Kaikki kirjoittajan Esko Heikkinen artikkelit

Tiedotusterveisiä

Liittohallitus kokoontui maanantaina, edelleen pääosin Teamsin välityksellä. Vaikka vuodenvaihteen ympärillä ei paljon ole tapahtunutkaan, alku otettiin silti valiokuntakatsauksista.

Työvaliokunnassa on puuhattu uuden Pöytätennisrahaston asioita ja tietenkin koronan ympärillä. Urheiluopistosäätiöltä saimme Pajulahden käyttöä silmällä pitäen 7000 euron apurahan. Hetken suunnittelimme myös Euroopan olympiakarsintojen järjestämistä Suomessa, mutta siitä oli luovuttava, sillä nopealla aikataululla emme olisi saaneet apua sen paremmin Helsingin kaupungilta kuin Opetus- ja kulttuuriministeriöltäkään. Kulut olisivat kuitenkin helposti olleet 100 000 euron luokkaa.

Valmennusvaliokunnan osalta vahvistettiin kokoonpano – Mika Räsänen, Taneli Keinonen, Esko Heikkinen, Teemu Oinas, Mika Sorvisto ja Tuomas Perkkiö – ja todettiin, että joulukuussa etänä järjestetty valmentajailta keräsi mukavasti 23 osanottajaa.

Seuravaliokunnan uusi kokoonpano on Taneli Keinonen, Tero Naumi (uusi puheenjohtaja) Teemu Oinas, Henri Pelkonen ja Pekka Korva. Seurakysely on valmistunut ja siitä on juttu Pöytätennislehdessä, joka joihinkin koteihin on tiensä jo löytänytkin. IT-valiokunnasta Kimmo Pihkala puolestaan totesi, että kisanvetosovelluksen tekeminen etenee varmasti mutta rauhallisesti.

Paravaliokunnan Hannu Sihvo kertoi, että Pajulahdessa päättyi juuri Tokio-leiri, jossa mukana hänen lisäkseen olivat Aino Tapola, Timo Natunen, Iivari Hartikainen ja Martti Autio. Valiokunta on päättänyt, että tälle vuodelle saadut tehostamismäärärahat käytetään leireihin ja paralympiakarsintoihin valmistavaan kilpailuun. Lisäksi Hannu menee vielä tässä kuussa KIHU:lle Jyväskylään tutustumaan otteluanalyysiohjelman käyttöön. Vielä Hannu totesi tyytyväisenä, että Aino Tapola on valittu R-kioskin urheilijatiimiin, josta hän saa myös taloudellista tukea.

Mika Räsänen selvitti huippu-urheiluvaliokunnan asioissa, että Tuomas Sallinen testasi tänään ”Ruskeasuon ryhmän” pelaajia ja tekee näille myös fyysisen valmennuksen harjoitusohjelmat. Ryhmä on harjoitellut joulukuussa Tuulimäessä, mutta tammikuussa maajoukkuepelaajat pääsevät ainakin jossain määrin myös Ruskeasuolle .

Sonja kertoi, että Euroopan olympiakarsinta pelataan 10-14.helmikuuta Moskovan sijasta Lissabonissa. Joukkue-EM-kisan karsintaa suunnitellaan nyt sitä seuraavalle viikonlopulle 21.-22.2. Jos sekään ei onnistu, lopputurnauksen joukkueet tullaan valitsemaan toisin säännöin. Qatarissa pelataan maaliskuussa WTT:n ”kuplakisat” (kolmen viikon kisaputki), jonka jälkeen nämä pelit jatkuvat Kiinassa. Suomalaispelaajien osallistuminen näihin tapahtumiin on vielä päättämättä.

Sääntö- ja tuomarivaliokunnan osalta todettiin, että tammikuun lopulla ja helmikuussa järjestetään kahtena iltana sääntö- ja tuomarikoulutusta etäkoulutuksena. Tällä kertaa myös kilpailuvaliokunnassa on ollut melko hiljaista. Sarjapelien jatkoja ja SM-kisoja on toki mietitty, sillä näillä näkymin helmikuunkin pelit ovat kovasti vaarassa. Todennäköisesti kautta tullaan jatkamaan normaalia pidemmälle kevääseen ja kesään.

Veteraanivaliokunnan osalta huomionarvoisin uutinen on se, että Bordeauxin 5500 pelaajan MM-kilpailut on nyt lopullisesti peruttu. Kansainvälisten asioiden osalta Sonja kertoi, että ETTU järjestää ylimääräisen kongressin olympiakarsinnan yhteydessä Lissabonissa. Jo ennen sitä ETTU:n delegaatio keskustelee ITTF:n kanssa Euroopalle tärkeistä asioista. ITTF:llä on uusi rankingjärjestelmä, jossa uudet WTT-kisat ovat samanarvoisia kuin olympiakisat ja MM-kilpailut!

SPTL:lläkin on nyt oma ”koronanyrkkinsä”. Siihen kuuluvat Mika Räsäsen ja allekirjoittaneen lisäksi lääkäripelaajamme Marina Donner ja Rauli Franssila. Näin saamme terveydenhuollon asiantuntemuksen oman päätöksentekomme tueksi.

Taloustilanteemme on marraskuussa selvästi plussalla. Vaikka joulukuussa oli paljon menoja, vuodesta on tulossa ylijäämäinen. Koko vuoden tarkempi taloudellinen tulos selviää lähiaikoina.

Toistaiseksi on päätetty, että tammikuussa ei pelata kisapelejä. Lienee selvää, että siirtoja ja peruutuksia tulee enemmänkin, mutta vielä tässä vaiheessa liittohallitus ei tehnyt niitä koskevia päätöksiä. Todennäköisesti kautta pidennetään. Kilpailuvaliokunta seuraa tilannetta ja liittohallitus on tarvittaessa valmis nopeisiinkin päätöksiin.

Työntekijöistä Mattias pystyy tekemään töitään lähes normaalisti, jos vain hallit pysyvät auki. Taneli piti joulun aikana talvilomapäiviään.  Tammikuussa edessä on seurojen etävalmennusta videoiden välityksellä ja tekeillä on myös perustekniikkavideoita. Mikalla riittää muiden rutiinien ohella varsinkin korona-asioita ja -viestintää.

Vielä hallitus kertasi viime kevään strategiaseminaarin tuloksia ja päätöksiä Matti Kurvisen johdolla. Osa suunnitelluista asioista on jäänyt pandemian alle ja osa jäänyt tekemättä muista syistä, mutta jotakin on saatu eteenpäinkin. Nyt on hyvä aika valmistella tärkeiden asioiden uutta pandemia-ajan jälkeistä starttia. Näistä lisää myöhemmin.

Liittohallitus kokoontuu seuraavan kerran 1. päivä helmikuuta.

 

 

Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta 2021

Erikoinen ja ennustamaton vuosi on päättymässä. Otsikon sanoma tuntuu tässä tilanteessa hiukan jopa ironiselta, vaikkakin oikeasti kovin toivottavalta.

Uutiset rokotteista antavat uskoa, että koronastakin selvitään. Ihan kiireellisimpään hätään rokotuksista ei kuitenkaan ole apua. On todennäköistä, että kevätkaudestamme tulee repaleinen. Jo nyt tiedämme, että ainakin tammikuun kisapelit jäävät pelaamatta. Vietetään tästä huolimatta rauhallinen jouluaika ja luetaan piakkoin ilmestyvää vuoden viimeistä Pöytätennislehteä.

Lehdessä on juttu Pöytätennisrahastosta, joka ainakin minulle tuo aika lailla joulumieltä. Rahaston myötä voimme – toivottavasti – jakaa tulevina vuosina hyvän mielen rinnalla myös jonkin verran avustuksia. Rahaston johtokuntaan kuuluva Antti Mäkinen teki oman komean päänavauksensa ja lahjoitti sinne 5 000 euroa. Hatunnosto ja isot kiitokset Antille.

Kaikille pöytätennisihmisille lämmin joulutervehdys SPTL:n hallituksen ja palkatun väen puolesta. Ollaan varovaisia ja pidetään itsemme terveinä!

Esko Heikkinen
puheenjohtaja

Tiedotusterveisiä

Uusi liittohallitus kokoontui tiistaina ensimmäiseen kokoukseensa. Erot entiseen kokoonpanoon olivat kovin pieniä, sillä aiempi varajäsen Jyrki Nummenmaa on nyt varsinainen jäsen ja Tero Naumi uusi varajäsen.

Oli mukava todeta, että saimme maanantaina historiamme suurimman tehostamistuen Olympiakomitealta, yhteensä 21 000 €. Sen jälkeen aloitettiin tuttuun tapaan valiokuntakatsauksilla.

Työvaliokunta jatkaa vanhalla kokoonpanolla, eli allekirjoittanut, Måns Holmberg, Matti Kurvinen ja toiminnanjohtaja Mika Räsänen. Valiokunta ei ole viime aikoina kokoontunut. Juoksevina asioina on hoidettu OKM:n avustusanomusta, Stiga-sopimuksen asioita, Olympiakomitean kokousta sekä ennen kaikkea koronainformointia.

Taneli Keinonen totesi seuravaliokunnasta, että puheenjohtajana toiminut Henri Pelkonen ei enää halua jatkaa tässä positiossa. Kokoonpano jäi muutenkin auki. Slack-keskusteluja on käyty ja mailapelihankkeen jatkohakemus OKM:lle on jätetty. Iso asia on parhaillaankin päällä oleva seurakysely, johon on vastannut 22 seuraa. Tanelin mukaan väki on jopa ”hämmentävän tyytyväistä”. Miinusta tulee lisenssien maksamisesta, mailapelihankkeen hyödyistä ja maajoukkuetoiminnastakin, plussaa kilpapelaamisen hinnoista ja sarjajärjestelmästä sekä henkilökunnan palvelualttiudesta. Kehitysehdotuksia saadaan ainakin sosiaaliseen mediaan ja nettisivuihin. Seurakyselystä tulee juttu vuoden viimeiseen lehteen.

Puheenjohtaja Teemu Oinas ilmoitti, että kilpailuvaliokunnan uusi kokoonpano hänen lisäkseen on Juha Julmala, Jori Haataja, Kimmo Pihkala ja Mika Räsänen. Viime aikojen keskustelut ovat olleet koronan ympärillä; kisaperuutuksia on tullut ja sarjapelejä jäänyt pelaamatta. Tammikuun lopun henkilökohtaisten SM-kisojen perään on pakko tässä vaiheessa laittaa kysymysmerkki. Sarjoissa koronakeskeytykset ovat iso asia ja myös TOP-16 -finaali siirtyy tulevaisuuteen.

Valmennusvaliokunnassa toiminta on lähinnä slack-keskusteluja. Joulukuulle on valmentajien etäilta. Kokoonpano on auki. Sen sijaan tiedämme, että uusi Veteraanivaliokunta on Jyrki Nummenmaa (pj), Kai Merimaa ja Anne Majava.

Hannu Sihvo kertoi, että paravaliokunnassa iloitaan OK:n 16 000 € tehostamistuesta. Toimintaakin on, sillä viikko sitten leireiltiin, joulukuussa vielä yksi leiri ja kevätkaudella useampia. Valiokunnan uusi kokoonpano puheenjohtaja Sihvon ohella on J-P Mäkelä, Asko Rasinen ja Juha Julmala. Aino Tapolalla on uudet kotisivut, joissa myös jo useampia yhteistyökumppaneita. Kansainvälinen kalenteri on tällä hetkellä tyhjä, mutta suunnitelman mukaan Tokion karsinnat pitäisi pelattaman huhtikuussa Sloveniassa. Asko Rasinen menee luokituskoulutukseen myöhemmin tässä kuussa.

IT-valiokunnan uusi kokoonpano on Kimmo Pihkala (pj), Jyrki Nummenmaa, Tomi Nummenmaa ja Marko Koskinen. Kisanvetosovellus etenee, joskin hitaasti. Viime aikojen työt ovat olleet normaalia ylläpitoa, kun esimerkiksi sarjajärjestelmässä on ollut pieniä bugeja.

Huippu-urheiluvaliokunta jatkaa kokoonpanossa Sonja Grefberg (pj), Pasi Valasti, Mika Räsänen ja Matias Bergkvist. Toimintaa ei paljon ole ollut, kun kansainvälinen kilpailutoiminta on pysähdyksissä. EM-karsintaa suunnitellaan edelleen tammikuulle (23.-24.1) ja valitettavassa tiedossa on, että Busanin MM-kisoja pienennetään, jolloin Suomi on jäämässä sekä miehissä että naisissa rannalle. Kotimaassa halleja suljetaan ja keskustelua käydään siitä, keillä on lupa harjoitella Ruskeasuolla. Viikon kuluttua pidettäneen leiri Kisakalliossa. Ensi vuoden kansainvälinen kalenteri on edelleen suurelta osin auki.

Sääntö- ja tuomarivaliokunta jatkaa entisessä kokoonpanossa Kimmo Arenius (pj), Esko Heikkinen, Matti Kolppanen, Asko Rasinen ja Joonas Kivimäki. Kannattaa huomata että valiokunnan puheenjohtajan puhelinnumero on lähiaikoina vaihtumassa! Muuten ollut hiljaista.

Sonja raportoi kansainvälisistä asioista ja nyt ITTF:ssä kiehuu. Saksa lähetti kirjeen jäsenmaille ennen ITTF:n valtuuston (BoD) kokousta: paljon on epäselvyyksiä WTT:n suhteen, sillä uusi pelisysteemi palvelee vain aivan huippuja ja kukaan ei tunnu tietävän, kuka WTT:n omistaa. BoD-kokouksessa ei hyväksytty ehdotusta, jossa haluttiin lisätä toimiston päätäntävaltaa. Sen sijaan uusi MM-kisaikä on alle 19-vuotta, ja jatkossa myös JEM ilmeisesti seuraa tätä. Ja me seuraamme silmä tarkkana kansainvälisiä tapahtumia ja kehitystä!

Oman syysliittokokouksemme päätöksistä todettiin, että kertalisenssi poistettiin. Liittokokous antoi hallitukselle ponnet halvemmasta pelaamisesta loppukaudesta sekä mahdollisuudesta lisenssin pelaajakohtaiseen maksamiseen. Kilpailuvaliokunta ja IT-valiokunta valmistelevat näitä asioita. Pyrkimyksenä on, että mahdolliset muutokset olisivat ”järjestelmäystävällisiä”.

Liittokokous päätti myös Pöytätennisrahaston perustamisesta. Nyt liittohallitus valtuutti toiminnanjohtajan avaamaan sille tilin ja siirtämään sinne liiton rahoista 50 000 € peruspääomaksi. Rahaston johtokunta kokoontuu piakkoin. Todettakoon lisäksi, että rahasto on saanut ensimmäisen lahjoituksensa viime torstaina haudatun Antti Puurusen vanhoilta pelikavereilta.

Sonja raportoi Olympiakomitean syyskokouksen päätöksistä. Jan Vapaavuori valittiin puheenjohtajaksi ja Susanna Rahkamo ja Sari Multala varapuheenjohtajiksi. Sähköinen äänestys toimi hyvin ja lobbailu ennen kokousta oli ennennäkemättömän aktiivista. Vapaavuori muuten ilmoitti myöhemmin, että on aikanaan ollut TIP-70:n pingiskoulussa.

Liiton taloustilanteesta ei ollut paljon uutta kerrottavaa. Joka tapauksessa on selvää, että kuluvasta vuodesta tulee vähentyneiden kulujen ansiosta reilusti plusmerkkinen. Kulujen vähennys johtuu luonnollisesti koronatilanteesta, jonka vuoksi toimintaa on suunniteltua vähemmän.

Kisoja on peruttu ja halleja menee taas kiinni. Päätöksissä on varsin paljon paikkakuntakohtaisia vaihteluja. Pääkaupunkiseudun viikkosarjat on keskeytetty. Syyskierroksen peleille annetaan lisäaikaa ainakin tammikuun loppuun asti. Kakkosdivisioonaa lukuun ottamatta sarjoja voidaan pitkittää pitkällekin kevääseen, mutta kakkosesta tarvitaan tieto karsintaan selviävistä joukkueista.

Nyt ollaan ”päivittäisessä manuaaliohjauksessa”, vaikka SM-sarjassa ja ykkösdivarissa saatiinkin kaikki ottelut pelattu. Kakkosessa viikkolohkot on keskeytetty ja vain osa turnauslohkoista on pelattu suunnitellusti. Kolmosessa myös osa lohkoista on pelattu, mutta yksi turnauslohko on kokonaan pelaamatta. Nelosessa on paljon poisjääntejä koronakaranteenia ja -pelon vuoksi.

Asioista käytiin todella pitkä keskustelu. Helppoja ratkaisuja ei ole. MBF:n Porin turnauksesta pois jäänyt joukkue saa jatkaa ilman lähtöpisteitä alemmassa jatkosarjassa ja kolmosessa kokonaan puuttuva syysturnaus yritetään pelata tammikuussa. Ylipäätään yritämme pelata sen minkä mahdollista, sarjapäälliköiden ja kilpailuvaliokunnan aktiivisessa komennossa.

Vuoden viimeinen Pöytätennislehti ilmestyy ennen vuodenvaihdetta. Juttujen dead line on 10. joulukuuta. Vielä päätettiin, että OPT-86 järjestää 17-vuotiaiden ja Nappulaliigan SM:n toukokuussa.

Liittohallitus kokoontuu seuraavan kerran 4. tammikuuta ensi vuoden puolella.

Tiedotusterveisiä – liittokokous teki henkilövalintoja ja pohti tulevaa vuotta

Liittokokous käytiin lauantai-iltana. Ajankohta klo 18 oli muiden tapahtumien peruuntumisen jälkeen hiukan erikoinen, mutta etäyhteyksien kanssa saimme kuitenkin kokoon seitsemän seuran kokouksen.

Kuukausi sitten hyväksytty etäosallistuminen toi paikalle kuusi seuraa ja seitsemäs eli Wega (Pekka Kolppanen) saapui toiminnanjohtajan ja puheenjohtajan seuraksi Sporttitalolle Pitäjänmäelle. Edustettuina olivat lisäksi PT Espoo (Kimmo Pihkala), TIP-70 (Jarmo Siekkinen), KoKa (Tero Naumi), PT 75 (Mika Tuomola), OPT-86 (Teemu Oinas) ja HäKi (Jukka Nieminen). Lisäksi linjoilla oli Henri Pelkonen ilman valtakirjaa.

Kokousrutiinien jälkeen käytiin puheenjohtajaksi valitun Pekka Kolppasen johdolla käsiksi varsinaisiin asioihin. Ensin hyväksyttiin ensi vuoden toimintasuunnitelma ja talousarvio hallituksen esityksien mukaisina. On sanomattakin selvää, että koronapandemian vuoksi molemmat ovat lähinnä hyviä arvauksia. Ilmassa on paljon epävarmuutta, mutta toimintoja on suunniteltu normaalia toimintavuotta silmällä pitäen. Erillistä ”koronasuunnitelmaa” ei ole, koska näiden asioiden ennakointi on hankalaa tai peräti mahdotonta.

Liiton liittymis-, jäsen, kilpailu- ja muut maksut vahvistettiin hallituksen esityksen mukaisesti entisinä. Samalla päätettiin poistaa ns. kertalisenssi. Tähän päätökseen kokous antoi hallitukselle kaksi pontta: lisenssin itse maksaminen on saatava kaikkia tyydyttävään kuntoon ja hallitus saa miettiä myös sitä, kuinka kilpaileminen voisi olla hiukan halvempaa erittäin vähän kilpaileville. Selvennykseksi todettakoon, että uudistus koskee siis pelikautta 2021-22, kuluva kausi mennään vielä vanhoin säännöin.

Ennen henkilövalintoja päätettiin, että puheenjohtajille sen paremmin kuin hallituksen jäsenillekään ei makseta palkkioita. Puheenjohtajien vaali sujui kovin yksimielisesti, sillä Sonja (Grefberg) valittiin varapuheenjohtajaksi ja allekirjoittanut puheenjohtajaksi ilman muita ehdokkaita.

Liittohallituksen neljään paikkaan tuli viisi ehdokasta, mutta koeäänestyksen jälkeen Matti Kurvinen, Teemu Oinas, Hannu Sihvo ja Jyrki Nummenmaa tulivat valituiksi yksimielisesti. Jyrki nousi näin Bahman Khosravin tilalle. Bahman jatkaa kuitenkin toisena varamiehenä. Henri Pelkonen (1.), Tero Naumi (3.) ja Toni Soine (4.) ovat muut varamiehet. Stefan Söderberg jatkaa toimessaan liiton tilintarkastajana.

Liittokokous päätti myös perustaa Pöytätennisrahaston ja sijoittaa sen alkupääomaksi 50 000 €. Rahaston säännöt ovat kokousmateriaalissa. Ajatusta rahastosta on kehitelty jo pitkään ja nyt päästiin siis sanoista tekoihin. Rahastolle johtokunnassa istuvat toiminnanjohtajan ja puheenjohtajan ohella Matti Kurvinen, Kari Kuusiniemi ja Antti Mäkinen. Pidän rahaston perustamista tärkeänä, sillä nyt meillä on virallinen kanava esimerkiksi lahjoitusten ja testamenttien keräämiseen. Tästä asiasta tullaan kuulemaan vielä paljon.

Viimeisenä kokousasiana hyväksyttiin (tekninen) sääntömuutos, jossa dopingsääntöihin kuuluvaa vanhentunutta terminologiaa uudistettiin nykyaikaan. ADT kun on nykyään SUEK.

Puheenjohtaja Kolppanen päätti kokouksen klo 19.11, eli asioista selvittiin runsaassa tunnissa. Kiitos paikalle olleille ja kiitos luottamuksesta puheenjohtajan vaalissa. Tehtävä on mukava!

Antti Puurunen on poissa

Alkuviikon suru-uutinen kertoo, että Antti Puurunen on kuollut ärhäkän eturauhassyövän seurauksena, pari viikkoa ennen 70-vuotissyntymäpäiväänsä.

Antti oli maamme 1960-luvun lopun junioripelaajien wegalaisia kärkinimiä Kimmo Hovin, Asko Rasisen ja Jukka Somervuoren kanssa ja kuului Wegan mestaruussarjan voittajajoukkueeseen keväältä 1970. Vuotta aiemmin palkintokaappiin oli tullut SM-cupin hopea. Pelikaudeksi 1972-73 Antti siirtyi Kosken Kaikuun ja auttoi koskelaisia ratkaisevasti siinä, että seura nousi ensimmäistä kertaa lajin mestaruussarjaan.

Peliuransa jäähdyttelyt Antti pelasi Helsingin Kaiun eri divisioonajoukkueissa. Miehen erityistaitoihin kuului taitava pelaaminen alakierrepuolustajia vastaan. Vaikka peliuran päättyi jo kuluvan vuosituhannen alkuvuosiin, Antti oli mukana arvokisojen tuomarina, vielä esimerkiksi kesän 2019 molemmissa parakisoissa Pajulahdessa.

Hyväntuulisen ja pidetyn miehen kaveripiiri oli laaja, sillä pöytätenniksen ohella myös squash, lenkkeily, pyöräily ja golf olivat hänen sydäntään lähellä. Golfissa hän löi viimeisenä pelikesänään 2019 hole in onen.

Antti oli huumorintajuinen ja kaikille ystävällinen ihminen, joka ei tehnyt numeroa itsestään.

Pöytätennisväki ottaa osaa Antin läheisten suruun.

 

Vanhojen pöytätennislehtien skannaukset

Homma on nyt suurelta osin tehty. Pientä tyyliviilausta pitää vielä tehdä, mutta itse asia ei enää muutu.

Asko Kilpi aloitti valtavan urakan ja Aaro Mäkelä vei sen loppuun. Kimmo Pihkala siirsi tulokset verkkoon ja nyt käytössämme ovat virtuaalisina kaikki Suomessa ilmestyneet lajilehdet harvinaisuuksia myöten.

Lehdet löytyvät täältä. Valtavat kiitokset kaikille asianosaisille.

Esko Heikkinen

Tiedotusterveisiä

Liittohallitus kokoontui keskiviikkona, pääosin edelleen etänä. Tuttuun tapaan otimme alun valiokuntakatsauksista. Työvaliokunnassa on saatu allekirjoitetuksi uusi neljän vuoden sopimus Stigan kanssa ja oltu perustamassa rahastoa, josta enemmän tuonnempana. Ainakin Pingiskeskus, MN-Pingis, Paree Group (entinen Serres) ja Liikuntakeskus Pajulahti jatkavat liiton kumppanina myös 2021. Heikki Kiiskinen on nollatuntisopimuksella uusi mies liiton tiedotustehtävissä. Ja luonnollisesti on valmisteltu edessä olevan syysliittokokouksen asioita, kuten toimintasuunnitelmaa ja budjettia. Kokoukseen on lisäksi tulossa pieniä teknisiä sääntömuutosehdotuksia sekä vastuullisuusohjelmaa ja kriisiviestintää, joita ainakin OKM:n tukihakemus kaipaa. Senkin laadinta on ollut päällä.

Parapuolella on pidetty yksi leiri, minkä lisäksi Aino Tapola on kunnostautunut publiciteettiosastolla saaden aikaan sekä uudet kotisivut että mainion Urheiluruudun pätkän. Hakemus naisten ykkösluokan saamiseksi jo Pariisin kisoihin on juuri lähdössä.

Teemu Oinas kertoi seuravaliokunnan puolelta, että seurakehitystyökalua koetetaan ajaa vahvemmin eteenpäin. Toinen merkittävä asia on mailapelihankkeen verkkoversio, joka lanseerattiin juuri.

Veteraanivaliokunnan asioissa Joukkue-SM siirtyy 2021 puolelle. Liittohallitus päätti, että tästä huolimatta näissä kisoissa mennään vielä nykyisillä eli vuoden 2020 ikäsäännöillä.

Kilpailuvaliokunnasta todettiin, että koronan vuoksi on peruttu muutamia kisoja, mutta tästä huolimatta meno on melko stabiilia. Viranomaisten suosituksia seurataan ja niissä etenkin ”maskisuositukset” ovat tiukentumassa. Se ei toki koske itse pelaamista. Valmentajapäivän ja junnutopin ajankohtia selvitellään vielä. Yleisenä pyrkimyksenä on luonnollisesti, että sarjat ja kisat saadaan pelattua normaalisti. Etenkin marraskuun lopulla olisi paljon ohjelmaa.

Huippu-urheiluvaliokunnan puolella on samoja haasteita. EM-kotikarsintaa suunnitellaan nyt tammikuulle (23.-24.1). Euroopan olympiakarsinnat pitäisi pelattaman helmikuussa Moskovassa ja henkilökohtainen EM kesäkuussa Varsovassa. Maailman olympiakarsintojen ajankohta on vielä auki. Ruotsi järjestää Challenge-kisan ”Finlandia Open -viikonloppuna”. Tuomas Sallisen kanssa keskusteltu Ruskeasuon ryhmän fysiikkavalmennuksesta. Tuomas on jo tehnyt töitä Anna Kirichenkon ja Alex Naumin kanssa. Alustavasti hän vierailisi Ruskeasuolla noin kerran viikossa ja tekisi myös pelaajille fysiikkavalmennusohjelmat.

Sääntövaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Arenius ei tällä kertaa päässyt paikalle, mutta ylimääräisessä liittokokouksessa päätetyt sääntömuutokset on päivitetty liiton sivuille.

Valmennusvaliokunnan viesti oli, että virtuaalisena pidetty Valmentajailta sujui hyvin 18 osanottajan voimin. Heti sen jälkeen kenttäpäällikkömme Taneli Keinonen sairastui koronaan (mikä tuskin johtui valmentajaillasta) – pikaista paranemista Tanelille.

IT-valiokunnassa aika on mennyt päivitystarpeissa, joita pokaalitulokset ja sarjaottelut edelleen ovat vaatineet. Skannatut pingislehdet ovat nyt verkossa, mutta sivu kaipaa vielä hiukan stailausta. PingisTV:n suhteen on ollut keskustelua yhteistyöstä Solidsportin kanssa. Lisenssijärjestelmän ”itsemaksu-uudistus” saataisiin päälle nopeastikin, mutta se vaatii edelleen hiukan keskustelua. Uusi kisanvetosovellus päivittyy ja etenee, tosin hitaasti. Siinä kaikki tapahtuu reaaliaikaisena netin kautta. Tiedossa on, että esimerkiksi Ruskeasuon verkko on valitettavan heikko reaaliaikaiseen tulosten viemiseen.

Sonja raportoi vielä kansainvälisistä kuulumisista: paljon ei kuitenkaan ole uutta, sillä kaikki aika tuntuu menevän lähinnä kansainvälisen kilpailukalenterin pohdinnassa.

Ylimääräinen liittokokous pidettiin, ja jatkossa näihin kokouksiin on mahdollista osallistua myös etänä. Varsinainen liittokokous 14.11.2020 klo 18 (Huom! kokousaika ja -paikka muuttunut alkuperäisestä) ja esillä ovat mm. ensi vuoden toimintasuunnitelma ja budjetti sekä liiton perimät maksut entiset. Liittohallitus esittää niiden osalta kertalisenssin poistamista, sillä se ei oikein tue modernia tietojärjestelmäajattelua. Lisäksi teemme joitakin teknisiä sääntömuutosehdotuksia, kuten esimerkiksi ADT:n muuttamista SUEK:iksi. Nykyisten organisaationimien mukaan.

Liiton taloustilanne on edelleen melko hyvä ja lisenssirahojakin on tullut sisään mukavasti. Osin senkin pohjalta liittohallitus esittää liittokokoukselle Pöytätennisrahaston perustamista 50 000 euron peruspanostuksella. Rahaston johtokunta on pitänyt ensimmäisen kokouksensa, mutta vasta liittokokous siis päättää, perustetaanko sellainen virallisesti. Säännöt julkaistaan kokouskutsussa.

Uusi pöytätennislehti ilmestyi juuri, mutta seuraava eli vuoden viimeinen on jo suunnitteilla. Jos joku haluaa tarjota siihen jutun, dead line on 10. joulukuuta.

Liittohallitus hyväksyi myös uuden vastuullisuusohjelman ja siihen liittyen myös kriisiviestintäsuunnitelman. Ne ilmaantuvat verkkosivuille tuota pikaa. Toiminnanjohtajamme on tehnyt näissä suururakan.

Seuraavaa kokousta emme lyöneet kiinni, sillä vajaan kuukauden kuluttua kokoontuva liittokokous valitsee liitolle uuden puheenjohtajiston sekä puolet liittohallituksesta. Seuraavasta kokouksesta vastaa siis tässä kokouksessa nimetty kokoonpano.

Tiedotusterveisiä

Sunnuntaina taidettiin tehdä (tosin hiukan kyseenalainen) uusi ennätys, sillä Juniori-SM:n yhteydessä järjestettyyn ylimääräiseen liittokokoukseen saapuivat toiminnanjohtaja Mika Räsäsen lisäksi vain Wegan Pekka Kolppanen ja allekirjoittanut Kosken Kaiun edustajana.

Esillä oli vain yksi asia eli sääntömuutos, joka mahdollistaa etäosallistumisen liittokokouksiin. Kyseinen ehdotus oli liiton sivuilla paraatipaikalla pitkään, joten tiedonpuutteesta tuskin oli kyse. Tulkitaan paremminkin niin, että väki hyväksyi ehdotuksen hiljaa mielessään, eikä siksi vaivautunut kokouspaikalle sitä kannattamaan.

Ehdotus siis hyväksyttiin, joten jo viralliseen syyskokoukseen 14. marraskuuta voi osallistua myös etänä. Nyt hyväksytty uudistus tarkoittaa sitä, että vanha tapa käydä liittokokouksessa säilyi täysin ennallaan. Paikan päällä saa edelleen edustaa valtakirjalla 1-3 seuraa. Nyt uutta on etäosallistumismahdollisuus yhtä seuraa edustaen.

Toivotaan, että marraskuun kokous on tämänpäiväistä suositumpi. Listalla on mielenkiintoisia asioita, kuten ensin vuoden toiminta- ja taloussuunnitelma sekä liiton puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan valinta tulevaksi kaksivuotiskaudeksi. Samalle kaudelle valitaan myös puolet hallituksen jäsenistä.

Käytän tässä hyväkseni tilaisuutta ja ilmoitan olevani valmis puheenjohtajan tehtävään jatkossakin. Jos liittokokouksen osallistuvat jäsenseurat niin suovat.

BC-SM:n sunnuntai – David Ahonen C-luokkien jyrä

Linkki tiedostoon: BC-SM kaikki tulokset.xls

Sunnuntain ohjelmassa Kosken BC-SM:ssä olivat C-luokan kaksinpeli ja saman tason nelinpeli. Jyväskylän come backin tehnyt David Ahonen oli mestari molemmissa luokissa, nelinpelissä seurakaveri Vesa Riihimäen kanssa.

Moni iski kisoissa uransa ensimmäisen SM-mitalin. Kuten esimerkiksi C-nelinpelin loppuotteluun kiivenneet Nurmeksen Seppojen Elmo Salmela ja Santeri Korhonen, joka omaa varsin kauniin lyöntitekniikan. Jyväskylän miehet olivat loppuottelussa aktiivisempia, mutta eivät päässeet helpolla. Korhosen olisi ehkä pitänyt käyttää kaunista ja tehokasta  kämmenspinniään enemmän.

Luokan pronssipallille nousivat Oulun Joel Pennanen ja Jyväskylän Henri Pelkonen sekä Kotirannan Kunnon Jarkko Risku ja Jesse Ikola. Uusi PT Jyväskylä sai siis kisoista mitalin jos toisenkin. Nelinpelin yhdenlainen suola oli se, että jo poolivaiheessa moni (ratingpisteiden mukaan) ennalta paremmaksi arvioitu pari  joutui taipumaan altavastaajana otteluun lähteneille vastustajilleen.

Kaksinpelissä Jyväskylän David Ahonen oli pahemmin pulassa vain loppuottelussa MBF:n Lassi Lehtolaa vastaan. Siinäkin ratkaisuerä oli aika selvä. Oli siinä ja siinä, oliko David sittenkin vähän liian hyvä näihin kisoihin. Elmo Salmela otti mitalin tässäkin luokassa kavutessaan pronssipallille Kotirannan niin ikään tuplamitalistin Jesse Ikolan kanssa. Lassin ja Jessen panokselle voi nostaa hattua, sillä näin nuorille pelaajille C-SM ei koskaan ole helppo kisa.

Kosken Kaiku kiittää ja toivoo, että voisimme tavata Kosken Maljassa uudelleen. Se lienee kuitenkin koronan käsissä. Viikonlopulla ainakin yritimme tehdä asiat niin, että koronasta huolimatta kilpapelit voisivat Suomessa jatkua.