Pohdintaa Léana Hochartin kämmenlyönnin tiimoilta

Aluksi: Tiedän, että Waldner oli kova peluri, Ma Long lyö lujaa ja Kiinassa ja Japanissa on kovia tyttöjä ja Ruotsi on kova pingismaa. Entäs se Ugandan legendaarinen veteraanipelaaja! Mutta unohtakaa sellaiset ajatukset hetkiseksi.

Kesän ratoksi pieni valmennusaiheinen juttu. Tämä sopisi erinomaisesti SPTL:n valmennuspäivien ohjelmistoon, jos sellaisia päiviä vielä olisi.  Ensin voitaisiin katsoa  yhdessä alempana linkkaamani video ilman  keskustelua. Sen jälkeen porukka hajaantuisi tunniksi analysoimaan videota omin päin. Tehtävänä olisi etsiä hyvät puolet Léana Hochartin kämmenlyönnissä ja muussakin siihen liittyvässä. Sen jälkeen pitäisi suunnitella, miten niitä hyviä asioita opiskeltaisiin harjoituksissa. Sopivat treenit? Kuinka usein? Missä vaiheessa pelaajalle alettaisiin opettaa näitä asioita? Niin, saisihan videolta etsiä myös heikkouksia. Missä ongelmia? Miten korjaisit sen?

Ranskan Léana Hochart näyttää, millä tasolla 2008-ikäluokan tytöt eli kevään nappulaliigaikäiset ovat kansainvälisesti.  Léana oli juuri täyttänyt 13 ennen turnausta (31.5.). Videon tein WTT Youth Contenderin  Havirovin (Tsekki) osakilpailun striimistä. Léana voitti siellä 13-vuotiaiden tyttöjen kaksinpelin. Finaalissa kaatui Ranskan hieman eksoottisella pelityylillä pelaava Gaetane Bled. Bled otti kaksi vuotta sitten hopeaa 2008-tytöissä Euro Mini Champsissa ja Léana oli seitsemäs (hävisi kvartassa upean ottelun 2-3 luokkavoittaja Mao Takamorille).

Léanaan kiinnitin huomiota jo Euro Mini Champsissa 2019, jolloin hän oli 11-vuotias. Pakko oli kiinnittää huomiota, koska pieni tyttö pamautteli aivan massiivisia kämmenvetoja. Muitakin hyviä tyttöjä oli vaikka kuinka, mutta muilla ei ollut samanlaista miehistä kämmentä. Eipä monella pojallakaan. Facebookissahan kirjoitin ennen Havirovin U13-finaalia ”kovempi kämmen kuin 99 %:lla mestaruussarjapelaajistamme”. Älkää nyt kuitenkaan alkako tivaamaan, kuka se 1 % on. 😄 Tosiasiassa kiinnostavaa ei ole se, kuinka luja Léanan ykköspyssy on (se ei ole jutun idea) vaan se kokonaisuus, joka näkyy oheiselta videolta. Monella pelaajalla ykköspyssy on kova mutta silti vain Léana on Léana.

Hyviä asioita Léana kämmessä ovat ainakin:

  • Léana osaa vetää kämmenen sekä hitaammin kierteellä että tappavasti.
  • Léana osaa vetää kämmenen upeasti linjaa myöten.
  • Léana osaa vetää kämmenen upeasti sivurajasta ulos:

  • Léana osaa tappaa korkeasta palautuksesta hienosti.
  • Léana liikkuu todella hyvin päästäkseen lyömään kämmenen.
  • Léana on ovela eli sijoittelee kämmentään hyvin. Ei vedä sarjassa suoraan vastustajan mailaan.
  • Mutta Léanalla on myös hyvä ja tosi napakka kämmenpeliä tukeva rysty, joten hän ei ole siltäkään osin takavuosien ranskalaisten vasuripelaajien tyyppinen: ”huono kämmen mutta epävarma rysty”. Tosin rysty on vielä kehitysvaiheessa. Eli ei ole vielä yhtä monipuolinen kuin kämmen. Mutta on napakka!

Voi videota katsoa negatiivisinkin silmin, mutta minua kiinnostavat juuri ne positiiviset asiat. Tämän artikkelin kommentteihin voi kirjoittaa omia ajatuksia kunhan muistaa artikkelin ensimmäisen kappaleen huomautuksen.

Sitä en nyt muista, kuinka hyvä Léana on lähtemään spinnitaistoon.

Yksi asia on varma. Léana ei ole oppinut kämmentään ja muutakaan peliään itse. Takana on ammattitaitoinen valmentaja, jolla on ollut selkeä päämäärä jo aivan alusta alkaen. Niin pitkällä pelityylissään hän oli jo 11-vuotiaana. Tai sitten hän on ihan ihme tapaus. Tämä kuvaa sitä,  kuinka pelaajalle valitaan sopiva pelityyli jo varhain ja sen jälkeen kaikki työ tehdään tämän master planin ehdoilla. Ei siis toimita niin, että ensin harjoitellaan vuosikaupalla eri lyöntejä samalla tavalla kuin muillakin pöydillä. Tasaisesti ja turhia hötkyilemättä kaikkea. Ja sitten 13-14-vuotiaana aletaan pohtia ”niin, duoda duoda, mitäs me keksittäisiin tälle pelaajalle, että tulisi enemmän tehoja?”.

Koska Léana  on kooltaan pieni ikäisekseen, hänellä näyttäisi olevan vaikeuksia kämmensyötössä, koska pöytä on juuri hieman liian korkea. Silti se sujuu, mutta myöhemmin siltä osin on vielä enemmän odotettavissa, kun pituutta tulee vähäsen lisää.

Ihan jokainen pelaaja voi ottaa oppia Léanan pelistä. Sukupuolesta ja iästä riippumatta. Se vaatii tietysti videon katsomista uteliaalla ja tarkkaavaisella mielellä. Komeinta ehkä parit linjaa myöten vedetyt lyönnit.

Videolla on melkein kaikki ne Léanan kolmen ottelun kämmenvedot, joissa hän voitti pisteen. Kannattaa katsoa ihan jokainen palloralli, koska jokaisessa näkyy vähän eri asioita.

Oli muuten myös Léanan semifinaalivastus U13:ssa kova peluri eli Tsekin Veronika Polakova.

Niin, iso plussa Léanalle siitä, että hän hakee pallon JUOSTEN!

1 thought on “Pohdintaa Léana Hochartin kämmenlyönnin tiimoilta

  1. Video on näemmä tuottanut iloa myös Ranskassa, koska se on linkattu Léanan urheilijasivulle Facebookissa. Ilmeisesti hänen seuransa ylläpitää sitä. Kommenteista ja tykkäyksistä päätellen Léanan isä ja valmentaja on nähnyt videon, joten varmaan hän itsekin on kehut saanut. Arvasin käydä katsomassa, kun videolle tuli nopeasti katselukertoja. Ajattelin, että video on noteerattu Ranskassa ja ihan oikeassa paikassa olikin noteerattu!

Vastaa