Kaikki kirjoittajan Esko Heikkinen artikkelit

NETU kokoontui

Pohjois-Euroopan Pöytätennisunioni eli NETU kokousti torstai-iltana Teamsissa. Ihmeellisiä tuloksia ei ole kerrottavissa, mutta saimmepa sentään jonkin verran uutta tapahtumasuunnitelmaa. Suomalaisista linjoilla olivat allekirjoittaneen lisäksi Sonja ja Mika. NETU tai paremminkin sen edeltäjä NBTU perustettiin muuten tasan 75 vuotta sitten.

Tanskalainen puheenjohtaja Peter Sundbaek teki ensin kullekin maalle kyselykierroksen nykytilanteesta. Eroja oli paljon, esimerkiksi että Latvian tilanne oli kuin Suomessa, Islannissa taas pelataan melko normaalisti ja Fär-saarilla ei ole koronaa lainkaan.

Seuraavaksi puhuttiin tulevista NETU-mestaruuskilpailuista, peruuntuneiden tilalle. Vahvistimme, että
– Viro järjestää juniorit 2022 ja Islanti 2023
– Liettua järjestää seniorit 2022 ja Latvia 2024
– Latvia järjestää veteraanit 2022 ja Suomi 2024.
Tietenkin sillä edellytyksellä, että koronatilanne sen sallii.

Ruotsi esitteli vielä suunnitelmaansa naispöytätennikseen keskittyvästä ”NETU-superviikosta” tulevan kesän elokuussa. Tarjolle tulee mm. Pro Series -osakilpailu, NETU Top-16, leiri sekä valmentajakoulutusta.

Sitten keskusteltiin kansainvälisestä pöytätenniksestä. Yhtä mieltä oltiin ainakin siitä, että nykyinen tilanne oikeudenkäyntiuhkineen ym. rauhoittuu vasta kun ITTF:n puheenjohtajavaalit on syksyllä käyty. Tanskalaiset sanoivat, että WTT on liian kallista, ja että kärkipelaajat ”eroavat” liitosta. Ruotsin ITTF-kärkeen kandideeraava Petra Sörling sanoi, että presidenttipeli on kovaa. Kuulemma WTT kuitenkin ymmärtää Eurooppaa nyt paremmin. Sörling myös vakuutti, että WTT ei sisällä hämäryyksiä, mistä kaikki eivät silti ole ihan vakuuttuneita. Uusi maailmanranking ja kilpailujen vähäisuus on haaste, mutta matalamman tason kisoja tulee lisää, lupasi Petra. Hän sanoi myös, että ITTF saa nyt investoida Eurooppaan. Sörling selitti myös järjestön sisäisi erottamisia ja uudelleenkiinnityksiä. Sotkuista on!

Sonja kertoi ETTU:n puolesta, että EM-karsinnassa C-maat yhdistetään B-ryhmiin, jotka pelataan kahdessa maassa. Kesällä on tarkoitus pelata sekä senioreiden (Puolassa) että junioreiden EM-kisoja (Kroatiassa). Veteraanien EM-kisat ovat Norjassa 2023 ja vuoden 2022 kisoille etsitään parhaillaan järjestäjää. Päätös tulee toukokuun lopussa.

Vielä puhuimme hiukan siitä, kuinka Qatarissa pidettäviin kisoihin tulisi suhtautua. Se ei kuitenkaan paljon porinaa aiheuttanut. Norjassa asia on kuulemma vahvasti esillä.

Tiedotusterveisiä – takana napakka liittokokous

Liiton virallinen kevätkokous käytiin maanantai-iltana. Se houkutteli äänivaltaisia kokousedustajia kuusi, mutta heidän lisäkseen kokoukseen osallistuivat myös Kimmo Arenius, Sonja Grefberg, Jyrki Nummenmaa, Kimmo Pihkala, Asko Rasinen sekä toiminnanjohtaja Mika Räsänen ja puheenjohtaja Esko Heikkinen. Äänioikeudelliset edustajat olivat Olof Eriksson (ParPi), Pekka Kolppanen (Wega), Tero Naumi (KoKa), Teemu Oinas (OPT-86), Jarmo Siekkinen (TIP-70) ja Mika Tuomola (PT 75). Hattu päästä näiden seurojen kohdalla!

Puheenjohtaja avasi kokouksen todeten, että pandemian aiheuttamista poikkeusoloista huolimatta liiton tilanne on melko hyvä. Kun tilinpäätöskin näytti plussaa ja sääntömuutokset lähinnä kosmeettisia, pitkää vääntöä ei ollut odotettavissa. Ennustus piti kutinsa hyvin, sillä puheenjohtajaksi valittu Pekka Kolppanen nuiji asialistan läpi leppoisasti kolmessa vartissa.

Kokousrutiinien jälkeen käsiteltiin menneen vuoden toimintakertomus, joka hyväksyttiin parilla huomautukselle: SM-kisavoittajien perään lisättiin heidän seuransa ja TIP-70:n kohdalla todettiin, että seura sai OK:n Tähtiseuramerkin sekä aikuisliikunnan että lasten ja nuorten liikunnan osalta. Toiminnallisesti vuosi oli poikkeuksellinen pandemian vuoksi, kun esimerkiksi sarjat jäivät kesken ja Finlandia Open pelaamatta.

Hyväksytty tilinpäätös näytti lähes 31 000 euron ylijäämää. Kun tilintarkastuskertomuskin oli ”puhdas”, tilinpäätös vahvistettiin ja liittohallituksen ja muiden tilivelvollisten vastuuvapaus myönnettiin huomautuksitta. Lisäksi todettiin, että viime vuonna perustettu Pöytätennisrahasto (peruspääoma 50 000 €) oli huomattava asia. Tällä hetkellä rahaa koossa jo lähes 58 000 €.

Euroissa positiivinen tulos ei ole pelkkä ilonaihe, sillä se syntyi lähinnä toimintojen supistumisen kautta. Taloustilanne on hyvä, mutta vuodet eivät todellakaan ole veljeksiä. Jo kuluvasta vuodesta tullee selvästi miinusmerkkinen.

Kilpailumääräyksiäkin muutettiin, lähinnä kansainvälisestä paineesta johtuen. Nykyiset 17-vuotiaat muuttuivat 18-vuotiaiksi junioreiksi, eli vielä juniori-iässä olevat saavat yhden junnukisavuoden lisää. Syksylle todennäköisesti siirrettävät tämän kevään SM-kisat pelataan ”vanhoilla” ikäsäännöillä.

Muissa asioissa käytiin keskustelua kauden päättämisestä ja mahdollisesta sarja- ja lisenssimaksujen kompensaatiosta tulevalla kaudella. Liittohallitus sai kokousevästykset ja valmistelee asiaa päätettäväksi jo seuraavassa kokouksessaan runsaan kahden viikon kuluttua. Silloin tästä asiasta enemmän.

Tiedotusterveisiä – koronakurimus jatkuu!

Liittohallitus istui Teamsia maanantai-iltana. Kokous oli allekirjoittaneen puheenjohtajahistorian lyhin, vain 1 h 20 minuuttia.

Nopea valiokuntakatsaus kuitenkin käytiin. Työvaliokunnasta ei tällä kertaa ollut paljon kerrottavaa, mutta koronan seurannassa, kumppaneiden etsinnässä ja erilaisissa tapaamisissa aikaa kuluu ainakin allekirjoittaneella.

Seuravaliokunnan asioissa on ollut aktiivisempaa. Taneli kertoi, että seuraleirit on pidetty Porissa ja Jyväskylässä ja yleisleiri Kisakalliossa. Videovalmennusta on toimitettu Rovaniemelle. Tulossa on seurapalavereja tulevasta kaudesta, useampiakin. Myönteistä on sekin, että mailapelihanke on saanut myönteisen rahoituspäätöksen OKM:sta (45 000 €). Virtuaalisella mailapelikierroksella on jo rikkoutunut 10 000 koululaisen raja.

IT-valiokunnan uutisia oli se, että kisanvetosofta on edistynyt ja alustava versio on jo olemassa, vaikkakaan ei ollenkaan vielä valmis. Kehitystyö jatkuu, lupasi Jyrki Nummenmaa.

Huippu-urheilun puolella Benedek Oláh kävi Qatarissa olympiakarsinnoissa ja WTT:ssä, mutta vielä ei kisapaikka Tokiossa auennut. Seuraava mahdollisuus on kuukauden päästä Portugalissa, jonne matkaavat myös Anna Kirichenko ja Mattias Bergkvist sekä mahdollisesti myös Alex Naumi, jos selkä sen mahdollistaa. Ruskeasuon treenit jatkuvat kovan väännön jälkeen. Joukkueiden EM-karsinnan Suomen lohkojen järjestämistä Ruskeasuolla on pohdittu: alustavia selvityksiä on, mutta koko karsintaprosessin järjestyminen on vielä epävarmaa. Kesäkuussa pitäisi pelata henkilökohtainen EM Varsovassa. JEM Kroatiassa on siirretty viikolla eteenpäin, ensin pelaavat juniorit ja sitten kadetit.

Valmennusasioissa on pidetty etävalmennusilta taktiikasta pari viikkoa sitten. Perjantaina Eskolla ja Mikalla oli tapaaminen Koskella fysiikkaoppaaseen liittyen Mikko Levolan ja Tuomas Sallisen kanssa. Se valmistunee tämän kuun aikana.

Paravaliokunnan Hannu Sihvo kertoi, että Paralympiakomitealla on menossa luokitteluhanke, jossa Asko Rasinen edustaa meitä. Liiton sivujen päivitys paratoiminnan osalta suunnitteilla. Huomenna tiistaina on ETTU:n paratuomarointiwebinaari, jossa Asko Rasinen on mukana asiantuntijana. Leireilty on Pajulahdessa ja Kuopiossa ja Pajulahden leirejä on tarkoitus jatkaa. Muuten harjoitellaan normaalisti. SPTL:n hanke naisten omasta 1-luokasta Pariisin 2024 kisoissa käsitellään ITTF:n elimissä Slovenian paralympiakarsinnan yhteydessä.

Kimmo Arenius totesi sääntö- ja tuomarivaliokunnan asioissa, että kansallinen tuomarikoulutus on vedetty ja tuloksena on 18 uutta tuomaria. Sääntöpuolella hallituksen juniori-ikäsääntöehdotus liittokokoukselle on julkaistu.

Veteraaniasioissa todettiin, että Walesin EM 2022 on peruttu ja haku avataan uudestaan. Vuoden 2023 kisat järjestää Norja Sandefjordissa (110 km Oslosta lounaaseen). Hallitus lähettää pikaisen paranemisen terveiset veteraanimestarillemme Kai Merimaalle, joka kaatui koiraa ulkoiluttaessaan jokin aika sitten.

Sonja raportoi kansainvälisistä asioista, joissa kirjeitä ja tiedotteita sinkoilee. ITTF ja ETTU pitäneet kokouksen, mikä sinänsä on positiivinen asia. ITTF:n presidentti Weikert ehti jo erottaa qatarilaisen kakkosmiehensä Al-Mohannadin, mutta järjestön hallitus päätti, että toimenpide perutaan ja Weikert saa sen sijaan epäluottamuslauseen. Tämä puolestaan uhkaa hallitusta nyt erilaisilla oikeustoimilla. Tässä asiassa varma lopputulos lienee vain se, että seuraava ITTF:n presidentti ja hallitus valitaan 18. syyskuuta. Ensi torstaina on sveitsiläisten organisoima ”epävirallinen Euroopan pöytätenniksen etäkokous”, johon aion Mikan kanssa osallistua. Ruotsi (Malmö) on saanut joukkue-EM:n 2023. Henkilökohtainen MM pelattaneen marraskuussa Houstonissa.

Pöytätennisliiton kevätliittokokous järjestetään kahden viikon kuluttua 12.4. Koska se on etäkokous, toivomme mahdollisimman laajaa osanottajajoukkoa. Sääntömuutosehdotuksena on 17-vuotiaiden ikärajan nosto vuotta korkeammaksi, kuten on käytäntö niin ETTU:n kuin ITTF:nkin kilpailutoiminnassa. Muita sääntömuutosehdotuksia ei liittokokouksessa ole.

Teemu Oinas alusti kilpailuvaliokunnan kyselyn tuloksista ja kauden jatkamisesta. Kyselyyn tuli mukavat 128 vastausta, joista lähes 65 % kannatti sarjakauden päättämistä tähän. SM-kisojen osalta enemmistö oli sitä mieltä, että pelataan kun se on mahdollista. 27 % arvioi, että kevään SM-kisoja ei enää kannata pelata. Kiitos kaikille vastanneille!

Liittohallitus totesi, että huhtikuussakaan ei päästä kiinni kilpailu- eikä sarjatoimintaan. Päätimme myös, että seuraavassa hallituksen kokouksessa 28. huhtikuuta ratkaistaan ”lopullisesti”, mitä tehdään kauden sarjojen ja kevään eri SM-kisojen siirtojen suhteen.

Toiminnanjohtaja totesi, että koronasta huolimatta maaliskuussa on menty töiden suhteen melko normaalisti. Mattiaksella oli pitkä Qatarin matka ja Tanelilla leiritoimintaa. Nyt yritetään olla seuroihin yhteydessä etupainotteisesti, jotta toiminnot eivät ole täysin horroksessa koronan helpottaessa. Firmaliigan uudistamista ja perhepingistäkin mietitään.

Talouden osalta viestinä oli, että toistaiseksi tälle vuodelle menoja ovat kiinteiden kulujen lisäksi vain Benedekin kisat ja paraleirit. Vielä ollaan plussalla, mutta kalliita kansainvälisiä kisoja on tulossa. Kun sen lisäksi otetaan huomioon mahdolliset seurojen ”korona-alennukset”, puskureita tullaan kyllä tarvitsemaan!

Tiedotusterveisiä – koronakurimus jatkuu

Liittohallitus kokousti maanantaina. Tapaaminen oli ennätyslyhyt, vain puolitoista tuntia, ja asiatkin edellisistä tapaamisista jo lähes tarpeettoman tuttuja.

Valiokuntakatsuksessa todettiin, että työvaliokunta on puhunut viime aikoina lähinnä liiton taloudesta sekä koronasta ja sen vaikutuksista palkatun henkilöstön työtilanteeseen. Seuravaliokunnan saralla on toteutettu pienet pienet seuraleirit Koskella, Porissa ja Tampereella. Lisäksi on päätetty, että perinteinen kesäleiri järjestetään Koskella 14.-18. kesäkuuta.

Valmennusvaliokunnan osalta todettiin, että Teemu Oinas piti menneellä viikolla mainion ”pingiskouluesityksen”. Lisäksi liiton sivuilla olevilla valmennusohjeita jo tuhatkunta katselukertaa. Uuden fysiikkaoppaan uskotaan valmistuvan ensi kuussa.

IT-valiokunnalla ei ollut raportoitavaa, mutta maaliskuussa pinnistetään kisanveto-ohjelman suhteen. Raportoitavaa ei ollut myöskään kilpailuvaliokunnalla.

Huippu-urhelun osalta oli hauska nostaa esiin, että Qatarin WTT-kisassa Benedek Oláh on pelannut hyvin ja voittanut kaksi peliä. Kisajärjestelyissä on kuulemma kaikenlaista parannettavaa.  Loppuviikosta Penalla on toinen WTT-kisa ja päätteeksi vielä maailman olympiakarsinta. Valmentaja Bergkvist lähtee paikan päälle kahteen viimeiseen kisaan tänään.

Euroopan olympiakarsinta pelataan Portugalissa huhtikuun lopulla, tarkka paikka vielä auki. Ruskeasuo on taas kiinni muilta kuin alle 12-vuotiailta, mutta toiminnanjohtaja neuvottelee hallin käytöstä (maajoukkuepelaajien osalta) eri tahojen kanssa koko ajan. Kansainvälinen juniorikisakalenteri on julkaistu (WTT:n osana). Kiinan huhtikuun ”kupla” on peruttu.

Veteraanivaliokunta on kokoontunut kerran. Naisveteraaneja yritetään aktivoida ja kartoittaa ja myös tiedotustoimintaa on tarkoitus parantaa, lähinnä liiton nettisivujen kautta. Paravaluokunnalla on ollut helmikuussa kaksi leiriä Pajulahdessa, minkä lisäksi on harjoiteltu Ruskeasuolla. Myös parapuolen kansainvälinen kilpailukalenteri on julkaistu.

Sääntövaliokunnan toimialueella Asko Rasinen on pitänyt kansallisen tuomarikoulutuksen ja -kokeen. Kansainvälisissä asioissa sähköposteja satelee aktiivisesti edelleen. ITTF:n puheenjohtaja Weikert on erottanut qatarilaisen varapresidenttinsä (deputy) Khalil Al-Mohannadin, mutta tämä jatkaa edelleen vice-presidentin roolissa. Vielä ei tiedetä ajankohtaa kokoukselle, jossa valitaan ITTF:n puheenjohtaja, mutta joka tapauksessa sen pitäisi tapahtua tänä vuonna. Euroopassa kansainväliseen kattojärjestöön tyytymätön ETTU työstää European Touria ja maanosan omaa rankingia.

SPTL:n kevätliittokokous järjestetään maanantaina 12. huhtikuuta. Esityslistalla ovat viime vuoden tuloksen (noin + 30 000 €) ja toimintakertomuksen hyväksyminen. Tilinpäätös ovat parhaillaan tilintarkastaja Stefan Söderbergin tarkastelussa.

Kevätkokoukseen tullee myös liittohallituksen esitys juniorien uusista ikäluokista. Pontena asialle on ETTU:n tuore päätös, jossa 17-vuotiaiden luokkaa (ITTF:a seuraten) ”nostetaan” vuodella. Meillä puhuttaisiin siis 18-vuotiaiden luokasta, joka esimerkiksi ETTU:n terminologiassa on U19. Terminologisen eron lisäksi nyt on mahdollista pohtia myös sitä, olisiko juniori-ikäluokissamme muutenkin rukattavaa. Liittohallituksen tulevaa esitystä valmistelee työryhmä, johon kuuluvat Mika Räsänen, Taneli Keinonen, Teemu Oinas, Måns Holmström ja Kimmo Arenius. Esitys saadaan kuluvan kuun aikana.

Koronatilanteesta liittohallitus totesi, että sarja- ja kilpailutoiminta on tauolla ainakin maaliskuun ajan, mahdollisesti sitäkin pitempään. Viikkosarjoissa on edelleen mahdollista pelata, jos viranomaisten suosituksia pystytään noudattamaan ja pelaaminen sopii molemmille joukkueille. Totesimme myös, että SM-arvon kisoja ei pelata vielä huhtikuussakaan. Jos kausi jää taas kesken, seurojen maksut liitolle ovat luonnollisesti pohdinnassa. Lopputulos riippuu siitä, kuinka kausi jatkuu vai jatkuuko se ollenkaan. Asia ei ole ollenkaan helppo. Seuraavaksi sitä pohtii työvaliokunta.

Liiton taloustilaneesta ei alkuvuoden suhteen vielä ole paljon kertomista. Sen tiedämme, että OKM:n yleisavustuksemme tippui 2 500 € eli on tälle vuodelle 127 500 €. Lisenssi- ja rekisteröityjen pelaajien määrä oli arvioinnissa ratkaisevaa ja tulee olemaan sitä jatkossakin. Mahdollinen sarjamaksuista ja lisenssimaksuista luopuminen olisi iso taloudellinen asia liitolle, yhteensä ehkä noin 70 000 €. Myös 10-15 000 € vuosittain tuottanut Finlandia Openin kohtalo on epävarma. Viimeksi hyvin tuottanut kansainvälinen parakisa on kalenteroitu lokakuulle, mutta senkään toteutuminen ei ole kiveen hakattu.

Koronaan liittyen puhuimme myls henkilöstön akuutista työtilanteesta. Toiminnanjohtajalla riittää hallintotöitä ja koronan seurantaa ja päävalmentaja on käytännössä koko maaliskuun “Qatarin hubissa”. Kenttäpäällikön tuntien myynnistä seuroille oli jo valmis suunnitelma, mikä suli alta viranomaisten tuoreimpien päätösten myötä. Työvaliokunta seuraa ja pohtii jatkuvasti työntekijöiden tilannetta.

Pohjois-Euroopan Pöytätennisunioniin NETU:un liittyen saimme Ruotsista viestin, että nämä puuhaavat naisten leiriä ja kisaa elokuulle. Samassa yhteydessä olisi myös valmentajakoulutusta. Sen jälkeen Liettua kysyi, kuinka sille alun perin samaan aikaan myönnettyjen mestaruuskilpailujen käy. Edessä lienee (virtuaalinen) NETU:n kokous.

Liittohallitus päätti vielä, että sääntövaliokunta on jatkossa sääntö- ja tuomarivaliokunta. Samalla tuomaritoimintaamme vahvasti aktivoinut Asko Rasinen nimettiin SPTL:n tuomarivastaavaksi. Päätoimittaja Räsänen totesi lopuksi, että seuraava Pöytätennislehti alkaa olla kasassa ja ilmestynee postilaatikoihin maaliskuun aikana.

Liittohallitus kokoontuu seuravan kerran tasan neljöän viikon kuluttua eli maanantaina 29.3.

 

 

 

Tiedotusterveisiä – ETTU kokousti etänä

ETTU järjesti lauantaina vuosikokouksensa, etänä tietenkin. Kokous oli samalla järjestön uuden puheenhohtajan, venäläisen Igor Levitinin ensimmäinen vuosikokous. Ja tämä oli juuri se kokous, jonka Levitin jossakin vaiheessa olisi halunnut järjestää Suomessa.

Uusi puheenjohtaja puhuu vain äidinkieltään, joten kokoukset ovat nyt hiukan erilaisia. Etäyhteyksien lisäksi tarvitaan myös tulkkeja. Pitäjänmäen toimistolla SPTL:a edustivat allekirjoittanut ja Mika Räsänen. Myös varapuheenjohtajamme Sonja Grefberg oli Sporttitalolla, tosin lähinnä ETTU:n hallituksen jäsenen roolissa.

Vaikka päätettävät asiat eivät olleet ihmeellisiä, kokous kiinnosti pöytätennisväkeä enemmän kuin koskaan. Linjoilla keskustelua seurasi peräti 116 henkilöä! ETTU:lla on 58 jäsentä, joista kokouksessa oli mukana 51. Loput olivat kakkosdelegaatteja sekä mm. ITTF:n kärkinimiä toimitusjohtajaa ja puheenjohtajaa myöten.

Heitä ja monia muitakin kiinnosti etenkin se, että kokouksessa keskusteltiin ETTU:n ja ITTF:n (huonoista) suhteista. ITTF:n puheenjohtaja pitikin Levitinin pyynnöstä avaussanat, joissa totesi avoimesti, että (ITTF:n perustama) World Table Tennis eli WTT on huono asia eurooppalaiselle pöytätennikselle. Siis ITTF:n saksalainen nokkamies sanoo, että järjestön lanseeraama WTT on huonoksi Euroopalle!? Se Euroopassa jo tietenkin tiedetäänkin.

Keskustelu WTT:stä taukosi hetkeksi, kun ensin käytiin läpi varsinaiset kokousasiat. Testiäänestyksien jälkeen (Englannin liiton puheenjohtaja) Sandra Deaton esitteli uutena talouspuolen varapresidenttinä ETTU:n vuoden 2020 alustavan tuloksen ja kuluvan vuoden budjetin.  Viime vuoden tulos on miinuksella noin 220 000 €, lähinnä koronan takia saamatta jääneiden kilpailutuottojen vaikutuksesta. Kuluvalle vuodelle lyötiin kiinni 48 000 € plusmerkkinen budjetti. Siihen sisältyvät mm. järjestöön rekrytoidun venäläisen lakimiehen palvelut.

Seuraavaksi puhuttiin taas ITTF-suhteista. ETTU:n portuglilainen kakkosmies Pedro Moura kertoi, että lähinnä kiikastaa uusi kansainvälinen rankinglista (joka betonoi kärkipelaajien roolin ja antaa Europan kisoille pisteitä tuskin lainkaan) sekä kansainvälinen kilpailukalenteri, jonka laadinnassa WTT ei ota eurooppalaisia sarjoja ja arvokisoja huomioon oikeastaan mitenkään. Levitin muistutti, että myös ”maanosasopimus” Euroopan kanssa on neuvotteluvaiheessa, että varasuunnitelmana ETTU:lla on oman kilpailutoiminnan käynnistäminen.

Unkarin puheenjohtaja Roland Natran tuli jo aiemmin esille kirjeellä, jossa hän kannatti joustavaa ja rakentavaa suhtautumista WTT:n vaatimuksiin. Belgian Jaques Denys oli täysin vastakkaisella linjalla ja ETTU:n kunniajäsen ja entinen puheenjohtaja Stefano Bosi piti puheenvuoron, josta oli hankala saada tolkkua. Italiainen kun oli välillä puolesta ja välillä vastaan. Keskustelu ei lopulta johtanut oikein mihinkään. ETTU jatkaa kuitenkin neuvotteluja ITTF:n ja WTT:n kanssa.

Kokouksessa oli myös sääntöasia, jossa ETTU vanhensi junioreiden luokkaa vuodella kansainvälisen yhdenmukaisuuden nimissä. ITTF:llä kun on ollut käytäntö, jossa junioreissa pelataan ”alle 19-vuotiaiksi” asti. Euroopassa määre on ollut ”alle 18-vuotta” (ETTU) ja Suomessa on käytetty muotoa ”17-vuotiaat”. Oli termi miten oli, nyt Arttu Pihkalan ikäluokan pelaajat saivat yhden juniorivuoden lisää eli saavat pelata JEM:ssä vielä ensi kesänä (jos kisa järjestetään…).

ETTU on joka tapauksessa suunnitellut tulevaa. Euroopan olympiakarsinnat pelataan huhtikuussa Portugalissa, henkilökohtaiset EM-kilpailut kesäkuussa Varsovassa ja joukkue-EM syksyllä Romaniassa. Zagreb isännöi JEM-kisaa heinäkuussa. Jos korona suo.

On selvää, että kaikkien edellä luetelluiden tapahtumien toteutuminen riippuvat täysin pandemian kehittymisestä ja rokotuksien edistymisestä. Sama koskee ETTU:n ”kehittämistapahtumia”, kuten esimerkiksi minikadettien leirejä ja valmentajakoulutuksia. Niitä on tulossa juuri hakuun. Mekin SPTL:ssä katsomme tarkkaan, olisiko jonkun tapahtuman haku Suomeen mahdollista ja viisasta.

Tiedotusterveisiä – korona kuristaa edelleen

Liittohallitus kokoontui maanantaina. Yleistunnelma oli vähintään puoliksi vakava, sillä korona kurittaa pöytätennistäkin edelleen.

Alku otettiin tuttuun tapaan valiokuntakatsauksista. Työvaliokunta ei koko kokoonpanollaan ole kokoustanut, mutta yksittäisiä asioita on hoidettu. On yritetty saada ETTU:n kongressi Suomeen (ja epäonnistuttu…), hoidettu parapelaajien apurahareklamaatiota ja tietenkin seurattu koronatilannetta säännöllisesti.

Valmennusvaliokunnassa on ollut aktiivista slack-keskustelua mm. tekniikasta ja harjoittelusta. Fyysisen harjoittelun opas on valmistumassa (Heikkinen, Räsänen, Mikko Levola, Tuomas Sallinen, Pauliina Ranta, Gunnar Malmberg ja Mika Sorvisto) ja liiton sivuille on tuotettu ensimmäinen kuukauden maajoukkuetreeni.

Seuravaliokunnassa Taneli on tehnyt perustekniikkavideoita oppaiden liitteeksi. Kyse on lähinnä junioritreeneistä. Kämmenlyönnistä on liiton sivuilla nyt mallivideo ja viimeksi Taneli kuvasi lauantaina Koskella pienimpien pelaajien alkulämmittelyn. Heikki Kiiskinen tekee opintoihinsa liittyen seuraesittelyjä nettiin. Etäseurapäivän ohjelmaa on suunniteltu ja ainakin pohjoiseen on tulossa hiihtolomaleiri.

Paravaliokunnassa on puhuttanut parapelaajien OKM:n urheilija-apurahojen saamatta jääminen. Keskustelua tästä on käyty niin OK:n kuin OKM:nkin kanssa ja se jatkuu, kuten myös päivätreenit Ruskeasuolla ihan luvan kanssa (vaikka aluksi näytti huonolta).  Sonja totesi lisäksi, että ETTU:lla on webinaari parakisojen tuomaroinnista 30. maaliskuuta (Asko Rasinen on ”pääroolissa”), ja että Suomen esitykset arvolistojen laadinnan muutoksesta ja Pariisin 2024 paralympiakisojen naisten omasta ykkösluokasta etenevät ainakin Euroopan osalta myötätuulessa. SPTL sai Ahos-apurahaa 9600 € (johon on lisättävä liiton omavastuuosuus 2400 €). Sillä saadaan aikaan paraseminaari, -leiri ja Martti Aution laatima paravalmennuskirja.

Kilpailuvaliokunnassa on ollut hiljaista kisatauon vuoksi, mutta valiokunta löysi Asko Rasisen kv-tuomaroinneista mielenkiintoisen kuukauden pingisteon. Myös ratingtilastot syyskauden pelien osalta on päivitetty. Veteraanivaliokunnalla ei ole ollut tapahtumia. Se tiedetään, että Veteraani-SM siirtyy. Uusi päivä on vielä auki.

Huippu-urheiluvaliokunnassa on puhuttu edelleen Ruskeasuon harjoitusryhmän toiminnan kehittämisestä. Myös kuukauden maajoukkuetreeni on lanseerattu liiton sivuilla, ensimmäisenä kohteena oli kämmenlyönnin jalkatyön tekniikkavideo. Halliasioiden kanssa on ollut säätöä, mutta iltareenit Ruskeasuolla jatkuvat normaalisti, vaikka ehdot elävät melkein päivittäin.

Benedek Oláh pelaa Ranskassa superhyvää pöytätennistä ja lähtee ensi kuun lopulla Qatariin WTT Contender (alin taso) ja Star Conternder (toiseksi alin) -kisoihin sekä päälle vielä maailman olympiakarsintaan. Hän viettää siis lähes neljä viikkoa putkeen Qatarissa, valmentaja Mattias on osan aikaa mukana. Euroopan olympiakarsinta järjestetään näillä näkymin 26.-30 huhtikuuta Portugalissa. Alex Naumilla Ruotsin liigapelit ovat taas käynnistymässä ja Anna Kirichenko muuttanut takaisin Suomeen. Kaikkien tähtäin on Euroopan olympiakarsintoissa. Joukkue-EM:n karsintaa suunnitellaan nyt toukokuulle.

Sääntö- ja tuomarivaliokunnassa on Asko Rasisen johdolla pidetty tuomarikoulutuksen 1. osa, toinen osa on edessä keskiviikkona.

Sonja raportoi kansainvälisistä asioista: ITTF:n sisällä on riitaa, mutta myös melkein kaikilla maanosilla näyttää olevan oma taistelunsa ITTF:n kanssa. Euroopassa on väläytelty jopa omia rahakisoja ja rankinglistoja, jos sopuun ei päästä. Henkilökohtainen MM-kisa järjestetään mahdollisesti Etelä-Koreassa syksyllä. Tällöin samassa yhteydessä olisi myös ITTF:n puheenjohtajavaali.

Kimmo Pihkala kertoi hiukan tavallista huolellisemmin IT-valiokunnan asioista. Liiton kotisivujen ulkoasuun ei juuri nyt panosteta erityisesti. Sen sisällä sarjajärjestelmää ollaan vähän tuunaamassa. Lisenssimaksujärjestelmässä itse maksamisen mahdollisuus on tulossa arviolta kuukauden sisällä.

Verkkopohjaisessa kisanvetosoftassa Juha Kangas on ollut kiitettävän aktiivinen ja tehnyt sivuhahmotelmia ja tietorakennesuunnittelua. Myös Tomi ja Jyrki Nummenmaa ovat mukana. Tiukka tavoite on, että ensi kauteen voitaisiin lähteä uuden softan turvin. Se olisi kovin hieno asia! Kuulemma pingistä tuntevia IT-osaajia mahtuu mukaan kehittämistyöhön edelleenkin – yhteydenotot Kimmo Pihkalalle.

SPTL:n viime vuoden tilinpäätös on viittä vaille valmis. Tässä vaiheessa se näyttää yli 30 000 euron plusmerkkistä tulosta. Tulopuolella kansainvälisten kisojen tuotot puuttuvat, mutta normaalivuoteen verraten vähennystä on paljon myös menopuolella. Vuosia 2019 ja 2020 ei juuri voi verrata, mutta sen voi todeta, että selvisimme ensimmäisestä koronavuodesta 2020 sittenkin kohtalaisin pienin taloudellisin vaurioin.

Koronatilanne puhuttikin hallitusta pitkään ja monesta näkökulmasta. Päätökseksi tuli, että helmikuussa ei pelata kisa- eikä sarjapelejä, mutta tarkoitus on kuitenkin pelata kausi loppuun kesään mennessä. Rajoitusten takia edellytyksiä viikkosarjojenkaan pelaamiseen ei oikein ole.

Sarjat ovat tauolla, mutta emme kiellä yksittäisiä otteluita, jotka voidaan pelata viranomaissuositusten puitteissa ja joihin molemmat joukkueet ovat valmiit. Velvoitetta ei millään joukkueella pelaamiseen ole. Myös nyt on jo selvää, että maaliskuun alussa pelattavaksi suunnitellut veteraanien SM-kisat siirretään.

Seuraava Pöytätennislehti tullee ulos maaliskuun alkupuolella. Juttujen (jotka tässä tilanteessa ovat kovin toivottuja!) dead line on 22. helmikuuta. Tarjotkaa tarinoita!

Oma kansainvälinen Finlandia Open -kilpailumme on todennäköisesti mahdoton järjestää ITTF:n nykymääräyksin (WTT). Kisa olisi lisäksi kovin kallis. ETTU neuvottelee ITTF:n kanssa, sillä sama ongelma on lähes kaikilla eurooppalaisilla kisoilla. Siksi jopa jonkinlainen European Tour on mahdollinen. Siitä olemme Suomessa ehdottomasti kiinnostuneita. Sen sijaan kansainvälinen Parakisa on myönnetty lokakuulle. Paravaliokunta ja työvaliokunta saivat tehtäväkseen neuvotella sen organisoimisesta.

Hallitus päätti, että SPTL:n kevätkokous järjestetään maanantaina 12. huhtikuuta etäkokouksena. Hallitus puolestaan kokoontuu seuraavan kerran kuukauden kuluttua 1. maaliskuuta.

 

Tiedotusterveisiä

Liittohallitus kokoontui maanantaina, edelleen pääosin Teamsin välityksellä. Vaikka vuodenvaihteen ympärillä ei paljon ole tapahtunutkaan, alku otettiin silti valiokuntakatsauksista.

Työvaliokunnassa on puuhattu uuden Pöytätennisrahaston asioita ja tietenkin koronan ympärillä. Urheiluopistosäätiöltä saimme Pajulahden käyttöä silmällä pitäen 7000 euron apurahan. Hetken suunnittelimme myös Euroopan olympiakarsintojen järjestämistä Suomessa, mutta siitä oli luovuttava, sillä nopealla aikataululla emme olisi saaneet apua sen paremmin Helsingin kaupungilta kuin Opetus- ja kulttuuriministeriöltäkään. Kulut olisivat kuitenkin helposti olleet 100 000 euron luokkaa.

Valmennusvaliokunnan osalta vahvistettiin kokoonpano – Mika Räsänen, Taneli Keinonen, Esko Heikkinen, Teemu Oinas, Mika Sorvisto ja Tuomas Perkkiö – ja todettiin, että joulukuussa etänä järjestetty valmentajailta keräsi mukavasti 23 osanottajaa.

Seuravaliokunnan uusi kokoonpano on Taneli Keinonen, Tero Naumi (uusi puheenjohtaja) Teemu Oinas, Henri Pelkonen ja Pekka Korva. Seurakysely on valmistunut ja siitä on juttu Pöytätennislehdessä, joka joihinkin koteihin on tiensä jo löytänytkin. IT-valiokunnasta Kimmo Pihkala puolestaan totesi, että kisanvetosovelluksen tekeminen etenee varmasti mutta rauhallisesti.

Paravaliokunnan Hannu Sihvo kertoi, että Pajulahdessa päättyi juuri Tokio-leiri, jossa mukana hänen lisäkseen olivat Aino Tapola, Timo Natunen, Iivari Hartikainen ja Martti Autio. Valiokunta on päättänyt, että tälle vuodelle saadut tehostamismäärärahat käytetään leireihin ja paralympiakarsintoihin valmistavaan kilpailuun. Lisäksi Hannu menee vielä tässä kuussa KIHU:lle Jyväskylään tutustumaan otteluanalyysiohjelman käyttöön. Vielä Hannu totesi tyytyväisenä, että Aino Tapola on valittu R-kioskin urheilijatiimiin, josta hän saa myös taloudellista tukea.

Mika Räsänen selvitti huippu-urheiluvaliokunnan asioissa, että Tuomas Sallinen testasi tänään ”Ruskeasuon ryhmän” pelaajia ja tekee näille myös fyysisen valmennuksen harjoitusohjelmat. Ryhmä on harjoitellut joulukuussa Tuulimäessä, mutta tammikuussa maajoukkuepelaajat pääsevät ainakin jossain määrin myös Ruskeasuolle .

Sonja kertoi, että Euroopan olympiakarsinta pelataan 10-14.helmikuuta Moskovan sijasta Lissabonissa. Joukkue-EM-kisan karsintaa suunnitellaan nyt sitä seuraavalle viikonlopulle 21.-22.2. Jos sekään ei onnistu, lopputurnauksen joukkueet tullaan valitsemaan toisin säännöin. Qatarissa pelataan maaliskuussa WTT:n ”kuplakisat” (kolmen viikon kisaputki), jonka jälkeen nämä pelit jatkuvat Kiinassa. Suomalaispelaajien osallistuminen näihin tapahtumiin on vielä päättämättä.

Sääntö- ja tuomarivaliokunnan osalta todettiin, että tammikuun lopulla ja helmikuussa järjestetään kahtena iltana sääntö- ja tuomarikoulutusta etäkoulutuksena. Tällä kertaa myös kilpailuvaliokunnassa on ollut melko hiljaista. Sarjapelien jatkoja ja SM-kisoja on toki mietitty, sillä näillä näkymin helmikuunkin pelit ovat kovasti vaarassa. Todennäköisesti kautta tullaan jatkamaan normaalia pidemmälle kevääseen ja kesään.

Veteraanivaliokunnan osalta huomionarvoisin uutinen on se, että Bordeauxin 5500 pelaajan MM-kilpailut on nyt lopullisesti peruttu. Kansainvälisten asioiden osalta Sonja kertoi, että ETTU järjestää ylimääräisen kongressin olympiakarsinnan yhteydessä Lissabonissa. Jo ennen sitä ETTU:n delegaatio keskustelee ITTF:n kanssa Euroopalle tärkeistä asioista. ITTF:llä on uusi rankingjärjestelmä, jossa uudet WTT-kisat ovat samanarvoisia kuin olympiakisat ja MM-kilpailut!

SPTL:lläkin on nyt oma ”koronanyrkkinsä”. Siihen kuuluvat Mika Räsäsen ja allekirjoittaneen lisäksi lääkäripelaajamme Marina Donner ja Rauli Franssila. Näin saamme terveydenhuollon asiantuntemuksen oman päätöksentekomme tueksi.

Taloustilanteemme on marraskuussa selvästi plussalla. Vaikka joulukuussa oli paljon menoja, vuodesta on tulossa ylijäämäinen. Koko vuoden tarkempi taloudellinen tulos selviää lähiaikoina.

Toistaiseksi on päätetty, että tammikuussa ei pelata kisapelejä. Lienee selvää, että siirtoja ja peruutuksia tulee enemmänkin, mutta vielä tässä vaiheessa liittohallitus ei tehnyt niitä koskevia päätöksiä. Todennäköisesti kautta pidennetään. Kilpailuvaliokunta seuraa tilannetta ja liittohallitus on tarvittaessa valmis nopeisiinkin päätöksiin.

Työntekijöistä Mattias pystyy tekemään töitään lähes normaalisti, jos vain hallit pysyvät auki. Taneli piti joulun aikana talvilomapäiviään.  Tammikuussa edessä on seurojen etävalmennusta videoiden välityksellä ja tekeillä on myös perustekniikkavideoita. Mikalla riittää muiden rutiinien ohella varsinkin korona-asioita ja -viestintää.

Vielä hallitus kertasi viime kevään strategiaseminaarin tuloksia ja päätöksiä Matti Kurvisen johdolla. Osa suunnitelluista asioista on jäänyt pandemian alle ja osa jäänyt tekemättä muista syistä, mutta jotakin on saatu eteenpäinkin. Nyt on hyvä aika valmistella tärkeiden asioiden uutta pandemia-ajan jälkeistä starttia. Näistä lisää myöhemmin.

Liittohallitus kokoontuu seuraavan kerran 1. päivä helmikuuta.

 

 

Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta 2021

Erikoinen ja ennustamaton vuosi on päättymässä. Otsikon sanoma tuntuu tässä tilanteessa hiukan jopa ironiselta, vaikkakin oikeasti kovin toivottavalta.

Uutiset rokotteista antavat uskoa, että koronastakin selvitään. Ihan kiireellisimpään hätään rokotuksista ei kuitenkaan ole apua. On todennäköistä, että kevätkaudestamme tulee repaleinen. Jo nyt tiedämme, että ainakin tammikuun kisapelit jäävät pelaamatta. Vietetään tästä huolimatta rauhallinen jouluaika ja luetaan piakkoin ilmestyvää vuoden viimeistä Pöytätennislehteä.

Lehdessä on juttu Pöytätennisrahastosta, joka ainakin minulle tuo aika lailla joulumieltä. Rahaston myötä voimme – toivottavasti – jakaa tulevina vuosina hyvän mielen rinnalla myös jonkin verran avustuksia. Rahaston johtokuntaan kuuluva Antti Mäkinen teki oman komean päänavauksensa ja lahjoitti sinne 5 000 euroa. Hatunnosto ja isot kiitokset Antille.

Kaikille pöytätennisihmisille lämmin joulutervehdys SPTL:n hallituksen ja palkatun väen puolesta. Ollaan varovaisia ja pidetään itsemme terveinä!

Esko Heikkinen
puheenjohtaja

Tiedotusterveisiä

Uusi liittohallitus kokoontui tiistaina ensimmäiseen kokoukseensa. Erot entiseen kokoonpanoon olivat kovin pieniä, sillä aiempi varajäsen Jyrki Nummenmaa on nyt varsinainen jäsen ja Tero Naumi uusi varajäsen.

Oli mukava todeta, että saimme maanantaina historiamme suurimman tehostamistuen Olympiakomitealta, yhteensä 21 000 €. Sen jälkeen aloitettiin tuttuun tapaan valiokuntakatsauksilla.

Työvaliokunta jatkaa vanhalla kokoonpanolla, eli allekirjoittanut, Måns Holmberg, Matti Kurvinen ja toiminnanjohtaja Mika Räsänen. Valiokunta ei ole viime aikoina kokoontunut. Juoksevina asioina on hoidettu OKM:n avustusanomusta, Stiga-sopimuksen asioita, Olympiakomitean kokousta sekä ennen kaikkea koronainformointia.

Taneli Keinonen totesi seuravaliokunnasta, että puheenjohtajana toiminut Henri Pelkonen ei enää halua jatkaa tässä positiossa. Kokoonpano jäi muutenkin auki. Slack-keskusteluja on käyty ja mailapelihankkeen jatkohakemus OKM:lle on jätetty. Iso asia on parhaillaankin päällä oleva seurakysely, johon on vastannut 22 seuraa. Tanelin mukaan väki on jopa ”hämmentävän tyytyväistä”. Miinusta tulee lisenssien maksamisesta, mailapelihankkeen hyödyistä ja maajoukkuetoiminnastakin, plussaa kilpapelaamisen hinnoista ja sarjajärjestelmästä sekä henkilökunnan palvelualttiudesta. Kehitysehdotuksia saadaan ainakin sosiaaliseen mediaan ja nettisivuihin. Seurakyselystä tulee juttu vuoden viimeiseen lehteen.

Puheenjohtaja Teemu Oinas ilmoitti, että kilpailuvaliokunnan uusi kokoonpano hänen lisäkseen on Juha Julmala, Jori Haataja, Kimmo Pihkala ja Mika Räsänen. Viime aikojen keskustelut ovat olleet koronan ympärillä; kisaperuutuksia on tullut ja sarjapelejä jäänyt pelaamatta. Tammikuun lopun henkilökohtaisten SM-kisojen perään on pakko tässä vaiheessa laittaa kysymysmerkki. Sarjoissa koronakeskeytykset ovat iso asia ja myös TOP-16 -finaali siirtyy tulevaisuuteen.

Valmennusvaliokunnassa toiminta on lähinnä slack-keskusteluja. Joulukuulle on valmentajien etäilta. Kokoonpano on auki. Sen sijaan tiedämme, että uusi Veteraanivaliokunta on Jyrki Nummenmaa (pj), Kai Merimaa ja Anne Majava.

Hannu Sihvo kertoi, että paravaliokunnassa iloitaan OK:n 16 000 € tehostamistuesta. Toimintaakin on, sillä viikko sitten leireiltiin, joulukuussa vielä yksi leiri ja kevätkaudella useampia. Valiokunnan uusi kokoonpano puheenjohtaja Sihvon ohella on J-P Mäkelä, Asko Rasinen ja Juha Julmala. Aino Tapolalla on uudet kotisivut, joissa myös jo useampia yhteistyökumppaneita. Kansainvälinen kalenteri on tällä hetkellä tyhjä, mutta suunnitelman mukaan Tokion karsinnat pitäisi pelattaman huhtikuussa Sloveniassa. Asko Rasinen menee luokituskoulutukseen myöhemmin tässä kuussa.

IT-valiokunnan uusi kokoonpano on Kimmo Pihkala (pj), Jyrki Nummenmaa, Tomi Nummenmaa ja Marko Koskinen. Kisanvetosovellus etenee, joskin hitaasti. Viime aikojen työt ovat olleet normaalia ylläpitoa, kun esimerkiksi sarjajärjestelmässä on ollut pieniä bugeja.

Huippu-urheiluvaliokunta jatkaa kokoonpanossa Sonja Grefberg (pj), Pasi Valasti, Mika Räsänen ja Matias Bergkvist. Toimintaa ei paljon ole ollut, kun kansainvälinen kilpailutoiminta on pysähdyksissä. EM-karsintaa suunnitellaan edelleen tammikuulle (23.-24.1) ja valitettavassa tiedossa on, että Busanin MM-kisoja pienennetään, jolloin Suomi on jäämässä sekä miehissä että naisissa rannalle. Kotimaassa halleja suljetaan ja keskustelua käydään siitä, keillä on lupa harjoitella Ruskeasuolla. Viikon kuluttua pidettäneen leiri Kisakalliossa. Ensi vuoden kansainvälinen kalenteri on edelleen suurelta osin auki.

Sääntö- ja tuomarivaliokunta jatkaa entisessä kokoonpanossa Kimmo Arenius (pj), Esko Heikkinen, Matti Kolppanen, Asko Rasinen ja Joonas Kivimäki. Kannattaa huomata että valiokunnan puheenjohtajan puhelinnumero on lähiaikoina vaihtumassa! Muuten ollut hiljaista.

Sonja raportoi kansainvälisistä asioista ja nyt ITTF:ssä kiehuu. Saksa lähetti kirjeen jäsenmaille ennen ITTF:n valtuuston (BoD) kokousta: paljon on epäselvyyksiä WTT:n suhteen, sillä uusi pelisysteemi palvelee vain aivan huippuja ja kukaan ei tunnu tietävän, kuka WTT:n omistaa. BoD-kokouksessa ei hyväksytty ehdotusta, jossa haluttiin lisätä toimiston päätäntävaltaa. Sen sijaan uusi MM-kisaikä on alle 19-vuotta, ja jatkossa myös JEM ilmeisesti seuraa tätä. Ja me seuraamme silmä tarkkana kansainvälisiä tapahtumia ja kehitystä!

Oman syysliittokokouksemme päätöksistä todettiin, että kertalisenssi poistettiin. Liittokokous antoi hallitukselle ponnet halvemmasta pelaamisesta loppukaudesta sekä mahdollisuudesta lisenssin pelaajakohtaiseen maksamiseen. Kilpailuvaliokunta ja IT-valiokunta valmistelevat näitä asioita. Pyrkimyksenä on, että mahdolliset muutokset olisivat ”järjestelmäystävällisiä”.

Liittokokous päätti myös Pöytätennisrahaston perustamisesta. Nyt liittohallitus valtuutti toiminnanjohtajan avaamaan sille tilin ja siirtämään sinne liiton rahoista 50 000 € peruspääomaksi. Rahaston johtokunta kokoontuu piakkoin. Todettakoon lisäksi, että rahasto on saanut ensimmäisen lahjoituksensa viime torstaina haudatun Antti Puurusen vanhoilta pelikavereilta.

Sonja raportoi Olympiakomitean syyskokouksen päätöksistä. Jan Vapaavuori valittiin puheenjohtajaksi ja Susanna Rahkamo ja Sari Multala varapuheenjohtajiksi. Sähköinen äänestys toimi hyvin ja lobbailu ennen kokousta oli ennennäkemättömän aktiivista. Vapaavuori muuten ilmoitti myöhemmin, että on aikanaan ollut TIP-70:n pingiskoulussa.

Liiton taloustilanteesta ei ollut paljon uutta kerrottavaa. Joka tapauksessa on selvää, että kuluvasta vuodesta tulee vähentyneiden kulujen ansiosta reilusti plusmerkkinen. Kulujen vähennys johtuu luonnollisesti koronatilanteesta, jonka vuoksi toimintaa on suunniteltua vähemmän.

Kisoja on peruttu ja halleja menee taas kiinni. Päätöksissä on varsin paljon paikkakuntakohtaisia vaihteluja. Pääkaupunkiseudun viikkosarjat on keskeytetty. Syyskierroksen peleille annetaan lisäaikaa ainakin tammikuun loppuun asti. Kakkosdivisioonaa lukuun ottamatta sarjoja voidaan pitkittää pitkällekin kevääseen, mutta kakkosesta tarvitaan tieto karsintaan selviävistä joukkueista.

Nyt ollaan ”päivittäisessä manuaaliohjauksessa”, vaikka SM-sarjassa ja ykkösdivarissa saatiinkin kaikki ottelut pelattu. Kakkosessa viikkolohkot on keskeytetty ja vain osa turnauslohkoista on pelattu suunnitellusti. Kolmosessa myös osa lohkoista on pelattu, mutta yksi turnauslohko on kokonaan pelaamatta. Nelosessa on paljon poisjääntejä koronakaranteenia ja -pelon vuoksi.

Asioista käytiin todella pitkä keskustelu. Helppoja ratkaisuja ei ole. MBF:n Porin turnauksesta pois jäänyt joukkue saa jatkaa ilman lähtöpisteitä alemmassa jatkosarjassa ja kolmosessa kokonaan puuttuva syysturnaus yritetään pelata tammikuussa. Ylipäätään yritämme pelata sen minkä mahdollista, sarjapäälliköiden ja kilpailuvaliokunnan aktiivisessa komennossa.

Vuoden viimeinen Pöytätennislehti ilmestyy ennen vuodenvaihdetta. Juttujen dead line on 10. joulukuuta. Vielä päätettiin, että OPT-86 järjestää 17-vuotiaiden ja Nappulaliigan SM:n toukokuussa.

Liittohallitus kokoontuu seuraavan kerran 4. tammikuuta ensi vuoden puolella.

Tiedotusterveisiä – liittokokous teki henkilövalintoja ja pohti tulevaa vuotta

Liittokokous käytiin lauantai-iltana. Ajankohta klo 18 oli muiden tapahtumien peruuntumisen jälkeen hiukan erikoinen, mutta etäyhteyksien kanssa saimme kuitenkin kokoon seitsemän seuran kokouksen.

Kuukausi sitten hyväksytty etäosallistuminen toi paikalle kuusi seuraa ja seitsemäs eli Wega (Pekka Kolppanen) saapui toiminnanjohtajan ja puheenjohtajan seuraksi Sporttitalolle Pitäjänmäelle. Edustettuina olivat lisäksi PT Espoo (Kimmo Pihkala), TIP-70 (Jarmo Siekkinen), KoKa (Tero Naumi), PT 75 (Mika Tuomola), OPT-86 (Teemu Oinas) ja HäKi (Jukka Nieminen). Lisäksi linjoilla oli Henri Pelkonen ilman valtakirjaa.

Kokousrutiinien jälkeen käytiin puheenjohtajaksi valitun Pekka Kolppasen johdolla käsiksi varsinaisiin asioihin. Ensin hyväksyttiin ensi vuoden toimintasuunnitelma ja talousarvio hallituksen esityksien mukaisina. On sanomattakin selvää, että koronapandemian vuoksi molemmat ovat lähinnä hyviä arvauksia. Ilmassa on paljon epävarmuutta, mutta toimintoja on suunniteltu normaalia toimintavuotta silmällä pitäen. Erillistä ”koronasuunnitelmaa” ei ole, koska näiden asioiden ennakointi on hankalaa tai peräti mahdotonta.

Liiton liittymis-, jäsen, kilpailu- ja muut maksut vahvistettiin hallituksen esityksen mukaisesti entisinä. Samalla päätettiin poistaa ns. kertalisenssi. Tähän päätökseen kokous antoi hallitukselle kaksi pontta: lisenssin itse maksaminen on saatava kaikkia tyydyttävään kuntoon ja hallitus saa miettiä myös sitä, kuinka kilpaileminen voisi olla hiukan halvempaa erittäin vähän kilpaileville. Selvennykseksi todettakoon, että uudistus koskee siis pelikautta 2021-22, kuluva kausi mennään vielä vanhoin säännöin.

Ennen henkilövalintoja päätettiin, että puheenjohtajille sen paremmin kuin hallituksen jäsenillekään ei makseta palkkioita. Puheenjohtajien vaali sujui kovin yksimielisesti, sillä Sonja (Grefberg) valittiin varapuheenjohtajaksi ja allekirjoittanut puheenjohtajaksi ilman muita ehdokkaita.

Liittohallituksen neljään paikkaan tuli viisi ehdokasta, mutta koeäänestyksen jälkeen Matti Kurvinen, Teemu Oinas, Hannu Sihvo ja Jyrki Nummenmaa tulivat valituiksi yksimielisesti. Jyrki nousi näin Bahman Khosravin tilalle. Bahman jatkaa kuitenkin toisena varamiehenä. Henri Pelkonen (1.), Tero Naumi (3.) ja Toni Soine (4.) ovat muut varamiehet. Stefan Söderberg jatkaa toimessaan liiton tilintarkastajana.

Liittokokous päätti myös perustaa Pöytätennisrahaston ja sijoittaa sen alkupääomaksi 50 000 €. Rahaston säännöt ovat kokousmateriaalissa. Ajatusta rahastosta on kehitelty jo pitkään ja nyt päästiin siis sanoista tekoihin. Rahastolle johtokunnassa istuvat toiminnanjohtajan ja puheenjohtajan ohella Matti Kurvinen, Kari Kuusiniemi ja Antti Mäkinen. Pidän rahaston perustamista tärkeänä, sillä nyt meillä on virallinen kanava esimerkiksi lahjoitusten ja testamenttien keräämiseen. Tästä asiasta tullaan kuulemaan vielä paljon.

Viimeisenä kokousasiana hyväksyttiin (tekninen) sääntömuutos, jossa dopingsääntöihin kuuluvaa vanhentunutta terminologiaa uudistettiin nykyaikaan. ADT kun on nykyään SUEK.

Puheenjohtaja Kolppanen päätti kokouksen klo 19.11, eli asioista selvittiin runsaassa tunnissa. Kiitos paikalle olleille ja kiitos luottamuksesta puheenjohtajan vaalissa. Tehtävä on mukava!