Tiedotusterveisiä

Liittohallitus kokoontui pienen kesätauon jälkeen tiistaina. Toiminnanjohtaja ja puheenjohtaja istuivat Pitäjänmäen (todella hiljaisessa) Sporttitalossa, muut etäyhteyksien päässä. Pääteemaksi nousi ”koronaepävarmuus”, sillä melkein jokaiseen keskusteltavaan asiaan sisältyi huomattavia epävarmuustekijöitä. Mutta näillä mennään ja linjauksia tehdään parhaan kulloinkin käytettävissä olevan tiedon varassa.

Perinteiseen tapaan alku otettiin valiokuntakatsauksesta. Paravaliokunnan Hannu Sihvo kertoi, että Aino Tapola, Aaro Mäkelä ja Timo Natunen ovat kesän aikana harjoitelleet hyvin ja että treenit jatkuvat edelleen, kun sunnuntaina alkaa taas leiri Pajulahdessa. Loppuvuoden kansainväliset parakilpailut on peruttu ja päätähtäin on huhtikuulle suunnitelluissa olympiakarsinnoissa.

Mika Räsänen ja Sonja Grefberg raportoivat Huippu-urheiluvaliokunnan asioista. JEM ja NETU-kisat jouduttiin valitettavasti peruuttamaan, mutta senioreiden EM on edelleen tarkoitus järjestää Puolassa syyskuussa. Maajoukkueleiri Pajulahdessa onnistui hyvin ja suunnitelmissa on junioreiden ystävyysmaaottelu Viron ja mahdollisesti myös Latvian kanssa.

Mika jatkoi seuravaliokunnan puolesta, että Oulun uudessa hallissa pyörii leiri parhaillaan. Kesällä oli leiri myös Kisakalliossa. Toiveissa on, että koronatilanne mahdollistaa syksylle suunnitellut kenttäpäällikö Keinosen koulukäynnit. Sama toive koskee kovasti myös mailapelihanketta. Totesimme vielä, että fuusioiden myötä Jyväskylään on syntynyt uusi seura eli PT Jyväskylä. Onnittelut vanhaan opiskelukaupunkiin!

Veteraanivaliokunnan asioista ei kokouksessa ollut paljon tietoa, mutta sen totesimme, että Veteraani-SM on siirtymässä perinteiseltä paikaltaan tammikuun lopulla kilpailukalenterissa eteenpäin. Tämä johtuu siitä, että Euroopan liitto esittää kansallisten mestaruuskilpailujen pelaamista tammikuussa. Ja se taas johtuu siitä, että Kansainvälinen liitto on siirtämässä (vuoden 2020) MM-kisoja maaliskuulle, jossa SM perinteisesti on pelattu.

Sääntövaliokunnan Kimmo Arenius totesi, että säännöt löytyvät nyt päivitettynä liiton sivuilta. Iloitsimme siitä, että meillä on kaksi uutta kansainvälistä tuomaria, kuten Asko Rasisen ansiokkaasta jutusta viime Pingislehdessä käy ilmi. Hallituksen onnittelut vielä jälkikäteen Janne Annuselle ja Sami Pyykölle.

Mika totesi, että Valmennusvaliokunnassa on muutamia slack-keskusteluja lukuun ottamatta ollut melko hiljaista, vaikka valmennustoiminta toki pyörii koko ajan. Kimmo Pihkala raportoi IT-valiokunnan puolesta, että PT Welhon edistyminen on edennyt ainakin suunnitteludokumenttien verran, ja että sarjasääntöjen muutokset saadaan liiton sivuille heinä-/elokuun aikana. Palvelinpäivitys on aiheuttanut jonkin verran haasteita.

Työvaliokunta piti kokouksen juuri hallituksen kokouksen alla ja keskusteli pitkään kauden avaamisesta, etäosallistumisesta sääntömääräisiin kokouksiin sekä henkilöstön työtilanteista. Edellisistä tuonnempana lisää. Stigan kanssa on neuvoteltu ja nyt tuntuu siltä, että Ruskeasuolle saadaan uudet pöydät ensi kuussa. Mäkelän perhe on Espoon kesäsetelivoimin tehnyt ison työn ja piakkoin liiton sivuille ilmestyvät sekä nykypäivään päivitetyt tilastot että kaikki Suomessa kautta historian ilmestyneet pöytätennislehdet, harvinaiset Smash ja Tennis&Pöytätennis mukaan lukien! Lisäksi puheenjohtaja osallistui Olympiakomitean kevätkokoukseen ja on keskustellut Urheiluopistosäätiön kanssa saamamme avustuksen käyttötarkoituksen muuttamisesta: kun parakisaa ei voitu järjestää, saatu raha käytetään leiritoimintaan Pajulahdessa.

Kilpailuvaliokunnan Teemu Oinas kertoi, että tällä kertaa jokaiselle SM-kisalle on vain yksi hakija: MBF järjestää Joukkue-SM:n ja 13-15 SM:n, PT 75 henkilökohtaisen SM:n, Wega Veteraani-SM:n ja PTS-60 Veteraanien joukkue-SM:n, PeTo DE-SM:n, KoKa BC-SM:n ja MBF keväältä siirtyneen 17- ja Nappulaliiga-SM:n.  Kevään 17-/12-kisaan ei vielä ole hakijaa. Alustava kilpailukalenteri on julkaistu, mutta se elänee vähän vielä. Ainakin BC-SM:n ajankohta siirtyy viikolla alkuperäisestä. Sarjaohjelmissa kaikki turnauspäivät eivät vielä ole varmoja, mutta joukkueet ylimmillä sarjatasoilla on varmistettu. Sarja- kilpailukausi pyritään aloittamaan suunnitellusti viranomaisten ohjeita sekä varovaisuutta ja liiton omia ohjeita noudattaen. Sarjajaosto hoitaa sarjoja koskevat asiat. Kolmosdivari on vielä vähän kesken. Muistutettakoon, että vanhalla lisenssillä saa pelata syyskuun loppuun saakka.

Kansainvälisistä asioista Sonja Grefberg kertoi, että venäläinen Igor Levitin haluaa ETTU:n puheenjohtajaksi ja on kysellyt Suomenkin tukea. Ainakin Portugalin Pedro Moura on tarjolla kakkosmieheksi, minkä lisäksi hallitukseen on Sonjan ohella paljon ehdokkaita. Näiden ”asettamisaika” päättyy tulevana lauantaina, jonka jälkeen tiedetään enemmän. Kansainvälisessä liitossa uusi World Table Tennis (WTT) on ”kova juttu” ja aiheuttaa paljon polemiikkia. Euroopassa ei näillä näkymin tule olemaan yhtään korkeimman tason kisaa. ITTF:lle valitaan uusi presidentti etäkokouksessa 28. syyskuuta, joten tilanne siellä on aika jännittynyt.

Huolellisien valiokuntakatsauksien jälkeen hallitus jatkoi muilla asioilla todeten, että jos EM Varsovassa syyskuussa todella järjestetään, huippu-urheiluvaliokunta valitsee Suomen edustajat. Koronatilanne Euroopassa on ainakin paikoin heikentymässä, joten nähtäväksi jää, voidaanko kisat pelata.

Esillä oli myös suunnitelma yhteisestä Naisten liigasta Viron kanssa. Virossa asia ylitti valtakunnallisen uutiskynnyksenkin. Alun perin ajatus ei kuitenkaan ole virolaisten vaan Jarmo Siekkisen, joka on ollut aktiivinen asiassa molemmissa maissa. Suunnitelmissa on kahdeksan joukkueen sarja, joista 3-4 olisi Suomesta. Pelaaja voisi edustaa eri seuraa kuin mihin hänellä Suomessa on kilpailulisenssi, Aikaa menisi yksi viikonloppu syksyllä Virossa ja yksi keväällä Suomessa ja maiden sisäiset ottelut pelattaisiin erikseen.

Olemme edelleen sen tiedon varassa, että miesten ja naisten EM-karsinta pelataan Ruskeasuolla 17-18. lokakuuta. Miesten lohko (Suomi, Unkari ja Skotlanti) on periaatteessa selvä, mutta naisten lohkossa edellinen karsintavaihe on pelaamatta ja kolmas joukkue Suomen ja Kroatian rinnalta puuttuu vielä. Alustavasti oli puhetta, että jos tapahtuma järjestetään, se voisi toimia myös Ruskeasuon hallin 50-vuotisjuhlana.

Jo moneen otteeseen mainittu koronaepävarmuus koskee luonnollisesti myös Finlandia Openia. Alustavat kisapäivät Kisakalliossa ovat 3.-6. joulukuuta, mutta ilmassa on paljon kysymysmerkkejä. OKM:n 10 000 euron tuen olemme kuitenkin saaneet. Iso kysymys on, saammeko kisaan osanottajia, varsinkin kun isot perinteiset osanottajamaat Ruotsi ja Venäjä ovat koronan suhteen epävarmassa tilanteessa. Toistaiseksi tiedämme vain, että ITTF on peruuttanut kaiken kilpailutoiminnan elokuun loppuun saakka.

Syysliittokokouksen hallitus päätti järjestää Veteraanien joukkue-SM:n yhteydessä lauantaina 14. marraskuuta klo 17. Vuorossa on mm. liiton puheenjohtajan sekä varapuheenjohtajan vaalit. Allekirjoittaneen ja Sonja ohella erovuorossa ovat hallituksesta Bahman Khosravi, Matti Kurvinen, Teemu Oinas ja Hannu Sihvo. Varajäsenet (tällä hetkellä järjestyksessä Aleksi Mustonen, Jyrki Nummenmaa, Henri Pelkonen ja Toni Soine) valitaan joka vuosi. Tämä on seuroille keskeinen tapa vaikuttaa, joten ehdokkaita syyskokoukseen kaivataan. Kokoukselle tehdään esitys etäosallistumisen sallimisesta sääntömääräisissä kokouksissa, missä yhteydessä pohditaan myös valtakirjojen käyttöä sekä mahdollisien suljettujen äänestyksien toteuttamista.

Liiton taloustilanne on vakaa, sillä kevätkauden ja kesän menot ovat olleet suunniteltuja pienemmät. Työvaliokunta seuraa työntekijöiden tilannetta mahdollisen koronapandemian kakkosaallon ilmaantuessa.

Vielä todettiin, että PT- lehti 3/20 on tarkoitus saada ulos syyskuun loppupuolella. ”Pelaajamme ulkomailla” -sarja jatkuu, sillä viimeinen lehti 2/20 lehti on saanut paljon positiivista palautetta. Mutta nyt on lehdessä tilaa, joten juttuehdotuksia kentältä otetaan mielellään vastaan.

Hallitus kokoontuu seuraavan kerran keskiviikkona 26. elokuuta.

2 thoughts on “Tiedotusterveisiä

  1. Petr Averianov otti yhteyttä ja viestitti, että Hollannissa on sittenkin suunnitteilla paratapahtuma marraskuussa. Elokuun aikana pohditaan ”vaihtoehtoista tapahtumaa”, jossa on kisan lisäksi mm. valmentajakoulutusta. Kisoissa luokat 3-11.

  2. ”Mäkelän perhe on Espoon kesäsetelivoimin tehnyt ison työn ja piakkoin liiton sivuille ilmestyvät sekä nykypäivään päivitetyt tilastot että kaikki Suomessa kautta historian ilmestyneet pöytätennislehdet, harvinaiset Smash ja Tennis&Pöytätennis mukaan lukien! ”

    Tämä on huikea juttu! Tätä olen todellakin odottanut ja viimein se tapahtuu!

    Isot kiitokset, Mäkelän perhe!

Vastaa