Muutoksia kansainvälisillä pöytätenniskentillä?

Pingislehdessä 3/2019 kirjoitin viime vuosina tapahtuneista muutoksista kansainvälisissä arvokisoissa. Nyt näyttää siltä, että muutoksia on tulossa lisää. Tai ainakin uusia muutoksia pohditaan.

Viimeisin uutinen tuli Kansainvälisen liiton (ITTF) toimitusjohtajalta Steve Daintonilta pääsiäispyhinä. Hän julkaisi avoimen kirjeen ITTF:n nettisivuilla ja ehdottaa jopa, että MM-tasolla järjestettäisiin ainoastaan joukkuekilpailut eikä henkilökohtaisia MM-kilpailuja enää lainkaan.

Tämä on herättänyt paljon keskusteluja maailmalla, eikä vastaanotto ole ollut kovinkaan positiivinen. Esimerkiksi Ruotsin nykyiset ja entiset pingistähdet ovat sitä mieltä, että MM-kilpailuja ei missään nimessä saa lopettaa. Kisalla on pitkät perinteet (MM-kilpailut on järjestetty vuodesta 1926) ja sillä on pelaajien keskuudessa todella korkea status. MM-kilpailulla on maailmalla myös todella paljon seuraajia. Itse olen hyvin samoilla linjoilla ruotsalaisten kanssa.

Viime aikoina ITTF on tehnyt paljon yhteistyötä konsulttien kanssa (Deloitte) ja luonut uuden strategian, kuinka viedä pöytätennistä eteenpäin modernilla aikakaudella. He ovat luoneet ”World Table Tenniksen” (WTT), joka on ITTF:n uusi markkinointiyritys. Sen kautta ITTF haluaa luoda ammattimaisemman tavan järjestää kansainvälisiä kilpailuja, suuremmin palkintorahoin.

Suuntana on selvästi tenniksen kilpailusysteemi. Vuodelle 2021 ITTF on suunnitellut neljä pääkilpailua (”Grand Smashes”), joihin vain maailman 64 parasta mies- ja naispelaajaa saisivat osallistua. Näistä kilpailuista voisi myös nimetä maailmanmestarin, Dainton toteaa.

Grand Smashes -kilpailujen lisäksi järjestettäisiin myös kaksi alemman tason kilpasarjaa, eli ”WTT Champions” ja ”WTT Star Contenders”, joihin saisi enemmän pelaajia saisi osallistua.  Tästä voi lukea lisää alla olevasta linkistä.

https://www.ittf.com/wp-content/uploads/2020/03/WTT-PROMO-DOC-FINALFINAL.pdf

Tämä kilpailusysteemi on saanut paremman ja positiivisemman vastaanoton huippupelaajilta. Paremmin järjestetyt kilpailut ja suuremmat palkintorahat ovat tietysti huippupelaajien mieleen ja pöytätennis saisi varmaan enemmän myös mediahuomiota.

Uusi systeemi voisi monelta kantilta katsottuna olla hyvä asia, mutta pienille pöytätennismaille ja alemman tasoisille pelaajille uudella kilpailysysteemillä ei ilmeisesti ole paljon annettavaa. Kilpailujen taso on kuitenkin korkea ja systeemi sellainen, että otteluita tulee vähän ja kilpailemisesta kallista.  Moni yksityiskohta on vielä auki, joten palataan niihin, kun asiat selkiintyvät.

Valitettavaa on kuitenkin, että aikanaan ITTF teki paljon työtä sen eteen että, pöytätennis olisi maailman suurin urheilulaji. Siinä myös onnistuttiin, kun jäsenmaita on 226. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että ITTF panostaa vain huippuihin ja pienempien pöytätennismaiden pelaajille on hyvin vähän tarjottavaa. Jää nähtäväksi, kuinka uusi strategia tulee vaikuttamaan pöytätennikseen maailmanlaajuisesti.

Vuodesta 2020 piti tulla suuri pöytätennisvuosi monin eri tapahtumin. Nyt se on saanut aivan uuden suunnan koronavirusepidemiasta johtuen. Paljon kilpailuja on peruttu tai siirretty tulevaisuuten, eikä vuoden 2020 kilpailuohjelmasta ole mitään varmaan tietoa vielä. Seuraavia muutoksia on olympiakisojen siirron lisäksi kuitenkin tehty:

  • Joukkue MM-kilpailut siirretty syyskuuhun 2020
  • Veteraani MM-kilpailut siirretty vuoteen 2021
  • Juniorien EM-kilpailut siirretty eteenpäin, mutta päivämäärät ei vielä tiedossa
  • Syyskuun EM-kilpailuja ei vielä ole siirretty, mutta on mahdollista, että siirtyvät
  • Olympiakarsinnat siirretty ilmeisesti keväälle 2021.

Loppuviikosta ilmestyy muokattu maailmanlista (huhtikuu 2020), joka jäädytetään. ITTF:n johto kokoontuu seuraavaan kokoukseensa vappuna.

Sonja Grefberg

 

 

Vastaa