyttää viiden pelaajan pooliakin, joten poolit 4+4+5.

A-poolissa kolme parasta pelasivat ristiin eli jokaisella kaksi voittoa. Celly Kukkin oikea rating oli arvoitus, mutta olin tempaissut jostain vanhasta ratingista 874.  Hän kuitenkin yllätti Roman Tamilinin (1098).  Hämn jäi kuitenkin ilman jatkopaikkaa, koska jatkoon meni eräsuhteilla ykkösenä Jussi Hagman ja kakkosena Roman Tamilin. B-poolissa Kamilla Kadar (1005) valtasi pooliykkösen paikan voittamalla Mikko Rannan (1072) 3-2, vaikka Ranta johti erin 2-0.  C-poolin sijoilla 3-5 nähtiin yksi yllätys, kun Emily Turi (735) voitti Lars-Wilmer Stråhlmanin (838) 3-2. Ilman ratingia pelanneen Kalle Kivelän voittoja heistä ei oikein voi laskea yllätyksiksi.

C-poolin kakkonen Grigorii Kolotilin (1021) oli vahva jatkokaaviolla. Kolme voittoa ja luokkavoitto! Voitot Rannasta ja Tamilinista olivat ratingyllätyksiä. Luokan ykkös- ja kolmosssijoitettujen Tamilinin ja Londenin ottelu oli kova kamppailu. Londen eteni jo 2-0-johtoon, mutta ilmeisesti koutsi-Aaron neuvoilla Tamilin nousi 3-2-voittoon ja meni semifinaaliin.

Tamilin pelasi kerrassaan vahvasti Kamilla Kadaria vastaan semifinaalissa ja nousi kolmannen erän 1-6, 4-8, 6-9, 8-10 ja 10-11 -alatilanteistakin 3-0-voittoon. Finaalissa Kolotilin oli kuitenkin vahvempi 3-0.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Roman Tamilin (PT Espoo), luokkavoittaja Grigorii Kolotilin (PT Espoo) ja kolmanneksi sijoittunut Kamilla Kadar (MBF).

Jussi Hagman (LrTU) sai kolmannen palkintonsa jo ennen palkintojenjakoa.

M-1000

Tämä oli iso luokka. Peräti 20 pelaajaa! Siispä viisi neljän poolia.

Yllätyksiä ei oikeastaan kannata laskea, koska ratingerot ovat niin pienet tai ratingit vasta muodostumassa. Vain yhdellä pelaajallahan oli yli 900 pistettä. Nostaisin kuitenkin esiin Sanni Turin (711) voiton Väinö Saarelasta (764), Eeka Vihreälaakson (746) ja Daniel Mattssonin (711) voitot Noella Strählmanista (860), Noel Metsätien (745) voiton Lars-Wilmer Stråhlmanista (838) ja Mikko Kankaan (727) voiton Orvo Kattaisesta (741). Tämä viimeinen oli viisieräinen taistelu.

Jatkokaaviolla neljän parhaan joukkoon meni lopulta vain kaksi poolinsa ykköseksi sijoitettua eli Matias Valtonen ja Lev Petal. He myös menivät finaaliin asti, jonka Petal voitti 3-0. Semifinaalissa Valtonen ja Tomi Juutilainen kävivät viisieräisen megakamppailun: 10,9,-10,9,9. Daniel Mattsson hävisi semifinaalinsa Petalille selvästi, mutta hän pelasi kvartassa ison ottelun, jossa hän voitti luokan kakkossijoitetun Heikki Siltasen 3-2 oltuaan erin 1-2 tappiolla.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Matias Valtonen (TuPy), luokkavoittaha Lev Petal (PT 75), kolmanneksi sijoittuneet Tomi Juutilainen (PT 75) ja Daniel Mattsson (HIK Pingis).

M-900

Luokkaan osallistui lopulta hienot 20 pelaajaa. Valitettavasti pienen arvontasekoilun jälkeen (1098 pelaaja laitettu mukaan) ja yhden poisjäännin ja arvonnan pikakorjauksen jälkeen F-pooliin jäi vain kaksi pelaajaa. Oltaisiin muuten saatu mukavasti viisi neljän poolia. Nyt oli 3+3+4+4+4+2.

Pooleissa ei tapahtunut ihmeempiä. Vain Jorma Ollikaisen vahva suoritus voidaan nostaa esille. Poolikakkosesta pooliykköseksi kolmella väkevällä voitolla! Jokainen 3-1.

Jatkokaaviosta on vaikea kertoa sen enempää kuin että kvartoissa oli neljä nuorta ja neljä aikuista, semifinaaleissa  kaksi nuorta ja kaksi aikuista ja finaalissa yksi nuori ja yksi aikuinen. Fifty-fifty-tyylillä mentiin! Muutama vuosi sitten Starin kisoissa tapahtuneen loukkaantumisen jälkeen come-backin tehnyt Celly Kukk vei luokkavoiton aikuisille voittamalla Kasper Eklundin 3-0. Ehkä hän pelasi liian alhaisella ratingilla, mutta päätökset piti tehdä lauantain ja sunnuntain välisenä yönä kovassa paineessa.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Kasper Eklund (PT Espoo), luokkavoittaja Celly Kukk (TIP-70), kolmanneksi sijoittuneet Risto Majoinen (NuPS) ja Heikki Siltanen (Boom).

M-800

Tässäkin luokassa oli lähes täydet viisi neljän pelaajan poolia, mutta yksi jäi kolmen pooliksi, koska pelaajia oli 19.

Pooleista on vaikea nostaa mitään erityisempää esiin, koska ratingerot olivat niin pieniä. A-poolissa pelattiin kuitenkin tulevaa ajatellen mielenkiintoinen poolifinaali, jossa Eeka  Vihreälaakso voitti Pontus Claessonin 3-0. Mutta olipa E-poolin finaali jännä. Tuija Jokinen voitti Harri Lepolahden 11-8, 9-11, 12-14, 12-10, 12-10!

Jatkokaaviolla Vihreälaakso meni finaaliin, kun Daniel Mattsson kaatui semifinaalissa tiukassa 3-2-ottelussa. Claesson eteni vastaavasti finaaliin kahden 3-2-ottelun kautta. Hän oli molempia häviöllä erin 1-2! No ensin Tuija Jokinen voitti kvartassa Jacob Hellgrenin 3-2 oltuaan erin 1-2 tappiolla. Omassa kvartassaan Claesson voitti Tomi Juutilaisen oltuaan erin 1-2 alla. Sitten Claesson voitti semifinaalissa 1-2-tappiotilanteen kautta Jokisen 3-2 ja meni finaaliin. Kuka uskaltaa enää johtaa erin 2-1? Finaalissa Claesson sai sitten hyvityksen edellä mainitulle poolifinaalitappiolle ja voitti Eeka  Vihreälaakson 3-1.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Eeka  Vihreälaakso (PTS Sherwood), luokkavoittaja Pontus Claesson (TIP-70), kolmanneksi sijoittuneet Tuija Jokinen (PTS Sherwood) ja Daniel Mattsson (HIK Pingis).

M-720

Yhden poisjäännin jälkeen luokka pelattiin viiden pelaajan poolina. Alunperin oli tarkoitus pelata kahdella pöydällä kuuden poolina.

Kahdella viidestä ei ollut vielä ratingia, mutta he tulivat ja veivät kaksi ensimmäistä sijaa. Siis Reinvelt Ülar ja Joonatan Marjo.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Joonatan Marjo (PT Espoo), luokkavoittaja Reinvelt Ülar (TIP-70), kolmanneksi sijoittuneet Artemii  Semenov (PT Espoo) ja Sanni Turi (KoKu).

MN

Miesten nelinpelissä oli viisi paria, joten saatiin kiva viiden parin pooli.  Siinä käytiin tasaista vääntöä. Vain ykkössijoitettu pari Aleksi Ikola/Andrei Räisänen nousi muiden yläpuolelle menettäen vain pari erää. Kolme paria pelasi ristiin ja saivat kaksi voittoa. Paremmuus ratkaistiin siten eräsuhteilla. Viides pari Mikael Sjöholm/Jesper Sjöholm jäi voitoitta mutta hävisi vain niukasti 2-3 ottelunsa neljänneksi sijoittuneille Leevi Hyytiäiselle ja Rocka Merilahdelle.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut pari Nick Schiewek/Jose Ramos (Wega/BF-78), luokkavoittajapari Aleksi Ikola/Andrei Räisänen (KoKu/MBF), kolmanneksi sijoittunut pari ja kolmas palkinto  Tapio Passinen/Pham Huy Dong (PTS Sherwood/PT Espoo) ja neljänneksi sijoittunut ja kolmas palkinto Leevi Hyytiäinen/Rocka Merilahti (TIP-70/Wega).

MN-2800

Tässä luokassa parin pelaajien ratingien summa sai olla korkeintaan 2800. Pareja oli viisi eli pelattiin yksi pooli kaikki kaikkia vastaan.

Huom: Seuraavan kappaleen teksti on korjattu Vesa Lapin ansiokkaasti huomautettua, että pari Mergim Kelmendi/Kai Pusa oli oikeasti ykkössijoitettu eikä viimeiseksi sijoitettu. Kirjoittaessani raporttia ihmettelin itsekin, kuinka parilla voi olla niin vähän ratingia. En silti tehnyt päässäni karkeaa suuruusluokka-arviota 1700+1000 = 2700, joka olisi havahduttanut minut hereille. Pari oli saanut sijoituksessa väärän ratingin, koska olin ottanut Kelmendille ratingin pelaajalistassa hänen alapuolellaan olevalta Mika Kolilta. Nyt on korjattu tuloksiinkin. Onneksi asialla ei ollut merkitystä, koska pelattiin kaikki kaikkia vastaan -systeemillä.

Kolmossijoitettu pari Christian Klein/Bernd Günther osoittautui selvästi parhaaksi. Se voitti kaikki neljä otteluaan ja menetti vain yhden erän eli toiseksi sijoitetulle parille Ildiko Kadar/Kamilla Kadar. Toiseksi sijoittui ykköseksi sijoitettu pari eli Mergim Kelmendi/Kai Pusa. Ratkaiseva ottelu pelattiin heti ensimmäiseksi, kun pari voitti Kadarit 3-2 oltuaan erin 1-2 tappiolla. Toisesta kolmannesta palkinnosta käytiin hurja ottelu, kun Aleksis Välläri/Roman Tamilin nousi 3-2 voittoon paria Levente Kadar/Gyula Turi vastaan oltuaan jo erin 0-2 tappiolla. Viides 12-10!

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut pari Mergim Kelmendi/Kai Pusa (TuPy), luokkavoittajapari Bernd Günther/Christian Klein (PT Espoo) ja kolmanneksi sijoittunut pari Ildiko Kadar/Kamilla Kadar (MBF). Neljänneksi sijoittunut ja myös kolmannen palkinnon saanut pari Aleksis Välläri/Roman Tamilin (PT Espoo) oli jo poistunut paikalta tässä vaiheessa.

MN-1800

Nämä nelinpeliluokat ja niiden ratingrajat pitää aina päättää mahdollisimman luovasti, jotta saadaan kivat luokat kaikille. Tässä luokassa parin pelaajien ratingien summa sai siis olla korkeintaan 1800. Raja asetettiin vähän yläkanttiin siltä varalta, jos viime hetkessä tulee lisää pareja. Korkein rating oli lopulta kuitenkin 1610 parilla Hannu Grönlund/Martti Kangas.

Ykkössijoitettu pari joitui kuitenkin antautumaan jo ensimmäisessä pelissä parille Emily Turi/Sanni Turi. Viides 13-15! Valitettavasti tämä ottelu ei taltioitunut videolle aiemmin kerrottujen vaikeuksien vuoksi. Tytöt olivat jo erin 0-2 alla tätä vaikeata paria vastaan. Toisen mahtinousun Turi-pari teki paria Lukas Saukko/Mikko Kangas  vastaan. Taas erin 0-2 tappiolla ja viides 12-10! Se riitti toiseen sijaan!

Luokan tähtipari tuli kuitenkin PTS Sherwoodista. Eeka  Vihreälaakso/Noel Metsätie voitti kaikki kolme otteluaan puhtaasti 3-0 ja ansaitsi kirkkaasti ykköspalkinnon.

Mukava luokka vaikka olikin vain neljä paria mukana. Kyllä nelinpeli vaihteluna on hurjan kivaa.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut pari Sanni Turi/Emily Turi (KoKu), luokkavoittajapari Eeka  Vihreälaakso/Noel Metsätie (PTS Sherwood), kolmanneksi sijoittunut pari ja kolmas palkinto Hannu Grönlund/Martti Kangas (Atlas/PeTo) ja neljänneksi sijoittunut pari ja myös kolmas palkinto Lukas Saukko/Mikko Kangas (TuPy).

 

STARXMAS, Star (B) – Kilpailukutsu (9-10.12.2023)

En nosta tätä kutsua uudelleen ennen viimeistä viikkoa, mutta suosittelen ilmoittautumaan mahdollisimman aikaisin. Pelaajia on nyt 118. Ryhmät ovat jo pullollaan pelaajia, mutta ehkä selvitään sallimalla pieni aikataulun viivästyminen. Siksi olisi tärkeää, että ne pelaajat lähettäisivät viestiä, joille on ehdottoman tärkeää, että klo 9:n luokka päättyy tasan klo 13 tai aiemmin ja vastaavasti muut ryhmät.

Eli mennään varmaan sillä, että jatketaan ryhmiä vähän pitempään seuraavan ryhmän päälle. Mutta vasta viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen voi kertoa, ketkä mahtuvat mukaan!

Maardu todella tulee kisoihin 12 pelaajan joukkueella. Pelaa vain sunnuntaina.

Muistakaa taas ilmoittautua ajoissa, jotta varmistatte paikkanne kilpailussa! Tervetuloa!

Samalla systeemillä mennään kuin STARVEMBERissä!

Tässä linkit, jotka löytyvät myös kilpailukutsusta:

Ilmoittautumislomake

Ilmoittautuneet pelaajat

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

STARVEMBER, Star (B) – Kilpailutulokset

Lisätty NK palkintosijaluetteloon.
Yksi pikku korjaus tuloksissa (puuttuva erä).

Lauantain tulokset

Linkki tiedostoon: STARVEMBER 11-12_11_2023_tulokset_lauantai.xlsx

Pdf-muodossa:
Linkki tiedostoon: STARVEMBER 11-12_11_2023_tulokset_lauantai.pdf

Sunnuntain tulokset

Linkki tiedostoon: STARVEMBER 11-12_11_2023_tulokset_sunnuntai.xlsx

Pdf-muodossa:
Linkki tiedostoon: STARVEMBER 11-12_11_2023_tulokset_sunnuntai.pdf

STARVEMBER, Star (B) – Arvonnat

M-900-luokassa on virhe! Lilja on kolmeen kertaan. Vanha copy-paste-ongelma koneellani. Korjaan arvonnan illalla! Ruskeasuolle ajo Kiskontien ja Raisiontien kautta! Ratsastie on suljettu.

Korjattu M-900-luokan virhe (Lilja kolmeen kertaan).
Lisätty Leonid Pullinen miesten kaksinpeliin.

Poisjäännin vuoksi Petri Kainulainen on lisätty M-1800-luokkaan ja Andreas Köhler M-2100-luokkaan. Arvonnat ovat siksi muuttuneet. M-1800 ei kovin paljoa.

Poisjäänneistä aiheutuneiden poolikokojen muuttumisen vuoksi muutamalla poolilla ei ole omaa pöytää.

Tässä muutama tärkeä ohje pelaajille:

  1. Pooleissa lämmittelyaika on enintään kaksi minuuttia. Laittakaa pelit reippaasti käyntiin!
  2. Taka-aidan luokse tullut viereisen pöydän pallo ei aiheuta uutta palloa vaan pallo pelataan loppuun. Viereisen pöydän pelaaja odottaa tämän ajan eikä lähde hakemaan palloa.
  3. Jokaisen pelaajan velvollisuus on tuomita poolien jälkeen yksi jatkokaavion ottelu. Yksi tuomarointi/luokka. Älkää siis poistuko paikalta heti, kun olette pudonneet poolista vaan tulkaa kysynään, onko lähiaikoina tuomittavaa. Ei tarvitse odotella pitkiä aikoja sitä tuomarointia!
  4. Tarkkailkaa syöttöjen oiikeellisuutta. Pallo on alussa mielellään kämmenkuopassa eikä sormilla. Sormilla syötöstä saa laittoman edun. Pallo heitetään reilusti ylöspäin (ainakin 16 cm). Pallo heitetään lähes kohtisuoraan ylöspäin. Erityisesti ei taaksepäin, jolla saa suuren laittoman edun.

Laitan arvonnat jo nyt, vaikka ne voivat vielä mennä osittain uusiksi poisjääntien vuoksi.

Ilmoittakaa ystävälisesti virheistä tai poisjäänneistä osoitteeseen star.kilpailut@gmail.com .

Jonotuslista on nyt tällainen

Lauantai klo 09:00 ryhmä
1. Popov Anatolii M-800
2. Ülar Reinvelt M-800
3. Klemetz Leo  M-800
4. Shah  Sahas  M-800
5. Hagman Jussi  M-1200
6. Välläri Aleksis M-1600

Lauantai klo 13:00 ryhmä
1. Lehtosaari Luka M-1000
2. Lehtosaari Niko M-1400
3. Järvinen Sami M-1800
4. Popov Anatolii M-1000
5. Hyytiäinen Leevi M-1800
6. Kellow Mia M-1800
7. Nissinen Jaakko M-1000
8. Hagman Jussi M-1000
9. Baskov Mark M-1000
10. Välläri Aleksis M-1400
11. Tamilin Roman M-1400

Lauantain arvonnat

Linkki tiedostoon: STARVEMBER 11-12_11_2023_arvonta_lauantai_SPTL.xlsxLauanta

Sunnuntain arvonnat

Linkki tiedostoon: STARVEMBER 11-12_11_2023_arvonta_sunnuntai_SPTL.xlsx

STARVEMBER, Star (B) – Ilmoittautuneet pelaajat

Pelaajia ilmoittautui jälleen runsaasti niin, että kolme ryhmää on täynnä ja jonotuslistalla on paljon pelaajia.

Lauantailta jäi pois pelaaja, joka olisi pelannut jokaisessa ryhmässä. Silti ei vapautunut yhtään paikkaa.

Lisätty vielä kolme pelaajaa: Marjo Joonatan M-720, Semenov Artemii M-720 ja Akkanen Timo M-1650. Tamilin Roman lisätty M-1100-luokkaan.

Mukana on nyt 121 pelaajaa.

Lisätty Maria Girlea miesten kaksinpeliin, jossa on nyt kaksi viiden pelaajan poolia. Lisätty hänet myös naisten kaksinpeliin, vaikka olikin ilmoitettu ratingraja. Mutta lisätään samalla palkintoja niin, että kaikki ovat varmasti tyytyväisiä! 

Nick Schiewek on poistettu M-1800-luokasta, koska hänen ratinginsa on 1824. Ei vapautunut yhtään paikkaa jonotuslistalaisille, koska ryhmässä oli ennestään yksi pelaaja liikaa.

Tarkastakaa luokkanne ja ilmoiittakaa mahdollisista virheistä email-osoitteeseen star.kilpailut@gmail.com .

Jonotuslista on nyt tällainen

Lauantai klo 09:00 ryhmä
1. Köhler Andreas M-2100
2. Popov Anatolii M-800
3. Ülar Reinvelt M-800
4. Klemetz Leo  M-800
5. Shah  Sahas  M-800
6. Hagman Jussi  M-1200
7. Välläri Aleksis M-1600

Seuraavat ovat päässeet jonotuslistalta mukaan:
Mikko Kangas M-800
Harri Lepolahti M-800
Sami Järvinen M-2100
Sammalkorpi Sisu M-1600

Lauantai klo 13:00 ryhmä
1. Kainulainen Pertti M-1800
2. Lehtosaari Luka M-1000
3. Lehtosaari Niko M-1400
4. Järvinen Sami M-1800
5. Popov Anatolii M-1000
6. Hyytiäinen Leevi M-1800
7. Kellow Mia M-1800
8. Nissinen Jaakko M-1000
9. Hagman Jussi M-1000
10. Baskov Mark M-1000
11. Välläri Aleksis M-1400
12. Tamilin Roman M-1400

Sunnuntain klo 09:00 ryhmä
Ei enää ketään

Seuraavat ovat päässeet jonotuslistalta mukaan:
Baskov Mark M-900 ja Välläri Aleksis M-1300

Linkki tiedostoon: STARVEMBER_11_12_11_2023_ilmoittautuneet_pelaajat.xlsx

STARVEMBER, Star (B) – Kilpailukutsut (11-12.11.2023)

Jonotuslista on nyt tällainen

Lauantai klo 09:00 ryhmä
1. Köhler Andreas M-2100
2. Popov Anatolii M-800
3. Ülar Reinvelt M-800
4. Klemetz Leo  M-800
5. Shah  Sahas  M-800
6. Kaskama Oliver M-1200
7. Hagman Jussi  M-1200
8. Välläri Aleksis M-1600

Seuraavat ovat päässeet jonotuslistalta mukaan:
Mikko Kangas M-800
Harri Lepolahti M-800
Sami Järvinen M-2100
Sammalkorpi Sisu M-1600

Lauantai klo 13:00 ryhmä
1. Kainulainen Pertti M-1800
2. Lehtosaari Luka M-1000
3. Lehtosaari Niko M-1400
4. Järvinen Sami M-1800
5. Popov Anatolii M-1000
6. Hyytiäinen Leevi M-1800
7. Kellow Mia M-1800
8. Nissinen Jaakko M-1000
9. Kaskama Oliver M-1000
10. Hagman Jussi M-1000
11. Baskov Mark M-1000
12. Välläri Aleksis M-1400

Sunnuntain klo 09:00 ryhmä
1. Baskov Mark M-900
2. Välläri Aleksis M-1300

Mahdollisen flunssakauden vuoksi jonotuslistalta voi päästä hyvinkin mukaan!

Naisten kaksinpeliinkiin kannattaa ilmoittautua!  Ratingrajana tulee varmaan  olemaan 1712.  🙂

Muistakaa taas ilmoittautua ajoissa, jotta varmistatte paikkanne kilpailussa! Tervetuloa!

Tässä linkit, jotka löytyvät myös kilpailukutsusta:

Ilmoittautumislomake

Ilmoittautuneet pelaajat

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

STARTEMBER 14-15.10.2023 – Raportti

Raportti on nyt valmis!

Tärkeä ensimmäisen kilpailupäivän jälkeinen ruokailutapahtuma päättyi Kaivokselan Mäkkärissä klo 00:03.  Samalla tuli lauantain tulokset kirjoitettua puhtaaksi ja lähetettyä SPTL:n sivuille.

STARTEMBER sai Syksyn startin tavoin ilahduttavan hyvän suosion. Jopa jonotuslistalle jäi paljon pelaajia. Eri pelaajia oli poisjääntien jälkeen 113 ja startteja kahtena päivänä 237. Lukemat olivat vähän pienemmät kuin vuosi sitten (128/245),  jolloin mukana oli 10 hengen Maardun joukkue ja naisten kaksinpelikin voitiin pelata. Mutta lähes loppuunmyyty kilpailu oli. Vapaana oli vain kuusi paikkaa viidessä ryhmässä. Nythän pelaajien määrää rajoitettiin niin, että pöydältä toiselle kiertäviä pooleja ei ollut ja samalle pöydälle sallittiin kaksi poolia vain, jos ne olivat kolmen pelaajan pooleja. Siksi viivästymisiä ei tullut liiallisen pelaajamäärän vuoksi. Mutta lauantain toinen ryhmä venyi pahasti , koska jatkokaavioissa pelattiin valtava määrä viisieräisiä ja monet niistä viisieräisistä olivat hyvin pitkiä pelejä.

Eri seuroja oli 26. Startteja oli siis 237 ja otteluita 442, joista jatkokaavioissa 101.

Lauantaina kilpailut päättyivät todella myöhään eli 21.45. Sunnuntaina saatiin pelit loppuun klo 18.00.

Videot kilpailuista

Kaikki kilpailun videot tulevat YouTubeen. Jokaisella neljän pöydän rivillä oli oma kamera. Videointi onnistui nyt niin hyvin, että pienten ongelmienkin jälkeen menetettiin vain noin 15 minuuttia sunnuntain toisesta ryhmästä, jolloin vain yksi peli oli käynnissä!

Videoiden otsikko YouTubessa on muotoa ”Saturday’s stream , part 2 (STARTEMBER 14-15.10.2023)”.

YouTube-kanavan osoite:

https://www.youtube.com/@ArtoLuukkainen

Tässä kuitenkin suorat linkit striimivideoihin:

Lauantai

https://youtu.be/8q5GV6OV2Uw
https://youtu.be/OFarzz7onRU
https://youtu.be/E4Eee32N4yg
https://youtu.be/pkelgDH6ajo
https://youtu.be/jKw7-AW1g3s
https://youtu.be/kdrDtOeYIjs

Sunnuntai
https://youtu.be/IfzdjMmCb40
https://youtu.be/gyhKSndqJRU
https://youtu.be/4wFP6B8KQU8
https://youtu.be/UsCKmRSknl8

Viisieräiset jatkokaavion ottelut sekoittivat aikataulua

Jos pooleissa tai jatkokaaviossa tulee paljon viisieräisiä otteluita, ryhmän neljän tunnin pituus voi osoittautua liian lyhyeksi. Näin kävi lauantain toisessa ryhmässä, kun kahden luokan jatkokaaviossa pelattiin paljon viisieräisiä. M-1400-luokan jatkokaavion (alla) otteluista peräti viisi ottelua seitsemästä oli viisieräisiä! Tuntui siltä, että jatkokaavion eteneminen pysähtyy kokonaan.

M-1800-luokan jatkokaaviossa pelattiin ”vain” kolme viisieräistä, mutta ne kestivät sitä pitempään:

Näiden viisieräisten vuoksi klo 13:n  ryhmän jatkopelit venyivät tunnin verran klo 17:n ryhmän puolelle. Se aiheutti viivästymisiä, koska klo 17:n ryhmässä ei ollut yhtään vapaata pöytää.

Naisten ja tyttöjen määrä

Naisia ja tyttöjä oli mukana 11 eli 9,7 % pelaajista. Hieman parani Syksyn startista, mutta parannettavaa riittää.

Suurimmat seurat

TIP-70 nousi nyt yksinään suurimmaksi seuraksi 18 pelaajallaan nousten yhden pelaajan verran PT Espoon edelle. Yllätysnimi Atlas nousi kolmanneksi yhdessä PTS Sherwoodin kanssa. PT 75 oli myös liikkeellä isolla joukkueella. Helsinkiläisseurojen pelaajien määrä oli 13 eli vain 11,5 %. Kilpailuja olisi tosiaan mahdotonta järjestää heidän varassa!

Tässä on seurojen TOP-10 osanottajamäärän mukaan:

Parhaat seurat

TIP-70 piti mitalisijataulukon ykköspaikan, vaikka ykköspaikkojen määrä putosikin kahdeksasta kolmeen. Perinteinen ykköspaikan haltija PT Espoo putosi peräti sijalle 15, koska yksikään seuran pelaaja ei yltänyt luokkavoittoon. Määrä pitää jalostaa seuraavaksi kerraksi laaduksi!  Keravan ihme PTS Sherwood nousi jo komeasti toiselle sijalle. Milloinkahan menee ykköseksi? Myös MBF ja PT 75 olivat vahvoja. Helsinkiläisseurojen menestys 5-4-7 oli hurjaa  aiempaan verrattuna. Syksyn startin tapaan 21 seuraa sai pelaajansa palknnoille.

Junioreita oli vähän syysloman vuoksi

Juniori-ikäisiä (2005 ja nuoremmat) oli mukana vain 28 eli 24,8 %. Koulujen syysloma oli varmaan iso syy vähyyteen.

Pankkiin maksettiin oikein hyvin

Jo lähes  kolme neljästä eli 74,3 % pelaajista maksoi osallistumismaksunsa pankkiin viimeistään noin viikon sisään kilpailujen jälkeen. No, kolme on vielä maksamatta, mu8tta maksavat varmaan heti, kun muistutuskarhu lähtee viimein liikkeelle. Eli vain 29 pelaajaa maksoi käteisellä paikan päällä. Ja jälleen: edelleen saa toki maksaa käteisellä!

Hieman liian paljon trafiikkia ja oleskelua toimitsijapöydän luona

Ajoittain ja nimenomaan kiireiseen aikaan toimitsijapöydän luona oli turhaa ja kilpailujen vetoa hidastavaa kyselyä ja seisoskelua pöydän vieressä. Älkää tulko kysymään heti oman pooliin jälkeen ”miksei minun jatko-ottelu jo tule” tai muuta vastaavaa. Aivan varmasti ne jatko-ottelut tulevat mahdollisimman nopeasti, ellei ole virhettä tapahtunut. Joskus vaan on kahden tai kolmen luokan jatko-ottelut alkamassa, ja ne laitetaan menemään luokka kerrallaan. Asialliset kysymykset ja kommentit ovat tietysti aina tervetulleita paitsi silloin, kun olen kuuluttamassa. Mutta seisoskelu pöydän ääressä häiritsee todella paljon, koska silloin saa koko ajan pelätä, että sieltä se kysymys sitten tulee.

Älkää myöskään alkako vängätä vastaan, jos olen selittänyt, miten jokin jatkokaavio menee. Vapaakierrokset ja se, miksi jollain poolikakkosella on vapaa kierros, mutta pooliykkösellä ei.

Millainen on 10 pelaajan jatkokaavio ja miksi se on sellainen

Tutkitaanpa esimerkkinä tyypillistä 10 pelaajan jatkokaaviota, jota käytetään viiden poolin tapauksessa. Silloinhan jatkoon menee 2×5 = 10 pelaajaa. Esimerkkinä M-1350-luokan jatkokaavio:

Kaavion paikkaan 1 laitetaan A-poolin ykkönen eli A1, koska etukäteen ajatellen paras pelaaja eli ykkössijoitettu pelaa poolissa A. Vastaavasti kakkossijoitetun poolin ykkönen  B1 laitetaan paikkaan 16. Veikkaus on siis, että A1 ja B1 menevät finaaliin.

Tämän jälkeen arvotaan kolmanneksi ja neljänneksi sijoitettujen poolien C ja D ykköset ylös ja alas niin, että he kohtaavat kaksi parasta aikaisintaan vasta semifinaalissa. Siten C1 ja D1 arvotaan paikkoihin 8 ja 9. Tässä tapauksessa arvonta heitti C1:n alas ja D1 meni ylös.

Seuraavaksi katsotaan, mihin menee jäljellä olevan poolin eli E-poolin ykkönen. Siinä logiikka menee niin, että hän saa parhaan jäljellä olevan paikan:

  • Toiselle puolelle kuin A1.
  • Kohtaa B1:n aikaisintaan semifinaalissa.
  • Kohtaa C1:n aikaisintaan kvartassa eli kahdeksan parhaan joukossa.

Siispä E1 saa paikan 12. Voisi se olla myös paikka 11. Sillä ei ole merkitystä, mutta paikka 12 on visuaalisesti kauempana C1:stä kuin paikka 11.

Nyt ovat ykköset saaneet paikkansa. Sellainen kaavio olisi käytössä, jos vain pooliykköset menisivät jatkoon.

Seuraavaksi laitetaan poolikakkoset paikoilleen. Sääntönä on se, että poolikakkonen menee aina eri puolelle kaaviota kuin pooliykkönen. Poolifinaali uusitaan siten aikaisintaan koko luokan finaalissa.

Siten A2 ja D2 menevät alapuoliskoon ja sen parhaille paikoille mutta siten, että kaavion jokaisessa neljänneksessä on yhtä monta pelaajaa jos suinkin mahdollista. Siten parhaat käytettävissä olevat paikat ovat paikat 11 ja 13. Näin kohdataan B1 ja C1 mahdollisimman myöhään. Paikat valitaan arpomalla. Tässä tapauksessa A2 oli saanut arvalla paikan 11 ja D2 paikan 13.

Vastaavasti B2, C2 ja E2 arvotaan yläpuoliskoon. ”Parhaat mahdolliset paikat mutta tasaisesti” -periaatteella käytössä on paikat 4, 5 ja 6. Kolme kakkosta arvotaan niihin.

Lopputuloksena on kaavio, jossa yksi poolikakkonen eli E1 joutuu pelaamaan jo ensimmäisellä kierroksella A2:sta vastaan, mutta C2 ja D2 saavat vapaakierroksen. Tämä ei merkitse sitä, että E1:stä kohdeltaisiin huonosti. Hänhän välttää kaksi parasta pelaajaa semifinaaleihin ja finaaliin asti, mutta C2 ja D2 kohtaavat parhaat pelaajat jo kvartassa eli ennen semifinaalia.

Eli vaikka joku pooliykkönen pelaisi ensimmäisellä kierroksella mutta joku poolikakkonen ei, pooliykkönen saisi jatkossa helpommat vastukset.

Tätä sivustoa käytän muuten arvonnassa:

https://www.random.org/sequences/

Se tuottaa todellisia satunnaislukuja, koska satunnaisuus tulee ilmakehän kohinasta. Tarvittavien lukujen määrän voi laittaa ”Largest value” -kenttään.

Mitä tapahtuu Starin kisojen tuotolle?

Sen voin kertoa, että Starin kisojen kohta 50-vuotisessa historiassa en ole koskaan ottanut itselleni (edes pingikseen) markkaakaan tai euroakaan kisojen tuotosta (ainakaan en muuta muista). Paitsi silloin, kun aiemmin järjestelyissä oli mukana muitakin starilaisia, joiden ehdotuksesta ostettiin kassasta otetuilla rahoilla kahvilasta kahvit, sämpylä ja ehkä pulla. Kaikki on mennyt Starin toimintaan. Aikanaan esimerkiksi pöytävuoroihin ja kauempana menneisyydessä myös vaikkapa juniorien kilpailumaksuihin ja matkakuluihin. Myös pelaajien pinnarahoihin silloin, kun oltiin mestaruussarjassa.

Viimeiset vuodet rahat ovat menneet Starin tyttöjoukkueiden kuluihin, vaikka omaakin rahaa on mennyt hurjasti. Viime kauden kakkosdivisioona oli taloudellisesti kyllä raskas. Mutta nyt Starilla on enää kaksi kolmannen divisioonan joukkuetta (kaikki pelaajat nyt virolaisia tyttöjä), jotka eivät niin kauheasti vie. Vain laivaliput ja ruoka lisenssimaksujen ja sarjamaksujen lisäksi. Pelipaidat tietysti.

Tulevaisuudesta emme tiedä, mutta tähän asti kilpailuista on tullut mukavastikin voittoa. Koska rahat eivät mene minulle eivätkä suurelta osin Starin toimintaankaan, on tullut mahdollisuus tehdä tuotoilla jotain Suomen nuorten pöytätenniksen hyväksi. Ja nimenomaan valmennuksen kautta, ei niinkään esim. kilpailumatkojen tukemisena. Kesä on vasta takana ja kahdet kisat järjestetty. Toki jotain oli laarin pohjalla vanhastaankin. Asia on mietinnässä. Ei ole mikään kiire. Tavoitteena on luoda jotain uutta ja urheilullista eikä heittää rahaa Kankkulan kaivoon.

Minulle saa tehdä ehdotuksia. Yksi pieni projekti on jo käynnissä.

Menestynein pelaaja kaudella 2023/2024

Kahden osakilpailun jälkeen jo 143 pelaajaa on päässyt pisteille ”Menestynein pelaaja kaudella 2023/2024” -kilpailussa. Kärkipaikkaa pitää Andrei Räisänen. Luokkavoitosta saa 10 pistettä, toisesta sijasta kuusi, kolmannesta sijasta neljä, sijoista 5-8 kaksi ja sijoista 9-16 yhden pisteen. Nelinpeleissä kummatkin pelaajat saavat täydet pisteet.

Seuraavassa taulukossa on kilpailun TOP-20 STARTEMBERin jälkeen:

Sunnuntai pääsi alkamaan vähän myöhässä

Sunnuntaiaamuna oli ikävä yllätys odottamassa. Striimivideon siirto pöytiä 5-8 kuvanneesta puhelimesta oli päättynyt johonkin ihme virheeseen. Eikä se kopiointi olisi enää onnistunut ennen kuin olisi ollut pakko lähteä Ruskeasuolle. Aikani tapeltuani löysin yhden muistikortin vanhasta puhelimesta,  ja vaihdoin muistikortin siihen. Sitä ennen piti varmuuskopioida kyseisellä kortilla ollut data, koska en voinut olla varma, että olin sen tehnyt aikanaan. Niinpä pääsin lähtemään sen verran myöhään, että olin salilla vasta noin kello 08:40. Se tarkoitti sitä, etten ehtinyt laittaa poolikaavioita taululle. Oli melkoinen homma laittaa printteri ja tietokone paikalleen, leikata poolikaaviot ja panna ne pöytien kuppeihin. Siten en ehtinyt viedä kuppeja pöydillekään. Siksi en ollut kauheasti juttutuulella! Kisat pääsivät käyntiin noin 15 minuuttia myöhässä. En kuitenkaan voinut jättää yhtä striimikameraa pois! Nyt kaikki onnistui lopulta hyvin. Ainoa pieni takaisku oli se, että noin 15 minuuttia jäi kuvaamatta, kun liian pieni 64 gigan kortti täyttyi liian aikaisin. Siten M-1500:n semifinaali Peter  Eriksson – Jaimielee Enriquez pöydällä 6 jäi pois ihan alkua lukuun ottamatta.

Sitä en nyt muista, miten onnistuin siirtämään lauantain 61 gigan striimivideon kovalevylle. Vain 61 gigaa, koska aloitin klo 17 uuden striimin, ettei videosta tule yli 12 tunnin videota (YouTuben raja). Täytyypä testata sitä, ettei toistu ensi kerralla. Tai ehkä ostan vaan omat muistikortit sunnuntaille.

Kiitokset jälleen kaikille!

Olipa taas kivat kilpailut, joita oli mukava järjestää. Tunnelma oli miellyttävä ja mukana oli sellaista porukkaa, joka todella nauttii kilpailemisesta.

Lämpimät kiitokset kaikille niin pelaajille kuin taustajoukoille! Nähdään marraskuussa STARVEMBERissä!

Kutsun löytää vaikka täältä:

https://www.sptl.fi/sptl_uudet/?p=44579

MK

Saatiin mukaan sentään 11 pelaajaa. Tai piti olla 12, mutta yksi jäi saapumatta paikalle. Siispä poolit 3+4+4.

Pooleissa nähtiin pari yllätystä. B-poolissa Joona Räsänen (1652) voitti Leevi Hyytiäisen (1721) 3-1, mutta siinä ratkaistiin vain poolin paikat 3 ja 4. C-poolissa Akeem Adewole (1952) yllätti Elmo Räsäsen (1982) 3-1, mutta eipä heillä ollut paljoa ratingeroa.

Jatkokaaviossa Räsänen oli sitten vahva ja nousi finaalissakin 3-2-voittoon oltuaan erin 0-2 alla Andrei Räisästä vastaan. Räisänen puolestaan pudotti Adewolen finaalista 3-2.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Andrei Räisänen (MBF), luokkavoittaja Elmo Räsänen (BF-78) ja kolmanneksi sijoittunut Vladyslav Matyko (HUT).

Akeem Adewole (PT Espoo) sai kolmannen palkintonsa jo ennen palkintojenjakoa. Tapahtui pieni lipsahdus. Yleensä rahapalkinnon saa vain osallistumalla palkintojenjakoon.

M-2100

Luokkaan saatiin kaksi neljän pelaajan poolia. Taso ei noussut kovin korkeaksi, kun vain yhdellä pelaajalla oli ratingia yli 2000 ja hänen lisäksi yhdellä yli 1700. Mutta mitä siitä!

Ainoa yllätys koettiin A-poolissa, missä Jussi Pikkarainen (1619) voitti Denis Fouxmanin (1674) ja nousi poolikakkoseksi.

Jatkokaaviossa kärkisijoitetut pitivät pintansa. Finaalissakin luokan 2000-mies Andrei Räisänen voitti Vesa Lapin 3-1.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Vesa Lappi (Wega), luokkavoittaja Andrei Räisänen (MBF), kolmanneksi sijoittuneet Vincent Joki (TIP-70) ja Jyrki Pikkarainen (PTS Sherwood).

M-2000

Osallistujia oli 10, joten poolit olivat 3+3+4. Ehkä viiden poolit olisivat olleet mahdolliset, koska kyseessä oli kisojen viimeinen ryhmä.

Pooleissa pelattiin uskollisesti ratingin mukaan. Vain kolmessa ottelussa 12:sta häviäjä sai edes erän.

Jatkokaavion yllättäjä oli Vladyslav Matyko (1820), joka voitti semifinaalissa Xisheng Congin (1917) 3-1 ja finaalissa luokan ykkössijoitetun Elmo Räsäsen (1982).

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Elmo Räsänen (BF-78), luokkavoittaja Vladyslav Matyko (HUT), kolmanneksi sijoittuneet Xisheng Cong (PT Espoo) ja Vincent Joki (TIP-70).

M-1800

Tällä kertaa M-1800 keräsi vain maltillisesti 15 pelaajaa, kun niitä oli Syksyn startissa 24. Mutta jonotuslistalle jäi kuusi pelaajaa. Siispä neljä poolia: 3+4+4+4.

A-poolissa Eerik Kivelä (1543) teki mikroyllätyksen voittamalla Edsel Camantiquen (1571) 3-2 ja ottamalla poolikakkosen paikan Vesa Lapin jälkeen.  Lappiakin vastaan hän johti erin 2-1.  Saman tapainen mikroyllätys tapahtui B-poolissa, jossa OIli Julin (1540) voitti Badr Razzaqin 3-2. Ottelu oli tiukka: -10, 11, -6, 11, 13. Se kesti kuitenkin ”vain” 30 minuuttia videolta mitattuna. Kimmo Pohjonen jyräsi poolivoittoon kolmella voitollaan. C-poolissakaan ei kakkossijoitettu päässyt jatkoon. Poolin nelossijoitettu Jyri Nyberg (1435) oli tulessa ja voitti sekä Esa Ahteen (1531) että Jose Ramosin (1592). Ykkössijoitettu Vincent Joki sentään piti ykköspaikkansa puhtaalla pelillä. D-poolissa yllätys tapahtui kärkikaksikon ottelussa, missä Jussi Pikkarainen (1619) nousi pooliykköseksi voittamalla Aaro Mäkelän (1629) 3-2 oltuaan erin 1-2 häviöllä.

Jatkokaavion kvartoissa pelattiin kaksi viisieräistä. Jokaisessa kvratassa pooliykkönen meni jatkoon. Vincent Joki oli erin 1-2 häviöllä Olli Julinia vastaan mutta meni semifinaaleihin 3-2.  Jussi Pikkarainen pudotti Eerik Kivelän viidennessä erässä 17-15. Tämä kisajärjestäjän ihanne-erä kesti 10 minuuttia. Viisi sellaista erää, neljä minuutin erätaukoa ja kaksi minuutin timeouttia ja ollaan jo tunnin tuntumassa. Neljän pelaajan pooli kestäisi mukavat kuusi tuntia. Onneksi vain kisajärjestäjän kauhu-unissa!

Toinen semifinaaleista meni myös pitkän kaavan mukaan. Vesa Lappi voitti Vincent Joen 31 minuutin ottelussa 3-2.  Pikkarainen yllätti Pohjosen (1710) 3-1. Vesa Lappi oli sitten suvereeni finaalissa: 3-0.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Jussi Pikkarainen (PTS Sherwood), luokkavoittaja Vesa Lappi (Wega) ja kolmanneksi sijoittunut Vincent Joki (TIP-70). Toinen kolmanneksi sijoittunut Kimmo Pohjonen (Stara) ehti lähteä ennen palkintojenjakoa.

M -1700

Pelaajia oli vain 10. Valitettavasti piti mennä kolmen pelaajan pooleihin: 3+3+4.

A-poolissa Ari Torpström (1389) ennakoi jo tulevaa (kts. M-1500) nousemalla poolikakkoseksi pudottaen Peter Erikssonin (1499) pois jatkossa 3-1-voitollaan. C-poolissa kärkisijoitetut vaihtoivat paikkaansa, kun John-Axel Stråhlman (1534) nanoyllätti Olli Julinin (1540) 3-1. Myös sijoilla 3-4 vaihdettiin paikkaa Nikolai Belovin (1517) femtoyllättäessä Pascal Gauthierin (1518) 3-1.

Jatkokaaviossa pelattiin yksi tiukka poolikakkosten välinen viisieräinen. Olli Julin selvitti siinä Esa Ahteen 1-2-erätappiotilanteen jälkeen 11-9 viidennessä.  Semifinaaleissa nähtiin toinen viisieräinen pooliykkösten välillä. Eerik Kivelä voitti Stråhlmanin.  Kivelä (1543) jatkoi hyvää peliään myös finaalissa, jossa hän voitti Aaro Mäkelän (1629) 3-1.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Aaro Mäkelä (PT Espoo), luokkavoittaja Eerik Kivelä (PT 75), kolmanneksi sijoittuneet Olli Julin (TuPy) ja John-Axel Stråhlman (MBF).

M -1650

Lauantain illassa pelattiin yksi kuuden pelaajan pooli.

Mauri Hahtomaa (1358) teki  mahtavan hypyn viitossijoitetun paikalta ykköseksi voittamalla kaikki viisi otteluaan. Näin hän kokosi neljä yllätysvoittoa: Markku Hauhia (1386), Ari Torpström (1389), Peter Eriksson (1499) ja Antti Marjamäki (1583). Hauhia lannistui vasta 2-1-eräjohdon jälkeen ja 12-10 viidennessä.  Ykkössijoitettu Antti Marjamäki piti kuitenkin kakkospaikkansa. Kolmossijoitettu AriTorpström (1389) pudotettiin kuudenneksi. Kuutossijoitettu Toivo Ridal (1331) voitti hänet 3-1. Hauhia nousi kolmanneksi voittamalla Erikssonin.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Antti Marjamäki (PT 75), luokkavoittaja Mauri Hahtomaa (TIP-70) ja kolmanneksi tullut Markku Hauhia (Boom). Toinen kolmanneksi tullut (neljäs sija) Peter Eriksson (MBF) poistui paikalta ennen palkintojenjakoa.

M-1600

Yhtä jäi puuttumaan täydestä 16 pelaajasta eli 15 pelaajaa ja poolit 3+4+4+4.

Vain yhdessä poolissa eli A-poolissa noudatettiin kiltisti sijoitusjärjestystä. B-poolissa Markku Hauhia (1386) hävisi Toivo Ridalille (1331) viidennessä 10-12 ja putosi jatkosta Ridalin ottaessa poolikakkosen paikan.  C-poolissa Bazil Steban (1400) jyräsi Jyrki Virtasen (1509) 3-0 ja otti poolin ykköspaikan Virtaselta. D-poolissa Sami Koivumäki (1306) teki saman tempun Eleonoora Roosioksille (1472) ja vei poolin kakkospaikan Roosioksilta.

Jatkokaavion kvartoissa pooliykköset hoitelivat muuten hommat, mutta C-poolin kakkonen Virtanen voitti D-poolin ykkösen Peter Erikssonin 3-0. Semifinaaleissa Steban yllätti luokan ykkössijoitetun John-Axel Stråhlmanin (1534) 3-0. Finaalin vei kuitenkin luokan kakkossijoitettu Juhani Luttunen, jonka vaikeasta tyylistä Steban ei saanut otetta.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Bazil Steban (TIP-70), luokkavoittaja Juhani Luttunen (Nu-Se), kolmanneksi sijoittuneet Jyrki Virtanen (HäKi) ja John-Axel Stråhlman (MBF).

M-1500

Alunperin 14 pelaajaa, joista syntyi poolit 3+3+4+4. Mutta yksi kolmen pooli muuttui kahden pooliksi viime hetken poisjäännin vuoksi, joten vain 13 pelaajaa starttasi.

C-poolissa kolmossijoitettu Hegert Laht (1217) yllätti sekä Arto Ojasen (1291) että Markku Hauhian (1386) ja nousi pooliykköseksi. Ojanen kaatui vasta viidennessä 15-13. D-poolissa puolestaan nelossijoitettu Kimmo Lehtosaari (1032) voitti sekä Nikolai Belovin (1317) että Hannu Majavan (1067), mikä riitti poolin ykköspaikkaan pelien mennessä ristiin. Myös Majavan voitto Katrin Lookesta (1297) oli yllätys.

Jatkokaaviossa D-poolin yllättäjän Lehtosaaren taival katkesi kvartassa Jaimielee Enriquezin käsissä mutta vasta viidennessä 9-11. D-poolin ykköspaikalta syrjäytetty Belov puolestaan pudotti kvartassa C-poolin yllättäjän Lahtin.

Kärkisijoitetut hoitelivat semifinaalinsa 3-1. Peter Eriksson sai revanssin viime kauden tappiostaan lyömällä Enriquezin 3-1. Finaalissa Ari Torpström (1389) yllätti Peter Erikssonin (1499) 3-0.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Peter Eriksson (MBF), luokkavoittaja Ari Torpström (PT Jyväskylä), kolmanneksi sijoittuneet Nikolai Belov (Por-73) ja Jaimielee Enriquez (TIP-70).

M-1400

Tässäkin luokassa oli 15 osallistujaa eli poolit 3+4+4+4.

A-poolissa Pauliina Niskanen (1284 ) pudotti Niko Lehtosaaren (1296) poolin kakkospaikalta 3-2-voitollaan.  B-poolin ykkössijoitettu Markku Hauhia (1386) menetti jatkopaikan, kun sekä Sami Koivumäki (1306) että Jaimielee Enriquez (1273) voittivat hänet. Koivumäen ja Enriquezin välinen ankara vääntö päättyi Koivumäen voittoon viidennessä 11-6. Myös D-poolissa ykkössijoitettu menetti jatkopaikkansa, kun Pascal Gauthier (1318) hävisi sekä Nikolai Beloville (1317) että Anne Majavalle (1140).

Poolien ykköset kokivat kovia jatkokaaviossa. Enriquez voitti C-poolin ykkösen Max Koson (1325) viidennessä 11-9. C-poolin kakkonen Arto Ojanen puolestaan voitti Belovin 3-0 ja Niskanen voitti Koivumäen viidennessä 11-9. Ainoastaan A-poolin ykkönen Ari Torpström selvisi semifinaaleihin voittamalla Majavan 3-2.

Semifinaaleissa nähtiin kaksi pitkää viisieräistä. Torpström voitti Enriquezin 3-2, vaikka Enriquez johti jo erin 2-0. Niskanen oli puolestaan häviöllä Ojasta vastaan erin 1-2 ja neljäs päättyi hänelle 17-15. Viides sentään vain 11-8.

Finaali ei sentään ollut viisieräinen. Torpström voitti Niskasen 3-1

Jatkokaavio kesti ja kesti ja sotki aikataulua. Peräti viisi ottelua seitsemästä olivat viisieräisiä!

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Pauliina Niskanen (HäKi), luokkavoittaja Ari Torpström (PT Jyväskylä), kolmanneksi sijoittuneet Jaimielee Enriquez (TIP-70) ja Arto Ojanen (Por-83).

M-1350

Tämä lauantai-illan luokka osoittautui yllättävän suosituksi. Peräti 18 pelaajaa eli kaksi kolmen ja kolme neljän pelaajan poolia. Yksi pelaaja joutui sitten jäämään pois sairauden vuoksi, joten lopulta poolit olivat 3+3+3+4+4. Koska tieto poisjäännistä tuli kesken kilpailun, uutta arvontaa ei ehtinyt tehdä.

A-poolissa Marko Vuori (935) voitti Pasi Ylisen (1047) ja nappasi poolikakkosen paikan Niko Lehtosaaren jälkeen. C-poolissa tuli tilaa jatkopaikkoihin, kun poolin ykkössijoitettu jäi pois. Hannu Majava meni ykkösenä jatkoon ja kakkospaikan otti Alex Huida (793), joka yllätti Jasper Haapalan (837) 3-2 Haapalan johdettua erin 2-1. D-poolissa pelattiin ristiin, kun Mikko Ranta (901) voitti Anne Majavan (1140) ja Majava voitti Hegert Lahtin (1217). Eräsuhteilla Majava ykkösenä ja Laht kakkosena jatkoon.

Jatkokaaviolla 16:n joukossa Petri Takkavuori (998) yllätti Hegert Lahtin 3-2 oltuaan tappiolla erin 0-2. Vuori johti Anne Majavaa erin 2-0, mutta Majava nousi voittoon 3-2.

Kvartoissa tapahtui kaksi yllätystä. Marko Pennanen (1065) pudotti luokan ykkössijoitetun Niko Lehtosaaren 3-0. Pennanen oli muuten lähellä jäädä pooleihin, kun Max Takkavuori johti häntä erin 2-1. Toinen yllätys oli Petri Takkavuoren voitto Hannu Majavasta (1067).

Kaksi yllättäjää kohtasivat semifinaalissa, missä Pennanen pudotti Takkavuoren 3-0. Toinen semifinaali oli jännittävämpi. Luokan kakkossijoitettu Arto Ojanen oli jo erin 1-2 häviöllä kolmossijoitettua Erkki Virtaa vastaan mutta nousi 3-2-voittoon.

Porilaisten välisessä finaalissa Ojanen oli vahvempi ja voitti Pennasen 3-0.

Kuvassa vasemmalta kolmanneksi sijoittunut Erkki Virta (MBF), luokkavoittaja Arto Ojanen (Por-83) ja toiseksi sijoittunut Marko Pennanen (Por-83). Salin sulkemishetkeen oli aikaa 13 minuuttia (21:47), joten kiireessä pelaajat jäivät väärään järjestykseen. Toinen kolmanneksi sijoittunut Petri Takkavuori (TIP-70) oli jo lähtenyt ennen palkintojenjakoa.

M-1300

M-1300 on monesti vähäväkinen, ja nytkin siihen osallistui alunperin vain 12 pelaajaa, joista yksi jäi pois. Siten poolit lopulta 4+3+4.

Joona Tefke (1099) teki A-poolissa vahvan nousun pooliykköseksi voittamalla Hegert Lahtin (1217) ja luokan ykkössijoitetun Katrin Looken (1297). Jesper Sjöholmille (913) hän kuitenkin lopuksi hävisi, mutta sillä ei ollut enää merkitystä. Laht voitti Looken ja pääsi jatkoon poolikakkosena. B-poolissa Marko Vuori (935) otti poolikakkosen paikan lyömällä Grigorii Kolotilinin (1045) 3-2. Viides 12-10. C-poolin ainoa yllätys koettiin sijat 3-4 ratkaisseessa ottelussa, missä Petri Takkavuori (998) voitti Hannu Majavan (1067).

Jatkokaaviossa tuli pientä hämminkiä, kun vanhastaan kaavioksi oli jäänyt neljän poolin jatkokaavio. Niinpä yksi väärä ottelu ehdittiin jo pelata. Käytettiin myös vähän väärää kaaviota, jossa C1 oli samalla puolella kuin A1. Mutta sellaista se on, kun virhe havaitaan siinä vaiheessa, kun otteluita on jo pelattu. A1:n ja C1:n välisessä semifinaalissa kävi niin, että Jaimielee Enriquez voitti Niko Lehtosaaren 3-1. B-poolin ykkönen Joona Tefke jatkoi yllätyksiään voittamalla semifinaalissa Mats Hollmeruksen (1265) 3-1.

Tefken palautuspeli oli finaalissa liian vahva murrettavaksi Enriquezille ja Tefke luokkavoittajaksi erin 3-1.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Jaimielee Enriquez (TIP-70), luokkavoittaja Joona Tefke (HäKi), kolmanneksi sijoittuneet Niko Lehtosaari (TIP-70) ja Mats Hollmerus (BF-78).

M-1200

Jatkettiin 15 pelaajan osallistujamäärällä. Miksi ihmeessä 15 pelaajaa on niin paljon yleisempi kuin 16 pelaajaa? Siispä poolit 3+4+4+4.

C-poolissa nähtiin yksi yllätys sijat 3-4 ratkaisseessa ottelussa. Max Takkavuori (804) voitti Hannu Grönlundin (831) 3-1. D-poolissa pelattiin ristiin. Julia Belov (826) voitti Grigorii Kolotilinin (1043) 3-1. Näin kolmella oli kaksi voittoa. Erätkin olivat heillä kaikilla 4-4 keskinäisissä otteluissa. Piti laskea pistesuhteet keskinäisistä otteluista. Joel Koivumäki oli siinä selvästi paras suhteella 1,0300. Kakkossija ratkesi sitten kymmenestuhannesosien perusteella. Belovin pistesuhde oli 0,9875 ja Kolotilinin 0,9870. Eroa siis 0,0005. Yksi pallo ratkaisi.

Jatkokaaviossa jokainen pooliykkönen meni kvartoista semifinaaleihin. Mutta ihan helpolla se ei mennyt. Kolme kvartoista oli neljäeräisiä ja yksi viisieräinen.  Julia Belov johti Markku Nuutista erin 2-1 ja hävisi viidennen 10-12.

Nuoret pelaajat näyttivät voimansa semifinaaleissa. Roman Tamilin voitti luokan ykkössijoitetun Markku Nuutisen 3-1 ja Joel Koivumäki kakkossijoitetun Petri Kuusisaaren 3-0.

Finaalissa Koivumäki oli selvästi vahvempi ja voitti Tamilinin 3-0.

Kuvassa vasemmalta luokkavoittaja Joel Koivumäki (TIP-70) ja kolmanneksi sijoittunut Markku Nuutinen (Stara). Toinen kolmanneksi sijoittunut Petri Kuusisaari (Atlas) sai palkintonsa ennen palkintojenjakoa.

Roman Tamilin (PT Espoo) tuli hakemaan toisen palkintonsa vasta palkintojenjaon jälkeen.

M-1100

Hienosti 18 pelaaja oli tässä luokassa mukana. Siispä kaksi kolmen pelaajan ja kolme neljän pelaajan poolia.

Kolmen pelaajan pooleissa ykkönen ja kakkonen vaihtoivat paikkaa. A-poolissa Mikko Ranta (901) voitti Kai Pusan (1080) 3-2 Pusan johdettua 2-1.  B-poolissa Petteri Kauppala (904) voitti Taisto Penttisen (1056) 3-1. C-poolissa Marko Vuori (935) nousi ykköseksi voittamalla Roman Tamilinin (1045) 3-2 ja tietysti Tamilin johti erin 2-1. Mutta sen lisäksi Max Takkavuori (804) voitti Tamilinin 3-1 ja siten kolme pelaajaa päätyivät yhteen voittoon. Heistä oli paras eräsuhteilla  Markus Strandström (5-4) ja meni jatkokaavioon poolikakkosena. Myöskään D-poolissa ykkössijoitettu ei pitänyt asemaansa. Petri Takkavuori (998) nousi kakkospaikalta ykköseksi voittamalla myös poolin ykkössijoitetun Grigorii Kolotilinin (1043) 3-0. Lisäksi Julia Belov (826) voitti Kolotilinin ja meni jatkoon poolikakkosena. Vain E-poolissa pelattiin ratingin mukaan. Joel Koivumäki ykkösenä ja Sam Londen kakkosena jatkoon.

16:n joukossa pelattiin hurja viisieräinen, kun Joel Koivumäki voitti Markus Strandströmin viidennessä 14-12.

Kvartoissa ei yllätyksiä nähty. A-D-poolien ykköset semifinaaleihin. B-poolin ykkönen Petteri Kauppala sai jostakin syystä wo:n Kai Pusasta. Takkavuori pudotti TIP-70:n sisäisessä ottelussa Koivumäen 3-1.

Molemmat semifinaalit päättyivät  paremmin rankatun voittoon, vaikka finaaliin menivätkin C- ja D-poolien ykköset. Vuori voitti Mikko Rannan ja Takkavuori Kauppalan. Finaalin vei sitten Petri Takkavuori, joka samoin ratingin mukaisesti voitti Marko Vuoren 3-1.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Marko Vuori (Halex), luokkavoittaja Petri Takkavuori (TIP-70), kolmanneksi sijoittuneet Mikko Ranta (PT Espoo) ja Petteri Kauppala (TIP-70).

M-1000

Peräti 22 pelaajaa oli mukana! Kaksi kolmen ja neljä viiden pelaajan poolia.

Kolmen pelaajan B-poolissa Juuso Anttila (855) voitti Markku Merran (973), mutta Julia Belov (826) voitti Anttilan. Siten jokaisella oli yksi voitto ja Anttila ykkösenä ja Belov kakkosena jatkoon eräsuhteilla. C-poolissa Max Takkavuori (804) nousi toiseksi jatkoon menijäksi voittamalla Ilpo Salon (857). E-poolissakin pelattiin ristiin. Alex Huida (793) voitti Nils-Erik Halttusen (882) mutta Halttunen voitti Jukka Filenin (910). Filen eräsuhteilla ykkösenä jatkoon ja Halttunen kakkosena. Ei siis muutosta sijoitusjärjestykseen. F-poolissa taisteltiin kovasti. Neljä viisieräistä ottelua kuudesta! Jokaisessa viisieräisistä otteluista korkeamman ratingin pelaaja oli erin 1-2 häviöllä mutta nousi 3-2-voittoon. Huolimatta viisieräisistä pooli kesti vain vajaat 2 tuntia 36 minuuttia.

16:n joukossa pelattiin neljä ottelua. Kolmessa niistä nähtiin yllätystulos. Sampo Arponen (865) pudotti seurakaverinsa Halttusen, Belov Mikko Rannan (901) ja Heikki Siltanen (851) Filenin. Ainoastaan Aku Kaura (891) onnistui voittamaan alemmaksi rankatun eli Max Takkavuoren.

Muut poolien A-D voittajat menivät semifinaaleihin paitsi C-poolin voittanut Matias Valtonen (925), joka joutui Belovin pudottamaksi.

Luokan ykkössijoitettu Sam Londen lopetti viimein Belovin yllätykset semifinaalissa ja voitti tämän kirkkaasti 3-0. Toisessa semifinaalissa Marko Vuori (935) pudotti vastaavasti toisen yllättäjän Anttilan.

Finaali oli raivoikas taistelu. Londen tasoitti erät 1-1:een toisen erän 18-16-voitollaan, mutta Vuori pelasi lopulta 3-2-voittoon.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Sam Londen (MBF), luokkavoittaja Marko Vuori (Halex) ja kolmanneksi sijoittunut Julia Belov (Por-83).

Juuso Anttila (PT Espoo) sai kolmannen palkintonsa vasta seuraavana kilpailupäivänä.

M-900

Myös M-900 kuului isoihin luokkiin 18 osallistujallaan. Siis poolit 2×3 +3×4.

B-poolin kolmanneksi sijoitettu Lars-Wilmer Stråhlman (755) nousi pooliykköseksi voittamalla Alex Huidan (793) ja Ilpo Salon (857). Molemmat viisieräisiä. Salo jopa johti erin 2-0. Myös Huida voitti Salon ja meni poolikakkosena jatkoon. D-poolissa pelattiin ristiin, ja se alkoi heti toisessa ottelussa, kun Martti Kangas (712) teki sensaation ja voitti Julia Belovin (826) hurjassa ottelussa 3-2. Lopussa Belov voitti poolin ykkössijoitetun Heikki Siltasen (853) ja Kangas yllätti myös Tomi Juutilaisen (734). Näin kolmella kaksi voittoa.  Eräsuhteet menivät ratingien mukaisesti, joten jatkoon ykkösenä Siltanen ja kakkosena Belov.  E-pooli oli D-poolin toisinto, ja jopa erät olivat samat (4-3, 5-4, 3-5). Noella Stråhlman (716) voitti Markus Strandströmin (827) oltuaan erin 1-2 tappiolla. Strandström voitti Ilkka Arinon (851) ja Stråhlman myös Orvo Kattaisen (716). Mutta Arino ykkösenä ja Strandström kakkosena jatkoon.

Jatkokaavion kvartoissa Strandström yllätti Juuso Anttilan (855), kahdesta 851-pelaajasta Arino oli vahvempi ja voitti Siltasen 3-0.

Molemmat semifinaalit päättyivät yllätykseen. Strandström voitti ykkössijoitetun Aku Kauran (891) ja Max Takkavuori (804) Arinon, joka johti 2-1. Viides 11-9.

Finaalissa Strandström voitti Takkavuoren vielä tämän kerran 3-0.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Max Takkavuori (TIP-70), luokkavoittaja Markus Strandström (PTS Sherwood), kolmanneksi sijoittuneet Aku Kaura (HäKi) ja Ilkka Arino (NuPS).

M-800

Osallistujia oli 10, joten heidät jaettiin kahteen viiden pelaajan pooliin.  Onneksi yksikään ei jäänyt pois.

Suuria yllätyksiä ei tullut pooleissa. A-poolissa ykkönen ja kakkonen vaihtoivat paikkaansa, kun Tomi Juutilainen (734) voitti Alex Huidan (793) 3-1. B-poolissa Noel Metsätie (701) ja Artemii Semenov (ei ratingia) voittivat Orvo Kattaisen (726) ja menivät hänen ohitseen sijoille 3-4.

Juutilainen oli vahva jatkokaaviossa. Hän voitti semifinaalissa Kasper Eklundin (769) ja finaalissa B-poolin ykkösen Luka Lehtosaaren (772). Finaali päättyi 3-0, mutta pisteiden mukaan se oli kovaa taistelua: 13-11, 12-10, 14-12.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Luka Lehtosaari (TIP-70), luokkavoittaja Tomi Juutilainen (PT 75), kolmanneksi sijoittuneet Alex Huida (Por-83) ja Kasper Eklund (PT Espoo).

M-720

Uuden ratingsysteemin vuoksi luokka muutettiin M-720:ksi vanhan M-700:n sijaan, koska kenenkään rating ei enää putoa alle 700:n.

Luokassa oli alunperin kahdeksan pelaajaa, joten kaksi neljän pelaajan poolia. Valitettavasti yksi pelaaja jäi pois erehdyksen vuoksi, joten toinen pooli muuttui kolmen pelaajan pooliksi pelipaikalla. No, en tiedä, olisiko uskaltanut laittaa pelaajia pelaamaan yhtä seitsemän pelaajan poolia. Seitsemästä pelaajasta kuusi olivat junioreita.

Yllätyksiä on tässä luokassa turha yrittää poimia.

Semifinaalit olivat tiukat. B-poolin kakkonen Tuija Jokinen oli jo häviöllä erin 1-2 Noel Metsätietä vastaan mutta nousi 3-2-voittoon.  Samoin B-poolin ykkönen Jacob Hellgren oli tiukoilla Artemii Semenovia vastaan ollen häviöllä 1-2 mutta hänkin nousi 3-2-voittoon.

Näin finaalista tuli B-poolin finaalin uusinta. Tällä kertaa Jokinen voitti Hellgrenin 3-1.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Jacob Hellgren (PT Espoo), luokkavoittaja Tuija Jokinen (PTS Sherwood), kolmanneksi sijoittuneet Artemii Semenov (PT Espoo) ja Noel Metsätie (PTS Sherwood).

MN

Nelinpelit pitää aina järjestää vähän improvisoiden, koska juuri kilpailukutsussa mainittuihin luokkiin ei aina tule riittävästi pareja. Nyt miesten nelinpeliin saatiin viisi paria, kun mukaan otettiin yksi MN-2800-parikin heiltä mielipidettä kysyen. Alunperin oli tarkoitus pelata kuuden parin pooli, mutta yksi pari jäi viime hetkellä pois sairastapauksen vuoksi.

Ykkössijoitettu pari Andrei Räisänen/Rocka Merilahti voitti kaikki neljä otteluaan ja vei ykköspaikan. PTS Sherwoodin Jussi Pikkarainen/Jyri Nyberg nousi komeasti nelossijoitetun paikaltaan toiseksi.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut pari Jussi Pikkarainen/Jyri Nyberg (PTS Sherwood), luokkavoittajapari Andrei Räisänen/Rocka Merilahti (MBF/Wega) ja kolmanneksi sijoittunut pari Elmo Räsänen/Katrin Looke (BF-78/PT Espoo). Neljänneksi sijoittunut ja myös kolmannen palkinnon saanut pari Jose Ramos/Badr Razzak (BF-78) poistui paikalta ennen palkintojenjakoa.

MN-2800

Luokan kuusi paria pelasivat yhden kuuden parin poolin kahdella pöydällä.

Ykkössijoitettu ja vain nippa nappa (2780) luokkaan mahtunut pari Tapio Passinen /Jari Vuorinen voitti neljä otteluaan 3-0, mutta kakkossijoitettu ja kolmanneksi sijoittunut pari Sami Koivumäki/Joel Koivumäki oli pahempi kanto kaskessa ja meni jo 2-1-eräjohtoon. Passinen/Vuorinen nousi kuitenkin 3-2-voittoon.

Neljänneksi sijoitettu pari Nikolai Belov/Julia Belov yllätti kipuamalla toiseksi vain voittajaparille hävinneenä. Sami Koivumäki/Joel Koivumäki kaatui 3-2.

Kolmanneksi sijoitettu pari Aku Kaura/Pauliina Niskanen sai vain yhden voiton ja valahti viidenneksi ja palkintosijojen ulkopuolelle. Kuudenneksi sijoitettu pari Roman Tamilin/ Sam Londen nujersi heidät heti ensimmäisessä ottelussa viidennessä 12-10 ja nousi lopulta neljänneksi ja palkinnoille.

Kuvassa vasemalta toiseksi sijoittuneet Julia Belov/Nikolai Belov (Por-83), luokkavoittajapari Jari Vuorinen/Tapio Passinen (PTS Sherwood), kolmanneksi sijoittunut pari Sami Koivumäki/Joel Koivumäki (TIP-70) ja neljänneksi sijoittunut mutta myös kolmas palkinto Roman Tamilin/Sam Londen (PT Espoo/MBF).

MN-2000

Tässä alimmassa nelinpeliluokassa oli viisi paria. Pelattiin tietenkin yhtenä poolina.

Toiseksi sijoitettu pari Pekka Räsänen/Elias Gharzouzi nousi luokkavoittajaksi voittamalla kaikki ottelunsa. Ykkössijoitettu pari Kirsi Riikonen/Sirpa Kemppinen pani kuitenkin kovasti kampoihin menemällä 2-0-eräjohtoon. Mutta se ei riittänyt, kun Räsänen/Gharzouzi  pamauttivat menemään pedon luvun kolmessa seuraavassa erässä: 6,6,6. Riikonen/Kemppinen  hävisi myös parille Sampo Arponen/Nils-Erik Halttunen, joka nappasi toisen tilan. Martti Kangas/Hannu Grönlund olivat yhdellä voitolla neljänsiä, mikä merkitsi kolmatta palkintoa.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut pari Sampo Arponen/Nils-Erik Halttunen (PT 75), luokkavoittajapari Pekka Räsänen/Elias Gharzouzi (Atlas/PTS-60) ja kolmanneksi sijoittunut pari Kirsi Riikonen/Sirpa Kemppinen (PT-2000). Martti Kangas/Hannu Grönlund  (PeTo/Atlas) olivat neljänsiä eli olisivat saaneet myös kolmannen palkinnon, mutta he lähtivät ennen palkintojenjakoa.

 

 

 

 

 

STARTEMBER, Star (B) – Kilpailutulokset

Huh! Kilpailut päättyivät sunnuntaina klo 18:00 ja nyt klo 20:25 sali on viimein taas siivottu ja purettu sekä sunnuntain tulokset kirjoitettu ja ladattu SPTL:n sivuille Kiitos taas kaikille mukana olleille!

Oikoluettu tulokset ja korjattu virheellisiä eräpisteitä ja muita pikkuvirheitä.
Lisätty palkintosijaluettelo.

Korjauksia:

Pieniä korjauksia (oli väärä 3-0/3-1/3-2).
Palkintosijaluettelossa väärä M-1500-voittaja. Pitää olla Ari Torpström.

M-800:n A-poolissa Noella Stråhlman voitti Linus Lundströmin eikä päinvastoin (tulosten puhtaaksikirjoitusvirhe).

M-1650:ssa Mauri Hahtomaa voitti Toivo Ridalin eikä päinvastoin (virhe poolipaperissa).

 

Lauantain tulokset

Linkki tiedostoon: STARTEMBER_14_15_10_2023_tulokset_lauantai.xlsx

Pdf-tiedostona:

Linkki tiedostoon: STARTEMBER_14_15_10_2023_tulokset_lauantai.pdf

Sunnuntain tulokset

Linkki tiedostoon: STARTEMBER_14_15_10_2023_tulokset_sunnuntai.xlsx