Tiedotusterveisiä

Liittohallitus istui historiansa toisen etäkokouksen tiistai-iltana. Aikaa vierähti yli kaksi tuntia. Alku otettiin valiokuntien tilannekatsauksista.

Työvaliokunnalla on ollut yksi kokous, jossa pääosin valmisteltiin liittokokousta ja pohdittiin palkatun henkilöstön tilannetta ”koronatauon” aikana. Sen jälkeen on puhuttu Gumbostrandin suunnittelukokouksen jatkotoimenpiteistä sekä uuden pöytätennisrahaston perustamisesta. Myös OKM tukiselvitykset on hoidettu, niissä tosin päätyön teki toiminnanjohtaja. Työvaliokunta jatkaa kokoustamista perjantaina. Maan hallituksen eiliset linjaukset muuttanevat jonkin verran myös meidän tilannettamme.

Sonja Grefberg raportoi, että myös huippu-urheiluvaliokunta on istunut yhden palaverin. Siinä pohdittiin lähinnä kansainvälistä kilpailukalenteria ja syksyn ohjelmaa. Ohjelmaa voi olla todella paljon, tai sitten ei. Jos kansainvälisiä kisoja on paljon, se asettaa omat haasteensa.

Teemu Oinas totesi kilpailuvaliokunnan puolesta, että ensi kauden kilpailukalenterin valmistelut ovat jo pitkällä. Kansainvälisten tapahtumien ehdoilla on mentävä ainakin jonkin verran ja esimerkiksi JEM:n päivämääriä ei tiedetä vielä. Sarjailmoittautuminen on julkaistu ja sarjaohjelmiakin hahmoteltu. Päällekkäistä on ainakin Viron kanssa, eikä homma ihan helppoa ole. Nousuanomuksia ja luopumisiakin on tulossa. Myös kilpailujärjestäjän ohjeet uusitaan.

Taneli Keinonen kertoi seuravaliokunnan puolesta, että kuluvan kauden lisenssikilpailut ovat ratkenneet. Taneli julkaisee suurimman seuran, suhteellisesti eniten toimintaansa kasvattaneen junioriseuran ja absoluuttisesti eniten junioritoimintaansa kasvattaneen seuran huomenna. Kussakin kategoriassa palkintona 200 €. Taneli on myös soitellut seuroja läpi syksyn toimintoja ja tulevaa kautta koskien, mikä on otettu positiivisesti kentällä vastaan. Pääsääntöisesti seurat ovat kiinnostuneita paikan päällä tapahtuvasta seuravalmentajakoulutuksesta ja myös kouluvierailuja halutaan.

Kimmo Pihkala kertoi, että IT-valiokunnassa mietitään parhaillaan liittokokouksessa päätetyn sarjajärjestelmän toteuttamista, eli kakkosdivisioonan 2CD-lohkojen pelijärjestelmän rakentamista sekä neljännen pelaajan käyttöönottoa ”paras seitsemästä” -peleissä. Saimme myös pieniä toiveita siitä, että Welho-kisanveto-ohjelman kehittämiseen saataisiin apuvoimia Nummenmaan perhekunnasta.

Hannu Sihvo kertoi, että paravaliokunnassa on sinällään ollut hiljaista, mutta valmentaja Martti Autio on antanut suojateilleen säännöllisesti erilaisia valmentautumistehtäviä. Kaikilla on kova hinku pelaamaan. Mara on myös rakentelemassa paravalmennusopasta.

Veteraanivaliokunnassa on pohdittu TOP-8:n siirtämistä syksylle. Viru-cupia ei todennäköisesti järjestetä ja perinteisen Viro-maaottelunkin pelaaminen on epävarmaa. Sonja tiesi kertoa, että isossa maailmassa ITTF:n veteraanisarja 2020 on peruttu kokonaan. Latvian Veteraani-NETUn uusia pelipäiviä pohditaan edelleen.

Muista kansainvälisistä asioista Sonja raportoi, että kilpailukalenterin epävarmuus koskee vähän kaikkea. Korean syyskuulle suunnitellun MM:n kohtalo ratkeaa kesäkuussa. JEM on siirretty, mutta sille ei vielä ole uutta päivämäärää. Varsovan EM on listoilla edelleen, mutta lokakuun EM-karsinnasta (jonka järjestelyä Suomikin on hakenut) ei ole mitään tietoa. Ongelmana on ainakin se, että C-ryhmän pelit jäivät keväällä pelaamatta ja sieltä pitäisi saada joukkueita näihin B-karsintoihin. Junioreiden ja senioreiden NETU on (alustavasti) siirretty elokuulle.

Kimmo Arenius totesi, että sääntövaliokunnalla ei sinänsä ole ollut aktiviteetteja, Puheenjohtaja itse on kyllä joutunut ahkeroimaan liittokokouksen päätösten kanssa, sillä liittokokouksen kulku ei ollut ihan yksiselitteisemmistä päästä. Muutokset on nyt kuitenkin julkaistu (tämän tarinan alapuolella) ja niistä tulee juttu myös kesällä ilmestyvään lehteen.

Hallitus keskusteli myös siitä, tuodaanko sääntömuutosehdotus liittokokouksen etäosanottomahdollisuudesta jo seuraavaan syysliittokokoukseen. Työvaliokunta sai valmistelut hommakseen.

Seuraava aihe oli hallien mahdollinen avautuminen. Ruskeasuon hallia yritetään saada auki ainakin maajoukkuepelaajille jo kuluvan kuun aikana ja ”suurelle yleisölle” ainakin 1. kesäkuuta alkaen. Kannattaa muistaa, että maan hallituksen linjauksista huolimatta päätökset ovat lopulta kuntakohtaisia. Eli ympäri maata kannattaa yrittää vaikuttaa paikallisesti.

Ruskeasuon suhteen tähtäämme tässä tilanteessa myös siihen, että perinteinen pitkä kesätauko jäisi nyt kokonaan pois. Kosken kesäleiriä suunnitellaan tässä vaiheessa ajankohtaan 3.-7. elokuuta. Voi olla, että leiristä tulee lopulta hiukan aikaisempia pienempi.

Akuutisti odottelemme nyt OK:n ohjeita harjoittelun järjestämisestä, mutta joudumme varmaan itsekin niitä muokkaamaan. Onneksi kansainvälisiä malleja on jo olemassa. Seurojen kannattaa hakea OKM:n tukia, jos koronapannan aikana on syntynyt taloudellisia menetyksiä.

Koronasta huolimatta liiton taloustilanne on melko hyvä ja menemme koko lailla viimevuotiseen tahtiin. Vielä emme kuitenkaan tiedä esimerkiksi sitä, kuinka meidän käy OKM:n tuen kanssa kuluvan vuoden Finlandia Openin suhteen. Lisäksi tiedämme, että syksystä ja ensi keväästä voi kansainvälisten kisojen osalta tulla tosi kalliit, kun tapahtumia voi olla todella paljon.

Taloustilanteemme voi heikentyä merkittävästi, jos uusi kausi ei pääse alkamaan normaalisti ja emme saa sisään lisenssituloja. Ajattelin kokouksessa ääneen, että sellaisen tilanteen tullen tulemme todennäköisesti esittämäään, että pelaajat ostaisivat lisenssinsä silti. Hallitus ei tästä varsinaisesti puhunut, joten esitän ajatuksen tässä vaiheessa paitsi vasta optiona, myös kokonaan omissa nimissäni.

Taneli raportoi Mailapelihankkeesta, jolle OKM on myöntänyt 50 000 euron tuen, vaikka mennyt kausi olikin vähän mollivoittoinen. Hankkeen uusi koordinaattori aloittaa syksyllä ja hän on meille tuttu mies eli Henri Pelkonen, joka vastaa toiminnasta jatkossa yrityksensä kautta. ”Kohtaamisia ja massaa halutaan enemmän”, on Tanelin mukaan pelin henki. Ja onneksi olkoon valinnasta Henri!

Tulevasta syksystä ei täydellä varmuudella voi paljon puhua, mutta suunniteltava sitä on silti. Tanelin soittokierros paljasti, että jos kausi käynnistyy normaalisti, kenttäpäällikön kalenteri alkaa täyttyä. Mahdollinen tiukka kansainvälinen kilpailukalenteri puolestaan voi aiheuttaa haasteita Ruskeasuon valmennukselle, kun valmentajat ovat paljon poissa.

Palkattu henkilöstö on ollut kohta kaksi kuukautta etätöissä. Niin Mika kuin Tanelikin ovat laatineet valmennusoppaita, jotka nyt ovat valmiit. Päävalmentaja Mattias on ollut toukokuun lomautettuna, koska töitä ei ole ollut. Taneli tehnyt vajaita viikkoja vapaita pidellen. Maan hallituksen päätöksien jälkeen on otettava uusi pohdinta. Nyt kesä voi olla erilainen kuin aikaisemmin ja esimerkiksi pieniä leirejä saatetaan järjestää useampia. Ruskeasuon hallin varaston siivouskin on työlistalla.

Olemme myös aloittaneet uuden ”fysiikkaoppaan” laadinnan työnimellä ”Moderni fyysinen harjoittelu pöytätenniksessä”. Työryhmässä ovat Esko Heikkinen, Mika Räsänen sekä Mikko Levola ja Tuomas Sallinen.

Seuraava pöytätennislehti ilmestynee juhannuksen jälkeen. Yhtenä teemana on kaikkina aikoina ulkomailla sarjoja pelanneet suomalaiset.

Liittohallitus kokoontuu seuraavan kerran 4. kesäkuuta.
 

 

Vastaa