Tiedotusterveisiä – ITTF:n vuosikokous Budapestissa

ITTF:n vuosikokous on iso. Tällä kertaa se pidettiin Budapestin Corinthia hotellissa. Aamulla klo yhdeksän aloitettiin ja puhetta johti liiton saksalainen presidentti Thomas Weikert. Vartin kestänyt nimenhuuto osoitti, että paikalla oli yhteensä 129 maata. Jäseniä järjestössä on 226, eli pöytätennistä pelataan jokaisessa maailman maassa.

Aluksi palkittiin vuoden parhaita turnauksia ja yhteistyökumppaneita. Myös Tokion ensi vuoden olympia- ja paralympiakisat esiteltiin (tästä suoriutui monen suomalaisenkin muistama Sachiko Yokota, joka pelasi vuosia Ruotsissa). Olympiakisat alkavat jo heinäkuussa ja parakisat seuraavat elokuussa. Halmstadin MM-kilpailuissa ainakin hetkeksi yhdistynyttä Korean joukkuetta ylistettiin kovasti ihan omana kokousaiheenaan ja asialle yritetään kovasti saada jatkoa.

Ensi vuoden MM-kilpailut (joukkue) pelataan maaliskuun lopulla Etelä-Korean Busanissa. Komeilta näyttivät järjestelyt. Ja kaikki hotelleja myöten samassa kompleksissa.

Sitten esittäytyivät tulevien MM-kisojen hakijat. Ensin vuoden 2021 kandidaatit, eli Marokko (Agadir) ja USA (Houston). Jo ennen vaalia oli selvää, että nämä olisivat lajin ensimmäiset MM-kisat Euroopan ja Aasian ulkopuolella sitten Kairon kisojen 1939. Seuraavaksi esiteltiin vuoden 2022 kandidaatit eli Kiina (Chengdu), Japani (Kitakyushu/Fukuoka) ja Portugali (Lissabon).

Äänestyksen jälkeen päätökseksi tuli, että vuoden 2021 henkilökohtaiset kisat järjestetään Houstonissa (83 ääntä 129 mahdollisesta) ja vuoden 2022 joukkuekisat pelataan (75 äänellä) Kiinan Chengdussa. Seuraavaksi ilmoitettiin, että Kuwait on taas hyväksytty mukaan järjestön toimintaan pienen ”jäähyn” jälkeen ja veteraanien (Swaythling Club) kanssa on päästy sopimukseen, jonka mukaan veteraanien MM-kisat ovat ITTF:n sateenvarjon alla vuodesta 2022 eteenpäin.

Sitten seurasi virkamiesten, komiteoiden ja maanosien raportointia vuodesta 2018. Niissä ei kauan nokka tuhissut. Talousluvuissa todettiin, että ITTF teki 2018 hiukan toista miljoonaa dollaria plussaa vähän yli 20 miljoonan liikevaihdolla. Tilintarkastajien lausunto oli puhdas, joten tilit hyväksyttiin ja hallintoihmiset saivat vastuuvapautensa. Vuoden 2019 budjetti on noin 25 miljoonaa dollaria ja vuoden 2020 budjetti 28 miljoonaa, joten toiminta on kasvussa.

Järjestön kunniapuheenjohtajasta Adham Shararastakin puhuttiin, kun myönnettiin vastuuvapautta. ITTF pisti miehen toimitsijakieltoon ja asia on nyt urheilun kansainvälisessä vetoomustuomioistuimessa eli CAS:ssa. Puheenjohtaja Weikertin mukaan ”ovea ei ole kokonaan suljettu”, mutta nyt siis odotellaan CAS:n ratkaisua siitä, onko Shararan toimitsijakielto validi vai ei.

Toinen ”yleisasia” oli MM-kisojen pienentäminen, joka ei tyydytä maailman pieniä pöytätennismaita. Sitä ei kokous kuitenkaan varsinaisesti ottanut listalle, koska asia ei kuulemma ole yleiskokouksen päätettävissä (vaan kuuluu ”valtuustolle” eli Board of Directorsille). MM-kisojen pienennys on kiistatta ongelma esimerkiksi Benedekille: jos Suomi ei selviydy kisoihin, monet Penan pahimmat vastustajat saavat ”helppoja” rankingpisteitä niin paljon, että esimerkiksi olympiakisoihin selviytyminen menee todella hankalaksi. Sonja istuu BoD:ssa, mutta tälle asialle ei näillä näkyminen ole paljon tehtävissä.

Vähän ennen klo 16 päästiin äänestämään sääntöjen ja määräysten muutosehdotuksista. Ensimmäiset olivat hallinnollisia/teknisiä, jotka eivät meitä suomalaisia paljon heilauta. Välinepuolella oli ehdotuksena keltainen pallo valkoisen ja oranssin rinnalle, mutta ehdotus vedettiin pois ja keltaista palloa päätettiin testata käytännössä (pelaajien ja TV-katsojien mielipide tarvitaan) ennen kuin varsinainen ehdotus tehdään.

Seuraavaksi äänestettiin siitä, sallitaanko mustan kumin toiselle puolelle myös joku muu (selvästi erottuva) väri kuin punainen. Se hyväksyttiin, vaikka enemmistö oli aika niukka (vaadittiin ¾). Päätös tulee kuitenkin voimaan vasta Tokion kisojen ja välinekomitean ja BoD:n tarkempien määrityksien jälkeen.

Viimeiseksi äänestettiin siitä, tuleeko sääntöihin ”kahden tahallisen” lyönnin kieltämisen sijasta ”kahden tai useamman” tahallisen lyönnin kielto. Se hyväksyttiin selvällä enemmistöllä. Asian merkitys on ”käänteinen”. Nyt sallitaan virallisesti myös useamman kuin kahden osuman ”kaksoiskosketus” eli huono osuma, kun se on tahaton.

Sitten puhuttuun komiteajäsenistä. Suomalaisilla ei ollut ehdokkaita, joten emme ainakaan hävinneet mitään. Näihin esityksiin kokous ei tehnyt muutoksia. Kokous päättyi klo 17.30, joten reilut kahdeksan tuntia siinä hurahti. Muissa asioissa yritettiin vielä keskustelua kunniapuheenjohtajan asemasta, mutta puheenjohtaja ei tälle lämmennyt. On aika selvää, että kansainvälisessä pöytätenniksessä on tällä(kin) hetkellä paljon jännitteitä.

Pohjois-Euroopan Unioni  kokoontuu keskiviikkona ja Euroopan Unioni torstaina. Sitten taas lisää kansainvälisiä kuulumisia.

Vastaa