Tiedotusterveisiä

Liittohallitus istui maanantaina syyskauden ensimmäisen kokouksensa, runsaat kaksi tuntia modernisti hybridimallilla. Edellisestä olikin aikaa, sillä se oli jo keväällä. Välissä on ehtinyt tapahtua paljon, joten alku oli hyvä ottaa valiokuntakatsauksista.

Työvaliokunnassa on tietenkin seurattu pandemia-asiaa. Myös valmennusasioista on puhuttu aika paljon, lähinnä myöhemmin esiin tulevan valmennuskoordinaattorin sekä Ruskeasuon valmennusryhmän osalta. Kansainväliset asiat ovat nekin säännöllisin väliajoin eri tavoin esillä.

Tero Naumi totesi seuravaliokunnan puolesta, että loppukesän aikana on järjestetty leirit sekä Oulussa että Koskella. Syksylle on suunnitteilla seurapäivä. Lisäksi maan pöytätennisseurojen esittely on käynnistynyt liiton kotisivuilla ja sosiaalisessa mediassa. Kenttäpäällikkö Taneli Keinosen seurakäynnit alkavat tällä viikolla pohjoisemmasta Suomesta.

Sääntö- ja tuomarivaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Arenius puolestaan totesi, että kevään liittokokouksessa päätetyt sääntömuutokset julkaistaan ”sääntökirjadokumentissa” tällä viikolla. Joonas Kivimäki ja Asko Rasinen ovat tuomaroineet kansainvälisillä kentillä ahkerasti ja näyttävästi.

Paravaliokunnan Hannu Sihvo raportoi, että parapelaajat ovat leireilleet Pajulahdessa, kun valmistautuminen Tokioon on ollut menossa. Aino Tapolan lähtö on keskiviikkona ja ensimmäiset pelit viikon päästä keskiviikkona. YLE näyttää ne.

Jyrki Nummenmaa sanoi, että Veteraani SM:n kisakutsu on herättänyt huomiota. Kisa kaipaa ”vakiinnuttamista” esimerkiksi sekanelinpelin pelaamisen suhteen ja sitä varten aiotaan kysellä veteraanipelaajien mielipiteitä.

Huippu-urheiluvaliokunnan asioissa Mika Räsänen kertoi, että JEM pelattiin Kroatiassa loppukesästä tiukkojen rajoitusten alla. Kisat sujuivat kohtalaisesti, mutta pitkä kisatauko näkyi (pojat sijalla 23., tytöt 27., kadettipojat 33.). Kansainväliset pelit tulivat tarpeeseen! Juniorit ja Aino Tapola ovat treenanneet Ruskeasuolla koko kesän. Kansainvälisissä kisoissa koronatestejä tehdään edelleen paljon ainakin syksyn ajan. Viikonlopulla on naisten Superweek Halmstadissa, jossa meiltä ovat mukana Anna Kirichenko, Aleksandra Titievskaja ja Ramona Betz. Sama kolmikko lähtee Ruotsista suoraan Serbiaan EM-karsintaan. Marraskuun MM-kisoihin Houstonissa pääsee suomalaisista vain Benedek Oláh.

IT-valiokunnan Kimmo Pihkalan kesään kuului pieniä ylläpitohommia, ja nyt kausi on vaihdettu ja lisenssien itsemaksaminen on nyt mahdollista. Jyrki Nummenmaa kertoi, että henkilökohtaiset SM-kisat Tampereella aiotaan vetää PT Welholla. Tämän kauden aikana kaikkien pitäisi pystyä vetämään sillä kisoja, Jyrki lupasi.

Valmennusvaliokunnassa on ollut kesällä rauhallista, lähinnä Slack-keskusteluja, sanoi Mika Räsänen. On selvää, että kevään suosittuja etävalmennusiltoja tulee jatkaa.

Teemu Oinas selvitti kilpailuvaliokunnan puolesta, että kuluvan kauden kalenteri on valmisteltu, mutta kevään osuus puuttuu liiton sivuilta vielä. SM-kilpailujen järjestäjät on julkaistu ja näissä kisoissa tuomaritoiminnan tasoon tullaan kiinnittämään huomiota. Myös sarjaohjelmat on pääosin julkaistu. Kolmosdivarissa Veikko Lamminsalo luopui sarjapäällikön tehtävistä ja sai seuraajakseen Juha Julmalan. Kiitokset Veikolle monen vuoden hyvin hoidetusta pestistä!

Kansainvälisissä asioissa Sonja Grefbergillä ei ollut paljon uutta kerrottavaa: ITTF:n tulevissa vaaleissa ehdokkaat nimettävä 26.8 mennessä. ITTF:ssä kaikki operatiivinen toiminta on nyt Steve Daintonin alla, myös WTT.

Seuraavaksi puhuttiin hartaasti koronatilanteesta ja syksyn kisoista ja sarjapeleistä.
SM-sarjan lopputurnaus on lauantaina ja kenttäpäällikkö ollut yhteydessä AVI:in. Lopputurnaus voidaan järjestää ”suljetuin ovin” ja ohjeistuksen/suunnitelman koronan suhteen on oltava kunnossa – joukkueilla on esimerkiksi omat paikkansa ja maskien käyttö pelaamisen ulkopuolella on toimintatapana. Paikalla ovat vain pelaajat ja toimitsijat, mutta striimi pyritään järjestämään. Alustavasti mukana ovat kaikki kahdeksan joukkuetta. Espoo ja TIP-70 hoitavat tuomareita ja kisajärjestäjiä.

Syyskuinen Veteraani-SM on astetta hankalampi tapaus, sillä AVI:n ohjeiden puitteissa nykymuotoista kisaa on hankala järjestää. Suorasta peruuttamisestakin keskusteltiin (seuraavat ovat jo tammikuussa!), mutta lopulta Wega sai (halutessaan) tämän viikon aikaa mahdollisen suunnitelman esittämiseen, luokkarajoituksineen ja terveyssuunnitelmineen. Hallitus käsittelee asian pikaisesti sen jälkeen. Muilta osin kausi alkaa normaalisti ja noudatamme kullakin alueella voimassa olevia viranomaismääräyksiä.

Seuraavaksi esittelyyn ja käsittelyyn tuli Johanna Schüpbachin (ex-Kaimio) rekrytointi. Päätökseksi tuli, että hän aloittaa SPTL:ssä: syyskuun alusta kuluvan kauden loppuun ”firmasopimuksella” (kyseessä ei siis varsinaisesti ole työsuhde) osa-aikaisena kaksi päivää viikossa. Kyseessä on aikanaan Gumbostrandin strategiakokouksessa valmisteltu valmennuskoordinaattorin homma, jossa ainakin valmennuksen suunnitteluun ja viestintään kiinnitetään paljon huomiota. Työvaliokunta valtuutettiin sopimaan asia Johannan kanssa yksityiskohtaisesti. Tervetuloa Johanna! Asiasta lisää ainakin seuraavassa lehdessä, todennäköisesti liiton sivuillakin jo lähiaikoina.

Taloustilanne on päivittämättä kesän ajalta. Selvää kuitenkin on, että kansainvälinen toiminta on tuonut paljon kuluja ja lisää on tulossa. Teemme aika todennäköisesti miinusvuoden. Lopullinen tulos riippuu paljon Parakisan ja Finlandia Openin onnistumisesta.

Viikonlopun Halmstadin NETU-kokouksessa järjestölle valitaan uusi puheenjohtaja vetäytyneen tanskalaisen Peter Sundbaekin tilalle. Samalla puhutaan NETU-mestaruuskisoista ja ruotsalaiset järjestävät myös konferenssin naisten pöytätenniksestä Pohjois-Euroopassa.

ETTU:n vuosikokouksessta Cluj-Napocassa on esillä lähinnä ETTU:n sääntöasioita sekä ”Euroopan taktiikkaa” Houstonin marraskuisten MM-kisojen yhteydessä järjestettävissä ITTF:n puheenjohtaja- ja hallitusvaaleissa. Näissä Suomea edustanee allekirjoittanut, varmuudella ainakin Halmstadissa. Myös naisten valmentaja Johanna yrittää osallistua NETU:n konferenssiin minkä peleiltä ehtii.

Syksyllä Romaniassa on tarjolla eurooppalaista valmentajakoulutusta EM-kisan jälkeen. Suomi harkitsee osanottajia tähän sekä naisten valmennusseminaariin Bratislavassa marraskuussa.

Parakisaa varten olemme saaneet OKM:ltä 20 000 euron tuen ja Finlandia Openiin vastaavasti 10 000 euroa. Parakisa on lokakuussa Pajulahdessa ja kiire tulee, sillä ITTF:n kanssa asiaa on ollut hankala valmistella. Myös Urheiluopistosäätiö myönsi parakisalle 7 000 € tuen. Kuluja tulee paljon mm. koronatestauksista. Joulukuiseen Finlandia Openiin olisi ”ennakkohuhujen” mukaan pelaajia tulossa hyvinkin, jos se vain pystytään järjestämään.

Pöytätennislehti 3/21 ilmestyy syksyllä ja aiheena on ainakin paljon kansainvälisiä kilpailuja. Juttujen dead line on syyskuun 13. päivä.

Muissa asioissa totesimme, että irtomaton hankintaa selvitellään edelleen, hinta lienee 10-15 000 €. Seuraavassa hallituksen kokouksessa määrätään syysliittokokouksen ajankohta.

Kimmo Arenius toi vielä keskusteluun pari kentän sääntökysymystä: ensinnäkin kertalisenssimahdollisuutta ei enää ole. Toiseksi vanhasta seurasta voi vapautua ilman, että uusi seura on tiedossa. Silloin saa ”villinä” osallistua SM-kisaan, mutta lisenssi pitää lunastaa silti. Jos haluaa pelata sarjoissa, uuden seuran on oltava tiedossa 31.8 mennessä.

Vielä totesimme, että kaikki voivat lunastaa kuluvan kauden lisenssit täysihintaisina, mutta liittokokouksen päätöksen mukaisesti mukaan tulee myös ”alennusvaihtoehto” niille, joilla on viime kaudella ollut lisenssi. Ohjeistusta on tulossa siitäkin.

Liittohallitus kokoontuu seuraavan kerran 13. syyskuuta. Esillä ovat ainakin valiokuntien budjetit ja toimintasuunnitelmat, tietenkin myös kansainväliset kisamme.

Vastaa