Kaikki kirjoittajan Esko Heikkinen artikkelit

BC-SM:n tilannekatsaus – tarkista omat tietosi nopeasti!

Kisoihin tuli määräajassa ilmoittautumisia melko paljon, eli

B-NP  28 paria
C-NP 27 paria
MK-B 58 pelaajaa
MK-C 52 pelaajaa
Tarkista oma tilanteesi ja kerro huomiseen perjantaihin klo 12 mennessä, jos tilanteesi on muuttunut (esko@pingiskeskus.fi). Jälki-ilmoittautumisia ei oteta.
Pienen mietinnän jälkeen järjestäjä on päättänyt ottaa mukaan kaikki ilmoittautuneet. Se vaatii hieman erikoisjärjestelyjä, mutta onnistuu. Palaamme tarkemman informaation kanssa, kun arvonnat on tehty, todennäköisesti sunnuntaina 27.9.

Todettakoon lisäksi, että kilpailuvaliokunta on arvioinut David Ahosen aloitusratingin uudestaan ja nykylukemista huolimatta hän saa osallistua C-luokkaan.

Tiedotusterveisiä: Sonjalle kansainväliset jatkopestit

Euroopan Pöytätennisunioni ETTU kokoontui vuosikokoukseensa virtuaalisesti keskiviikkona. Runsaan neljän tunnin tapaaminen sujui pääosin hyvin, mutta pieniä teknisiä haasteita toki oli. Aloitus mm. myöhästyi puolisen tuntia. Asiat kahlattiin kuitenkin läpi, 51 maan voimin. Lisäksi kolme osanottajamaata oli mukana valtakirjalla.

Pientä haikeuttakin oli ilmassa, sillä ETTU:ta kahdeksan vuotta johtanut hollantilainen Ronald Kramer sai pitää viimeisen kokouksensa (vain) sähköisesti. Nyt jäi face to face -heipat sanomatta. Hollantilainen oli ilmoittanut jo etukäteen, että ei jatka. Mutta eipä olisi tainnut olla paljon kannatustakaan. Siitä kielii todella pieni äänisaalis ITTF:n Board of Directors -vaalissa, jonne ex-puheenjohtajalla ei ollut mitään asiaa.

ITTF:n (vaalikampanjaa käyvä) puheenjohtaja Thomas Weikert pääsi sanomaan tervehdyksensä, jossa sisältöä oli aika vähän. Kaikesta kuitenkin aistii, että ITTF:n tulevasta puheenjohtajuudesta otellaan nyt isoin panoksin.

Virtuaalikokouksessa oli kokonaan erillinen äänestystekniikka. Ääntenlaskijat tulivat maista, joilla ei omia vaaleissa omia ehdokkaita. Pelkkä äänestyksenhallinta näytti vaativan kolmen tekniikkaherran kokoaikaisen työpanoksen, joten ei se ihan yksinkertaista ollut. Suomea edusti allekirjoittaneen kanssa toiminnanjohtaja Mika Räsänen. Sonja Grefberg kokousti muun ”vanhan” ETTU:n hallituksen kanssa Luxemburgista. Ja loppu hyvin kaikki hyvin: erittäin tiukkojen tilanteiden jälkeen Sonja pääsi kaikkialle, minne halusikin. Tästä lisää vähän myöhemmin.

Edellisen Budapestin 2019 kokouksen pöytäkirja käytiin läpi lyhyesti, kuten myös eri napahenkilöiden ja komiteoiden raportit. Siinä ei nokka kauan tuhissut. Eikä paljon kauemmin mennyt siinäkään, kun järjestön (myös nyt vetäytynyt) talouspuolen varapresidentti Dorte Darfelt esitteli vuoden 2019 talousluvut. Noin miljoonan ”liikevaihdolla” tehtiin 70 000 euron plusmerkkinen tulos. Markkinoinnissa kuulemma säästettiin paljon. Hallitus sai vastuuvapauden, vaikka tilintarkastajalla oli paljon terveisiä sen suhteen, kuinka budjetit pitäisi rakentaa ja luvut esittää.

Sääntömuutoksiakin hyväksyttiin pari, lähinnä teknisiä uudistuksia joissakin ETTU:n alaisissa kisoissa. Jäsenmaiden jäsenmaksu pidettiin edelleen 350 eurossa. Ensi vuoden budjetti on noin 600 000 € eli selvästi pienempi kuin tälle vuodelle (800 000 €). Sitä ei virallisesti vahvistettu, koska vanha johto halusi jättää asian uudelle kokoonpanolle. Se aiheutti närää ainakin saksalaisissa. Asiaa varten kootaan nyt ylimääräinen vuosikokous.

Lounastauon jälkeen aloitettiin kaikkien odottamat vaalit. Alku oli helppoa, sillä venäläisestä Igor Levitinistä leivottiin uusi presidentti lähes yksimielisesti, neljän vuoden pestiin. Kaksi vastustavaa ääntäkin toki löytyi. Sitten nähtiin hiukan erikoinen episodi, kun kokouksen puheenjohtaja vaihtui lennossa Kramerista Levitiniin. Tämä puhuu vain venäjää, joten simultaanitulkkausta tarvittiin.

ETTU:n virallisen kakkosmiehen eli Deputy presidentin valinta oli edelleen helppoa, sillä Pedro Moura oli ainoa ehdokas. Kolme vastaääntä kuitenkin portugalilaisellekin.  Englannin liiton puheenjohtaja Sandra Deaton löi ”talousvarapresidentin” vaalissa Unkarin kollegansa Roland Natranin selvästi.

Näin päästiin meitä kiinnostaviin asioihin. Vice president -vaaleissa, joita tuttavallisemmin kutsuisin hallituksen jäseniksi, viisi valittua olivat äänijärjestyksessä Saksan Heike Ahlert, Valko-Venäjän Vladimir Samsonov, Suomen Sonja Grefberg, Latvian Ina Jozepsone ja Ranskan Miguel Vicens. Sonjalle siis ensimmäinen etappivoitto ja vielä aika kirkkaasti.

Tätä seurasi ITTF:n eurooppalaisten Board of Directors -jäsenten valinta. Paikkoja oli seitsemän. Suomeksi puhuisin tässä yhteydessä valtuustosta. Säännöt ovat sellaiset, että läpi mennäkseen kandidaatin on saatava 50 % annetuista äänistä. Jos näin ei käy, vähiten ääniä saanut jää aina seuraavalla kierroksella pois. Jälkimmäisestäkin äänestetään, jos äänet ovat tasan.

Sonja oli ensimmäisen kierroksen kuudes, mutta äänisaalis jäi alle 50 prosentin. Näin vaali hänen osallaaan jatkui. Suoraan sisään menivät äänijärjestyksessä Ruotsin Jörgen Persson, Ranskan Claude Bergeret, Romanian Cristinel Romanescu, Puolan Lucjan Blaszczyk ja Saksan Heike Ahlert. Voi hyvin huomata, että entinen huippupelaajan positio on käypää valuuttaa näissä systeemeissä.

Mainitun viisikon poistuttua Sonja oli koko ajan kärkiporukassa, mutta ei saanut millään kasaan 50 % äänisaalista. Serbian Aleksandar Karakasevic selvisi tästä testistä ensimmäisenä, joten jaossa oli enää yksi paikka. Lopulta tarvittiin peräti 11 äänestystä, ennen kuin Sonja viimeisessä vaalissa ylitti 50 % ja kukisti samalla viimeisen vastaehdokkaansa, kreikkalaisen Emmanuel Kolibadisin. Paljon tiukemmaksi ei tämä vaali voi mennä!

Romania esitteli vielä ensi vuoden syksyn joukkueiden EM-kisojen isäntäkaupunkiaan Cluj-Napocaa, ”Romanian Tamperetta”. Saksalaiset kertoivat, että aikovat anoa vuoden 2023 MM-kisoja Düsseldorfiin. Nämä asiat kuitattiin kuitenkin aika pienellä, sillä kaikki kiinnostus tuntui purkautuneen henkilövaaleihin.

Suomalaisista Asko Rasinen on lisäksi ehdolla ETTU:n tuomari- ja sääntökomiteaan. Näitä asioita ei kuitenkaan ratkaista yleiskokouksessa, joten tätä kirjoitettaessa Askon ”kohtalo” ei vielä ole selvillä. Ei taida olla ihan edes huomispäivän asia tämä.

Onnittelut Sonjalle. Aika paljon hänelle löytyy kannatusta Euroopasta!

Tiedotusterveisiä

Pohjois-Euroopan Pöytätennisunuioni NETU järjesti ylimääräisen etäkokouksen keskiviikkoiltana. Suomesta siihen osallistuivat allekirjoittaneen lisäksi Sonja ja Mika.

Tekniikka ei oikein pelannut ja muutenkin kokous oli kovin sekava. Jotakin sentään saatiin puhuttua ja selville. Suomen kannalta oleellinen tieto oli se, että järjestettäväkemme myönnetut Veteraanien 2022 NETU-mestaruuskilpailut sirtyvät kahdella vuodella eteenpäin vuodeksi 2024. “Suomen vuoron” otti Latvia, joka joutui perumaan tämän vuoden keväälle suunnitellut kisansa.

Samoin kävi Liettualle yleisen NETU-kisan kanssa, mutta se haluaa kokeilla onneaan uudestaan heti ensi vuonna. Se tarkoittaa sitä, että näitä kisoja pelataan nyt perättäisinä vuosina, sillä vuonna 2022 kisat pelataan Virossa. Junnukisat pelataan 2021 Islannissa ja 2022 Virossa. Tämä kaikki tietysti sillä edellytyksellä, että korona jotenkin taittuu.

NETU:n yleinen rooli puhutti, sillä tätänykyä järjestö on kohtalainen paperitiikeri. Nyt kuitenkin suunnitellaan mm. yhteisleirejä, joihin vielä yhdistettäisiin valmentajakoulutusta. Kun Suomen ja Viron naisten yhteisliiga nousi esille, muut maat olivat sitä mieltä, että koko NETU.n alueella olisi syytä panostaa tyttöpingikseen. Ruotsalaiset tarjosivat Mikael Anderssonia työryhmävetäjäksi. Uusi kokous on jo lokakuussa, joten voi hyvin olla, että hanke jollakin tapaa toteutuukin. Me Suomessa olemme sitä mieltä, että ylipäätään NETU.n pitäisi olla huolissa kaikkein pienimmistä pingismaista, joilla ei juurikaan tällä hetkellä ole mahdollisuuksia kansainvälisiin otteluihin. Sonja kertoi, että ETTU:ssakin on suunniteltu alueellista kilpailutoimintaa.

Kokouksessa puhuttiin myös äänestyskäyttäytymisestä tulevissa ETTU:n ja ITTF:n vaaleissa. Siitä ei kuitenkaan päästy oikein mihinkään. Syy tähän on se, että niin Suomella, Ruotsilla, Norjalla, Tanskalla kuin Latviallakin on omia ehdokkaitaan eri tehtäviin kyseisissä järjestöissä. Kaikki eivät tule valituiksi, se on selvä. Tähän kokoukseen osallistuivat sekä Tanskan Peter Sundbaek että Latvian Ina Jozepsone, jotka molemmat kisaavat täysin samoista paikoista Sonjan kanssa. On aika epätodennäköistä, että NETU-maat saisivat esimerkiksi ETTU:n viidestä jaossa olevasta hallituspaikasta kolme. Jokainen ehdokas pääsi kuitenkin esittelemään ajatuksiaan.

Ruotsin puheenjohtaja Petra Sörling kertoi ITTF:n tilanteesta, onhan hän myös sen järjestön taloudesta vastaava varapresidentti. Ei ole kuulemma hauskaa nyt, kun rahaa menee paljon enemmän kuin tulee. Kilpailu- ja TV-tuloja ei ole, mutta ison henkilöstön palkat juoksevat. Nämä ovatkin joutuneet tinkimään palkoistaan. Petra kertoi myös, että ITTF suunnittelee “kuplassa” pelattavia huippujen kisoja (Aasiassa), joissa siis valikoidun väen testit ja karanteenit olisivat arkipäivää.

Lopuksi käytiin lyhyt kierros koronan aiheuttamasta tilanteesta. Kävi ilmi, että kaikki maat aikovat Suomen tapaan aloittaa kautensa normaalisti, vaikka maakohtaisesti henkilömäärärajoitukset ovatkin hiukan erilaisia vaihdellen lukemissa 50,200 ja 500.

Sekava kokous, joka kärsi aika lailla siksi, että puheenjohtaja Sundbaekin kokouslinja oli teknisesti kaikkein heikoin. On selvää, että tilanteet alkavat rauhoittua, kun ETTU ja ITTF ovat puheenjohtaja- ja muut henkilövaalinsa syksyn aikana käyneet. Me saamme miettiä,, kuinka parhaiten voimme tukea Sonjan kampanjointia ja valituksi tulemista.

Tiedotusterveisiä

Liittohallitus kokoontui keskiviikkona. Asioita tuntuu riittävän, vaikka koronavarjo koko ajan yllä leijuukin.

Sonja aloitti katsausosion ennen siirtymistään ETTU:n kokoukseen. Hän kertoi, että Puola ehdottaa EM-kisojen uudeksi ajankohdaksi toukokuuta 2021. Asiaa hankaloittaa se, että tällä tietoa kansainvälinen kalenteri alkaa olla tuskaisen täynnä. Ja voi hyvin olla, että ETTU:ssa päätös siirretään ensi kuussa valittavan uuden johdon käsiin. Ensi kuun vaaleja ajatellen eri maiden lajiliitoilta alkaa saapua ”kannatuspyyntöjä” omille ehdokkailleen. Mekin varmaan teemme sellaisen Sonjalle.

Hannu Sihvo kertoi, että sitten viime kokouksen parapelaajille on takana kaksi onnistunutta leiriä. Kimmo Jokinen ollut mukana lähinnä Aaro Mäkelän taustavoimissa ja Iivari Hartikainen puolestaan Timo Natusen vuoksi. Hienoa molemmat pingismiehet ja etenkin parapingislegendamme Kimppi! Para-SM pelataan syyskuussa ja Aino Tapola on hoitanut järjestelyjä mallikkaasti.

Mika Räsänen raportoi, että valmennusvaliokunnassa on ollut keskustelua netissä käytävistä valmennusiltamista, ”Junnutopin” yhteydessä pidetään valmentajakoulutuspäivä. Yleisemmin pyrkimyksenä on saada valmentajat keskustelemaan keskenään enemmän.

Huippu-urheiluvaliokunnan puolelta Mika kertoi istuneensa palaveri OK:n huippu-urheiluyksikön kanssa. Suunnitelmia odotetaan, mutta niitä on hankala tehdä, kun kansainvälistä kalenteria ei ole olemassa. Me puolestamme odotamme, että saisimme OK:lta ns. NOV- eli nuorten olympiavalmentajatuen.

Oulun junasta palaveriin osallistunut Taneli Keinonen kertoi, että seuravaliokunnassa Henri Pelkonen työstää seurakoulutusasiaa verkossa. Seurapäivää on suunniteltu syyskuuksi (25.9 perjantai-ilta). Myös uutta nappulahanketta (2007 tai sen jälkeen syntyneet) käynnistellään alueellisesti. Pelaajat kutsutaan tapahtumiin henkilökohtaisesti. Päätimme myös uusia viime kaudella lanseeratun lisenssikilpailun entisillä reunaehdoilla.

Kimmo Pihkalan viestin mukaan IT-valiokunnassa on saatu korjailla palvelinpäivityksen ”tuotoksia”, kun mm. pankkiyhteyskäytävä vaihtui. Kisojen tuloksien syötössä ja sarjajärjestelmässä vielä avoimia asioita, mutta lisenssimaksuasioiden pitäisi nyt olla kunnossa. Vanhat lehdet vielä syöttämättä, skannaukset on kuitenkin tehty. Eli ovat tulossa!

Jyrki Nummenmaa lisäsi kilpailunveto-ohjelman puolelta, että tavoitteena on tuloksien tallennus reaaliaikaisena, mikä mahdollistaisi kisojen seuraamisen aivan uudella tavalla. Toinen tavoite on, että kisojen ilmoittautumiset tapahtuisivat liiton sivujen kautta. Arvonnat tapahtuisivat samassa paikassa ja siirtyisivät suoraan ottelutietokantaan. Tekeminen on päällä, sanoi Jyrki. Valmista odotamme kieli pitkällä.

Veteraaniasioista tiedämme, että TOP-8 pelataan ensi viikonloppuna 60-, 70- ja 80-vuotiaissa miehissä. Naistenkin kiinnostusta on kyselty, mutta toistaiseksi halukkaiden määrä ei riitä tämän kisan toteutumiseen.

Teemu Oinas totesi kilpailuvaliokunnan puolelta, että Juha Julmala on tullut mukaan valiokunnan toimintaan. Kilpailukalenteri ja koronaohjeistus on julkaistu liiton sivuilla ja kolmosdivisioonan lohkojaot on tehty. Neloseen ja vitoseen saa ilmoittautua elokuun loppuun asti. Ulkomaalaisten osallistuminen sarjapeleihin voi olla melko haasteellista. Noudatamme kulloinkin voimassa olevia viranomaisten suosituksia tarkasti, mutta asia on silti hankala. Korostamme seurojen vastuuta asiassa. Epäselvissä tapauksissa kannattaa ottaa etukäteen yhteys turnausjärjestäjään. Kauden ensimmäiset kilpailukutsut on julkaistu. Jos tapahtumassa on enemmän kuin 50 henkilöä, hygienian ja etäisyyksien suhteen vaaditaan enemmän etukäteissuunnittelua.

Sääntö- ja työvaliokunnassa on ollut melko hiljaista sitten viime kokouksen. Jälkimmäisen osalta näyttää kuitenkin siltä, että pikkuhiljaa saamme kaikki Ruskeasuon pöydät uusittua. Puheenjohtaja on lisäksi konsultoinut Lauri Tarastia liiton mahdollisiin sääntömuutoksiin liittyen.

Liiton taloustilanteesta totesimme, että vuodet eivät ole veljeksiä! Vertailu viime vuoteen ei nyt ole relevanttia. Tulevat lisenssi- ja sarjamaksut ovat joka tapauksessa tärkeitä, joten kausi on saatava käyntiin. Ja syksyn liittokokous käsittelee ensi vuoden budjetin ihan koronatilanteesta riippumatta. Sen valmistelu on liittohallituksen tehtävä.

Kauden avaamiseen liittyy sekin, että koulumaailma on koko lailla kiinni. Sen vuoksi tai ansiosta Tanelin ja Mattiaksen työtä myydään seurojen harjoituksiin. Samalla otamme Samuli Soinetta mukaan liiton valmennustoimintaan. Mailapelihankkeella on haasteita silläkin, samasta syystä.

Oman koti-EM-karsinnan tilanne on vielä avoin, mutta jotenkin alkaa tuntua, että koko tapahtuman peruuntuminen on yhä todennäköisempää. Tilanne elää koko ajan. Samat sanat koskevat myös Finlandia Openia. Sitä koskevaa päätöstä voimme pitkittää vielä ehkä kuukauden verran.

Päätoimittaja Räsänen totesi, että lehteen 3/20 ei vielä ole juttuja tarjolla paljonkaan. Nyt kannattaa tarjota tarinoita, sillä tilaa on! Dead line on perjantaina 18. syyskuuta.

Nykyiset ulkomaalaissääntömme ovat aika monimutkaisia. Todettakoon selvyydeksi, että vaikka ulkomaalaispelaajia saa nyt ilmoittaa alasarjoihin myöhemmin, nämä eivät silti saa pelata ”kolmea peliä ylempänä” ykkösessä ja mestaruussarjassa. Ylimpiä sarjoja koskee sääntö, että ulkomaalaiset pitää olla ilmoitettu 31.8 mennessä.

Liittokokouksen suhteen päätimme, että järjestämme sunnuntaina 11. lokakuuta ylimääräisen liittokokouksen, jossa on esillä vain yksi asia eli etäosallistuminen mahdollistaminen (josta siis päätetään vain ”fyysisten läsnäolijoiden” voimin). Samalla esitämme, että valtakirjaedustamisesta luovutaan. Asiasta tulee piakkoin lisätietoja liiton sivuille. Jos ylimääräinen liittokokous hyväksyy esityksen, syksyn varsinaiseen liittokokoukseen voi osallistua myös etäyhteydellä.

Vielä myönsimme Martti Autiolle mandaatin hoitaa liiton puolesta sääntömuutosasiaa: tulemme esittämään, että Pariisin paralympiakisoissa 2024 on oma sarjansa naisten ykkösluokalle. Tällä hetkellähän naisilla on vain yhdistetty 1-2 luokka. Esko Heikkinen ja Mika Räsänen edustavat puolestaan SPTL:a syyskuussa järjestettävissä NETU;n, ETTU:n ja ITTF:n kokouksissa.

Liittohallitus kokoontuu seuraavan kerran 30. syyskuuta.

Tiedotusterveisiä

Liittohallitus kokoontui pienen kesätauon jälkeen tiistaina. Toiminnanjohtaja ja puheenjohtaja istuivat Pitäjänmäen (todella hiljaisessa) Sporttitalossa, muut etäyhteyksien päässä. Pääteemaksi nousi ”koronaepävarmuus”, sillä melkein jokaiseen keskusteltavaan asiaan sisältyi huomattavia epävarmuustekijöitä. Mutta näillä mennään ja linjauksia tehdään parhaan kulloinkin käytettävissä olevan tiedon varassa.

Perinteiseen tapaan alku otettiin valiokuntakatsauksesta. Paravaliokunnan Hannu Sihvo kertoi, että Aino Tapola, Aaro Mäkelä ja Timo Natunen ovat kesän aikana harjoitelleet hyvin ja että treenit jatkuvat edelleen, kun sunnuntaina alkaa taas leiri Pajulahdessa. Loppuvuoden kansainväliset parakilpailut on peruttu ja päätähtäin on huhtikuulle suunnitelluissa olympiakarsinnoissa.

Mika Räsänen ja Sonja Grefberg raportoivat Huippu-urheiluvaliokunnan asioista. JEM ja NETU-kisat jouduttiin valitettavasti peruuttamaan, mutta senioreiden EM on edelleen tarkoitus järjestää Puolassa syyskuussa. Maajoukkueleiri Pajulahdessa onnistui hyvin ja suunnitelmissa on junioreiden ystävyysmaaottelu Viron ja mahdollisesti myös Latvian kanssa.

Mika jatkoi seuravaliokunnan puolesta, että Oulun uudessa hallissa pyörii leiri parhaillaan. Kesällä oli leiri myös Kisakalliossa. Toiveissa on, että koronatilanne mahdollistaa syksylle suunnitellut kenttäpäällikö Keinosen koulukäynnit. Sama toive koskee kovasti myös mailapelihanketta. Totesimme vielä, että fuusioiden myötä Jyväskylään on syntynyt uusi seura eli PT Jyväskylä. Onnittelut vanhaan opiskelukaupunkiin!

Veteraanivaliokunnan asioista ei kokouksessa ollut paljon tietoa, mutta sen totesimme, että Veteraani-SM on siirtymässä perinteiseltä paikaltaan tammikuun lopulla kilpailukalenterissa eteenpäin. Tämä johtuu siitä, että Euroopan liitto esittää kansallisten mestaruuskilpailujen pelaamista tammikuussa. Ja se taas johtuu siitä, että Kansainvälinen liitto on siirtämässä (vuoden 2020) MM-kisoja maaliskuulle, jossa SM perinteisesti on pelattu.

Sääntövaliokunnan Kimmo Arenius totesi, että säännöt löytyvät nyt päivitettynä liiton sivuilta. Iloitsimme siitä, että meillä on kaksi uutta kansainvälistä tuomaria, kuten Asko Rasisen ansiokkaasta jutusta viime Pingislehdessä käy ilmi. Hallituksen onnittelut vielä jälkikäteen Janne Annuselle ja Sami Pyykölle.

Mika totesi, että Valmennusvaliokunnassa on muutamia slack-keskusteluja lukuun ottamatta ollut melko hiljaista, vaikka valmennustoiminta toki pyörii koko ajan. Kimmo Pihkala raportoi IT-valiokunnan puolesta, että PT Welhon edistyminen on edennyt ainakin suunnitteludokumenttien verran, ja että sarjasääntöjen muutokset saadaan liiton sivuille heinä-/elokuun aikana. Palvelinpäivitys on aiheuttanut jonkin verran haasteita.

Työvaliokunta piti kokouksen juuri hallituksen kokouksen alla ja keskusteli pitkään kauden avaamisesta, etäosallistumisesta sääntömääräisiin kokouksiin sekä henkilöstön työtilanteista. Edellisistä tuonnempana lisää. Stigan kanssa on neuvoteltu ja nyt tuntuu siltä, että Ruskeasuolle saadaan uudet pöydät ensi kuussa. Mäkelän perhe on Espoon kesäsetelivoimin tehnyt ison työn ja piakkoin liiton sivuille ilmestyvät sekä nykypäivään päivitetyt tilastot että kaikki Suomessa kautta historian ilmestyneet pöytätennislehdet, harvinaiset Smash ja Tennis&Pöytätennis mukaan lukien! Lisäksi puheenjohtaja osallistui Olympiakomitean kevätkokoukseen ja on keskustellut Urheiluopistosäätiön kanssa saamamme avustuksen käyttötarkoituksen muuttamisesta: kun parakisaa ei voitu järjestää, saatu raha käytetään leiritoimintaan Pajulahdessa.

Kilpailuvaliokunnan Teemu Oinas kertoi, että tällä kertaa jokaiselle SM-kisalle on vain yksi hakija: MBF järjestää Joukkue-SM:n ja 13-15 SM:n, PT 75 henkilökohtaisen SM:n, Wega Veteraani-SM:n ja PTS-60 Veteraanien joukkue-SM:n, PeTo DE-SM:n, KoKa BC-SM:n ja MBF keväältä siirtyneen 17- ja Nappulaliiga-SM:n.  Kevään 17-/12-kisaan ei vielä ole hakijaa. Alustava kilpailukalenteri on julkaistu, mutta se elänee vähän vielä. Ainakin BC-SM:n ajankohta siirtyy viikolla alkuperäisestä. Sarjaohjelmissa kaikki turnauspäivät eivät vielä ole varmoja, mutta joukkueet ylimmillä sarjatasoilla on varmistettu. Sarja- kilpailukausi pyritään aloittamaan suunnitellusti viranomaisten ohjeita sekä varovaisuutta ja liiton omia ohjeita noudattaen. Sarjajaosto hoitaa sarjoja koskevat asiat. Kolmosdivari on vielä vähän kesken. Muistutettakoon, että vanhalla lisenssillä saa pelata syyskuun loppuun saakka.

Kansainvälisistä asioista Sonja Grefberg kertoi, että venäläinen Igor Levitin haluaa ETTU:n puheenjohtajaksi ja on kysellyt Suomenkin tukea. Ainakin Portugalin Pedro Moura on tarjolla kakkosmieheksi, minkä lisäksi hallitukseen on Sonjan ohella paljon ehdokkaita. Näiden ”asettamisaika” päättyy tulevana lauantaina, jonka jälkeen tiedetään enemmän. Kansainvälisessä liitossa uusi World Table Tennis (WTT) on ”kova juttu” ja aiheuttaa paljon polemiikkia. Euroopassa ei näillä näkymin tule olemaan yhtään korkeimman tason kisaa. ITTF:lle valitaan uusi presidentti etäkokouksessa 28. syyskuuta, joten tilanne siellä on aika jännittynyt.

Huolellisien valiokuntakatsauksien jälkeen hallitus jatkoi muilla asioilla todeten, että jos EM Varsovassa syyskuussa todella järjestetään, huippu-urheiluvaliokunta valitsee Suomen edustajat. Koronatilanne Euroopassa on ainakin paikoin heikentymässä, joten nähtäväksi jää, voidaanko kisat pelata.

Esillä oli myös suunnitelma yhteisestä Naisten liigasta Viron kanssa. Virossa asia ylitti valtakunnallisen uutiskynnyksenkin. Alun perin ajatus ei kuitenkaan ole virolaisten vaan Jarmo Siekkisen, joka on ollut aktiivinen asiassa molemmissa maissa. Suunnitelmissa on kahdeksan joukkueen sarja, joista 3-4 olisi Suomesta. Pelaaja voisi edustaa eri seuraa kuin mihin hänellä Suomessa on kilpailulisenssi, Aikaa menisi yksi viikonloppu syksyllä Virossa ja yksi keväällä Suomessa ja maiden sisäiset ottelut pelattaisiin erikseen.

Olemme edelleen sen tiedon varassa, että miesten ja naisten EM-karsinta pelataan Ruskeasuolla 17-18. lokakuuta. Miesten lohko (Suomi, Unkari ja Skotlanti) on periaatteessa selvä, mutta naisten lohkossa edellinen karsintavaihe on pelaamatta ja kolmas joukkue Suomen ja Kroatian rinnalta puuttuu vielä. Alustavasti oli puhetta, että jos tapahtuma järjestetään, se voisi toimia myös Ruskeasuon hallin 50-vuotisjuhlana.

Jo moneen otteeseen mainittu koronaepävarmuus koskee luonnollisesti myös Finlandia Openia. Alustavat kisapäivät Kisakalliossa ovat 3.-6. joulukuuta, mutta ilmassa on paljon kysymysmerkkejä. OKM:n 10 000 euron tuen olemme kuitenkin saaneet. Iso kysymys on, saammeko kisaan osanottajia, varsinkin kun isot perinteiset osanottajamaat Ruotsi ja Venäjä ovat koronan suhteen epävarmassa tilanteessa. Toistaiseksi tiedämme vain, että ITTF on peruuttanut kaiken kilpailutoiminnan elokuun loppuun saakka.

Syysliittokokouksen hallitus päätti järjestää Veteraanien joukkue-SM:n yhteydessä lauantaina 14. marraskuuta klo 17. Vuorossa on mm. liiton puheenjohtajan sekä varapuheenjohtajan vaalit. Allekirjoittaneen ja Sonja ohella erovuorossa ovat hallituksesta Bahman Khosravi, Matti Kurvinen, Teemu Oinas ja Hannu Sihvo. Varajäsenet (tällä hetkellä järjestyksessä Aleksi Mustonen, Jyrki Nummenmaa, Henri Pelkonen ja Toni Soine) valitaan joka vuosi. Tämä on seuroille keskeinen tapa vaikuttaa, joten ehdokkaita syyskokoukseen kaivataan. Kokoukselle tehdään esitys etäosallistumisen sallimisesta sääntömääräisissä kokouksissa, missä yhteydessä pohditaan myös valtakirjojen käyttöä sekä mahdollisien suljettujen äänestyksien toteuttamista.

Liiton taloustilanne on vakaa, sillä kevätkauden ja kesän menot ovat olleet suunniteltuja pienemmät. Työvaliokunta seuraa työntekijöiden tilannetta mahdollisen koronapandemian kakkosaallon ilmaantuessa.

Vielä todettiin, että PT- lehti 3/20 on tarkoitus saada ulos syyskuun loppupuolella. ”Pelaajamme ulkomailla” -sarja jatkuu, sillä viimeinen lehti 2/20 lehti on saanut paljon positiivista palautetta. Mutta nyt on lehdessä tilaa, joten juttuehdotuksia kentältä otetaan mielellään vastaan.

Hallitus kokoontuu seuraavan kerran keskiviikkona 26. elokuuta.

Maajoukkueet Pajulahdessa

Liikuntakeskus Pajulahdessa on mukava pöytätenniskuhina, sillä juniori- ja paramaajoukkueet pitävät maanantaista keskiviikkoon leiriä palloiluhallissa. Tilaa on, joten pöydät sijaitsevat todellisin koronaetäisyyksin toisistaan.

Tiistaina miesten maajoukkuepelaajat Alex Naumi ja Miikka O´Connor toivat edelleen uutta puhtia ryhmään, joka muutenkin harjoitteli intensiivisesti. Valmentajina paikalla ovat Mattias Bergkvist ja Mika Räsänen, parapuolella Martti ja Eve Autio sekä Hannu Sihvo.

Matias Vesalainen Mikan pallolaatikolla.

Timo Natunen ja Aino Tapola.

MM-kisoja siiirrettiin taas

Kansainvälinen Pöytätennisliitto ITTF on päättänyt, että kerran jo syyskuulle siirretyille Busanin MM-kisoille haetaan uusia pelipäiviä ensi vuoden puolelta. Tämä tarkoittaa luonnollisesti sitä, että koko kansainvälinen kilpailukalenteri on edelleen epävarma.

Sama epävarmuus koskee luonnollisesti omaa Finlandia Open -kisaamme. ITTF mukaan jo nyt on selvää, että myöskään vuoden 2021 henkilökohtaisia MM-kilpailuja Houstonissa ei tulla pelaamaan alkuperäisen aikataulusuunnitelman mukaisesti kesäkuussa 2021.

Marina Donner etsii ykkösdivariseuraa!

Vuoden 2019 sekanelinpelin mestari ja naisten kaksinpelin SM-kakkonen Marina Donner haluaisi pelata alkavalla kaudella Suomen ykkösdivisioonaa. Ihan parasta olisi, jos joukkue olisi Turun tai Helsingin seudulta.

Viikon verran on aikaa järjestellä asiaa. Marina puhuu sujuvasti ruotsia, englantia ja venäjää, joten kielitaidosta ei homma ainakaan ole kiinni.

Yhteydenotot Marinan Facebook-sivujen kautta, tarvittaessa allekirjoittanutkin voi auttaa ja viestitellä. Marina on mukava tyyppi, lääkäri koulutukseltaan ja harrastaa myös triathlonia. Hänen ratinginsa on 2124, eli ihan oikeasta pelurista on kyse.

Esko Heikkinen

Kari Kuusiniemi 60 vuotta

Korkeimman hallinto-oikeuden istuva presidentti Kari Kuusiniemi täyttää tänään torstaina 60 vuotta. Komean siviiliuransa ohella Kari on tehnyt myös huomattavan pöytätennisuran. Hän edusti Suomea Birminghamin MM-kilpailuissa 1977 ja pelasi useamman kerran junioreiden EM-kilpailuissa.

Monille mieleenpainuvinta Karin pöytätennisurassa oli vuoden 1983 Finlandia Open, jossa hän hävisi Etelä-Korean Kim Ki Taekille niukasti 2-3, neljännen erän ollessa vielä tilanteessa 18-18. Silloin ei vielä tiedetty, että korealainen oli voittava kaksinpelin olympiahopeaa Soulin kisoissa -88.

”Kuksarin” tavaramerkki oli isokaarinen raudanluja kämmenlyönti.  Usein sitä seurasi tanakasti kajahtanut ”vamos”. Hänen kasvattajaseuransa on EVU, mutta parhaat vuotensa Kari pelasi Tapiolan Otsossa. Hiukan yllättäen miehen ensimmäinen seura oli kuitenkin PtU.

Peliuransa jälkeen Kari teki ansiokasta työtä TUL:n valmennuspuolella. Hän lienee ensimmäinen suomalainen, joka on kirjoittanut pallolaatikkoharjoittelun suuresta merkityksestä.

Pöytätennisliitto onnittelee syntymäpäiväsankaria lämpimästi.

Tiedotusterveisiä

Liittohallitus kokoontui etänä torstai-iltana. Taisi olla ensimmäinen kerta allekirjoittaneen aikana, kun asioista selvittiin selvästi alle puolessatoista tunnissa.

Valiokuntien ajankohtaiset asioissa työvaliokunta on työstänyt koronaohjeita ja puinut henkilöstön työtilanteita (niistä myöhemmin lisää). Stigan kanssa on puhuttu sopimuksen jatkosta ja nyt näyttää siltä, että Ruskeasuon uudet pöydät saadaan elokuussa. Urheiluopistosäätiöltä saatiin mukava ”lahja”, kun alun perin parakisan järjestelyyn anottu raha saadaan, vaikka kisaa ei järjestetäkään. Nyt sillä voidaan ostaa leirivuorokausia Pajulahdesta. Juniorimaajoukkue ainakin onkin menossa sinne.

Kilpailuvaliokunnasta todettiin, että sarjailmoittautuminen liiton sivuilla jatkuu, ja että kilpailukalenteri alkaa olla kunnossa päätapahtumien osalta. Se tulee liiton sivulle tuota pikaa. Toki edelleen kannattaa muistaa, että se perustuu monelta osin vain ennustamiseen.

Huippu-urheiluvaliokunta totesi, että syksyn aikana voi olla paljon arvokisoja. Junnujen treenit ovat alkaneet niin Ruskeasuolla kuin Tuulimäessäkin. Anna ja Miikkakin ovat olleet mukana. ETTU arvioi, että JEM Kroatiassa syyskuussa voidaan toteuttaa erikoisjärjestelyin. ETTU uskoo myös, että aikuisten EM Varsovassa syyskuussa toteutuu. Suomi saanut EM-karsinnan B-kategorian järjestelyoikeudet 17.-18.10, mutta C-kategorian pelit ovat vielä pelaamatta. Sieltä tulee joukkueita ”ylös”, joten karsinta lokakuussa ei ole satavarma.

ITTF tiedotti tänään, että MM Etelä-Koreassa saattaa siirtyä ensi vuoden alkuun. Ratkaisu tullee ITTF:n kokouksessa juhannuksen alla. ITTF ajaa väkisin läpi uutta arvokisaformaattiaan eli WTT-kisoja. Euroopan kannalta se ei ole mukava uutinen ja voi hyvin olla, että Euroopassa ei 2021 nähdä yhtäkään arvokkaimman kategorian ”Grand Smashes” kisaa.

Paravaliokunnasta kerrotiin, että treenit alkaneet Tuulimäessä ja Ruskesuolla. Kilpailukalenteri on täll’kin puolella epävarma. Hyvä uutinen on, että Aino Tapolan uusi pelituoli toimii hyvin. Hanke oli siis kaikin puolin onnistunut.

Sääntövaliokunnasta kerrottiin, että ensi kauden sääntöuudistuksista tiedotetaan kohdakkoin ilmestyvässä seuraavassa lehdessä. Seuravaliokunta puolestaan ilmoitti, että lisenssikilpailun palkinnot on jaettu, ja että ohjeistusta seuravalmentajien palkkaukseen on piakkoin tulossa. Kosken kesäleiriä ei tänä vuonna järjestetä, mutta Kisakalliossa on hiukan vastaavan yleisleiri heinäkuussa.

IT-asioista kuultiin, että netin kautta käytettävää kisanvetosovellusta työstetään Tomi (”Jyrkinpoika”) Nummenmaan voimin. Tavoite on, että valmista olisi kesän aikana. Lisäksi uudet sääntömuutokset on saatava sarjajärjestelmään.

Veteraanivaliokunnan asioista tiedettiin, että keväällä peruuntunut TOP-8 pelattaneen heti kauden alkaessa. Perinteiset Viro-pelit on sen sijaan peruttu kokonaan. NETU:n Veteraankisan uutta pelipäivää Latviassa ei tiedetä vielä.

Valmennusvaliokunnan uutisina todettiin, että uudet valmennusmateriaalit ovat olleet liiton sivuilla esillä jo jonkin aikaa ja lisääkin on tulossa. Kansainvälisissä asioissa kävi ilmi, että venäläinen Igor Levitin asettuu ehdolle ETTU:n uudeksi presidentiksi. Hän on kysynyt Sonjaa mukaan hallitukseensa. Vaalit käydään Varsovassa kokouksessa syksyllä ja tarvittaessa etänä. Hallitus päätti asettaa Sonjan ehdolle sekä ETTU:n hallitukseen että yhdeksi Euroopan edustajaksi ITTF:n Board of Directors´iin (”valtuustoon”). Asko Rasista ehdotamme ETTU:n tuomarivaliokuntaan.

Julkiset liikuntatilat avautuivat maanantaina ympäri Suomea. Kunnilla ja kaupungeilla on kirjavaa ohjeistusta. Niiden mukaan mennään, mutta liitolla on osoittaa omaakin ohjeistusta. Esimerkiksi Ruskeasuolla on käytössä vain yhdeksän pöytää ja Tuulimäessä kahdeksan pöytää, kaikki omin laarein. Menneistä vuosista poiketen Ruskeasuo on auki myös heinäkuun.

Ouluun saadaan uusi halli, johon mahtuu 20 pöytää harjoitteluun ja 16 kilpailutilanteessa. OPT-86 maksaa vuokran, mutta kaupunki tukee uuden pelimaton hankintaa. Liittohallitus onnitteli oululaisia Teemun kautta lämpimästi. Turussakin selvitellään uutta pelitilaa Alfan poistuessa jonkin ajan päästä. Liiton strategiassa sanotaan, että pysyvien pöytien pelipaikat ovat meille erityisen tärkeitä!

Koronatauon myötä toukokuun lomautettuna ollut päävalmentaja Mattias Bergkvist on palannut töihin. Kesällä on paljon leirejä ja lomat on pidetty. Syksyllä alkanee tiukka arvokisaruljanssi. Taneli Keinonen puolestaan on juhannuksen jälkeen lomalla, mutta heti syksyn alussa on paljon toiveita kouluesittelyistä. Mika Räsänen lomaille enemmän paloissa. Samuli Soine on syksyllä mukana Ruskeasuon harjoituksissa, kun Mattias on paljon pelimatkoilla – sikäli kun korona suo.

Liiton taloustilanne on toistaiseksi hyvä, sillä korona-aika on tuonut lähinnä säästöä. Syksyllä saattaa olla paljon kilpailuja, joten tilanne muuttuu. Talouden kannalta olisi tärkeää, että kausi alkaisi normaalisti ja saisimme lisenssirahat sisään suunnitellusti. OKM:n tukien kohtaloista ei vielä ole tietoa.

Päätoimittaja Räsänen kertoi, että Pöytätennislehti 2/20 alkaa olla kasassa. Löyhänä teemana on katsaus ulkomaiden sarjoja kautta aikain pelanneisiin suomalaisiin. Lehti saadaan painoon ennen juhannusta.

Hallitus keskusteli vielä sääntöjen päivittämisestä liittokokouksen etäosallistumisen suhteen. Ehdotus siitä lienee tulossa syyskokoukselle. Pohdittavana on mm. se, sallitaanko valtakirjaedustaminen edelleen, jos etäosallistuminen on mahdollista.

Seuraavan kerran hallitus kokoontuu 28. heinäkuuta. Ja tarvittaessa aikaisemminkin.