Tiedotusterveisiä

Istuva liittohallitus kokoontui viimeiseen kokoukseensa keskiviikkona. Marraskuun 17. päivän liittokokous valitsee neljä uutta hallitusjäsentä erovuoroisten (Arenius, Holmberg, Pihkala, Valasti) tilalle tai valtuuttaa entiset jatkamaan tehtävässään. Puheenjohtajiston kausi ei tällä kertaa ole katkolla.

Kokousrutiinien jälkeen päävalmentaja Mattias Bergkvist piti maajoukkuetoiminnan tilannekatsauksen. Hän kertoi, että nykyinen maailman arvolista perustuu edelleen osin vanhaan listaan, mutta sen lisäksi otetaan huomioon kahdeksan parasta kaksinpelitulosta kansainvälisistä kisoista. Niissä pitäisi käydä, jos haluaa rankingilla ylös. Tilannetta hankaloittaa se, että kisojen hinnat ovat selvästi nousussa.

Tämä koskee lähinnä Benedek Oláhia ja Alex Naumia. Muilla vaikeaa ylipäätään edes päästä kisoihin. Arttu Pihkala, Aleksi Räsänen ja Sam Khosravi pääsevät vielä juniorikisoihin, mutta sekin on aika kallista. Ruotsissakin maajoukkuejunioreilla on jo omavastuita. Mattiaksen mielestä pelaajien harjoittelu on ”ok”. Alex mennyt eteenpäin selvästi ja pelaa peräti neljää liigaa Euroopassa. ”Pena” on aloittanut Ranskassa aika hyvin. Naisjunioreista Ramona Betz asuu ja harjoittelee Saksassa ja Aleksandra Titievskaja Englannissa. Maria Girlea on vielä romanialainen.

Junioreiden kotiharjoittelun systeemiä Ruskeasuolla muutettiin syksyllä. Osalle tuli enemmän pallolaatikkoa ja syöttöharjoittelua. Se ei toimi vielä aivan täydellisesti ja joitakin muutoksia tultaneen vielä tekemään. Paljon tarvittaisiin myös kansainvälistä kosketusta – kilpailuja ja leirejä. Kansainvälinen kilpailukäyttäytyminen tulee oppia ja samalla saa hyviä kontakteja. Tämä vaatii myös valmentajaresursseja sekä sopimuksia hyvien ulkomaisten harjoituskeskusten kanssa. Näitä on erityisesti Saksassa.

Mattiaksen yleisarvion mukaan pelaajien taso on ”ok” sekä senioreissa että junioreissa. Tyttöjä on liian vähän, parhaat tosin ulkomailla. Harjoittelu on pääsääntöisesti hyvää ja pelaajat ovat kehittyneet selvästi. Nuorimmista Luka Oinas on jo niin pitkällä, että hänen pitäisi alkaa käydä ETTU:n leireillä.

Sitten siirryttiin valiokuntien ajankohtaisiin asioihin. Työvaliokunnassa on valmisteltu budjettia ja toimintasuunnitelma, Finlandia Openia ITTF:n kanssa (ja puhuttu vuoden 2022 kisasta WTT:n kanssa), tehty OKM:n yleisavustusanomusta, neuvoteltu Stigan kanssa pöydistä ja tekstiileistä ja valmisteltu Johanna (nykyään) Kaimion sopimusta. On erikseen todettava, että toiminnanjohtaja Räsänen on tehnyt toimintasuunnitelman ja budjetin kanssa paljon huolellista työtä.

Taneli Keinonen raportoi seuravaliokunnan puolesta, että Seurapäivät pidettiin etänä 16 osallistujan voimin. Anti oli hyvä, mutta osanottajia olisi saanut olla enemmän. Tanelilla on ollut paljon seurakäyntejä, kuten esimerkiksi Rymättylä, Oulu, Kerava, Koski, Kemi, Ylivieska, Lahti, Lappeenranta ja Jyväskylä, tulossa ovat vielä ainakin Pori, Kuopio, Turku, Joensuu, Vantaa ja Helsinki. Seuraleirejä ja kouluvierailuja on järjestetty, pohjoisessa oli lisäksi nappulaleiri. Myös mailapelitapahtumat ovat taas alkaneet ja tulossa on myös välituntipingiksen ohjausta. Kevään seurapäivää ajatellen haastatellaan seuroja hyvistä aiheista. Lisäksi aloitetaan matalan kynnyksen starttikilpailutoiminta.

IT-valiokunnan Kimmo Pihkala kertoi, että viime aikoina on tehty lähinnä normaalia ylläpitoa. Jyrki Nummenmaa jatkoi, että kisanveto-ohjelmakin etenee, tosin edelleen aika rauhallisesti.

Mika Räsänen kertoi valmennusvaliokunnan puolesta, että syksyn ensimmäinen valmentajailta on edessä ensi viikon torstaina. Siinä seurataan maajoukkueen harjoitusiltaa Ruskeasuolla ja puhutaan tekniikasta. Esko Heikkinen oli Romaniassa EM-kisojen jälkeen ETTU:n valmennuskurssilla ja asiasta raportoidaan joko valmentajailtana tai Pöytätennislehdessä. Johanna Kaimio on ensi kuussa menossa naisten valmennusseminaariin Slovakiaan.

Nummenmaa totesi, että veteraanivaliokunnan asioissa ei ole tapahtunut ihmeellisiä. TOP-8 siirtynee edelleen. Jyrki lupasi myös ”SM-tiedustelun” yhteenvedon liiton sivuille ensi viikon aikana.

Hannu Sihvo kertoi paravaliokunnan puolesta, että leirejä on ollut normaalisti 1-2 kertaa kuukaudessa. Timo Natunen ja Iivari Hartikainen lähtevät Pariisin kisoihin marraskuussa, Para-SM pelataan 20. marraskuuta Tuulimäessä. Hallitus päätti, että kisaan ei tarvita lisenssiä (mutta paraluokitus toki) eikä siitä lasketa ratingpisteitä.

Mika Räsänen selvitti, että huippu-urheiluvaliokunnan toimissa on ollut aktiivinen syksy. Joukkue-EM pelattiin Romaniassa ja Suomen miehet pelasivat vähintäänkin kohtuullisesti. Lisäksi Pena Oláh Qatarin WTT-kisassa puolivälierissä, mikä oli mainio suoritus. Pena ja Alex menevät Tunisiaan ja Pena vielä Sloveniaan WTT-kisoihin. Ramona Betz osallistuu Slovakian junioriavoimiin sekä Aleksi Räsänen ja Sam Khosravi Unkarin vastaaviin. Alex menee alle 21-vuotiaiden EM-kisaan Belgiaan ja Pentti Houstonin MM-kisoihin. Syyskauden päättää  oma Finlandia Openimme. Ensi viikolla on tapaaminen OK:n huippu-urheiluyksikön kanssa. Lisäksi Ruskeasuon ryhmälle on pidetty psykologin luento kisajännityksestä ja ruotsalainen Per Gerell on tulossa Suomeen marraskuun viimeisellä viikonlopulla opettamaan pelaajillemme syöttöään. Sam Khosravi on menossa joulukuussa Eslöviin harjoittelemaan.

Teemu Oinas kertoi, että kilpailuvaliokunnalta ei nyt ole kummallisempaa kerrottavaa, mutta viime kauden ”rästi-SM:t” on nyt hoidettu ja olemme päässeet normaaliin kilpailu- ja sarjatoimintaan.

Kimmo Arenius totesi sääntö- ja tuomarivaliokunnan toimista, että valiokunta on keskustellut sääntömuutoksesta kilpailukutsua koskeviin määräyksiin. Digiaika kun on tehnyt ”arvonnan paikan ja ajan” kyseenalaiseksi. Tulevaisuudessa arvonnat tapahtunevatkin liiton palvelimella. Hallitus tuonee kevään liittokokoukseen muutosesityksen.

Sitten olikin aika käsitellä liittokokoukselle esiteltävä budjetti ja toimintasuunnitelma. Liittokokouksen kutsu on jo toisaalla liiton sivuilla ja nyt liitteeksi lisätään mainitut dokumentit. Budjetti näyttää miinusta hieman yli 23 000 €, sillä kansainvälinen toiminta maksaa ja siihen on nyt päätetty panostaa. Liittohallituksen esitykset tulevat liiton sivuille tuota pikaa.

Käsittelimme myös taloustilannetta syyskuun lopun numeroiden valossa. Tulos näyttää nyt miinusta noin 30 000 €. Vaikka sarjamaksuja ja lisenssimaksua on vielä tulossa, vuosi mennee silti miinukselle. Lopulta Finlandia Openin tulos ratkaisee lopullisen tilanteen erittäin suuresti.

Mainitun kisan suhteen onkin palaveroitu ja viestitty ITTF:n kanssa ahkerasti. Kisa on ITTF:n virallinen kilpailu ja se käydään ainakin vielä tämän kerran vanhaan tapaan PKO-mnetelmällä. Maailman rankingpisteitäkin on jaossa ja ITTF striimaa kisan vedonlyöntiä varten. Kansainvälisiä kyselyitä tulee koko ajan paljon, eli kiinnostusta kisaa kohtaan on. Valitettavasti emme ole saaneet kutsua ITTF.n sivuille, mutta nyt sekin lienee mahdollista. Kansainvälisiä tuomareitakin haetaan. Kisaorganisaatio on pitkälle entinen ja osanottajien hintoja on korotettu hiukan. Torstaina pelataan perinteisen joukkuekisan sijasta U21, joka ei ole PKO-luokka vaan perinteinen cup alkupooleineen.

Matti Kurvinen veti aikanaan strategiatyöpajan hallitukselle juuri ennen koronapandemian alkua. Se päätetiin uusia liittokokouksen jälkeisellä uudella hallituskokoonpanolla.  Vielä todettiin, että allekirjoittanut on SPTL:n delegaatti marraskuun MM-kisoissa Houstonissa (ITTF maksaa matkan ja majoituksen). Lisäksi hyväksyimme uuden ympäristösuunnitelman, joka liitetään verkkosivuilta löytyvään vastuullisuusohjelmaan. Toiminnanjohtaja on tehnyt tämän suhteen erinomaista työtä! Kimmo Arenius kertoi lopuksi, että TOP-16 kutsu on valmistunut. Kisa on 18. joulukuuta ja kutsu on huomenna liiton sivuilla.

Seuraavan kokouksen istuukin jo uusi hallitus. Puheenjohtaja kiitti nykyistä mukavasti sujuneesta toimintakaudesta ja päätti kokouksen klo 19.21 vajaan 2,5 tunnin rupeaman jälkeen.

Vastaa