Kaikki kirjoittajan Arto Luukkainen artikkelit

Kevään startti 14-15.1.2023 – Raportti

Raportti on nyt valmis. Tai ainakin pää on tyhjä siltä osin, mitä tähän voisi vielä kirjoittaa.
Muistakaa otteluvideot! Ne ovat nyt YouTubessa paitsi pientä pätkää pöytien 9-12 sunnuntain peleistä.

Nelinpeli oli ohjelmassa monen vuoden tauon jälkeen. Kahdessa eri sarjassa pelasi 20 paria. Toinen ylemmän sarjan (vasemmalla) kolmosista puuttuu kuvasta.

Videot kilpailuista

Kilpailuvideot tulevat YouTube-kanavalleni sitä mukaa, kun niitä ehtii käsitellä. Videota on paljon eli noin 450 GB.

YouTube-kanavan osoite:

https://www.youtube.com/@ArtoLuukkainen

Kilpailustriimivideoiden tuottaminen on raskasta puuhaa. Kevään startin lauantain pöytien 1-4-videota tietokone ja YouTube raksuttivat 40-50 tuntia. Pöytien 5-8 striimin julkaiseminen epäonnistui, kun 30 tunnin jälkeen YouTube ilmoitti, että se on liian pitkä. 😡 Olin unohtanut katsoa, että video on 12 tuntia ja 40 minuuttia pitkä mutta maksimipituus on 12 tuntia. Ei auta kuin jakaa kahteen osaan, mikä on taas raskas operaatio.

Valitettavasti sunnuntainen video pöytien 9-12 otteluista epäonnistui valtaosin. Muistikortin tyhjentäminen lauantaisista videoista oli epäonnistunut jostakin syystä, jonka vuoksi muistikortti täyttyi ja alkoivat ongelmat. Mutta pieni videopätkä on kuitenkin tulossa.

Raskasta oli mutta hyvinhän se lopulta sujui!

Erittäin raskas mutta muuten hieno Starin Kevään startti on onnistuneesti takana. Itseltäni se vei niin voimat, että piti olla kilpailun jälkeen vuoteessa 22 tuntia ennen kuin olo oli palautunut esim. päänsäryn vuoksi ennalleen. Kuten useimmat varmaan jo tietävät, tämän kilpailun järjestäminen muuttui tavallistakin rankemmaksi, koska pelaajia oli liikaa. Siinähän kävi niin, että Kosken Maljan sunnuntaina listalle paukahti 74 nimeä, mutta olin samaan aikaan itse pelaamassa tai matkalla. En siten pystynyt valvomaan  tilannetta. Maanantaina oli sitten äärimmäisen vaikeaa pudottaa porukkaa pois. Yritin mutta aina olisi jotain ikävää ollut tuloksena. Päätin ottaa kaikki mukaan laskettuani, että selvitään, jos lauantaina pelataan kolmen pooleilla. Ei koskaan ennen ole tapahtunut tällaista ilmoittautumisten loppuruuhkaa! Ilmoittautuneiden pelaajien määrä on pyörinyt tasaisesti noin 100 pelaajan kieppeillä. Nyt mukaan tuli kuitenkin paljon uusia pelaajia.

Niinpä siinä sitten kävi niin, että myöhempien poisjääntien jälkeenkin mukana oli 132 pelaajaa. Paljon enemmänkin halusi tulla sunnuntain jälkeen,  mutta heille piti sanoa ei. Startteja oli 159 + 99 = 258. Eri seuroja oli 29. Lauantai oli tuttuun tyyliin selkeä ykköspäivä. Silloin pelattiin 274 ottelua, joista pooleissa 181 ja jatkokaavioissa 93. Yhteensä piti siis kuuluttaa erikseen 93 ottelua ja järjestää niihin myös tuomari. Ei helppo homma ollenkaan! Kello 9:n ja kello 13:n ryhmissä pelattiin 230 ottelua ja se ei onnistunut ennen klo 17:n ryhmän eli nelinpeliryhmän alkua.  Se valitettavasti haittasi nelinpeliluokkien järjestämistä. Erityisesti Tapio Passinen uurasti aikataulun hankaloittamiseksi voittamalla M-1600-luokan ja olemalla finaalissa myös M-1800:ssa! 😄 Ei vaan: jättitunnustus Tapiolle hienoista peleistä! Sunnuntaina pelattiin 212 ottelua,  joista pooleissa 171 ja jatkokaavioissa 37. Yhteensä siis 485 ottelun kilpailut.

Siitä seurasi paljon huonoa, että pelaajia oli liian paljon erityisesti lauantaina. Kaikki kaksinpeliluokat oli pakko pelata kolmen pooleina, jolloin samalle pöydälle kahden tunnin jaksoon sai mahtumaan kaksi kolmen pelaajan poolia eli kuusi pelaajaa sen sijaan, että siinä olisi ollut yksi neljän pelaajan pooli. Ei tämä ollut ollenkaan kivaa, koska kolmanneksi jäänyt sai vain kaksi ottelua. Huono juttu erityisesti M-800-luokassa. Pooleista meni toki kaksi parasta jatkoon, joten kaksi parasta saivat edes kolme ottelua vähintään. Tavoitteenahan on pitää poolien peruskokona neljää ja alemmissa sarjoissa jopa viittä.  Nyt siihen ei vaan ollut mitään mahdollisuuksia.

Toinen huono puoli asiassa oli se, että jatkokaaviot olivat suuria. Erityisesti M-1600-luokan 18 pelaajan ja M-1800-luokan 20 pelaajan jatkokaaviot olivat kova pala vetää. Tuntui siltä,  että ne eivät lopu koskaan kaiken muun keskellä. Tuomareita piti järjestää pelkästään näihin jatkokaavioihin 36 kpl ja se merkitsi sitä, että turhan monta kertaa (myös sunnuntaina) sain kuulla selityksen ”mulla olis vähän  kiire koska tärkeätä muuta menoa ” tai ”olin juuri lähdössä”. Kilpailukutsussa kuitenkin lukee ”Cup-otteluissa jokainen pelaaja on velvollinen toimimaan tuomarina kerta/luokka”. On ehkä laitettava ilmoittautumislomakkeelle pakollisesti ruksattava kohta, jossa vahvistetaan, että tuo asia on tiedossa ja että pelaaja aikoo noudattaa sitä. Edes se ei poista tuomarointivelvollisuutta, että on tuominnut poolivaiheessa jonkin ylimääräisen ottelun. Ei vaan ole muita tuomareita käytössä kuin osallistuvat pelaajat!

Kolmas huono puoli oli se, että oli hyvin vaikeaa löytää aikaa ystävälliseen kommunikointiin osanottajien kanssa eli tärkeä sosiaalinen puoli jäi vähälle. Lähes minuutista minuuttiin olisi pitänyt tehdä enemmän työtä kuin mitä ehti tehdä vaikka toími 100 % teholla. Anteeksi siis jälleen, jos erehdyin joskus vaikuttamaan töykeältä, mutta kun katastrofi oli vaan päällä koko ajan! 😩

Neljäs huono puoli oli se, että tällainen on vähän liian raskasta itselleni. Kilpailujen aikana ei mitään ongelmia, mutta sen jälkeen tilanne on eri.

Siksi jatkossa on tarkoitus noudattaa kilpailun maksimiosanottajamäärää. Se ei välttämättä ole 48 (4 x pöytien määrä) mutta ainakin sellainen määrä luvataan ottaa. Viiden pooleillahan määrä voi nousta jopa 60:een periaatteessa, mutta silloin pooleja/luokka voisi olla vain kaksi, jotta jatko-ottelut ehditään pelata neljän tunnin ryhmän aikana. Pitää myös katsoa, ettei mihinkään luokkaan tule yli 16 pelaajaa (4×4), koska muuten on vaikea saada luokka pelatuksi neljässä tunnissa. Mutta emmehän tiedä, jatkuuko tällainen pöytätennishurmos vielä seuraavissakin kisoissa!

Naisten ja tyttöjen määrä

Naisia ja tyttöjä oli mukana 22 eli 16,7 % pelaajista.

Suurimmat seurat

PT Espoosta oli peräti 25 pelaajaa! Todella upea määrä. TIP-70 paransi myös osallistujamääräänsä. Nyt 19 pelaajaa. PTS Sherwood nousee kärkeä kohti kohinalla. Peräti kahdeksan pelaajaa! Myös MBF pitää mainita. Mukavat yhdeksän pelaajaa. Mutta Wega suorastaan räväytti! Suurin lukema ikiaikoihin eli seitsemän pelaajaa Pekka Kolppasen johdolla. Helsinkiläisseurojen pelaajien määrä oli jo 24 eli selvästi parempi kuin STARXMASin 17.

Tässä seurojen TOP-6 osanottajamäärän mukaan:

Kauden menestynein pelaaja

Alla olevassa taulukossa on kärjen tilanne viiden osakilpailun jälkeen. Pisteille on päässyt jo 200 pelaajaa! Kevään startti lisäsi määrää peräti 42 pelaajalla. Kärkikaksikko piti paikkansa, vaikka Otto Suokas joutuikin jäämään lopulta kisoista pois. Joonas Kokko nousi pykälän verran ja on nyt kolmantena. Markku Hauhia nousi jakamaan neljättä paikkaa Aleksi Ikolan kanssa. Jimi Koivumäki nousi 12 sijaa sijalle 7. Timo Averjanov teki vastaavan loikan sijalta 20 sijalle 9. PTS Sherwood hallitsee vahvasti sijoja 10 ja 11. Ella Kellow nousi TOP-20:een.

Täydellinen tilasto on nähtävissä tämän linkin takaa.

Parhaat seurat

PT Espoo valtasi mitalitilaston ykkössijan takaisin TIP-70:ltä, joka piti sitä paikkaa STARXMASissa. Viron Maardu oli toiseksi paras seura. Myös Suomessa Staria edustava Alina Jagnenkova on luonnollisesti tässä pantu Maardun riveihin. TIP-70 putosi kolmanneksi. PTS Sherwood oli  jo kolmanneksi paras suomalaisseura. Lappeenrannan LrTU oli tilaston viides. Ensimmäistä kertaa mukana ollut Boom jakoi kuudennen sijan Wegan kanssa. Palkinnoille pääsi peräti 21 eri seuran pelaajia. Helsinkiläismenestys 2-2-6 oli lähes sama kuin STARXMASin 2-2-7.

Junioreiden osuus ei parantunut edellisestä

Juniori-ikäisiä (2004 ja nuoremmat) oli mukana 41 kappaletta eli noin 31 % pelaajista. Sama osuus kuin STARXMASissa.

Viikonlopun ilonaiheet toimitsijanpöydältä nähtynä

Tosi vähän ehti pelejä katsoa kilpailujen vetämisen ohessa, mutta jotain sentään näin.

Vincent Joen erinomaisen viihdyttävä hyökkäyspeli. Matkalla mestaruussarjaan? Vinski is back!öttö

Jimi Koivumäen voitti Alina Jagnenkovasta oli hienoa nähtävää ihan riippumatta siitä, oliko Jagnenkova vielä kylmän kankea vai ei. Esim. rysty ja syöttö toimi vahvasti. Mutta onpa mielenkiintoista nähdä, mitä tapahtuu, kun he kohtaavat seuraavan kerran!

Jimi Koivumäen ja Vincent Joen ottelu M-1900:ssa.

Eleonoora Roosioksin uran ensimmäinen luokkavoitto.

Mats Hollmeruksen jäähyväiset Starin kisojen M-1100-luokille komealla luokkavoitolla!

Oliver Kaskaman vahva peli. Lappeenrantaan M-900-luokan voitto ja toinen sija M-1000:ssa. Jussi Hagman vei lisäksi yhden kakkos- ja yhden kolmossijan Lappeenrantaan. Hienoa!

Elina Veidenbaumin kehittyminen. Hyvällä pelillä M-1200-luokan finaalissa ja siellä tiukka tappio vaikkakin 0-3 seurakaverille Timo Averjanoville.

Tapio Passisen vahva Star-vire. M-1600:n voitto ja kakkostila M-1800:ssa. Luulisi, että hän ei pelaa vähään aikaan M-1600:ssa!

PTS Sherwoodin parin Janne Hietalahti/Markus Strandström  riemuvoitto PT Espoon tytöistä Yang Yixin/Sonja Ylinen, joilla oli 870 ratingpistettä enemmän. Tätä voittoa juhlittiin!

Paljon muutakin merkille pantavaa tapahtui, mutta nämä tulivat nyt mieleen!

Pekka Kolppanen!

Jos olisi pitänyt veikata, kuka harvinainen vieras osallistuu kisoihin, en olisi osannut veikata Pekka Kolppasta. Itse asiassa luulin, että hän ei ole koskaan osallistunut Starin kilpailuihin, mutta tämä ei pidä paikkaansa. Niin Jukka Heinonen kuin Pekka itse muistivat, että hän osallistui Starin Syksyn starttiin joskus. Niinpä hänen nimensä löytyikin 7.9.2008 kisojen osallistujalistasta. Silloin kilpailu pelattiin yhtenä isona Eesti-systeeminä. Ensimmäisessä ottelussaan Pekka selvitti Pasi Supperin alatilanteesta 1-2. Viides 15-13. Tappiot Sami Järviselle ja Pentti Naulapäälle johdattivat hänet sitten sijalle 17. Hyvin on Pekka harjoitellut! Vuoden 2008 17. sija muuttui 15 vuodessa jaetuksi kolmanneksi sijaksi!

Ratingin nostajien TOP-20

Seuraavassa taulukossa on annettu 20 eniten kahden päivän aikana ratingpisteitä kerännyttä pelaajaa:

Valtaosa maksoi jälleen pankkiin

Kun poistetaan käteisellä maksanut Maardun joukkue, 75,9 % maksoi osallistumismaksunsa pankkiin viimeistään viikon sisään kilpailujen jälkeen. Kyseessä ilmeisesti jonkinlainen luonnonvakio, koska lukema oli 75,0 % STARVEMBERissä. Siten vain 30 pelaajaa maksoi käteisellä paikan päällä. Keskeytyksiä maksamisen vuoksi tuli siis vähän.

Maardu oli jälleen täällä

Nyt ei ole valitettavasti tarjolla ryhmäkuvaa Maardun joukkueesta, joka vieraili kisoissa. Tällä kertaa myös päävalmentaja Marina Verengof pelasi osallistumalla naisten kaksinpeliin. Yhteensä pelaajia  oli yhdeksän. Sen lisäksi joukkueessa oli vain valmentajan rooliin tyytynyt Ksenija Bragina.

Ohjelmamuutokset

M-1600 siirrettiin yleisön pyynnöstä alkamaan klo 09:00 ja se saikin heti suuren suosion. Toinen yleisön toiveesta tehty muutos oli nelinpelien ottaminen ohjelmaan. Se  oli todella onnistunut muutos, kuten nelinpelien raporteista selviää. Ehdotettiin myös MK-50-luokkaa. Se jäi kuitenkin vielä pois STARPRING:in ohjelmasta, vaikka lauantai-iltana voisi ollakin tilaa sille. No, ehtii sen vielä lisätä…

Lopuksi

Olipas jälleen mukava viikonloppu! Hyvää mieltä, huumoria ja kivoja pelejä oli tarjolla kaikille siitä huolimatta, että väkeä oli liikaa. Uudet juniorit ja uudet aikuispelaajat ilahduttivat jälleen. Pöytätennisinnostus tuntuu olevan noususuunnassa Suomessa!

Lämpimät kiitokset kaikille! Tervetuloa STARPRINGiin!

MK

Valitettavasti luokka supistui kahdeksan pelaajan luokaksi erinäisten syiden vuoksi.  Tai vielä kello yhdeksän pelaajia oli yhdeksän, mutta kahdeksan paikalla ollutta pelaajaa arvottiin uudelleen kahteen neljän pelaajan pooliin, kun ykkössijoitettua ei näkynyt. Myöhemmin selvisi, että häneltä oli tullut email puolen tunnin myöhästymisestä, mutta eípä niitä emaileja ehdi lukea, kun kisa on käynnistymässä. Sattui olemaan alkuperäinen poolijako 4+5, joka olisi poisjäämisen ansiosta muuttunut 3+5:ksi. Mahdotonta.

A-poolissa Meelis Kärner oli selvä ykkönen ja menetti vain kaksi erää. Toiseksi sijoitettu Ella Kellow luuli pelinsä jo pelatuksi hävittyään mainiossa vireessä olleelle Vincent Joelle 2-1-keulan jälkeen 2-3. Mutta siinähän kävi sitten niin, että Kellow, Joki ja Vesa Lappi pelasivat ristiin ja Kellow nousi eräsuhteilla poolikakkoseksi!

B-poolissa sitten jysähti! Ykkössijoitettu Alina Jagnenkova kiirehti pöydän ääreen suoraan laivalta ja peliin Jimi Koivumäkeä vastaan. Minuutti 45 sekuntia lämmittelylyöntiä ja sitten menoksi. Siitä huolimatta vedonlyöntikerroin olisi ollut Jagnenkovan puolella mutta Koivumäki yltyi valtavan upeaan peliin, joka taisi vähän kipsauttaa alussa vähän kylmänkankeankin Jagnenkovan. Vaikka hän lämpenikin ja teki kaikkensa. Koivumäki käänsi tärkeän kolmannen erän 13-11-voitoksi alatilanteesta 9-10 ja näin varmisti puhtaan 3-0 -voittonsa. Jos olisi mennyt neljänteen erään, kuka tietää, miten siinä olisi käynyt!

Jagnenkovan kohtaloksi tuli sitten 1-3 -tappio Pekka Kolppaselle. Ei auttanut voitto Jouko Mikkolasta, josta ei tällä kertaa ollut ristiinpelaajaksi. Niinpä poolista jatkoon ykkösenä Kolppanen ja kakkosena Koivumäki.

Semifinaaleissa Kärner voitti Koivumäen lopulta selkeillä pisteillä 3-1.  Kellow puolestaan pyöritteli Kolppasen 3-0. Finaali oli todellä kovaa taistelua Kellowin noustessa 0-2-alatilanteesta 2-2:een mutta viides Kärnerille 11-7.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittuinut Ella Kellow (OPT-86), luokkavoittaja Meelis Kärner (PT Espoo), kolmanneksi sijoittuneet Pekka Kolppanen (Wega) ja Jimi Koivumäki (TIP-70).

NK

Naisten kaksinpeli tuotti taas vähän huolta. Montako suomalaista saadaan Maardun kahden pelaajan vastukseksi? Luokassa oli alunperin yhdeksän pelaajaa, joista kaksi peruutti osallistumisensa tähän luokkaan (toinen tosin maardulainen) ja kaksi oli toipumassa sairaudesta. Jäljellä olevista kolme oli poistumassa jossain vaiheessa. Ohjelmatoimistossa oli täysi härdeli luokan pelastamiseksi! Mutta lopulta saatiin mukava viiden pelaajan pooli.

Kaikki muut ottelut menivät ratingin mukaan, mutta Ella Kellow voitti Marina Verengofin 3-0, jolla oli 36 pistettä enemmän ratingia. Alexandra Seppänen varmisti itselleen kolmannen palkinnon voittamalla Eleonoora Roosioksin 3-1, viides 12-10. Verengof johti Jagnenkovia erin 2-0, mutta Jagnenkov nousi 3-2-voittoon. Hieman outo ottelu, kun se oli valmentajan ja valmennettavan välinen.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Ella Kellow (OPT-86), luokkavoittaja Alina Jagnenkova (Maardu LTK,  Viro, mutta Suomessa myös Star), klmanneksi sijoittuneet Marina Verengof (Maardu LTK,  Viro) ja Alexandra Seppänen (TIP-70).

M-2100

Alunperin luokassa piti olla 15 pelaajaa, joten viisi kolmen pelaajan poolia. Valitettavasti yksi pelaaja jäi pois ilmoittamatta, joten yhdessä poolissa oli vain kaksi pelaajaa. Se on aina ikävä juttu.

Ainoa ratingyllätys pooleissa oli Toni Ruokasen (1829) 3-0 voitto Jimi Koivumäestä (1859) E-poolissa.

Ruokanen koki sitten jatkokaaviossa heti yllätystappion 16:n joukossa, kun Vincent Joki (1748) oli parempi 3-1.

Kvartat olivat täynnä kovaa taistelua ja draamaa! Kolme viisieräistä ja yksi neljäeräinen. Jimi Koivumäellä oli 9-8-keula viidennessä Andrei Räisästä vastaan mutta 9-11. Ehkä pieni kipsi iski lopussa. Elmo Räsänen nousi 1-2-tappioasemasta 3-2-voittoon Vesa Lappia vastaan. Jouko Mikkola johti 2-0 Vincent Jokea vastaan, mutta viidenteenhän se meni. Se oli sitten tosin selvä.  Ella Kellow selvisi 3-1-voitolla Heikki Kettusesta.

Semifinaaleissa Elmo Räsäsellä oli jo vähän kiire Omanin lentokoneeseen ja veteraarien MM-kilpailuihin,  joten odotettu viisieräinen 40 minuutin semifinaali Andrei Räisästä vastaan supistuikin neljäeräiseksi. Räisänen finaaliin 3-1. Toisaalla Kellow selvitti Mikkolan 3-0.

Finaalissa Kellow vei ensimmäisen erän, mutta sen jälkeen Räisänen nosteli itsensä luokkavoittoon 3-1. Kellow otti kisoissa kolme kakkospalkintoa, kuten tästä ja kahdesta edellisestä luokkaraportista näemme.

Äh, pelaajat ovat väärässä järjestyksessä kuvassa! Vasemmalta kolmanneksi sijoittunut Jouko Mikkola (PT-Helsinki), luokkavoittaja Andrei Räisänen (MBF) ja toiseksi sijoittunut Ella Kellow (OPT-86).

Toinen kolmanneksi sijoittunut Elmo Räsänen (BF-78) kiirehti lentokentälle ja sai palkintonsa ennen palkintojenjakoa:

M-1900

Luokan 17 pelaajaa jaettiin pooleihin näin: 4+4+4+5.

Vain yhdessä poolissa poolin kärkikaksikko meni ratingin mukaisesti.  Sen ihmeen tekivät C-poolin Vesa Lappi ja Joonas Kokko, kun Lappi selvitti Kokon 3-1. Tosin sijoilla 3-4 tapahtui pieni yllätys, kun Polina Staroverova (1402) voitti Alexandra Seppäsen (1489) 3-1. A-poolissa Onni Farin (1340) nousi nelossijoitetun paikalta poolikakkoseksi. Hän voitti Gerrit Hallmägin (arvio rating 1700) ja Leevi Hyytiäisen (1716) 3-1. B-poolissa Andreas Köhler (1580) nousi poolikakkoseksi voittamalla Evgenii Kaliaginin (1708) 3-1. Ehkä Kaliaginin rating on liian korkea tai Maardun Vitali Osmuškinin (1200) rating liian matala, mutta Kaliagin hävisi myös Osmuškinille. D-poolissa kärkikaksikko vaihtoi paikkaa, mutta se ei ollut kummoinenkaan yllätys, koska piste-eroa oli vain neljä. Janne Relander (1744) siis voitti Vincent Joen (1748) 3-1. Alemmilla sijoilla Olli Julin (1422) sai maukkaan voiton Aaro Mäkelästä (1609).

Kahdeksan pelaajan jatkokaavion kvartoista selkeästi mielenkiintoisin oli Jimi Koivumäen ja Vincent Joen kohtaaminen. Se oli vallan hurjaa hyökkäystaistelua ainakin sen perusteella, mitä ehdin vilkaisemaan kisakiireideni keskeltä.  Koivumäki johti 2-0, Joki tasoitti 2-2:een. Viidennen erän tässä tippiläisten sisäisessä kamppailussa vei sitten Koivumäki 11-8.

Seuraavaksi oli vuorossa viisieräiset semiväännöt. Janne Relander (1744) pudotti ykkössijoitetun Jouko Mikkolan (1889) 3-2 ja viides tietysti 11-9. Mikkola johti sitä jo 8-4, mutta Relander vei seuraavat kuusi palloa ihan 6-0. Toisessa semifinaalissa Koivumäki eteni jo 2-1-eräjohtoon, mutta sen jälkeen hänen pelinsä vähän mureni tai Lapin betonoitui (videolta nähtynä). Seuraavat erät Lapille 11-5, 11-5. Pieni ratingyllätys, koska Lappi 1809 ja Koivumäki 1859.

Finaalia hallitsi Relander, joka voitti Lapin 3-1.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Vesa Lappi (Wega), luokkavoittaja Janne Relander (KoKa), kolmanneksi sijoittuneet Jimi Koivumäki (TIP-70) ja Jouko Mikkola (PT-Helsinki).

M-1800

Kauhea määrä eli 30 pelaajaa oli alunperin mukana eli 10 kolmen pelaajan poolia tällä kertaa. Mutta sitten kaksi pelaajaa jäi pois niin, ettei uutta arvontaa voinut tehdä, ja yksi loukkaantui 2100-luokassa. Valitettavasti siten syntyi kolme kahden pelaajan ”poolia” mutta sille ei vaan voinut enää mitään.

D-poolissa oli jo tulevien tapahtumien kaukaista kuminaa havaittavissa, kun Tapio Passinen (1549) voitti Kimmo Lehtosen (1734) 3-1. Lehtonenkaan ei ole usein osallistunut Starin kilpailuihin viimeisten vuosikymmenten aikana, jos oikein muistan. Joten tervetuloa vaan ja kiitos pelaaja-agentti Lappi! Korjaus: Lehtonen on osallistunut lähivuosina ainakin kahteen Starin kilpailuun: STARXMAS 2019 ja Syksyn startti 2020. F-poolissa Andreas Köhler (1580) vei poolin ykköspaikan Gerritt Hallmägiltä (1700 arviolta) 3-0-voitollaan.

Jatkokaaviossa Pertti Kainulainen (1556) eteni kvarttoihin 3-1-voitollaan Otto Boijesta (1644).

Semifinaaleissa sitten tapahtui. Tapio Passinen pudotti ykkössijoitetun Rauli Franssilan (1766) murskasti 3-0 (9,2,5!). Niukasti kolmossijoitettu Joonas Kokko (1736) puolestaan putosi Kimmo Lehtoselle (1734), joka nousi 1-2-alatilanteesta 3-2-voittoon.

Näin finaalissa kohtasivat uudelleen kahden pelaajan D-poolin pelaajat. Tällä kertaa Kimmo Lehtonen oli päässyt jo täyteen vireeseen ja voitti 3-0.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Tapio Passinen (PTS Sherwood), luokkavoittaja Kimmo Lehtonen (Wega), kolmanneksi sijoittuneet Rauli Franssila (Wega) ja Joonas Kokko (PT Espoo).

M-1600

Pelottavan iso oli tämäkin luokka. Kahden kisa-aikaisen poisjäännin jälkeenkin 26 pelaajaa! Luokan suosioon vaikutti kyllä se, että se siirrettiin yleisön pyynnöstä iltavuorosta aamuvuoroon. Ennen poisjääntejä poolijako oli 8×3 + 4 mutta muuttui poolijaoksi 2 + 8×3.

B-poolissa Mia Kellow (1397) nousi poolikakkoseksi voittamalla Arto Kankaan (1436) 3-1. Kahden pelaajan E-poolissa Onni Farin (1340) otti pooliykkösen paikan lyömällä Olli Kolin (1458) 3-1. G-poolissa Jiri Kuronen (1462) vei pooliykkösen paikan Jyri Nybergiltä (1504). Tietysti 3-1. Muuten poolit menivät ratingin mukaan.

Jatkokaaviossa Olli Koli nappasi pari yllätysvoittoa ja meni semifinaaleihin. Kai Tammela (1471) kaatui 3-1 ja seurakaveri ja luokan ykkössijoitettu Mergim Kelmendi (1592)  3-2. Viides 11-9. Toisessa neljänneksessä Mia Kellow nappasi toisen yllätysvoittonsa, kun Jiri Kuronen kaatui 3-1. Sitten matka katkesi kuulemma loistavaan otteluun Tapio Passista vastaan. Passinen kertoi olleensa suurissa vaikeuksissa mutta voitti 3-1 (6,10,-10,10). Näin Passinen semifinaaleissa. Kolmannen neljänneksen finaali oli hurja ottelu. Siinä Pertti Kainulainen voitti Jyrki Virtasen sinänsä ratingin mukaisesti, mutta vaikeaa se oli. Virtanen johti erin 2-0: -10,-3,10,9,12. Näin Kainulainen semifinaaleihin. Neljäs neljännes oli selkeä. Sen finaalissa Edsel Camantique voitti Timo Akkasen 3-0 ja meni semifinaaleihin.

Semifinaalit Passinen – Koli ja Camantique – Kainulainen olivat selvät: 3-0 ja 3-0 ensin mainituille. Finaali oli sitten tiukkaa vääntöä, mutta Passinen sen rouhi 3-2.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Edsel Camantique (Atlas), luokkavoittaja Tapio Passinen (PTS Sherwood), kolmanneksi sijoittuneet Pertti Kainulainen (PT Espoo) ja Olli Koli (TuPy).

M-1500

Yhden poisjäännin jälkeen luokassa oli 17 pelaajaa. Poolijako 3+3+3+4+4.

B-poolissa Vitali Osmuškin (1200) nousi kolmossijalta pooliykköseksi voittamalla Esa Ahteen (1431) ja Markku Hauhian (1318). Hänen ratingiaan pitää ehkä tarkistaa. C-poolissa Rasmus Volotinen (1119) ja Julia Bragina (1190) pelasivat ensimmäisen kahdest hurjasta viisieräisestään. Nyt Bragina johti 2-1, mutta Volotinen nousi 3-2-voittoon. D-poolissa Aleksandr Jevstafiadi (1000) voitti Pascal Gauthierin (1344) ja Elina Veidenbaumin (1135) ja nappasi poolikakkosen paikan. Ehkäpä hänenkin ratingiaan pitää vähän tarkistaa. Hän johti myös pooliykköstä Peter Erikssonia (1410) erin 2-1.

Jatkokaaviossa Esa Ahde palasi taistelemaan palkinnoista pudottamalla ykkössijoitetun Volodymyr Lutsenkon (1436) suoraan 3-0. Olli Julin voitti kvartassa Jevstafiadin 3-1.  Eleonoora Roosioks voitti kvartassa Peter Erikssonin 3-1, mutta heillä molemmillahan oli samat ratingit eli 1410.  Ilari Sell lopetti Osmuškinin etenemisen 3-0 ja otti kakkossijoitetun paikan häneltä.

Kumpikaan kahdesta kärkisijoituksen vallanneesta ei päässyt finaaliin. Olli Julin pudotti Esa Ahteen ja Eleonoora Roosioks llari Sellin. Finaali oli huikea, Julin vei kaksi ensimmäistä erää 14-12 ja 14-12. Sitten Roosioks sai pelin rullaamaan ja vei kolme seuraavaa erää 5,7,7. Näin hän voitti peliuransa ensimmäisen ykköspalkinnon!

Luokka oli PT Espoon hallintaa. Kolme pelaajaa palkinnoilla!

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Olli Julin (Boom),  luokkavoittaja Eleonoora Roosioks (PT Espoo), kolmanneksi sijoittuneet Ilari Sell (PT Espoo) ja Esa Ahde (PT Espoo).

M-1400

Tähänkin luokkaan tuli 19 pelaajaa. Valitettavasti vain yksi neljän pooli ja viisi kolmen poolia.

A-poolissa Ilkka Marttinen (1069) nousi kakkoseksi voittamalla Pauli Hellbergin (1138). Pooliykkönen Pascal Gauthierille hän hävisi viidennessä 10-12. C-poolissa William Nguyen (1096) nappasi poolikakkosen paikan Hegert Lahtilta (1153) 3-0-voitollaan. D-poolissa pelattiin ristiin. Kolmossijoitettu Max Koso (1038) nousi ykköseksi eräsuhteilla. Hän voitti Aleksej Kolgan (1252) 3-0. Kolga puolestaan yllätti Sami Koivumäen (1292) 3-2.

Kvartoissa Mauri Hahtomaa (1135) meni semifinaaleihin yllättämällä luokan ykkössijoitetun Gauthierin (1344) 3-2 oltuaan erin 0-2 tappiolla.

Semifinaalit olivat viisieräisiä. Finaaliin menivät luokan kakkos- ja kolmossijoitetut eli Markku Hauhia ja Timo Myllykangas.  Finaalissa kolmossijoitettu Hauhia sitten voitti kakkossijoitetun Myllykankaan 3-1.

Kuvassa vasemmalta luokkavoittaja Markku Hauhia (Pa-Po), kolmanneksi sijoittunut Pauliina Niskanen (HäKi) ja toinen kolmanneksi sijoittunut Mauri Hahtomaa (Smash). Toiseksi sijoittunut Timo Myllykangas (TIP-70) oli jo ehtinyt poistua välittömästi finaalin jälkeen.

M-1300

Oli mukavaa, että sunnuntaina tämän luokan 17 pelaajaa voitiin jakaa pooleihin 4+4+4+5 kolmen pelaajan poolien sijaan.

B-poolissa tapahtui niin, että Aleksandr Jevstafiadi (1000) hävisi Elina Veidenbaumille, joka jäi sitten poolissa neljänneksi, mutta Jevstafiadi nousi pooliykköseksi. Muita varsinaisia yllätyksiä ei tapahtunut, kun ratingit olivat hyvin lähellä toisiaan. Jännittävin ja eniten kannustusta herättänyt ottelu taisi olla  se, kun Jaimielee  Enriquez hävisi viidennessä niukasti Erkki Virralle oltuun jo 0-2-tappiolla. Sitten 13-11 ja 12-10! Mutta viides Virralle 11-8.

Jatkokaavion kvartassa kohtasivart seurakaverukset eli luokan ykkössijoitettu Sami Koivumäki (1292) ja Timo Averjanov (1175). Averjanov voitti erin 3-1. Rasmus Volotisen (1119) ja Julia Braginan (1190) kvartta oli suurta draamaa. Volotisella oli jo yksi 3-2-voitto olla aamuryhmästä. Nyt Bragina johti erin 2-0, mutta sitten seurasi kolme tuskaista erää: 10-12, 10-12, 11-13. Se söi pelihuumorin aika tyhjiin.

Semifinaaleissa oli sitten Volotisen vuoro hävitä 2-0-eräjohdosta. Jevstafiadi oli sen jälkeen ylivoimainen: 11-4, 11-2, 11-4. Averjanov oli puolestaan ylivoimainen luokan kakkossijoitettua Bernd Güntheria (1233) vastaan: 11-3, 11-3, 11-1.  Luokkavoitto meni kuitenkin Jevstafiadille, joka voitti Averjanovin finaalissa 3-1.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Timo Averjanov (TIP-70), luokkavoittaja Aleksandr Jevstafiadi (Maardu LTK, Viro) ja kolmanneksi sijoittunut Bernd Günther (PT Espoo).

Rasmus Volotinen (PT Espoo) sai kolmannen palkintonsa jo ennen palkintojenjakoa.

M-1200

Vaikka 1200 pelattiin kolmen poolien lauantaina, 11 pelaajaa piti jakaa pooleihin mukavasti 3+4+4.

B-poolissa Roman Tamilin (921) nousi poolikakkoseksi voittamalla Jaimielee  Enriquezin (1067) 3-1. C-poolissa pelattiin ristiin kakkospaikasta taisteltaessa, mutta eräsuhteet saivat pelaajat ratingin mukaiseen järjestykseen. Jussi Hagman (901) yllätti Rasmus Volotisen (1119) 3-1 ja Marcin Dabrowski (ei ratingia) Hagmanin 3-2 (viides 13-11). Volotinen poolikakkoseksi erillä 4-3. Elina Veidenbaum piti ykköspaikkansa voittamalla Volotisen  ankarassa ottelussa viidennessä 11-9.

Jatkokaaviossa Tamilin yllätti Volotisen 3-1 ja meni semifinaaleihin.  Veidenbaum puolestaan väänsi viisi erää Tea Stråhlmania vastaan ennen kuin voitto heltisi. Stråhlman johti erin 2-0.

Semifinaaleissa Averjanov voitti tasaisessa kamppailussa Tamilinin 3-1. Luokan kolmossijoitetulla Veidenbaumilla oli omasssa semifinaalissaan vielä tiukempaa kakkossijoitetun Hegert Lahtin kanssa (2,14,-6,10).

Averjanov nousi luokkavoittajaksi TIP-70:n sisäisessä finaalissa,  kun hän löi Veidenbaumin suoraan 3-0 (11,11,9).

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Elina Veidenbaum (TIP-70), luokkavoittaja Timo Averjanov (TIP-70), kolmanneksi sijoittuneet Roman Tamilin (PT Espoo) ja Hegert Laht (Smash).

M-1100

10 osallistujaa oli helppo jakaa kahteen viiden pelaajan pooliin. Kummassakin poolissa pelattiin pääpiirteittäin ratingin mukaisesti. A-poolissa kuitenkin Ilya Grokhotov (750) voitti AKu Kauran (765) 3-2 (viides 11-9) ja otti kolmannen paikan. Sillä ei kuitenkaan päässyt jatkoon.  B-poolissa kolme viimeistä pelasivat ristiin. Oliver Kaskama (796) hävisi Martti Kankaalle (732) viidennessä 11-13. Juuso Anttila (760) hävisi Kaskamalle mutta voitti Kankaan. Tietysti viisi erää ja viides 11-9.

Ykkössijoitettu Mats Hollmerus jyräsi luokkavoittoon. Lappeenrannan Jussi Hagman otti kuitenkin erän häneltä. Hagman oli sitä ennen yllättänyt semifinaalissa kakkossijoitetun Jaimielee Enriquezin 3-0.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Jussi Hagman (LrTU), luokkavoittaja Mats Hollmerus (BF-78), kolmanneksi sijoittuneet Arto Koponen (Atlas) ja Jaimielee Enriquez (TIP-70).

M-1000

Iso oli tämäkin luokka: 20 pelaajaa. Siispä 4×3 +2×4 -poolit.

E-poolissa Niko Lehtosaari (887), Oliver Kaskama (796) ja Marcin Dabrowski (ei ratingia) pelasivat ristiin. Kaskama voitto Lehtosaaren 3-2 (viides EI 11-9 vaan 11-4!) ja Dabrowski Kaskaman 3-2.

12 pelaajan jatkokaaviota pelattiin aika kauan. Ykkössijoitettu Jukka Filen koki kovia jo kvartassa ja putosi Oliver Kaskamalle 2-1 -eräjohdon jälkeen 2-3. Viitossijoitettu Niko Lehtosaari meni semifinaaleihin voittamalla nelossijoitettu Vladimir Lopatinskin 3-1, mutta he olivat muutaman pisteen sisällä.

Lappeenrantalaissemifinaalissa Kaskama voitti Jussi Hagmanin (901), joka oli luokan kolmossijoitettu.  Kakkossijoitettu Janne Hietalahti piti pintansa semifinaalissa ja löi Lehtosaaren suoraan 3-0.  Samalla vauhdilla hän voitti finaalissa myös Kaskaman 3-0.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Oliver Kaskama (LrTU),  luokkavoittaja Janne Hietalahti (PTS Sherwood), kolmanneksi sijoittuneet Jussi Hagman (LrTU) ja Niko Lehtosaari (TIP-70).

M-900

Tässä luokassa oli 14 pelaajaa. Poolit 4+5+5.

Juri Urmaste (700) nousi nelossijoitetun paikalta A-poolin ykköseksi voittamalla kaikki kolme otteluaan. Ehkä hänenkin ratingiaan pitäisi tarkistaa, koska hän voitti kolme yli 700-pelaajaa. B-poolissa Risto Majoinen (716) voitti poolinsa puhtaalla pelillä vaikka oli poolin nelossijoitettu. Iina  Hietalahti nousi poolikakkoseksi kolmossijoitetun paikaltaan. C-poolissa Elizaveta Vostsina (700) nousi pooliykköseksi viitossijoitetun paikaltaan vaikka hävisikin Martti Kankaalle. Juuso Anttila vei toisen jatkopaikan poolin ykkössijoitetulta Aku Kauralta 3-1-voitollaan.

Jatkokaavion suhteen tapahtui pieni virhe. Luokan uudelleen arvonnan jälkeen jatkokaaviota olisi pitänyt muuttaa, mutta sitä ennen ehdittiin pelata yksi jatkopeli eli Juri  Urmasteen  ja Iina Hietalahden välinen. Kun virhe havaittiin, Iina oli jo poistunut paikalta.

Vostsinan tie katkesi kvarttoihin, kun Oliver Kaskama voitti hänet puhtaasti 3-0.  Finaalissa Kaskama voitti myös Juri Urmasten 3-0. Kaksi ensimmäistä erää olivat tiukkoja: 16-14, 12-10.

Kuvassa vasemmalta toiseksi tullut Juri Urmaste (Maardu LTK, Viro), luokkavoittaja OIiver Kaskama (LrTU) ja kolmanneksi sijoittunut Risto Majoinen (NuPS). Toinen kolmanneksi sijoittunut Juuso Anttila (PT Espoo) ei varmaan tiennyt olleensa palkinnoilla ja poistui paikalta ennen palkintojenjakoa.

M-800

Tähän lauantain pääluokkaan osallistui 21 pelaajaa. Heidät jaettiin seitsemään kolmen pelaajaan pooliin.

Poolien pelejä on taas turha käydä sen tarkemmin läpi, koska ratingien erot olivat pienet. Mutta kaksi tapausta pitää nostaa esiin. Kamilla Kadar voitti sekä luokan kolmossijoitetun Juuso Anttilan 3-1 että Reino Ratilaisen 3-0. Aiemmin tässä oli maininta, että ne olisivat olleet hänen ensimmäiset voittonsa, mutta näinhän ei ollut, koska ensimmäiset voitot tulivat jo PT Espoon kilpailuissa. G-poolissa Lars-Wilmer Stråhlman otti poolin ykköspaikan voittamalla Iina Hietalahden 3-2.

Ohhoh. Jatkokaaviossa oli A1 ja A2 menneet B1:n ja B2:n paikoilla ja päinvastoin. Mutta siitä ei ollut haittaa eikä jatkokaavio ollut ”väärä”.

Jatkokaaviossa luokan kakkossijoitettu Aku Kaura putosi jo kvartassa häviämällä Niko Kohoselle 0-3.  Ykkössijoitettu Joel Koivumäki puolestaan hävisi kvartassa Risto Majoiselle 1-3. Kolmossijoitetun paikan vallannut Kamilla Kadar hävisi 16:n joukossa Heikki Siltaselle 0-3. Nelossijoitettu Pontus Claesson hävisi 16:n joukossa Juuso Anttilalle (alkuperäinen kolmossijoitettu) 0-3.  Huonosti siis meni kärkisijoitetuilla paitsi että Anttila pääsi poolikemmahduksen jälkeen kahdeksan  parhaan joukkoon.

Lars-Wilmer Stråhlman nousi luokkavoittajaksi, kun hän voitti finaalissa Sami Salosen 3-1.

Tässä palkintojenjakokuvassa oli vaikea saada pelaajien katsekontaktia, kun kameroita oli niin paljon. Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Sami Salonen (LPTS), luokkavoittaja Lars-Wilmer Stråhlman (PT Espoo), kolmanneksi sijoittuneet Risto Majoinen (NuPS) ja Niko Kohonen (PT Espoo).

M-700

Sopivasti 10 pelaajaa, joten kaksi viiden pelaajan poolia. Sillä tavalla voitiin myös pelata koko ajan, vaikka Maardun joukkue tulikin myöhässä.

Juri Urmaste voitti kaikki A-poolin neljä otteluaan 3-0.  Toiseksi sijoittui Boomin uusi pelaaja Antti Siltanen, joka hävisi vain Urmastelle. Muut kolme pelasivat ristiin 14 erän jälkeen. Luka Lehtosaari nousi kolmanneksi parhaalla eräsuhteellaan. Valitettavasti vain kaksi pääsi jatkoon tällä kertaa.

Elizaveta Vostsina teki B-poolissa saman kuin Urmaste A-poolissa eli voitti kaikki neljä otteluaan. TIP-70:n uusi pelaaja Piitus Laakkonen pani hänet kuitenkin lujille ja johti jopa erin 2-1. Mutta viides 11-8 Vostsinalle. Toiseksi jatkoon menijäksi tuli Heikki Siltanen, joka joutui käymään kovan kamppailun jatkopaikasta toisen TIP-70:n uuden pelaajan eli Vanttu Leppäsen kanssa. Leppänen johti erin 2-1 mutta viides 11-8 Siltaselle.

Semifinaalit olivat Boom – Maardu maaottelu. Boom voitti lukemin 2-1. Ensimmäisessä semifinaalissa Heikki Siltanen voitti suoraan 3-0 omaa pooliaan hallinneen Urmasten. Hänen finaalivastustajakseen tuli Vostsina, joka voitti Antti Siltasen 3-0, mutta erät olivat tiukat: 12-10, 12-10, 13-11. Urmastelle tämä oli tällä erää viimeinen M-700-luokan kilpailu Suomessa, koska hänen Suomen ratinginsa on tämän jälkeen 750. Se perustuu hänen menestymiseensä myös M-900-luokassa.

Boom ratkaisi maaottelun voiton, kun H Siltanen jyräsi Vostsinan finaalissa puhtaasti 3-0.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Elizaveta Vostsina (Maardu LTK, Viro), luokkavoittaja Heikki Siltanen (Boom), kolmanneksi sijoittuneet Juri Urmaste (Maardu LTK, Viro) ja Antti Siltanen (Boom).

MN

Nelinpeliin ilmoittautui ilahduttavasti 20 paria eli 40 pelaajaa. Selvästikin tälla hieman kevyemmällä pelimuodolla on kysyntää. Kisajärjestäjänä voin todeta, että tällaisella määrällä sali ei mene ”hukkaan”, kun se varataan nelinpelien käyttöön. Tuo 40 vastaa kymmenellä pöydällä neljän poolia. Ainakin on näin, jos jokainen osallistuja maksaa kaksinpelin hinnan alennushinnan sijaan. Ajattelin, ettei se ole muutamasta eurosta kiinni.

Parit jaettiin niin, että kahdeksan parasta pelasi yleisen luokan nelinpelin ilman ratingrajaa ja muut 12 pelasivat MN-2800:n eli pelaajien ratingin summa oli korkeintaan 2800.

Kummassakin neljän parin poolissa pelattiin ristiin. Yksi pari jäi voitoitta ja muut parit saivat kaksi voittoa.

A-poolissa neljänneksi sijoitettu jäi voitoitta. Parin Kainulainen Pertti/Kangas Arto rahkeet riittivät vain kahteen erävoittoon tällä kertaa. Ensin Chonwachirathanin Suphanat/Koivumäki Sami (3165) hävisi parille Sell Ilari/Koivumäki Jimi (3150) 1-3 ja oli tippumassa jatkosta. Mutta sitten Chonwachirathanin Suphanat/Koivumäki Sami voitti ykkössijoitetun parin Franssila Rauli/Järvinen Markku (3426) 3-0! Kun Franssila Rauli/Järvinen Markku oli voittanut parin Sell Ilari/Koivumäki Jimi vain 3-1, se putosi jatkosta erillä 3-4.  Ykkösenä meni jatkoon Chonwachirathanin Suphanat/Koivumäki Sami ja kakkosena Sell Ilari/Koivumäki Jimi.

B-poolissa koettiin sitten sellainen yllätys, että poolin ykkössijoitettu pari Köhler Andreas/Mäkelä Aaro (3189) jäi voitoitta ja putosi jatkosta! Poolin nelossijoitettu pari Passinen Tapio/Nyberg Jyri (3053) voitti kakkossijoitetun parin Julin Jukka/Julin Olli (3170) 3-2 (viides 11-9) mutta hävisi parille Kokko Joonas/Farin Onni (3076) 2-3 (viides 8-11). Erät 5-5 riittivät kuitenkin kakkospaikkaan. Julinit voittivat Kokko/Farinin 3-1, ja se tuotti erät 5-4 ja poolin ykköspaikan. Kokko/Farin putosi jatkosta erillä 4-5.

Semifinaaleissa tapahtui hyvin lievä (piste-eroa 20) yllätys, kun Sell Ilari/Koivumäki Jimi voitti Julinit 3-0. Kun Chonwachirathanin Suphanat/Koivumäki Sami voitti PTS Sherwoodin voimaparin Passinen Tapio/Nyberg Jyri 3-1, finaalista tuli A-poolin juhlaa ja sen finaalin uusinta.

Finaali oli hurja taistelu, jossa draamaa ja tunnetta riitti. Sell/Koivumäki J johti erin 2-1, mutta viimeiset kaksi erää olivat jännittäviä: 11-13, 14-12. Näin ykköspalkinto parille Sell Ilari/Koivumäki Jimi.

Korjaus: Ainakin STARXMAS 17.12.2016 -kisassa oli Nelinpeli-rating -luokka, johon saattoi kuka tahansa ilmoittautua. Mutta varsinaista ”MN”-luokkaa ei varmaan ole ollut 1976-kisojen jälkeen.

Tämä oli muuten mitä todennäköisimmin ensimmäinen yleisen sarjan miesten nelinpelin Starin kansallisissa seuran ensimmäisten kansallisten kilpailujen 30.10.1976 jälkeen. Sen jälkeen nelinpeli oli kyllä pm-kilpailujen ohjelmassa. Se oli myös parin kilpailun kutsussa, mutta luokkaan ei ilmeisesti tullut riittävästi osallistujia. BC-nelinpeliä ja vastaavia on kyllä järjestetty. Alla sen edellisen nelinpelin tulokset:

Alemmassa nelinpeliluokassa tapahtui sellainen sähläys, että Timo Averjanov/Vladimir Lopatinski puuttui arvonnasta. Se johtui siitä, että kumpikaan ei ollut ilmoittautunut luokkaan ruksaamalla jonkin nelinpeliluokan ilmoittautumiskaavakkeella.  OIi vain maininta ”Terveisiä kilpailun järjestäjille” -kentässä, että haluaisi pelata, jos pari löytyy. No niinpä tämä pari laitettiin yhteen, mutta siltikin se ruksi puuttui. He jäivät pois nelinpeliluokkiin ilmoitautuneiden joukosta, koska asia jäi minun ulkomuistini varaan. SIihen ei saa koskaan luottaa. Pitää aina valita se luokka ilmoittautumiskaavakkeella, missä haluaa pelata. Ne ”Terveisiä kilpailun järjestäjille” -kentän toiveet helposti unohtuvat kiireessä. Ilmoittautuneiden pelaajien lista oli kuitenkin jo alkuviikosta SPTL:n sivuilla. Siitä olisi kumpikin voinut huomata, että puuttuu ruksi nelinpelin kohdalta. Sen jälkeen olisi voinut kysyä, miksei ole mukana. Jokaisen pitää aina tarkistaa, että  omat ilmoittautumiset on merkitty oikein. Lopatinski oli paikalla vielä pari tuntia ennen luokan alkua, koska pelasi M-1000-luokan. Hän lähti kuitenkin kotiin sen jälkeen kysymättä nelinpelistä mitään.  Onneksi Alexandra Seppänen suostui kuitenkin pelaamaan pikakomennuksella Timo Averjanovin kanssa nelinpelin. Sijoitus meni vähän väärin, kun heidät lisättiin kolmen pelaajan pooliin, mutta sellaista tapahtuu, kun arvontoja korjataan kovalla kiireellä kilpailun aikana.

Kuvassa vasemmalta toiseksi tullut pari Sami Koivumäki/Suphanat Chonwachirathanin (TIP-70), luokkavoittajat Ilari Sell/Jimi Koivumäki (PT Espoo/TIP-70) ja kolmanneksi sijoittunut pari Jyri Nyberg/Tapio Passinen (PTS Sherwood).

Toinen kolmanneksi sijoittunut pari Jukka Julin/Olli Julin (Boom) sai mitalinsa seuraavana päivänä Olli Julinin hakemana.

MN-2800

Tähän alempaan nelinpeliluokkaan osallistui 12 paria. Haaveena oli useampikin alempi nelinpeliluokka, mutta ne olisivat jääneet liian pieniksi. Sen sijaan oli tarkoitus pelata ylimääräisiä sijoitusotteluita, jotta oltaisiin saatu 2400/2000/1600-luokkien parhaat esille, koska mitalitkin oli valmiina. Siitä piti sitten luopua, koska aikataulu oli myöhässä. Aiemmat luokat eivät päättyneet klo 17 mennessä.

Parit jaettiin kolmeen neljän parin pooliin.

A-poolin dramaattisin ottelu oli parin Kadar Levente/Kadar Kamilla (1972) voitto parista Anttila Juuso/Ranta Mikko (1743). Ottelu päättyi Kadarien voittoon viidennessä 11-9, mutta meni ihan sijoituksen mukaisesti.

B-poolin ykkössijoitettu pari Räisänen Andrei/Räisänen Sofia (2640) tippui jatkosta katkerien vaiheiden jälkeen. Jokitulppo Raimo/Salonen Sami (1555) kaatui sentään 3-1, mutta ratkaiseva ottelu kakkospaikkaa ajatellen päättyi 1-3-tappioon Sherwoodin yllättäjäparille Hietalahti Janne/Strandström Markus (1716). Poolin ykköspaikan valtasi virolaispari Jõelaid Margus/Hallmägi Gerrit (ei oikeaa ratingia käytössä).

C-poolissa Averjanov Timo/Seppänen Alexandra (2664) valtasi ykköspaikan, mutta poolifinaali paria Yang Yixin/Ylinen Sonja vastaan ei ollut helppo: 3-2. Kolmannesta sijasta käytiin hurja kamppailu. Hietalahti Iina/Patosalmi Jussi (1435) voitti parin Grönlund Hannu/Kangas Martti viidennessä 17-15!

PTS Sherwood täräytti jatkopaikan kvartassa todella suuresti. Hietalahti Janne/Strandström Markus (1716) voitti parin Yang Yixin/Ylinen Sonja (2586),  jolla oli siis peräti 870 pistettä enemmän ratingia. PT Espoon tytöt veivät ensimmäisen erän 11-5, mutta sitten alkoi Sherwoodin tulitus: 11-5, 13-11, 11-6. Nelinpeli on mielenkiintoinen luokka. Parin vahvuus ei tule suoraan pelaajien ratingeista. Sherwoodin yllätykset loppuivat kuitenkin semifinaaliin, jossa luokan ykkössijoitettu pari Akkanen Timo/Nykänen Markku (2718) oli parempi 3-1. Toisessa semifinaalissa Jõelaid Margus/Hallmägi Gerrit voitti parin Averjanov Timo/Seppänen Alexandra 3-0.

Finaali oli jopa tunteita nostattava. Akkanen/Nykänen johti jo erin 2-0, mutta Jõelaid/Hallmägi nousi 3-2-voittoon. Jotain käminääkin oli ottelun loppuhetkillä.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut pari Markku Nykänen/Timo Akkanen (Atlas/Stara), luokkavoittaja Margus Jõelaid/Gerrit Hallmägi (Maardu LTK/Keila LTK), kolmanneksi sijoittuneet Janne Hietalahti/Markus Strandström (PTS Sherwood) ja Alexandra Seppänen/Timo Averjanov (TIP-70). Sherwoodin pari sai itse asiassa MN-2400-luokan kultaiset mitalit, koska oli paras pari siinä ryhmässä ja MN-2800-pronsseja oli vain yhdet.

 

STARPRING, Star (C) – Kilpailukutsut

Jos olet tulossa STARPRINGiin, ilmoittaudu mahdollisimman ajoissa, koska tällä kertaa pidetään kiinni yhden luokan 16 pelaajan maksimikoosta tai ryhmän 48 pelaajan maksimikoosta. Hieman enemmän voidaan kuitenkin ottaa, jos joissakin luokissa pelataan viiden pelaajan pooleissa. Tuskin samaa ryntäystä nähdään kuin Kevään startissa pelkästään talvilomien vuoksi mutta kuka tietää.

Mukana on jälleen nelinpelit. Mutta jos joku halua pelata lauantai-iltana kuitenkin kaksinpeliä, ohjelmassa on myös pari kaksinpeliluokkaa klo 17:n ryhmässä.

Koska olen joutunut selittämään asiaa monelle pelaajalle , lomakkeella on nalkutusvarmistus, johon on on pakko kuitata myöntävästi.

”Tiedän, että minun pitää tuomita yksi jatkokaavion ottelu, joten en poistu salista heti viimeisen poolipelini tai jatkokaaviotappioni jälkeen. Tarvittaessa tulen kysymään toimitsijapöydältä, voinko tuomita vai voinko lähteä.”

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Kevään startti, Star (C) – Kilpailutulokset

Kaikki tulokset. Kilpailut päättyivät sunnuntaina kello 18.30.

AlinaJagnenkova voitti naisten kaksinpelin ja Ella Kellow oli toinen.

Miesten kaksinpelin neljä parasta. Ella Kellow oli toinen, Meelis Kärner voitti luokan ja Pekka Kolppanen ja Jimi Koivumäki olivat kolmansia.

Lauantain tulokset

Linkki tiedostoon: Kevään_startti_14_15_01_2023_tulokset_lauantai.xlsx

Sunnuntain tulokset

Linkki tiedostoon: Kevään_startti_14_15_01_2023_tulokset_sunnuntai.xlsx

Kevään startti, Star (C) – Arvonnat

Muutettu tiedostojen nimeä niin, että uusin versio todella lataantuu!

Korjattu vielä M-1100 pooli B.

Oli unohtunut poistaa vanha 800-teksti! Tämä pätee.

Seuraavat M-800-pelaajat (poolit A, B, C) aloittavat luokan klo 11:00 kaikkien muiden aloittaessa klo 09:00:

Koivumäki Joel TIP-70
Stråhlman Noella PT Espoo
Penttinen Nina SS
Kaura Aku HäKi
Lehtosaari Luka TIP-70
Räisänen Sofia MBF
Anttila Juuso PT Espoo
Ratilainen Reino PTS Sherwood
Kadar Kamilla MBF

Arvottu M-900 ja M-1000 uudelleen poisjäännin vuoksi.
Arvottu MK, NK, M-1500 ja M-700 uudelleen poisjääntien ja luokkavaihdosten vuoksi.
Arvottu M-800 ja M-2100 uudelleen pelaajamuutosten vuoksi.
Korjattu M-1100
Korjattu M-1400
Korjattu MK:n ja NK:n A-pooli.
(tietokoneen outo CTRL-C-ongelma)

Nelinpeleissä ratkaistaan myös muut mitalit kuin MN ja MN-2800!

Sunnuntaina se aiheuttaa taas vähän tyhjäkäyntiä ja ongelmaa aikataululle, että Maardun joukkue tulee saliin satamasta vasta joskus 10.15.

Lauantaina aikataulussa voi olla pieniä venymiä, koska jatkokaaviot ovat isot.

Lauantain arvonnat

Linkki tiedostoon: Kevään_startti_14_15_01_2023_arvonta_lauantai_SPTL_1.xlsx

Sunnuntain arvonnat

Linkki tiedostoon: Kevään_startti_14_15_01_2023_arvonta_sunnuntai_SPTL_2.xlsx

Kevään startti, Star (C) – Ilmoittautuneet pelaajat

Pieniä korjauksia ja muutoksia

Kilpailu osoittautui mahdottoman suosituksi. Pelaajia on 138 ja enemmänkin olisi ollut tulossa, mutta ei voinut enää ottaa. Ei tätäkään määrää olisi voinut ottaa, mutta olin Kosken Maljassa viikonlopun ja sunnuntaina tuli melkein 80 pelaajaa. Ei voinut seurata tilannetta! Lauantaina siis paukkui pahasti 48 pelaajan ryhmäkohtainen raja. Jos siitä olisi pitänyt kiinni ja ollut ottamatta pelaajia sen rajan jälkeen, 40 pelaajaa olisi pitänyt pudottaa pois. Se olisi taas tuhonnut monet kuljetukset ja varmaan klo 17:n nelinpelit.

Niinpä tehdään niin, että kaikki listalla olevat pääsevät mukaan, mutta lauantaina pelataan kaikki kaksinpeliluokat kolmen pooleissa, joista kaksi parasta pääsee jatkoon. Muutama neljän poolikin tietysti on.  Vaihtoehtona oli tosiaan tuo 40 pelaajan tiputtaminen, joka osoittautui aivan mahdottoman hankalaksi tehtäväksi. Sunnuntaikin on ihan täysi, mutta silloin voidaan pelata isommissa pooleissa.

Annetaan siis pelaajien päättää. Jos ette halua osallistua, koska lauantain luokat pelataan kolmen pooleissa, ilmoittakaa se mahdollisimman pian. Jos se ei käy monelle, voidaan osittain päästä neljän pooleihin.

Tällä tavalla hoituu myös sairastumisia varten pidettävä jonotuslista. Taudithan pyörivät Suomessa, joten varmaan peruutuksia tulee paljon. Silloin riittää uudelleen arpominen. Ei tarvitse tavoitella jonotuslistalla olevia pelaajia.

Ilmoittakaa ystävällisesti virheistä tai osallistumisen peruuttamisista sähköpostilla: star.kilpailut@gmail.com .

Linkki tiedostoon: Kevään_startti_14_15_01_2023 _ilmoittautuneet.xlsx

Kevään startti, Star (C) – Kilpailukutsut

Muistakaa ilmoittautua sunnuntai-iltaan mennessä! 

Ilmoittakaa kaavakkeessa myös rohkeasti, jos haluattekin pelata lauantai-iltana kaksinpelin nelinpelien sijaan. Ilman muuta sellainen luokka järjestetään, jos halukkaita on tarpeeksi.

Nelinpeliluokkia yhdistellään tarvittaessa.

Virolainen Maardun joukkue on tulossa sunnuntaina. Ainakin Alina Jagnenkova on mukana ja myös MK:ssa.

Koska sellaisia toivomuksia on tullut, että kisoissa olisi myös nelinpeli, pelataan lauantai-iltana nelinpelejä. Siis jos halukkuutta lopulta löytyy. Koska nelinpelien kanssa ei voi pelata mitään muuta luokkaa, nelinpelit oli pakko laittaa klo 17:n ryhmään. Voi valita myös vaihtoehdon ”En osallistu nelinpeleihin mutta haluaisin pelata kaksinpeliluokan.” Jos riittävän moni valitsee sen, lisätään ohjelmaan myös jokin kaksinpeli tai pari! Ollaan luovia nopealla aikataululla. Vähän leikkimielellä liikkeellä kevätkauden alkajaisiksi!

Kommentit, ehdotukset emailitse: star.kilpailut@gmail.com

Nelinpeliluokat perustuvat parin pelaajien ratingien summan  maksimiarvoon. Eli esimerkiksi 1500 ja 1200 pelaajat voivat pelata MN-2800-luokassa, koska 1500+1200 = 2700 mikä on vähemmän tai yhtä paljon kuin 2800.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Syksyn starttimäärä oli lopulta aika hyvä

Syyskauden starttimäärä oli lopulta aika hyvä koronavuosien jälkeen ja vaikka korona edelleen vie ilmoittautuneita pelaajia vuoteeseen.

Startteja oli 2303 eli ei aivan edellisessä jutussani veikkaama 2350. Mutta kuitenkin vain 121 pienempi kuin edellisen koronaa edeltäneen syyskauden eli syksyn 2019 lukema 2424. Pudotusta 5,0 %.

Kilpailupäiviä oli 25, mikä on viisi enemmän kuin 2019. Päiväkohtainen starttimäärä 92,1 väheni siis paljon enemmän kuin yhteenlaskettu starttimäärä. Päiväkohtainen starttimäärä kun oli 121,2 vuonna 2019. Alas tultiin siis 24,0 %. Pienempiä kilpailuja mutta enemmän.

Kilpailun startit = Eri luokkien osallistujamäärien summa. Vähintään yksi ottelu on pelattava.

SM-kilpailut ja pm-kilpailut eivät ole mukana historiallisista syistä.

Suurimmat kilpailut:

Koko tilasto:

STARXMAS 3-4.12.2022 – Raportti

Korjattu maininta M-1350-semistä. Hauhia voitti Ikolan eikä päinvastoin.

Tähän  kuvaan kiteytyy mielenkiintoisen M-700-luokan hienous. Palkinnoilla kolme pientä pelaajaa ja yksi lajille erittäin tärkeä uusi aikuinen harrastepelaaja. Molemmat päät huipputärkeitä! Alasarjoissa on nykyään huikea meininki!

Hieman sai jännittää, miten STARXMAS kerää tällä kertaa pelaajia, koska samaan aikaan tapahtui paljon muutakin. Naiset olivat Viro-Suomi -naistentapahtumassa Tallinnassa. Neljännen ja viidennen divisioonan turnauksia järjestettiin kaikkialla. Mutta oikein hyvinhän pelaajia tuli eli 98, vaikka sairastumisten aiheuttamia peruutuksia koettiin harvinaisen paljon. Muuten olisi menty reilusti yli sadan pelaajan. Startteja oli 186 ja eri seuroja 25. Edellisellä kerralla vuosi sitten kilpailu oli vain yksipäiväinen, koska sali oli varattu muihin tarkoituksiin. Startteja oli silloin kuitenkin 168 kiitos ison virolaisjoukkueen.

Tämänkertainen iloinen yllättäjä oli KoKu, joka oli edustettuna peräti seitsemän pelaajan voimin! Maratonista oli kolme pelaajaa, joka oli enemmän kuin pitkään aikaan. Heistä yksi jopa taitava uusi pikkujuniori. PT Espoolla oli 20 pelaajan ryhmä, joista 30 % eli kuusi naisia ja tyttöjä.  TIP-70 oli mukana 14 pelaajalla. Wegastakin oli neljä pelaajaa! Mutta Helsingin kaupungin seuroista pelaajia oli kuitenkin vain 17 kuten STARVEMBERissäkin. Helsingin kilpapöytätennis on tosiaan heikoissa kantimissa.

Kauden menestynein pelaaja

Alla olevassa taulukossa kärjen tilanne neljän osakilpailun jälkeen. Pisteille on päässyt jo 168 pelaajaa! Jaimielee Enriquez nousi ykköseksi kakkospaikalta ja entinen ykkönen Joonas Kokko putosi neljänneksi.

Täydellinen tilasto on nähtävissä tämän linkin takaa.

Parhaat seurat

Mitalitilastossa Vaasan KoKu teki häkit ja nappasi komeasti kolmannen paikan heti Vantaan ja Espoon superseurojen jälkeen. TIP-70 oli ykkönen voitettuaan yhden kolmannen sijan enemmän  kuin PT Espoo. KoKu sai muuten tasan samat palkintosijat 2-2-7 kuin koko Helsinki yhteensä!

Toimitsijanpöydän rauha 😄

Sitten lempiaiheeseeni! Toimitsijanpöydällä vallitsi jälleen ihana rauha 🥰. Ainoastaan siitä muistuttaisin, että silloin ei saa tulla sanomaan mitään, kun olen kuuluttamassa! Missään oloissa en ala hoitaa muita asioita ennen kuin kuulutus on valmis.  Keskeytys häiritsee tavattomasti. Mahdollisista poisjäänneistäkin voi kertoa vasta kuulutuksen jälkeen. Toinen asia on se, että jos minua on pyydetty kiirehtimään jonkin luokan vetämistä, kannattaa keskeyttää selostus heti, kun olen kuitannut pyynnön. Muutenhan en pysty tekemään mitään asian hyväksi ja sekunnit kuluvat hukkaan! Monesti nopeutusmahdollisuudet ovat vähissä, koska muutenkin kaikki ottelut laitetaan menemään heti, kun on mahdollista. Vapaata pöytää ei tarvitse tyypillisesti odotella. Mutta toistan sen, minkä olen aiemminkin sanonut. Jos ottelu näyttää viipyvän ihan turhaan eli ottelu olisi ollut valmiina jo pitkään, saa tulla huomauttamaan! Ehkä olen vain  unohtanut.

Toimitsijapöydän rauhaan vaikutti jälleen vahvasti se, että 77 % pelaajista maksoi kilpailumaksunsa pankkiin. Tämä osuus lisääntyi kahdella prosenttiyksiköllä viime kilpailuista (STARVEMBER).

Junioreiden osuus voisi olla suurempikin

Juniori-ikäisiä (2004 ja nuoremmat) oli mukana 29 kappaletta eli noin 30 % pelaajista. Olisi hyvä saada lukema ainakin noin 50 %:iin, vaikka aikuispelaajat ovat tietysti tavattoman tervetulleita myös. Ajattelen tässä vain lajimme tulevaisuutta. Se oli lupaavaa, että junioreista 17 oli nappulaikäisiä eli 2009 tai nuorempia ja he kaikki osaavat pelata kauniisti ja kunnon hyökkäyspeliä. Suomalaisen valmennuksen laatu on parantunut merkittävästi. Ei ole enää alakierrettä huonolla tekniikalla pökkääviä, jotka eivät kehity vuosienkaan kuluessa.  Nyt pienet pelaajat järjestivät 700- ja 800-luokissa upean kilpailun!

Videot kilpailuista

Kilpailuvideot tulevat YouTube-kanavalleni aikanaan, mutta siihen menee vielä vähän aikaa. Julkaisujonossa on muutamia muita videoita ennen sitä.

YouTube-kanavan osoite:

https://www.youtube.com/@ArtoLuukkainen

Ratingin nostajien TOP-20

Seuraavassa taulukossa on annettu 20 eniten kahden päivän aikana ratingpisteitä kerännyttä pelaajaa:

21 pelaajan joukossa on 10 PT Espoon, viisi TIP-70:n  ja neljä KoKu:n pelaajaa.

Pelin viivyttäminen ja vastustajan häirintä käden pyyhkimisellä pöytään

Erityisesti pääkaupunkiseudun nuoriin pelaajiin on levinnyt käsittämätön tapa pyyhkiä kättä pöytään tai losketella sitä muuten aina pallojen välissä. Paitsi että se häiritsee tavattomasti vastustajaa, se vie myös aikaa. Pyyhkimiseen voi kulua 3-4 minuuttia/erä (mitattu videolta). Jos tapa leviää, kilpailujen aikataulu räjähtää käsiin.

Ennen sääntöjen katsomista tässä muutama seikka, jotka ovat pyyhkimistä vastaan:

1. Ajan hukkaantuminen eli kisojen aikataulu viivästyy aivan turhaan.
2. Rasvan siirtyminen pöytään (kosketapa silmälaseja sormella!).
3. Kenenkään käsi ei hikeenny niin, että käsi pitää kuivata heti uudelleen ensimmäisen pyyhkimisen jälkeen ennen seuraavaa rallia. Eikä muutenkaan muutamassa sekunnissa.
4. Käsi on pyyhittävä nopeasti housuun tai paitaan jos ihan pakko.
5. Kyseessä on paha tapa tai rituaali, josta kannattaa päästä eroon, koska se vain häiritsee omaa peliä.
6. Tapa leviää helposti nuorempiin pelaajiin matkimisen kautta. Niinhän se on tullut Suomeenkin.

Tällaisia perusteluja olen kuullut pyyhkimiselle:

– Pitää levätä ennen seuraavaa palloa.
– Käsi pitää pyyhkiä johonkin.
– Se on tapa.
– Se on taktiikkaa.

WTT-kisoissa pöytään koskeminen  on kiellettyä pallojen välissä. Se ei perustu pelisääntöihin vaan  on peräisin ITTF:n COVID-suosituksista. Sen vuoksi WTT-turnausten otteluita on nautinto katsella, koska pelaajat eivät suorita näitä rituaaleja pallojen välissä. Peli etenee jouhevasti, kun tuomarit puuttuvat muuhunkin hidasteluun.

Olen sanonut, että kannatan sääntöä, jonka mukaan pöydän koskeminen pallojen välillä on kielletty eikä pöydällä saa myöskään istua pistemenetysten ja lopulta jopa diskaamisen uhalla: keltainen kortti – piste vastustajalle – kaksi pistettä vastustajalle – ylituomarin punainen kortti. Mutta eihän tällaista sääntöä tietenkään tule-

Käden pyyhkimistä pöytään käytetään pyyhekiellon kiertämiseen ajan pelaamiseksi ja lepotauon saamiseksi.

Otteluiden pitkittämisen lisäksi tärkeä perustelu pöydän koskettelun kiellolle olisi vastustajan suojelu. Tuo pyyhkiminen/koskettelu tuhoaa ottelun dynamiikan ja vastustaja joutuu koko ajan odottelemaan, milloin pöydän pyyhkijä sattuu olemaan halukas jatkamaan peliä.  Tästä puhutaan myös ITTF:n tuomariohjeissa:

Tämä alleviivattu pykälä meidän säännöissämme on olennainen:

Käsien  pyyhkiminen pöytään niiden kuivaamisen  vuoksi on rinnastettavissa pyyhkeellä käyntiin, vaikka käsien pyyhkiminen pöytään sallittaisiinkin. Pykälän 3.5.4.1.2 mukaan se on sallittua vain joka kuudennen pisteen jälkeen:

Tällainen rajoitus tuli aikanaan sääntöihin nimenomaan siksi, että pyyhkeellä käyntiä käytettiin ajan pelaamiseen esimerkiksi lepotauon vuoksi.

On huomattava, että pyyhkeellä ei saa käydä muuten, vaikka sen tekisikin vastustajan hakiessa palloa. Samalla tavalla käden pyyhkimistä pöytään ei voi perustella sillä, että ei se vie aikaa, koska vastustaja ei ollut vielä valmis jatkamaan peliä.

Toinen tapa pelata aikaa on pöydän jatkuva pyyhkiminen pyyhkeellä muka murusten poistamiseksi. Tätäkään ei saa tehdä vain pyyhkimisen vuoksi. Kyseessä on pelkkä ajanpeluu. Pelin viivyttäminen. Jos silmät näkevät roskan, sen saa toki poistaa erikseen, mutta koko pöydän muka-puhdistaminen on kiellettyä viivyttelyä.

Seuraavissa Starin kisoissa näihin asioihin puututaan tiukasti ja tarvittaessa hyppään itse tuomariksi antamaan niitä keltaisia kortteja ja pisterangaistuksia 😄. Ja lopuksi punainen 😎. Mutta siitä lisää myöhemmin.

Varmuuden vuoksi: tietenkään tässä ei puhuta yksittäisistä pöydän kosketteluista. Tulkntaa tietysti vaaditaan. Mutta sen jälkeen kun koskettelusta on varoitettu, pöytää ei ole enää syytä kosketella.

Mailan heittely

Jatkossa Starin kisoissa tehdään aina näin jonkun heittäessä mailaa siten, että muut ovat vaarassa tai jos heitto on erityisen väkivaltainen muuten:

1. Asiasta raportoidaan heti kilpailun jälkeen SPTL:lle mahdollisesti videoklipin kera.
2. Mailan heittäjä ei enää pelaa sinä päivänä kilpailuissa.

Oman mailan paiskaaminen esimerkiksi omaan laukkuun ei aiheuta näitä toimenpiteitä.

Muutoksia kilpailuohjelmaan?

Kilpailun aikana tuli ehdotuksia muutoksista Starin kisojen ohjelmaan. Ensinnäkin toivottiin, että M-1600 voisi joskus olla aamulla eikä aina klo 17.00, mikä ei kaikille sovi. Toiseksi toivottiin, että ohjelmassa olisi joskus myös nelinpeli-luokka tai -luokkia.

Junioriluokkia ei ehdotettu, ja niitähän jo edellä kommentoin. Odotellaan tilannetta, jossa junioreita on enemmän ja seurojen vastuuhenkilöt ilmoittavat juniorit kilpailuun.

Tuo M-1600-ehdotus pitää ottaa harkintaan. Ilman asian pohtimista en osaa sanoa, onko se mahdollista.  Ohjelman rakentaminenhan lähtee siitä, että alimmat luokat eli M-700 ja M-800 ovat heti aamulla klo 09:00.

Nelinpelit ovat siitä haasteellisia, että muita luokkia ei oikein voi järjestää samaan aikaan. Siksi nelinpelit aikanaan ohjelmasta putosivatkin pois. Nelinpelinhän pitää olla sellainen, että se kiinnostaa suurta osaa pelaajia, jotta saadaan sali lähes  täyteen nelimpelaajia. Perinteinen BC-nelinpeli-malli on tylsä. Siis sellainen, että annetaan parin pelaajjien maksimirating. Esimerkiksi MN-1800 olisi tylsä, koska 1800+1800-parit olisivat niin vahvoja, että luokka ei muita niin kiinnostaisi. Siksi onkin parempi tehdä nelinpeliluokka, jossa pelaajien ratingpisteiden summalle annetaan suurin sallittu arvo. Esim. MN-3200-luokkaan voisi osallistua pari, jonka pelaajien ratingfit olisivat 1600+1600. Tai 2000+1200. Tai 2200+1000. Katsotaan, onko nelinpeli mahdollinen!

Lopuksi

Olipa taas mukavat ja lämminhenkiset kilpailut. Kiitos kaikille siitä! ☺️ Paljon tuli jo kyselyitä Starin seuraavista kilpailuista. Nehän ovat Kevään startti 14.01. – 15.01. Kilpailukutsu tulee kohta puoliin. Ei siis STARNUARY. 😄

MK

Miesten kaksinpelissä ei ollut kauheaa määrää mutta 10 kuitenkin pelaajaa. Heistä neljän rating oli yli 2000. Pelaajat jaettiin kahteen viiden pelaajan pooliin.

A-poolissa luokan ykkössijoitettu Toni Pitkänen (2069) koki kovia. Hän hävisi ensin Joonatan Khosraville (1946) suoraan 0-3. Kun sen jälkeen Juho Kahlos voitti Khosravin vaikka Khosravi oli 2-0.eräjohdossa, Pitkänen oli pakkovoiton edessä viimeisessä ottelussaan Kahlosta (2022) vastaan. Hyvin hän taistelikin ja meni 2-1-eräjohtoon. Mutta sitten 9-11, 8-11.  Pitkänen jäi pooliin.

B-poolissa luokan kakkossijoitettu Leonid Pullinen voitti kaikki neljä otteluaan. Jouko Mikkolan kanssa hän oli kuitenkin uskomattomissa vaikeuksissa. Mikkola johti jo erin 2-1 ja viideskin oli tiukka; 11-9. Meelis Kärner piti poolin kakkossijoitettuna kakkospaikkana, vaikka Elmo Räsänen johtikin 2-1. Poolin pääottelu taisi olla 70-lukulaisten raivoisa kohtaaminen. Vesa Lappi (1746) voitti hurjassa ottelussa Jouko Mikkolan (1895) viidennessä 12-10.

Kahlos ja Pullinen selvisivät semifinaaleistaan aika vaivattomasti.  Mutta finaali oli kovaa vääntöä. Pullinen meni 2-0-eräjohtoon, ja peli vaikutti ratkenneelta. Kahlos oli kuitenkin toista mieltä. ja ottelun kulku muuttui täydellisesti: 11-6, 11-7, 11-2 ja Kahlos MK-voittajaksi 3-2!

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Leonid Pullinen (TIP-70), luokkavoittaja Juho Kahlos (TIP-70), kolmanneksi sijoittuneet Joonatan Khosravi (Pars) ja Meelis Kärner (PT Espoo).

NK

Naisten kaksinpeli ajautui vaikeuksin, kun naiset olivat Virossa. Mutta kyllähän Starin kilpailuissa pelataan NK samoin palkinnoin kuin MK:ssa jos suinkin mahdollista! Niinpä mukaan saatiin neljä pelaajaa, jotka selvittivät voittajan yhdellä poolilla.

Ekaterina Ustiukhina oli ylivoimainen ja voitti kaikki ottelunsa 3-0. Poolin ainoa tiukempi ottelu oli Katrin Looken voitto Jaimielee Enriquezista (11,-6,6,12).

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Katrin Looke (PT Espoo), luokkavoittaja Ekaterina Ustiukhina (PT Espoo), kolmanneksi sijoittunut Daria Kriukova (PT Espoo) ja neljänneksi sijoittunut mutta myös kolmas palkinto Jaimielee Enriquez (TIP-70).

M-2100

Monien vaiheiden jälkeen luokassa oli 13 pelaajaa. Kolme kolmen ja yksi neljän pooli. Viiden poolia (4+4+5) ei uskaltanut edes ajatella, koska seuraavassa klo 13:n ryhmässä ei ollut vapaita pöytiä.

Poolien ainoa yllätys nähtiin A-poolissa, jossa Hannu Tolvanen (1629) voitti Ari Saapungin (1722) 3-2 ja otti poolin toisen jatkopaikan.

Jatkokaaviossa koettiinkin kaksi isohkoa yllätystä. Aleksi Ikola (1766) voitti Joonatan Khosravin (1946) 3-2 ja meni semifinaaleihin. Khosravilla oli 2-1-eräjohto, mutta Ikola huristeli ohi. Toinen yllätys oli Jimi Koivumäen (1705) voitto Toni Ruokasesta (1866). Erät 3-2. Ruokasen nostoista on vaikea lyödä läpi, joten siksikin hyvä suoritus Koivumäeltä. Siinä kun on merkitystä pituudella aika lailla.

Semifinaaleissa ei yllätyksiä koettu. Kärkisijoitetut Leonid Pullinen ja Juho Kahlos menivät finaaliin, missä kakkossijoitettu Kahlos voitti 3-1.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Leonid Pullinen (TIP-70), luokkavoittaja Juho Kahlos (TIP-70), kolmanneksi tulleet Jimi Koivumäki (TIP-70) ja Aleksi Ikola (KoKu).

M-1900

Pelaajia oli sopivasti 12, joten kolme neljän poolia.

Yhdessäkään poolissa ei menty sijoitusten mukaan. A-poolissa Ibrahim Sen (1658) pudotti Jimi Koivumäen (1705) jatkosta. Koivumäki johti 2-1 ja neljäs 11-13. B-poolissa kolme parasta pelasivat ristiin, mutta ainoa yllätys oli Joonas Kokon (1603) voitto Sergey Moisseevista (1789). Kakkossijoitettu Naser Mariwan putosi jatkosta eräsuhteilla. Koska ratingpisteet olivat melkein samat, Vesa Lapin (1746) nousu C-poolin ykköseksi ei ollut kummoinenkaan yllätys, kun hän voitti Aleksi Ikolan (1766).

Jatkokaaviossa nähtiin iso yllätys toisessa semifinaalissa, missä Aleksi Ikola pudotti ykkössijoitetun Jouko Mikkolan (1895) 3-1. Finaalissa Serget Moisseev ei antanut Ikolan yllättää ja vei ykköspalkinnon 3-0-voitollaan.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Aleksi Ikola (KoKu), luokkavoittaja Sergey Moisseev (HIK Pingis), kolmanneksi sijoittuneet Jouko Mikkola (PT-Helsinki) ja Vesa Lappi (Wega).

M-1800

Tämä luokka oli kisojen suurin luokka 22 osallistujallaan.  Kuusi poolia.

Niin paljon yllätyksiä nähtiin pooleissa, että niitä on vaikea luetella:

A-poolissa Joonas Kokko (1603) voitti vahvassa kunnossa olevan Hannu Tolvasen (1629) viidennessä 12-10 ja meni poolista toisena jatkoon.

B-poolissa Måns Paul (1420) pelasi vahvasti. Hän voitti Jose Ramosin (1535) ja Petri Kantosen (1637). Hän piti myös poolin voittanutta Jimik Koivumäkeä (1705) tiukoilla johtaen erin 2-1 ja häviten neljännen 10-12.

E-poolissa Ibrahim Sen (1658) nappasi ykköspaikan voittamalla Heikki Kettusen (1670).

F-poolissa Aaro Mäkelä (1476) nousi komeasti poolikakkoseksi voittamalla Toivo Ridalin (1477) ja Miika Berghällin (1664).

Jatkokaaviossa  pooliykköset hävisivät vain toisilleen. Kaksi yllätystä koettiin. Ibrahim Sen voitti kvartassa Jimi Koivumäen. Finaalissa Vesa Lappi (1746) voitti Aleksi Ikolan (1766).  Ikolan ja Ari Saapungin semiottelu oli aikamoista taistelua: 10,-10,12,-3,10.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Aleksi Ikola (KoKu), luokkavoittaja Vesa Lappi (Wega) ja kolmanneksi sijoittunut Ari Saapunki (PT-2000).

Toinen kolmanneksi sijoittunut Ibrahim Sen (MBF) sai palkintonsa jo aiemmin.

M-1600

Illaksi tuli pelaamaan vain 10 pelaajaa. Poolit 5+6.

A-poolissa viidenneksi sijoitettu Otto Suokas (1380) nousi jopa pooliykköseksi. Tosin hän hävisi Kari Kekäläiselle (viides 11-13), mutta voitto toisesta kolmen voiton pelaajasta eli Kai Hartzelista takasi ykköspaikan. Poolissa pelattiin peräti kuusi viisieräistä ottelua! Teki höpöä aikataululle. 😬

Suokaksen yllätysvoitot: Hartzell (1566), Esa Ahde (1422) ja Toivo Ridal (1477). Lisäksi Ahde voitti Kekäläisen (1533).

Aaro Mäkelä (1476) jyräsi B-lohkossa pooliykköseksi voittamalla Timo Akkasen (1542) ja Tapio Passisen (1551).

Lauantaina iltamyöhään pelatut semifinaalit olivat luonnollisesti viisieräisiä. Passinen voitti Suokkaan ja Mäkelä jatkoi yllätyksiään ja voitti Hartzelin.  2-0-keula ja tietysti viidenteen! Ei muuten, mutta sali menee kiinni klo 22.00. 😄 Onneksi Tapio Passinen teki finaalissa kaikkensa, ettei mene viidenteen erään. Ensimmäinen erä oli vastaavasti melkein kaksi erää: 17-15. Passinen voitti 3-1, vaikka neljäs erä oli kriittinen. Passinen  voitti sen vain 11-9. Mutta näin kisat päättyivät klo 21:59! Me kiitämme, Tapio! 🙏

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Aaro Mäkelä (PT Espoo), luokkavoittaja Tapio Passinen (PTS Sherwood) ja kolmanneksi sijoittunut Kai Hartzell (Wega).

Otto Suokas (PT Espoo) sai kolmannen palkintonsa ennen palkintojenjakoa.

M-1500

Viime hetken poisjäännin jälkeen tässä luokassa oli 12 pelaajaa. Koska poisjäänti ilmeni kesken poolien, poolien koot jäivät epätasapainoisiksi: 4+3+5. Pitäisi aina ilmoittaa poisjäänneistä!

Aika näyttää, kuinka suuri yllätys oli, että John-Axel Stråhlman (1373) voitti A-poolin finaalissa Volodymyr Lutsenkon (1500) 3-0 ja otti pooliykkösen paikan.

C-poolissa poolin ykkössijoitettu Jari Penttinen vajosi lopulta viidenneksi, koska rating oli kai perua 10 vuoden takaa eikä vastannut nykytilannetta. Tervetuloa takaisin! Niinpä kakkos- ja kolmossijoitetut Otto Suokas ja Börje Ström veivät jatkopaikat. Juha Arvola (950) nappasi kolmospaikan voittamalla Katrin Looken (1197) 3-2.

Pate Ikola (1328) oli hävinnyt Esa Ahteelle (1422) poolissa, mutta finaalissa oli hänen vuoronsa voittaa.  Ahde kaatui 3-2,  vaikka Ahde johti erin 2-1. Viides tietysti 11-9. Ikola voitti semifinaalissa Stråhlmanin 3-2 – oltuaan tietysti 1-2-häviöllä – mikä oli pieni ratingyllätys.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Esa Ahde (PT Espoo), luokkavoittaja Pate Ikola (KoKu), kolmanneksi tulleet Volodymyr Lutsenko (KoKu) ja John-Axel Stråhlman (MBF).

M-1400

Pelaajia oli mukavat 14, joten pelattiin pooleilla 4+5+5.

Suurinta draamaa nähtiin B-poolissa, jossa Börje Ström, Ilari Sell ja Pauli Hellberg pelasivat keskenään ristiin ja keskinäiset erät olivat kaikilla 5-5. Mentiin pistelaskentaan, jossa Strömin (92-88) pistesuhde oli 1,045 ja Sellin (94-90) 1,044. Yhden tuhannesosan erolla Ström poolikakkosena jatkoon! Sellin olisi täytynyt voittaa yksi piste enemmän tai hävitä yksi vähemmän otteluissaan Strömiä ja Hellbergiä vastaan. Myös Hellberg (1119) jäi rannalle vaikka voitti Strömin (1280). John-Axel Stråhlman oli poolin selvä ykkönen puhtaalla pelillään.

C-poolin ykkössijoitettu Pate Ikola jäi neljänneksi yhdellä voitolla. Markku Hauhia pelasi puhtaan pelin ja Lena Sellberg meni toisena jatkoon.

A-poolin voittaja Otto Suokas ei ollut hävinnyt erääkään poolissaan eikä hän hävinnyt erää myöskään jatkokaaviossa. Myös Stråhlman kaatui finaalissa 3-0.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut John-Axel Stråhlman (MBF), luokkavoittaja Otto Suokas (PT Espoo), kolmanneksi sijoittuneet Börje Ström (KoKuj) ja Markku Hauhia (Pa-Po).

M-1350

Ei yhtään viime hetken poisjääntiä, joten tasasuuruiset poolit 5+5.

A-pöoolissa mentiin kiltisti sijoitusten mukaan. Ottelujärjestyksessä vasemmanpuoleiselle aina kolme erää. Siten jatkoon Pate Ikola ja Christoffer Pörn. B-poolissa Jouni Pajunen (1188) yllätti ja voitti sekä Börje Strömin (1280) että Markku Hauhian (1307)  ja nousi kolmannelta sijalta pooliykköseksi. Hauhia kakkosena jatkoon.

Semifinaalit olivat pitkiä. Hauhia voitti Ikolan viidennessä 12-10. Pörn Pajusen sentään 3-1. Finaalikin oli vain neljäeräinen mutta neljäs erä Pörnille 15-13.

Luokassa oli mukana vain kaksi junioria.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Markku Hauhia (Pa-Po), luokkavoittaja Christoffer Pörn (KoKu) ja kolmanneksi sijoittunut Pate Ikola (KoKu).

Jouni Pajunen (PT-2000) sai kolmannen palkintonsa jo ennen palkintojenjakoa.

M-1300

Mukana 14 pelaajaa, joten poolit 4+5+5.

A-poolissa kakkossijoitettu Ilari Sell (1200) voitti myös Börje Strömin (1280) ja otti pooliykkösen paikan. Muut kolme pelasivat ristiin ja Timo Averjanov otti poolikakkosen paikan eräsuhteella 1,33. Tasavoittoihin päädyttiin, kun Ström hävisi seurakaverilleen Juha Arvolalle (956).

B-poolissa jatkoon menivät kakkos- ja nelossijoitetut Jouni Pajunen (1188) ja Jaimielee Enriquez (969). Kumpikin voitti ykkössijoitetun Lena Sellbergin (1220). Enriquez voitti myös Rasmus Volotisen (1159). Pajunen hävisi Volotiselle, mutta voitti Enriquezin hurjassa kamppailussa 3-2, jossa toinen erä päättyi 22-20 Pajuselle!

C-poolissa lähes saman ratingin Pörn ja Ustiukhina vaihtoivat paikkaa.

Valitettavasti Pörn joutui antamaan jatkokaaviossa wo:n Enriquezille juna-aikataulujen vuoksi.  Timo Averjanov taisteli hurjasti ja meni semifinaaleihin voittamalla C-poolin ykkösen Ustiukhinan 3-2 oltuaan häviöllä erin 0-2: -7,-10,8,13,10.

Ilari Sell selvitti semifinaalissa Enriquezin 3-0, mutta Jouni Pajusen ja Averjanovin semifinaali meni viidennen loppupalloille asti. 11-9 Pajuselle.

Finaali meni viidenteen Sellin johdettua jo erin 2-0. Mutta hän otti sitten taas viidennen 11-3.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Jouni Pajunen (PT-2000), luokkavoittaja Ilari Sell (PT Espoo) ja kolmanneksi sijoittunut Timo Averjanov (TIP-70).

Jaimielee Enriquez (tip-70) sai kolmannen palkintonsa jo ennen palkintojenjakoa.

M-1200

Vain kuusi pelaajaa oli poisjääntien jälkeen mukana. Niinpä pelattin yksi kuuden pelaajan pooli.

Ykkössijoitettu Sami Koivumäki oli selvästi paras. Hän hävisi vain yhden erän. Toiseksi sijoittunut Mats Hollmerus (1072) sen sijaan hävisi Koivumäen lisäksi myös Mika Mäkelälle (914).

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Mats Hollmerus (BF-78), luokkavoittaja Sami Koivumäki (TIP-70), kolmanneksi sijoittuneet Max Koso (Smash) ja Mika Mäkelä (PT Espoo).

M-1100

1100-luokan voitosta lähti kisaamaan kahdeksan pelaajaa. Kaksi neljän poolia siis.

A-poolissa Emil Arvola (892) pelasi vahvasti ja voitti kaksi ylempänä ratingilla ollutta. Näin poolin ykköspaikka hänelle. Ensin kaatui Arto Koponen (1053) ja sitten Jaimielee Enriquez (892). Jälkimmäinen voitto osoittautui kovaksi saavutukseksi.

B-poolissa Hannu Grönlund (854) pudotti pitkässä (-10, 13, -8, 10, 8) ottelussa Jukka Filenin (1022) poolikakkoseksi.

Filen pelasi viisieräisen myös semifinaalissa, missä hän voitti Emil Arvolan. Arvola taisi olla vähän ohhoillaan Filenin filenmäisen pelin vuoksi. Toisessa semifinaalissa Enriquezilla ei ollut vaikeuksia Grönlundin kanssa: 3-0.

Finaalissa Enriquez kuittasi Filenin sensaatiovoiton STARVEMBERin M-1000-luokan finaalissa, jossa Filen voitti Enriquezin 3-2. Nyt Enriquez nuiji selvän 3-1-voiton.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Jukka Filen (Häki), luokkavoittaja Jaimielee Enriquez (TIP-70), kolmanneksi sijoittuneet Emil Arvola (KoKu) ja Hannu Grönlund (Atlas).

M-1000

Tämä oli hieno luokka. 16 pelaajaa neljässä poolissa. Heistä puolet junioreita.

A-poolin jännin ottelu oli poolivoittaja Mirko Paloniemen nousu 0-2-erätappiotilanteesta 3-2-voittoon Iina Hietalahdesta.

B-poolissa oli kaksi jännittävää peliä. Niko Lehtosaari nousi poolikakkoseksi voittamalla Jorma Ollikaisen 3-2 (viides 11-9). Juuso Anttila ei mennyt jatkoon mutta osoitti lujahermoisuutensa jatkopalloilla. Hänen voittamansa erät Ollikaista vastaan: 14-12, 13-11, 12-10. Tea Stråhlman poolivoittoon ilman erätappioita.

C-poolissa jokainen sai erän Jaimielee Enriquezilta ja Mika Mäkelä jopa 10 neljännessä erässä. Niinpä Mäkelä meni jatkoon poolikakkosena. Maaottelumiesten välisessä ottelussa Janne Hassinen voitti Aku Kauran 3-1.

D-poolissa kauniilla tekniikalla pelaava Emil Arvola nousi pooliykköseksi, kun Ann-Cathrine Stråhlman kaatui 3-2 (viides tietysti 11-9).

Kahdelle pooliykköselle kävi huonosti kvartoissa. Mirko Paloniemi hävisi Ann-Cathrine Stråhlmanille 0-3 ja Jaimielee Enriquez (969) hävisi Niko Lehtosaarelle (818) 1-3. B-poolin ykkönen Tea Stråhlman oli lujilla Mika Mäkelän kanssa mutta viides 12-10 Stråhlmanille.

Stråhlmanit menivät finaaliin, kun Ann-Cathrine voitti Niko Lehtosaaren 3-1 ja Tea voitti Arvolan 3-2. Arvolalla oli 2-1-eräjohto ja viides Tealle 15-13. Tiukkaa siis oli.

Tea voitti siskosten välisen finaalin kuuluisalla lukusarjalla 6,6,6.

Kuvassa vasemmalta kolmanneksi tulleet Emil Arvola (KoKu) ja Niko Lehtosaari (TIP-70), toiseksi sijoittunut Ann-Cathrine Stråhlman (PT Espoo) ja luokkavoittaja Tea Stråhlman (PT Espoo).

Kiitos kuvasta: Juha Arvola

M-900

15 osallistujaa joten kolme viiden pelaajan poolia.

B-poolissa ykkönen ja kakkonen vaihtoivat paikkaa, kun Niko Lehtosaari (818) voitti Emil Arvolan (892). Arvola johti erin 2-1, mutta Lehtosaari voitti viidennen 12-10.

C-poolissa Joel Koivumäki piti ykköspaikkansa, vaikka tiukkaa teki kakkossijoitetun Raimo Jokitulpon kanssa (viides 12-10). Jokitulppo ei päässyt jatkoon, koska hävisi myös Petteri Kauppalalle. Jokitulpolla 2-1-eräjohto mutta viides 14-12 Kauppalalle.

Ennen semifinaaleja pelattiin kaksi kvarttaa, Niissä A-poolin kakkonen Sam Londen voitti C-poolin ykkösen Joel Koivumäen 3-1. Myös C-poolin kakkosen Petteri Kauppalan tie päättyi, kun hän hävisi B-poolin kakkoselle Emil Arvolalle 1-3.

Valitettavasti Arvola joutui antamaan semifinaalissa WO:n A-poolin ykköselle Roman Tamilinille. Olisi ollut mielenkiintoinen ottelu! Lehtosaari voitti omassa semifinaalissaan Londenin 3-1. Tamilin vei sitten ykköspokaalin yllättävän selvällä 3-0-voitolla Lehtosaaresta.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Niko Lehtosaari (TIP-70), luokkavoittaja Roman Tamilin (PT Espoo) ja kolmanneksi sijoittunut Sam Londen (MBF). Toinen kolmanneksi sijoittunut Emil Arvola (KoKu) joutui kiirehtimään junaan ennen palkintojenjakoa eikä valokuvaakaan ehditty ottaa. Mutta onhan hän mukana muissa kuvissa.

M-800

Tähän tasaiseen luokkaan lähti 15 pelaajaa, joista kahdeksan oli junioreita. Viiden pooleja ei pystynyt järjestämään aikataulullisista syistä, joten pelattiin 3+4+4+4-pooleilla. Jatkoon pääsi kuitenkin jokaisesta luokasta kolme pelaajaa.

Koska pelaajien ratingit pyörivät samoissa lukemissa tietysti, poolien yllätysvoittoja on turha luetella. Se on kuitenkin syytä mainita, että C-poolissa nelossijoitettu Pontus Claesson nousi pooliykköseksi parhaan eräsuhteensa turvin. Hän hävisi ainoastaan poolin ykkössijoitetulle Aku Kauralle. Siinäkin ottelussa hän johti eri 2-0 ja viides erä oli 10-12.

Jatkokaaviossa oli 12 pelaajaa  B-poolin ykkönen Sam Londen pääsi vapaakierroksella kahdeksan parhaan joukkoon, hävisi sitten kvartassa Iina Hietalahdelle kaksi erää, semifinaalissa Jaakko Nissiselle yhden erän eikä hävinnyt finaalissa Pontus Claessonille erääkään vaan voitti 3-0. Claesson ei ollut vastaavasti hävinnyt erääkään ennen finaalia.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Pontus Claesson (TIP-70), luokkavoittaja Sam Londen (MBF) ja kolmanneksi sijoittunut Jaakko Nissinen (TIP-70).

Juuso Anttila (PT Espoo) sijoittui myös kolmanneksi mutta oli kahvilassa palkintojenjaon aikaan.

M-700

Alunperin oli tarkoitus olla kaksi viiden pelaajan poolia, mutta viime hetken poisjäännin jälkeen toinen muuttui neljän pelaajan pooliksi. Kolme parasta kummastakin poolista pääsi jatkokaavioon.

Oli todella mukavaa, että luokassa oli mukana myös uusia aikuisharrastajapelaajia, joille tämä luokka myös oli juuri sopiva. Heitäkin tarvitaan paljon lisää!

B-poolin kaksi parasta olivat Lars-Wilmer Stråhlman ja Pontus Claesson. Stråhlman voitti keskinäisen ottelun 3-1. Jatkokaaviossa Claesson oli kuitenkin suvereeni. Kolme ottelua, kolme 3-0-voittoa. Finaali oli B-poolin finaalin uusinta, mutta tällä kertaa Claesson voitti Stråhlmanin.

B-pooli sai itse asiassa kolme pelaajaansa neljän joukkoon, kun B-lohkon kolmospelaaja ja ensimmäistä kilpailuaan pelaava Jussi Patosalmi voitti A-poolin kakkosen eli Tenho Leivon 3-1.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Lars-Wilmer Stråhlman (PT Espoo), luokkavoittaja Pontus Claesson (TIP-70), kolmanneksi sijoittuneet Tomi Juutilainen (PT 75) ja Jussi Patosalmi (PTS Sherwood).

STARXMAS, Star (C) – Kilpailutulokset

Korjatut tulokset. Kelpaavat ratinglaskentaan.

Ilari Sell voitti kilpailujen vimeisessä finaalissa eli M1300:n finaalissa Jouni Pajusen 3-2. Finaali päättyi 18:45 eli 25 minuuttia aikataulusta myöhässä. Kolme perättäistä 3-2-cup-kierrosta pidensi päivää.

Juho Kahlos voitti sunnuntaisen miesten kaksinpelin. Hän voitti finaalissa Leonid Pullisen 3-2. Kolmanneksi sijoittuivat Joonatan Khosravi ja Meelis Kärner.

Lauantain tulokset

Linkki tiedostoon: STARXMAS 3_4_12_2022_tulokset_lauantai.xlsx

Sunnuntain tulokset

Linkki tiedostoon: STARXMAS 3_4_12_2022_tulokset_sunnuntai.xlsx

STARXMAS, Star (C) – Arvonnat

Ja vielä vähän ennen puolta yötä kaksi poisjääntiä, joten M-2100 meni uusiksi. Ei uskalla laittaa viiden pelaajan pooleja-

Taas yksi poisjäänti. 1800:n A-lohkon nelonen jäi pois ja myös 1600:n arvonta menio uusiksi.

Poisjäännin vuoksi arvottu M-1000, M-1100 ja M-1200 uudelleen. M-1300:ssa toinen viiden pelaajan pooli muuttui neljän pelaajan pooliksi.

Voidaan aloittaa myös M-900 ja M-900 jo lähempänä klo 13:a, jos pelaajat ovat paikalla ja pöytiä on vapaana. Virallisesti luokkia ei kuitenkaan siirretä.   Saa siis tulla vähän aiemmin paikalle, mutta mitään ei voi luvata.

M-1300 on siirretty alkamaan yleisön pyynnöstä (junayhteydet) klo 13.00! Näin myös onnistuu helpommin 1300- ja NK-luokkien pelaaminen samaan aikaan (poikkeuslupa). Asiasta ilmoitetaan myös emailitse niille, jotka ovat yhteystietonsa antaneet. Jos ei millään sovi tämä muutos, voidaan varmaan odotella! Muita luokkia ei voi aikaistaa, koska samoilla pöydillä pelataan aamuryhmän venyviä viiden pelaajan pooleja.

Lopulta 101 pelaajaa ilmoittautui mukaan.

Olkaa hyvä ja ilmoittakaa virheistä email-osoitteeseen star.kilpailut@gmail.com .

Lauantain arvonnat

Linkki tiedostoon: STARXMAS 3_4_12_2022_arvonta_lauantai_SPTL.xlsx

Sunnuntain arvonnat

Linkki tiedostoon: STARXMAS 3_4_12_2022_arvonta_sunnuntai_SPTL.xlsx