Liittokokous ja ennakkomateriaali

Hyvä Hallituksen väki,

Onkohan nyt näinä poikkeuksellisina aikoina vuosikokouksen päätöksenteon demokratia vaarassa heikentyä. Hallitus on päättänyt vuosikokouksen pitämisen käytännössä etänä. Voidaan tietysti väittää etäkokouksen vain lisäävän seurojen mahdollisuutta osallistua kokoukseen. Itse pelkään osallistumisen olevan aiempaa vieläkin laimeampaa. Varsinaiset kokouskäytännöt ovat sitten vielä asia erikseen.

Päätöksenteossa debatti ja toisten perustellut mielipiteet ovat tärkeitä. Etäkokouksessa en usko tähän pysyttävän.

Ainakin sulkapallo-, squash- ja racketlonliitto ovat siirtäneet vuosikokouksiaan tuonnemmaksi. Ja varmasti moni muukin yhdistys. Onko meidän liitollamme jokin erityisen tärkeä asia päätettävänä juuri nyt ja poikkeusmenettelyin?

Perusteltuja mielipiteitä kaipaisin esimerkiksi hallituksen sääntömuutosesitykseen koskien 2 divisioonan lohkojen CD pelijärjestelmää. En löytänyt hallituksen kokousasiakirjoista ainakaan mitään perustetta kyseiselle muutokselle.

4) SARJASÄÄNNÖT / SARJOJEN PELIJÄRJESTELMÄ, YKSITTÄISEN OTTELUN PELIMUOTO Ehdotetaan paras seitsemästä pelimuotoa nykyisten m-sarjan ja 1-div lisäksi myös 2CD-lohkoihin…

Liiton sivulta löysin asiaan liittyen vain ”Kilpailuvaliokunnan sarjakysely tammikuu 2020 – tulokset” Näissä tuloksissa nykyistä systeemiä kannattaa enemmistö (48,9%) Kuitenkin hallitus esittää pelijärjestelmän muutosta. Itse en ainakaan ilman perusteluja osaa asiaa kannattaa. Samalla sarjatasolla eri säännöt kuulostaa melko erikoiselta ratkaisulta. Mielipidettä on asiaan vaikea muodostaa ilman hallituksen perusteluja. Ei kai perusteluja ole tarkoitus tuoda esiin vasta etäkokouksessa?

Puuttumatta muotoseikkoihin ja salliiko edes liiton toimintasäännöt vuosikokouksen pitämistä etänä, odottaisin jonkinlaista tarkempaa ennakkoinfoa kokouskäytännöistä. Kaikille meistä nämä asiat eivät ole niin tuttuja. Miten esimerkiksi mahdollinen suljettu lippuäänestys toteutetaan osittaisessa etäkokouksessa?

Liitolla ei ole tapana tiedottaa juuri mitään seuroille sähköpostitse. Jälleen kerran kysyn: Eikö edes näitä vuosikokouskutsuja ja kokouksen materiaalia voitaisi lähettää seurojen puheenjohtajille? Kotisivulla tiedottamisen lisäksi tietenkin. Nythän esimerkiksi ennakkoilmoittautumisvaatimus vuosikokoukseen saattaa mennä joltain seuralta ohi.

Jukka ”Juki” Julin, TTC Boom

3 thoughts on “Liittokokous ja ennakkomateriaali

  1. Vastailen viestiin hallituksen puolesta.

    Elämme erittäin poikkeuksellisia aikoja. Jopa niin poikkeuksellisia, että hallitus joutui valitsemaan, mitä kohtaa liiton toimintasäännöissä rikotaan: sitä, milloin kokous on järjestettävä vai sitä, kuinka se järjestetään. Päädyttiin jälkimmäiseen, jotta sääntöuudistukset saadaan käsiteltyä ennen seuraavan pelikauden alkua. Kokousaikaa ja kutsua kuitenkin muutettiin tavalla, jota selvitimme yhdistyslain edellyttävän. Vaatimus ennakkoilmoittautumisesta on käytännön syistä välttämätön. Tällä hetkellä näyttää siltä, että etäkokouksen ansiosta liittokokous saattaa kerätä enemmän väkeä kuin perinteinen (ja nykysääntöjemme mukainen) malli.

    Sarjajärjestelmämuutosehdotuksesta on puhuttu jo pitkään. Mestaruussarjan ja ykkösdivarin hyvät kokemukset kannustavat viemään systeemiä alemmaskin. Lisäksi neljän ottelun turnauspäivien raskaudesta nykypelisysteemillä on tullut palautetta. Viikkosarjoihin ei muutosta kuitenkaan haluttu viedä, koska tuolloin yhdestä otteusta saattaisi tulla kolmospelaajalle turhan kevyt.

    Nyt puhutaan ehdotuksista, mutta liittokokous tekee päätökset.

    Liiton toimintasäännöt sanovat, että kokouskutsu tulee julkaista liiton verkkosivuilla tai lähetettävä kirjallisesti jäsenseuroille. Nyt päädyttiin ensimmäiseen. Kokemus on osoittanut, että se tapa tavoittaa pöytätennisväen paremmin kuin mahdollisesti vain seuran puheenjohtajan taakse jäävä posti tai sähköposti. Nämä ovat kaikkien pingispelaajien asioita, joihin mahdollisimman monelle on annettava mahdollisuus vaikuttaa.

    Tervetuloa kokoukseen. Se ei ole hankalaa. Kun ilmoittautuu, saa ohjeet ja olemme luvanneet järjestää ”harjoituskokouksenkin” halukkaille.

  2. Etäkokouksen toimivuutta ei minusta kannata epäillä, tosi moni yritys toimii nykyään täysin etäkokouksin ja on toiminut jo ennen tätä poikkeustilannettakin. Oma henkilökohtainen mielipiteeni on että tässä ei tule olemaan ongelmia. Minusta muut liitot tekee virheen kun lykkäävät kokouksiaan, tilanne näyttää siltä että täysin sääntöjen mukaisia kokouksia ei ehkä saa järjestää pitkään aikaan. Normaalia yhdistyksen toimimista ei tulisi estää. Olen myös varma että järjestödemokratia toteutuu etäkokouksella paremmin kuin aikaisemmalla järjestelmällä joka on vaatinut matkustamista kokoukseen paikan päälle.

    2CD-lohkoihin tulevaan muutokseen olen itse suuri syypää, mutta tiedän että tällä muutoksella on kannatusta useissa merkittävissä seuroissa. Minusta se ei ole mikään oikea ongelma jos 2AB-lohkot ja 2CD-lohkot pelataan eri järjestelmillä. Lohkoissa on täysin eri lähtökohdat. Viikkopeleinä usein arki-iltaisin pelattavat yksittäiset ottelut vs. turnaus jossa pelataan 3-4 sarjaottelua putkeen. Nimenomaan turnauslohkoissa matkustaminen on pelaamisen lisäksi iso rasite, kun matkustamiseen menee monta tuntia molempiin suuntiin niin pelkästään peleihin käytettävä 8-9 tuntia on liian pitkä aika. Samalla olemme tuomassa nelospelaajan käyttömahdollisuuden näihinkin lohkoihin, joten pelikuorman tasaaminen pelaajien kesken on helppoa jos se halutaan tehdä. Turnaukseen voi siis lähteä 4-5 pelaajalla ja saada kaikille pelaajille sopiva määrä otteluita. Kolmella pelaajalla pelaavan joukkueen on myös mahdollisuus selvitä kyseisestä turnausesta. Esim. neljän sarjakierroksen pelaaminen putkeen kolmella miehellä tarkoittaa maksimissaan 16 ottelua päivässä, uudella järjestelmällä selvitään maksimissaan 12 ottelulla.

    Tässä samalla haluan perustella OPT-86:n esitystä. Tämä sääntömuutosehdotus sallii ulkomaalaisten pelaamisen alasarjoissa kevätkaudella, vaikka eivät syyskaudella pelaisikaan. Esim. 3-divarissa ja alemmilla sarjatasoilla on kohtuutonta ettei keväällä voi pelata, jos esim. syyskauden turnaukseen ei muiden menojen vuoksi pääse tai on vaikkapa sairas. Turnauslohkoissa pelit pelataan yhden viikonlopun aikana. Ulkomaalaisia pelaajia voitaisiin siten merkitä sarjajoukkueisiin ja peluuttaa sarjaturnauksissa vapaammin. Tämä lisää yhteistyömahdollisuuksia Pohjois-Ruotsin ja Pohjois-Suomen välillä. Samoin se lisää varmasti sitä myös Viron ja Suomen välillä. Tämä sääntömuutos olisi askel kohti Ruotsin sarjasääntöpykäliä. Liitolle tämä lisäisi myös hieman lisenssituloja.

    Suljettuun äänestykseen varaudutaan kokouksessa. Sen toteuttaminen ei ole ongelma.

    Minusta kokouskutsun ym. lähettäminen sähköpostitsekin seurojen puheenjohtajille on asia joka voitaisiin toteuttaa tämän normaalin liiton sivuilla tiedottamisen lisäksi. Mika varmaan hoitanee tämän asian.

  3. Kiitoksia nopeista vastauksista,

    Sinällään erikoista, että toisissa liitoissa vuosikokous on katsottu lain mukaan mahdottomaksi ja sielläkin on varmasti pohdittu asiaa yhdistyslain kannalta. Eihän meillä tosin mitään maailmaa mullistavaa ole päätettävänä. Mutta varsinkin kokouksen poikkeusjärjestelyjen takia olisin luullut hallituksen perustelevan sääntömuutosesityksiään.

    Pelijärjestelmäkysely on ilmeisesti sääntömuutosesityksen pohjana. Mutta siinähän vanha systeemi sai isomman kannatuksen kuin ehdotettu. Nyt käytettiin perusteluna sitten melkoisen epämääräistä: ”…tiedän että tällä muutoksella on kannatusta useissa merkittävissä seuroissa.” Jos kysely tehtiin tämän sääntömuutoksen taustoittamiseksi olisi se pitänyt kyselyssä kertoa. Jos taas seurojen kantaa haluttiin kysyä, niin kysely olisi pitänyt suunnata vain seuroille. Ehkä tämä sääntömuutosehdotus olisikin ollut tyylikkäämpää tehdä OPT-86 esityksenä.

    Sinänsä minulle on aika sama miten jossain toisessa lohkossa pelataan, en vain oikein pidä tavasta miten asiaa viedään eteenpäin. Toisaalta turnauslohkoihin saatetaan joukkueita myös ”pakottaa” jos viikkopelilohkoissa ei ole tilaa. Sitten sääntömuutos koskee vähän isompaa porukkaa.

    Muutosta perustellaan pelaajien kuormituksen vähentämisellä. Ollaan myös tuomassa mahdollisuus ottaa neljäs pelaaja mukaan kuormaa tasaamaan. No tämä ei aukene minulle ollenkaan! Jos kokee rasituksen liian kovaksi niin ottaa sen neljännen pelaajan mukaan reissuun näillä nykysäännöillä. Neljä ottelua…kaikille pelaajille 3 (tai miten nyt haluaa jakaa) ja maksimi määrä on siten 12 peliä. Jos vieläkin on rankkaa, niin ottaa vaikka 5-6 pelaajaa. Uudessa systeemissä vaarana on myös joukkueiden entistä enemmän tyytyvän vain kolmen pelaajan rosteriin. Täten myös riski kasvaa vajaalla pelattaviin otteluihin.

    No eipä vieläkään minulla ole selkeää kantaa asiaan. Halusinpa vain pohtia asiaa toisestakin näkökulmasta. Rässehän ilmaisi kauniisti: ”Nämä ovat kaikkien pingispelaajien asioita, joihin mahdollisimman monelle on annettava mahdollisuus vaikuttaa.” Ja juuri siksi mielestäni hallituksen pitäisi perustella tällainen sääntömuutosesitys etukäteen, pyytämättä ja ajoissa. Vuosikokouksessa päätöksen tekevät seurojen edustajat ja eihän silloin enää ole aikaa kuulostella pelaajien mielipiteitä.

    En epäile, ettei kokousta pystyttäisi etänä järjestämään. Tämä tosin asettaa seurat eriarvoiseen asemaan, koska kaikki eivät etäkokouksiin ole osallistuneet. Saattaa jopa ne seurat joissa on eniten ylempiä toimihenkilöitä ja muita dirikoita olla etulyöntiasemassa.

    Olisin kiinnostunut siitä harjoituskokouksesta. Sillekin kai pitäisi olla joku aika määriteltynä? Ihan teknisenä haasteena kiinnostaa tuo suljettu lippuäänestys. Kai siihen etäporukalle joku softa on olemassa mutta miten säilyy ”salaisuus”, jos osa on etänä ja osa ”paikanpäällä.”

    Pikku kevennyksenä voisi vielä todeta: Nyt… ei ole… oikea aika… tehdä… pelijärjestelmämuutoksia.
    Tai no…ehkä onkin.

    Juki

Vastaa