Kaikki kirjoittajan Arto Luukkainen artikkelit

Suomen taakse jääneiden maiden yhteismäärä Juniori-EM:ssä 1973-2019

Oheinen kuva mittaa Suomen tasoa junioreiden EM-kilpaluissa laskemalla Suomen joukkueiden taakse jääneiden maiden määrän neljässä kategoriassa (miesjuniorit, naisjuniorit, kadettipojat, kadettitytöt). Jos jossakin kategoriassa Suomella ei ole ollut joukkuetta, taakse jääneiden maiden määrä on luonnollisesti nolla siinä kategoriassa.

Vuosina 1973 ja 1995-1997 Suomella oli tulessa vain yksi joukkue. Siksi lukema voi olla vähän alakanttiin.

Vuosien 2012 ja 2013 joukkuemääriä ei ole Pt-lehdessä kerrottu eikä niitä löydy ETTU:n sivuiltakaan. Siksi joukkueiden määränä on käytetty 10 vuoden keskiarvoa näiden vuosien kumminkin puolin paitsi Kazanin JEM 2011 on jätetty pois koska vähän osallistuvia joukkueita.

Vuonna 2000 oli kaikkien aikojen pohjakosketus. Suomen taakse jäi neljässä kategoriassa yhteensä vain seitsemän maata. Sekä kadettipojissa että -tytöissä Suomi otti jumbosijan. Naisjunioreissa taakse jäi kaksi maata ja miesjunioreissa sentään viisi maata (Norja, Irlanti, Kypros, Makedonia, San Marino).

Vuoden 2000 jälkeen ollaankin menty parempaan suuntaan!

 

3-divisioona F-lohko – turnaus siirretty Tampereelle

Tänään oli pakko tehdä ikävät päätökset vierailevien joukkueiden matka- ja majoitusjärjestelyiden vuoksi. Eli Star luopuu turnauksen järjestämisestä ja turnaus siirretään Tampereelle PT 75:n harteille.

Tähän on syynä se, että nykykoronasääntöjen mukaan Star ei saa kumpaakaan joukkuetta turnaukseen. Vasta eilen tajusin, että Virostakaan ei saa Suomeen matkustaa muuta kuin työasioissa. Joka tapauksessa olisi vaadittu karanteenit Suomessa ja koronatestit jne. Latviassa olisi vaadittu paluun jälkeen kahden viikon kotikaranteeni. Venäjältä ei saa edes matkustaa muualle maan omien sääntöjen mukaan. Erikoislupaa oli toki anottu Putinin kansliaa ja Venäjän varapääministeriä myöten, mutta vastausta ei ollut vielä tullut.

Jos tilanne jollain ihmeellä muuttuu kahden viikon aikana positiiviseen suuntaan, Star matkustaa sitten Tampereelle! Mutta nyt tuntuu siltä, että menee kevääseen asti, ennen kuin parannusta on odotettavissa.

Päätös oli raskas ja valtava pettymys myös pelaajillemme. Star olisi kyllä järjestänyt turnauksen kaikissa oloissa, mutta nyt sattui sopivasti PT 75 soittamaan tänään minulle ja sovittiin asioista saman tien.

PT 75 laittanee oman turnauskutsunsa myöhemmin SPTL:m sivuille.

Pettynein terveisin

Arto Luukkainen

Star

 

Starin syksyn startti 5-6.9.2020 – raportti

Raportti on nyt valmis. Mukana jokaisen luokan raportti valokuvineen. Yleisen osan loppuun lisätty taulukot eniten ratingpisteitään lisänneistä pelaajista.

Ihan aluksi on sanottava, että yleinen tunnelma oli loistava. Kauhea into päällä pitkän tauon jälkeen. Oli todella mukava tavata jälleen pöytätennisystäviä. Oli siis sekä urheilullisesti että sosiaalisesti juhlavaa!

Syksyn startti muuttui täksi kaudeksi kaksipäiväiseksi, koska aiempina vuosina oli ollut ilmassa, että kysyntää olisi. Pitemmältäkin on motivoivampaa tulla, kun on kaksi täyttä pelipäivää tarjolla. Isona kysymysmerkkinä oli tietysti koronatilanne ja sen paheneminen Suomessa ennen kisoja. Mitään siinä mielessä merkittävää ei kuitenkaan tapahtunut edeltävinä päivinä. Kilpailuun otettiin vain 48 pelaajaa yhteen ryhmään ja sillä aika lailla hoidettiin AVI:n asettama 50 osallistujan maksimimäärä, vaikka paikalla oli toki myös taustahenkilöitä ja katsojia. Voimme vain toivoa, että kukaan ei saanut tartuntaa kilpailujen aikana. Rajoittaminen tarkoitti sitä, ettei kahta lisäpöytää otettu käyttöön.

Osallistujia oli lopulta 105 poisjääntien jälkeen ja startteja oli 205. Siten toisen päivän ottaminen käyttöön ei tehnyt kilpailua merkittävästi suuremmaksi kuin viimevuotista Syksyn starttia (97, 155). Toisaalta kaksi vuotta sitten oli yhtenä päivänä 103 pelaajaa ja 204 starttia. Aikamoinen määrä näin jälkeen päin ajatellen! Mutta tämä määrä oli äärimmäisen hyvä tähän hetkeen, kun ollaan vasta palaamassa (toivottavasti) normaalielämään. Edelliset kansalliset kilpailut Helsingissä olivat STARPRING helmikuun lopussa melkein 6,5 kuukautta sitten, joten oli mukava lähteä hieman rauhallisemmissa merkeissä matkaan.

Jotta kilpailujen vetäjä ei olisi koko ajan kosketuksissa pelaajiin, toimitsijapöydän vieressä oli pöytä, josta pelaajat saivat hakea pallon ja jonne myös palauttivat sen (toivottavasti). Tulokset palautettiin pöydällä olevaan laatikkoon ja pöydältä haettiin myös jatko-otteluiden tuomaripöytäkirjat. Poolipaperit jaettiin suoraan pöydille valmiiksi. Luulen, että tätä systeemiä käytetään jatkossakin Starin kisoissa. Sählinki pöydän ääressä vähenee ja käsittelemättömät tulokset ovat selkeästi löydettävissä laatikosta eivätkä sotkeennu muihin papereihin.

Oli valtavan iloinen yllätys, että Ruskeasuolle on saatu uusi kovaäänisjärjestelmä. Toimitsijapöydän ääreen tuodaan edelleen pieni ohjauslaatikko, mutta kovaääniset ovat hallin katossa ja mikrofoni on langaton. Nyt siis voi kuuluttaa vaikka keskeltä salia. Musiikin voi myös laittaa soimaan joko radiosta, muistikortilta tai vaikka omasta puhelimesta Bluetooth-yhteyden yli. Oli yhtä juhlaa! 🙂 Aamulla lämmittelyn aikana pystyikin soittamaan lämmittelymusiikkia.

Eniten voittoja viikonlopun aikana

Kova kilpailu käytiin siitä, kuka saa 100 euron erikoispalkinnon siitä, joka voittaa eniten otteluita viikonlopun aikana. Vain kolme pelaajaa saivat 10 voittoa tai enemmän. Sunnuntai-illan rypistys M-1500-luokassa vei lopulta Aleksi Ikolan ykköseksi ja palkinnon saajaksi, mutta Lassi Lehtola ja Aaro Mäkelä antoivat kovan vastuksen:

Aleksi ei ollut välttämättä hymyilevässä tilassa palkintoa jaettaessa, koska takana oli harmittavaan tappioon juuri päättynyt M-1500-finaali:

Täytyy sanoa, että nyt olin onnellinen siitä, että aikataulu perustui ryhmäjakoon ja että pöytiä oli vain 12. Sillä tavalla kilpailut etenivät jouhevasti ja aikataulu piti varsin hyvin. Sekin helpotti, että jatkocuppiin selvisi korkeintaan 12 pelaajaa. Sille ei kuitenkaan mitään voi, että perättäiset pitkät 3-2-ottelut yhdessäkin poolissa tai jatkokaaviossa samalla pelaajalla venyttävät aikataulua paljonkin. Pooleissa asian voisi hoitaa siten, että hitaalta vaikuttava pooli jaettaisiin kahdelle pöydälle. Se vaatisi kuitenkin enemmän toimihenkilöitä kuin yksi. 🙂

Otteluvideot

Videoita kilpailujen otteluista löytyy YouTube-kanavaltani:

http://www.youtube.com/c/ArtoLuukkainen

Parhaat ratingpisteiden parantajat

Seuraavassa taulukossa on 20 parasta ratingpisteidensä parantajaa lauantaina:

Seuraavassa taulukossa on 20 parasta ratingpisteidensä parantajaa sunnuntaina:

MK

Pitkä kisatauko auttoi varmaan siinä, että miesten kaksinpeliin tuli runsaasti osallistujia. Ilmoittautuneita oli 16, joista yksi jäi pois. Mukana oli seitsemän yli 2000-pelaajaa. Se on harvinaista herkkua Starin kisoissa se!

A-poolissa Leonid Pullinen voitti Elmo Räsäsen 3-1 ja näin STARPRINGin MK-voittaja Räsänen putosi jatkossa ja kakkonen Pullinen nappasi poolin kakkospaikan.

C-poolissa Lauri Hakaste ja Maria Girlea pelasivat huikean ottelun lohkon ykköspaikasta. Hakaste johti erin 2-0, mutta sen jälkeen Girlea johti viidettä erää 9-6. Hakaste nousi kuitenkin 11-9-voittoon syöttöjensä avulla.

D-poolissa poolin kakkossijoitettu Toni Pitkänen rouhi 3-2 voiton ykkössijoitetusta Meelis Kärneristä.

Jatkokaaviossa Sam Khosravi ja Meelis Kärnes pelasivat huikean taisteluottelun, Kärner johti erin 2-1, mutta Khosravi nousi 3-2-voittoon.  Toni Pitkänen pudotti Maria Girlean 3-1.  Semifinaalissa Sam Khosravi oli jo 0-2-häviöllä Lauri Hakastea vastaan mutta nousi jälleen 3-2-voittoon.

Finaalissa Sam Khosravi ja Aleksi Räsänen pelasivat todella hienon ottelun, jossa ”pallo sai kyytiä”. Räsänen eteni jo 5-1-johtoon viidennessä, mutta jälleen Khosravi puristi voittoon 11-9. Palkintona oli 100 € voittajalle ja 50 € kakkoselle.

Kuvassa toiseksi sijoittunut Aleksi Räsänen (PT Espoo) vasemmalla, voittaja Sam Khosravi (KoKa) keskellä ja kolmanneksi sijoittunut Lauri Hakaste (PT Espoo) oikealla. Toinen kolmonen Toni Pitkänen (PT-Helsinki) oli lähtenyt ennen palkintojenjakoa.

NK

Tasa-arvoisuuden nimissä järjestettiin myös naisten kaksinpeli täysin Starin piikkiin. Samat palkinnot kuin miehillä (100+50) mutta koska pokaaleja ei ollut improvisoinnin vuoksi, kolmannet saivat 20 euroa. Mukaan lähti kuusi pelaajaa, jotka jaettiin kahteen pooliin. Muuten mentiin ratingin mukaan, mutta A-poolissa Veera Räsänen voitti Eleonoora Roosioksin 3-1 vaikka hänellä oli kokonaista kahdeksan ratingpistettä vähemmän leikkuriratingilla kuin Roosioksilla. 🙂

Semifinaalissa Maria Girlea ei antanut armoa Alexandra Seppäselle, mutta toinen semifinaali Ildiko Kadarin ja Veera Räsäsen välillä oli kerrassaan huikea. Räsäsellä taisi olla ottelupalloja viidennessä erässä, mutta niin vain 500 pistettä ylempänä ollut Kadar sen voitti 17-15 oltuaan aloitteellisempi.

Finaalissa Kadar sai ensimmäisen erän Girlealta, mutta sitten Girlea napsi kolme seuraavaa erää ja voitti luokan. Ihan selviä erät eivät kuitenkaan olleet (8,8,9).

Kuvassa vasemmalta kakkoseksi tullut Ildiko Kadar (MBF), voittaja Maria Girlea (TIP-70), kolmanneksi sijoittuneet Veera Räsänen (HIK Pingis) ja Alexandra Seppänen (TIP-70).

M-2100

Andrei Räisänen teki sen jälleen eli voitti M-2100-luokan kuten hän teki STARPRINGissä puoli vuotta aiemmin. Tuolloinen finaalivastus Vesa Lappi sen sijaan kemmahti nyt noin 250 pistettä alempana olevalle Måns Paulille kvartassa vaikka erin 2-1 johtikin. Näin STARPRINGin kolmonen Leonid Pullinen otti tällä kertaa finaalipaikan, koska hänellä ei ollut vaikeuksia Paulin kanssa (7,9,5). Pullinen oli marssimassa myös finaalivoittoon, koska hän johti erin 2-0 Räisästä. Sitten tapahtui jotain kummallista ja Räisänen purjehti voittoon selvin eränumeroin (2,2,8).

Luokka ei ollut kauhea yleisömenestys, koska poisjääntien jälkeen mukana oli vain kahdeksan pelaajaa.

Vasemmalta kolmanneksi tulleet Tammela Kai (SS) ja Måns Paul (PT Espoo), voittaja Andrei Räisänen (MBF) ja toiseksi tullut Leonid Pullinen (LPTS).

M-1800

Luokkaan osallistui 23 pelaajaa. Valitettavasti ykkössijoitettu Antti Marjamäki joutui jäämään pois loukkaantumisen vuoksi. Arvonnan muuttaminen ei kuitenkaan siinä vaiheessa tullut enää kysymykseen, kun emailin havaitsin. Oli kuitenkin jättionni, että sijoittamaton mutta tuleva voittaja Edsel Camantique oli arvottu juuri A-lohkoon. Siten arvontaan ei tullut häiriöitä.

Pooleissa tapahtui oikeastaan vain yksi isompi yllätys ratingarvojen mukaan. 1420-pelaaja Aleksi Ikola voitti Toni Nättilän (1509), Hannu Tolvasen (1567) ja Måns Paulin (1582) ja otti poolinsa ykköspaikan.

Jatkokaavion ensimmäisellä kierroksella pelattiin kaksi hurjaa kamppailua pääsystä kahdeksan parhaan joukkoon. Mergim Kelmendi tahkosi ja tahkosi Ruskeasuon ikivihreän Kai Tuovisen kanssa. Lopulta Kelmendi nappasi viidennen erän 11-6. Seurakaverukset Hannu Tolvanen ja Kimmo Pohjanen pelasivat samoihin aikoihin toista iäisyysottelua. Pohjonen johti jo 2-1 mutta viides erä Tolvaselle 11-6. Pohjosta taisi ottelun aikana jo rasittaa kipeytynyt käsi.

M-1800-luokka kesti ja kesti kiitos perättäisten massiivisten viisieräisten. Kvartassa Edsel Camantique ja Mergim Kelmendi äityivät myös viisieräiseen. Kelmendi johti jo erin 2-0 mutta niin vain Camantique voitti viidennessä 14-12! Toinenkin kvartta meni kisajärjestäjän iloksi viidenteen. Lassi Lehtola teki Camantiquet ja nousi 0-2-erätilanteesta voittoon Rocka Merilahtea vastaan.

Mitenkä sitten semifinaalit? No kaksi viisieräistä tietysti! Jesse Ikola laittoi Edsel Camantiquen todella koville ja johti erin 2-1. Mutta sieltä Camantique nousi taas voittoon hyvän kämmenensä avustuksella. Lassi Lehtola oli häviöllä Ville Husua vastaan 1-2 mutta voitti 3-2.

Finaali olikin yllättäen vain kolmieräinen, kun Edsel Camantique voitti Lassi Lehtolan suoraan 3-0.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Lassi Lehtola (MBF), voittaja Edsel Camantique (Atlas) ja kolmanneksi sijoittunut Ville Husu (SS).

Kolmanneksi sijoittunut Jesse Ikola oli juuri autolla käymässä palkintojenjaon aikaan:

M-1700

Luokkaan osallistui 15 pelaajaa. Riku Andersson aloitti yllätyksensä jo poolissa, jossa hän nousi kolmossijoitettuna pooliykköseksi. Luokan ykkössijoitettu Alexander Dyroff kaatui heti kärkeen 3-1.  Kvartassa hän voitti Lassi Lehtolan 3-1. Lehtolan rating vain vähän korkeampi, mutta silti pieni yllätys.

Semifinaaleissa Anderssonin tie kuitenkin katkesi, kun Miika Berghäll oli parempi 3-1. Jesse Ikola voitti samoin 3-1 Aleksei Pullisen. Finaalissa olisin lyönyt vetoa Ikolan puolesta, mutta niin vain Berghäll voitti kovan finaalitaiston 3-2.

Vasemmalta kolmanneksi sijoittunut Riku Andersson (LeVi), luokkavoittaja Miika Berghäll (LPTS), kolmanneksi sijoittunut Aleksei Pullinen (LPTS) ja toiseksi sijoittunut Jesse Ikola (KoKu)

M-1600

Luokassa oli 18 pelaajaa. Seuraavan päivän M-1700-voittaja ja luokan ykkössijoitettu Miika Berghäll koki vallan kovia ja putosi jatkosta heti poolivaiheessa. 0-3-tappiot sekä Timo Akkaselle että Yang Yixinille. C-poolissa kahden parhaan järjestys vaihtui, kun Uno Ridal väänsi 3-2-voiton Mergim Kelmendistä vaikka oli erin 1-2-tappiolla.  D-poolissa Aaro Mäkelä nousi poolivoittoon lyömällä 180 pistettä korkeammalla olleen Toni Nättilän ja 230 pistettä korkeammalla olleen Toivo Ridalin. Hienot voitot!

Jatkokaaviossa Lassi Lehtola oli viisieräisten sankari. 16:n joukossa kaatui Toni Nättilä, joka johti 2-1. Kvartassa Uno Ridal johti 2-0, mutta Lehtola nakutti sen jälkeen 1,5,5. Semifinaalissa Lehtola ja Yang Yixin pelasivat melkein kuusi erää, koska Yang Yixin voitti toisen erän 18-16. Ottelu kuitenkin 3-2 Lehtolalle.

Toisessa puoliskossa ei ollut suurta dramatiikkaa. Aleksi Ikola voitti semifinaalissakin Mergim Kelmendin 3-0. Hän voitti sitten finaalissa Lassi Lehtolan yllättävän selvästi 3-0.

Finalistien palkintokuva otettiin ajassa 21:00, kun sali meni kiinni klo 21:00. Lassi Lehtolan viisieräiset aiheuttivat todella sydämentykytyksiä! 😀

M-1600:n kaksi parasta. Vasemmalta voittaja Aleksi Ikola (KoKu) ja toiseksi tullut Lassi Lehtola (MBF). He keräsivät viikonlopun aikana yhteensä 25 otteluvoittoa!

Kolmanneksi tulleet Yang Yixin (PT Espoo) ja Mergim Kelmendi (TuPy) saivat palkintonsa jo ennen finaalia:

M-1500

Mukana oli mukavasti 16 pelaajaa eli neljä neljän pelaajan poolia. Ykkössijoitettuna lähti matkaan Jouko Mikkola, jonka edellisestä Starin kilpailusta oli kulunut ilmeisesti 39 vuotta. Kilpailuvaliokunta oli asettanut hänelle lähtöratingiksi 1500, mikä ehkä tuntui matalalta kun ottaa huomioon hänen taustansa kovana A-luokan pelaajana (en saanut tarkistettua, käväisikö Valioluokassa). Ihan kylmiltään hän ei kilpailuun lähtenyt, koska takana oli tehotreeniä HäKin harjoituksissa.

Mikkola kohtasi modernin pöytätennismaailman tylyyden heti ensimmäisessä ottelussa, jossa hän hävisi naiselle puhtaasti 0-3. Eleonoora Roosioks (1231) ei menneinä aikoina tehtyjä saavutuksia kunnioittanut vaan laittoi Mikkolan ahdinkoon jatkopaikkaa ajatellen. Mikkola pääsi kuitenkin erävertailuun, koska hän, Roosioks ja Vincent Joki päätyivät kahteen voittoon.  3-2-voitto Joesta ja 0-3-tappio Roosioksalle ei riittänyt tällä kertaa jatkopaikkaan.

Myös C-poolissa päädyttiin erälaskentaan. Veera Räsänen voitti poolin ykkössijoitetun Aleksi Ikolan 3-2 ja näin hän pääsi poolikakkosena jatkoon.

Kvartoissa pelattiin kaksi pitkää viisieräistä. Esa Wallius johti 2-1 Aleksi Ikolaa vastaan, mutta Ikola meni semifinaaleihin 3-2. Vastaavasti Veera Räsänen johti Rauno Veerbaumia 2-1 mutta Veerbaum voitti 3-2. Semifinaalit menivät 3-0 mutta finaalissa palattiin taas 3-2-linjalle, Aleksi Ikola johti Rauno Veerbaumia erin 2-0 mutta hävisi kolmannen erän 12-14 ja samaan menoon koko ottelun 2-3.

Kuvassa vasemmalta kolmanneksi tullut Kari Taive (ToTe), luokkavoittaja Rauno Veerbaum (Smash), toiseksi tullut Aleksi Ikola (KoKu) ja toinen kolmonen Vincent Joki (TIP-70).

M-1400

Luokassa oli mukana 14 pelaajaa. Poolissa D Jari Käki nousi sijoittamattomana pooliykköseksi. Hän oli kuitenkin ollut 32 vuotta sitten B-luokassa, joten vanhat taidot auttoivat häntä. Tuolloin hänen seuransa oli Pt-Kotka.  Tiukin ottelu hänellä oli Eleonoora Roosioksaa vastaan,  joka johti erissä 2-0. Kummatkin kuitenkin jatkoon.

Kvartoissa Amir Alizadeh teki suuryllätyksen ja voitti pitkässä ottelussa luokan ykkössijoitetun Esa Walliuksen 3-2. Wallius johti 2-1 ja viides erä 12-10. Toisessa viisieräisessä kvartassa Aaro Mäkelä pudotti seurakaverinsa Eleonoora Roosioksin 3-2.

Semifinaalit menivät 3-0, mutta finaalissa palattiin taas 3-2-linjalle. Aaro Mäkelä ja Jari Käki kävivät tiukan taiston ykköspokaalista ja Mäkelä sen otti.

Kuvassa vasemmalta toiseksi tullut Jari Käki (SS), luokkavoittaja Aaro Mäkelä (PT Espoo) ja kolmoset Alexandra Seppänen (TIP-70), Amir Alizadeh (Smash).

M-1300

Vaikka luokka siirrettiin aamun ryhmästä alkamaam klo 16.00, mukana oli hienosti 18 pelaajaa. Jatkossa sunnuntainakin pitänee olla kolme ryhmää.

SS:n sijoittamattomat pelaajat selvittivät tiensä pooleista jatkoon. Antti Käki poolikakkosena ja Pentti Eerola pooliykkösenä. Mukava saada uusia pelaajia mukaan ja seuraavalla kerralla ehkä vähän nuorempiakin? 🙂

Jatkokaaviossa Antti Käki pudotti kvartoissa luokan kakkossijoitetun Eleonoora Roosioksin 3-2. Roosioks johti 2-1.  Kolmossijoitettu Veera Räsänen puolestaan voitti semifinaalissa ykkössijoitetun Vncent Joen 3-1. Finaali oli ehkä yllättäen Pentti Eerolan juhlaa. Hän löi Veera Räsäsen suoraan 3-0.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Veera Räsänen (HIK Pingis), voittaja Pentti Eerola (SS) ja kolmanneksi sijoittunut Antti Käki (SS).

Vincent Joki (TIP-70) sijoittui myös kolmanneksi, mutta sai palkintonsa jo ennen finaalia.

M-1200

Luokassa oli vain 11 pelaajaa. Suurin yllätys pooleissa oli se, että Aki Kalander (898) voitti Pate Ikolan (1117), joka oli luokan ykkössijoitettu. Viides 11-9. Luokkavoiton vei kuitenkin Suphanat  Chonwachirathanin, joka voitti Kalanderin finaalissa 3-1.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Aki Kalander (TIP-70), luokkavoittaja Suphanat  Chonwachirathanin (TIP-70) ja kolmanneksi sijoittuneet Heli Mäkelä (TTC Boom) ja Pate Ikola (KoKu).

M-1100

Tämä luokka oli yllättävän suosittu: 18 osallistujaa! Poolien merkittävin yllätys oli se, että Tea Stråhlman voitti Ismo Alangon 3-1 ja nappasi häneltä poolin kakkospaikan.

Kvartoissa Oskari Hästbacka voitti tulevan M-1300-voittajan Pentti Eerolan 3-1. Semifinaalit olivat viisieräisiä taisteluita. Levente Kadar voitti luokan ykkössijoitetun Jukka Filenin 3-2 ja viides 12-10! Nuno Marttinen oli häviöllä erin 1-2 Oskari Hästbackaa vastaan mutta nousi 3-2-voittoon.

Finaalissa Levente Kadar voitti ensimmäisen erän mutta hävisi huikean toisen erän 20-22! Sen jälkeen Nuno Marttinen otti myös seuraavat kaksi erää ja tuli luokkavoittajaksi 3-1.

Kuvassa vasemmalta kolmanneksi sijoittunut Jukka Filen (HäKi), luokkavoittaja Nuno Marttinen (Maraton), toinen kolmonen Oskari Hästbacka (PT Espoo) ja toiseksi sijoittunut Levente Kadar (MBF).

M-1000

Luokassa oli ikävä määrä pelaajia eli 13. Se tarkoitti kolmea kolmen pelaajan poolia yhden neljän pelaajan poolin lisäksi.

Pooli B meni eräsuhdevertailuun, kun Erkki Virta, Hannu Grönlund ja Tuomas Tuovinen voittivat toisensa ristiin. Poolin kolmossijoitettu Tuovinen nousi 5-3-erillään ykköseksi ja ykkössijoitettu Virta putosi jatkosta.

Pooli D oli järjestäjän kannalta painajainen. Kolme tiukkaa viisieräistä peliä! Ykkössijoitetulla Sonja Ylisellä oli tässä kova kohtalo, koska hän hävisi kaksi viisieräistä ja putosi jatkosta.

Hannu Grönlund yllätti kvartassa ja pudotti ykkössijoitetun Oskari Hästbackan. Ottelu oli tietysti viisieräinen ja viides 12-10! Grönlundin tie päättyi kuitenkin semissä, jossa Aki Kalander oli parempi 3-1. Toisessa semissä Tuomas Tuovinen voitti Teemu Tiaisen samoin 3-1.

FInaalissa Tuomas Tuovinen voitti Aki Kalanderin 3-1. Kalanderhan sijoittui sitten seuraavassa ryhmässä myös M-1200:ssa toiseksi.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Aki Kalander (TIP-70), luokkavoittaja Tuomas Tuovinen (MBF), kolmanneksi sijoittuneet Hannu Grönlund (Atlas) ja Teemu Tiainen (JPT).

M-900

Ilahduttavasti 15 pelaajaa lähti hakemaan M-900-sarjan voittoa. Pooleissa suurimmat yllätykset nähtiin B-poolissa, jossa Ann-Cathrine Stråhlman nousi kolmossijoitetun paikalta pooliykköseksi voittamalla Martti Kankaan ja Hannu Grönlundin ja vieläpä puhtaasti 3-0, ja C-poolissa, jossa Onni Rinne ja Vadim Khrameshkin ottivat kärkipaikat ohi Jorma Savolaisen ja Raimo Peurasen.

Yllättäjä Ann-Cathrine Stråhlman ja Aino Tapola kävivät kovan taistelun kvartassa. Tapola voitti 3-2 (viides 11-9).

Toisessa semifinaalissa luokan ykkössijoitettu  Verner Voikar  johti erin 2-1 Onni Rinnettä mutta Rinne otti seuraavat erät 12-10 ja 11-8.  Sami Koivumäki puolestaan lopetti Aino Tapolan tien 3-1.

Onni RInne otti finaalissa ensimmäisen erän 15-13, mutta Sami Koivumäki vei kolme seuraavaa erää ja otti luokkavoiton.

Vasemmalta kolmanneksi sijoittunut Aino Tapola (PT Espoo), luokkavoittaja Sami Koivumäki (TIP-70), toinen kolmas Verner Voikar (Smash) ja toiseksi sijoittunut Onni Rinne (PT Espoo).

M-800

Mukana oli ikävä määrä pelaajia eli yhdeksän. Koska viiden pelaajan pooleja ei uskaltanut käyttää aikataulullisista syistä, pelaajat jaettiin kolmeen kolmen pelaajan ryhmään. Toisaalta 67 % jatkoi jatkopeleissä! Poolissa B pelattiin ristiin ja poolikolmonen William Nguyen nousi erävertailussa toiseksi.

Pooliykkösten tie oli jatkokaaviossa karu. Luokan ykkössijoitettu Aino Tapola hävisi semifinaalissa Davi Lille ja Vadim Khrameshkin pudotti 3-0 sekä Onni Rinteen että Pietari Paakkisen.

Finaali päättyi 3-0, mutta David Li sai pelata erinomaisesti voittaakseen Vadim Khrameshkinin.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Vadim Khrameshkin (TIP-70), luokkavoittaja David Li (TIP-70) ja kolmanneksi sijoittuneet Aino Tapola (PT Espoo) ja Pietari Paakkinen (PT Espoo).

M-700

Tässä luokassa oli onnea ja osallistujia oli sopivasti kahdeksan, joten saatiin kaksi neljän poolia. Sijoituksista ja yllätyksistä on vaikea puhua, koska vain kahdella pelaajalla oli rating. Poisjäännin jälkeen molemmat olivat A-poolissa ja he myös ottivat kaksi kärkipaikkaa. He olivat Noa Paul ja Jimi Koivumäki. Paul voitti 3-0 keskinäisen ottelun.

Semifinaaleissa Noa Paul voitti Marketta Nurmisen 3-0 ja Jimi Koivumäki ahersi hieman pidempään Hämeenlinnan Hans Grönholmin kanssa: 3-1.

Finaalin taso nousi erinomaiseksi. Koivumäki johti jo erin 2-1, mutta hurjien loppupallojen jälkeen Paul nousi viidennessä erässä luokkavoittoon pistein 12-10.

Vasemmalta kolmanneksi sijoittunut Hans Grönholm (HäKi), luokkavoittaja Noa Paul (MBF) ja toiseksi sijoittunut Jimi Koivumäki (TIP-70). Toinen kolmonen Marketta Nurminen (MBF) sai palkintonsa jälkeen päin.

 

 

Korona-ohjeita Syksyn starttiin

Korona-aika jatkuu edelleen, joten meidän on syytä olla varovaisia.

Älä tule kilpailuun oireisena. Jos yskittää, peitä yskäisy. Sama pätee aivastukseen.

Älä  vietä aikaasi toimitsijanpöydän ääressä.  Ihan sen vieressä ei kukaan saa istua.

Todennäköisesti poolipaperit ja tuomaripöytäkirjat jaetaan toimitsijanpöydän vieressä olevalle tuomaripöydälle.

Kun poolit ovat käynnissä, vapailla pöydillä ei saa pallotella, jos laarin viereisellä pöydällä pelataan.

Viettäkää aikaanne mahdollisimman lähellä omaa pöytäänne, jotta kaikki jakautuisivat tasaisesti salissa.

Jakaantukaa muutenkin salissa tasaisesti kummallekin puolelle salia. Perustakaa leirinne sille puolelle salia, jossa on vähemmän ihmisiä. Jakaantukaa tasaisesti.

Jätetään edelleen kättelyt pois. Mutta ehkä korvaamme sen japanilaisella kumarruksella tylyn kyynärpää”tervehdyksen” sijaan 🙂 . Kumarrus vaikuttaa paljon ystävällisemmältä. Katso ohjeet oheisesta videosta!

Syksyn Startti – Ilmoittautuneet pelaajat

Naisten kaksinpeliin ilmoittautui vain yksi pelaaja, mutta luulen kyllä että me saadaan se järjestetyksi! 🙂 

Kilpailuihin on tullut vielä muutama ilmoittautuminen ja muutama on jäänyt pois. Ilmoittautuneita on nyt  106 pelaajaa. Tarkastakaa omat luokkanne ja kertokaa mahdollisista virheistä: star.kilpailut@gmail.com

Sunnuntain ensimmäiseen ryhmään tuli odottamattoman paljon pelaajia. Sen sijaan että olisi karsittu raskaalla kädellä osallistujia, muutetaankin aikataulua. Niinpä M-1300 alkaa kello 16.00. Vain näin voimme varmistaa sen, ettei salissa ole kerrallaan liian monta pelaajaa. Ilmoittakaa, jos uusi aikataulu ei sovi. Luokkaan ilmoittautuneille lähtee vielä emailia asiasta.

Linkki tiedostoon: Syksyn startti 5-6.9.2020 ilmoittautuneet.xlsx

Syksyn Startti – Kilpailukutsut

Nyt ilmoittautuneita on 63 näissä ensimmäisissä Ruskeasuon kansallisissa kilpailuissa kuuteen kuukauteen! Sunnuntain ensimmäinen ryhmä on täynnä (48)! Siihen ryhmään pääsee vain jonotuslistalle mahdollisten poisjääntien varalta.

Kilpailut pelataan vain 12 pöydällä. Jotta lauantain ryhmät olisivat tasaiset osanottajamääriltään nykytilanne huomioon ottaen, 1400- ja 1600-luokkien välillä on valitettavasti pitkä väli.

Muistakaa, että älkää tulko pelaamaan, jos teillä on flunssaoireita tai olette olleet lähiaikoina tekemisissä koronaan sairastuneen kanssa. Tarvittaessa peruuttakaa tulonne vaikka pelipäivänä. Sama pätee myös taustajoukkoihin. Järjestetään kilpailut turvallisesti!

Linkki tiedostoon: Star_05_06_09_2020_kilpailukutsu.pdf

Starin Tukholman matka Solna BTK:n kilpailuihin 23-27.9.1976

Tarina on valmis!

Koska koronatauon aikana Suomen pingiksessä ei paljoa tapahdu, julkaisenpa Starin kattavasta harjoituspäiväkirjasta löytyvän kertomuksen Starin Tukholman matkasta lähes 44 vuotta sitten. Kertomuksessa on hyvää ajankuvaa esimerkiksi seisovan pöydän ihmeellisyyksistä sekä siitä, että Tukholmaan matkustettiin yölaivalla ilman hyttejä (ne olivat kalliita!).  Bengt Ahdin pyyntö laivalla oli todellakin sitä aikaa. Kertomuksesta ei myöskään ole sensuroitu pois Starn johtokunnan humputtelua laivan yökerhossa eikä mitään muutakaan.  Moraaliset rikokset ovat jo vanhentuneet!


Henkilöt

Star
Kertoja = Arto Luukkainen
Topi = Toivo Pöyry (oikeastaan SPTL:n ryhmässä)
Taajis = Reijo  Taajaranta
Jussi = Jussi Pirjola
Oja = Seppo Oja
Alanne = Matti Alanne (15)
Kuhanen = Hannu Kuhanen (14)
Sami = Sami Valkonen (14)
Kenttä =  Tapani Kenttä (13)
Juha = Juha Nojonen (11)
Hannu = Hannu Lounela (11)
Ryyni = Sakari von Gruenewaldt (10)

SPTL
Ahti, Benkku = Bengt Ahti
Greffe = Torkel Grefberg
Simonen = Tapio Simonen
Nieminen = Pekka Nieminen
Mara = Martti Autio
Iko = Jukka Ikonen
Jame = Jarmo Jokinen
Nyyssis = Matti Nyyssönen
Kuusiniemi = Kari Kuusiniemi
Siren = Ari Siren
Pyykkö= Mika Pyykkö
Seuri = Jan Seuri
Kurva = Matti Kurvinen
Greffen tytöt = Monica ja Sonja
Ulla Bäckman
Aila Jurvanen

Torstai, kokoontuminen ennen lähtöä

Vartin yli neljä lähdin viimein liikkeelle. Hain Taajiksen Tallbergilta (huom: oli Kisahallin Hesburgerin paikalla – paljon pöytätennistarvikkeita!), ja yhdessä sitten noustiin kolmoseen, millä ajeltiin Kauppatorille. Havis Amandan juurella olikin jo iso lössi kasassa, meidän tultuamme vain Hannu puuttui. Lisäksi Ryynin vanhemmat ja Juhan isä oli saattamassa lapsosiaan. Tasan viideltä saapui vihdoin Hannukin isänsä kanssa. Ruotsiinhan oli lähdössä seuraava porukka: minä, Taajis, Jussi, Oja, Alanne, Kuhanen, Sami, Kenttä, Juha, Hannu ja Ryyni. Lisänä vielä Pöyry, joka oikeastaan matkusti liiton joukkueen mukana. Koko porukka käveltiin sitten Katajanokalle, missä liityttiin liiton jengiin. Tähän joukkioon kuuluivat ainakin: (Pöyry), Ahti, Greffe, Simonen, Nieminen, Mara, Iko, Jame, Nyyssis, Kuusiniemi, Siren, Pyykkö, Seuri, Kurva, Greffen tytöt, Ulla Bäckman, Aila Jurvanen. Ahti oli siis tilannut meidän liput yhdessä näiden muiden kanssa, siten mekin saatiin 25 %:n ryhmäalennus.

Laivamatka Helsinki – Tukholma, torstai-perjantai yö

Laivaan noustiin n. klo 17.20. Mentiin heti katsomaan hyttiämme, jonka Starin varoilla olimme vuokranneet. Se löytyikin ihan laivan pohjalta, portaita sai kavuta alas monta kerrosta. Hytti maksoi 28 mk hengeltä yhteen suuntaan (20,70 euroa) ja siinä oli kaksi vuodetta. Hyttiin saimme kaikki pistää tavaramme. Nyt tuli mieleen mainita, että Oja ei matkustanut Tukholmaan muiden kanssa. Hänellä kun on tentti huomenna, siten hän tulee Tukholmaan Turusta käsin ja lähtee huomen illalla.

Klo 18.00 laiva, Viking 6, lähti satamasta. Pitkään seisoskelin Jussin ja Taajiksen kanssa (vilisi siinä muitakin) takakannella ja katseltiin loittonevaa Hesaa. Puoli seitsemältä mentiin Topin kanssa tilaamaan liput seisovaan pöytään kello kahdeksan kattaukseen. Syömään tulivat lisäksi Sami ja Kenttä. Sitä ennen kului aika mm. peliautomaattien luona. Lähinnä katseltiin kun pikkunaperot, Juha & Ryyni, pistävät kolikkoa, mutta pelasin toki itsekin mm. pingispeliä. Kahdeksalta siis mentiin syömään. Ja kyllä me söimmekin, seisovasta pöydästä löytyi toki paljon maukasta. Tapana oli, että likainen lautanen jätettiin pöytään tarjoilijoiden vietäväksi ja lisää syötävää haettiin puhtaalla. Ennen jälkiruokaa taisin täyttää lautaseni nelisen kertaa. Ruokailu loppui osaltamme, kun ruuat vietiin pöydästä tuossa klo 21.15:n korvissa. Vähän aikaa vielä lepuuttelimme, ennen kuin nousimme pöydästä.

Seuraavat pari tuntia kuluivat sitten kierrellen laivaa, ehkä automaattienkin parissa. Yhdentoista aikoihin saimme houkuteltua Ryynin ja Hannun hyttiin nukkumaan. Ihmeen kiltisti he suostuivatkin. Tarkoitus oli viedä sinne Juhakin, sillä joku naperoista olisi kyllä mahtunut vaikka sohvalla nukkumaan. Juha oli kuitenkin täysin eri mieltä, eikä suostunut millään menemään hyttiin. Asialle ei mitään mahtanut. Onnistuneiden nukutusten jälkeen menin Jussin ja Taajiksen kera yökerhoon, jonne Topi meidät kutsui, hän kun halusi tarjota meille paukut. Pitkän etsimisen jälkeen vihdoin löysimme pöydän. Poikien mukana (?) unohdimme olla säästäväisiä tilauksissamme, sillä Topihan tarjosi. Taajis ehdotti Cuba Libreitä,, Jussi meni mukaan (pojat eivät tienneet edes mitä se on) ja minä hullu menin mukaan. En todella älynnyt, että se taitaa olla kallista. Kovasti Topi säpsähtikin, kun sai laskun, taisi olla 39 kruunua (noin 7 euroa 😀 ). Juomat juotuamme juttelin lähinnä Jussin kera pingiksestä, Topi poistui aika pian. Kyllä mekin ajoissa yökerhosta lähdettiin, eihän sitä varaa ihan mahdottomiin ollut. Mentiin sitten kahvilaan juttelemaan.

Puolen yön jälkeen menin Jussin, Taajiksen, Juhan ja Kuhasen kera istumasalonkiin, jossa Sami, Kenttä ja Alanne jo olivat. Paikkahan on tarkoitettu nukkumapaikaksi kansimatkustajille, vaan ei unesta ollut tietokaan. Juha ja Kuhanen kikattivat edessämme ym. Taajis tietysti nukahti välittömästi.  Pian livahdinkin Jussin kanssa ja menimme kahvilaan. Kauaa emme saaneet rauhassa olla, sillä Juha ja Kuhanen tulivat perässä. Siellä yrittelimme kahvilan sohvilla pötköttäen saada unta. Kuhanen taisi nukahtaakin, me pirteät lähdimme ulkoilemaan. Näin eksytimme Kuhasen jäljiltämme, ja jonkin ajan kuluttua selvfsi, että hän oli ilmeisesti mennyt takaisin istumasalonkiin. Kahvilassa yritin tämän jälkeen Jussin kanssa kovasti houkutella Juhaa nukahtamaan, tämä kun pysyi valveilla vain näyttääkseen ettei ”yhtään nukuta”. Ai niin, Kuhasen kanssa kävikin niin, että hänet vielä kohtasimme, mutta meni sitten itse istumasalonkiin ja melkein sai Juhan mukaansa. No niin, kahvilassa kului aika rattoisasti. Kello 02.00 Juha viimein nukahti, sammui täysin. Jussin kanssa oltiin valveilla, unta ei saatu. Siinä Juhan vieressä olevassa pöydässä hiljaa istuskeltiin, kun viimein Mara kömpi paikalle. Hän ressukka ei ollut onnistunut löytämään itselleen hyttipaikkaa. Juteltiin parikyt minuuttia, sen aikana (klo 02.20) Juha ikävä kyllä heräsi. Puoli kolmen aikoihin Mara viimein käpertyi eräälle sohvalle, saman tein minäkin Juhan ja Jussin kanssa, taisin jopa nukahtaa kolmen maissa.

Väillä heräsin, kun Jussi viittasi seuraamaan, kun eräs kaveri yritti pihistää limsa-automaatista pulloja. Valahti kaveri punaiseksi, kun kysyin, onko kone rikki, sekavia soperrellen poistui välittömästi paikalta. Puoli neljän aikoihin huomasin, että Taajis ja Kuhanen istuvat pöydän ääressä, jatkoin silti uniani neljään saakka. Istumasalongissa oli kuulemma ollut hirvittävän kylmä, niin oli muuten kahvilassakin. Laivassa taidettiin kerta kaikkiaan panna lämmitys poikki yön ajaksi, veto huolehti tuota pikaa paikkojen jäähtymisestä. Paikalle saapuivat pian myös Sami ja Kenttä, Alanne taidettiin tavata hieman muualla unenpöpperöisenä. Aamu kului mm. katsellen maisemia, oltiin saaristossa ja sivuutettiin jatkuvasti pieniä saaria aivan läheltä. Seitsemältä mentiin kaikki aamiaiselle, Topikin tuli, puolelta oltiin käyty herättämässä Hannu ja Ryyni. Oli surkea nähdä, kuinka hyvin he olivat yönsä nukkuneet, olivat vieläkin ihan pöpperössä, piristyivät silti pian ja muodostivat täydellisen vastakohdan muihin verrattuna.

Koska minä, Jussi & Taajis emme vieneet Ruotsiin ”täyttä lastia” pyysi Benkku, että saisi käyttää oikeuksiamme. Niinpä hän toikin meille viinalastin, jonka saimme kantaa tullin läpi.

Suomen aikaa klo 9.15, Ruotsin aikaa 8.15 saavuimme Tukholmaan.

Tukholma näkyy! (oli muuten ensimmäinen vierailuni Tukholmassa niin minulle kuin kai muillekin starilaisille)

Perjantai, turismia ja SPTL:n ystävyysottelu Solnaa vastaan

Melko kauan kesti taxien odottaminen. Kahdella kärryllä päästiin vihdoin hotelli Flamingoon. Meidän kuskimme oli suomalainen ja puheltiin matkan aikana. Kun Benkkukin oli saapunut, jaoimme huoneet. Starillehan oli varattu viisi huonetta ja ne jakaantuivat seuraavasti: 309 minä ja Hannu, 303 Jussi ja Taajis, 301 (?) Sami ja Kenttä, 401 (?) Juha ja Ryyni, 50? Alanne ja Kuhanen.

Jahka oltiin majoittauduttu ja noin poispäin, lähdimme Jussin, Taajiksen ja ehkä muidenkin kera kiertelemään Solna Centrumia, missä Flamingokin sijaitsi. Puoli kymmeneksi palattiin hotelliin, missä tasalta alkoi palaveri yhdessä liiton joukkueen kera. Benkku selitti kaikenlaisia käytännön asioita. Kertoi myös, että Greffe kuljettaa autollaan halukkaita läheiseen urheilukauppaan, josta voi ostaa pingistarvikkeita isolla alennuksella. (22.3.2020: sijaitsi Hornsgatanilla Södermalmilla) Monta edestakaista matkaa hän joutuikin tekemään. iso paha puoli asiassa oli, ettei perillä jäänyt miettimiseen aikaa juuri ollenkaan. Juha intoutui ostamaan mailan, joka alennuksineen maksoi 70 kruunua (12,4 euroa). Normaalioloissa Jussi ja minä emme olisi antaneet mailaa ostaa, sillä rahaa oli mukana pojalla sen verran vähän. Ahti kuitenkin hoputti tekemään päätöstä, joten kauppa syntyi. Jussi muuten hoiti matkan ajan Juhan rahoja, minulla oli isompi urakka, sillä hoidin sekä Hannun että Ryynin rahavaroja. Ryyni halusi välttämättä ostaa sellaisen mailan, kuin minulla on, mutta eihän pojalla sellaiseen (90 kr = 16 euroa) rahat riittänyt. (22.3.2020: Minulla taisi olla Ruotsista tilattu Butterflyn maila, jossa Super Sriver –kumit. Ruskeasuon ainoa Butterfly-maila tuolloin taisi olla) Kovan stressin alaisena ehdotin, että minä ostaisin mailan, ja myisin sitten aikanaan Ryynille. Kauppojen jälkeen palasimme hotelliin.

Klo 11.30 lähdimme kaupungille, Kuhanen ja Alanne menivät sinne jo aiemmin kaksistaan. Solna Centrumissa oli sopivasti maanalaisen asema. Komea se olikin, syvällä maan alla. Vasta matkalla muistettiin, että meidän piti tavata aulassa Topi klo 12.00. Maanalaisella ajettiin päättärille eli T-centraliin asti. Sieltä etsiydyimme Hötorgetille, missä söimme päivällisen Pubin tavaratalossa. Sen jälkeen kävelimme Hötorgetilla, ihmisvilinä oli todella kova. Porukan kasassa pitäminen tuotti todella suuria vaikeuksia, varsinkin Ryyni oli ihan mahdoton. Hötorgetilta suunnistimme Gamla Staniin, sinne ehdittyämme alkoivat juniorit jo väsähtää eli rupesivat närisemään, että hotelliin pitäisi palata. Varsinkin Sami syyllistyi tähän. Kuninkaanlinnan liepeillä teimmekin sellaisen ratkaisun, että Jussi lähti viemään muita Flamingoon, kun Taajis, minä ja Hannu jäimme vielä kävelemään. Ihmeellistä oli, että Hannukin tahtoi jäädä kaupunkiin, mutta hänhän oli nukkunut yön hyvin. Tunnin verran sitten kävelimme kujia myöten. Lopuksi suunnistimme Hötorgetille, missä tarjosin Hannulle jäätelön. Onneksi kallein tuutti oli lopussa!

Starilaisia Hötorgetilla. Edessä Sami, takanaan Jussi. Sitten Kenttä, Juha ja Ryyni:

Vanhaa kaupunkia:

Hannu maanalaisen portaissa:

Puoli neljän aikaan olimme mekin taas hotellissa. Ohjelmassa oli tämän jälkeen lepuuttelua ym. Kävimme myös kaupassa ja ostimme mm. pelikortit (2:50 = 0,44 euroa) (22.3.2020: Suomessa piti vuoteen 1983 asti maksaa pelikorttiveroa, joka oli 3,33 euroa pakalta vuonna 1978. Ostamamme pakka olisi siis maksanut Suomessa lähes 4 euroa) Jussin ja Taajiksen kanssa jo pelailin muutaman jaon sököä. Tämän aikana lähinnä opetin pojille sökön sääntöjä.

Puoli kuudelta me starilaiset lähdimme yhdessä muiden kanssa Solnan urheilutalolle, missä Solnankin kisat pidetään. Tänään liitolla oli ystävyysotteluita Solnaa vastaan, ja me lähdimme huutosakiksi. Turhankin ajoissa saavuimme, sillä edes pöytiä ei ollut vielä asetettu paikoilleen. Klo19.00 ottelut vihdoin alkoivat, me seurasimme pelejä yläparvelta, jonne muita ei tullut. Melkoista mökää pidimme, ainakin junnut. Välillä junnuja sai jopa hyssytellä, ettei melu olisi liian kovaäänistä tai vääräaikaista. Yhdeksän maissa lähdimme. Kuhanen ja Matti vielä jäivät.

Pt-lehdessä 1976/4 ollut raportti ystävyysotteluista:

Hotellissa pantiin melko pian ainakin Hannu ja Ryyni nukkumaan, Juhakin taisi mennä siinä samassa. Sitten aloimme taas pelata sököä, vaikka sentään meitäkin väsytti. Vasta puoli yhden aikoihin lopetimme. Voitin useammankin kruunun (22.3.2020: ehkä siis jopa 50 senttiä?).

Kun palasin omaan huoneeseeni, Hannu nukkui jo sikeästi eikä varmasti herännyt. Itse nukahdin välittömästi, kun silmäni olin ummistanut.

Lauantai, Starille yksi voitto, Juhalle kuhmu, Nyyssis loisti

Herätys tapahtui varttia vailla kahdeksan. Söimme ensin aamiaisen, sitten jo otimme pelivehkeet mukaan ja suunnistimme Solna Sporthalliin. HJ alkoi klo 09.00, siten Matti sai kunnian pelata ensimmäisenä starilaisena. Hyvin Matti pelasikin, paremmin kuin normaalisti. Hävisi sentään 0-2, 16-21, 9-21 Tommy Johanssonille.

Matti pelaa miesjunioreissa:

Matti on hävinnyt ottelunsa:

Tämän jälkeen oli hieman odotusta, ennen kuin kymmeneltä alkoi PSB, jossa pelasivat Juha, Ryyni ja Hannu. 0-2 kaikille. PSC alkoi klo 11.00, mukana Hannu ja Ryyni. 0-2 taas. Hannu pärjäsi muuten, mutta meni syöttöihin. Siksi päätimme, että syöttöjä alamme tästä lähin harjoitella.

Hannu taistelee PSC:ssä eli 11-vuotiaissa:

Ryyni Pojat-C:ssä:

Ja nyt huomasin, että alusta unohtui maininta Ojasta. Kun näet kömmimme aamiaista syömään, oli Oja odottamassa aulassa, hänen laivansa saapui Tukholmaan jo 6.45. II-luokka alkoi klo 12.00, mukana minä, Jussi ja Taajis. Jussi-parka joutui peräti esiotteluun ja hävisi 0-2.

Jussi II-luokan esiottelussa:

Minä sain ensin ensin wo:n, sitten hävisin 0-2, 11-21, 11-21. Vastustaja ei ollut kummoinenkaan, mutta valitsin väärän taktiikan. Yritin nimittäin hyökätä voimakkaasti. Hyökkäämään pääsinkin, mutta varmuus ei riittänyt loppuun saakka, jotenkin se vain repsahti, vastustaja ei muuttanut peliään lainkaan. Ekaa erää johdin 8-4, toistakin kai 10-9 ja hävisin molemmat 11:een. Käsittämätöntä! Taajiskin hävisi matsinsa 0-2.

Taajis ilmeisesti II-luokkaa pelaamassa (lyömässä kämmentä keskellä):

III-luokka alkoi klo 14.30, mukana minä, Jussi, Taajis, Matti, Kuhanen, Sami ja Kenttä. Ojakin oli ilmoitettu, mutta hän ei suostunut pelaamaan. Minä sain vastaan ehkä 12-13-vuotiaan pojan, Tommy Gustafssonin. Ekaa erää olin 10-17 tappiolla, mutta nousin 21-18 voittoon. Toisen erän voitin 21-15, voitto 2-0! Vastus oli heikko, mutta tilastot eivät sitä muista. Seuraavan pelin jo hävisin, mutta miten! Vastaan tuli ilmeisesti Thomas Beckman, C-poikien kakkossijoitettu mitä en silloin vielä tiennyt. Alusta alkaen huomasin, että voitan pelin, jos vähänkin yritän. Mutta mitä teinkään: poika oli niin mahdottoman sympaattinen, pyysi aina anteeksi, kun sai sorryn tms., vieläpä erittäin aidosti, että aloin sääliä häntä. Tarkoittaa sitä, etten hennonnut räsäyttää kunnolla lyöntiä läpi, jos olisin voinut, vaan löin hiljaisemman. Niin sainkin oman pelini täysin sekaisin, ekan hävisin kai 18-21. Toisessa erässä tyydyinkin vain manailemaan typeryyttäni ja hävisin 15-21. Pojalla oli lisäksi parhain näkemäni alakierrespin, sitä oli lähes mahdoton plokata verkon yli. Häviö mikä häviö, risoo! Olisi ollut todella hyvät mahdollisuudet menestyä III-luokassa, taso kun ei siinä kovin kummoinen tuntunut olevan. Parhaimmat olivat tietysti kovia. Muutkin kaverit hävisivät pelinsä. Matti pelasi pikkupoikaa vastaan, joka oli ihan kuin Aki pari vuotta sitten. Masa hermoili kuitenkin helpon voiton, meni ihan pakettiin. Jussi sai ihanan vastustajan: kynänvarsipelaajan, jolla oli killer. Saipa Jussi sentään erän, vaikka häviöerissään oli vailla mahdollisuuksia. Jahka kaikki matsit oli pelattu, palattiin taas Flamingoon. Hannu oli muuten lähtenyt jo PSC-matsin jälkeen, hänet haki kaverinsa, jonka isä oli auton kera mukana. Me muut mentiin Flamingossa syömään. Valittiin ruotsalaisten kansallisruokaa: grillikorvaa ranskalaisilla.

Iltaohjelman miettiminen, Juha hankalana, Nyyssis houkuttelee viattomat starilaiset paheisiin

Ruoan jälkeen menin Jussin ja Taajiksen kera näiden huoneeseen. Oli tarkoitus pohtia, mitä tehdä illalla. Vaihtoehtoja oli kaksi: lähteä kaupungille tai pelata sököä. Päätös oli vaikea tehdä, Oja ei halunnut lähteä kaupungille. Sitä mieltä minäkin olin, koska ajattelin, että on hieman väärin jättää muita poikia yksinään hotelliin.

Hotellihuoneessa Oja, Jussi, Taajis:

Nämä muutkin pojat tulivat valtaosin huoneeseen ja siitä syntyi mylläkkä. Hannukin palasi illalla ja mylläkkä yltyi. Hannu ja Ryyni osoittautuivat innokkaiksi (leikki-) tappelijoiksi ja heidän rauhoittamisensa kysyi voimia. Taajis kyllästyi mökään siinä määrin, että meni välillä komeroon istumaan. Kahdeksan aikoihin viimein päätimme, että minä, Jussi ja Taajis lähdimme keskustaan. Kuinka ollakaan, myös Juha kinusi mukaan, Kuhasestakin oli vaikea päästä eroon. Oja sai sitten Kuhasen houkuteltua kävelyretkelle Solnan ympäri. Juhaa emme saaneet mukaan tyrkytetyksi. Niin siinä vain kävi, että metroaseman edessä käytiin ainakin puolituntinen neuvottelu, yritimme houkutella Juhaa palaamaan hotelliin, tuloksetta. Ratkaisuksi tuli, että minä jäin Juhan seuraksi, Taajis ja Jussi lähtivät kahdestaan kaupunkiin. Juhan kanssa minä puolestani lähdin kävelylle Solnan ympäri, yritimme siinä samassa etsiä Ojaa ja Kuhasta, mikä tietysti oli toivotonta. Aika pitkään käveltiinkin ja hieman ennen yhdeksää palasimme Flamingoon. Flamingossa tuli tuota pikaa Sami kysymään, voiko hän lähteä Kentän, Alanteen & Nyyssösen kanssa elokuviin keskustaan. Puolestani pojat voivat lähteä, vaikka vastuu tietysti oli minun. Selvisi, että kyseessä on pornoleffa.

Ryyni toimii, Juhalle megakuhmu

Muut pojat kokoontuvat sitten meikäläisen huoneeseen, paikalla oli siis Kuhanen, Hannu, Juha & Ryyni. Pojat väänsivät kättä, painivat merimiespainia ym. Juhan ja Ryynin välillä syntyi tavanomaista kinaa ja yhtäkkiä Ryyni hyökkäsi Juhan kimppuun niin, että tämä kaatui todella pahan näköisesti sängyn kulmaan. Tietysti Juha alkoi hysteerisesti itkeä, olihan kipu kova. Siinä yritin sitten rauhoitella kaveria, jokseenkin tuloksetta. Ohimoon tuli todella komea kuhmu, pari senttiä pitkä ja puoli korkea. Varttitunnin Juha  itki minun huoneessani, minkä jälkeen Hannu ilmoitti menevänsä nukkumaan. Me muut menimme siksi Juhan ja Ryynin huoneeseen, missä Juha ei vieläkään itkua lopettanut. Kun kolauksesta oli kulunut ainakin 20-25 minuuttia lähdin huolestuneena alas aulaan kysymään, jos vaikka talossa asuisi lääkäri. Pelkäsin nimittäin aivotärähdystä. Onneksi Pöyry oli aulassa TV:tä katsomassa ja hän lähti katsomaan Juhaa. Hän rauhoittikin tilannetta hienosti, kun poistuimme, ei Juha enää kovin paljoa itkenyt, nukahti varmaan pian. Tämän jälkeen juttelin vielä Topin kanssa oven toisella puolen muutaman hetken.

SPTL:n porukka manaa Nyyssistä

Välikohtauksen jälkeen kävin vielä ulkosalla. Tapasin siellä Kurvan, Kuusiniemen ja Sirenin. Kurva kertoili, että Nyyssönen oli tehnyt tosi kurjan tempun eli vienyt heidän huoneen avaimen mukanaan kaupungille.

Lopulta kaikki hyvin

Jussi ja Taajis palasivat jo ennen yhtätoista. Aloimme pelata sököä, mitä jatkui kahteentoista saakka, hävisin. Hieman ihmettelin, kun Samia & kumppaneita ei vieläkään kuulunut takaisin. Kohta huoneeseeni palattuani Jussi tuli ilmoittamaan, että pojat ovat huoneessaan, oli koputtanut ovelle. Muutenhan tilanne olisi ollut melko huolestuttava.

Kohta vuoteeseen päästyäni nukahdin, olin todella väsynyt. Hannu nukkui tietysti jo sikeästi.

Sunnuntai

Varttia vailla kahdeksan oli taas herätys. Koko porukka kerääntyi yhdessä aamiaiselle. Kilpailupaikalle tuli hieman kiire, juuri ehdimme sinne yhdeksäksi, jolloin PSA alkoi.

Matkalla kilpailupaikalle:

Mukana olivat siis Sami, Kenttä, Kuhanen ja Juha. Neljä tappiota koitti, Juha pelasi yllättävän hyvin itseään puoli metriä pitempää vastustajaa vastaan.

Sami pelaa ja pistetilanne on huolestuttava:

Kuhanen pelaa:

Juha pelaa takana oikealla pitkähköä vastustajaa vastaan:

Kenttä pelaa ja hänelläkin tilanne on huolestuttava:

10.30 alkoi nelinpeli. Starilaisilla oli onnea: sekä Jussi/Oja sekä minä/Taajis saimme luovutusvoiton. Minä/Taajiksella oli lisäksi yksi vapaakierros. Näin olimme heti valmiiksi 16 parhaan joukossa 44 mukaan ilmoittautuneesta. Jussi/Oja hävisivät kirkkaasti 0-2, yhteensä saivat kai noin 25 pistettä. Me saimme vain 9 ja 10, mutta peli oli mukava. Vastustajat olivat tosi kunnollisia, ottivat matsin aivan vakavasti ja keskittyivät joka palloon. Nelinpelien jälkeen olikin starilaisten peliurakka Solnan kisoissa ohi, minä ja Taajis emme nimittäin pelanneet I-luokan ottelua, sillä luokka olisi alkanut vasta kolmelta.

Starilaiset katsomossa:

Ruotsalainen ystävämme:

Jussi ja Oja miesten nelinpelissä, pistetilanne vaikuttaa huolestuttavalta:

Yhdeksi palasimme koko porukka hotelliin. Meillä oli käytössä enää yksi huone, minun ja Hannun. Muut olivat tuoneet tavaransa sinne ja sinne nyt myös kokoonnuimme. Pojat tappoivat aikaa mm. kortin peluulla. Syömässä emme kunnolla käyneet, vaan säästimme vatsaamme laivan seisovaan pöytään.

Porukka hotellihuoneessa ennen satamaan lähtöä:

Flamingo-hotellimme:

Jo ennen neljää lähdimme liikkeelle. Ajoimme maanalaisella T-centraliin, jatkoimme toisella junalla Slussenille, mistä vihdoin kävelimme laivalle. Terminaaliin saavuimme n. 16.50. Pian tuli paikalle myös liiton porukka. 17.20 nousimme vihdoin laivaan, joka lähti taas kohti Helsinkiä klo 18.00.

Sunnuntai – maanantai, laivamatka Tukholma – Helsinki

Heti alussa kävimme ostamassa ruokalipun seisovaan pöytään, kello kahdeksan kattaukseen. Syömään tulivat Ryyniä lukuun ottamatta kaikki. Topi söi jo aiemmin liiton jengin kanssa. Kahdeksalta siis alkoi ruokailu. Tunnin verran ahdoimme, itse en kuitenkaan syönyt aivan niin paljon kuin tulomatkalla. Syömisen jälkeen olivat vuorossa peliautomaatit ym. Hytissä istuin Jussin, Ojan ja Taajiksen kanssa. Tuli sinne muitakin ja Hannu osoittautui taas innokkaaksi tappelijaksi. Hannu oli muuten seurueemme toinen pattipää, hän iski aamulla pelipaikalle käveltäessä päänsä lyhtypylvääseen, mistä oli seurauksena iso kuhmu otsassa. Hannu raivostui asiasta niin, että potkaisi pylvästä oikein kunnolla, ehkä se hieman helpotti.

Hannu ja Ryyni menivät nukkumaan kohta 23:n jälkeen. Ojan keksimä kiltteyskilpailu oli osasyyllisenä, hän nimittäin oli jo hotellissa ilmoittanut, että kumpi kerää vähemmän tuhmuuspisteitä saa häneltä markan (0,74 euroa). Tämä tehosi, ja Ryyni meni innolla vuoteeseen. Me muut jäimme tietysti vielä jalkeille, rupattelimme ylhäällä ym., juniorit tuhlasivat tietysti rahojaan peliautomaatteihin. Sami, Alanne & Kenttä vuokrasivat itselleen hytin, 39 mk/vuode (n. 29 euroa). Kenttä-ressukka maksoi 18 mk lattiapaikasta, tyhmyyttään manasi jälkeenpäin kovasti.

Jussin ja Taajiksen kera kävin yökerhossakin, vaan ei sieltä löytynyt tilaa. Minä sen sijaan istuskelin jonkin aikaa liiton joukkueen pöydässä. Tämän jälkeen etsin pitkän aikaa Jussia ja Taajista, he olivat kerta kaikkiaan kadonneet. Viimein he löytyivät kahvilasta. Oja muuten oli jo ennen puolta yötä mennyt aurinkokannelle nukkumaan makuupussissa. Yhden aikaan me muutkin yritimme nukahtaa. Jussin kanssa yritin nukkua aurinkokannellakin, siis ulkosalla. Lämmintä kyllä oli, mutta Jussin mielestä lattia oli liian likainen. Sain idean, että Ojasta pitäisi ottaa salamavalokuva. Niinpä hain hytistä kamerani + salaman. Kuvausretkelle tulivat myös Jussi, Taajis & Kuhanen. Pari kuvaa otin, joista toivottavasti toinen onnistui. Oja tietysti heräsi.

Oja aurinkokannella yöpymässä:

Kuvauksen jälkeen ryhdyin Jussin kera tavoittelemaan unta eräällä käytäväsohvalla. Taajis meni meidän hyttiin sohvalle nukkumaan. Kyllähän tuota hieman tuli nukutuksi, kolmelta, yökerhon sulkeutuessa, vallitsi vain kova meteli, eikä unesta ollut tietoakaan. Silti nukahdin taas ja heräsin kait puoli viiden aikoihin.

Maihinnousua odottelemassa:

Emme käyneet edes aamiaista syömässä, oltiinhan jo lähellä Hesaa. Sinne saavuttiin Suomen aikaa 9.30, porukka hajosi tietysti saman tien.

Tarina on valmis! 

 

 

 

STARPRING 22-23.2.2020 – raportti

Timo Averjanov voitti eniten otteluvoittoja ottaneen palkinnon

Raportti on nyt valmis. Yleisen osan loppuun lisätty kappale ”1900-2100-pelaajien ikäjakautuma on vinoutunut”.

Nykyään on aika haasteellista järjestää kilpailut talvilomaviikon aikaan. Mutta lopulta ihan mukavasti pelaajia tuli eli 105 pelaajaa ja 184 starttia. Poisjäännit verottivat 10 % starteista eli 19 kpl. Starteissa tuli pudotusta vuoden 2019 STARPRING:iin 16 %. Ikävä juttu tietysti mutta sen vuoksi selvittiin 12 pöydällä eikä jouduttu ottamaan 14 pöytää käyttöön. Se oli helpotus niin itselle kuin varmaan monelle pelaajallekin.

Miesten ja naisten kaksinpeleissä rahapalkinto

Ensimmäistä kertaa pelattiin Starin kisoissa miesten ja naisten kaksinpelit pienin rahapalkinnoin. Molemmissa 100 + 50 euroa. Tuohan se peleihin pientä momenttia, vaikka ei tietenkään mitään osanottorynnistystä aiheuttanutkaan.  Elmo Räsänen ja Pinja Eriksson saivat nimensä ensimmäisenä kuviteltuihin kiertopalkintoihin.

Timo Averjanoville eniten otteluita voittaneen palkinto

Kisoissa jaettiin myös 100 euron erikoispalkinto sille, joka kerää kahden päivän aikana eniten voittoja. Timo Averjanov veti lauantain aamupäivästä alkaen kaulaa muihin ja päätyi tarkistuslaskennan jälkeen peräti 22 voittoon. Hänen peräänsä lähtivät kuitenkin sunnuntaina hyvin kirimään TIP-70:n kolmikko Chonwachirathanin, Kahlos ja Joki, mutta kilpailut päättyivät liian aikaisin heidän kannaltaan.

Voittomääränsä vuoksi Averjanoville tuli tietysti menestystä palkintojenkin muodossa: kaksi ykkössijaa, yksi kakkossija, yksi kolmossijaa.

TIP-70 kilpailujen valtias

TIP-70 oli seurana kilpailujen valtias. Seurasta oli mukana peräti 20 pelaajaa. Menestystäkin tuli upeasti: viisi ykköstilaa, kaksi kakkostilaa ja kahdeksan kolmossijaa. Parasta asiassa oli se, että yhtä kakkossijaa lukuun ottamatta kaikki palkintosijat menivät seuran junioreille. Erinomaista!

Kisoissa hyvä henki

Kilpailut menivät todella hyvässä hengessä. Valitettavasti niin suuret kilpailut ne kuitenkin olivat, ettei millään ollut aikaa rupatella jokaisen kanssa, joka tuli juttelemaan eri aiheista alkaen legendaarisista ja ylevistä ”koska mun matsi tulee” ja ”onko kisat aikataulussa”  -keskusteluista. Yksin kun olin tiskin takana.

Jälleen vähän motkotusta

Usein turha kysyminen aiheuttaa ison viivästyksen kilpailujen etenemisessä.  Nimittäin jos juuri on saanut rakennettua päähän suunnitelman siitä, mitkä tulokset on naputeltava seuraavaksi koneelle, mitkä ovat seuraavaksi pelattavat ottelut ja mitä pitää vastata kolmelle kysymykseensä vastausta odottavalle pelaajalle, turha kysymys voi pasauttaa kaiken pois päästä eikä enää ole aavistustakaan siitä, mitä oli juuri tekemässä.

Jälleen on kerrottava se, että pelaajat eivät saa tulla hakemaan tuomaripöytäkirjaa eikä kyselemään, kuka on tuomari! Sekin pitäisi jokaisen muistaa, että kilpailupalloja ei saa käydä nappaamassa lämmittelyä varten. Kukaanhan ei käy maksamassa lämmittelyssä hajonneesta pallosta täyttä uuden pallon hintaa, palloja unohtuu pöydille ja omaan laukkuun ja joka tapauksessa ne kuluvat. Mistä on tullut käsitys, että muiden omaisuutta saa lainata lupaa kysymättä?

Legendat liikkeellä

Kilpailujen kunniaosanottajina olivat yli 40 vuoden takaiset juniorirankingtähdet Juha Nojonen, Jari Vepsäläinen ja Heikki Heinonen. Menestys jäi Nojosen M-1800-luokan kolmossijaan ja semifinaalin luovutukseen, kun sekä henkiset että fyysiset voimavarat olivat tyhjiin ammennetut. Palkintopokaali koki kuulemma kovia Hämeenlinnassa järjestetyissä ”Poika on tullut kotiin” -juhlissa ja taisi pokaali jäädä sille tielleen eikä löytänyt KuPTS:in palkintokaappiin Savon sydämeen.

Star GP

Hannu Tolvanen ehdotti (kunnia hänelle) Star GP:n järjestämistä eli sitä, että kaikkien Starin kisojen perusteella valittaisiin ja ehkä palkittaisiinkin paras pelaaja  yhteistuloksissa. Tämän ehdotuksen innoittamana laskin tilanteen Star GP:ssä kolmen osakilpailun jälkeen. Luokkavoitosta saa 7 pistettä, toisesta sijasta 4 pistettä, sijoista 3-4 2 pistettä ja sijoista 5-8 1 piste. Jos jatkocupiin on mennyt vain neljä pelaajaa, sijat 5-8 on ratkaistu alkupoolien perusteella. TOP-15 ennen viimeistä kilpailua eli toukokuun STARUMMERIA on tämä:

Pisteille on päässyt yhteensä jo 166 pelaajaa!

1900-2100-pelaajien ikäjakautuma on vinoutunut

1900-2100-pelaajien ikäjakautuma on vinoutunut, kuten tiedämme. Seuravasta kaaviosta näkyy, että 1980-1990-sukupolvet menetettiin aika lailla. 90-luvulla syntyneistä kymmenestä 1900-2100-pelaajasta vain yksi on pelannyt keväällä muualla kuin SM-kilpailuissa tai sarjassa. Toni Pitkänen pelasi Wega Maljassa. TIlanne ei ole parempi 80-luvulla syntyneiden 11 pelaajankaan suhteen.

Raportti on nyt valmis. Tätä kirjoittaessani on tietysti mielessä se, milloin Ruskeasuolla kilpaillaan seuraavan kerran.  😢

M-700

M-700-luokassa oli mukana kahdeksan pelaajaa. Vain neljällä oli ennestään rating ja heistä vain kaksi pääsi poolistaan jatkoon. Poolissa A Nico Jansson nousi 3-2 voittoon Kasper Erosta (601) vastaan oltuaan 0-2-tappiolla. B-poolissa puolestaan German Lehtsaar voitti Natalia Melnikin (661) 3-1.
 
Loppukaaviossa kärkisijoitetut pitivät sentään pintansa, mutta kakkossijoitettu Tommi Kulmala voitti kuitenkin finaalissa ykkössijoitetun Vadim Khrameshkinin 3-1. Hopeasija kuitenkin hyvä saavutus 2010-ikäluokan Vadimilta!
 
Kuvassa vasemmalta kolmanneksi sijoittuneet German Lehtsaar ja Nico Jansson. Sitten kakkonen Vadim Khrameshkin ja luokkavoittaja Tommi Kulmala. Kulmalan seura on LPTS, mutta kaikkien muiden seura on TIP-70.

 

M-800

Poisjääntien jälkeen luokassa oli 11 osallistujaa, jotka jaettiin kolmeen lohkoon. A-poolissa kolmossijoitettu Pietari Paakkinen nousi eräsuhteiden avulla kolmen pelaajan poolissa ykköseksi. Yleensähän eräsuhteiden mukainen järjestys on sama kuin sijoitusjärjestyskin. B-poolissa ratingpisteetön Sami Koivumäki nousi kahden ratingpisteellisen ohi pooliykköseksi. C-poolissa puolestaan Vadim Khrameshkin valtasi eräsuhteilla ykköspaikan kolmossijoitettuna.

Jatkopelit pelattiin improvisoiden kuuden pelaajan yläpoolina ja viiden pelaajan alapoolina, joissa alkupoolien keskinäiset ottelut jäivät voimaan. Ylemmässä poolissa Timo Averjanov jyräsi vakuuttavasti voittoon häviämättä erääkään. Kaksoseksi pelasi Sami Koivumäki, joka alkupoolissa onnistui viemään yhden erän Averjanovilta.

Kuvassa vasemmalta yläpoolissa neljänneksi sijoittunut ja kolmannen palkinnon saaja Raimo Jokitulppo (LPTS), toisen palkinnon ottanut Sami Koivumäki (TIP-70), luokkavoittaja Timo Averjanov (Spinni) ja poolissa kolmanneksi sijoittunut ja toisen kolmannen palkinnon pokannut Pietari Paakkinen (PT Espoo).

M-900

Yhdeksän pelaajaa jaettiin kahteen pooliin (4+5). A-poolissa poolin kakkossijoitettu Elena Badendorf yllätti ykkösen eli Raimo Peurasen 3-0. B-poolissa vastaavasti kakkossijoitettu Timo Averjanov voitti ykkössijoitetun Hannu Grönlundin valtaisan taistelun jälkeen. Grönlund johti erin 2-0, mutta Averjanov voitti viidessä 12-10. Itse asiassa Grönlund ei päässyt poolista jatkoon, koska hän hävisi myös Lauri Kulmalalle 2-3.

B-poolin kaksi parasta kohtasivat sitten myös finaalissa. Siinä Lauri Kulmala käänsi poolissa kärsimänsä 2-3-tappion 3-2-voitoksi Timo Averjanovia vastaan. Viides erä tietysti 12-10 Kulmalalle!

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Timo Averjanov (Spinni), voittaja Lauri Kulmala (LPTS) ja kolmanneksi sijoittunut Elena Badendorf (MBF). Toinen kolmonen Raimo Peuranen (HäKi) ehti lähteä ennen palkintojenjakoa eikä kuvaakaan saatu.

M-1000

Mukavat 15 pelaajaa kilpaili tämän luokan voitosta. Elena Badendorf yllätti jälleen omassa alkulohkossaan ja nappasi ykkössijan kolmossijoitetun paikaltaan. Saman tempun teki Timo Averjanov omassa poolissaan.

Nuutti Lallukka oli kuutossijoitettu mutta hän nappasi jatkokaaviossa kolme voittoa ja luokkavoiton. Finaalissa kaatui Ibrahim Tajuddin 3-2. Tajuddin oli voittanut omassa semifinaalissaan Timo Averjanovin 3-2 (viides 11-9).

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Ibrahim Tajuddin (PT Espoo), luokkavoittaja Nuutti Lallukka (PT Espoo), kolmanneksi sijoittuneet Hannu Grönlund (Atlas) ja Timo Averjanov (Spinni).

 

M-1100

Luokan 14 pelaajaa jaettiin kolmeen lohkoon 4+4+5, vaikka viiden pelaajan poolit haasteellisia ovatkin. Neljän pelaajan A-poolissa Timo Averjanov jyräsi poolin ykköseksi nelossijoitetun paikalta puhtaalla pelillä! Kärkisijoitetut syrjäytettiin kokonaan, kun Valtu Malinen tuli kakkoseksi. Elena Badendorf jatkoi yllätyksiään, kun hän otti C-poolin ykköspaikan, vaikka oli nelossijoitettu.

A- ja B-poolien voittajat Timo Averjanov ja Levente Kadar voittivat semifinaalinsa ja menivät finaaliin. Siinä Averjanov oli 3-0 parempi. Elena Badendorfin taivallus katkesi kvarttaan, jossa hän hävisi Valtu Maliselle.

Kuvassa vasemmlata kolmanneksi sijoittuneet TIP-70:n Suphanat Chonwachirathanin ja Valtu Malinen, luokkavoittaja Timo Averjanov (Spinni) ja kakkonen Levente Kadar (MBF).

M-1200

Tällä kertaa vain 13 pelaajaa lähti tavoittelemaan 1200-luokan ykköspokaalia. Vain yksi neljästä poolissaan ykköseksi sijoitetuista onnistui pitämään sijoituksensa. A-poolissa Suphanat Chonwachirathanin voitti Heli Mäkelän puhtaasti 3-0, B-poolissa Ibrahim Tajuddin Sirpa Kemppisen 3-0 ja D-poolissa Aki Kalander Elias Saarisen 3-1. Kalander ei päässyt poolista jatkoon kuitenkaan vaan ykköspaikan otti Juhani Tevaniemi eräsuhteiden avulla. Ykköspaikkansa onnistui pitämään Vincent Joki.

Jatkokaaviossa Suphanat Chonwachirathanin jatkoi vakuuttavaa menoa ja voitti lopulta finaalissa Heli Mäkelän uudelleen. Nyt 3-1.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Heli Mäkelä (MBF), luokkavoittaja Suphanat Chonwachirathanin (TIP-70) ja kolmansiksi sijoittuneet Vincent Joki (TIP-70) ja Kirsi Riikonen (PT-2000).

M-1300

Ihme tapahtui, ja luokassa oli 20 pelaajaa eli tasan viisi neljän pelaajan poolia.

Sijoituksia pantiin taas uusiksi. A-poolissa kolmossijoitettu Vincent Joki otti ykköspaikan eräsuhteiden laskemisen jälkeen ja ykkössijoitettu Veera Räsänen putosi jatkosta. C-poolissa luokan kolmossijoitettu Tuomas Hella putosi jatkosta, kun Juho Kahlos ja Juhani Tevaniemi pyyhälsivät ohi. D-lohkossa nelossijoitettu Suphanat Chonwachirathanin otti ykköspaikan Katrin Lookelta, joka putosi jatkosta. E-lohkossa tyydyttiin ykkös- ja kakkossijoitettujen paikan vaihtoon, kun Eleonoora Roosioks voitti Kim Woobinin.

Jatkokaaviossa Risto Vesala pudotti kvartassa luokan kakkossijoitetun Jouni Pajusen. Luokka oli kuitenkin TIP-70:n suurta juhlaa, kun Vesala oli ainoa ei-tippiläinen semifinaaleissa. Vincent Joki löi Suphanat Chonwachirathaninin 3-0 finaalissa.

Ensimmäisessä kuvassa TIP-70:n mitalistikolmikko. Vasemmalta toiseksi sijoittunut Suphanat Chonwachirathanin, luokkavoittaja Vincent Joki ja kolmanneksi sijoittunut Juho Kahlos. Toisessa kuvassa toinen kolmonen Risto Vesala (HäKi).

 

M-1400

Tässä luokassa oli 14 pelaajaa, Jälleen kävi niin, että vain kaksi poolinsa ykkössijoitettua nappasi ykköspaikan. Tämä tekivät Terho Hiltunen ja Aaro Mäkelä. B-poolissa sen sijaan kolmossijoitettu Juho Kahlos purjehti poolivoittoon 150 ja 200 korkeammmalla olevien pelaajien kustannuksella. C-poolissa Vincent Joki teki tasan samanlaisen tempun.

Luokan kakkossijoitettu mutta Juho Kahloksen poolinsa kakkoseksi pudottama Markku Nuutinen jyräsi silti finaaliin. Siellä oli vastassa – tietysti Juho Kahlos, joka voitti jälleen 3-0.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Markku Nuutinen (Stara), luokkavoittaja Juho Kahlos (TIP-70) ja kolmannen palkinnon ottanut Aaro Mäkelä (PT Espoo).

Toinen kolmonen Pauli Hellberg (TIP-70) sai palkintonsa ennen palkintojenjakoa.

M-1500

Luokka keräsi 14 osallistujaa. Jälleen tapahtui niin, että kahdessa poolissa poolin ykkössijoitettu onnistui pitämään sijoituksensa mutta kahdessa ei. Mikko Kouki ja Richard Brander pitivät sijoituksensa, mutta Pertti Kainulainen putosi kakkoseksi, kun Tuomas Hella tuli kolmossijoitetun paikalta ja meni ohi. Terho Hiltunen puolestaan putosi kolmanneksi ja nelossijoitettu Juho Kahlos raivasi tieltään yhteensä noin 530 ratingpistettä vallatessaan ykkössijan.

Jatkokaaviossa Kim Woobin yllätti luokan ykkössijoitetun Mikko Koukin 3-2. Pooliyllättäjä Juho Kahlos eteni semifinaaleihin pudottamalla Pertti Kainulaisen 3-2. Semifinaaleissa nähtiin hurja ja vähän tunteikaskin seurakavereiden ottelu, kun Woobin Kim voitti Juho Kahloksen 3-2 oltuaan erissä 1-2 alla. Finaalissa Kim jatkoi vahvaa peliä ja voitti Richard Branderin 3-1.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Richard Brander (BK), luokkavoittaja Woobin Kim (TIP-70) ja kolmanneksi sijoittunut Juho Kahlos (TIP-70).

Tuomas Hella (NuPS) sai kolmannen palkintonsa jo ennen palkintojenjakoa.

M-1600

Monen poisjääntien jälkeen mukana oli vain 16 pelaajaa. Vain pari yllätystä tapahtui pooleissa, kun Janne Viljamaa nousi kolmanneksi sijoitettuna poolivoittoon.

Jatkokaaviossa Kai Hartzell yllätti semifinaalissa luokan ykkössijoitetun Hannu Tolvasen. Toisessa puoliskossa luokan kymmenenneksi sijoitettu Valtteri Taive teki väkevää jälkeä. 16:n joukossa hän joutui kuitenkin vääntämään tosissaan Janne Viljamaan kanssa: viides 12-10. Finaalissa Taive kaatoi Kai Hartzellin selvästi 3-0.

Vasemmalta luokkavoittaja Valtteri Taive (TIP-70) ja toiseksi sijoittunut Kai Hartzell (Wega).

Kolmanneksi sijoittunut Hannu Tolvanen (Stara) sai palkintonsa jo aiemmin.

Myös Jarmo Itkonen (LrTU) haki palkintonsa ennen palkintojenjakoa.

M-1700

18 pelaajaa tuli sunnuntaiaamuksi taistelemaan tämän luokan arvosijoista. Merkittävin yllätys pooleissa oli Mikko Koukin nousu pooliykköseksi kolmossijoitettuna.

Jatkokaaviossa koettiin melkoinen yllätys, kun Pertti Kainulainen pudotti kvartassa ykkössijoitetun Hannu Löppösen 3-0. Hannu Tolvanen ja Peter Eriksson kävivät pitkän taistelun kvartassa. Ottelu viidennessä 13-11 Tolvaselle. Kimmo Pohjonen hävisi vielä poolissa Mikko Koukille, mutta nyt hän meni kolmen voiton turvin finaaliin, jossa hän kuitenkin hävisi luokkavoittoon ilman erätappioita hönkineen Wegan uuden lupauksen Jukka Heinosen.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Kimmo Pohjonen (Stara), luokkavoittaja Jukka Heinonen (Wega) ja kolmanneksi sijoittunut Pertti Kainulainen (PT Espoo).

Hannu Tolvanen (Stara) haki kolmannen palkintonsa ennen palkintojenjakoa.

M-1800

Alunperin paljon isompi luokka kutistui poisjääntien (hyvät syyt!) jälkeen 15 pelaajan luokaksi.

Poolissa B pelasi kaksi 70-luvun juniorirankingpelaajaa eli Juha Nojonen (Star aikanaan) ja Heikki Heinonen (Lahden Kaleva aikanaan). Poolivoiton vei kuitenkin Måns Paul, joka voitti Nojosen 3-0. Heinosen kohtaloksi jäi tyytyminen neljänteen sijaan.

Kolmas 70-luvun junioritähti Jari Vepsäläinen (aikanaankin KuPTS) ei onnistunut voittoja ottamaan. Pooliykköseksi kolmossijoitetun paikalta noussut 11-vuotias Lassi Lehtola joutui kuitenkin koville häntä vastaan ja oli jo 1-2 tappiolla erissä mutta voitti viidennessä 12-10.

Jatkokaaviossa Nojonen voitti Hannu Tolvasen, mutta sitten hän antoi kaikkensa antaneena wo:n semifinaalissa Jari Homaselle. Lassi Lehtolan taival katkesi Kimmo Pohjoseen kvartassa. Pohjonen meni finaaliin asti, jossa Jari Homanen oli ylivoimainen 3-0.

Palkintojenjakokuvassa vasemmalta kakkonen Kimmo Pohjonen (Stara), luokkavoittaja Jari Homanen (PT-2000) ja kolmanneksi sijoittunut Måns Paul (PT Espoo).

Kuvassa oikealla toisen kolmannen palkinnon ottanut Juha Nojonen ja Jari Vepsäläinen (molemmat KuPTS).

M-2100
 
Luokkaan ilmoittautui valitettavasti vain viisi pelaajaa. Tarvitsemme kipeästi uusia nuoria 1900-2100-pelaajia!
 
Mukaan lähteneet pelaajat pelasivat kuitenkin mukavan viiden pelaajan poolin. Sen huiken ottelu oli epäilemättä Leonid Pullisen voitto Måns Paulista 3-2 (-12,9,-10,9,11).
 
Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Vesa Lappi (Wega), luokkavoittaja Andrei Räisänen (MBF), kolmannen sijan ottanut Leonid Pullinen (LPTS) na neljänneksi tullut mutta kolmospalkinnon saanut Ildiko Kadar (MBF).

 

NK

Naisten kaksinpelin setelitukkuja lähti tavoittelemaan viisi pelaajaa, joten luokka pelattiin yhtenä poolina. Pinja Erikssonilla oli selkeästi paras rating ja hän myös ykköspaikan vei puhtaalla pelillä, vaikka äärimmäisen koville joutuikin poolin finaaliottelussa Ildiko Kadaria vastaan. Viides erä 11-9!

Kuvassa vasemmalta luokkavoittaja Pinja Eriksson (MBF). toiseksi tullut Ildiko Kadar (MBF) ja kolmannen sijan poolissa ottanut ja kolmannen palkinnon saaja Katrin Looke (PT Espoo), neljännen sijan poolissa ottanut ja myös kolmannen palkinnon saanut Eleonoora Roosioks (PT Espoo).

MK
 
Poisjäännit kutistivat myös miesten kaksinpeliä, mutta lopulta sentään seitsemän pelaajaa lähti taistelemaan palkinnoista. Ikävästi poolit olivat 3+4 viime hetken peruutuksen jälkeen. Poolien ainoa yllätys oli Leonid Pullisen 3-1-voitto Pinja Erikssonista. Pullinen jatkoi hyviä pelejään semifinaalissa, jossa hän voitti Andrei Räisäsen 3-2. Elmo Räsänen oli kuitenkin hänelle finaalissakin liian paha poolissa kärsityn tappion tapaan. Nyt tuli sentään erä: 1-3.
Kuvassa vasemmalta kolmannen palkinnon ottaneet Tomi Penttilä (HIK Pingis) ja Andrei Räisänen (MBF), luokkavoittaja Elmo Räsänen (HIK Pingis) ja toiseksi sijoittunut Leonid Pullinen (LPTS).