Tiedotusterveisiä – MM-kisat taitavat peruuntua

Osallistuin viikonlopulla Euroopan Pöytätennisunionin ETTU:n ylimääräiseen kokoukseen Budapestin. Unkarin avointen mestaruuskilpailujen yhteydessä pidettyyn kokoukseen saapui edustaja 40 maasta. Allekirjoittaneen lisäksi Sonja Grefberg oli ETTU:n hallituksen jäsenenä tietenkin paikalla.

Pienestä kokousmaratonista voi puhua, sillä lauantaina ja sunnuntaina puhuttiin yhteensä noin yhdeksän tuntia. Muutakin asiaa tuli, mutta pääaiheena oli selkosuomella sanottuna ETTU:n ja Kansainvälisen Pöytätennisliiton ITTF:n huonot välit. Siksipä ei yllättänyt, että myös ITTF:n puheenjohtaja Tomas Weikert ja varapuheenjohtaja Petra Sörling olivat paikalla, onhan ITTF:llä saksalainen ykkösmies ja ruotsalainen kakkosnainen.

Pieni kokoushuone täynnä kuin ammuttuna. Tunnelma oli jopa jonkin verran jännittynyt. Osin riitojen vuoksi, mutta osin myös siksi, että niin ETTU kuin ITTF:kin – maailman suurin urheilujärjestö muuten 226 jäsenen myötä – ovat puheenjohtajavaalien edessä.

Isäntien tervehdyksien (mm. Unkarin Olympiakomitean puheenjohtaja) oli Weikertin vuoro sen verran, että hän raportoi Etelä-Korean koronavirustilanteesta. Busanissahan pitäisi pelattaman MM-kisoja kuukauden päästä. Ensi viikon aikana tehdään ratkaisut ja kaikki on edelleen mahdollisia, myös kisojen peruuttaminen. Tilanteet muuttuvat nopeasti ja koko ajan, mutta nyt alkaa näyttää kohtalaisen selvältä, että kisat perutaan tai siirretään.

Varsinaisten kokousasioiden aluksi tanskalainen ETTU:n taloudesta vastaava varapuheenjohtaja Dorte Darfelt kertoi, että ETTU:n viime vuoden tulos tulee olemaan noin +60 000 €, vaikka budjetti oli -89 000 €. Markkinointi oli kuulemma onnistunut, joten talous on aika lailla kunnossa. Paperit ovat vielä tilintarkastajille ja tulos hyväksytään virallisesti vasta syksyllä Varsovan kokouksessa. Darfelt ei muuten jatka enää ETTU:n hallinnossa.

Portugalilainen varapuheenjohtaja Pedro Moura kertoi ETTU:n kehityshankkeista. Erilaisia leirejä ja kehitysohjelmia eri ikäisille, kuten myös valmentajaseminaareja, paravalmentajillekin. Näihin ohjelmiin pitää ja kannattaa pyrkiä mukaan aktiivisesti. Näissä asioissa Sonja osaa auttaa!

ETTU:n luxemburgilainen apulaispääsihteeri Pierre Kass selvitti eurooppalaisia joukkuekilpailuja, joita ovat Mestareiden liiga ja Euroopan Cup (jossa neljän joukkueen alkupoolit) miehille ja naisille. Uusi kisa on Europe Trophy, jota tullaan pelaamaan alueellisempana. Pikkuhiljaa olisi aika, että joku suomalaisjoukkuekin alkaisi taas kiinnostua näistä happeningeista!

Englantilainen pääsihteeri Richard Scruton kertoi ”monilajisesta Euroopanmestaruuskilpailusta”, jota on tarjottu myös pöytätennikselle. Tuote on ”kaupallinen” ja nyt puhutaan jo vuodesta 2022 henkilökohtaisten kisojen osalta. München on isäntäkaupunki elokuussa ja ainakin kuusi lajia jo mukana. Perinteisesti EM on pelattu syys-lokakuussa ja voi olla, että tämä tarjous tulee liian aikaisin. Saksalaiset kannattavat asiaa vahvasti ja varsinkin seuraavat kisat 2026 on jo otettava vakavasti. Kongressi kannatti ajatusta jo vuoden 2022 kisoista, mutta onnistuminen ei ole varmaa aikataulusyistä. Ensimmäiset ko. kisat pidettiin Glasgowssa ja Berliinissä.

Seuraavaksi ETTU:n hollantilainen puheenjohtaja Ronald Kramer aloitti keskustelun ETTU:n ja ITTF:n suhteesta, avoimesti ITTF:n kuullen. Varapuheenjohtajat Heike Ahlert ja Sonja Grefberg pitivät asioista yksityiskohtaiset esitelmät. Ongelmia ovat lähinnä:

Maailman ranking ja eurooppalaiset
– Ahlertin mukaan pelaajien on pelattava aivan liikaa, koska heillä on myös kotimaiset sarjat, Lisäksi junioreiden on valittava ikäkategoria, jossa haluavat pelata. Vain yksi maanosatason kisa lasketaan mukaan rankingiin ja niistä saa liian vähän pisteitä. Vielä pistesäännöt muuttuvat jatkuvasti ja seuracupeista ei saa mitään. ITTF:n kisoissa sijoitetut huiput saavat jo arvonnan perusteella paljon helppoja pisteitä. Etenkin yksittäisillä tähdillä – kuten Benedek Suomessa – on hankalaa, jos he ovat paljon muuta joukkuetta parempia.

Kansainvälinen kilpailukalenteri
– Ahlert totesi, että pelaajien rahat tulevat seuroilta ja siellä valtaosa kaikista peleistä; jos pelaa ne ja World tourit (joista saa rankingpisteet) ei ehdi harjoitella.

Uusi MM-kisajärjestelmä (jossa EM on nykyään lähinnä MM-karsinta)
– Sonja selvitti nykyistä systeemiä, jossa kaksinpeleissä on 128 pelaajaa maanosakiintiöineen. Monimutkaista on. Jos ei ole osallistunut Varsovan EM-kisoihin syksyllä 2020, ei voi päästä Houstonin MM-kisoihin kesäkuussa 2021! Valitut ovat nimettyjä, eivät maapaikkoja (jolloin maat/liitot eivät enää itse valitse pelaajiaan)

Eurooppalaiset sarjat
– ETTU:n kroatialainen kakkosmies Ivo-Goran Muniravna totesi, että joukkuepelaaminen on unohdettu ITTF:ssä. Euroopassa seurajoukkueiden pelit ovat tärkeitä, siellä pelaa suurin osa maailman huippupelaajista aasialaisia ehkä lukuun ottamatta. Mutta 67 % ITTF:n palkintorahoista meni Kiinaan ja Japaniin ja yli 80 % Aasiaan. Eurooppalaiset ansaitsevat rahansa eurosarjoista. Tämänkin ongelman juurena on uusi maailman rankinglista.

Olympiakisat, joiden karsinta varsinkin on ongelma. ITTF ei pitänyt ilman rahaa pelatuista European Gamesista, jossa ETTU kuitenkin jakoi olympiapaikkoja.

Seuraavaksi käytiin aika tiukkaa keskustelua mainituista teemoista. Weikert kuunteli ”korvat punaisena”. Lusikkansa soppaan löi myös ETTU:n kunniajäsen ja ex-puheenjohtaja, italialainen Stefano Bosi, joka haukkui ETTU:n nykyjohdon pystyyn, koska nämä eivät reagoineet ajoissa ja kyllin vahvasti ITTF:n päätöksiin. Kiivasta keskustelua, jossa oli kyllä myös konsensushenkeä. Kaikki haluavat olla periaatteessa väleissä ITTF:n kanssa.

Weikert kommentoi seuraavaksi, että ITTF on tietoinen asioista, joista puhuttiin. Yhteistyötä on tehtävä, vaikka on erilaisia mielipiteitä. Hänen mielestään uusi maailmanranking on lisännyt huippujen osanottoa kisoihin. Tavoitteena on ollut helposti ymmärrettävä systeemi, hyvä markkinointi ja kunnon palkintorahat. Muutoksista keskustellaan urheilijakomission kanssa ja ”maailmanlistan nro 5:llä on usein eri mielipide kuin saman listan 150:llä”.

Jatkoksi Petra Sörling totesi, että Eurooppa tarvitsee strategisen suunnitelman, ja että ITTF on aina valmis keskustelemaan. Vielä ITTF:n Gabor Felegey kinasi ”poikkeusmenettelystä” eli pelaajien vaihtamisesta MM-kisoissa. Sonjan mukaan koko Eurooppa haluaa, että kansalliset liitot saavat päättää MM-edustajistaan.

Kokoustauon jälkeen Pierre Kass ja ETTU:n hallituksen pelaajaedustaja Galia Dvorak puhuivat sukupuolten välisestä tasa-arvosta, jonka myös KOK on nostanut vahvasti esille. ETTU yhtyy mielellään KOK:n suosituksiin. Naisten osuus arvokisoissa noin 40 %, kaikista pelaajista, mutta muissa tehtävissä naisten osuus pienempi (tuomarit, työntekijät, valmentajat, puheenjohtajat jne) eli 21 %. Pöytätenniksessä Euroopassa naisten ”kokonaisosuus” 25 %. Ruotsissakin naispelaajien määrä on alle 10 %. Meilläkin on naispelaajia kovin vähän. Tässä tarkastelussa PT 75:n ”Niceday” oli osuvampi teko kuin monet tietävätkään. Hallinnossamme Sonja tällä hetkellä ainoa nainen.

ETTU perustaa syksyllä uudet komiteat valmennukseen ja sukupuolten tasa-arvoon ja odottaa jäsenmailta ehdotuksia jäseniksi.

Tiedotusasioissa todettiin, että JEM pelataan heinäkuussa Zagrebissa: Stag ei enää mukana, joten nyt on sponsorivaikeuksia. Mutta eritasoisia hotelleja on ja lounaat syödään pelihallissa, joka on sama kuin 2016 kisojen pelipaikka. Aikuisten EM 2020 puolestaan pelataan Puolan pääkaupungissa Varsovassa. 30. huhtikuuta avautuvat kisan nettisivut ja oma kisabiisikin kuultiin. ITTF muuten panostaa noin 200 000 € näihin kisoihin. Vielä kuuliin, että Saksa hakee 2023 MM-kisoja: Düsseldorf kisaa niistä Etelä-Afrikan Durbanin kanssa, kun Australia vetäytyi kisasta.

Kokouksen päätteeksi ITTF:n urheilijakomission jäsen Galia Dvorak halusi vielä kertoa pelaajien suhtautumisesta puheena olleisiin asioihin ja Weikertin kommentteihin. Dvorakin mukaan pelaajat eivät näe uutta rankingjärjestelmää positiivisena, sillä pieni pelaajaeliitti erottuu ja hyötyy kun 32 otetaan suoraan pääsarjaan. Muut eivät juurikaan pääse sinne. Lisäksi pelaajat kokevat, että tapaamiset ITTF:n johdon kanssa eivät johda mihinkään, vaikka ITTF kyllä kuuntelee. Eli vaikka pelaajat tavallaan osallistuvat ITTF:n päätöksiin, tilanne ei ole hyvä.

Weikert kommentoi tätä hiukan ympäripyöreästi. Ranska Claude Bergeret (mikstin entinen MM Jaques Secretinin kanssa) sanoi selvästi, että pelaajien kannalta ”too much is too much”.

Slovakia halusi vielä jakaa oman liittonsa 95-vuotisjuhlien kunniaksi arvomerkin Kramerille ja Scrutonille: alun perin kyseessä on Tsekkoslovakian liitto, joka oli myös ITTF:n perustajajäseniä. Sen jälkeen Kramer päätti kokouksen ilmoittaen, ettei ole käytettävissä enää ETTU:n puheenjohtajaksi. Aika moni oli tätä jo odottanutkin.

Jatkoimme vielä Pohjois-Euroopan Pöytätennisunionin eli NETU:n kokouksella, jonka tanskalainen puheenjohtaja Peter Sundbäk oli kutsunut koolle. Petra Sörling vähän kovisteli Sonjaa siitä, saavuttiko tämä kokous tavoitteensa. Selvä ETTU vastaan ITTF sekin. Aika pian mentiin ”rankingdetaljeihin”. Ruotsin Tomas Buza ihmetteli, miksei perustettu työryhmää yhteisyön kehittämiseen. Sonja sanoi, että kokouksia on kyllä piisannut.

Pienten maiden tilanne on selvästi heikoin, sillä niillä ei kohta ei mitään arvokilpailuja osallistuttavaksi. Sonja ilmoitti haluavansa jatkaa ETTU:n hallituksessa (kuten kaikki muutkin paitsi Darfelt ja Kramer). Latvian edustaja Ina Jozepsone epäili, että muitakin ehdokkaita on paljon tulossa. Hiukan puhuttiin myös mahdollisista Euroopan liiton puheenjohtajista. Venäjän Igor Levitin on periaatteessa kandidaatti, mutta hän haluaa olla varma voitostaan! Ehkä myös Pedro Moura haluaa presidentiksi. Tanska ilmoitti, että ei voi äänestää venäläistä.

Vielä puhuttiin mahdollisesta leiriyhteistyöstä sekä siitä, voisivatko NETU-kisat olla avoimia kaikille. Sen verran oli kuitenkin jo kokousväsymystä ilmassa, että nämä eivät mihinkään konkreettiseen johtaneet.

Vastaa