Käytös kisoissa.

Pitkästä aikaa kävin kisoissa ja totesin, että kaikilla ei ole käytöstavat kunnossa pelattaessa ottelua. Yritetään päästä vastustajan ihon alle jauhamalla sontaa kesken matsin. Etenkin pitkänäppylä pelaajana saa välillä kuulla aika ala-arvoistakin tekstiä. Itse yritän nauttia peleistä , eikä se voitto aina tärkein ole.

Nuoret käyttäytyvät parhaiten. Ei ensimmäistäkään provoa tai ininää vaikka näppylä puri kaveriin. 40+ Ukot sitten pahimpia. Tämä vaan muistutuksena kaikille. Jos pelaaminen näppylää vastaan ahistaa niin paljon, ettei sinulla tuntee pysy kurissa on silloin parempi jättää pelaamatta ja luovuttaa ottelu.

6 thoughts on “Käytös kisoissa.

 1. Hei! Itse huomasin saman pt-Espoon kisoissa, Ei välttämättä ollut edes näppylä vastustaja, niin aika usein sai kuulla Selvä kiroilua pelaajien suusta. Mielestäni pitäisi kunnioittaa vastustaja, vaikka välillä harmittaa pisteiden menetys / sori pallot. En nähnyt että ketään oltais huomautettu kiroilusta. Tuomareiden tehtävä, toivottavasti jatkossa kuulisin vähemmän kiukuttelua.

 2. Ääneen kiroilusta saisi aina tulla varoitus. Samoin pöydän potkaisemisesta, väliaidan potkaisemista ja mailan heittämisestä. Jos tästä tulisi automaatio niin noin vuodessa touhu siistiytyisi. Kukapa haluaa pisteitä menettää jatkuvalla syötöllä kilpailuissa ja tuskinpa kukaan kisoihin tulemista tämän takia välttäisi?

  Täällä vähän vanhaa linjausta johon edelleen toivotaan pyrittävän kaikkialla: http://www.sptl.fi/sptl_uudet/?p=8282

 3. Hyvä Timo kun otit asian puheeksi. Olen itsekin kuullut kommentin vanhemmelta pelaajalta hävitessään lapselle, ”että mene kotiin kasvamaan siitä”. Näppyläkammoa en ymmärrä. Päinvastoin meidän tulisi olla kiitollisia niille pelaajille jotka tuovat uudet materiaalit meidän kokeiltavaksemme. yt. Terveisin Markku Kalenius

 4. Minusta ylivoimaisesti tärkein huonon käytöksen muoto on tahallisen väärät syötöt pisteiden varastamiseksi. Siihen verrattuna on yksi ja sama, jos joku joskus kiroaa tai potkii aitaa. Paikalla on harvemmin Ylen kameroita eikä koko maailma saa tietää, että kisoissa kiroillaan ja potkaistaan aitoja. Tottahan varoituksen saa antaa noissa tapauksissa ja pitääkin antaa! Tietysti! Mailan vaarallisista heitoista jopa kilpailukiellon. Mutta eihän yksikään maksava asiakas menetä yhtään pistettä noiden rikkeiden vuoksi. Sen sijaan tahallisen väärillä syötöillä jopa voitetaan otteluita. Kyseessä on puhdas varkaus. Jos asian ottaa esille, saa liian usein kuulla länkytyksen ”kaikki maailman huippupelaajat syöttävät väärin” tai vastaavaa. Asia tuli esille taas PT Espoon kisojen MK GP-luokassa.

  Miksi tuomareita pitäisi patistaa varoitusten antamiseen kiroilusta, jos samat tuomarit eivät tuomitse yhtään käsisyöttöä tai taaksepäin heitettyä syöttöä vääräksi? Ei vaikka huonosti käyttäytyvä pelaaja saa niiden avulla jopa 4-5 pistettä erää kohden ja voittavat otteluita epärehellisesti siinä missä kiroilijat haittaavat vain omaa peliään?

  Itse en ole vuosikymmenten aikana kertaakaan nähnyt, että aikuinen ihminen (merkittävä ikäero) olisi sanonut jotain epäkohteliasta lapselle muuta kuin korkeintaan täysin tasavertaisesta lähtökohdasta (riitelyä uusista palloista jne). Toki kättely tappion jälkeen on voinut olla kiukkuinen. 🙂 Sitä tosin esiintyy, että aikuinen höpöttää juniorille ottelun aikana viedäkseen tämän keskittymisen ja parhaan taistelutahdon. Tällainen on hyvin huonoa käytöstä.

 5. Ihan ensiksi: On kiva harrastaa lajia, joissa en kisoissa ole nähnyt yhtään vastustajan vahingoittamisyritystä, tappelua tai vastaavaa, eikä kukaan kouki kyynärpäästä tai koita vetää jalkoja alta kun koitan pelata.

  Mutta lieveilmiöitä toki on. Psyykkaaminen ja ihon alle pääsy asiattomia puhumalla ei voine kuulua tähän lajiin. Pelihuumori helposti kärsii jos pitää pelata kiukuttelevaa pelaajaa vastaan. Ikävältä kuulostaa sekin kun pelaaja ikään kuin soimaa itseään mutta tavalla, joka ei kunnioita vastustajaa. Vaikka en ole lajin parissa ollut vielä kymmentä vuottakaan niin valitettavasti on tullut vastaan myös aikuisen huono käytös nuorta pelaajaa kohtaan. Onneksi näkemäni lieveilmiöt ovat tässä hienossa lajissa kuitenkin varsin harvinaisia. Ei tietysti tarkoita, etteikö niitä pitäisi karsia.

  Perimmäinen syy ongelmiin lienee tuomaroinnin yleinen heikko taso. Pisteitä kai jokainen osaa käännellä vaikka jotkut eivät oikein sitäkään viitsisi tehdä ja haluttomuus voi näkyä salin toiseen päähän asti. Saati että pitäisi huomauttaa jotakuta jostain – vaikka vastustajakin valittaa, niin kiinnostusta tehdä mitään ylimääräistä ei välttämättä ole. Kun jokainen pelaaja on myös tuomari, niin on tietysti liitolle suuri haaste saada muutoksia aikaan tuomaroinnissa. Pääosa tuomareista ei varmaankaan edes tiedä että salissa on ylituomari, jolta voi kysyä neuvoa ongelmien tullessa. Se että isä tai äiti hoitaa tuomaroinnin pelaajan sijasta ei välttämättä ole palvelus pitemmän päälle sekään (sen paremmin lajille kuin nuorelle pelaajalle).

  Jos jotain muutoksia todella halutaan, niin pitäisi tarkkaan miettiä, miten niitä saataisiin aikaan. Joku taitekohta voisi olla sopiva, kuten uuden kauden alku. Tiedotus kaikille: seuroille, liiton sivustolle ja kilpailuja järjestäville seuroille. Jos kisoja järjestäviä seuroja ei kiinnosta edes yrittää, niin kisat jollekulle muulle. Tai sitten vaan kirjoitellaan liiton sivustolle…

 6. Laitan taas suorat lainaukset, jotta on selkeää, mitä kommentoin. 🙂

  ”Pelihuumori helposti kärsii jos pitää pelata kiukuttelevaa pelaajaa vastaan. Ikävältä kuulostaa sekin kun pelaaja ikään kuin soimaa itseään mutta tavalla, joka ei kunnioita vastustajaa.”

  Minusta tämä on pelaajana suorastaan hurmaava tilanne! Se antaa vain motivaatiota, kun vastustaja haluaa voittaa niin paljon, että hänellä on tunteet pinnassa. Kun vastustajakin selvästi arvostaa pallojen voittamista, niiden voittaminen on paljon mukavampaa! Vaikeampaa onkin pelata olmeja vastaan, jotka eivät ääntele ollenkaan eivätkä elehdi millään lailla voittaessaan tai hävitessään pisteen.

  ”Vaikka en ole lajin parissa ollut vielä kymmentä vuottakaan niin valitettavasti on tullut vastaan myös aikuisen huono käytös nuorta pelaajaa kohtaan. ”

  Tämä tapahtuu omien pitkäaikaisten havaintojeni mukaan lähes poikkeuksetta tasa-arvoisella tavalla eikä ylhäältä alaspäin ”mene kotiin kasvamaan”-tyyliin. Häirintähöpisijät höpisevät oikeastaan kaikille eikä vain junioreille. Huonosti käyttäytyvä pelaaja käyttäytyy siis huonosti riippumatta siitä, kuinka vanha vastustaja on. Jopa niinkin että ei olla edes kohteliaita naista/tyttöä kohtaan, mikä vaikuttaa kyllä pahalta. Manaa vaikkapa vastustajan sorryonnea. Jos jollakin on muunlaisia tarinoita kerrottavana, olen utelias kuulemaan, kun tavataan. Kukaan ei muistaakseni ole koskaan kertonut. Pöytätennis on vaan laji, jossa ikäerot unohtuvat taistelun tiimellyksessä. Olenhan itsekin ihmetellyt aikuisten miesten vihaisiakin tunteita, kun nämä ovat hävinneet Starin pikkutytöille jossain 5.divisioonassa. Mutta se on vaan tasa-arvoista, kun kaikki ovat yhdessä ja samassa sarjassa. En tuomitse!

  ”on tietysti liitolle suuri haaste saada muutoksia aikaan tuomaroinnissa”

  Ensin pitää saada tuomarit tuomitsemaan edes syöttäjälle selkeän hyödylliset väärät syötöt vääriksi, ennen kuin aletaan järjestämään isolla rahalla kaikille lisenssipelaajille pakollisia koulutustilaisuuksia, joissa opetetaan näyttämään keltaisia ja punaisia kortteja. Ainakin minä laittaisin asiat tällaiseen järjestykseen.

Vastaa