Sonja Grefberg

Sonja Grefberg (s. 1964) on kaikkien aikojen menestynein suomalainen naispelaaja. Hän voitti naisten kaksinpelissä yhdeksän Suomen mestaruutta vuosina 1978–1990, ensimmäisen vasta 13-vuotiaana. Nelinpelit mukaan lukien hänellä on yhteensä 30 Suomen mestaruutta.
Euroopan arvolistalla vasenkätinen Sonja oli parhaimmillaan 17. ja maailmanlistalla sijalla 36. Molemmat ovat kaikkien aikojen parhaita suomalaisnoteerauksia. Junioreiden EM-kisoista Sonjalla on neljä mitalia, joista kirkkaimpana nelinpelin mestaruus Eva Malmbergin kanssa 1980. PM-kultaa Sonja voitti 1983 kaksinpelissä, nelinpelissä (Eva Malmberg) ja sekanelinpelissä (Jarmo Jokinen). Naisten nelinpelin toinen PM-kulta on vuodelta 1986 (Katja Nieminen).

Uransa parhaana saavutuksena Sonja pitää viidettä sijaa maailman GP-finaalissa Etelä-Koreassa 1985. Edellä oli vain yksi eurooppalaispelaaja. Arvokkaimman yksittäisen voittonsa Sonja sai 1986, kun Aasia-Eurooppa-ottelussa kukistui Dai Lili. Kiinalainen oli tuolloin naisten maailman arvolistan kakkonen. Sonja oli yhden karsintaottelun päässä olympiapaikasta Souliin 1988, kun pöytätennis oli ensimmäistä kertaa olympialajina. Toinen varasija jäi uran suurimmaksi pettymykseksi.

Peliuran jälkeen diplomiekonomi Grefbergistä on tullut lajin päättäjiä. Suomen Pöytätennisliiton varapuheenjohtajuuden ohella hän on edennyt Euroopan pöytätennisunionin hallitukseen. Vuonna 2017 Sonja valittiin Kansainvälisen pöytätennisliiton valtuustoon (Board of Directors). Näkyvä rooli lajin parissa on tuottanut myös merkittäviä kansainvälisiä työtehtäviä mm. Lontoon 2012 ja Rio de Janeiron 2016 olympia- ja paralympiakisojen lajijohdossa.

Vastaa