Tiedotusterveisiä

Euroopan pöytätennis on jakautunut, luottamuslause istuvalle puheenjohtajistolle

EM-kilpailujen yhteydessä on tuttuun tapaan pidetty myös kokouksia. Hollantilaisen puheenjohtajan Ronald Kramerin (joka on muuten jo ilmoittautunut liiton 80-vuotisjuhliin) palkkiosta on taisteltu pitkään ja asia herättää intohimoja edelleen. Esimerkiksi noin kuuden tunnin kokouksen verran.

Alku otettiin kuitenkin vanhaan tapaan Pohjois-Euroopan unionista eli NETU:sta. Vasta keväällä uudeksi puheenjohtajaksi valittu tanskalainen Peter Sundbaek ei yllättäen – on kuulemma uusi työ ja pitää nyt sapattia pöytätenniksestä – ollut paikalla, joten puhetta johti Tanskan liiton puheenjohtaja Anders Molgaard.

Paikalla olivat Liettuaa ja Grönlantia lukuun ottamatta kaikki jäsenmaat, Suomesta allekirjoittanut sekä Sonja Grefberg. Paljon ei tullut uutta, mutta seuraavat kisat näyttävät nyt olevan varmoja:

  • 2019 NETU Juniorit pelataan vanhaan tapaan kesällä Viron Haapsalussa
  • 2020 NETU Veteraanit pelataan keväällä Latvian Liepajassa
  • 2020 NETU Seniorit pelataan Liettuan Vilnassa. Pyrkimys on, että kaikki maat osallistuisivat.

Ruotsin puheenjohtaja ja ITTF:n varapuheenjohtaja Petra Sörling (joka hänkin on tulossa juhliimme) kertoi, että ITTF:n strateginen ohjelma etenee maanosakohtaisesti. Olen kirjoittanut siitä Euroopan osalta jutun seuraavaan lehteemme, joka ilmestyy varsin pian.

Sonja sai ETTU:n hallituksen jäsenenä raportoida ETTU:n tilanteesta ennen isoa kokousta. Eurooppa on jakautunut kahtia. Suomi ilmoitti julkisesti tukevansa Krameria. Mielestämme ETTU on nyt hallinnollisesti ja taloudellisesti paremmassa kunnossa kuin entisen johdon aikana. Ja se entinen johto haastaa nyt Kramerin porukkaa säännönmukaisesti.

Vielä NETU:n kokouksessa Latvia kertoi, että he järjestävät ison junioriturnauksen Riikassa helmikuussa Ruotsi taas on Suomen tapaan hakemassa parakisoja ja Tanska hakee jopa Para-EM-kisaa. Ja tietysti me ilmoitimme Suomenkin suunnittelevan parakisaa. Sillä sektorilla näyttää nyt tapahtuvan paljon.

Keskiviikkona tultiin sitten ETTU:n vuosikokoukseen. Kaikki paikalla olijat osasivat ennustaa, että tulista ja kuumaa on, kuten syksyiseen Espanjaan (+28) sopiikin. Paikalla oli 47 maata, joilla lisäksi oli 8 valtakirjaa. Se tarkoitti 55 ääntä, joten ETTU:n jäsenistä vain Andorra, Georgia ja Gibraltar olivat päättäneet katsella sivusta.

Tilanne oli oikeasti sen verran vakava, että Kramerin lailla oikeuteen haastettu tanskalainen talousasioiden varapresidentti Dorthe Darfelt sai aamulla sairaskohtauksen eikä pystynyt osallistumaan kokoukseen ollenkaan.

Oikeusjuttu tulee siitä, että ETTU:n edeltävä puheenjohtaja, italialainen Stefano Bosi, syyttää Bosnia-Hertzegovinan delegaattina nykyistä puheenjohtajaa siitä, että tämä saa ETTU:lta taloudellisen korvauksen (5000 €/kk). Tai paremminkin siitä, että asia on aikanaan informoitu jäsenmaille huonosti tai ei ollenkaan.

En ollut silloin mukana näissä asioissa, joten alkuperäistilanteen arviointi on vaikeaa. Se on kuitenkin aika harvinaista, että ETTU:n istuva kakkospuheenjohtaja, kroatialainen Ivo-Goran Muniravna tappelee Bosin rinnalla julkisesti omaa puheenjohtajaansa vastaan. Kokoukseen oli saapunut jopa Bosin ajan talousvastaava, joka vakuutti, että järjestö oli kunnossa, kun he lopettivat.

Mutta on siis selvää, että Euroopan pöytätennis on jakaantunut ja molemmilla puolilla on kannattajansa. Tavallaan kokouksessa oli Sonjankin paikka vaakalaudalla, sillä muu hallitus kertoi eroavansa, jos Kramer kaatuisi.

ITTF:n paikalle saapunut saksalainen puheenjohtaja Thomas Weikert (jonka toivomme saapuvan juhliimme) otti tervehdyksessään rajusti kantaa ETTU:n riitelyyn ja uhkasi ITTF:n puuttuvan peliin, jos tahti ei muutu. Itse mietin hiukan, että kuinkahan ITTF sen tekisi.

Agendan mukaisissa kokousasioissa hallitus sai vastuuvapauden vuoden 2017 taloudesta, joka näytti noin 60 000 euron plussaa. Uusi budjettikin hyväksyttiin. Se on noin miljoonan euron lähes nollabudjetti

”Kovia” asioita verryteltiin muutamalla sääntöehdotuksella. Ensin kinattiin hiukan vierasmaalaisten pelaajien edustusoikeudesta uudessa maassa. Senioripelaajien osalta päästiin siihen, että ETTU:n säännöt ovat jatkossa samat kuin ITTF:llä. Junioreissa tähän ei ylletty: ETTU:n hallitus olisi halunnut rajoittaa lähinnä kiinalaispelaajien pikaloikkia itäeurooppalaisiin maihin (josta on näyttöä), mutta vastustamaan nousi Luxemburg, joka väitti, että rajoitukset lopettaisivat heidän maansa kansainvälisten työntekijöiden lasten pöytätenniksen. Hankala asia on tämä muutto- ja edustuskysymys. Muut sääntöasiat olivat lähinnä teknisiä.

Sitten alkoivat luottamusäänestykset. Tuli mieleen vanha leffa ”Kramer vastaan Kramer”, jossa tapeltiin todella. Ja selvää oli, että nyt vaadittiin suljettua lippuäänestystä. Tunnelma oli lievästi ilmaisten epämukava.

Ensin (äänestysjärjestyksestäkin kinattiin…) äänestettiin Saksan ehdotuksesta, joka käytännössä tarkoitti tukea nykyjohdolle. Se sai kannatusta äänin 34-21. Kuin varmuudeksi äänestettiin Tanskan hyvin samankaltaisesta tuesta. Ja äänet taas 34-21.

Bosi tajusi tilanteen ja veti takaisin ehdotuksensa, jossa hän ehdotti Kramerin erottamista. Mutta ei asia siihen jäänyt, sillä hän ilmoitti jatkavansa asiaa oikeudessa siviilikanteena Krameria vastaan. Myös Slovenia veti ehdotuksensa uudesta puheenjohtajavaalista pois, sillä rintamalinjat ja -voimat olivat kaikilla selvillä.

Malta ehdotti vielä, että ETTU tekisi töitä ITTF:n suuntaan MM-kisojen laajentamiseksi, toisin kuin nyt on suunta. ITTF:n toimitusjohtaja Steve Dainton kommentoi, että se ei ole taloudellisesti enää mahdollista. Tästä huolimatta kokous tuki ehdotusta selvästi. Luulen, että se on Suomenkin edun mukaista.

Tilanteen hiukan lauettua kokous valitsi vielä itävaltalaisen ja monen suomalaisenkin tunteman Rudolf ”Rudi” Sporrerin ETTU:n kunniajäseneksi. Pienemmän kunniamerkin saivat unkarilainen valmentaja Ferenc Karsai (joka on työskennellyt mm. Benedek Oláhin kanssa), ruotsalainen tuomari Rebecca Bergfeldt ja Luxemburgin liiton pitkäaikainen puheenjohtaja Andre Hartmann, vanha suomalaisten tuttu hänkin.

Kuusi tuntia kestäneen kokousasioinnin jälkeen kuultiin vielä Ranskan esitys syksyn 2019 EM-joukkuekisan järjestelyistä Nantesissa. Ranskalaiseen tapaan homman suoritti delegaation isoin pomo, jolla oli porukan vaatimattomin kielitaito.

Kova oli päivä, mutta jospa se kansainvälinen pingis tästä nyt rauhoittuisi. Tai sitten ei.

1 thought on “Tiedotusterveisiä

Vastaa