Liittohallitus esittää kertalisenssin poistamista

Hallituksen tiedotteesta poimittua:

Liittohallitus esittää  kertalisenssin poistamista, sillä se ei oikein tue modernia tietojärjestelmäajattelua.

Onhan se jonkinlainen peruste tuokin. Kaikki muut lisenssit ja maksut ilmeisesti tukevat modernia tietojärjestelmäajattelua, koska niitä ei esitetä poistettavaksi.

Itse en tuota perustelua ymmärrä. Olisiko tähän mahdollista saada jotain tarkempaa analyysiä. Ja vaikkapa pohdintaa onko 55€ lisenssi melko tyyris esim. aloittavalle aikuispelaajalle vaikkapa toukokuun lopun kisoihin.

Juki, TTC Boom

9 thoughts on “Liittohallitus esittää kertalisenssin poistamista

 1. Kertalisenssien kohtalon otti kokouksessa esille allekirjoittanut. Kertalisenssejä on merkitty vuonna 2018 25kpl ja vuonna 2019 32kpl. Tuo määrä on pieni. Kertalisensseistä aiheutuva työkuorma kaatuu nykyisellään kilpailuja järjestävien seurojen niskaan, joka on väärä kohde. Kokouksessa keskusteltiin esim. siitä että josko lisenssihinnoista tulisi joku alennus tiettyjen ajankohtien jälkeen. Esim. 1.1. jälkeen tietty alennus ja 1.4. jälkeen myös. Koska konsensusta ei oikein kokouksessa löytynyt niin koputeltiin jäsenseuroja tällä esityksellä.

  Nyt tästä voidaan keskustella, mutta jos jotain muutoksia tietojärjestelmiin tulee tehdä niin niiden toteuttajatkin tulee löytää ja muutokset olla toteutettavissa. Seurathan tästä lopulta päättää miten jatketaan. Minun näkökulmani OPT-86:n näkökulmasta on että kertalisenssi on kohtalaisen hyödytön. Näitä ei montaa ole Oulun kisoista merkattu.

 2. Vai, että ”koputeltiin jäsenseuroja tällä esityksellä”… Ei vaikuta kovin reilulta. Tämä nyt on kuitenkin hallituksen esitys ja ellei sitä vastusteta niin sehän menee läpi. Ei tämä sinunkaan perustelu vielä oikein kerro mitään. Määrä on mielestäsi pieni mutta kuitenkin siitä on ihan hirveästi duunia jollekin jossain.

  Kyllä 55€ maksava lisenssi on muutenkin este monelle pelaajalle jotka haluaisivat joskus tulla kokeilemaan kisaamista. Itse tiedän sen racketlonpelaajien osalta kun olen heitä kilpailuihin ja sarjoihin yrittänyt houkutella. Omistavalle luokalle tietenkään 55€ ei ole juuri mitään. Kertalisenssin lisäksi voisi olla vielä vaikka kokeilulisenssi jolla kerran elämässään pääsisi kisoihin. Vaikkapa 10€ . Kun kerran on kokeillut, niin jää koukkuun ja mielellään maksaa jatkossa täyden hinnan. Mutta tästäkin olisi tietysti lisää duunia jollekin jossain.

  Jos olen oikein ymmärtänyt, lisenssien maksun siirto seuralta pelaajille on oikein tavoitteena. Miksipä liitto ei ota käyttöön Suomisporttia missä on jo 90 lajiliittoa ja 130 lajia. Ainakin omat maksut sitä kautta ovat olleet tosi sujuvia. https://info.suomisport.fi/

 3. Sehän on järjestödemokratiaa ja reilua että seurat päättää onko hallituksen esitykset hyviä. Minusta koukutus pöytätennikseen tulee tapahtua ensisijaisesti seuratoiminnassa eikä kilpailuissa. Minun kokemus näistä harvoista jotka ovat käyneet kerran kokeilemassa on juuri se, että se jää siihen yhteen kertaan käytännössä aina. ”Onnistuneet” kertalisenssikäytöt on näitä loppukauden lisenssinottajia lajiin tauolta palaavilta kauden viimeisiin kilpailuihin. Tähän on helpompaa taklata skaalautuvalla lisenssihinnalla.

  Lisenssiasioiden liitolle maksamisen suhteen on varmaan parasta että siitä tarkemmin tietävät kommentoivat missä mennään. Tuo ei ole ihan niin simppeli homma kuin saattaisi kuvitella.

 4. Järjestödemokratiaan kuuluu myös se, että esitykset perustellaan. Nyt on saatu kaksi perustelua:

  – kertalisenssin poistaminen, sillä se ei oikein tue modernia tietojärjestelmäajattelua.
  – kertalisensseistä aiheutuva työkuorma kaatuu nykyisellään kilpailuja järjestävien seurojen niskaan.

  Näiden perustelujen pohjaltako seurojen pitäisi päättää onko hallituksen esitys hyvä? Mikä on se niin hirvittävä kilpailunjärjestäjän työtaakka, että sen takia pitää luopua kertalisenssistä? Toisaalta kuitenkin todetaan, että kertalisenssien määrä on pieni.

  Skaalautuva lisenssihinta on sinällään ihan harkitsemisen arvoinen idea mutta eihän hallitus sitä esitä.

 5. Mikä lienee paras ratkaisu, en tiedä. Kertalisenssissä on kuitenkin piirun verran ylimääräistä hankaluutta. Se on nimittäin lisenssi joka on kauden aikana ensin voimassa ja sitten ei ole, toisin kuin muut lisenssit jotka pysyvät voimassa.
  Jos joku on ottanut kertalisenssin, niin häneltä kai pitäisi tarkastaa onko ao lisenssi myös käytetty jotta tiedetään onko se voimassa. Esim ilmeisesti voisin ottaa kertalisenssin jotain kisoja varten ja jos en sairaana voisi osallistua niin lisenssi kai pysyisi voimassa kunnes sen käyttäisin.
  Kertalisenssistä on oltava tieto myös sikäli ettei pelaaja pääse ostamaan kahta kertalisenssiä samalle kaudelle. Ja tämäkin pitäisi tarkastaa.
  Ei noita tosiaan niin hirmuisesti ole mutta kaikki lisätyö kasautuu yleensä samoille henkilöille.
  Jos olisi esim kevätkauden edullisempi lisenssi niin ehkä se houkuttelisi osallistumaan useampiin kisoihin kuin kertalisenssi, jonka hinta on pikemminkin ”menetetty” jos haluaa pelata kaudella lisää kisoja ja ostaa muun lisenssin.

 6. No kun Teemu ei ehtinyt vastata, niin tein vähän tutkielmaa:

  SPTL:n säännöt eivät lisensseistä paljon kerro. Ja kertalisenssistä eivät mitään erikseen:

  ::::
  3.8.1.1 Kilpailun järjestäjällä on velvollisuus varmistaa, että jokaisella osallistujalla on
  kilpailulisenssi.
  3.8.1.2 Mikäli kilpailussa pelaa lisenssitön pelaaja, kilpailun järjestäjä on velvollinen
  maksamaan liitolle korvauksen, jonka suuruuden liittohallitus erikseen määrittelee.
  3.8.2.2 Pelaajalla on oltava suomalainen kilpailulisenssi Suomessa järjestettäviin yleisiin
  kilpailuihin, paitsi siinä tapauksessa, että hän edustaa ulkomaalaista seuraa.
  ::::

  Kilpailunjärjestäjien ohjeissa neuvotaan tarkastamaan kaikkien suomalaisten pelaajien lisenssi:

  ::::
  Kilpailuihin osallistuvien suomalaisten pelaajien lisenssien tarkastusvastuu on kilpailuiden
  järjestäjällä.
  Lisenssit voit tarkastaa täältä:http://www.sptl.fi/sptl_uudet/?page_id=34
  Mikäli pelaaja pelaa kilpailuissa ilman kilpailulisenssiä, järjestäjä joutuu maksamaan SPTL:n
  hallituksen määräämän sakon. Kilpailujen järjestäjän tulee ilmoittaa mahdolliset kertalisenssit itse.
  Muita kuin kertalisenssejä ei saa maksaa kilpailupaikalla.
  ::::

  Liiton sivulta löytyy myös: Ohje kertalisenssin maksamiseen

  ::::
  Kilpailut:
  Kertalisenssillä saa osallistua kilpailukauden aikana yhtenä viikonloppuna saman seuran viikonlopun kilpailuihin. Järjestävä seura perii maksun pelaajalta ja maksaa lisenssin liiton lisenssitilille viimeistään seuraavalla viikolla, sekä ilmoittaa lisenssin ottajan tiedot liiton toimistoon (pelaajan nimi, seura ja syntymävuosi).

  Sarjat:
  Kertalisenssillä saa osallistua sarjassa yhteen runkosarjan otteluun. Oma seura hoitaa lisenssimaksun liiton lisenssitilille ja ilmoittaa lisenssin ottajan tiedot liiton toimistoon (pelaajan nimi, seura ja syntymävuosi).
  Kertalisenssin saa lunastaa kauden aikana yhden kerran eikä maksua vähennetä vuosilisenssistä myöhemmin.
  :::::::::::::::

  Tuossako se aivan hirvittävä työtaakka nyt on? (Teemu?)… pitää tehdä tilisiirto ja ilmoittaa lisenssinottajan tiedot. Ei tuo nyt kaiken muun homman lisäksi aivan ihmeelliseltä tunnu.

  Äkkiä ajatellen tuo paikanpäällä maksaminen tuntuu kyllä oudolta. Miksei myös kilpailuihin edellytetä seuran maksavan lisenssiä kuten sarjapeliinkin? Pitäisi olla maksettuna esim. ennen arvontaa. Sittenhän tuo taakkojen taakka siirtyisi pois järjestävältä seuralta. Ei aivan älyttömän vaikeaa voi olla maksun lisääminen nykyiseen lisenssimaksusysteemiinkään.

  Voisi myös käydä niin, ettei kisapaikalla kertalisenssin maksava olekaan seuran jäsen. Toisaalta ulkomaalaista seuraa edustavankaan ei tarvitse lisenssiä maksaa. Edustusta ei ihan helposti kukaan kisajärjestäjä lähde tarkistamaan. Tarkemmin ei tosin ole määritelty mitä tuo ”edustaa ulkomaalaista seuraa.” tarkoittaa. Vai voiko edustaa olematta seuran jäsen..?

  1. Tarkoitan Juki juuri tuota. Käytännössä homma menee niin että kun kisajärjestäjä on hoitanut kansallisen kilpailun järjestämiseen liittyvät asiat etukäteen ja jälkikäteen, niin lisäksi hänen pitää hoitaa myös kertapelaajien lisenssejä. Työkuormaa on todella paljon muutenkin ja tämä homma on siinä aivan turha lisä. Kilpailuja järjestetään täysin talkoilla joten jos tämä työ pitää tehdä niin se kuuluisi ehdottomasti kilpailuihin osallistuvalle pelaajalle tai sen seuralle.

   Jokainen joka on järjestänyt kansalliset pöytätenniskilpailut tietää, että ei siinä hirveästi halua mitään ylimääräistä hommaa kontolleen. On helppo vaatia asioita kun tietää ettei niitä tarvitse itse tehdä.

   Ulkomaalaisten lisenssit on tosiaan asia jota ei tule koskaan tarkastettua. Täällä Oulussa on usein pelaajia Ruotsista. Silloin kun korona vielä salli sen.

 7. Olen Teemu järjestänyt kansallisia pöytätenniskilpailuja ja aika paljon muitakin kisoja. Hommaa riittää. Yksi tilisiirto ja yksi sähköposti ei nyt kuitenkaan vaikuta aivan kauhean isolta urakalta. Aikaa on sille annettu viikko. Jos se nyt on ylivoimaisen suuri homma, niin aiemmin esitin miten käytäntö voidaan muuttaa järkevämmäksi. Varsinaiset liiton säännöt eivät käytäntöä määrää.

  Kilpailujärjestäjän ei tarvitse ulkomaalaisten lisensseistä huolehtia liiton ohjeiden mukaan. ”Kilpailuihin osallistuvien suomalaisten pelaajien lisenssien tarkastusvastuu on kilpailuiden järjestäjällä” Erikseen on mainittu pelaajalla oltavan lisenssi paitsi jos edustaa ulkomaalaista seuraa. Tällainen pelaaja voi olla suomalainen tai ulkomaalainen. Käsittääkseni suomalainen joka edustaa ulkomaalaista seuraa voi pelata kisoissa ilman lisenssiä. Jos siis ei pelaa sarjaa ja haluaa pelata kisoissa on vaihtoehtona edustaa vaikka jotain saksalaista tai vaikka virolaista seuraa. Itse olen pelannut Klarenthalissa Saksassa ja ehkä ensi kaudella voisin edustaa sitä kansallisissa kilpailuissa, ilman lisenssiä.

Vastaa