Timo Averjanov – Virtus Global Games 2023 Vichy, Ranska

Suomesta lähtee kolmen urheilijan joukkue kehitysvammaisten urheilun kansainvälisen VIRTUS-järjestön Global Games -kisoihin, jotka käydään 4.–10. kesäkuuta Ranskan Vichyssä. Suomalaisurheilijoista mukana ovat vaasalaisuimari Nader Khalili, hankasalmelainen yleisurheilija Jani Tissari ja vantaalainen pöytätenniksenpelaaja Timo Averjanov.

Tulokset ITTF:n sivuilla

8.6. pelipäivän yhteenveto

”Seitsemän päivän maratonkilpailu on päättymässä. Melkein kaikki 11-luokan parhaat pelaajat olivat täällä mukana. Timo osallistui kaikkiin luokkiin ja on tyytyväinen peliinsä eli kehitystä on tapahtunut. Seuraavaksi on edessä EM-kisat syyskuun alussa Sheffieldissä, Englannissa.”

7.6. pelipäivän yhteenveto

”Timo sai hyvää kokemusta nelinpelissä ja sekanelinpelissä, vaikka erävoittoja ei tullutkaan. Torstain joukkuekisassa Timo pelaa yhdessä virolaisen ja belgialaisen pelaajan kanssa. Ensimmäisellä kierroksella (R16) on vastassa Hong Kong.”

6.6. välipäivä

5.6. pelipäivän yhteenveto

”Timon kaksinpelit päättyi alkulohkoon..Tiukin taistelu oli avauserässä (10-12) Turkin pelaajaa vastaan. Eli kehitys jatkuu. Tiistaina on vapaapäivä ja keskiviikkona alkavat nelinpelit, joissa Timo pelaa virolaisten Deniss Sidelnikovin parina. Sekanelinpelissä Timon pari on portugalilainen naispelaaja. Torstaina alkavassa joukkuekisassa Timo pelaa puolestaan virolais- ja belgialaispelaajan kanssa.”

VIRTUS (entinen INAS) on kehitysvammaisten urheilujärjestöistä se, jonka kautta urheilijat voivat yltää aina paralympialaisiin saakka. Vaasan Uimaseuraa edustavasta Khalilista tuli vuonna 2021 ensimmäinen kehitysvammainen suomalaisurheilija tällä vuosituhannella, joka edusti Suomea paralympialaisissa. Khalili oli Tokiossa 17:s 100 metrin selkäuinnissa.

Vantaalainen pöytätenniksenpelaaja Timo Averjanov, 29, on jo rutinoitunut pelaaja kansainvälisissä ympyröissä. Hän on ollut mukana viimeisimmissä VIRTUS-järjestön ja sen edeltäjän INASin arvokilpailuissa. Edellinen kansainvälinen turnaus on vain parin viikon takaa Slovenian Laskosta, jossa hän jäi alkulohkoon.

– Timo on treenannut paljon ja tehokkaasti koko kauden ja mennyt joka osa-alueella eteenpäin. Kämmenspinni on kehittynyt kauden aikana eniten. Se on saatava kisoissa toimimaan treeneissä nähdyllä tavalla, siinä on avain voittoihin, arvioi Averjanovin valmentaja Samuli Soine.

VIRTUS JA SPECIAL OLYMPICS

Kehitysvammaisten urheilussa on kaksi isoa kansainvälistä järjestöä: VIRTUS ja Special Olympics. Kesäkuussa 2023 käydään molemman järjestön isoimmat kilpailut, VIRTUS Global Games -kisat Ranskan Vichyssä 4.–10.6. ja Special Olympics -kesämaailmankisat Saksan Berliinissä 17.–25.6. Se, että kisat osuvat samalle kuukaudelle, kertoo paljon järjestöjen välisestä olemattomasta kommunikaatiosta. Vaikka johtotasolla vuorovaikutusta järjestöjen välillä ei suuremmin ole, ruohonjuuritasolla toimivat usein samat henkilöt. Esimerkiksi yleisurheiluvalmentaja Jukka Lahti urakoi kesäkuussa molemmat kisareissut.

Special Olympics on järjestöistä suurempi. Sen painopiste on enemmän urheilu- ja harrastamismahdollisuuksien luomisessa kaikille kehitysvammaisille urheilijoille ympäri maailmaa. Kisoihin ei ole tulosrajoja, mikä mahdollistaa sen, että vaikeastikin kehitysvammaiset henkilöt voivat päästä mukaan. Itse kisoissa urheilijat jaetaan tasoluokittelukilpailujen kautta divisiooniin, joissa on keskenään mahdollisimman tasaväkisiä urheilijoita. Jokaisessa divisioonassa jaetaan mitalit kolmelle parhaalle.

VIRTUS on järjestöistä huippu-urheilupainotteisempi. VIRTUS-luokituksen saaneet urheilijat voivat tavoitella pääsyä aina paralympialaisiin saakka. Tosin tällä hetkellä kehitysvammaisia urheilijoita on paralympialaisissa mukana vain kolmessa lajissa: yleisurheilussa, uinnissa ja pöytätenniksessä. Pääasiassa paralympialaisissa kilpailee liikunta- ja näkövammaisia urheilijoita. Suomessa VIRTUS-luokituksen saaneita urheilijoita on tällä hetkellä vain kourallinen.

Kolmas kehitysvammaisten urheilun kansainvälinen järjestö on SUDS (Sports Union for athletes with Down Syndrome). Se on suunnattu urheilijoille, joilla on downin oireyhtymä. Down-urheilun vuoden isoimmat kisat vuonna 2023 ovat kahdeksan lajin EM-kilpailut Italian Padovassa syyskuussa. Suomesta kisoihin on lähdössä osallistujia yleisurheiluun, uintiin ja koripalloon.

Lähde: Paralympiakomitean tiedote

VIRTUS Global Games -kisojen kotisivut

 

Vastaa