Kaikki kirjoittajan Esko Heikkinen artikkelit

Tiedotusterveisiä

Liittohallitus kokoontui tiistai-iltana. Rutiinien jälkeen ensimmäisenä asiana oli toiminnanjohtajan tilannekatsaus, mikä on mainio uusi avaus Henriltä. Hän totesi, että BisnesPingis lanseerattiin SM-kisojen alla. Tavoite saada liitolle uusia yhteistyökumppaneita ja verkostoitumisia matalalla kynnyksellä. Ensimmäiset jäsenet on jo saatu ja asiaan voi tutustua paremmin liiton sivuilla. Ja kiitokset idean alkuperäiselle isälle Ari Holmille.

Henri totesi myös, että OKM:n yleisavustuksemme on tänä vuonna melkein 5 000 euroa pienempi kuin vuosi sitten. Finlandia Open on saanut OKM:n 10 000 euron tappiotuen ja lisäksi OKM:ltä on anottu erityistukea välituntipingiksen kehittämiseen. ETTU:lta saatiin alkuvuodesta 2 000 €. Tarkoitus on tehdä vielä uusiakin avustushakuja. Nyt edessä on muutamia hankeraportteja, kuten FO:sta ja para-FO:sta ja aikanaan saamastamme koronatuesta.

Pöytätennisrahasto teki viime vuonna koko lailla nollatuloksen tai pienen tappion, vaikka sijoituksia vuoden aikana muuteltiinkin pois kiinteistöistä. Henri on hyvin päässyt sisään rahastomme asioihin. Jos kaikki menee suunnitellusti, toiminnanjohtaja pitänee isyyslomaa kesäkuun. Hallitus onnitteli tulevaa isää, joka sitten taas heinäkuussa olisi töissä.

Valiokuntakuulumiset aloitettiin työvaliokunnasta, joka on valmistellut strategianuudistusprosessia sekä analysoinut vähän tarkemmin viime vuoden rumia talouslukuja. Myös NETU-kisojen järjestelyistä on puhuttu. Puheenjohtaja totesi iloisena asiana myös, että Olympiastadionin on hankkimassa 12 uutta pöydät ja MBF on käynnistelemässä toimintaa siellä jo kevään aikana.

Seuravaliokunnan Tero Naumi kertoi, että kevään ensimmäinen seurailta on 9. huhtikuuta. Siinä seuroille esitellään tarjolla olevia ”toiminnanohjausjärjestelmiä”, puhutaan Webwelhosta ja saadaan myös ratingkuulumiset. Myöhemmin keväällä lienee vielä tulossa ilta, joissa perehdytään mm. tekoälyn käyttöön.

Sonja raportoi huippu-urheiluvaliokunnan asioissa, että Jimi Koivumäki oli ETTU:n leirillä Romaniassa ja Eetu Mäkelä on parhaillaan ETTU:n leirillä Tsekissä. Alex Naumi ja Benedek Oláh ovat parhaillaan Sloveniassa WTT:ssä. Kevään ja kesän ohjelmat ovat suunnitteilla ja hankaluuksia on, sillä kustannukset nousevat koko ajan, samaan aikaan kun budjetti on pienempi. Puolaan ja NETU-kisaan Norjaan on todennäköisesti lähdössä pelaajia. Jimi on menossa alle 13 EM-kisaan. Alex ja Benedek toukokuussa menossa olympiakarsintaan, kuten myös Marina Donner omalla kustannuksellaan. HUV kokoontuu ensi viikolla suunnittelemaan ohjelmaa tarkemmin. Hannu Sihvo puolestaan kertoi, että parapelaajien osalta Italian ja Espanjan kisat ovat takana. ”Aino ja Timo eivät hävinneet huonommilleen”, kuului viesti. Keväällä leireillään Englannissakin.

Paravaliokunnan Juha Julmala totesi,että yksi parayleisleiri on pidetty. Jyväskylässä oli debyyttikokeilu soveltavan pöytätenniksen ryhmästä ja vastaava on tulossa myös Ouluun ja Kuopioon. Pete Mikkonen kertoi, että Jyväskylän kokeilu oli onnistunut tapahtuma, joka kiinnosti kohderyhmääkin mukavasti. Tunnelma oli hyvä. Lopullinen tavoite on, että nämä pelaajat integroituvat paikallisen seuran toimintaan.

IT-valiokunnan Jyrki Nummenmaalla oli viikonlopulla haasteena SM-kisat, johon valiokunnan puheenjohtajan ”paukut upposivat”. Tulospalvelu sai jopa kiitosta, vaikka pokaalinäytön kanssa oli tiettyjä hankaluuksia. IT-strategiaa on alettu pohtia. Toiminnanjohtaja lisäsi, että Suomisportin kanssa on tulossa neuvottelu lisenssin hankkimisesta tätä kautta. Vielä ei mitään ole kuitenkaan sovittu.

Kilpailuvaliokunnan puheenjohtaja Teemu Oinas arvioi henkilökohtaisen SM-kisan sujuneen hyvin ja myös ISTV sai kehuja. Oulussa oli 13- ja 15-SM, jotka nekin onnistuivat lukuun ottamatta sitä, että lauantaina pelattiin varsin pitkään. Erityisesti sekanelinpeliluokkaa kiiteltiin. Webwelhoon pitäisi saada joukkuekisa ja consolationit mukaan, mistä Jyrki Nummenmaa totesi, että homma ei tule olemaan helppo.

Ensi kauden kilpailukalenterin pohja on jo avoinna, lauantaihin 15.6. asti voi hakea kisoja. Ratinglaskennassa oli bugi, joka on nyt korjattu. Sarjapuolella on etenkin kakkosdivarissa paljon hankaluuksia viikkosarjojen otteluiden sopimisessa. 18- ja Nappulaliiga-SM:n kutsu on tulossa. Koski järjestää kuljetuksen pelipaikalle Loimaalta. Juha Julmala totesi, että kilpailujen laatukriteerien (kategoriat) noudattamiseen ja ylituomariraportointiin pitäisi panostaa enemmän.

Juha Julmala jatkoinuorten valiokunnasta, että toiminnanjohtaja on antanut sille ”kuukausipähkinöitä” pohdittavaksi. Yksi kokous on pidetty ja jatkossa ryhmä kokoontuu säännöllisesti joka toinen kuukausi. He ovat myös tulossa strategiapäivään.

Vastuullisuusvaliokuntaan kuuluvat Oskari Hakala, Timo Salmi, Mika Pyykkö kummina sekä Samuli Oja Likesiltä. OK:ssa on määritelty, että vastuullisuuden alle kuuluvat hyvä hallinto, turvallinen toimintaympäristö, yhdenmukaisuus ja tasa-arvo, ympäristöasiat sekä kilpailumanipulaation ja dopingin estäminen. Todettakoon tässä, että OK:lla oli asiasta tapaaminen juuri tänä aamuna, jossa mukana oli myös OKM:n edustus. Viesti oli aika selvä: jos nämä asiat eivät ole kunnossa, valtionapu voi pudota jopa 15 prosenttia.

Kansainvälisissä asioissa Sonja totesi, että ihan kauheasti ei Korean MM-kisojen kokouksien jälkeen ole tapahtunut, mutta ETTU:n kokous Saarbrückenissä on tulossa. Sonja ollut yhteydessä Pajulahteen vuoden 2025 parakisan osalta. Huhtikuu sopisi ITTF:lle, mutta ei niin hyvin Pajulahdelle. Asia on edelleen selvityksessä, mutta 5.-11. huhtikuuta olisi yksi mahdollisuus.

Seuraavaksi toiminnanjohtaja teki talouskatsauksen kuluvan vuoden osalta. Tavoitteena on kehittää seurantaa kuluvan vuoden aikana. Budjetti on jaettu kuukausittaisiin osiin (tosin osin vain arvioina). OKM:n ja OK:n tukien pienentymisien myötä ennuste kuluvalle vuodelle on miinuksella 8 000 €. Koska erityisavustuksien suhteen on epävarmuuksia, jonkinlaisiin säästötoimenpiteisiin on todennäköisesti tarvetta olemassa olevaa budjettivuotta koskien. Hallitus seuraa nyt asioita pieteetillä, sen voin luvata.

Seuraavaksi puhuttiin kevätkokouksesta. Sitä varten tilinpäätös on valmistunut ja miinus on varsin kauhistuttava eli hyvin tasan 80 000 €. Varsinainen toiminta oli viime vuonna melko lailla edellisten vuosien tasolla, mutta henkilöstökulut nousivat. Lisäksi Finlandia Open ja Para Finland Open eivät tuottaneet samalla tavalla kuin aiemmin. Suurin ”romahdus” on pienentyneissä avustuksissa sekä niiden aikaisemmista vuosista aiheutuvissa palautuksissa, jotka osuivat viime vuodelle. Voi kysyä, olisiko tilanteeseen voinut tai pitänyt reagoida nopeammin. Asiasta keskustellaan tilit päättävässä kevätkokouksessa huolellisesti.

Toiminnanjohtaja lupasi, että toimintakertomus on viimeistelyä vaille valmis. Teemu alusti kilpailuvaliokunnassa pohjustetusta sääntömuutosehdotuksista, jotka tulevat lähiaikoina liiton sivuille. Liittokokouksen yhteydessä on myös strategiatyöpaja, jota työvaliokunta valmistelee. Ja tietenkin on selvää, että paikalle toivotaan mahdollisimman paljon seuroja.

Veteraanien NETU-kisat ovat siis huhtikuussa (19.-21.4.) Ruskeasuolla. Sonja kertoi, että tässä vaiheessa ilmoittautuneita on vähän yli 300, joista maksaneita vain kolmannes.  Valon iltajuhlaan osanottajia on tässä vaiheessa 86. Tuomareita kaivataan edelleen lisää, ilmoittautua voi Tanelille liiton toimistoon.

Liittohallitus kokoontuu seuraavan kerran 13. toukokuuta.

Tiedotusterveisiä: kansainvälisiä kokouksia

MM-kisojen yhteydessä käydään paljon erilaisia kokouksia. Tärkein on tietenkin yleiskokous eli AGM (Annual general meeting), mutta muutakin tapahtuu. Sonja raportoinee esimerkiksi valtuuston eli Councilin kokouksesta erikseen.

Itse aloitin ITTF:n tieteellisestä ja lääketieteellisen komitean vierailulla paikalliseen yliopistoon. Siellä olivat kehittäneet ”pöytämaton”, johon robotin ampumia palloja piti tähdätä, On kuulemma hyvä harjoitus kuntoutuspotilaille, mutta toimii ihan valmennuksessakin, kun alue vaihtuu nopeasti ja epäsäännöllisesti.

Komitean slovenialaisen puheenjohtajan Milan Kondricin johdolla pidettiin seuraavaksi ihan virallinen ko. komitean kokous. Kävi ilmi, että suunnitelmissa on ainakin kuukausittainen virtuaalikoulutus eri aiheista. Ne olisivat avoinna kaikille. Toinen mielenkiintoinen tieto oli se, että jatkossa pöytiä ”jaotellaan” niiden kitkaominaisuuksien perusteella. Esimerkiksi tässä kisassa käytössä olleet DHS:n pöydät näyttivät lähes peileiltä. Ovat varmaan jatkossa ”matalan kitkan” eli low friction -pöytiä, kun kaksi muuta kategoriaa ovat medium ja high.

Dohan MM-kisojen yhteydessä ensi vuoden keväänä (15.-16.5.2025) on myös tieteellinen kongressi. Marraskuussa on puolestaan Ruotsissa valmennuskongressi.

Seuraavaksi vuorossa oli NETU:n eli Pohjois-Euroopan Unionin epävirallinen kokous. Tanskalainen puheenjohtaja Henrik Vendelbo ei paikalle ehtinyt, mutta valitteli vähän viestissään jäsenmaiden passiivisuutta. Ruotsalaiset puolestaan tuntuivat olevan hiukan sitä mieltä, että kyse on nimenomaan puheenjohtajan passiivisuudesta.

Elokuussa (15.-18.8) NETU:n seniorimestaruuskisojen yhteydessä on NETU:n virallinen kokous. Siellä olisi tarkoitus päättää ainakin tulevien vuosien kisaisännistä niin senioreiden, junioreiden, veteraanien kuin parakisojenkin suhteen. Lisäksi voimassa olevat kisasäännöt kaipaavat aika paljon uudistamista.

NETU:n seuraava työkokous on joko virtuaalinen tai sitten kokous on junnukisojen yhteydessä Norjassa. Me koetimme mainostaa huhtikuun veteraanikisaamme ja vähän Finlandia Openiakin. Lisäksi totesimme, että olemme käynnistämässä omaa strategiaprosessiamme.

Ruotsin puheenjohtaja Dennis Lindahl oli vähän sitä mieltä, että NETU:n pitäisi päättää, mitä se haluaa touhuta. Kuten esimerkiksi mestaruuskisat ja yhteiseen äänestyskäyttäytymiseen pyrkiminen ETTU:n ja ITTF:n kokouksissa. Jälkimmäistä koskien kannanottoja voisi jopa julkistaa ennen äänestyksiä. Ja äänestyksiä varten pitäisi kerätä valtakirjat niiltä jäseniltä, jotka eivät ole kokouksessa mukana. Kaiken muun voisi sitten unohtaa, koska NETU:lla ei oikein ole resursseja.

Latvian Ina Josepsone komppasi Ruotsia ja kyllä mekin vähän olimme samaa mieltä. Lisäksi Latvia ehdotti, että kaikkiin kisaisännyyksiin tulisi tietty ”vuoro”. Ja jos ei halua järjestää mestaruuskisaa, vuoro siirtyisi seuraavalle. Tanskan pääsihteeri oli varovasti samaa mieltä, mutta totesi, että viimeinen sana on puheenjohtaja Vendelbolla.

Riikan kokouksessa on NETU:n puheenjohtajavaali. Saapa nähdä, kuinka siinä käy. Kokouksemme jälkeen juttelin Viron ja Norjan edustajien kanssa ja mielipiteeksi on muodostumassa se, että NETU-maiden on järjestettävä piakkoin Teams-kokous, jossa pohditaan yhteisesti, mitä järjestön pitää ja kannattaa tehdä.

Seuraavaksi Busanissa oli vuorossa pari ITTF:n ”työseminaaria”. Ensimmäisessä eli Finance Forumissa käytiin läpi järjestön taloudellista tilannetta, joka on melko heikko. Vuonna 2022 oli liikevaihdossa kasvua, mutta tappiota tuli kolme miljoonaa US dollaria. ITTF:n 85-prosenttisesti omistama WTT teki tästä 2,3 miljoonaa. Otsikot ovat niin yleisellä tasolla, että on aika paha tarkemmin sanoa, mistä tappio tulee.

Vuodelta 2023 tulee noin seitsemän miljoonaa tappiota. Liikevaihtoa oli budjetoitu 43 miljoonaa, mutta sitä syntyi vain 31 miljoonaa. Silti ITTF ennustaa, että 2024 menisi nollatulokseen, mikä tuntuu melko uskomattomalta. Jonkinlainen kassakriisikin on ja sitä varten on jo otettu lainaa.

Vuosien 2025-2028 budjeteissa ennustetaan pientä plussaa yhteensä vähän yli 50 miljoonan liikevaihdolla koko ryhmälle, joka muodostuu itse ITTF:stä, ITFF Foundationista sekä WTT:stä, joka on ylivoimaisesti suurin osa kokonaisuutta.

Ruotsalaisen Mikael Anderssonin vetämä seuraava tilaisuus eli Development Forum oli sanalla sanoen heikko. Maanosien edustajia sekä entisiä huippupelaajia (Liu Guoliang, Persson ja Saive) haastateltiin, mutta tuosta tilaisuudesta ei kyllä jäänyt käteen oikein mitään. ”Agenda 2028” on kuulemma valmistelussa ja sen sisällä Esports eli virtuaalipingis on kova sana.

ITTF:n vuosikokous

AGM istuttiin tiistaina eli pari päivää kisojen päättymisen jälkeen. ITTF:n ruotsalainen presidentti Petra Sörling luonnollisesti avasi kokouksen. Sitten puheenvuoron piti isäntämaan Etelä-Korean Ryu Seung-min. Ateenan 2004 olympiavoittaja ja KOK:n jäsen Ryu totesi, että näihin kisoihin myytiin 31 000 lippua, eikä väkeä ainakaan finaalipäiville tai isäntämaan peleihin olisi paljon enempää mahtunutkaan.

Läsnäolijoiden toteaminen otti puolisen tuntia. Sen päätteeksi todettiin, että paikalla oli 227 jäsenestä joko virtuaalisesti tai fyysisesti vain 96. Todettakoon, että  Venäjä oli paikan päällä vanhan tutun eli Roman Markovin voimin.

Äänestyskoneisiin totuttelun jälkeen kokouksen puheenjohtajaksi valittiin Sörling. Esityslistat ja muut kokousrutiinit käsiteltiin nopeasti ja sitten oli vuorossa vuoden aikana kuolleiden nimihenkilöiden muistaminen. Heidän joukossaan oli mm. ruotsalainen Björne ”Mellis” Mellström.

ITTF-ryhmän toimitusjohtaja Steve Dainton puhui katsauksessaan strategisesta suunnitelmasta, jossa tähdätään mitattavuuteen. Hän totesi myös, että Kiinan somessa (Weibo) pöytätennispelaajat ovat suositumpia kuin esimerkiksi Leo Messi, ja että etenkin naiset ovat suosittuja. Metzissä Ranskassa järjestetään 23.-27.10.2024 World Table tennis for health festival maailman pöytätennispäivä on 23. huhtikuuta.

Kimmo Jokisen kova kisakaveri Gilles de la Bourdonnay on Pariisin olympiakisojen pöytätennispomo. Hän totesi katsauksessaan, että koko kisoihin on yhteensä myyty jo 7,8 miljoonaa lippua. Pingissessiot on nekin lähes loppuunmyyty. Pingiksellä ennen kisoja oma ”Tour de France” ja itse kisoissa on mukana 86 miestä ja 86 naista. Paralympialaiset pelataan samassa hallissa, jonne mahtuu yli 6000 katsojaa. Uutta Pariisissa on tarkka TV-kuva, joka kuulemma kertoo myös lyönnin kierteen määrän ja suunnan. Saa nähdä! Khalil Al-Mohannadin raportti Dohan ensi vuoden MM-kisoista oli paljon tylsempi. Lähinnä esillä oli hienoja hotelleja.

Seuraavaksi hyväksyttiin jo finance forumissa esitelty vuoden 2022 tulos. Talousjohtaja Michael Brown näytti, että tuloja oli paljon, mutta menot olivat vielä suuremmat. Jo kerran nähdyt luvut vuoteen 2028 ulottuvine ennusteineen hyväksyttiin. Ja PwC jatkaa konklaavin tilintarkastajana.

Sitä seurasivat hallituksen jäsenten raportit vuodelta 2023 videoina ja samat myös maanosapresidenteiltä. Pääsihteeri, Tribunal (valituslautakunta) ja ”tarkastuslautakunta” antoivat omat raporttinsa, kuten myös ITTF:n komiteat. Ne olivat kaikkien tiedossa papereina ja ne kuitattiin melkein kokonaan ilman keskustelua. Myös valtuuston ja hallituksen työt vuoden 2023 osalta kuitattiin hyväksytyksi selvin äänin. Vielä hyväksyttiin hyvän hallinnon (governance) raportti ennen mielenkiintoisinta osaa eli uusia sääntöehdotuksia.

ITTF Amerikka ehdotti, että jatkossa hallituksen olisi sukupuolikiintiö (min 30 %). Suomessakin aikanaan asunut Libanonin edustaja Kopaly vastusti sitä kiivaasti ja sanoi samalla, ettei Councililla ole mitään merkitystä. Ei mennyt ehdotus läpi. Samoin kävi seuraavan ehdotuksen kanssa, jonka mukaan valittavasta yhdeksästä hallituksen jäsenestä (1+8) vain max kaksi saisi olla samasta maanosasta. Molemmat esitykset olisivat vaatineet 2/3 enemmstöä, mikä ei ollut lähelläkään.

Seuraavaksi äänestettiin siitä, otetaanko Portugali yhdeksi viralliseksi ITTF:n kieleksi. Se taas meni läpi. Sääntökomitea veti takaisin ehdotuksensa pöydän reunaviivojen värien muuttamisesta, mutta kumin uusi maksimipaksuus on nyt 4,05 mm. Tosin kyseessä on lähinnä matemaattisteoreettinen pyöristyskysymys.

Seuraava AGM pidetään ensi vuonna 29. toukokuuta Dohan MM-kisojen yhteydessä. Kokouksen päälle Liu Guoliang ja Petra Sörling kiittelivät kokousväkeä innokkaasti.

Kuutisen tuntia tämä homma vei. Vähän jäi sellainen olo, että ensin katsellaan viisi tuntia kaiken maailman raportteja ja sen jälkeen kukaan ei oikein enää jaksa keskittyä äänestyksiin uusista säännöistä ym. Mutta näin sen kai on oltava!

Tiedotusterveisiä

Liittohallitus kokoontui torstai-iltana. Alku otettiin toiminnanjohtajan tilannekatsauksesta, jossa kävi ilmi, että tilinpäätös 2023 alkaa valmistua. Eikä se ole ollenkaan hyvä. Tarkkaa lukemaa ei vielä ole, mutta puhumme useamman kymmenen tuhannen euron miinusmerkistä. Henri eritteli syitäkin: jo muutaman vuoden tappiotrendi sekä OKM:n tukien noin 25 000 euron palautukset, jotka kuuluivat oikeasti vuodelle 2022. Tappion määrä on meille jonkinmoinen yllätys, sillä varsinainen toiminta viime vuosina on ollut hyvin samanlaista. Erot tulevat lähinnä valtion ja EU:n tuista.

Asiaan on jo työvaliokunnassa ja kuluvan vuoden budjetissa ja sen seurannassa reagoitu. Vaikka ihan täysstoppia ei tarvitsekaan tehdä, tarkan euron ajat ovat ehdottomasti käsillä. Tälle vuodelle OKM:n yleisavustuksemme laski melkein 5 000 euroa, joten toivomme kovasti, että muut tukihakemuksemme onnistuvat. SUEK:n arviossa emme menestyneet kovin hyvin ja käytössä oli myös yleinen kolmen prosentin leikkuri. Ensi vuoden arvioinnissa vastuullisuuden merkitys tulee edelleen olemaan iso, joten niiden asioiden on oltava kunnossa.

Henri totesi myös, että Heikki Kiiskisen kanssa on tehty uutta maajoukkuepelaajien videosarjaa. Positiivista on sekin, että liiton hiihtolomaleirit ovat vetäneet hyvin ja myös aikuisten osalta. Henri on lisäksi keskustellut ISTV:n ja Ruudun kanssa henkilökohtaisia SM-kisoja striimausta/kuvaamista ajatellen.

Valiokuntakuulumisien aluksi todettiin, että Asko Rasinen on lupautunut sääntö- ja tuomarivaliokunnan vetäjäksi ja Mika Räsänen hoitaa vastaavaa pestiä valmennusvaliokunnassa. Valiokuntien kokoonpanot on päivitetty liiton sivuille.

Uusi nuorisovaliokunta on sekin koossa ja toiminnanjohtaja päivittää sen mainion kokoonpanon liiton sivuile heti kun on valmista. Myös vastuullisuusvaliokuntaan on halukkaita, Hallituksesta Mika Pyykkö toimii edellisen ja Juha Julmala jälkimmäisen kummina.

IT-valiokunnan Jyrki Nummenmaa totesi, että valiokunta on uusiutunut ja nyt on sekä ”koodaajia että käyttäjiä”. On myös puhuttu liiton IT-strategiasta, jota varten suunnitellaan avointa seuraillan tapaista tapahtumaa kaikille. Webwelhoa ja ratingia on vähän taas viety eteenpäin ja Suomisportin käyttöönotostakin on puhuttu. Mutta halukkaat pääsevät siis puhumaan näistä asioista varmasti!

Puheenjohtaja totesi, että työvaliokunta on kokoontunut jo mainitun talouden osalta sekä strategian valmistelutyössä, josta lisää myöhemmin. Sonja jatkoi huippu-urheiluvaliokunnan asioissa, että Benedek Oláh sai paikan Singapore Smashiin, mutta rankingin kautta Pariisin kisoihin alkaa olla tiukkaa.  Olympiakarsinnat ovat Sarajevossa toukokuussa. Jimi Koivumäki on Romaniassa leirillä kuun vaihteessa. Ramona Betz pelasi varsin hyvin U21 EM-kisoissa Skopjessa. Lisäksi panimme ilolla merkille, että Maria Girlea on saanut Suomen kansalaisuuden ja on myös edustuskelpoinen. Vielä mainittiin, että Joonas Kivimäki on Busanin MM-kisoissa tuomarina.

Seuravaliokunnan Tero Naumi totesi, että tähänkin valiokuntaan on ollut lisää halukkaita, eli Jyväskylän Henna Södergård. IT-strategiasta on siis tulossa seurailta, jatkossa aiheiksi on myös suunniteltu ChatGPT:n esittelyä sekä hyvän toimintasuunnitelman ja -kertomuksen laatimista.

Kilpailuvaliokunnan Teemu Oinas aloitti Veteraani-SM:n sekanelinpelistä, jossa jouduttiin luovutuksiin. Ikävä asia ehdottomasti, mutta muuten kisat sujuivat aika mukavasti. Sekä henkilökohtaisen että juniori-SM:n kutsut ovat nyt liiton sivuilla. Ratingiin on tehty taas iso päivitys ja nyt homma näyttää toimivan aika hyvin, vaikka perustuukin isolti Jori Haatajan tekemään manuaalisen työhön. Bonuspisteille on kuitenkin suunnitteilla leikkuri kauden päätteeksi. Myös ratingin käytettävyyttä sekä Guruun että Welhoon on valmisteltu, kuten tässä vaiheessa jo ensi kauden kilpailukalenteriakin.

Veteraanivaliokunta on järjestellyt TOP8-kisaa. Valmennusvaliokunta käy edelleen aktiivisia Slack-keskusteluja ja valmistelee valmentajailtaa. Para-asioissa todettin, että ensi kesän junioreiden NETU-kisassa on myös U23-luokka parapelaajille. Lisäksi Juha Julmala viestitti, että sunnuntaina oli avoin paraleiri ja osanottajia kymmenkunta. Valiokunnan kovana tavoitteena on uusien soveltavan pöytätenniksen ryhmien perustaminen. Siihen on luvassa apua Paralympiakomitealta.

Kansainvälisissä asioissa Sonja totesi, että käynnistyvien MM-kisojen yhteydessä on taas normaalit kansainväliset kokoukset eli yleiskokous (jossa Esko edustaa) sekä ”valtuusto” (jossa Sonja on jäsen) ja myös NETU-tapaaminen.

Strategiaprosessin käynnistyksestä toiminnanjohtaja sanoi, että olemme siirtymässä rullaavaan strategiaan. Alkukeväällä on kartoitusvaihe, jossa selvitellään pöytätenniksen asemaa liikuntakentässä ja niin sisä- kuin ulkopuolisten silmin. Kevätliittokokouksen yhteydessä on strategiatyöpaja seuroille, lisenssipelaajille tehdään kysely ja maajoukkuepelaajat haastatellaan. Tiedonkeruun pohjalta luodaan uusi strategia loppukesän ja alkusyksyn aikana. Valmista hyväksyttäväksi pitäisi siis olla syysliittokokouksessa.

Henri harmitteli vielä, että tilinpäätös 2023 ei ole vielä valmis. Toimintakertomusta valmistellaan jo totutusti valiokuntien puheenjohtajien voimin. Kevätliittokokouksen ajankohdaksi suunniteltiin alustavasti PT Espoon GP-kisaviikonlopun lauantaita huhtikuussa.

Pöytätennis-lehti 1/24 ilmestyy henkilökohtaisten SM-kisojen jälkeen ja digitaalisena. Todettakoon, että Lehtiluukun kautta lehti on myös tulostettavissa.

Veteraanien NETU-kisan projektipäällikkönä toimiva Sonja totesi, että ilmoittautumisia on tällä hetkellä jo yli 200. Valmistelutkin ovat ainakin kohtuullisella mallilla, mutta tuomareiden suhteen riittää tietysti pientä huolta. Kotimaiset osanottajat pitäisi myös saada joukolla mukaan!

Vielä hallitus päätti alustavasti, että Para Finland Openia anotaan vuodelle 2025 – tänä vuonnahan kisaa ei saatu kansainväliseen kalenteriin järkevästi mahtumaan. Alustavasti olemme suunnitelleet ajankohdaksi huhtikuuta. Sonja neuvottelee Pajulahden kanssa ja puhuu asiasta myös Busanissa ITTF:n Tina Crottan kanssa.

Hallitus kokoontuu seuraavan kerran keskiviikkona 27. maaliskuuta.

Tiedotusterveisiä

Liittohallitus kokoontui vuoden ensimmäiseen kokoukseen maanantai-iltana. Erityisesti tervetulleiksi toivotettiin loppuvuodesta valitut uudet hallituksen jäsenet Mergim Kelmendi ja Mika Pyykkö.

Kokousrutiinien jälkeen aloitettiin toiminnanjohtajan tilannekatsauksella, joka on yksi Henri Pelkosen uusista avauksista. Taloustilanteesta Henri totesi, että menneen vuoden tuloksesta ei vielä ole tarkkaa tietoa. Se on kuitenkin varmaa, että vuosi on aika reilustikin miinusmerkkinen.

OKM:stä on haettu kahtakin eri avustusta, eli tappiotakuuta joulukuiselle Finlandia Openille sekä erityisavustusta välituntipingiksen kehittämiseen. Myös Urlus-säätiöltä haettiin tukea välituntipingikseen, jonka kautta yritämme saada seuroihin uusia junioreita. Alkuvuodesta selvinnee, saammeko siihen jommalta kummalta tai molemmilta apuja.

Henri on aloittanut Taneli Keinosen, Heikki Kiiskisen ja Mattias Bergkvistin kanssa toimistopalaverit maanantaisin. Tarkoituksena on myös, että henkilöstö saisi tuloskorttinsa vielä tämän vuoden aikana. Henri lupasi soitella kaikki seuramme läpi kevään aikana sekä panostaa liiton yhteistyösopimuksien ja visuaalisen ilmeen kehittämiseen.

Sitten puhuttiin aika pitkään valiokunta-asiaa. Toteutuneita ja tulevia asioitakin käsiteltiin, mutta pääpaino oli valiokuntien kokoonpanoissa tälle vuodelle. Työvaliokunta piti kunnon joulutauon ja lähinnä on hoideltu käytännön pikkuasioita mm. Pöytätennisrahastoon liittyen. Lisäksi uusille hallituksen jäsenille järjestettiin perehdytysilta. Vuonna 2024 valiokunnassa istuvat puheen- ja toiminnanjohtajan lisäksi Matti Kurvinen, Mika Pyykkö ja varapuheenjohtaja Sonja Grefberg.

Seuravaliokunnan puheenjohtaja Tero Naumi totesi, että keväälle on tulossa parikin seurailtaa. Aiheeksi on suunniteltu ainakin sosiaalisen median ja tekoälyn käyttöä markkinoinnissa sekä hyvän toimintasuunnitelman ja -kertomuksen laatimista. Tero jatkaa puheenjohtajana ja jäsenet ovat Mergim Kelmendi, Teemu Oinas, Henri Pelkonen ja Taneli Keinonen.

IT-valiokunnan uusi puheenjohtaja on Jyrki Nummenmaa ja jäseniä Marko Koskinen ja Tomi Nummenmaa sekä Jori Haataja ja Teemu Oinas. Yhtä kokenutta kilpailuvetäjää haetaan vielä. Haasteena valiokunnalla on prosessien hallinta ainakin ratingin suhteen. Sääntö- ja tuomarivaliokunnalle ei vielä löydetty puheenjohtajaa, joten allekirjoittanut hoitaa tehtävää vähän kuin vt:nä. Jäseniksi kysytään ainakin entisiä eli Matti Kolppasta, Asko Rasista ja Joonas Kivimäkeä.Kilpailuvaliokunta jatkaa entisellä kokoonpanolla, eli puheenjohtajana Teemu Oinas ja jäseninä Henri Pelkonen, Jori Haataja, Juha Julmala ja Aaro Mäkelä.

Huippu-urheiluvaliokuntaan kuuluvat puheenjohtaja Sonja Grefbergin lisäksi jäseninä Pasi Valasti, Mika Räsänen, Mattias Bergkvist ja Martti Autio. Benedek Oláh on parhaillaan WTT-kisassa Dohassa ja jatkaa sieltä suoraan toiseen kisaan Goalle. Ramona Betz pelaa kuun lopulla Skopjessa Euroopan U21-kisoissa ja Jimi Koivumäki sai villin kortin ETTU:n Eurotalents-ryhmään. Hän menee ensimmäiselle leirille helmikuussa.

Veteraanivaliokunnalle ei vielä nimetty puheenjohtajaa, mutta valiokunnassa jatkavat Vesa Lappi, Ildiko Kadar, Tauno Kara sekä Hannu Sihvo. Asialistalla on ainakin Veteraani-TOPin järjestäminen. Valmennusvaliokunnassa jatkavat Mika Räsänen, Taneli Keinonen, Teemu Oinas, Esko Heikkinen, Tuomas Perkkiö ja Mika Sorvisto, mutta puheenjohtajaa ei vielä nimetty. Valmennuksen etäkoulutusiltoja on edelleen tarkoitus järjestää. Paravaliokunnassa Juha Julmala jatkaa puheenjohtajana ja jäsenet ovat Petri Mikkonen, Hannu Sihvo, Asko Rasinen, Julius Muinonen, Aaro Mäkelä ja Raimo Nevanen.

Toiminnanjohtajan esityksestä hallitus päätti perustaa kaksi uuttakin valiokuntaa, eli vastuullisuusvaliokunnan sekä nuorten pelaajien valiokunnan, jonka tulevat jäsenet tosin saavat itse nimetä haluamallaan tavalla. Ylipäätään tarvitsemme uusia ihmisiä valiokuntiin. Toiminnanjohtaja lupasi laatia liiton sivuille ”valiokuntahaun”, joka on avoin kaikille. Vastuullisuusvaliokunnan asioita ovat ainakin antidopingtyö, sekä mahdolliset kiusaamis- ja häirintätapaukset. ”Nuorten pelaajien valiokunnan” tavoitteena on saada nuorten ääni ja mielipiteet kuuluviin esimerkiksi viestintäasioissa. Lisäksi kohderyhmältä on hyvä kysyä, miksi nuoret harrastavat tai ovat harrastamatta lajiamme.

Melko huolellinen keskustelu myös WebWelhon tilanteesta ja muistakin IT-asioista, Jyrki Nummenmaan johdolla. Jyrki kertoi, että Tomi Nummenmaa on ohjelmoinut Welhoon asiat, jotka laitettiin listalle syksyllä. Tampereella pidettävät helmikuun kisat ja henkilökohtainen SM vedetään ainakin osin WebWelholla. Jyrki luottaa edelleen, että Webwelho saadaan aktiivikäyttöön, vaikka ihan tietoteknisiäkin haasteita on.

Jyrki totesi, että ratingissa ollut ongelmia uudistuksen jälkeen. Myös laskentakaavat uudistettiin, mikä lienee kohtalaisen onnistunut prosessi. Vaikka Marko Koskinen teki paljon töitä, uudistus otettiin vähän keskeneräisenä käyttöön ja nyt työkalut pitäisi saada kuntoon. Käsityötä riittää edelleen ja myös jonkinlainen ”masterplan” olisi hyvä tehdä. PingisTV:lle on haettu vastuuhenkilöä, mutta ilman häntäkin lähetykset ovat pyörineet ainakin kohtalaisesti.

Liittohallitus päätti lähteä uuden strategian valmisteluun, etenkin kun olympiadi päättyy ensi kesän Pariisin kisoihin. Tarkoitus olisi siirtyä ns. rullaavaan strategiaan ja uudistustyöhän lähdetään vielä kevään aikana. Työvaliokunta käy asiasta ”lähetekeskustelun” ja tuo etenemisesityksen hallitukselle. Hallitus päätti myös, että Pöytätennislehden tekemistä jatketaan digilehtenä. Vuoden ensimmäinen numero ilmestyy pian SM-kisojen jälkeen.

Finlandia Openista todettiin, että viime vuoden FO meni sittenkin aika hyvin. Osanottajamäärä oli pieni, mutta turnaus toimi ja taloudellisesti pääsemme koko lailla nollatulokseen. Se on mainio lopputulos, etenkin kun paikalla olleet osanottajat olivat erittäin tyytyväisiä. Kuluvan vuoden FO järjestetään edelleen ETTU:n kisana 5.-8. joulukuuta Kisakalliossa. Kisaa on nyt markkinoitava aktiivisemmin ja aikaisemmin.

Hallitus hyväksyi uuden seuran eli Pellon Ponnen jäsenekseen. Juha Ranta vetää paikallista toimintaa ja Ponsi tulee osallistumaan sarja- ja kisapeleihin. Liitto avusti pellolaisia hiukan pöytähankinnoissa. Lisäksi hallitus vahvisti, että Kemin Pöytätennisseuran saama sakko sarjaotteluluovutuksista on liiton sääntöjen mukainen ja siten aiheellinen.

Tiedotusasioissa todettiin, että Jouko Lindqvist voi edustaa jatkossa Kosken Kaikua, kun vanha seura eli Pallas lopetti toimintansa. Puheenjohtaja matkustaa liiton edustajana Etelä-Korean MM-kisojen yhteydessä pidettävään ITTF:n yleiskokoukseen, vaikka ei Suomella olekaan joukkuetta. Matkan rahoitus tapahtuu NETU:lta kerättävillä jäsenmaksuilla, koska toimin sen sihteerinä. Liiton 85-vuotisjuhlissa jaetut ansiomerkit ja muut tunnustukset merkittiin pöytäkirjaan.

Kaikille Suomen veteraanipelaajille liittohallitus esittää hartaan toiveen osallistua huhtikuiseen NETU-mestaruuskisaan Ruskesuolla, joko pelaajana tai talkoolaisena.

Puheenjohtaja päätti aktiivisesti keskustelleen kokouksen vajaan kahden ja puolen tunnin prosessin jälkeen klo 19.20. Seuraavan kerran liittohallitus kokoontuu 15. helmikuuta.

Veteraanien NETU – nyt tarvitaan apuja!

Hei koko pingisväki

Järjestämme veteraanien NETU-mestaruuskilpailut 19.-21.4.2024 ja odotamme Ruskeasuolle yhteensä 400 pelaajaa.

Lähestyn koko pingisväkeä liiton puolesta, sillä kisa on aika iso ponnistus liitolle. Niinpä kyselen, minkälaisia mahdollisuuksia pingisihmisillä on talkoohommien tekemiseen.

Apua tarvitaan paitsi salien rakentamisessa ja purkamisessa, myös ennen kaikkea tuomaroinnissa. Erityisesti lauantai 20.4. on kova tuomarointipäivä. Veteraanipelaajilta toivomme ennen muuta kisaan osallistumista, joten katse on tällä kertaa vähän nuoremmissa pingisihmisissä.

Ilmoittaudu Taneli Keinoselle, taneli.keinonen@sptl.fi. Tuomaroinnista korvaamme seuralle 30 €/hlö/päivä.

Nyt auttamaan!

Esko Heikkinen

Kosken Maljan palkittuja

Ihan kaikkia palkittuja emme onnistuneet tavoittamaan, mutta jotakin sentään.

Pingiskoululuokassa KoKan Jesse Lehti (vas.) ja Por-83:n Tuomas Vainio sijoittuivat kolmanneksi. Luokan voittanut TuPyn Lukas Saukko (oik.) ja finalisti KoKan Leevi Havikallio alapuolella.

750-luokan voitti TuPyn Väinö Saarela (vas.). Porin Tuukka Mukkala oli toinen.

1200-luokan paras oli PT 75:n Tomi Juutilainen. Finaalissa kaatui Porin Julia Belov.

1300-luokassa voittoon pelasi TuPyn Nicolae Marin (oik.). Halexin Ville Autio oli toinen.

1600-luokan voitti Halexin Joel Hahn.

Levente Kadar (oik.) voitti 1700-luokan. PT 75:n Axel Visuri jäi kakkoseksi.

1900 oli turkulaisten taisto. Pyrkivän Pekka Karhunen (vas.) löi loppuottelussa Toverien Tomi Penttilän.

2000-luokan ykkönen oli Kaiun Janne Relander (vas.) ja kakkonen UU:n Riku Andersson.

KoKan Rasmus Vesalainen (oik.) voitti 2250-luokan. Tikkurilan Leonid Pullinen oli kakkonen.

Matias Vesalainen voitti sunnuntain MK:n ja finaalissa kaatui velipoika Rasmus. Katsojat saavat itse arvata, kumpi on kumpi.

MK GP:ssä kuvaan pääsivät loppuottelun tuomaritkin. Kuvassa vas. päätuomari Sami Pyykkö, luokan kakkonen Toni Soine, voittaja Aleksi Räsänen, kolmoset Mika Räsänen ja Lassi Lehtola sekä aputuomari Mergin Kelmendi.

Ja viimeisenä vaan ei vähäisimpänä sunnuntain tsempparipalkinnon napannut PT 75:n Axel Visuri.

 

Kosken Malja GP (Valio) – Kilpailutulokset

Toinen kisapäivä Koskella valkeni aivan yhtä kylmänä kuin ensimmäinenkin. Poisjääntejä ei silti tullut nimeksikään, mistä kiitos osanottajille.

Sunnuntain hahmoja olivat kärkimielessä kotiseuran Vesalaisen veljekset, joista Rasmus voitti Junioriluokan ja Matias miesten kaksinpelin. Molemmat finaalit olivat veljesten keskinäisiä ja varsinkin junnuluokan loppuottelu oli hyvää pingistä.

Junnuluokkaan emme järjestäjinä voi muuten olla tyytyväisiä, sillä ainakaan kaikki pelaajat eivät pitäneet järjestelmästämme, jossa suoraan ratingin mukaan tehtyjen alkupoolien jälkeen poolin sijoilta kolme ja neljä lähdettiin pelaamaan matalampien poolien kahden parhaan kanssa. Siksi näimme luovutusvoittoja. Nyt on syytä miettiä, kuinka pelaamme junioriluokkia jatkossa.

Päivän hahmoja olivat myös PT 75:n pelurit. Tomi Juutilainen voitti sekä 1000- että 1200-luokan ja Petal Lev säesti palkintosijoillaan. Axel Visuri jatkoi mainiota viikonloppuaan ja sijoittui 1600-luokassa toiseksi Halexin Joel Hahnin jälkeen. Kuinkahan monta ratingpistettä Visuri saalisti viikonloppuna? Joka tapauksessa hän saalisti Pingiskeskuksen sunnuntain tsempparipalkinnon ja täysin ansiosta.

Ylipäätään oli kiva nähdä, että Tampereen ohella myös Hanko tuottaa uusia junioripelaajia kilpapingikseen. Toivottavasti näemme heidät toukokuussa Koskella uudelleen 12- ja 18-vuotiaiden SM-kisoissa.

Linkki tiedostoon: Kosken Malja GP kaikki tulokset.xls

Kosken Malja lauantaina – Aleksi Räsänen GP-voittoon

PT Espoon miehistä otti peräti neloisvoiton Kosken Malja GP:n miesten kaksinpelissä lauantaina. Loppuottelussa Aleksi Räsänen kukisti jalkansa loukanneen Toni Soineen 4-1 ilman suurempia ongelmia. Kolmansiksi sijoittuivat Mika Räsänen ja Lassi Lehtola.

– Olipa mukava voittaa tämä kilpailu ensimmäistä kertaa. Hiukan fokus finaalissa kärsi, kun Toni taisteli kramppaavan jalkansa kanssa. Peli kulki kuitenkin koko päivän mukavasti, voittaja sanaili finaalin tauottua.

Välierässä kukistui oma isä Mika, joka ehti jo 2-0 johtoon ennen kuin ottelu kääntyi nuoremmalle sukupolvelle. Isä-Räsänen pelasi hyvän päivän lyömällä puolivälierässä Sam Khosravin.

Kisakakkonen Toni Soine starttasi vaatimattomasti ja oli alkulohkossa hätää kärsimässä Kaiun Esa Kanasuon kanssa. Riku Autio kaatui puolivälierässä ja välieräottelussa Lassi Lehtolaa vastaa Soine loukkasi jalkansa pienen yliojennuksen jälkeen. Hän ei kuitenkaan pannut tappiotaan sen piikkiin eikä kiistänyt Räsäsen paremmuutta.

– Välillä tuntui tosin, että jalan lisäksi kramppasi myös kättä ja päätä.

Kaiun Rasmus Vesalainen oli paras 2250-luokassa ja Koivumäen perheestä loisti tällä kertaa 1500-luokan voittanut isä Sami. Pingiskeskuksen tsempparipalkinnon sai Henri Pelkonen, mutta päivän todellinen yllättäjä oli PT 75:n Axel Visuri, joka hiukan alle 1300:n lähtöratinginsa kanssa pelasi itsensä jopa 1700-luokan loppuotteluun.

Koskella tunnelma oli koko päivän leppoisa ja aikataulussa pysyttiin hyvin. Sitä tosin helpotti pääosin kovista pakkasista aiheutuneet peruutukset.

Linkki tiedostoon: Kosken Malja GP lauantain tulokset.xls

 

Kosken Maljan aikataulut

Noudatamme kutsussa kerrottua aikataulua. Tulevan viikonlopun pakkaset näyttävät aika kovilta, joten pitäkää autojen akut kunnossa!

Arvonnat tehdään vasta kisapäivän aamuna. Muista ilmoittaa mahdollisista poisjäänneistä. Jälki-ilmoittautuneitakin otetaan vastaan sopivissa luokissa, yhteydenotot esko.heikkinen@sptl.fi.