Finlandia Junior Open 2019 oli hyvä kilpailu!

Narvan joukkue on saapunut

Loppuun lisätty pari lisäplussaa (punaiselle fontilla)!

TIP-70 otti järjestämisvastuun

Vanha Helsinki Open sittemmin Helsinki Junior Open sittemmin Finlandia Junior Open oli ajautunut viime vuosina vaikeuksiin. Järjestäjiä ei tahtonut löytyä ja kilpailu alkoi olla liian kova koetus muutamalle Helsingin Piirin aktiiville ja muulle porukalle. SPTL järjesti tämän suomalaisjunioreille ja heidän taustajoukoilleen niin tärkeän kilpailun 2018. Sen jälkeen kilpailun tuleva kohtalo jäi arvailun varaan. Onneksi tälle kaudelle löytyi uusi järjestäjä eli TIP-70 otti yksinään vetovastuun.

Uusi kilpailuohjelma

TIP-70 teki suuren muutoksen kilpailun perinteiseen ohjelmaan, jossa on pelattu täysillä sekä lauantaina että sunnuntaina ja luokkia on ollut vuoden välein sekä pojille ja tytöille eli yhteensä peräti yhdeksän ikäluokkaa (9-17).  Lisäksi vielä miesten ja naisten kaksinpelit. Tämä on toki tarjonnut paljon mahdollisia luokkia mihin osallistua, mutta se on myös merkinnyt joukkueille todella raskaita pelipäiviä kumpanakin päivänä. Vapaa-aikaa ei ole ollut ollenkaan, kun kilpailut ovat kestäneet pahimmillaan yhdeksästä yhdeksään. Aikanaan jopa kello 22:een. Tällä kertaa pelattiin vain neljässä ikäluokassa (10, 12, 14, 17) eikä miesten ja naisten kaksinpeliä ollut.  Yksi pelaaja sai pelata vain kahdessa luokassa, koska kaikki luokat alkoivat lauantaina.  Luokkia oli vähemmän mutta vastapainona sitten se, että myös pienten luokkien jatkopelit pelattiin pooleina ja tarjolla oli myös consolation pooleineen. Niille pelaajille pelit jäivät vain yhteen luokkaan, jotka mahtuivat vain 17-vuotiaiden luokkaan, mutta miesten ja naisten kaksinpeliä ei ohjelmaan kyllä mitenkään voisi mahduttaa ilman iltamyöhään pelaamista.

Muutosvastarintaa kotimaassa

Uusi kilpailuohjelma aiheutti vähän vastarintaa Suomessa, koska tarjolla ei ollut enää perinteistä ”kaksi luokkaa plus kaksi luokkaa” -kaksipäiväistä kilpailua. Sen toki ymmärtää, koska pelkona oli, että vaikka sunnuntaille selviäisikin, pelien määrä voi jäädä yhteen. Minun kokemukseni uudesta systeemistä on kuitenkin erittäin positiivinen, mutta katson toki asiaa paljolti vieraanani olleen Narvan joukkueen pelaajien kannalta. He kun ovat aina kaivanneet näillä kilpailumatkoilla vähän vapaa-aikaakin  illalla. Eivät ole tietenkään koskaan valittaneet pitkistä päivistä vaan heidän mielipiteensä on näkynyt siitä superriemusta, jonka jokainen vapaahetki kisapäivän jälkeen on tuottanut. Nyt se onnistui kerrankin, ja pelaajat olivat tosi tosi tyytyväisiä 🙂 .

Sellainen kokemus minulla on yleisestikin aiemmilta vuosilta, että ulkomaalaisten vieraiden mielestä olisi mukavaa, että ehtisi tehdä muutakin kuin olla hallilla. Esimerkiksi käydä katsomassa Helsinkiä. Kaipa myös suomalaisten mielestä olisi kiva edes ruokailla rauhassa ennen nukkumaanmenoa. Jos järjestelmä on sama ensi vuonnakin, suosittelen kaikkia tulemaan mukaan, koska kyllä kansainvälisen ilmapiirin nuuhkiminen ja pelaaminen uusia vastustajia vastaan on hyödyllistä kaikille.  Valitettavasti se tahtoo kuitenkin aina olla niin , että suomalaisia saa mukaan suuremmin joukoin tähän kesän kynnyksellä järjestettyyn kilpailuun  vain suorilla henkilökohtaisilla kutsuilla.

Muutoksiin tarvitaan usein vastuuhenkilöiden vaihtaminen

Joka tapauksessa tässä nähtiin malliesimerkki siitä, että luoviin muutoksiin tarvitaan usein sitä, että vastuulliset henkilöt vaihdetaan kokonaan uusiin. Jos itse olisin ollut koko ajan vastuussa kilpailusta, olisin varmaankin jatkanut tismalleen samalla alkuperäisellä systeemillä vuosikymmenestä toiseen. Koskaan ei olisi tullut sitä hetkeä, jolloin olisin uskaltanut kokeille radikaalia muutosta, koska ei olisi jaksanut vastata kysymyksiin ”miksi systeemiä muutettiin vaikka se vanha systeemi oli niin hyvä?”.

Valtava parannus entiseen verrattuna oli luonnollisesti se, että kaikissa peleissä alkupooleja myöten oli järjestäjien omat tuomarit. Pelaajien ei tarvinnut olla ollenkaan tuomareina. Mitenkähän mahtaa tällainen onnistua, jos kilpailu kasvaa uudelleen 24 pöydän kilpailuksi? Riittävätkö TIP-70:n tuomariresurssit edelleen? Nyt oli joka tapauksessa pelaajille hieno asia, että ei tarvinnut istua tuomarina. Riitti paremmin aikaa esim. syömiselle ja jutustelulle.

Ikuinen ongelma: miten saada suomalaistytöt mukaan?

Suomalaisten tyttöjen saaminen mukaan  on ollut aina hieman haasteellista. Niin nytkin. Mutta 12-vuotiaissa tytöissä oli peräti kuusi suomalaista osallistujaa eli Suomi vastaan muu maailma 6-2! Aika harvinaista herkkua tällainen. Vanhemmissa tytöissä meni sitten vähän heikommin. Narvan tytöille riitti kuitenkin se, että Maria Girlea oli mukana. Hän loi tapahtumaan tarvittavan glamourin ja tunnelman eivätkä tytöt joutuneet käytännössä pelaamaan vain toisiaan vastaan. Vasta kun Marian nimi ilmestyi osallistujalistalle, löin kiinni Narvan joukkueen saapumisen. 🙂 Ottelut Mariaa vastaan olivat Narvan tytöille hieno juttu ja tekivät palkinnot arvokkaiksi.

Vaihtoehtoinen kilpailuohjelma

Jarmo Siekkinen kertoi minulle sellaisestakin vaihtoehtoisesta kilpailuohjelmasta, että kumpanakin päivänä olisi kaksi luokkaa ja pelaaja saisi pelata vain yhdessä/päivä. Ilmeisesti jaon olisi oltava sellainen, että luokat 10 ja 14 pelattaisiin toisena päivänä (lauantaina?) ja luokat 12 ja 17 toisena, ettei tulisi päällekkäisyyksiä. Kumpanakin päivänä pelattaisiin luokat loppuun. En ensin tajunnut tämän ohjelman etuja ja pidin tämän kertaista systeemiä parempana. Mutta vaihtoehtoinen ohjelma antaisi ehkä sittenkin paremmin mahdollisuuden pelata kumpanakin päivänä, koska tarjolla olisi kokonainen luokka. Tosin suomalaisten osalta pelkona olisi se, että 14-vuotiaat eivät osallistuisi 17-vuotiaisiin, 10-vuotiaat 12-vuotiaisiin ja 12-vuotiaat 14-vuotiaisiin. Ulkomaalaiset joukkueethan olisivat paikalla joka tapauksessa koko viikonlopun. Voitaisiin ehkä käyttää suurempia poolejakin ja varmaan consolation pysyisi mukana. Mutta näitä asioita pohtikoon TIP-70:n järjestelytoimikunta! Kummankin malliseen kilpailuun kutsun Narvan joukkueen joka tapauksessa ensi vuonnakin.

Narvan joukkue

Narvasta tuli paras mahdollinen joukkue. Tulijoita olisi ollut enemmänkin ja muille piti selittää ”syksyllä sitten teidän vuoro”.

Oheisessa kuvassa on todella paljon Viron mestaruuskisojen mitalinhaltijoita!

Joukkue ehti myös hieman rentoutua kisojen jälkeen, koska kotimatka alkoi vasta maanantaina klo 10.30 lautalla.

Vaikka tämä ei olekaan kisaraportti, laitetaan mukaan yksi kisavideo, joka kannattaa katsoa! Se on ”parhaat palat” -video Maria Girlean ja Anastassia Melnikovan välisestä ottelusta 17-vuotiaiden tyttöjen finaalipoolissa. Melnikova on Viron kolmonen 2002-tytöissä ja ykkönen 2004- eli kadettitytöissä ja matkustaa heinäkuussa Ostravaan Junioreiden EM-kilpailuihin. Tämä oli varmasti yksi kaikkien aikojen parhaista juniorityttöjen peleistä Ruskeasuolla.

Pitävät rating-luokistakin

Tämä ei oikeastaan kuulu asiaan, mutta Lida kertoi, että Narvan juniorit tykkäävät todella paljon Suomen rating-luokista ja pelaajat muistelevat usein siitä, miten ovat missäkin luokassa menestyneet. Myös Lidan mielestä ne ovat tosi hyödyllisiä pelaajille. Siinä mielessä ei siis tarvitse murehtia, onko kisoissa muita tyttöjä tai junioreita, vaikka toki nämä lisäävätkin kilpailun glamouria myös narvalaisten silmissä.

Palkintopalli oli oikein päin

Siitä pitää aina antaa erityiskiitokset, jos palkintopalli laitetaan oikein päin eli edestä katsottuna kakkonen seisoo ykkösen vasemmalla puolella. Kisapaikalla tuli mieleen, että mahtaako tämä perustua tuhansia vuosia vanhaan tapaan, jossa arvovieras istui isännän (esim. kuninkaan) oikealla puolella aterialla.  Mutta palkintopalli oli tosiaan oikein päin! Me kiitämme! Tosin palkintopalli oli yhtä ruma ja ahdas kuin aina ennenkin, mutta sille TIP-70 ei voinut mitään.

Yhteydenpito oli nopeaa ja ystävällistä

Sekin oli mukavaa, että Aleksi Mustosen hoitama viestintä sähköpostitse oli äärimmäisen nopeaa, ystävällistä ja auttavaista. Esimerkillistä toimintaa! Kiitos Aleksi! Kaikenlaista säätämistä kun liittyi Narvan joukkueen ilmoittautumisiin ja muuhun.

Loppukiitokset

Lopuksi vielä lämpimät kiitokset TIP-70:n hienolle järjestelyorganisaatiolle tosi mukavista kilpailuista ja siitä, että TIP-70 pelasti tämän tärkeän kilpailun kuolemalta. Erinomaista!

2 thoughts on “Finlandia Junior Open 2019 oli hyvä kilpailu!

Vastaa