STARPRING 22-23.2.2020 – raportti

Timo Averjanov voitti eniten otteluvoittoja ottaneen palkinnon

Raportti on nyt valmis. Yleisen osan loppuun lisätty kappale ”1900-2100-pelaajien ikäjakautuma on vinoutunut”.

Nykyään on aika haasteellista järjestää kilpailut talvilomaviikon aikaan. Mutta lopulta ihan mukavasti pelaajia tuli eli 105 pelaajaa ja 184 starttia. Poisjäännit verottivat 10 % starteista eli 19 kpl. Starteissa tuli pudotusta vuoden 2019 STARPRING:iin 16 %. Ikävä juttu tietysti mutta sen vuoksi selvittiin 12 pöydällä eikä jouduttu ottamaan 14 pöytää käyttöön. Se oli helpotus niin itselle kuin varmaan monelle pelaajallekin.

Miesten ja naisten kaksinpeleissä rahapalkinto

Ensimmäistä kertaa pelattiin Starin kisoissa miesten ja naisten kaksinpelit pienin rahapalkinnoin. Molemmissa 100 + 50 euroa. Tuohan se peleihin pientä momenttia, vaikka ei tietenkään mitään osanottorynnistystä aiheuttanutkaan.  Elmo Räsänen ja Pinja Eriksson saivat nimensä ensimmäisenä kuviteltuihin kiertopalkintoihin.

Timo Averjanoville eniten otteluita voittaneen palkinto

Kisoissa jaettiin myös 100 euron erikoispalkinto sille, joka kerää kahden päivän aikana eniten voittoja. Timo Averjanov veti lauantain aamupäivästä alkaen kaulaa muihin ja päätyi tarkistuslaskennan jälkeen peräti 22 voittoon. Hänen peräänsä lähtivät kuitenkin sunnuntaina hyvin kirimään TIP-70:n kolmikko Chonwachirathanin, Kahlos ja Joki, mutta kilpailut päättyivät liian aikaisin heidän kannaltaan.

Voittomääränsä vuoksi Averjanoville tuli tietysti menestystä palkintojenkin muodossa: kaksi ykkössijaa, yksi kakkossija, yksi kolmossijaa.

TIP-70 kilpailujen valtias

TIP-70 oli seurana kilpailujen valtias. Seurasta oli mukana peräti 20 pelaajaa. Menestystäkin tuli upeasti: viisi ykköstilaa, kaksi kakkostilaa ja kahdeksan kolmossijaa. Parasta asiassa oli se, että yhtä kakkossijaa lukuun ottamatta kaikki palkintosijat menivät seuran junioreille. Erinomaista!

Kisoissa hyvä henki

Kilpailut menivät todella hyvässä hengessä. Valitettavasti niin suuret kilpailut ne kuitenkin olivat, ettei millään ollut aikaa rupatella jokaisen kanssa, joka tuli juttelemaan eri aiheista alkaen legendaarisista ja ylevistä ”koska mun matsi tulee” ja ”onko kisat aikataulussa”  -keskusteluista. Yksin kun olin tiskin takana.

Jälleen vähän motkotusta

Usein turha kysyminen aiheuttaa ison viivästyksen kilpailujen etenemisessä.  Nimittäin jos juuri on saanut rakennettua päähän suunnitelman siitä, mitkä tulokset on naputeltava seuraavaksi koneelle, mitkä ovat seuraavaksi pelattavat ottelut ja mitä pitää vastata kolmelle kysymykseensä vastausta odottavalle pelaajalle, turha kysymys voi pasauttaa kaiken pois päästä eikä enää ole aavistustakaan siitä, mitä oli juuri tekemässä.

Jälleen on kerrottava se, että pelaajat eivät saa tulla hakemaan tuomaripöytäkirjaa eikä kyselemään, kuka on tuomari! Sekin pitäisi jokaisen muistaa, että kilpailupalloja ei saa käydä nappaamassa lämmittelyä varten. Kukaanhan ei käy maksamassa lämmittelyssä hajonneesta pallosta täyttä uuden pallon hintaa, palloja unohtuu pöydille ja omaan laukkuun ja joka tapauksessa ne kuluvat. Mistä on tullut käsitys, että muiden omaisuutta saa lainata lupaa kysymättä?

Legendat liikkeellä

Kilpailujen kunniaosanottajina olivat yli 40 vuoden takaiset juniorirankingtähdet Juha Nojonen, Jari Vepsäläinen ja Heikki Heinonen. Menestys jäi Nojosen M-1800-luokan kolmossijaan ja semifinaalin luovutukseen, kun sekä henkiset että fyysiset voimavarat olivat tyhjiin ammennetut. Palkintopokaali koki kuulemma kovia Hämeenlinnassa järjestetyissä ”Poika on tullut kotiin” -juhlissa ja taisi pokaali jäädä sille tielleen eikä löytänyt KuPTS:in palkintokaappiin Savon sydämeen.

Star GP

Hannu Tolvanen ehdotti (kunnia hänelle) Star GP:n järjestämistä eli sitä, että kaikkien Starin kisojen perusteella valittaisiin ja ehkä palkittaisiinkin paras pelaaja  yhteistuloksissa. Tämän ehdotuksen innoittamana laskin tilanteen Star GP:ssä kolmen osakilpailun jälkeen. Luokkavoitosta saa 7 pistettä, toisesta sijasta 4 pistettä, sijoista 3-4 2 pistettä ja sijoista 5-8 1 piste. Jos jatkocupiin on mennyt vain neljä pelaajaa, sijat 5-8 on ratkaistu alkupoolien perusteella. TOP-15 ennen viimeistä kilpailua eli toukokuun STARUMMERIA on tämä:

Pisteille on päässyt yhteensä jo 166 pelaajaa!

1900-2100-pelaajien ikäjakautuma on vinoutunut

1900-2100-pelaajien ikäjakautuma on vinoutunut, kuten tiedämme. Seuravasta kaaviosta näkyy, että 1980-1990-sukupolvet menetettiin aika lailla. 90-luvulla syntyneistä kymmenestä 1900-2100-pelaajasta vain yksi on pelannyt keväällä muualla kuin SM-kilpailuissa tai sarjassa. Toni Pitkänen pelasi Wega Maljassa. TIlanne ei ole parempi 80-luvulla syntyneiden 11 pelaajankaan suhteen.

Raportti on nyt valmis. Tätä kirjoittaessani on tietysti mielessä se, milloin Ruskeasuolla kilpaillaan seuraavan kerran.  😢

M-700

M-700-luokassa oli mukana kahdeksan pelaajaa. Vain neljällä oli ennestään rating ja heistä vain kaksi pääsi poolistaan jatkoon. Poolissa A Nico Jansson nousi 3-2 voittoon Kasper Erosta (601) vastaan oltuaan 0-2-tappiolla. B-poolissa puolestaan German Lehtsaar voitti Natalia Melnikin (661) 3-1.
 
Loppukaaviossa kärkisijoitetut pitivät sentään pintansa, mutta kakkossijoitettu Tommi Kulmala voitti kuitenkin finaalissa ykkössijoitetun Vadim Khrameshkinin 3-1. Hopeasija kuitenkin hyvä saavutus 2010-ikäluokan Vadimilta!
 
Kuvassa vasemmalta kolmanneksi sijoittuneet German Lehtsaar ja Nico Jansson. Sitten kakkonen Vadim Khrameshkin ja luokkavoittaja Tommi Kulmala. Kulmalan seura on LPTS, mutta kaikkien muiden seura on TIP-70.

 

M-800

Poisjääntien jälkeen luokassa oli 11 osallistujaa, jotka jaettiin kolmeen lohkoon. A-poolissa kolmossijoitettu Pietari Paakkinen nousi eräsuhteiden avulla kolmen pelaajan poolissa ykköseksi. Yleensähän eräsuhteiden mukainen järjestys on sama kuin sijoitusjärjestyskin. B-poolissa ratingpisteetön Sami Koivumäki nousi kahden ratingpisteellisen ohi pooliykköseksi. C-poolissa puolestaan Vadim Khrameshkin valtasi eräsuhteilla ykköspaikan kolmossijoitettuna.

Jatkopelit pelattiin improvisoiden kuuden pelaajan yläpoolina ja viiden pelaajan alapoolina, joissa alkupoolien keskinäiset ottelut jäivät voimaan. Ylemmässä poolissa Timo Averjanov jyräsi vakuuttavasti voittoon häviämättä erääkään. Kaksoseksi pelasi Sami Koivumäki, joka alkupoolissa onnistui viemään yhden erän Averjanovilta.

Kuvassa vasemmalta yläpoolissa neljänneksi sijoittunut ja kolmannen palkinnon saaja Raimo Jokitulppo (LPTS), toisen palkinnon ottanut Sami Koivumäki (TIP-70), luokkavoittaja Timo Averjanov (Spinni) ja poolissa kolmanneksi sijoittunut ja toisen kolmannen palkinnon pokannut Pietari Paakkinen (PT Espoo).

M-900

Yhdeksän pelaajaa jaettiin kahteen pooliin (4+5). A-poolissa poolin kakkossijoitettu Elena Badendorf yllätti ykkösen eli Raimo Peurasen 3-0. B-poolissa vastaavasti kakkossijoitettu Timo Averjanov voitti ykkössijoitetun Hannu Grönlundin valtaisan taistelun jälkeen. Grönlund johti erin 2-0, mutta Averjanov voitti viidessä 12-10. Itse asiassa Grönlund ei päässyt poolista jatkoon, koska hän hävisi myös Lauri Kulmalalle 2-3.

B-poolin kaksi parasta kohtasivat sitten myös finaalissa. Siinä Lauri Kulmala käänsi poolissa kärsimänsä 2-3-tappion 3-2-voitoksi Timo Averjanovia vastaan. Viides erä tietysti 12-10 Kulmalalle!

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Timo Averjanov (Spinni), voittaja Lauri Kulmala (LPTS) ja kolmanneksi sijoittunut Elena Badendorf (MBF). Toinen kolmonen Raimo Peuranen (HäKi) ehti lähteä ennen palkintojenjakoa eikä kuvaakaan saatu.

M-1000

Mukavat 15 pelaajaa kilpaili tämän luokan voitosta. Elena Badendorf yllätti jälleen omassa alkulohkossaan ja nappasi ykkössijan kolmossijoitetun paikaltaan. Saman tempun teki Timo Averjanov omassa poolissaan.

Nuutti Lallukka oli kuutossijoitettu mutta hän nappasi jatkokaaviossa kolme voittoa ja luokkavoiton. Finaalissa kaatui Ibrahim Tajuddin 3-2. Tajuddin oli voittanut omassa semifinaalissaan Timo Averjanovin 3-2 (viides 11-9).

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Ibrahim Tajuddin (PT Espoo), luokkavoittaja Nuutti Lallukka (PT Espoo), kolmanneksi sijoittuneet Hannu Grönlund (Atlas) ja Timo Averjanov (Spinni).

 

M-1100

Luokan 14 pelaajaa jaettiin kolmeen lohkoon 4+4+5, vaikka viiden pelaajan poolit haasteellisia ovatkin. Neljän pelaajan A-poolissa Timo Averjanov jyräsi poolin ykköseksi nelossijoitetun paikalta puhtaalla pelillä! Kärkisijoitetut syrjäytettiin kokonaan, kun Valtu Malinen tuli kakkoseksi. Elena Badendorf jatkoi yllätyksiään, kun hän otti C-poolin ykköspaikan, vaikka oli nelossijoitettu.

A- ja B-poolien voittajat Timo Averjanov ja Levente Kadar voittivat semifinaalinsa ja menivät finaaliin. Siinä Averjanov oli 3-0 parempi. Elena Badendorfin taivallus katkesi kvarttaan, jossa hän hävisi Valtu Maliselle.

Kuvassa vasemmlata kolmanneksi sijoittuneet TIP-70:n Suphanat Chonwachirathanin ja Valtu Malinen, luokkavoittaja Timo Averjanov (Spinni) ja kakkonen Levente Kadar (MBF).

M-1200

Tällä kertaa vain 13 pelaajaa lähti tavoittelemaan 1200-luokan ykköspokaalia. Vain yksi neljästä poolissaan ykköseksi sijoitetuista onnistui pitämään sijoituksensa. A-poolissa Suphanat Chonwachirathanin voitti Heli Mäkelän puhtaasti 3-0, B-poolissa Ibrahim Tajuddin Sirpa Kemppisen 3-0 ja D-poolissa Aki Kalander Elias Saarisen 3-1. Kalander ei päässyt poolista jatkoon kuitenkaan vaan ykköspaikan otti Juhani Tevaniemi eräsuhteiden avulla. Ykköspaikkansa onnistui pitämään Vincent Joki.

Jatkokaaviossa Suphanat Chonwachirathanin jatkoi vakuuttavaa menoa ja voitti lopulta finaalissa Heli Mäkelän uudelleen. Nyt 3-1.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Heli Mäkelä (MBF), luokkavoittaja Suphanat Chonwachirathanin (TIP-70) ja kolmansiksi sijoittuneet Vincent Joki (TIP-70) ja Kirsi Riikonen (PT-2000).

M-1300

Ihme tapahtui, ja luokassa oli 20 pelaajaa eli tasan viisi neljän pelaajan poolia.

Sijoituksia pantiin taas uusiksi. A-poolissa kolmossijoitettu Vincent Joki otti ykköspaikan eräsuhteiden laskemisen jälkeen ja ykkössijoitettu Veera Räsänen putosi jatkosta. C-poolissa luokan kolmossijoitettu Tuomas Hella putosi jatkosta, kun Juho Kahlos ja Juhani Tevaniemi pyyhälsivät ohi. D-lohkossa nelossijoitettu Suphanat Chonwachirathanin otti ykköspaikan Katrin Lookelta, joka putosi jatkosta. E-lohkossa tyydyttiin ykkös- ja kakkossijoitettujen paikan vaihtoon, kun Eleonoora Roosioks voitti Kim Woobinin.

Jatkokaaviossa Risto Vesala pudotti kvartassa luokan kakkossijoitetun Jouni Pajusen. Luokka oli kuitenkin TIP-70:n suurta juhlaa, kun Vesala oli ainoa ei-tippiläinen semifinaaleissa. Vincent Joki löi Suphanat Chonwachirathaninin 3-0 finaalissa.

Ensimmäisessä kuvassa TIP-70:n mitalistikolmikko. Vasemmalta toiseksi sijoittunut Suphanat Chonwachirathanin, luokkavoittaja Vincent Joki ja kolmanneksi sijoittunut Juho Kahlos. Toisessa kuvassa toinen kolmonen Risto Vesala (HäKi).

 

M-1400

Tässä luokassa oli 14 pelaajaa, Jälleen kävi niin, että vain kaksi poolinsa ykkössijoitettua nappasi ykköspaikan. Tämä tekivät Terho Hiltunen ja Aaro Mäkelä. B-poolissa sen sijaan kolmossijoitettu Juho Kahlos purjehti poolivoittoon 150 ja 200 korkeammmalla olevien pelaajien kustannuksella. C-poolissa Vincent Joki teki tasan samanlaisen tempun.

Luokan kakkossijoitettu mutta Juho Kahloksen poolinsa kakkoseksi pudottama Markku Nuutinen jyräsi silti finaaliin. Siellä oli vastassa – tietysti Juho Kahlos, joka voitti jälleen 3-0.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Markku Nuutinen (Stara), luokkavoittaja Juho Kahlos (TIP-70) ja kolmannen palkinnon ottanut Aaro Mäkelä (PT Espoo).

Toinen kolmonen Pauli Hellberg (TIP-70) sai palkintonsa ennen palkintojenjakoa.

M-1500

Luokka keräsi 14 osallistujaa. Jälleen tapahtui niin, että kahdessa poolissa poolin ykkössijoitettu onnistui pitämään sijoituksensa mutta kahdessa ei. Mikko Kouki ja Richard Brander pitivät sijoituksensa, mutta Pertti Kainulainen putosi kakkoseksi, kun Tuomas Hella tuli kolmossijoitetun paikalta ja meni ohi. Terho Hiltunen puolestaan putosi kolmanneksi ja nelossijoitettu Juho Kahlos raivasi tieltään yhteensä noin 530 ratingpistettä vallatessaan ykkössijan.

Jatkokaaviossa Kim Woobin yllätti luokan ykkössijoitetun Mikko Koukin 3-2. Pooliyllättäjä Juho Kahlos eteni semifinaaleihin pudottamalla Pertti Kainulaisen 3-2. Semifinaaleissa nähtiin hurja ja vähän tunteikaskin seurakavereiden ottelu, kun Woobin Kim voitti Juho Kahloksen 3-2 oltuaan erissä 1-2 alla. Finaalissa Kim jatkoi vahvaa peliä ja voitti Richard Branderin 3-1.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Richard Brander (BK), luokkavoittaja Woobin Kim (TIP-70) ja kolmanneksi sijoittunut Juho Kahlos (TIP-70).

Tuomas Hella (NuPS) sai kolmannen palkintonsa jo ennen palkintojenjakoa.

M-1600

Monen poisjääntien jälkeen mukana oli vain 16 pelaajaa. Vain pari yllätystä tapahtui pooleissa, kun Janne Viljamaa nousi kolmanneksi sijoitettuna poolivoittoon.

Jatkokaaviossa Kai Hartzell yllätti semifinaalissa luokan ykkössijoitetun Hannu Tolvasen. Toisessa puoliskossa luokan kymmenenneksi sijoitettu Valtteri Taive teki väkevää jälkeä. 16:n joukossa hän joutui kuitenkin vääntämään tosissaan Janne Viljamaan kanssa: viides 12-10. Finaalissa Taive kaatoi Kai Hartzellin selvästi 3-0.

Vasemmalta luokkavoittaja Valtteri Taive (TIP-70) ja toiseksi sijoittunut Kai Hartzell (Wega).

Kolmanneksi sijoittunut Hannu Tolvanen (Stara) sai palkintonsa jo aiemmin.

Myös Jarmo Itkonen (LrTU) haki palkintonsa ennen palkintojenjakoa.

M-1700

18 pelaajaa tuli sunnuntaiaamuksi taistelemaan tämän luokan arvosijoista. Merkittävin yllätys pooleissa oli Mikko Koukin nousu pooliykköseksi kolmossijoitettuna.

Jatkokaaviossa koettiin melkoinen yllätys, kun Pertti Kainulainen pudotti kvartassa ykkössijoitetun Hannu Löppösen 3-0. Hannu Tolvanen ja Peter Eriksson kävivät pitkän taistelun kvartassa. Ottelu viidennessä 13-11 Tolvaselle. Kimmo Pohjonen hävisi vielä poolissa Mikko Koukille, mutta nyt hän meni kolmen voiton turvin finaaliin, jossa hän kuitenkin hävisi luokkavoittoon ilman erätappioita hönkineen Wegan uuden lupauksen Jukka Heinosen.

Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Kimmo Pohjonen (Stara), luokkavoittaja Jukka Heinonen (Wega) ja kolmanneksi sijoittunut Pertti Kainulainen (PT Espoo).

Hannu Tolvanen (Stara) haki kolmannen palkintonsa ennen palkintojenjakoa.

M-1800

Alunperin paljon isompi luokka kutistui poisjääntien (hyvät syyt!) jälkeen 15 pelaajan luokaksi.

Poolissa B pelasi kaksi 70-luvun juniorirankingpelaajaa eli Juha Nojonen (Star aikanaan) ja Heikki Heinonen (Lahden Kaleva aikanaan). Poolivoiton vei kuitenkin Måns Paul, joka voitti Nojosen 3-0. Heinosen kohtaloksi jäi tyytyminen neljänteen sijaan.

Kolmas 70-luvun junioritähti Jari Vepsäläinen (aikanaankin KuPTS) ei onnistunut voittoja ottamaan. Pooliykköseksi kolmossijoitetun paikalta noussut 11-vuotias Lassi Lehtola joutui kuitenkin koville häntä vastaan ja oli jo 1-2 tappiolla erissä mutta voitti viidennessä 12-10.

Jatkokaaviossa Nojonen voitti Hannu Tolvasen, mutta sitten hän antoi kaikkensa antaneena wo:n semifinaalissa Jari Homaselle. Lassi Lehtolan taival katkesi Kimmo Pohjoseen kvartassa. Pohjonen meni finaaliin asti, jossa Jari Homanen oli ylivoimainen 3-0.

Palkintojenjakokuvassa vasemmalta kakkonen Kimmo Pohjonen (Stara), luokkavoittaja Jari Homanen (PT-2000) ja kolmanneksi sijoittunut Måns Paul (PT Espoo).

Kuvassa oikealla toisen kolmannen palkinnon ottanut Juha Nojonen ja Jari Vepsäläinen (molemmat KuPTS).

M-2100
 
Luokkaan ilmoittautui valitettavasti vain viisi pelaajaa. Tarvitsemme kipeästi uusia nuoria 1900-2100-pelaajia!
 
Mukaan lähteneet pelaajat pelasivat kuitenkin mukavan viiden pelaajan poolin. Sen huiken ottelu oli epäilemättä Leonid Pullisen voitto Måns Paulista 3-2 (-12,9,-10,9,11).
 
Kuvassa vasemmalta toiseksi sijoittunut Vesa Lappi (Wega), luokkavoittaja Andrei Räisänen (MBF), kolmannen sijan ottanut Leonid Pullinen (LPTS) na neljänneksi tullut mutta kolmospalkinnon saanut Ildiko Kadar (MBF).

 

NK

Naisten kaksinpelin setelitukkuja lähti tavoittelemaan viisi pelaajaa, joten luokka pelattiin yhtenä poolina. Pinja Erikssonilla oli selkeästi paras rating ja hän myös ykköspaikan vei puhtaalla pelillä, vaikka äärimmäisen koville joutuikin poolin finaaliottelussa Ildiko Kadaria vastaan. Viides erä 11-9!

Kuvassa vasemmalta luokkavoittaja Pinja Eriksson (MBF). toiseksi tullut Ildiko Kadar (MBF) ja kolmannen sijan poolissa ottanut ja kolmannen palkinnon saaja Katrin Looke (PT Espoo), neljännen sijan poolissa ottanut ja myös kolmannen palkinnon saanut Eleonoora Roosioks (PT Espoo).

MK
 
Poisjäännit kutistivat myös miesten kaksinpeliä, mutta lopulta sentään seitsemän pelaajaa lähti taistelemaan palkinnoista. Ikävästi poolit olivat 3+4 viime hetken peruutuksen jälkeen. Poolien ainoa yllätys oli Leonid Pullisen 3-1-voitto Pinja Erikssonista. Pullinen jatkoi hyviä pelejään semifinaalissa, jossa hän voitti Andrei Räisäsen 3-2. Elmo Räsänen oli kuitenkin hänelle finaalissakin liian paha poolissa kärsityn tappion tapaan. Nyt tuli sentään erä: 1-3.
Kuvassa vasemmalta kolmannen palkinnon ottaneet Tomi Penttilä (HIK Pingis) ja Andrei Räisänen (MBF), luokkavoittaja Elmo Räsänen (HIK Pingis) ja toiseksi sijoittunut Leonid Pullinen (LPTS).

 

 

Vastaa