Pöytätenniksen SM 2020 – Pena otti omansa, Yumo Luo naisten yllätysmestari

Pöytätenniksen SM-kilpailut pelattiin MBF:n järjestämänä Helsingin Ruskeasuolla. Lauantain pitkä ja tiivis kilpailupäivä jatkui ilta yhdeksään asti, jolloin viimeisetkin karsinnat sunnuntain finaalipäivää varten saatiin pelattua loppuun.

Miesten kaaviossa nähtiin muutamia yllätyksiä. Aleksi Räsänen kampesi ensin vaivoin seitsemäneräisessä tieltään Toni Pitkäsen, ja yllätti tämän jälkeen Matias Ojalan erin 4-2. Tie Aleksilla nousi pystyyn lopulta tulevaa mestaria Olahia vastaan. Aleksi Mustonen kärsi seitsemännen erän jatkopallotappion Patrik Rissasta vastaan, Patrikin etenemisen kaaviossa pysäytti neljännesvälierässä Samuli Soine. Kaikki muut suoraan paperille sijoitetut pelaajat pitivät sijoituksensa, ja pelasivat 16 parhaan joukkoon. Puolivälieriin pääsystä Otto Tennilä ja Riku Autio pelasivat seitsemäneräisen, ensin mainitun voittaessa. Etukäteen suurimman yllätyksen aiheutti Jani Jormanainen voittamalla Mika Räsäsen 4-2, pieni yllätys sijoitusmielessä oli myös Pedram Moradabbasin 4-1 voitto Pasi Valastista.

Miesten puolivälierissä Lauri Laane yllätti Otto Tennilän erin 4-2 vuorenvarmalla pelaamisellaan. Muissa otteluissa sijoitetut pelaajat pitivät sijoituksensa. Pedram Moradabbasi tosin eteni jo 2-0 eräjohtoon Alex Naumia vastaan, jonka jälkeen ottelun suunta muuttui ja loput neljä erää menivät Alexille.

Miesten semifinaaleissa Benedek Olah teki selvää jälkeä myös Lauri Laaneesta puhtain eräluvuin. Toisessa semifinaalissa tosin pelattiin pitkän kaavan mukaan. Alex Naumi johti jo erin 3-1, mutta kärsi tässä vaiheessa hieman krampeista. Miikka O’Connor käytti tilanteen hyväkseen, ja nousi huikealla tavalla Alexin kymmenestä ottelupallosta huolimatta 4-3 voittoon. Toiseksi viimeinen erä 19-17 ja viimeinen 11-9 sorrypallon avustamana.

Miesten loppuottelussa Benedek ”Pena” Olah ei antanut Miikka O’Connorin yllättää itseään, tasoero tuli selvästi näkyville kuten Olahin kaikissa muissakin otteluissa viikonlopun aikana. Lajin ykköstähtemme on juuri nyt huikeassa iskussa ja kotimaassa hänelle ei ole pysäyttäjää.

Naiset pelasivat karsintalohkonsa lauantaina ja puolivälieristä loppuun asti sunnuntaina. Karsinnoissa Aleksandra Titievskaja ja Ramona Betz nappasivat poolien ykköspaikat Luo Yumolta ja Jannika Oksaselta. Muuten mentiin sijoitusten mukaisesti. Puolivälierissä nähtiin heti iso yllätys, kun Luo Yumo pudotti erin 4-3 lievästä loukkaantumisesta kärsineen Anastasiia Burkovan. ”Momon” peli oli todella laadukasta ja itsevarmaa, joten kaikki kunnia hänelle hienosta voitosta. Ramona Betz ja Sofie Eriksson väänsivät hurjasti seitsemänteen erään saakka Ramonan viedessä kolme ensimmäistä, ja Sofien puolestaan viedessä kolme seuraavaa. Seitsemännessä pieni taktinen muutos Ramonan pelissä tehosi, ja näin Ramonalle semipaikka. Jannika Oksanen oli yllättävän selkeästi Aleksandra Titievskajaa parempi voittaen erin 4-0. Anna Kirichenko ei myöskään antanut Maria Girlealle mahdollisuuksia voittaen 4-0.

Naisten semifinaaleissa Luo Yumo ja Ramona Betz taistelivat tasaisesti. Voitto erin 4-2 Yumolle taktisesti värittyneessä ottelussa. Anna Kirichenko puolestaan oli erin 4-0 Jannika Oksasta vahvempi.

Naisten loppuottelu oli yllättäen Luo Yumon näytöstä. Hän sai pelillään Anna Kirichenkon tekemään virheitä, ja paikan tullen Yumo myös hyökkäsi napakasti ja tehokkaasti. Tämä oli ”Momon” toinen henkilökohtainen Suomen Mestaruus.

Miesten nelinpelissä Benedek Olah ja Alex Naumi pelasivat ei niin yllättävään mestaruuteen 3-1 voitolla Pongfinity-kaksikosta Otto Tennilästä ja Miikka O’Connorista. Myöhemmin mainituilla oli mahdollisuutensa nousta viidenteen erään, mutta vastikään hienosti MM-pöydilläkin pelannut pari otti lopulta varmasti mestaruuden.

Naisten nelinpelissä pelattiin pitkästä aikaa myös cup-kaavio pelaajamäärien hiljalleen noustessa. Ykkössijoitetut Anastasiia Burkova ja Sofie Eriksson ottivat omansa suhteellisen selkeästi. Loppuottelussa kaatuivat Elli Rissanen ja Anna Kirichenko erin 3-1.

Sekanelinpeli tiedettiin etukäteen tasaiseksi luokaksi kun esim. Benedek Olah jätti luokan pelaamatta. Luokan voittoon pelasivat Matias Ojala ja Sofie Eriksson. Loppuottelussa Lauri Laane ja Aleksandra Titievskaja joutuivat tunnustamaan vastustajat paremmikseen. Mestarit olivat tiukilla semifinaalissa Miikka O’Connoria ja Pihla Erikssonia vastaan, ratkaisu haettiin viidennen erän jatkopalloilta. Laaneen ja Titievskajan finaalipaikka tuli niin ikään tiukan viisieräisen jälkeen Anastasiia Burkovaa ja Riku Autiota vastaan.

Vastaa