Tiedotusterveisiä

Maanantai-iltana tehtiin pienimuotoista historiaa, sillä kävimme liiton kevätkokouksen pääosin etänä. Koronapandemia on pysäyttänyt pelit, mutta ei sentään koko liiton toimintaa. Nyt keskusteltiin tiiviisti 2,5 tuntia.

Osin näytti jopa siltä, että etäkokoustaminen saattaa olla uusi mahdollisuus järjestödemokratialle, sillä lähimenneisyytemme kokoukset ovat olleet nyt käytyä pienempiä. On hankala kuvitella, että jatkossakaan tyytyisimme ainakaan pelkästään fyysiseen läsnäoloon perustuviin liittokokouksiin.

Puheenjohtajan lyhyessä avauspuheenvuorossa saatoin todeta, että liitto on hyvässä kunnossa taloudellisesti ja yhteishenkemme on hyvä. Koronapandemia aiheuttaa meille tauon, mutta ei pingis Suomessa tähän eritykseen lopu.

Sen verran poikettiin ihan normaalista kokousmenettelystä, että ennen puheenjohtajan valintaa selvitettiin paikallaolijat. Pitäjänmäen toimistolla olivat allekirjoittaneen lisäksi toiminnanjohtaja Mika Räsänen sekä Wegan edustaja Pekka Kolppanen. Linjoilta löytyivät Bengt Ahti, Kimmo Arenius, Ronny Brännbacka, Olle Eriksson, Sonja Grefberg, Jukka Julin, Heikki Kiiskinen, Pekka Korva, Matti Kurvinen, Arto Luukkainen, Tero Naumi, Jyrki Nummenmaa, Teemu Oinas, Kimmo Pihkala, Christian Porthin ja Mika Tuomola eli 19 ihmistä ja 17 seuraa. Hallituksen jäsenet Arenius, Kurvinen ja varapuheenjohtaja Grefberg tosin ilman valtakirjaa, kuten myös Halexin toinen edustaja Brännbacka. Räsäsellä ja allekorjoittaneella ei myöskään ollut valtakirjaa.

Kokouksen puheenjohtajaksi valittiin Pekka Kolppanen ja sihteeriksi toiminnanjohtaja. Kokous todettiin lailliseksi ja esityslista hyväksyttiin. Nopeasti nuijittiin myös vuoden 2019 toimintakertomus, johon tosin tehtiin pienet tarkennukset lisenssimääriä ja meitä läheltä liippaavaa Pongfinityn toimintaa koskien.

Myös tilinpäätös hyväksyttiin ja vahvistettiin nopeasti. Se näytti noin 50 000 euron plussaa lähinnä Para Finlandia Openin ja Finlandi Openin sekä niiden saamien OKM:n tukien myötä.  Myös keväinen EM-karsinta onnistui mukavasti.  Asianosaiset saivat vastuuvapautensa ja kokous totesi, että taseessa liitolla on nyt jonkin verran puskurivaraakin. Toivotaan, että sitä ei tarvita heti ensi vuonna, vaan että esimerkiksi OKM:n avustukset tullaan maksamaan normaalisti.

Sääntömuutoksista keskustelu otti sitten aikaa vähän enemmän, vaikka ensimmäiset muutokset olivat lähinnä teknisiä. Kakkosessa tai alempana pelaavien ulkomaalaispelaajien ilmoittamismenettelyä kevennettiin. Nyt riittää, kun ilmoitus on tehty ja lisenssi maksettu ennen ensimmäistä peliä.

Mestaruussarjan ja ykkösdivarin pelijärjestelmällä mennään nyt myös kakkosen C- ja D-lohkoissa. Uutuutena mukana ovat mahdollisuus ylimääräisen pelaajan käyttöön sekä ns. kotietu, jossa kotijoukkue saa katsoa vastustajan arvonnan ennen omien nimiensä laittamista. Kokous äänesti siitä, otetaanko tämä käyttöön myös pääsarjan mitalipeleissä. Otetaan, äänin 8-6 (3 tyhjää).

TOP-12 muuttuu TOP-16-turnaukseksi. Uusi järjestelmä on kuvattu ehdotuksissa perusteellisesti. GP-sääntöjä muutettiin siten, että lopputurnaukset jäävät pois ja rahat jaetaan kokonaan osakilpailuissa kerättyjen pisteiden perusteella.

OPT-86 toi kokoukseen sääntömuutosehdotuksen, jossa ulkomaalaisten pelaajat voivat kevätkaudella, vaikka eivät olisi pelanneet syksyllä lainkaan – siis jos heidät on ilmoitettu ajoissa ja heille on lunastettu lisenssi säännöissä kerrotulla tavalla. Tämänkin hyväksymisestä äänestettiin ja Oulun ehdotus voitti 12-4 (1 tyhjä). Samalla poistettiin rajoitukset, jotka koskivat muiden maiden sarjoissa pelaavia suomalaispelaajia.

Nyt käsitellyt ehdotukset ovat olleet jo pitkään liiton sivuilla. Perinteisesti tapaan sääntövaliokunnan puheenjohtaja Arenius päivittää ne sääntökirjaan uuden kauden alkuun mennessä. (Toivotaan, että se joskus alkaa!) Joka tapauksessa uusista sääntömuutoksista tehdään tarkempi juttu lehteen 2/2020.

Vastaa