Starin syksyn startti 7.9.2019 – raportti

M-700-luokka oli ilahduttavan tai pelottavan kovatasoinen!

Lisätty  pari kappaletta alkuosaan.

Nämä kisat aina yllättävät kesän jälkeen.  Yhtäkkiä sitä vaan huomaa, että kesken mukavien kesämökkipäivien pitää ruveta puuhaamaan kisoja. No, kyllä se siitä taas vaikka vähän kankeaa oli, kun pitikin olla niin kesäinen edeltävä viikko.

Pelaajia oli poisjääntienkin jälkeen mukavat 97 ja startteja 155. Näissä luvuissa jäätiin jälkeen vuoden takaisista luvuista 103/204 mutta ei se mitään. Asiaan vaikutti osaltaan Viru Cup ja Kuopion kisat lauantaina ja Seinäjoen sunnuntaina.  Hyvä vaan että kilpailuja on kauden alusta alkaen useammallakin paikkakunnalla!

Sen verran pelaajia oli jälleen, että oli otettava käyttöön 14 pöytää. Kolmen ryhmän systeemistä piti hieman tinkiä, koska viime tipassa keskimmäiseen ryhmään tuli turvoksiin asti väkeä. Kun tilaa oli aiemmin ja myöhemmin, ei karsiakaan viitsinyt. Hankaluuksiahan tämä kyllä aiheutti, kun aikataulua piti rukata kilpailukutsussa annetusta.

Ruskeasuon kovaääniset saadaan korjattua aikaisintaan ensi vuonna mutta toivottavasti joskus kuitenkin. Sitä ennen pitää vaan tulla toimeen väliaikaisilla moporatkaisuilla. Käytössä oleva yhden kaiuttimen systeemi toimitsijanpöydän ääressä on teholtaan vaatimaton. Minua kiinnostaa kuitenkin ainoastaan ja vain se, menevätkö pelaajat ja tuomari pöydälle vai eivätkö mene. Se ei minua kiinnosta, kuuleeko Jalmari tai Yrmeli kuulutukset vaiko eivät kuule. Näin on ollut kautta vuosikymmenten. Niin kauan kuin olen kisoja järjestänyt,  Jalmari ja Yrmeli ovat tulleet kertomaan, että kuulutukset eivät kuulu.  Mutta kun sillä ei vaan ole merkitystä, jos pelaajat ja tuomari menevät pöydälle! Ja elleivät mene, heidät sitten kuulutetaan erikseen. Ihan riippumatta siitä,  kuinka monta desibeliä kaiuttimista irtoaa, osa pelaajista ei kuuntele kuulutuksia eivätkä huomaa nimeään. Aina pitää jotkut kuuluttaa uudelleen. Kun olen kuuluttamassa pooleja pöydille, haluan saada homman hoidettua nopeasti. En halua juuri kuuluttamisen aikana kuunnella neuvoja sivulta, kuinka päin mikrofonia täytyy pitää. Siitä voidaan keskustella sitten erikseen. Mutta ei silloin, kun kuulutan. Ei pidä loukkaantua, jos en kuuntele silloin, kun kuulutan. En koskaan kuuntele. Ei mahda mitään, jos joku loukkaantuu, kun en kuuntele mutta en vaan kuuntele! On totta todellakin, että nyt käytössä olleessa laitteistossa pitää puhua mikrofonin kärkeen mikrofonilla suuta osoittaen, että kuuluu parhaimmalla mahdollisella tavalla. Sitä ihan oikeaa neuvoa minulle tarjottiin mutta väärään aikaan. Pelaajat löysivät kuitenkin pooleihinsa aivan normaalilla tavalla, vaikka en niin tehnytkään.  Ovatpa jotkut joskus tulleet (vihaisena) sanomaan, että minun pitää huutaa kovemmin mikrofoniin. Ei kiitos, en todellakaan aio huutaa 12 tunnin ajan. Jos joku haluaa tulla huutamaan avukseni, sen kuin ilmoittautuu ennen kilpailua. Paikka on kyllä vapaana vaan ei palkkaa!

Haluaisin jälleen muistuttaa siitä, että pelaajat eivät koskaan saa hakea tuomaripöytäkirjaa jatkokaavion peleihin. Tuomari tekee sen. Jos pelaajat hakevat pöytäkirjan, toimitsijapöydällä ei voi tietää, onko tuomari paikalla. Tämä outo tapa on ehkä saanut alkunsa poolipapereiden hakemisesta. Sehän on kyllä pelaajien vastuulla.

Toivon myös, että lopetetaan kokonaan tapa tulla kysymään toimitsijapöydältä ”ollaanko aikataulussa?” heti hallille tulon jälkeen. Se häiritsee tavattomasti enkä ainakaan minä anna kysymykseen koskaan muuta vastausta kuin ”ollaan”. Samoin kaikki muut turhat kysymykset on syytä jättää esittämättä, jotta huomion voisi antaa níille kysymyksille, jotka koskevat esimerkiksi vääriä tuloksia tai sitä, että joku jatkokaavio on unohtunut muiden alle eikä etene.

M-700

Ilahduttavan kovatasoisessa M-700-luokassa oli 11 pelaajaa. Heidät jaettiin kahteen pooliin. TIP-70 otti kaksoisvoiton ja kolmannet palkinnot menivät HäKiin.

Kuvassa vasemmalla toiseksi sijoittunut Suphanat Chonwachirathanin ja hänen oikealla puolellaan luokkavoittaja Juho Kahlos. Kummankin seura siis TIP-70. Kolmanneksi sijoittuneet Aapo Ahola ja Aki Ruuskanen oikealla. Seura siis HäKi.

M-850

A-poolin voittaja Pate Ikola joutui taipumaan B-lohkon kakkoselle Lassi Lehtolalle semifinaalissa. Niinpä finaalissa kohtasivat B-poolin kaksi parasta vaikka Vincent Joki olikin 1-2 alla Timo Turkiaa vastaan. Finaalissa sitten jatkettiin siitä, mihin STARUMMER:in 850-finaalissa jäätiin. Lehtola voitti Vincent Joen 3-2. Tällä kertaa se oli kuitenkin Lassi Lehtola keväisen Lukas Lehtolan sijaan.

Kuvassa vasemmalta kakkonen Vincent Joki (TIP-70), voittaja Lassi Lehtola (MBF) ja kolmanneksi sijoittuneet Timo Turkia (Atlas) ja Pate Ikola (KoKu).

M-1000

Tässä luokassa oli mukavat 15 pelaajaa. Monta mielenkiintoista ottelua nähtiin. Nuno Marttinen johti poolissa 2-1 tulevaa voittajaa Lukas Lehtolaa. Kvartassa Ismo Alanko puolestaan johti Marttista 2-0, mutta Marttinen voitti 3-2. Toinen finalisti Jarno Karjalainen oli häviöllä 0-2 Levente Kadaria vastaan kvartassa mutta voitti viidennessä 12-10. Tällaiset tulokset merkitsevät sitä, että tiukkojen kamppailujen avulla moni pelaaja on saanut hyvää kilpailukokemusta.

Kuvassa vasemmalta kolmonen Vincent Joki (TIP-70), voittaja Lukas Lehtola (MBF) ja toiseksi sijoittunut Jarno Karjalainen (MBF). Toinen kolmonen Nuno Marttinen (Maraton) omana kuvanaan, koska hän ei ollut salissa palkintojenjaon aikaan.

Kolmanneksi sijoittunut Nuno Marttinen (Maraton):

M-1150

Luokassa oli peräti 18 pelaajaa. Erittäin hyvä määrä!

Veera Räsänen teki todellisen läpimurron ja otti luokkavoiton komealla pelillä. Poolissa hän sentään hävisi yhden ottelun, kun Pate Ikola voitti hänet 3-1. Finaalissa Jesse Ikola johti Räsästä erin 2-1, mutta Räsänen nousi 3-2-voittoon päivän viimeisessä ottelussa.

Kuvassa vasemmalta kolmonen Trung Nguyen (PT Espoo), luokkavoittaja Veera Räsänen (HIK-Pingis) ja toiseksi sijoittunut Jesse Ikola (KoKu). Toinen kolmonen Lukas Lehtola (MBF) omassa kuvassaan, koska hän lähti ennen finaalia.

Kolmanneksi sijoittunut Lukas Lehtola (MBF):

M-1300

Luokkaan osallustui 14 pelaajaa. C-poolissa tapahtui suurin yllätys, kun Veera Räsänen nousi kolmossijoitetun paikaltaan pooliykköseksi. Hän tosin hävisi ykkössijoitetulle Sanna Harjunpäälle 0-3, mutta pelit menivät sillä tavalla ristiin, että Harjunpää putosi poolin neljänneksi ja Räsänen nousi ykköseksi! Ei aivan tyypillinen skenaario.

Jiri Kuronen nousi kisojen kaksoisvoittajaksi, kun hän voitti finaalissa Samuel Westerlundin 3-2 oltuaan häviöllä erin 1-2. Samat pelaajat kohtasivat myös M-1450-luokan finaalissa, kuten saamme kohta nähdä.

Pääkuvassa vasemmalta kolmanneksi sijoittunut Ilkka Marttinen (LrTU), voittaja Jiri Kuronen (Stara) ja toiseksi sijoittunut Samuel Westerlund (MBF). Erillisessä kuvassa kolmannen palkintonsa aiemmin saanut Valtteri Taive (TIP-70).

Kolmanneksi sijoittunut Valtteri Taive (TIP-70):

M-1450

Mukaan tuli vain yhdeksän pelaajaa ilmeisesti siksi, että luokka alkoi keskellä yötä eli klo 09.00.

B-poolissa käytiin kireät kamppailut. Samuel Westerlund oli häviöllä erin 0-2 (11-13, 10-12) Sanna Harjunpäätä vastaan, mutta nousi viidennessä voittoon 12-10! Vastaavasti Yang Yixin voitti Westerlundin 3-2 ja Timo Akkanen voitti Yang Yixinin 3-2. Pooli kesti aika kauan!

Jiri Kuronen oli semifinaalissa häviöllä Yang Yixiniä vastaan erin 0-2 mutta nousi 3-2-voittoon. Finaalissa hän kohtasi (tulevan) M-1300-luokan finaalivastustajansa eli Samuel Westerlundin ja voitti 3-2, viides 11-9!

Ensimmäisessä kuvassa luokkavoittaja vasemmalta Jiri Kuronen (Stara) ja kakkonen Samuel Westerlund (MBF). Muissa kuvissa kolmoset Terho Hiltunen (KuPTS) ja Yang Yixin (PT Espoo).

Kolmanneksi sijoittunut Terho Hiltunen (KuPTS):

Kolmanneksi sijoittunut Yang Yixin (PT Espoo):

M-1600

17 pelaajaa lähti tavoittelemaan 1600-luokan voittoa. Poolien ykkössijoitetuilla ei pyyhkinyt hyvin. Viidestä ykkössijoitetusta ainoastaan Jarmo Itkonen onnistui pitämään ykköspaikkansa, mutta hänkin oli erin 0-2 tappiolla Pertti Kainulaista vastaan.

Valitettavasti Itkonen joutui antamaan wo:n Riku Anderssonille semifinaalissa, koska hänen oli kiirehdittävä junalle. Asiaan vaikutti sekin, että Andersson ja Leevi Hyytiäinen pelasivat kammottavan pitkän kvartan: 12,-6,-22,9,11. Hyytiäinen pelasi muutenkin koko rahalla, mikä sai luokan etenemisen hyytymään aika tavalla. Tässä hänen aiemmat ottelunsa:

3-2 (-10,-12,5,5,3)
3-1 (-6,8,6,9)
3-2 (10,-5,9,-12,8)
3-2 (-9,8,8,-9,7)

Kuvassa vasemmalla luokkavoittaja Stefan Friman (BK) ja toiseksi tullut Riku Andersson (LeVi). Kolmanneksi sijoittuivat Miika Berghäll (LPTS) ja Jarmo Itkonen (LrTU), mutta heistä ei ole valokuvaa valitettavasti.

M-1750

Aamutuimaan 15 pelaajaa lähti tavoittelemaan 1750-luokan kruunua. A-poolissa nähtiin suuri yllätys, kun Eerik Kivelä voitti ykkössijoitetun Janne Relanderin puhtaasti 3-0 ja valtasi poolin ykköspaikan. Kakkossijoitettu Antti Marjamäki puolestaan hävisi B-poolissa hankalatyyliselle Kimmo Pohjosella 2-3 (viides 10-12). Niin siinä kuitenkin kävi. että Marjamäki meni jatkoon poolikakkosena ja Pohjonen tippui jatkosta, kun pelit menivät ristiin.

Neljä pooliykköstä menivät myös semifinaaleihin. Tosin Ildiko Kadar joutui tekemään kovasti työtä Janne Relanderin kanssa (8,13,-10,-3,9).

Finaalissa Viatcheslav Abramov voitti Ildiko Kadarin 3-2 oltuaan erissä tappiolla 0-2.

Luokan jatkokaavio kesti ja kesti, koska seitsemästä jatko-ottelusta viisi oli piiiiit-kiiiiä viisieräisiä! Aikataulun kannalta on todellakin merkitystä, pelataanko kolmella perättäisellä kierroksella kolme viisieräistä vai kolme kolmieräistä ottelua.

Vasemmalta kolmenneksi tulleet Vadim Vyrzhikovskiy (SS) ja Eerik Kivelä (PT 75), kakkonen Ildiko Kadar (MBF) ja voittaja Viatcheslav Abramov (TIP-70).

M-1900

Peräti 25 pelaajaa oli mukana tässä luokassa. Ykkössijoitettuna kisaan lähti petroskoilainen Ksenia Adasenko. Hän piti poolinsa ykköspaikan kuten kaikkien muidenkin seitsemän poolin ykkössijoitetut. Tosin Toni Ruokanen hoiti hommansa mahdollisimman niukalla tavalla. Kolmella parhaalla meni pelit ristiin, kaikilla keskinäiset erät 4-4 mutta Ruokasella keskinäiset pisteet 75-74 siinä missä Vadim Vyrzhikovskiyillä 76-76 ja Antti Marjamäellä 73-74.

Semifinaaleihin menivät neljä kärkisijoitettua. Semifinaalissa 1894 ratingpisteen mies Esa Kanasuo kuitenkin ”yllätti” 1900 pisteen Jussi Rahikaisen 3-2 valtavan komeassa ottelussa. Valitettavasti olin kiireen vuoksi kuvannut kilpailuvideota liian suurella resoluutiolla ja kameran muisti oli täyttynyt tätä ennen. Olisin halunnut ehdottomasti kuvata tämän häkellyttävän hyvän ottelun (ainakin viimeisten pallojen mukaan). Hienoa spinnitaistoa! On pakko ostaa toinen muistikortti, ettei moista tapahdu enää uudelleen.

Finaalissa Kanasuolta olivat ilmeisesti voimat jo vähissä, koska Adasenko paukutteli voiton itselleen selvin numeroin 3-0. Ottelua en ehtinyt katsoa. Adasenko ei hävinnyt luokan viidessä ottelussaan erääkään.

Adasenko olisi halukas muuttamaan Suomeen miehensä ja pikkuvauvansa kanssa. Hän haluaisi toimia pöytätennisvalmentajana tuntityönä kuten hän on tehnyt Petroskoissakin. Hän osaa englantia ja on erittäin miellyttävä. Hän voisi vetää monen seuran harjoituksia esim. pääkaupunkiseudulla. Minuun voi ottaa yhteyttä, jos kiinnostaa. Ksenia kertoi, ettei ole voinut harjoitella pitkään aikaan vauvan vuoksi ja siksi peli ei oikein sujunut. Aika hyvin se sujui kuitenkin! Hän on osallistunut myös Finlandia Openiin ainakin kahteen kertaan eli Ruskeasuolla ja Lohjalla.

Kuvassa vasemmalta kolmonen Viatcheslav Abramov (TIP-70), voittaja Ksenia Adasenko (Petroskoi, Venäjä) ja kakkonen Esa Kanasuo (KoKa). Toinen kolmonen Jussi Rahikainen sai palkintonsa jo aiemmin (erillinen valokuva).

Kolmanneksi sijoittunut Jussi Rahikainen (PT Espoo):

MK

Miesten kaksinpeliin osallistui peräti 23 pelaajaa! Kuinkahan kauan aikaa onkaan on kulunut siitä, kun Starin kisojen MK:ssa on ollut viimeksi näin paljon pelaajia. Luokkahan ei ole koskaan ollut kisojemme painopisteluokka. Eihän mukana nytkään ollut kuin viisi sellaista pelaajaa, jotka eivät mahtuneet M-1900-luokkaan. Huy Chau oli ykkössijoitettu ja hänen 2179 pistettään ovat varmasti kisojemme kaikkien aikojen ennätys! Ratingpisteitä edeltävään aikaan ei voi tietenkään verrata.

Luokan osallistujien suuri määrä aiheutti vaikeuksia aikataululle, koska max kahdeksaa pelaajaa odoteltiin.

Pooleissa tapahtui pari suurempaa yllätystä ratingin valossa. Antti Marjamäki voitti Toni Ruokasen 3-1 ja Kaarina Saarialho voitti Esa Kanasuon 3-1.

Janne Jokisen Starin kisojen MK-luokan ykköstiloille tuli nyt karu loppu, kun hän hävisi kvartassa Toni Pitkäselle 2-3. Paul Jokinen oli valmis puolustamaan Jokisten perheen kunniaa. Ensin hän voitti Patrik Boxströmin 3-1 ja sitten kakkossijoitetun Jussi Mäkelän 3-1. Semifinaalissa hän voitti Toni Pitkäsen 3-2, vaikka Pitkänen johti jo erin 2-0. Finaalissa Huy Chau oli kuitenkin parempi 3-0 ja siihen päättyi toistaiseksi Jokisten taru MK-luokan ykkösenä.

Petroskoin Ksenia Adasenko hävisi kvartassa tärkeän toisen erän Meelis Kärnerille 12-14 ja sitä myötä koko ottelun 1-3.

Kuvassa finalistit. Vasemmalta Paul Jokinen (Por-83) ja Huy Chau (PT Espoo). Kolmanneksi sijoittuneet Meelis Kärner (PT Espoo) ja Toni Pitkänen (PT-Helsinki) lähtivät ennen palkintojenjakoa.

Vastaa