Tiedotusterveisiä – korona kuristaa edelleen

Liittohallitus kokoontui maanantaina. Yleistunnelma oli vähintään puoliksi vakava, sillä korona kurittaa pöytätennistäkin edelleen.

Alku otettiin tuttuun tapaan valiokuntakatsauksista. Työvaliokunta ei koko kokoonpanollaan ole kokoustanut, mutta yksittäisiä asioita on hoidettu. On yritetty saada ETTU:n kongressi Suomeen (ja epäonnistuttu…), hoidettu parapelaajien apurahareklamaatiota ja tietenkin seurattu koronatilannetta säännöllisesti.

Valmennusvaliokunnassa on ollut aktiivista slack-keskustelua mm. tekniikasta ja harjoittelusta. Fyysisen harjoittelun opas on valmistumassa (Heikkinen, Räsänen, Mikko Levola, Tuomas Sallinen, Pauliina Ranta, Gunnar Malmberg ja Mika Sorvisto) ja liiton sivuille on tuotettu ensimmäinen kuukauden maajoukkuetreeni.

Seuravaliokunnassa Taneli on tehnyt perustekniikkavideoita oppaiden liitteeksi. Kyse on lähinnä junioritreeneistä. Kämmenlyönnistä on liiton sivuilla nyt mallivideo ja viimeksi Taneli kuvasi lauantaina Koskella pienimpien pelaajien alkulämmittelyn. Heikki Kiiskinen tekee opintoihinsa liittyen seuraesittelyjä nettiin. Etäseurapäivän ohjelmaa on suunniteltu ja ainakin pohjoiseen on tulossa hiihtolomaleiri.

Paravaliokunnassa on puhuttanut parapelaajien OKM:n urheilija-apurahojen saamatta jääminen. Keskustelua tästä on käyty niin OK:n kuin OKM:nkin kanssa ja se jatkuu, kuten myös päivätreenit Ruskeasuolla ihan luvan kanssa (vaikka aluksi näytti huonolta).  Sonja totesi lisäksi, että ETTU:lla on webinaari parakisojen tuomaroinnista 30. maaliskuuta (Asko Rasinen on ”pääroolissa”), ja että Suomen esitykset arvolistojen laadinnan muutoksesta ja Pariisin 2024 paralympiakisojen naisten omasta ykkösluokasta etenevät ainakin Euroopan osalta myötätuulessa. SPTL sai Ahos-apurahaa 9600 € (johon on lisättävä liiton omavastuuosuus 2400 €). Sillä saadaan aikaan paraseminaari, -leiri ja Martti Aution laatima paravalmennuskirja.

Kilpailuvaliokunnassa on ollut hiljaista kisatauon vuoksi, mutta valiokunta löysi Asko Rasisen kv-tuomaroinneista mielenkiintoisen kuukauden pingisteon. Myös ratingtilastot syyskauden pelien osalta on päivitetty. Veteraanivaliokunnalla ei ole ollut tapahtumia. Se tiedetään, että Veteraani-SM siirtyy. Uusi päivä on vielä auki.

Huippu-urheiluvaliokunnassa on puhuttu edelleen Ruskeasuon harjoitusryhmän toiminnan kehittämisestä. Myös kuukauden maajoukkuetreeni on lanseerattu liiton sivuilla, ensimmäisenä kohteena oli kämmenlyönnin jalkatyön tekniikkavideo. Halliasioiden kanssa on ollut säätöä, mutta iltareenit Ruskeasuolla jatkuvat normaalisti, vaikka ehdot elävät melkein päivittäin.

Benedek Oláh pelaa Ranskassa superhyvää pöytätennistä ja lähtee ensi kuun lopulla Qatariin WTT Contender (alin taso) ja Star Conternder (toiseksi alin) -kisoihin sekä päälle vielä maailman olympiakarsintaan. Hän viettää siis lähes neljä viikkoa putkeen Qatarissa, valmentaja Mattias on osan aikaa mukana. Euroopan olympiakarsinta järjestetään näillä näkymin 26.-30 huhtikuuta Portugalissa. Alex Naumilla Ruotsin liigapelit ovat taas käynnistymässä ja Anna Kirichenko muuttanut takaisin Suomeen. Kaikkien tähtäin on Euroopan olympiakarsintoissa. Joukkue-EM:n karsintaa suunnitellaan nyt toukokuulle.

Sääntö- ja tuomarivaliokunnassa on Asko Rasisen johdolla pidetty tuomarikoulutuksen 1. osa, toinen osa on edessä keskiviikkona.

Sonja raportoi kansainvälisistä asioista: ITTF:n sisällä on riitaa, mutta myös melkein kaikilla maanosilla näyttää olevan oma taistelunsa ITTF:n kanssa. Euroopassa on väläytelty jopa omia rahakisoja ja rankinglistoja, jos sopuun ei päästä. Henkilökohtainen MM-kisa järjestetään mahdollisesti Etelä-Koreassa syksyllä. Tällöin samassa yhteydessä olisi myös ITTF:n puheenjohtajavaali.

Kimmo Pihkala kertoi hiukan tavallista huolellisemmin IT-valiokunnan asioista. Liiton kotisivujen ulkoasuun ei juuri nyt panosteta erityisesti. Sen sisällä sarjajärjestelmää ollaan vähän tuunaamassa. Lisenssimaksujärjestelmässä itse maksamisen mahdollisuus on tulossa arviolta kuukauden sisällä.

Verkkopohjaisessa kisanvetosoftassa Juha Kangas on ollut kiitettävän aktiivinen ja tehnyt sivuhahmotelmia ja tietorakennesuunnittelua. Myös Tomi ja Jyrki Nummenmaa ovat mukana. Tiukka tavoite on, että ensi kauteen voitaisiin lähteä uuden softan turvin. Se olisi kovin hieno asia! Kuulemma pingistä tuntevia IT-osaajia mahtuu mukaan kehittämistyöhön edelleenkin – yhteydenotot Kimmo Pihkalalle.

SPTL:n viime vuoden tilinpäätös on viittä vaille valmis. Tässä vaiheessa se näyttää yli 30 000 euron plusmerkkistä tulosta. Tulopuolella kansainvälisten kisojen tuotot puuttuvat, mutta normaalivuoteen verraten vähennystä on paljon myös menopuolella. Vuosia 2019 ja 2020 ei juuri voi verrata, mutta sen voi todeta, että selvisimme ensimmäisestä koronavuodesta 2020 sittenkin kohtalaisin pienin taloudellisin vaurioin.

Koronatilanne puhuttikin hallitusta pitkään ja monesta näkökulmasta. Päätökseksi tuli, että helmikuussa ei pelata kisa- eikä sarjapelejä, mutta tarkoitus on kuitenkin pelata kausi loppuun kesään mennessä. Rajoitusten takia edellytyksiä viikkosarjojenkaan pelaamiseen ei oikein ole.

Sarjat ovat tauolla, mutta emme kiellä yksittäisiä otteluita, jotka voidaan pelata viranomaissuositusten puitteissa ja joihin molemmat joukkueet ovat valmiit. Velvoitetta ei millään joukkueella pelaamiseen ole. Myös nyt on jo selvää, että maaliskuun alussa pelattavaksi suunnitellut veteraanien SM-kisat siirretään.

Seuraava Pöytätennislehti tullee ulos maaliskuun alkupuolella. Juttujen (jotka tässä tilanteessa ovat kovin toivottuja!) dead line on 22. helmikuuta. Tarjotkaa tarinoita!

Oma kansainvälinen Finlandia Open -kilpailumme on todennäköisesti mahdoton järjestää ITTF:n nykymääräyksin (WTT). Kisa olisi lisäksi kovin kallis. ETTU neuvottelee ITTF:n kanssa, sillä sama ongelma on lähes kaikilla eurooppalaisilla kisoilla. Siksi jopa jonkinlainen European Tour on mahdollinen. Siitä olemme Suomessa ehdottomasti kiinnostuneita. Sen sijaan kansainvälinen Parakisa on myönnetty lokakuulle. Paravaliokunta ja työvaliokunta saivat tehtäväkseen neuvotella sen organisoimisesta.

Hallitus päätti, että SPTL:n kevätkokous järjestetään maanantaina 12. huhtikuuta etäkokouksena. Hallitus puolestaan kokoontuu seuraavan kerran kuukauden kuluttua 1. maaliskuuta.

 

Vastaa