Tiedotusterveisiä

Liittohallitus kokoontui maanantai-iltana. Kausi on saatu hyvin käyntiin ja nyt tapahtuu paljon asioita.

Alkuun otimme ”uuden ihmisemme”, valmennuskoordinaattori Johanna Schüpbachin (ex-Kaimio) esittäytymisen. Johanna on turkulainen ex-peluri maajoukkuetasolla, 54-vuotias ja peruskoulutukseltaan liikunnanohjaaja. Hänellä on kokemusta Ruotsin pääsarjapeleistä ja Sveitsin maajoukkuevalmennuksesta. Liitossa hän on kaksi päivää viikossa valmennuskoordinaattori ja toimii sen lisäksi Turussa Pyrkivän ja kaupungin kanssa. ”Mukavalta tuntuu”, sanoo Johanna, jonka liittohallitus toivotti lämpimästi tervetulleeksi.

Johanna ja Mika Räsänen ovat valmistelleet ensimmäistä versiota ”Ruskeasuon ryhmän” toiminnan muutoksista. Ma-to treenit muutetaan kahteen ryhmään (15-17 ja 17-19), joista toinen on pallolaatikkopainotteinen. Kokeneempia pelaajia yritetään saada mukaan enemmän, jotta treenien taso nousee. Muutakin uutta on tulossa, kuten yhteispalavereja.

Sitten siirryttiin valiokuntakatsaukseen, jonka aloitti seuravaliokunnan Teemu Oinas. Seurailta on suunnitteilla 30. syyskuuta, ohjelmassa mm. naispöytätennistä sekä pingiskoulun aloittamista. Tästä lisää myöhemmin.

Teemu jatkoi kilpailuvaliokunnan asioilla todeten, että SM-kisat Tampereella toimivat ja sekä aikataulutusta että tuomarointia oli parannettu. SM-sarjan ensimmäinen turnaus on siirretty päivällä eli se on sunnuntaina 10. lokakuuta Koskella. Viime kauden mestaruussarjan lopputurnaus pelattiin sekin ja mestari on PT 75. Juniori-SM Oulussa oli koon puolesta ok koronatauosta huolimatta. Veteraani-SM siirrettiin pikavauhtia Lahteen ja sekin onnistui hyvin. Eli kilpailukausi on alkanut hyvin ja ongelmitta, mikä on hieno ja tärkeä asia. Ykkösdivari alkaa jo ensi viikonloppuna ja kevään ”rästeistä” vain 13- ja 15-SM on vielä pelaamatta.

Myös IT-valiokunnan Kimmo Pihkala arvioi, että kausi saatu käyntiin melko mukavasti. Ylläpitohommaa on ollut, mutta lisenssien itsemaksaminen on nyt toiminnassa (ohjeet löytyvät liiton sivuilta). SM-kisan PingisTV toimi hyvin ja siihen tehtiinkin huomattavasti ennakkovalmisteluja. Jyrki Nummenmaa kertoi, että SM-kisan arvonta tehtiin vanhalla PT-Welholla, mutta ilmoittautumiset otettiin jo uudella WebWelholla. Jopa otteluiden pistetilanteiden online-seurantaa kokeiltiin. Käyttöliittymää pitää edelleen kehittää ja arvontaohjelma ja poolitulosten laskenta on siirrettävä sinne PT-Welhosta. Tavoite on kuitenkin edelleen, että jatkossa kisajärjestäjät hoitaisivat kaiken verkossa tämän ohjelmiston avulla. Koodaustyö jatkuu.

Valmennusvaliokunnasta asioista Mika Räsänen totesi, että valmentajaillat ovat suunnitteilla, ensimmäinen todennäköisesti siten, että se vedetään Ruskeasuolta striimattuna tekniikkakoulutuksena. Sonja Grefberg jatkoi, että ETTU:lla on Annual Coaching Conference Romaniassa 4.-6.10. Ylöspito maksetaan, matkat jäävät itselle/liitolle. Yritetään lähettää joku, mahtaako löytyä kiinnostuneita?

Sääntö- ja tuomarivaliokunnan Kimmo Arenius raportoi, että valiokunnalla on ollut lähinnä taustakeskusteluja ja sääntötulkintoja. Peruslinja on ollut, että sääntöjä noudatetaan, vaikka se joskus kirpaiseekin. ”Keskustelut ovat ihan ok, menivätpä kysymykset sitten kilpailuvaliokunnalle, sääntövaliokunnalle tai jopa suoraan hallitukseen. Kyllä me niistä omilla komentoketjuillamme selviämme”, Kimmo sanoi jatkaen, että jo vuosia samanlaisina pysyneiden SM-kisojen säännöistä on jopa yllättävän usein kysyttävää.

Veteraanivaliokunnan Jyrki Nummenmaa kertoi, että Veteraani-SM:ssä tehtiin kysely kisajärjestelyistä. Vastauksissa aika paljon hajontaa, mutta Jyrki palaa tuloksiin vielä paremmin. Parikymmentä vastausta saatiin.

Paravaliokunnan Hannu Sihvo kertoi, että Aino pelasi Tokion hienoissa kisoissa. Jännitystä oli ilmassa, vaikka numerot sinänsä olivat ihan kohtalaisia. Kansainvälisen parakisan järjestäminen Pajulahdessa on jouduttu perumaan, koska ilmoittautuneita on niin vähän, että järkeviä luokkakokonaisuuksia ei pystytä järjestämään. Ensi viikolla aletaan suunnitella ”projekti Pariisia”. Suunnitteilla paljon leirejä sekä 4-6 kansainvälistä kisaa, omat ensi vuoden kisat toivottavasti niiden joukossa.

Mika Räsänen raportoi huippu-urheiluvaliokunnan kuulumisista, että naisilla oli NETU Superweek Halmstadissa, leiri ja kisa. Mukana Anna Kirichenko, Aleksandra Titievskaja ja Ramona Betz. Pelit menivät kohtalaisesti. Lisäksi Ruotsissa oli kongressi ja konferenssi, joista on allekirjoittaneen raportit liiton sivuilla. Naiset lensivät Ruotsista suoraan Serbiaan EM-karsintoihin, joissa tuli tappiot Serbialle ja Englannille. Miehet (Oláh, Naumi ja Samuli Soine) voittivat Norjan ja hävisivät Unkarille 1-3, mikä riitti EM-kisapaikkaan Romaniassa kuukauden päästä.

Houstonissa pelataan marraskuun lopulla henkilökohtainen MM, jossa Benedek on mukana ainoana suomalaisena. Alex Naumi pääsee marraskuussa U21 EM-kisoihin. Ensi kesänä on monien lajien ”Multi-EM-kisat” Münchenissä elokuussa. Ja kuten jo edellä todettiin, Ruskeasuon ryhmän toimintaa ollaan muokkaamassa. Lisäksi mainittiin, että HUV:n peruslinja on, että Suomea ulkomailla edustavien pelaajien on osallistuttava SM-kisoihin.

Työvaliokunnassa on valmisteltu Johannan sopimusta liiton kanssa. Myös kansainväliset kokoukset ja omat kansainväliset kilpailumme ovat puhuttaneet. Kansainvälisissä asioissa Sonja totesi, että pientä liikettä on koko ajan. Ruotsin Petra Sörling on ainoa ehdokas ITTF:n uudeksi puheenjohtajaksi, mutta varapuheenjohtajien tehtäviin on tyrkyllä todella paljon henkilöitä. Igor Levitin (RUS), Roland Natran (HUN) ja Michel Gadal (FRA) ovat eurooppalaiset ehdokkaat. Vielä tarvitaan sääntömuutoksia, jotta ETTU:n puheenjohtaja Levitin edes voi olla ehdokkaana.

Sitten puhuimme taloustilanteestamme. Heinäkuun jälkeen olemme miinuksella reilusti, mutta OKM:n avustusta ja lisenssituloja vielä tulossa. Silti lienee selvää, että miinusmerkkinen vuosi on tulossa. Parakisan järjestämättä jääminen tukee tätä päätelmää. Lisenssien lunastamismäärät ja FO:n onnistuminen ovat aika tärkeitä asioita koko vuoden tulosta ajatellen.

Parakisaan saimme 56 osanottajaa ja 24 ”muuta henkilöä”, mikä periaatteessa olisi taloudellisesti jopa riittänyt. Mutta pelaajat olivat niin ripoteltuina eri luokissa, että kisa oli pakko perua. ITTF oli peruutuksesta samaa mieltä ja jopa ehdotti sitä.

Finlandia Openin osalta on edelleen hankala tilanne, sillä ITTF:n pdf-kalenterissa on merkintä ”cancelled” (peruttu) emmekä saa sitä yrityksistä huolimatta pois. ITTF tekee kutsun, mutta Mikan monista tavoitteluyrityksistä he eivät vastaa ja asia ei oikein etene. Kyselyitä ulkomailta on kuitenkin tullut sen verran, että kiinnostusta kisaan näyttäisi olevan. Varsinkin heikommille maille FO voi olla jopa koko syksyn ainoa mahdollisuus saada kansainvälisiä kisapelejä.

Seuraavaksi sovimme syysliittokokouksen ajankohdan. Se järjestetään 17. marraskuuta klo 18. Etämahdollisuus on olemassa, joten toivomme isoa osanottoa. Kutsut tulevat aikanaan liiton sivuille. Esityslistalla ovat etenkin ensi vuoden toimintasuunnitelma ja talousarvio ja valitaanhan kokouksessa myös puolet hallituksen jäsenistä.

Päätoimittaja Räsänen arvioi, että seuraava Pöytätennislehti (3/21) menee painoon ensi viikolla. Viikonlopun SM saatiin vielä mukaan ja muutamia juttuja puuttuu vielä. Postilaatikoissa lehden pitäisi olla syyskuun aikana.

Muissa asioissa puhuimme lähinnä sääntöasioista, kuten SM-kisaan ilmoittautumisesta sellaisen pelaajan kanssa, jolla on korkea rating, mutta joka ei ole tulossakaan kisoihin. Voi hyvin kysyä, onko sääntö edelleen aiheellinen. Ylipäätään nelinpelin arvontasäännöt melko monimutkaisia.

Samaten keskustelimme alustavasti, pitääkö vanhalla lisenssillä saada pelata syyskuun loppuun saakka, mikä on ollut perinne. Vai pitäisikö olla niin, että lisenssi on lunastettava ennen uuden kauden pelien alkua? Säännöissämme on joitakin muitakin asioita, jotka eivät oikein sovi moderniin digiaikaan. Kuten esimerkiksi arvonta-ajankohdan ja -paikan määrittäminen kilpailukutsussa. Sääntövaliokunta otti näistä pallon ja tekee esityksensä seuraavaan liittohallituksen kokoukseen.

Vielä puhuimme lisenssistä ja osanotto-oikeudesta SM-kisoihin ilman seuraa. Sääntöjen mukaan ilman seuraa voi osallistua SM-kisaan henkilökohtaisiin luokkiin, mutta lisenssi on silti oltava.

Ennätyslyhyt kokous oli ohi tunnissa ja kolmessa vartissa. Seuraavan kerran hallitus kokoustaa keskiviikkona 20.lokakuuta.

Vastaa