Rating uudistus 2023

Päivitys 19.9. KV:lta:
-Bonuspistelaskenta on korjattu ja viimeisin 10.9. julkaistu rating-lista on päivitetty bonusten osalta.
-Päivärating-lista on lisätty valikkoon. Tälle listalle päivittyvät järjestelmään lisättyjen sarja- ja kisamatsien rating-muutokset päivittäin.
-Muutamilla pelaajilla on vielä datassa ongelma perusratingin kanssa, jos viime kauden päätösrating-excelissä ja lisenssi-/nimi-/seuratiedoissa on eroavaisuuksia. Näiden korjaus on vielä kesken.
-Julkaistujen Rating-listojen logiikkaan on tehty muutos ja Rating-manuaalia päivitetään parhaillaan: Jokaisen viikon sunnuntaille julkaistaan Rating-lista, joka pitää sisällään muutokset kyseisen viikon loppuun asti, eli julkaistujen listojen rating-päivä on tällöin sunnuntai. Listat julkaistaan nyt aluksi 6 päivän viiveellä seuraavan viikon lauantaina, mutta tavoitteena on lyhentää viivettä, kun tulokset kisa- ja sarjaotteluista saadaan nopeammin ja virheettömämmin. Aiemmin merkityksellinen rating-listan julkaisupäivä jää siis historiaan. Uuden logiikan mukaisia julkaistuja listoja hyödynnetään aiempaan tapaan kisojen leikkuripäivien listoina. Kilpailuissa ei siis ole tarkoitus hyödyntää päivärating-listaa, vaan Julkaistuja rating-listoja. Ensimmäinen uuden logiikan mukainen lista on 10.9 ja aiemmat 2.9 sekä 9.9 listat jäävät viimeisiksi vanhan logiikan mukaisiksi julkaisupäivän mukaan päivätyiksi listoiksi. Seuraava julkaistava lista on päiväyksellä 17.9 ja se tulee näkyville ensi lauantaina.
-Pienempiä bugikorjauksia on tulossa vielä lähipäivinä
——–
Päivitys 12.9 KV:lta: BC-SM:n leikkuripäivä 1.7.2023 tarkoittaa kevätkauden viimeistä rating-listaa, eli kosken 2. päivän listaa 4462_Kosken_Kesäkisa_luokka_2 ja saman kisan leikkuripäivä 24.9.2023 tarkoittaa viimeistä tuohon mennessä julkaistavaa uuden järjestelmän listaa, jota ei ole vielä julkaistu.

Bonuspisteiden laskennassa 2.9 ja 9.9 listoilla on ongelmia. Osalla virheellisesti 0 ja osalla liikaa. Listalta puuttuu osa pelaajista, joiden tiedot poikkesivat järjestelmissä. Näitä lisätään, mutta ne eivät nouse jo julkaistuille listoille ilman eri päätöstä.
——–
Päivitys 11.9.: Aamulla lisätyt listat korjattiin huomioimaan kauden vaihteen 700-alaraja ja alkukaudesta aloittaneiden KV:n arviot aloitusratingeiksi.
——–
Päivitys 11.9.: Ratinglistat leikkuripäiville 2.9 ja 9.9 on saatavilla valikosta: ”Kilpailut” -> ”Julkaistut Rating-listat” ja perinteinen linkki uusimpaan listaan toimii myös.
Listausten toiminnassa on vielä hiottavaa ja osa uudistuksista, kuten päivärating-näkymät, on vielä tulossa.
——–
Päivitys 10.9.: Sovelluksen tunnetut virheet on korjattu. Tämä päivä vierähtänee sisällön viimeistelyssä (mm. viime kauden tulosten virheitä korjaten) ja listat saataneen huomiselle DE-SM arvonnalle.
——–
Päivitys 2.9. KV:lta: Ensi viikolla julkaistaan poikkeuksellisesti kaksi rating listaa. Leikkuripäivän 2.9 julkaisu sekä leikkuripäivän 9.9 julkaisu.
——–

Eilen 29.8. on päätetty Rating-työryhmän esityksestä toteuttaa Rating-uudistus kaudelle 2023-24 sekä sen yksityiskohdat. Se sisältää sekä toiminnallisia muutoksia, että itse laskentaan vaikuttavia muutoksia:

 • laskenta tapahtuu automaattisesti liiton palvelimella
 • pisteet eivät ole enää excel-tiedostossa vaan nettisivun taulukossa
 • rating-muutokset lasketaan pelipäivittäin, eikä tiedostoittain, kuten aiemmin
 • rating-lista näkyy päivittäin päivittyneenä ja staattinen lista julkaistaan edelleen viikoittain
 • laskennan oheisinformaatiota (TP, uusien pelaajien rating, ulkomaalaiset, etc.) hallinnoidaan samankaltaisesti, kuin ennen, mutta se tapahtuu sptl.fi-sivustolla entistä vaivattomammin
 • ”laskentakaava” muutetaan taulukosta kaavoiksi ja pisteitä lasketaan jatkossa tarkemmilla luvuilla. Rating julkaistaan edelleen kokonaislukuina.
 • excel-tulosten(PT Guru) syöttämiseen järjestelmään tarvitaan edelleen vanhaa ratinglaskentaohjelmaa tai muuta makroa muuttamaan tulokset pelilistaksi
 • pelien voitosta tuomat pisteet ovat samaa suuruusluokkaa, kuin ennenkin, mutta ilman taulukon portaita
 • pelien tappiosta menetetyt pisteet vähenevät reilusti deflaation korjaamiseksi
 • tappiosta menettää aina vähintään yhden pisteen
 • pisteet eivät koskaan laske alle 700:n
 • bonuspistejärjestelmä pysyy muuten ennallaan, mutta bonuspisteiden kesto on vuoden päivissä laskettaessa, eikä kuukausittain, kuten aiemmin
 • laskentakaavan kertoimia kannattaa tarkastella kausien välillä ja niitä kannattaa säätää jatkossa inflaation ja deflaation kurissa pitämiseksi
Pisteiden saamisen ja menettämisen uudet kaavat, jotka ovat voimassa kauden 2023-24 alusta alkaen:
Alemmaksi reitattu voittaa: piste-ero*0,17+8 (Max 50)
Korkeammalle reitattu häviää (piste-ero*0,17+8)/2 (Max 25)
Korkeammalle reitattu voittaa: piste-ero*-0,028+8 (Min 0)
Alemmaksi reitattu häviää: (piste-ero*-0,028+8)/2 (Min 1)

Alla kuvassa vasemmalla on uusien kaavojen mukaan laskettuja arvoja sekä aiempi muutostaulukko oikealla:

Uudistus on päätetty tehdä nyt rating-laskennan luotettavuuden ja jatkuvuuden turvaamiseksi sekä liiton henkilötyön (valtaosin vapaaehtoistyötä) määrän vähentämiseksi merkittävästi. Muita taustasyitä on, että muutos on mahdollista käytännön syistä vain kauden alussa, WebWelho tarvitsee rating-arvot palvelimelle tietokantaan toimiakseen, vanhan rating-laskentaohjelmiston käyttö on erittäin työlästä ja epävarmaa sekä pistedeflaatio on hyvä saada korjatuksi.

Uusi, nyt käyttöönotettava, ITV:n toteuttama rating-laskentaohjelma on ollut valmiina ja osittain rinnakkaiskäytössä jo vuodesta 2017, mutta uusi laskentakaava on vasta koodattavana siihen. Tavoitteena on saada ensimmäinen lista julkaistuksi nyt kuukauden vaihteen jälkeen. Nyt käyttöön tulevan rating-ohjelman hätäkäyttöönottoa on aikanaan valmisteltu jo kahdesti viime vuosina kesken kauden, kun laskenta muuten on uhannut keskeytyä.

Rating on pöytätennisihmisille paljon tunteita herättävä mekanismi ja kiinnostuksen kohde, joten uudistusta on valmisteltu huolella. Valitettavasti, vaikka työtä on tehty pitkään ja huolella, tuli lopussa silti kiire ja järjestelmä tulee käyttöön vasta kauden jo käynnistyttyä. Pahoitteluni tästä liiton vapaaehtoistyöläisten puolesta. Tämän sovelluksen toteutuksessa on käytetty myös ostettua työtä, mutta käyttöönotto ja suurin osa muustakin kehitystyöstä tehdään korvauksetta vapaaehtoistyöllä.

Rating-laskentaohjelman käyttöön liittyy oleellisesti kilpailutulokset ja sitä myöden kilpailujen vetämiseen käytettävä ohjelma. Käyttöönoton ajoitukseen liittyykin oleellisesti WebWelho, joka käytännössä vaatii uuden rating-ohjelman ja toisaalta WebWelhon käytön myötä toivottavasti merkittävä osuus tuloksista tulee excel-tiedostojen sijaan suoraan rating-sovellukselle automaattilaskentaan. Aiemmin, vaikka itse laskenta toimikin, niin sen käyttöönottoa siirrettiin juurikin excel-tulosten automaattisen luennan epäluotettavuudesta johtuen. Tällä kaudella excel-tiedostoissa julkaistavat tulokset vaativat edelleen melkein yhtä paljon manuaalityötä rating-laskentaan liittyen, kuin ennenkin ja ne on esikäsiteltävä ennen syöttämistä tietokantaan. WebWelhoa tai PT Velhoa käyttävät kisanvetäjät siis helpottavat merkittävästi liiton vapaaehtoisten työtä.

Rating-järjestelmämme laskemat pisteet ovat vuosien saatossa kokeneet kovia. Pisteskaala on venynyt hallitsemattomasti sekä pistedeflaatio ja -inflaatio ovat vaivanneet sekä pelaajia että tilastonikkareita. Järjestelmää on paikattu useamman kerran onnistuen välillä paremmin ja välillä heikommin. Nyt taas korjataan laskentaa ja mahdollistetaan helpot jatkokorjaukset. Deflaatiokorjaus tehdään valtaosin tappiosta menetettyjä pisteitä vähentämällä aiemmilta kausilta lasketun keskimääräisen deflaatiokorjauksen vaatimassa määrin. Pyöristykset on tehty kisaamista kannustavaan suuntaan. Tuleviin pisteisiin tehtävä muutos jo aiemmin tapahtuneen epäsuotuisen kehityksen korjaamiseksi ei ole läheskään ongelmatonta. Parempaan teoreettiseen tulokseen, jossa sama pistemäärä vastaisi jatkuvasti tietyllä määreellä samaa osaamistasoa, päästäisiin, jos korjattaisiin jo laskettuja aiempien kausien pisteitä. Se ei olisi käyttäjien kannalta mukavaa ja järjestelmänkin kannalta haastavaa. Deflaatiokorjauksen haasteena tulevaan laskentaan on mm. hyvin eritasoinen deflaatio eri kohdissa listaa aiemmilta vuosilta ja esim. aktiivipelaajien poistumiset ja lisääntymiset eri vuosina, joissa oli vaihtelua mm. koronavuosina. Riski siis on, että nytkään tehtävä korjaus ei ole täydellinen, mutta nyt sitä voidaan jatkokorjata aiempaa huomattavasti helpommin.

Tervetuloa SPTL seurailtaan perjantaina 1.9.2023 klo 18 alkaen, jossa voin kertoa lisää ja vastata kysymyksiin.

-Kimmo / ITV & KV

12 thoughts on “Rating uudistus 2023

 1. Kiitos Kimmo! Loistava selostus. Olisipa tästä julkaistu muutaman rivin tiedote silloin, kun Jori joutui ilmoittamaan, ettei ratingeja enää lasketa vanhalla menetelmällä. Kun minäkin vielä kommentissa ihmettelin asiaa. En voinut myöskään arvata, että itse ratinglaskentaan on tulossa sellaisia muutoksia, ettei tarkkaa vertailua vanhan systeemin tuottaman ratingiin kanssa voikaan tehdä, kuten vaadin. Pidin siltä osin ratingmanuaalia melkein sääntökirjana.

  Kuulostaa TOOO-DEEE-LLA hyvältä. Yksi parhaista muutoksista on se, että rating näkyy suoraan SPTL:n sivuilla Excel-tiedoston sijaan. Ja onhan niitä hyviä asioita paljon enemmänkin. Ehkä paras on se, että päästään eroon Excel-tiedostojen käsittelystä, joka oli tähän asti mahdollista vain siksi, että Jori oli valmis polttamaan siihen aikaa ja vaivaa.

  En protestoi, mutta tämä aiheutti pohdintaa:

  ”pisteet eivät koskaan laske alle 700:n”

  Eli miten voidaan jatkossa järjestää nykyistä M-700-luokkaa vastaava sisäänheittoluokka uusille pelaajille? M-800 kun on siinä mielessä erittäin kova luokka.

  Valitettavasti en pääse perjantain tilaisuuteen, koska olen laittamassa salia kuntoon viikonlopun kisoja varten.

  1. Mikäänhän ei estä pitämästä vaikka M-710 luokkaa. Tai M-750, jos se on järkevämpi.
   Ja kyllähän M-700 luokka voi olla edelleen ekakertalaisille tai niille, jotka eivät ole voittaneet otteluakaan.

   1. No niin ajattelinkin, että pidetään sitten M-710-luokka.
    Se raja, jonka alle ei putoa, olisi toki voinut olla 650.

    ”Ja kyllähän M-700 luokka voi olla edelleen ekakertalaisille tai niille, jotka eivät ole voittaneet otteluakaan.”

    Ei kelpaa. Silloin loppuvat pelaajat nopeasti.

 2. Kiitos uusista laskelmista ja listoista!

  Heräsi kysymys bonuspisteistä: omani ovat lisääntyneet lähes 50% keväisestä, joillakin seuratovereilla ne näyttävät kadonneen kokonaan. Liekö taustalla bugi vai joku muu syy? Periaatteena taisi olla, että bonukset kertyvät kuten ennenkin.

  1. Bonuksien kanssa on jotain ongelmia ja sitä tutkitaan. Samoin alkuratingeja on laitettu joillekin pelaajille liikaa ja nekin tullaan jossain vaiheessa korjaamaan.

  1. Minusta rating-asia on niin tärkeä, että ratingtyöryhmällä on velvollisuus vastata esitettyihin kysymyksiin tai mahdollisiin ongelmiin. Ihan juoksevasti. Ei vain 13.9. klo 07-09 ja vain kerran ilman tarkentavaan kysymykseen vastaamista. Ei vie paljoa aikaa.

   1. Voin kertoa että ratingporukka on tehnyt selkä limassa töitä jo päiväkausia putkeen. Ulkomaalaisissa on myös jotain ongelmaa ja sitäkin selvitellään.

 3. Et sinä kertonut oikeastaan mitään. Täällä esitettyihin muutamaan kysymykseen vastaaminen ei vie tietävältä kuin muutaman minuutin/viikko. Sinänsä tässä vaiheessa ei ehkä pitäisi enää tehdä töitä niska limassa, kun vanhan tuotteen käyttö on lopetettu ja luulisi uuden systeemin olevan hyvin testattu viime kevään datalla. Vai eikö ole? Vapaaehtoistyötä ilmaiseksi totta kai ja sille kaikki arvostus, kiitokset ja hatun nosto. Silti on kohtuullista pyytää kommunikointivalmiutta. Sen muutaman minuutin verran. Väittelyistä ei siis kysymys.

 4. Sellaisen huomion tein, ettei nimeäni näy M-60 -listalla. Päättelin, että se voisi johtua siitä, kun täytän 60 vasta tämän kuun jälkipuolella. Kuitenkin olen ollut ”kelvollinen” pelaamaan kyseisessä luokassa jo 1.1.2023 lähtien. Onkohan oma tulkintani oikea?

Vastaa