TIP-70 on pöytätenniksen ensimmäinen Tähtiseura

Suomen Olympiakomitea kokoaa Tähtiseura-ohjelmalla yhteen laadukasta työtä tekevät urheiluseurat. Tähtiseuroja on Suomessa yhteensä reilut 500, mutta ennen tätä kevättä joukossa ei ollut yhtään pöytätenniseuraa. Asiaan tuli muutos tänään, keskiviikkona 18.3., kun vantaalainen TIP-70 aateloitiin virallisesti Tähtiseuraksi.

Tähtiseura-statuksen edut seuralle ovat monipuoliset. Ohjelman suorittaneet seurat saavat käyttää viestinnässään Tähtimerkkiä, joka kertoo esimerkiksi potentiaalisille harrastajille ja yhteistyökumppaneille laadukkaasta seuratoiminnasta. Seurojen käyttöön tulee myös apumateriaalia ja koulutuksia esimerkiksi seurakehitykseen ja viestintään liittyen. Joissain Suomen kunnissa Tähtiseura-status vaikuttaa kuntien myöntämiin seuratukiin, joten tarjolla on myös suoraa rahallista hyötyä.

Pelkällä ilmoittautumisella ei Tähtiseuraksi pääse, vaan prosessi vaatii seuralta oman toiminnan perkaamista ja mahdollisten puutteiden korjaamista. Seura käy omaa toimintaansa läpi Olympiakomitean rakentaman nettiportaalin avulla, jossa seuratoiminta on jaettu neljään osaan: johtaminen ja hallinto, urheilutoiminta, seuran ihmiset ja aineelliset resurssit. Seura vastaa portaalissa esitettyihin kysymyksiin ja luo tarvittavat dokumentit.

TIP-70 aloitti Tähtiseura-projektinsa syyskuussa. Pääroolissa seurasta olivat Pirkko Mäkinen, Aleksi Mustonen ja Marko Koskinen. Seuran aktiivien mukaan prosessi oli opettavainen. Uusina asioina TIP-70 mm. loi toimintakäsikirjan, toi nettisivuilleen monipuolisesti tietoa seuran tavoitteista ja arvoista sekä dokumentoi valmennuslinjaukset. Vaikka aikaa projektiin meni jonkin verran, ei työ ollut kuitenkaan liian työläs.

Tähtimerkkejä voi suorittaa kolmella osa-alueella: lapset ja nuoret, aikuiset sekä huippu-urheilu. TIP-70 ei tyytynyt pelkästään yhteen merkkiin, vaan suoritti samalla kertaa sekä lasten ja nuorten sekä aikuisten Tähtimerkin. Kahden Tähtimerkin seuroja Suomessa on alle 100, joten seura liittyi melko harvalukuiseen joukkoon.

Tähtiseura-toimintaa on helppo suositella myös muille suomalaisille pöytätennisseuroille.  Prosessi on omiaan kehittämään seuran toimintaa ja tuomaan uusia ajatuksia arjen pyörittämiseen. Olympiakomiteasta saa paljon hyviä neuvoja ja materiaaleja Tähtiseura-toiminnasta.

Tähtimerkistä haaveilevien pöytätennisseurojen kannattaa olla yhteydessä Olympiakomitean seuratoiminnan koordinaattori Suvi Voutilaiseen (suvi.voutilainen@olympiakomitea.fi, 0440944505). Pöytätennisliiton auditoijana toimiva seuravaliokunnan puheenjohtaja Henri Pelkonen (henriolpe@gmail.com, 040 537 1449) vastaa myös erittäin mielellään kaikkiin Tähtiseura-kysymyksiin.

TÄHTISEURA-OHJELMA OLYMPIAKOMITEAN SIVUILLA

Pidempi juttu TIP-70:n Tähtiseura-projektista seuraavasssa Pöytätennis-lehdessä.

One thought on “TIP-70 on pöytätenniksen ensimmäinen Tähtiseura

Vastaa