STARARCH 1-2.3.2025 – Raportti

Raportti on nyt valmis!

MN-2800 oli kansainvälinen luokka. Finaalissa kaksi filippiiniläistä tyttöä (voittivat) ja vastassa yksi espanjalainen ja yksi kantakirjasuomalainen.

STARARCH tulvi pelaajia, vaikka edellisestä Starin kilpailusta oli vain kaksi viikkoa

Hieman jännitti se, että tämä uusi kilpailu oli vain kaksi viikkoa edellisen Starin kilpailun eli STARPRINGin jälkeen. Mutta pelaajiahan tului runsaasti . Siinä auttoi sekin, että Virosta tuli kahdeksan pelaajan joukkue. Kävi kuitenkin samalla tavalla kuin STARPRINGissä. Eli vielä arvontavaiheessa olii noin 160 pelaajaa, mutta siitä sitten määrä putosi 7-8 % sairastumisten, loukkaantumisten ja muiden syiden vuoksi niin, että lopulta 148 pelaajaa oli pelaamassa. Siis yhtä vailla sama määrä pelaajia kuin STARPRINGissä. Itse asiassa viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen peruuttaneita pelaajia oli yhteensä peräti 18! Mutta osa siitä saatiin korvattua ottamalla lisää pelaajia mukaan. Jos kaikki olisivat tulleet, pelaajia olisi ollut siis 166, mikä olisi toki ollut jo mahdoton määrä.

Pelaajia oli lopulta 148 ja startteja 295.

Lukemat olivat nämä vuosi sitten, kun STARARCH pelattiin ensimmäisen kerran ja se oli silloin yksipäiväinen kilpailu:

2024 – 113/193

Eri seuroja oli 28. Otteluita pelattiin 549, joista jatkokaavioissa 133.

Kilpailut loppuivat lauantaina kello 22:03 ja sunnuntaina kello 20:42. Viimeiset palkintokuvat otettiin silloin.

Videot kilpailuista

Kaikki kilpailun videot laitetaan YouTubeen. Jokaisella pöytäryhmällä (”1-4”, ”5,5,13,7,8,14″ ja ”9-12”) oli oma kamera.

Videoiden otsikko YouTubessa on muotoa ”Saturday’s stream, part 2 (STARARCH 1-2.3.2025)”.

YouTube-kanavan osoite:

https://www.youtube.com/@ArtoLuukkainen

Lauantai
Osa 1 (pöydät 1-4)
Osa 2 (pöydät 1-4)
Osa 3 (pöydät 5,6,13,7,8,14)
Osa 4 (pöydät 5,6,13,7,8,14) 
Osa 5 (pöydät 9-12)
Osa 6 (pöydät 9-12)

Sunnuntai
Osa 1 (pöydät 1-4)
Osa 2 (pöydät 5,6,13,7,8,14)
Osa 3 (pöydät 9-12)

Lauantain osasta 2 puuttuu ehkä 15 minuuttia klo 17:n ryhmässä, koska unohtui vaihtaa kameran akku toisen kerran.

Naisten ja tyttöjen määrä

Naisia ja tyttöjä oli mukana 20 eli 13,5 % pelaajista.

Suurimmat seurat pelaajamäärän mukaan

MBF nousi jakamaan PT Espoo kanssa suurimman seuran titteliä 19 pelaajallaan.  PTS Sherwood nousi puolestaan TIP-70:n rinnnalle jakamaan kolmatta paikkaa. TuPy nousi viidenneksi kuudennelta paikaltaan ja Smash varmisti, että TOP-6 säilyi ennallaan.

Helsinkiläisseurojen pelaajien määrä oli 36  eli vain 24,3 % osallistujista.

Tässä seurojen TOP-10 pelaajamäärän mukaan:

Parhaat seurat

MBF palasi mitalitilaston ykköseksi. TIP-70 putosi kakkoseksi ollen paras kolmesta kolmen luokkavoiton seurasta. Virolainen Nomme SK otti kolmannen sijan, mutta siinä auttoi yhden pelaajan liian matalaksi arvioitui rating.  KoKu oli jälleen kova Aleksi Ikolan kolmen ykkössijan turvin. HäKi oli komeasti seitsemäs! 13 seuraa sai iloita ykköspalkinnosta.

Helsinkiläisseurojen menestys oli vallan erinomainen: 9-3-15.

24 seuraa kaikkiaan 28 seurasta sai pelaajansa palkinnoille.

Tässä koko mitalitaulukko:

Junioreita oli 32 % osanottajista

Juniori-ikäisiä (2006 ja nuoremmat) oli 48 eli 32,4 % pelaajista.

Star Gives Back

Kuten aiemmin on kerrottu, Starin kisojen tuottoja käytetään eri tavoin Suomen pöytätenniksen hyväksi.

Star on nyt mukana 12 projektissa. Neljä on jo päättynyt.

Yhteensä rahaa on käytetty nyt 18 546,13 euroa.

Tätä tietoa päivitetään raportin valmistumiseen asti.

Kauden 2024/2025 menestynein pelaaja

Aleksi Ikola vahvisti jälleen kolmella ykköstilallaan johtoasemaansa ”kauden menestynein pelaaja” -kilpailussa. Nyt eroa kahden edellisen kauden voittajaan Jaimielee Enriqueziin on jo 41 pistettä. Heikki Kettunen ja Ge Anne Quinal nousivat TOP-20:een. 19 uutta pelaajaa pääsi pisteille.

Tässä TOP-20:

Voit halutessasi tutustua myös täydelliseen listaan:

Koko lista löytyy tämän linkin takaa.

77,7 % maksoi kilpailumaksut pankkiin

Lähes 80 % pelaajista eli 77,7 % maksoi kilpailumaksunsa pankkiin ennemmin tai myöhemmin. Puistattaa ajatuskin niistä ajoista, kun lähes kaikki maksoivat käteisellä. Hidasti kisanvetoa todella paljon. Nythän se 22,3 %:ia ei rasita ollenkaan, koska maksut on maksettu ”omaan” kahvilaamme.

Viisieräisten otteluiden määrä

Yhteensä pelattiin 141 viisieräistä ottelua. Se merkitsee 25,7 % otteluista. Enemmän kuin STARTEMBERissä, jossa viisieräisiä oli 23,4 %.

Palkintokauppamme on Laatupalkinto

Kun kerran on vaikea löytää palkintosponsoriksi jotan K-Citymarketia, Prismaa, Sokos-tavarataloa tai Stockmannia, Star Tourin kilpailuissa käytetään palkintoina pokaaleja ja mitaleita useimpien muiden kilpailujen tapaan. Starin käyttämä palkintokauppa on Tampereella toimiva Laatupalkinto. Aikanaan siirsin ostokset sinne, kun Helsingin palkintokauppoja riivasi erittäin huono ja ynseä palvelu ja joustamattomuus, jonka vastapainona hinnat olivat korkeat. Laatupalkinnon palvelu on erinomaisen ystävällistä ja joustavaa. Siellä otetaan myös täydellinen vastuu omista virheista (niitä sattuu jokaiselle kerran tuhannesta). Tätä kuvaa se, mitä tapahtui Kevään startissa. Laittaessani salia kuntoon perjantai-iltana huomasin, että mitalit puuttuivat kolmesta nelinpeliluokasta ylimmästä eli Miesten nelinpelistä. Taustalla oli email-kommunikointivirhe säädettäessä sitä, mitkä nelinpeliluokat pelataan. Olin kertonut oikein, mutta siellä päässä tuli inhimillinen virhe. No, lähetin siitä viestin perjantai-iltana. Niin sitten tapahtui, että Laatupalkinnon mies ajeli lauantaina Toijalasta Tampereen liikkeeseen, teki mitalit ja toi ne henkilökohtaisesti lauantaina kisapaikalle! Niin saatiin mitalit jaetuksi. En olisi itse edes ehdottanut tällaista, mutta Laatupalkinto sanoi heti itse, että näin tehdään! Ihan loistavaa!

Voin siis todellakin suositella tuota palkintoliikettä. Tässä sen verkkosivut:

https://www.laatupalkinto.com/

Monet auttoivat jälleen!

Nykyään on niin mukava järjestää kilpailuja, kun apua saa aina, kun pyytää, ja apua tullaan myös tarjoamaan. Näissä kilpaluissa Sami Koivumäki auttoi pystyttämään salia perjantaina ja purkamaan sitä. Tapio Passinen veti M-750-luokkaa sunnuntaina. Monet tulivat auttamaan tuomaroinnissa. Viola Saarto ja Oliver Parviainen jakoivat palkintoja ja  niin taisi tehdä muutama muukin. Ja Kamilla toimi tietysti kilpailun toimistopäällikkönä sunnuntaina ja syötti tuloksia sisään mutta myös kuulutti ensimmäisen kerran otteluita! En nyt muista kaikkia mutta isot kiitokset kaikille!

Mukana oli kahdeksan virolaista kahdesta seurasta

Sirli Jaanimägi toi kilpailuihin itsensä lisäksi seitsemän nuorta pelaajaa kahdesta virolaisesta seurasta, jotka olivat Nõmme SK ja TTÜ Spordiklubi. He toivat kilpailuihin ja nimenomaan alasarjoihin hurjasti väriä. Joukkue tuli Suomeen jo perjantaina ja pelasi sekä lauantaina että sunnuntaina aamusta iltaan. Sunnuntai meni niin myöhään, että joukkue ei ehtinyt käydä syömässä Vapianossa ennen kotimatkaa, vaikka pöydät oli varattu. Pelaajat  pitivät todella paljon näistä kilpailuista, jonka tyyppisiä kilpailuja ei Virossa ole. Siis kilpailuja, joissa esim. 900-pelaaja saa kokea pooliotteluiden ja jatkokaavion hurman palkintojenjakoineen. Niinpä pelaajat olivat kysyneet jo kotimatkalla Sirliltä ”milloin voidaan mennä uudelleen”.

Sirli itse pelasi aikanaan ihan pikkutytöstä alkaen Starissa sarjaotteluita ja jo sitäkin ennen kävi täällä muiden Nõmme SK:n juniorien kanssa 9-vuotiaasta alkaen kilpailuissa. Hän siis tiesi hyvin, miten kilpailut toimivat ja osasi kertoa siitä etukäteen pelaajilleen.

Parhaan kannustusjoukon palkinto menee – tättärää – PTS Sherwoodille!

PTS Sherwoodin kannustusjoukko tuotti kilpailuihin hienoa tunnelmaa kovalla kannustuksellaan erityisesti M-800- ja M-1000-luokkien aikana. Lisää tällaista! Virolaiset yltyivät samaan sunnuntai-iltana Aku Kauran ja Risto Einbergin välisen M-1500-finaalin aikana. Seurat eivät enää tule kilpailuihin seuroina, joten kannustaminen on harvinaista.

Seuraava Star Tourin kilpailu on STARPRIL

Seuraava ja kauden toiseksi viimeinen Star Tourin kilpailu on STARPRIL 29-30.3. Sen kilpailukutsu löytyy täältä:

STARPRILin kilpailukutsu

Kiitos jälleen kaikille!

Olipa mukavahenkinen pöytätennistapahtuma jälleen kerran. Halli täynnä pöytätenniksen pelaamista rakastavia ihmisiä taustahenkilöineen. Oli ihan hurlumhei-tunnelma! Kisojen koko ja 14 pöytää on kyllä ihan yhden ihmisen kapasiteetin äärirajoilla erityisesti lauantain kello 13:n ryhmässä. Poolilappuja palautuu kamalaa kyytiä isoina pinoina, jatkokaavioiden pelejä on paljon ja sitten alkaakin pian kello 17:n ryhmä lukemattomine pooleineen. Samaan aikaan pitää palvella ”ollaanko aikataulussa”-, ”milloin jatkopelit alkavat”- ja ”milloin mun peli tulee”-kyselijöitä. Mutta se on vain elämää!

Olette lämpimästi tervetulleita taas STARPRILiin!

MK

Miesten kaksinpeliin saatiin lopulta 13 pelaajaa. Koska aikataulu sen salli, pelattiin kahdessa neljän ja yhdessä viiden poolissa.

A-poolissa ei tapahtunut yllätyksiä. Juho Kahlos ykkösenä ja Meelis Kärner kakkosena jatkoon. Toni Pitkänen laittoi sentään poolin viimeisessä ottelussa Kärnerin tiukalle. Viiden erän ottelussa kaksi viimeistä erää olivat 10-12, 12-10.

B-poolikin meni täsmälleen ratingien mukaan. Mika  Räsänen ykkösenä ja Vladyslav Matyko kakkosena jatkoon. Jälleen poolin viimeinen ottelu oli ainoa jännittävä, kun 2 ja 3 kohtasivat. Matyko kuitenkin voitti viisieräisen ottelun Andrei Räisästä vastaan. Vides erä oli niinkin selvä kuin 11-5.

Viiden pelaajan C-poolissa sentään pelattiin kaksi yllätystä. Ne tapahtuivat poolin kahdessa viimeisessä ottelussa. Ensin Vesa Lappi (1904) voitti Aleksi Ikolan (1979) 3.-0 ja lopuksi poolin kärkikamppailussa hienoon pelikuntoon itsensä harjoitellut Mika Rauvola (2195) voitti Jimi Koivumäen (2312) 3-1. Kaksi viimeistä erää 13-11, 13-11. Näin Rauvola pooliykkösenä ja Koivumäki kakkosena jatkoon.

C-poolin pelaajat selvittivät helposti kvartat. Koivumäki Matykon 3-0 ja Rauvola Kärnerin 3-0.

Selviä 3-0-pelejä olivat loputkin ottelut. Kahlos löi Koivumäen ja  Räsänen Rauvolan 3-0. Finaalissa Kahlos löi Räsäsen kolmannen kerran peräkkäin Star Tourin MK-finaaleissa. Ja tulos siis 3-0.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Mika Räsänen (PT Espoo), luokkavoittaja Juho Kahlos (TIP-70), kolmanneksi sijoittuneet Jimi Koivumäki (TIP-70) ja Mika Rauvola (Smash).

NK

Naisten kaksinpelissä oli lopulta juuri sopiva määrä pelaajia eli 10. Saatiin siten kaksi viiden pelaajan poolia. Nyt luokka oli myös siirretty pelattavaksi pöydille 1-2 pöytien 9-10 sijaan, joten ei täytynyt odotella miesten kaksinpelin päättymistä.

A-poolissa Maria Girlea piti tietysti ykköspaikkansa neljällä voitolla häviten vain yhden erän Kamilla Kadarille mutta se oli vähän sellainen ystävyyspeli sekin. Toiseksi tuli virolainen Sirli Jaanimägi. Heidän välinen ottelunsa päättyi 3-0.

Edellisen kerran Girlea ja Jaanimägi olivat kohdanneet Wega Maljassa 2019 eli kuusi vuotta sitten ja samalla pöydällä 1. Se oli silloin naisten kaksinpelin semifinaali:

Muut kolme pelaajaa pelasivat ristiin. Kadar (1522) voitti Tamila Vlasovan (1164) 3-1, Vlasova Sanna Pellin (1379) 3-0 ja Pelli kadettivuosiensa hurmospelillä Kadarin 3-0 (mitä olisi silti tapahtunut, jos ensimmäinen erä 10-11 olisi päättynyt Kadarin voittoon?). Näin eräsuhteilla (4-3) Vlasova jatkoon kolmantena.

B-poolissa pelattiin muuten ratingin mukaan, mutta poolifinaalissa Jaimielee Enriquez (1756) voitti Ildiko Kadarin (1770) 3-2 Kadarin johdettua erin 2-1. Kolmantena jatkoon Eleonoora Roosioks. Finaaliottelua lukuun ottamatta kaikki ottelut päättyivät 3-0.

Jatkokaavion kvartoissa Ildiko Kadar voitti selvästi Vlasovan 3-0. Toinen kvartta oli paljon tiukempi. Roosioks voitti Jaanimägin 3-1. Neljäs erä 12-10.

Semifinaaleissa Girlea ei antanut erääkään Kadarille mutta Enriquez antoi erän Roosioksille. Finaalista ei tullut vastaavan STARPRING-ottelun uusintaa vaan Girlea nuiji voiton Enriquezista suoraan 3-0.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Jaimielee Enriquez (TIP-70), luokkavoittaja Maria Girlea (PT Jyväskylä), kolmanneksi sijoittuneet Eleonoora Roosioks (PT Espoo) ja Ildiko Kadar (MBF).

N18

Viime hetken (hallilla) sairastumisen jälkeen luokassa oli vain neljä pelaajaa, mutta tradition luomisen merkeissä se silti pelattiin ja myös rahapalkinnoin. Pelattiin tietysti poolina.

Tarkoituksena on pitää tätä luokkaa hengissä, kunnes saadaan uusia pelaajia esim. PTS Sherwoodin suunnalta. Smashin tytöt keskittyivät tällä kertaa PeTo GP:hen ja Juniori-SM:ään. Voitaisiin kyllä saada pian 10 tyttöä mukaan.

Suuria ei luokassa tapahtunut. Poolifinaalissa Kamilla Kadar (1522) kuitenkin voitti Jaimielee Enriquezin (1756) 3-1, mutta viime aikoina Kadar onkin voittanut heidän välisensä pelit. Noella Stråhlman oli tiukoilla Ge Anne Quinalin kanssa, mutta nousi 0-2-erätappiotilanteesta 3-2-voittoon ja otti kolmannen sijan.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Jaimielee Enriquez (TIP-70), luokkavoittaja Kamilla Kadar (MBF), kolmanneksi sijoittunut Noella Stråhlman (PT Espoo) ja neljänneksi sijoittunut mutta myös kolmas palkinto Ge Anne Quinal (MBF).

M-2200

Luokan 10 pelaajaa jaettiin pooleihin näin: 3+3+4.

Aleksi Ikola meni A-poolista jatkoon kahdella voitolla. Toinen jatkopaikka meni lievästi yllättäneelle Heikki Kettuselle (1732), joka voitti Henri Pelkosen (1749) 3-1.

B-poolissa pelattiin ristiin, kun Jaimielee Enriquez (1756) voitti Riku Anderssonin (1914) 3-2 ja Eeka Vihreälaakso (1706) puolestaan Enriquezin 3-2. Kun Andersson voitti Vihreälaakson 3-0, hän meni ykkösenä jatkoon eräsuhteilla ja Enriquez toisena.

Neljän pelaajan C-poolissa noudatettiin ratingeja, joten Ibrahim Sen ykkösenä ja Elmeri Räsänen kakkosena jatkoon. Sen voitti heidän välisensä ottelun 3-2.

Jatkokaavion kvartoissa Räsänen voitti Enriquezin selvästi 3-0, mutta Sen ja Kettunen väänsivät toden teolla. Viides erä 14-12 Senille.

Semifinaaleissa Ikola voitti selvästi Räsäsen, mutta Andersson menetti yhden erän Senille: 3-1.

Vanha tuttu parivaljakko oli siis finaalissa. Ikola voitti Anderssonin 3-1.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Riku Andersson (UU), luokkavoittaja Aleksi Ikola (KoKu), kolmanneksi sijoittuneet Ibrahim Sen (MBF) ja Elmeri Räsänen (KuPTS).

M-2100

Pelaajia oli 14. Siten poolit olivat 3+3+4+4.

Kolmen pelaajan A-poolissa luokan ykkössijoitettu Vladyslav Matyko  meni ykkösenä jatkoon kahdella voitolla. John-Axel Stråhlman (1610) voitti Kai Tuovisen (1672) 3-2 Tuovisen johdettua 2-1. Näillä pelaajilla on ollut havaittavissa pientä someuhoa keskinäisistä otteluista, joten tulos oli mielenkiintoinen. Näin Stråhlman nousi poolikakkoseksi ja meni jatkoon.

Toinen kolmen pelaajan pooli eli B-pooli meni ratingien mukaan. Aleksi Ikola ykkösenä ja Aaro  Mäkelä kakkosena jatkoon.

C-poolissa poolin ykkössijoitettu Andrei Räisänen piti pintansa, mutta tiukille se otti. Subhrasankha Dey johti häntä erin 2-1 ja hävisi neljännen 10-12.  No, olisi Räisänen ottanut ykköspaikan 1-3-tappiollakin, koska Eino Reina (1612) yllätti Deyn (1781) 3-0. Reina kakkosena jatkoon.

D-poolissa Ibrahim Sen (1863) voitti Nick Schiewekin (1869) 3-1 ja meni ykkösenä ja Schiewek kakkosena jatkoon.

Jatkokaavion kvartoissa pamahti melkoinen yllätys. Aaro  Mäkelä (1687) pudotti Vladyslav Matykon (2025) puhtaasti 3-0! Muut kolme kvarttaa menivät ratingin mukaan. Eino Reina sai sentään erän Ibrahim Seniltä.

Semifinaaleissa Sen lopetti Mäkelän yllättelyt 3-1-voitolla. Räisänen (1978) puolestaan pudotti luokan kakkossijoitetun Aleksi Ikolan (1979) 3-1. Ei aivan valtava ratingyllätys!

Luokan kolmossijoitettu Räisänen voitti finaalissa myös Senin 3-1.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Ibrahim Sen (MBF), luokkavoittaja Andrei Räisänen (MBF), kolmanneksi sijoittuneet Aleksi Ikola (KoKu) ja Aaro Mäkelä (PT Espoo).

M-2000

Pelaajia oli 22. Siten kaksi kolmen ja neljä neljän poolia.

Kolmen pelaajan A-poolissa luokan ykkössijoitettu Aleksi Ikola meni kahdella voitolla ykkösenä jatkoon. Pertti Kainulainen (1651) otti toisen jatkopaikan Jose Ramosilta (1659) 3-1-voitollaan.

Toisessa kolmen pelaajan poolissa B pelattiin ratingien mukaan. Andrei Räisänen meni ykkösenä jatkoon. Joel Koivumäki ja Eino Reina pelasivat tietysti perinteisen viisieräisensä. Koivumäki toisena jatkoon 3-2-voitolla.

C-poolissa Xisheng Cong otti ykköspaikan kolmella voitollaan ja Eeka Vihreälaakso oli kakkonen kahdella voitolla. Ei yllätyksiä. John-Axel Stråhlman piti sentään Vihreälaaksoa tiukoilla ja hävisi vain 2-3. Resti Montoya (1369) pudotti Stråhlmanin (1610) kuitenkin poolineloseksi 3-2-yllätysvoitollaan.

D-pooli meni ratingien mukaan, vaikka kolme ottelua kuudesta olivat viisieräisiä. Riku Andersson ykkösenä ja Aleksis Välläri kakkosena jatkoon. Heidän välisensä ottelu päättyi 3-2. Välläri oli puolestaan tiukoilla Vitalii Povolotskiin kanssa: 3-2. Vastaavasti Povolotskii oli tiukoilla Hegert Lahtin kanssa ja voitti vasta 3-2. Mutta ei yllätyksiä tässä poolissa!

Vesa Lappi piti ykköspaikkansa E-poolissa kolmella voitolla, mutta Steban Bazil kaatui vasta 3-2. Heikki Kettunen vei toisen jatkopaikan kahdella voitolla. Sam Londen (1526) yllätti sentään Bazilin (1593) 3-2 ja oli poolikolmonen.

F-pooli oli selkeä. Ei yllätyksiä eikä edes viisieräisiä. Ibrahim Sen ykkösenä jatkoon ja Elmeri Räsänen kakkosena.

Jatkokaaviolla 16:n joukossa ei tapahtunut yllätyksiä, mutta nähtiin sentään kaksi viisieräistä. Vesa Lappi voitti Aleksis Vällärin viidennessä 11-9 ja Elmeri  Räsänen voitti Pertti Kainulaisen viidennessä 11-8.

Jokaisesta neljästä kvartasta semifinaaleihin meni luokan neljään kärkisijoitettuun kuuluva pelaaja, mutta kolme kvarttaa meni viidenteen erään. Riku Andersson voitti Ibrahim Senin 3-2, Xisheng Cong voitti Vesa Lapin 3-2 ja Andrei Räisänen voitti Elmeri Räsäsen 3-2. Räsänen johti erin 2-1. Tässä vaiheessa jatkokaavion kahdeksasta ottelusta oli viisieräisiä viisi kappaletta. Hidasta oli luokan eteneminen!

Aleksi Ikola piti semifinaalissa paikkansa ja voitti Riku Anderssonin 3-1. Cong (1971) sen sijaan teki pienen yllätyksen ja voitti Andrei Räisäsen (1978) 3-1.

Ikola selvitti finaalissa Räsäsen 3-1.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Xisheng Cong (PT Espoo), luokkavoittaja Aleksi Ikola (KoKu) ja kolmanneksi sijoittunut Andrei Räisänen (MBF).

Riku Andersson (UU) sai kolmannen palkintonsa jo ennen palkintojenjakoa.

M-1950

Lauantai-iltana luokassa oli 11 pelaajaa. Siten poolit 3+4+4.

Kolmen pelaajan A-poolissa pelattiin ratingin mukaan. Nick Schiewek ykkösenä ja Jose Ramos kakkosena jatkoon. Ei edes viisieräisiä otteluita.

Eikä B-poolissakaan yllätelty. Mauri Hahtomaa ykkösenä ja Aaro Mäkelä kakkosena jatkoon. Tässäkään poolissa ei pelattu viisieräisiä.

C-poolissa pelattiin yksi yllätys, kun Junjie Wu (1576) voitti Aleksis Vällärin (1728) 3-2. Siten kolmella oli kaksi voittoa. Heistä eräsuhteilla Kai Tuovinen ykkösenä ja Välläri kakkosena jatkoon.

Kvartoissa Välläri selvitti Aaro Mäkelän 3-1, mutta Tuovinen ja Ramos tahkosivat oikein kunnolla. Ramos johti jo erin 2-0 ja kolmas päättyi Tuoviselle 14-12.  Kireää oli senkin jälkeen. Erät Tuoviselle 11-9, 12-10.

Semifinaaleissa kaksi kärkisijoitettua hallitsivat. Schiewek voitti Vällärin 3-0 ja Hahtomaa Tuovisen 3-1.  Finaalissakaan ei ihmeitä tapahtunut. Schiewek päihitti Hahtomaan 3-1.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoitunut Mauri Hahtomaa (TIP-70), luokkavoittaja Nick Schiewek (Wega) ja kolmanneksi sijoittunut Kai Tuovinen (Wega).

Aleksis Välläri (PT Espoo) sai kolmannen palkintonsa jo ennen palkintojenjakoa.

M-1800

Luokassa oli lopulta 25 pelaajaa. Siten kolme kolmen ja neljä neljän pelaajan poolia.

Kolmen pelaajan A-poolissa pelattiin ratingin mukaan. Subhrasankha Dey ykkösenä ja Edsel Camantique kakkosena jatkoon. Heidän välisensä ottelu oli 3-2.

Kolmen pelaajan B-poolissakin noudatettiin ratingia. Jaimielee Enriquez ykkösenä ja Harri  Liukkonen kakkosena jatkoon. Esa Ahde johti Liukkosta erin 2-0 mutta 2-3.

C-poolissa pelattiin ristiin. Peter Eriksson (1489) voitti Kimmo Gerdtin (1737) 3-0 ja kolmas erä peräti 11-1. Mitä tapahtui? Mutta Erik Räsänen (1331) voitti puolestaan Erikssonin 3-0, joten Eriksson jäi yhteen voittoon. Gerdt ja Eleonoora Roosioks päätyivät kahteen voittoon. Keskinäisen ottelun perusteella Gerdt ykkösenä ja Roosioks kakkosena jatkoon.

D-poolissa Heikki Kettunen  otti sijoituksensa mukaisesti kolme voittoa. Antony Warmbold (1468) nousi toiseksi jatkoonmenijäksi yllättämällä Junjie Wu:n (1576) 3-1.

E-poolissa vapautui yksi jatkopaikka, kun poolin ykkössijoitettu Joel Koivumäki joutui jäämään pois. Näin Eino Reina ykkösenä ja Aku Kaura kakkosena jatkoon.

F-poolissakin odotetut pelaajat menivät jatkoon. Ykkösenä Rocka Merilahti ja kakkosena Philipp Gossmann. Sijoilla 3-4 tapahtui yllätys, kun Hegert Laht (1395) voitti Nitija Thapan (1409) 3-1.

G-poolissa Levente Kadar piti ykköspaikkansa kolmella voitolla. Kakkospaikan otti yllättäjä, kun Resti Montoya (1369) voitti Steban Bazilin (1593) 3-1 ja Toivo Ridalin (1400) 3-1.

Jatkokaaviolla 16:n joukossa Harri Liukkonen (1530) yllätti pitkässä ottelussa Levente Kadarin (1654) 3-2, Philipp Gossmann (1625) yllätti Kimmo Gerdtin (1737) viidennessä 12-10 ja Eleonoora Roosioks (1515) yllätti Eino Reinan (1612) 3-2. Mutta mitä tapahtui viidennessä erässä: (8,-8,8,-8,6)?

Kvartoissa ei tapahtunut yllätyksiä mutta pelattiin kuitenkin kaksi tiukkaa viisieräistä. Antony Warmbold johti erin 2-1 Subhrasankha Deyta mutta Dey meni semifinaaleihin 3-2. Jaimielee Enriquez ja Eleonoora Roosioks pelasivat tiukan ottelun, jossa Enriquez voitti viidennessä 13-11.

Semifinaalit olivat selvät. Dey löi Gossmannin 3-0 ja Heikki Kettunen Jaimielee Enriquezin 3-1. Kettunen jatkoi matkaansa kohti yli 1800-pelaajaa voittamalla Deyn finaalissa 3-1. Oli tiukka ottelu: 11,-9,10,9.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Subhrasankha Dey (PT Espoo), luokkavoittaja Heikki Kettunen (PT-2000), kolmanneksi sijoittuneet Jaimielee Enriquez (TIP-70) ja Philipp Gossmann (MBF).

M-1650

Kymmenen pelaajaa. Poolit pakosta 3+3+4, koska kello 17:n ryhmässä ei uskalla pelata luokkaa kahdella viiden pelaajan poolilla. Tai sitten pitää olla aktiivinen poolipäällikkö, joka peluuttaa pooleja kahdella pöydällä ja nopsaan.

Kolmen pelaajan A-poolissa luokan ykkössijoitettu Vitalii Povolotskii otti kaksi voittoaan ja meni ykkösenä jatkoon. Risto Einberg (arvio 1350) kuitenkin voitti Toivo Ridalin (1400) 3-2 ja meni kakkosena jatkoon.

Toisessa kolmen pelaajan poolissa B arvioratingilla 1350 pelannut Simmo Nigul voitti ensin Kari Kekäläisen (1504) 3-1 ja sitten Aku Kauran (1458) 3-0 ja meni ykkösenä jatkoon. Kekäläinen vei toisen jatkopaikan.

Neljän pelaajan C-poolissa pelattiin kolme viisieräistä. Antony Warmbold (1468) voitti kärkiottelussa Pate Ikolan (1481) suoraan 3-0. Mutta Ikola oli erin 0-2 tappiolla Elias Leppästä vastaan nousten 3-2-voittoon. Warmbold oli erin 1-2 tappiolla Janne Viljamaata vastaan mutta nousi 3-2-voittoon. Leppänen voitti puolestaan Viljamaan 3-2.

Näin jatkokaavion kvartassa kohtasivat luokan kakkos-ja kolmossijoitetut eli Ikola vastaan Kekäläinen. Kolmossijoitettu Kekäläinen eteni semifinaaleihin 3-1. Toisessa kvartassa Warmbold lopetti Viron Einbergin etenemisen 3-1.

Vitalii Povolotskii voitti semifinaalissa Kekäläisen puhtaasti 3-0. Järjestäjä kiittää, koska kello lähenteli jo pelottavasti kello 22:ta! Warmbold sen sijaan hävisi Viron Nigulille ensimmäisen erän 15-17 mutta naputteli sitten 3-1-voiton.

Finaali oli kova taistelu. Povolotskii johti jo erin 2-1, mutta Warmbold nousi 3-2-voittoon. Viides oli 15-13! Palkintokuva otettiin kivasti kello 21:56. Onneksi kvartoissakaan ei pelattu viisieräisiä.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Vitalii Povolotskii (TuPy), luokkavoittaja Antony Warmbold (SeSi) ja kolmanneksi sijoittunut Kari Kekäläinen (Maraton).

Simmo Nigul (Nomme SK, Viro) sai kolmannen palkintonsa jo ennen palkintojenjakoa.

M-1600

Tässä luokassa oli sopivasti 16 pelaajaa, joten pelattiin neljällä neljän pelaajan poolilla.

A-poolissa vaihtui kärjen järjestys, kun Hegert Laht (1395) voitti Sam Londenin (1526) 3-1 ja meni ykkösenä jatkoon. Londen kakkosena. Londen pelasi myös pitkän viisieräisen Risto Einbergiä vastaan. Oli tappiolla 1-2 mutta voitti 3-2.

B-poolissa poolin neljänneksi sijoitettu Aki Ruuskanen (1205) napsi kolme voittoa ja meni ykkösenä jatkoon. Hän voitti ensin Toivo Ridalin (1400) 3-2 Ridalin johdettua erin 2-1 ja neljäs 12-10 Ruuskaselle. Toisessa ottelussaan hän voitti Simmo Nigulin (arvio 1350) 3-2. Olipa tiukka ottelu: -9,9,9,-12,10. Lopuksi hän voitti Peter Erikssonin (1489) 3-1. Nigul nousi toiseksi jatkoonmenijäksi voittamalla Erikssonin 3-1 ja Ridalin 3-0.

C-poolissa ei tapahtunut yllätyksiä. Pate Ikola ykkösenä ja Mats Hollmerus kakkosena jatkoon. Hollmerus johti poolifinaalia 2-1, mutta Ikola vei sen 3-2. Häntäpäässä Markku Hauhia tarvitsi viisi erää voittaakseen Markus Strandströmin.

D-poolissa poolin kakkossijoitettu Aku Kaura (1458) nousi pooliykköseksi voittamalla myös Jacob Hellgrenin (1466) 3-2. Hellgren johti 2-1. Erik Räsänen (1331) otti toisen jatkopaikan voittamalla Hellgrenin 11-9 viidennessä. Hellgren johti tätäkin ottelua 2-1. Myös Marko Heinonen (1318) voitti Hellgrenin 3-0 jatkoon menemistä ajatellen merkityksettömässä ottelussa.

Simmo Nigul pääsi jatkokaaviolla kovaan vireeseen. Kvartassa kaatui Hegert Laht 3-0. Muut kolme kvarttaa menivät ratingin mukaan. Londen tarvitsi sentään viisi erää voittaakseen Ruuskasen vaikka johti erin 2-0.

Ikolalla oli hyvät mahdollisuudet semifinaalissa Nigulia vastaan johtamalla viidettä erää 10-8 ja 11-10, mutta Nigul vei erävoiton 14-12. Toisessa semifinaalissa Londen voitti Kauran 3-1.

Nigulin ja Londenin finaali oli huikeaa taistelua, jonka Nigul vei viidennessä 11-9.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Sam Londen (MBF), luokkavoittaja Simmo Nigul (Nomme SK), kolmanneksi sijoittuneet Pate Ikola (KoKu) ja Aku Kaura (HäKi).

M-1500

Pelaajia oli 11, joten poolit olivat 3+4+4.

Kolmen pelaajan A-poolissa mentiin sijoitusten mukaisesti. Pate Ikola ykkösenä ja Risto Einberg kakkosena jatkoon.

B-poolissa pelattiin ristiin oikein reilusti. Jaakko Nissinen (1212) voitti Kai Pusan (1415) viidennessä 12-10 Pusan johdettua erin 2-0. Kolmaskin erä oli 12-10 Nissiselle. Nissinen voitti myös Jacob  Hellgrenin (1466) 3-2. Lisäksi Simmo Nigul (arvio 1350) voitti Pusan 3-0. Poolin kakkossijoitettu Pusa jäi nollaan voittoon ja muilla oli kaksi voittoa. Eräsuhteilla Hellgren ykkösenä ja Nissinen kakkosena jatkoon.

C-poolissa ylläteltiin kärjessä ja lopussa. Tom Kiias (1453) otti poolin ykköspaikan voittamalla Aku Kauran (1458) 3-2 Kauran johdettua erin 2-1. Kaura kakkosena jatkoon. Luca Solapuro (1160) nousi kolmanneksi voittamalla Timo Averjanovin (1306) 3-2.

Jatkokaavion kvartoissa Kaura voitti yllättäjä-Nissisen suoraan 3-0. Toisessa kvartassa tapahtui yllätys, kun Risto Einberg voitti Tom Kiiaksen 3-2. Kiias johti erin 2-1, mutta viides oli selvä 11-3.

Ei ollut yllätys, että Kauran ja Ikolan (1481) ottelusta tulee viisieräinen. Se oli selvää silloinkin, kun Kaura johti erin 2-0 ja kolmattakin 10-9. Viides erä kuitenkin Kauralle 11-9 ja finaalipaikka. Toinen semifinaali oli selvä. Einberg voitti Hellgrenin 3-0.

Finaalista tuli hieno jännitysnäytelmä sunnuntai-illan päätteeksi. Tätä kuvaavat pisteet erätilanteen 1-1 jälkeen: 12-10, 11-13, 14-12. Kaura finaalin voitti, vaikka Einberg johti jo viidettä erää 10-8.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Risto Einberg (Nomme SK), luokkavoittaja Aku Kaura (HäKi), kolmanneksi sijoittuneet Pate Ikola (KoKu) ja Jacob Hellgren (PT Espoo)                                                                                     

M-1400

Tämä oli iso luokka. 24 pelaajaa ja kuusi neljän pelaajan poolia. Luokka alkoi kello 13 ja jäi lopulta kello 17:n ryhmän jalkoihin niin, että palkintokuva päästiin ottamaan vasta kello 21:25.

A-poolissa ei tapahtunut yllätyksiä. Luokan ykkössijoitettu, Hakunilan luolan alfa, Sami Koivumäki jyräsi voittoon kolmella voitolla. Aki Ruuskanen otti odotetusti toisen jatkopaikan, mutta helposti se ei tapahtunut. Ratkaisevassa poolin viimeisessä ottelussa hän voitti Marcin  Dabrowskin vasta viidennessä 16-14.

B-poolin kärjessä tapahtui vaihdos, kun Väinö Saarela (1210) voitti Markku Salon (1355) 3-2 oltuaan jo erin 0-2 tappiolla. Salo oli menettää toisenkin pelin, jossa hän johti 2-0. Hän onnistui kuitenkin voittamaan Luca Solapuron viidennessä 11-8.

C-poolin voitto meni odotetusti Viroon ja Risto Einbergille, mutta Markus Strandström hävisi hänelle vasta viidennessä. Poolin toiseksi nousi nelospaikalta Ilmari Rotola-Pukkila (975), joka voitti Strandströmin (1210) 3-1 ja Ismo Alangon (1075) 3-1.

Myös D-poolin voitto meni Viroon, kun Simmo Nigul nakutteli kolme 3-0-voittoa. Tässäkin poolissa toinen jatkoonmenijä tuli nelospaikalta, kun Pontus Claesson (1000) voitti Lukas Saukon (1223) 3-2 (viides 11-9) ja Jani Krunninivan (1055) 3-2 (viides 12-10). Claesson johti kumpaakin ottelua 2-0, mutta viidenteen menivät. Lopuksi myös Krunniniva voitti Saukon 3-1.

Markku Hauhia piti E-poolin ykköspaikkansa kolmella voitolla, vaikka tiukkaa se teki. Timo Averjanov kaatui 2-0-johdon jälkeen vasta 14-12 viidennessä. Vastaavasti Patrick Stara kaatui 2-0-johdon jälkeen vasta viidennessä 11-7. Tiukka oli myös Averjanovin ja Staran välinen ottelu. Stara johti 2-1, mutta Averjanov vei viidennen 15-13. Averjanov kakkosena jatkoon.

F-poolissa Erik Räsänen  piti ykköspaikkansa kolmella 3-0-voitolla. Toinen jatkoonmenijä oli sijoituksen mukaisesti Marko Heinonen, joka oli vaikeuksissa Oliver Parviaisen kanssa. Parviainen johti erin 2-1, mutta Heinonen nousi voittoon viidennessä 11-9. Parviainen (1022) nappasi kuitenkin 3-1-yllätysvoiton Juuso Anttilasta (1069).

Pari yllätystä nähtiin jatkokaaviolla 16:n joukossa. Erik Räsänen (1331) voitti Markku Salon 3-2 ja Aki Ruuskanen  (1205) Marko Heinosen (1318) 3-1.

Kvartoissa pelattiin yksi kova taisteluottelu. Simmo Nigul oli erin 1-2 tappiolla Erik Räsästä vastaan ja oli häviöllä vielä viidettäkin 8-10 mutta nousi 12-10-voittoon. Aki Ruuskanen (1205) otti vienonvienon yllätysvoiton Väinö Saarelasta (1210) 3-1.  Markku Hauhia voitti toisen virolaisen Risto Einbergin 3-1. TIP-70:n sisäisessä ottelussa Sami Koivumäki puolusti edelleen luokan ykkössijoitetun asemaansa ja kellisti Timo Averjanovin 3-1.

Koivumäen liito päättyi semifinaaleihin, missä Nigul hävisi ensimmäisen erän mutta vei kolme seuraavaa niukasti 14-12, 13-11, 11-9. Hauhialla ei ollut vaikeuksia Ruuskasen kanssa: 3-1.

Nigul pelasi vahvaa peliä myös finaalissa. Hauhia kaatui 3-1.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Markku Hauhia (Boom), luokkavoittaja Simmo Nigul (Nomme SK, Viro) ja kolmanneksi sijoittunut Sami Koivumäki (TIP-70). Toinen kolmanneksi sijoittunut Aki Ruuskanen (HäKi) poistui ennen palkintojenjakoa.

M-1350

Pelaajia oli ikävä määrä eli 13. Koska viiden pooleja ei voinut käyttää, piti pelata kolmella kolmen pelaajan ja yhdellä neljän pelaajan poolilla.

Poolissa A pelattiin ratingin mukaan. Luokan ykkössijoitettu Timo Averjanov ykkösenä ja Patrick Stara kakkosena jatkoon. Myös B-poolissa noudatettiin ratingia. Liu Shenghua ykkösenä ja Viron Joonas Karja kakkosena jatkoon. C-poolissakin tehtiin oikeastaan näin, koska Viron Liisa Patan arviorating oli vaan liian korkea. Niinpä Liu Jihong ykkösenä ja Markus Linnamaa kakkosena jatkoon ilman yllätyksiä. Liu Jihong tosin pelasi todella tiukan ottelun Patan kanssa. Pata johti erin 2-1 ja viides oli 14-12.  Myös neljän pelaajan D-pooli oli yllätyksetön. Olga Oleshko kolmella voitolla ykkösenä jatkoon ja Viron Rasmus Rannu kakkosena.

Jatkokaavion kvartoissa tapahtui yksi yllätys. Joonas Karja voitti Liu Jihongin 3-1. Lisäksi Liu Shenghua ja Markus Linnamaa väänsivät viisi erää. Viides lopulta 11-9 Liulle.

Karja jatkoi vahvaa peliä semifinaaleissa, joissa hän voitti Averjanovin 3-2 oltuaan häviöllä erin 1-2. Toisessa semifinaalissa Patrick Stara (987) pudotti luokan kakkossijoitetun Liu Shenghuan (1202) 3-1. Stara toi lopuksi luokkavoiton Suomeen lyömällä Karjan 3-1.

Palkintokuva päästiin ottamaan turvallisesti jo klo 21:49!

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Joonas Karja (TTU Spordiklubi, Viro), luokkavoittaja Patrick Stara (Smash), kolmanneksi sijoittuneet Liu Shenghua (Smash) ja Timo Averjanov (TIP-70).

M-1300

Luokan yhdeksän pelaajaa pelasivat tietysti yhdssä neljän ja yhdessä viiden pelaajan poolissa.

Molemmissa pooleissa pelattiin reilusti ristiin. A-poolissa poolin nelossijoitettu Pontus Claesson (1000) voitti Jani Krunninivan (1055) 3-2 oltuaan tappiolla erin 1-2 ja Harri Kilpisen (1296) 3-1. Kun muut ottelut päättyivät ratingin mukaan, Kilpinen ja Claesson olivat kahdessa voitossa. Keskinäisen ottelun perusteella Claesson ykkösenä ja Kilpinen kakkosena jatkoon.

Kun viiden pelaajan B-poolissa ei lasketa liian korkean arvioratingin saaneen Liisa Patan pelejä, poolissa pelattiin kaksi yllätystä. Markus Linnamaa (886) voitti Tamila Vlasovan (1164) 3-1 ja Olga Oleshkon (904) 3-2. Oleshko johti jo erin 2-0 ja kolmas oli Linnamaalle 12-10. Näin kaksi pelaajaa päätyi kolmeen voittoon eli Vlasova ja Linnamaa.  Keskinäisen ottelun perusteella Linnamaa ykkösenä ja Vlasova kakkosena jatkoon. Pooli kesti todella pitkään, koska viisieräisiä otteluita oli viisi kaikkiaan kymmenestä ottelusta. Liisa Pata johti Oleshkoa erin 2-0 mutta menetti pelin hävittyään kolmannen erän 13-15. Linnamaa johti OIiver Parviasta erin 2-0, mutta Parviainen nousi 3-2-voittoon. Vlasova oli tappiolla Parviaista vastaan 1-2 mutta nousi 3-2-voittoon. Liisa Pata oli häviöllä Parviaista vastaan 1-2 mutta nousi 3-2-voittoon. Tämä pooli jatkui ja jatkui!

Pontus Claesson jatkoi yllätyksiään jatkokaaviolla. Semifinaalissa kaatui Tamila Vlasova 3-1 ja finaalissa A-poolin finaalin uusinnassa Harri  Kilpinen uudelleen 3-1. Kilpinen oli voittanut omassa LoLo-semifinaalissaan Markus Linnamaan 3-0.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Harri  Kilpinen (LoLo), luokkavoittaja Pontus Claesson (TIP-70), kolmanneksi sijoittuneet Markus Linnamaa (LoLo) ja Tamila Vlasova (PT Espoo).

M-1200

Pelaajia oli 15, joten poolit tietysti 3+4+4+4.

A-poolin ykköseksi arvioitu Liisa Pata ei paikkaansa onnistunut säilyttämään eikä mennyt jatkoon. Ykköspaikan otti Maksym Kazymov, joka voitti Ge Anne Quinalin pitkässä ottelussa 3-2. Quinal kakkosena jatkoon.

B-poolissa Patrick Stara (987) otti ykköspaikan Juuso Anttilalta (1069) puhtaalla 3-0-voitolla. Anttila kakkosena jatkoon.

C-poolissa Liu Jihong (991) voitti Jani Krunninivan (1055) ja meni ykkösenä jatkoon. Krunniniva kakkosena. Oli kova ottelu tämä poolifinaali. Krunniniva johti jo erin 2-0 (toinen 11-1!), mutta sitten kolme seuraavaa 12-10, 19-17, 12-10 Liulle!

D-poolissa Oliver Parviainen piti ykköspaikkansa kolmella voitollaan. Toiseksi jatkoonmenijäksi nousi Elena Badendorf (798), joka yllätti Krister Palmgrenin (933) 3-1. Poolissa pelattiin myös kaksi viisieräistä ilman yllätystuloksia. Palmgren johti Mark Weijersiä erin 2-0, mutta voitti vasta viidennessä 11-9. Badendorf oli tappiolla Weijersiä vastaan 1-2 mutta voitti viidennessä 11-8.

Jatkokaavion kvartoissa nähtiin kaksi yllätystä. Kazymov (875) voitti Krunninivan 3-0 ja Parviainen (1022) voitti Anttilan viidennessä 12-10 Anttilan johdettua erin 2-1. Lisäksi Liu Jihong voitti Ge Anne Quinalin pitkässä ottelussa 3-2. Quinal johti erin 2-1 ja viides erä oli 12-10.  Neljäs semifinaalipaikka meni Staralle, jolla ei ollut vaikeuksia Badendorfin kanssa.

Toinen semifinaaleista meni ratingin vastaisesti, kun Kazymov voitti Parviaisen selvästi 3-0. Sen sijaan Liu Jihongin voitto Patrick Starasta ei ollut yllätys. Tiukka peli kuitenkin vaikka 3-1. Kaksi viimeistä erää 15-13, 13-11.

Liu Jihong osasi pelata finaalissa hankalatyylistä Maksym Kazymovia vastaan ja voitti 3-2.

Kolme Smashin pelaajaa neljän joukossa!

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Maksym Kazymov (PTS Sherwood), luokkavoittaja Liu Jihong (Smash), kolmaneksi sijoittuneet Patrick Stara (Smash) ja Oliver Parviainen (Smash),

M-1100

Tässä luokassa oli erittäin ikävä määrä pelaajia eli seitsemän. Sen verran oli hässäkkää, etten uskaltanut laittaa seitsemän pelaajan poolia kahdelle pöydälle. Oli liian riskaabelia. Niinpä pelattiin kolmen ja neljän pooleilla.

Kolmen pelaajan A-poolissa pelattiin ratingin mukaan. Magnus Jackson ykkösenä ja Joonatan Karja (arviorating) kakkosena jatkoon.

Neljän pelaajan B-poolissa pelattiin ristiin. Pooli alkoi kolmella viisieräisellä. Ensin Jorma Ollikainen (791) voitti Joonas Karjan (arviorating 850) 3-2 oltuaan tappiolla erin 0-2. Kaksi viimeistä 13-11 ja 11-9. Sitten Ge Anne Quinal (833) pelasi hurjan ottelun Rasmus Rannua (arviorating 790) vastaan. Quinal oli tappiolla erin 0-2 mutta nousi voittoon viemällä viidennen erän 13-11. Seuraavassa ottelussa sitten Quinal johti erin 2-1 Karjaa, mutta hävisi viidennessä 11-13. Seuraavaksi Rannu voitti Ollikaisen 3-1 ja myös poolin toisen virolaisen Karjan 3-1. Viimeinen ottelu meni sentään taas ”oikein”, kun Quinal voitti Ollikaisen 3-0. Lopulta Quinalilla ja Rannulla oli kaksi voittoa ja muilla yksi. Keskinäisellä ottelulla Quinal ykkösenä ja Rannu kakkosena jatkoon.

Toinen jatkokaavion semifinaaleista oli jännitysnäytelmä. Rasmus Rannu johti jo erin 2-0 Magnus Jacksonia vastaan. Mutta sitten Jackson vei kolme seuraavaa erää niukasti: 14-12, 11-6, 16-14. Toisessa semifinaalissa Quinal voitti Joonatan Karjan suoraan 3-0.

Finaalikin oli jännitysnäytelmä. Jackson johti Quinalia erin 2-0, mutta Quinal nousi 3-2-voittoon aika selvin eränumeroin: 11-6, 11-3, 11-5.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Magnus Jakcson (MBF), luokkavoittaja Ge Anne Quinal (MBF), kolmanneksi sijoittuneet Rasmus Rannu (Nomme SK, Viro) ja Joonatan Karja (TTU Spordiklubi, Viro).

M-1000

Mukana oli peräti 20 pelaajaa. Siten nätisti viisi neljän pelaajan poolia. Eikä yhdessäkään pelattu ratingin mukaan!

A-poolin yllättäjä oli Eemil Dabrowski (743), joka voitti luokan ykkössijoitetun Pertti Tuovisen (972) 3-2. Viides 11-9 kuten se yleensä on. Tuovinen oli muuten vielä kaudella 1981/1982 A-luokan pelaaja, joka tarkoittaa nykyaikaan suhteutettuna yli 1900-pelaajaa. Tuovinen ehkä 1950, koska ei ollut ihan hännillä A-luokassa. No, siitä on jo 43 vuotta! Näin Tuovinen ja Mark Weijers kahdessa voitossa ja Tuovinen keskinäisen ottelun perusteella ykkösenä jatkoon, Weijers kakkosena. Tiukkaa kyllä teki Weijersin kannalta, koska hän voitti Mika Heinosen vasta viidennessä 11-9.

B-poolissa Magnus Jackson piti ykkösen paikkansa kolmella voitollaan. Muut pelasivat ristiin, kun Hannu Grönlund (709) voitti Mikko  Kankaan (774) 3-2 oltuaan häviöllä erin 0-2 ja Kankaan voitettua Rasmus Rannun (arviorating 790) 3-2 ja oltuaan myös häviöllä erin 0-2. Rannu eräsuhteilla jatkoon kakkosena.

C-poolissakin parhaaksi sijoitettu Olga Oleshko piti ykköspaikkansa kolmella voitolla. Sohvi Vuorinen (769) nousi hänen jälkeensä hienosti poolikakkoseksi yllättämällä Raimo Jokitulpon (809) 3-0. Vuorinen oli ensimmäisessä ottelussaan vaikeuksissa Oskar Martinfeldin kanssa mutta taisteli 1-2-tappioasemasta 3-2-voittoon.

D-poolin sankari oli Viola Saarto (761), joka nappasi poolin ykköspaikan kolmella voitollaan. Hän voitti Aleksei Voroninin (868) 3-1 ja Joonatan Karjan (arviorating 850) 3-0. Myös Erholtz (718) voitti Karjan 3-0, joten hänen arvioratinginsa oli varmaan liian korkea. Voronin vei toisen jatkopaikan.

E-poolin ykköseksi pelasi Liia Salonen (840), joka voitti poolin ykköseksi sijoitetun Joonas Karjan (arviorating 850) 3-2. Myös Niilo Vuorinen (761) voitti Karjan 3-1 ja otti toisen jatkopaikan.

Sattuipas jatkokaaviolle ikävä ottelu 16:n joukkoon, kun Sohvi ja Niilo Vuorinen kohtasivat jo niin aikaisin. Kireän ottelun voitti Sohvi viidennessä 11-9.  Kokonaispisteet Sohvin hyväksi 47-43 ja 47/43 = 1,093. Se vastaa hyvin sijoitusratingien eroa: 769/781 = 1,010. Toisen yllättäjätytön tie päättyi tässä vaiheessa, kun Aleksei Voronin voitti Liia Salosen 3-1.

Olipas viimeisen päälle ikävä PTS Sherwood -suma jatkokaaviolla, kun seuran tytöt kohtasivat jo kvartassa. Viola Saarto johti Sohvi Vuorista erin 2-0, mutta Vuorinen nousi tasoihin 2-2. Viides sitten dramaattisesti Saarrolle 13-11. Muut kvartat päättyivät 3-0 ilman yllätyksiä.

Tiukkojen viisieräisten otteluiden sarja jatkui semifinaaleissa, kun Viola Saarto voitti ykkössijoitetun Pertti Tuovisen 3-2.  Viides ”vain” 11-8. Olga Oleshko puolestaan voitti Magnus Jacksonin suoraan 3-0. Valitettavasti tämä ottelu oli venynyt aivan liian myöhäiseksi, mikä varmasti vaikutti tulokseen.

Finaali oli hurjaa taistelua. Saarto johti jo erin 2-1, mutta Oleshko nousi voittoon kahdella 11-9-erävoitolla. Luokka kesti aika kauan siksikin, että jatkokaaviolla pelattiin samassa puoliskossa peräkanaa neljä pitkää viisieräistä ottelua.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Viola Saarto (PTS Sherwood), luokkavoittaja Olga Oleshko (SeSi) ja kolmanneksi sijoittunut Pertti Tuovinen (NuPs).

Toinen kolmanneksi sijoittunut Magnus Jackson (MBF) sai palkintonsa vasta seuraavana päivänä.

M-900

Luokassa piti olla 16 pelaajaa eli ihanteelliset neljä neljän poolia, mutta viime hetken sairastuminen muutti yhden poolin kolmen pelaajan pooliksi.

A-poolissa ei tapahtunut ihmeitä. Joonas Karja piti arvioidun ykköspaikkansa kolmella voitolla, ja Joona Rauvola meni kakkosena jatkoon. Rauvola joutui taistelemaan viisi erää Raimo Peurasen kanssa, joka tasoitti Rauvolan 2-0-johdon 2-2:een.

B-poolissa Joonatan Karja ei kyennyt pitämään arvioitua ykköspaikkaansa vaan jäi yhdellä voitolla kolmanneksi. Ykköseksi kolmella voitolla nousi Leon Blomberg, joka löi poolifinaalissa Mikael Porvalin viidennessä 14-12.  Porval kakkosena jatkoon. Karja oli kyllä lähellä jatkopaikkaa, koska hän hävisi Porvalille vasta viidennessä 10-12.

C-poolissa HäKi:n Samsonov, Ilpo Salo, piti ykköspaikkansa kolmella voitolla vain yhden erän menettäneenä. Toiseksi jatkoonmenijäksi rynnisti Jani Linnamaa (770) voittamalla Jorma Ollikaisen (791) 3-1.

D-poolista jäi poolin ykkössijoitettu pois. Yllätyksiä ei tapahtunut. Arvioratingilla 790 pelannut Rasmus Rannu otti vapaaksi jääneen ykköspaikan voittamalla Iiro Parviaisen (786) viidennessä 11-6 oltuaan erin 1-2 tappiolla. Iiro Parviainen toisena jatkoon.

Jatkokaavion kvartoissa tapahtui vain yksi yllätys ja sekin oli vain näennäinen yllätys (arviorating). Mikael Porval (763) voitti Rasmus Rannun (arviorating 790) 3-0. Kaksi tiukkaa viisieräistä kuitenkin pelattiin. Joonas Karja oli tappiolla erin 0-2 Jani Linnamaata vastaan mutta nousi kolmannen erän 11-9-voiton kautta 3-2-voittoon. Ilpo Salo ja Joona Rauvola eivät ensin saaneet otetta toisistaan. 10-12, 15-13 ja tilanne 1-1. Rauvola meni vielä 2-1-johtoon, mutta Salo voitti viidennessä 11-9.

Porval ja Joonas Karja pelasivat viisieräisen semifinaaleissa. Porval johti jo erin 2-0, mutta Karja tasoitti 2-2:een. Viides erä kuitenkin 11-9 Porvalille ja hänelle matkalippu finaaliin. Toinen semifinaali meni ratingin mukaan mutta oli ehkä sittenkin pieni yllätys. Salo voitti Blombergin 3-1.

Viisieräiset pelit jatkuivat finaalissa. Porval osoittautui vahvemmaksi, vaikka Salo vielä onnistuikin tasoittamaan eränumerot 2-2:een.  Viides 11-6 Porvalille. Erityisesti olosuhteet huomioon ottaen Salolta loistavaa peliä! Hän on vaikea voitettava.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Ilpo Salo (HäKi), luokkavoittaja Mikael Porval (Spinniskola) ja kolmanneksi sijoittunut Joonas Karja (TTU Spordiklubi, Viro). Toinen kolmanneksi sijoittunut Leon Blomberg (MBF) poistui paikalta ennen palkintojenjakoa.

M-800

Lauantaiaamuna pelaajia oli 13. Koska kyseessä oli alin luokka, oli pakko käyttää viiden poolia: 4+4+5.

A-poolissa ei tapahtunut ihmeitä. Luokan ykköseksi arvioitu Rasmus Rannu meni ykkösenä ja Viola Saarto kakkosena jatkoon. Rannu voitti puhtaasti 3-0 heidän välisensä poolifinaalin.

Järjestys vaihtui B-poolin kärjessä, kun Mikael Porval (763) voitti Mika Heinosen (785) 3-2 Heinosen johdettua erin 2-1. Sijoista 3-4 pelattiin toinen jännittävä viisieräinen, kun Jojo Erholtz (718) voitti Eemil Passisen (723) viidennessä 11-8. Kolmaskin viisieräinen pelattiin. Siinä Heinonen voitti Erholtzin 3-2.

Viiden pelaajan C-poolissa pelattiin isosti ristiin, kun 10 ottelusta viisi oli yllätyksiä. Uudelle pelaajalle Jani Lähdesmäelle oli laitettu ratingiksi 700, mutta hän voitti kolme ottelua. Oskar Martinfeld (arviorating 750) kaatui 3-1, Sohvi Vuorinen (769) 0-2-tappioaseman jälkeen 3-2 ja Eemil Strandström (714) 3-1. Strandström puolestaan yllätti Mikko Kankaan (774) 3-2. Viides 13-11. Myös Vuorinen voitti Kankaan 3-1. Hieno voitto hänelle! Kahdella pelaajalla oli lopulta kolme voittoa. Heistä Lähdesmäki ykkösenä ja Vuorinen kakkosena jatkoon keskinäisen ottelun perusteella.

Jatkokaavion kvartoissa Mika Heinonen voitti Sohvi Vuorisen 3-1 ja Viola Saarto voitti Jani Lähdesmäen 3-2. Viides 11-8.

A-poolin kärkikaksikko oli vahva semifinaaleissa. Rasmus Rannu voitti Heinosen 3-2 ja Viola Saarto (761) voitti Mikael Porvalin (763) mikroyllättäen 3-0.

Finaali oli siis A-poolin finaalin uusinta. Ottelu oli nyt paljon tiukempi kuin poolissa, mutta Rannu kuitenkin voitti 3-0. Kolmannet palkinnot menivät muuten B-poolin pelaajille.

Kuten kilpailun aikana sanoin, nämä kilpailut olivat todellinen läpimurto Viola Saarrolle. Matka kohti yli tuhannen maailmaa on väkevästi käynnissä! M-800-luokassa hän ei pelaa enää koskaan. Ellei sitten vuonna 2094.

Valitettavasti kaikki kuvat olivat hieman epätarkkoja oikeassa reunassa. Pitää muistaa olla aina kohtisuorassa pelaajarivistöön, kun ottaa kuvan.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Viola Saarto (PTS Sherwood), luokkavoittaja Rasmus Rannu (Nomme SK) ja kolmanneksi sijoittuneet Mikael Porval (Spinniskola) ja Mika Heinonen (KSF).

M-750

Tämäkin luokka kuului onnekkaisiin, koska osallistujamäärä oli mukava eli 12. Siis kolme neljän poolia. Hieno juttu sekin, että pelaajia oli näin paljon!

Yllätystuloksia on turha etsiä, koska ratingit olivat vielä aluillaan kaikilla. A-poolissa luokan ykköseksi arvioitu Viron Oskar Martinfeld otti kuitenkin pooliykkösen paikan kolmella voitolla ja Jiri Vesamäki meni jatkoon toisena kahdella voitolla. Vesamäki joutui kuitenkin tekemään täyden päivätyön ennen kuin Hugo Larvala kaatui viidennessä 11-8.

B-poolia hallitsi luokan kakkoseksi arvioitu Eemil Passinen. Kolme voittoa hänelle. Hän oli kuitenkin suurissa vaikeuksissa toiseksi tulleen Sergey Shmyalinin kanssa. Shmyalin johti erin 2-0, ja neljäs erä oli 12-10. Shmyalin oli puolestaan tiukoilla Ahti Laineen kanssa. Voitto viidennessä erässä 12-10. Paola Estrada Noso otti hienon voiton Laineesta!

C-poolissakin ykköseksi arvioitu eli Eemil Strandström eteni pooliykköseksi kolmella voitolla. Ei tullut kuitenkaan helpolla. Milana Shmyalina kaatui viidennessä 11-8 ja ottelua 2-1 johtanut Vilhelm Carleson viidennessä 11-8. Carleson otti toisen jatkopaikan kahdella voitolla. Kolmaskin viisieräinen pelattiin. Siinä Shmyalina voitti Niklas Nissisen 3-2.

Jatkokaaviolla Oskar Martinfeld osoitti, että oli oikein arvioida hänet luokan ykköseksi. Hän voitti semifinaalissa Vilhelm Carlesonin 3-1 ja finaalissa luokan kakkoseksi arvioidun Eemil Passisen myös 3-1. PTS Sherwoodin sisäisessä semifinaalissa Passinen oli voittanut Eemil Strandströmin 3-1.

Luokan ikärakenne oli erinomainen pöytätenniksen tulevaisuutta ajatellen. 10 vielä nappulaikäisiä:

2011 – 2 kpl
2012 – 5 kpl
2013 – 4 kpl
2015 – 1 kpl

Iso kiitos Tapio Passiselle luokan järjestelyissä auttamisessa! Pienten pelaajien tapauksessa luokan on syytä edetä mahdollisimman jouheasti.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Eemil Passinen (PTS Sherwood), luokkavoittaja Oskar Martinfeld (TTU Spordiklubi, Viro), kolmanneksi sijoittuneet Eemil Strandström (PTS Sherwood) ja Vilhelm Carleson (TuPy).

MN

Miesten nelinpeliin osallistui kuusi paria. Pelattiin siten kahdella kolmen parin poolilla.

A-poolin kärkiottelussa viriteltiin jo yllätystä, kun Vesa Lappi/Sami Koivumäki vei viidenteen erään ottelunsa paria Andrei Räisänen/Aleksi Ikola vastaan. Viides erä kuitenkin Räisäselle ja Ikolalle 11-8. Nämä parit semifinaaleihin. Parin Pertti Kainulainen/Jiri Kuronen osaksi jäi nelinpelikokemuksen kerryttäminen ja 29 pistettä.

B-pooli oli jo kiharaisempi. Poolin ykkössijoitettu pari Elmo Räsänen/Katrin Looke oli erin 1-2 tappiolla paria Vladyslav Matyko/Sanna Pelli vastaan mutta nousi viidennessä 11-8-voittoon. Toiseksi jatkoonmenijäksi tuli kuitenkin pari Günther Bernd/Christian Klein, joka löi Matykon ja Pellin 3-1, vaikka yhteisratingeissa oli eroa 450 pistettä.

Jatkokaavion semifinaaleissa Räisänen/Ikola jyräsi finaaliin 3-0-voitolla parista Bernd/Klein. Räsänen/Looke joutui sen sijaan uurastamaan tosissaan voittaakseen parin Lappi/Koivumäki. Viidenteen meni 2-0-johdosta, mutta viides sitten Räsäselle ja Lookelle 11-7.

Finaali oli selvä. Räisänen/Ikola voitti 3-0.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut pari Katrin Looke/Elmo Räsänen (BF-78), luokkavoittajapari Andrei Räisänen/Aleksi Ikola (MBF/KoKu), kolmanneksi sijoittuneet parit Sami Koivumäki/Vesa Lappi (TIP-70/Wega) ja Christian Klein/Günther Bernd (PT Espoo). Kuva: Pate Ikola.

MN-2800

Tässä alemmassa nelinpeliluokassa oli seitsemän paria. Siten kolmen ja neljän parin poolit.

A-poolissa luokan ykköseksi sijoitettu pari Resti Montoya/Erik Räsänen piti pintansa kahdella voitolla. Kolmanneksi sijoitettu pari Jaimielee Enriquez/Ge Anne Quinal otti toisen jatkopaikan voittamalla 100 pistettä yhteisratingissa ylempänä olleen parin Sam Londen/Luca Solapuro 3-0.

B-poolissa pelattiin ristiin. Daria Kriukova/Ekaterina Ustiukhina yllätti 400 pistettä ylempänä olleen parin Timo Akkanen/Ismo Alanko 3-1. Akkanen/Alanko puolestaan voitti kaksi pistettä ylempänä olleen luokan toiseksi sijoitetun parin Markku Salo/Markku Hauhia 3-1. Myös Kriukova/Ustiukhina voitti parin Salo/Hauhia 3-2. Lopullinen kiharrus tuli siitä, että pari Väinö Saarela/Lukas Saukko yllätti 250 pistettä ylempänä olleen parin Akkanen/Alanko. Lopputlos oli se, että poolin kolmanneksi ja neljänneksi sijoitetut parit olivat kahdessa voitossa. Keskinäisen ottelun perusteella Saarela/Saukko ykkösenä ja Kriukova/Ustiukhina kakkosena jatkoon.

A-poolin parit olivat vahvoja jatkokaavion semifinaaleissa. Montoya/Räsänen voitti B-poolin naiset eli parin Kriukova/Ustiukhina 3-1. Enriquez/Quinal joutui taistelemaan pitkään ja hartaasti ennen kuin Turun pojat Saarela/Saukko kaatuivat 3-2.

Finaali oli siten A-poolin finaalin uusinta. Tällä kertaa pelattiin oikein tosissaan viisi erää. Ottelu oli päivän viimeinen ja palkintokuva finalisteista päästiin ottamaan vasta klo 22:03. Tällä kertaa tytöt voittivat 3-2, joten kultamitalit parille Enriquez/Quinal.

Kuvassa vasemmalta luokkavoittajapari Jaimielee Enriquez/Ge Anne Quinal (TIP-70/MBF) ja toiseksi sijoittunut pari Resti Montoya/Erik Räsänen (NuPs/Maraton).

Pari Ekaterina Ustiukhina/Daria Kriukova (PT Espoo) sai pronssimitalinsa jo ennen palkintojenjakoa.

Myös pari Lukas Saukko/Väinö Saarela (TuPy) sai pronssimitalinsa jo ennen palkintojenjakoa.

MN-2200

Alimmassa nelinpeliluokassa oli lopulta neljä paria. Luokka pelattiin siten yhtenä poolina.

Pari Marko Heinonen/Mika Heinonen oli ykkössijoitettu ja 140 pistettä toiseksi sijoitettuakin ylempänä. Siten ei ollut yllätys, että se otti kolme voittoa ja kultamitalit. Helpolla ei luokkavoitto tullut, koska toiseksi sijoitettu pari Pekka Räsänen/Harri Heinonen johti jo erin 2-0, mutta ottelu kääntyi Heinosten voitoksi 3-2. Ensimmäinen erä oli peräti 23-21! Meni siis jatkopalloille vanhojenkin sääntöjen mukaan.

Muut kolme paria pelasivat ristiin, koska Riku Solapuro/Hannu Grönlund voitti parin Räsänen/Heinonen 3-1. Kolmella parilla siten yksi voitto. Eräsuhteiden perusteella Marcin Dabrowski/Eemil Dabrowski otti hopeamitalit, Räsänen/Heinonen oli kolmas. ja Solapuro/Grönlund neljäs.

Kuvassa vasemmalta hopeamitalistipari Marcin Dabrowski/Eemil Dabrowski (TuPy), kultamitalistipari Marko Heinonen/Mika Heinonen (KSF), Harri Heinonen kolmanneksi ja pronssimitalille sijoittuneesta parista Pekka Räsänen/Harri Heinonen (Atlas) ja neljänneksi ja myös pronssimitalille sijoittunut pari Riku Solapuro/Hannu Grönlund (MBF/Atlas). Erik Räsänen photobombaamassa takana.

 

 

 

 

 

 

 

Vastaa