Benedek Oláh ja Anna Kirichenko kaksinpelin Suomen mestarit 2017.

Seinäjoen Sisua Suomen pingislaareissa edustava Benedek Oláh on uusi odotetusti miesten kaksinpelin mestaruutensa Kuopiossa pelatuissa henkilökohtaisissa SM-kilpailuissa. Ihan nappiin ei ”Pentin” kisat menneet, sillä nelinpeliluokissa kaulaan ripustettiin kultaa himmeämpiä mitaleja. Anna Kirichenko palasi korkeimmalle palkintokorokkeelle voittamalla naisten kaksinpelin.

Seurahistoriansa ensimmäisiä henkilökohtaisia Suomen mestaruuskisoja isännöinyt Kuopion pöytätennisseura sai vieraikseen käytännössä kaikki kotimaamme parhaat pelaajat. Miesten kaksinpelin puolella ensimmäinen poissaolo oli ratingin sijalla 13 ja naisissakin kovin kärki Sofie Erikssonia lukuun ottamatta oli paikalla.

Lauantaina suuria yllätyksiä ei alkupooleissa paljoa nähty. Mainittavimmat olivat ehkäpä Jani Kokkosen (Wega) putoaminen vanhassa kotisalissaan Teemu Oinaan deffun puremaan, toisena oululaistemppuna nähtiin Seppo Hiltusen kepitys TIP-70 Jussi Mäkelästä ja isäntäseuran Iivari Hartikaisen suorin erin kyhäämä pommi TIP-70:n Aleksi Mustosesta. Jatkokierroksilla kotiyleisö antoi tukea Jyri Pulkkiselle, joka pöllytti LPTS:n Lari Ikosen ja eteni aina 16 parhaan joukkoon. Maajoukkue-edustuksissakin nähty PT 75:n Miikka O´Connor lähti myös laulukuoroon KoKa:n Riku Aution käsittelyn myötä.

Neljännesvälierissä kovaa lyöntimyllyä ylläpitänyt TIP-70:n Tom Lundström pudotti tylysti PT Espoon Jani Jormanaisen. Paremmin ei espoolaisittain mennyt myöskään Toni Soineella, joka putosi parin vuoden takaiselle kaksinpelivoittajalle Roope Kantolalle, eikä Pauli Hietikko saanut omaa parastaan jengoille vaan nöyrtyi OPT-86:n nuorelle Pedram Moradabbasille. Isäntäseuran pisimmälle edennyt Pulkkinen joutui nopeasti kättelyyn hallitsevan Suomen mestarin Oláhin vastustajana.

Nelinpelin kovin paukku koettiin kuopiolaisittain mieluisasti kun Aleksi Hyttinen/Patrik Rissanen-kaksikko paukuttivat hurmiossa voiton Oláh/Lauri Laane-duosta. Aleksi Mustonen ja Jussi Mäkelä lopettivat jatkokierroksella kuitenkin riemun lyhyeen. Myös Pasi Valasti ja Mika Tuomola joutuivat alkupoolitappionsa myötä aikaisin Mika Räsänen/Manu Karjalainen-paria vastaan. Joskus tällainen nelikko on ratkonut nelurin mestaruuttakin. Nyt ratkottiin kvarttapaikka, joka oli jälkimmäisten heiniä.

Illan lähetessä nelurissa vielä ratkottiin mitalipeleihin menijät. Mustonen/Mäkelä vetelivät raikkaalla otteella kokeneemmat LPTS:n Ari-Matti Koskisen ja Jorma Lahtisen kumoon. Mika ja Manu taipuivat niukasti Otto Tennilälle ja Miikka O´Connorille, Pentti ja Lauri lopettivat Lundströmin ja Samuli Soineen kisaurakan ja kaksarissa karsiutuneet Hietikko/T.Soine neljäntenä parina semeihin Tuomas Perkkiön ja Mika Sorviston (OPT-86) tiputtamisella.

Naisten kaksinpelissä alkupoolien hierarkia selvä, mutta ristiinnelinpeluuta

Naisten puolella kaksinpelien kaksi alkupoolia meni kokolailla ennakoidusti. Kaksi ylimmälle arvioitua pelaajaa, PT Espoon Anna Kirichenko ja MBF:n Annika Lundström menivät välieriin tappioitta. Kaksi muuta välierät täydentävää pelaajaa olivat TIP-70:n Yumo Luo ja paluun kilpakentille tehnyt Por-83:n Elli Rissanen.

Naisten nelinpelissä oli mukana ainoastaan kolme paria, joten luokka pelattiin kaikki kaikkia vastaan-poolina. Ykkössijoitetut Lundström/Pihla Eriksson hävisivät ensin viisieräisessä Jannika Oksaselle ja Luolle, mutta voittivat toisessa ottelussaan Kirichenkon ja Rissasen erin 3-1. Kun jälkimmäiset voittivat Oksanen/Luo-kaksikon neljässä erässä, sai meilahtelaiset tuulettaa nelurikultaa parhaan eräeron ansiosta.

Lauantain päätti sekanelinpelin mitalipelikandidaattien selvittely. Isäntäseura KuPTS menetti viimeiset saumat SM-mitaleihin kun sekä Pulkkinen/Henrika Punnonen että Petter Punnonen yhdessä Elli Rissasen kanssa kärsivät tappiot.

Finaalipäivä tarjosi yleisölle trillerin

Sunnuntaina kilpailuita jatkettiin ensin sekanelinpelin välierillä. Finaaliin pelasivat ykkössijoitetut Oláh/Lundström ja hyvin pelanneet Jormanainen/Kirichenko. Etenkin Annan peli läpi kisojen oli viime vuotista terävämpää ja tässä vaiheessa oli jo aistittavissa edellytykset hyvälle menestykselle.

Täten ei voitane pitää massiivisena yllätyksenä tasaisemmin pelanneen Janin ja Annan mestaruutta. Ykkössijoitetut Pena ja Annika sortuivat pieneen yliyrittämiseen ja sen myötä virhealttiimpaan suoritukseen. Onnittelut Annalle ja Janille mestaruudesta!

Samoin sanoin voisi kuvailla myös maamme ykköstykin Benedekin toista nelinpeliluokkaa. Tennilä/O´Connor olivat kokonaisuutena aktiivisempia ja yhtä aikaa myös pelivarmempia kuin Oláh/Laane ja marssivat loppuotteluun. Toisessa semissä Toni ja Pauli sivelivät paksumman kerroksen balsamia kaksarihaavoihinsa ja katkaisivat nuorempien Mäkelän ja Mustosen menestysliitelyn.

Finaalissa pelattiin neljä lyhyttä erää. Kolme niistä päättyi Tennilä/O´Connorin eduksi ja sympaattisille pingistubettajille jäi nyt todistukseksi konkreettisempaakin näyttöä osaamisestaan kuin viisi miljoonaa virtuaalipeukutusta! Hyvä Otto ja Miikka!

Miesten kaksinpelin kvartoissa mielenkiinto katsomopuheissa kohdistui eniten lauantaina hyvin pelanneen Tompan mahdollisuuksiin haastaa Pasi. Hyvin se alkoikin ja kaksi ensimmäistä erää Tompalle. Sen jälkeen Pasi vaan jotenkin niin tyypillisen pasimaisesti puhkui, puhisi ja puhalsi Tompalta neljän suoran ja ties monennenko kerran rymisteli mitalipeleihin. Pelattiinhan sitä toki muillakin pöydillä. Rässe nujersi Oton oudon helposti 4-1, Roope oli palauttanut mieleen kuinka pelataan huippupingistä ja kaatoi tiukasti seiskaeräisessä Samuli Soineen ja neljäntenä välieriin luonnollisesti Pena, joka pienen ihmettelyn jälkeen pommitti loistavan kisan pelanneen Pedram Moradabbasin suorin erin tieltään.

Semifinaalissa Roope oli kolmessa ensimmäisessä erässä jatkoilla Rässen kanssa, mutta herra toiminnanjohtaja oli kliininen erien päättämisessä. Kaikki kolme ja vielä se neljäskin Mikalle ja lippu loppuottelunäytökseen oli lunastettu. Päivän mielenkiintoisin ja tiukin vääntö käytiin Pasin ja Penan välillä. Pasi oli tunnepuolella päättänyt, että viimevuotiseen tapaan ei laarissa käydä vaan keräämässä palloja ja kättelemässä ja kun järkipuolellakin taktiikka oli hiottu, oli Penan haasto realismia. Pentti haki pitkään omaa rentoa tekemistään ja aina kun lyönnit ja syötöt olivat suunnattu vain ”sinne päin”, niittasi Pasi entisvuosien tapaan mahtavia lämäreitä. Katsomossa kävi kohina kun Pasi oli siirtynyt 3-2 eräjohtoon: nytkö se tapahtuu, Oláhin kotimaan pelitappio. Ei tapahtunut. Kuudennessa erässä lävähti muutama kotoisin toisesta maailmasta-rysty ja lopulta, kaikesta Pasin loistavasta yrityksestä huolimatta myös ratkaisuerä lyöntejänsä ja syöttöjänsä tarkentaneelle Penalle.

Jäljellä kisoissa oli vielä naisten ja miesten kaksinpelien loppuottelut. Naisissa Anna Kirichenko palasi kiinni valtikkaan ja otti mestaruuden suoraan neljän erän voitolla Annikasta. Annan peli molemmilta puolilta oli tässä kisassa huomattavasti vahvempaa kuin liiaksi kämmenensä varassa olevan Annikan. Tosin Annikaa seuranneena voi todeta, että tappiosta opitaan, hammasta purraan ja treenataan. Ja ensi vuonna nähdään!

Miesten loppuottelussa nähtiin kipsinsä karistanut Benedek ja selkäänsä potenut Rässe. Vaikea nähdä, että Mika olisi pystynyt ihan terveenäkään täysin pystynyt rento-Penaa haastamaan, mutta tuskin ihan näin selvästi olisi mestaruus ratkennut. 4-0 ja ylipainoista kiertopalkintoa oli lopulta jälleen nostelemassa tuttu hahmo.

Kisojen onnistumisesta on vaikea järjestäjän puolesta antaa muuta kommenttia kuin että otimme mahdollisuuden ilolla vastaan ja teimme kaiken voitavamme osaamisemme rajoissa. Kisoista tarjottiin striimiä kaiken kansan ihmeteltäväksi ja myös media huomioi tapahtuman kiitettävästi. KuPTS:in kisajärjestäjät kiittävät kaikkia kilpailuihin osallistuneita tahoja. Kuka tietää, vaikka kynnys kotimaisten arvokisojen järjestämisoikeuden anomiselle on juuri hieman laskenut!

4 thoughts on “Benedek Oláh ja Anna Kirichenko kaksinpelin Suomen mestarit 2017.

  1. Hienoa Miko, O-V, Pertti & co. Mainiosti järjestetyt kisat. Ei juurikaan parannusehdotuksia.

    Se on toinen juttu, että nykypöytätennis on sen verran kovaa hommaa, että pooleista aloittaville lauantai muodostuu todella kovaksi pelipäiväksi. Pitäisiköhän tässä alkaa harkita kolmipäiväistä SM-kisaa. Joka taas karsinee osanottajia. Vai olisiko enemmät suorat sijoitukset se ratkaisu?

  2. Hyvä KuPTS!

    Muutama vuosi sitten tehtiin huono sääntömuutos, kun SM-kisojen miesten kaksinpeliluokasta päätettiin, että jatkokaavioon sijoitetaan suoraan 8 parasta, kun aiemmin oli mahdollista sijoittaa 8–16 parasta. Tuo sääntö pitäisi palauttaa.

    1. En ole Kimmo samaa mieltä. Itse ajoin tuota vain kahdeksan parhaan sijoittamista. Parina vuonna oli tilanne jossa ranking 16 pelasi kisojen ensimmäisen ottelunsa ranking 17 pelaajaa vastaan ”kylmänä” pääsystä 16 parhaan joukkoon. Se ei ole reilua. Nyt ranking 8 kohtaa kylmänä ranking ”ynnämuita” pelaajan ensimmäisessä ottelussaan ja voittaa, se on reilua. Nelinpelien sijoittamisista löytyy minusta ratkaisu tähän ongelmaan. Sitäpaitsi, mikäpä olisi suurempi motivaattori tavoitella sijoituksia kahdeksan parhaan joukossa kuin SM-sijoitus?

  3. Jos on sellainen mukava ongelma, että pelaajia on liikaa, niin aina voidaan pelata suoraan cuppina. Eikä cupinkaan tarvitse olla sellainen, että parhaat aloittavat samalta viivalta. Jos vaikka parhaat ovat 32-kaaviossa ja siellä on sitten tyhjiä paikkoja, joista pelataan esiotteluissa. Esiottelu tyhjään paikkaan voi sitten olla mitä vaan kahden pelaajan karsinnasta, 64 pelaajan kaavioon, mitä nyt ei varmaan Suomessa tarvita.

Vastaa