Annika Lundström, Youth Olympic Games, Buenos Aires 6.-18.10.2018 – joukkuekilpailun raportti

Anders Lundströmin raportti YOG joukkuekilpailusta.

Annika pelasi joukkuekisaa Filippiniläisen Jann Nayren kanssa. 3 matsia: tyttö vastaan tyttö, poika vastaan poika ja sekanelinpeli.

Eka matsi Valkovenäjän/Kreikan (14 seedi) joukkuetta vastaan, Suomi/Filippinit 29 seedi. Bogdanovaa (WR34, Annika WR58) vastaan ekassa erässa 6-10 tilanteesta Annika pelasti 6 eräpalloa mutta 12-14, toinen kotiin 12-10, kolmas alla jo 1-7 ja hieno nousu 10-9 johtoon mutta taas harmittavasti 10-12, sama kuvio toistui 4:ssa, 10-9 johto mutta 10-12. Eli matsin voitto ehkä 2 eräpallon päässä. Kisojen paras peli, loistava tsemppi ja aggressivisuus pelissä, yksi vuoden parhaista peleistä. Bogdanova voitti joukkuekisassa myos WR3 ja WR10 Taipeista ja HongKongista.

Nayre hävisi Kreikan 2017 ja 2018 Euroopan mestarille 0-3, sekanelinpelin 2 ekaa erää etenivat tasaisesti 10-12 ja 9-11 mutta 0-3. Toinen peli HongKongin ja Tunisian sekajoukkuetta vastaan (17 seedi). Annika vastaan WR10 Lee Ka Ye, tällä kertaa 0-3, hyvät mahdollisuudet kahdessa ekassa erässa: 8-11 ja 9-11. Nayre voitti Tunisian pelaajan 3-1 joten sekanelinpeli ratkaisisi ottelun. Alla 1-2 mutta hieno nousu ja voitto 11-8 5:ssä ja joukkueottelu meille 2-1.

Aamulla viimeinen peli Taipeita (2 seedi) vastaan. Su Pei-Lingiä (WR3) vastaan peli ei lähtenyt kulkemaan missään vaiheessa, selvä 3-0 tappio, kisojen vaisuin matsi. Yleisurheilustadionilla sateessa ja koleassa säässä hankittu flunssa ei helpottanut pelaamista. Nayre hävisi myös 0-3 Lin Yun Ju:lle (kaksinpelin semifinalisti, 3-4 Harimotoa vastaan). Sekanelinpelistä tuli tiukka, neljännessä 9-6 johto maailmantähtiä vastaan mutta 9-11, Annikan peli kulki tässä pelissä erinomaisesti, paljon paremmin kuin kaksinpelissä.

Vastustajien taso oli rautainen. 6:sta kaksinpelistä 4 vastustajan ranking olivat sijoilla WR3 – WR13 sekä Taylakova joka voitti WR10 ja WR13 4-0. Bogdanova oli ainoa ennalta ”heikompi” pelaaja (WR34) mutta edelleen selvästi edellä Annikaa (WR58). Bogdanovakin voitti WR3 ja WR10 eli vastus oli todella kovaa luokkaa. Aikaisemminkaan Annikalla ei ole voittoja WR top-10 pelaajista. Paljon oli tiukkoja eriä jotka valitettavasti useimmiten kääntyivät vastustajalle. Kaksinpeleissä oli 9 kpl 2 pisteen eriä (esim 11-9) ja vain 2 näistä tulivat kotiin. Hieman parempi onnistuminen näissä olisi tietysti parantanut tuloksia merkittävästi mutta ehkä tässä näkyi vastustajien parempi rutiini.

Se että Annika saavutti Nuorten Olympiapaikan ensimmäisenä Pohjoismaisena naispelaajana voidaan pitää erinomaisena saavutuksena. Näissä kisoissa menestyminen olisi vaatinut todella hyvän arpaonnen ja täydellisen onnistumisen ennalta selvästi kovempia pelaajia vastaan. Osallistuminen Youth Olympic Gamesiin on ollut unohtumaton kokemus ja tästä on hyvä ponnistaa eteenpäin. Kisojen aikana on myös vahvistunut että Annika on selvittänyt itsensä Juniorien MM kisoihin vasta toisena suomalaisena pelaajana Pentti Olahin jälkeen.

Kisoissa pöytätennis jatkuu vielä kaksi päivää joukkuekisan cup-vaiheella.


Anders Lundströmin raportti YOG kaksinpelistä.

Annika arvottiin lohkoon jossa oli Hong Kongin Lee Ka Yee (Juniorien World Ranking 10), Thaimaan Jinnipa Sawettabut (WR 13) ja hallitseva U21 Euroopan mestari Venäjän Maria Taylakova, eli lohko oli erittäin kova. Annika oli kisan 25 seedi (32 pelaajaa) eli lohkon nelonen.

Eka matsi Sawettabutia vastaan 1-4. Ottelu alkoi hyvin, 3-8 asemasta hieno nousu 11-9 voittoon. Kolmannessa tilanne oli 9-9, mutta 9-11. Muuten hyvän ottelun ratkaisu oli syötönpalautukset: Annikalla oli suuria vaikeuksia Sawettabutin syöttöjen kanssa ja antoi vastustajalle aivan liikaa tasoitusta tässä. Paremmilla palautuksilla ottelu olisi todennäköisesti tullut kotiin.

Toisessa matsissa Taylakovaa vastaan kisojen toistaiseksi paras erä: 10-6 johto loistavalla aggressivisella pelillä mutta vastustaja nousi 12-10 voittoon, joka vapautti hänen pelinsä ja seuraavat erät menivat suht helposti venäläiselle. Mainittakoon, että Taylakova voitti erittäin helposti muut vastustajat 4-0 (WR10 ja WR13) ja voitti lohkon ilman erätappioita.

Kolmas matsi Lee Ka Yeeta vastaan oli hyvä ja tasainen. Tilanteessa 1-1 hyvä nousu 7-10:sta 10-10 mutta ei. Neljäs myös tasainen 8-8, mutta taas vastustaja karkasi voittoon. Lopulta 1-4.

Jossiteltavaa jäi paljon: 2-1 johto Sawettabutia vastaan 2 pisteen päässä, yhtä hyvin olisi voinut olla 3-1 Lee Ka Yeeta vastaan jne. Mielestäni Sawettabut ja Lee Ka Ye olisivat olleet voitettavissa, Taylakova oli liian kova vaikka ekassa erässa olikin 4 eräpalloa.

Kaiken kaikkiaan voidaan todeta että Annika on pelannut erittain hyvin, vastus oli vain timantinkova. Silti jatkoonpääsy ei ollut kovin kaukana.

Lohkosta jatkoon Taylakova ja Lee Ka Yee. Jatkosta on pudonnut suurin osa eurooppalaisista ja mm WR 3 Taipeista. Euroopan ykkönen Surjan oli erittäin lähella karsiutumista.

Urheiluruutu kävi haastattelemassa Annikaa ekan pelin jälkeen. Tämä pätkä tulee ilmeisesti ulos lauantaina tai sunnuntaina.

Tänään kisa jatkuu cup-vaiheilla. Päivän herkkupala lienee Truls Möregårdin ja Kiinan Wang Chu Qinin todennäköinen kohtaaminen kvartassa illalla paikallista aikaa.

Joukkuekisa alkaa perjantaina, Annika pelaa mixed joukkeessa (2 kaksinpeliä ja yksi sekanelinpeli) Philippinien pojan kanssa, joka oli lähellä päästä lohkosta jatkoon.


Kuva: Paikan päällä selvinnyt pelipaitavaatimus aiheutti Lundströmeille ja todella monelle muullekin edustajalle päänvaivaa, lopulta nimi kirjailtiin selkään valkoisella teipillä vain tunteja ennen turnauksen avausottelua

Lundströmin tulokset karsinnassa:
8.10.2018
Annika Lundström – Lee Ka Yee (HKG) 1-4 (2-11, 11-6, 10-12, 8-11, 6-11)
Annika Lundström – Mariia Tailakova (RUS) 0-4 (10-12, 4-11, 5-11, 4-11)
7.10.2018
Annika Lundström – Jinnipa Sawettabut (THA) 1-4 (11-9, 5-11, 9-11, 5-11, 7-11)


Pöytätenniksen tulokset ja ottelut: https://www.buenosaires2018.com/results/en/table-tennis/daily-schedule.htm?lng=en

Livelähetyksiä ym. tietoa kisoista: https://www.olympic.org/

Suomen Olympiakomitean urheilijaesittely: https://www.olympiakomitea.fi/huippu-urheilu/kisat/nuorten-olympialaiset/buenos-aires-2018/

Suomen joukkueen esite: https://www.olympiakomitea.fi/uploads/2018/10/joukkue-esite.pdf

Yle urheilun juttu Annikasta: artikkeli ja 9 minuutin videopätkä (ei tekstitetty) joka myös tulee TV:stä 3.10. klo 19 Sportmagasinet, Yle 5 (tekstitetty suomeksi):

https://svenska.yle.fi/artikel/2018/10/02/mellanar-fran-larkan-ledde-till-historisk-bedrift-annika-lundstrom-forsta

YLE Areena: https://areena.yle.fi/1-4274558

Vastaa