Starin syksyn startti 18-19.9.2021 – raportti

Raportti on nyt valmis! Myös alkuosaan tuli lisäyksiä. Raporttiin  lisätään myöhemmin korkeintaan videolinkkejä ilman erillistä mainintaa. Korjattu M-900-raportti (Aapot)

Vuosi sitten nähtiin edellisen kerran samoissa merkeissä Syksyn startin 2020 merkeissä. Eipä olisi silloin arvannut, että kaikki pysähtyy taas uudelleen. Olipa valtavan hauska tavata taas pöytätennisystäviä. Samaa kertoivat monet muutkin.  Sen lisäksi pelaajilla oli suuri ilo kilpailla pitkästä aikaa.  Vanha kunnon hyvä elämä tuntui alkavan taas! Koronaa ei pohdittu.

Osallistujia oli poisjääntien jälkeen 93 ja startteja 192. Viime vuonna luvut olivat luonnollisesti vähän paremmat (105/205). Tottahan pitkällä koronatauolla ja sen aiheuttamalla vähäisellä harjoittelulla oli tässä merkitystä. Varmaan myös pienellä koronavarovaisuudella.

Palkintosijarohmut

Kaksi pelaajaa pystyi kahteen luokkavoittoon. Molemmat ottivat myös kolmannen palkintosijan:

Kunniamaininta Stråhlmanin perheelle!

Olen aika varma siitä, että Stråhlmanin perhe teki Suomen ennätyksen siinä, montako pelaajaa oli kisoissa samasta perheestä ja monellako startilla he yhteensä elävöittivät kisoja. Eli viisi pelaajaa (John-Axel, Ann-Cathrine, Tea, Lars-Wilmer, Noella) ja 16 starttia! Kuulemma kuudeskin on vielä tulossa. Hats off! kuten Rusan some-kielen taitajien on tapana sanoa.

Huom: Porvoosta kajahti (kiitos: Jens Weckström) sellainen tieto, että Maratonin 30-vuotisjuhlakilpailuissa 6-7.1.1979 Malmbergin perheestä oli mukana myös viisi saman perheen pelaajaa. Isä Caj, Gunnar, Eva, Pia ja Lena. Lehtileikkeestä saattoi laskea 12 starttia, mutta oikeaa lukua ei pysty kertomaan ilman täydellisiä tuloksia.

Kilpailupallojen lainaaminen

Olen motkottanut tästä aiemminkin mutta tässä uudelleen. Eli ei ole mikään yleinen käytäntö, että kilpailupalloja voisi tulla hakemaan lämmittelyä varten. Ei varsinkaan kysymättä lupaa eli vain sieppaamalla pallo korista. Jokainen voi ostaa kilpailupalloja etukäteen, jos haluaa treenata juuri kilpailukutsussa mainitulla pallolla. Miksi niin ei voi tehdä:

 • Pallot eivät ole ilmaisia. Sponsori ei niitä maksa, vaan ne pitää ostaa kilpailujen tuotoilla.
 • Rehellisetkin pelaajat unohtavat helposti palauttaa lainatun pallon. Se jää esimerkiksi taskuun tai laariin.
 • Kukaan ei koskaan tule maksamaan lämmittelyssä rikki mennyttä palloa.
 • Erehdyksessä palautetaankin joku aivan muun merkkinen pallo. Jopa treenipallo. Pallolaatikkoon tulee aina jostakin joitain ihme palloja. Myös treenipalloja.
 • Pallot kuluvat myös lämmittelyssä. Monet pelaajat ovat nyrpeitä, jos joutuvat pelaamaan kuluneen näköisellä pallolla ja tulevat vaihtamaan kauniiseen, uuteen palloon.
 • Ja ennen kaikkea vaarana on koko ajan se, että kilpailupallot loppuvat kesken kilpailujen. Palloja ei nykyään viitsi ostaa isoa määrää varastoon, koska ne muuttuvat milloin tahansa jotenkin paremmiksi tai muuten ja vanha varasto mätänee käsiin. Kun pallot muuttuivat 40-millisiksi, minulta jäi kompostoitavaksi kuutiometri Keski-Euroopasta rahdattuja 38 millin palloja. Se kokemus ei unohdu! Ja sen jälkeen ollaan koettu monta uutta vaihetta.

Sitä voisi toki ajatella, että olisi erillinen laatikko, jossa olisi 20 palloa lämmittelyä varten. Sitäpä voinkin kokeilla seuraavissa kisoissa! Ei tämä ole niistä muutamasta eurosta kiinni.

Palkintopotti

Parhaillaan käynnissä olevassa Qatarin ”WTT Star Contender Doha” -kilpailussa kokonaispalkintopotti on vain 444 kertaa suurempi kuin Syksyn startissa!

Ratingpisteiden kasvattajien TOP-20

Seuraavassa taulukossa annettu luku on lauantaina ja sunnuntaina kerättyjen ratingpisteiden summa.

Striimaus Starin kisoissa

Monet ovat kysyneet jo aiemminkin, tuleeko Starin kisoista striimiä. Olen vastannut, että ei tule, ennen  kuin striimausta hoitamaan löytyy oma henkilö.

Striimauksen järjestäminenhän edellyttää ainakin seuraavia toimenpiteitä.

Etukäteisvalmistelut

 1. Hanki puhelin striimaukseen ellet halua käyttää omaa puhelintasi.
 2. Hanki kamerajalusta ja pohdi virransyöttö.
 3. Hanki YouTube-tili, jolla voi striimata (tilaajiahan ei ole 1000).
 4. Tee Ruskeasuolla testistriimausta.
 5. Ei taideta tarvita mitään sen kummempaa softaa?

Muutama päivä ennen  kisaa

 1. Mainosta striimauslinkkiä SPTL:n sivuilla (en pohdi tässä sitä, miten se tapahtuu, kun striimaushan ei ole vielä alkanut).

Kisapäivänä

 1. Tule hallille hyvissä ajoin ennen kisapäivän alkua.
 2. Ota mukaasi kamerajalusta, striimauspuhelin ja jatkojohdot.
 3. Pystytä laitteisto virtajohtoineen.
 4. Tee vielä koestriimaus, jolla varmistat, että striimi todella lähtee maailmalle.
 5. Tähtää kamera mielenkiintoisille pöydille.
 6. Päivän aikana suuntaa kamera aina sinne, jossa tapahtuu jotain mielenkiintoista.
 7. Valvo säännöllisesti, että striimaus todella toimii audiota myöten. Ratkaise ongelmat.
 8. Lopuksi pura laitteisto ja kanna tavarat autoon.

Minulla ei ole aikaa tähän, koska järjestän kisat yksin etukäteisvalmisteluineen ja kisan jälkeisine töineen.  Kyseessä ei siis ole pelkkä Record-nappulan painaminen kaksi kertaa päivässä. Ei vaan millään pysty ottamaan uusia työtehtäviä! Mutta erittäin mielelläni striimin tarjoaisin!

Keskeytykset 

Jälleen kerran joudun pyytämään, että älkää ottako pahalla, jos en aina pysty suhtautumaan kohteliaasti keskeytyksiinne. Työkuorma on vaan niin kova, että se ylittää kapasiteetin keskeytysten vuoksi.  Kun on vaikkapa siirtämässä pelaajaa poolista jatkokaavioon (juu, en käytä Gurua) ja tulee keskeytys toisensa perään (”paa mun matsi”, ”ollaanko aikataulussa”, ”heitä pallo”, ”pääsinkö jatkoon”, ”paa nyt vaan se matsini”, ”anna mun palkinto niin pääsen lähteen” jne), normaali hunajainen äänensävyni voi muuttua astetta kylmemmäksi.

Jättäkää puheet minimiinsä silloin, kun toimitsijanpöydän takana ollaan tekemässä jotain!

MK

Miesten kaksinpelillä oli epäonnea, kun 11 ilmoittautuneesta kaksi joutui jäämään pois. Mutta silti saatiin mukava luokka! Neljän ja viiden pelaajan poolit. Kuten olen aiemmin mainostanut, saatiin todella pitkästä aikaa mukaan Starin kilpailuun hallitseva miesten kaksinpelin SM-mitalisti. Mahdollisesti 1970-luvulla on ollut edellinen kerta. Pitää tarkistaa jos silloinkaan! Eli pronssimitalisti Aleksi Räsänen tuli mukaan ja myös nappasi voiton. Menetti vain kaksi erää.

Aleksin finaalivastus Leonid Pullinen nappasi kakkossijoitetun paikan voittamalla poolissa armeijavapaalle päässeen Juhana Tuuttilan 3-2. Nuori Lassi Lehtola teki oikean uroteon voittamalla kaksi selvästi itseään ylempänä rankingilla olevaa pelaajaa. Ensin Maria Girlean 3-2 ja sitten Elmo Räsäsen 3-2. Maria olisi tosin ehkä voinut lämmitellä edes yhden pallon. Hän kun tuli juosten paikalle ja joutui heti hurjassa kunnossa olevaa Lassia vastaan. Erätilanteesta 0-2 oli vaikea nousta, mutta se olisi voinut onnistua ilman syöttövirhettä viidennen erän tilanteessa 11-10 Marialle.

Kuvassa vasemmalta toiseksi tullut Leonid Pullinen (LPTS), voittaja Aleksi Räsänen (PT Espoo), kolmanneksi tulleet Lassi Lehtola (MBF) ja Juhana Tuuttila (OPT-86).

NK

Naisten kaksinpeliin osallistui poisjäännin jälkeen viisi pelaajaa. Kuuden pooli muuttui viiden pooliksi. Yllätyksiä ei nähty, vaan järjestys muodostui täsmälleen rankingjärjestyksen mukaiseksi. Kolme viisieräistä ottelua sentään pelattiin, mutta jokaisessa voittaja johti erin 2-0 ja viides erä oli selvä. Näin myös Marian ja Ellan finaaliottelussa.

Kuvassa vasemmalta toiseksi tullut Ella Kellow, luokkavoittaja Maria Girlea, kolmanneksi sijoittuneet Alexandra Seppänen ja Alisha Sinishin. Alishan seura on PT Espoo ja muiden seura on TIP-70. Viides pelaaja luokassa oli Eleonoora  Roosioks.

M-2100

Vain 13 pelaajaa lähti mukaan taistelemaan lauantain korkeimman luokan eli M-2100:n voitosta.

Pooleissa nähtiin iso yllätys, kun Pappilanniemen  Mozart, Jouko Mikkola, runnoi itsensä herkällä 70-luvun askelluksella poolin nelossijoitetun paikalta pooliykköseksi. Mozartin jalkoihin jäivät Samuel Abaijon-Nurmisuo, Joona Räsänen ja Riku Andersson. Joona pani parhaiten kampoihin johtaessaan ottelua erin 2-0.

Elmo Räsänen voitti poolissa Lassi Lehtosen 3-2, mutta jatkokaavion finaalissa oli Lassin vuoro voittaa ja se meni puhtaasti 3-0. Lassi siis ratingpisteillä 1680 2100:n voittajaksi! Finaali oli Lassille pisteiden valossa helppo, mutta kvartassa hän oli vaikeuksissa Jouko Mikkolan kanssa, joka johti erin 2-1. Vaikea oli semifinaalikin. Andrei Räisänen johti 2-1, mutta sitten Lassi nappasi kaksi erää kylmän rauhallisesti 16-14, 12-10.

Kuvassa vasemmalta toiseksi tullut Elmo Räsänen (BF-78), luokkavoittaja Lassi Lehtola (MBF), kolmanneksi tulleet Andrei Räisänen (MBF) ja Vesa Lappi (Wega).

M-1800

Luokkaan osallistui hienosti 24 pelaajaa, joista kukaan ei jäänyt pelipäivänä pois.

Pooleissa tapahtui muutama yllätys,  vaikka vuoden kilpailutauon jälkeen on tietysti vaikea sanoa, mikä on yllätys ja mikä ei. Rocka Merilahti (1517) voitti Joona Räsäsen (1713) ja Kimmo Pohjosen (1586). Joona johti erin 2-0 mutta viides 10-12.

Aleksei Pullinen (1598) voitti päivän sankaripelaajan Lassi Lehtolan (1680) 3-2. Jatkokaaviossa sitten vain toinen menestyi.

Pappilanniemen Mozart Jouko Mikkola (1621) nappasi poolinsa ykköspaikan voittamalla Mika Kotoluodon ja tietysti se oli 3-2.

Jatkokaavio oli Lassi Lehtolan juhlaa.  Mika Kotoluoto kuitenkin johti finaalia erin 2-0, mutta Lassi oli sitten pitelemätön.

Kuvassa vasemmalta kolmanneksi sijoittunut Jouko Mikkola (PT Helsinki), luokkavoittaja Lassi Lehtola (MBF) ja toiseksi sijoittunut Mika Kotoluoto (SS). Toinen kolmanneksi sijoittunut Kimmo Lehtonen (Wega) oli palannut Korsoon ennen palkintojen jakoa ja kuvan ottamista.

M-1700

Tämä luokka on näemmä jonkinlainen väliinputoaja luokka. Nimittäin osallistujia oli lopulta vain yhdeksän.

Poolissa B SS:n Jari Käki nousi kolmannelta sijalta poolivoittoon voittamalla Måns Paulin ja Alexandra Seppäsen. John-Axel Stråhlman voitti ensimmäisissä kisoissaan Paulin hurjassa taisteluottelussa 3-2. Viides erä 18-16! Mutta Paul meni eräsuhteilla jatkoon poolista.

Vincent Joki oli poolissaan kakkonen mutta nappasi jatkokaaviossa kaksi voittoa ja luokkavoiton.  Finaalissa kaatui saman poolin voittaja Miikka Berghäll 3-2.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Miika Berghäll (LPTS), luokkavoittaja Vincent Joki (TIP-70) ja kolmanneksi sijoittunut Jari Käki (SS). Toinen kolmanneksi sijoittunut Aleksi Pullinen (LPTS) poistui ennen palkintojen jakoa.

M-1600

Melkein neljä täyttä poolia eli 15 pelaajaa oli mukana. Vain yksi varsinainen yllätystulos nähtiin pooleissa. Vincent Joki (1395) voitti Mergim Kelmendin (1532) ja Esa Ahteen (1440).  Matias  Ylinen (1401) voitti Pentti Eerolan (1443). Muissa ”yllätyksissä” ratingpiste-erot olivat kovin pienet.

Jatkokaaviossa Matias Ylinen jatkoi yllätyksiään voittamalla Alexandra Seppäsen (1464) 3-2 oltuaan erin 0-2 tappiolla. Semifinaalissa Vincent Joki sitten voitti Matiaksen 3-0.

Finaali oli hurja taistelu. Rocka Merilahti nousi 3-2-voittoon Vincent Joesta oltuaan erin 0-2 tappiolla.

Kuvassa vasemmalla luokkavoittaja Rocka Merilahti (Wega) ja toiseksi tullut Vincent Joki (TIP-70).

Kolmanneksi tulleet Miika Berghäll (LPTS) ja Matias Ylinen (PT Espoo) saivat palkintonsa aiemmin:

M-1500

Luokassa oli 14 pelaajaa.  Suphanat Chonwachirathanin (1293) nousi poolissaan kolmossijoitetun paikaltaan poolivoittoon. Hän yllätti koko luokan ykkössijoitetun Timo Akkasen (1498) ja Esa Ahteen (1440). Kovassa vedossa ollut Levente Kadar (1102) pudotti jatkosta poolin kakkossijoitetun Eleonoora  Roosioksin (1304). Se ei ollut sitten yllätys, että John-Axel Stråhlman nappasi oman poolinsa kakkossijan, koska hänen todellinen tasonsa liikkuu juuri sillä tasolla.

Jatkokaaviota hallitsivat TIP-70:n nuoret pelaajat. Vincent Joki otti luokkavoiton ja voitti finaalissa Suphanat Chonwachirathaninin 3-0.

Vasemmalta toiseksi sijoittunut Suphanat Chonwachirathanin (TIP-70), voittaja Vincent Joki (TIP-70) ja kolmanneksi sijoittunut Jiri Kuronen (Stara):

Toinen kolmanneksi sijoittunut Jari Käki (SS) sai palkintonsa ennen palkintojen jakoa:

M-1400

Tämä luokka pelattiin vain 10 pelaajan voimin.  Pooleissa tapahtui pari yllätystä. Pasi Ylinen (1035) voitti Terho Hiltusen (1271) poolissa A, ja Levente Kadar (1102) voitti sekä Markku Nuutisen (1296) että Katrin Looken (1247) poolissa B.

Markku Nuutinen yllätti jatkokaavion semifinaalissa Eleonoora Roosioksin 3-0 mutta kamppailu oli kovaa taistelua alusta loppuun (14, 10, 12).

Suphanat Chonwachirathanin otti loppua kohden tiukkenevin pelein luokkavoiton: 3-0, 3-1, 3-2.

M-1400-luokan voittaja Suphanat Chonwachirathanin (TIP-70), joka ei ollut paikalla palkintojen jaon aikaan:

Toiseksi sijoittunut Markku Nuutinen (Stara) ja kolmanneksi sijoittunut Eleonoora Roosioks (PT Espoo):

Toinen kolmanneksi sijoittunut Levente Kadar (MBF) seuranaan uuden sukupolven pöytätennis-Kadar:

M-1300

Tämä oli 12 pelaajan luokka. Poolit eivät edenneet aivan sijoitusten mukaisesti. Antti Käki (964) voitti poolissa B Peteri Niemisen (1283) ja Joona Lehtisen (1092).  Poolissa C Jari Tiitta (959) voitti Katrin Looken (1247) ja Niklas Tuovisen (1088). Lisäksi Tuovinen voitti Looken. Poolissa D Tuomas Tuovinen (844) voitti Ilkka Marttisen (1123).

Jatkokaaviossa Levente Kadar oli vaikeuksissa finaalissa Petteri Niemistä vastaan, 1-2 ja 10-10, mutta voitti viidennen 11-1.

Kuvassa vasemmalta kolmanneksi sijoittuneet Niklas Tuovinen (MBF) ja Jari Tiitta (HäKi), luokkavoittaja Levente Kadar (MBF) ja toiseksi tullut Petteri Nieminen (MBF).

M-1200

1200:ssa oli 11 pelaajaa.  A-lohkossa kolmossijoitettu Mikko Kangas nappasi jatkopaikan voittamalla Ann-Cathrine Stråhlmanin. Poolissa B sekä Erkki Virta että Tuomas Tuovinen voittivat ykköseksi sijoitetun Tea Stråhlmanin ja menivät jatkoon.

Jatkokaaviossa Tuomas Tuovinen voitti semifinaalissa Levente Kadarin, mutta Erkki Virta oli finaalissa parempi 3-0.

Kuvassa vasemmalta toiseksi tullut Tuomas Tuovinen (MBF), luokkavoittaja Erkki Virta (MBF) ja kolmanneksi sijoittunut Levente Kadar (MBF).

Kolmanneksi sijoittunut Aki Kalander (TIP-70) sai palkintonsa ennen palkintojen jakoa:

M-1100

1100-luokassa oli 13 pelaajaa, mutta vain yhdellä oli yli 1000 pistettä eli Joona Lehtisellä (1092). Pienten ratingpiste-erojen vuoksi poolien yllätysvoittoja ei oikein kannata listata.

Jatkokaaviossa mielenkiintoisin ottelu oli nuorten Tea Stråhlmanin ja Aki Kalanderin välinen. Tea voitti selvästi 3-0 tämän kvartan.  Kovin kvartta oli Jari Tiitta VS. Mohamed Eldishnawy. Tiitta voitti viidennessä 13-11. Tiitta voitti sen jälkeen suoraan 3-0 seuraavat kaksi otteluaan ja otti luokkavoiton. Finaalissa hän voitti seurakaverinsa Joona Lehtisen.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Joona Lehtinen (HäKi), luokkavoittaja Jari Tiitta (HäKi), kolmanneksi sijoittuneet Hannu Grönlund (Atlas) ja Tea Stråhlman (PT Espoo).

M-1000

Peräti 19 pelaajaa oli mukana tässä luokassa.

Jatkokaaviossa pelattiin kaksi perheen sisäistä ottelua. Semifinaalissa Tea Stråhlman voitti siskonsa Ann-Cathrinen 3-1 ja Sami Koivumäki voitti kvartassa poikansa Jimin 3-0.  Sami pelasi itsensä lopulta luokkavoittajaksi voittamalla finaalissa Tea Stråhlmanin huikeassa ottelussa 3-2. Tai erityisesti kolmas erä oli huikea. Sami voitti sen 22-20 sen jälkeen, kun Tealla oli kuulemma ollut monta eräpalloa 2-1-eräjohtoon.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Tea Stråhlman (PT Espoo), luokkavoittaja Sami Koivumäki (TIP-70), kolmanneksi tulkeet Pasi Taive (ToTe) ja Ann-Cathrine Stråhlman (PT Espoo).

M-900

Sunnuntaiaamun 900-luokka oli hieno tapahtuma 17 pelaajan voimin.

Pooleista pääsi jatkoon yllättäjänä Aapo Kanasuo, joka voitti Elena Badendorfin ja Martti Kankaan.  Aapo hävisi sitten kvartassa toiselle Kosken Aapolle eli Aapo Lehdelle. Semifinaalissa Aapo Lehti oli hyvin lähellä mennä finaaliin. Hän johti erin 2-0 Sami Koivumäkeä ja sitten hävisi loput erät 11-13, 8-11, 10-12. Finaalissa Jimi Koivumäki voitti Sami Koivumäen 3-0.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Sami Koivumäki (TIP-70), luokkavoittaja Jimi Koivumäki (TIP-70), kolmanneksi tulleet Elena Badendorf (MBF) ja Aapo Lehti (KoKa).

M-800

M-800 oli 11 pelaajan luokka. Veteraanit voittivat nuoret 6-5. Siitä välistä ei  ollut ketään. Tarvittaisiin enemmän myös nuoria aikuisia näihin alempiin luokkiin. Tai oikeastaan jokaiseen luokkaan!

Poolipelejä on tosiaan vaikea analysoida yllätysten suhteen alle 1000-luokissa. Jatkoon meni kuitenkin kolme nuorta ja kolme veteraania. Veteraanien keski-ikä 77,7. Finaaliin meni kuitenkin kaksi nuorta. William Nguyen voitti finaalissa Milo Laurentin 3-0.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Milo  Laurent (MBF), luokkavoittaja William Nguyen (TIP-70), kolmanneksi tulleet Hannu Grönlund (Atlas) ja Raimo Peuranen (HäKi).

M-700

Kilpailujen alimpaan luokkaan osallistui sopivasti 10 pelaajaa. Saatiin näin kaksi viiden pelaajan poolia. Mukana oli kilpailujen nuorin pelaaja eli 8-vuotias Lars-Wilmer Stråhlman (2013). Voittoja ei hänelle vielä tällä kertaa tullut, mutta hän kuitenkin johti erin 2-0 Niko Kohosta vastaan. Viimeistään seuraavassa Syksyn startissa voittojakin jo taatusti tulee. Sitä ennenkin tietysti muissa kisoissa.

Finaalissa kohtasivat Pascal Gauthier ja Joonas Kokko. Finaali ratkesi viidennessä erässä Gauthierin voittoon 3-2.

Kuvassa vasemmalta luokkavoittaja Pascal Gauthier (Smash) ja toiseksi tullut Joonas Kokko (PT Espoo).

Kolmanneksi tulleet Milo Laurent ja Leo Laurent (MBF) saivat palkintonsa etukäteen, koska heillä oli kiire seuraavan lajin harjoituksiin.

 

 

Vastaa