Kaikki kirjoittajan Esko Heikkinen artikkelit

Tiedotusterveisiä

Liittohallitus kokoontui maanantaina. Kuten tavaksi on tullut, kokousrutiinien jälkeen ilta aloitettiin valiokuntien ajankohtaisilla asioilla. Ja edelleen tuttuun tapaan alku otettiin työvaliokunnasta. Sen listalla on ollut niin Finlandia Openia kuin Para Finland Openiakin, strategiapäivän järjestelyä, pöytätennislehtipalaveria, liiton 85-vuotispalaveria ja ylipäätään arjen asioita toiminnanjohtajan taustalla.

Mika Räsänen kertoi valmennusvaliokunnan asioista, että valmennuksen verkkokoulutukset on nyt avattu ja ne löytyvät Pajulahden verkkokaupasta. Näiden kurssien lähipäivät ovat vielä ratkaisematta, mutta nyt markkinoimme niitä kovasti, tässäkin. Todettakoon, että kurssit sopivat myös omaa peliään kehittäville. Muilta osin valiokunnan toiminta on pitkälle Slack-keskusteluja.

Sonja Grefberg totesi huippu-urheiluvaliokunnan puolesta, että Safirin kisoissa oli paljon suomalaisia. Palkintopallisijoituksia ei tullut, mutta kaikissa ikäluokissa on menty eteenpäin, arvioi päävalmentaja Mattias Bergkvist. Benedek Oláh kävi Goassa WTT:ssä ja jatkoi sieltä Singaporeen ja myös Marina Donner pelasi Goassa. Alex ja Benedek ovat olleet omissa sarjoissaan hyvin esillä. Hannu Sihvo kertoi lisäksi, että  ja parapelaajat Aino Tapola ja Timo Natunen lähtevät maanantaina Italiaan, ja että leireiltykin on. Todetaakoon, että Tapola ja Natunen saivat myös 10 000 € OKM:n apurahan.

Kimmo Arenius alusti sääntö- ja tuomarivaliokunnan asioissa, että strategiapäivässä käytiin jonkin verran sääntökeskusteluja. Sen pohjalta on valmisteltava esitykset kevään liittokokoukselle. Lisäksi todettiin, että Asko Rasinen toimi tuomarina Euroopan TOP-16-kisassa. Suomalaistuomareilla on paljon uusiakin tehtäviä haettu ja tulossa.

Kilpailuvaliokunnan Teemu Oinas mainitsi, että SM-kisakutsut on nyt julkaistu, ja että ensi kauden kalenterin valmistelu on myös jo aloitettu. Kuluvan kauden kalenteriin on toukokuulle tehty muutoksia, joiden myötä sekä 18- ja Nappula-SM, Arf-cup että Starin kisat saivat uudet ajankohdat.

Jyrki Nummenmaa kertoi veteraanivaliokunnan puolesta, että veteraanien TOP-8-kisalle on nyt uusi ajankohta eli 29. huhtikuuta. Veteraanien NETU-kisojen 2024 järjestelytoimikunta on järjestäytynyt. Norjan EM-kisoihin ja Tampereen European Masters -kisoihin ehtii vielä ilmoittautua.

IT-valiokunnan asioissa Kimmo Pihkala selvitti, että Stupa-yhteistyötä viety maltillisesti eteenpäin. Webwelhokin on taas vähän edistynyt ja ylipäätään järjestelmämme toimivat hyvin. Tero Naumi jatkoi seuravaliokunnan asioissa, että valiokunnalle on tulossa oma strategiakokous vielä tässä kuussa.

Juha Julmala totesi paravaliokunnan puolesta, että seuraavaa yleisleiriä on suunniteltu huhtikuun lopulle. Juha arvioi myös, että uusien paranuorten tavoittaminen on melko hankalaa ja huomautti, että seurat saisivat vastata kenttäpäällikkö Keinosen lähettämään kyselyyn paratoiminnasta.

Sonja kertoi vielä kansainvälisten asioitten osalta, että Puolan liitto on lähettänyt kirjeen, jossa vastustetaan venäläisten ja valkovenäläisten osallistumista kansainvälisiin kisoihin. Me puolestamme olemme osallistuneet NETU-kokoukseen, jossa aiheena oli järjestön kaikinpuolinen ryhdistäytyminen.

Taloustilanteen osalta totesimme, että vuoden 2022 tilinpäätös näyttää miinusta noin 32 000 euroa. Se on kymmenisen tuhatta enemmän kuin budjetissa, mikä selittyy pelkästään jo OKM:n takaisinmaksuvaateella Finlandia Openin tuotoista. Tulema ei tietenkään ole hyvä, mutta tämän tappion kestämme kyllä. Kansainvälinen toiminta on nykyään kallista! Alkuvuoden 2023 osalta emme vielä osaa sanoa taloudesta oikein mitään.

Hallitus päätti, että kevätliittokokous järjestetään maanantaina 24.4 klo 18, etäosallistumismahdollisuudella. Tärkeitä aiheita ovat tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen hyväksyminen sekä mahdolliset sääntömuutosehdotukset. Niitä lienee tulossa ainakin ulkomaalaispykäliä, TOP-16-kisaa ja GP-kilpailuja koskien.

Seuraavaksi puhuttiin Pöytätennisrahaston tilanteesta. Perussijoituksemme EQ:n rahastoon oli 50 000 €, jonka arvo on nyt 58 000 €. Lisäksi tilillä on runsas 5 000 €, joka myös on päätetty sijoittaa. Yhteensä varoja on siis hiukan yli 63 000 €. Viime vuonna rahasto jakoi stipendeinä 3 000 € ja tänä vuonna on tarkoitus jakaa 1 500 €. Koska rahaston tuotto on ollut melko hyvä, nämä rahat päätettiin maksaa liiton käyttövaroista. Liitolla on toinenkin 50 000 € sijoitus (joka ei siis kuulu rahastoon), mikä sekin on noussut jonkin verran viime vuonna.

Hallitus piti strategiakokouksen runsas viikko sitten Kisakalliossa. Iso kiitos siitä lankeaa Matti Kurviselle, joka valmisteli sen, veti sen ja vielä muotoili tuotoksetkin järkevään formaattiin. Nyt näitä tuloksia käytiin läpi, missä yhteydessä eri valiokunnat saivat runsaasti lisävalmistelutyötä. Näihin asioihin palataan Matin toimesta tarkemmin seuraavassa Pöytätennislehdessä.

Seuraava lehti ilmestyy siten, että raportit SM-kisoista saadaan mukaan. Deadline kaikille kirjoittajille on 24.3., ilmoitti päätoimittaja Räsänen. Jutuille olisi nyt tilaa! Vielä keskustelimme joidenkin ulkomaalaisten junioreiden oikeudesta pelata SM-kisoissa. Pohdiskelun jälkeen tulema oli, että sääntöjä (eli yhden vuoden maassaoloaikaa) on noudatettava, jotta lupa heltiää.

Puheenjohtaja päätti kokouksen runsaan 2,5 tunnin porinan jälkeen klo 19.36. Hallitus kokoontuu seuraavat kerran 11.4. ja silloin asialistalla ovat ainakin kevätliittokokouksen sääntömuutosehdotukset.

Tiedotusterveisiä

Hallitus kokoontui vuoden toiseen kokoukseensa maanantaina. Kokousrutiinien jälkeen käytiin totutusti valiokuntien kuulumisien kimppuun. Työvaliokunnan asiat tulevat melkein kaikki esille kokouksen muissa kohdissa, mutta todettakoon nyt, että valmisteltu on niin liiton 85-vuotisjuhlia kuin hallituksen strategiakokoustakin, suunniteltu hiukan myös NETUn toimintaa sekä Finlandia Openia. Pöytätennisrahaston kokous on ajoitettu ensi perjantaille.

Sääntö- ja tuomarivaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Arenius ei ollut paikalla, mutta muu kokousväki tiesi, että Joonas Kivimäki oli tuomarina Jordanian WTT:ssä, ja että Asko Rasinen on nimetty yhdeksi Norjan Veteraani-EM-kisan ylituomariksi ensi kesänä.

Tero Naumi totesi seuravaliokunnan puolesta, että Espoossa oli onnistunut juniorileiri ja -kisa. Kenttäpäällikkö Taneli on kierrellyt ainakin Jyväskylässä ja Koskella. Ja Pajulahden verkkokursseissa on mukana myös seuravalmennuksen ja perustekniikan kurssi, jonka tekemistä liitto tietenkin suosittelee kaikille seuratoimijoille.

Sonja Grefberg kävi läpi huippu-urheiluvaliokunnan asioita ja tuumi, että ihan viime aikoina ei ole ollut kauheasti kansainvälisiä kisoja. Benedek on ollut vähän sairaanakin. Marina Donner pelasi Ammanin WTT:ssä ja juniorit kisasivat Linzissä. Marina ja Benedek ovat  menossa Goan kisaan Intiaan. Valiokunta on informoinut nuorempia pelaajia kirjallisesti liiton mahdollisuuksista ja kysellyt myös pelaajien omia panostusmahdollisuuksia, mutta asiasta ei vielä ole raportoitavaa. Safirin kisoihin Ruotsiin lähtee etelän hiihtolomaviikolla paljon pelaajia ja Vesalaisen kaksoset menevät Spårvägenin kisoihin.

Valmennusvaliokunnan asioissa Mika Räsänen muistutti, että myös fyysisten ominaisuuksien valmennuskurssi löytyy Pajulahden verkkokaupasta, kuten piakkoin modernin lyöntitekniikan kurssikin. Siitä vaan opiskelemaan, vaikka haluaisit vain kehittää omaa peliäsi! Seuraava valmentajailta pidetään  käytäntöpainotteisena pallolaatikkoharjoittelusta, mutta sille ei vielä ole ajankohtaa.

Jyrki Nummenmaa kertoi veteraanivaliokunnan asioissa, että Veteraani-SM:ssä oli lähes 200 osanottajaa. Käytössä oli kaksi eri hallia, mikä aiheutti vähän jupinaa. Palautteen kerääminen on kuitenkin vielä kesken. Veteraanien TOP-8 joudutaan siirtämään päällekkäisyyksien vuoksi.

Kimmo Pihkala raportoi IT-valiokunnan asioista, että perustekemisen tasolla järjestelmät pyörivät ja PingisTV toimii. Stupan kanssa on jatkettu keskusteluja lähinnä videoanalytiikasta. Tampereella vedetään kisoja uudella kisanvetosoftalla, mutta se ei vielä ole käyttökunnossa muille. Ratingiakin hiotaan, mutta sen muutokset ajoittunevat ensi kesään. Asiaa toki valmistellaan jo kevään aikana.

Paravaliokunnan puheenjohtaja Juha Julmala kertoi, että parapelaajille oli ensimmäinen yleisleiri Ruskeasuolla ja osanottajia oli peräti 20. Leirejä on tulossa lisääkin. Valiokunnan sisällä jaettu vastuita ja apuvälinemessuille ollaan menossa. Pajulahden parakisan yhteyteen saattaa myös tulla leiri ja verkkosivujen kehittäminenkin on nyt työn alla.

Kilpailuvaliokunnan asioissa Teemu Oinas totesi lyhyesti, että nyt ei ole paljon raportoitavaa. Henkilökohtaisten SM-kisojen kutsua odotellaan, kuten myös junnu-SM:n. Ja se on tiedossa, että GP-järjestelmä ei tällä hetkellä oikein pelitä, kun osanottajia ei korkeimmissa luokissa ole riittävästi.

Seuraavaksi puhuttiin liiton taloustilanteesta. Tämän vuoden menosta ei vielä ole paljon sanottavissa, mutta viime vuoden tulos lienee lopulta sittenkin vähän positiivisempi kuin pahimmissa skenaarioissa jo ehdimme kuvitella. Nyt näyttää, että tulos olisi miinuksella jonkin verran alle 30 000 €, mikä on jo aika lähelle budjetoitua. Kun lisäksi tiedämme, että 2021 Finlandia Openin tukea jouduttiin palauttamaan OKM:lle 10 000 € ja että 2022 FO jäi järjestämättä, tulos alkaa selittyä. Varsinkin kun tiedämme, että kansainvälinen kilpailutoiminta maksaa koko ajan enemmän ja enemmän.

Käsillä on siis talouden tasapainottamisen vuosi. Varainhankintaa yritetään tehostaa ja syksyllä hyväksytty budjetti otetaan uuteen arviointiin. Näin tosin pelkästään jo siksi, että huippuparapelaajien toiminta on siirtynyt huippu-urheiluvaliokunnan alle. OKM:n määrärahapäätökset lienevät tulossa helmikuun aikana.

Hallitus pohti myös painetun Pöytätennislehden kohtaloa. Asiaa selvitellyt kokoonpano linjasi, että seuraava lehti tulee varmasti painettuna, mutta että jatko on auki. Se on varsin pitkälle kustannuskysymys. Mahdollisuuksia ovat joko sähköinen lehti tai pelkkä verkkosivujen uutisvirta. Asiaa pohditaan vielä ja palautetta saa antaa kentältäkin! Seuraava lehti ilmestyy SM-kisan jälkeen. Juttuja saa toimittaa päätoimittaja Mikalle.

Puhuimme myös Finlandia Openista. Se on nyt vahvasti menossa ETTU:n kilpailujärjestelmään, joka vaikuttaa Euroopan rankingiin. Kisa pelataan 30.11.-3.12. Kisakalliossa ja vanhalla PKO-systeemillä. Kisa ei siis ole WTT- eikä maailmanrankingkisa. Tässä vaiheessa enemmän on enemmän arvoitus, kuinka se tulee toimimaan, mutta alustavaa kiinnostusta on selvästi olemassa.

Liiton 85-vuotisjuhlia suunnitellaan Finlandia Openin yhteyteen, todennäköisesti lauantaille. Se on ainakin varmaa, että juhlissa tulemme jakamaan liiton ansiomerkkejä viiden tässä suhteessa hiukan hiljaisemman vuoden jälkeen. Eli nyt vain seurat anomaan ansiomerkkejä ansioituneille seuratoimijoille! Tässä yhteydessä totesimme myös, että Para Finland Open pelataan Pajulahdessa 29.9.-1.10. perjantaista sunnuntaihin.

Matti Kurvisen johdolla on valmisteltu laajennetun hallituksen strategiapalaveria 25. kuluvaa kuuta Kisakalliossa. Mukana on myös isompia seuroja. Lämmittelyksi kuulemme Ruotsin pöytätennisliiton strategia-ajatuksia sekä Spårvägenin tavoista integroida koulupingistä seuratoimintaan. Varainhankinta sekä seuratoiminnan, valmennuksen ja kilpailutoiminnan kehittäminen ovat pohdintalistalla. Matti on tehnyt valmisteluissa erinomaista työtä.

Vielä päätimme, että ainakin aloitamme 2024 veteraanien NETU-mestaruuskisojen valmistelun työryhmällä Heikkinen, Räsänen, Nummenmaa, Grefberg ja Siekkinen. Ryhmä todennäköisesti täydentyy vielä.

Hallitus kokoontuu seuraavan kerran 6. maaliskuuta ja silloin valmistellaan jo kovasti liiton kevätkokousta.

Valmennuksen verkkokurssit on avattu

SPTL on yhdessä Liikuntakeskus Pajulahden kanssa rakentanut kolme eri valmennuksen verkkokurssia, jotka pohjaavat viime vuosina ilmestyneisiin lajioppaisiimme. Aiheet ovat seuravalmentajana toimiminen, moderni lyöntitekniikka ja pöytätennispelaajan fyysisten ominaisuuksien kehittäminen. Olemme tässä asiassa ensimmäisten joukossa, sillä monellakaan lajiliitolla ei valmennuksen verkkokoulutuksia vielä ole.

Kukin kurssi tarkoittaa kurssimateriaaliin ja mahdolliseen oheismateriaaliin perehtymistä ja sen jälkeen monivalintakysymyksiin ja tehtäviin vastaamista. Kursseihin kuuluu myös lähijakso. Opiskelu on joustavaa, sillä sen voi toteuttaa itselleen parhaiten sopivana ajankohtana.

Kukin kurssi on hinnoiteltu erikseen (60, 80 ja 100 €). Omalta seuralta tai kotikunnalta kannattaa kysyä sen korvaamisesta. Suosittelemme koulutuksia kaikille valmennuksesta kiinnostuneille pöytätennisihmisille. Mukaan voi tulla, vaikka olisi kiinnostunut vain oman pelinsä kehittämisestä. Kokeneetkin pelaajat oppivat esimerkiksi fyysisten ominaisuuksien kehittämisestä varmasti uutta.

Lisätietoja saat esimerkiksi alla olevasta videosta. Kustakin kurssista on lisäksi tarkempi esittelynsä Pajulahden verkkokaupan sivuilla.

Fysisten ominaisuuksien kehittäminen täällä: https://kauppa.pajulahti.com/tuote/poytatennispelaajan-fysiikkavalmennus

Ja seuravalmentaja ja perustekniikka täällä:

Pöytätennisvalmentajana toimiminen – verkkokoulutus

Huom! Tämä kurssi sopii mainiosti myös aikusipelaajia valmentaville henkilöille!

Moderni pöytätennistekniikka löytyy täältä:

VERKKOKOULUTUS KILPA- JA HUIPPUPÖYTÄTENNIKSEN TEKNIIKASTA JA VALMENNUKSESTA

Kurssit ostetaan Pajulahden verkkokaupasta ja maksun jälkeen saat käyttäjätunnuksen ja salasanan Pajulahden verkko-oppimisympäristöön eli Pajukkoon.

Kosken Malja GP 2023 – sunnuntain tulokset

Sunnuntai oli Koskella hiukan rauhallisempi päivä kuin lauantai. Jopa niin rauhallinen, että ainakin jälkilaskennassa aikataulua olisi voinut hyvin kiristää. Ehkä suurin selitys tapahtuneeseen on junnuratingluokka, josta odottelimme hiukan suurempaa.

Nyt mukana oli kymmenen pelaajaa, joista pätevimmäksi osoittautui TIP-70:n Leonid Pullinen. Hankoa Suomessa edustava Pontus Bölenius (Boo) pelasi hyvät kaksi päivää, mutta Leonidia vastaan eivät eväät finaalissa riittäneet. Samaan aikaan pelattiin pingiskoululuokka, jossa Pyrkivän Jalmari Kuutniemi oli niin ylivoimainen, että saa jatkossa unohtaa tämän tason luokan.

BF-78 jyräsi sunnuntaina, sillä ensin Mats Hollmerus voitti aika selvästi 1200-luokan. Tässä luokassa muuten paremmin sosiaalisen median reportterina ja kisajärjestäjänä tunnettu Arto Luukkainen oli kolmas. Karjaan meno jatkui suorina cuppeina illan päätteeksi pelatuissa luokissa, sillä 2000-luokan finaalissa Patrik Palmgren voitti TuKan Janne Vuorisen ja 1000-luokassa isäpappa Krister löi seuratoverinsa Pentti Saarisen.

Mats Hollmerus (2. vas.) oli paras luokassa 1200. Hänellä vieruskavereina kakkoseksi sijoittunut Roman Tamilin ja kolmanneksi jäänyt Arto Luukkainen. Krister Palmgren otti toisen kolmospystin.

Pyrkivän Mergim Kelmendi taisteli ankarasti ja löi 1600-luokan loppuottelussa seurakaverinsa Juha Suotmaan 3-1. Mergim ehti päivän aikana tuomitsemaankin ja toi vielä junnuja kisaan, joten hän on arvokas mies koskelaisille. Pyrkivän hyvää päivää täydensi 750-luokan voittanut Mikko Kangas.

Mergim Kelmendi (2. vas) tuomitsi ja pelasi. Voitto heltisi luokasta 1600. Juha Suotmaa oli kakkonen ja oikeanpuoleiset herrat Ari Rosten ja Peter Norrbo kolmansia.

Isäntäseura KoKa nappasi sunnuntaina kaksi luokkavoittoa. Janne Relander oli lopulta melko ylivoimaisesti paras 1800-luokassa ja oli todellisissa hankaluuksissa vain poolivaiheessa Kelmendiä vastaan. Päivän pääluokan voiton vei Matias Vesalainen, kun loppuottelussa kukistui kaksoisveli Rasmus. Tuttuun tapaan ratkaisuerän jatkopalloille menneen veljeskamppailun vei siis tällä kertaa Matias. Sen verran tosissaan pelattiin, että palkinnot toiseksi sijoittuneelle toimitettiin vasta myöhemmin.

MK ja pituusjärjestyksessä Leonid Pullinen (3.), Matias Vesalainen (1.) ja Jimi Koivumäki (3.), joka nappasi myös päivän erikoispalkinnon. Rasmus Vesalainen (2.) puuttuu kuvasta.

Kolmanneksi MK:ssa sijoittuivat TIP-70:n Leonid Pullinen ja Jimi Koivumäki. Jälkimmäinen palkittiin Pingiskeskuksen erikoispalkinnollakin. Perusteena sekä hyvä käytös että erinomainen taistelu joka pelissä.

1800-luokan ykkönen Janne Relander keskellä, paljon kilpailevan kakkosen Aleksi Ikolan (vas.) ja Joonas Kokon (3.) kanssa. Toinen kolmonen Aleksei Pullinen ei kuvaan ehtinyt.

Kosken Kaiku kiittää paitsi osanottajia ja tukijoukkoja, myös omaa talkooväkeään. Kiitosta sekä kisoista yleisemminkin että etenkin lounaspalvelusta tuli sen verran, että se rohkaisee järjestämään näitä jatkossakin. Erityisen merkille pantavaa oli hallissa vallinnut hyvä yhteishenki. Siitä on arvostaminen ihan jokaista paikalla ollutta.

Linkki tiedostoon: Kosken Malja GP 2023 sunnuntai tulokset (2)

Kosken Malja GP 2023 – lauantain tulokset

Toni Soine paras Koskella

Kosken Maljaa pelataan taas parin koronavuoden jälkeen. Ensimmäisenä kisapäivänä MK GP:n voitti Espoon Toni Soine, joka näin uusi voittonsa vuodelta 2018. Vaikka kisaa on pelattu jo 16 kertaa, Soineen ohella pääluokan muita voittajia on vain neljä, eli Pasi Valasti, Mika Räsänen, Benedek Oláh ja Alex Naumi.

Soine kukisti loppuottelussa melkoisen yllättäjän eli Turun Kaikua edustavan Janne Kontalan 4-1 ja oli lopulta kisan aika selvä ykkönen. Janne passitti välierässä katsomoon Kosken Kaiun Rasmus Vesalaisen ja Soine niin ikään isäntäseuran Riku Aution. Puolivälierässä Janne löi Jani Jormanaisen.

Ykkössijoitettu Sam Khosraville päivä ei paistanut, sillä poolissa tuli tappio Lassi Lehtolalle ja jatkocupin kahdeksan parhaan joukossa Riku Autiolle. Sam valitteli sairauden jälkeistä väsymystä. Sairauksia on tosiaan ollut ilmassa, sillä GP-luokkakin jouduttiin arpomaan uudelleen kun sekä Arttu Pihkala että Aleksi Räsänen joutuivat sairauksien takia pois.

Sairaslomia varmaan onkin, mutta silti kisajärjestäjän näkökulmasta on hurjaa, että poissaoloja ilmoitetaan ihan viime hetkillä ja aika paljon. Näppituntumalalla uskaltaisi arvioida, että arvontojen etukäteen julkistaminen vielä lisää niitä. Samalla on kuitenkin todettava, että monenlaista tautia on kyllä juuri nyt liikkeellä.


Janne Kontala voitti 2250-luokan ennen Esa Kanasuota ja oli GP-luokassakin toinen.

Janne Kontalan peleistä todettakoon vielä, että hän voitti myös M-2250 luokan. Loppuottelussa kukistui KoKan Esa Kanasuo. Muista luokkavoittajista mainittakoon 1700-luokan ylivoimaisesti vienyt Pontus ”Anninpoika” Bölenius. Ilahduttavaa oli myös Jyväskylän nuoren Patrik Södergärdin voitto 1500-luokassa.

Isot miehet jylläsivät, sillä UU:n Jyrki Koivisto hallitsi 1900-luokkaa ja Hämeenlinnan Jari Tiitta oli paras 1300-luokassa. Peräseinäjoen Vesa-Matti Repetti vei 1100-luokan ykköspalkinnon ja Pyrkivän Marcin Dabrowski hallitsi 900-luokkaa. Turkulainen pelasi ensimmäisissä kisoissaan!

Ja kun isoista miehistä on puhe, emme voi ohittaa Pingiskeskuksen tsempparipalkinnolla muistettua Elmo Räsästä: mies valitteli väsymystä, mutta taisteli joka pallosta ja erästä viimeiseen asti. Ja pelasi miltei joka ottelussa täydet viisi erää.


Lauantain tsempparipalkinnon saanut Elmo Räsänen.

Kisat pysyivät mukavasti aikataulussa ja henki oli hyvä. Huomenna jatketaan!

Linkki tiedostoon: Kosken Malja GP 2023 lauantain tulokset (3)

Tiedotusterveisiä

Syyskokouksessa valittu liittohallitus kokoontui ensimmäiseen kokoukseensa tiistaina. Tapaamisen aluksi puheenjohtaja toivotti tervetulleeksi erityisesti hallituksen uuden jäsenen Juha Julmalan.

Kokousrutiinien jälkeen käytiin asiaan ja alku otettiin valiokuntien kuulumisista sekä myös niiden jäsenten nimeämisestä kuluvalle vuodelle. Työvaliokunnassa jatkavat Esko Heikkinen, Sonja Grefberg, Matti Kurvinen ja Mika Räsänen. Vuodenvaihteen ympärillä on puhuttu mm. NETU:sta (josta myöhemmin lisää), raportoinnista OKM:lle, Urheiluopistosäätiön apurahoista (joita saatukin parakisaan 4 000 € ja leiritykseen 1 500 €), hallituksen strategiakokouksesta sekä Finlandia Openista ja Para Finland Openista. Kaikista jälkimmäisistä myöhemmin tekstissä lisää.

Myös sääntö- ja tuomarivaliokunta jatkaa entiselllä kokoonpanollaan, eli puheenjohtajana Kimmo Arenus ja jäseninä Esko Heikkinen, Matti Kolppanen, Joonas Kivimäki ja Asko Rasinen. Kuulumisissa todettiin ITTF:n päätös Ammanin kokouksesta, joka on liiton sivuilla jo tiedotettukin: selluloidipallo ei enää sallittu kilpailutoiminnassa. Tämä päätös tuskin heilauttaa monia.

Huippu-urheiluvaliokunta jatkaa sekin muilta osin entisellään – puheenjohtaja Sonja Grefberg, Pasi Valasti, Mattias Bergkvist, Johanna Kaimio, Esko Heikkinen ja Mika Räsänen – mutta mukaan tulee myös Martti Autio parapingiksen edustajana. Näin parahuippu-urheilu integroidaan paremmin muuhun liiton kärkipelaajien toimintaan, mikä on sekä OK:n että OKM:n toive.

Viime viikolla pelattiin 20 pelaajan maajoukkueleiri ja tällä viikolla jatketaan pienemmällä porukalla. Tapahtumat ovat olleet onnistuneita. Heti vielä tässä kuussa on junioreita kisaamassa Linzissa (Aleksi Räsänen, Maria Girlea ja Leonid Pullinen). Benedek Oláh on menossa Dohaan kahteenkin kisaan ja Marina Donner Ammaniin. Pelaajille on lisäksi tulossa enemmän informointia tulevista tapahtumista, kertoi Sonja.

Seuravaliokunta jatkaa entisessä kokoonopanossaan eli Tero Naumi puheenjohtajana ja Teemu Oinas, Pekka Korva, Henri Pelkonen ja Taneli Keinonen jäseninä. Parhaillaan on menossa leiri menossa Ruskeasuolla. Keväällä on enemmänkin seuraleirejä, joissa on mukana myös ohjaaja-/valmentajakoulutusta. Tanelin kevään ohjelmassa on myös muutama kouluvierailu. Tuulimäessä on naisten leiri 18.-19.2. Sen vetävät Johanna Kaimio ja Taneli.

Jyrki Nummenmaa piipahti kiireiden keskellä kokouksessa todeten, että veteraanivaliokunta jatkaa hänen puheenjohdollaan kokoonpanolla Ildiko Kadar, Vesa Lappi, Tauno Kara ja Kai Merimaa. Tampereen Veteraani-SM (jonka ilmoittautuminen on auki!) on kalenterissa alkuperäisellä paikallaan, mutta kisassa käytössä on kaksi eri hallia. Lisäksi luokat pelataan nyt yhtenä päivänä loppuun, mikä on herättänyt jonkin verran keskustelua siitä huolimatta, että se oli kyselyssä aika monen veteraanipelaajan toivomus.

IT-valiokunnassa jatkavat niin puheenjohtaja Kimmo Pihkala kuin jäsenet Jyrki Nummenmaa, Tomi Nummenmaa kuin Marko Koskinenkin. WebWelhon kehittelyä jatketaan edelleen. Vanhat Pöytätennislehdet ovat nyt liiton sivuilla yhtenäisessä muodossa. Lisäksi on aloitettu yhteistyökeskustelut intialaisen ”tekoaälyfirman” Stupan kanssa Ruotsin ja Norjan mallin mukaisesti. Sillä tiellä ollaan kuitenkin vasta kovin alussa.

Myös kilpailuvaliokunta jatkaa vanhalla kokoonpanolla: Teemu Oinas puheenjohtajana ja jäseninä Jori Haataja, Juha Julmala, Kimmo Pihkala ja Mika Räsänen. Naispelaajia tällä hetkellä varsin vähän eli vain 8,2 prosenttia. Kun junioreitakin on melko niukasti – vain vähän yli 20 prosenttia – on suunniteltava uusia toimenpiteitä ja asetettava uusia tavoitteita. Junioreiden määrä tosin on ehkä jopa hiukan kasvussa, mutta on silti liian pieni.

18-vuotiaiden junioreiden ja Nappulaliigan SM-kisaa on siirretty viikolla eteenpäin EM-karsinnan vuoksi. Sarjaohjelmia tehdään parhaillaan. Kilpailuaktiivisuuskyselyn tulokset on julkaistu, mutta eivät ole juurikaan herättäneet keskustelua. Matka- ja majoituskustannukset ovat suurin este kisoissa käymiselle.

Valmennusvaliokunta jatkaa samalla kokoonpanolla eli Mika Räsänen puheenjohtajana ja jäseninä Esko Heikkinen, Taneli Keinonen, Teemu Oinas, Mika Sorvisto ja Tuomas Perkkiö. Lisäksi aktiivisten seurojen Tapio Passinen ja Mergim Kelmendi on kutsuttu mukaan keskustelufoorumiin. Pajulahden valmennuksen verkkokurssit alkavat olla valmiina, tietoa niistä on juuri tulossa liiton sivuille.

Hannu Sihvo totesi paravaliokunnan puolesta, että MM-kisa sujui hyvin, kun Aino sai hopeaa ja Timo Natunen oli kisassaan viides. Toki tuliaisina oli myös pari koronatartuntaa. Kuluvalla viikolla OK:n maksama leiri Pajulahdessa ja niitä on tulossa lisääkin. Aaro Mäkelä oli ETTU:n leirillä Italiassa ja oli tapahtumaan kovin tyytyväinen.

Jatkossa Juha Julmala on paravaliokunnan uusi puheenjohtaja ja se jatkaa kokoonpanolla Hannu Sihvo, Asko Rasinen, Raimo Nevanen, Petri Mikkonen ja Julius Muinonen keskittyen lähinnä uusien parapelaajien rekrytointiin ja esimerkiksi SM-kisan kehittämiseen. Myös verkkosivujen parantaminen on edelleen tapetilla.

Sonja kertoi vielä kansainvälisissä asioissa, että ETTU julkaisee perjantaina uudet omat rankinglistansa. Lisäksi ETTU on julkaissut oman strategiansa. ITTF:n Ammanin kokouksista on raportoitu liiton verkkosivuilla jo aiemmin.

Pohjoismaiden Unioni eli NETU kerää kuluvan vuoden alusta jäsenmaksuja. Ne kerää SPTL, sillä allekirjoittanut toimii tätä (liitolle tulevaa) ”palkkiota” vastaan vähän kuin NETU:n hallintopäällikkönä. Työstettäviä asioita ovat mm. nettisivut, Superweekin vakiinnuttaminen ja mestaruuskisaformaattien sekä järjestön sääntöjen päivitys. Sonja kertoi vielä, että Asko Rasinen on yksi Norjan veteraani-EM:n apulaisylituomareista.

Taloustilanteesta totesimme, että ainakin jonkin verran yllättäen viime vuodesta tulee miinusta tulee melko paljon, jopa luokkaa 50 000 €. Nyt on laitettava suu säkkiä myöten. Selittäviä tekijöitä tulokselle ovat ainakin se, että Finlandia Open jäi pelaamatta,  ja että vuoden 2021 FO:n tuloksesta jouduttiin palauttamaan OKM:lle reilu 10 000 €. Lisäksi kansainvälisten kisojen kulut ovat nousseet nopeasti. Nyt odottelemme ensin lopullisia tuloslukuja ja OKM:n tukipäätöksi tälle vuodelle. Sen jälkeen katsotaan, kuinka kuluvalle vuodelle hyväksyttyä budjettia arvioidaan uudelleen.

Lisäksi on todettava, että hallituksen työryhmä valmisteli liiton maksujen tarkistamista liittokokousta varten, mutta tämä valmistelutyö enemmän tai vähemmän unohdettiin liittokokousvalmisteluissa, osin toki koronan kurituksesta johtuen. On kohtalaisen varmaa, että asiaan tullaan palaamaan ensi syksynä.

Liittokokous antoi hallitukselle ponnen tarkastella painettavan paperisen lehden jatkamista, sehän maksaa vuositasolla hiukan yli 10 000 €. Hallitus asetti työryhmän pohtimaan asiaa. Siihen kuuluvat Esko Heikkinen, Kimmo Pihkala, Kimmo Arenius, Mika Räsänen, Taneli Keinonen ja Heikki Kiiskinen. Ja se on selvää, että ainakin lehti 2/23 ilmestyy vielä paperisena.

Hallitus päätti myös kokoontua strategiaistuntoon lauantaina 25.2. Strategiaa pohditaan Matti Kurvisen johdolla ja potentiaalisia aiheita ovat ainakin uusien pelaajien ja erityisesti tyttö- ja naispelaajien rekrytointi sekä liiton varainhankinta. Uutena asiana mukaan kutsutaan myös edustajia isoimmista seuroista.

Liittohallitus teki vielä pari muutakin nimeämistä. Pöytätennisrahaston johtokunnassa jatkavat Esko Heikkinen, Mika Räsänen, Matti Kurvinen, Kari Kuusiniemi ja Antti Mäkinen. Liiton 85-vuotisjuhlatoimikuntaan puolestaan kuuluvat Esko Heikkinen, Sonja Grefberg, Tero Naumi ja Mika Räsänen.

Vielä keskusteltiin kansainvälisistä kisoistamme. Finlandia Openista on puhuttu oikeastaan koko vuosi niin WTT:n kuin Vantaan kaupunginkin kanssa, mutta viime vuonna se jäi pitämättä. Neuvottelut tämän vuoden kisastakaan eivät ole oikein edenneet, joten hallitus päätyi siihen, yritämme järjestää Kisakalliossa ”vanhan tyyppisen” (PKO) Finlandia Openin 30.11.-3.12.2023. Kisasta saa uusia Euroopan rankingpisteitä.

ParaFinland Openista Sonjalla, Eskolla ja Mikalla oli aamupäivällä keskustelut Pajulahden kanssa. Kisapäivät ovat 29.9.-1.10.2023 ja paikka joko entinen (palloiluhalli) tai paljon isompi Pajulahtihalli. Jälkimmäinen on hiukan kalliimpi ja parempikin, mutta vaatii jatkuvan kuljetuksen päärakennuksen ja sen välillä. Toki osanottajiakin voi silloin ottaa enemmän. Työvaliokunta sai mandaatin tehdä asiasta päätöksen, kun se on saanut selville kuljetuksesta aiheutuvat kustannukset.

Asioita ja keskustelua oli sen verran, että kokous otti kestääkseen lähes kolme tuntia. Seuraavan kerran hallitus kokoontuu 6. helmikuuta.

Kosken Malja pelataan kutsun aikataulun mukaisesti

Arvonnat tulevat tänne huomenna keskiviikkona illalla. Kaikki ilmoittautuneet pelaajat mahtuvat mukaan ja pelaajia on sillä tavalla sopivasti, että kutsussa kerrottu aikataulu on lopullinen.

Pyrimme pelaamaan, varsinkin alemmissa luokissa, mahdollisuuksien mukaan viiden pelaajan pooleja (kolmen pelaajan poolien sijasta) aina kun se on mahdollista. Viiden pelaajan poolit pelataan kahdella pöydällä.

Hyvää joulua ja onnellista vuotta 2023

Taas on yksi pingisvuosi päättymässä. Osalle se on merkinnyt menestystä, osalle hankaliakin asioita. Liitolle vuosi on ollut varsinkin taloudellisesti melko haastava, joten voi hyvin olla, että ensi vuonna vyötä on vedettävä jonkin verran kireämmälle. Henkilökohtaisesti voin sanoa, että tämän kovempaa vuotta en toivo enää eteen sattuvankaan.

Haluan joka tapauksessa uskoa, että tänäkin vuonna kaikki ovat yrittäneet parhaansa. Siksi kiitän niin luottamushenkilöstöä kuin palkattua henkilöstöämmekin kuluneesta.

Samalla toivotan hyvää joulua on onnellista uutta vuotta kaikille suomalaisille pingisihmisille: käykää kisoissa ja pelatkaa sarjoissa, lunastakaa lisenssejä, opastakaa uusia pelaajanalkuja ja käyttäkää heitä kisoissa!

Esko Heikkinen

 

Keravalla hieno aloittelijakisa

PTS Sherwood järjesti ykköspuuhamiehensä Tapio Passisen johdolla hienot aloittelijakisat Keravalla. Mukana oli viitisenkymmentä lasta. Kisoja oli mietitty huolella ja toimitsijaväkeä riitti.

Katselimme kisaa liiton kenttäpäällikön Taneli Keinosen kanssa ja näytti kovasti siltä, että Tapion lanseeraama ”vanhemmat ja isovanhemmat mukaan” -konsepti näyttää toimivan enemmän kuin hyvin. Lapset olivat innoissaan ja niin olivat vanhemmat ja järjestäjätkin.

Onneksi olkoon PTS Sherwood, näitä tapahtumia tarvitaan lisää!

Kahdeksalla pöydällä pelattiin.

Palkintojenjaot toteutettiin huolella. Lapset olivat tyytyväisiä, kun pystejä ojenteli Pongfinity-Otto.

Tuija Jokinen on yksi innokkaista keravalais-isovanhemmista. Kokeneemmat lajiharrastajat muistavat vielä Tuijaakin paremmin hänen isoveljensä, Keravan pöytätenniksen pienen suuren miehen Jarmo Jokisen. Jarmon poismenosta tuli 27. marraskuuta 35 vuotta.