Kaikki kirjoittajan Esko Heikkinen artikkelit

Pajulahden parakisa on aika iso!

Kisan kotimainen tähti on Aino Tapola, joka naisten ykkösluokassa on oman luokkansa maailmanlistalla toisena. Granadan MM-pöydillä Tapola pääsee ensimmäistä kertaa kisaamaan omassa luokassaan. Olympiapöydillä naisten 1- ja 2-luokat on yhdistetty.

Tiedotusterveisiä: NETU kokousti

Pohjois-Euroopan Unionin mestaruuskilpailut pelataan Liettuan Druskinkinaissa, ihan maan eteläosassa lähellä Valko-Venäjän rajaa. Ja perinteiseen tapaan näiden kisojen yhteyteen kuuluu myös NETUn kongressi.

Sen aluksi Latvia esitteli uuden toiminnanjohtajansa, joka on toistaiseksi paremmin pelaajana tunnettu Baiba Bognadova. Välittömästi esittelyn jälkeen hän kiiruhtikin pelaamaan. Tanskan liiton puheenjohtaja Henrik Vendelbo avasi kokouksen ja pahoitteli maansa passiivisuutta järjestön johdossa. Ja tottahan se on: puheenjohtajuus on Tanskalla, joka on asettanut tehtävään jo kaksi henkilöä, jotka kummatkin ovat eronneet kesken kauden. Eivätkä ole tehneet oikein mitään.

Paikalla isäntämaa Liettuan lisäksi olivat Latvia, Norja, Suomi, Tanska ja Viro, minkä lisäksi ruotsalaiset osallistuivat kokoukseen etänä. Färsaaret ja Grönlanti eivät olleet paikalla, kuten ei myöskään Islanti, jonka pöytätenniksestä kukaan ei ole hetkeen kuullut yhtään mitään.

Ensin käsiteltiin edellisen kokouksen eli Halmstadin 2021 muistio. Jota ei ollut olemassakaan, mutta eipä sen jälkeen ole ollut toimintaakaan. Ruotsalaiset edelleen tekemässä ”tietovarastoa” (säännöt, esityslistat, muistiot jne) NETUlle, mutta se ei ole valmis, lähinnä tanskalaisten passiivisuudesta johtuen. Nyt se taas kerran yritetään saada kuntoon.

Presidentin raportti jäi pitämättä, koska NETUlla ei vielä tässä vaiheessa kokousta ollut presidenttiä. Niinpä asialistalla siirryttiinkin suoraan jäsenmaiden kuulumisiin. Ruotsalaiset sanoivat, että NETU ei ole toimiva, ja että nuorten kilpailutoimintaa pitäisi yleisemminkin kehittää. Ja iloitsivat siitä, että maan huippupingis taas maailmankin huipulla. Oikeaan suuntaan kuulemma mennään.

Norjassa rakennetaan aktiivisesti ensi vuoden veteraanien EM-kisoja, mikä on paikallisille iso ponnistus. Hyvältä näyttää tässä vaiheessa kuului viesti. Olivat myös kehittelemässä young leaders -projektia. Liettualla, Latvialla ja Virolla oli oikeastaan kaikilla sama sanoma, jonka mukaan ne pelkäävät valtion tuen romahtamista. Latviassa on isot kisat syyskuussa. Kaikki totesivat, että uusia nuoria pelaajia on hankala saada. Viron kanssa kerroimme EU:n tukemasta yhteisprojektista naisten ja tyttöjen pöytätenniksen kehittämiseksi.

Tanskalaiset järjestävät tällä hetkellä paljon matalan kynnyksen massatapahtumia, joiden kehittämiseen saivat valtiolta 100 000  euroa. Yksi tulos oli puhelinappi, jolla yritetään rakentaa siltaa koulujen ja pingisseurojen välillä. Se sisältää mm. ”erilaista pingistä” (pimeässä, ulkona jne), palkintokilpailuja sekä pongfinitytyylisiä temppuja.

Suomen puolesta sanoin, että odottelemme kokonaan normaalia pingiskautta, että emme taida oikein itsekään vielä tietää, mitä pandemia harrastajamäärillemme lopulta on tehnyt. Puhuin myös parakisastamme sekä hankaluuksista Finlandia Openin kanssa sekä totesin, että me tarvitsisimme kovasti lisää palkattuja osaavia seuravalmentajia.

Seuraavaksi valittiin NETUlle uusi presidentti. Tanska ei ole tehtävässä onnistunut, mutta nyt puheenjohtaja Henrik Vendelbo lupasi ottaa homman haltuun ja myös hoitaa sen aikaisempaa paremmin! Hänen mielestään NETUlla pitäisi olla muutakin toimintaa kuin kisat. Ja omia urheilupoliittisia kantoja. Kehityskohteita ovat ainakin erilaiset NETU-kisat, joita alustavasti kaavaillaan ITTF:n rankingkisoiksi. Se maksaisi suoralla jakolaskulla noin 500 € per maa. Seuraavassa kokouksessa Münchenin EM-kisoissa perustetaan työryhmä kisojen kehittämistä varten. NETU Superweek oli hyvä (Halmstad 2021) ja myös sen jatkon pohtiminen kuuluu työryhmän listalle.

Kokous kävi läpi myös NETUn seuraavat arvokisapaikat, jotka ovat:
Juniorit 2023 Islanti
Seniorit 2024 Latvia
Veteraanit 2024 Suomi

Juniorikisat herättivät hiukan keskustelua, sillä kukaan ei ole kuullut islantilaisista mitään. Norja ja Viro haluaisivat järjestää junnujen 2024 kisat, asia ratkaistaan Münchenin EM-kisojen yhteydessä parin viikon päästä, jossa NETUlla on seuraava kokous.

Ruotsalaiset ehdottivat NETUlle vielä ”palkattua virkamiestä”, jonka palkkion maat siis yhteisesti maksaisivat. Tätäkin asiaa käsitellään paremmin, Ruotsin esityksen pohjalta, EM-kisojen yhteydessä pidettävässä kokouksessa.

Kiitos EPYG-talkooväelle

Autoimme Pajulahtea EPYG-kisan järjestämisessä ja paikalla oli kohtalainen joukko talkooväkeä. Asko Rasinen toimi ylituomarina ja luokittelussa ja otteluita tuomitsivat ulkomaisten apujemme lisäksi ainakin Esko Akkanen, Suphanat Chonwachirathanin, Vincent Joki, Raimo Jokitulppo, Barry ja Mia Kellow, J-P Mäkelä, Antti Posti ja Sami Pyykkö (toivottavasti kenenkään nimi ei unohtunut…).

Kenttäpäällikkö Taneli Keinonen toimi  tuomaripäällikkönä, toiminnanjohtaja Mika Räsänen arvonta- ja tulosoperaattorina, varapuheenjohtaja Sonja Grefberg yleisjohtajana ja lopputulos oli, että kisat sujuivat vähintään hyvin.

Pöytätennisliiton puolesta kaikille hyvää kesää sekä lämmin kiitos. Ja tietenkin onnittelut hienot kisat pelanneelle Aarolle ja häntä ”koutsanneille” Mara Autiolle ja Aino Tapolalle.

Esko Heikkinen

Hieno EPYG, väkevä Aaro Mäkelä

Nuoret (alle 23 vuotta) eurooppalaiset paraurheilijat kokoontuivat kesä-heinäkuun vaihteessa historian kuudensiin European Para Youth Gamesiin Pajulahden Urheiluopistoon. Lähellä Lahtea sijaitseva kilpailukeskus sijaitsee noin 120 km Helsingistä. Kisajärjestäjät voivat onnitella itseään, sillä kisojen ajankohtaan sattui Suomen kesän lämpimin viikko ja osanottajat saivat päivittäin nauttia jopa yli 30 asteen helteistä.

Pöytätennis oli yksi kisan kahdeksasta lajista. Noin 70 pöytätennispelaajaa muodosti merkittävän osan kisan yhteensä noin 450 urheilijasta. Kisassa pelattiin kaksinpelit ja joukkuekisa, johon oli mahdollista osallistua myös sekajoukkuein. Ehkä iloisin asia oli se, että ennen kisaa luokiteltiin lähes 20 uutta parapöytätennispelaajaa. Eurooppalainen pöytätennis on siis saamassa uusia nuoria parapelaajia!

Kisojen kaksinpelit aloitettiin perjantaina ja saatiin loppuun lauantaiaamuna. Sen jälkeen jatkettiin joukkuekisalla. Pelaajat ja kisaorganisaatio tekivät pyöreitä 12 tunnin työpäiviä ja kuudella kisapöydällä pelatut kamppailut pysyivät melko hyvin aikataulussa.

Otteluissa taistelu oli vähintään samanveroista, ellei jopa kovempaa kuin vammattomilla. Merkille pantavaa on myös, että pelaajat käyttäytyvät säännönmukaisesti poikkeuksellisen rehdisti.

Suomalaiset iloitsivat vasta 17-vuotiaan Aaro Mäkelän otteista. Nuori suomalainen sijoittui pronssille M6-luokassa ja johdatti islantilaisen Bjorgving Olafssonin (M7) kanssa kaksikon välieriin myös joukkuekisassa. Suomalainen pöytätennisväki seurasi Aaron taistelua striimin välityksellä.

– Melkein kaikki tiukat kamppailut kääntyivät nyt voitoksi ja nousin pari kertaa aika pahasta tilanteesta. Olen tyytyväinen, mutta vielä pitää harjoitella, jotta pääsen lähemmäksi luokkani kärkipelaajia, Mäkelä mietti pelien päätteeksi.

Aaro Mäkelän (oik.) ja Islannin Bjorgvin Olafssonin yhteistyö toimi mallikkaasti.

Pajulahti osoitti jälleen kerran, että se on loistava paikka isojen tapahtumien järjestämiseen. Ruoka on jokaisen mielestä maittavaa ja kaikki palvelut ovat keskeisesti yhdellä alueella. Pajulahti on paraurheilun olympiavalmennuskeskus Suomessa, joten myös esteettömyys on erinomaisella tasolla. Pajulahti isännöi myös syksyn ITTF Fa20 Finland Para Open 2022 -kisaa 9.-11. syyskuuta.

Kaikki kisan joukkuekisan tulokset: EPYG_Teams_final

Kaikki henkilökohtaisten luokkien tulokset: Results_EPYG2022_singles_saturday knockout

Thorvald ”Puppeli” Rundberg on poissa

Yksi suomalaisen ja etenkin helsinkiläisen pöytätenniksen merkkihahmoista, Thorvald Rundberg (18.11.1924 – 2.6.2022), on siirtynyt ajasta ikuisuuteen lähes 98-vuotiaana. Puppeli on paitsi koko ikänsä ”Puppeli”, myös todellinen stadin kundi ja ehdottomasti myös HPY:n mies.

Myöhemmällä peli-iällään Puppeli tunnettiin Ruskeasuon vakiokasvona ja erityisesti mailanrakentajana. Jokainen Puppelin ystävä tietää, että stagassa piti olla juuri oikea spöija ja sponge. Yhtä hauskaa on muistella, että Puppeli oli avioliitossa toisen Rusan kundin Helge ”Hege” Sundqvistin siskon kanssa. Sukulaismiesten yhteenotot pöydällä olivat vertaansa vailla.

Vanhempi väki muistaa myös, että Puppeli on ihan oikea pelimies: SM-hopeaa miesten kaksinpelissä 1951 ja -pronssia vuotta aiemmin. Sen jälkeen tietenkin valtava määrä erilaisia veteraanisaavutuksia.

Suomen Pöytätennisliitto kunnioittaa lämpimästi entisen maajoukkuepelaajansa muistoa.

Esko Heikkinen

Olympia kokousti ja lisäkokousti

Suomen Olympiakomitean kevätkokous ja ennakkoon jonkin verran kohua herättänyt ylimääräinen jäsenkokous käytiin tiistaina Pitäjänmäellä. Puheenjohtaja Jan Vapaavuori avasi tilaisuuden toteamalla, että huippu-urheilussa on mennyt viime aikoina hyvin. Lisäksi koronarajoituksista on selvitty, kuten myös valtion rahoituksen pahimmista uhista. Huonommin asiat ovat Ukrainassa. Ja tietenkin myös OK:n häirintäskandaali on ikävä.

Juha Viertola valittiin kokouksen puheenjohtajaksi. Paikalla oli 36 jäsentä kahdella äänellä, 30 yhdellä äänellä ja yksi ilman ääniä (kumppanijäsen), yhteensä siis 102 ääntä. Kokous oli avoin myös medialle.

Kokousrutiinien jälkeen tehtiin yksi valinta. Koska Anni Vuohijoki oli eronnut, uudeksi urheilijaedustajaksi OK:n hallitukseen valittiin (urheilijavaliokunnan esityksestä) jalkapalloilija Katariina Naumanen.

Seuraavaksi vahvistettiin vuoden 2021 toimintakertomus. Hyvin oli mennyt, kuten viesti näissä tilanteissa tavallisimmin kuuluu. Samaa kyytiä meni tilinpäätös, joka näytti noin 11 miljoonan liikevaihdolla noin 660 000 euroa plussaa. Kun tilintarkastuskertomuskin oli ns. puhdas, vastuuvapaudet myönnettiin ilman puheenvuoroja.

Muissa asioissa Iivo Niskaselle myönnettiin Suomen Olympiakomitean suuri ansiomerkki. Kriteeri on aika kova eli kolme olympiakultaa. Urheilun oikeusturvalautakunnan sääntöjä muutettiin siten, että jatkossa tarvittavat asiakirjat toimitetaan vain sähköpostitse. Kun enempiä asioita ei ollut, puheenjohtaja päätti kokouksen hyvin tarkasti tunnin istumisen jälkeen.

Seuraavaksi OK:n puheenjohtajisto kiitti komealla kukkapuskalla toimitusjohtaja Mikko Salosta, joka teki tiistaina viimeisen työpäivänsä. Uusi toimitusjohtaja Taina Susiluoto aloittaa tehtävässään keskiviikkona.

Vartin kokoustauon jälkeen jatkettiin saman järjestön ylimääräisellä kokouksella, joka oli kutsuttu koolle jäsenistön vaatimuksesta. Viertola jatkoi kokouspuheenjohtajana ja asialistalla oli vain yksi asia eli kysymys siitä, nauttivatko olympiakomitean hallitus tai eritoten sen puheenjohtajisto jäsenkunnan luottamusta. Kokousta oli vaatinut koolle 16 jäsenjärjestöä.

Konsulttiyhtiö BDO oli laatinut olympiakomiteasta erityistarkastuksen, jonka raportti on jo julkinen. Kokousväelle se luonnollisesti esiteltiin. OK:n hallitus sai Huippu-urheiluyksikön johtajan eroprosessista ainakin lievää ”huutia” tarkastajilta. Myös uuden LLE-johtajan valinta sai samanlaiset terveiset, kun tehtävään valittiin henkilö, jolla ei korkeakoulututkintoa, vaikka sellainen oli mainittu aikanaan hakukriteereissä. Lisäksi esimerkiksi hallituksen kokouspöytäkirjojen kattavuudesta huomautettiin. BDO:n selvitys merkittiin tiedoksi.

OK:n puheenjohtaja Vapaavuori totesi, että raportin toimenpidesuositukset ovat relevantteja. Urheiluliiton puheenjohtaja Sami Itani ehdotti kokoukselle suljettua neuvoa antavaa hallituksen puheenjohtajiston luottamusäänestystä, joka myös päätettiin tehdä, noin klo 22. Kun 101 ääntä annettiin (yksi ääni oli jo poistunut kokouspaikalta), luottamusta kannatti 72 ääntä ja sitä vastusti 22. Seitsemän ääntä merkittiin tyhjäksi.

Eli ei paljon uutta auringon alla. OK:n hallitus jatkaa toimessaan ja sillä hyvä! On kuitenkin vilpittömästi syytä olettaa, että se on ottanut tapahtuneesta opikseen.

Tiedotusterveisiä – hallituksen kokous

Liittohallitus kokoontui kauden viimeiseen kokoukseensa maanantai-iltana. Seuraava kokous on vasta ensi kauden puolella, eikä sille vielä sovittu edes päivämäärää.

Aloitimme tuttuun tapaan valiokuntien kuulumisilla. Työvaliokunnassa on pienemmissä ryhmissä tai yksilöinä hoidettu mm. OKM:n tukiasioita ja suhteita, suhteita Olympiakomiteaan, puhuttu Jyväskylän kaupungin ja paikallisen seuran kanssa pelitila-asioista, puuhattu harjoituspöytää Urhean tiloihin, suunniteltu Finlandia Openia ja vastaavaa parakisaa, puhuttu talousasioista ja tehty pöytätennisrahaston esitys apurahoista. Vielä viimeksi eilen sunnuntaina tapasimme  Viron liiton kokonaan uusiutuneen johdon.

Kun Teemu Oinas oli estynyt, toiminnanjohtaja Mika Räsänen kertoi kilpailuvaliokunnan puolesta, että kuluva kausi on päättymässä, tulevan kauden kalenteri valmistumassa ja sarjailmoittautumiset käynnissä. Se tiedetään jo, että PT Helsinki ei pelaa pääsarjaa ensi kaudella. SM-kisoille näyttää olevan riittävästi järjestäjiä ja todettakoon sekin, että 12- ja 18-SM Koskella keräsi osanottajia enemmän kuin pitkään aikaan.

Sonja Grefberg totesi huippu-urheiluvaliokunnan puolesta, että kansainvälisiä kisoja on ollut paljon, etenkin juniorit ovat nyt kisanneet paljon, kuten myös Benedek Oláh. Junioreilla on muutamia hyviä pääsarjaan selviytymisiä. Tulossa ovat Kroatian ja Slovenian avoimet sekä NETU senioreille, kesällä mm. NETU ja JEM junioreille.

Veteraanivaliokunnan Jyrki Nummenmaa ei hänkään ollut paikalla. Tiesimme kuitenkin, että virolaisten kanssa on käyty keskustelua Viru-cupin ja veteraanimaaottelun järjestämisestä Haapsalussa. Ensi syksynä se pelataan todennäköisimmin kuitenkin Helsingissä. Keskustelut asiasta jatkuvat.

Paravaliokunnan Hannu Sihvo totesi, että parhaillaankin ollaan Pajulahdessa leirillä. Toukokuussa on ollut kisat Ranskassa ja Sloveniassa; Aino Tapola oli Pariisissa hopealla ja hänelle tuli useampiakin voittoja ratingissa ylempänä olevista pelaajista.

IT-valiokunnan Kimmo Pihkalan arvion mukaan valiokunnassa on tehty lähinnä ylläpitotöitä. Welhokin etenee edelleen rauhallisesti. Sääntö- ja tuomarivaliokunnan Kimmo Arenius ei osallistunut kokoukseen, mutta totesimme, että liiton toimintasäännöt päivitetty sekä PRH:een että SUEK:iin. Asko Rasinen valittu tuomariksi EM-kisoihin Müncheniin ja olemme keskustelleet mahdollisuudesta järjestää kansainvälinen ylituomarikurssi (IU) syksyllä Suomessa.

Mika totesi valmentajavaliokunnan puolesta, että valmentajailta pitäisi järjestää vielä kuluvan kauden aikana, aihe on edelleen mietinnässä. Tero Naumi kertoi seuravaliokunnan asioissa, että fokus nyt liiton kesäleirissä Koskella kahden viikon päästä. Mukana on melkein 50 pelaajaa. Syksyllä järjestetään seurapäivä, näillä suunnitelmin Jyväskylässä.

Kenttäpäällikkö Taneli Keinonen kertoi lisäksi, että OKM:n monta vuotta tukema mailapelihanke loppuu huomenna keskiviikkona. ”Pongfinityn pingiskoulusta” on käsikirjoitus valmistumassa. Ensi kaudella Ruskeasuolla on pääkaupunkiseudun seurojen junioreiden yhteisharjoittelua. Taneli totesi myös, että lähinnä pohjoisen Suomen tarpeita varten järjestetty yhteisbussikuljetus Tampereelta Kosken junioreiden SM-kisoihin sai paljon kiitosta, olihan mukana noin 30 kuljetettavaa.

Mika raportoi vielä, että liiton Antidopingohjelma on päivitetty. Sama prosessi koskee parhaillaan kilpailumanipulaatio-ohjelmaa. Itse lisäsin, että SUEK arvioi Mikan laatimaa esitystä hyvin myönteisessä valossa.

Seuraavaksi Matti Kurvinen esitteli ”maksutyöryhmän” työn tuloksia. Aikanaan asiat eli liiton vuoden 2022 maksut tulevat syksyn liittokokouksen päätettäväksi. Kertalisenssiä ei palauteta, koska asian merkitys on lopulta todella vähäinen (alle 10 kaudessa). Lisenssimaksuihin ei esitetä tarkistusta, mutta ensi kaudeksi pyritään saamaan aikaan järjestelmä, jossa uusille pingiskoululaisille hankittaisiin lisenssi heti ensimmäisestä kerrasta lähtien. Harrastajamäärien raportoinnin kannalta tämä olisi tärkeää. Sarjamaksuihin tullaan esittämään pieniä tarkistuksia. Tarkat esitykset tulevat julkisiksi hyvissä ajoin ennen syksyn liittokokousta, jossa seurojen edustajat asioista lopullisesti päättävät.

Liittohallitus vahvisti myös Pöytätennisrahaston esittämät historialliset ensimmäiset valmennusapurahat: Alex Naumi sai 1 000 €, Sam Khosravi, Luka Oinas ja Aleksi Räsänen kukin 700 €. Rahat kuitataan kuluja vastaan.

EPYG (European para youth games) järjestetään siis heti juhannuksen jälkeen eli 27.6.-4.7. Pajulahdessa. Suomalaisista on mukana ainakin Aaro Mäkelä. Liiton delegaatio Grefberg-Heikkinen-Rasinen-Räsänen matkaa viikon päästä maanantaina tutustumaan Pajulahden tiloihin, toki myös syksyn para-FO:ta silmällä pitäen. Todettakoon edelleen, että vapaaehtoisapu kisoihin on edelleen tervetullutta.

Para Finland Openista kun puhutaan, Sonja tulee toiminaan kisassa ”Local organizing committee tournament directorina”. Sen kisan kilpailujohto ja ylituomaristo tulee ITTF:stä. Asko Rasinen on kisan toinen apulaisylituomari. Kisassa pelataan kaksinpeli, nelinpeli ja sekanelinpeli. Vapaaehtoisia kaivataan tännekin. Kimmo Jokinen on lupautunut järjestelytoimikunnan puheenjohtajaksi (Eskon, Hannu Sihvon sekä Mikan ja Sonjan lisäksi). OKM:ltä olemme saaneet kisalle 15 000 euron tuen.

Sen sijaan perinteisen Finlandia Openin osalta Mikalla oli huonoja uutisia: yhteistyösopimus Vantaan kanssa ei sittenkään onnistunut meille järkevästi eikä ajankohta sovi Kisakalliollekaan. WTT:n kanssa olimme jo periaatteessa asian sopineet. Tällä tietoa kisa jäänee pitämättä, mikä on tietysti surullista.

Sonja pohti ääneen, voisimmeko ”pieneksi hyvitykseksi” järjestää miesten ja naisten joukkuekisan EM-karsinnan Ruskeasuolla 15.-16. lokakuuta. Suomen miehet ja naiset ovat siinä mukana. Hakemusaika menee umpeen kesäkuussa, joten aikaa anomuksen tekoon ETTU:lle on aikaa vain kuukausi.

Mika kertoi, että OKM:lle on tehty ”koronatukianomus” ajalta 1.12.2021 – 28.2.2022 (Finlandia Openissa isohkot koronatestauskulut) sekä niin ikään korona-ajan hankaluuksista ponnistava valmennuksen tehostamishakemus. Sama mies jatkoi taloustilanteesta huhtikuun loppuun mennessä: likimain budjetissa mennään, mutta kansainvälisiä kisoja on paljon tulossa. Finlandia Openin peruuntuminen pitää ottaa huomioon negatiivisena tekijänä loppuvuoden osalta.

Vielä totesimme, että Pöytätennislehden 2/22 valmistelut on aloitettu. Lehti tulee olemaan kisaraporttipainotteinen. Deadline on kuluvan viikon loppu, joten vielä ehtii juttuja tarjota.

18-SM ja Nappulaliiga (A) – Sunnuntain kilpailutulokset ja kuvat

Edit 17.5. Järjestäjä oli väärässä väittäessään M12 lohdutusluokkaa epäviralliseksi. Siitä lasketaan ratingpisteet ja luokan tulokset on nyt myös liitetty viralliseen tulosexceliin.

————————————————————-

Edit 16.5: Raportista unohtui kokonaan 12-vuotiaiden lohdutussarja, joka oli epävirallinen luokka. Loppuottelussa Niko Lehtosaari löi Samu Niskasen 3-1 ja molempien taistelutahto oli esimerkillistä. Näistä se pingisura lähtee!

——————————————————————–

Khosravi, Kellowit ja Oinas sekä Hakaste/Kujala

Junnu-SM:n toinen kisapäivä tarkoitti henkilökohtaisia luokkia. Jaossa oli viisi mestaruutta. Pääsääntöisesti suosikit pitivät pintansa varsin hyvin. Sunnuntaina aloitettiin vasta klo 10 ja pelit päättyivät jo klo 17. Pohjoissuomalaisetkin pääsivät kotimatkalle kohtuullisen hyvissä ajoin ja bussi oli pullollaan eri värisiä mitaleita. On selvää, että Pohjois-Suomi tulee olemaan todella kova lähivuosien junnukisoissa.

18-vuotiaiden poikien mestaruuden vei Sam Khosravi, joka hävisi erän sekä Juho Kahlokselle että Aleksi Räsäselle loppuottelussa. Finaali oli ehkä hiukan tiukempi kuin numeroista saattaisi päätellä. Kolmanneksi iskivät Rasmus Vesalainen ja Lauri Hakaste. Rasmuksen ja Lassi Lehtolan puolivälierä oli supertiukka.

Samanikäisten nelinpelissä Hakaste ja Henri Kujala halusivat voittoa eniten ja sen myös saivat. Loppuottelu Khosravia ja Lehtolaa vastaan oli yllättävänkin selvä. Vesalaisen kaksoset pistivät Samin ja Lassin välierässä todella tiukoille, mutta jäivät lopulta kakkoseksi. Leonid Pullinen ja Aleksi Räsänen nappasivat toisen pronssin.

Samanikäisissä naisissa Ella Kellow oli varsin selvä mestari ennen Yang Yixinia. Ellan mestaruutta ei todellakaan voi kyseenalaistaa, sillä hän ei hävinnyt päivän aikana erääkään. Pronssipallille Sonja Ylinen ja Mia Kellow, joka poolissa yllätti Aleksandra Seppäsen lähes 400 pistettä matalammalla ratingilla. Mian hyvä vire näkyi tosin jo aamupäivällä, kun hän löi 12-vuotiaiden loppuottelussa Tea Stråhlmanin ja vei luokkavoiton ilman erätappioita. Tämän luokan prossit Bai Rongxualle ja Iina Hietalahdelle.

Nappulapoikien paras oli Luka Oinas, joka Ellan tavoin ei hävinnyt kisassaan erääkään. Ei hävinnyt loppuottelija Jimi Koivumäkikään ennen finaalia, mutta siinä hänen mahdollisuutensa olivat aika rajalliset. Taktisesti oli jossain määrin yllättävää, että finaalissa pelattiin enemmän rystyalakierrettä kuin monessa aiemmassa saman luokan finaalissa yhteensä. Pronssimitalit veivät Haukiputaan Otso Vahtola ja Ylivieskan Pyry Siven, joten hienoa Heitto ja YPTS!

Kisassa oli mukana ilahduttavan paljon pelaajia. Suuri ansio tästä lankeaa pohjoisen seuroille, jotka toteuttivat ”perinteisen yhteismatkustuskisan” ja yöpyivät koulun luokkahuoneissa lattialla. Aikanaan näistä puhuttiin yhteishengen nostajina.

Kosken talkooporukka kiittää osanottajia ja huoltojoukkoja! Töitä tehtiin, mutta kaikilla tuntui olevan aika kiva fiilis. Ainakin palkintopallikuvia ilmestynee tämän artikkelin yhteyteen.

Linkki tiedostoon, jossa kaikki kisan tulokset: 18 SM ja Nappulaliiga kaikki tulokset.xlsx

Kuvagalleria

18-SM ja Nappulaliiga (A) – Lauantain kilpailutulokset ja kuvat

Edit 15.5. – lauantain tuloksissa on (ainakin) yksi virhe: M18JO ottelussa OPT 1 – KoKu Luka Oinas on merkitty voittajaksi Jesse Ikolaa vastaan 3-0. Ikola voitti ottelun ottelun samoin eränumeroin. Korjattu lopullisissa tuloksissa.

————————————————————————-
Koskella pelattiin kellon ympäri

Nappulaliigan ja 18-vuotiaiden SM-kisaa pelataan Koskella ja varsinkin lauantaina pelattiin hartaasti. Aamulla aloitettiin klo 9 ja pelit päättyivät, kun kello näytti iltayhdeksää. Mestarit saatiin selville 18-vuotiaiden nais- ja miesjunioreiden joukkuekisassa, 18-vuotiaiden naisjunioreiden nelinpelissä sekä 12-vuotiaiden joukkuekisassa eli Nappulaliigassa sekä pojissa että tytöissä.

Ihan kamalan isoja yllätyksiä ei lauantaina nähty. Kosken Kaiku ja PT Espoo menivät miesjunioreiden loppuotteluun melkein kävelyvauhtia, mutta Henri Kujalan voitto Rasmus Vesalaisesta on noteerattava. Välierässä KoKa löi Oulun 3-1 ja Espoo TIP-70:n 3-0.

Loppuottelussa Aleksi Räsäsellä oli avauspelissä hyvä ote Sam Khosravia vastaan, mutta Sam käänsi ottelun 3-1 voitoksi. Kun Rasmus Vesalainen löi Lauri Hakasteen 3-0, espoolaisten selkäranka katkesi ja Matias Vesalaisella oli melko helppo homma ottaa kolmas piste Sam Listä.

Naisjunioreissa pelattiin neljän joukkueen pooli ja TIP-70 oli selvästi paras joukkueella Ella Kellow, Aleksandra Seppänen ja Mia Kellow. Vahva esitys, varsinkin kun Maria Girlea pelasi samaan aikaan muualla. Hopeaa PT Espoolle ja pronssia OPT-86:lle.

Samanikäisten naisten nelinpelissä pelattiin neljän parin pooli, kun yksi pareista joutui jäämään pois. Ella ja Aleksandra olivat ylivoimaiset mestarit ilman erätappioita. Hopeaa Espoon Sonja Yliselle ja Yang Yixinille ja pronssia Tikkurilan kakkosparille Mia Kellow/Elina Veidenbaum.

12-vuotiaiden tyttöjen poolissa kaksi PTS Sherwoodin joukkuetta kohtasi PT Espoon. Espoon sisarukset Tea Noella Stråhlman olivat kisassa varsin ylivoimaisia ja kuittasivat mestaruuden. Melko tuoreelle keravalaisjoukkueelle hopea ja pronssi ja seurapomo Tapio Passinen saa olla ”luomuksensa” alkutaipaleeseen tyytyväinen.

Poikien kisassa sijoitetut OPT-86 ja TIP-70 etenivät loppuotteluun asti melko vaivatta, kun välierissä YPTS hävisi 1-3 Oululle ja Oulun kakkosjoukkue samoin lukemin vantaalaisille. Oulun Luka Oinas uurasti kaikissa mahdollisissa luokissa ja meni 18-vuotiaiden nelinpelissäkin poolista jatkoon. Se väsytti nuorta oululaista, mutta tästä huolimatta Luka jaksoi loppuottelussa loppuun asti ja kukisti Jimi Koivumäen. Pelikaveri Eetu Hyttinenkin taisteli miehen lailla, sillä pohje kramppasi pahasti jo välierässä Ylivieskaa vastaan.

Finaali oululaisille 3-1 voitto  ja taas uusi kiinnitys Nappulaliigan kiertopalkintoon. Ihan erikseen on nostettava hattua Oulun kokonaissuoritukselle: neljä joukkuetta kahdeksan parhaan joukossa!

Kisa sujui, mutta alkaa näillä pelaajamäärin olla tällä systeemillä maksimissa. Varsinkin poolina pelattava joukkuekisa on aika kova pala. Toisaalta on hienoa, että junnukisoissa alkaa taas olla pelaajia. Järjestäjälle urakka on aika kova: hallilla syötiin mm. satakunta lounasta.

Huomenna jatketaan sekä 12- että 18-vuotiaiden mies- ja naisjunnujen kaksinpeleillä ja myös jo lauantaina aloitettu 18-vuotiaiden poikien nelinpeli pelataan loppuun. Avauspäivänä ei tässä luokassa nähty yllätyksiä.

Todettakoon ihan lopuksi se, että ensimmäinen (poikien) Nappulaliiga pelattiin tasan 50 vuotta sitten. Allekirjoittanut vei mestaruuden toisen kisajärjestäjämme eli arvontoja pyörittävän Jyrki Yleniuksen kanssa. Pieni on maailma ja äkkiä se aika menee…

Linkki tiedostoon: 18 SM ja Nappulaliiga lauantai tulokset.xlsx

Kuvagalleria