Kunnioita peliä, pelaajia, valmentajia – Erkka V.Lehtola valmentajaillassa

Torstaina 17.12 pidettiin järjestyksessä toinen etänä toteutettu valmentajailta. Avauspuheenvuoron piti pitkän ammattivalmentajakokemuksen omaava jalkapallomies Erkka V. Lehtola (Palloliitossa nuortenmaajoukkuevalmentaja tällä hetkellä). Hänen aiheena oli ”yksilön valmennus ryhmässä” ja ylipäätänsä havainnot pöytätenniskulttuuristamme. Omaksi äänekseen hän sanoi kilpaurheilun ja kokemusten kumpuavan oman pojan pelaamisen ja harjoittelun seuraamisesta.

Joukkueurheilusta Erkka toi esille eri toimijoiden välisen yhteistyön merkityksen tärkeyttä. Lisäksi hän korosti ilmapiirin merkitystä ja sitä, että tämä ilmapiiri on jokaisen vastuulla.

”Aina kun astut huoneeseen, sinulla on vastuu ilmapiiristä. Ei ole vain minun tehtäväni luoda tunnelmaa” Jurgen Klopp FC Liverpool.

Erkka puhui paljon ”Lajin ja pelin kunnianpalautuksesta”. Kokenut valmentaja selvästi tuohtui naulatessaan perusasioita: ”Ilmoita jos et tule harjoituksiin. Valmentajan on tiedettävä ryhmä koko suunnitellessaan harjoitusta” tai ”Jos ilmoittaudut kisaan, tule paikalle. Ilmoita ajoissa jos et pääse. Älä katoa kesken kilpailua”.

Valmennustoiminnan tehostamisessa hän nosti esiin muutamia havaintoja. ”Fyysisen valmennuksen ja oheisharjoittelun kehittäminen, osa parhaistakin pelaajista kaukana urheilijoista”, oli suora ja varmaan osuva kommentti. Erkka peräänkuulutti myös valmentajilta potkua ja luovuutta monipuoliseen ja virikkeelliseen alkulämmittelyyn. Rasitusvammojen ehkäisyyn ei paneuduta riittävästi. ”Kuminauhat esimerkiksi mukaan jo pelaajapolun alkuaskeliin”, olivat terveiset pingisväelle.

Ei puheenvuoro pelkkää kritiikkiä kuitenkaan ollut. ”Pingisperheen kotiovi auki, tervetuloa”, otsikko kuvaa kokemusta siitä, että vastaanotto ollut huomioiva ja tunnelma ollut hyvä. Erityistä kiitosta sai erittäin koukuttava ratingiin perustuja kilpailusysteemi, jossa ”Voit kohdata vanhan, nuoren, tytön, pojan tai vaikkapa pyörätuolipelaajan. Tämä on hieno ja kasvattavakin kokemus”.

Muutamaa muutakin asiaa sivuttiin kuten miten tunnistaa valmentajatalentit tai vaikkapa miten valmentaja jakaa ryhmässä aikansa pelaajien kesken oikeudenmukaisesti.

Taneli Keinonen

 

Vastaa