Tiedotusterveisiä

Liittohallitus kokoontui pienen tauon jälkeen lauantaina. Tauon kunniaksi otimme  hiukan pitemmän kokouksen, eli käytimme pöytätennistoiminnan pohtimiseen koko päivän. Varsinaisen kokouksen aloitimme aamulla Ruskeasuolla.

Kokouksen avauksen jälkeen ohjelmassa oli jälleen kerran hiljainen hetki. Muistimme sillä kunniajäsentämme Teuvo Komulaista, jota voi pitää yhtenä liittomme kaikkien aikojen hallintomiehistä. ”Komu” haudattiin samana päivänä eli tänään Padasjoella. Liittoa siellä edusti ex-puheenjohtajamme Kimmo Hovi, joka tunsi Teuvon kovin hyvin.

Tiukan aikataulun vuoksi emme pitäneet varsinaista valiokuntien tilannekatsausta, vaan otimme esiin vain tärkeimmät asiat. Työvaliokunnan puolesta totesin, että Ruskeasuon pöydät uusitaan mitä todennäköisimmin touko-kesäkuun vaihteessa. Hannu Sihvo ilmoitti paravaliokunnan puolesta, että huhtikuussa järjestetään nuorten paralympialeiri ja valmennustapahtuma, johon on pyydetty parapöytätenniksen valmennuksen kuvausta esimerkiksi muillekin. Hienoa! Kilpailuvaliokunnan puolesta Teemu Oinas totesi, että SM:stä järjestelyistä on tullut jonkin verran kritiikkiä, ennen kaikkea tiedotuksen osalta. Kisan striimi sen sijaan on saanut kiitostakin. PT Espoo ja KoKa auttoivat siinä merkittävästi.

Päätimme hallituksessa, että liiton kevätkokous järjestetään hiukan poikkeuksellisesti arkipäivänä eli perjantaina 17.4 (klo 18.30), mestaruussarjafinaalien ja -karsinnan sekä ykkösdivarikarsinnan aattona siis. Näin siksi, että aikataulullisesti sopivaa kisatapahtumaa ei oikein löytynyt, kun Espoon kisakin tuli sääntöjen näkökulmasta liian pian.

Liittokokousta varten allekirjoitimme vuoden 2019 tilinpäätöksen, joka osoitti peräti 49 000 euron plussaa. Selittäviä tekijöitä ovat lähinnä onnistuneet parakisa, Finlandia Open ja EM-karsinta sekä tapahtumien OKM-tuet. Vuodet eivät ole veljeksiä, sillä oletamme vahvasti, että kuluvan vuoden osalta lopputulos tulee olemaan miinusmerkkinen. Tosin mahdolliset kisaperuutukset voivat muuttaa tilannetta jonkin verran. Tilinpäätöksen seuraava vaihe on tilintarkastus ja lopullisestihan se hyväksytän liittokokouksessa, kuten myös menneen vuoden toimintakertomus.

Kisaperuutuksista puheen olleen oli viisasta odottaa ja antaa Finnairin peruuttaa MM-joukkueen lennot Etelä-Koreaan. Näin saimme rahat takaisin. Valitettavasti edelleen on todettava, että kisojen pitäminen kesäkuussakin lienee epävarmaa.

Pöytätennislehden päätoimittaja Mika Räsänen totesi, että seuraava lehti on kasausvaiheessa. Joitakin juttuja puuttuu vielä, mutta tavoitteena on saada lehti 1/2020 parin viikon päästä painoon.

Päätimme myös käynnistää Pöytätennisrahaston perustamisen valmistelut. Sovimme alustavasti 20 000 € peruspääomasta. Rahasto tulee liiton ”sisälle”, mutta se saa oman 4-5 hengen johtokunnan, johon Solidiumin toimitusjohtaja Antti Mäkinen ja Korkeimman hallinto-oikeuden presidentti Kari Kuusiniemi ovat jo antaneet suostumuksensa. Liiton toiminnanjohtaja ja puheenjohtaja ovat myös johtokunnassa. Varsinaiset päätökset tehdään myöhemmin, mutta mm. lahjoitusten ja testamenttien vastaanottamiseen tarkoitettua ”elintä” lähdetään nyt perustamaan tämän porukan voimin.

Mika Räsänen totesi, että valmennusvaliokunnalla on jo jonkin aikaa ollut käytössä sähköinen keskustelualusta. Keskusteluihin ovat osallistuneet Mikan ohella Taneli Keinonen, Esko Heikkinen, Marko Kareinen, Teemu Oinas ja Mika Sorvisto. Sovimme, että Mika R toimii jatkossa valiokunnan puheenjohtajana. Käytännön toimista Taneli selvitti, että uusimuotoisia seuravalmentajakoulutuksia on jo pidetty Turussa, Oulussa ja Seinäjoella, ja että Pietarsaari ja Rovaniemi ovat listalla seuraavina.

Tuomarikoulutuksen osalta todettiin, että ITTF:n kansainvälinen tuomarikoe järjestetään 28. huhtikuuta. Siihen on ilmoittautunut viisi kokelasta. Asko Rasinen vetää asiaan liittyen (striimattavan) koulutuksen.

Corona-virustilanteesta hallitus totesi, että otamme (ainakin pelaajien niin halutessa) käyttöön ITTF:n mallin, jossa ennen ja jälkeen ottelun ei kätellä vaan nyökkäys riittää. (Tämä linjaus puretaan epidemian jälkeen.) Ja jos joku ei halua matkustaa ulkomaille, se on hyvin ymmärrettävää. Yleisesti ottaen seuraamme tarkasti viranomaisten linjauksia ja määräyksiä ja toimimme vähintään niiden mukaan. Liiton sivuille on tulossa asiasta tarkempaa ohjeistusta.

Ennen sääntömuutosehdotuksia hyväksyimme vielä Smash-Kotkan liiton uudeksi jäseneksi ja valtuutimme toiminnanjohtajan sulkemaan OmaSP:n tilin. Päätimme myös anoa EM-kisojen karsintaviikonloppua sekä miehille että naisille 17.-18. lokakuuta. Miehillä vastassa ovat Skotlanti ja Unkari, naisten vastustajista tiedetään vasta Kroatia. Jos saamme tapahtuman, sitä voisi hyvin harkita myös Ruskeasuon pöytätennishallin 50-vuotisjuhlaksi. Vielä seuravaliokunnan Henri Pelkonen tiedotti, että TIP-70:llä on Olympiakomitean Tähtiseura-auditointi 25.3., ensimmäisenä pöytätennisseurana. Henri toimii liiton edustajana auditoinnissa.

Kevätkokoukseen on tulossa koko joukko liittohallituksen sääntömuutosehdotuksia. Ne tulevat hyvissä ajoin liiton verkkosivuille, mutta maininnanomaisesti voi todeta, että puheena tulevat olemaan ainakin uusi TOP-16 (joka on jo esitelty), muutokset sarjasääntöjen ulkomaalaispykäliin (ei muutoksia SM-sarjaan ja 1-divisioonaan) ja GP-finaalien poistaminen (jolloin rahat jaetaan pelkästään osakilpailujen perusteella).

Sarjasäännöissä tullaan esittämään ”mestaruussarjamallin” laajentamista myös 2CD-turnauslohkoihin. Hallitus esittää myös runkosarjan kotietua ja neljännen pelaajan käyttöä viimeisessä kaksinpelissä. Kotietu tarkoittaisi sitä, että kotijoukkue näkee vierasjoukkueen kokoonpanon ennen omien nimien laittamista.

Puhtaasti tekninen muutos on olympiakisan joukkuejärjestelmän muutos. Järjestelmähän ei ole ollut koskaan Suomessa käytössä, mutta on kansainvälisissä säännöissä. Esitämme myös täsmennystä ulkomaalaispykälän määritelmään siitä, kuka on ”vanha” ulkomaalaispelaaja sekä tarkennusta siihen, kuinka vapautuvat sarja- ja nousupaikat täytetään.

Kannattaa seurata liiton sivuja. Ja muistutukseksi vielä: jos seura haluaa jonkun ehdotuksen/asian liittokokouksen asialistalle, esityksen on oltava liitossa kuukautta ennen kokousta (eli 17.3.).

Sitten olikin aika siirtyä yhteistyökumppanimme Gumbostrandin hienoon Konst&Form -galleriaan (lähellä Porvoota), jossa istuimme hallituksen pitkän suunnittelukokouksen. Matti Kurvinen oli tehnyt mainiot valmistelut ja pureksimme mm. seuratoimintaa varsin perusteellisesti. Perästä kuuluu. Kurva saanee esimakua tuloksista jo seuraavaan Pöytätennislehteen.

Vastaa