Tiedotusterveisiä – kansainvälisiä kokouksia

EM-kisojen yhteydessä on tavan mukaan käyty kansainvälisiä kokouksia. Ensimmäinen oli perjantaina, kun tanskalainen Betina Koefoed avasi Pohjois-Euroopan pöytätennisunionin eli NETU:n kokouksen järjestön tuoreena puheenjohtajana. Paikalla olivat Suomen (allekirjoittanut ja Sonja Grefberg) ja Tanskan lisäksi lisäksi Norja, Ruotsi, Latvia, Liettua ja Viro. Lisäksi Islannin edustaja osallistui kokoukseen “linjoilla”. Huomattavaa, että kaksi järjestön aikaisempaa puheenjohtajaa, norjalainen Oivind Eriksen ja tanskalainen Arne Madsen, olivat mukana kokouksessa.

Avauksessaan Kofoed onnitteli Ruotsin Petra Sörlingiä siitä, että tämän valinta kansainvälisen pöytätennisliiton ITTF:n puheenjohtajaksi on enää muodollista sinettiä vailla. NETU:sta tanskalainen haluaisi kuulemma tehdä aktiivisemman toimijan.

Seuraavaksi keskusteltiin NETU:n “perustuslaista” eli säännöistä. Totesimme, että jatkossa NETU-kisoja koskevat osuudet ovat vain liitteenä, jolloin niitä on helpompi päivittää.  Uutena asiana otettiin (taas) käyttöön vuosittainen jäsenmaksu (350 €) sekä lisäksi NETU:n veteraanikisojen tuotosta 5 € per veteraanipelaaja, kun kisat taas järjestetään. Tiliä hallinnoivat tanskalaiset.

Ruotsin liiton pääsihteeri Thomas Buza oli rakentanut excelin, johon tulevat NETU-kisojen (juniorit, seniorit ja veteraanit, myös mahdollien para sekä NETU Superweek) paikka, ajankohta ja hakuprosessi sekä pelaajien, yöpymisien, pöytien ja tuomareiden määrä. Tämä laitetaan dropboxiin tms., jonka ruotsalaiset lupasivat toteuttaa.

Elokuista Superweekiäkin arvioitiin ja hyvksi todettiin. Sehän oli onnistunut tapahtuma myös suomalaisosanottajien mielestä. Konferenssiinkin oltiin tyytyväisiä, mutta muutamien maiden mielestä tapahtuma oli turhan kallis.

Naispelaajien pienestä määrästä ollaan kaikkialla huolestuneita ja niinpä samanlaista Superweekiä voisi järjestää vuorotellen vaikka joka maassa. Ruotsi haluaisi 2025 järjestää sekajoukkueiden MM-kisat ja on tehnyt siitä ehdotuksen ITTF:lle. Jatkossa ne pelattaisiin joka toinen vuosi senioreiden MM-kisojen välivuosina.

Keskustelua käytiin myös siitä, kuinka NETU-maat äänestävät ETTU:n kokouksessa siitä, onko maanosaliittojen pomoilla mahdollisuus istua myös ITTF:n korkeimmassa johdossa. Euroopassa tilanne ei välttämättä edes realisoidu, mutta silti ehdotusta päätettiin kannattaa. Ainakin Aasian edustajan tiedettiin asettuvan ehdolle, Nythän tällainen ei eurooppalaisille ole mahdollista.

Tätä asiaa hiukan korvaamaan ruotsalaiset ehdottavat ITTF:lle jokaisen maanosan presidenttien “advisor boardia”. Siitä äänestetään marraskuussa Houstonin kokouksessa, jossa siis Sörlingistä tulee ITTF:n uusi puheenjohtaja. Sen myötä Ruotsi saa kansalliseen liittoonsa uuden puheenjohtajan, joka muuten lienee Dennis Lindahl. ITTF:n hallituspaikoista (9) tulee kova kisa, sillä kandidaatteja on pitkälle toista kymmentä.

Vielä todettiin, että tanskalaiset keräävät kaikista NETU-maista tietoja seurojen ja pelaajien määrästä (naiset, miehet, nais- ja miesjuniorit). Latvialaiset puolestaan kysyivät, haluavatko NETU-maat ensi kesänä myös harjoitusleirin senioreiden NETU-kisan yhteyteen. Itse ajattelen, että tuo voisi olla suomalaisille hyvä mahdollisuus.

EUROOPAN PÖYTÄTENNISUNIONI

Lauantaina jatkettiin Euroopan Pöytätennisunionin eli ETTU:n vuosikokouksella. Venäläinen presidentti Igor Levitin onnitteli hänkin Petraa todeten kuitenkin samalla, että haasteita piisaa, esimerkiksi kansainvälisen arvolistan ja kilpailutoiminnan suhteen. Hän myös totesi, että korona-ajat ovat olleet vaikeita ja kiitteli omaa “hallitusjoukkuettaan”, johon siis Sonjakin kuuluu. Petra piti tietenkin kiitospuheen ja muistutti, että Houstonissa sitten vasta valinta virallisesti tehdään.

Vuosikokouksen puheenjohtajaksi valittiin (vain venäjää puhuva) Levitin ja kokousrutiinit menivät läpi vauhdilla. Paikalla oli 32 maata ja sen lisäksi kymmenen valtakirjaa. 58 jäsenmaasta puuttui siis 17. NETU:nkin kokouksessa puhuttanut viime hetken sääntömuutosesitys (jossa siis ETTU:n pomot voisivat nyt istua myös ITTF:n johdossa) meni läpi yksimielisesti, vaikka ennen kokousta siitä oli paljon puhetta.

Edellisen kokouksen pöytäkirjaan ja hallituksen jäsenten ja komiteapuheenjohtajien raportteihin ei tuhlattu aikaa oikein minuuttiakaan. Järjestön uusi taloudesta vastaava varapuheenjohtaja Sandra Deaton (Englannin liiton puheenjohtaja) esitteli vuoden 2020 taloustuloksen toteamalla, että vuosi oli koronan vuoksi surullinen: kilpailuja peruttiin ja kun rahaa ei tullut oikein mistään, tulos näytti miinusta melkein 238 000 €. Se kuitenkin hyväksyttiin ja vastuuvapaudet myönnettiin. Tilintarkastajien lausuntoa ihmeteltiin noin viisi sekuntia.

Sitten käsiteltiin erilaisia sääntömuutosehdotuksia. Ensimmäiseksi järjestölle lisättiin uusi lääketieteellinen ja liikuntatieteellinen komitea. Sen jälkeen todettiin, että jatkossa Euroopan U21-kisojen neljä parasta saa suoraan paikan henkilökohtaisiin (aikuisten) EM-kisoihin. Näissä on muuten jatkossa rahapalkinnot. Teknisenä asiana todettiin, että junioreiden EM-kisoissa entiset juniorit ja kadetit ovat vastedes U19 ja U15.

EM-joukkuekisan karsintaan hyväksyttiin uusia käytäntöjä, jotka varmaan elävät jatkossakin tilanteen mukaan. ETTU:n kalenterissa on edelleen “oma aikaikkuna” kansalliselle mestaruuskilpailuille. Järjestön vuosittaiseksi jäsenmaksuksi vahvistettiin edelleen 350 €.

Vuoden 2022 budjettikeskustelussa todettiin, että edelleen eletään epävarmuuden aikaa. Budjetti näytti 4 000 € plussaa. Se oli rakennettu kokonaan uudelle pohjalle, joten vertaaminen vanhaan oli mahdotonta. Suullisissa puheissa ETTU odottaa paljon sponsorituloja sekä ITTF:n tukea. Jotenkin jäi vähän sellainen tunne, että puheenjohtaja järjestää sponsorirahaa “aina tarvittaessa”. ETTU:n sopimuksen Sportradarin kanssa Levitin kyseenalaisti oikein  kunnolla, kun nämä eivät kuulemma maksa sovittuja summia.

ETTU valitsi myös uusia kunniajäseniä. He ovat “yllättäen” järjestön edellinen puheenjohtaja Ronald Kramer, varapuheenjohtaja Ivo-Goran Muniravna sekä taloudesta vastaava varapuheenjohtaja Dorte Darfelt.

Sitten jaettiin ETTU:n kunniamerkkejä. Ne saivat Tsekin monitoimimies Nikolas Endal, Luxemburgin tuomariasioissa ja välinearvioinneissa kunnostautunut Paul Schiltz, Donicin nykyomistaja Frank Schreiner sekä monen suomalaisen hyvin tuntema Marta Novotna. Tsekkivalmentaja teki aikanaan paljon yhteistyötä TUL:n kanssa ja muistelee lämmöllä varsinkin Kuusiniemen Karia, Lampénin Annea ja Valastin Millaa.

Vuoden 2022 EM-kisa on “monilajikisa” Münchenissä 11.-21. elokuuta. Siitä tulee Saksan suurin urheilutapahtuma sitten vuoden 1972 olympiakisojen. Mukana on yhdeksän eri lajia ja pöytätenniksessä pelataan henkilökohtaisissa luokissa. Mikstin finaali on 15.8. Jokohan siitä irtoaisi Benedekille se kaivattu EM-mitali? Samassa yhteydessä on myös ETTU:n seuraava vuosikokous.

Muissa asioissa Sveitsin Georg Silversmith ihmetteli Kreikan tuoretta Euroopan TOP16-systeemiä, jossa pelattiin paras seitsemästä, vaikka piti olla paras viidestä. Lisäksi hallitseva mestari Patrick Franziska ei pääse mukaan seuraavaan kisaan Sveitsiin, jos Saksan parhaat Boll ja Ovtcharov tulevat mukaan.  ETTU:n hallitus lupasi pohtia näitä ja selitti, että kun kisa enää ei ole maailmacupkarsinta, pelimuodolla ei ollut niin väliä.

Aivan lopuksi hollantilainen Igor Heller esitteli ajatusta uudesta Euroopan rankingista. Maailman ranking ei toimi kuin korkeintaan vain maanosan parhaille pelaajille. Se ei tunne esim. seurojen eurocupeja ollenkaan. Omaa arvolistaa tarvittaisiin mm. sijoittamiseen eurooppalaisissa kisoissa ja tavoitteena on seniorilista, joka sisältää myös U21-sarjan. Se huomioisi pelit myös muiden maanosan pelaajia vastaan, vaikka nämä eivät itse listalle pääsekään. Listasijoitukseen vaikuttaisi viisi parasta eurooppalaista tulosta sekä maailmanranking. Ensimmäinen julkaistaan  tammikuussa 2022. Se olisi suomalaisille positiivinen asia!

Yhteensä kolme tuntia kokoustettiin. Sitten kiitettiin romanialaisia. Ja kieltämättä he aika prameat kokousolosuhteet järjestivätkin!

Vastaa