Tiedotusterveisiä – ETTU kokousti etänä

ETTU järjesti lauantaina vuosikokouksensa, etänä tietenkin. Kokous oli samalla järjestön uuden puheenhohtajan, venäläisen Igor Levitinin ensimmäinen vuosikokous. Ja tämä oli juuri se kokous, jonka Levitin jossakin vaiheessa olisi halunnut järjestää Suomessa.

Uusi puheenjohtaja puhuu vain äidinkieltään, joten kokoukset ovat nyt hiukan erilaisia. Etäyhteyksien lisäksi tarvitaan myös tulkkeja. Pitäjänmäen toimistolla SPTL:a edustivat allekirjoittanut ja Mika Räsänen. Myös varapuheenjohtajamme Sonja Grefberg oli Sporttitalolla, tosin lähinnä ETTU:n hallituksen jäsenen roolissa.

Vaikka päätettävät asiat eivät olleet ihmeellisiä, kokous kiinnosti pöytätennisväkeä enemmän kuin koskaan. Linjoilla keskustelua seurasi peräti 116 henkilöä! ETTU:lla on 58 jäsentä, joista kokouksessa oli mukana 51. Loput olivat kakkosdelegaatteja sekä mm. ITTF:n kärkinimiä toimitusjohtajaa ja puheenjohtajaa myöten.

Heitä ja monia muitakin kiinnosti etenkin se, että kokouksessa keskusteltiin ETTU:n ja ITTF:n (huonoista) suhteista. ITTF:n puheenjohtaja pitikin Levitinin pyynnöstä avaussanat, joissa totesi avoimesti, että (ITTF:n perustama) World Table Tennis eli WTT on huono asia eurooppalaiselle pöytätennikselle. Siis ITTF:n saksalainen nokkamies sanoo, että järjestön lanseeraama WTT on huonoksi Euroopalle!? Se Euroopassa jo tietenkin tiedetäänkin.

Keskustelu WTT:stä taukosi hetkeksi, kun ensin käytiin läpi varsinaiset kokousasiat. Testiäänestyksien jälkeen (Englannin liiton puheenjohtaja) Sandra Deaton esitteli uutena talouspuolen varapresidenttinä ETTU:n vuoden 2020 alustavan tuloksen ja kuluvan vuoden budjetin.  Viime vuoden tulos on miinuksella noin 220 000 €, lähinnä koronan takia saamatta jääneiden kilpailutuottojen vaikutuksesta. Kuluvalle vuodelle lyötiin kiinni 48 000 € plusmerkkinen budjetti. Siihen sisältyvät mm. järjestöön rekrytoidun venäläisen lakimiehen palvelut.

Seuraavaksi puhuttiin taas ITTF-suhteista. ETTU:n portuglilainen kakkosmies Pedro Moura kertoi, että lähinnä kiikastaa uusi kansainvälinen rankinglista (joka betonoi kärkipelaajien roolin ja antaa Europan kisoille pisteitä tuskin lainkaan) sekä kansainvälinen kilpailukalenteri, jonka laadinnassa WTT ei ota eurooppalaisia sarjoja ja arvokisoja huomioon oikeastaan mitenkään. Levitin muistutti, että myös ”maanosasopimus” Euroopan kanssa on neuvotteluvaiheessa, että varasuunnitelmana ETTU:lla on oman kilpailutoiminnan käynnistäminen.

Unkarin puheenjohtaja Roland Natran tuli jo aiemmin esille kirjeellä, jossa hän kannatti joustavaa ja rakentavaa suhtautumista WTT:n vaatimuksiin. Belgian Jaques Denys oli täysin vastakkaisella linjalla ja ETTU:n kunniajäsen ja entinen puheenjohtaja Stefano Bosi piti puheenvuoron, josta oli hankala saada tolkkua. Italiainen kun oli välillä puolesta ja välillä vastaan. Keskustelu ei lopulta johtanut oikein mihinkään. ETTU jatkaa kuitenkin neuvotteluja ITTF:n ja WTT:n kanssa.

Kokouksessa oli myös sääntöasia, jossa ETTU vanhensi junioreiden luokkaa vuodella kansainvälisen yhdenmukaisuuden nimissä. ITTF:llä kun on ollut käytäntö, jossa junioreissa pelataan ”alle 19-vuotiaiksi” asti. Euroopassa määre on ollut ”alle 18-vuotta” (ETTU) ja Suomessa on käytetty muotoa ”17-vuotiaat”. Oli termi miten oli, nyt Arttu Pihkalan ikäluokan pelaajat saivat yhden juniorivuoden lisää eli saavat pelata JEM:ssä vielä ensi kesänä (jos kisa järjestetään…).

ETTU on joka tapauksessa suunnitellut tulevaa. Euroopan olympiakarsinnat pelataan huhtikuussa Portugalissa, henkilökohtaiset EM-kilpailut kesäkuussa Varsovassa ja joukkue-EM syksyllä Romaniassa. Zagreb isännöi JEM-kisaa heinäkuussa. Jos korona suo.

On selvää, että kaikkien edellä luetelluiden tapahtumien toteutuminen riippuvat täysin pandemian kehittymisestä ja rokotuksien edistymisestä. Sama koskee ETTU:n ”kehittämistapahtumia”, kuten esimerkiksi minikadettien leirejä ja valmentajakoulutuksia. Niitä on tulossa juuri hakuun. Mekin SPTL:ssä katsomme tarkkaan, olisiko jonkun tapahtuman haku Suomeen mahdollista ja viisasta.

Vastaa