Kaikki kirjoittajan Mika Räsänen artikkelit

JEM-joukkueet valittu

Suomen joukkueet Puolan Gliwicessä 14-23.7.2023 pelattaviin junioreiden EM-kilpailuihin on valittu. Valmentajat Mattias Bergkvist (pojat) ja Johanna Kaimio (tytöt) ovat valinneet kisoihin seuraavat pelaajat:

Junioripojat: Aleksi Räsänen, Sam Khosravi, Matias Vesalainen, Lassi Lehtola (pelaa kaksinpelin kadeteissa)
Junioritytöt: Aleksandra Titievskaja, Ella Kellow, Mia Kellow (pelaa kaksinpelin kadeteissa)

Kadettijoukkueita ei tällä kertaa lähetetä.

Samat pelaajat Sam Khosravia lukuun ottamatta  osallistuvat myös junioreiden NETU-kisaan. Virossa juhannuksena järjestettävän NETU-kilpailun joukkueeseen saattaa vielä liittyä muitakin pelaajia Suomesta.

Toiminnanjohtaja lopettaa

Melkein kahdeksan vuotta kestänyt toiminnanjohtajan pesti ja kaikkiaan yli 10 vuotta liitossa on tuonut pöytätennistä elämään melkeinpä joka päivä. Kesän jälkeen tulen siirtymään sivuun toiminnanjohtajan hommista ja muiden on aika pallotella lajin haasteiden ja mahdollisuuksien parissa.

Vuosien varrella on ehtinyt tapahtua ja vaikka yleensä haluan katsoa eteenpäin, tässä yhteydessä on pakko nostaa esille muutamia asioita vuosien varrelta. Olen päässyt aitiopaikalta seuraamaan muutamaa kotimaisen pöytätenniksen kannalta melko historiallista tapahtumaa. Myös koko suomalaisen urheilun organisaatiotasolla tapahtui iso muutos, kun Olympiakomiteasta tuli huippu-urheilun lisäksi koko liikunnan ja urheilun yhteinen kattojärjestö. Suomalaisen urheilujohtamisen seuraaminen lähietäisyydeltä on ollut monilta osin silmiä avaavaa.

Aloitin toiminnanjohtajana virallisesti 2015 Veteraanien EM-kisojen jälkeen. Tampereen veteraanien EM oli onnistunut tapahtuma, jolla oli myös iso positiivinen vaikutus liiton talouteen. Kisajärjestelyiden ydinryhmä oli todella pieni ja kaikilla järjestelytoimikunnan jäsenillä myös kisan lisäksi muitakin töitä tehtävänä. Vuosi oli varmuudella kaikille järjestelyissä mukana olleille tiukka rupeama mutta ison kilpailun järjestäminen oli kokemuksena mieleenpainuva. Vähäinen henkilömäärä mahdollisti toisaalta nopean tiedonkulun kaikkien asianomaisten kesken ja kilpailu saatiin vedettyä mallikkaasti läpi. Tampereelle saatiin myös kiitettävästi lajiväkeä auttamaan ja taisi muutama vanha peluri löytää tuon kisan jälkeen itsensä takaisin lajin pariinkin.

Heti seuraavana vuonna Benedek ”Pena” Oláh teki kaksi todella kovaa kotimaisen pöytätenniksen aikakirjoihin jäävää suoritusta. Ensin Pena pelasi itsensä ensimmäisenä suomalaisena kautta aikojen Olympiakisoihin. Riossa hän myös sai osakseen kiitettävästi kotimaisen median huomiota. Vielä saman vuoden syksyllä EM-kisoissa Pena oli sekä kaksinpelin että sekanelinpelin kahdeksan parhaan joukossa. Pasilan SLU-talolla oli melko helppo havaita, kuinka näiden suoritusten ansiosta myös Olympiakomiteassa alettiin huomiomaan laji edes hieman aikaisempaa paremmin. Kun näiden saavutusten lisäksi nostetaan esille Penan korkein (50) maailmanlistasijoitus yhdessä maailman suurimmista lajeista sekä suoritukset mm. Ranskan ylimmällä sarjatasolla, voi jopa todeta, että Oláhin saavutusten kovuutta eivät välttämättä edes kaikki laji-ihmisetkään täysin ymmärrä.

Kansainvälisten kisojen järjestämisestä on tullut vuotuinen rutiini, johon on käytetty myös aikaa. Finlandia Openilla on oma melko suosittu pelimuoto, joka on saanut kansainvälisten osallistujien keskuudessa paljon kiitosta. Valitettavasti kansainvälisen liiton WTT-formaatti ei tue kisan järjestämistä vanhalla mallilla. Jää nähtäväksi mihin suuntaa FO jatkossa menee, tänä vuonna kisa pyritään kuitenkin järjestämään ETTU:n alaisena kisana. ITTF:n parakisoja on järjestetty Suomessa nyt kaksi kertaa ja molemmat kisat ovat olleet menestyksekkäitä.

Integraatiolajina parapöytätennis on kuulunut suoraan liiton alaisuuteen yli 10 vuotta ja siinä toiminta on muutaman vapaaehtoisesti todella paljon tunteja toimintaan käyttäneen ansiosta ottanut isoja askeleita eteenpäin. Uusia parapelaajia on viime vuosien aikana murtautunut kansainväliselle tasolle ja Aino Tapola hienosti aina arvokisamitaleille saakka.

Lisenssimäärät olivat useamman vuoden aikana pienessä nousussa, kunnes korona katkaisi tämän positiivisen kierteen. Koronan jälkeen suunta on taas ollut parempaan päin, toivottavasti uusia pelaajia löytyy lajin pariin myös jatkossa. Tässä tietysti seurojen aktiivisuudella on suuri rooli. Oulun ja Jyväskylän rohkeat toimet ja omien lajille pyhitettyjen pelihallien pystyyn laittaminen luovat mahdollisuuksia ja hyvää mallia myös muille seuroille ottaa isompia askeleita toiminnan kehittämisessä.

Positiivisia asioita löytyisi nostettavaksi mutta on pakko ottaa esille myös muutamia huolen aiheita.
Seurat ovat lajin kivijalka ja seuroja varten liitto on olemassa. On valitettava tosiasia, että monissa seuroissa toiminta pyörii liikaa yksittäisten ihmisten varassa ja lisää apukäsiä tarvitaan. Kuorma kasvaa helposti liian suureksi, jos seuran hallintoasiat, valmennus, kisojen vetäminen ja muutkin seuratoimintaan liittyvät asiat ovat kaikki yksittäisten puurtajien harteilla. Katkeaa se kamelin selkäkin. Urheilujärjestöissä tämä on yleinen ongelma ja liiton onkin erittäin hankalaa tehdä suunnitelmia lajin kehittämiseksi, mikäli seurat eivät niitä kuitenkaan pysty toteuttamaan.

Huippu-urheilu on aina ollut lähellä sydäntä. Sillä saralla olisi helppo verhoutua yksittäisten pelaajien tai suoritusten taakse mutta laajemmin katsottuna on kyllä paljon tehtävää. Näin kilpaillussa lajissa toiminnan on mentävä eteenpäin isoja harppauksia, koska muuten jäädään muista entistä enemmän jälkeen. Jokainen, joka on käynyt viime vuosien aikana katsomassa vaikkapa junioreiden arvokilpailuita, voi helposti yhtyä näkemykseen siitä, miten kova taso maailmalla on. Siinä kelkassa pysyminen vaatii paljon. Aikoinaan JEM-kisoissa oli mukana maita, jotka Suomikin voitti varmuudella melko helposti. Taso on laajentunut ja nykyisin heikkoja maita ei yksinkertaisesti ole. Toiminnan ja harjoittelun tason pitää olla todella korkea jatkuvasti, mikäli haluaa tavoitella edes Euroopan kärkeä. Aasialaiset pelaajat ovat sitten vielä oma lukunsa. Huippu-urheilu ei ole pelkästään lajiharjoittelua vaan siihen kokonaisuuteen liittyy todella vahvasti fysiikkaharjoittelu, ravinto, lepo sekä myös henkinen puoli. Kokonaisuus vaatii resursseja, joita pienen lajiliiton on aika vaikea tarjota. Pelaajien oma halu sekä taustajoukkojen valmius panostaa toimintaan ovat pakollista.

Resurssien pula tarkoittaa myös taloudellisia haasteita. Valtionapu ei tule nykyisestä ainakaan helposti kasvamaan. Kansainvälisiä kisoja käydään melkein joka viikko joko aikuisten, junioreiden tai parapelaajien osalta jossakin päin maailmaa ja pelaajien pitäisi näihin osallistua, jos he haluavat kehittyä ja tavoitella kärkeä. Kustannukset ovat näiden kuten kaiken muunkin osalta vain nousussa. Kansainvälisen liiton toiminta on muutenkin tällä hetkellä todella sekavaa ja aika näyttää mihin suuntaan sen toiminta kehittyy.

Lajin parissa toimii useita paljon omaa aikaa käyttäviä vapaaehtoisia. Heitä on seuroissa sekä myös liiton eri elimissä. Kaikkien lajille tärkeiden henkilöiden kiittäminen aiheuttaisi varmuudella jonkun nimen unohtamisen, joten en nimiä tähän tekstiin ole laitellut.  Uskon, että jokainen oman panoksensa lajille antava tietää, kuinka tärkeää toimintaa he tekevät. Minä ainakin arvostan teidän tekemistä.

Olen sopinut hallituksen puheenjohtajan kanssa, että jatkan toiminnanjohtajan hommia kesän yli elokuun loppuun, jotta uusi kausi saadaan käyntiin uusin tuulin. En todennäköisesti jää kaipaamaan ainakaan lisääntyviä hallinto- ja paperitöitä ja muuta päiviä täyttävää sälää jota tulee, kun on riittävän kauan mukana… Hyvää kesää kaikille!

-Mika R.

 

Seuratoiminnan kehittämistukia (seuratuki) myönnetty pöytätennisseuroille

Opetus- ja kulttuuriministeriö on julkaissut seuratoiminnan kehittämistuet vuodelle 2023.  Pöytätennisseurat saivat tälle vuodelle tukia seuraavasti (hankkeen nimi suluissa):

OPT-86 (Valmennuspäällikön palkkaus) 18 000€
PT Jyväskylä ry (Valmennuskoordinaattorin palkkaus) 18 000€
Mejlans Bollförening (Stadin junnupingis kondikseen) 8 000€
Kosken Kaiku ry (Pingistä pienimmille) 4 500€
Turun Pyrkivä r.y. (Lisää nostetta pöytätennikseen uusilla valmentajilla ja ohjaajilla) 4 500€
Pöytätennis Porilaiset-83 (Kaikki pelaa!) 2 000€

Myös Maunulan Spinni sai tukea, hanke ei ollut pöytätennisliiton alainen hakemus. 

Kaikki seuratuen 2023 saajat on julkaistu OKM:n sivuilla. Linkki tiedotteeseen:
Seuratoiminnan kehittämistuet on myönnetty – OKM – Opetus- ja kulttuuriministeriö
Myöntölista löytyy tältä sivulta välilehdeltä ”Myönnetyt avustukset”:
Seuratoiminnan kehittämistuki (seuratuki) – OKM – Opetus- ja kulttuuriministeriö

13- ja 15-SM 18.-19.3.2023, joukkuekisat Espoon ja Oulun juhlaa, kaksinpeleissä mestareiksi Koivumäki, Kellow, Lehtola ja Ylinen

PT Espoo järjesti Ruskeasuolla 18-19.3.2023 13-ja 15-vuotiaiden SM-kilpailut. Osallistujia kisoissa oli mukavasti ja hallissa varsin hyvä tunnelma. Etenkin tyttöjen joukkuekilpailussa joukkueita oli enemmän kuin vuosiin.

Lauantaina pelattiin perinteisesti joukkuekilpailut sekä nelinpelit. Vanhemmissa 15-vuotiaiden luokissa järjestäjäseura PT Espoo vei kaikki kirkkaimmat mitalit, kun molemmissa luokissa seuran ykkös-ja kakkosjoukkueet kohtasivat finaaleissa. Poikien luokassa Espoon ykkösjoukkue Lassi Lehtola, Leon Viherlaiho ja Wilmer Stråhlman voittivat kakkosjoukkueen Joonas Kokko, Yuri Afanassiev ja Ilari Sell selkeästi 3-1. Pronssia ottivat MBF sekä Oulun ykkösjoukkue, joka kokonaisratingien perusteella oli luokan ykkössijoitettu mutta taipui Espoo 2:lle semissä tasaisen ottelun jälkeen 3-1.

Tyttöjen luokassa Espoon ykkösjoukkue Yang Yixin ja Sonja Ylinen olivat ylivoimaisia voitettuaan kaikki pelaamansa ottelut lukemin 3-0. Finaalissa kaatui Espoo 2, Tea ja Ann-Cathrine Stråhlman. Pronssia nappasivat PT Jyväskylä (Essi Hiekkanen, Elsa Kuhanen) ja PTS Sherwood 1 (Sandra Suomalainen, Iina Hietalahti). Vahva juniorityö on tuottanut molemmille seuroille nopeasti tulosta ja pelaajat toivat seuroillensa näissä luokissa ensimmäiset SM-mitalit.

Nuoremmissa 13-vuotiaiden luokissa OPT-86 1 (Luka Oinas,Eetu Mäkelä, Konsta Niemelä) piti pintansa poikien luokan ykkössijoitettuna. Finaalissa kaatui TIP-70 1 (Jimi Koivumäki, Niko Lehtosaari,Joel Koivumäki) lukemin 3-1. Lopullisen naulan Oulun voitolle napautti Luka Oinas voitettuaan Jimi Koivumäen 3-1. Kaksikko pelannee myös jatkossa useita tasaisia otteluita vastakkain eri ikäluokissa. Kolmansiksi luokassa sijoittuivat OPT:n kakkosjoukkue (Eetu Hyttinen
Aapo Åvist, Kaarlo Lampinen) joka joutui toteamaan ykkösen semifinaalissa paremmaksi lukemin 3-0. Toisen pronssin otti PT Jyväskylä 1 (Lenni Kemppainen, Aapo Lehtinen, Olavi Moilanen).

Tyttöjen 13-luokassa voiton vei Espoon joukkue Tea ja Noella Stråhlman. Finaalissa kaatui lukemin 3-0 hienon päivän pelannut PTS Sherwood 1, Sandra Suomalainen ja Iina Hietalahti. Pronssia PT Jyväskylän kaksikolle Elsa Kuhanen ja Essi Hiekkanen sekä KoKun sisaruksille Emily ja Sanni Turi. Sherwoodin ja Jyväskylän välinen semifinaali oli loppunumeroita (3-0) selkeästi tiukempi, kun kaksi ottelua kääntyi tasaisen väännön jälkeen keravalaisille 3-2.

Tyttöjen 15-luokan nelinpeli pelattiin yhtenä poolina. Poolin viimeisessä ottelussa luokan voiton ratkaisivat Espoon Yixin Yang/Sonja Ylinen sekä Oulun ja Tikkurilan pari Luo Yiaqi/Mia Kellow. Espoon parille luokkavoitto ehkä jopa yllättävänkin selvästi. Kolmanneksi sijoittui KoKun pari Emily Turi/Sanni Turi.

Poikien 15-nelinpelissä Espoon Lassi Lehtola/Leon Viherlaiho vei luokan odotetusti nimiinsä. Finaaliin selviytyi Joonas Kokko/Andreas Köhler (PT Espoo/MBF), joka tiputti hyvällä pelillä semifinaalissa parin Luka Oinas/ Jimi Koivumäki (OPT-86/TIP-70). Toisen pronssin vei Ouluun pari Niklas Karjalainen/Henrik Vuoti.

Sunnuntai aloitettiin kaksinpelit 13-vuotiaiden luokilla. Sijoitetut pitivät pintansa ja tyttöjen luokassa finaalissa kohtasivat suoraan pääkaavioon sijoitetut Mia Kellow (TIP-70) ja Tea Stråhlman (PT Espoo). Ottelu oli Mian hallintaa, vaikkakin toisessa erässä Tealla oli mahdollisuudet erävoittoon. Mestaruus Kellowille ilman erätappiota 3-0. Pronssille pelasivat alkulohkonsa voittaneet Espoon Noella Stråhlman sekä Sherwoodin Iina Hietalahti.
Poikien vastaavassa luokassa finaalissa kohtasivat kärkisijoitetut Jimi Koivumäki (TIP-70) ja Luka Oinas (OPT-86). Ottelu eteni tasaisissa merkeissä viidenteen erään, jossa molemmilla oli omat mahdollisuutensa. Loppua kohden peli muuttui molemmilla hieman varovaiseksi ja Luka tuli vielä 10-7* alatilanteesta tasoihin. Lopulta Jimille ensimmäinen mestaruus viidennen erän 12-10 lukemin. Pronssille pelasivat YPTS:n Pyry Siven sekä OPT-86:n puolustuspelaaja Konsta Niemelä, joka yllätti kvartassa luokan kolmanneksi sijoitetun Sisu Sammalkorven.

15-vuotiaiden kaksinpelissä Oulun Luo Yiaqi oli sijoitettu suoraan pääkaavioon ja hänen kohtalokseen tuli putoaminen jo ensimmäisessä kaksinpelissä, kun Tea Stråhlman (PT Espoo) voitti hänet erin 1-3. Semifinaalissa nähtiin toinen yllätys, kun Espoon Sonja Ylinen voitti ykkössijoitetun TIP-70:n Mia Kellowin erin 3-1. Toisessa semifinaalissa Yang Yixin (PT Espoo) voitti helposti Stråhlmanin 3-0. Finaalissa Ylinen jatkoi hienoja otteita ja voitti Yixingin 3-2.
Poikien semifinaalit etenivät sijoitusten mukaisesti, kun Lassi Lehtola (PT Espoo) voitti Jimi Koivumäen (TIP-70) selvästi 3-0. Toisessa semissä Leon Viherlaiho (PT Espoo) voitti Pontus Böleniuksen (HIK) 3-1. Finaali ei missään vaiheessa kääntynyt kunnon taisteluksi, vaikka Leonilla olikin toisessa erässä iso johto, jonka hän menetti. Kolmannen erän Leon vei nimiinsä mutta ottelu lopulta Lassille melko selkeästi erin 3-1.

Kilpailun tsempparipalkinnon vei vuodeksi kotiinsa Sonja Ylinen.

Kaksin- ja nelinpelien tulokset löytyvät täältä.

Edited*

Asko Rasisesta Gold Badge-tuomari

Asko Rasinen on saavuttanut ITTF:n korkeimman tuomaritason, nimeltään Gold Badge. Rasinen liittyy harvalukuiseen joukkoon, sillä kyseisen tason tuomareita on tällä hetkellä maailmassa vain 14. Lisäksi Asko on virallinen ITTF:n trainer, joka voi kouluttaa kansallisen tason tuomareita sekä ylituomareita. ITTF:n Referee- eli ylituomarikoulutuksen Asko suoritti viime syksynä ja näissä tehtävissä häntä nähdään jo kevään aikana ainakin Puolan junioriavoimissa sekä Kreikan parakisassa ja kesällä veteraanien EM-kisoissa.