Lisenssien maksaminen kaudella 2021/2022

Edellisen kauden lisenssit ovat voimassa syyskuun loppuun saakka. Seuran yhdyshenkilöt voivat lunastaa lisenssejä normaaliin tapaan.

Mikäli seurat maksavat lisenssit yhdistyksen nimissä olevalta tililtä, on hyvä huomioida että uuden lain mukaisesti osa pankeista saattaa pyytää yhdistyksiä allekirjoittamaan sopimuksen ennen kuin yhdistyksen maksuja voi välittää kolmansille osapuolille.

Kaudella 2021/2022 pelaajilla on mahdollisuus lunastaa lisenssinsä myös itse sekä oman seuran sisällä muille pelaajille. Lisenssin lunastamista varten tarvitaan tunnukset liiton sivuille. Tunnuksia voi pyytää Mika Räsäseltä, tunnuksia varten tarvitaan toimiva sähköpostiosoite. Lisenssi merkataan ja myös maksetaan liiton sivujen kautta. Ohje lisenssien maksamiseen (seurojen yhdyshenkilöt sekä yksittäiset lisenssin maksajat):
Ohje lisenssien maksamiseen | Suomen Pöytätennisliitto (sptl.fi)

Alennettu lisenssi:
Kaudelle 2020/2021 lisenssin lunastaneet pelaajat ovat liittokokouksen päätöksen mukaisesti oikeutettuja alennettuun lisenssiin kaudelle 2021/2022. Alennetun lisenssin pystyy lunastamaan muuttamalla pelaajan ja lisenssivalinnan yhteydessä alasvetovalikosta ison kirjaimen vastaavaksi pieneksi kirjaimeksi (A->a).

HUOM! Vaikka pelaajilla on mahdollisuus lunastaa lisenssinsä itse, vastuu säilyy edelleen seuroilla. Liiton sääntöjen mukaisesti ilman kilpailulisenssiä sarjaottelun pelanneen pelaajan seura tuomitaan maksamaan sarjamaksun suuruinen sakko. Kilpailuissa lisenssin tarkastus on edelleen järjestäjien vastuulla.

8 thoughts on “Lisenssien maksaminen kaudella 2021/2022

 1. Licence prices are rising and rising. I would like to open a discussion with the clubs what they are thinking ?
  I can say that students and people without job over 18 for them its just to much to pay Licence for 55 euro and team fee for getting
  a view matches for that. The licence fee is a hurdle for young juniors to start to compete like players from 15 years old.

  1. I discussed about this few weeks back with you, and I must admit that the problem lies with B-license aged beginners. They have to pay 35€ for licence and then something more for first competition fee. That is rather much and is limiting the participation to first competition. This can be seen also in Oulu. Maybe solution could be that for first year or two juniors would have to pay only 10€ licence regardless of age? Another problem age is 18+ when kids move out of their homes to study and they would have to pay licence fees of adults. This is smaller problem in my opinion and would maybe not require any actions.

   Otherwise I don’t think licence fee is too much. For most of the clubs it would be impossible to arrange school exhibitions without help from Taneli.

 2. Ilman näitä hyvin kohtuuhintaisia lisenssejä ei olisi liittoa ja vaikkapa Tanelia kiertämässä auttamassa seuroja eteenpäin tai Mattiasta, Mikaa ja kumppaneita auttamassa Penaa, Alexia ja muita kohti kansainvälistä huippua. Toki opiskelijoille voisi miettiä pientä alennusta tms. mutta muuten juuri kukaan ei varmaan jää pois kisoista lisenssin kalliuden takia, päin vastoin maksavat sen pingisihmisinä mielellään.

  1. Olen samaa mieltä Dyroffin kanssa, mihin suhteutettuna kohtuullinen? Sulkapallossa ja Tenniksessä esimerkiksi kilpailulisenssit ovat 35 euroa ja 36 euroa. Jokainen euro nostaa kynnystä olla lajissa mukana ihmisillä. En usko ihmisten ensimmäisenä ajattelevan onpa kiva maksaa enemmän pienelle rating-eliitille suomessa. Tässä katsotaan mielestäni lyhytnäköisesti, tärkeintä ei olisi nyt pienen porukan rahoittaminen vaan pitäisi ensin saada harrastajamäärät ylös, olla pienen kynnyksen aloittamislaji ja raha on siinä tekijä. Kiitos.

   1. Tilanne ei ole ihan noin yksinkertainen. Esimerkiksi sulkapallossa liitto perii seuraavasti muita maksuja, jäsenmaksu aikuiset 8€ ja juniorit 4€ per pelaaja, meillä 120€ per seura. Kilpailuissa starttimaksu on 4€/startti, meillä 35€/50€ per kisa. 100 pelaajan seurassa sulkapallossa jäsenmaksuja tulee siis n. 500-800€ riippuen aikuisten/junnujen suhteesta. Jos meillä olisi käytössä tuo samanlainen starttimaksu niin startteja on kisoissa 50-450kpl. Eli pienimmätkin kisat maksaisivat 200€ ja isoimmat jopa 1800€. Meidän sarjajärjestelmä toimii myös aivan eri tavalla kuin esim. sulkiksessa. Jos tuo sama starttikäytäntö otettaisiin pingikseen niin aika vaikea olisi järjestää tuottavaa kisaa ellei osallistumismaksuja nostettaisi. Maksajana on aina loppupeleissä pelaaja, liitot kerää vain maksut eri tavoin.

    Sulkapallon 35€ lisenssi vs. pingiksen 55€ lisenssi on siis aivan turhaa verrata päittäin kuten yläpuolelta voi lukea.

 3. Tarkoitin, että moni ennestään lisenssin omistanut tuskin jää pois kisoista nykyisten hintojen takia. Uusien pelaajien kohdalla ongelma on kyllä varmasti todellinen. Eli täytyykin tosiaan miettiä löytyisikö sellaista ratkaisua, että ne vanhan liiton pelaajat, jotka maksavat mielellään tuon summan saadakseen laadukkaan pöytätennislehden, osallistuakseen kuukausittain rating-kisoihin ja sarjapeleihin sekä tukeakseen liiton toimintaa sekä sitä kautta lajin kasvua voisivat jatkaa entisellä linjalla, mutta uusille pelaajille voisi olla vaikka ensimmäiseen kauteen jokin alennus tms. kuten on seuroillekin ja reilu sellainen. Tai pitäisikö esimerkiksi aloittelijakilpailuihin panostaa enemmän tai mahdollistaa alemman ratingin pelaajille edullisempi lisenssi.

  Verrattuna muihin lajeihin pöytätenniksen harrastajista poikkeuksellisen moni kilpailee virallisissa kilpailuissa eli paljon on tehty oikein, että lajimme kilpailutoiminta, sisältäen esimerkiksi kilpailuformaatin ja tunnelman, vie mukanaan. Nimittäin sulkapallon harrastajia löytyy Suomesta kyseelyiden mukaan reilusti toistasataatuhatta ja pöytätenniksen vähän yli toistakymmentä tuhatta, mutta silti lisenssipelaajien määrät ovat hyvin lähellä toisiaan.

  Mitä tulee lyhytnäköisyyteen niin varsin lyhytnäköistä olisi vain suoraan pudottaa hinnat pohjalle ja sitä kautta ajaa alas muun muassa liiton loistavia tuloksia tuottanut lajinlevitystoiminta. Toki muitakin rahanhankintakeinoja on, ja avoimin mielin markkinoilla toimiminen sekä erilaisten vaihtoehtojen pohtiminen lisää aina itse kunkin ryhmittymän tai henkilön kykyä toimia dynaamisemmin.

  Eli laajempaa tutkimusta ja pohdintaa on tehtävä kuin vaikkapa vain kysyä seuroilta jollain lomakkeella haluavatko pelaajat maksaa enemmän vai vähemmän. Totta kai moni olisi mielissään, jos tarvitsisi maksaa vähemmän, mutta isossa kuvassa siitä voisivat kärsiä kaikki. Ajatteleeko moni pelaaja muutenkaan ensimmäisenä kilpailemista ja sitten pettyy ja lopettaa, kun siitä on kuluja? Mistään turhasta rating-eliitistä ei liiton kohdalla voida puhua, sillä tuloutus siirtyy kohteisiin, joista on hyötyä laajalle joukolle. Lajinlevitystoiminnasta juuri niille uusille harrastajille, suurimpaan osaan leireistä voi osallistua kaikki ja laadukkaat maajoukkueleirit innostavat alempaa ponnistavia tähtäämään sinne tai ainakin kunnioittamaan lajia, ja huippu-urheilutoiminta tuottaa viihdettä, iloa ja ylpeyttä kaikille lajista pitäville.

 4. Kemin Pöytätennisseuran 60-vuotisjuhlakisoissa (23.10.) on kaksi luokkaa, joihin ei tarvita lisenssiä (Pingiskoulu ja Tasoituscup). Tämä on varmasti yksi hyvä keino madaltaa kilpailukynnyksen aloittamista.

 5. Keskustelun aloittajalle Aleksanderille yksi kommentti. Hinnoista voimme sinänsä olla montaa mieltä, mutta ihan tekstin alku eli ”raising and raising” on harhaanjohtava. Sen ajan kun olen ollut liiton puheenjohtajana, olemme (ensi kausi mukaan laskien) korottaneet lisenssien hintoja yhden kerran. Kahdeksaan vuoteen siis. Joitakin muita muutoksia on tehty, mutta emme silti voi sanoa, että hinnat ”nousevat ja nousevat” (itse asiassa tälle kaudelle tuli jopa alennus koronasta johtuen).

  Sama eli entiset hinnat koskee myös tulevaa kautta 22-23, jonka lisenssihinnoista päätämme ensi liittokokouksessa noin kuukauden päästä. Hallituksen esitys on, että hinnat ovat entiset.

Vastaa