Kansainvälisiä kokouksia taas

Komean Malmö Areenan uumenissa on EM-kisapelien ohella myös kansainvälisiä kokouksia. Suomalaisten osalta niiden alku otettiin tiistaina NETU:n eli Pohjois-Euroopan Unionin kokouksessa. Toimin itse vähän kuin sen sihteerinä, mutta rehellisesti sanoen järjestö on aika passiivinen. Myös Sonja oli kokouksessa paikalla.

Nyt paikalle kokouksen alkuun oli saatu sekä Euroopan Unionin puheenjohtaja Pedro Moura että Kansainvälisen liiton puheenjohtaja Petra Sörling. He alustivat molemmat, mutta eivät sanoneet vallan ihmeellisiä. Pedro totesi, että Aasia ja Eurooppa ovat tärkeimmät maanosat, mutta Euroopan osalta se näkyy aika heikosti ITTF:n hallinnossa. KOK:n jäseneksi ehdolla oleva Petra puolestaan sanoi, että välillä on aika yksinäistä. Hän kuitenkin vakuutti, että Kiinakin haluaa, että pöytätenniksessä on kilpailua. Taistelu joukkueiden määrästä MM-kisoissa näyttää olevan ikuista.

Itse kokousasioissa tanskalainen puheenjohtaja Henrik Vendelbo totesi, että paikalla ovat Tanskan ja Suomen ohella Norja, Ruotsi, Latvia, Liettua ja Fär-saaret – Viro, Islanti ja Grönlanti sen sijaan eivät. Sitten käytiin vähän läpi maiden kuulumisia. Suomi totesi, että toiminnanjohtaja on vaihtunut, ja että Para Finland Open ja Finlandia Open ovat syksyn tärkeimmät tapahtumat.

Liettuan osalta uusi varapuheenjohtaja Ruta Paskauskiene sanoi, että he joutuvat peruuttamaan syksylle kaavaillun kansainvälisen juniorikisan. Latvian Ina Jozepsone sanoi, että Riikassa on iso nuorten pelaajien kisa lokakuussa. Maa kaipaisi kovasti ensimmäistä virallista pelimattoaan. Norjan Christian Ibenfeldt arvioi norjalaisten vielä toipuvan veteraanien EM-kisasta, joka lopulta näytti nollatulosta (jos saatuja materiaaleja ei lasketa), koska osanottajia oli ”vain” 1 800. Uusia pelitiloja tulee kuulemma moneen paikkaan maassa.

Fär-saarilla on uuden puheenjohtajan Frodi Fridason Jensenin mukaan vain 30 pelaajaa, joten ihan mistään isosta ei puhuta, vaikka ”saarten kisoissa” käydäänkin. Ruotsin Thomas Buza kertoi, että liiton toimisto on muuttanut, ja että sekä liiton organisaatioon että valmennuskeskustoimintaan on tehty uudistuksia. Tanskalla puolestaan on uusi pääsihteeri Puk Kirkeshov Hvistendal. Taloudellisesti menee nyt oikeaan suuntaan, mutta tilanne on silti surkea. WTT-kisa on kuitenkin suunnitteilla.

NETU:n jäsenmaksua päätettiin kerätä ensi vuonna sama kuin tänä vuonnakin. Se raha tulee Suomeen ja sillä sihteeri voi sitten käydä kokouksissa ilman että Suomen liiton tarvitsee osallistua kuluihin. NETU:n sääntöjäkin uusittiin hiukan, mutta asiat oli aika pitkälle jo sovittu aiemmissa kokouksissa. Nyt vain lyötiin nuijalla lopullisien päätöksien merkiksi. Seuraavaksi uusitaan mestaruuskisoja koskevat säännöt.

Tapahtumakalenteria päivitettiin, eli kisat menevät näin:
Juniorit 2024 Norja ja todennäköisesti myös 2025 Norja
Seniorit 2024 Latvia ja 2026 Viro
Veteraanit 2024 Suomi ja 2026 haku auki.
Veteraanien puolesta todettiin, että jo Suomen kisoissa on omat luokat yli 90-vuotiaille miehille ja naisille.

Norja on edelleen järjestämässä Superweek -tapahtumaa kesäkuussa 2024, samassa paikassa jossa pelattiin Veteraani-EM. Tämä tarkoittaa junioreiden WTT-kisaa ja NETU:n parakisaa (jossa mukana myös alle 23-vuotiaiden luokka) sekä laajemminkin keskustelua parapöytätenniksestä.

Vielä keskusteltiin hiukan keskiviikkoisen ETTU:n kokouksen asioista Sonjan johdolla. Niissä ei kuitenkaan hankalia asioita tuntunut olevan, kun ei edes ETTU:n jäsenmaksun nostoa kuvattu sellaiseksi. EM-joukkuekisan pelisysteemi ja joukkuemäärä puhuttaa tietysti aina. Ja ihan lopuksi Thomas Buza kehotti kaikkia maita keskustelemaan intialaisen Stupan kanssa IT-asioista. Kuten Ruotsi ja Norja tekevät.

ETTU:n kongressi

Euroopan Pöytätennisunionin sääntömääräinen yleiskokous istuttiin keskiviikkona. Kello 10 aloitettiin ja Sonjakin oli edessä lavalla, yhtenä ETTU:n varapresidenteistä.

Ihan aluksi otettiin hiljainen hetki poismenneille. Vähän erikoista, oli ettei sen kummemmin kerrottu, keitä näitä noin Euroopan tasolla onkaan. Eli pääsihteeri Pierre Kass ei liikoja selitellyt.

Varsinaisesti Pedro Moura avasi kokouksen, kiitteli kaikkia mahdollisia tahoja ja vakuutteli tyytyväisyyttään ETTU:n nykytilanteeseen. Sitten Malmön pormestari Katrin Jernfeldt Jammeh puhui ja totesi, että Malmö on väestöltään nuori kaupunki lähellä Kööpenhaminan lentokenttää, ennen kuin sai poistumislahjaksi ETTU:n viirin. Seuraavaksi Ruotsin liiton puheenjohtaja Dennis Lindahl pääsi toivottamaan väen tervetulleeksi ennen varsinaisten kokousasioiden alkua. Ja tietenkin ETTU:n viiri mukaan. Ja lopuksi vielä ITTF:n puheenjohtaja Petra Sörling pääsi hänkin sanomaan sanansa.

Euroopan Unionin kovaa kärkeä, vas. varapresidentit Ina Jozepsone (LAT), Miguel Vicens (FRA), Sonja Grefberg, Sandra Deaton (ENG) ja Heike Ahlert (GER), presidentti Pedro Moura (POR), apulaispääsihteeri Galia Dvorak (ESP) ja urheilijakomission puheenjohtaja Chiara Colantoni (ITA). Tyhjä tuoli on pääsihteeri Pierre Kass´n (LUX).

Nimenhuudossa kävi ilmi, että paikalla oli 32 jäsenjärjestöä ja lankojen päässä lisäksi 9. Eli jaossa oli 41 ääntä. Pöytäkirjantarkastajien valinnan jälkeen Pedro Moura valittiin toiminaan kokouksen puheenjohtajana. Esityslista hyväksyttiin ja samaan syssyyn edellisten kokouksien pöytäkirjat reilun vuoden takaa Münchenista ja joulukuulta Ammanista.

Eikä kestänyt puheenjohtajiston ja komiteoiden pomojen raporttienkaan hyväksyminen pitkään (vaikka parissa eri osassa tehtiinkin). Sama koski viranhaltijoiden kertomuksia tapahtuneesta. Apulaispääsihteeri Galia Dvorak puhui vähän pitempään ja kertoi, että uusi Europe Youth Series on hyvä juttu. Kuten myös alle 13-vuotiaiden EM-kisat, virtuaalipingiksen EM-kisoista puhumattakaan. Parapuolella on alle 23-vuotiaille tulossa oma kisansa. Euroopan ranking on sekin otettu käytäntöön. Ja sosiaalinen media jatkaa kasvamistaan. EM-kisasta menee TV-signaalia 22 maahan. Ja monenlaista muutakin kehitysprojektia on niin valmennuksen, tuomaroinnin kuin kisajärjestäjien ja sukupuolten välisen tasa-arvonkin suhteen. Puhui lopuksi vielä hyvästä hallinnostakin, minkä kanssa millä tahansa järjestöllä on aina tekemistä.

ETTU:n talous on aika hyvässä kunnossa. Vuonna 2022 ETTU teki vähän yli 200 000 euroa voittoa, lähes samat lukemat kuin vuonna 2021. Kun tilintarkastajien (PKF) raporttikin oli puhdas, luvut oli helppo hyväksyä ja vastuuvapaudet jakaa. Kuluvalle vuodelle ennustetaan noin 20 000 euron miinusta. Silti kokous päätti rahastoida varoja 450 000 eurolla aiemman 50 000 euron sijasta. Jäsenjärjestöjen jäsenmaksua päätettiin korottaa 500 euroon nykyisestä 350 eurosta.

Vuodelle 2024 tulee tappiota budjetin mukaan noin 50 000 euroa, mutta sen kassa kestää. Muutama hyvä sponsori on katoamassa, joten nyt ollaan vähän varovaisia tai ainakin realistisia. Loppusumma on vähän yli 1,2 miljoonaa euroa. Talousasiat herättivät vain muutaman kysymyksen.

Kahvitauon jälkeen siirryttiin sääntö- ym. esityksiin. Ne olivat pääosin terminologisia ja teknisiä, joita ei tässä ole tarpeen sen tarkemmin kuvailla. Sen voi kuitenkin sanoa, että ne eivät vaikuta suomalaiseen pöytätenniselämään käytännössä mitenkään. Jotakin kuitenkin. Joukkueiden EM-finaalissa on edelleen 24 joukkuetta, joista 18 tulee suoraan edellisten kisojen tulosten perusteella. Lopuista 6 paikasta pelataan aiempaa isommissa karsintaryhmissä (5-6 joukkuetta). Veteraanien EM-kisoissa on jatkossa sekä yli 85- että yli 90-vuotiaiden luokat.

ETTU:n uudeksi kunniajäseneksi valittiin ITTF:n entinen puheenjohtaja, saksalainen Thomas Weikert (joka ei kuitenkaan ollut paikalla vastaanottamassa tunnustusta). Kunniamerkin saivat ranskalainen ”seurapingismies” Bruno Abraham, kroatialainen entinen mestaripelaaja Tamara Boros, Saksan liiton entinen puheenjohtaja Michael Geiger, Viron liiton entinen pääsihteeri Sirje Lubi, saksalainen monessa maassa valmentanut Martin Ostermann, kroatialainen mestaripelaaja ja maan liiton nykyinen puheenjohtaja Zoran Primorac, Latvian liiton monivuotinen puheenjohtaja ja kansainvälinen tuomari Egils Purins, slovenialainen Daniel Sarlah, Tsekin liiton kunniapuheenjohtaja Zbynek Spacek sekä puolalainen entinen liittopuheenjohtaja Dariusz Szumacher.

Kokous oli aika nopea, yhteensä vain vajaa kolme tuntia. Mutta onhan sitä siinäkin. ETTU:n seuraava yleiskokous on EM-kisojen yhteydessä Linzissä Itävallassa lokakuussa 2024. Siellä onkin vaalikokous, eli Sonjakin saa jännittää tulevasta paikastaan. Mutta se siis vasta vuoden päästä.

Ukrainan delegaatti piti kokouksen lopuksi aika pitkän puheen. Ja kiitteli ETTU:ta ja jäsenmaita tuesta ukrainalaisille pelaajille sodan aikana. Kiitosta saivat ainakin Puola, Unkari, Italia, Belgia ja Slovakia sekä tietenkin ukrainalaiset paikan päälle kutsunut Ruotsi. Venäjää kohtaan käytettiin varsin kovaa kieltä, onhan sodassa menehtyneitä pöytätennispelaajia aika paljon. Lisäksi useampiakin pelihalleja on tuhottu. On selvää, että ukrainalaiset vastustavat kaikkea mahdollista venäläisten osanottoa mihin tahansa kansainväliseen pöytätennistapahtumaan.

P.S. Rooman veteraanien MM-kisaan odotetaan jopa 6 000 pelaajaa. Pöytiäkin on yli 300. Aikamoinen tapahtuma!

Vastaa