Tiedotusterveisiä – liittokokous istuttu

Pöytätennisliiton kevätliittokokous järjestettiin Espoon GP-kisojen yhteydessä Ruskeasuon liikuntahallin kahvion kokoushuoneessa. Liiton puheenjohtaja Esko Heikkinen avasi kokouksen klo 15 toteamalla, että asialistalla merkittävimpinä kohtina ovat vuoden 2023 tilien ja toimintakertomuksen hyväksyminen sekä muutama sääntömuutosehdotus.

Kokouksen puheenjohtajaksi valittiin Pekka Kolppanen. Henri Pelkonen toimi kokouksen sihteerinä ja Arto Luukkainen ja Tero Naumi saivat pöytäkirjan tarkastettavakseen ja mandaatin toimia mahdollisina ääntenlaskijoina.

Kokouksen järjestäytyessä kävi ilmi, että kokousosanottajia oli ilahduttavan paljon, eli paikan päällä olivat Tero Naumi (KoKa), Teemu Oinas (OPT-86), Jyrki Nummenmaa (PT 75), Mika Räsänen (PT Espoo), Lassi Nykänen (Smash), Arto Luukkainen (Star), Riku Anttila (TIP-70) ja Pekka Kolppanen (Wega). ”Linjoilla” kokoukseen osallistuivat Jens Weckström (Maraton), Heikki Kiiskinen (PT-60), Tauno Kara (PT Jyväskylä). Ilman äänioikeutta mukana olivat Henna Södergård (PT Jyväskylä) ja Kimmo Pihkala (PT Espoo) sekä liittohallituksen jäsenet Matti Kurvinen ja Mika Pyykkö, varajäsen Hannu Sihvo, liiton varapuheenjohtaja Sonja Grefberg sekä liiton kunniajäsen ja sääntövaliokunnan jäsen Matti Kolppanen. Äänioikeutettuja seuroja/ääniä oli paikalla 11 ja ihmisiä yhteensä siis peräti 20, mikä on hieno määrä.      

Kokousrutiinien jälkeen paneuduttiin toiminnanjohtaja Pelkosen johdolla menneen vuoden toimintakertomukseen. Se hyväksyttiin sillä, että hallituksen jäsenten ja varajäsenten nimilistoja tarkennettiin ja Helsingin firmaliiga otettiin mukaan. Myös muun ”epävirallisen” kilpailutoiminnan listaamisesta puhuttiin. Sekin herätti kysymyksiä, kannattaako liiton ilmoittaa vain lisenssimäärä vai olisiko hyödyllistä ilmoittaa myös seurojen jäsenmäärät (jotka toki ovat enemmän arvioita). Todettakoon, että kilpailuaktiivisuudeltaan viime vuosi oli paras pitkiin aikoihin. Toimintakertomuksen ulkoasu sai kiitosta.

Tilinpäätös viime vuodelta oli surullinen, sillä tappiota tuli peräti 80 000 €. Toiminnanjohtaja totesi, että tämän vuoden puolella asiaan on vahvasti reagoitu. Hän selvitti myös tappioon johtaneita syitä, joista keskeisimpiä ovat valtionavun ylioptimistinen budjetointi, OKM:n pudonnut hankerahoitus, aiempaa heikommin tuottanut Finlandia Open, OKM:n kisatukien palautukset (-26 000 €) sekä kasvaneet henkilöstökulut (-30 000 €). Menopuoli sen sijaan toteutui, kuten yleensä käy.

Taseemme kestää vielä tämän, mutta nyt suunnan on käännyttävä!  Tilintarkastaja Stefan Söderbergin lausunto oli puhdas. Tilinpäätös hyväksyttiin ja vastuuvapaudet myönnettiin tiukan mutta asiallisen keskustelun jälkeen. On selvää, että liton johdossa emme ansaitse taloudenhoidosta pelkästään päänsilitystä. Todettakoon kuitenkin, että tämän vuoden puolella toimintoihin on reagoitu.

Vakiintuneeseen tapaan esillä oli myös sääntömuutosehdotuksia, joista iso osa oli hyvin teknisiä. Junioreiden SM-kisoihin (alle 15 ja 18 vuotta) lisättiin sekanelinpeli, ”ratingleikkuri” muutettiin ”ratinglistaksi” ja ”luokkanousu” -termistä luovuttiin. Nykyään puhutaan vain junioreiden TOP-kilpailusta (aiemman TOP-10 sijaan) ja junioreiden GP pelataan vastedes kilpailuvaliokunnan kulloisenkin ohjeistuksen mukaan. Myös ulkomaalaispykälää täsmennettiin, eli ulkomaalainen saa nyt pelata kakkosessa tai sen alapuolella, jos omaa pysyvän asuinpaikan ja ilmoittautuminen tapahtuu viimeistään tammikuun lopussa.

SM-kisoissa saa nyt vaihtaa nelinpeliparia aikaisempaa helpommin, eli viimeistään tuntia ennen luokan alkua. Lisäksi kansallisiin kisoihin voi jatkossa ottaa jälki-ilmoittautuneina myös sijoitettavia pelaajia. Jatkossa SM-kisoissa(kin) pelaamiseen on edustettava jotakin seuraa. Vielä poistimme säännöistä maininnan kilpailumanipulaatiosta, sillä säännöissä mainittua ”yleistä sääntelyä” (johon siis viitataan) ei ole olemassa. Selvyyden vuoksi todettakoon, että kilpailumanipulaatiota emme toki tietenkään kannata! Ja vakiintuneeseen tapaan päivitetty sääntökirja ilmestyy liiton sivuille ensi kauden alkuun mennessä. Ja todettakoon sekin, että hallitus sai kokoukselta ponnen miettiä luokkien nimeämistä (M, N, R tms.) säännöissä.

Vielä listalla oli Starin kysymys tarkemmasta kilpailukulujen esittämisestä paran ja muun huippu-urheilun kulujen suhteen. Toiminnanjohtaja selvitti kulurakenteen ja asiasta keskusteltiin varsin perusteellisesti.

Puheenjohtaja Kolppanen päätti kokouksen klo 17.20. Sitten olikin aika siirtyä seminaariin, jossa ryhdyttiin pohtimaan liiton strategian uusimista. Siitä lisää myöhemmin, sillä nyt oli kysymys vasta tämän prosessin kick-off -tilaisuudesta. Todetaan kuitenkin, että keskusteluissa oli mukana myös liiton uusi nuorten valiokunta.

Vastaa