Divisioonien 3E ja 3F ylempi lopputurnaus – raportti

SS:n juhlat ovat alkaneet, kun nousu on varmistunut!

Kosken Kaiku järjesti upeat puitteet tälle turnaukselle. Sali oli viimeisen päälle hieno. Keskellä oli iso oleskelutila penkkeineen. Kun pöydät olivat näin päin, pelejä oli paljon mukavampi katsoa ylhäältäkin. Kahviokin oli tarjolla! Sieltä sai kahvin lisäksi leipää ja leivonnaisia. Kaikki oikein hyvin!

Turnauksessa oli tosiaan pitkään kuuluttamaani glamouria! 🥰  Melkoinen ero takavuosien turnauksiin, joissa ottelut pelattiin kolmella pöydällä ilman tuomareita. Mutta kunpa kaikki joukkueet hankkisivat yhtenäiset pelipaidat! Painatuksineen noin 40 euroa ei voi olla liian kova hinta. Paitaahan voi käyttää monta vuotta. Itse asiassa paitoja pitäisi olla kahdet, jotta sunnuntaina voi pelata eri paidoilla kuin lauantaina. Starilla ei ole seuran paidat (sellaisia ei edes ole) vaan joukkuekohtaiset paidat. Lauantain ja sunnuntain paitojen värit ovat erit. Ovat jopa eri valmistajilta.

Tero Naumille iso tunnustus siitä, että jaksoi tulla vetämään turnauksen varsin heikkovoimaisenakin.

Turnauksessa vallitsi iloinen, mukava tunnelma. Varmasti kaikille jäi mieleen tämä hienoissa olosuhteissa järjestetty turnaus.

Niin siinä sitten kävi, että 3F-lohkon ykkönen Star 1 voitti turnauksen ja 3E-lohkon ykkönen SS tuli toiseksi. Molemmat nousivat ensi kaudeksi 2. divisioonaan.

Sarjataulukko:

Henkilökohtainen ottelutilasto:

1. Arina Pogosaynts, Star 2 18-2
2. Anastasia Itkina, Star 1 17-0
3. Huy Dong Pham, SS 15-4
4. Jyrki Koivisto, LeVi 13-1
5. Toni Ruokanen, PT Jyväskylä 13-6
6. Rami Laaksonen, UU 12-8
7. Viktorija Majorova, Star 1 10-3
8. Denis Fouxman, KoKa 3 10-9
9. Riku Andersson, LeVi 10-10
10. Mika Kotoluoto, SS 9-6
10. Heikki Tanhua, SS 9-6

Star 1:n joukkue voittoposeerauksessa. Vasemmalta Diana Afanasjeva, Alexandra Sokolova, Viktorija Majorova, Anastasia Itkina.  Lisäksi joukkueeseen kuuluu Liana Zeltina, joka pelasi syksyllä Afanasjevan sijaan. Sokolova ja Itkina Venäjältä ja muut Latviasta.

Pöllin SS:n joukkueen kuvan SS:n Facebook-sivulta, mutta ei kai se haittaa, kun menee hyvään tarkoitukseen?😃

Eli myös oheinen SS:n joukkue nousi 2. divisioonaan Star 1:n seuraksi. Vasemmalta Mika Kotoluoto, Huy Dong Pham, Jari Käki, Heikki Tanhua.

Vaikka Star 2 ei noussutkaan 2. divisioonaan tyttöjen pettymykseksi, nousu oli niin lähellä, että tässä tämänkin joukkueemme kuva. Varsinaista joukkuekuvaa emme tulleet ottaneeksi, koska sunnuntaikin venyi niin pitkäksi, että tuli kiire. Laitetaan siksi perjantainen ruokailukuva Jumbosta!. Vasemmalta Sofia Geroiskaja, Arina Pogosyants ja Katrin-Riina Hanson. Pogosyants on Venäjältä ja muut Virosta. Joukkueeseen kuului myös virolainen Alesja Vardugina, joka pelasi syksyllä. Nyt hän pyysi luvan olla tulematta, koska ei ollut ollenkaan harjoitellut.

Kannatan siirtymistä otteluiden mestaruussarjaformaattiin

Turnaus kesti kamalan kauan kumpanakin päivänä, koska jokaisella kierroksella pelattiin 6-4- ja 5-5-pelejä. Lauantaina pelattiin klo 10-20 ja sunnuntaina 10-18. Noin pitkät pelipäivät tekevät ruokailut ja kaupassa käynnit hankaliksi. Mutta ennen kaikkea aikaa ei jää mihinkään sosiaaliseen yhdessäoloon, ja uni uhkaa jäädä lyhyeksi. Yhden joukkueottelun kestoa on siis lyhennettävä turnauslohkoissa. Totta kai pelien määrä voi joitakin väsyttääkin. Mutta Starin pelaajat eivät olleet moksiskaan. Itkina pelasi 17+6 = 23 peliä ja Pogosyants 20+6 = 26 peliä viikonlopun aikana. Maksimihan on 28 peliä. Olivat silti kuin eivät olisi pelanneet ollenkaan.

Käydäänpä vähän läpi tapahtumia

Ensimmäinen kierros

Star 1 ja Star 2 pelasivat nousua ajatellen tuiki tärkeän keskinäisen pelin. Star 2 olisi tarvinnut kipeästi tasapelin, jotta sillä olisi ollut jatkossa varaa epäonnistua yhden tasapelin verran. Se tasapeli ei ollut lähellä, koska Star 2 ei hävinnyt yhtään viisieräistä peliä. Star 1 voittoon 6-4.

Koku ja KoKa 3 pelasivat myös täydet 10 peliä. Dennis Fouxmanin kolme voittoa eivät auttaneet isäntäseuraa vaan KoKu nappasi 6-4-voiton. Aleksi Ikola oli KoKu:n paras saldolla 2+1. Siis kaksi kaksinpelivoittoa ja nelinpeli.

UU otti ensimmäisen kahdesta voitostaan voittamalla PT Jyväskylä 3:n 6-3 Heikki Laaksosen kolmen voiton voimin.

Toinen kierros

Kierroksen kohokohta oli eittämättä 3F-lohkon kakkosen Star 2:n ja SS:n kohtaaminen. Heikki Tanhua lepäsi tämän ottelun. Huy Dong Pham piti SS:ää pystyssä kahdella voitolla, mutta siihen se sitten jäi SS:n osalta. Dong hävisi viimeisen pelinsä Star 2:n ykköspelaajalle Arina Pogosayntsille 1-3,  ja näin Star 2 laskennallisesti jo ohitti SS:n sarjataulukossa, jolla oli yksi alkupiste enemmän. Staria jo hieman syyllistettiin, kun oltiin viemässä molemmat nousupaikat, mutta kun Stariin on vain syntynyt kaksi hyvää joukkuetta! Ilman koronataukoja Star 1 olisi varmaan noussut jo viime kaudella.

KoKu ja PT Jyväskylä 3 pelasivat pitkän kaavan mukaan eli 5-5.  Henri Pelkonen oli Jyväskylän sankari kolmella voitollaan. Jesse Ikolan saldo Vaasan joukkueessa oli 2+1.

Kolmas kierros

PT Jyväskylä 3 oli taas mukana turnauspäivän pitkittämisessä suostumalla häviämään LeVi:lle vain 4-6. Jyväskylä oli liikaa Toni Ruokasen varassa: kolme voittoa. Levillä sekä Riku Anderssonin että Jyrki Koiviston saalis oli 2+1.

KoKa 3:n ja Star 2:n ottelusta (1-6) voi nostaa esille Janne Relanderin hurja taisteluvoitto Sofia Geroiskajasta. 1-2-alatilanteesta 3-2-voittoon 12-10 ja 14-12 -erillä. Se sitten nollautui, kun Katrin-Riina Hanson voitti Relanderin 3-2.

Neljäs kierros

LeVi oli toista kertaa peräkkäin mukana kierroksen pisimmässä ottelussa, kun se pelasi tasan 5-5 KoKa 3:n kanssa. Ottelun hahmo oli LeVi:n Jyrki Koivisto kolmella kaksinpelivoitollaan. Dennis Fouxman pelasi 2+1.

Viides kierros

LeVi pelasi jo kolmannen perättäisen 10-pelisen pelin pelatessaan tasan 5-5 UU:n kanssa. Jyrki Koivisto oli taas ottelun paras kolmella voitollaan.

Myös SS ja PT Jyväskylä 3 pelasivat täydet 10 peliä. Toni Ruokanen toi Jyväskylälle 3 voittoa ja Huy Dong Pham SS:lle 2+1. SS voitti 6-4.

Kuudes kierros

Neljästä ottelusta kolmessa pelattiin täydet 10 peliä. Kierros kesti aika kauan. Tärkein ottelu oli Star 2:n ja UU:n välinen, joka päättyi Star 2:n kannalta ikävästi tasan 5-5. Rami Laaksonen oli UU:n ykkönen 2+1-saaliilla. Arina Pogosaynts toi Star 2:lle 3 voittoa. Ratkaiseva peli taisi olla Heikki Laaksosen voitto Katrin-Riina Hansonista, joka johti jo erin 2-0 ja neljättäkin 10-9. Heikki kuitenkin voitti tuon neljännen erän 13-11 ja viidennen 11-9. Niin lähellä oli Star 2:n nousu 2. divisioonaan! Yksi 2. divisioona -pallo tässä ottelussa!

KoKu 3 lupaili näennäisesti apua Star 2:lle pitäessään SS:ää tiukoilla. Mutta todellisuudessa tasapeli ei ollut lähellä, kun SS voitti 6-4. Janne Relander 2+1 ja SS:n jokainen pelaaja otti 2 voittoa.

Kolmas ”koko rahalla” -ottelu oli KoKu:n ja LeVi:n välinen, jonka LeVi voitti 6-4. Jyrki Koivisto oli LeVi:n ja ottelun tähti: 3+1.  Jesse Ikolalle 2 voittoa.

Seitsemäs kierros

Turnaus huipentui 3E- ja 3F-ykkösten eli SS:n ja Star 1:n kohtaamiseen. Star 1 oli saanut tehtäväkseen ottaa voitto, jotta myös Star 2 nousisi 2. divisioonaan. Mutta se suunnitelma kariutui, koska SS ylsi huikealla taistelulla tasapeliin 5-5.  Erityisesti Huy Dong Phamin ja
Mika Kotoluodon tahto- ja taisteluvoitot Viktorija Majorovasta jäivät mieleen. Ensin Viktorija johti Dongia erin 2-1 mutta ottelu Dongille 3-2. Toiseksi viimeisessä kaksinpelissä Viktorija johti Mikaa viidennessä 10-9. Taas yksi 2. divisioona -pallo Star 2:lla! Mutta Mika vei erän 12-10. Niinpä ratkaisu meni viimeiseen kaksinpeliin, jossa huikeaan vireeseen yltänyt Heikki Tanhua voitti Diana Afanasjevan 3-1. Näin koko ottelu päättyi 5-5 ja SS vei toisen nousupaikan ennen Star 2:ta.

UU pelasi kolmannen perättäisen tasapelin. Nyt KoKua vastaan. Harvinaisen kaksijakoinen ottelu! KoKu johti ensin 5-0, mutta sitten UU otti viisi voittoa putkeen. 5-5.

Miksi ja miten Starin tyttöjoukkueet ovat mukana Suomen sarjoissa?

Starin tyttöjoukkueiden tarinan olen joillekin kertonut, mutta tässäpä se muillekin. Vuoden 2006 alusta alkaen kutsuin Suomeen kilpailuihin ystäväni Katrin Marksin valmentamia junioreita tallinnalaisesta Nõmme SK -seurasta. Koska hänen pelaajansa olivat valtaosin tyttöjä, valtaosa kutsutuista pelaajista oli tyttöjä. Tätä jatkui aikansa,  kunnes kauden 2010/2011 aikana tuli selväksi, että Suomesta ei löydy mielenkiintoisia kilpailuja. Ei ollut junioreita ja kisoissa oli vähän porukkaa. Niinpä keksin, että laitetaan tytöt pelaamaan 4. divisioonaa Suomeen.  Aluksi yhdellä joukkueella, joka aloitti 4. divisioonan Itä-Suomen lohkossa. Käytiin Kuopiossa ja käytiinkös Oulussakin.

Sen jälkeen tuli uusia tyttöjä ja perustin heille joukkueen 5. divisioonaan. Maardukin ehdotti, että heidän 12-vee-tytöt pääsevät pelaamaan sarjaa kaudeksi 2014/2015. Se  oli poliittisesti vähän hankalaa, koska Nõmme ja Maardu olivat toistensa kilpailijoita. Siitä ryhmästä Sofia Geroiskaja oli edelleen mukana tässä turnauksessa.

Tämän turnauksen Star 1 perustettiin 2017/2018, kun ensin venäläinen Alexandra Sokolova otti yhteyttä minuun kysyen mahdollisuutta päästä Suomeen pelaamaan. Heti perään samaa kysyi minulta pelaajansa puolesta eräs Latvian valmentaja, joka itse oli ollut juniorina vieraanani Suomen kilpailuissa. Pelaaja oli Viktorija Majorova. Tarina oli se, että Sokolova ja Majorova olivat pelanneet Saksan sarjaa samassa joukkueessa, ja nyt joukkue oli lopetettu. No, minähän tein heille joukkueen, johon pyysin lisäksi kaksi tyttöä Narvasta. Mentiin Varsinais-Suomen 4. divisioonaan. Siitä sekin sitten lähti.

Systeemi on ollut koko ajan se, että pelaaja saa jatkaa niin kauan kunnes itse ilmoittaa, ettei enää halua tai lopettaa pöytätenniksen. Tähän mennessä joukkueissa on pelannut 29  eri tyttöä. Koko ajan on ollut niin, että tytöt ovat olleet äärimmäisen motivoituneita.  Sama pätee myös nykyisiin ”tyttöihin” tai naisiin – yhtä lukuun ottamatta täysikäisiä. Heille nämä turnaukset ovat erittäin tärkeitä ja jopa tärkeitä motivaattoreita treenaamisessa. Nyt Star 1 odottaa valtavalla innolla 2. divisioonan pelejä, kun joukkue pääsee pelaamaan kovempia vastustajia vastaan.

Alla on lueteltu nämä tytöt ja se kausi, milloin he ensimmäisen ottelunsa pelasivat.

2011/2012 – 4. divisioona, Itä
Marion Tamm
Johanna Christjanson
Heidi Maiberg
Kristel Treimann

2012/2013
Sandra Puusepp
Sirli Roosve
Annigrete Suimets
Hille Millert
Sirli Jaanimägi

2014/2015
Anita Vahter
Sofia Geroiskaja
Alina Jagnenkova
Karina Grigorjan
Sofja Sevalkina

2015/2016
Linda Pihelgas
Rose-Marii Randlaht
Greeta-Maria Ulmre

2016/2017
Eiris Ikkonen

2017/2018
Viktorija Majorova
Alexandra Sokolova
Elizaveta Rybakova
Anastassia Lusnikova

2018/2019
Katrin-Riina Hanson

2019/2020
Diana Afanasjeva
Alesja Vardugina
Anna Morozova

2021/2022
Anastasia Itkina
Arina Pogosaynts
Liana Zeltina

Vastaa