Starin syksyn startti 8.9.2018 – Raportti

M-850-luokan neljä parasta

Starin syksyn startti on perinteisesti ollut aika paikallinen tapahtuma ja osanottajia on ollut 60-80. Niinpä vuosi sittenkin pelaajia oli 69. Nyt kilpailun suosio yllätti iloisesti ja ennen poisjääntejä osallistujamäärä oli 112. Lopulta pelaajia oli 103. Startteja kertyi luonnollisesti paljon enemmän kuin 2017 eli 204 (lisäystä 39,2 %).

Pelaajista yli puolet eli 55 oli pelaajia, joiden rating on 1300 tai alempi.  Eli niitä muita oli 47. Tämä kuvaa hyvin sitä, missä pöytätenniskilpailujen voima ja paras kohderyhmä nykyään on. Kun kilpailukutsua laatii, ei kannata niin kauheasti ajatella 70-luvulla tai aiemmin aloittaneiden pelaajien etua.

Seuraava kuva kertoo 1150-luokan ja sitä alempien luokkien yhteenlaskettua osallistujamäärää viimeisten vuosien syksyn starteissa. Välttämättä ei ole ihan sattumaa, että nousu alkoi Rion olympialaisten jälkeen!

Kilpailun kokoon vaikutti alempien ratingluokkien lisäksi se, että mukana oli isot joukkueet Oulusta (The Kauppinens), Seinäjoelta, Lappeenrannasta, Tampereelta ja Hangosta. Monien muiden innokkaiden lisäksi! Pääkaupunkiseudultakin löytyy paljon kilpapelaajia. Lämmin kiitos kaikille! Entäpä jos samanlaisia Kauppisten klaaneja,  seinäjokia ja lappeenrantoja saataisiin edes 10 lisää eri puolille Suomea? Se näkyisi heti kilpailujen osallistujamäärissä!

Sekin oli tärkeä tekijä kisojen yllättävään turpoamiseen, että mukana oli peräti 21 naista ja tyttöä! Hurja määrä! Minä luulen, että pöytätenniksellä on potentiaalia tulla suosituksi naisten lajiksi ensimmäisen kerran Suomen pöytätenniksen historiassa. No, olihan joskus 70-luvulla paljon tyttöjä mukana (pelkästään Tervakoskella jotain 50 ellen väärin muista), mutta se tilanne sitten menetettiin. Toivottavasti tämä kehitys jatkuu!

Saliin piti tietysti laittaa 14 pöytää, jotta olisi ollut mahdollista saada kilpailut läpi. Sillä tavalla ehti pelata 13 tunnin aikana 2x3x13 = 78 ottelua (about) enemmän kuin 12 pöydällä. Se oli ratkaiseva apu! Niinpä kilpailujen viimeiden ottelu eli M-1150-luokan finaali päättyikin mukavasti klo 21:58 eli jopa kaksi minuuttia ennen kuin sali meni kiinni!

Moraali on nykyään hyvä sen ilmoittamisessa että ei pääsekään tulemaan. Niinpä jokainen tuli pelipaikalle, joka ei ollut perunut tuloaan perjantai-iltaan mennessä. Se tarkoitti sitä, ettei tullut yllättäen kahden tai kolmen pelaajan pooleja pakosta mukana olevien kolmen pelaajan poolien lisäksi. Niin, mitään mahdollisuuksiahan ei ollut viiden pelaajan pooleihin.

Sali oli todella kuuma, koska ulkona oli lämmin päivä. Eipä ollut paljoa hyötyä niistä jätti-ilmastointikoneista (vai ilmanvaihtokoneista?), jotka rakennettiin salin päätyihin vuosituhannen vaihteen remontissa. Sali pieneni 16 pöydän hallista 12 pöydän halliksi ja vastineeksi ilma ei vaihdu sen paremmin kuin ennenkään.

Pallona oli DHS D40+. Se osoittautui hyväksi valinnaksi ainakin siinä mielessä, ettei kukaan esittänyt sitä koskevia valituksia. Pallo oli myös kestävä. Kilpailuissa pelattiin 367 ottelua ja kuusi palloa menetettiin eli noin yksi pallon hajoaminen/61 ottelua. Sitä paitsi osa hävinneistä palloista saattoi vain joutua kadoksiin tai sen päälle astuttiin.

Jälleen on kehuttava nykyään vallitsevaa erittäin korkeaa moraalia kilpailumaksujen maksamisen suhteen. Lähes kaikki maksut maksettiin viimeistään kilpailupäivänä ja muutama heti sen jälkeisinä päivinä. Sellaisia pelaajia ei ole enää ollenkaan, jotka aikoinaan heittivät kilpailupaikalta saadun pankkisiirtokuitin rypistettynä hallin portaikkoon poistuessaan paikalta. Tai jotka kävivät kisoissa, mutta eivät maksaneet maksuja milloinkaan.

Kisavideo:

Tässä paremmuuslista eniten ratingpisteitään lisänneistä pelaajista:

Tässä taas lista epäonnisimmista pelaajista:

Juniori-rating 1

Tässä luokassa pelasivat kahdeksan korkeimman ratingin pelaajaa. Korkeimman ja matalimman ratingin ero oli aivan liian paljon eli 620 mutta sille ei mahtanut mitään. Mutta lähellä oli kuitenkin sen alimman ratingpelaajan tekemä uroteko, sillä Maratonin Nuno Marttinen hävisi palkinnoille asti edenneelle Joni Rahikaiselle vasta viidennessä erässä 10-12!

Finaali oli tiukka. Siinä kohtasivat seurakaverukset TIP-70.stä eli Daniel Tran ja Vili Kinnunen. Ykkössijoitettu Daniel johti jo erin 2-1 mutta Vili puristi voiton viidennessä 12-10. Tämä oli hyvä ottelu mitä nyt ehdin järjestelytöiltä vilkaista.

Kuvassa vasemmalta kakkonen Daniel Tran, voittaja Vili Kinnunen ja kolmanneksi sijoittuneet Sakari Paaso (SeSi) ja Joni Rahikainen (PT Espoo).

Juniori-rating 2

Juniori-ratingin kakkosryhmään tuli lopulta niin monta pelaajaa (13) että olisi ollut ehkä hyvä jakaa se kahteen osaan eli lisätä vielä Juniori-rating 3. Mutta kaikki resurssit kyllä loppuivat kesken tätä ajatellen. Tyttöjä oli mukavasti seitsemän.

Pooleissa nähtiin pari suurempaa yllätystä. Sofia Levchuk voitti 111 pistettä korkeammalla olevan Aku Kastisen 3-2 (Aku johti 2-1). Liisa Kugappi taas purjehti poolinsa nelossijoitetun paikalta kakkoseksi ja jatkokaavioon voittamalla 124 pistettä korkeammalla olleen Juulia Kauppisen. Tuossa poolissa oli muuten kolme tyttöä!

Sofian ja Liisan seurakaveri LrTU:sta Karina Fozilova jyräsi voittoon jatkokaaviossa. Aku Kastinen oli tosin lähellä pudottaa hänet kvartassa. Akulla oli jälleen 2-1 johto erissä, mutta niin vain Karina nappasi kaksi viimeistä erää 12-10 ja 11-9.  Sofia Levchuk puolestaan hävisi kvartassa 2-1-eräjohdon jälkeen. Aaro Mäkelä voitti ja eteni sitten finaaliin asti, jossa Karina oli parempi 3-1.

Luokkavoittaja Karina Fozilova (LrTU) keskellä. Hänen vasemmalla puolella toiseksi sijoittunut Aaro Mäkelä (PT Espoo) ja oikealla puolella toinen kolmonen Sampo Arponen (PT 75).

Toinen kolmonen Akseli Haapoja (SeSi) sai palkintonsa aiemmin, koska hänellä oli kiire junalle:

M-700

Luokassa oli mukana kahdeksan pelaajaa ja voitosta käytiin tasainen vääntö. B-poolissa kolme viisieräistä ja kaksi neljäeräistä peliä.  Pooli kesti hiukka kauan! Tuleva luokkavoittaja Pavel Zinovev hävisi Veera Räsäselle 2-3 vaikka johti erissä 2-0. Pavel ei kuitenkaan kohdannut finaalissa Veeraa uudelleen, sillä Aleksanteri Lähdesluoma voitti Veeran semifinaalissa 3-2. Tällä kertaa Veera oli johtanut erissä 2-1. Ja kuinka ollakaan, 2-1-eräjohto oli turmiollinen myös finaalissa, missä Pavel lopulta voitti Aleksanterin 3-2.

Kuvassa vasemmalta kakkonen  Aleksanteri Lähdesluoma (SeSi), voittaja Pavel Zinovev (Spinni) ja kolmanneksi sijoittuneet Janne Kauppinen (OPT-86) ja Veera Räsänen (HIK Pingis).

M-850

Tässä luokassa sekä miehiä että naisia oli kahdeksan kpl eli tasapeli 8-8! Ratingit jyräsivät aika vahvasti, koska pooleissa ylemmän ratingin pelaaja voitti 20 kertaa ja alemman ratingin pelaaja vain neljä kertaa.

Semifinaalit olivat kerrassaan hurjaa vääntöä. Ilmeisesti 2-0- tai 2-1- eräjohdossa pelaaminen on henkisesti vaikeaa. Alesia Nikkarinen johti Yuri Afanassievia 2-1 mutta Yuri voitti 3-2. Eleonoora Roosioks johti Chen Fangdaa 2-0 mutta Chen Fangda voitti 3-2.  Tyttöjen välinen finaali oli niin lähellä mutta ei vaan tällä kertaa.

Yuri Afanassiev otti toisen peräkkäisen Starin kisojen 850-luokan voiton lyömällä finaalissa Chen Fangdan 3-1. Edellinen voittohan tuli STARUMMER-kilpailuissa toukokuussa.

Kuvassa vasemmalta luokkavoittaja Yuri Afanassiev (PT Espoo), kakkonen Chen Fangda (PT 75), kolmanneksi tulleet Eleonoora Roosioks (Spinni) ja Alesia Nikkarinen (Spinni). Tyttöjen seurana vielä Spinni, koska siirto PT Espooseen tapahtuu vasta kilpailun jälkeen (tämä lienee julkista tietoa jo).

M-1000

Tässä luokassa tapahtui sama juttu kuin M-700:ssa. Eli kolmanneksi sijoittunut Eleonoora Roosioks voitti poolissa tulevan voittajan Katja Kauppisen 3-1.

M-850-luokan voittaja Yuri Afanassiev pelasi viisi ottelua ennen finaalia ja voitti ne kaikki 3-0. Toisella finalistilla eli Katja Kauppisella oli vaikeampaa. Siis jo poolissa tappio ja semifinaalissa hän oli viidettä erää tappiolla 7-9 Tomi Erosta vastaan. Mutta neljä pistettä peräkkäin tämän jälkeen vei Katjan finaaliin. Finaali oli äärimmäisen kova taisteluottelu, mutta Katja vei sen 3-2. Niin, erätilanteessa 1-1 hän oli alla 8-10 Yuria vastaan mutta napakoilla kämmenillä hän voitti 14-12!

Kuvassa vasemmalta luokkavoittaja Katja Kauppinen (OPT-86) ja kolmanneksi tullut  Eleonoora Roosioks (Spinni).

Yuri Afanassiev (PT Espoo) sijoittui toiseksi, mutta tämä kuva on napattu M-850-luokan palkintokuvasta:

Tomi Eronen (MBF) oli nii-iin lähellä selviytyä finaaliin mutta kolmas palkinto oli hänen saaliinsa tällä kertaa:

M-1150

Seuraa tavallista pidempi luokkaraportti.  🙂

Harvoin näkee sellaista, että yksikään poolien ykkössijoitetuista ei ota poolin ykköspaikkaa. Käydäänpä läpi tapahtumat ihan tässäkin.

Pooli A
Kakkossijoitettu Aku Kastinen voitti 206 pistettä korkeammalla olleen ykkössijoitetun Juhani Tevaniemen.

Pooli B
Ykkössijoitettu Mikko Saarinen romahti ja hävisi 137 pistettä alempana olevalle Katja Kauppiselle (Katja ykköseksi) ja peräti 275 pistettä alempana olevalle Chen Fangdalle (kakkoseksi).

Pooli C
Enpä muista sellaistakaan, että poolin kolmonen menee ykköseksi ja nelonen kakkoseksi! Tässä poolissa niin tapahtui, kun kolmossijoitettu Simonas Kaskelevicius otti ykköspaikan ja nelossijoitettu Sofia Levchuk kakkospaikan. Sofia hävisi Simonasille niukasti mutta voitti 194 pistettä ja 266 pistettä ylempänä olleet Hannu Grönlundin ja Jorma Savolaisen ja vieläpä puhtaasti 3-0 kummankin!

Pooli D
Tämä pooli muuttuikin täysin naisvoittoiseksi, kun Aaro Mäkelä vetäytyi luokasta, koska muu ottelukuorma oli niin kova. Pooliin olivat sattuneet toukokuisen STARUMMER-kisan finalistit Tamila Vlasova ja Heli Mäkelä sekä Juniori-rating 2 -luokan voittaja Karina Fozilova. Tamila voitti Helin STARUMMERissa (itse asiassa kolme kertaa) mutta nyt Heli voitti ja otti poolin ykköstilan.

Jatkokaaviossa Sofia Levchuk  oli vahvassa vedossa ja meni finaaliin. Semifinaalissa kaatui Heli Mäkelä 3-1.  Heli oli ollut ahdingossa kvartassa, jossa Chen Fangda johti erin 2-0.

STARUMMER-voittaja Tamila Vlasova marssi jälleen finaaliin. Juhani Tevaniemi pani kyllä semifinaalissa ankarasti kampohin vaikka kello oli jo 21:45, kun ottelu päättyi Tamilan 3-2-voittoon.

Finaalissa Sofia johti ensimmäistä erää jo selvästi. Taisi olla 10-6. Mutta Tamila taisteli ja voitti 12-10. Lopulta hän voitti suoraan 3-0. Kummankaan tytön pelissä ei ainakaan sivullinen nähnyt väsymistä vaikka takana oli jo pitkä päivä kuumassa salissa.

Oli iso pettymys, kun huomasin kilpailun jälkeen, että videokamera ei ollut nauhoittanut enää Tamila – Tevaniemi -ottelun viidennen erän puoltenvaihdon jälkeen. Siten harakoille meni myös Tamilan ja Sofian hieno finaali. Kamera näytti nauhoittavan mutta mitään ei mennyt muistiiin. Oli ehkä jokin ongelma varavirtalähteen kanssa.

Kuten on aiemminkin kerrottu, finaali päättyi klo 21:58 ja sen jälkeen tuli kiire poistua salista!

Kuvassa vasemmalta luokkavoittaja Tamila Vlasova (Spinni) ja toiseksi sijoittunut Sofia Levchuk (LrTU). Jostain syystä Starin valokuvavaliokunnan puheenjohtaja Jukka Heinonen unohti ottaa valokuvat kolmanneksi sijoittuneista Juhani Tevaniemestä (PeTo) ja Heli Mäkelästä (MBF). Valitamme!

M-1300

Poolien ykkössijoitetut pitivät muuten paikkansa, mutta Pasi Taiveelle arviolta laitettu rating 1200 osoittautui liian isoksi.

Luokan ykkössijoitettu Riku Andersson tippui jo kvartassa Maxim Polinile 2-0-eräjohdon jälkeen.  Polinin taival katkesi 0-3-semitappioon Joona Räsäselle.  Finaali oli tiukka. Siinä Jiri Kuronen voitti Joonan 3-2.

Kuvassa vasemmalta toiseksi tullut Joona Räsänen (HIK Pingis), voittaja Jiri Kuronen (Stara), kolmanneksi tulleet Maxim Polin (LrTU) ja Pekka Räsänen (Atlas).

M-1450

On tyypillistä, että jos kolme pelaajaa on samassa voittomäärässä, eräsuhteiden laskun jälkeen pelaajat asettuvat nätisti ratingpistejärjestykseen. Poolissa F meni kuitenkin ihan päinvastoin tai ainakin heikunkeikun:

2. Kellow Ella 5-3 (1018)
3. Paaso Sakari 5-4 (1128)
4. Leppänen Atte 3-4 (1358)

Sakaria ei auttanut viimeisen kierroksen 3-2-voitto Ellasta.  Olisi pitänyt voittaa 3-1 (kolme viimeistä erää 11-13, 13-11, 13-11). Niin, Jussi Hakala voitti poolin puhtaalla pelillä.

Vaikka muitakin yllätyksiä tapahtui pooleissa annettakoon kunniamaininta Matias Yliselle, joka pinnisti poolikakkoseksi voittamalla Joona Räsäsen (51 pistettä ylempänä) ja Lauri Janssonin (186 pistettä enemmän).

Joni Rahikainen yllätti jatkokaaviossa. Poolikakkosen paikalta hän eteni loppuotteluun, jossa hän voitti Riku Anderssonin 3-0.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Riku Andersson (LeVi), luokkavoittaja Joni Rahikainen (PT Espoo) ja kolmanneksi sijoittunut Vili Kinnunen (TIP-70). Toinen kolmonen, Miika Berghäll (LPTS) onnistui poistumaan paikalta ennen kuvan ottoa.

M-1600

Kunniamaininta poolipeleistä menee Riku Anderssonille (M-1450-luokan kakkonen). Poolinsa nelossijoitetun paikalta kaksi 3-2-voittoa ja poolikakkoseksi ja jatkokaavioon! Hyvin tehty 1273-pelaajaksi.

Jatkokaaviossa kärkisijoitetut pitivät pintansa ja menivät semifinaaliin paitsi ykkössijoitettu Henry Heikkerö, joka siirtyi täksi kaudeksi Stariin. Hän putosi kvartassa Ville Peltolalle 0-3 niin että napsahti.  Daniel Tran selvitti sitten Villen 3-1 ja meni finaaliin, mutta kakkossijoitettu Kari Taive oli alla erin 0-2 Markku Hauhiaa vastaan ennen kuin sai koneistonsa vauhtiin ja varmisti finaalipaikkansa 3-2-voitollaan. Finaalissa Daniel pelasi todella vahvasti ja otti ykköstilan 3-1-voitolla.

Kuvassa vasemmalta kakkonen Kari Taive (Tote), voittaja Daniel Tran (TIP-70), kolmanneksi sijoittuneet Ville Peltola (PT Espoo) ja Markku Hauhia (Pa-Po).

M-1750

Pooli A osoittautui pahaksi, koska sen kaksi parasta pelaajaa olivat myös jatkokaavion finaalissa. Kummallakin kerralla Ossi Vesaluoma voitti Mika Kettusen, joka oli luokan ykkössijoitettu.

Semifinaalissa oli dramatiikkaa, kun Risto Pohjanlahti sai ilmeisesti jalkaansa krampin. Ossi Vesaluoma johti siinä vaiheessa ottelua erin 2-0.

Mika Kettunen voitti semifinaalissa Toni Nättilän, TIP-70, mutta hänestä ei huomattu ottaa valokuvaa.

Luokkavoittaja Ossi Vesaluoma, TIP-70:

Toiseksi sijoittunut Mika Kettunen, PT-Helsinki:

Kolmanneksi sijoittunut Risto Pohjalahti, HäKi:

M-1900

Ikuistetaan tähän nyt se toinenkin tapaus, jossa samaan voittomäärään päätyneet menivät eräsuhteiden laskun jälkeen eri järjestykseen ratingpisteisiin nähden (pooli C):

1. Vesaluoma Matti 5-3 (1608)
2. Pullinen Leonid 3-3 (1703)
3. Järvinen Sami 3-5 (1860)

Luokan voitti Krzysztof Petka vain yhden erän menettäneenä. Luokka oli ehdottomasti liian matala hänelle,  mutta tämä lipsahdus pääsi tapahtumaan kisoja edeltäneen työkuorman vuoksi. Hän on kuulemma ollut nuorempana peräti Puolan nelonen omassa ikäluokassaan ja nyt hän on 19-vuotias. Mutta mikä ikäluokka? 10-vuotiaat vai 17-vuotiaat? Ei se siis ollut selvää, koska taukoa saattoi olla 10 vuotta. Ja kun petkoja oli vielä kaksi, mikä hankaloitti ajatustyötä entisestään.

Tiukimmat ottelut käytiin kvartoissa. Stefan Andersson oli häviöllä Matti Vesaluomaa vastaan erin 1-2 mutta voitti 3-2. Antti Marjamäki oli häviöllä Leonid Pullista vastaan 0-2 mutta voitti 3-2.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Heikki Holopainen (JPT), voittaja Krzysztof Petka (Por-83) ja kolmonen Stefan Andersson (MBF). Toinen kolmonen Antti Marjamäki (PT 75) ehti poistua ennen palkintojenjakoa.

MK

Pooleissa 1860-pelaaja Sami Järvinen voitti Krzysztof Petkan, joten ei hänen 1900-ratinginsa nyt ihan kauhean väärin ollut.  Jatkokaaviossa hän sitten kyllä meni finaaliin asti, jossa hävisi Starin kisojen ikimenestyjälle Janne Jokiselle 1-3.

TIlastojen tutkimisen jälkeen paljastui, että tämä oli jo Jannen kuudes MK-ykköstila Starin kilpailuissa.  Ykköstilat eivät kuitenkaan ole tulleet aivan putkeen, koska kahden ensimmäisen ykköstilan välissä hän jäi pooliinsa Starin syksyn startissa 6.9.2014.

Tässä nuo Jannen kuusi ykköstilaa finaalivastuksineen:

Starin kevätstartti 11.1.2014 (Vladimir Tikhomirov )
Starin syksyn startti 12.9.2015 (Arttu Pihkala)
Starin syksyn startti 10.9.2016 (Joonatan Khosravi)
STARXMAS 17.12.2016 (Tomi Penttilä)
Starin syksyn startti 2.9.2017 (Meelis Kärner)
Starin syksyn startti 8.9.2018 (Krzysztof Petka)

Kuvassa vasemmalta kolmanneksi sijoittuneet Sami Järvinen (PT Espoo) ja Meelis Kärner (PT Espoo), voittaja Janne Jokinen (Por-83) ja kakkonen Krzysztof Petka (Por-83).

RAPORTTI ON VALMIS!

 

 

 

 

 

 

 

 

Vastaa