Kaikki kirjoittajan Mika Räsänen artikkelit

Junioreiden NETU 24.-26.6.2022 Haapsalu, Viro

Junioreiden Pohjois-Euroopan eli NETU:n mestaruuslisat pelataan juhannuksena (24.-26.6) Viron Haapsalussa

Suomen joukkue

Naisjuniorit: Aleksandra Titievskaja, Ella Kellow, Alisa Sinishin
Miesjuniorit (2 joukkuetta): Sam Khosravi, Aleksi Räsänen, Lauri Hakaste, Rasmus Vesalainen, Matias Vesalainen, Juho Kahlos
Kadettipojat: Lassi Lehtola, Leon Viherlaiho

Valmentajat: Mattias Bergkvist, Samuli Soine ja Johanna Kaimio.

NETU-kisasivusto 

Livestream

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Eesti Lauatenniseliit (@lauatenniseliit) jakama julkaisu


Junioreiden EM järjestetään 6.-15.7. Serbian Belgradissa

Kisoihin lähtee Suomelta joukkueet miesjunioreiden, naisjunioreiden ja kadettipoikien luokkiin. Valmentajat Mattias Bergkvist ja Johanna Kaimio ovat valinneet kisoihin seuraavat pelaajat:

Naisjuniorit: Ramona Betz, Aleksandra Titievskaja, Ella Kellow
Miesjuniorit: Sam Khosravi, Aleksi Räsänen, Lauri Hakaste
Kadettipojat: Lassi Lehtola, Leon Viherlaiho

JEM-kisasivusto

 

Seuratoiminnan kehittämistukea pöytätennisseuroille

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt seuratoiminnan kehittämistukea neljälle pöytätennisseuralle yhteensä 40 000€. Onnittelut hanketukea saaneille seuroille! 

OPT-86 sai hyvän pohjan tulevan kauden toiminnan ja valmennuksen kehittämiselle, kun seuralle myönnettiin tukea valmennuspäällikön palkkaamiseen 22 000€. 

PT 75 ja PT Jyväskylä saivat 12 000€ yhteishankkeeseen ”Yhteistyöllä yli verkon – Tampereen ja Jyväskylän pingishanke” 

LPTS sai 6 000€ hankenimikkeellä ”Pingiskouluista matalan kynnyksen harrastus”

Seuratukea haetaan kerran vuodessa loppusyksystä. Toivottavasti nyt myönnetyt avustukset kannustavat useampia lajiseuroja miettimään omaa toimintaansa ja tekemään  jatkossakin hakemuksia oman toiminnan kehittämiseksi.  

Yhteensä tukia myönnettiin urheiluseuroille 4,6 miljoonaa euroa. 
Seuratoiminnan kehittämistuen myöntöpäätökset:
Seuratuki+2022.pdf (okm.fi)

OKM:n tiedote 
Liikunta- ja urheiluseuroille 4,6 miljoonaa euroa seuratoiminnan kehittämiseen – OKM – Opetus- ja kulttuuriministeriö

Pöytätennisliitto mukana SUEKin tutkimushankkeessa

Pöytätennisliitto on mukana Suomen urheilun eettisen keskuksen SUEK ry:n toteuttamassa laajassa tutkimushankkeessa, jossa selvitetään urheilijoiden kokemuksia suomalaisessa kilpaurheilussa. Tutkimuksen aineisto kerätään huhtikuussa lähetettävällä kyselyllä ja tutkimuksen tulokset julkaistaan syksyllä. 

Ajatus urheilijoiden kokemusten kartoittamisesta sai alkunsa kaksi vuotta sitten julkaistun Häirintä suomalaisessa kilpaurheilussa -tutkimuksen innoittamana. Urheilijoiden kokemuksia selvittävän tutkimuksen tavoitteena on lisätä urheiluyhteisön ymmärrystä urheilun antamista myönteisistä ja kielteisistä kokemuksista ja niihin liittyvistä tekijöistä.

Tutkimuskysely lähetetään kilpaurheilijan määritelmän mukaisille 16-vuotta täyttäneelle tai sitä vanhemmalle urheilijalle. Kaikkiaan tutkimuksessa on mukana noin 50 eri järjestöä, joten kokemuksia saadaan tuhansilta suomalaisilta kilpaurheilijoilta. 

Tulevaisuudessa kolmen vuoden välein toistettavalla tutkimuksella saadaan tietoa suomalaisen urheilun lähtötilasta.  SUEK vastaa kyselyn toteutuksesta, analysoinnista ja raportoinnista. 

Raportointi- ja keskustelukanavat

Jokaisella on oikeus ilmoittaa, jos epäilee urheilurikkomuksia. SUEKin ILMO-palvelussa voit tehdä ilmoituksen urheilijan tai muun toimijan epäeettisestä toiminnasta esimerkiksi häirinnästä, nimettömästi tai nimelläsi. Ilmoituksesi sisältö käsitellään luottamuksellisesti. Kaikki saatu tieto analysoidaan mahdollisia jatkotoimenpiteitä varten. Puuttumalla rikkomuksiin autat suojelemaan urheilua sekä turvaamaan tasavertaiset ja turvalliset lähtökohdat kaikille urheilijoille.

Et ole yksin -palvelu tarjoaa matalankynnyksen keskustelutukea ja ohjausta kiusaamista, häirintää, väkivaltaa tai muuta epäasiallista käytöstä urheilussa kohdanneille sekä heidän läheisilleen. Palvelu on maksuton ja yhteyttä voi ottaa nimettömästi. Lisätietoa palvelusta ja ajankohtaiset päivystysajat löydät osoitteesta: www.etoleyksin.fi.

Pöytätennisrahaston stipendit haettavissa 15.4 saakka

Liiton 80-vuotisjuhlien jälkimainingeissa perustetun Pöytätennisrahaston johtokunta piti maaliskuun alussa kokouksen. Rahaston alkupääoma (50 000 €) on kasvanut mukavasti. Lisää toki tarvitaan. Jos olet kiinnostunut asiasta ja esimerkiksi lahjoittamisesta, voit lukea lisää rahaston toiminnasta ja tarkoitusperistä liiton verkkosivuilta Liitto-valikon alta (Pöytätennisrahasto | Suomen Pöytätennisliitto (sptl.fi)).

Rahaston sääntöjen mukaan sen ”tarkoituksena on tukea pöytätenniksen suomalaista juniori- ja maajoukkuevalmennusta jakamalla apurahoja tai edistämällä tätä toimintaa muilla käyttötarkoitukseen sopivilla tavoilla”.

Maaliskuun alussa kokoontunut johtokunta (Matti Kurvinen, Kari Kuusiniemi, Antti Mäkinen, Mika Räsänen ja Esko Heikkinen) päätti, että se jakaa ensimmäisen toimintavuotensa päätteeksi stipendejä, yhteensä 3 000 eurolla.

Rahaston säännöissä todetaan, että johtokunta julistaa apurahat haettaviksi ja tekee hakemusten perusteella liiton hallitukselle esityksen apurahojen jakamisesta. Tässä tarkoituksessa johtokunta julistaa haettavaksi stipendejä juniori- ja maajoukkuevalmennukseen tai niitä edistävään toimintaan.

Vapaamuotoiset hakemukset lähetetään 15.4.2022 mennessä osoitteella mika.rasanen@sptl.fi

Pöytätennisrahaston johtokunnan puolesta

Esko Heikkinen

Suomen juniorit mukana ETTU:n U15/U17 leirillä

Suomen junioripelaajat Sam Khosravi, Aleksi Räsänen, Lassi Lehtola, Ella Kellow ja Maria Girlea ovat tämän viikon harjoitelleet Portugalin Vila Nova de Gaiassa Euroopan liiton järjestämällä Eurotalents Development- leirillä. Junioreiden mukana Portugalissa on myös valmentaja Mattias Bergkvist.

Leirin päiväohjelmassa oli alkuviikosta kaksi ohjattua harjoitusta sekä iltaisin yksi vapaampi harjoitus, torstain ja perjantain aikana osallistujat ovat pelanneet leiriturnausta. Turnauksen jälkeen leiri jatkuu vielä perjantain iltaharjoituksella sekä lauantain leiripäivällä. 

Pöytätennisliitto mukana mailapelien Valmentaa kuin nainen –hankkeessa

Suomen Valmentajien johtamaa Valmentaa kuin nainen -hanketta on toteutettu menestyksekkäästi vuosina 2013–2019 joukkuepalloilulajien ja 2020–2021 kamppailulajien kanssa. Nyt valmennuksen tasa-arvon kehittämistä jatketaan opetus- ja kulttuuriministeriön tuella mailapelien kanssa. 

Mailapelien hankkeeseen Suomen Valmentajien kanssa sitoutuneet lajiliitot ovat Suomen Padelliitto, Suomen Pöytätennisliitto, Suomen Sulkapalloliitto, Suomen Squashliitto ja Suomen Tennisliitto. Lajiliittojen lisäksi hankkeen taustayhteisöjä ovat Suomen Ammattivalmentajat SAVAL, Suomen Olympiakomitea ja Suomen Paralympiakomitea. 

Hankkeen päätavoite on lisätä naisvalmentajien kokonaismäärää, ja erityisesti huippuvalmentajien määrää, sekä tukea ja luoda tukiverkostoa jo toiminnassa mukana oleville naisvalmentajille. 

Päätavoitteeseen pyritään kahden näkökulman kautta. 

1) Kannustetaan naisia lisäämään osaamistaan kansallisten ja kansainvälisten koulutuksien kautta joko valmentajina tai valmentajakouluttajina. 

2) Tuetaan naisvalmentajien kiinnittymistä seuratoimintaan ja tasa-arvon edistymistä seuraympäristöissä. 

Yksi hankkeen pääpainopiste on kouluttaa ja tukea naisia huippuvalmentajina ja valmentajakouluttajina. Nykyisiä naisohjaajia ja -valmentajia kannustetaan osallistumaan 2. ja 3. tason valmentajakoulutuksiin ja kansainvälisiin koulutuksiin. 

Lajiliittojen omien koulutusten lisäksi hankkeessa hyödynnetään Suomen Valmentajien Urheilijasta valmentajaksi (URVA) -koulutusta. Sen avulla tuetaan siirtymistä urheilijasta valmentajaksi sekä kannustetaan jatkokoulutuksiin ja vaativampiin valmennustehtäviin. 

Hankkeen näkyvyyttä ja vaikuttavuutta paikallistasolla lisätään seurailtojen myötä. Nykyisten naisvalmentajien osaamista, jaksamista ja lajin parissa pysymistä tuetaan mentoroinnin keinoin. 

Uutena toimenpiteenä perustetaan mailapelien lajiasiantuntijaverkosto, jossa hankelajien tunnetuimmat naisvalmentajat kutsutaan tukemaan hanketoimien suunnittelussa ja toimimaan esikuvina hankkeen toimenpiteissä. 

Lisätietoja:

Asiasta kiinnostuneita pyydetään olemaan yhteydessä joko Mika Räsäseen tai Johanna Kaimioon. Yhteystiedot löytyvät sptl.fi-sivuston Liitto-valikon alta 

Reilusti paras -verkkokoulutus auttaa tunnistamaan kilpailumanipulaatiota

Tiedote. Julkaistu: 06.04.2022, 10:00
Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry

Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry on julkaissut Reilusti paras -verkkokoulutuksen, joka auttaa urheilijoita, valmentajia ja muita urheilutoimijoita tunnistamaan kilpailumanipulaatioon liittyviä haasteita ja tilanteita. Reilusti paras -verkkokoulutus toimii Puhtaasti paras -antidopingkoulutuksen rinnalla, jonka avulla jo yli 10 000 urheilutoimijaa on päivittänyt antidopingtietämystään.

Kilpailumanipulaation tunnistaminen on lähtökohta siihen puuttumiselle ja sen torjumiselle. Usein kilpailumanipulaatio liitetään kiinteästi urheiluvedonlyöntiin, mutta kilpailumanipulaatio voi olla paljon muutakin. Se on kilpailun lopputulokseen tai kulkuun vaikuttamiseksi tehty tarkoituksellinen järjestely, toimenpide tai laiminlyönti, joka poistaa osittain tai kokonaan urheilun luonteeseen kuuluvan ennakoimattomuuden ja jolla saavutetaan oikeudetonta etua itselle tai muille. Etu voi olla taloudellista tai urheilullista.

– Meistä jokaisella on vastuu suojella reilua peliä ja urheilua. Kilpailumanipulaatio on hyvin monisyinen ilmiö ja siksi kaikkien urheilutoimijoiden on tärkeä tunnistaa tilanteet, joissa pienet, harmittomilta tuntuvat teot voivat tuhota urheilu-uran. Suorita sinäkin Reilusti paras -verkkokoulutus, sanoo entinen tennisammattilainen, nykyinen valmentaja Jarkko Nieminen.

SUEKin Reilusti paras -verkkokoulutus ohjaa pohtimaan ja miettimään oman lajin mahdollisia ongelmia, riskejä. Raja vilpin ja parhaaseen suoritukseen pyrkimisen välillä voi olla epäselvä, ja siksi jokaisen urheilutoimijan on tärkeä tunnistaa kilpailumanipulaatioon liittyvät tilanteet ajoissa ja osata toimia oikein ongelmien kitkemiseksi.

– Verkkokoulutus on hyvä työkalu eri kohderyhmille. Koulutuksen voi suorittaa esimerkiksi oppilaitoksissa, harjoitusten yhteydessä tai omatoimisesti. Videoilla urheilijat ja valmentajat kertovat omista kokemuksistaan. Kiitos kaikille mukana olleille urheilijoille ja valmentajille panoksesta kilpailumanipulaation torjuntaan. Konkreettisten esimerkkien avulla jokainen voi tunnistaa riskitilanteita myös omassa lajiympäristössään, sanoo SUEKin koulutuspäällikkö Petri Koskela.

Reilusti paras -koulutuksen suorittaminen vie noin puoli tuntia, ja lyhyen loppukyselyn onnistuneesti suorittamalla koulutuksesta saa diplomin. Koulutus julkaistaan ruotsiksi ja englanniksi kevään aikana. 

Reilusti paras -verkkokoulutus kilpailumanipulaation torjuntaan

Lisätietoja:
Susanna Sokka
SUEK – viestintäpäällikkö
puh: 040 740 7477

Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry:n tarkoituksena on yhteistyössä urheilutoimijoiden kanssa taata kaikille yhdenvertainen oikeus eettisesti kestävään urheiluun. SUEKin tehtäviä ovat urheilun eettiset asiat, antidopingtoiminta, kilpailumanipulaation torjunta sekä katsomoturvallisuuden ja -viihtyvyyden edistäminen.

SUEK toteuttaa tehtäväänsä koulutuksen, tutkimuksen, viestinnän ja sidosryhmäyhteistyön keinoin. Se tekee laaja-alaista yhteistyötä niin kansallisten kuin kansainvälisten urheilutoimijoiden ja viranomaisten kanssa.

suek.fi | #puhtaastiparas | @SUEK_FINCIS

Naisten EM-karsinnat, Sarajevo, 1.-3.4.2022

Suomen naiset komeasti jatkoon EM-karsinnoissa

Suomen naiset sijoittuivat toiseksi viikonloppuna Sarajevossa, Bosnia ja Herzegovinassa pelatussa pöytätenniksen C-kategorian EM-karsintaturnauksessa. Suomen joukkueessa pelasivat Marina Donner, Anna Kirichenko, Aleksandra Titievskaja ja Ramona Betz.

Perjantaina Suomi kaatoi Maltan ja Skotlannin näytöstyyliin 3-0. Jatkopaikka ratkesi lauantain jännitysnäytelmässä Latviaa vastaan. Siinä Suomi nousi 0-2 -tappioasemasta hienoon 3-2 -voittoon.

– Joukkuehenki ja ”fighting spirit” oli mahtavaa – se ratkaisi lopulta voiton meille, valmentaja Johanna Kaimio iloitsi.

Sunnuntain päätösottelussa Sveitsi oli Suomea parempi otteluvoitoin 3-1, mutta jatkopaikka lämmittää mieltä.

– Ollaan viikonloppuun tyytyväisiä. Sveitsin ykköspelaaja on ihan maailmantasoa, Kaimio totesi.

Suomi jatkaa karsintaurakkaansa lokakuun puolivälissä iskettävässä B-kategorian turnauksessa. Siellä vastaan asettuvat Kroatia ja Norja.

Myös Suomen miehet liittyvät vuoden 2023 EM-lopputurnauspaikan tavoitteluun mukaan B-kategoriassa, jossa kohdataan Montenegro ja Latvia. EM-lopputurnaus pelataan syyskuussa 2023 Malmössä, Ruotsissa.


Suomi varmisti jatkopaikan EM-karsinnoissa

Suomen naiset varmistivat nousun B-kategoriaan Sarajevossa, Bosnia ja Herzegovinassa järjestettävässä EM-karsintojen ensimmäisen vaiheen turnauksessa.

Perjantain Malta- ja Skotlanti-voittojen jatkoksi Suomi kaatoi lauantaina Latvian otteluin 3-2. Nousun syksyllä pelattavaan B-kategoriaan sinetöi Anna Kirichenkon 3-1 -voitto Latvian Baiba Bogdanovasta.

– Tänään tytöt joutuivat näyttämään parasta peliään Latviaa vastaan. Ensimmäisenä kehään pääsi Marina, eikä hänen pelinsä ollut yhtä rentoa kuin eilen. Voitontahto oli kova ja se näkyi pienenä turhautumisena hävityissä palloissa. Viidennessä 9-9, time-out ja oma syöttö. Marina sai ottelupallon, mutta hyvästä taistelusta huolimatta harmittava tappio. Seuraavassa ottelussa Aleksandra ei saanut omaa peliään kulkemaan missään vaiheessa ja tappio suoraan kolmessa erässä. Viime JEM:ssä hän oli voittanut saman vastustajan. Kolmannessa pelissä Ramona pääsi näyttämään taitonsa deffua vastaan. Suomen tytöistä hän on harjoitellut eniten puolustuspelaajia vastaan ja se näkyi myös hänen hallitusta ja taktisesti kypsästä pelistä. Helppo 3-0 voitto ja tärkeä kavennus 1-2:een. Marina pääsi uudelleen laariin ja vasenkätinen vastustaja sopi hänelle erinomaisesti rystynäppylästä huolimatta. Jälleen viiden erän kamppailu ja tärkeä voitto kotiin ja Suomi oli tasoittanut pelin 2-2:een. Sääntöjen mukaan kolmannen ottelun jälkeen valmentaja saa vaihtaa pelaajaa ja tämä mahdollisuus annettiin Annalle. Alkukangistelun jälkeen Anna sai lyöntinsä sekä syöttönsä kulkemaan ja ansaittu voitto 3-1. Näin Suomen tytöt olivat kääntäneet 0-2 tilanteen 3-2 voitoksi. Joukkuehenki ja ”Fighting Spirit” oli mahtavaa, se ratkaisi lopulta voiton meille, valmentaja Johanna Kaimio iloitsi.

Sunnuntain päätösottelussa Suomi kohtaa niin ikään kolme voittoa kolmesta ottelusta napanneen Sveitsin.

Otteluohjelma ja tulokset

pe 01.04. MALTA – FINLAND 0-3
pe 01.04. FINLAND – SCOTLAND 3-0

la 02.04. 17:00 T2 LATVIA – FINLAND 2-3

su 03.04. FINLAND – SWITZERLAND 1-3

Jokaiseen otteluun nimetään kolme pelaajaa per joukkue, paras viidestä -kaksinpelejä pelataan kolmesta viiteen. Otteluvoittoon vaaditaan kolmen pelin voittamista. Kolme parasta maata nousee syksyllä pelattavaan B-kategoriaan, jossa myös Suomen miehet aloittavat EM-urakkansa.

Tarkemmat tulokset (aikaero 1 h)

– Matches / Date / Associations: Finland (ottelut avautuvat klikkaamalla kellonaikaa)

Livestream


Suomi avasi EM-karsinnat kahdella voitolla

Suomen naiset avaisivat Sarajevossa, Bosnia ja Herzegovinassa pelattavan EM-joukkuekilpailijen C-kategorian turnauksen kahdella voitolla. Perjantaina Suomen hyvän vireen saivat kokea sekä Malta että Skotlanti – molemmat ottelut päättyivät selvin lukemin 3-0.

Turnauksen edetessä vastus kovenee, kun lauantaina Suomi kohtaa Latvian ja sunnuntaina on vastassa Sveitsi.

– Perjantaina kaksi hyvää peliää ja tärkeät voitot jatkoa ajatellen. Marina oli tyytyväinen omaan peliinsä ja onnellinen saavutuksestaan, koska hänen suuri unelmansa täyttyi – päästä pelamaan ja edustamaan Suomea maajoukkueessa. Annan aamu peli alkoi hyvin, mutta ensimmäisen voitetun erän jälkeen oli aistittavissa pientä epävarmuutta ja kansainvälisten ottelujen puutetta. Iltapäivän pelissä tuntui paremmalta, mutta edelleen pelin aikana tuli liian paljon notkahduksia. Vaihtelevat syötöt toimivat tänään parhaiten. Aleksandra aloitti oman pelinsä myös tehokkaasti. Loppua kohden vastustaja paransi peliään ja ote hieman kipsaantui, mutta onneksi aikalisän jälkeen tuli voitto. Ramonan peli oli myös ajoittain epävarmaa, mutta pienellä taktiikan muutoksella ja hyvällä tsempillä pääsi hänkin voiton makuun. Tasaisten ottelujen voitot ovat tytöille todella tärkeitä itseluottamuksen vuoksi. Kaikki pelasivat tänään kiitettävästi. Lauantaina peli kovenee, kun kohdataan tasaisen vahva Latvia, valmentaja Johanna Kaimio summasi avauspäivän.


Suomi aloittaa EM-karsinnat Sarajevossa

Naisten  EM-joukkuekilpailujen C-kategorian turnaus pelataan Sarajevossa, Bosnia ja  Herzegovinassa 1.-3.4. Suomen naisten lisäksi samassa lohkossa pelaavat Sveitsi, Latvia, Skotlanti ja Malta. Färsaaret, Armenia ja Georgia ovat peruneet osallistumisensa kisoihin. Molempien lohkojen kolme parasta joukkuetta nousee B-kategoriaan.

Huippu-urheiluvaliokunta on vahvistanut valmentaja Johanna Kaimion esityksen mukaisesti Sarajevon turnaukseen seuraavat pelaajat: Marina Donner, Anna Kirichenko, Aleksandra Titievskaja, Ramona Betz.

– Ramona pelaa ja harjoittelee Saksassa, Aleksandra Englannissa ja Marina osaksi Ruotsissa, mutta olemme pystyneet pitämään yhdessä neljä leiripäivää. Ehdoton tavoitteemme on olla kolmen parhaan joukossa ja nousta B-ryhmään. Kovimmat vastustajat lienevät Sveitsi ja Latvia, valmentaja Johanna Kaimio ennakoi.

Suomen miesten joukkue aloittaa EM-karsinnat B-kategorian peleillä syksyllä.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Suomen Pöytätennisliitto (@pingisliitto) jakama julkaisu

Kevätliittokokous, tiistai 12.4.2022 klo 18

Kevätliittokokoukseen etänä osallistuville on lähetetty kutsu sähköpostiin. Mikäli ette  ole saaneet kutsua, olkaa yhteydessä Mika Räsäseen.

Kevätliittokokous järjestetään tiistaina 12.4 klo 18 Pitäjänmäen Sporttitalolla (etäosallistumismahdollisuus).

Esityslista sekä kokousmateriaalit:

Sääntömuutosehdotukset (4kpl)
1. Hallitus
2.kilpailuvaliokunta
3. OPT-86
4. Maraton