Kaikki kirjoittajan Esko Heikkinen artikkelit

Pajulahden kansainvälinen parakisa – suomalaiset lauantaina

Aino Tapola kohtasi lauantaina naisten ykkösluokan viimeisessä ottelussaan Saksan Jana Spegelin, jolle hän muutama viikko sitten EM-kisoissa joutui antamaan luovutuksen vatsataudin takia. Nyt suomalaisella oli revanssin paikka.

Revanssia ei kuitenkaan tullut, sillä Spegel oli parempi selvin 3-0 lukemin. Näin Tapola jäi luokassa kakkoseksi saksalaisen jälkeen. Valmentaja Martti Autio myönsi Spegelin paremmuuden rehdisti.

– Ei kahta sanaa voittajasta. Spegel pelasi erinomaisen pelin, jos kohta ei Aino taas ei. Hän ei nyt ole aivan parhaassa kunnossaan.

Timo Natusen viimeinen vastustaja miesten ykkösluokassa oli Argentiinan Fernando Eberhardt. Suomalainen voitti avauserän helposti, mutta toinen meni argentiinalaiselle. Natunen onnistui viemään sen jälkeen kaksi melko tasaista erää, mikä tiesi samalla koko kisan kakkossijaa Tapolan tavoin. Ainoa tappio tuli eteläkorealaiselle Kim Hanjinille, joka pesi myös kaikki muut vastustajansa.

Aino Tapola – Jana Spegel Saksa 6-11, 6-11, 7-11
Timo Natunen – Fernando Eberhardt Argentiina 11-2, 9-11, 12-10, 11-8

M14-luokan nelinpelissä Aaro Mäkelä ja Markku Manner pelaavat lauantaina kaksi ottelua.

Mäkelä/Manner – Jonas Hansson/Sam Gustafsson Ruotsi 3-11, 8-11, 3-11
18.10 Mäkelä/Manner – Hiromoto Kita/Kosuke Hemmi Japani

Aino Tapola pelaa lauantaina naisten 5-10 -nelinpeliä Kolumbian Manuela Guapi Guzmanin kanssa ja sekanelinpelin 4-luokkaa Espanjan Miguel Toledon kanssa.

Tapola/Guapi Guzman – Jana Spegel/Sandra Mikolaschek Saksa 11-13, 11-8, 7-11, 6-11
18.10 Tapola/Guapi Guzman – Megan Shackleton/Flora Vautier Englanti/Ranska

16.20 Tapola/Toledo – Andrew Guy/Bethany Monks Englanti
19.30 Tapola/Toledo – Christopher Ryan/Janina Sommer Englanti/Saksa


29.9.

Aino Tapola voitti perjantaina molemmat käymänsä kaksinpelit puolivauhtia 3-0 menettäen enimmilläänkin erässä vain kuusi pistettä. Luokan voitto ratkeaa lauantaina klo 10.20 alkavassa ottelussa Saksan Jana Spegeliä vastaan. Saksalainen on ollut vastustajilleen yhtä tyly kuin Tapolakin, joten odotettavissa on luokan kahden selvästi parhaan pelaajan kamppailu.

Aino oli perjantain peleissään murskaavan ylivoimainen.

Timo Natunen sai kamppailla jo perjantaina ja päivän saldoksi tuli 2-1. Jatkossa 3-0  voitto Italian Federico Falcosta voi olla arvokas, mutta tiliä rasittaa myös 0-3 tappio eteläkorealaiselle Kim Hakjinilkle. Päivän kolmas ottelu Argentiinan Guillermo Bustamantea vastaan oli tiukka 3-2. Argentiinalainen löysi toisessa erässä mainion lyhyen syötön, mutta ratkaisuerissä sama syöttö ei enää pysynyt lyhyenä ja suomalainen karkasi voittoon. Natunen kohtaa lauantaina lohkon viimeisessä ottelussa toisen argentiinalaisen Fernando Eberhardtin klo 12.20.

Muille suomalaisille päivä ei voittoja antanut, joten Aaro Mäkelää, Markku Manneria ja Timo Averianovia ei lauantain mitalipeleissä nähdä. Kaksinpelien jälkeen kisat jatkuvat nelinpeleillä ja sekanelinpelillä.

Perjantain suomalaisottelut:

Tapola – Monks 11-3, 11-4, 11-4
Tapola – Sommer 11-4, 11-3, 11-6
Natunen – Falco 11-6, 11-6, 11-7
Natunen – Kim 6-11, 6-11, 10-12
Natunen – Bustamante 11-6, 7-11, 5-11, 11-7, 11-5
Mäkelä – Azulay 6-11, 6-11, 6-11
Mäkelä – Itai 11-8, 14-16, 7-11, 5-11
Manner – Kneuss 6-11, 13-11, 10-12, 4-11
Manner – Wicks 5-11, 6-11, 7-11
Manner – Bove 11-4, 7-11, 7-11, 6-11
Averianov – van Acker 2-11, 3-11, 2-11
Averianov – Vitvar 7-11, 6-11, 11-13

Kaikki tulokset täältä


28.9.2023

Kisapelit alkavat perjantaina. Suomalaiset lähtevät kisaan hyvillä mielin. Pieni kysymysmerkki on vain Aino Tapolan jalka, joka jouduttiin pikaisesti kipsaamaan torstaina.

– Nyt Aino on oikeasti kipsissä ja jo ennen pelejä, valmentaja Martti Autio naureskeli.

Tapola kohtaa perjantaina klo 11 Englannin Bethany Monksin ja klo 14 Saksan Janina Sommerin naisten ykkösluokassa. Kolmas peli odottaa lauantaina. Miesten vastaavassa luokassa Timo Natusen vastustajat perjantaina ovat Italian Federico Falco klo 10.30, Etelä-Korean Kim Hakjin klo 13.30 ja Argentiinan Guillermo Bustamante Sierra klo 17. Lauantaillekin jää vielä yksi peli.

– Omista odotuksista en nyt osaa sanoa paljon mitään. Mutta sen totesin, että hallissa on aika kylmä, Timo Natunen jutteli rauhallisesti.

Aaro Mäkelän (luokka 6) ensimmäinen vastustaja perjantaina klo 10 Ruotsin Michael Azulay ja klo 17 vastassa on Japanin Junki Itai. Samassa luokassa Markku Manner pelaa perjantaina peräti kolme peliä. Hän kohtaa klo 10.30 Sveitsin Valentin Kneussin, klo 13.30 Englannin Jacob Wicksin ja klo 17 Italian Marco Boven. Luokassa 11 Timo Averianovilla on klo 10.30 vastassa Belgian Florian van Acker ja klo 16 Tsekin Ondrej Vitvar.

Tulossivusto

 

Kansainvälisiä kokouksia taas

Komean Malmö Areenan uumenissa on EM-kisapelien ohella myös kansainvälisiä kokouksia. Suomalaisten osalta niiden alku otettiin tiistaina NETU:n eli Pohjois-Euroopan Unionin kokouksessa. Toimin itse vähän kuin sen sihteerinä, mutta rehellisesti sanoen järjestö on aika passiivinen. Myös Sonja oli kokouksessa paikalla.

Nyt paikalle kokouksen alkuun oli saatu sekä Euroopan Unionin puheenjohtaja Pedro Moura että Kansainvälisen liiton puheenjohtaja Petra Sörling. He alustivat molemmat, mutta eivät sanoneet vallan ihmeellisiä. Pedro totesi, että Aasia ja Eurooppa ovat tärkeimmät maanosat, mutta Euroopan osalta se näkyy aika heikosti ITTF:n hallinnossa. KOK:n jäseneksi ehdolla oleva Petra puolestaan sanoi, että välillä on aika yksinäistä. Hän kuitenkin vakuutti, että Kiinakin haluaa, että pöytätenniksessä on kilpailua. Taistelu joukkueiden määrästä MM-kisoissa näyttää olevan ikuista.

Itse kokousasioissa tanskalainen puheenjohtaja Henrik Vendelbo totesi, että paikalla ovat Tanskan ja Suomen ohella Norja, Ruotsi, Latvia, Liettua ja Fär-saaret – Viro, Islanti ja Grönlanti sen sijaan eivät. Sitten käytiin vähän läpi maiden kuulumisia. Suomi totesi, että toiminnanjohtaja on vaihtunut, ja että Para Finland Open ja Finlandia Open ovat syksyn tärkeimmät tapahtumat.

Liettuan osalta uusi varapuheenjohtaja Ruta Paskauskiene sanoi, että he joutuvat peruuttamaan syksylle kaavaillun kansainvälisen juniorikisan. Latvian Ina Jozepsone sanoi, että Riikassa on iso nuorten pelaajien kisa lokakuussa. Maa kaipaisi kovasti ensimmäistä virallista pelimattoaan. Norjan Christian Ibenfeldt arvioi norjalaisten vielä toipuvan veteraanien EM-kisasta, joka lopulta näytti nollatulosta (jos saatuja materiaaleja ei lasketa), koska osanottajia oli ”vain” 1 800. Uusia pelitiloja tulee kuulemma moneen paikkaan maassa.

Fär-saarilla on uuden puheenjohtajan Frodi Fridason Jensenin mukaan vain 30 pelaajaa, joten ihan mistään isosta ei puhuta, vaikka ”saarten kisoissa” käydäänkin. Ruotsin Thomas Buza kertoi, että liiton toimisto on muuttanut, ja että sekä liiton organisaatioon että valmennuskeskustoimintaan on tehty uudistuksia. Tanskalla puolestaan on uusi pääsihteeri Puk Kirkeshov Hvistendal. Taloudellisesti menee nyt oikeaan suuntaan, mutta tilanne on silti surkea. WTT-kisa on kuitenkin suunnitteilla.

NETU:n jäsenmaksua päätettiin kerätä ensi vuonna sama kuin tänä vuonnakin. Se raha tulee Suomeen ja sillä sihteeri voi sitten käydä kokouksissa ilman että Suomen liiton tarvitsee osallistua kuluihin. NETU:n sääntöjäkin uusittiin hiukan, mutta asiat oli aika pitkälle jo sovittu aiemmissa kokouksissa. Nyt vain lyötiin nuijalla lopullisien päätöksien merkiksi. Seuraavaksi uusitaan mestaruuskisoja koskevat säännöt.

Tapahtumakalenteria päivitettiin, eli kisat menevät näin:
Juniorit 2024 Norja ja todennäköisesti myös 2025 Norja
Seniorit 2024 Latvia ja 2026 Viro
Veteraanit 2024 Suomi ja 2026 haku auki.
Veteraanien puolesta todettiin, että jo Suomen kisoissa on omat luokat yli 90-vuotiaille miehille ja naisille.

Norja on edelleen järjestämässä Superweek -tapahtumaa kesäkuussa 2024, samassa paikassa jossa pelattiin Veteraani-EM. Tämä tarkoittaa junioreiden WTT-kisaa ja NETU:n parakisaa (jossa mukana myös alle 23-vuotiaiden luokka) sekä laajemminkin keskustelua parapöytätenniksestä.

Vielä keskusteltiin hiukan keskiviikkoisen ETTU:n kokouksen asioista Sonjan johdolla. Niissä ei kuitenkaan hankalia asioita tuntunut olevan, kun ei edes ETTU:n jäsenmaksun nostoa kuvattu sellaiseksi. EM-joukkuekisan pelisysteemi ja joukkuemäärä puhuttaa tietysti aina. Ja ihan lopuksi Thomas Buza kehotti kaikkia maita keskustelemaan intialaisen Stupan kanssa IT-asioista. Kuten Ruotsi ja Norja tekevät.

ETTU:n kongressi

Euroopan Pöytätennisunionin sääntömääräinen yleiskokous istuttiin keskiviikkona. Kello 10 aloitettiin ja Sonjakin oli edessä lavalla, yhtenä ETTU:n varapresidenteistä.

Ihan aluksi otettiin hiljainen hetki poismenneille. Vähän erikoista, oli ettei sen kummemmin kerrottu, keitä näitä noin Euroopan tasolla onkaan. Eli pääsihteeri Pierre Kass ei liikoja selitellyt.

Varsinaisesti Pedro Moura avasi kokouksen, kiitteli kaikkia mahdollisia tahoja ja vakuutteli tyytyväisyyttään ETTU:n nykytilanteeseen. Sitten Malmön pormestari Katrin Jernfeldt Jammeh puhui ja totesi, että Malmö on väestöltään nuori kaupunki lähellä Kööpenhaminan lentokenttää, ennen kuin sai poistumislahjaksi ETTU:n viirin. Seuraavaksi Ruotsin liiton puheenjohtaja Dennis Lindahl pääsi toivottamaan väen tervetulleeksi ennen varsinaisten kokousasioiden alkua. Ja tietenkin ETTU:n viiri mukaan. Ja lopuksi vielä ITTF:n puheenjohtaja Petra Sörling pääsi hänkin sanomaan sanansa.

Euroopan Unionin kovaa kärkeä, vas. varapresidentit Ina Jozepsone (LAT), Miguel Vicens (FRA), Sonja Grefberg, Sandra Deaton (ENG) ja Heike Ahlert (GER), presidentti Pedro Moura (POR), apulaispääsihteeri Galia Dvorak (ESP) ja urheilijakomission puheenjohtaja Chiara Colantoni (ITA). Tyhjä tuoli on pääsihteeri Pierre Kass´n (LUX).

Nimenhuudossa kävi ilmi, että paikalla oli 32 jäsenjärjestöä ja lankojen päässä lisäksi 9. Eli jaossa oli 41 ääntä. Pöytäkirjantarkastajien valinnan jälkeen Pedro Moura valittiin toiminaan kokouksen puheenjohtajana. Esityslista hyväksyttiin ja samaan syssyyn edellisten kokouksien pöytäkirjat reilun vuoden takaa Münchenista ja joulukuulta Ammanista.

Eikä kestänyt puheenjohtajiston ja komiteoiden pomojen raporttienkaan hyväksyminen pitkään (vaikka parissa eri osassa tehtiinkin). Sama koski viranhaltijoiden kertomuksia tapahtuneesta. Apulaispääsihteeri Galia Dvorak puhui vähän pitempään ja kertoi, että uusi Europe Youth Series on hyvä juttu. Kuten myös alle 13-vuotiaiden EM-kisat, virtuaalipingiksen EM-kisoista puhumattakaan. Parapuolella on alle 23-vuotiaille tulossa oma kisansa. Euroopan ranking on sekin otettu käytäntöön. Ja sosiaalinen media jatkaa kasvamistaan. EM-kisasta menee TV-signaalia 22 maahan. Ja monenlaista muutakin kehitysprojektia on niin valmennuksen, tuomaroinnin kuin kisajärjestäjien ja sukupuolten välisen tasa-arvonkin suhteen. Puhui lopuksi vielä hyvästä hallinnostakin, minkä kanssa millä tahansa järjestöllä on aina tekemistä.

ETTU:n talous on aika hyvässä kunnossa. Vuonna 2022 ETTU teki vähän yli 200 000 euroa voittoa, lähes samat lukemat kuin vuonna 2021. Kun tilintarkastajien (PKF) raporttikin oli puhdas, luvut oli helppo hyväksyä ja vastuuvapaudet jakaa. Kuluvalle vuodelle ennustetaan noin 20 000 euron miinusta. Silti kokous päätti rahastoida varoja 450 000 eurolla aiemman 50 000 euron sijasta. Jäsenjärjestöjen jäsenmaksua päätettiin korottaa 500 euroon nykyisestä 350 eurosta.

Vuodelle 2024 tulee tappiota budjetin mukaan noin 50 000 euroa, mutta sen kassa kestää. Muutama hyvä sponsori on katoamassa, joten nyt ollaan vähän varovaisia tai ainakin realistisia. Loppusumma on vähän yli 1,2 miljoonaa euroa. Talousasiat herättivät vain muutaman kysymyksen.

Kahvitauon jälkeen siirryttiin sääntö- ym. esityksiin. Ne olivat pääosin terminologisia ja teknisiä, joita ei tässä ole tarpeen sen tarkemmin kuvailla. Sen voi kuitenkin sanoa, että ne eivät vaikuta suomalaiseen pöytätenniselämään käytännössä mitenkään. Jotakin kuitenkin. Joukkueiden EM-finaalissa on edelleen 24 joukkuetta, joista 18 tulee suoraan edellisten kisojen tulosten perusteella. Lopuista 6 paikasta pelataan aiempaa isommissa karsintaryhmissä (5-6 joukkuetta). Veteraanien EM-kisoissa on jatkossa sekä yli 85- että yli 90-vuotiaiden luokat.

ETTU:n uudeksi kunniajäseneksi valittiin ITTF:n entinen puheenjohtaja, saksalainen Thomas Weikert (joka ei kuitenkaan ollut paikalla vastaanottamassa tunnustusta). Kunniamerkin saivat ranskalainen ”seurapingismies” Bruno Abraham, kroatialainen entinen mestaripelaaja Tamara Boros, Saksan liiton entinen puheenjohtaja Michael Geiger, Viron liiton entinen pääsihteeri Sirje Lubi, saksalainen monessa maassa valmentanut Martin Ostermann, kroatialainen mestaripelaaja ja maan liiton nykyinen puheenjohtaja Zoran Primorac, Latvian liiton monivuotinen puheenjohtaja ja kansainvälinen tuomari Egils Purins, slovenialainen Daniel Sarlah, Tsekin liiton kunniapuheenjohtaja Zbynek Spacek sekä puolalainen entinen liittopuheenjohtaja Dariusz Szumacher.

Kokous oli aika nopea, yhteensä vain vajaa kolme tuntia. Mutta onhan sitä siinäkin. ETTU:n seuraava yleiskokous on EM-kisojen yhteydessä Linzissä Itävallassa lokakuussa 2024. Siellä onkin vaalikokous, eli Sonjakin saa jännittää tulevasta paikastaan. Mutta se siis vasta vuoden päästä.

Ukrainan delegaatti piti kokouksen lopuksi aika pitkän puheen. Ja kiitteli ETTU:ta ja jäsenmaita tuesta ukrainalaisille pelaajille sodan aikana. Kiitosta saivat ainakin Puola, Unkari, Italia, Belgia ja Slovakia sekä tietenkin ukrainalaiset paikan päälle kutsunut Ruotsi. Venäjää kohtaan käytettiin varsin kovaa kieltä, onhan sodassa menehtyneitä pöytätennispelaajia aika paljon. Lisäksi useampiakin pelihalleja on tuhottu. On selvää, että ukrainalaiset vastustavat kaikkea mahdollista venäläisten osanottoa mihin tahansa kansainväliseen pöytätennistapahtumaan.

P.S. Rooman veteraanien MM-kisaan odotetaan jopa 6 000 pelaajaa. Pöytiäkin on yli 300. Aikamoinen tapahtuma!

Tiedotusterveisiä

Liittohallitus kokoontui syyskauden ensimmäiseen kokoukseensa tiistaina. Alkua otettiin vakavissa tunnelmissa, sillä vietimme hiljaisen hetken kahden entisen toiminnanjohtajamme muistolle. Erkki Alaja ja Gösta Wahlström poistuivat joukostamme kesällä vain kolmen viikon välein.

Eikä se nyt ollut niin iloinen asia sekään, että istuva toiminnanjohtajamme Mika Räsänen istui viimeistä kokoustaan, ainakin tällä tietoa. Perjantaina Mika on vapaa mies liiton vastuista.

Vanhaan tapaan kokous otti varsinaisen alun valiokuntien ajankohtaisista asioista. Työvaliokunnan puolesta totesin, että kesään kuuluivat uuden toiminnanjohtajan rekrytointi ja mm. para Finland Openin järjestelyt sekä Stigan kanssa neuvottelut. Olympiakomiteaankin on oltu yhteyksissä sekä johdon että huippu-urheiluyksikön osalta ja allekirjoittanut ja Sonja Grefberg olivat myös ITTF:n kokouksessa Bangkokissa. Siellä sivuttiin NETU:nkin asioita, mitkä kuitenkin tulevat paremmin esille Malmön EM-kisoissa parin viikon päästä. Luonnollisesti toiminnanjohtajan vaihtumiseen liittyy paljon asioita. Söimme Sonjan kanssa Mikan ja Kimmo Areniuksen läksiäislounaan aiemmin päivällä tiistaina.

Tero Naumi totesi seuravaliokunnan asioissa, että elokuussa oli yritys järjestää seurapäivät Jyväskylässä, mutta se ei ottanut osanottajakunnassa tulta. Sen jälkeen päädyttiin virtuaalisiin seurailtoihin, joista ensimmäinen on jo ensi perjantaina teemanaan Webwelhon esittely. Ilmoittautuneita on nyt 18 ihmistä ja 10 seuraa. Seuraavassa seuraillassa syys-lokakuun vaihtreessa uusi toiminnanjohtaja Henri Pelkonen esittäytyy paremmin ja kolmas seurailta on tulossa marras-joulukuussa.

Huippu-urheiluvaliokunnan asioissa Sonja selvitti, että kesän aikana Benedek ja Alex olivat European Gamesissa Puolassa ja mies- ja naisjuniorit kävivät JEM-kisoissa. Menestys ei kummassakaan ollut mainittavaa. Tuoreimpina tapahtumina Jimi Koivumäki osallistui Euro Minichampsiin, Benedek ja Alex WTT Contenderiin Tsekissä ja Marina Donner on parhaillaan WTT-kisassa Kazakstanissa. Edessä ovat vielä Malmön EM, jonne suomalaiset lähtevät joukkueella Benedek, Alex, Sam Khosravi ja Aleksi Räsänen. Suomen kanssa samassa lohkossa pelaavat Saksa ja Puola, eli tiukkaa on. Syksy on muutoin hiljaisempi, mutta oma Finlandia Openimme pelataan joulukuun alussa Kisakalliossa.

Parapelaajien osalta Hannu Sihvo raportoi, että osalta EM Aino Tapola, Timo Natunen, Aaro Mäkelä ja Timo Averianov lähtevät lauantaina EM-kisoihin Sheffieldiin. Aaro osallistuu myös Tulevaisuuden tähdet -leirille. Omassa Para Finland Open -kisassamme mukana ovat edellisten lisäksi myös Juha Julmala, Rita Lahtinen ja Markku Manner. Lokakuussa on OK:n olympia- ja paralympialeiri ja parapelaajilla on myös oma leiri Pajulahdessa. Marraskuussa on Pariisissa kisat. Leirillä on oltu Pajulahdessa tuoreestikin.

Teemu Oinaksen poissaollessa Juha Julmala kertoi kilpailuvaliokunnan asioissa, että Aaro Mäkelä on uusi aktiivinen alempien sarjojen sarjapäällikkö. Henri Pelkonen on liittynyt kilpailuvaliokuntaan, jonka Mika puolestaan jätti. Jyrki Nummenmaa totesi veteraanivaliokunnan asioissa, että Viru-cup lähestyy. Joukkuevalinnat on tehty ja ylipäätään suomalaisosanotto on hyvä.

Jyrki jatkoi IT-valiokunnan asioissa uuden kisanveto-ohjelmiston suhteen todeten, että uutta Webwelhoa oli tarkoitus käyttää viime viikonlopulla Oulussa, mutta vielä oli joitakin käyttöönotto-ongelmia. Tampereen kisoissa yritetään uudestaan ja perjantaina asia tulee esille seuraillassa. Kimmo Pihkala puolestaan selvitti, että kaivattu rating-uudistus kulkee sen kanssa käsi kädessä, joten alkukaudesta vanhaa ratingia ei ole julkaistu. Ja tietenkin uusi kausi on ”avattu”, eli lisenssit voi ostaa liiton sivujen kautta.

Ratingtyöryhmä on miettinyt uudistuksia, joissa on pyritty korjaamaan deflaatio-ongelmaa. Uudistus päätettiin ottaa käyttöön. Puolen vuoden päästä arvioidaan, kuinka on käynyt. Kimmo tekee asiasta lisää infoa liiton sivuille.

Mika Räsänen kertoi valmennusvaliokunnan puolesta, että marraskuussa on valmentajakoulutusviikonloppu Pajulahdessa, eri tasoille ja eri asioihin. Se toimii samalla myös verkkokurssien lähijaksona. Paravaliokunnan asioissa Juha Julmala kertoi, että hän ja Pete Mikkonen olivat valmentajina Special Olympics -leirillä, joka oli suosittu.

Sääntö- ja tuomarivaliokunnan asioissa liittokokouksen jälkeen sivuun siirtyvä puheenjohtaja Kimmo Arenius kertoi, että uudet säännöt löytyvät päivitettyinä liiton sivuilta. Are on tehnyt melkoisen uran asian tiimoilla, sillä hän on istunut hallituksessa vuodesta 1995 ja on päivittänyt liiton sääntökirjaa vuodesta 2008. Komea ura!

Kansainvälisissä asioissa Sonja raportoi ITTF:n Summitista Bangkokissa. Myös allekirjoittanut osallistui siihen ja järjestön vuosikokouksesta (AGM) on erillinen raportti liiton sivuilla. Sonja oli myös Councilin kokouksessa, jossa taas kerran uudistettiin MM-joukkuesysteemiä: Lontoossa 2026 on joukkueita taas 64 nykyisen 40:n sijasta. Busanissa helmikuussa on vielä 40 joukkuetta ja Suomen (miesten) mukaanpääsy vaatisi aivan erinomaista sijoitusta EM-Malmössä. Pariisin parakisojen pelisysteemi vahvistettiin: joukkuekisaa ei pelata ja kaksin- ja nelinpelissä ei ole alkupooleja vaan suora cuppi. Sonjan mukaan ITTF:ssä on paljon erimielisyyksiä, mutta ETTU:ssa sen sijaan menee hyvin.

Seuraavaksi uusi toiminnanjohtaja Henri Pelkonen kertoi hiukan ajatuksistaan ja itsestään. Tuoreesti avioitunut Henri on toiminut neljä vuotta yrittäjänä ja on liikunta- ja kauppatieteilijä. Toiminnanjohtajuus on ostopalvelu liitolle, kolme päivää viikossa. Henri sanoi hyppäävänsä innolla Mikan saappaisiin ja tietävänsä, että puuhaa ja haasteitakin on paljon. Virallinen aloitus on syyskuun 11. päivä. Syksy menee haltuunotossa ja kehitysajatuksille on paikkansa vasta vähän myöhemmin. Samaan syssyyn hallitus kirjasi Henrille (ja Mikalta pois) päätökset käyttö- hallinnointioikeuksista tarvittaviin pankkiyhteyksiin ja Suomi.fi -valtuutuksiin. Hetken puhuimme myös muiden palkollisten tilanteista, mutta näihin asioihin palataan myöhemmin syksyllä. Ainakin joitakin muutoksia on tulossa vielä syksyn aikana.

Pöytätennisrahaston asioissa hallitus vahvisti rahaston johtokunnan esityksen jaettavista stipendeistä. Jaettava summa eli 1500 € jaetaan tasan (a´ 500 €) kolmen hakijan eli Jimi Koivumäen, Lassi Lehtolan ja Aleksi Räsäsen kesken. Lisäksi Henri nimettiin Mikan tilalle rahaston johtokuntaan.

Para Finland Openin local tournament director Sonja kertoi, että eilen oli viimeinen ilmoittautumispäivä ja mukaan mahtui 158 pelaajaa 27 maasta. Paljon enemmänkin olisi ollut tulossa, mutta meillä ei ollut siihen Pajulahdessa sen paremmin pelitila- kuin majoituskapasiteettiakaan. Jälkiviisaina voimme todeta, että olimme aluksi liian varoivaisia. Tuomareita on jo aika mukavasti, mutta lisääkin otetaan. Kisalääkäri on hankittu, mutta striimauksessa saisi olla apuja, vaikka Juha Julmala tehtävää lupasikin hoitaa. Kimmo Pihkala puolestaan lupasi hankkia liitolle toisen kamerakännykän ja jalustan. Mahdolliset vapaaehtoiset voivat olla yhteydessä Sonjaan.

Joulukuun Finlandia Openin tilannekatsauksessa kisan projektipäällikkö Mika Räsänen kertoi, että alkukesästä lähetettiin ensimmäiset kutsut kaikkiin Euroopan maihin. Sähköposteja on mennyt myös valmentajille ja lisääkin menee. FO ei tänä vuonna vaikuta maailman rankingiin mutta Euroopan rankingiin kyllä. On melko hankala arvioida, kuinka paljon sinne on tulossa osanottajia. Kisakallioon valmistuu kisaan mennessä uusi hotelli, jossa todennäköisesti juhlitaan kisan aikana 85 vuotta täyttävää Pöytätennisliittoa. Edelleen muistutetaan, että seurojen kannattaa sitä varten anoa liiton ansiomerkkejä pingistöitä tehneille aktiiveilleen.

Mika kertoi myös liiton taloustilanteesta, joka ei ole kauhean hyvä, vaikka sijoituksissa onkin varoja. Kesä-heinäkuussa jouduimme palauttamaan OKM:lle viime vuoden hyvin sujuneesta parakisasta 15 000 €. Kun samaan hetkeen osui lomarahojen maksu ja sekä JEM että para-EM, kassatilanne oli akuutisti heikko. Nyt tilanne on vähän parempi, kun OKM maksoi yleisavustuksen toisen osan ja lisenssirahoja on alkanut tulla. Yleisesti voidaan sanoa, että kansainvälisten kisojen kustannukset ovat nousseet rajusti.

Pöytätennislehti nro 3/23 ilmestyy viimeisen numeron tavoin digitaalisena. Sisältöä vasta valmistellaan ja päätoimittajakin on hakusessa Mikan lopettaessa työnsä.  Liittohallitus kokoontuu seuraavan kerran tiistaina 3.10. eli heti parakisamme jälkeen. Asialistalla ovat ainakin syyskokouksen valmistelut.

Kokouksen päätettiin parin tunnin istumisen jälkeen ja lopuksi hallitus kiitteli vielä viimeisiä päiviä pestissään istuvaa Mikaa. Kymmenen vuotta toiminnanjohtajuutta on pitkä rupeama, itse asiassa pisin koko tehtävän historiassa. Mika on kiitoksensa ansainnut!

ITTF:n vuosikokous ja Summit Bangkokissa

Maailman suurin urheilujärjestö, 227 jäsenen Kansainvälinen Pöytätennisliitto, järjesti historiansa toisen Summit-tilaisuuden alkuviikosta Thaimaassa. Suomesta mukana olivat allekirjoittanut ja Sonja Grefberg, jälkimmäinen tosin enemmän ITTF:n Councilin (valtuuston) ja ETTU:n Executive Boardin (hallituksen) jäsenenä. Varsinaisen vuosikokouksen lisäksi tarjolla oli koulutusta ja informaatiota.

Takavuosina ITTF järjesti vuosikokouksensa aina MM-kisojen yhteydessä. Se laajeni koulutustilaisuudeksi ja irrotettiin MM-kisayhteydestä, mutta nyt ollaan taas palaamassa vanhaan käytäntöön.

Tilaisuuden avasivat tiistaina ITTF:n ruotsalainen puheenjohtaja Petra Sörling, ITTF:n australialainen toimitusjohtaja Steve Dainton ja Thaimaan liiton presidentti, jonka pitkää nimeä en osaa toistaa.

Alla oleva kuva kertoo aika hyvin, mistä ITTF:n pyrkimyksissä on kyse. Vaikka sitä ei ihan suoraan sanotakaan, voimme varsin pitkälle ajatella, että ITTF:n henkilöstö on vastuussa hyvän hallinnon ja kestävän kehityksen asioista (governance and sustainability), kaupallinen yhtiö WTT liiketoiminnan kasvattamisesta (business growth) ja ITTF:n ”hyväntekeväisyys- ja kehitysosasto” ITTF Foundation yhteisöllisyydestä ja yhteisö- ja terveyssektorista (society and health).

Kaikista näistä oli päivien aikana puhetta. Ensimmäinen setti oli pienryhmätyöskentelyä ja allekirjoittaneelle määrättiin paikka ryhmässä, joka keskusteli hyvästä hallinnosta. Rehellisesti sanoen se ei pohjoismaalaiselle paljon antanut, sillä me emme onneksi paini esimerkiksi sellaisten asioiden kanssa, että maan viranomaiset tai hallitus yrittäisivät vaikuttaa vaikkapa Pöytätennisliiton henkilövalintoihin.

Seuraavaksi palattiin taas yhteiseen saliin. Avauksen toimitti Kiinan liiton ja WTT:n presidentti Liu Guoliang, maailmanmestari ja olympiavoittaja. Hieman hymyilytti, kun teemana oli vedonlyönti ja kisamanipulaatio. Ellen nimittäin ihan väärin muista, kyseinen herra oli uhkapelien vuoksi Kiinassa hiukan disponibiliteetissakin takavuosina.

Yllättäen pöytätennis on maailmalla heti jalkapallon ja tenniksen jälkeen kolmanneksi suosituin vedonlyöntilaji.  Varsinkin pandemian aikana ja varsinkin Aasiassa pelattiin paljon epävirallisia kisoja, joihin otti osaa myös ihan oikeita maailmanlistapelaajia. ITTF panostaa kovasti vedonlyöntimanipulaation ehkäisyyn.

Seuraavaksi puhuttiin kestävästä kehityksestä ja sukupuolten tasa-arvosta. Pariisin ensi vuoden olympiakisoissa on ensi kertaa tilanne, jossa mies- ja naisurheilijoita tulee olemaan yhtä paljon. Naisia on kansainvälisten liittojen johtotehtävissä vain 30 prosenttia ja valmentajinakin vähän. Tässä asiassa Suomellakin on kirittävää.

Taas vaihdettiin teemaa ja nyt oli ranskalaisten vuoro esitellä kehitysajatuksiaan. He totesivat, että vakavan kilpapelaamisen määrä on laskussa (-15 % vuodesta 2008), mutta terveyden ja huvin vuoksi pelaavia on yhä enemmän (+28 % vastaavalla ajanjaksolla). Heitä ranskalaiset houkuttelevat ulkopöytäpuistoilla, mobiilipingiksellä ja virtuaalipingiksellä, jossa ottelun kaveria vastaan voi pelata vaikka kotonaan. Ranskalaisilla on myös ”vapaa lisenssi”, jonka tarkoituksena on vain saada tiedot kaikista lajia harrastavista ihmisistä. Näin yhteisö kasvaa ja sponsoritkin saattavat kiinnostua.

Tämän jälkeen ääneen pääsi ITTF Foundation. Heidän mukaansa terveyden edistäminen on jatkossa tärkeä teema ja pöytätenniksellä on siinä roolinsa. Parkinsonin tautia sairastaville on jo omat mestaruuskisansa ja samanlaiset ovat tulossa Alzheimer-potilaille. ”Table tennis can change lives”, kuului slogan. Kreikassa järjestetään marraskuussa World Table Tennis for Health -kongressi.

Seuraava esiintyjä oli nykyään Ruotsissa kadettityttöjen maajoukkuevalmentajana vaikuttava Kreikan entinen maajoukkuepelaaja Maria Christoforaki. Aiheena oli nais- ja tyttöpelaajien määrän kasvattaminen. Hän esitteli länsinaapurin Girl Power Festivaalia (Tjejfestivalen), jonka 100 osanottajapaikkaa myytiin loppuun nopeasti. Tätä seurasi intialaisen Stupan toimitusjohtajan Megha Gamphirin esitys tiedonhallinnasta. Kun saadaan tiedot ihmistä, saadaan myös sponsoreita! Ruotsalaiset ovat lähteneet yhteistyöhön Stupan kanssa ja ovat tilanneet sieltä uuden kisanvetojärjestelmän, reaaliaikaisen otteluanalysointijärjestelmän ja striimausjärjestelmän sekä vedonlyöntimahdollisuuden. Saa nähdä, kuinka länsinaapurin käy.

Vielä oli edessä yksi jakso. Se oli taas pienryhmäkoulutusta, jossa kokenut liiketoimintakonsultti puhui diversiteetistä eli monimuotisuudesta. Kyse oli siitä, että kehitystä silmällä pitäen kaikissa ryhmissä tulisi olla mukana taustoiltaan erilaisia ihmisiä. Heitä pitää kuitenkin johtaa, jotta saavutettaisiin tuloksia. Aika tuttua asiaa niille, jotka Suomessakin ovat osallistuneet erilaisiin leadership-koulutuksiin.

Keskiviikko

Toisena päivänä teemana oli MM-kisojen tulevaisuus. Avauksen suoritti ITTF:n hallituksen qatarilaisjäsen Khalil Al Mohannadi, jonka tiedetään kamppailevan ITTF:n puheenjohtajuudesta seuraavissa vaaleissa. Sitten ääneen pääsi Ateenan 2004 olympiavoittaja Ryu Seun Ming, joka esitteli kotimaassaan Etelä-Koreassa ensi helmikuussa (16.-25.2.2024) pidettäviä joukkueiden MM-kisoja. Voin vakuuttaa, että Busanista jo kerran peruttuja kisoja järjestellään huolella. Mainospuolella mukana on mm. maan tunnetuimpia pop-tähtiä.

Korealaisen jälkeen toimitusjohtaja Dainton kertasi MM-kisahistoriaa. Vuonna 1926 aloitettiin ja kisoja pelattiin vuosittain 30 vuoden ajan, mikä ainakin osin selittää esimerkiksi Victor Barnan suuren mitalimäärän. Vuonna 1956 siirryttiin pelaamaan joka toinen vuosi ja sillä mentiinkin vuoteen 2000, jolloin joukkue- ja henkilökohtaisia kisoja alettiin pelata erikseen. Vuonna 2018 siirryttiin rajoituksiin pelaaja- ja joukkuemäärissä. Eikä ole syytä olettaa, että muutoskeskustelu pysähtyisi. Nyt joukkuemäärää ollaan taas suurentamassa.

Seuraavaksi osuin pienryhmään, jossa puhuttiin juuri joukkueiden MM-kisojen kehittämisestä. Tilaisuutta veti nykyään taas ITTF:n leivissä olevan ruotsalainen Mikael Andersson, joka on tuttu monelle suomalaisellekin. Tässäkin todettiin, että joukkueiden määrä on ikuinen kysymys. Ja että isot areenat ja järjestelyt maksavat. Tällä hetkellä MM-kisan järjestäminen lienee noin 5-10 miljoonan euron projekti.

Nykyjärjestelmässä on haasteena, että maanosamestaruuskilpailija ei mielletä MM-kisoiksi tai edes niiden karsinnoiksi, vaikka sitä ne käytännössä ovat. Henkilökohtaiset kisat ei niinkään ole ongelma, sillä parhaat pelaajat ovat kuitenkin mukana. Joukkuekisan suhteen yhden ottelun pelimuoto on taas pohdinnassa, sillä sponsoreiden ja median näkökulmasta ottelun keston tulisi olla mahdollisimman ”kiinteä”.

Kaikkien kehitysryhmien (4) lyhyiden yhteenvetojen jälkeen varsinainen Summit päättyi siihen, että ITTF:n hallitus nousi lavalle. Heiltä kysyttiin, mitä päivistä oli jäänyt mieleen. Parinkymmenen sekunnin vastauksista ei juuri tolkkua saanut. Vähän sama oli ryhmäyhteenvetojen kanssa, sillä ryhmistä, joihin ei osallistunut, ymmärsi ja kuuli vielä vähemmän kuin oman ryhmän keskusteluista.

Myöhemmin keskiviikkoiltapäivällä oli ITTF:n valtuuston kokous, jonka sisällöstä Sonja tulee kertomaan erikseen. Muut jäivät odottelemaan Englannin (Lontoon) ja Thaimaan (Bangkokin) vuoden 2026 MM-kisaisännyyshakujen esityksiä, jotka pidettiin illalla. Torstain kokoushan oli päättävä kisaisännän valinnasta.

Thaimaan esitys oli lopulta melkein nolo, sillä he ylittivät aikansa ja jotenkin tuntui, että showta ei paljon ollut treenattu. Englantilaiset sen sijaan vetivät omansa hienosti.

Torstain AGM

Koko torstai oli varattu ITTF:n vuosikokoukselle eli AGM:lle (Annual General Meetig). Senkin avasi puheenjohtaja Sörling, mutta ääneen pääsi myös Thaimaan urheilu- ja matkailuministeri. Aamulla klo 10 aloitettiin ja kaikkein ensimmäiseksi piti tutustua äänestyskoneeseen, johon sain Suomen ”luottokortin”. Äänestäminen on aika monimutkaista, sillä mukana on sekä paikalla olevia että digitaalisten yhteyksien takana olevia äänestäjiä. Todettakoon lisäksi, että paikalla olivat niin Venäjän kuin Ukrainankin edustajat. Edellistä edusti kokenut ”arvokisakävijä” Roman Markov.

Nimenhuudon suoritti tuttuun tapaan ITTF:n pääsihteeri Raul Calin. Siihen tulokseen tultiin, että jos kaikki virtuaalisestikin osallistuvat  ovat mukana, ääniä olisi jaossa 132. Eli lähes 100 jäsenjärjestöä ei osallistunut ollenkaan.

Sörling valittiin kokouksen puheenjohtajaksi ja asialistan hyväksyminen sekä ääntenlaskijoiden valinta kävi nopeasti. Edellisen AGM:n pöytäkirjakin hyväksyttiin. Irakin edustaja tosin kaiveli vielä vanhoja, mutta kansainvälisiin kokouksiin jotenkin kuuluu, että puheenvuoroissa on pientä kuittailua.

Seuraavaksi muistettiin vuoden aikana kuolleita. Ja heitähän oli, sillä mm. Turkin ja Syyrian maanjäristyksessä menehtyi pöytätennispelaajia muutamakin. Ja tietenkin myös mm. Diane Schöler. Sitten annettiin kunniamainintoja Kiinan MM-kisajärjestäjille, Espanjan Para-MM:n järjestäjille (Aino näkyi promokuvissa!), Tunisian nuorten MM-järjestäjille ja Singapore Smashin järjestäjille. Sekä tietenkin tärkeille sponsoreille, jotka pääosin näyttivät olevan Kiinasta. Vielä Slovakian Zdenko Kriz ja Tunisian Cherif Hajom valittiin järjestön kunniajäseniksi. Kriz on tuttu mies monelle suomalaisellekin. Ja rekordi on kova, sillä hän johti maansa liittoa yhtä perää 38 vuotta!

Seuraavaksi puhuttiin ITTF:n vuosikatsauksesta sekä strategisesta suunnitelmasta, jota jo edellä hiukan kuvattiin. Dainton totesi, että järjestö työllistää noin 100 ihmistä. Salista nousi erilaista keskustelua, jossa mm. haettiin tukea Jemenin maanjäristyksen uhreille, moitittiin WTT-kisojen kalleutta ja mietittiin pakolaisten edustusoikeuksia. ITTF Foundation esitteli lähinnä kolmannessa maailmassa toteutettavia projektejaan ja kertoi, että kovasti kasvavaa maailman pöytätennispäivää vietetään seuraavan kerran 23.4.2024.

Myös Pariisin olympiakisoja esiteltin. Kertoivat, että valtaosa pöytätenniksen lipuista on jo myyty, jäljellä on enää noin 50 000 kappaletta. Uusi asia oli, että pelipöydän valkoiset reuna- ja rajaviivat ovatkin Pariisissa pinkit.

Kahvitauon jälkeen puhuttiin ITTF:n taloudesta, talousjohtaja (CFO) Michel Brownin voimin. Unkarilainen Roland Natran, joka on ITTF:n taloudesta vastaava hallitusjäsen, oli sairastunut eikä päässyt paikalle. Vuonna 2022 tehtiin tappiota 2,9 miljoonaa dollaria. Tulot nousivat, mutta menot vielä reippaammin. Vuonna 2021 tehtiin tappiota neljä miljoonaa. Kymmenenä viime vuotena tappiota on tullut yhteensä noin 10 miljoonaa euroa ja vain kahtena vuonna on ylletty plussalle.

WTT:n lukuja ei esitelty erikseen, mikä aiheutti vähän napinaa. Kaikkihan tietävät, että tappiot tulevat sieltä. Koko talousmateriaali saatiin kokousedustajille vasta edellisenä päivänä, joten vuoden 2022 tilit hyväksytäänkin vasta järjestön seuraavassa yleiskokouksessa Busanissa helmikuussa.

Kuluvan vuoden budjetti sentään hyväksyttiin. Se on aika optimistinen, sillä tulojen budjetoidaan nousevan 10 miljoonalla eurolla. Järjestön uudeksi tilintarkastusyhteisöksi valittiin PwC.

Sitten kuultiin videoilta (tekstit oli jaettu jo etukäteen) hallituksen jäsenten ja maanosapresidenttien raportit. Järjestön isoimpien kihojen sekä eri komiteoiden puheenjohtajien raportit saatiin vain paperilla, mutta kaikki mainitut hyväksyttiin moitteitta. Tanskalainen Arne Madsen pääsi kuitenkin ääneen, sillä hän jäi mediakomitean viimeksi puheenjohtajaksi, se kun päätettiin jo aiemmin lopettaa. Vielä kuitattiin valtuuston ja hallituksen raportit sekä kertomus hyvästä hallintotavasta (governance).

Lounaan jälkeen oli aika käydä käsiksi mielenkiintoisiin asioihin eli sääntömuutosehdotuksiin. ITTF:n hallituksen oma ehdotus ”neutraalien pelaajien” hyväksymistä (ilman liittoa) sen omalla päätöksellä kisoihin herätti paljon narinaa, sillä se tiedettiin ”venäläis- ja valkovenäläispykäläksi”. Esitys meni kuitenkin läpi niukimmalla mahdollisella tavalla: kun vaatimus oli 2/3 äänistä, esitys sai taakseen 67 prosenttia. Vastustava porukka olisi lähinnä halunnut pitää tällaisen päätösvallan yleiskokouksella.


Kotimaista kokouseleganssia.

Muutaman teknisen termikorjauksen jälkeen puhuttiin veteraanikisojen nimenmuutoksesta Masters-kisoiksi. Se meni läpi ylivoimaisella äänienemmistöllä. Sitten kokous päätti, että yleiskokoukset ovat jatkossa taas MM-kisojen yhteydessä, mistä oli parikin samansisältöistä ehdotusta. Sen sijaan sääntöihin ei hyväksytty muita reunavärejä valkoisen ohella, vaikka todella lähellä oli: läpimenoon olisi vaadittu ¾ äänistä, ja puolesta äänesti 74 prosenttia. Nyt on mielenkiintoista nähdä, miten Pariisiin suunnitellulle pöydälle käy!

Seuraava kokousasia oli komiteoiden jäsenten valitseminen. Niissä ei nokka kauan tuhissut ja nimeämiskomitean esityksien mukaan mentiin. Allekirjoittanut tuli kirjeenvaihtajajäseneksi Sport and science & medical -komiteaan. Jos kokemus on sama kuin takavuosina, se ei tule merkitsemään oikeastaan mitään.

Viimein oli vuorossa kokouksen ehkä mielenkiintoisin asia. Englantilaiset ovat jo pitkään valmistelleet vuoden 2026 MM-kisoja, sillä kaikkihan alkoi sata vuotta sitten samasta paikasta. Matkalla oli yksi mutta, sillä myös Thaimaa olisi halunnut nuo kisat ja ainakin ITTF:n puheenjohtajakamppailua käyvän qatarilaisen Khalilin tiedettiin suhtautuvan tähän myönteisesti. Äänten ostamisestakin puhuttiin. Engelsmannit – puheenjohtaja Sandra Deaton, ETTU:n entinen pääsihteeri Richard Scruton ja Englannin liiton nykyinen toimitusjohtaja Adrian Christy – olivat jo lähes valmiita tappioon, joka ainakin minun mielestäni olisi ollut historiallinen häpeä.

Ilmeisesti aika moni muukin ajatteli samoin, sillä lopulta Englanti voitti äänestyksen selvin numeroin 67-38. Sandran kyynelille ei ollut tulla loppua.

Vielä kokous totesi, että koska valtuusto myönsi vuoden 2025 nuorten MM-kisat Romanialle, toinen mainio hakija Bahrain saa seuraavat kisat. Kun todettiin, että seuraava kokous on 27. helmikuuta Busanissa, saattoi puheenjohtaja Sörling päättää kokouksen klo 16.30 kuuden ja puolen tunnin aherruksen jälkeen.

Iltaohjelmana oli vielä mahtava jokiristeily, jonka Thaimaan liitto tarjosi. Musiikkeineen ja ruokailuineen sen hintaa voi vain arvioida. Mutta hienoa oli!

Esko Heikkinen

Gösta Wahlström kuollut

SPTL:n entisten toiminnanjohtajien joukossa käy kova kato, sillä nyt myös tässä pestissä vuosina 1980-86 toiminut Gösta Wahlström on kuollut. Vajaa kuukausi sitten kuulimme Erkki Alajan poismenosta.

Närpiöstä lähtöisin ollut Gösta oli rauhallinen mutta intohimoinen pingismies. Hän kuului TIP-70:n perustajajäseniin ja toimi aikanaan myös sen puheenjohtajana. Työnsä hän teki pääsääntöisesti vakuutusyhtiöissä, mutta Esa Ellonen houkutteli aikanaan ”Jöden” liiton toiminnanjohtajaksi. Hänen aikakautensa saavutuksia ovat mm. lisenssijärjestelmän käyttöönotto sekä uuden alimman sarjatason eli nelosdivisioonan (tuolloin Jokamiehen pingissarja) ideointi ja käynnistys. Aikanaan hän toimi jonkin aikaa myös lajin varustebusineksessa.

Gösta oli kielitaitoinen ja puhui suomen ja äidinkielensä ruotsin ohella mm. mainiota saksaa. Hän tekikin myös kielenkääntäjän töitä. Ääntään Gösta ei juuri korottanut, mutta hiljaisen miehen huumorintajusta ja kihertävästä naurusta ei voinut olla pitämättä.

Pöytätennisväki jää kaipaamaan ennen kaikkea tikkurilalaisen pöytätenniksen ystävällistä voimahahmoa.

Esko Heikkinen

Henri Pelkonen uusi toiminnanjohtaja

PT Jyväskylän puuhamiehenä tunnettu Henri Pelkonen on SPTL:n uusi toiminnanjohtaja. Mika Räsänen päättää kautensa elokuun lopussa ja Henri aloittaa virallisesti maanantaina 11.9.2023. Kyseessä on ostopalvelusopimus Askel Sportsin kanssa, jonka osakas Henri on.

Henrin osalta tehtävä on osa-aikainen, kolme päivää viikossa. Tämä tarkoittaa, että toimiston työtehtäviä tullaan muutoinkin organisoimaan uudelleen. Näistä lisää myöhemmin. Henri tulee itse esittelemään itseään ja ajatuksiaan starttipäivän lähestyessä. Ja ensimmäinen kerran hänet voi halutessaan tavata jo Jyväskylän seurapäivillä 19. elokuuta.

Onnea Henrille uuteen tehtävään. Emme sano vielä virallisia kiitoksia Mikalle, sillä hän on lomansa jälkeen työssä vielä elokuun. Niidenkin aika toki tulee!

Esko Heikkinen

Erkki Alaja on kuollut

Lajissamme vähän pitempään mukana olleet saivat perjantaina melkoisen suru-uutisen. SPTL:n ensimmäinen toiminnanjohtaja (1976-79), liikuntaneuvos Erkki ”Eki” Alaja, 71, nukkui yllättäen pois äkillisen sairaskohtauksen myötä.

Eki tuli Pöytätennisliiton Stadionin toimistoon lähes suoraan kauppakorkeakoulusta ja uudisti liiton hallintoa monin tavoin. Hän ei itse pelannut, mutta lajiväki otti väkevän urheilumiehen omakseen nopeasti. Erityisen lämpimät suhteet Eki solmi liittomme legendaarisen varapuheenjohtajan Topi Pöyryn kanssa. Tätä Eki kuvaa mainiosti liiton historiakirjassa. Esa Ellosen hän mainitsee suorastaan esikuvakseen.

Erkki oli pääsarjatason pelaaja sekä käsi- että jalkapallossa. Urheilu-uraa paljon merkittävämmäksi nousi hänen monipuolinen roolinsa ja vaikuttamisensa miltei kaikessa urheilussa. Hän oli mm. Voimisteluliiton toiminnanjohtaja, HJK:n toimitusjohtaja, manageri, mainostoimistoyrittäjä ja vaikka mitä.

Viime vuodet Eki tunnettiin lähinnä urheilukirjailijana, mihin asiaan hän innostui vasta parikymmentä vuotta sitten. Esimerkiksi Pallokentän historiasta kertova ”Bollis” on suomalaisten urheilukirjojen aatelia. Myös omaelämäkerta ”Kutsumus” on vaikuttava. Sain kunnian olla myöntämässä Erkille urheilukirjallisuuden elämänurapalkintoa alkuvuodesta. Sen jälkeen istuimme pitkän illan. Paljon hienompaa muistoa ei ihmisestä voi jäädä.

Eki oli vaikuttaja, ajattelija, tekijä ja ihmisenä suuri. Pöytätennikseen hän toi paljon markkinointi- ja viestintäosaamista ja ennen kaikkea yhteishenkeä ja hyvää fiilistä. Eki jäi kaikkien hänet tunteneiden mieleen, sillä hänestä ei voinut olla pitämättä. Liiton 80-vuotisjuhlissa 2018 hänelle jaettiin SPTL:n kultainen ansiomerkki.

Pöytätennisväki muistelee kiitollisuudella ja kunnioituksella Stadin, Bolliksen ja Tölikän kundia Erkki Alajaa. Stadikan ja Töölöntorin kulmat kumiskoon hetken tyhjyyttä.

Esko Heikkinen

Tiedotusterveisiä

Liittohallitus istui kokoustaan taas maanantaina. Ihan kaikki eivät päässeet mukaan, mutta ihan kunnon tunnin kokous saatiin silti aikaan.

Valiokuntien ajankohtaisissa asioissa alku otettiin työvaliokunnasta, jonka isona alkukesän haasteena on tehdä hallitukselle esitys elokuun lopulla liiton jättävän Mika Räsäsen ”paikkaamisesta”. Mikan rooli on ollut iso, mutta ajatellaan nyt positiivisesti, että muutos on mahdollisuus. Vielä ei kuitenkaan mm. monista matkoista johtuen ole valmista, joten hallitus joutunee aktivoitumaan ainakin viestien lukuun kesälläkin.

Tero Naumi totesi seuravaliokunnan asioissa, että Kosken kesäleiri oli iso punnerrus. Teemu Oinas teki siitä mainion raportin liiton sivuille ja myös kyselyn osanottajille. Odotettavissa lienee hyvää palautetta. Seurapäivää mietitty elokuulle (19.8 Jyväskylä), ja aiheita sinne voi ehdottaa edelleen. Kesäleirejä on nyt tarjolla enemmänkin, ainakin Turussa ja Jyväskylässä.

Sonja ja Mika raportoivat huippu-urheiluvaliokunnan asioista. Benedek Oláh kävi Durbanin MM-kisoissa ja pelasi yhden hienon (Anton Källberg) ja yhden huonon (Lubomir Pistej) ottelun. Juniorit palasivat juuri Helsingborgista, jossa WTT-kisassa oli aika kova taso. Suomella ei nyt tullut erikoisempaa menestystä, vaikka toki muutamia jatkopaikkoja alkulohkoista. Juniori-netulaiset ovat piakkoin lähdössä Viroon, JEM on heinäkuussa ja Benedek ja Alex aloittelevat loppuviikosta European Gamesia Puolassa. Luka Oinas ja Jimi Koivumäki ovat menossa European Minichampsiin Ranskaan. Syyskuussa miesjoukkueella on joukkue-EM Malmössä.

Hannu Sihvo kertoi, että paramaajoukkuepelaajilla on ollut leiri Märskyssä ja Ruskeasuolla. Aino Tapola oli Englannissa leirillä viime viikon. Heinäkuussa on Pajulahdessa leiri, johon britit puolestaan ovat mahdollisesti tulossa. Heinä-elokuun vaihteessa on leiri Sloveniassa ja myös Pajulahdessa. Aino, Timo Natunen ja Aaro Mäkelä lähtevät huomenna tiistaina Ostravan kisoihin.

Kilpailuvaliokunnan Teemu Oinaksen mukaan ensi kauden kalenteria on rakenneltu ja sarjailmoittautumisia kerätty. Juha Julmala vastaa jälkimmäisistä varsin pitkälle. Valmennusvaliokunnan Mika Räsäsellä ei nyt ollut paljon raportoitavaa – lähinnä on käyty Slack-viestittelyä. Mahdolliset valmentajapäivät menevät syyskauden puolelle.

IT-valiokunnan Kimmo Pihkala arvioi, että Jyrki Nummenmaan kisanvetosovelluksen rakennus on nyt edennyt mukavasti. Jyrki piti siitä taannoin halukkaille demonkin. Jonkinlainen ”kisanvetovetovalmius” sillä voisi olla jo ensi kauden alussa. Heinäkuussa tehdään sivujen kaudenvaihto sarjoineen.

Jyrki jatkoi veteraanivaliokunnan asioissa, että perinteiseen Viro-cupiin ja veteraanimaaotteluun kerätään ilmoittautumisia. Kutsu on liiton sivuilla ja Johanna Kaimio koordinoi matkoja. Kimmo Arenius tuumi vielä sääntö- ja tuomarivaliokunnan asioissa, että sääntökirjadokumentti päivitetään perinteisesti elokuussa.

Kansainvälisissä asioissa Sonja arveli, että ITTF:llä ja WTT:llä edelleen aika lailla kiistoja ja ongelmia, ja että ilmapiiri on hiukan tunkkainen. MM-kisakaan ei oikein ollut tunnelmaltaan entinen. Venäläisistä ja valkovenäläisistä pelaajista puhutaan: pelioikeus on teoriassa olemassa, mutta käytännössä oikein ei, kun monet maat eivät yksinkertaisesti ota heitä vastaan.

Muissa kokousasioissa todettiin ensin, että kesän toiminta alkaa olla kuosissa ja toimiston väen lomatkin ovat nähtävissä liiton sivuilla. Taloustilanne oli toukokuun lopulla sellainen, että olemme miinuksella noin 8000 €. Se on koko lailla suunnitellun mukaista. Kassassa on rahaa vuoden mittaan kaikkien vähiten, koska esimerkiksi lisenssirahat ovat vielä kokonaan saamatta.

Syksyn Para Finland Open järjestetään syksyllä Pajulahdessa ilman venäläisiä ja valkovenäläisiä pelaajia. Muutamia kyselyjä on jo tullut. Kisojen aikana järjestetään myös luokitteluseminaari, johon osallistuu 12 kansainvälistä tulevaa luokittelijaa. Voi hyvin olla, että tänä vuonna kisa on viimekertaista hiukan pienempi.

Perinteinen Finlandia Open järjestetään joulukuussa Kisakalliossa. Mika Räsänen toimii (vielä toistaiseksi tekemättömällä) erillissopimuksella kisan projektipäällikkönä. Kutsu on lähetetty eurooppalaisille liitoille ja muutakin sähköpostimarkkinointia on tehty. Ainakin Sveitsi jo luvannut tulla. Alustavaa kiinnostusta on ja meille voi tulla hyväkin kisa, vaikka vielä toistaiseksi olemme vain myönteisellä odottavalla kannalla. Ja kisaformaatti on siis perinteinen PKO (paitsi torstaina nuorisoluokissa). Kisan yhteydessä järjestetään myös SPTL:n 85-vuotisjuhlat. Niitä silmällä pitäen nyt on aika palkita seura-aktiiveja anomalla heille liiton ansiomerkkejä!

Toiminnanjohtaja raportoi vielä viimeisestä Pöytätennis-lehdestään päätoimittajana. Materiaali on kasattu. Kyseessä on ”pelkkä nettilehti”, liittokokous hallitukselle antaman ponnen myötä. Se tarkoittaa pdf-tiedostoa liiton sivuilla, minkä voi toki tulostaa. Linkkiä yritetään jakaa kattavasti tahoille, joiden sähköposti on toimistolla tiedossa.

Lehti voi ilmestyä verkkoon jo ensi viikolla. Jos tälle asialle (eli paperilehden puuttumiselle) joku haluaa muutosta, kannattaa tulla puhumaan asiasta syksyn liittokokoukseen, liiton ylimpään päättävään elimeen.

Liittohallituksen seuraava varsinainen kokous on vasta ensi kauden puolella alkusyksystä, mutta hallituksen jäsenet joutunevat kommentoimaan palkatun väen työsuhteita jo aikaisemmin kesän aikana. Se on nyt puuhista päällimmäisenä.

Tiedotusterveisiä

Liittohallitus kokoontui tiistaina. Kokous oli ennätyksellisen lyhyt, sillä se kesti vain tunnin ja vartin. Taitaa olla oman puheenjohtajaurani all time record.

Valiokuntakatsaukset käytiin. Työvaliokunnassa ei tällä kertaa ollut paljonkaan tapahtumia, OKM-rahojen selvitykset on sentään tehty toiminnanjohtajan erittäin huolellisen pohjatyön päätteeksi. Huippu-urheiluvaliokunnan asioissa Sonja kertoi, että Alex pelaa parhaillaan Ruotsin sarjafinaaleja. Juniorit ovat menossa Espanjan kisoihin ja seniorijoukkueet EM-jatkokarsintoihin Kroatiassa. Benedek pelaa myös Etelä-Afrikan MM-kisoissa loppukuusta. Juniori-NETU on vähän huonossa valossa, sillä virolaiset järjestäjät ovat tuplanneet viimevuotiset hinnat. Parapelaajista Aino ja Aaro ovat menossa ensin Montenegroon ja saavat sen jälkeen Slovenian Laskoon seurakseen myös Timot Natusen ja Averianovin.

Veteraanivaliokunnan asioissa todettiin, että veteraanien TOP-8 pelattiin lauantaina. Lisäksi kuulimme, että Tampereen kesän European Masters -kisan ilmoittautumisaikaa on jatkettu. Osanottajat lasketaan vielä kymmenissä.

Valmennusvaliokunta ei vielä ole löytänyt ajankohtaa seuraaville valmentajapäiville, vaikka aihe on jo tiedossa. Taneli Keinonen on kuitenkin pitänyt seuravalmentajien verkkokoulutuksen lähijakson. IT-valiokunnassa on ryhdytty pohtimaan, kuinka kevään liittokokouksessa päätetty sarjaottelun uusi pelijärjestys saadaan teknisesti hoidettua.

Paravaliokunnalla on kolmen viikon päästä noin 20 osanottajan leiri. Samalla olisi tarkoitus pitää myös valiokunnan kokous. Seuravaliokunnan asioissa totesimme, että Haaparannan kisoihin yhdistetty supernappulaleiri Oulussa onnistui hyvin. Kesän 2024 leireistä on myös tehty kysely.

Kilpailuvaliokunnan asialistalta SM-lopputurnaus ja SM-sarjan sekä ykkösdivisioonan karsinnat on pelattu ja ne sujuivat hyvin. Ensi kauden kilpailukalenterin pohja on julkistettu ja SM-kisat ja kansalliset kisat ovat nyt haussa. Myös sarjailmoittautuminen on avattu. 18-vuotiaiden ja nappuloiden SM on tulossa ja kisasta voi tulla aika iso. Arf-cupiin on tulossa vieraita Ruotsista Ängbyn joukkueen muodossa. Toukokuun lopulla pelataan Finlandia Junior Open. Alemmat sarjat ovat sujuneet kevään osalta hyvin ja pelit on saatu pelattua.

Kansainvälisissä asioissa Sonja kertoi, että ITTF komppaa KOK:n ehdotusta, jonka mukaan venäläiset ja valkovenäläiset saavat neutraaleina osallistua ITTF:n ja WTT:n kisoihin. Tällä linjauksella voi olla vaikutusta Suomen parakisaan. Ensi viikolla on NETUn Teams-kokous.

Kevätliittokokouksesta hallitus totesi, että tilinpäätös ja toimintakertomus hyväksyttiin ja tilivelvollisille myönnettiin vastuuvapaus. Vanhaan tapaan sääntö- ja tuomarivaliokunnan puheenjohtaja päivittää tehdyt sääntömuutokset (Veteraanien TOP-8 veteraanivaliokunnan päätettäväksi, TOP-16 karsinta pois, selluloidipallon poistuminen) ensi kauden sääntökirjaan.

Taloustilanteestakin puhuttiin, mutta siitä ei liiemmälti ollut uutta kerrottavaa. Toukokuussa on paljon kansainvälisiä kisoja, mutta joitakin säästökohteitakin olisi löydettävä, jotta taloutemme saadaan parempaan tasapainoon. Yksi näistä on Pöytätennislehden printtilehden tulevaisuus, josta hallituksella on jo aiemman liittokokouksen ponsi. Hallitus päätti, että lehti 2/2023 tehdään digilehtenä kesäkuussa. Vielä selvitellään, voisiko siihen liittää jollakin tapaa tulostusmahdollisuuden.

Muissa asioissa totesimme, että Finlandia Open pelataan 30.11.-3.12. Kisakalliossa. Kutsu ja ilmoittautumislomake on jo hyväksytty ETTU:ssa. WTT on laittanut Feeder-kisan Düsseldorfiin Saksaan samaan ajankohtaan. Para Finland Open pelataan 29.9.-1.10. Pajulahdessa. Odottelemme vielä ITTF:n vastauksia venäläisten ja valkovenäläisten osanottoa koskeviin kysymyksiimme. Veteraanien NETU-mestaruuskilpailut pelataan 19.-21.4.2024 Ruskeasuolla ja Valo-hotellia kaavaillaan kisahotelliksi. Kisan ilmoittautumis- ja veto-ohjelma on selvityksessä, ETTU;nkin ohjelmisto on tarjolla kotimaisten lisäksi.

Hallitus kokoontuu ennen kesälomia vielä kerran eli 19. kesäkuuta.