4 thoughts on “Rating-tilastoja 2010-2019

 1. Mielenkiintoinen tilasto josta näkee että ratingtasot ovat pysyneet suht tasaisina 10 vuoden yli, kuten pitääkin.

  Artikkelissa kerrottiin että kauden 2016/2017 korjattiin ”inflaatio” (eli voitoista sai enemmän pisteitä kuin tappioista). Ehkä kannattaa todeta että inflaatiokomponenttia ei ollut alkuperäisessä ratingsoftan pistetaulukossa (vuoden 2010-2014 käyrät) vaan inflaatio syntyi kauden 2014/2015 alussa kun kilpailuvaliokunta halusi muuttaa laskentaa ja lisätä inflaatiokomponenttia ratingiin. Kuten Are toteaa, korjausliike tehtiin kauden 2016/2017 alussa ja tämä muutos palautti alkuperäisen idean eli että rating-laskenta ei sisällä inflaatiota vaan voitto- ja tappiopisteet ovat yhtä suuria.

 2. Noinhan se tietysti oli, kuten Lundis asian esitti. Korjasin vähän tekstiä ko. tietojen pohjalta ja päivitin liitteen.

  Ja vielä ylläpidolle huom:

  Näissä dokumenttien päivityksissä on edelleen ongelma: Kun menee sivuilla kohtaan ”Kaikki artikkelit aikajärjestyksessä” ja siinä kohtaan ”Rating-tilastoja 2010-2019” ja valitsee ”Lataa tiedosto tästä”, saa näkyviin liiteenä olevan dokumentin ensimmäisen version, ei päivitettyä versiota niin kuin pitäisi. Sen sijaan jos klikkaa artikkelin otsikkoa, näkyy päivitetty dokumentti niin kuin pitääkin.

  Tämä piti muistaakseni korjata siten, että poistetaan tuo ”Lataa tiedosto tästä”, koska se lienee muutenkin aivan turha?

 3. Jäi vähän mietityttämään. MIelestäni rating-pisteiden ja sijojen pysyminen suurin piirtein samalla tasolla kuvaa lähinnä sitä, että populaatio vaihtuu aika vähän.

  Jos se vaihtuisi enemmän, niin tuo piste/sija-yhteys heilahtaisi luultavasti enemmän, kuten jos vaikka järjestelmään tulee pelaajia aika pienillä pisteillä ja lopettajat veisivät jaosta selvästi isomman pistepotin.

  Tietysti plus/miinus-leikkuri ei sisällä ajatusta siitä voitto- ja tappiopisteet ovat yhtä suuria. Tuolle leikkurille nyt kai ei ole mitään järkevää selitystä?

 4. Jyrki> Tietysti plus/miinus-leikkuri ei sisällä ajatusta siitä voitto- ja tappiopisteet ovat yhtä suuria.

  Tämä pitää paikkaansa skalan yläpäässä koska max tappion arvo on 30 ja max voiton arvo 50 pistettä (eli pelaajien piste-ero on 175+ ja 250+ pistettä). Alunperin kun järjestelmää suunniteltiin otettiin leikkuri tietoisesti mukaan minimaalisena porkkanana jotta pelaajat eivät pelkäisi kisoihin osallistumista. Inflatoorinen vaikutus on minimaalinen koska näitä otteluita on niin vähän verrattuna koko ottelumäärään.

  Siitä voi tietenkin keskustella onko yhdestä ottelusta max plus 50/miinus 30 pistettä liian volatiilinen järjestelmä pingikseen eli tuleeko liian isoja heittoja jotka eivät välttämättä vastaa todellisia tasonmuutoksia. Barry Robbins joka laski ekat ratingit käsin (!) keväällä 2009 kehitti Suomen ratingsysteemin pohjautuen USA:n pingiksen ratingsysteemiin joka otettiin käyttöön ja 1970-luvulla. Barry taisi muuttaa pisterajoja hieman mutta maksimi pistemäärä voitosta oli muistaakseni myös USA:n systeemissä 50 pistettä. USA:ssa ei ollut leikkuria tappioille eli maks tappio oli myös 50 pistettä mutta päätimme kuitenkin lisätä pientä porkkanaa Suomen systeemiin.

Vastaa