Lopetetaan pelin keskeyttäminen, jos taakse tulee pallo!

Suomessa on vanha perinne, jonka mukaan pallo keskeytetään, jos jommankumman pelaajan taakse tulee pallo. Tämä aiheuttaa harmia erityisen paljon saleissa, joissa pöydät ovat pitkässä rivissä eikä kunnon väliaitoja ole. Tuomarin on myös vaikea päättää, milloin uusi pallo otetaan. Entäs jos toinen tappaa sisään samalla hetkellä, kun tuomari on nostamassa kättä pystyyn? Jokainen tuomarina ollut tietää nämä tilanteet. Jotkut pelaajat saattavat olla myös niin ketkuja, että he löytävät aina takaansa tai oikealta tai vasemmalta pallon, kun vastustaja on lyömässä ratkaisulyöntiä ja eikun käsi pystyyn. Pallon hakeminen tuottaa myös vaarallisia tilanteita, kun joku juoksee yhtäkkiä pelaajan taakse. Sellaistakin näkee, että pelaaja huutaa viereiselle pöydälle STOP, kun oma pallo on lentänyt sinne. Se on täysin väärin. Pelaaja ei saa puuttua toisen pöydän tuomarointiin tällä tavalla.

Vaatii luovaa ajattelua huomata, että ikivanhoja tapoja voidaan muuttaa. Esimerkiksi tätä uuden pallon ottamisen tapaa. Joskus asiassa auttaakin se, että joku ulkopuolinen huomauttaa asiasta ihmetellen, miksi teette noin. Nimittäin toukokuussa Finlandia Junior Openissa joku ruotsalainen oli ihmetellyt sitä, miksi Suomessa otetaan uusi pallo, kun taakse tulee pallo. Hänen mukaansa Ruotsissa ei tehdä niin vaan pallo pelataan loppuun takana olevasta pallosta huolimatta. En tiedä, onko tämä täysin yleinen käytäntö Ruotsissa mutta silti ehdotan samaa Suomeen.

Ehdotus

 1. Jos jollain pöydällä on peli käynnissä, kun oman pöydän pallo lentää tai vierii pöydän laariin, älä juokse hakemaan palloa äläkä huuda STOP.
 2. Kun joltain naapuripöydältä tulee pallo jommankumman pelaajan taakse, käynnissä oleva pallo pelataan loppuun. Kumpikaan pelaaja ei saa keskeyttää palloa. Jos sen tekee, menettää pisteen.
 3. Jos pallo tulee pelaajien väliin, pallo keskeytetään ja pelataan uusi pallo.
 4. Pallo haetaan toisesta laarista vasta, kun sen pöydän pallo on pelattu loppuun. Pitää sanoa HETKINEN tai vastaavaa, jotta toisen pöydän pelaajat tietävät odotella. Parempi olisi ehkä se, että ei mennä koskaan toiseen laariin hakemaan palloa vaan pyydetään se. Näin vältettäisiin myös hitaiden laahustajien ongelma. Jotkut kun jäävät haahuilemaan loputtomalta tuntuvan ajan pallonhakureissulla hitain lomps-lomps -askelin ja tyhjin katsein, vaikka jalat ovat täysin terveet.

Tästä ei ehkä tarvitsisi tehdä sääntöä. Pelkkä kilpailuvaliokunnan suositus voisi riittää. Joka tapauksessa muutos tekisi pelaamisesta miellyttävää. Itseäni eivät takana olevat pallot häiritse ollenkaan. Se harmittaa sen sijaan, että tuomari ottaa uuden pallon takana olevan pallon vuoksi sellaisessa tilanteessa, jossa olen juuri lyönyt sisään tai olen muuten voittamassa pallon. Jokainen pelaaja jakaa varmaan saman tunteen kanssani. Siis vaikka tuomari toimiikin aivan oikein! Kun sekin voi riittää keskeyttämisen syyksi, että pallo oli tulossa viereiseltä pöydältä muttei tullutkaan.

Muutos helpottaisi myös tuomarin työtä.

3 thoughts on “Lopetetaan pelin keskeyttäminen, jos taakse tulee pallo!

 1. 2.9.2.4 Peli voidaan keskeyttää peliolosuhteiden muututtua tavalla, joka voi vaikuttaa rallin ratkaisuun.

  Eli sääntömuutosta ei tosiaan tarvita ja kyseessä on virallisestikin tulkinnanvarainen asia. Eli maalaisjärjellä ajateltuna todennäköisyys, että pelaaja astuisi laarin perälle tulevan pallon päälle on niin pieni ettei tuomarin kannata keskeyttää peliä, kun edes deffut harvemmin pelaavat ihan laarin perällä alemman tason pelaajista puhumattakaan. Ja jos astuisikin niin pallon voisi uusia vasta sitten.

  1. Itse en edes katsonut, mitä säännöissä lukee. Eikä siellä mitään asiasta luekaan, kuten Juha toteaa. On siis järjetöntä, että peli keskeytetään vaikka naapurilaarin pallo on jossain viiden metrin päässä laarien välisen rajan tuntumassa tai viisi senttiä sen ylittäneenä.

 2. Oikeastaan ainoa asia, minkä olen pöytätenniksessä oppinut, on että palloa ei lähdetä hakemaan. Ellei nyt sitten pallo lennä jonnekin, missä ei ole ketään. Joku palauttaa sen pallon, et koskaan lähde palloilemaan omasta laarista pois.
  Onko todellakin jossain seurassa tapana, että joku menee hakemaan palloa jostain laarista, missä on peli käynnissä?

  Etenkään kilpailuissa et ainakaan mene muiden pelaajien alueelle.

Vastaa