Kaikki kirjoittajan Esko Heikkinen artikkelit

Ruskeasuon maajoukkueryhmän harjoittelua uudistetaan

Meillä on pieni joukko lahjakkaita nuoria tai nuorehkoja pelaajia, joiden harjoittelusta on pääosin vastannut liitto. Nyt – soveltuvin osin jopa heti – tarkoituksemme on kehittää tätä järjestelmää, lähinnä kahdesta syystä. Ensinnäkään emme ainakaan kaikilta osin ole tyytyväisiä saavuttamiimme tuloksiin. Toiseksi olemme niin pieni pingismaa, että jokaisesta lahjakkuudesta on yritettävä pitää kunnolla kiinni.

Todettakoon lisäksi, että syyllisiä ei haeta. Nykytilanne ei ole kenenkään vika, korkeintaan liiton johdon. Nyt puhutaan tilanteen parantamisesta. Sitä varten kirjoitan alla asiaan liittyviä näkökohtia. Niitä saa myös ihan jokainen halutessaan kommentoida.

Seuraavat asiat tulevat melkein miettimättä mieleen:

Hommaa on johdettava

Tätä varten perustamme johtoryhmän, jossa jokainen saa sanoa sanottavansa. Siellä myös suunnitellaan ulkomaisia kilpailuja ja leirityksiä, miksei kotimaisiakin. Allekirjoittaneen ohella ainakin Sonja, Mika, Mattias, Bahman ovat tätä jengiä. Käytännön johtamista on esimerkiksi se, että parhaillaan käymme keskustelua Kiinan liiton kanssa mahdollisen sparrarin/valmentajan saamisesta syksyllä muutamaksi kuukaudeksi.

Enemmän viestintää

”Rusan ryhmä” on toiminut turhan paljon omissa ympyröissään. Nyt on tavoitteena, että muutkin kuin sisäpiiriläiset tietävät, mistä on kyse. Perinteisemmän viestinnän ohella se voi tarkoittaa vaikka live-kuvaa treeneistä. Lisäksi minulla on ”ikuisuushanke” sinisen ja painavan verhon vaihtamisesta läpinäkyväksi verkoksi, jolloin treeniryhmän pelaamisen seuraaminen on paikan päällä helpompaa.

Viestintää on myös pelaajille suunnatut yhteispalaverit, joihin voimme kutsua vaikka urheilupsykologin puhumaan kisajännityksen lieventämisestä. Alku otetaan kuitenkin ihan omin voimin ja puhumme sekä liiton että pelaajien tavoitteista.

Tehdään yhdessä

Yhteistyö on voimaa. Esimerkiksi ilman ulkopuolisia asiantuntijoita emme voi pärjätä valmennuksellisesti, olipa kyse sitten vaikkapa fyysisistä ominaisuuksista tai ravinnosta.

Modernisti puhumme yhteisöllisyydestä. Olemme luomassa tosissaan ja tavoitteellisesti harjoittelevien pöytätennispelaajien ryhmää. Siihen kuuluvat oleellisena osana mainiot parapelaajamme. Toinen ”uusi” idea voisi olla Rusalta lähtevä yhteislenkki, mikä tosin keksittiin jo 1970-luvulla.

Lisää valmentajia

Tärkein uudistusajatuksemme on se, että lisäämme valmentajien määrää. Mattias on usein ollut toivottoman tehtävän edessä, kun samaan aikaan pallolaatikon antamisen kanssa on pitänyt vastata muiden pöytien treeneistä.

Tähän saamme muutoksen lisäämällä valmentajia. He voivat olla henkilökohtaisia valmentajia – kuten Mara Autio on Ainolle tai Bahman Samille – tai ns. ”liiton valmentajia”. Mattiaksen, Samulin, Mikan, Tanelin, Maran ja muiden ”tuttujen” lisäksi käymme tai olemme käyneet keskusteluja mm. Johanna Schüpbachin ja Johan Kratzin kanssa. Lisäksi mm. tunnettu ruotsalaisvalmentaja Peter Sartz on ilmaissut kiinnostuksensa Suomea kohtaan.

En pidä ollenkaan mahdottomana, että syksyllä Rusalla voisi olla parikin pallolaatikkoporukkaa samaan aikaan kun muut pelaajat vetävät normitreeniä. Yksilöllisyyden lisääminen on varmasti yksi tavoite, nythän koko ryhmä on periaatteessa harjoitellut samaan aikaan maanantaista torstaihin klo 17-20.

Pelaajista

Koko hankkeen sielu on pelaajissa. Heidän on koettava itsensä tärkeiksi ja haluttava tulla paremmaksi. Mäkelänrinteessä aloittavat syksyllä ainakin Maria Girlea, Sam Khosravi ja Aleksi Räsänen, mahdollisesti muitakin. Mäkelänrinne ja Urhea ovat meille alihyödynnettyjä mahdollisuuksia.

Maajoukkuepelaajat – esimerkiksi Benedek ja Alex – ovat aina paikalla ollessaan liiton pöytien asiakkaita. Sama mahdollisuus on pääkaupunkiseudun ulkopuolisilla kärkijunioreilla. Sparrareitakin tarvitaan – heistä esimerkiksi Anastasiia on mainio esimerkki.

Lopuksi

Kuten alussa kirjoitin, kaikkea saa kommentoida ja kritisoidakin. On melko varmaa, että kaikki mene kerralla nappiin. Tervetuloa myös mukaan toimintaan, vaikkapa vain keskustelemaan ja antamaan omia näkökulmia. Ilmoittautua voi vaikka allekirjoittaneelle.

Ja joo, on tiedossa, että kaikki tuo maksaa. Meillä on kuitenkin varaa ainakin kokeiluperiodeihin. Toisesta näkökulmasta on selvää, että ilman valmennuksen tehostamista emme tuota kotimaassa parempia pelaajia. Parhaat pelaajamme onkin tehty ulkomailla, mikä edelleen on hyvä vaihtoehto tosissaan huipulle pyrkiville.

Tiedotusterveisiä – NETU piti pikakokouksen

Pohjois-Euroopan Pöytätennisunioni NETU etäkokousti torstai-iltana. Suomea edustivat Sonja ja allekirjoittanut. Alun perin teemana piti olla pienten maiden tilanne, mutta siitä ei paljon puhuttu, kuten ei oikein mistään muustakaan. Tanskalaisella puheenjohtajalla Peter Sundbaekilla tuntuu olevan hiukan motivaatiovaikeuksia ja niinpä hän ilmoittikin heti kokouksen alussa luopuvansa puheenjohtajuudesta.

Vuoro on Tanskalla ja nämä tulevat esittämään seuraavaksi puheenjohtajaksi Betina Koefoedia. Seuraava virallinen kokous on NETU-Superweekin yhteydessä Halmstadissa 20. elokuuta. Jo sitä ennen saatetaan pitää epävirallinen kokous kesäkuussa Varsovassa EM-kisojen yhteydessä.

Ruotsin Petra Sörling kertoi, että ITTF:n tuleva AGM-kokous pidettäneen Houstonin MM-kisojen yhteydessä marraskuussa. Ihan varmaan sekään ei ole, sillä ITTF neuvottelee parhaillaan kisajärjestäjien kanssa kokousosanottajien kustannuksista.

Latvian Ina Jozepsone kertoi, että ETTU saanut aikaan Euroopan cupit ja nyt valmistellaan kovasti Varsovan EM-kisoja. Ina lupaili, että jos NETU kokoustaa Varsovassa, se saattaisi saada mukaan myös ETTU:n uuden nokkamiehen Igor Levitinin. Sonja arveli kuitenkin, että se ei ole helppoa järjestää. Lisäksi Sonja kertoi palanneensa juuri Montenegrosta, jossa hän vieraili Eurotalents-leirillä. Seuraava vastaava pidetään Unkarissa 9.-16. elokuuta ja sinne pyrimme lähettämään suomalaisiakin pelaajia.

Lopuksi pääsimme kuitenkin esittelemään joulukuista Finlandia Open -kisaamme. Sitä pitääkin nyt markkinoida kovasti. Pahitteeksi ei olisi, vaikka sitä ennen pääsisimme koronapandemiasta eroon!

Ylimääräinen liittokokous naulasi tulevan kauden maksualennukset

Maanantai-iltana kokoontui ylimääräinen liittokokous. Vain yhden asian eli ensi kauden lisenssi- ja sarjamaksualennuksien vuoksi koolle kutsuttu kokous kiinnosti seitsemää seuraa (Teemu Oinas OPT-86, Mika Tuomola PT 75, Jarmo Siekkinen TIP-70, Tero Naumi KoKa, Kimmo Pihkala PT Espoo, Pekka Korva YPTS ja Pekka Kolppanen Wega), jotka Kolppasta lukuun ottamatta olivat läsnä etänä.

Kolppasen lisäksi paikan päällä Sporttitalossa olivat toiminnanjohtaja Mika Räsänen ja puheenjohtaja Esko Heikkinen. Yksi ennakkoilmoittautunut ei ilmaantunut langoille.

Kokouksen avauksessa muistimme hiljaisella hetkellä muutama päivä sitten menehtynyttä Einari Nuoliojaa, joka tunnetaan varsinkin kuopiolaisen pöytätenniksen vahvana miehenä, toki monesta muustakin seurasta. OPT-86:n Seppo Hiltuselle annoimme puolestamme aplodit, sillä Seppo valittiin jokin aika sitten seuransa ensimmäiseksi kunniapuheenjohtajaksi.

Kokous järjestäytyi siten, että Kolppanen valittiin puheenjohtajaksi, Räsänen sihteeriksi ja Oinas ja Naumi pöytäkirjantarkastajiksi.

Sääntöjemme mukaan liittokokous päättää liitolle tulevista maksuista. Kokouksen ainoasta asiasta käytiin asiallinen keskustelu, kun PT 75 ehdotti hallituksen esitystä suurempia alennuksia (50 %). Tämä ei saanut kannatusta muilta osanottajilta, joten Tuomola veti esityksensä pois. Päätökseksi tuli näin liittohallituksen esittämät seuraavat alennukset kauden 2021/2022 maksuista:

  • Seurat, jotka ovat maksaneet kuluneen kauden (2020/2021) sarjamaksun ja osallistuvat ensi kauden sarjoihin, saavat sarjamaksusta 25 % alennuksen.
  • Pelaajat, joilla on ollut kuluneella kaudella lisenssi ja jotka hankkivat sen ensi kaudelle, saavat alennusta seuraavasti:
    A-lisenssi 45 € (normaalihinta 55 €), veteraanit, harrastajat ja 17-vuotiaat 27 € (35 €). Nuorimpien 10 euron lisenssistä ei myönnetä alennuksia.

Nyt päätetty alennus tarkoittanee jonkin verran alle 20 000 € pudotusta liiton tämän vuoden tuloissa. Asia saatiin päätökseen alle puolen tunnin keskustelulla.

Tiedotusterveisiä – Olympiakomitean kevätkokous tiistaina

OK:n tuore puheenjohtaja Jan Vapaavuori avasi kokouksen tiistaina 25.5. todeten, että koronapandemia lienee modernin historian suurin kriisiaika urheilussa ja liikunnassa. Kevätkokouksen puheenjohtajaksi valittiin Paralympiakomitean pääsihteeri Riikka Juntunen. Paikalla oli 37 liittoa kahdella äänellä (olympialajit) ja 38 liittoa/henkilöä yhden äänen oikeudella eli yhtyeensä 112 ääntä, pääosa Teamsin kautta.

Muiden kokousrutiinien jälkeen vahvistettiin OK:n toimintakertomus ja tilinpäätös 2020 ilman poikkipuheita. Jälkimmäinen näytti runsaan 400 000 euron plussaa, mikä syntyi lähinnä pitämättömien Tokion kisojen ansiosta syntyneiden säästöjen kautta. Vastuuvapaudetkin myönnettiin.

Muuna kokousasiana oli uusien kurinpitosäädösten hyväksyminen, eli puhe oli vakavista eettisistä rikkomuksista (kuten häirintätapaukset). Nyt päätettiin perustaa keskitetty kurinpidon malli erillisen lautakunnan pohjalta. Vastaava muutos tehtiin myös Olympiakomitean sääntöihin. Lajiliitto voi sekä liittyä mukaan että poistua joukosta omalla päätöksellään. Tämä keskustelu (ja myös mahdolliset sääntömuutokset) on siis edessä Pöytätennisliitossakin. Ja joka tapauksessa lajiliitolle jää liittyessäänkin edelleen rooli näissä asioissa, omien sääntöjensä mukaisesti.

Tiedotusterveisiä – kesäkuun leiri Koskella joudutaan perumaan

Liittohallitus kokoontui maanantaina kevätkauden viimeiseen kokoukseensa. Seuraavan kerran hallitus kokoustaa vasta elokuussa, ellei nyt mitään aivan ihmeellistä esimerkiksi koronaan liittyen ilmaannu.

Avaus oli vaihteeksi surullinen, sillä vietimme hiljaisen hetken edesmenneen Pauli Kontalan muistolle. Peräti 26 vuotta aivohalvauksen kanssa elänyttä Paulia voi pitää Suomen kaikkien aikojen kovimpana pöytätenniksen seuratoimijana. Wegan vuodet Paulin aikana olivat hurjia.

Hyvän ystävän muistamisesta siirryimme valiokuntakatsauksiin. Työvaliokunnalla ei tällä kertaa ollut oikein mitään raportoitavaa: työntekijöiden TES-korotukset on kuitenkin käsitelty ja puheenjohtaja on valmistellut osatestamenttia Pöytätennisrahastolle. Tästä lisää toivottavasti jo seuraavassa lehdessä.

Tero Naumi raportoi seuravaliokunnan puolesta, että vaikka vastauksia käynnissä olevaan seurakyselyyn on tullut hyvin, lisää mahtuu edelleen. Heikki Kiiskinen on lisäksi käynnistänyt seurat tutuksi -projektinsa.

Mika Räsänen totesi valmennusvaliokunnan osalta, että tulevana perjantaina on edessä Jouko Mikkolan etävalmentajailta, johon vielä ehtii ilmoittautua. Lisäksi huomattavaa on, että uusi fysiikkavalmennusopas on julkaistu liiton verkkosivuilla.

IT-valiokunnalla ei ollut raportoitavaa, mutta Jyrki Nummenmaa vakuutti, että kisanvetosofta etenee edelleen hiljalleen, jopa hänen itsensä toimesta. Mika selvitti huippu-urheiluvaliokunnan osalta, että edessä ovat parakarsintojen ohella kesäkuun henkilökohtaiset EM-kisat Varsovassa. Sinne matkaavat Benedek Oláh ja Alex Naumi. Sekanelinpelissä on mahdollisuuksia vaikka mihin, sillä Benedek pelaa sitä Hollannin Britt Eerlandin kanssa. Heinä-elokuussa on junioreiden EM-kisa Kroatiassa, kahdessa osassa. Suomelta lähdössä ovat mies- ja naisjunioreiden sekä kadettipoikien joukkueet.

Sääntö- ja tuomarivaliokunnan Kimmo Arenius iloitsi siitä, että koulutettujen ja tentin läpäisseiden tuomareiden tuomaripaidat ovat löytäneet kohteensa. Kilpailuvaliokunnan toiminnasta Teemu Oinas totesi, että sarjailmoittautumiset on aloitettu ja ensi kauden kilpailukalenterin runko on julkaistu. Sarjailmoittautumisten startti vai on ollut kaikkien aikojen hiljaisin

Paravaliokunnan Hannu Sihvo kertoi, että Slovenian olympiakarsinta on edessä tuota pikaa ja lähtö on jo viikon kuluttua. Leireilty ja muutenkin harjoiteltu ja odotukset ovat korkealla! Jyrki Nummenmaa kertoi, että veteraanivaliokunnassa on ollut vilkasta kisakeskustelua. Viime syksylle suunniteltu Veteraanien Joukkue-SM jää pelaamatta, mutta tammikuulta perutut henkilökohtaiset 2021 kisat pelataan syksyllä.

Sonja raportoi, että kansainvälisissä asioissa on vaihteeksi ollut melko rauhallista. ETTU:n hallitus kokoustaa seuraavan kerran kesäkuussa Varsovassa. ITTF:ssä yleiskokousta on suunniteltu syyskuulle, mutta se voi olla myös Houstonin MM-kisojen yhteydessä marraskuussa. ITTF kinaa asiasta ja yllättävää on, että entinen puheenjohtaja Adham Sharara on taas hyvää pataa nykyisen Thomas Weikertin kanssa. ITTF:n toimisto ei näytä paljon perustavan kummankaan näkemyksistä.

Pitempi keskustelu käytiin kuluvan kauden siirtyvistä tapahtumista. Tero Naumi kertoi, että viranomaisten linjauksien mukaan Kosken kesäleiriä ja siihen liittyen 13/15 SM-kisaa ei voida järjestää kesäkuussa. Vielä kuukausi sitten se tuntui mahdolliselta, mutta Uusimaa ja Varsinais-Suomi ovat edelleen leviämisvaiheessa, mikä ei mahdollista leirin toteuttamista. Nyt etsitään korvaavaa ajankohtaa vielä elokuulta, sillä jo 33 pelaaja oli ehtinyt ilmoittautua leirille. Viranomaisilta tulee seuraavan kerran linjauksia kuun lopulla.

Sitten väännettiin SM-sarjan lopputurnauksesta 21. elokuuta, kilpailuvaliokunnan esityksen pohjalta. Lopputulos oli, että kaikki kahdeksan joukkuetta ovat mukana: 1. ja 2. sijoitetaan, 3. ja 4. arvotaan ja runkosarjan joukkueet 1-3 valitsevat vastustajansa joukkueista sijoilla 5-8. Runkosarjan neloselle jää se, jota kukaan kolmesta ei valitse. Kotietu (vastustajan arvonnan näkeminen) jää pois ja joukkueiden pelaajista korkeintaan yksi voi olla sellainen, joka ei ole pelannut sarjoissamme syyskaudella. Pelikauden alussa lunastettu lisenssi hänelläkin pitää toki olla. Asiasta ja järjestelyistä tullaan vielä ohjeistamaan joukkueita tarkemmin.

Henkilökohtainen SM-kisa pelataan 11.-12. syyskuuta ja Nappulaliiga ja 17-vuotiaiden SM sekä Veteraanien henkilökohtainen SM 4.-5. syyskuuta. Ensi kauden SM-sarja pelataan järjestelmällä, jossa peliviikonloppuja on yksi aikaisempaa vähemmän. Lopputurnauksen ohella syksyllä ja keväällä pelataan yksi 2+2 (la-su) viikonloppu ja yksi kolmen ottelun päivä.

Taloustilanteesta ei ollut uutta kerrottavaa, mutta sen tiedämme, että nyt sekä edessä että takana on huomattavia kansainvälisen kilpailutoiminnan kuluja. Liiton talouteen liittyy myös ensi maanantain ylimääräinen liittokokous, jossa hallitus esittää alennuksia ensi kauden lisenssi- ja sarjamaksuihin. Tervetuloa!

Päätoimittaja Räsänen kertoi, että Pöytätennislehti 2/21 on hyvällä mallilla ja mennee painoon kesäkuussa. Stiga-sopimuksesta puhuimme sen verran, että liitto suosittelee (sopimustekstin mukaisesti) Stigan välineiden käyttöä ensi kauden SM-kisoissa.

Yllättäen Finlandia Open toteutunee sittenkin vanhalla systeemillä, ainakin vielä kerran. ITTF on kääntänyt kelkkansa ja ehdotti meille kisan järjestämistä ilman uusia kovia maksuja. Rankinpisteitä jaamme kyllä aikaisempaa vähemmän. Tulemme suosittelemaan kisaa vahvasti kaikille NETU-maille. Torstain joukkuekisan tilalle saatamme vielä muuttaa joko nelinpelin tai U21-luokan.

Päätimme lopuksi, että toiminnanjohtaja saa tehtäväkseen selvittää kansainväliset kriteerit täyttävän pelialustan (irtomaton) hankkimista liitolle. Päätimme myös lopettaa yhden OmaSP:n tilin. Vielä todettiin, että EU:n Erasmus-ohjelmaan liittyen Suomi on hakenut Viron kanssa yhteistyössä 30 000 euron hanketta. Henri Pelkosen yritys on asiassa kumppanimme.

Hallitus on kokoontunut koko alkuvuoden kuukausittain. Nyt se saa hiukan kesälomaa ja kokoontuu seuraavan kerran vasta elokuun 16. päivä.

 

Tiedotusterveisiä – aloitetaan valmistautuminen ensi kauteen!

Liittohallitus kokoontui keskiviikkona ja edessä olikin tärkeä kokous: olimme luvanneet, että nyt annamme tietoa siitä, kuinka kausi päätetään ja kuinka kesän jälkeen jatketaan.

Alku otettiinkin tästä. Kilpailuvaliokunta oli Teemu Oinaksen johdolla tehnyt mainiot pohjatyöt, joiden pohjalta hallitus päätti seuraavaa:
– Sarjat keskeytetään ja tilanteet jäädytetään. Nousua tai pudottautumista voi hakea viime vuoden tapaan sarjailmoittautumisien yhteydessä. Mahdollisena poikkeuksena on mestaruussarjan mitalien ratkaiseminen, jota voidaan harkita yksipäiväisessä turnauksessa heti elokuussa. Tästä asiasta kysellään kuitenkin ensin pääsarjajoukkueiden omia mielipiteitä.
– Jos korona ja viranomaiset sallivat, 13- ja 15-vuotiaiden SM-kisa pelataan Koskella ennen kesäleiriä 12.-13. kesäkuuta. KoKa ja kilpailuvaliokunta päättävät, onko kisassa nelinpeliä.
– Nappulaliiga ja 17-vuotiaiden SM järjestetään Oulussa 11.-12. syyskuuta
– Henkilökohtainen SM pelataan Tampereella 4.-5. syyskuuta
– Veteraanivaliokunta sai tehtäväkseen tehdä hallitukselle esityksen mahdollisesta Veteraanien SM:stä ja joukkue-SM:stä
– Ensi kausi alkaa muilta osin normaalisti

Totesimme hallituksessa, että päätös liiton seuroille asettamista maksuista ja siten myös alennuksista/palautuksista on sääntöjemme mukaan liittokokousasia. Hallitus tulee esittämään ylimääräiselle liittokokoukselle (jonka päivää ei vielä ole päätetty), että
– Seurat, jotka ovat maksaneet kuluneen kauden sarjamaksun ja osallistuvat ensi kauden sarjoihin, saavat sarjamaksusta 25 % alennuksen
– pelaajat, joilla on ollut kuluneella kaudella lisenssi ja jotka hankkivat sen ensi kaudelle, saavat alennusta seuraavasti: normaalilisenssi 45 € (”listahinta” 55 €), veteraanit, harrastajat ja 17-vuotiaat 27 (35). Nuorimpien 10 euron lisenssistä ei myönnetä alennuksia, koska hinta on niin edullinen ja sitä vastaan on mm. saanut Pöytätennislehden.

Kaikkien lisenssien kohdalta todettakoon, että halutessaan ne saa maksaa myös täysimääräisinä. Asia on melko iso liiton talouden kannalta, sillä esitetyt alennukset tarkoittavat noin 20 000 € lovea normaalivuoden tuloihin.

Todettakoon vielä, että ajatus noin 25 % vastaantulosta perustuu laskelmalle, että kaudesta tuli pelattua noin puolet. Toisen puolikkaan liitto ja seurat kattavat yhdessä. Liittokokous antoi tästä asiasta hallitukselle ”ponnen”, minkä hallitus tällä esityksellä lunastaa. Ilman liittokokouksenkin päätöksiä on selvää, että jos seuran kisat jäivät viranomaispäätöksien vuoksi pelaamatta ja seura oli jo ehtinyt maksamaan kilpailulupamaksun, se palautetaan anomuksesta.

Sitten käytiin muiden valiokuntien ajankohtaisia asioita. Työvaliokunnassa on sovittu Pongfinityn kanssa, että liitto saa sen opetusvideosarjan konsultoinnista 5000 euron palkkion. Olemme myös vierailleet olympiastadilla katsomassa pelitiloja. Niitä saatetaan hyvin tarvita kesällä. Olympiakomitean puheenjohtajan Jan Vapaavuoren kanssa on pidetty yksi puheenjohtajakokous ja Huippu-urheiluyksikön kanssa parikin keskustelua parapöytätenniksen asioista. Myös Pohjois-Euroopan Unionilla on ollut yksi verkkotapaaminen.

Mika Räsänen kertoi Seuravaliokunnan toimista, että Teamsin kautta seuratapaamisia on ollut 21 seuran kanssa. Keskustelut ovat olleet hyviä ja syksyllä on lupauksissa paljon toimintaa. Lisäksi kolme seuraa sai OKM:n seuratukea, Jyävskylä ja PT 75 saivat 15 000 €, LPTS 6000 € ja PT-60 2500 €. Henri Pelkonen auttoi kahdessa ensimmäisessä anomuksessa vahvasti. Perinteinen kesäleiri Koskella on suunnitteilla kesäkuussa.

Mika jatkoi Valmennusvaliokunnan puolesta todeten, että viime viikolla järjestetty valmentajailta keräsi kaikkien aikojen ennätysyleisön. Tuomas Sallinen puhui fysiikkavalmennuksesta ja samalla esiteltiin myös juuri tuloillaan olevaa fysiikkavalmennusopasta.

Veteraanivaliokunnalla ei ollut raportoitavaa ja sääntö- ja tuomarivaliokunnan osalta todettiin, että Joonas Kivimäki ja Asko Rasinen olivat tuomareina olympiakarsinnassa Portugalissa.

Kimmo Pihkala ilahdutti kokousväkeä toteamalla IT-valiokunnan puolesta, että uutta kisanvetosoftaa voisi mahdollisesti koeponnistaa kesällä, jos junnujen SM-kisa saadaan toteutettua. Se olisi hieno juttu!

Sonja Grefberg raportoi, että kansainvälisissä asioissa ei ole tullut ihmeellistä uutta. ETTU:n taloudellinen tilanne kuulemma uuden puheenjohtajan myötä hyvä ja ITTF:n asiat (edelleen) sekaisin.

Hannu Sihvo selvitti Paravaliokunnan asioissa, että leirillä oltu Pajulahdessa ja viimeistelyleiri Laskon olympiakarsintaa silmällä pitäen on tulossa samaan paikkaan.

Mika ja Sonja kertoivat Huippu-urheiluvaliokunnan asioissa, että Alex, Anna ja Benedek olivat mukana olympiakarsinnoissa. Kisapaikkoja ei valitettavasti tullut. Alex pelasi hyvät kisat ja Annan otteet olivat ”vähintään ok”. Benedekille kisa oli iso pettymys. Tulevista kisoista joukkueiden EM-karsinta ei ole varma ja siirtyy joka tapauksessa syksymmälle. Kesäkuussa on Varsovassa henkilökohtainen EM, jonne lähdössä ovat Alex, Anna ja Benedek. Heinäkuun lopulla on junnu-EM Kroatiassa, ensin juniorit ja sitten kadetit. Elokuulle on suunnitteilla Ruotsissa NETU Superweek naispelaajillle. Henkilökohtainen MM Houstonissa pelattaneen marraskuussa. Ruskeasuon ryhmä on harjoitellut normaalisti.

Kevätliittokokouksen päätöksistä hallitus totesi, että esitetty sääntömuutosehdotus junioreiden ikärajakorotuksesta 18-vuotiaisiin hyväksyttiin. Lisäksi hallitus sai tili- ja vastuuvapauden viime vuoden tilien ja toiminnan osalta.

Taloustilanne näyttää maaliskuuhun asti vielä ylijäämää, mutta sillä ei ole paljoakaan ennustearvoa. Koko vuoden tulos on hyvin epävarma sekä kulujen että tulorahoituksen osalta.

Henkilöstön työtilanteesta Mika totesi, että Tanelilla on seurakontakteja paljon, mikä merkitsee runsaasti ohjelmaa edessä oleviin aikoihin. Mattias oli Portugalissa ja on siksi nyt karanteenissa. Mikalla “koronahallinta” teettää paljon työtä esimerkiksi pelkästään jo matkojen varaamisessa, sillä koronatestien kanssa puljaaminen on työlästä.

Vielä totesimme, että seuraava Pöytätennislehden juttujen dead line on 20.5. Lehdessä olisi nyt tilaa ja juttuaiheita kaivataan! Liittohalllitus kokoontuu seuraavan kerran maanantaina 24. toukokuuta.

NETU kokoontui

Pohjois-Euroopan Pöytätennisunioni eli NETU kokousti torstai-iltana Teamsissa. Ihmeellisiä tuloksia ei ole kerrottavissa, mutta saimmepa sentään jonkin verran uutta tapahtumasuunnitelmaa. Suomalaisista linjoilla olivat allekirjoittaneen lisäksi Sonja ja Mika. NETU tai paremminkin sen edeltäjä NBTU perustettiin muuten tasan 75 vuotta sitten.

Tanskalainen puheenjohtaja Peter Sundbaek teki ensin kullekin maalle kyselykierroksen nykytilanteesta. Eroja oli paljon, esimerkiksi että Latvian tilanne oli kuin Suomessa, Islannissa taas pelataan melko normaalisti ja Fär-saarilla ei ole koronaa lainkaan.

Seuraavaksi puhuttiin tulevista NETU-mestaruuskilpailuista, peruuntuneiden tilalle. Vahvistimme, että
– Viro järjestää juniorit 2022 ja Islanti 2023
– Liettua järjestää seniorit 2022 ja Latvia 2024
– Latvia järjestää veteraanit 2022 ja Suomi 2024.
Tietenkin sillä edellytyksellä, että koronatilanne sen sallii.

Ruotsi esitteli vielä suunnitelmaansa naispöytätennikseen keskittyvästä ”NETU-superviikosta” tulevan kesän elokuussa. Tarjolle tulee mm. Pro Series -osakilpailu, NETU Top-16, leiri sekä valmentajakoulutusta.

Sitten keskusteltiin kansainvälisestä pöytätenniksestä. Yhtä mieltä oltiin ainakin siitä, että nykyinen tilanne oikeudenkäyntiuhkineen ym. rauhoittuu vasta kun ITTF:n puheenjohtajavaalit on syksyllä käyty. Tanskalaiset sanoivat, että WTT on liian kallista, ja että kärkipelaajat ”eroavat” liitosta. Ruotsin ITTF-kärkeen kandideeraava Petra Sörling sanoi, että presidenttipeli on kovaa. Kuulemma WTT kuitenkin ymmärtää Eurooppaa nyt paremmin. Sörling myös vakuutti, että WTT ei sisällä hämäryyksiä, mistä kaikki eivät silti ole ihan vakuuttuneita. Uusi maailmanranking ja kilpailujen vähäisuus on haaste, mutta matalamman tason kisoja tulee lisää, lupasi Petra. Hän sanoi myös, että ITTF saa nyt investoida Eurooppaan. Sörling selitti myös järjestön sisäisi erottamisia ja uudelleenkiinnityksiä. Sotkuista on!

Sonja kertoi ETTU:n puolesta, että EM-karsinnassa C-maat yhdistetään B-ryhmiin, jotka pelataan kahdessa maassa. Kesällä on tarkoitus pelata sekä senioreiden (Puolassa) että junioreiden EM-kisoja (Kroatiassa). Veteraanien EM-kisat ovat Norjassa 2023 ja vuoden 2022 kisoille etsitään parhaillaan järjestäjää. Päätös tulee toukokuun lopussa.

Vielä puhuimme hiukan siitä, kuinka Qatarissa pidettäviin kisoihin tulisi suhtautua. Se ei kuitenkaan paljon porinaa aiheuttanut. Norjassa asia on kuulemma vahvasti esillä.

Tiedotusterveisiä – takana napakka liittokokous

Liiton virallinen kevätkokous käytiin maanantai-iltana. Se houkutteli äänivaltaisia kokousedustajia kuusi, mutta heidän lisäkseen kokoukseen osallistuivat myös Kimmo Arenius, Sonja Grefberg, Jyrki Nummenmaa, Kimmo Pihkala, Asko Rasinen sekä toiminnanjohtaja Mika Räsänen ja puheenjohtaja Esko Heikkinen. Äänioikeudelliset edustajat olivat Olof Eriksson (ParPi), Pekka Kolppanen (Wega), Tero Naumi (KoKa), Teemu Oinas (OPT-86), Jarmo Siekkinen (TIP-70) ja Mika Tuomola (PT 75). Hattu päästä näiden seurojen kohdalla!

Puheenjohtaja avasi kokouksen todeten, että pandemian aiheuttamista poikkeusoloista huolimatta liiton tilanne on melko hyvä. Kun tilinpäätöskin näytti plussaa ja sääntömuutokset lähinnä kosmeettisia, pitkää vääntöä ei ollut odotettavissa. Ennustus piti kutinsa hyvin, sillä puheenjohtajaksi valittu Pekka Kolppanen nuiji asialistan läpi leppoisasti kolmessa vartissa.

Kokousrutiinien jälkeen käsiteltiin menneen vuoden toimintakertomus, joka hyväksyttiin parilla huomautukselle: SM-kisavoittajien perään lisättiin heidän seuransa ja TIP-70:n kohdalla todettiin, että seura sai OK:n Tähtiseuramerkin sekä aikuisliikunnan että lasten ja nuorten liikunnan osalta. Toiminnallisesti vuosi oli poikkeuksellinen pandemian vuoksi, kun esimerkiksi sarjat jäivät kesken ja Finlandia Open pelaamatta.

Hyväksytty tilinpäätös näytti lähes 31 000 euron ylijäämää. Kun tilintarkastuskertomuskin oli ”puhdas”, tilinpäätös vahvistettiin ja liittohallituksen ja muiden tilivelvollisten vastuuvapaus myönnettiin huomautuksitta. Lisäksi todettiin, että viime vuonna perustettu Pöytätennisrahasto (peruspääoma 50 000 €) oli huomattava asia. Tällä hetkellä rahaa koossa jo lähes 58 000 €.

Euroissa positiivinen tulos ei ole pelkkä ilonaihe, sillä se syntyi lähinnä toimintojen supistumisen kautta. Taloustilanne on hyvä, mutta vuodet eivät todellakaan ole veljeksiä. Jo kuluvasta vuodesta tullee selvästi miinusmerkkinen.

Kilpailumääräyksiäkin muutettiin, lähinnä kansainvälisestä paineesta johtuen. Nykyiset 17-vuotiaat muuttuivat 18-vuotiaiksi junioreiksi, eli vielä juniori-iässä olevat saavat yhden junnukisavuoden lisää. Syksylle todennäköisesti siirrettävät tämän kevään SM-kisat pelataan ”vanhoilla” ikäsäännöillä.

Muissa asioissa käytiin keskustelua kauden päättämisestä ja mahdollisesta sarja- ja lisenssimaksujen kompensaatiosta tulevalla kaudella. Liittohallitus sai kokousevästykset ja valmistelee asiaa päätettäväksi jo seuraavassa kokouksessaan runsaan kahden viikon kuluttua. Silloin tästä asiasta enemmän.

Tiedotusterveisiä – koronakurimus jatkuu!

Liittohallitus istui Teamsia maanantai-iltana. Kokous oli allekirjoittaneen puheenjohtajahistorian lyhin, vain 1 h 20 minuuttia.

Nopea valiokuntakatsaus kuitenkin käytiin. Työvaliokunnasta ei tällä kertaa ollut paljon kerrottavaa, mutta koronan seurannassa, kumppaneiden etsinnässä ja erilaisissa tapaamisissa aikaa kuluu ainakin allekirjoittaneella.

Seuravaliokunnan asioissa on ollut aktiivisempaa. Taneli kertoi, että seuraleirit on pidetty Porissa ja Jyväskylässä ja yleisleiri Kisakalliossa. Videovalmennusta on toimitettu Rovaniemelle. Tulossa on seurapalavereja tulevasta kaudesta, useampiakin. Myönteistä on sekin, että mailapelihanke on saanut myönteisen rahoituspäätöksen OKM:sta (45 000 €). Virtuaalisella mailapelikierroksella on jo rikkoutunut 10 000 koululaisen raja.

IT-valiokunnan uutisia oli se, että kisanvetosofta on edistynyt ja alustava versio on jo olemassa, vaikkakaan ei ollenkaan vielä valmis. Kehitystyö jatkuu, lupasi Jyrki Nummenmaa.

Huippu-urheilun puolella Benedek Oláh kävi Qatarissa olympiakarsinnoissa ja WTT:ssä, mutta vielä ei kisapaikka Tokiossa auennut. Seuraava mahdollisuus on kuukauden päästä Portugalissa, jonne matkaavat myös Anna Kirichenko ja Mattias Bergkvist sekä mahdollisesti myös Alex Naumi, jos selkä sen mahdollistaa. Ruskeasuon treenit jatkuvat kovan väännön jälkeen. Joukkueiden EM-karsinnan Suomen lohkojen järjestämistä Ruskeasuolla on pohdittu: alustavia selvityksiä on, mutta koko karsintaprosessin järjestyminen on vielä epävarmaa. Kesäkuussa pitäisi pelata henkilökohtainen EM Varsovassa. JEM Kroatiassa on siirretty viikolla eteenpäin, ensin pelaavat juniorit ja sitten kadetit.

Valmennusasioissa on pidetty etävalmennusilta taktiikasta pari viikkoa sitten. Perjantaina Eskolla ja Mikalla oli tapaaminen Koskella fysiikkaoppaaseen liittyen Mikko Levolan ja Tuomas Sallisen kanssa. Se valmistunee tämän kuun aikana.

Paravaliokunnan Hannu Sihvo kertoi, että Paralympiakomitealla on menossa luokitteluhanke, jossa Asko Rasinen edustaa meitä. Liiton sivujen päivitys paratoiminnan osalta suunnitteilla. Huomenna tiistaina on ETTU:n paratuomarointiwebinaari, jossa Asko Rasinen on mukana asiantuntijana. Leireilty on Pajulahdessa ja Kuopiossa ja Pajulahden leirejä on tarkoitus jatkaa. Muuten harjoitellaan normaalisti. SPTL:n hanke naisten omasta 1-luokasta Pariisin 2024 kisoissa käsitellään ITTF:n elimissä Slovenian paralympiakarsinnan yhteydessä.

Kimmo Arenius totesi sääntö- ja tuomarivaliokunnan asioissa, että kansallinen tuomarikoulutus on vedetty ja tuloksena on 18 uutta tuomaria. Sääntöpuolella hallituksen juniori-ikäsääntöehdotus liittokokoukselle on julkaistu.

Veteraaniasioissa todettiin, että Walesin EM 2022 on peruttu ja haku avataan uudestaan. Vuoden 2023 kisat järjestää Norja Sandefjordissa (110 km Oslosta lounaaseen). Hallitus lähettää pikaisen paranemisen terveiset veteraanimestarillemme Kai Merimaalle, joka kaatui koiraa ulkoiluttaessaan jokin aika sitten.

Sonja raportoi kansainvälisistä asioista, joissa kirjeitä ja tiedotteita sinkoilee. ITTF ja ETTU pitäneet kokouksen, mikä sinänsä on positiivinen asia. ITTF:n presidentti Weikert ehti jo erottaa qatarilaisen kakkosmiehensä Al-Mohannadin, mutta järjestön hallitus päätti, että toimenpide perutaan ja Weikert saa sen sijaan epäluottamuslauseen. Tämä puolestaan uhkaa hallitusta nyt erilaisilla oikeustoimilla. Tässä asiassa varma lopputulos lienee vain se, että seuraava ITTF:n presidentti ja hallitus valitaan 18. syyskuuta. Ensi torstaina on sveitsiläisten organisoima ”epävirallinen Euroopan pöytätenniksen etäkokous”, johon aion Mikan kanssa osallistua. Ruotsi (Malmö) on saanut joukkue-EM:n 2023. Henkilökohtainen MM pelattaneen marraskuussa Houstonissa.

Pöytätennisliiton kevätliittokokous järjestetään kahden viikon kuluttua 12.4. Koska se on etäkokous, toivomme mahdollisimman laajaa osanottajajoukkoa. Sääntömuutosehdotuksena on 17-vuotiaiden ikärajan nosto vuotta korkeammaksi, kuten on käytäntö niin ETTU:n kuin ITTF:nkin kilpailutoiminnassa. Muita sääntömuutosehdotuksia ei liittokokouksessa ole.

Teemu Oinas alusti kilpailuvaliokunnan kyselyn tuloksista ja kauden jatkamisesta. Kyselyyn tuli mukavat 128 vastausta, joista lähes 65 % kannatti sarjakauden päättämistä tähän. SM-kisojen osalta enemmistö oli sitä mieltä, että pelataan kun se on mahdollista. 27 % arvioi, että kevään SM-kisoja ei enää kannata pelata. Kiitos kaikille vastanneille!

Liittohallitus totesi, että huhtikuussakaan ei päästä kiinni kilpailu- eikä sarjatoimintaan. Päätimme myös, että seuraavassa hallituksen kokouksessa 28. huhtikuuta ratkaistaan ”lopullisesti”, mitä tehdään kauden sarjojen ja kevään eri SM-kisojen siirtojen suhteen.

Toiminnanjohtaja totesi, että koronasta huolimatta maaliskuussa on menty töiden suhteen melko normaalisti. Mattiaksella oli pitkä Qatarin matka ja Tanelilla leiritoimintaa. Nyt yritetään olla seuroihin yhteydessä etupainotteisesti, jotta toiminnot eivät ole täysin horroksessa koronan helpottaessa. Firmaliigan uudistamista ja perhepingistäkin mietitään.

Talouden osalta viestinä oli, että toistaiseksi tälle vuodelle menoja ovat kiinteiden kulujen lisäksi vain Benedekin kisat ja paraleirit. Vielä ollaan plussalla, mutta kalliita kansainvälisiä kisoja on tulossa. Kun sen lisäksi otetaan huomioon mahdolliset seurojen ”korona-alennukset”, puskureita tullaan kyllä tarvitsemaan!

Tiedotusterveisiä – koronakurimus jatkuu

Liittohallitus kokousti maanantaina. Tapaaminen oli ennätyslyhyt, vain puolitoista tuntia, ja asiatkin edellisistä tapaamisista jo lähes tarpeettoman tuttuja.

Valiokuntakatsuksessa todettiin, että työvaliokunta on puhunut viime aikoina lähinnä liiton taloudesta sekä koronasta ja sen vaikutuksista palkatun henkilöstön työtilanteeseen. Seuravaliokunnan saralla on toteutettu pienet pienet seuraleirit Koskella, Porissa ja Tampereella. Lisäksi on päätetty, että perinteinen kesäleiri järjestetään Koskella 14.-18. kesäkuuta.

Valmennusvaliokunnan osalta todettiin, että Teemu Oinas piti menneellä viikolla mainion ”pingiskouluesityksen”. Lisäksi liiton sivuilla olevilla valmennusohjeita jo tuhatkunta katselukertaa. Uuden fysiikkaoppaan uskotaan valmistuvan ensi kuussa.

IT-valiokunnalla ei ollut raportoitavaa, mutta maaliskuussa pinnistetään kisanveto-ohjelman suhteen. Raportoitavaa ei ollut myöskään kilpailuvaliokunnalla.

Huippu-urhelun osalta oli hauska nostaa esiin, että Qatarin WTT-kisassa Benedek Oláh on pelannut hyvin ja voittanut kaksi peliä. Kisajärjestelyissä on kuulemma kaikenlaista parannettavaa.  Loppuviikosta Penalla on toinen WTT-kisa ja päätteeksi vielä maailman olympiakarsinta. Valmentaja Bergkvist lähtee paikan päälle kahteen viimeiseen kisaan tänään.

Euroopan olympiakarsinta pelataan Portugalissa huhtikuun lopulla, tarkka paikka vielä auki. Ruskeasuo on taas kiinni muilta kuin alle 12-vuotiailta, mutta toiminnanjohtaja neuvottelee hallin käytöstä (maajoukkuepelaajien osalta) eri tahojen kanssa koko ajan. Kansainvälinen juniorikisakalenteri on julkaistu (WTT:n osana). Kiinan huhtikuun ”kupla” on peruttu.

Veteraanivaliokunta on kokoontunut kerran. Naisveteraaneja yritetään aktivoida ja kartoittaa ja myös tiedotustoimintaa on tarkoitus parantaa, lähinnä liiton nettisivujen kautta. Paravaluokunnalla on ollut helmikuussa kaksi leiriä Pajulahdessa, minkä lisäksi on harjoiteltu Ruskeasuolla. Myös parapuolen kansainvälinen kilpailukalenteri on julkaistu.

Sääntövaliokunnan toimialueella Asko Rasinen on pitänyt kansallisen tuomarikoulutuksen ja -kokeen. Kansainvälisissä asioissa sähköposteja satelee aktiivisesti edelleen. ITTF:n puheenjohtaja Weikert on erottanut qatarilaisen varapresidenttinsä (deputy) Khalil Al-Mohannadin, mutta tämä jatkaa edelleen vice-presidentin roolissa. Vielä ei tiedetä ajankohtaa kokoukselle, jossa valitaan ITTF:n puheenjohtaja, mutta joka tapauksessa sen pitäisi tapahtua tänä vuonna. Euroopassa kansainväliseen kattojärjestöön tyytymätön ETTU työstää European Touria ja maanosan omaa rankingia.

SPTL:n kevätliittokokous järjestetään maanantaina 12. huhtikuuta. Esityslistalla ovat viime vuoden tuloksen (noin + 30 000 €) ja toimintakertomuksen hyväksyminen. Tilinpäätös ovat parhaillaan tilintarkastaja Stefan Söderbergin tarkastelussa.

Kevätkokoukseen tullee myös liittohallituksen esitys juniorien uusista ikäluokista. Pontena asialle on ETTU:n tuore päätös, jossa 17-vuotiaiden luokkaa (ITTF:a seuraten) ”nostetaan” vuodella. Meillä puhuttaisiin siis 18-vuotiaiden luokasta, joka esimerkiksi ETTU:n terminologiassa on U19. Terminologisen eron lisäksi nyt on mahdollista pohtia myös sitä, olisiko juniori-ikäluokissamme muutenkin rukattavaa. Liittohallituksen tulevaa esitystä valmistelee työryhmä, johon kuuluvat Mika Räsänen, Taneli Keinonen, Teemu Oinas, Måns Holmström ja Kimmo Arenius. Esitys saadaan kuluvan kuun aikana.

Koronatilanteesta liittohallitus totesi, että sarja- ja kilpailutoiminta on tauolla ainakin maaliskuun ajan, mahdollisesti sitäkin pitempään. Viikkosarjoissa on edelleen mahdollista pelata, jos viranomaisten suosituksia pystytään noudattamaan ja pelaaminen sopii molemmille joukkueille. Totesimme myös, että SM-arvon kisoja ei pelata vielä huhtikuussakaan. Jos kausi jää taas kesken, seurojen maksut liitolle ovat luonnollisesti pohdinnassa. Lopputulos riippuu siitä, kuinka kausi jatkuu vai jatkuuko se ollenkaan. Asia ei ole ollenkaan helppo. Seuraavaksi sitä pohtii työvaliokunta.

Liiton taloustilaneesta ei alkuvuoden suhteen vielä ole paljon kertomista. Sen tiedämme, että OKM:n yleisavustuksemme tippui 2 500 € eli on tälle vuodelle 127 500 €. Lisenssi- ja rekisteröityjen pelaajien määrä oli arvioinnissa ratkaisevaa ja tulee olemaan sitä jatkossakin. Mahdollinen sarjamaksuista ja lisenssimaksuista luopuminen olisi iso taloudellinen asia liitolle, yhteensä ehkä noin 70 000 €. Myös 10-15 000 € vuosittain tuottanut Finlandia Openin kohtalo on epävarma. Viimeksi hyvin tuottanut kansainvälinen parakisa on kalenteroitu lokakuulle, mutta senkään toteutuminen ei ole kiveen hakattu.

Koronaan liittyen puhuimme myls henkilöstön akuutista työtilanteesta. Toiminnanjohtajalla riittää hallintotöitä ja koronan seurantaa ja päävalmentaja on käytännössä koko maaliskuun “Qatarin hubissa”. Kenttäpäällikön tuntien myynnistä seuroille oli jo valmis suunnitelma, mikä suli alta viranomaisten tuoreimpien päätösten myötä. Työvaliokunta seuraa ja pohtii jatkuvasti työntekijöiden tilannetta.

Pohjois-Euroopan Pöytätennisunioniin NETU:un liittyen saimme Ruotsista viestin, että nämä puuhaavat naisten leiriä ja kisaa elokuulle. Samassa yhteydessä olisi myös valmentajakoulutusta. Sen jälkeen Liettua kysyi, kuinka sille alun perin samaan aikaan myönnettyjen mestaruuskilpailujen käy. Edessä lienee (virtuaalinen) NETU:n kokous.

Liittohallitus päätti vielä, että sääntövaliokunta on jatkossa sääntö- ja tuomarivaliokunta. Samalla tuomaritoimintaamme vahvasti aktivoinut Asko Rasinen nimettiin SPTL:n tuomarivastaavaksi. Päätoimittaja Räsänen totesi lopuksi, että seuraava Pöytätennislehti alkaa olla kasassa ja ilmestynee postilaatikoihin maaliskuun aikana.

Liittohallitus kokoontuu seuravan kerran tasan neljöän viikon kuluttua eli maanantaina 29.3.