Kaikki kirjoittajan Mika Räsänen artikkelit

JEM 2020 peruttu

Junioreiden EM-kilpailut on peruttu tämän vuoden osalta. Alunperin kesältä syyskuulle siirretty kisa oli tarkoitus pelata siten, että juniorit ja kadetit olisivat pelanneet omat luokkansa Kroatian Zagrebissa peräkkäin omina tapahtumina. Koronatilanne ei kuitenkaan mahdollista kilpailun turvallista järjestämistä,  joten ETTU:n hallitus päätyi perumaan kilpailun.

Tiedote kilpailun perumisesta ETTU:n sivuilla:https://www.ettu.org/en/n/news/2020/july/2020-european-youth-championships-in-zagreb-is-canceled/

Koronapäivitys ja syksyn tapahtumien suunnittelu

Suomen hallituksen ja Valtioneuvoston päätösten mukaisesti poikkeusolojen päättyminen tulee voimaan tiistaina 16. kesäkuuta. Poikkeusolojen päättyminen ei tarkoita sitä, että tilanne ja epidemian uudelleen kiihtymisen uhka olisi ohi. Toivomme pöytätennisväen noudattavan edelleen yleisiä viranomaisten sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ohjeistuksia koronatilanteeseen liittyen.

Kausi on tarkoitus käynnistää syksyllä normaalisti ja kisojen haku sekä sarjoihin ilmoittautuminen on käynnissä kesäkuun loppuun saakka. Pöytätennisliiton hallitus kokoontuu seuraavan kerran heinäkuun lopulla, jolloin on tarkoitus mm. vahvistaa kilpailukalenteri.

Päivitys 4.6: Sisäliikuntahalleja avataan 1.6

  • (päivitys 4.6) Ruskeasuon hallin käytöstä on tullut jonkin verran kyselyitä. Halli on avoinna tänä vuonna poikkeuksellisesti myös heinäkuussa. Seurat voivat hakea vuoroja heinäkuulle normaaliin tapaan kaupungin liikuntapaikkavarauksista. Kesäkuun osalta hallin varaukset ovat voimassa aikaisemmin tehtyjen kesävarausten mukaisesti. Liitto on varannut hallin viikoille 23 ja 24 ma,ke ja pe klo 13-15 ja ti,to iltoina 17-19, jolloin seuroilla ei ollut hallissa varauksia. Halliin pääsee pelaamaan myös maksamalla sisäänpääsymaksun silloin kun hallissa ei ole varauksia.
  • (Päivitys 27.5) Ruskeasuon hallin pöytämäärä tiputetaan kesän ajaksi yhdeksään ja pelialueet aidataan. Liitto on varannut hallin omaan käyttöön kesäkuun ensimmäisillä viikoilla ma,ke,pe päivisin 13-15 sekä ti ja to iltaisin 17-19. Seurojen omat vuorot toimivat aikaisempien varausten mukaisesti.

 

Seurojen harjoitustoimintaa voidaan käynnistää 1.6 alkaen sisäliikuntapaikoilla erityisjärjestelyin. Koska kaupungeilla ja kunnilla on erilaisia käytäntöjä, toivomme seurojen olevan yhteydessä suoraan omien paikkakuntien liikuntavirastoihin, mikäli harjoitusvuorojen aloittamisessa on epäselvyyksiä. Alle on koottu muutamien pelipaikkojen tilanteet tämän hetken tiedon mukaan, seurat voivat halutessaan laittaa omien paikkakuntien tilanteista tietoa liittoon.

Toivomme käyttäjien noudattavan yleisiä ohjeistuksia sekä turvavälejä hallilla. Pöytätennisliitto on tehnyt seurojen käyttöön toimintaohjeistuksen koronapandemian aikana. Ohjeistus löytyy täältä: SPTL_koronaohjeistus

  • Ruskeasuon palloiluhalli aukeaa 1.6 ja on tämän hetken tiedon mukaan auki koko kesän, myös heinäkuussa. Odotamme vielä kaupungilta lisätietoa, mutta ilmeisesti seuroille aikaisemmin myönnetyt iltavuorot alkavat kesäkuun osalta sellaisenaan.  Liitto tulee varaamaan hallilta kesän aikana omalle toiminnalleen vuoroja.  Halli varataan joinakin päivinä muutamaksi tunniksi pelkästään liiton harjoitustoiminnan käyttöön. Haluamme varmistaa turvallisen harjoitusympäristön pelaajille, eikä muilla lajin harrastajilla ole näinä aikoina mahdollisuutta pelata hallissa. Tiedotamme aikatauluista tarkemmin kun saamme kaupungilta vahvistuksen hallin varauskäytännöistä.
  • OPT-86 aloittaa ohjatut harjoitukset omissa tiloissaan 1.6 alkaen. Seuralla on myös suunnitelmissa järjestää leiri heinäkuussa.
  • Tuulimäki aukeaa 1.6 mutta menee kiinni jälleen juhannuksesta viideksi viikoksi. Hallilla tullaan järjestämään pienimuotoista ohjattua harjoitustoimintaa junioripelaajille päiväaikaan kesäkuussa.
  • Vantaalla TIP-70 aloittaa toiminnan vähitellen omissa tiloissansa 1.6 alkaen rajoitetuin aukioloajoin.
  • Turussa Alfa aukeaa 1.6, hallilla on käytössä max. 16 hengen rajoitus.
  • Koskella seuran harjoitustoiminta alkaa 1.6 tietyin rajoituksi. Perinteistä kesäleiriä ei tänä kesänä Koskella järjestetä, selvitämme mahdollisuutta järjestää pienimuotoista leiriä urheiluopistolla heinäkuun lopulla tai elokuun alussa.

Päivitys 19.5: Korona-ajan infoa ja ohjeistuksia

Aluehallintovirasto on julkaissut päätöksensä tänään ja Olympiakomitea on päivittänyt omilla sivuillaan toimintaohjeistuksia aluehallintoviraston linjausten jälkeen.

Olympiakomiten ohjeistukset löytyvät täältä: https://www.olympiakomitea.fi/2020/05/19/ajankohtaista-tietoa-koronavirustilanteen-vaikutuksesta-urheiluun/

AVI:n linjaukset löytyvät täältä:http://www.avi.fi/web/avi/tiedotteet-2020/

Harjoitustoimintaa voidaan käynnistää 1.6 alkaen sisäliikuntapaikoilla erityisjärjestelyin.  Useimmilla paikkakunnilla pöytätenniksen pelipaikat ovat kuitenkin kaupunkien ja kuntien julkisissa tiloissa ja joudumme vielä odottelemaan näiden linjauksia harjoituspaikkojen avaamiseen liittyen. Toiminnan aloittamiseen sekä hallien aukioloaikoihin  saattaa tulla kunta- ja kaupunkiohtaisia eroja. 

Pöytätennisliitto on tehnyt seurojen käyttöön toimintaohjeistuksen koronapandemian aikana. 
Ohjeistus löytyy täältä: SPTL_koronaohjeistus

Selvitämme liiton oman harjoitustoiminnan aloitusta ja mikäli saamme harjoituspaikat auki, pyrimme järjestämään liiton pelaajille harjoituksia kesäkuun alusta alkaen pienryhmissä, jolloin Mattias Bergkvist palaisi takaisin valmennustöihin. Taneli Keinonen on parhaillaan kahden viikon lomalla ja palaa töihin kesäkuun alussa. Toimiston aukioloon kesän aikana sekä liiton työntekijöiden kesälomien pitämiseen vaikuttaa, miten pystymme kesällä järjestämään toimintaa. Tiedotamme liiton loma-ajoista kesäkuun alkupuolella.  

Olli Virtanen on poissa

Lahden Pöytätennisseuran pitkäaikainen puheenjohtaja Olli Virtanen (* 1.8. 1942 – 11.4. 2020) on menehtynyt. Olli toimi Lahden Kalevan pöytätennisjaoston puheenjohtajana ja sen jälkeen Lahden Pöytätennisseuran puheenjohtajana 20 vuotta. Olli pelasi Suomen edustajana parapöytätenniksen arvokisoissa ja saavutti mm. paralympialaisista pronssia joukkuekilpailussa Kimmo Jokisen kanssa. Ollille on myönnetty Suomen Pöytätennisliiton kultainen ansiomerkki. Muistamme Ollin aina hyväntuulisena ja kannustavana ystävänä. Ollia jäivät kaipaamaan pingisyhteisön lisäksi puoliso ja lapset perheineen.

Risto Pitkänen/LPTS

Lajimateriaalia ja oppaita

Liitossa on kevään aikana päivitetty ja uusittu materiaalia valmentajakoulutuksia varten. Taneli Keinonen on tehnyt seuravalmentajakoulutuksiin (VOK1) liittyen  itsenäisopiskelumateriaalia ja perustekniikkaopasta, Mika Räsänen kilpavalmentajakoulutuksessa (VOK2) käytettävää modernin pöytätennistekniikan opasta.  Oppaita päivitetään vielä tarpeen mukaan, mahdollisesti ainakin uusia videolinkkejä sekä kuvia tullaan lisäämään sopivilta osin. Materiaalit ovat luettavissa alla olevista linkeistä sekä ylävalikosta löytyvän valmennus-osion alta.

Lisää materiaalia on tekeillä. Martti Autio tekee parhaillaan opasta parapöytätennikseen liittyen ja lisäksi työryhmä, johon kuuluvat Mikko Levola, Tuomas Sallinen, Esko Heikkinen ja Mika Räsänen, tekee pöytätenniksen fysiikkavalmennukseen liittyvää opasta.

Moderni pöytätennistekniikka ja valmennus

Seuravalmentajakoulutuksen itsenäisopiskelumateriaali ja perustekniikka
 

Kysely koronapandemian akuuteista vaikutuksista urheiluseurojen talouteen ja toimintaan – vastauspyyntö

Valtion liikuntaneuvosto (VLN) tekee selvityksen koronapandemian akuuteista vaikutuksista liikuntatoimialaan Suomessa. Osana selvitystä toteutetaan kysely eri lajien urheiluseuroille. Kyselyllä kartoitetaan koronapandemian vaikutuksia seurojen taloudelle ja toiminnalle.  Tavoitteena on luoda eri tahoille (OKM, VLN, lajiliitot, kunnat) yhteinen tilannekuva koronapandemian vaikutuksista sekä tuottaa tietoa päätöksenteon tueksi.

Valtion liikuntaneuvosto on tilannut seurakyselyn toteutuksen Smart Sport kehittämisosuuskunnalta. Kysely toteutetaan yhteistyössä lajiliittojen ja Olympiakomitean kanssa.

Kyselystä saatavat tiedot raportoidaan siten, että niistä ei voi tunnistaa yksittäisen seuran vastauksia. Kyselyn vastaamiseen menee arviolta 10-20 minuuttia. Kyselyn vastaajaksi toivomme seuran kokonaisuutta hyvin tuntevan henkilön (pj, tj). Seuranne saattaa saada vastauspyynnön useampaa reittiä, mutta toivomme vain yhtä vastausta seuraa kohden. 

Seurakyselyn vastausaika päättyy su 17.5.2020.

Seurakyselyyn pääsette tästä linkistä: https://link.webropolsurveys.com/S/9E6809A5F71B3706

Toivomme, että mahdollisimman moni lajiliittomme jäsenseuroista vastaa tähän kyselyyn.  Mikäli lajimme seuroista tulee vastauksia riittävästi, saamme myös lajikohtaisen raportoinnin tuloksista. Myöskään lajikohtaisessa raportoinnissa yksittäisen seuran vastauksia ei voi erottaa.

Yhteistyöstä kiittäen,
Minttu Korsberg
pääsihteeri                                                                                            
Valtion liikuntaneuvosto   

Mika Räsänen
Toiminanjohtaja 
Suomen Pöytätennisliitto                                                            

 Kyselyyn liittyvät tiedustelut:                                                                                                                                             

Pasi Mäenpää
SmartSport osk.                                                                                                                         
pasi.maenpaa@smartsport.fi     
040 7788 993    

     
  

OKM: Tukea liikunta- ja urheiluseuroille koronapandemian haittojen lieventämiseksi

Koronapandemia on vaikeuttanut paikallisten liikunta- ja urheiluseurojen sekä liikunnan koulutuskeskusten toimintaa. Opetus- ja kulttuuriministeriö tukee koronatilanteessa näitä organisaatioita erityisavustuksilla. Avustushaku alkaa 30. huhtikuuta ja päättyy kaksi viikkoa myöhemmin 14. toukokuuta
https://minedu.fi/artikkeli/-/asset_publisher/tukea-liikunta-ja-urheiluseuroille-seka-liikunnan-koulutuskeskuksille-koronapandemian-haittojen-lieventamiseksi

Alan Cooken jumppaohjelma

Englannin pöytätennisliitto on tehnyt Alan Cooken vetämän pöytätenniksessä tarvittaviin ominaisuuksiin keskittyvän vajaan puolen tunnin kotijumppaohjeen  YouTubeen: